Sub regim comunist, in R.Moldova nu poate fi respectat nici un Cod de Conduita, propus de CEC

vot.gifPozitia Partidului National Liberal

Comisia Electorala Centrala a invitat partidele politice si institutiile mass media sa semneze Codul de conduita privind desfasurarea si reflectarea campaniei electorale in alegerile parlamentare 2009.

Pentru prima oara proiectul Codului de Conduita a fost propus spre dezbatere in cadrul unei conferinte la Tirgul Partidelor, organizat de CEC. Partidul National Liberal si-a expus pozitia fata de aceasta intentie, care se doreste o „conventie incheiata intre concurentii electorali si reprezentantii mass media privind modul de desfasurare si de reflectare a campaniei electorale, ce exclude lezarea demnitatii si imaginii concurentilor electorali.”

Din practica de pina acum, „Codurile de conduita” nu au fost respectate niciodata in R.Moldova. Din acest punct de vedere, este mai mult decit neinteleasa intentia CEC de a persista in idee. Mai ales ca e vorba de aflarea noastra sub un regim comunist, ilegal, cocotat prin abuzuri la putere, dupa ce a fost inregistrat abuziv la Ministerul Justitiei si dupa ce a acaparat mass media ce nu a mai devenit publica, asa cum prevede legea.

In toti acesti ani Opozitia a luptat in zadar pentru acces la spatiul public de dezbateri. Transmiterea in direct a sedintelor Parlamentului a fost sistata din cauza pozitiei active a Opozitiei, care ii critica pe guvernanti.

Acaparind mai multe posturi de radio si de televiziune, coalitia PCRM-PPCD a demonstrat, si in recenta campanie electorala pentru Parlamentul Romaniei, cit de jos poate cobori stacheta luptei electorale, fapt neoprit de nimeni – CEC, din cauza interdictiei Puterii comuniste, nu a incheiat un acord de cooperare cu Biroul Electoral Central din Romania.In conditiile cind PCRM si PPCD au acaparat institutiile de media municipale, dedindu-se unor atacuri nepermise continue contra oamenilor politici pe care ii considera dusmani in calea reperpetuarii lor la putere, orice Cod de Conduita pare, mai curind, o incercare de salvare a aparentelor CEC, careia ii vine greu sa aplice legea, din cauza presiunilor si a ingerintei Puterii, un document de ochii observatorilor occidentali, pentru a legitima niste alegeri compromise din start, ce nu pot fi considerate nici obiective, nici democratice, nici libere.

Nu exista nici un fel de indicii, pornind de la campania pentru Parlamentul de la Chisinau, din 2001 si, apoi, din 2005, pornind de la campania pentru Parlamentul Romaniei, ca in R.Moldova se poate vorbi de „conditii de concurenta egala”. De asemenea, nu putem vorbi nici de informarea obiectiva a alegatorilor asupra proceselor electorale, in conditiile cind sondajele demonstreaza ca pina la 90 la suta din alegatori nu cunosc partidele politice din Moldova, pentru ca partide inregistrate oficial la Ministerul Justiei nu au nici o aparitie, in atitia ani, la Radioteleviziunea publica, decit, poate, in subiecte in care acestea sau reprezentantii lor sint calomniati. Nu se poate vorbi nici de libera participare politica in campania electorala, cind atitea partide se judeca si cistiga procesele din cauza deciziilor politice, si nu conform legii, ale Ministerului Justiei, ce interpreteaza legea asa cum i se dicteaza de la Presedintia comunista, cind PCRM si aliati ai lor au modificat Codul electoral interzicind, prin discriminare, cetateanului de a fi ales in Parlament daca are cetatenie multipla, de fapt – romaneasca, permisa legal sa si-o redobindeasca.

Despre ce fel de respectare a demnitatii participantilor in campania electorala” sau „crearea unui climat de incredere si respect reciproc intre semnatari in campania electorala” se poate vorbi cind Opozitia nu poate, uneori, aparea nici cu bani la Radioteleviziunea publica, iar emisiuni antinationale gen Rezonans, ce nu au nimic in comun cu R.Moldova, venind din spatiul CSI, ii ponegresc, simbata de simbata, pe oponentii Puterii?

Cind toate institutiile statului sint la cheremul capului regimului comunist – se poate vorbi oare de certitudinea ca macar ceva, din acest Cod, se va respecta in aceasta campanie electorala, ca nu se vor publica materiale false si defaimatoare la adresa semnatarilor Codului de Conduita?

Toate punctele incluse in art.6 din Cod pivind desfasurarea campaniei electorale, sint o sfidare vadita la adresa Opozitiei in R.Moldova, stiindu-se perfect ca toate sint incalcate in mod batjocoritor de Putere si de aliatii ei. Este vorba de a NU:

„a) crea obstacole jurnalistilor aflati in exercitarea atributiilor de serviciu;

b) obstructiona campaniile electorale desfasurate de alti semnatari;

c) publica materiale false, defaimatoare la adresa altor semnatari;

d) impiedica alti semnatari sa difuzeze sau sa afiseze materiale de agitatie electorala in locurile permise;

e) deteriora sau nimici materialele de agitatie electorala ale altor semnatari;

f) impiedica alti semnatari sa desfasoare intruniri sau manifestatii cu caracter electoral;

g) impiedica cetatenii sa participe la intrunirile sau manifestatiile altor semnatari;

h) desfasura agitatie electorala in localurile de culte religioase si in institutiile de invatamint in timpul orelor de curs;

i) oferi bani, bunuri sau alte avantaje patrimoniale cetatenilor in timpul campaniei electorale in scopul de a-i determina sa voteze sau sa nu voteze un anumit concurent electoral, sau sa se abtina de la votare, sa-si inainteze sau sa-si retraga candidatura;

j) induce in eroare alegatorii, insuflindu-le ca secretul votarii nu va fi pastrat, iar alegerile vor fi falsificate;

k) admite implicarea directa sau indirecta in agitatia electorala a cultelor religioase;

l) admite implicarea autoritatilor si resurselor administrative ale organizatiilor si institutiilor publice sau private pentru a influenta optiunile alegatorilor si intentiilor de participare contrar vointei acestora”.

Daca cineva de la CEC si dintre cei invitati sa semneze Codul de Conduita va incerca sa ne convinga de faptul ca aceste prevederi nu sint o sfidare la adresa oponentilor Puterii comuniste, inseamna ca regimul comunist ne-a calicit definitiv pe toti. Iar CEC, si ea controlata de Puterea comunista, nu doreste decit o legitimare in fata Occidentului, precum ca poate asigura alegeri democratice, ceea ce nu corespunde realitatii. In R.Moldova nu exista nici o certitudine, ba, dimpotriva, exista toata certitudinea ca intreaga perioada, de cind au venit comunistii la guvernare, si alegerile parlamentare din 2009, au fost si vor insemna compromiterea definitiva a institutiilor democratice, cautindu-se doar legitimarea reperpetuarii la guvernare a unui regim antinational, antidemocratic si antieuropean.

Vitalia PAVLICENCO,

presedintele PNL

Loading Facebook Comments ...

6 Comments

Add a Comment
 1. Aveti mare dreptate. S-a ajuns la vorba lui Stalin, nu conteaza cine voteaza ci cine numara voturile. Am avut mari deceptii la alegerile parlamentare din Romania din noiembrie anul trecut cand vedeam cum se folosesc mecanisme anti-democratice pentru ca trebuia sa castige anumiti oameni in colegii uninominale cheie. Aveti mare grija sa nu se rastalmeaceasca sensul democratic al alegerilor si anul acesta. Toata stima pentru demersurile dumneavoastra!

 2. Cегодня в Молдове демократия – это когда два волка и ягнята голосуют за то, что у них будет на ужин.
  Рисунок в начале статьи классный.

 3. Pentru Rusoaica

  Asa si este, de acord intru totul. Dar explicati-mi cum se face ca partidele de opozitie au semnat, cumincioare si obediente, un Cod elaborat de o Comisie total sub controlul PCRM si PPCD?

 4. Pentru Codrin Scutaru

  Nu ca „sa avem mare grija”… noi sintem siguri ca asa va fi.

 5. D-na Павличенко, Вы знаете гораздо лучше, чем я, cum se face ca partidele de opozitie au semnat, cumincioare si obediente, un Cod elaborat de o Comisie total sub controlul PCRM si PPCD?
  Такая вот послушная „оппозиция”.
  Вы правильно отобразили ее (оппозицию) на рисунке.

 6. Lilick, exista tot felul de peoiticilni. Unii sunt analfabeti si grosolani, altii, dimpotriva, educati, subtili si amabili. Unii te dezgusta de cum le vezi mutra, altii, dimpotriva, au un anumit magnetism care ii face foarte atractivi. Dar toti, absolut toti, chiar si cei pe care ii apreciem si ii votam, sunt POLITICIENI. Adica, sunt indragostiti – de fapt, sunt dependenti – de putere. Nu fac politica pentru ca sunt muritori de foame – toti au vile, conturi, afaceri. Nu fac politica pentru ca vor sa faca bine oamenilor, pentru ca sunt mii si mii de moduri in care poti face bine oamenilor, fara a face politica. Poti inventa o masina, un dispozitiv, un aparat care face ceva, mai repede, mai bine sau mai ieftin decat in prezent, poti descoperi un medicament revolutionar, o noua tehnologie, poti crea un soft gratuit … Sunt nenumarate moduri in care poti face bine oamenilor, fara a face politica … dar numai daca vrei. Un politician, in schimb, nu face altceva decat sa domine si sa controleze oamenii de a caror grija pretinde ca nu mai poate, si asta, fireste, tot din banii acelor oameni. A facut vreun politician vreuna din cele de mai sus? A inventat vreo tehnologie noua, a descoperit ceva … altceva decat „circuitul banilor in natura” si altele de acelasi gen? Nu, nu, nu, de o mie de ori nu. In timp ce un creator, fie el inginer, medic, sau chiar creator artistic, usureaza, imbogateste, infrumuseteaza, sau chiar salveaza vietile a nenumarati oameni, peoiticilnii ce fac? Pun biruri, fac razboaie, genereaza crize. Lilick, peoiticilnii, toti peoiticilnii sunt bolnavi, cine nu e suficient de bolnav e eliminat. Boala lor e puterea, adica posibilitatea de a-i controla pe altii, de a-i inrobi, de a le sugruma gandirea, independenta, de a le perverti caracterul. De ce? Eu cred ca de frica, dar asta e alta poveste. Eu u simt dorinta de a controla pe nimeni, de a-mi impune vointa in fata nimanui, de ce altii sunt altfel? Cine e bolnav si cine e sanatos?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *