Marti, 23 decembrie 2008, in Sala cu Camin a Uniunii Scriitorilor, Forul Democrat al Romanilor din Moldova a lansat o noua initiativa: Masa Rotunda a partidelor de opozitie care se pronunta pentru si accepta Lista Nationala in vederea alegerilor parlamentare din primavara anului viitor. Au raspuns invitatiei reprezentantii a trei formatiuni – Miscarea Actiunea Europeana, Partidul National Liberal si Partidul Ecologistilor.
In deschidere, a vorbit scriitorul si academicianul Nicolae Dabija, punctand exhaustiv argumentele privind oportunitatea nationala de a se merge in scrutinul parlamentar din 2009 pe o lista care sa cuprinda cat mai multe, iar ideal – toate partidele din opozitie.Pe parcursul dezbaterilor, vorbitorii s-au pronuntat pentru urmatoarea formulare, mai adecvata: Lista Unitatii Nationale, drept un proiect cu sanse reale de a inclina rezultatele scrutinului in favoarea fortelor democratice de orice nationalitate, care sa garanteze o majoritate parlamentara, in consecinta si o echipa guvernamentala intru a solutiona problemele stringente ale tuturor paturilor sociale printr-un program care sa asigure integrarea RM in Uniunea Europeana.
Mai toti cei prezenti si-au expus punctul de vedere. Aveai impresia ca se pronunta un singur om.
Fiecare in parte si impreuna au pledat pentru urmatorul imperativ – unitate nationala. Dau, in ordine, lista: Nicolae Dabija, scriitorul Andrei Strambeanu, academicianul Petru Soltan, publicistul Petru Grozavu, Anatol Marin, reprezentant al societatii civile, Aurel Benu, locuitor din raionul Causeni, avocatul Roman Mihaes, Anatol Petrencu, presedintele MAE, scriitorul Mihai Moraras, Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, Alexandra Can, vicepresedinte al PNL, juristul Nicolae Rosca, Andrei Dumbraveanu, regizorul si marele om de cultura Ion Ungureanu, personalitate marcanta pe care o regasim de ani si decenii in actiunea de renastere nationala, Constantin Lazar, istoricul Ion Buga, economistul Mihai Patras…
A dominat o atmosfera care a vadit ca se pune un inceput. Din toate argumentele, aleg unul: Forul Democrat al Romanilor din Moldova, Miscarea Actiunea Europeana, Partidul National Liberal, Partidul Ecologistilor au confirmat ca accepta pe deplin si vor respecta in viitoarele alegeri principiile pe care le impune Lista Unitatii Nationale.
La Masa Rotunda din 23 decembrie am consemnat cateva absente din randurile opozitiei – Alianta Moldova Noastra, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova… Care nu pot fi insa taxate. S-a convenit ca in cel mai scurt timp problema va fi abordata si intr-o discutie cu liderii formatiunilor in cauza. Oricum, proiectul ramane in picioare. Pentru orice formatiune, pentru oricine. Astfel s-a convenit marti, la 23 decembrie, in Sala cu Camin a Uniunii Scriitorilor in legatura cu Lista Unitatii Nationale. Un proiect pentru ziua de azi, deopotriva pentru ziua de maine, deopotriva pentru specialisti din diferite domenii, de varsta diferita, mai cu experienta sau dintre tinerii specialisti si tinerii politicieni care sa exprime noul val si noua generatie.
Proiectul Lista Unitatii Nationale impune sa fim mai multi, sa fim umar la umar, sa ne ridicam drept basarabeni si pentru Basarabia. Basarabenii din Sud, din Nord, din Centru se pot regasi in acest proiect. Toti ne confruntam cu aceleasi probleme. Aspiram spre un mod de viata demn si mai bun. Toti subscriem pentru un stat de drept si pentru reformele democratice. De asemenea, pentru integrarea in Uniunea Europeana. De altfel, dintre vorbitori au propus ca Lista Unitatii Nationale sa fie extinsa prin sintagma „… Si unitate europeana”.
Consider ca marti, 23 decembrie 2008, s-a facut un pas istoric. Repet, dar e necesar sa accentuez: initiativa apartine FDRM. In parte, apartine deja si formatiunilor care s-au alaturat – MAE, PNL, PE, societatii civile, care si-a avut reprezentantii sai la Masa Rotunda.
S-a pus inceputul. Vor urma alti pasi. Sunt sigur ca a pasit si Proiectul – cu dreptul. Sunt sigur ca se vor alatura si alti sustinatori. Proiectul va deveni mai cuprinzator ori pe deplin cuprinzator.
Dea Domnul!
autor: Haralambie Moraru
articol: www.jurnal.md/article/10672/
Mai toti cei prezenti si-au expus punctul de vedere. Aveai impresia ca se pronunta un singur om.
Fiecare in parte si impreuna au pledat pentru urmatorul imperativ – unitate nationala.
Parca am mai vazut asa ceva anterior. Armonie si acord total.
Ah, da – la adunarile de partid de pe timpul Uniunii Sovetice.
Pai cum altfel.
Si acum tovarasii sint in Uniune si atunci, ce conteaza care: a scriitirilor ori Sovetica.
Si acum adunare si atunci adunare.
Trebie unanimitate si solidaritate in lupta cu dusmanul (nu conteaza imperialistii ori comunistii)
Au oamenii practica adunarilor.
Libertate lui Nelson Mandela si
Angela Davis.
Bravo! Bravo! Bravo!
Lista nationala – temelia viitorului parlament majoritar democrat!
Faceti publica aceasta lista cu numele persoanelor candidate pentru functia de deputat in ordine alfabetica, lasand 60 pozitii vacante din 101 pentru PL, PLDM si AMN.
Mediati lista pe larg, daca nu aveti acces la TV, scoateti la tipar volante si transmiteti-le in raioane pentru a fi difuzate populatiei. Nu economisiti hartie, scoateti la tipar un milion de volante si difuzati-le prin sate si centre raionale. Parerea mea este ca ar fi nevoie de urgentat toate actiunele, pentru ca totusi fara PL, lista ar fi cu rezerve, dar daca ecoul Listei Nationale va fi unul rasunator, cred ca conducerea PL va intelege esenta si rostul Listei Nationale propuse de FDRM.
Iar PL ar trebui sa inteleaga ca ultimele sondaje sunt doar o capcana iscusit plasata in spatiul mediatic anume pentru a produce o eventuala supraincredere din partea presedintelui PL in fortele si in capacitatile partidului pe care il conduce, iar Dorin Chirtoaca si Mihai Ghimpu sunt doar doua personalitati importante, doua simboluri ale PL, doua fenomene, dar aceste doua persoane sunt insuficiente pentru a produce schimbarea asteptata nu doar de PL, dar si de foarte multi locuitori ai R.M. Iar schimbarea dorita de locuitorii Moldovei se poate de produs doar prin unirea firelor care in parte pe unde sunt mai caliative pe unde nu prea sunt, dar unindu-se toate intr-o matura mare ar fi capabile toate impreuna sa duca comunismul din Moldova la lada de gunoi a istoriei.
In continuare la comentariul anterior.
Lansati un concurs cu premii banesti Elaborarea sloganelor electorale ale Lstei Nationale (de pilda a cinci slogane). Iar premiile sa fie atragatoare si serioase pentru a provoca un interes sporit la cetateni.
Deschide-ti o casuta postala aparte pentru propunerile si sugestiile alegatorilor.
In raioane organizati colectarea intrebarilor de la cetateni adresate viitorilor candidati in depuati. Iar raspusurile in scris odata pe saptamana sa fie aduse la sediul raional.
De pilda, pe pagina web al Vitaliei Pavlicenco sa raspunda la intrebari liderii Listei Nationale pe rand si cu regularitate.
Si cel mai important lucru socot ca ar trebui sa fie:
DAREA DE SEAMA A LIDERILOR RAIONALI PRIVITOR LA LUCRUL EFECTUAT TIMP DE O SAPTAMANA CURENTA (concret, clar si in detalii. Pentru a intelege exact inainte de alegeri care ar fi rezultatele preventive ale lucrului efectuat si a definitiva Lista Nationala corect si a intra in campanie electorala stiind concret ce se doreste de obtinut). Succese.
Pentru Patriotul
Spune, draga, patriot a carei patrii esti si cum vezi viitorul ei?
Tu ce cracun, paste si hram tii? Ce folos poti aduce ? Ori esti bun numai de criticat tot si pe toti ?
Da, noi mostenim o mentalitate sovietica indobitocita, dar nu mai suntem dobitoace….Fratii si surorile noastre robesc la negru in Europa, ca sa-si hraneasca copii, dar nu reusesc sa si ii sarute pe obraz, sa-i dezmerde, sa-i stringa la piept sa le transmita caldura sufleteasca. Dar acolo fiind isi dau seama de ce s-a intimplat si cum munceste si gindeste Omul in alte tari….Vor veni cu limbi straine vorbite si cu o alta experienta de viata.
Noi nu ne-am pierdut mintile si nici curajul. In situatia noastra au fost si alte popoare si au scapat de comunism si comunisti. De ce esti atit de rautacios ? Nu crezi, ca poti avea o sansa mai buna ? Daca nu ai incredere in tine, gaseste pe cineva care te poate incuraja. Trebuie sa-ti ei, pe chit poti, soarta in mini si sa incerci. Dar poate tu esti foarte multumit de cea ce ai si o duci bine. Atunci spune clar sa nu te mai deranjezi si eu cu textele mele pentru tine „aiurite”.
O zi buna in continuare!
Vica, merci de sustinere.
Nu vrei sa fii persoana care doreste si poate sa ma incurajeze.
Apropo, ce faci miine seara?
Pentru Patriotul
In a doua propozitie ai dorit sa pui semnul intrebarii ? Ori ai constatat ca nu pot fi persoana care doreste sa te incurajeze ?
Ce fac eu mine seara ? Probabil voi mai scri „aiureli” pe bloguri. Ma consider seful sefului meu si fac intotdeauna ce trebuie si mai apoi ce doresc. Deciziile imi apartin, dar se intimpla sa-mi schimb planurile in functie de importanta lor.
Vezi, ca nu ai raspuns nici la o intrebare de a mea si fa acest lucru, daca este cu putinta.
Curaj, patriotule, curaj!
Omului i se intimpla absolut asa cum ghindeste. Daca imprastii sageti veninoase sau pline de negativism, ele plimbinduse libere acumuleaza energie de acelasi fel si sa stii, ca se intorc inapoi la „stapin”, imbogatindu-l si mai mult cu „amar” sau buna dispozitie. Tu ce „radiezi” ?
„Ma consider seful sefului meu si fac intotdeauna ce trebuie si mai apoi ce doresc.”
Si cit de des se intimpla sa-ti refuzi sa faci ce doresti doar pentru a face ceea ce trebuie? Si in general cum determini ca ceea ce faci este ceea ce trebuie si nu ceea ce doresti? Se intimpla vreodata ca ceea ce doresti sa coincida cu ceea ce trebuie? Sper sa vad un rezultat coerent la aceste intrebari. Mersi.
Pentru Socolenco
Trebuie sa mentionez , ca in general imi place ce fac /poate nu le place la altii ce fac eu/ . Pentru ca mi-am ales meseria care imi place. Deacea ce trebuie sa fac imi place.
„Se intimpla vreodata ca ceea ce doresti sa coincida cu ceea ce doresti?”
Aproape intotdeauna coincide cea ce doresc cu cea ce trebuie. In plan profesional.
„Si chit de des se intimpla sa-ti refuzi sa faci ce doresti doar pentru a face ceea ce trebuie? Si in general cum determini ca ceea ce faci este ceea ce ce trebuie si nu ceea ce doresti ? ”
In general fac ceea ce trebuie si stiu bine ce trebuie sa fac pe termen lung, mediu si scurt. Imi planific destul de bine activitatea si sunt capabila sa-mi coordonezi pasii pentru a obtine rezultatul pretins.
Se intimpla, ca trebuie si doresc sa fac schimbari radicale, care ar roda rezultate imediate pentru toti, dar acei „toti” nu sunt pregatiti moral pentru schimbare si exista riscul esecului. Si eu stiu bine care poate fi reactia celor care trebuie sa suporte teoria schimbarii. Pentru a ajunge la „creierul” fiecarui om este nevoie de timp. Dar important este ca marea majoritate sa inteleaga scopul actiunii si sa sustina actiunea. In atare situatii incerc sa nimeresc in „10”. Si fac ce trebuie. In timp si actiune. Dar tot obtin ce doresc. Important este ca cei de te-au urmat sa nu fie dusi in eroare. Sa promiti mai putin si sa faci mai mult. Atunci cu siguranta vei fi sustinut si urmat ori de chite ori va fi nevoie.
Pentruca imi planific activitatea, terapiile de soc sunt o exsceptie, care nu se intimpla des.
In rest ma identific cu activitatea mea si imi place ce fac.
Wey..gindurile si planurile o sa va omoare odata! daca gindesti optimist..naste optimist..daca vei fi pesimist..te vei adinci in ea..nu lasa ca visurile sa se spulbere..
Pentru Webber
Webber, eu sunt absolut sigura ca si tu prmanent ghindesti. Dar o moarte absolut toti o datoram. Mai tirziu sau mai devreme, chind ne-o veni rindul. De moarte sa nu te temi, ea nu te doare, ea te adoarme, pe veci. Intotdeauna sa fii pregatit catre acest moment. El poate sosi/momentul/ fara voia si stirea ta.
Daca vei fi pregatit sa stii sigur, ca moartea prefera sa ea omul pe nepregatite. A te predati inseamna sa nu pacatuiesti cu stiinta. Sa-l ai mereu pe Dumnezeu in suflet si creier. Sa nu incalci acele 10 porunci…..
Despre pesimist si optimist: un pesimist se vaieta ” Doamne, ce viata grea am ajuns!”.
Un optimist ii raspunde: ” Ba poate sa fie si mai grea”.
Pentru flowers_of_liberty
Anul 2009 este o sansa unica de a uni liberalii si a debarca pe comunisti. Insa AMN, PL si PLDM nu prea accepta si propun PNL si MAE sa se dizolve. Ba chiar unii dintre ei ne-au oferit – mie si lui Petrencu – functii de ministri. Imi pare rau ca Ghimpu, in special, plus Urecheanu, isi imagineaza ca lupta noastra e pentru functii ministeriale. Nu, ci pentru ca in Parlament sa nu se subtieze elementul romanesc, precum bine spunea Constantin Tanase intr-o discutie cu mine mai confidentiala, dar si pentru ca sa vedem in ce masura avem dreptate cind afirmam ca „patronii” acestor formatiuni „cu sansa” nu sint departe de interesul national si nu accepta PNL si MAE in discutii si intr-o formula de combinare (pe care nici ei, in trei, nu o fac) doar pentru ca nu au nevoie de formatiuni care se asociaza cu apropierea de Romania si cu impartasirea puternica a valorilor nationale, precum spun si sondajele – asa trucate cum sint.
Impreuna cu MAE vom face si propune un Guvern, insa pentru incapatinarea AMN, PL si PLDM vom plati cu totii mai tirziu. Prea tirziu. Poate, dupa asta, numai o revolutie sa ne salveze.
Mersi pentru sfaturi.
Doamna Vitalia Pavlicenco, va felicit cu ocazia sarbatorilor de iarna, va doresc multa sanatate si cat mai multe realizari. La Multi Ani!
Va multumesc de atentia acordata comentariilor semnate flowers_of_liberty, afirm increzut ca doar DVS dintre toti liderii politici democrati „la moda” gasiti timp sa discutati cu foarte multi oameni. „Va spionez” de careva timp, deaceea confirm cele afirmate. De pilda, Vladimir Filat sta cu usile ferecate in zece lacate, Mihai Ghimpu de asemenea este „foarte ocupat”, de Urechianu-nici nu mai discut. Am vrut sa expediez acest mesaj pe e-mailul DVS, dar in ultimul moment m-am razgandit si-l postez direct pe forum. De ce? Ma voi starui sa explic in continuare…
Asa dar, Lista Unitatii Nationale la moment ar fi dupa parerea mea unica cale eficienta pentru obtinerea majoritatii in viitorul parlament. Iar aceasta majoritate ar putea intruni doar partide proromanesti si proeropene. Respectiv guvernul viitor va fi unul devotat cauzelor nationale si nu va fi o amestecatura de produse incompatibile asemenea parlamentului unde era BMD sau Consiliului municipal condus de catre Mihai Ghimpu. FDRM a propus o idee simpla si geniala partidelor nationale-participarea la alegeri pe o lista comuna. Iar promovarea cu succes a acestei liste, avand in vedere cerinta insistenta a electoratului catre partidele democratice care consta in uniunea lor, ar putea sa „rupa” urmatoarele sondaje efectuate. PL ar trebui sa inteleaga ca are de castigat prin prin participarea la alegeri pe Lista Nationala. Iar daca PL „este greu de cap” si nu intelege acest fapt, atunci PL ar trebui sa inteleaga ca alegatorii ii vor sanctiona dur. De pilda, eu respect PL doar pentru ca are doi lideri carismatici care trag in sus PL in sondaje. Dar daca PL este incapabil sa convoace in randurile sale alte persoane cunoscute atunci rezulta, dupa parerea mea, stationarea acestui partid la nivelul celor 6% din sondaje. Si atunci cum ramane cu programul de guvernare al PL, cum ramane cu schimbarea la scara nationala? Mihai Ghimpu si cu Dorin Chirtoaca vor face in doi toate cele propuse? Nici intr-un caz. Alta concluzie in opinia mea din contextul de mai sus ar fi ca Mihai Ghimpu si cu Dorin Chirtoaca vor sa ajunga doar in parlament, iar mai departe fie ce-o fi. Daca este asa, atunci va trimit in toate originile voastre pe toti politicienii de laolalta. Daca nu este asa, atunci fiti buni si uniti-va ca astfel vrea lumea si nu eu. Iar daca nu cunoasteti acest fapt, il veti cunoaste ajungand in campanie electorala, dar va fi foarte si foarte tarziu. Alta chestie este ca PL trebuie de acceptat pe Lista Nationala cu mai multi candidati, dar oare cine sunt acesti candidati? Corina Fusu, Anatol Salaru, Mihai Moldovanu si cine mai sunt la PL? Doina Sulac. Gata nu mai stiu pe nimeni. Care este lista propusa de PL? Sase oameni ii cunosc deja, poate il voi cunoaste in ajun de alegeri pe liderul lor raional. Dar cine va fi ministru de finante? Ministrul turismului? Ce sa batem apa in piua, am impresia ca PL este foarte slab inca structurat, as vrea sa gresesc, dar matinca n-am nici o sansa. Nu sunt ideale nici PNL, MAE, PE, dar cooperandu-se, adunand toti membrii la o vatra, participand la actiuni impreuna, s-ar putea de creat o echipa puternica, isteata, luptatoare si unita. Aceasta echipa ar fi in stare sa cucereasca mintile oamenilor care in final vor darui voturile si nu le vor vinde favoritilor lor. Mai revin, война войной а обед по расписанию.
Vica..era DOAR O METAFORA…MOARTEa este cel mai sigur si punctual..:)) e de treaba cum s-ar zice..:))
Iar despre PLDM… Ce vrea acest partid? Cine este acest partid? Al cui partid este? Un partid cu un milion de intrebari… Eu nu pun nici un plus acestui partid creat peste noapte. Sau nu a fost creat peste noapte? Pe ce merite a devenit Filat ministru? Imediat dupa ce absolveste facultatea, face niste afaceri grandioase in Romania. Corect? Apoi ce urmeaza in biografia lui? Devine ministru? Ori nu? Pe ce merit? Textul dat contine nuante critice si doze negative de comentariu pe motiv ca as vrea sa inteleg partile pozitive ale presedintelui PLDM descrise cu atata staruinta de redactorul sef al celui mai indragit ziar al meu in contul caruia am transferat ani in sir banii castigati prin munca, ca intr-un sfarsit sa-mi dau seama ca Constantin Tanase este un anticomunist, dar il sustine pe un prorus supus Moscovei. Cine sta in spatele lui Filat la Moscova? Nu stiu. Adica stiu. Acesta este tarul din Cremlin. Ca in Rusia nu se joaca nimeni cu opozitia, daca esti contra pleci la duba. Sau n-am dreptate? Poate in spatele lui Filat sta Kasparov? Ma indoiesc. Daca este partid national, PLDM de ce i-a reprosat PNL-ului, ca uitati-va, voi aveti in programul vostru electoral Unirea cu Romania, iar noi avem alegatori care sunt contra Unirii. Cum de inteles? Luptam pentru alegatori si urmarim care scopuri? Fiind ajunsi in parlament sa minti omul care te-a ales si intr-un final sa faci totusi Unirea, sau sa ajungi in parlament si sa suflati in borsul rusilor in continuare. Sau sa faci ca comunistii, sa va cracanati cat va tin picioarele si sa construiti pe de o parte biserici iar pe alta monumente lui Kotovski si lui Lazo ca rusii sa ne ieftineasca gazul, iar Europa sa ne mai arunce cate un ban cand vom avea noroc de seceta. Seceta si gripa aviara vor salva Republica Moldova, aceasta va fi lozinca voastra? Daca cineva poate, va rog mult sa ma luminati nitel ori mai mult, astfel risc sa fiu invinuit ca sunt ptieten cu Rosca, dar odata ce nu voi crede ce mi s-a spune, voi ramane ferm convins ca PLDM este un partid foarte mincinos, nesincer si condus iscusit de papusari rusi. De aceea acest partid merita batut cu pietre, dar nu invitat pe Lista Nationala. Accept sa fiu suta la suta gresit, primesc cu mare placere explicatii care m-ar convinge sa nu mai critic PLDM-ul, nu va suparati, am facut concluzii proprii din ceea ce scrie presa, din ceea ce vad si din ceea ce aud. De multe ori ajung la urechile mele astfel de vorbe – Filat, baiat tanar cu bani, lupta contra comunistilor, are echipa puternica, profesionista… A mai auzit cineva asa ceva? De unde are Filat banii pe care ii „baga” in joc? Filat este o persoana publica, ar putea sa explice schema pas cu pas. Sau secretul este genial si nu se da de pomana? Cum s-a creat in timp foarte scurt un partid cat de cat puternic? De ce nu-si poate Ghimpu inchega un asa partid? Ghimpu e prost? De ce nu-si poate Pavlicenco inchega un asa partid? De ce nu poate Dabija? De ce nu poate Valeriu Muravschi? De ce nu poate Val Butnaru? De ce nu poate Constantin Tanase? Toti is prosti si impotenti, doar Filat este minunea moldoveneasca, sclipirea mancatorilor de mamaliga si licuriciul de noapte a viticultorilor. Pana nu voi digera cateva intrebari importante ce ma framanta voi tine-o una si buna despre PLDM si despre membrii acestui partid care au fost corupti, angajati si pusi sub contracte de catre conducerea de sus a gruparii Filat. Iar majoritatea liderilor din teritoriu ai PLDM-ului sunt niste profitori si investitori in cariera personala si daca astazi li se va cere sa spuna ca sunt romani ei asa vor spune, iar daca maine li se va spune sa zica invers, se va proceda intocmai. Fiindca asa prevede contractul. Sorry pentru critica dura, dar astfel procedez eu cu cei care ii consider minciunosi. Nu sar la bataie, nu vreau sa-mi fac dusmani… Din media aud si vad, de la oameni mai iau cate ceva, fac niste concluzii care le dau apoi iarasi pe media si desigur si oamenilor le mai dau cate ceva din ceea ce stiu… Toate bune. Mai revin. Noapte buna.
Pentru flowers_of_liberty
Mersi pentru felicitarile de Anul Nou.
Daca eu ma chinuiesc s araspund la aproape toate mesajele, asta nu inseamna ca nu sint ocupata. Sint foarte ocupata, dar acest blog este un pariu cu propria persoana – fac sau nu fac fata…
Sint de acord cu ce spuneti despre lista unitatii nationale. Simbata a fost o emisiune cu participarea lui Urecheanu, Filat si Ghimpu la Vocea Basarabiei si au spus acolo ca aceasta lista este imposibila din punct de vedere juridic. NU ESTE ADEVARAT. Am fost vineri la CEC si am precizat acolo clar – deci, problema pare sa fie alta, dar se acopera cei ce nu doresc azi cu acest argument ce nu corespunde realitatii.
PL ar trebui sa inteleaga asa cum spuneti, insa, probabil, cineva „nu-l lasa sa inteleaga”. Si aceasta nu e doar problema PL… Diferenta dintre PL, PLDM si AMN e ca nu doar circumstantele si argumentele/interesele proprii ii descurajeazaca sa accepte o vareictorie incontestabila prin Lista Nationala, ci, se pare, si interesele altora…
Cine poate convinge PL-ul de faptul ca aspiratiile nationale sint mai importante. PL nu vrea sa accepte ideea ca PCRM tocmai le trebuie deybinarea si o Opozitie batausa, galagioasa, sa ne mai compormita o data pe toti. Ca ar fi – daca exista cauza nationala – mai bine sa mergem strinsi intr-un pumn inainte, insa asata pe cineva nu aranjeaza…
Exact spun si eu asta – numai Mihai Ghimpu si cu Dorin Chirtoaca cum sa le faca pe toate sau spera ca repede vor veni toti si vor cere functii si ei vor fi importanti, adica e mai bine sa ramina pe competitia PL-PLDM-AMN. Ma rog…
Si eu cred ca „Mihai Ghimpu si cu Dorin Chirtoaca vor sa ajunga doar in Parlament, iar mai departe fie ce-o fi”, dar ne invinuiesc pe noi de asta, cind stie o lume ca am manifestat curaj mereu in acesti ani, ca am pus probleme ce nu au fost vreodata discutate, cum ar fi iesirea din CSI, ca eu am cetatenie romana si pot si sa nu fiu deputat, dar nu vreau sa vad cu ochii mei cum ramin tot mai putini oameni decisi si cu aspiratii romanesti in Parlament…
La emisiunea recenta, Ghimpu s-a apucat, mai intii, sa ne dea functii, dupa care a inceput tot el – care „a decis sa ne dea functii” pe care nu le-am cerut, sa ne critice – si el, si Filat – ca „am ajuns la functii”. Noi nu cerem nimic. Dar daca nu vor ca verau diosc. oturile sa mearga unde nu trebuie, sa negocieze ei cu noi, azi.
Da, PL este inca slab structurat, dar impreuna am putea completa si acoperi toate localitatile.
De acord cu „sau sa ajungi in parlament si sa suflati in borsul rusilor in continuare. Sau sa faci ca si comunistii, sa va cracanati cat va tin picioarele si sa construiti pe de o parte biserici iar pe alta monumente lui Kotovski si lui Lazo ca rusii sa ne ieftineasca gazul, iar Europa sa ne mai arunce cate un ban cand vom avea noroc de seceta”, cred ca asa va si fi.
Eu nu cunosc intr-adevar ce ce cu PLDM: daca echipa isi apartine, dar pot spune ca Filat ne-a debarcat de doua ori si nu explica de ce. E dreptul lui, la fel cum va fi dreptul nostru s apunem niste intrebari despre unele „Partide nationale/democratice/proeuropene” cu suport cel putin spus neclar.
Spunea cineva ca „hai sa luam masinile si plata oamenilor din teritoriu la PLDM” si vom vedea ce partid va raminea. Asa ca sint niste semne de intrebare cu „carieristii ot PLDM”, desi noi avem nevoie de tineri specialisti in diferite domenii.
In privinta roman/moldovean, Constantin Tanase spunea ca la noi daca esti la putere esti moldovean, daca esti in Opozitie – roman, daca esti la putere esti cu Mitropolia Moldovei, daca esti in Opozitie esti cu Mitropolia Basarabiei etc. Oare despre cine el nu a spus asta, ca s ecam potriveste multora din partidele zise proeuropene/nationale/democratice…
„Sint de acord cu ce spuneti despre lista unitatii nationale.”
Imi place ca ati folosit aici cuvintul „unitate”, pentru ca despre asta vroiam sa va spun sau despre unitate vroiam sa va intreb. Dvs despre ce fel de unitate nationala vorbeati, despre unitatea spatiului romanesc, despre reintregirea Romaniei Mari? Intuiesc ca nu si cit de pro-romaneasca nu ati pare-mi-se ca nici dvs si nici PNL nu urmareste ca aceasta unitate sa se realizeze curind. Cel putin asta este impresia de pina acum.
Da, recunosc, sunteti de o retorica pro-romanesca, insa asta se opreste pina la recunoasterea faptului ca Moldova este cel de-al doilea stat romanesc, ca vorbim limba romana si ca vom fi alaturi de Romania in cadrul Uniunii Europene. Iata asta este scopul pentru care pledati.
Acum sa facem o paralela cu cei care se cred moldoveni: ei nu au retorica romaneasca, nu vor o apropiere imediata fata de Romania, dar recunosc de la caz la caz ca vorbim totusi limba romana. Ei sunt orientati mai mult pentru a intretine legaturi cu Rusia, totodata vor in Europa si desigur ca sunt marii statlisti. As mai adauga ca par a fi si putin confuji, pentru ca nu poti sa ajungi in UE totodata dorind pastrarea acelei legaturi puternice cu Estul.
Ei bine, acum hai sa observam mai concret care sunt deosebirile si asemanarile dintre aceste curente:
A) Afinitati
– ambele sunt pentru pastrarea statalitatii Republicii Moldova
– si cu mici exceptii ambele sustin ca vorbim limba romana
B) Deosebiri
– cei pro-Romania sunt orientati intr-adevar spre UE, insa cei care sunt pro-Rusia doar la nivel declarativ.
– teoriile moldoveniste sunt tot mai populare, iar ceea ce spunea si Constantin Tanase arata si predispunerea unor pro-romani de a accepta aceste idei pro-moldoveniste, cel putin cit vor fi si ei la putere. Regretabil.
Dna Pavlicenco, poate ca Constantin Tanase a vrut sa va injecteze idea, sa va sugereze ca daca vreti sa obtineti rezultate atunci va trebui vrind nevrind s-o acceptati si dvs.
Dintre aceste doua curente desigur ca as prefera pe cel pro-romanesc chiar daca dupa cum am spus si mai sus nu urmareste unificarea spatiului romanesc de facto in cadrul Romaniei Mari. De fapt trebuie sa recunosc ca s-ar putea intimpla ca acest fel de romanism promovat de PNL din Moldova si este acea etapa de tranzitie spre realizarea unitatii spatiului romanesc intr-o tara unita. Probabil ca ar fi o mare realizare daca toti ar sti ca noi suntem cel de-al doile stat romanesc. Acum ma gindesc ca trebuie sa completez o fraza de la inceput si sa spun ca: ” Intuiesc ca nu si cit de pro-romaneasca nu ati pare-mi-se ca nici dvs si nici PNL nu urmareste ca aceasta unitate sa se realizeze curind, dar poate nici nu-i posibila acum.”
Da, poate ca nici nu-i posibil acum, UE complica putin lucrurile pentru ca sunt rigori la nivelul carora trebuie sa ne ridicam. Sunt rigori care nu trebuie sa ni le impune nimeni, trebuie doar sa le constientizam si asta este anume faptul ca noi suntem cel de-al doilea stat romanesc. Daca vom indeplini aceste rigori care ni se impun si care ar trebui sa le realizam putem spune ca suntem gata sa facem si unirea propriu zisa.
Probabil si omogenizarea politica despre care ne vorbeste dna Pavlicenco este la fel ca si recunoasterea Republicii Moldova ca cel de-al doilea stat romanesc acea etapa pregatitoare sprea realizarea acelui scop maret care este reunificarea spatiului romanesc. Concluzia este ca mai avem mult de munca si pentru a realiza ceva maret trebuie multa multa munca.
Pentru Webber
Ai dreptate. Ea nu promite, dar face…..