PNL a obtinut 10 mandate in Parlamentul Virtual

1_2.jpg12_0.jpg

Pe 26 decembrie, la sediul Info-Prim, au fost prezentate, intr-o conferinta de presa, rezultatele alegerilor pentru Parlamentului virtual, proiect realizat de New Media Group.

In perioada 28 noiembrie – 11 decembrie 2008, s-a defasurat proiectul 2009.md, in cadrul caruia  s-au propus 223 de candidati, conform unor formulare prestabilite. Timp de aproape doua saptamini, 6000 de vizitatori si-au votat candidatul favorit, printr-o procedura simplificata de vot prin SMS.

Partidul National Liberal a obtinut 10 mandate din cele 101, in reprezentare virtuala obtinind 9,8%, clasindu-se pe locul 4 dupa candidatii neafiliati, candidatii AMN – 11 candidati (10,6%), PLDM – 18 candidati (18,6%). PL a luat 7 candidati (5,9%).

In Parlamentul virtual, printre 101 deputati, se regasesc multe persoane mai putin cunoscute publicului larg, membri ai formatiunilor politice. IIn acelasi timp, unii politicieni “notorii”, inclusiv Vladimir Voronin, Dumitru Braghis, Dumitru Diacov, Zinaida Greceanii s.a. nu au trecut “pragul electoral”.

4_0.jpg

2_2.jpg

Proiectul 2009.md, dupa cum au anuntat reprezentatii agentiei New Media Group, Tudor Darie si Dumitru Ciorici, este un exercitiu democratic de identificare a deputatilor demni de a fi alesi in viitorul Parlament si o oglinda a preferintelor publiclui on-line, care detine informatii ample asupra situatiei politice din Republica Moldova. Rezultatele finale ale proiectului au depasit asteptarile organizatorilor.

In discutiile cu mass media au fost enuntate si cauzele rezultatelor atit de diferite de cele reale si a sondajelor prezentate pina in prezent, acestea fiind indicatorul activismului partidelor pe Internet si o realitate a tendintei in alegerile parlamentare din 2009.

Loading Facebook Comments ...

35 Comments

Add a Comment
  1. Dupa cum se vede nu toata lumea este indiferenta de ce se intimpla in societate. Acest proiect a fost unul „studentesc” , dar care a reusit sa implice oameni de diferite virste , domenii de activitate, membri ale partidelor politice. Este foarte important de mentionat implicarea persoanelor neafiliate politic.
    Ce cred eu despre finalul acestui proiect ?

    – este un exercitiu bun pentru angajatii Unimedia
    – un exercitiu bun si pentru viitoarele alegeri
    – datele din statisticile generale demonstreaza implicarea multor persoane , ce inseamna ca Unimedia nu a fost tratata cu indiferenta, dar mai important este ca oamenii s-au implicat in sustinerea persoanelor, pe care le cunosc mai mult sau mai putin.

    Nu stiu, poate unimedia va mai publica si alte date analitice despre totalurile acestui proiect.

    Eu,spre exemplu, cred ca este interesanta proportia „alesi in parlament din numarul de candidati-membri ale partidelor politice, propusi sa fie alesi in parlament”.
    Aceste cifre ar fi caracterizat gradul de organizare a partidelor politice. Daca un membru al unui partid a fost propus de oricine in aceasta lista era de datoria partidului respectiv sa promoveze aceasta persoana prin voturi pentru ea sau sa insiste sa-si retraga candidatura, daca se considera, ca nu este destul de pregatita pentru a fi inaintata. Asa trebuie sa fie organizata munca in echipa.
    Mai am multe alte obiectii despre totalizarea ,dar poate inca vor fi publicate mai tirziu. Doar ne-au promis surprize.
    Vom vedea. Daca acesta va fi finalul, cred ca unimedia nu are specialisti, care ar scoate „pierle” interesante din finalul acestui proiect , mai direct spus – nu a pus ” Bomboana pe coliva”.

    Si proiectul cu „balonasele” rosii a fost destul de copilaresc. E nevoie de maturizare politica. „Balonasele” ar fi fost bune pentru finalul unui act de protest de amploare contra politicii promovate de Guvern in domeniul tineretului .
    Aceasta este parerea mea.
    Cine ma critica primul ?

  2. Pentru ca nimeni inca nu m-a criticat, doresc sa o merit pe adevarate. Revin la totalurile proiectului 2009.md:
    Sa admitem, ca partidele politice si neafiliatii politic au luat in serios acest proiect. Ma face sa cred asfel faptul, ca:
    – in listele partidelor au fost inclusi si presedintii de partide, care nu si-au retras candidaturile, dar au avut posobilitatea sa o faca.
    -majoritatea presedintilor de partide inaintati in proiect, au acumulat destule voturi si au nimerit in lista de 101;
    -nu cred, ca le-a fost indiferent, daca personal ramin inafara listei sau undeva „jos”;
    -nu cred, ca le-a fost indiferenta imaginea partidului / pe care il conduc/ in prag de alegeri, odata fiind inclusi partidul si membrii lui in acest proiect;
    -nu cred ca au dorit sa dezamageasca votantii, care s-au implicat sa-i sustina in acest proiect;
    -nu cred………….

    Ghindul expus mai jos demonstreaza cam urmatoarea situatie si provoaca mai multe intrebari :
    -de ce au fost inaintati atit de putini candidati pe listele partidelor? Ori partidele, care au de ghind sa participe in alegeri cu liste proprii au nevoie de o lista de 101 candidati. Acum au avut posibilitatea sa inainteze mai multe candidaturi posibile ca sa-i cunoasca macar o parte din electorat si sa apreciem atitudinea alegatorului fata de unii posibili candidati in liste si chiar posibila lor proprie implicare in promovarea partidului in campania electorala. Doar 35 de neafiliati politic /si unii afiliati/ au reusit mai mult sau mai putin in conditii egale /chiar daca posibilitatile sunt diferite/ sa implice electoratul sa nu fie indiferent. Sau poate nu au destule persoane bine pregatite si nu au dorit sa ramina foarte multi inafara listei ? Cred, ca ar fi fost mai bine ca proiectul 2009.md sa prevada pentru partidele politice includerea in acest „joc” a 101 persoane. Ar fi fost mai interesant ca si implicare, opinie si start pentru crearea listelor adevarate.
    -pentru mine rezultatele acestui sondaj este o parere despre unitatea de partid a membrilor.
    -cred ca cam asa va fi demonstrata si capacitatea partidelor de a implica si convinge electoratul sa voteze pentru lista lor;

    Acum trecem la analiza proiectului, considerindu-l unul adevarat . Sa tratam teoretic acest sondaj de opinie ca si pe alte sondaje, in care suntem manipulati sa credem ca se vor confirma /cu o anumita eroare/. De ce nu ? Doar cei care s-au implicat prin internet se pot implica si in teritotiu si numarul implicatilor este destul de mare: o intreaga armata de agitatori!
    Totalurile constata urmatoarele :
    In lista parlamentului ar fi alesi :
    I. Proportia alesilor din numarul propusilor:
    -neafiliati 35 din 104 cand.34%din propusi
    -PLDM 18 din 25 „-” 72% „-”
    -AMN 11 din 15 „-” 73% „-”
    -PNL 10 din 14 „-” 71% „-”
    -PL 7 din 8 „-” 87% „-”
    -PDM 6 din 18 „-” 33% „-”
    -PPCD 4 din 4 „-” 100% „-”
    -PMAE 4 din 17 „-” 23% „-”
    -PSD 3 din 7 „-” 43% „-”
    -UCM 1 din 3 „-” 33% „-”
    -PCRM 1 din 7 „-” 14% „-”
    -PPR 1 di 1 „-” 100% „-”

    II.Reprezentarea procentuala a voturilor in parlament, daca partidele ar fi inaintat o lista de 101 persoane:
    Neafiliati 35:101=34,65%
    PLDM 18:101=17,82%
    AMN 11:101=10,89%
    PNL 10:101=9,9%
    PL 7:101=6,93%
    PDM 6:101=5,94%
    PPCD 4:101=3,96%
    PMAE 4:101=3,96%
    PSD 3 :101=2,97%
    UCM 1:101=0,99%
    PCRM 1:101=0,99%
    PPR 1:101=0,99%

    Total : 101 dep. 99,99%

    III.Reprezentanta partidelor conform teoriei 1+1=2 :
    PNL+MAE=10+4=14=13,86%

    IV. Reprezentanta partidelor democratice liberale proeruropene / PLDM+AMN+PNL+MAE/ in cazul unirii fortelor inainte de alegeri:

    18+11+10+7 = 46 deputati sau
    /17,82+10,89+9,9+6,53/ = 45,54%

    Sa admitem, ca totusi comunistii vor acapara 25% din voturi, iar persoanele neafiliate nu vor trece pragul electoral de 6%:
    Prin redistribuire a 29,46% din voturi, partidele liberale proeuropene vor avea 60 de deputati /59.55%/.
    Dar sa nu uitam de teoria, care rezulta din formula 1+1+1+1= cu 4,5 sau chiar 5 si mai mult….
    Deci, este necesara unirea partidelor, care se considera democratice, liberale si proeuropene pe o lista unica ?
    Sa vedem cum vor proceda aceste partide !
    Sa-i impunem acum sa rezolve aceasta problema. Ori lista Nationala ori sa nu votam „Rindza” sefilor de partid! Sa se inchida toti impreuna intr-o incapere, sa se lamureasca si sa iasa de acolo numai cu o decizie favorabila electoratului. Ori sa-i batem prin vot la alegeri si sa-i gonim din calea noastra, a poporului. Este foarte clar, ca membrii acestor partide doresc acest lucru, dar nu il doresc sefii acestor partide. Fiecare se vede cel mai important si mai „tare si mare”.
    Teoria de partide mari si cu sanse si partide mici si fara sanse nu va roda absolut nimic. Cred ca nici un partid nu v-a accepta inainte de alegeri autodizolvarea de dragul altor partide si nici „capitularea neconditionata” nu va avea loc si nici nu trebuie. Odata ce partidele mari si cu sanse nu au o credibilitate destula, fapt demonstrat in ultimii 8 ani de vesnica opozitie fara mare „invalmaseala” in calea celora cu puterea in mini!
    Sa ne ajute Dumnezeu sa auzim si sa urmam glasul propriu intern si al electoratului, care s-a saturat de saracie si frica de dictatura!

  3. A incerca sa comentezi acest proiect si sa ramii pe niste pozitii serioase e IMPOSIBIL. Proiectul e o copilarie dpdv politic dar poate fi util pentru copii precum Darie si ceilalti copilasi ca el care se joaca cu galetusa in nisipul politicii. Produsele „muncii” lor nu pot fi decit castele de nisip.

    Proiectul nu are nicio relevanta la nivelul RM si poate fi chiar periculos pentru unii mai slabi de minte care se si vad intrati in parlament cu 10-12 mandate!!!!!

    Vica : lista Nationala nu e posibila pentru ca nu toate partidele vizate urmaresc acelasi lucruri si nu abordeaza viitoarele alegeri de pe aceleasi pozitii si cu acelasi tip de obiective ,si cind spun obiective nu ma gindesc la detalii ci la linii generale.

    Tu chiar crezi ca toate aceste partide „democratice” vizate de aceasta „lista” urmaresc aceleasi obiective? sau doresc spre exemplu detasarea de Rusia si CSI si apropierea de UE (si eventual NATO)?….eu pot sa-ti garantez ca nu..

    Acestia au motive serioase NEMARTURISITE pentru care nu se pot apropia…,iar parerea mea este ca alegerile sunt deja pierdute..in special pentru ca moldovenii nu sunt capabili sa discearna cine-i opozitie si ce fel de opozitie…

    Asta e , m-as bucura sa gresesc ,numai ca mi se intimpla rar ,oricum mai sunt trei luni si vom afla..

  4. Pentru Stalinus
    Undeva am citit pe un oarecare blog, ca numele DVS adevarat este Radu.Asa este?
    Draga Stalinus /Radu/, sunt de acord cu tine si ce tine de proiectul2009.md si de pozitia partidelor democratice.
    Unii lideri au developat inclinarea partidelor/ conduse de ei/ de a se mentine in spatiul CSI si se declara in acelasi timp si proeuropeni, duchind in eroare electoratul. Acestea sunt Urecheanu, Braghis, Diacov si altii.
    PL nu se pune in discutie si cred cu adevarat ca ei nu ascund/ in acest sens/ scopul lor adevarat. Ramin pe pozitia, ca PL trebuie sa promoveze pina la urma politica externa proNATO, ProEUROPA si astfel sa fim fara graniceri si granite intre frati. Peurma se va vedea ce doreste Marea Familie Romanesca.
    Nu ma dau zvonurilor, ca PL inseamna Petru Lucinschi si ca finantarea PL ar veni de acolo. Consider manipulare aceste zvonuri. Asta ar fi o catastrofa sa fie in dependenta economica de „PL”. Sa nu dea Dumnezeu sa se adevereasca aceste zvonuri….Vom deveni cu totii rai de tot….
    Ce tine de PLDM, eu nu am nici un pic de incredere in liderul PLDM. Membrii PLDM pot fi folositi cu succes pentru accederea in Parlament a liderului si obtinerea a inca 4 ani de imunitate. Nu pot combate cu nimic acest ghind din capul meu si nu pot intelege de ce….Probabil, ca trecutul „glorios”al d.Filat nu ma lasa in pace. Dar eu nu sunt procuror si nici judecator sa impartesc dreptatea , sa invinuiesc sau sa indreptatesc.
    In ideea listei nationale eu sper sa ne debarasam de comunisti, apoi de liderii partidelor, care vor promova o alta politica dechit cea promisa in campanie electorala. Vom avea si noi timp sa convingem electoratul, vecinii nostri rudele….de ce trebuie sa alegem integrarea europiana si sa nu mai fim gubernia Rusie, cum au fost parintii si buneii nostri.
    Discutam cu o fosta vecina si ii spuneam despre aceste lucruri si ea a ramas nedumerita si m-a intrebat cum imi inchipui eu, cum o sa-si paraseasca toti moldovenii casele si o sa plece in Europa, cine o sa le dea in Europa case de locuit la toti ? Dar cei care deja sau dus la lucru in Europa unde se vor intoarce? Vor fi primiti la casele lor sau nu ? Am ramas trasnita. Fosta mea vecina are studii medii.
    Chind a mai ascultat despre integrare in Europa, chind a inteles, ca nimeni nu „se muta” nicaieri si numai granitele se „muta” pina sau peste Nistru, a ramas ea trasnita. Zice, asa DA ! Da nu cum vorbeste lumea, ca trebuie sa mergem noi in Europa. Si aceste cuvinte au fost rostite de o femeie normala la comportament si mod de viata.
    Eu cred, ca trebuie neaparat sa ne axam pe prioritatea nr.1.
    Eu sunt foarte optimista si stiu, ca va fi foarte greu in conditile noastre, dar nu mai avem ce pierde…doar poate reusim.
    Am auzit de la cineva, ca forta vine din interior, am auzit de minunea puterii omului in pericolul incendiilor si in alte situatii de criza….Poate reusim si in aceasta situatie de criza….Tu cu ce poti ajuta…Sunt sigura, ca nu esti indiferent.

  5. Vica: da, numele meu e Radu…

    Impartasesc intru-totul vederile tale in privinta partidelor asa cum le-ai expus in postarea ta de mai sus. Si eu aveam in vedere acelasi tip de electorat totalmente derutat si confuz care se balacesc intr-o ignoranta zdrobitoare intretinuta permanent de puterea comunista si mass media aservita acesteia.

    Eu estimez aceasta masa undeva la 50% din marea masa a a populatiei fapt ce nu va permite i n 3 luni o rasturnare spectaculoasa a situatiei, decit daca comunistii comit o prostie capitala (putin probabil)

    Luind in considerare gradul de control a societatii exercitat de comunisti, gradul de imobilitate a populatiei eu nu vad o alta solutie decit revolutia.

    Ce pot face este sa continui sa scriu si daca voi reusi sa „rasucesc” un moldovean eu voi fi multumit. Am incercat, de circa 4 ani. sa ma informez in amanunt despre situatia din Basarabia si incerc sa contribui la formarea unei imagini REALE a acesteia in Romania.

  6. pentru Radu
    Si eu sunt de acord, dar in Basarabia o revolutie trebuie sa fie numai pasnica. Noi ne-am declarat tara, pe cale de dezvoltare si intarire a principiilor democratice. Democratia nu are doua capete. Democratia ori este ori nu nu este. Eu cred, ca este loc pentru o revolutie cu adevarat pasnica in urma careia ar fi preluata putere de catre fortele democratice. Important este ca fortele, care vor prelua puterea sa nu fie incapabile si impotente sa gestioneze oportunitatile oferite odata cu puterea. Regret, dar un atare exemplu negativ l-am avut in 1999, chind a fost demisionat guvernul democratic Sturza si dupa aceasta a fost instaurata puterea comunista si se pare /sa nu dea Dumnezeu/ ca suntem in prag de repetare a situatiei. La CMC si Primarie. Nu voi comenta situatia, cred ca esti destul de informat despre tot ce se intimpla acolo si
    cauzele acestor nereguli. Nu doresc sa fac fac comentarii, care ar agrava situatia, dar am ce comenta. Mai pretind, ca partidele liberale se vor uni si premisele pentru schimbare vor fi mai favorabile. Un „circ” la nivel de parlament si guvern, atare celui de la primarie si CMC, ar fi conservarea notiunilor de democratie in RM si schimbarile pot fi ireversibile.
    Tu Radu, trebuie sa incurajezi cum poti unificarea fortelor liberale de la noi. Se spune, ca scenariile se fac departe de tara noastra, dar eu cred in puterea poporului de a decide, in final, incotro trebuie sa mergem.
    In conditia unificarii fortelor liberale, fiecare om constient de ce se intimpla, poate face destul de multe pentru schimbarea in aceasta tara si se va implica sa fie de folos. Dar vezi ca deocamdata toti se considera mari, tari si setosi de putere.
    De chind tin minte, preluind puterea au smiorcait doi-trei ani de sa le mori de jale cum se plingeau la mostenire, pe care au lasat-o precedentii. Comunistii si pina in prezent aduc exemple de atunci. Oare cei, care vor veni la putere stiu ce trebuie sa faca ? Toti declara, ca vor implementa mai bine ca altii reformele economice si sociale, ca vor….., ca vor face raiul pe pamint. Dar, daca te ghindesti mai bine, clasa politica, care promite marea si sarea cam aceiasi este. Dintre politicienii de pina acum nu prea multi se pot lauda cu ce au facut personal sau in echipa. Si daca au facut, de ce nu se vede ? Au tot argumentat ca nu au fost la putere si nu au avut majoritatea pentru a lua decizii importante. Dar nici nu s-au opus destul , cum i-ar sedea bine unei opozitii.
    Sa formezi imaginea despre basarabia in Rmania este foarte greu pentru tine. Mai bine ar fi sa promovati la nivel de Guvern lansare unui post de radiou sau televiziune sau un ziar absolut independent, finantat de la buget, sa nu depinda de patronul cu banii. Doresc sa-ti spun, ca daca la Iasi intrebi cine este la conducere in RM, ai sa auzi tot felul de presupuneri, inclusiv numele lui Gorbaciov si multe alte „parodii” triste. Eu personal le-am auzit de la studentii de acolo, fapt care tare mi-a stricat dispozitia…
    Dar sa nu punem in discutie Romania. Sunt si acolo probleme, dar nu ca la noi. Romania este tara in cadrul Uniunii Europene si se va dezvolta in ritm sporit, nu are incotro. La noi este din rau in mai rau.
    Eu mai cred in Victorie……..
    O seara buna in continuare.

  7. „Cine ma critica primul ?”

    Daca recunosti ca esti de pa PNL sau nu atunci eu sunt dispus sa te critic.

  8. Pentru socolenco
    Draga Socolenco, mi-ar placea sa ma critici indiferent daca sunt sau nu de la PNL. Orice critica pentru mine este benefica. Revin la ghindurile mele si incerc sa-mi fac ordine in ele. Tinind cont de critica prietenilor, caci dusmanii mai mult obisnuiesc sa laude pina te vad cazut la fundul prapastiei, incerc sa fiu mai….mare la bogatia, care… nu se vede.
    Deci ?

  9. Eu demult caut sa pescuiesc un pnl-ist pe acet blog si nu-mi reuseste. As fi preferat pe cineva de la PNL totusi. Pe tine te critic alta data atunci.

  10. pentru Socolenco.
    Draga Socolenco,
    critica-ma, te rog! Eu doar nu am spus, ca nu sunt de la PNL….Nu pot rata sansa de a fi criticata…..De ce oare nimeni nu discuta „serios” cu mine ?
    Probabil ca nu voi mai scrie pe acest blog….
    Draga Socolenco, daca nu ma critici, voi intelege, ca doresti sa dispar de pe blog!

  11. Vica : eu discut serios (fara ghilimele )cu tine …Unirea „liberalilor”(vezi acum eu folosesc ghilimele) este impiedecata in special de neincrederea care-i guverneaza pe unii fata de altii.

    Altii vor mai mult decit pot ,altii cer mai mult decit merita ,altii n-au nicio sansa si-ar sari in alta trasura dar ar vrea direct pe capra etc etc…

    Socolenco: ia-o mai incetisor cu pescuitul tinere ,citeste mai mult ,dupa aia si mai mult si in final vei pricepe de ce spun asta …

  12. „Dupa cum se vede nu toata lumea este indiferenta de ce se intimpla in societate.”

    Intr-adevar nu toata lumea este indiferenta in societate, iar ceea ce s-a realizat prin proiectul asta 2009.md a fost ca s-au gasit tendintele si preferintele unei componente din societatea noastra: internautii.

    Acum, eu as propune ca o organizatie care se ocupa cu sondajele sa faca un sondaj, insa sa nu procedeze asa cum se procedeaza de obicei si sa ia la chestionat diferite categorii din societate, ci sa mearga sa faca un sondaj anume cu cei care nu au acces la internet, care nu se informeaza de pe internet, din mediul rural si urban. Rezultatele acelui sondaj vor trebui cuplate cu cele obtinute pe 2009 si astfel vom obtine o ilustrare mult mai obiectiva in privinta rezultatelor alegerilor parlamentare din 2009.

    „Este foarte important de mentionat implicarea persoanelor neafiliate politic.”

    Dupa cum vedem preferinta multora sunt anume cei neimplicati politic, iar prin asta putem intelege ca internautii asteapta o Schimbare de elita politica si tinerii sunt cei preferati. Asa ca fenomenul Dorin Chirtoaca poate sa devina de amploare si in 2009 si doar acele partide care se vor prezenta cu echipe de tineri bine pregatiti vor fi si cele mai cotate.

    Tinerii reprezinta undeva 25% din electorat si as crede de cuviinta ca si in parlament sa avem cel putin 25 de mandate ocupate de tineri.

    „Ce cred eu despre finalul acestui proiect ?”

    Rezultatele si felul in care au fost prezentate desigur ca pe alocuri lasa de dorit, insa eu personal prin intermediul acestui proiect am cunosc persoane noi care intr-adevar merita sa devina deputati.

    Un potential deputat nu trebuie sa fie doar tinar, insa pe linga asta trebuie sa mai aiba vreo 4-5 ani de experinta, pentru ca sa fii deputat este o responsabilitate si trebuie sa poti face fata.

    „Si proiectul cu “balonasele” rosii a fost destul de copilaresc.”

    Consider ca e mai bine sa faci chestii copilaresti atunci cind inca nu esti in parlament si sa nu-ti permiti chestii copilaresti cind esti deputat ori in functii publice de mare raspundere.

    „-de ce au fost inaintati atit de putini candidati pe listele partidelor?”

    Partidele probabil au dorit sa lasa sa se inteleaga ca nu dau asa mare importanta acestui proiect, de asta nici nu s-au grabit sa publice cit mai multi candidati.

    „Cred, ca ar fi fost mai bine ca proiectul 2009.md sa prevada pentru partidele politice includerea in acest “joc” a 101 persoane.”

    Nu poti sa obligi vreun partid sa includa pe un portal citi candidati vrei tu, ci mai bine cit vrea partidul. Eu cred ca mult mai interesant era ca baietii de la nmg sa mearga la partid si sa intrebe cite mandate cred ei ca vor avea sau cite procente din parlament vor detine. Intrucit partidul comunistilor nu ar fi acceptat sa divulge asemenea lucruri, atunci putea in general sa faca acest parlament virtual doar pentru partidele de opozitie. Acum, AMN, PL, PLDM, PNL, PD si ceilalti trebuiau sa spuna cite procente cred ei ca vor detine dupa care sa propuna si un numar de candidati conform cu acel procent. Dupa accea internautii trebuiau sa voteze pe cine cred ei ca merita in parlament si cine nu. Si din acel numar de candidati sa ajunga sa „treaca pragul” nu ca numar limita cum au facut ei, ci trebuiau gindite alte criterii. Respectiv pina la urma trebuiau sa ramana doar acei care sigur sunt acceptati in parlament si dupa asta sa scada numarul de potentiali candidati din 101 ca sa vedem citi deputati comunisti vom avea in viitorul parlament. Iata idea mea pe care o consider cel putin interesanta daca nu poate fi si obiectiva. Cel putin asa cum ei exclud deputatii din opozitie in parlamentul real tot asa si noi era sa-i excludem din joc cel putin la inceput. Sa simta si ei ce inseamna sa fii discriminat si neluat in seama.

    „Deci, este necesara unirea partidelor, care se considera democratice, liberale si proeuropene pe o lista unica ?”

    Nu, nu vad eu cum deduci tu ca este necesara o lista comuna daca „partidele liberale proeuropene vor avea 60 de deputati”. Daca au 60 de deputati atunci mai trebuie un vot si se poate de votat un presedinte ne-comunist.

    Imi este interesant ca tu ai facut atitea calcule doar ca sa poti ajunge la idea de lista nationala? Si eu care credeam ca faci aceste calcule din pura curiozitate de analiza.

    „Cred ca nici un partid nu v-a accepta inainte de alegeri autodizolvarea de dragul altor partide si nici “capitularea neconditionata” nu va avea loc si nici nu trebuie.”

    Cel mai bine este ca toti sa mearga in alegeri separat si sa capituleze dupa alegeri atunci daca sunt atit de ambitiosi toti. Alegatorul sa decida cine sa-i reprezinte.

    „Odata ce partidele mari si cu sanse nu au o credibilitate destula, fapt demonstrat in ultimii 8 ani de vesnica opozitie fara mare “invalmaseala” in calea celora cu puterea in mini!”

    Aici trebuie sa fii mai concreta: oare unde se aflau penelistii in 2005, oare nu tot in AMN care se considera cistigatorul alegerilor tot asa cum se considera acum? Pai, v-ati convins ca populismul si manipularea merge, dar nu intotdeauna. Mai mult ca atit, s-a adoptat o platforma electorala care nu a mai fost respectata dupa alegeri. Daca te referi la mega-partidul AMN care se considera cel mai mare partid de opozitie, atunci spune asta deschis fara teama. Noi asta inca vom mai vedea daca ei vor ramane si dupa 2009 cel mai mare partid. Sondajele vad ca-l arata ca partid ordinar sau partid care cel putin trece pragul.

    In rest, alte partide care au demonstrat ceva „in ultimii 8” nu prea exista pentru ca PL a aparut in 2005, iar PLDM are abia 2007. Altele nici nu mai sunt. Poate doar PD si PPCD, dar nici ele nu sunt partide mari, ci doar cu sanse, pentru ca stiu sa intre in gratiile comunistilor.

  13. Radule, mersi pentru sfat, insa citesc cit simt nevoia.

    Totusi de ce mai continui sa semnezi cu acest nume latifundiar, daca poti semna frumos cu Radu RO, daca preferi si tu ca si Mircea sa arati de departe ca esti din Romania. Semneaza cel mai bine cu numele de familie asa cum fac eu.

  14. Pentru Radu
    Sunt de acord cu tine.Asa este.
    Despre „ghilimele”: Eu prefer mai mult discutiile „pe viu”, adica fata in fata. Zi de zi port multe discutii cu oameni de diferita virsta si gen de activitate. E una sa discuti cu omul privindu-l in ochi si alta e sa scrii la repezeala , in lipsa de timp, sa nu admiti erori sau la ore foarte tirzii. Daca ati observat, eu mai mult scriu noaptea. Chite odata aproape mecanic. Si ghilimelele sunt utilizate de mine in momente diferite: la glume, situatii ironice sau inversate, momente sichiitoare, chind nu diresc sa supar cu expresii, care ar fi cele mai potrivite s.a. cazuri.
    Poate este mai bine sa ma abtin de la aceasta „activitate”, dar nici sa nu te uiti ce mai spune lumea nu poti. De la un timp am incetat sa mai citesc cu mare interes ziarele. Numai doar pe diagonala. Nu mai sunt la fel dupa continut.
    Radu, am inteles, ca si tu esti roman de dincolo de Prut. Spunemi ce domeniu de activitate ai si daca doresti sa discutam nu numai pe bloguri ?
    Mai exista si alte forme.

  15. Pentru Socolenco
    Adevarul este, ca pe mine nu m-a inchintat proiectul 2009.md de la bun inceput. Daca ati vazut , eu am comentat ceva de la bun inceput, dar fara rautate.
    Acest proiect a fost produsul ghindiri echipei unimedia si in rest fiecare a avut dreptul sa se implice sau nu.
    Postarile mele nu au avut scop sa se ajunga la idea de unificare a liberalilor, cu toate ca acest ghind nu ma va parasi niciodata. Voi comenta de ce in alta postare ca sa nu trec din nou de la una la alta.
    Am analizat aceste rezultate si am ajuns la parerea , ca chiar daca nu recunosc unii, tot sau implicat in acest proiect. Postatii acolo, nu au fost indiferenti de imaginea lor. Care au fost indiferenti au ramas inafara listei.
    Idea ta cu sondajele este buna. De fapt pentru aceasta am expus si eu ghindul, ca acest proiect poate fi apreciat ca un singur element sau faza a unui proiect. Parerile autorilor proiectului asupra rezultatelor finale puteau avea un continut mai amplu.
    Cred, ca unimedia citeste acest blog si pentru viitor vor tine cont si vor invata sa faca adevarate sondaje si vor reusi sa trezeasca interesul a mai multor cetateni. Totusi unimedia cu acest proiect a majorat considerabil numarul vizitatorilor.
    Despre balonase….Este adevarat ce spui tu, dar in acelasi timp, mi se pare minor rezultatul final din aceste balonase. unul din tineri nici nu a stiut sa raspunda jurnalistului ce semnifica aceste balonase. Dar, orice forma de protest, este un exercitiu. Eu sunt deprinsa cu altfel de exercitii.
    „Oare unde se aflau penelistii in 2005 „. In 2005 au tot au fost unificate fortele „democratice” si a aparut o struto-camila, care a intrunit tot felul de politicieni, care si azi mai sunt tot in fruntea unor partide cu interes „national” declarat. Imi este sila de ei si nu doresc sa discut. Deacea nici nu am spus niciodata idea de unificare cu AMN atita timp, chit in conducerea acestei formatiuni politice stau neclintiti oameni fara principii si cu interes personal, care au demonstrat incapacitatea de a gestiona situatia.
    Poate ca este sau numai se considera megapartid AMN, dar stiu ca si acolo sunt multi oameni de buna credinta, dar nu au caracter sa spuna drept in fata sefilor opinia lor sau poate depind de ei.
    Eu sper ca in timp se va schimba clasa politica.
    Sunt de acord, ca in toate institutiile tineretul trebuie sa fie reprezentativ. Dar nu trebuie sa nimereasca tineri slab pregatiti profesional. Ar compromite ideea. Unii tineri bine pregatiti nu au curajul sa se avinte in aceasta competitie. Ei trebuie sa fie incurajati, sustinuti, ajutati si sa fie pusi in fata.
    „PL a aparut in 2005”.
    PL este fostul partid al reformelor, daca nu ma insel. In fruntea acelui partid cred, ca tot M.Ghimpu a fost.
    PNL a fost reconstituit si inregistrat numai in februarie 2007, in pragul alegerilor locale.
    Despre „invalmaseala”.
    Nu sunt partinitoare si este parerea mea ca in toti acesti ani partidele din opozitie /reprezentate in parlament si extraparlamentare/ nu au fost o piedica pentru faradelegile care sau produs in societate. Nu au reusit sa curme totalitarizmul prin unirea fortelor si antrenarea societatii civile. Au stat cuminti in bancile lor si numai cum vine timpul alegerilor din nou se misca.
    Daca in acesti 8 ani de zile grele liderii partidelor coordonau activitatile, nu aveam numai efectul balonaselor „rosii” si a celor de sapun/au fost si de acestea/. Pina unde poate merge egoismul politicienilor ? Fiecare cu protestul lui, nu cumva sa culeaga careva laurii.
    Ne-am deprins cu notiunea de protest dar nu stim sa protestam adecvat situatiei.
    Fiecare cu protestul lui. Da. Poate protesta cine doreste, cum doreste si chit doreste. In functie de situatie. Dar situatia in RM este una insuportabila. Si protestele la nival de tara trebuie sa fie pe masura si cu efect. Care a fost efectul protestelor de pina acum ?
    Ma puteti intreba si va intreb si eu, personal ce ati facut pentru o viata mai buna in aceasta tara ? Eu nu am facut destule. Si ma mustra constiinta. A fost si este posibil sa facem mai multe. Ce aveti de ghind sa faceti personal in continuare ? Nimic inafara votului din 2009? Chiti alegatori veti convinge sa nu voteze trecutul ? De aceasta data eu voi convinge foarte multi.
    Numai ca pe blog nu putem coordona activitatile. Este foarte scump timpul. Din lipsa de timp scrim texte lungi si uneori nu reusim sa spunem principalul ghind.
    O zi buna in continuare.

  16. Pentru Socolenco
    Mai intrigat cu pescuitul. Si mie imi place sa pescuesc.
    Dar tu de ce doresti sa pescuesti anume un PNL-ist ? Poate pescuiesti mai multi comunisti ?

  17. „Dar tu de ce doresti sa pescuesti anume un PNL-ist ?”

    Sa vad cum gindeste un penelist, cit de relevant.

  18. „In 2005 au tot au fost unificate fortele “democratice” si a aparut o struto-camila, care a intrunit tot felul de politicieni, care si azi mai sunt tot in fruntea unor partide cu interes “national” declarat. Imi este sila de ei si nu doresc sa discut.”

    Dar ce iti pare ca vom avea in cazul unei liste nationale sau daca toata opozitia se uneste asa cum vehiculeaza poetii cu Dabija in frunte? Exact asta vom avea, o lista nationala struto-camila care va duce doar la pierderea sigura a alegerilor. Eu am spus si la postul in care este articolul lui Dabija: faptul ca aceste discutii au aparut abia acum imi pare destul de dubios. Asa deci cit de frumos nu ar suna idea de lista nationala nu cred ca trebuie sa calcam de doua ori pe aceasi grebla.

    Daca ar fi pus probleme altfel: sa cream o lista nationala care sa aiba acelas scop pe care l-a avut Sfatul Tarii din 1918, sa-si puna scop unificarea RM la Romania, atunci as mai fi vazut sens in aceasta idee, insa si in acest caz discutiile si pregatirile trebuiau facute cu mult timp inainte.

    „Ma puteti intreba si va intreb si eu, personal ce ati facut pentru o viata mai buna in aceasta tara ? Eu nu am facut destule. Si ma mustra constiinta. A fost si este posibil sa facem mai multe. Ce aveti de ghind sa faceti personal in continuare ? Nimic inafara votului din 2009? Chiti alegatori veti convinge sa nu voteze trecutul ? De aceasta data eu voi convinge foarte multi.
    Numai ca pe blog nu putem coordona activitatile.”

    Stii cum se spune cind vrei sa schimbi lumea incepe de la tine. Pai, asta am inceput sa fac: am inceput sa ma informez, sa iau atitudine, sa scriu pe blog ceea ce gindesc, sa citesc ce scriu altii, sa incerc sa inteleg lucrurile care s-au peridat pina la perioada comunista, in timpul comunistilor la guvernare, ca sa pot vedea perspectivele, felul in care putem actiona in favoarea Schimbarii. In general in perioada studentiei am trait intr-un adevarat vid informational, pentru ca TV nu priveam, ziare luam arar, si-mi faceam mai multe griji ce voi face dupa ce absolvesc decit ce se intimpla in tara. Traiam cu trista realitate ca tinerii chiar daca se chinuie si invata ani la rind ajung sa nu aiba nici o perspectiva si desigur ca atunci cind nu vezi perspective in tara cauti iesirea din situatie peste hotarele tarii, acolo unde ma aflu si acum si de unde urmaresc totul ce se intimpla in RM. In continuare cred ca voi urmari si mai departe totul si peste citiva ani imi propun sa revin in tara cu o alta viziune, cu o experienta de viata si profesionala pentru a contribui la Schimbarea ce se initiaza inca de pe acum. Desigur ca alagerile din 2009 este marea mea preocupare si vreau ca partidele de opozitie sa cistige. Eu voi convinge cel putin familia pentru cine trebuie sa voteze cel mai bine. Restul las sa voteze asa cum ii duce capul.

  19. Pentru Socolenco
    Da, si eu ii las sa voteze cum ii duce capul, dar le mai spun: „voi votati pentru cine doriti, dar eu personal voi vota pentru „cutarica”.
    Acum aflind, ca te afli in strainatate, trebuie sa-ti spun, ca nu ai facut destul pentru o sansa buna in Moldova. Sunt atitea oportunitati! Pling banii si roaga sa fie ridicati de sub volumele de activitati posibile. In econimia nationala lipsesc cu desavirsire cadre bine pregatite! Lipsa lor se face tot mai simtita cu fiecare zi.
    Dar daca esti in strainatate si muncesti sau inveti sa muncesti, oricum te vei intoarce cu viziuni mai largi despre cum trebuie sa ne luam soarta in mini si sa facem schimbarea. Eu cred in viitorul Basarabiei in componenta Europei.

  20. Pentru Socolenco
    Pai, vad ca destul de activ porti discutii cu Dna Pavlicenco de la PNL pe acest blog. Ideile politice generale in oricare partid politic de la noi nu prea contravin ideilor liderilor partidelor. Ele sunt diferite si se discuta, dar daca a fost adoptata o decizie, o tactica…acestea sunt promovate.

  21. Eu nici nu am spus ca am facut destul insa sunt dispus sa fac foarte multe, sa contribui pe toate caile la prosperarea acelui petic de pamint, dar vreau sa vad ca si la noi se mai trezeste lumea, ca nu mai voteaza comunistii, ca acei liberali care urmeaza sa vina se vor ocupa intr-adevar de problemele acestui popor napastuit, ca vor pune la punct acest conflict transnistrean si ca nu vom mai avea groapa neagra in economie. Iata atunci cu toata forta mea ma voi impune si voi contribui ca nivelul de viata sa nu difere prea mult fata de cel de aici din tarile Europene.

    Cu dna Pavlicenco discut foarte mult si pe alocuri cam aprins insa ma gindesc ca nu trebuie nici pe ea s-o scurg de toata energia, pentru ca se apropie campania electorala si trebuie sa se pregateasca sa fie in forma, sa doarma suficient sa-si restabileasca regimul de 8 ore poate. De asta si caut un inlocuitor, insa cam greu sa-l gasesc, pentru ca probabil toti fac ceea ce trebuie mai intii si apoi ceea ce doresc. Sau poate ca nici nu prea doresc sa se expuna aici pe blog. Este alegerea lor si nu ma afecteaza nici un pic. Am vrut din curiozitate sa cunosc un tinar penelist inflacarat cu care sa discut, dar daca nu apare nici nu-l mai caut. Inseamna ca nu exista.

  22. Pentru Socolenco
    Esti destul de „fragil”. Eu stiu ca exista foarte multi tineri PNL-isti inflacarati, dar si tinerii stiu sa aleaga prioritatile.
    Ei au fparte multe de facut in activitatile de aici si chiar sunt destul de activi. Sigur, ca este bine si pe blog sa mai scrie din chind in chind. Citesc multi mesajele, dar nu toti se implica cu scrisul. Monologurile sunt mai putin interesante.
    Sper, ca atunci chind vei reveni in tara te vei convinge de spusele mele.
    Doresc sa te intreb , ce studii ai, ce activitate practici in prezent, ce poti face ?
    Daca te intorci in Moldova, eu iti pot oferi undita: absolut tot ce este necesar pentru deschiderea unei afaceri prospere. Garantie din partea ta poate servi un bussines-plan in activitatea concreta, care ar demonstra acoperirea riscurilor posibile.
    Ce te costa ? O mica parte din beneficiul net dupa impozitare. La intelegerea partilor. Te intereseaza ?

  23. Pentru Stalinus

    Mie imi pare rau, dar, intr-adevar, lista nationala nu e posibila exact din cauza ca „nu toate partidele vizate urmaresc acelasi lucruri si nu abordeaza viitoarele alegeri de pe aceleasi pozitii si cu acelasi tip de obiective ,si cind spun obiective nu ma gindesc la detalii ci la linii generale”. Sa incercam sa spunem care sint interesele ce despart partidele care nu se pot regasi pe o lista comuna: detasarea de Rusia si CSI si apropierea de UE (si eventual de NATO). Daca nu – de ce. Daca nu – ce forte sint cu sanse, cine sta in spatele lor.

    Care sint motivele serioase NEMARTURISITE pentru care partidele nu se pot apropia.

    Si eu cred ca, fara o lista comuna alegerile sint pierdute.

    De ce avem mai multe opozitii?

  24. Pentru socolenco

    Pai daca vrei ca „se mai trezeste lumea, ca nu mai voteaza comunistii, ca acei liberali care urmeaza sa vina se vor ocupa intr-adevar de problemele acestui popor napastuit, ca vor pune la punct acest conflict transnistrean si ca nu vom mai avea groapa neagra in economie” – pentru asta doar discuti pe bloguri sau mai faci ceva? Si care a fost impactul discutiilor aici si pe alte bloguri?

    Este foarte corecta observatia ca „probabil, toti fac ceea ce trebuie mai intii si apoi ceea ce doresc”. Tocmai de aceea nu exista nici un inflacarat. Dar va fi.

  25. „… – pentru asta doar discuti pe bloguri sau mai faci ceva? Si care a fost impactul discutiilor aici si pe alte bloguri?”

    Dna Pavlicenco, desigur ca acum acest impact este destul de mic, dar asa este intotdeauna fundul sacului se umple cel mai greu. Sunt convins ca daca acest dialog dintre persoanele oficiale si societatea civila se va intensifica si gradul de cultura civica va creste, dar pentru asta trebuie cineva sa inceapa, trebuie sa arate ca fiecare poate deveni important si ca poate sa discute de la egal la egal cu un deputat, cu o persoana oficiala, exact ceea ce am facut eu pina acum.

    Eu ma simt foarte comfortabil ca pot sa discut deschis si liber cu un deputat, ma simt important si astfel cresc, cresc ca un lider de opinie si totodata imi cultiv si cultura civica. Fara asta nu poate exista nici democratie. Si daca vreti sa stiti parerea mea, atunci va spun ca eu acum fac exact ce trebuie, vreau sa fiu un exemplu chiar pentru penelistii inflacarati care poate sunt, poate nu-s, dar care pot deveni la sigur inflacarati daca s-ar implica mai activ.

    Eu consider ca o simpla postare, un simplu comentariu poate inspira un intreg partid. Curajul nostru totdeauna este cel mai bun exemplu pentru a incuraja pe altii.

    Toti se gindesc ca ei fac ceea ce trebuie, insa niciodata nu constientizeaza ca banutii pentru care lucreaza acum cu atita straduinta nu merita, pentru ca cineva face afaceri de milioane, dar noi ne limitam la banuti.

    Pina nu se vor trezi toti cei care cred ca fac ce trebuie si vor constientiza ca intii de toate trebuie sa pledeze pentru o schimbare in tara, ca si la noi sa existe nivel de viata, salarii decente vor continua sa faca mai departe ceea ce trebuie si sa lucreze pentru banuti.

    Nu exista cultura finnaciara la noi, iar comunistii de asta si au saracit tara, ca masele sa devina cit mai usor manipulabile. Desigur ca asta si-i face sa fie acum destul de linistiti, pentru ca asta le-a reusit: oamenii in loc sa se revolte, ei mai bine fac ce trebuie, dau o mie doua de dolari (de retinut, tot la retelele organizate de comunisti) pleaca peste hotare, trimit bani acasa (de retinut, tot in canalele comunistilor ajung acesti bani) si se considera cei mai descurcareti, pentru ca fac ceea ce trebuie. Este un cerc vicios, care daca nu va fi rupt nu avem nici o sansa sa facem vreo Schimbare.

    Da, trebuie sa vorbesc si despre cultura: noi nu avem cultura, nu ca joasa ori inalta, ea pur si simplu nu-i. Noi suntem deprinsi sa facem ceea ce trebuie, insa ceea ce trebuie mereu a fost, pe vremea sovietica, ceea ce spunea seful cel mare, ce ne spunea brigadierul, presedintele de colhoz sau secretarul de partid. Acum acesti exponenti nu mai exista, insa ceea ce trebuie ne este sugerat si impus in mod indirect doar ca nu toti constientizeaza asta.

    Am fost mirat, ca chiar un angajat de la ambasada Moldovei aici la Praga m-a intrebat daca lucrez si ma indemna sa caut ceva de lucru, macar pe vara. Deci domnilor, treziti-va, ceea ce trebuie nu este niciodata ceea ce alegeti voi, dar este ceea ce va impune altcineva!

    Dna Pavlicenco, daca s-ar trezi mai multi, si aici ma refer chiar la multi tineri care continua sa faca ceea ce trebuie, atunci va asigur ca impactul ar fi cu mult mai mare. Noi insa ne multumim sa facem constatari, insa nu iubim sa privim niciodata la perspective.
    O seara buna!

  26. „Doresc sa te intreb , ce studii ai, ce activitate practici in prezent, ce poti face?”

    Am absolvit facultatea de Fizica la USM, iar acum imi continui studiile postuniversitare in acelas domeniu la Institutul de Fizica din cadrul facultatii de Fizica a Universitatii Caroline din Praga.

    Despre afaceri cred ca vom putea vorbi mai tirziu, acum ma preocupa mai mult studiile, insa pe viitor desigur ca mi-ar prinde bine asistenta cuiva la initierea unei afaceri de Succes.

  27. Pentru Socolenco
    Imi place cum ghindesti. Si eu mereu le spun tinerilor sa dea importanta prioritara studiilor, experientei. Daca devii un bun profesionist, vei avea de toate. Cu toate ca nu toti reusesc. Totusi sper, ca tu vei reusi.
    Ai o profesie interesanta si pentru mine mai dificila, dar care este una foarte importanta.
    Mi-ar parea foarte bine sa pot sa-ti fiu de ajutor pentru viitor. Sper. Chind te intorci nu rata sansa sa ma gasesti.
    Daca eu nu stiu prea multe despre profesia fizicienilor, prietenii mei stiu mai multe…
    O seara buna.

  28. Salut Vica,

    La multi ani!

    Apropo sa nu uitati ca Parlamentul virtual – virtual ramane. Electoratul real rar intra pe Internet.

    Asa si nu am primit mesajul de la tine.

    Ar isnemna aceasta ca nu-ti mai este interesant proiectul „Termocom”?

  29. Salut Guy
    Sunt de acord cu tine referitor la parlamentul virtual.
    A fost o copilarie, joc,in care unii au fost inclusi fara stire lor. Unii gasindu-si numele in acea lista nu au dorit sa ramina la coada si au „miscat” un pic din coate. Pur si simplu au dorit sa dea dovada, ca pot avea sustinatori. Sa nu crezi, ca cei care au iesit printre primii au lasat „votul” la voia intimplarii, chiar daca a fost ceva, care nu este important,
    Dar au dat dovada, ca pot aduna sustinatorii in jurul lor.
    Orice exercitiu in acest domeniu prinde bine sau cel putin nu incurca.
    Proiectul” Termocom” ma intereseaza. Nu stiu pe chit de nacesara poate fi aceasta munca pentru oficialii de la primarie. Cred, ca pe ei nu ii intereseaza acum nimic mai mult dechit viitoarele alegeri, care in harmalaia democrata pot pierdute.
    Din pacate alesii poporului nu pot stabili prioritatile.
    Acum, ca suntem in ajun de An Nou, iti doresc sanatate, noroc si succese in toate.
    Scrie, daca ai careva daca ai sugestii.

  30. Mersi Vica pentru apreciere. Acum iti urez si eu un nou de Succes, un an al Schimbarilor spre bine atit in tara cit si pe plan personal.

    Urez tuturor vizitatorilor acestui blog mai mult activizm in anul care vine.

    Sper sa mai schimbam idei si comentarii cindva in 2009.

    La multi ani!

  31. Proiectul e intr-adevar, o copilarie. 🙂 Este o naivitate si mai mare sa crezi ca sondajele sunt manipulate, iar acest proiect reflecta realitatea, numai pentru ca rezultatea ne plac mai mult.

    Personal cred ca acest balci al desertaciunilor vorbeste despre mai multe lucruri, dar printre acestea nu se regasesc preferintele electorale ale cetatenilor.

    In primul rand, proiectul spune despre capacitatea unor partide de mobilizare a simpatizantilor, precum si despre orgoliile unor indivizi. Putem vedea in top persoane mai putin cunoscute decat unele din coada, ceea ce poate presupune ca unii candidati au facut apel la toti prietenii, rudele si vecinii – hai la vot! 🙂

    In al doilea rand, este comic cat de mult ravnesc oamenii, in general, puterea. 🙂 Ma uitam pe lista si ma miram, de ce sa nu ramana cutare sau cutare la locul pe care il ocupa, si sa faca ce facea si inainte, ca face bine? In special candidatii din domenii care n-au nici o tangenta cu guvernarea… gen arte, sport…

    In randul al treilea, m-au distrat comentariile si argumentele pentru un candidat sau altul. Se pare ca putini vad diferenta dintre un buchet de flori si fotoliul de deputat. 🙂 Am vazut in lista multe persoane de treaba, dar care niciodata nu vor fi buni politiceni, pentru ca… nu s-ar pricepe la asa ceva. Desi sunt tare cumsecade. Si multa lume a simtit ca trebuie „sa le aduca un mic omagiu”. Merita pentru ca – e onest, cumsecade, energic, destept, rafinat, cumpatat, tanar, experimentat – etc. etc.

    A patra… se vede cat de mic este spatiul nostru public si cat de putini lideri avem. Zeci de candidati au venit pe 2009 cu colegii si subalternii, care ii sustin din simplul motiv ca nu prea au vazut si altceva. 🙂 Sunt coleg cu, am lucrat cu, il cunosc personal pe – iata si toate argumentele.

    Astea sunt niste observatii asa, mai generale, nu atat despre candidati, cat despre felul cum gandeste si se poarta moldoveanul nostru, alegator odata la 4 ani…

    Coincidentele cu candidati sau situatii concrete sunt, cum s-ar spune, intamplatoare, sper sa nu inceapa acuma justificarile – ca eu chipurile n-am rugat pe nimeni sa ma voteze si n-am venit cu colegi si ruge pe 2009.md. Asta chiar ar fi Copilaria Copilariilor, si bomboana de pe coliva acestui proiect. 🙂

  32. Pentru prosti dar multi

    Trebuie sa va spun ca sint de acord cu analiza facuta. Nici noi, PNL, nu am reusit sa ne organizam mai bine si am cam lasat-o la voia intimplarii, poate doar la inceput ne-am inclus mai serios. Apoi au intervenit alte lucruri, ca la sfirsit de an… Astfel, au aparut persoane propuse aleatoriu din partea PNL, dar nu au aparut altele, care merita din plin. Dar asa e prima oara… Insa, analiza pe care ati facut-o este foarte aproape de adevar.

  33. Da, proiectul 2009.md, este un proiect virtual si ar trebui sa-l consideram drept o parere subiectiva. Dupa parerea este nu alt ceva decit un exercitiu care nu e un JOC, pentru ca in comparatie cu alte sondaje care se fac pe multe saituri are o greutate si o valoare mult mai mare, caci ar fi o prostie daca partidele nu ar lua in serios acest material cadonat inainte de alegeri, pentru nimic altceva decit sa atraga in listele sale acele persoana independete care dupa cum ati vazut au cele mai multe mandata, altfel spus sunt active pe plan virtua si nu doar(persoane informate si cu o influenta), caci de fapt asta si era mesajul in final.
    Rezultatele partidelor nu sunt obiective si nu as dori ca partidele sa se imbete cu apa rece, da e ok al utiliza in campanie electorala drept truc electoral, caci daca doresti sa obtii ceva in viata trebuie sa manipulezi cu informatia, iar informatia data poate fi intepretata de oricine diferit, iar daca unui batrin sau unei persoane mai putin informate, ii arati o schema care nu e fals, caci e public concluzionata, precum ca PCRM nu are decit 1% in parlamentul virtual, ceea ce va fi inteles va fi doar parlament iar virtual(deja nu conteaza) = e un material bun.
    Nu il consider joc si pentru ca sa nu apara critici ca-s copil dau explicatie: pentru ca e SECOLUL 21, iar lumea devine o lume informationala, si de fapt razboiele sunt si acestea lupte informationale, indiferent cit de obiectiv sau subiectiv sunt materialele, noi cei din spatiu Est-European avem de luat invataminte din acest exercitiu.
    In parerea mea,fara supareri celor ce il sustin pe Chirtoaca,el e copil. DE CE? Pentru ca nu a putut sa faca el jocu in problema cu bradu, dar a jucat el jocu PCRM. Iar argumentul forte pentru el fiind doar unul eu sunt pagubitul, iar compatimirea unui lider=ca liderul nu e lider. Schopenhauer spunea ca „mila” este singura modalitate a comportamentului moral, deci cetatenii il inteleg pe dl.Primar, insa in ce masura el ii intelege pe ei, care este insa feedbackul? Nu este oare acest scenariu utilizat in scop egoist pentru a-si face campanie electorala? iar egoismul dupa acelasi Schopenhauer – Egoismul inspira atata dezgust incat noi am inventat politetea pentru a-l ascunde, dar el strapunge tot ceea ce-l acopera si se tradeaza in orice imprejurare.
    Intr-un alt comentariu am sa continui gindu ca sa fie inteles sensul celor spuse mai sus despre dl.Chirtoaca.

  34. Pentru softRo

    Sunt de acord, ca atare exercitii sunt utile. Invata oamenii sa fie activi si sa se organizeze.
    In perioada electorala fara oameni, care pot atrage simpatizantii sai la vot, nu faci nimic numai cu spatiul public.
    Dar nici pe departe nu sunt toti pregati pentru a deveni parlamentari. Asa cred eu, dar poate ei cred altfel.

  35. 🙂

    sa ma ierte cei care cred altfel, dar cand aud de „exercitii utile” imi vine a rade, dar si a plange totodata, pentru ca ma gandesc la infantilismul sociatatii noastre. Sigur, daca un tip ajuns la maturitate este analfabet, un exercitiu de scriere a betisoarelor intr-un caiet in linii ii este util… dar arata jalnic.

    La fel ca si acest „exercitiu” care „invata oamenii sa fie activi si sa se organizeze”.

    Cat despre secolul 21 cu internetul si capacitatea de mobilizare – haideti sa fim seriosi, numarul maxim de voturi acumulate a fost in jur de 500, si asta dupa ce proiectul 2009.md a fost mediatizat puternic pe unimedia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *