Comunicat de presa despre sedinta DPN a PNL

Pe data de 12 iulie a avut loc sedinta Delegatiei Politice Nationale a PNL, care a examinat activitatea BPC in lunile aprilie-iunie, prezentata de presedintele Vitalia Pavlicenco, si informarea despre procesul de extindere si consolidare a structurilor PNL, prezentata de Secretarul General Alexandru Gorgan. Urmare a dezbaterilor desfasurate pe marginea acestor doua chestiuni a fost adoptata o hotarire.

In raportul prezentat Vitalia Pavlicenco a facut o analiza a contextului politic, economic si social dezastruos, in care isi desfasoara activitatea partidele democratice, ai caror membri sint supusi unor persecutii continue.

“Acum – a spus presedintele PNL – devine tot mai greu sa spunem care formatiuni au ramas necomuniste, in special urmarind situatia din Consiliul municipal Chisinau si din Consiliile raionale. Lucru ingrijorator, pentru ca nimeni nu poate garanta ca asa ceva nu se va repeta la nivel national in Parlamentul din 2009. Nici comunistii, nici aliatii lor nu dorm, acum rastoarna coalitiile democratice din raioane, dupa ce PPCD a lansat un apel atit de impresionant, in anul 2007, de a se face coalitii democratice, necomuniste, apel urmat de indemnul liderului AMN Urechean sa uitam de 4 aprilie. Aliatii comunistilor devin cel mai mare impediment pentru o alternativa democratica in 2009 la guvernare in Moldova. Recent, la examinarea modificarilor pentru Bugetul pe 2008, proiectele de finantare cu bani publici s-au concentrat pe satele, ai caror alegatori au votat pentru elementele coalitiei monstruoase PCRM-PPCD.”

Vitalia Pavlicenco a mentionat ca, timp de 17 ani, oamenii au tot votat partide cu bani si cu sansa si au ramas cei mai saraci din Europa. PNL a fost printre cei mai activi in fuzionari si ramine deschis dialogului. Dar oare de ce alte partide liberale, mai vechi sau mai noi nu doresc acest dialog – pentru ca se cred puternice si nu vad rationalitatea unirii eforturilor democratilor ori pentru ca au patroni ce nu le permit sa faca acest lucru? – s-a intrebat presedintele PNL.

In dezbateri, membrii DPN au mentionat necesitatea depolitizarii, decomunizarii invatamintului si a sferei de ocrotire a sanatatii, situatia extrem de dificila din Transnistria, neexistind nici o diferenta intre regimurile politice din stinga si din dreapta Nistrului, precum si propritatea intensificarii eforturilor fiecaruia pentru a crea structuri de sprijin tot mai puternice ale partidului.

Prin hotarirea votata, DPN a decis participarea PNL la alegeri in 2009, cu un mesaj clar national, proeuratlantic, proreforme si anticoruptie. De asemenea, Partidul National Liberal va initia si accepta aranjamente politice intre partidele democratice, anticomuniste, in scopul participarii consolidate la alegerile parlamentare din 2009, cu conditia respectarii principiilor de baza ale Programului politic al PNL.

PNL va convoca congresul al II-lea al PNL si nu sprijina crearea de noi majoritati, formate din comunisti si aliatii lor in Consiliile municipale, raionale si orasenesti.

Membrii DPN au examinat si aprobat alte doua documente – un Apel catre partidele democratice si o Declaratie privind perspectivele reglementarii diferendului transnistrean. PNL propune instituirea unei mese rotunde intre partidele necomuniste, pentru a diminua impactul deciziilor si al actiunilor Puterii comuniste in anul preelectoral 2008. Prin Declaratie, PNL avertizeaza societatea moldoveneasca despre pericolul unei noi destabilizari de proportii in ajunul alegerilor parlamentare, prin eventuala punere in practica a planului comunist Kozak-2 si reglementarea problemei transnistrene in detrimentul intereselor nationale ale Republicii Moldova.

Serviciul de Presa al PNL

Loading Facebook Comments ...

33 Comments

Add a Comment
 1. Все как и 20 лет назад.
  Декларации, комюнике, призывы, Opinii. – одним словом ничего нового. Такой принцип партийной работы – это вчерашний день, нафталином отдает. Новые формы, новые веяния нужны, и не такие глупые как у некоторых.
  Филат к примету! Мужик захотел чтоб себя показать да еще и с намерением на полосах газет продержаться, на слуху у общества побыть.
  Так он акцию свою организовал!
  И не важно что она была глупой (в мире все, даже Россия желает перейти от президентской к парламентскому типу правления) , эти умники „назад”, против ветра писать вздумали.
  Все посмеялись и на этом их акция закончилось!
  Так поступать нельзя, но и на одних декларациях далеко не уедешь.
  Намерение эти хорошие, написано красиво и культурно – а дальше что?
  Sa asteptam pina i s-a scula lui Filat. sau ii v-a veni mintea la cap lui Urechean? Reiese ca actiunile noastre ne depind de noi insine, de viziunile si intentiile dorite, ci de dispozitia si de dorinta unor democrati sa participe sau nu?
  Timpul a expirat ! Daca Urechen inra nu s-a trezit din somn – acestea sunt problemele lui!

  Действия какие?

 2. PNL continuă să-şi fortifice forţele

  În pofida circumstanţelor îngrijorătoare, la momentul actual pe arena politică a Republicii Moldova, Opoziţia face paşi evidenţi în direcţia întăririi forţelor proprii. Acţiunile întreprinse de Opoziţie merită a fi apreciate. În acest context, mă refer la formaţiunile politice care, prin acţiunile lor, dau dovadă de maturitate politică.

  Cu noi forţe, cu oameni noi şi cu dorinţa de a contribui cu la schimbarea situaţiei politice, pe 12 iulie 2008 a avut loc şedinţa DPN a PN, prezidată de preşedintele Vitalia Pavlicenco. Domnia sa, in raport, a făcut analiza contextului politic, economic şi social, în care îşi desfăşoară activitatea partidele democratice, ai căror membri sînt supuşi unor persecuţii continue. Preşedintele PNL a ţinut să aprecieze aportul tinerilor în consolidarea capacităţilor PNL, a enumerat evenimentele desfasurate intre doua şedinţe ale DPN. Una dintre cele mai importante a fost organizarea Zilei Europei, la care au participat şi alte formaţiuni politice. Unele, folosindu-se de eveniment, şi-au promovat doar imaginea, neapreciind aportul PNL. Vitalia Pavlicenco a trecut în revistă şi acţiunile întreprinse în teritoriu de către membrii PNL.

  Problematica extinderii PNL a fost expusă de Secretarul General Alexandru Gorgan, care s-a axat, în fond, pe imperativul de extindere în raioane, pe posibilele formule de participare în campania electorală din 2009 şi pe fortificarea forţelor existente. A fost atinsă şi problema reprezentanţelor din Transnistria.

  În cadrul şedinţei DPN a prezentat un proiect de declaraţie Cu privire la perspectivele reglementării diferendului transnistrean vicepreşedintele PNL, Anatol Ţăranu. Discuţiile pe marginea problemei au fost destul de încinse. Membrii DPN fiind indignaţi de o astfel de intentie de reglementare a conflictului de către guvernarea comunistă. În urma dezbaterilor DPN a adoptat unele completari si a votat declaraţia.

  Preşedintele OTNL Veaceslav Ombun a prezentat mostra carnetului de membru al PNL. Au fost făcute propuneri cu privire la conţinutul şi forma carnetului. Propunerile au fost analizate şi a fost stabilit conţinutul final al carnetului de membru.

  Adoptarea hotărîrii DPN a stabilit priorităţile pe următoarele luni, pînă la următoarea şedinţă ordinară a DPN. În ceea ce priveşte participarea PNL la scrutinul din 2009, DPN a decis unanim participarea formaţiunii la alegeri. Dicutabilă este formula în care PNL va participa, cele mai importante fiind:
  – participarea în campania electorală de unii singuri;
  – participarea pe liste comune cu alte formaţiuni politice;
  – sprijinirea unei formatiuni care include in program principiile programatice ale PNL;
  – participarea in campania electorala pina la un punct, apreciind sansele electorale;
  – fuzionarea cu alte partide etc.
  În ceea ce priveşte fuzionarea cu alte partide, s-a emis opinia ca dialogul politic al partidelor pare sa fie blocat de către unii lideri liberali. Printre aceştia il putem menţiona pe liderul PL Ghimpu Mihai, care consideră că formaţiunea condusă de dînsul va reuşi să treacă pragul de 6%, votat de către coaliţia PCRM-PPCD. Alt lider de partid, Serafim Urecheanu, preşedintele AMN, nu pare a fi mulţumit cu o astfel de formulă, pe motivul că AMN trece si singur, cu siguranta, pragul electoral. Chiar dacă ar admite o astfel de formulă, acesta ar fi realizabilă doar sub propria conducere şi doar respectînd regulile impuse de domnia sa. Nici in ceea ce priveşte PLDM nu este clar ce şi-ar dori. Pe de o parte, ar merge singuri în alegerile din 2009, pe de altă parte, ar alege una dintre formulele expuse de participare.

  Pentru PNL poate că ar fi o soluţie fuzionarea, dar blocarea dialogului politic împiedică acest lucru. Insa cea mai mare problemă pare a fi timpul puţin care a mai rămas pînă la scrutin în care nu s-ar mai reuşi o fuziune. Pentru ca acest proces să fie demarat, ceea ce presupune organizarea internă, elaborarea platformei comune etc., trebuie să existe o conlucrare. Dar din păcate, dialogul dintre membrii acestor formaţiuni nu exista din cauza încercărilor anterioare neruşite ale liderilor acestor formaţiuni de a conlucra. Practic, ideea fuzionării nu pare aplicabilă din punct de vedere practic, fiecare tragind la turta sa.

  Participarea pe liste comune este una din formulele ce ar conveni mai multor formaţiuni: PNL, MAE, PLDM etc. Dar din cauza unor orgolii, unii lideri stopează procesul. Mi se pare a fi un joc bine gîndit şi coordonat de unii ce pretind a fi cei mai democraţi şi de către cei care sunt pe partea cealaltă a baricadei. Deoarece nu văd o altă logică a blocajelor. Cuiva se pare că aceasta îi convine. Fiecare dintre participanţii la acest dialog încearcă să-şi impună propriile principii şi să-şi apere propriile interese. De aceea, se pare că ideea listelor comune va fi realizabilă doar prin deblocarea dialogului politic, ceea ce ar însemna ca liderii să aibă curajul să înceapă discuţiile, deoarece tergiversarea va duce la imposibilitatea realizării si a acestei formule. Iar în cazul în care aceasta se va implementa, în ajunul scrutinului există posibilitatea ca, imediat după alegeri, să apară învinuiri din partea unor lideri de anumite încălcări ale înţelegerii.

  Participarea în campania electorală de sinestătător în campanie pentru PNL şi alte formaţiuni politice e posibil să fie cea mai probabilă. În acest caz, PNL va veni cu un mesaj propriu, astfel se păstrează toate elementele, principiile de activitate a partidului, altfel spus, se păstreză identitatea PNL. Evident, există riscul votului pierdut în cazul în care PNL nu trece pragul electoral. Dar din punct de vedere organizaţional PNL depune tot mai mult efort pentru a-şi asigura organizaţii puternice în teritoriu prin fapte concrete şi nu prin vorbe-n vînt. Aceasta constituie un avantaj pentru acestă formaţiune. În timp ce organizaţiile teritoriale ale unor formaţiuni politice pleacă din cadrul acestora şi se alipesc altora, PNL îşi formează organizaţii puternice şi se axează mai mult pe electoratul indecis, nu pe distrugerea altor organizaţii sau pe procese de destabilizare a procesului politic. Din toate acţiunile întreprinse de PNL rezulta doar că numai continuînd astfel, actionind, PNL va reuşi să acumuleze un procent ce i-ar asigura trecerea în Parlament.

  Neparticiparea PNL în campanie ar însemna pentru fiecare partid pierderea electoratului şi a imaginii formaţiunii. Asemenea paşi au dus la dispariţia totală a formaţiunilor. Din aceste cosiderente, PNL va participa la Electorala 2009 şi va depune tot efortul pentru a trece bariera votată de fracţiunea ROŞ-ORANGE.

 3. Basarab !
  Ты нас за дураков считаешь или как?
  О чем ты говоришь?
  17лет переливания из пустого, дебаты с дискусиями, конференции и заседания и т.д. Сколько еще это будет продолжаться?
  Мы что не знаем как эти мероприятия проводится и каков результат?
  Ты еще расскажи нам сколько лекций, бесед и приемов по личным вопросам были проведены?
  Воронин каждый день в массы идет и вся его команда с народом встречается, свой фейс показывает – а ты обсуждаешь как будет выглядеть корочка члена партии?
  Ты, что уже совсем…….?
  И ты думаешь мош Гицэ на эту корочку взять?
  Вот и выходит – новые мысли нужны, а если нет новых, то хоть одолжите их в европе, скопируйте этот сегмент работы у них и покажите нам, а не сиднем сидеть.
  Огорчил ты меня с этой корочкой!

 4. Pacat. Ne-am asteptat la mai mult de la PNL. Partidul a fost in trecut puternic prin forta intelectuala. Ce se intimpla?

 5. Corect 111. Cam asta le spun sie eu pe un alt tag pe acest blog ca „opozitia democrata” „freaca menta” si traiesc cu iluzia ca vor castiga alegerile. Asta le spun si eu ca PCM este cel mai puternic si unicul partid in adevaratul sens al cuvantului. Dar ei ma intreaba cu „elogii pasoptiste” ca ce face PCM. Poate nu face ce ne place noua, dar face ce face si estela putere de 8 ani incoace. Si noi ne pierdem in „declaratii” ca niste virgine…
  Nici macar acel partid a lui Filat, iti spun u ca la primul gop-stop o sa raskoleasca si sdast. Au mai fost si altii ca el in trecut. Fantasme de genul pozitia din Moldova prinde putere sunt iluzii, amagiti de victoria lui Chirtoaca, dar tare mi-e teama ca la asta si se va reduce viitorul PL si al altor partide „democratice si de opozitie”.

  Numai ca ce nu inteleg eu este de ce scrii tu in rusa, ca vad ca de gandit, gandesti cam in romana. Lasa exercitiul asta de limba rusa (care este o limba absolut fantastica) si scrie, bre, baiete cu litere latine si in romana. Fa un efort, arata ca poti.

 6. Che !
  Я все могу! Повторюсь – мне так проще излагать свои мысли!
  А расуждаем мы с тобой одинаково, да и взгляды наши во многом совпадают.
  Ты знаешь! Со стороны всегда видней, мы как те болельщики в футболе – все умеем и сделали бы лучше как игроки, а выйди на поле и все наше умение улетучивается.
  Мне кажется, Д-на Павличенко не имею чести знать ее лично, „живьем” видел ее только один раз и то, мимолетом (только не думай что я на ее блоге стараюсь сейчас под нее лечь или прогибаться затягивая следующие дифирамбы) умная женщина, хороший боец, интелектуальный потенциал очень высок, порядочности и честности даже зашкаливает чем нужно политику ее ранга, и тем не менее мало что она одна сделает.
  Короля делает свита!
  Хоть ты лопни – но если окружение корочку обсуждает – амба ! хана!
  Она же стукнуть кулаком по столу не может (демократия блин), а каждому умнику не обьяснишь ведь и некогда ждать покуда до него дойдет в чем соль проблемы, вот поэтому и видим эти заседания с принятиями резолюций.
  Вот и выходит – не созрел еще народ для большого и великого!
  А такие люди как Павличенко выходит родились раньше времени и попытки принести себя в жертву на благо народа этим народом не воспринимаются.
  Народ колбасы хочет а не нравственность, идеалы,…
  Тарлев как сказал?
  Главное не язык – главно что положить на этот язык?!
  Вот тебе и вся идеология!
  И ведь многие наши так и рассуждают!
  Сказать что у меня есть готовый рецепт как поступить в данной ситуации?
  Так его у меня нет, у меня нет информации, не с чем сравнивать, сопоставлять!
  Это они, свита, по заграницам ездят с целью опыта набраться, идеи новые черпнуть.
  Что они там черпают мы уже видим.

 7. Pentru 111

  Sinteti extraordinar,imi place mult cum ginditi!!!

  Pina la urma vom gasi si reteta,dar intr-adevar trebuie sa ne mai informam noi acestea de jos,sa mai invatam,ca sa nu ne mai timpeasca alde Tarlev.

  Pentru aceasta sint discutiile de pe blog.

  Merci,sinteti bravo.

 8. Nina !
  Если мы, те что с низу находимся будем более менее искренни, думать не о великом и расфуфыренном, а решать проблемы на местах, маленькие, но решать – из всей этой „мелюзги” и рождается нечто большое. Вот таким языком и говорит с народом надо и не важно где, в поле, в церкви, в пивбаре.
  Мы даже не осознаем иногда, но своим поведением, образом жизни, мышлением оказываем влияние как в положительном так и в отрицательном на окружение наше.
  Не обьязательно высокие слова и длинные речи затягивать, главное мыслить прогресивно и поступки должны быть адекватными.
  Представляешь? Читаю такую информацию!
  В.Иовв на встрече с избирателями в 2005 обещает крестьянину что, „в случае победы коммунистов ” он подарит ему свои ботинки и кожанное манто (крестьянин пришел на встречу в галошах)
  Крестьянин поверил в это и позвонил Иовву и напомнил об обещании.
  Тот его естественно что послал „куда надо”
  Вот вам и менталитет, как одного так и второго!
  И ведь они оба наши коренные, но не совсем умные!
  Как на таких можно расчитывать надеяться на творение больших и малых дел?
  И тем не менее других не имеем – это наш народ и надо именно его к свету тянуть иначе так в темноте, тупизме, мерзости и останется.

 9. 111

  Sint intocmai de acord

 10. @111
  Pai daca poti fa-o scrie in limba ta, nuti fie jena, fa acest „exercitiu intelectual”, caci e culmea doi romani pe un blog in romana sa in rusa-romana. Sau ti-e rusine sa scrii romaneste… Nu e vorba de nationalism din partea mea, dar ma simt oarecum ofensat; stii tu de ce? Sunt sigur ca nici un rus nu va scrie in kazaha pe un blog din Rusia.

  Poate te ca semanam cu niste „comentatori” de pe marginea terenului. Dar asa-i intr-un stat normal, intr-o democratie: fiecare isi are rolul sau.
  Rolul meu pe care mi l-am asumat nu este de politician, nu ies in fata, nu lupt pentru putere. Dar soarta tarii ma intereseaza si ca cetatean al tarii pot sa-mi expun gandurile, opiniile etc. fara a ma teme ca cineva imi va da peste nas „fa tu sa te vedem”. Daca m-as fi zbatut sa ies in fata sau as fi fost deja in fata, eventual cu sau fara rezultate, atunci da moral nu aveam dreptul sa mai zic ceva. Asa-i intr-o democratie: diviziunea politica a functiilor unii critica, expun parereri, iar cei care se rup spre putere isi asuma riscul de-a „primi cu o parere in cap”. Atentie un au voie decat sa se nu sa atace inapoi :). Vezi ce simplu este.
  Iar referitor la „svita” sunt foarte de acord cu ce zici, astia te mananca si o fredoneaza pe langa butoiul de miere pana nu-l golesc, ca niste muste si nu lasa nimic i rma lor cand zboara la alt butoi…
  Ma uit si la „patzanul” Chirtoaca, cum io zis nea Vova, saracul, parac e destept, parca o castigat si primaria, paraca se bucura toti trepadusii fara noima din jurul sau, dar dupa un an de zile ce a reusit sa faca: nimic. Este greu, nu spun, sa fii primar si mai ales dupa comunisti, dar cred ca e prea „verde” la 30 de ani sa devina din „surprizor” si jurist, gospodar peste o urbe. El nu a tinut o zi un buget in maina, macar de un SRL, ca sa vada cum este si o sa iesuieze lamentabil pana la urmatoarele alegeri. S-o pricepe el la oratorica, dar nu-i de el primaria. Dar OK a castigat-o si? Si-a strans o mare de „papagali si hahalere” in jurul sau care „freaca menta” si se complac pe langa el. Nu am vazut pe nimeni in jurul sau capabil sa miste ceva in gospodaria Chisinaului. Fac showur-i. N-a stiut sa obtina sustinerea majoritatii necomuniste din consiliu ca sa-i satisfaca orgoliu lui ghea Misa. Comunistii l-au lasat sa „nu faca nimic” ca sa gaseasca un Musuc care sa-i ajute sa-l demita. Eu daca eramin locul lui ii spuneam lui ghea Misa: bre, imi esti ruda, ma sustii, suntem din acelasi partid, vezi care este situatia, nu poti deveni presedinte al CMC sau te vor lasa 2-3 luni sa-ti rupi gatul sau sa ti-l rupa mai usor. Hai mai bine sa gasim pe cineva care sa ne ajute si sa le placa la multi si sa ma sustina ca primar. Am un electorat in spate, un a oras care m-a votat nu vreau sa-i dezamagesc! Dar el ca un papa-lapte se tinea de ghea Misa, ca iapa de manz… Si acum ciu-ciu, l-o misuciuit „baietii” si nici Mr. Mayor numai are sustinere. Degeaba o face el pe „europeanul” cu niste badarani. In general am impresia ca arata ca un turn de fildes in care nu ajunge nimic, parca ii un autist.

 11. Pentru Che

  Am vazut unele sintagme gen „nu lupt pentru putere”. „cei care se rup spre putere” si vreau sa intreb: chiar credeti ca a lupta pentru puterea de a face ceva e condamnabil? Pai, altfel, cum sa fie – sa vina cei care tac si sint masina de vot in mina manipulatorilor, ori cei care manipuleaza, iar cei care, totusi, vor s afaca ceva, sa schimbe, sa „nu lupte pentru putere”? Mie mi se pare ca a generaliza unele lucruri si a-i baga pe toti politicienii si aspirantii la clasa politica intr-o oala compromisa de antinationalii nostri nu e bine.

  Acum in privinta lui Dorin Chirtoaca. Noi, PNL, am spus in unele pozitii, ca victoria nu e numai a lui Chirtoaca si daca va fi bine PL va considera ca e doar meritul sau, dar daca nu reuseste – e vina altora? Iata, pentru ca sa nu fie asa, cred – si am scris un articol aparut in Jurnal de Chisinau – trebuia, cind PL a vazut ca are 12 consilieri (care nu inseamna 50 plus 1 in Consiliul municipal) echipa PL trebuia sa adune toata Opozitia si sa discute pe tema – Perspectiva democratica din 2009. Adica, sa spuna – uitati-va, daca reusim, va fi o perceptie buna pentru toti alegatorii, daca nu – va fi rau pentru toti. Azi in capitala, miine – in toata tara. Apoi sa intrebe cine si ce specialisti are in ce domenii – unii in apa-canal, altii – in energetica, altii – in ecologie, altii – in domeniul culturii si, in acest fel, sa se pregateasca, dindu-se dovada de multa rabdare si tact, perspectiva pentru 2009. Insa, mie mi se pare ca s-a mers pe hei-rup. Pe exclusivism, egoism, ceea ce nu e bine si s-a vazut.

  De exemplu, numai de cite ori consilierul nostru municipal Mihai Severovan , de al carui vot a depins si votarea Bugetului, nici nu era numit ca e consilier PNL, ci „independente”. Cui trebuie aceste gainarii care deranjeaza si nu dau decit suparari…?

  Si apoi, din cite stiu, Mihai Ghimpu a fost, ca presedinte de CMC, omul care nu lua decizii, tot temindu-se sa nu-i faca acesti comunisti probleme. Bine, dar asta e riscul. O syiu de la mai multi consilieri municipali democrati, am spus aceasta la o emisiune PRO TV, lucra care tare l-a mai enervat, in loc sa spuna linistit si convingator ca nu e asa si sa contrargumenteze…

 12. Pentru 111

  Sint absolut de acord ca uneori nici nu ne dam seama ca putem sau chiar ca influentam atit de mult lumea inconjuratoare. Ca nu e nevoie d ecuvinte marete si inaltatoare, ci de exemple vii si simple, dar convingatoare. Ce-i drept, uneori te intrebi – cum se face ca pe umerii unora cade prea des povara de schimbare a mentalitatii altora, dar nu ai incotro, pentru ca cel cu un pas inainte totuna e nevoit – oricit se satura – sa-l schimbe pe celalalt. Va dau si eu un exemplu de mentalitate. La o scara de la un bloc nu merge ascensorul, deconectat de cei de la SEL pentru ca unii nu platesc. Bine, dar altii – platesc!!! Le spun – pai, eu ce vina am? Imi raspund – pai mergeti si ii convingeti s aplateasca pe datornici. Zic – stai, domnule, adica eu, muncesc si zi , si noapte, ca sa pot plati. Acum dumneata imi propui ca nici eu sa nu muncesc sa pot plati, ci sa fac munca dumitale, sa umblu in locul domniei voastre pe la apartamente. sa ii rog pe oameni sa plateasca. Dar eu cine sint sa ii deranjez la usa? Nu va pare ca vor avea dreptul sa imi dea cu ceva in cap? Adica ma puneti sa sufar, sa nu lucrez nici eu, sa nu pot plati nici eu, dar sa va fac munca voastra! Cum va place? Asa e si cu lumina, si cu apa! Exista problema de solidaritate, dar nu asa!

 13. Pentru 111

  Da, pe de o parte, exista problema ca poate inca nu exista conditiile pentru niste optiuni foarte constientizate. Chiar am spus paradoxul nostru politic de 17 ani. Oamenii voteaza de 17 ani pe cineva avut, bogat, dar, de fapt, acesta il cumpara pe alegator cu ceva si il inseala, il amageste, dupa care, de 17 ani, oopulatia noastra locuieste in cea mai saraca tara in Europa. Dupa care, peste 4 ani, iarasi vine cel bogat si impunator, si il cumpara pe sarac cu te miri ce, apoi, iarasi, vor mai sta oamenii lipti pamintului ori isi vor lua lumea in cap.

  Am mai avut cazuri cind mi s-a spus ca nu sint din acel secol – era XX. Acum sintem in XXI, dar pentru politicieni nu se poate pune asa problema. Vrei-nu vrei, trebuie sa gasesti cheia pentru ACEASTA POPULATIE si pentru ACEST ELECTORAT. Adica sa revii la secolul acesta dintr-un secol spre care, poate, ai avansat.

  Eu am terminat limbi straine. Noi am studiat civilizatiile straine la facultate – si eu, si sotul meu. Eu cred ca acest fapt ne-a facut sa im pregatiti pentru vremurile noi si, chiar daca nu sintem tineri, am fost de la inceputul dezghetului politic deschisi noului, reformelor, democratiei, care nu e deloc usoara.
  Problema ca nu avem nevoie d elimba, ci de „ce punem pe limba” o cunoastem, dar e o manipulare. Daca ar fi asa, de ce la examinarea Memorandumului Kozak Igor Smirnov a pus atit de acut problema limbii? Limba este insasi existenta nationala si daca nu avem constiinta si identitate nationala, nu vom avea crestere economica, patriotism etc. Imi spunea, o data, Ambasadorul Mexicului pentru Moldova, un scriitor in virsta, mult timp luptator in Opozitie, ca a inteles ce e cu noi, cei din R.Moldova – „atita timp cit nu va veti lamuri cu identitatea si constiinta voastra nationala, nu veti avea nici economie, nici prosperitate materiala”. Eu sint convinsa de acest adevar.

 14. Pentru Alexa

  Nu stiu ce aveti in vedere ca v-ati asteptat la mai mult de la PNL. Poate va desfasurati gindul. Pe Internet se vede ce am facut si ce facem. Acum noi muncim in teritoriu, ne consolidam structurile. Nu e un lucru usor. Si-apoi, parca nu stiti cum e electoratul nostru – cind la plingeri si rezolvat probleme, mergem la Pavlicenco, dar cind le spui, haideti, in echipa, sa schimbam situatia, merg acolo, unde li se pare ca e un robinet prin care curg bani. Despre acest paradox al nostru de 17 ani am scris recent, comentind ceva pe blog. Poate va uitati. Sigur, avem si concurenti – acum lumea crede mai mult in PL, in PLDM. Eu le urez la toti sa nu aiba dezamagiri. Noi, cel putin, am demnonstrat ceea ce imi sugera un forumist ca si slolgan – Nu ne-am vindut si Nu ne vindem. Va doresc si Dvs. sa aveti cit mai putine dezamagiri pina, in si dupa 2009. Si va spun o afirmatie care mi-a placut, emisa de fiica lui Eltin, Tatiana Diacenko: „In lumea asta trebuie sa te astepti de la toti numai la rau. Desigur, e foarte greu sa traiesti asa. Insa e singura cale ca sa nu ai dezamagiri…”

 15. Stimata Doamna,

  Cand spun de „lupta pentru putere” nu ii dau o conotatie peiorativa, negativa. Ba este inca o dovada la ce ziceam ca nu toti trebuie sa fim presedinti de tara, parlament, partid etc. si u putem concepe ca putem face multe din pozitia 2, 3, 4, etc.
  Lupta pentru putere este un atribut al democratiei, o modalitate de selctie. Este o alta tema de discutie cu ce mijloce si in ce mod lupta unii pentru putere, dar nu la aceasta ma refeream, ci la ideea ca asa-i intr-o democratie unii sunt jucatori activi, lupta, si- iau in freza, iar altii stau pe margine, si intr-o maniera eleganta si constructiva tre sa le cantareasca actiunile, s-ai laude si critice… Departe de mine gandul de a spune ca lupta pentru putere e un pacat! Pacat ar putea fi un eventual mod neortodox in care se desfasoara. De fapt ideea era legata de afirmatii lui agentul 111 ca noi stam si comentam, dar este greu sa fii in politica si asa ai solutii pentru probleme.

  Refritor la restul ce ati scris si sunt perfect de acord, de fapt a venit ca o confirmare la ce am scris. Mi-a placut cum a-ti spus: „…s-a mers pe hei-rup. Pe exclusivism, egoism, ceea ce nu e bine si s-a vazut.”
  Numai ca as remarca ca tineti neaparat sa subliniati „ca victoria nu e numai a lui Chirtoaca”. Victoria este a lui Chirtoaca. A fost clipa lui de glorie. Poate este si o victorie morala a intregii opozitii democratice, dar se vede un orgoliu la mijloc, ca de pe noi de ce nu ne pun pe „patret”. NU mai retin daca PNL l-a sustinut pe PL (am uitat), dar daca a-ti facut-o cu atat mai bine tarii si lui cu atat mai bine. Lasati orgoliile, lasati-l pe Chirtoaca sa-si savureze gloria, pozitia. Ca la noi la moldoveni asa apare si dupa aia lui Chirtoaca ii sare si lui „mustarul” si de aici incepe raca intre… Eu as face asa, dar bineinteles ca asta as astepta si de la Chirtoaca, care nu are experienta politica deloc, i-as spune lui Chirtoaca ca noi il sustinem in tot ce se vrea a fi bun pentru Chisinau si chisinaueni si ca asta ar trebui sa-l intereseze nu sa-i faca loc ca presedinte CMC lui ghea Misa. Ghea Misa poate ca e mare patriot, dar in politica tre sa dai dovada de pragmatism, realism si constructivitate. Ghea misa ii zgaria pe toti (sunt sigur chiar si pe Chirtoaca), dar nepotismul este inca mare la noi. Puteau liber sa-l alega pe unul care nu ar tine cu nimeni si ar fi si mai greu sa i se reproseze ceva, si care sa-l ajute (nu orbeste, ca nu-i Chirtoaca D-zeu). Ca pana la urma si functia asta de presedinte la CMC nu e mare branza. Se gasea un cineva de acest gen si care sa nu vina de la PPCd, PCM etc. Chiar d-l Severovan, caci cred ca d-lui are suficienta intelepciune politica si experienta in a conduce o urbe (chit ca nu sunt de acord decat cu foarte putine din ce zice). Poate ca altcineva care e si mai impartial… Dar asa, Ghimpul „s-a” ales, Ghimpu s-a musucizat. Si ce avem acum dupa un an de zile” o „branza mare”

 16. Pentru Che
  Imi pare bine ca ati cazut de acord in privinta unei parti din raspuns. Acum in privinta lui Chirtoaca. Nu sint de acord ca e numai victoria lui. Pentru ca in turul doi au fost nevoiti sa-l voteze si cei de la alte partide, dar nu vor fi si la parlamentare cu el. Eu regret si azi ca am candidat la primar, dar am crezut ca va fi bine pentru echipa PNL, eram tinar presedinte si m-am conformat presiunilor. Am gresit, desi la o conferinta de presa dupa prima conferinta de la Bucuresti a comunitatilor romanesti am spus in Parlament ca PNL l-ar sprijini pe Chirtoaca. Numai ca voi stiti politica lui Mihai Ghimpu – lui nu-i trebuie nimeni si asta a suparat echipa noastra. Eu nu am orgolii, dar nu pot spune ca trebuie sa fiu om orb si sa nu vad lucrurile cum sint. Ce am avut, am spus deschis, in pozitii, in articole, nu pe la spate. Si consider si acum ca greseala PFD-ului cind, intrat in Parlament in 1998, nu a negociat si dialogat cu alte partide de centru-dreapta pentru a pregatit alegerile din 2001 – este repetata azi de Ghimpu si Filat. Anul 2009 va arata ca am dreptate. Dlui Severovan i-au propus „desteptii” de comunisti sa nu voteze bugetul ca-l voteaza in locul lui Ghimpu presedinte de CMC, insa el respecta propriile pozitii si ale PNL si nu a tradat. Oare asta nu trebuia apreciat de Ghimpu, care macar sa spuna despre el ca e consilier PNL, nu consilier fara liman, fara casa si masa, asa cum a facut mereu Ghimpu din rautate, ca nu vad din ce alt motiv?

 17. Pentru 111 : nu mai e ca acum 20 de ani, nu mai fiti nostalgigi si interpretati tot ce va inconjoara asa cum va doriti, priviti real lucrurile, ca nu se mai fac declaratii la comanda si nu se mai fac sedinte pe furis, sunt oameni cu opinii proprii, dar nu opinii spalate de mecanismul bolsevic prin teroare si frica…

  Cit depsre actiune sedinteii DPN, parerea mea, nu sunt mare politician, dar un simplu cetatean al Republicii Moldova si cred ca tot ce face opozitia e binevenit…iar atunci cind ma refer la opozitie ma refer la adevarate partide de dreapta ca PL, PNL. Partide care cu adevarat incearca sa puna rezistenta ratacitilor din parlamentul Republicii care nu fac altceva decit teatru. BRAVO PNL, sunteti in top!!! (cine vara munceste stringe roade in toamna, cine nu iar stoarce bugetul moldovei pe banii celor de peste hotare care tot in toamna revin acasa ca sa revada mutrele astea imputite de la conducere).

  Parerea mea ar fi ca sa puneti si un titlu al discutiei: „problemele energetice”, pentru ca noi raminem in urma, iar ratacitii nostri din guvern si parlament profita din asta, iar noi cetatenii platim scump totul numai din cauza lor pentru ca daca s-ar gindi la noi tehnologii de energie, de exemplu: spania, mexic, germania, unde sunt orase intregi cu energie autonoma, pentru ca au sisteme noi de alimentare energetica, nu cele cu gaze si petrol.
  Pentru ca la noi daca creste pretul la gaz, ratacitii fac calcule si automat a 2 a zi la conferinta de presa: din pacate anu asta vom majora iarasi preturile cu 50%, pentru ca’s putrezi in a gindi in viitor se gindesc la campanie electorala, nimic altceva.

  Bafta PNL!!!

 18. E bine ca vem posibilitatea de exprimare a viziunei fiecarui, indeferent de limba in care scrie, apartaneta de partid, virsta s.a.
  Dar, este necesar de exclus brutalitatea, ura, invidia si neghilizmul.
  Cei care sunt atit de nostalgici dupa „trecutui glorios”, v-as ruga sa va aduceti aminte despre situatia de acum 20 ani, sau cei mai in virsta – din anii 60, cind eram nevoiti sa stam ore intregi pentru a cumpara o piine pentru a nu lesina de foame.
  Si cei care sunt inchintati de faprul ca actualii comunisti sunt mai mult printe popor, la ce foslos, doar problemele nu se solutioneaza. Venind la putere in 2001, cu toate ca si nici ei nu sau asteptat, au criticat totul ce sa facut dupa 1991 , dar nimic nou nu au propus, si idealurile socialiste sau prabusit in primile luni de guvernare comunista, si au prelungim mai departe calea trasata de guvernarile anterioare – proprietate privata, privatizare, integrare europeana, colaborare cu structurile finaciare ( FMI, Banca Mondiala, BERD) si alte programe, proiecte. Asa numitii comunisti numai sunt cei de pina in 1991, si nici cei din 2001. Eu au acces la CAPITAl, nu, nu al lui Marx, ci al lor propriu. unde s-a vazut, chind in lumea civilizata se duce lupta cu fumatul, tutunul, la noi se subventioneaza din bugetul de stat ramura tutunului, in marime de 5 mln. lei anual. Se stie doar ca CRC Chisinau apartine celor de ne fericesc la moment. D-na Vitalia Pavlicenco ridica intrebarea de subventiona producatorii de lapte, dar , spre marele regret, ramine neauzita. Ce , Tarlev, cel cu fraza… principalul este ce vom pune pe limba, nu stiut pina la sfirsit situatia din economia tarii, situtia si din agricultura si din alte domenii, tara a ramas fara drumuri, locuri de munca bine platite. Ministrul economiei Dodon, a declarat acuma 2 ani, ca pe parcurs de 3 ani se vor deschide 300 mii locuri de munca si salariu mediu va ajunge la 300 dol., cine azi cere raspuns la declaratiile false. Nu e bine sa neglijam intentia politiceniilor tineri ce vor sa schimbe situatia creata pe parcursul anilor, ma refer la Dorin Chitoaca, cred ca nu merita atitea replici replici

 19. „Si-apoi, parca nu stiti cum e electoratul nostru – cind la plingeri si rezolvat probleme, mergem la Pavlicenco, dar cind le spui, haideti, in echipa, sa schimbam situatia, merg acolo, unde li se pare ca e un robinet prin care curg bani.”

  „Partidul National Liberal a fost reconstituit la 16 decembrie 2006…”

  Doamna Pavlicenco,
  Poate ca aveti dreptate ca nu sunt multi cei care vor sa se implice si sa adere la PNL pentru ca nu aveti bani in partid, iar ca sa organizezi diferite campanii cel putin de informare necesita resurse mari. Eu inteleg ca asta este punctul slab fata de alte partide care poate ca sunt mai tinere, dar pentru ca au cu ce se ridica mai repede decit PNL. Am in vedere pe PLDM.
  Iata mai sus am scos din istoric un inceput de fraza care cuprinde data formarii partidului nationa-liberal. Deci cu 14! zile inainte de a adera Romania la Uniunea Europeana. Stau si ma gindesc, oare daca Romania nu adera in 2007 mai reaparea pe lume PNL in Moldova? Si vreau sa fiti sincera. Pentru ca mie mi se pare ca aparitia acestui partid se datoreaza in primul rind aderarii Romaniei la UE, eveniment care nu prea l-au asteptat multi poate, sau poate nici nu l-au crezut. Caci daca el a aparut datorita aderarii Romaniei la UE atunci se vede ca acest partid este de sezon. Daca nu era de sezon, atunci trebuia sa supravietuiasca inca de la 1993 de cind aparuse pentru prima data. Ma iertati ca sunt atit de direct, dar vreau sa intelegeti ce spun si astept un raspuns pe masura.

  Apoi un alt aspect. Vad ca mai de fiecare data acuzati pe toti liderii potentialelor partide cu care PNL ar putea colabora ca-s misogini si ca va desconsidera pe motiv ca sunteti femeie. Sa nu uitam ca Dvs nu sunteti lidera unui partid de femei, ci sunteti o echipa si impreuna cu echipa asta ati iesit din AMN, tot numai cu aceasta echipa ati vrut sa intrati in PL unde nu ati fost primiti. Deci sunteti o echipa si iata ca acest lucru nu trebuie pierdut din vedere. Pentru ca ma gindesc ca acei lideri poate ca nu prea vor sa colaboreze nu pentru ca sunteti Dvs femeie, dar anume pentru ca nici lor la fel ca celora din PL nu le place echipa cu care sunteti si pe care o reprezentati. De asta cred ca Dvs nu sunteti corecta ca atit de des spuneti ca liderii acelor partide sunt misogini. In primul rind nimeni nu a invocat asemenea motive si repetindu-le nu faceti decit sa va aclamati fara motiv. Trebuie sa prezentati la toti cine este echipa Dvs si cine-s Membrii Biroului Permanent Central al PNL. Ati spus ca veti pune poze, ca veti scrie CV-politic. Inteleg ca poate nu aveti timp, dar echipa trebuie sa v-o prezentati ca de altfel nu stim pe cine reprezentati. Si eu va sfatuiesc sa nu mai spuneti atit de des ca nu va accepta ca sunteti femeie. Daca spuneti ca neoficial aveti in sondaje 5% atunci lasati la o parte toate invitatiile si lucrati mai mult in teritoriu ca sa puteti trece pragul electoral. Eu chiar as vrea sa treceti daca spuneti ca atit de bine sunteti cotati. In comantariile mele spun ca PNL si MAE nu au sanse pentru ca asa sunteti prezentati in sondaje cu putine procente, dar daca Dvs stiti ca realitatea este altfel atunci munciti mai mult si lasati nu va mai aratati atit de interesati in colaborare cu alte partide. Uite asa face PL, pentru ca ei stiu ca sunt bine cotati si ma gindesc ca nu vor ei nici un fel de consiliu de dialog cu nimeni. De ce PNL nu ar face la fel? Eu sincer sa va spun as vrea ca in 2009 sa nu treaca doar 3-4 partide, ci poate chiar 5-6. Cred ca cu cit mai multe partide trec cu atit mai democratic va fi si parlamentul si toate structurile guvernamentale. Numai atunci vom avea descentralizarea pentru care pledeaza chipurile toti, dar tot ar vrea sa obtina cit mai multe procente in alegeri.

 20. Pentru Nistreanu:
  Iata am gasit mai demult un comentariu scris pe Unimedia despre Filat si daca esti autorul lui atunci sa stii ca iti apreciez calitatea de observare. Il redau mai jos ca si altii sa-si spuna parerea despre ceea ce spui tu. Eu gasesc opinia ta interesanta.

  „Filat tot se lauda ca are in echipa sa mai bine de 100 de primari, dar nici decum nu a specificat cu care formatiuni politice au ajuns acesti 100 de candidati in functii de primari, si citi din ei au trecut de la comunisti. Sa stiti ca in prin acei 100 nu-i nici unul de la PCRM, cea ce ne vorbeste din start ca totul este pus la cale de guvernare, avind scopul de dezmembra definitiv fortele democratice si dispersa electoratul in viitoarele alegeri. Ne paste un mare pericol, domnilor, fiti atenti.”

 21. Noi de aici din regiune confirmam continutul acestei fraze prin exemplele urmatoare:oamenii cumparati de Filat care au ajuns in functii de fapt prin PPR au mers prin sate la primarii, care au ajuns in functie tot cu acest partid(PPR) si i-au amenintat ca daca nu vor fi cu ei le vor da foc la case“
  Am fost si eu personal chemata la una din aceste persoane cu funcntie inalta in Consiliul Raional,care de fapt a tradat PPR si a plecat in PLDM, in birou unde mi s-au facut aluzii usurele de aderare la PLDM,la fel a fost sunata de nenumarate ori la telefon mobil colega mea, cu care sintem in PNL, de persoane care au plecat din PNL in PLDM.
  Acum sintem lasati in pace dar nu stim pe cit timp.

  „Filat tot se lauda ca are in echipa sa mai bine de 100 de primari, dar nici decum nu a specificat cu care formatiuni politice au ajuns acesti 100 de candidati in functii de primari, si citi din ei au trecut de la comunisti. Sa stiti ca in prin acei 100 nu-i nici unul de la PCRM, cea ce ne vorbeste din start ca totul este pus la cale de guvernare, avind scopul de dezmembra definitiv fortele democratice si dispersa electoratul in viitoarele alegeri. Ne paste un mare pericol, domnilor, fiti atenti.”

  Dupa aceste invitatii Nu sunt sigura ca Filat chiar are cu ce se lauda.
  Sunt fapte reale si nicidecum inventate.

 22. Pentru Socolenco

  Nu vad absolut nici o legatura intre aderarea Romaniei la UE si aparitia PNL. Nici nu vad despre ce sinceritate poate fi vorba aici. PNL nu a fost format de Pavlicenco pentru Pavlicenco. PNL a fost format de o echipa de national-liberali, care atunci cind au pornit nu au stiut cine va fi presedinte. Eu am aparut pe ultima suta de metri. PNL a existat, a contribuit la fuzionari, am scris o gramada despre asta pe blog, nu mai repet. Repet – nu a avut, nu are si nu cred ca va avea in continuare vreo legatura reaparitia PNL cu intrarea Romaniei in UE. Eu, in general, am mai spus, am propus sa numim partidul PLDM, dar echipa – exact cea care a plecat ulterior la PLDM-ul lui Filat, a insistat pe PNL, ei au rezervat denumirea cu mult timp inca inainte de a fi dati afara Pavlicenco si taranu din AMN, asa ca eu nu am aici nici o implicare majora sau de decizie finala. Nu a supravietuit PNL, pentru ca oamenii au cerut unificare, oamenii nu vor sa fie pusi in situatia sa aleaga. Ei vor alb si negru. Si in 1994 (eu nu eram atunci la PNL) partidul a participat, nu a trecut pargul, asa cum nu l-au trecut si altii, iar in 1998, am fost invitata si eu la PNL, a fost un dezastru cu toate partidele, care au farimitat electoratul, desi un an inainte de asta s-a tot discutat sa seuneasca. Apoi, in 2001 PNL a inceput unificarea, soldata cu AMN si cu BMD in 2004 si, respectiv, in 2005. Mi s epare ca am explicat aici totul. Dar problema vesnica in RM este ca partidele de dreapta nu au bani. Fluxurile vin dinspre Est si de aceea astia tot cistiga. Iarasi – am explicat – trebuia sa facem un congres comun cu Filat, dar a disparut inexplicabil, incepind sa atraga – ca sa nu spun altfel – oameni. Acum asta e situatia. Noi muncim si timpul va arata ce va fi. CAm explicat si relatia cu PL. poate mai revedeti raspunsurile.

  Faptul ca presedintii celorlalte partide nu prea vor sa colaboreze include citeva componente: 1. Ca sint femeie si ei se uita de multe ori la femei ca la sotiile lor – bune de casa, nu si de politica. Cunosc declaratii concrete, nu dau nume, o voi face vreodata, gen „de ce sa ne conduca o femeie?” „PNL e bun, dar cu Pavlicenco – nu prea, ca …” Si va spun eu ce e cu acest „ca” – e parerea tot a colegilor mei – „nu e proasta si asta deranjeaza”. Foarte putini sefi accepta pe cineva in preajma neprost. 2. Nu le place Pavlicenco – e cam „acida, cam imprevizibila, noua nu ne trebuie aceasta durere de cap. azi ataca pe comunisti, dar miine – cine stie?” 3. Pai, mi-a fost subaltern, acum – de la egala la egal? Nu se poate. Numai ca acest/acesti sefi partid nu aveau, noi le-am dat partide. 4. Avem echipa si o puteti vedea la Biroul Permanent Central de pe site, in partea dreapta. Tot oameni curati si onesti, care deranjeaza si ei. Asta e adevarul.

  Am CV-ul politic, nu-l completasem. Il postez. Se pregateste postarea foto si aCV-urilor membrilor BPC si Guvernul nostru din umbra.
  Si de ce considerati ca noi nu asta facem – ca muncim? Asta facem. Si sint de acord cu acest punct d evedere, pe care il expuneti: „As vrea ca in 2009 sa nu treaca doar 3-4 partide, ci poate chiar 5-6. Cred ca cu cit mai multe partide trec cu atit mai democratic va fi si parlamentul si toate structurile guvernamentale. Numai atunci vom avea descentralizarea pentru care pledeaza chipurile toti, dar tot ar vrea sa obtina cit mai multe procente in alegeri”.

  Vitalia Pavlicenco
  CV politic
  1994 – membru al Partidului Democrat (lider Gheorghe Ghimpu), candidat pe listele PD la alegerile parlamentare.

  1994-2001 – membru al Congresului Democrat Unit (dupa fuzionarea Congresului Intelectualitatii cu alte partide, inclusiv cu PD), care si-a schimbat denumirea in Partidul Fortelor Democratice, membru al Consiliului Politic si al Biroului Permanent al PFD, redactor-sef al publicatiei partidului “Mesagerul”.

  1998-2001 – deputat in Parlamentul R.Moldova din partea PFD, responsabil de judetul Edinet. Secretarul Fractiunii parlamentare a PFD. Secretarul Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, ulterior vicepresedinte al Comisiei parlamentare pentru Buget si Finante. Membru al grupului parlamentar al R.Moldova la AP a NATO (membru al Comisiei pentru Securitate si al Comisiei pentru economie), presedintele grupurilor de cooperare interparlamentara moldo-saniola si moldo-elena, membru al Comisiei speciale pentru problema transnistreana.

  2001 – membru al PNL, candidat pe lista partidului pentru alegerile parlamentare.

  2001 – membru al Biroului Permanent si al Consiliului Politic National ale Partidului National Liberal, seful Serviciului de presa, responsabil de judetul Edinet.

  2001 – membru al Biroului Permanent si al Consiliului Politic National ale Uniunii Social-Liberale “Forta Moldovei”, seful Serviciului de presa si responsabil de relatiile externe ale formatiunii, coordonator al judetului Edinet.

  2002-2003 – membru al Biroului Permanent si al Consiliului Politic National ale Partidului Liberal, purtator de cuvint al Partidului Liberal, ulterior vicepresedinte al Consiliului Politic National, seful Departamentelor «Relatii Externe si Integrare Europeana» si «Sanse Egale». Coordonator al Judetelor Balti si Edinet, seful Grupului de Informare Operativa.

  2001-2002 – membru al delegatiei reprezentative a partidului si membru al grupului de lucru in forul politic de dialog Putere-Opozitie «Masa Rotunda cu Statut Permanent».

  2003 – membru al Consiliului Coordonator General al Blocului Electoral pentru alegeri locale «Alianta Social-Liberala «MOLDOVA NOASTRA» si membru al staff-ului electoral.

  2004 – membru al Biroului Permanent, al Consiliului Politic si al Consiliului Suprem ale Partidului Alianta “Moldova Noastra”, coresponsabil pentru relatiile externe ale formatiunii, membru al Colegiului de redactie al ziarului de partid “Alianta “MOLDOVA NOASTRA”, membru al Comisiilor ad-hoc pentru elaborarea Regulamentelor si a pozitiei partidului privind Guvernul din umbra, Departamentele partidului, proiectul Conceptiei politicii nationale a statului, criza transnistreana si atitudinea fata de planul de federalizare a R.Moldova. Coordonator al raionului Donduseni. Seful Departamentului Integrare Europeana al Partidului “Alianta “Moldova Noastra”. Membru al grupului de lucru ad-hoc pentru elaborarea documentelor al Comitetului pentru Apararea Independentei si a Constitutiei Republicii Moldova.

  2005 – membru al Biroului Permanent al AMN, seful Departamentului pentru integrarea euroatlantica al AMN

  2005 – coordonator al raionului Donduseni din partea BPC, membru al Departamentului ideologie si propaganda al Staffului Blocului Electoral “Moldova Democrata”.

  2005 – deputat, vicepresedinte al Comisiei pentru politica externa si integrarea europeana, membru al Grupurilor de cooperare interparlamentara moldo-roman, moldo-spaniol, moldo-german. Membru al Comisiilor ad-hoc pentru redactarea documentelor comune ale Fractiunilor parlamentare, in special privind problema transnistreana, membru al Grupului de deputati in Adunarea Parlamentara a NATO.

  2005 – vicepresedinte al Fractiunii “Alianta “Moldova Noastra”, coordonator al raioanelor Rezina si Soldanesti.

  2006 – prezent – deputat, membru al Comisiei pentru politica externa si integrarea europeana, presedinte al Partidului National Liberal.

  SI COMPONENTA BPC a PNL

  Membrii Biroului Permanent Central al PNL

  1. PAVLICENCO Vitalia – presedintele Partidului National-Liberal, deputat, Chisinau, doctor in filologie

  2. RUSU Mircea – vicepresedinte al PNL, presedintele Uniunii Industriasilor si Antreprenorilor din Republica Moldova, directorul Asociatiei “Libera initiativa”, Chisinau, fost deputat in primul Parlament democrat al RM, fost presedinte al PNL

  3. CAN Alexandra – vicepresedinte al PNL, coordonator din partea BPC al OTNL, directorul general al SA ”Artima”, Chisinau, fost ministru al industriei si comertului in Guvernul ADR (Ion Sturza)

  4. TARANU Anatol – vicepresedinte al PNL, deputat, Chisinau, fost deputat in primul Parlament democrat al RM, fost Ambasador al RM in Rusia, doctor in istorie

  5. GORGAN Alexandru – Secretarul General al PNL, pensionar, Chisinau – vot consultativ, fost ministru-adjunct al apararii (in perioada M.Snegur)

  6. CERCAVSCHI Eleonora – presedintele Organizatiei Teritoriale (OT) Grigoriopol, directorul Liceului “Stefan cel Mare”, Grigoriopol

  7. CRUDU Diana – presedintele Organizatiei Femeilor National-Liberale (OFNL), administratorul SRL “Eldi & Co”, Durlesti

  8. CRUDU Nicolae – presedintele OT Durlesti, primar

  9. DOMNISOR Victor – presedintele Organizatiei Municipale (OM) Chisinau, Resurse umane – SA “Artima”

  10. GUGA Victor – presedintele OT Balti, expert micro-creditare SRL “Microinvest”

  11. IURIE-APOSTOL Andrei – presedintele Organizatiei de sector Botanica a OM Chisinau, directorul II “CAP-S”, fost deputat in Parlament, primul presedinte al PNL fuzionat

  12. MUNTEANU Silvian – presedintele Organizatiei de sector Ciocana a OM Chisinau, consilier local Ialoveni

  13. OMBUN Veaceslav – presedintele Organizatiei Tinerilor National-Liberali (OTNL), absolvent FRISPA, USM, Chisinau, ofiter pentru relatii internationale si relatiile cu presa al PNL

  14. PASECINIC Constantin – coordonator din partea BPC al Organizatiei de sector Centru, Chisinau, medic la Dispensarul municipal dermato-venerologic din Chisinau, fost consilier municipal Chisinau in citeva mandate

  15. REVENCO Anatol – coordonator din partea BPC A Organizatiei de sector Ciocana, directorul II “Dent-Revenco”

  16. SEVEROVAN Mihai – consilier municipal Chisinau, coordonator din partea BPC al OM Chisinau, presedintele Asociatiei patronale a serviciilor publice din R.Moldova, fost ministru in mai multe Guverne

  17. ZOLOTARIOV Petru – presedintele OT Soroca, consilier raional, directorul FPC “Sergiu-Petru”

 23. D-a Pavlicenco,
  Va multumesc ca ati pus si CV-ul politic, insa tinind cont ca formatiunile prin care ati trecut au cunoscut metamorfoze continuu as crede de cuviinta sa faceti acest CV mai clar si sa puneti macar si luna nu doar anul. Pentru ca iata PNL a aparut la data de 16 decembrie 2006, insa pina atunci ati facut parte din AMN. Pe mine ma intereseaza sa stiu exact cit timp ati fost in AMN tinind cont ca ati avut functii de conducere acolo. Si asta inseamna ca ati fost un membru vazut si poate chiar si un lider, si din aceste motive ati fost expulzata din partid. Apoi iata abia acum inteleg de ce aici pe blog cineva v-a intrebat de ce PNL are mai mult relatii cu PSD din Romania si nu cu PNL cum ar fi normal. Pai daca ati fost cea care ati contribuit la aparitia Uniunii Social-Liberale “Forta Moldovei” pai desigur ca Dvs aveti si aspiratii socialiste. Nu ca as reprosa, doar constat. Pentru ca iata este interesant ca acest partid Forta Moldovei a a aparut tot in 2001 ca si PSL a lui Serebrean doar ca acel partid a rezistat pina anul acesta.

  Deci AMN a fost constituit la 19 iulie 2003 si daca nu erati expulzata atunci anul acesta era sa impliniti 5 ani de prezenta in formatiune. Si apoi detinind functii de raspundere pe acolo cred ca ati fost tot acest timp intr-un contact permanent cu toti greii de acolo. Daca ati citit in flux.md acolo Iurie Rosca ii descrie pe toti cei care acum sunt deputati din partea AMN. Majoritatea sunt fost nomenclaturisti. Si eu acuma ma intreb cum ati rezistat Dvs atit printre persoane care au detinut pe vremea uniunii sovietice functii mari de raspundere. A fost convenabil sa lucrati printre ei? Pentru ca spuneati mai devreme ca ati fost si in comsomol, dar nu ati fost implicata in careva activitati pentru a-i deservi pe acei sefi si chiar uneori ati fost asa mai rebela decit altii si nu le-ati facut pe plac. Atunci cum de v-ati incumetat sa le faceti pe plac deja dupa asta cind unii dintre ei s-au deghizat in democrati sub aripa AMN?

  Deci undeva 3 ani si jumate ati fost acolo si Dvs sunteti cea care stiti foarte multe despre aceasta formatiune. Veti critica aceasta formatiune in campania electorala? Pentru ca iata de exemplu PLDM si AMN au dorit sa faca cu PL acel consiliu de dialog anume pentru a putea incheia careva armistitii astfel ca sa se angajeze toti sa nu se critice unii pe altii. Dvs daca cunoasteti si nereguli din AMN veti denunta pe AMN ori veti prefera sa duceti o campanie mai neagresiva? Cum calificati Dvs acea intentie a AMN din 2005 de a prelua puterea centrala cind Serafim Urechean se declarase adversarul direct a lui Voronin? Oare nu era de la sine inteles ca o formatiune care abia a implinit 2 ani de la formare si consolidare pe scena politica nu poate sa tina piept la PCRM care se consolida de aproape 10 ani? Oare nu a fost asta o naivitate politica? Dvs ce prognoze dati pentru aceasta formatiune pentru 2009 odata ce o cunoasteti si pe dinauntru? Este aceasta formatiune intr-adevar un lider a opozitiei? Pentru ca iata ei avut ca obiectiv ca in alegerile locale din 2007 sa obtina CEL PUTIN o treime din sufragii, insa deja stim ca au obtinut undeva 17-18% ceea ce constituie undeva 1/6 din sufragii. Eu cred ca ei se cam preamaresc, dar de fapt nu au ei potentialul necesar sa doaboare de unii singuri pe comunisti. Pentru ca asa urmares putin evolutia lui si vad ca se cam aruncau ei in naivitati politice. Dvs ca membru din interior ce gindeati in 2005? Chiar credeati ca AMN o sa prea guvernarea avind doar 2 ani de consolidare pe scena politica? De ce Dvs nu ati iesit din acest partid odata ce ati vazut ca acolo nu merg toate lucrurile asa cum ar trebui inainte de a fi data afara. Pentru ca ma gindesc ca au fost mai multe contradinctii in sufletul Dvs nu numai nerenuntarea la CSI, dar ati rabdat. De ce? Ma iertati ca scriu acest comentariu in strinsa legatura cu AMN, dar motivul este ca Dvs ati fost o piesa importanta acolo si de asta vreau sa stiu cum va evaluati singura evolutia in acea formatiune si cum calificati evolutia acestei formatiuni pe scena politica.

  Iata acuma pentru 2009 AMN are alt obiectiv caracteristic acestei formatiuni: de a prelua guvernarea. Tinind cont ca aceasta formatiune a mai cunoscut unele metamorfoze din care s-a rupt si PNL impreuna cu echipa Dvs si Braghis care a coabitat ca copresedinte vreo 2-3 ani. Deci eu nu vad ca acest partid social liberal pe nume Partidul Alianta Moldova Noastra sa se fi consolidat, dar din contra el s-a cam destramat. Cred ca asta si explica faptul ca AMN ia in sondaje undeva 11% ceea ce este foarte aproape de ratingul PD. Ma gindesc ca in 2009 PD fuzionat cu PSD ar putea lua chiar mai mult decit AMN. In asa caz pe AMN il vad undeva pe un loc de trei in lista partidelor cu pondere de opozitie; asta tinind cont de ascensiunea sporita a PL la moment care se poate situa si el pe un loc de frunte. La fel ca si ascensiunea altui partid nou pe care-l stiti – PLDM. Si atunci ma gindesc pentru ce se arunca AMN in declaratii marete, daca acele declaratii nu se bazeaza pe calcule rationale si corecte? Pentru ca eu as crede in asta poate chiar si o complicitate ca sa se mentina comunistii la guvernare.

 24. Pentru socolenco

  Imi pare foarte rau, dar nu vad motivele pentru unele concluzii. Comentez si raspund punctual.

  1. Voi incerca sa precizez lunile, dar imi trebuie un efort mai mare, daca o voi face-o, voi detaliza pentru ultima perioada.

  2. Cred ca bine ati inteles, ca nu eu m-am metamorfozat, ci formatiunile, in care eu eram, dar nici pe departe prima vioara. Mai ales, in formatiunile mari, dupa fuzionari. Cind au loc fuzionari, barbatii, de obicei conducind partidele, se plaseaza mai ierarhic in fata si … asta e. Pe lista AMN la Parlament am fost a 17-a.

  3. In AMN am fost de prin 2003 ca si bloc electoral pentru alegeri locale, Alianta Social-Liberala „Moldova Noastra”, care, in 2004, adica peste un an, a devenit „Alianta „Moldova Noastra”. Faceam parte din Birou, eram un grup venit din partea PL, ce inglobase activisti din partidele conduse de Rusu, Untila, Snegur si Muravschi.

  4. Eu am explicat de ce am fost expulzati – Taranu si cu mine – din partid. Credeti ca trebuie sa revin la asta?

  5. Este ABSOLUT GRESIT ca „PNL are mai mult relatii cu PSD din Romania, si nu cu PNL cum ar fi normal.” Nu inteleg absolut de unde ati luat-o. Sa ma explic. In momentul cind eram la PFD, in BPC si redactor-sef al Ziarului „Mesagerul”, participam la actiunile de cooperare cu fortele din Romania – PSD, PNTCD, am fost si la intilniri cu cei ce le conduceau. Atunci PNL nu era in fata. In acelasi timp, PNL, condus de Mircea Rusu, avea legaturi cu Stoica si Stolojan. Eu nu eram atunci in PNL. PFD era condus de Valeriu Matei, Alexandru Mosanu, Vasile Nedelciuc, Gheorghe Ghimpu.

  6. Cind, in 2001, au venit total comunistii, eu plecind in ultima zi de mandat de deputat, la PNL, fiind invitata de Biroul lor, pentru a acoperi zona de nord, creata de mine la PFD (povestea cu PFD o dezbatem alta data), PNL a fost partidul care a initiat imediat negocieri pentru reconsiderarea aripii democratice. S-a discutat cu toti care nu trecusera pragul – Untila, Diacov, Snegur, Matei. Numai Untila a acceptat fuzionarea la inceput, congresul de fuzionare si aparitie a Uniunii Social-Liberale „Forta Moldovei” avind loc in septembrie 2001. Partea de „social’ a fost pentru a putea atrage centru-stinga. Ulterior, fuzionarea a continuat cu Snegur si Muravschi, formindu-se Partidul Liberal. Eu am devenit vicepresedinte abia dupa alegerea lui Untila ca presedinte, prin alegeri directe si scrutin liber in cadrul partidului. Untila a concurat cu Sergiu Mocanu, sprijinit de aripa lui Snegur, unde mai candida si Vlad Braga, acum tot deputat, neafiliat, venit tot pe lista BMD. Eu controlam atunci PL de la Balti si Singerei in sus.

  7. Este adevarat ca notiunea de „social” a fost si pentru a concura cu PSL, care tocmai se forma, dar era mai bine sa vina si ei, cu grupul lor de initiativa, in PL. Ei, insa, nu au venit, dar cu ei a fuzionat PFD, lucru regretat de multi PFD-isti. Componenta sociala a fost puternica la PSL, nu la noi. Uniunea Social-Liberala a existat mai putin de un an, iar eu acolo nu eram o mare vioara, pentru ca tocmai venisem din PFD, dar lucram in staff cu Vlad Darie.

  8. Cind, din partea AMN, am participat la o conferinta a femeilor din PSD, am spus la tribuna ca eu sint liberala, in prezenta lui Adrian Nastase si Hildegard Puwac, dar eram acolo, pentru ca nimeni dintre aripa social-democrata din AMN, femei, nu au vrut sa plece in Romania. V-am mai spus – la noi social-democratii au rezerve vadite fata de o relatie prea profunda cu Romania.

  9. Cind s-a format PL-ul, primul lucru ce am facut, am elaborat, cu Vlad Darie, un Acord de cooperare cu PNL, semnaturile fiind aplicate de Untila si Melescanu. NOI AM AVUT EXCELENTE RELATII CU PNL PINA LA FORMAREA AMN. Apoi, s-a creat AMN, unde relatiile internationale si le-a luat Braghis, care nu ma accepta nici ca si coresponsabil pentru aceste relatii, deoarece el avea alte viziuni. Si treaba cu AMN-PNL nu a mers decit dupa alegerile din 2005, cind a plecat componenta social-democrata.

  10. La nivel personal, am relatii foarte bune cu PNL – Melescanu, Norica Nicolai, Cristi Busoi, George Scutaru si multi altii. Nu am relatii cu PSD, desi cunosc multa lume, pe Ioan Mircea Pascu, Titus Corlatean, Adrian Nastase, Mircea Geoana s.a. De aceea, spun ca nu am inteles de unde concluzia ca noi am fi avut sau ca am avea relatii mai bune cu PSD. Este total gresit, dar nu am facut campanie in Chisinau pentru nimeni, lucru spus de mine si la acea conferinta de la Bucuresti – ca noi, basarabenii, nu va impartim decit in partide cu interes pentru Basarabia si neinteres sau un interes mai slab fata de Basarabia.

  11. Acum avem relatii sporadice cu PNL, dar nu ne-am propus sa oficializam relatiile, pentru ca trebuie sa fim mai reprezentativi sub aspect procentual, or – oamenii nostri au ramas la AMN din motive mai mult decit clare…

  12. De aceea, este neadevarat total ca „as fi fost cea care ati contribuit la aparitia Uniunii Social-Liberale “Forta Moldovei” si ca as avea aspiratii socialiste” Nu merge nici macar drept constatare. USL Forta Moldovei a aparut si s-a conceput ca o etapa de trecere, provizorie, pentru a se continua negocierile de fuzionare, ceea ce s-a si intimplat. Parerea mea despre PSL e ca s-a format pentru promovarea lui Serebrian si a lui Klipii, ceea ce s-a demonstrat si intimplat. Ei nu ajungeau deputati daca nu mergeau cu BMD, mai exact, cu AMN.

  13. Acum in privinta expulzarii vreau sa repet – problema in AMN a fost si ramine lipsa de principii clare in lucru si aprecierea eforturilor. Eu nu accept ca pe cineva sa-l enerveze ca muncesc, aratindu-se deranjati lenesii lingusitori. Cred ca intelegeti ce spun. Eu nu accept relatiile in partid dupa principiile 1. Esti bun daca muncesti, dar taci. 2. Esti bun daca nu muncesti, dar taci si te lingusesti. 3. Poti munci mult si bine, dar daca nu taci e in zadar.

  14. Eu am incercat mereu, si in PFD, sa imi cistig dreptul la libera exprimare prin munca. Cea mai mare dovada de loialitate pentru partid nu trebuie sa fie servilismul, lingusirea si osanalele cintate lu’ sefu’, ci munca efectiva pentru extinderea si consolidarea formatiunii, pentru promovarea imaginii.

  15. Acum imi pare rau daca o sa incercati sa imi puneti in circa mea – o femeie printre barbatii politici cu care am cooperat si mai cooperez – intreaga evolutie si intregul parcurs al formatiunilor de centru-dreapta, care au cooperat, pentru debarcarea comunistilor, si cu centru-stinga…

  16. Iata intrebarea: „cum ati rezistat Dvs atit printre persoane care au detinut pe vremea uniunii sovietice functii mari de raspundere. A fost convenabil sa lucrati printre ei?” A fost deosebit de greu. Noi, national-liberalii, in AMN, eram grupul-ghimpe, noi luptam deschis pentru principii si convingeri, am votat mereu cum am crezut de cuviinta – sint multe exemple. Datorita noua AMN are soarele ca simbol, ca a fost al PNL-ului, noi avind acum Sageata, datorita noua s-a semnat un acord mai bunisor, care totuna nu s-a realizat, de formare a unui partid dupa alegerile din 2005, eu l-am invitat sa plece pe Diacov din sedinta de Birou inainte de formarea BMD, noi, national-liberalii, i-am cerut lui Diacov sa paraseasca in 2005 oamenii lui din teritoriu majoritatile cu comunistii in Consiliile raionale, asta o stie toata lumea, impreuna cu Cosarciuc am facut acele 22 de conditii, de care s-a desolidarizat in mod straniu Urecheanu, dupa o ora de discutare a lor la intilnirea cu Voronin, iar, inante de asta, in sedinta cu Urecheanu, Braghis si Untila, noi am propus vreo 20 de puncte in planul de lucru al Fractiunii, cu iesirea din CSI, anularea neutralitatii, limba romana, anularea vizelor pentru cetatenii UE, la a caror realizare cind am procedat, am fost data afara. La fiecare sedinta se cerea scoaterea din proiectul de declaratie cuvintele popor roman, natiune romana, limba romana, NATO, ce mai era acolo contra Kremlinului s.a. Deci – a fost greu sa cooperam cu ei, dar am ramas luptatori pentru principii si nu am cedat, nu am fost oportunisti, fapt pentru care am fost expulzati, probabil ca asa au cerut cei ce comanda muzica… Prin urmare, stie o lume, ca acel Consiliu politic era foarte mare -ca noi nu am facut pe placul celor deghizati in democrati. MAI MULT – NOI, NATIONAL-LIBERALII, NU AM VOTAT NICI PENTRU FORMAREA AMN, NICI PENTRU FORMAREA BMD. Asta spune ceva, nu? Dar nici sa plecam imediat, pentru ca era si munca noastra acolo, insa ne-am continuat linia si totuna ne-au eliminat. Povestea asta cu discilplina e de adormit copii… va dati seama.

  17. Cu toate acestea, ii consider mai periculosi pe cei de la PPCD si nu vreau aici sa comentez deocamdata, voi posta ceva cind ma mai eliberez. Ma intrebati daca vom critica AMN in campania electorala? Noi vom decide la PNL, insa, deocamdata, din discutii, daca nu se leaga nimic intre liberali, inclusiv AMN, si daca nu se va discuta si cu noi, care nu sintem din drum, ci am contribuit major la lupta contra comunistilor, vom spune despre toti – si despre AMN, si despre PLDM – ca nu e mare diferenta intre comunisti si ei. Si, credeti-ma, avem ce spune. Sintem in faza – si vom continua sa mai fim – de apreciere a raului cel mai mic. Pentru ca si Dvs. ma intrebati de ce am cooperat, daca ei sint asa si asa. Pai, dupa 2009, iarasi sa-mi spuneti de ce am tacut si i-am lasat sa cistige, apoi sa se coalizeze cu comunistii sau sa faca alte aliante sau alti pasi ca si 4 aprilie, dupa care sa fim si noi vinovati ca am tacut? Cum credeti ca e mai bine?

  18. Nu, nu a fost naivitate politica in 2005 si BMD a cistigat, dar au fost falsificate alegerile. De la PPCD s-au luat – cu voia sau ne voia lor, 5 la suta si asa a iesit majoritatea comunista. Eu cred ca era mai bine sa cistige BMD-ul. In privinta prognozelor pentru AMN cred ca daca va continua cu autosuficienta, nu va cistiga prea mult. Ei cred ca victoria le e in buzunar. Eu nu cred asa. Ei pierd statutul de principala forta de opozitie, pentru ca nu sint ofensivi si nu pot coagula fortele democratice. Cineva de la ei – eu stiu cine – a spus, inainte si de eliminarea noastra – aici, in AMN, trebuie sa ramina doar Jos mafia lui Untila si Alianta Independentilor lui Urechean. Eu cred ca aceasta formatiune poate fi un lider al opozitiei, dar nu este. Insa nici echipa prea restrinsa de la PLDM (presedintele si vicii), unde, din cite mi se pare, se iau toate deciziile, nu are capacitatea de extindere, au devenit prea egoisti deodata si nu cred ca e bine. Dar asta e din ameteala succesului si o alta autosuficienta, care va dauna. Noi nu am fost egoisti, trecind prin atitea fuziuni care, unoeri, te defavorizeaza la nivel personal, implica lupta, dar altiii sint comozi si inchid tarcul. Asta inseamna ca isi sapa gropa, se va vedea daca avem dreptate. Pentru ca trebuie sa stii sa te depasesti, un partid are raspundere si in fata alegatorilor, nu doar a propriei echipe. Si de aici vine intrebarea logica – si noi de ce ar trebui sa fim mai putini egoisti, dupa ce am demonstrat ca putem sa nu fim egoisti? Asta – legat de participarea noastra la alegeri in 2009.

  19. AMN-ul are o mare problema – nu are mesaj clar si nu a vrut sa accepte mesajul promovat si scris in documente chiar de national-liberali. Oamenii sint pentru acest mesaj, romanesc, reformator, mai neprorus, proNATO, proRomania, insa conducerea cu Urecheanu nu-l agreeaza si crede ca se va strecura pe neobservate in Parlament doar pentru ca nu sint cu satraptii comunisti. Nu cred ca e corect si ca are sansa aceasta abordare. Spre victorie trebuie sa mergi cu capul sus, nu tiris-grapis, printre recifuri, sperind ca vei insela lumea neinformata, apoi vei face poate tu ceva pe acolo impins de nu stiu cine…

  20. Nu va pot da dreptate cind spuneti „De ce Dvs nu ati iesit din acest partid odata ce ati vazut ca acolo nu merg toate lucrurile asa cum ar trebui inainte de a fi data afara.” Pentru ca unii spun altfel – de ce nu ati stat in partid sa luptati pina la capat? Deci – cine are dreptate? Noi am luptat pina cind s-a putut. Si cind nu ne-au mai rabdat, ne-au alungat. In AMN am facut parte din nucleul national-liberal si in acel nucleu propuneam totul, insa in ultimul timp Untila s-a dat cu Urecheanu si a parasit nucleul national-liberal, deoarece Taranu i-a spus ca nu-l mai vede ca lider al national-liberalilor. La BPC receptivitate nu mai era. Si, iata a fost deznodamintul – ca doar am intrat in Parlament in primavara lui 2005, dar ne-au dat afara in toamna lui 2006, insa prima incercare de eliminare a fost in vara lui 2006. Nu a mers si ei au prelucrat structurile teritoriale, pe urma a mers…

  21. De acord ca AMN nu s-a consolidat, dar s-a destramat. Asta a fost din cauza intolerantei lui Urecheanu si Untila pentru cei mai activi – ca sa nu spun altfel – decit ei. Insa la Urecheanu vine sprijinul financiar si cine e cu – stiti – cutitul, e si cu adevarul…

  22. Sint total de acord cu ultimul alineat din expunerea dumitale. Am remarcat si eu asta in comentariile din punctele de mai sus.

  23. Am scris cam mult, dar m-ati provocat. Daca mai aveti nelamuriri sau intrebari, va stau la dispozitie.

 25. Va multumesc pentru asa raspuns detaliat.
  Nu cred ca trebuie sa va simtiti atit de provocata pentru ca am spus ca PNL are legaturi cu PSD din Romania. A scris cineva aici pe blog un comentariu mai demult si mi s-a parut interesant de asta citind CV-ul politic am vazut ca ati trecut si prin miscari social-politice ceea ce mi-a sugerat ca probabil aveti si aspiratii mai de centru-stinga. Nu am asteptat decit sa-mi confirmati ori infirmati cu toate ca deja stiu ca i-ati raspuns celuia care va acordase intrebarea si mi se pare ca ati spus ca nu aveti asa mari legaturi. Pe mine ma interesa mai mult aspiratiile Dvs decit legaturile, pentru ca legaturi este normal sa le aveti odata ce ati fost deputat inca in 1998.

  Punctul 7 nu imi este clar acolo ce tine de PSL. Deci i-ati invitat ca impreuna cu Forta Moldovei sa vina si PSL in PL, da? Si pe urma ce spuneti ca ei au fuzionat in PFD, daca PSL a lui Serebrean (banuiesc despre asta este vorba) a fuzionat abia anul asta in PD.

  Apropo, de Vlad Darie – acesta deja este la PLDM. El a fost in nucleul cela de la PNL care a plecat la PLDM? Pentru ca iata eu l-am vazut o data la o intilnire din asta care organizeaza PLDM prin teritoriu popularizind semnarea conventiei pentru traficul la frontiera si mie mi s-a parut ca asta a tatal lui Tudor Darie de la Unimedia. Cu toate ca Tudor mi-a spus ca nu este asa; deci am dat in bara acolo cu un comentariu la el pe blog.

  La punctul 17: da, eu cred ca trebuie sa spuneti toate acele lucruri care le cunoasteti si sunt musamalizate special de AMN sau alte persoane din alte partide care au scop de manipula sau induce lumea in eroare. As aprecia daca intr-adevar ati lupta pina la capat si ati denunta toate ilegalitatile pentru ca nu mai putem trai in nestiire. Trebuie sa stim pe cei care ne corup banii publici, pe cei care nu tin la poporul asta dar mereu se tot gituie sa ajunga la putere prin orice mijloc. Doar asa vor ajunge la putere oameni destoinici si cu adevarat consacrati poporului.

  La punctul 18: de unde stiti ca de la PPCD s-a luat 5 % si au fost puse la comunisti? Stiu ca PPCD tare dezamagit a ramas de alegerile din 2005 pentru ca ei sperau sa ia mult mai mult de 9% cit au luat. De asta cred ca alianta asta cu comunistii este mai mult o razbunare a PPCD-ului fata de electorat. Acuma chiar este paradoxal cit de mult il apreciaza si sustine chiar insasi Voronin pe Iurile Rosca incit as crede ca mai daca nu l-ar propune el pentru presedentie. Pentru ca daca PPCD chiar si nu intra in viitorul parlament o functie din fruntea tarii pentru liderul PPCD ar putea fi o punte catre electoratul sau fidel de alta data pentru a-l atrage inapoi.

  Ce tine de autosuficienta AMN asta am observat si eu cu toate ca ei pentru mine par cam pasivi. Iar despre PLDM ce sa zic, nu stiu cum se iau la ei deciziile, stiu doar ca asa se declara ca deciziile se iau acolo prin competitia sanatoasa si democratica a ideilor. As vrea sa cred mai mult cum declara. Dar mie nu imi place mai mult la ei nervozitatea asta cind se ating ceva subiecte mai sensibile.

  La punctul 20: Eu nu urmaresc sa-mi dati dreptate, dar asa ma gindesc ca atunci cind te tot chinui si nu te poti manifesta este mai bine sa iesi singur cu demnitate decit sa astepti pina esti dat afara. Pentru ca Dvs poate ca chiar si ati fi dorit sa mai ramaneti acolo odata ce tot ati contribuit la formarea acelui partid, dar daca nu a fost posibil ati fost data afara chiar si fara sa fiti intrebata. Unde mai pui ca au fost mai multe tentative de a va da afara.

  La fel nu imi e clar la inceput la ce fel de concuzii va referiti?

 26. Pentru socolenco

  Exact despre zisele inclinatii spre stinga si socialism spuneam cind vorbeam de concluzii. Dupa 2001 a venit o deznadejde si neincredere ca liberalismul pur pierde. Si s-a incercat a se merge pe „calea a treia” , pe care o crease si merg unele tari nordice. De acolo s-a luat la noi social-liberalismul, dar e un „social” de pura fatada. In RM liberalismul merge mina in mina cu necesitatea promovarii valorilor nationale (am vorbit despre asta in alte parti pe blog) si dimensiunea sociala avea menirea doar sa atraga pe unii mai moderati de pe centru-stinga.

  Eu personal nu „am trecut prin miscari social-politice”, ci am mers cu echipele printr-un proces amplu si intens de fuzionari, incercind sa pregatim o alternativa democratica in 2005.

  In privinta aspiratiilor mele ma mir ca exista indoieli. Iar legaturile le-am invocat ca sa spun ca eu cunosc multa lume, dar public nu am facut nici o campanie politica si electorala in Moldova pentru nimeni din Romania, asa cum au facut multi pentru Nastase, apoi nu stiam cum sa se apropie de Basescu. Eu sint romanca, am promovat romanismul prin ziarul Mesagerul, un coleg de la Rompres m-a sunat intr-o zi (nu eram deputat) si mi-a spus ca am un ordin national al Romaniei, eu habar nu aveam. Adica, desi am legaturi de cunostinta, de relatii mai de prietenie, nu m-am simtit obligata sa spun nimic in favoarea cuiva si in defavoarea altcuiva. Pentru mine toti sint romani, ce am de votat, votez, dar nu-i impart in romani buni si romani rai. Poate, la o omogenizare politica ce se va produce mai tirziu in spatiul romanesc integral si daca eu nu voi imbatrini de tot si voi mai fi utila, poate atunci voi spune pe cine prefer, acum, insa, cred ca e prematur, desi votez constant din 1992.

  Referitor la punctul 7. Era bine, am vrut sa spun, ca la PL, aparut dupa USL „Forta Moldovei”, sa vina grupul de initiativa PSL si, de asemenea, PFD, cu Valeriu Matei in frunte, care a plecat (sa nu vina unde e Pavlicenco!) la PSL si a gresit, cred nu numai eu. Imi spuneati ca Serebrian a rezistat. Nu, Serebrian a asteptat momentul sa devina deputat, iar acum a mers la socialistul Diacov. Adica a avut mai mult socialism decit liberalism, consider eu. PFD al lui Matei a fuzionat cu PSL inca prin 2002-2003, se pare. Iar acum a mers Serebrian la PD dupa ce a vazut ca Filat coseste totul in jur. S-a temut ca va ramine fara armata si a plecat la un moment prielnic la PD, dindu-i acestuia un plus de imagine. Dar cum se simt social-liberali ce au mers cu el la PD e mai greu de spus. Nu ma bag, dar se pare ca nu leasina de bine. Deja mesajele lui Diacov si Serebrian, mai e pe acolo si Nantoi, difera intre ele. Si lucrurile cred se vor adinci.

  Da, Vlad Darie, alaturi de care am muncit mult in acesti ani, este una din cele vreo cinci mari dezamagiri ale mele. Din cauza ca a plecat, desigur. Dar nu vreau sa spun mai mult nimic, doar ca nu am crezut ca va face asta. Sper, cindva, el va explica de ce a facut-o si daca nu regreta.

  Vlad a fost important mereu, pentru ca este un bun generator de idei si e foarte pregatit. Ma tem, la PLDM sa nu fie doar folosit, adica sa nu fie debarcat in raport cu ce crede el ca merita si cu ce merita el in realitate. El nu este tatal lui Tudor Darie de la Unimedia. El are un baiat si o fiica, dar nu e vorba de Tudor.

  Din pacate sau din fericire credem ca vom fi nevoiti in AMN „sa luptam pina la capat si sa denuntam toate ilegalitatile pentru ca nu mai putem trai in nestiire”. Este stranie lumea noastra care tot vrea sa inchida ochii si sa ii fie simplu de votat, dupa care isi musca din nou coatele patru ani. Eu cred ca e mai mult patriotism in a lupta cinstit si a spune cum stau lucrurile, in propria viziune, decit sa tot astupam treaba, apoi sa ne improaste in fata cind se sparge pojghita… Pentru ca, pe urma, persoane ca dumneata imi vor respune ca, iata, „ati fost aproape oportunista, rabdindu-i” pe cei care nu sint precum se dau. Chiar azi, la o baza de lemn, unde umblam sa caut o cusca pentru un ciine vagabond, un om ce lucreaza pe acolo si ne-am reintilnit, imi spunea de Urecheanu – „da, parca e, dar parca nu stiu cum nu prea trage la poporul nostru, parca e tot cu ceilalti…” Ca e asa, ca nu e asa, vom mai vedea, dar iata ce spun oamenii de rind. Pai daca si ei pricep cite ceva, ce sa mai spunem noi?

  La punctul 18: au scris despre acele 5 % la suta unele ziare, relatind masinatia facuta de Tkaciuk si, cred, de Rosca. Presa care a scris despre asta este de stinga, dar care nu-i inghite pe comunisti. Apoi, Secareanu, intr-o discutie in Parlament, mai confidentiala, mi-a confirmat ca li s-au luat vreo 5 la suta, dar, desigur, nu mi-a spus ca le-au dat, desi i-am zis-o. Au fost luate si puse la comunisti prin programul electronic, mai amintiti-va ca exit-polul i-a dat PPCD 16 la suta, dar a luat apoi cu vreo 5 la suta mai putin. Apoi, care au fost calculele lor, ca a fost acolo o conjuratie si o intelegre la sigur, precum s-ar putea repeta: PPCD nu avea nevoie de prea multi deputati, ca sa nu iasa, insumat cu BMD, posibilitatea de a face un ADR-2. De aceea, a spus – chiar daca ne unim cu voi, nu avem, nici prin redistribuire, majoritatea necesara. Si nu a facut alianta cu BMD, s-a temut ca de cistigat nu avea prea mult, dar de dominat nu i-ar fi reusit, dar avea de ja intelegere, poate ca fusese si santajat… dupa care stiti ce a urmat. Insa intelegerea ca ei vor fi alaturi de comunisti fusese deja vehiculata, asa incetisor, de Socor, inca inainte de alegeri, asa ca totul se leaga. Eu am informatii interesante si de la diaspora romana de peste hotare – foarte multe si foarte curioase.

  Si nu e nici un paradox in sprijinirea lui Rosca de Voronin- el este pe panta prabusirii si doar Voronin sau amindoi de minuta se mai pot salva, contra noastra, a romanilor. Ta-a-a-a-re ii e greu, cred, lui Rosca, daca are vreun prag moral, dar daca nu-l are, atunci nu cred ca isi face probleme de constiinta. Ati vazut ca Voronin a si spus in procente cit poate lua Rosca – asta a facut-o pentru ca e pregatita falsificarea de catre PCRM in favoarea PPCD. Eu am spus-o si de la tribuna Parlamentului.

  Pai, faptul ca AMN are o autosuficienta, explica tocmai de ce e pasiva. Iar despre PLDM va pot spune doar atit – ati mai vazut pe undeva vreun Biroul Permanent cu 45 de membri? Chiar credeti sca este eficienta luarea deciziilor in asemenea BPC? Noi, cind am trecut prin fuzionarile a 16-17 partide, am avut maximum in Birou 34 persoane, din care erau activi 15-20.

  Noi puteam pleca demult din AMN, dar nu am vrut sa ne asemuim lui Diacov si Braghis. Am vrut sa luptam, stiind ca oamenii nu sint ai lui Untila si Urecheanu. Dar era in ajun de alegeri locale si ne-au dat afara sa nu aiba cu noi si probleme cu listele pentru alegeri, adica de muncit am muncit toti, dar pe liste Urecheanu si-a bagat in mare parte ortacii. La parlamentare urma si chiar cred ca va face acelasi lucru, de aceea chiar nu avea rost sa ne mai tina si sa buhneasca totul prea tirziu – si pentru el, si pentru noi. Cea mai mare problema a lui Urecheanu este ca ii plac lingusitorii. Nu cei ce muncesc in general, ci cei ce muncesc in a fi servili in fata lu’ sefu’. Mie asta categoric nu-mi place. Sint si eu presedinte, mie nici nu-mi place sa-mi spuna dna presedinte, ci Vitalia sau dna Pavlicenco.

  Despre concluzii gresite am spus sus, ele s-au referit la social-democratie si la o parte din vina care as fi avut-o prin impresia ca as fi putut decide mai mult in etape cind nu eram importanta. Mai va pot spune una – in campania electorala din 2005 a incercat Moscova prin Braghis si Diacov sa ne mature pe mine si pe Taranu de pe lista, spunind ca nu e nevoie de liberali (alias romani) pe lista. S-a vazut si in Parlament ca noi nu am tacut in acesti ani. Si colegi ai nostri, pe care i-am facut presedinti, au incercat sa ne elimine, mai ales ca noi nu am contribuit decit intelectual la campania electorala si la activitatea partidului. Adica nu am platit sa fim pe lista. Dar, totusi, nu s-a reusit scoaterea noastra. Asta cred se datoreaza lui Mircea Rusu, ex-presedinte al PNL, care ne apreciaza pozitia politica. El intelege foarte bine ca electoratul si clasa politca nu sint gata inca pentru femei politiciene, o arata si toate sondajele Gallup, dar crede ca cineva trebuie sa sparga aceste stereotipuri. Ei, imaginati-va ca acest calvar de spargere a tiparelor in sensul invocat aici mi-a revenit mie… Desi, sincer sa fiu, daca stiam cit e de greu sa fii presedinte de partid, nu ma aventuram. Acum fac ce pot si sint sigura ca Bunul Dumnezeu ma va ajuta sa suport cu demnitate toate greutatile. Ati vazut si sloganul meu – Viata nu merita sa o traiesti decit in demnitate – Ion Antonescu. Ati vazut filuml Oglinda de Sergiu Nicolaescu? Eu l-am cunoscut pe actorul roman Ioan Siminie care l-a jucat pe Antonescu si l-am intrebat care a fost cea mai mare dificultate in acest rol pentru el. Mi-a raspuns – „povara personalitatii lui Antonescu”…

 27. „Iar acum a mers Serebrian la PD dupa ce a vazut ca Filat coseste totul in jur.”

  Imi place cum ati spus aici. Da, poate ca Serebrean intr-adevar s-a temut ca sa nu plece toti social-liberalii la PLDM unde mai pui ca acesta are o conceptie populara care imbina armonios valorile liberale cu cele social-democrate.

  Dar iata imi e interesant de ce dupa ce ati fost dati afara de la AMN ati incercat sa intrati in PL, dar nu in PSL. Poate ca daca aderati acolo intareati echipa unui partid liberal. Ori credeti ca acel partid avea mai putina inclinatie spre liberalism? De fapt ati spus-o deja, dar eu cred ca puteati organiza o fuziune cu ei astfel ca sa reorientati concenptia partidului si poate ca chiar sa-i schimbati denumirea in PNL. Cu atit mai mult ca si Serebrean are distinctie a statului roman. Cred ca el ar fi fost un bun lider national-liberal.

  Iar ce tine de PPCD tot imi este interesant. Da, sunt de acord ca acele 5% foarte probabil au fost luate de la PPCD astfel ca sa ne induca in eroare ca PCRM este inca puternic, iar acuma PPCD poate ca de asta nici nu isi fac asa mari griji, pentru ca o parte au plecat de la ei dupa ce s-au aliat cu comunistii, dar din acei 15-16% cite le avea la activ le mai ramane lor acolo vreo 6% ca sa treaca pragul electoral si daca nu le ajunge putin tocmesc ei ca sa ajunga. Iata acuma inteleg de ce liderul PPCD era atit de sigur cind il atentiona pe Filat ca las in 2009 vom vedea noi cine ramane in afara parlamentului si cu ce se va ocupa. Acuma deja parca sunt convins ca PPCD trece pragul la sigur si inca lui Rosca pentru meritele lui de barbat asa cum l-a numit Voronin i se mai rezerveaza vreo functie buna in urmatorul legislativ. Ma gindesc ca poate chiar o functie de presedinte de parlament. Iar ca presedinte mai degraba ar pune Voronin pe un Lupu ori Tarlev ca degeaba nu i-a promovat atit de intens in partid (cu toate ca Tarlev nici nu este membru mi se pare inca).

  In privinta celor 45 de membri ai biroului permanent PLDM: eu chiar ma intrebam zilele astea oare citi membri are acel birou ca pe blogul dl. Filat de fiecare data este anuntata ziua cuiva pe acolo si tot scrie membru ai consiliului politic national, asa probabil se numeste biroul permanent la ei. Iata de ce si spuneam ca am impresia ca acest partid este foarte ierarhizat. Numai pornind de la funtiile de prim-vicepresedinte care sunt 2 apoi nu stiu citi vicepresedinti (6 mi se pare). Cred ca numai conducerea partidului si o sa incapa pe lista partidului cind o sa participe cu lista in alegeri. Restul vor astepta daca nu vor plati, probabil.

  „Adica nu am platit sa fim pe lista.”
  Dar se practica si asa ceva??

  Filmul de care spuneati nu l-am privit probabil, dar am privit alte filme care mi-au placut.

  Eu acuma as vrea sa fac asa niste concluzii: deci in urmatorul legislativ va intra PCRM, AMN, PPCD, PD+PSD si deja sunt patru partide. Intrucit si PL este unul in ascensiune si increzut ca nu se pune problema pragului deja sunt 5. Si daca mai luam si PLDM in calcul atunci vom avea exact 6 partide asa cum spuneam anterior. Acuma inteleg de ce PLDM si-a luat rolul atit de serios si se promoveaza intens: vor cu orice pret sa treaca pragul, pentru ca ei sunt constienti ca alegerile vor putea fi si falsificate asa putin, dar nu poti chiar sa falsifici prea mult, caci daca vor contesta rezultatele, ceea ce PLDM la sigur vor face, atunci s-ar putea depista mari incalcari si asta totul merge in defavoarea imaginii kom-lor. De asta PLDM vrea mai mult decit doar sa treaca pragul de 6. Ei ar vrea undeva peste 10% sa aiba si daca le mai fura vreun procent doua nu mai sunt pusi in pericol de a nu trece in parlament. Oare chiar sa avem in 2009 un parlament format din 6 formatiuni? Daca ar trece si PNL atunci in genere as fi sigur ca suntem descentranlizati complet. Stiu ca mai demult dl. Filat facuse o prognoza precum ca in viitorul parlament vor trece max. 3-4 partide. Ma gindesc ca vor trece cel putin 4. Dvs ce spuneti, cite formatiuni vor trece? In 2001 PD nu a trecut pragul, iar Dvs erati deja in PNL. Ati participat la fel in alegeri in 2001 si nu ati trecut? Ce rezultat azi avut daca mai tineti minte?

 28. Pentru socolenco

  Noi nu am incercat sa intram in PL. M-a invitat Mihai Ghimpu la un ceai – ca noi ne-am regasit impreuna in PFD, dupa fuzionarea PD-ului condus de Gheorghe Ghimpu cu Congresul Democrat Unit, ulterior PFD, unde era si Mihai – si mi-a spus la acel ceai citeva lucruri. 1. Sa vin la el, fdara echipa. Intentionat nu desfasor, sa nu se conteste public, dar a mai spus ceva. 2. Ca apreciaza faptul ramanerii mele constante pe linia mea de romanism, de centru-dreapta, ca nu are ce-mi reprosa. 3. Si-a exprimat scepticismul fata de o masa rotunda, initiata pe atunci de NDI, intre fortele liberale, la care venea Chirtoaca. Mi s-a parut ca parca se temea sa nu fie presiuni din afara de fuzionare. Am spus ca nu vin singura, daca venim, venim cu echipa. Nu a acceptat, spunind – dar voi, in general, cine sinteti? Asta a suparat echipa, pentru ca eu nu eram liderul grupului, insa le redam totul, asa cum facea fiecare dintre noi.

  Mai multora d ela noi nu ne-a placut grupul PSL. Ei au o aroganta care respinge. Cind au aparut, au cerut tuturor „batrinilor” „sa transmita stafeta”. Omule, stafeta nu se transmite, ca nu sintem in comunism, ci se cistiga alegatorul. Poftim, cistiga-l. Apoi au invinuit PNL-ul de toate relele, in special de adeptii mai ai lui Untila din sistemul de securitate. Dar, de exemplu, pe Tudor Botnaru il stiu si eu, pe altii, inclusiv pe Ganenco, nu-i prea cunosteam. Omul a fost vertcial, nu a cedat cind era in ADR, a spus lucruri adevatare ce se intimplau in zona bulgara, etc., dar a fost scos pentru asta de Lucinschi. Eu inca ii spusesem atunci, in sala 300, unde se convoca ADR, presedintelui ADR Snegur: „Dle Snegur, fiti gata sa-l aparati pe dl Botnaru”. Eu nu stiu mai mult despre acestia care au lucrat in securitate, sint convinsa ca institutia ramine subordonata Moscovei, ca si Biserica. Dar au oamenii dreptul la viata politica, poate ca Bortnaru nu a facut mai rau decit Serebrian care, ulterior, l-a votat pe Voronin.

  Da, la noi au fost mereu voci pentru PSL, insa exclusivismul lor in abordarea relatiilor a displacut majoritatii echipei. Dupa 2007 un grup, cel plecat la PLDM, a incercat sa forteze mergerea intempestiva si subita la PSL, ca sa sa ma debarce repede pe mine, probabil ca indeplineau o comanda, insa am rezistat si gestul PSL de a merge la PD i-a dezaviat, cred. In general, PSL ne spunea, repetat, ca 1 plus 1 poate sa si nu faca 2, cind se discutau conditiile de fuzionare. Dar gestul de a vota la 4 aprilie arata ca pe acesti oameni nu te poti bizui si nu poti „merge in cercetare”, este asa o vorba. Pot fi cumparati si pare asa sa fi fost. Ca e bine, ca e rau, judecati si Dvs., insa eu cred ca aflarea lui Voronin ca Presedinte este daunatoare mersului nostru inainte spre UE. Daca si se ajungea la alegeri repetate se ardeau niste etape si poate se evitau unele lucruri rele. De fapt, parerea mea e ca Serebrian si Klipii au compromis intrarea tinerilor in politica si eu nu am fost pentru aducerea lor in AMN, echipa insa a vrut ca sa fie in BMD echilibrata pozitia prorusilor Braghis si Diacov, dar, pina la urma – unde este astazi Serebrian? Toto i ono. Unde dai si unde crapa! Nu sint contra cooperarii dintre centru-dreapta si centru-stinga, in 2003 am chiar argumentat aceasta necesitate, insa nu asa cum a facut Serebrian – prin antiromanul Tkaciuk. Da, ei motiveaza cu influenta americana, vestica, insa eu cred ca a fost o greseala mare. Fiecare si de acolo e cu interesul sau, dupa care te abandoneaza linga o covata sparta si cu buboiul facut.

  PSL a fost mereu cinic si smecher. Si asta a fost un motiv pentru care nu i-am agreat, desi am semnat toate initiativele cu ei in Parlament – au papat Liga Democrat-Crestina a Femeilor, condusa de Ala Mindicanu (pe care nu o agreez foarte puternic), au papat PFD-ul, dar gogoasa PNL nu s-a dat inghita, pentru ca avem colegi care i-au priceput si dezavuat. Da, PSL avea mai putina inclinatie spre liberalism, la inceput era si contra NATO, exista interviul dat Timpului de Serebrian, unde vorbea cu mult scepticism de intrarea in NATO a Romaniei, dar iata ca Vestul nu l-a ascultat pe purtatorul Ordinului National al Romaniei si a primit Romania in NATO. Am spus atunci – chiar daca nu crezi in posibilitatea acestei aderari, nu este obligatoriu sa o trimbitezi. Mai rabda, mai asteapta, mai vezi! E Tzara ta! Se pare, insa, ca nici el nu are cetatenia romana, ca mai multi „romani” de pe la noi – gen echipa PPCD sau Filat… Daca gresesc, sa ma contrazica acesti cetateni romani.

  PSL nu ar fi acceptat denumirea de PNL, ei au mers pe dimensiunea socialista, care, se pare, a fost sprijinita de unii din Vest, ce nu ar fi acordat sprijin pentru un nationalism romanesc in Basarabia. Serebrean are distinctie a statului roman, dar nu cred ca ar fi fost un bun lider national-liberal. Disctinctia, in cazul sau, nu pare foarte elocventa…

  Poate gresesc, dar, din cite stiu, Filat are si BPC, si Consiliu politic, dar dilueaza ponderea si influenta BPC convocind mai des Consiliul politic, ce inglobeaza oameni din teritoriu. Nu comentez mai departe, desi as putea. Da, sint mai multi vicepresedinti, dar deciziile par sa se ia in formatul Filat, Tamase, Godea,i Fruntasu si un Rosca, daca nu ma insel, secretarul PLDM. Imi cer scuze daca nu spun foarte corect, adica ramine sa mai va documentati.

  Ma intrebati – “Adica nu am platit sa fim pe lista.” Dar se practica si asa ceva?” Nu e vorba de platit cuiva, e vorba de banii necesari pentru campania electorala, caci sint costuri. Am avut in vedere ca nici Taranu, nici eu nu am avut de unde acoperi aceste costuri, ca prezenti pe lista. Bine, poti sa nu ai tu bani, dar sa aduci de la cineva, sa soliciti ajutor. Dar stiti cum e la noi? Se da presedintelui, nu celui de-al 17-lea de pe lista. Dar am muncit mereu si – cu mare greu – totusi, nu am putut fi neglijata. In general, convingerea si principiul meu sint ca trebuie sa muncesti astfel, incit sa nu poti fi neglijata, oricit ar dori cineva si oricit de mari si nefaste ar fi influentele.

  Mi se pare ca judecati corect in privinta prognozelor. Nu prea am ce adauga. In 2001 eu nu eram in prim-planul politici, cind trecusem la PNL. Am fost urmarita aproape constant de sindromul masculin al fricii presedintilor-barbati de a ma face vicepresedinte, chiar daca am meritat. Insa nu am cerut, erau, totodata, lucruri evidente. Si, pentru a elimina „evidenta”, eram eliminata. Cazul cu Untila a fost o exceptie, nu pentru ca Untila a fost bun, dar pentru ca a fost pozitia echipei. Am fost vicepresedinte al PL citeva luni. La AMN nu s-a dorit, am fost eliminata, dar cred ca au pierdut ei.

  In 2001 unde am participat la alegeri din partea PNL am avut un rezultat bun. Daca era tabula rasa in judetul Edinet, unde venisem, dupa alegeri am avut al saselea rezultat in partid, printre judete, PNL luind in jur de 3 la suta. numai ca eu acum sint mai cunoscuta datorita transmisiunilor anterioare si aparitiilor la radioTV. Ne va fi greu cu „nesansa” promovata intens de presa filatizata, de AMN si de PPCD, insa sint oameni care cred in mine, in PNL, si vom taia ca si in curechi – si in AMN, si in PLDM, si in PL, avind in vedere comportamentul arogant in CMC. Consilierul nostru municipal din Chisinau Mihai Severovan este foarte corect, abia acum pare sa-l aprecieze PL, el a demonstrat principialitate, nu s-a patat si daca PL va continua sa ne murdareasca, vom trece si noi la atac. Credeti-ma avem ce spune. De AMN si PLDM nu mai zic. De comunisti si PPCD – voobsce!!! – am eu asa un cuvint rusesc, ce ar insemna prapad!i! moldovenesc. Si inca ceva. Ieri imi spunea un ziarist de la Chisinau – „am ramas impresionat de o doamna de la Bucuresti cind mi-a dat replica la intrebarea mea „de ce a votat pentru Varujan Vosganean, „fara sansa”? E vorba de alegeri de mai inainte. – „Pentru ca am vrut ca dl Vosganean sa stie ca mai sint oameni care gindesc la fel ca si el. Si, poate, azi sintem putini, dar miine vom fi mai multi”. Si mai am o poveste cu o broscuta, dar o las pentru alta data….

 29. Mersi si pentru acest raspuns. Stiti, eu am gasit pe Unimedia un articol publicat anul trecut la inceput de an in care Serebrean spunea ca unirea cu Romania s-ar putea realiza in 2009. Probabil nu avuse loc inca negocierile cu PD. Poate ca primirea Romaniei in Uniunea Europeana l-a facut sa creada ca aceasta unire poate avea loc chiar in 2009, insa eu nu cred. Cred ca unirea va putea avea loc doar daca va veni la putere un partid care intr-adevar sa fie capabil sa realizeze asteptarile maselor si nu propriile dorinte asa cum face PCRM. Asta s-ar putea intimpla la un mandat ori doua dupa ce un asa partid ajunge la guvernare impreuna cu alte partide care sustin aceleasi principii si sunt gata sa faca pe plac acestui popor. Cel putin eu cred ca trebuie sa faca un referendum ca sa intrebe poporul ce vrea. Referendum nu trebuie sa fie facut doar ca sa trecem la republica prezidentiala asa cum vrea PLDM, dar poporul trebuie consultat si in privinta unirii chiar daca pe unii asta ii streseaza.

  Dupa cum vedem dl. Serebrean are asa tendintinta de a face declaratii cam pripite. Cam cade prin extreme: ba ca Romania nu are cum sa ajunga in NATO, ba ca iata iata va fi unirea. Cred ca trebuie sa fie mai echilibrat si sa nu se aventurieze in declaratii. Dar las ca Diacov l-a invata sa se mai modereze si sa fie si el „scolskii” 🙂 Si apoi nu cred ca Serebrean a compromis intrarea tinerilor in politica. El poate ca mai mult si-a compromis propria intrare in politica, cu toate ca pina la urma nimeni nu are ce sa-i reproseze daca el are mai mult aspiratii de stinga ca de altfel nu avea sa ajunga intr-un partid social-democrat. Asa ca tinerii care au alte aspiratii pot sa intre fara sa incerce sa aiba careva emotii. Asta e parerea mea.

  Da, si sunt de acord ca prea mult este cultivata de unii idea ca nu aveti sanse, dar daca Dvs credeti ca PNL are un cuvint de spus care sa fie sustinut atunci cred ca trebuie sa depuneti efortul maxim pentru a cistiga simpatia la mai multi. Mai ales ca acuma Romania este un factor puternic pentru alegerile din 2009. Cred ca pentru prima data de la independenta Romania devine cu adevarat un factor extern puternic care va polariza o buna parte din electorat. Dvs, va inchipuiti ca si aderarea Romaniei este foarte potrivita: exact la jumatea celui de-al doilea mandat a comunistilor. Deci am avut doi ani ca sa ne gindim si sa constientizam ca Romania de azi inainte reprezinta Uniunea Europeana si o eventuala apropiere de Romania inseamna o apropiere de Uniunea Europeana. Pentru ca stiti, ma gindesc ca multi politicieni de la noi cam neglijeaza rolul Romaniei in ce priveste aderarea Moldovei la Uniunea Europeana. Si aici este un paradox, dar cred ca nici statele Europene nu vor sa-i incredinteze Romaniei un rol mai influient in zona estica a Europei. Iata de ce aici se intilnesc si interesele comunistilor si interesul statelor europene de a diminua acel rol al Romaniei. Caci nici aparitia acelui centru comun de vize la Chisinau patronat de Ungaria nu intimplator. Si nici colaborarea atit de strinsa a Moldovei cu Cehia in ultima vreme nu este intimplatoare. Deci interesele lor aici se intilnesc si de asta si sunt laudati mereu de acesti mari demintari europeni chiar daca mari progrese nu se inregistreaza. Poate ca de asta si au sustinut cei din west in 2005 pe comunisti, pentru ca interesele lor sunt comune: de a diminua rolul Romaniei in zona. Si nici aparitia initiativei Poloniei in zona de est a Europei nu este intimplatoare. De asta eu cred ca Dvs trebuie sa dati de inteles ca PNL este acel partid care sustine rolul Romaniei in zona de est a Europei si in asa mod veti avea si sustinerea Romaniei si in campania elecorala. Iar eu chiar va urez mult Succes!

 30. Pentru socolenco

  Corect: „Unirea va putea avea loc doar daca va veni la putere un partid care intr-adevar sa fie capabil sa realizeze asteptarile maselor si nu propriile dorinte asa cum face PCRM. Asta s-ar putea intimpla la un mandat ori doua dupa ce un asa partid ajunge la guvernare impreuna cu alte partide care sustin aceleasi principii si sunt gata sa faca pe plac acestui popor.” tocmai de aceea e o lupta atit de acerba sa nu fie la putere asemenea partide. Ca doar sinteti de acord cu conceptul PNL privind Uniunea Interstatala Romania-R.Moldova, chiar modificata, sa zicem, in vreun fel. Raspundeti-mi si mie – care partid, insa azi, poate pune aceasta problema si s ao realizeze si daca nu – de ce? De ce nu toate partidele nationale pledeaz apentru aceasta?

  Nu, un referendum in conditiile neinformarii si suprimarii libertatii e periculos. Mai trebuie o perioada de libertate, de discutii in spatii publice, Radioteleviziune accesibila, dupa care se va putea discuta despre asta.

  De acord, din pacate, multi politicieni de la noi neglijeaza rolul Romaniei in ce priveste aderarea Moldovei la Uniunea Europeana. Este adevarat – si am scris pe blog – nici statele europene nu vor, deocamdata, sa-i incredinteze Romaniei un rol mai influient in zona estica a Europei. Iata pentru asta Romania trebuie sa-si cistige aceasta incredere si sa spune peste tot – R.Moldova e romaneasca si e a noastra, o vrem inapoi, dar democratic si civilizat. Cite odata ma bate gindul ca nici Occidentul nu vrea o Romanie prea puternica – avind munte, mare, de toate…

  De acord, cu Centrul comun de vize la Chisinau patronat de Ungaria si cu toate celelalte evocate d edumneata aici. Corect – s-a vrut diminuarea rolului Romaniei in zona. Insa Romania nu trebuie sa cedeze. PNL a sustinut mereu rolul Romaniei in zona de est a Europei, dar nu pentru a avea sustinerea Romaniei in campania elecorala, ci din convingere ferma. Multumesc pentru succes, dar denu ne legam de gitul nimanui. Ne vom purta noi insine soarta, pentru ca e dreapta. Mersi pentru comentarii profunde.

 31. „Raspundeti-mi si mie – care partid, insa azi, poate pune aceasta problema si s ao realizeze si daca nu – de ce? De ce nu toate partidele nationale pledeaz apentru aceasta?”

  As crede ca nici un partid nu mai pledeaza atit de deschis pentru romanism pentru ca se stie cit de mare e procentul care sustine cu inima unirea. Partidele nu vor sa se canalizeze doar pe un spectru ingust de electorat si de asta pledeaza pentru o categorie cit mai numeroasa. Dupa cum vedeti deja nici PPCD nu mai pledeaza asa puternic pentru acest deziderat, iar toate actiunile lor au fost mai mult un experiment viu pentru a vedea care e procentul exact din populatie care sustine cu convingere apropierea maxima de Romania. Ma tem ca acest procent de care vorbesc nu mai sus cunoscut prin organizarea de proteste in perioada 2001-2002 nu poate fi un argument veridic si pentru 2009. Eu cred ca aici putem sa ne asteptam si la surprize pentru ca masele chiar daca nu sunt toate bine informate oricum vor si cetatenie romana si o apropiere cit mai mare si de Romania, dar in special de Uniunea Europeana, cu toate ca poate nu multi constientizeaza ca o apropiere de Romania deja inseamna apropierea de Uniunea Europeana. Numai o campanie de informare corecta care sa le deschida ochii poate sa polarizeze o buna categorie din populatie, mai ales tineret care nu au un loc de munca in Moldova si vor sa poata calatori liber in UE. Pentru ca uitativa cit de destept si-a stabilit de ex. PL prioritatile:
  1. oferirea cetateniei romane tuturor doritorilor si
  2. scutirea de viza pentru cetatenii moldoveni in UE.

  Si aceste deziderate nu sunt intimplatoare: in primul deziderat a contat acele 800 mii de cereri pentru cetatenia romana indata dupa ce Romania a intrat in UE, iar al doilea deziderat rezulta ca o consecinta din primul, pentru ca cit de deschisa nu ar fi Romania in oferirea de cetatenii pentru toti doritorii asta poate dura practic 10-20 de ani sau si mai mult. De asta o mica categorie vor obtine cetatenia romana, iar pentru cea mai mare categorie care tot ar vrea sa obtina cetatenia si pentru cei care nu vor cetatenie romana sa fie scutiti de vize pentru UE. Deci dupa cum vedeti ei se orienteaza pe o categorie cit mai larga pentru a prinde cit mai multi alegatori. Dupa cum vedeti PL isi ajusteaza politicile mai asezat si chiar daca multi spun ca PL este cam naiv, mic, infumurat – asta nu conteaza. Conteaza ce deziderate au ei si cum incearca sa puna mina pe cit mai mult electorat.

  Cred ca si PNL trebuie sa incerce sa se orienteze astfel ca sa cuprinda un electorat poate nu chiar atit de larg, dar ati putea sa pledati pentru romanism, pentru natiunea romana, pentru intregirea natiunii romanesti. Pentru ca va spun: pina acuma multi s-au convins ca in Moldova partidele care pledau pentru asta nu au obtinut cele mai bune rezultate, insa aderarea Romaniei in 2007 la UE poate sa ne faca surprize si se poate intimpla ca mai multi sa poata vedea ca o apropiere de UE e posibila numai printr-o apropiere de Romania.

  Eu cred ca oamenii trebuie sa treaca peste aceste moduri de gindire si incercarile de concurenta regionala: intre moldoveni, ardeleni, romani si tot. Toti TREBUIE sa inteleaga ca in UE nu ai mare rol daca esti o tara mica si mai ales dezbinata asa cum este Republica Moldova, insa o Romanie puternica si influienta poate avea de spus un cuvint chiar destul de greu. Desigur ca statelor occidentale nu le este convenabil sa existe o Romanie puternica la est. Deci trebuie sa inceapem sa privim spre o concurenta mai avansata: concurenta intre statele europene. Iar cind este vorba despre Romania sa se simta unitate. Pentru ca numai asa, numai in asa mod vom putea ajunge ca sa ne simtim putin germani, sa ne simtim bine in pielea noastra. Dar pentru asta trebuie sa depasim niste preconceptii pe care le mai citesc prin comentariile scrise de cetateni romani de peste Prut care spun ca pentru dinsul este totuna va fi unire ori nu, ca totuna acelas salariul il va primi. Eu cred ca multi nici chiar din Romania nu constientizeaza ce inseamna o Romanie puternica si Mare in Uniunea Europeana si care sunt perspectivele unei astfel de Romanii. Trebuie sa treaca peste aceste rationamente scurte care privesc doar in imediatul viitor. Avem nevoie de o abordare mai profunda, avem nevoie de o privire cit mai adinca in viitor astfel ca sa vedem care sunt perspectivele unor actiuni sau neactiuni de-ale noastre. Numai asa vom reusi sa construim ceva de care copii nostri sa fie mindri ca s-au nascut pe aceste paminturi. Trebuie sa schimbam putin miorita, sa o mai modernizam astfel ca daca ungureanu si rusul vrea sa ne fure, sau daca ne amininta sa nu ne vedem deja in mormint, dar sa mergem la ardelean, la vrincean si sa ne unim ca sa biruim pe toti cei care dea lungul veacurilor ne dezbina.

 32. Pentru socolenco

  Ca sa nu spun mai mult, pentru ca deja trebuie sa plecam la o nunta, va voi spune doar atit – noi am avut in alegerile locale-2007 exact acest mesaj si platforma. O puetti gasi – ceva mai greu- pe site. Asta in speranta ca o vom reroda in 2009. Pe curind!

 33. Nu pot decit sa ma bucur atunci. Petrecere frumoasa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *