Acest document, adoptat la 3 martie 2007, a fost remis presedintilor de partid, Presedintiei si Guvernului din Romania.
Teritoriul Basarabiei si al Transnistriei – o aschie de pamint cu populatie romaneasca, rupta de mai multe ori, prin forta armelor, din contextul etnocultural si politic firesc, supusa unei deznationalizari dure pe parcursul a circa doua secole de ocupatie straina, – a rezistat si a dainuit in timp. Acest miracol a devenit deosebit de evident la confluenta anilor 80-90 ai secolului trecut, cind a luat avint, in Republica Moldova, Miscarea de Eliberare si de Renastere Nationala. Statul Republica Moldova a devenit independent in urma imploziei URSS, dar si gratie angajarii sutelor de mii de romani-moldoveni intr-o veritabila revolutie de eliberare nationala, ce a pus capat unei dominatii straine de secole. Redobindirea constiintei de neam, decolonizarea totala si revenirea acestui spatiu in familia europeana necesita un efort colectiv de lunga durata, conjugat cu o inteligenta politica aparte. Astazi, dupa 15 ani de la proclamarea Independentei, Republica Moldova, afectata de o profunda criza identitara interna, situata intr-o zona geopolitica disputata, se zbate intre un trecut tragic si un viitor incert.
Partidul National Liberal din Republica Moldova este constient ca grava problema identitara, situatia politica si economica deplorabila ale celui de-al doilea stat romanesc, rezultate din politicile coloniale sovietice, continuate de regimurile neocomuniste dupa 1991, stationarea trupelor rusesti de ocupatie pe teritoriul Republicii Moldova, existenta unui teritoriu ocupat de un regim terorist, sprijinit de Moscova si necontrolat de Guvernul de la Chisinau, au facut din Republica Moldova un stat-problema. In aceste conditii, Republica Moldova nu dispune de suficiente resurse interne pentru depasirea starii de criza permanente. Este nevoie de o asistenta internationala in stare sa readuca Republica Moldova pe orbita civilizatiei europene. Cel mai firesc sprijin al efortului de europenizare a Republicii Moldova poate veni din partea Romaniei.
In acest context, Partidul National Liberal se declara consternat de declaratiile tot mai agresive, in stilul razboiului rece, proferate la adresa Romaniei, de catre conducerea comunista de la Chisinau, care nu are nici un merit in edificarea Republicii Moldova ca stat. Comunistii si liderii lor au stat, in cel mai bun caz, in expectativa, in momentul proclamarii independentei statale a Republicii Moldova. Erijarea lor astazi in statalisti consecventi nu este nimic altceva decit o farsa in stil traditional comunist. De fapt, promovind conceptul moldovenismului vulgar si romanofob, comunistii moldoveni sugruma si farima de statalitate ce a mai ramas intr-o societate depopulata prin politici economice falimentare, favorizind tendintele de ancorare a Republicii Moldova in spatiul geopolitic eurasiatic, cultivat cu mult sirg de catre cercuri politice revansarde din Rusia. PNL invita partidele democratice si proeuropene din Republica Moldova sa se solidarizeze in scopul opririi acestui proces distructiv pentru perspectiva europeana a statului nostru.
In toti acesti ani, guvernarile de la Chisinau au ratat posibilitatile de a merge impreuna cu Romania pe calea integrarii europene. Cu mici exceptii, acestea au preferat sa promoveze politici antiromanesti. In consecinta, Romania a devenit membru NATO si UE, in timp ce Republica Moldova a alunecat in mod grav spre statutul rusinos de cea mai saraca tara din Europa. Acesta este rezultatul logic al politicii comuniste, dominate de instincte antiromanesti.
Si tot in acesti ani, Romania a tinut cont mereu de reticenta – chiar de ostilitatea – guvernarilor de la Chisinau, rezervindu-si rolul de a contribui la educarea tinerei generatii, de a fi avocat pentru admiterea Chisinaului in diferite aranjamente europene, de a ajuta in proiecte economice cind nu exista, pur si simplu, o alta solutie. Spre deosebire de oficialii de la Chisinau, sutele de mii de cetateni ai Republicii Moldova, care au beneficiat, in acesti ani, de asistenta materiala si umanitara a statului roman, ramin profund recunoscatori pentru ajutorul dezinteresat, oferit in spiritul relatiilor dintre frati. Prin aceasta perspectiva, politica sincera a Bucurestilor devanseaza constant propaganda antiromaneasca, fapt ce ii irita enorm pe stabii comunisti de la Chisinau.
Partidul National Liberal din Moldova considera ca acum, odata cu revenirea definitiva si plenara a Romaniei in spatiul euroatlantic – sigur si solidar -, a sosit si momentul solidaritatii etnoculturale romanesti, ca unica sansa pentru a se oferi si Republicii Moldova un viitor civilizat cert. Doar aceasta asistenta, care trebuie sa devina permanenta, coroborata cu strategiile Uniunii Europene, ar putea readuce si al doilea stat romanesc in comunitatea euroatlantica. Constiinta unui asemenea obiectiv nu poate fi impiedicata de nici un fel de manifestari antieuropene si antiromanesti, la care se deda conducerea antinationala de la Chisinau, votata de o populatie insaracita cu buna stiinta de catre o grupare interesata doar de pastrarea, cu orice pret, a puterii si a propriilor privilegii economice.
Guvernarea comunista de la Chisinau a legalizat cetatenia dubla pentru a amplifica afluxul de bani de la propriii cetateni, plecati la munca in strainatate. Unicul export profitabil al Republicii Moldova sub guvernarea comunista a devenit cel al bratelor ieftine de munca. Insa politica de depopulare a Moldovei a adus si efecte nebanuite de catre comunistii romanofobi. Pentru cetatenii Republicii Moldova, Europa se asociaza tot mai mult cu Romania, cu cetatenia romana. A deveni cetatean roman inseamna a deveni parte a unei democratii europene, a sistemului cu reguli ale economiei de piata, bazate pe respectarea neconditionata a legii. Aceste practici creeaza precedente extrem de periculoase pentru dominatia regimului politic autoritar de la Chisinau, pentru traficul de influenta si ingerintele protectioniste ale politicului in viata economica din Republica Moldova. In asa fel, romanismul echivaleaza pentru comunistii moldoveni cu deplasarea discursului proeuropean din zona demagogiei politice in zona realizarii practice. Iar aceasta, la rindu-i, echivaleaza cu pierderea puterii politice. In acest sens, comunistii sint sortiti, prin definitie, sa ramina romanofobi incorigibili.
In fata pericolului permanentizarii crizei cronice, care a afectat Republica Moldova, Partidul National Liberal din Moldova vine cu un proiect special – politic, social-economic si cultural -, numit Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova. Acest proiect poate fi infaptuit cel mai lesne prin semnarea, intre Romania si Republica Moldova, a unui tratat interstatal de fraternitate si de parteneriat european privilegiat, ce ar avea ca scop major integrarea plenara a celor doua state romanesti in UE. Este un proiect de europenizare, de utilizare cit mai rationala a resurselor Uniunii Europene, in scopul modernizarii rapide a acestora si recuperarea raminerii in urma a Republicii Moldova. Prin cresterea economica si reformele promovate, Romania si-a demonstrat capacitatea de a onora standardele europene. Urmarea exemplului ar aduce si Republica Moldova, in urmatorii zece ani – 2008-2018 -, la standardul de viata din UE.
Adresam Guvernului roman propunerea de a initia un program de fluidizare reciproca a informatiilor intre doua maluri ale Prutului, ceea ce ar conduce la o cunoastere mai buna in Romania a realitatilor din Republica Moldova, de a incuraja depasirea tabuizarii temei Basarabiei. De asemenea, PNL-Moldova pledeaza pentru o relatie financiara total transparenta intre Bucuresti si Chisinau, care sa fie reluata de la zero. Actiune ce ar trebui precedata de publicarea intregii asistente acordate in 15 ani prin diverse proiecte ONG-urilor sau altcuiva din Republica Moldova, pentru a se evita specularile politice. In Republica Moldova, exista banueli ca acei bani au servit la imbogatirea unora ce nu-si pot justifica averile, dar care au devenit azi aliati ai comunistilor si incrimineaza asistenta financiara romaneasca exact celor care nu au participat la procesul de “facere de averi din afacerea profitabila a romanismului”. “Miinile murdare” nu trebuie sa discrediteze nobila idee de reintregire a neamului.
PNL-Moldova pledeaza pentru necesitatea conjugarii eforturilor clasei politice romanesti de pe ambele maluri ale Prutului pentru edificarea noastra in comun asupra mai multor aspecte spinoase ale relatiilor moldo-romane. Partidul National Liberal din Moldova – prin identitatea, scopurile, conceptele si actiunile sale – incearca sa creeze un precedent de omogenizare a infrastructurii politice din cele doua state romanesti care, in cadrul UE, isi vor realiza idealul de unitate nationala.
In viziunea PNL-Moldova, conceptul Uniunii Interstatale Romania—Republica Moldova ar putea include formarea etapizata a organelor de coordonare a politicilor acestei structuri, intre care o Adunare Parlamentara, formata din cite treizeci de deputati din ambele state, ce se vor intruni in sesiuni periodice la Bucuresti si Chisinau si care se vor preocupa de armonizarea si omogenizarea legislatiei Republicii Moldova cu cea a Romaniei, de Bugetul special al Uniunii Interstatale. Totodata, Comisia Executiva interstatala, ce si-ar putea avea oficiul central la Iasi si ar fi formata dintr-un numar egal de reprezentanti ai Guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, ar putea avea, in sfera sa de coordonare, executarea Bugetului comun, politicile de apropiere a Republicii Moldova de UE, obtinerea si realizarea unui mini-plan Marshall pentru solutionarea conflictului transnistrean si reabilitarea social-economica postconflict a R.Moldova, identificarea proiectelor de asistenta financiara internationala pentru Fondul de pensionare al celor doua state romanesti. Casa Sociala Interstatala ar putea promova unificarea sistemului de pensionare a cetatenilor din cele doua state si gestiona fondurile de pensii sociale.
Acest concept va fi dezvoltat de Partidul National Liberal din Republica Moldova pentru a fi propus Parlamentului de la Chisinau. Totodata, ar fi de un real folos – pentru a reda o speranta romanilor, dar si tuturor celorlalti cetateni ai Republicii Moldova, ca si pentru a sensibiliza Occidentul asupra unei asemenea oportunitati, pentru a rezolva o grava problema din sudul Europei de Est – declansarea de discutii politice intre reprezentantii clasei politice de la Chisinau si de la Bucuresti. De vreme ce Romania declara ca politica sa va ramine neschimbata fata de Republica Moldova, fiind incadrata in standardele democratiei si ale respectarii drepturilor si a libertatilor omului, orice discutii si negocieri spre binele oamenilor isi au dreptul la viata. Guvernarile se perinda, iar poporul ramine. PNL-Moldova crede ca a venit timpul pentru a se face mai multa dreptate istorica acestei parti a poporului roman, care inca nu-si gaseste locul si destinul intr-o Europa tot mai unita.
Adoptat in sedinta din 3 martie 2007
a Delegatiei Politice Nationale a Partidului National Liberal din Republica Moldova
D-na Pavlicenco, ma uimiti pe zi ce trece, in sensul cel mai pozitiv..ar fi un lucru extrem de benefic pentru Moldova daca dvs poate ati si candida la presedintie.
Parerea mea este ca va trebui sa intreprindeti si niste drumuri pe la Bucuresti, simpla remitere a acestui document partidelor nu va fi de ajuns. Mergeti si stabiliti niste intrevederi cu d-l Basescu, si lideri ai partidelor politice romanesti, cereti niste angajamente ferme din partea lor. De asemenea, dvs sinteti foarte vizibila aici pe Internet, ceea ce este un lucru bun, dar nu toata lumea are acces la Internet. Dvs trebuie sa faceti tot posibilul sa apareti cit mai des la tv.
Acestea fiind zise, va doresc in continuare succes, si sa va dea Dumnezeu sanatate, si curaj in continuare!
D-na Pavlicenco
Dupa cum se observa aveti din ce in ce mai multi romani care va indeamna sa luptati! Parerea mea ca , la un moment dat puteti apela la noi, intr-un grup de initiative aici in Romania! Atrageti si liderii studentilor basarabeni de aici sa va ajute. Si ceea ce am zis in alt comentariu ramane valabil si aici! Concetatenii dvs de oriunde trebuie sa vina acasa doar 48h…ca Moldova sa mai aiba o sansa!
Stefan..zi-mi te rog un forum din Romania unde scrii, si unde se poate de trimis mesaje pe privat.
Jay..trimte-mi mesaje pe spy_bacau@yahoo.com…ca doar nu am de ce sa ma ascund!!!
Hmm..ai adresa de spion 🙂 or sa te ia la ochi sis-istii :)) nu trebuia sa lasi adresa aici, eu tocmai asta voiam sa evit..rog d-na Pavlicenco daca cititi in timp util sa stergeti adresa lui Stefan aici. Multumesc.
Jay…stiu ca asta ai vrut sa eviti…dar eu zic ca am vrut sa arat ca la nivelul nostru exista curaj..deci speranta nu piere! Si cei de la SIS n-au decat sa ma ia la ochi…daca toti vom avea curaj..s-ar putea sa orbeasca…!!
bine, hai ca monopolizam discutiile pe blog-ul d-nei Pavlicenco 🙂 ti-am scris deja pe mail..
P.S. Nu era vorba de curaj in fata sis-ului.. 😉
Pentru Jay.
Draga Jay, nu esti primul care imi spui despre ce ar fi extrem de benefic pentru Moldova. Nu impartasesc, insa, parerea ca ar trebui sa bat usile pe la cabinetele din Bucuresti. Exista Ambasada care informeaza, exista Internetul citit de cei care au aceasta menire. Noi trebuie sa lucram sa-i convingen pe oameni sa aiba o optiune romaneasca, europeana. Voteaza nu Bucurestiul, ci matusa Ileana si mosul Ion. Ca sa apari des la TV e nevoie de bani sau de influenta. De ce oare nu vin banii la partidele romanesti? Incercati sa raspundeti la intrebarea asta. Eu am plasat Manifestul-Apel si voi plasa si altele ca sa va arat ca noi nu vorbim in van, ci am facut si facem lucruri importante, la care societatea totuna va ajunge, numai ca inca nu pare sa fie pregatita, iar a o pregati e greu deoarece nu exista un spatiu public de dezbateri.
Pentru Stefan.RO
In privinta apelarii la un grup de initiativa din Romania si a liderilor studentilor basarabeni din Romania. Mai cunosc pe cineva, am fost si la Cluj la o intilnire, unde am vorbit despre situatia de la noi, Mi-ar pare bine daca studentii de acolo ar rupe traditia sa il sprijine atita pe Rosca si formatiunea sa de buzunar, care numai bine nu au facut pentru cauza romanismului, Inca Ilie Ilascu a spus intr-un interviu ca nimeni nu a facut atita rau romanismului ca Iurie Rosca. Poate s-au mai schimbat optiunile tinerilor basarabeni din Romania! Eu inteleg foarte bine ce inseamna sa ne adunam o data pentru 48h!!!
d-na Pavlicenco
E foarte adevarat…nimeni nu a focut un rau mai mare romanismului decat Rosca! eu, ca roman, m-am simtit pur si simplu umilit cand am vazut PPCD-ul la un loc cu comunistii! Tradarea care a facut-o Rosca nu poate fi iertata nici cu o mie de explicatii! Si cred ca liderii studentilor basarabeni vad si ei ce se intampla, ca doar nu sunt orbi! Necazul cel mare la politicienii moldoveni e ca toata lumea acuza pe toata lumea , ba ca e bandit, corupt, tradataor, si asta dezorienteaza! Nici nu mai stii ce sa crezi . Si ma mira Ilascu , ca nu se implica personal in politica moldoveneasca! doar a facut puscarie pentru romanism..
Stimata d-na Pavlicenco,
Urmaresc cu atentie activitatea dv politica si daca nu as avea experienta pe care o am probabil as fi fost convins de maretele idealuri ce le proclamati fara pauza. Dar nu sunt convins, dimpotriva!
Dupa o introducere patriotard lacrimogena ajungeti si la problemele reale: BANII din Romania si aici nu-s foarte sigur daca bateti samarul sa priceapa magarul ori sunteti frustrata ca acesti bani va ocolesc ori pur si simplu doriti sa inoculati basarabenilor in spiritul penibilului Contiu ca acesti bani sunt folositi in mod ocult de catre guvernul roman.
A doua problema ce-mi ridica niste intrebari deosebite in ce va priveste este legata de insistenta cu care promovati aceasta ineptie cu uniunea interstatala dintre Romania si RM o fantasma ce ar fi fost scuzabila unui adolescent imberb dar la un politician cu ceva „grade” ridica mari semne de intrebare mai ales ca este evident pentru oricine ca aceasta asa-zisa uniune interstatala nu e posibika din mai multe cauze.
Am sa enumar doar doua dintre zecile posibile
Prima este apartenenta Romaniei la doua Blocuri (UE si NATO) care nu-i permit sa intre in astfel de uniuni cu NE_MEMBRI.
A doua este PRINCIPIALA dar mai stricta ca prima :Romania nu va face uniuni interstatale cu NICIO provincie a sa deschizind astfel Cutia Pandorei. Daca nu stiti despre ce vorbesc spunei-mi si va voi explica.
Daca va macina asa de tare problema opozitiei democratice si in general a opozitiei liberale de ce nu va uniti prin absorptie cu PL-ul ori AMN-ul ? spre exemplu ORI NU AVETI VOIE?
In fine dar nu si in ultimul rind ,inainte sa cereti clarificari privind traseele de finantare din Romania va propun sa limpeziti apartenenta dv la structurile odiosului KGB si particparea dv in calitate „acoperita” la ITAR-TASS …
prima data am avut un soc cand citeam ….
nu imi venea sa cred ca un parlamentar al Rep. Moldova vede si SPUNE asa de clar lucrurile in FATA.
_
dna Pavlicenco este 100% posibil tot ce ati propus dvs!
garantat!
Доамнэ Павличенко!
Мне кажется что один из предыдущих форумистов правильно сказал: не у всех есть интернет и не так уж много пользователей интернеты можно встретить следи бабы Мани и мош Гицэ.
Ваше присутствеи на форуме мы приветствуем, но одной вам не справится каждому разьяснить что и как.
То, что вам и в дальнейшем не позволят появиться в телевизоре – нет никаких сомнений.
Вы неудобная для многих правителей своим авторитетом и поддержкой у народа.
Вы долгое время находились в тени – теперь настало наше время показать народу насколько он ошибался прежде, голосуя за того или инного продажного политика.
Мне кажется, для того чтоб наши граждане были более информированны о вас, о партии, о наших мыслях и намерениях, без прессы не обойтись (конечно, было бы лучше телевидение но…) и притом на обоих берегах как Прута так и Днестра.
Капля – точит камень!
Для этого не такие уж и большие деньги нужны. А газету сделать народную, чтоб многие могли высказать свои мысли, взгляды, пожелания, а не только о похождениях президента, слетах, стерильные МИДовские информации или речи Степанюка да В. Стати.
Разве все эти дискусии на форуме в руках неглупого редактора не есть интересный разьяснительный матриал для многих газетных полос?
Уж что -что, а для такой работы я бы нашел силу воли и упорства начать писать на румынском.
Pentru 111
Aveti dreptate suta la suta. Dar nu am stat in umbra. Am fost mereu activa, pur si simplu la noi stau in fata numai liderii de partide. Ar rezulta ca si eu acum fiind presedinte, parca sint mai in fata. Insa in aceasta campaie electorala cred ca vom proceda asa cum imi sugerati
Observ d-na Pvlicenco ca preferati intrebarile molcute puse in …ruseste decit cele mai incomode in ..romaneste….pacat , am sperat o clipa ca veti avea un pic de curaj ……
Pentru Stalinus:
Dau un raspuns punctual.
Problema finantelor pentru partide nu eu am inventat-o. Si nu am spus nimic despre banii din Romania. Am spus ca ma judec fiind invinuita de Voronin ca Romania ar pompa in mine bani, ceea ce nu corespunde adevarului. Nu am fost niciodata finantata de Romania pentru nici un proiect. Nu cred ca nu am dreptul sa spun asta cind Voroinin spune minciuni de la micul ecran.
Nu am nici o frustrare, pentru ca nu mi-au trebuit bani pentru scopuri politice. Eu nu sint decit de un an si ceva presedinte de partid. Si nu am mers sa cer niciodata bani de peste hotare. Si nu voi cere decit pentru proiecte nationale. Nu am spus nimic despre cum au fost folositi banii din Romania. Sint site-uri accesibile si oricine interesat poate citi. Nu am cu asta treaba. Am spus – citind si eu din informatiile primite pe forurile de discutii despre cine a primit bani romanesti despre diferite proiecte, ziare, reviste, televiziuni, tipografii etc.- ca, dintre acestia, nu toti sau putini dintre ei au ordine romanesti, iar eu am un ordin romanesc de care sint mindra, dar nu am avut treaba cu nici o finantare din Romania. Daca dumneata esti de acord ca cei care au primit bani au promovat su succes romanismul, poti impartasi acest punct de vedere fara jena in continuare. Eu nu-l impartasesc. Daca Voronin nu ma ofensa si nu spunea despre mine minciuni, pentru care l-am chemat in judecata si s-a eschivat sa fie judecat pentru spusele sale, eu nici nu aminteam despre aceste lucruri. Ati vazut undeva semnat ceva de mine vreo referinta despre banii din Romania? Eu sint romanca fara bani romanesti, sint romanca pentru ca asa m-a format mama, care a invatat la Iasi de invatatoare, iar rudele bunicai, din Romania, in perioada sovietica, ne aduceau discuri romanesti, cind eram mica, de acolo am aflat de Balada lui Ciprian Porumbescu, fapt care m-a si facut sa-mi dau fata la vioara. Ea a cintat aceasta balada, ca mireasa, la propria nunta. Daca dumneata crezi ca poti fi roman si militant roman numai daca ai acces la bani romanesti, asta e una. Eu nu cred asa. Nici nu vreau sa discut pe tema asta. Nu sint om bogat, sotul meu munceste, intelectual fiind, in vreo 4-5 locuri, aduna ban cu ban si facem declaratii de venituri in fiece an.
Reactii la conceptul privind Uniunea Interstatala dintre Romania si RM sint diferite. Convingerea noastra este ca numai asa ne putem salva. Adica – iarta-ma – Rusia da bani pentru pensionarii rusi din Transnistria, tot felul de alte ajutoare – de ce si batrinii nostri nu ar fi sprijiniti macar o perioada, sa nu moara cu zile? Si numai Romania ne-am putea remorca, dar Bucurestiul trebuie sa pledeze activ pentru a ne ajuta in fata cancelariilor straine. In caz contrar, ne vom balaci in continuare, vom oscila la infinit intre Est si Vest.
In privinta apartenentei Romaniei la doua Blocuri (UE si NATO), ce nu-i permit sa intre in astfel de uniuni cu NEMEMBRI, vreau sa spun ca totul depinde de Romania si de noi. Totul e posibil, daca este vointa. Si NATO-UE vad ca statul R.Moldova ramine un stat-problema. Ce e de facut cu el? E nevoie de solutii nestandarde. Da, nu doreste Rusia, dar cind Rusia ne-a dorit binele ? Uniunea Interstatala este un parteneriat bilateral strategic pentru accederea accelerata a R.Moldova in UE. Aceasta Uniune se poate numi un Parteneriat strategic Romania-R.Moldova pentru Europa, cam ceea ce a propus Bucurestiul in locul Tratatului dintre doua state romanesti. Nu te grabi sa negi totul, a mai facut-o PPCD cu PL, dupa care PL a vazut cine e PPCD. Noi ne-am lecuit de pepecedism de mai demult, iti sugeram acelasi lucru…
Al doilea argument se incadreaza la contraargumentele la primul. Romania trebuie sa convinga cancelariile influente ca Basarabia e pamint romanesc si ca are o raspundere nationala si istorica pentru soarta oamenilor, adusi la dezumanizare prin insaracire si indobitocire cu buna stiinta. Nu se va deschide nici o Cutie a Pandorei, daca va veni si pe interesul euroamerican. Oare nu s-a spus ce va fi daca se va recunoaste Kosovo? Si ce a fost? A recunoscut Rusia statele separatiste? Nu.
Nu ma macina deloc problema opozitiei democratice si a opozitiei liberale. Eu am raspuns la intrebarile adresate. Eu insami nu am lansat nici un material pe aceasta tema pe blog. Noi in AMN am fost si ne-au eliminat. Nu ardem de nerabdare sa mai cunoastem o data atmosfera de acolo. Dar daca Urechean, ca lider autoproclamat al Opozitiei, va dori sa discutam la o masa rotunda coordonarea actiunilor partidelor necomuniste in anul preelectoral 2008, noi vom merge. Daca nu – nu. In privinta PL, consider ca Mihai Ghimpu crede ca are o mare victorie in buzunar si nu-i trebuie dialog. Este dreptul lui sa creada asa. Noi nu vedem PL ca un partid mare si structurat. Este Chirtoaca spre care lumea se orienteaza. Eu le doresc sa nu aiba dezamagairi politice. Deciziile privind comportamentul nostru le vom lua la timpul potrivit. Aluzia ca «nu avem voie», nu te supara, este o ineptie adevarata. Noi nu sintem interpusii nimanui, e tocmai ceea ce enerveaza cel mai mult si pe multi. Daca nu ar fi adevarat, nu am avea declaratii directe si curajoase. Imi este rusine pentru autorul intrebarii…
Nu am avut niciodata, nici o legatura cu KGB. Dimpotriva, sint cea care am limpezit totul despre aceasta, lucru pe care nu l-a facut nici un alt deputat. Am facut toate demersurile sa imi dea totul ce au, daca m-au filat ori altceva. Invinuirile de acest fel apartin – deja m-am convins in acesti ani – tocmai celor care au avut, din cite se vede, conexiuni cu aceste structuri. Eu am primit si de la prieteni din SUA confirmarea ca nu figurez nicaieri in nici un on-line CIA, ca as avea vreo coada si nu o pot avea pentru ca nu nici un pacat. I-am aratat si angajatului SIS, care a venit in biroul meu din Parlament cind am facut interpelare cu lansarea, de catre Ghenadie Vaculovschi, a magariei despre o gramada de oameni, carora, topindu-se, probabil, de ris cu prietenii pepecedisti, cu care au intocmit materialul, difuzat pe Internet, le-u tot lipit colaborari cu KGB si porecle. IN cercuri confidentiale Vaculovschi a recunoscut lucratura. Mai mult, tot din SUA mi s-a transmis recent ce mai puneau la cale unii destepti de la Presedintie ca sa ma pongreasca in acest sens. Eu am lucrat la ATEM fiind adusa de Valentin Mindicanu, un om pe care il stie o lume, am lucrat ca traducator de mina a saptea alaturi de Foca Obada, Mihai Maler, Valentin Rusu s.a. Nu am fost reporter, ci simplu traducator din rusa in romana. Dupa proclamarea independentei, am fost invitata, o data seara, venind dl Mindicanu cu sotia la mine acasa, sa merg sa candidez pentru director de agentie, ca eram si doctor in filologie. Am acceptat cu foarte mare greu, dar tot ai nostri ceva au sucit, invirtit si l-au pus pe unul Vasile Vatamanu, care numai de director nu era. Si azi regret ca am acceptat, trebuia sa stau si sa-mi caut de treaba. Iar inainte de asta, am adunat la agentia ATEM semnaturi pentru grafia latina si am fost discutata la Biroul de partid. Apoi, am pregatit cu un coleg cartea despre sesiunea a XIII-a a Sovietului Suprem, la care s-a adoptat limba noastra ca limba de stat si in grafie latina. Iata de ce m-au invitat ca director, dar am devenit director-general-adjunct. Despre asta am scris deja la alte raspunsuri. As punea multe inca sa spun, dar ma tem sa va plictisesc, le las pentru alta zi. Miine ma internez la spital si voi putea raspunde mai sporadic. In general, cei care scriu atit de «inadecvat» – ca sa nu spun mai mult – nu stiu daca merita un raspuns, pentru ca ei nu intreaba, ci acuza. Si au deja o opinie care nu cred ca le-o pot schimba. Dar scriu nu pentru ei, ci pentru cei care vor citi si ei denigrarea
Pentru stefanRO:
Da, este adevarat acest necaz al politicienilor moldoveni de a se acuza toata lumea unul pe altul. Dar nici nu as fi de acord sa pun semn de egalitate intre ceea ce face metodic Rosca de ani in sir si micile tentative ale unora de a se apara. Daca imi veti spune ca am atacat asa cum ataca Rosca sau cei de pe la «Moldova Suverana», sint de acord sa discutam, dar nu este asa. In privinta lui Ilascu – are dezamagirile lui, din cite stiu, deloc mici…
Pentru Stalinus
Eu nu am prea inteles aluzia cu „intrebarile molcute” si inca puse in …ruseste. Iti sugerez frumusel sa abandonezi practica si metoda frontista de a lipi cui nu va place voua conexiuni rusesti. Nu le-am avut, nu le am si asta, inteleg, asta va deranjeaza. Oare iti vine atit de greu sa observi cit timp iau raspunsurile? Nu cred ca ai meritat sa iti raspund asa cum am raspuns, cu rabdare. Dar am facut-o pentru ca ma respect pe mine si ii respect si pe cei de pe blog. Inca nu exista in Moldova omul care sa-mi reproseze lipsa de curaj. Stiu – si asta deranjeaza, dar este bogatia care imi apartine pentru ca nu sint santajabila. Curaj nu ai dumneata care te ascunzi dupa Stalinus ori poate ai senzatia ca se lipeste de minune numele ales? Cine stie! Nu e un cumva un complex generat de niste frustrari? Acelea pe care incerci sa mi le incriminezi mie…
D-a Pavlicenco, eu cred ca nu trebuie sa va deranjeze asa tare intrebarile intepatoare ale lui Stalinus. El este o persoana care nu exclud faptul ca stie multe, dar la fel stie si sa provoace. Asa ca mai bine nu va lasati provocata. S-ar putea ca sa fie chiar un politician mai marunt din Romania sau si mai mare de spune atit de des ca urmareste politica din Moldova si cea din Romania. Asa ca raspundeti rece si veti proceda cel mai corect.
Si cu toate ca nu sunt chiar atit de montat contra uniunii interstatale sunt si eu de parerea ca ar fi cam greu sa obtinem de la Romania acordul ca sa formam astfel de uniune. Eu prima data cind am citit acest post m-am gindit ca propunerea asta s-ar asemana daca transnistria ar dori sa faca astfel de uniune interstatala cu Republica Moldova care este deja recunoscuta international, iar transnistria o zona autoproclamata. Poate ca nu este cea mai potrivita analogie, dar iata asta mi-a venit in cap cind cinteam. Intr-adevar Romania fiind tara membra UE si NATO ar cam evita asa discutii. Altceva se poate de discutat in caz ca Moldova va fi deja si ea membra UE si NATO. Dar in acel caz nu stiu daca asta ar fi ceva principial pentru multi odata ce nu va mai fi granita intre Moldova si Romania, nu va mai fi gardul de sirma. Poate ca in cazul ca Moldova ar deveni membra UE si NATO deja Romania sa fie acea care sa fie interesata sa ne achizitioneze sub umbrela Romaniei. Si atunci va fi la fel foarte interesant de discutat. Dar pina atunci cred ca trebuie sa ajustam toata legislatia la nivel european, sa fie promovate politici de ridicare a economiei, politici de asistenta sociala, politici pentru tineret. Iar Romania ar putea sa ne sprinjine. Nu cred ca trebuie sa le cerem prea mult. Ca nici ei poate nu ne mai pot oferi atitea chiar de sunt deja in UE. Sprijinul va spori cu timpul in dependenta de progresele din Moldova atit din partea UE cit si Romania. Asa cred eu.
Stimata d-na Pvlicenco : nu trebuie sa va suparati pe mine.In primul rind tin sa va asigur ca nu am absolut nicio legatura cu niciun partid din R Moldova (eu sunt moldovean din Romania) .(sa zicem ca totusi simpatizez un pic cu PL-ul)
Aveam in privinta dv niste dubii(inca mai am) dar pot sa spun ca in raspunsul dv mi-ati clarificat unele indoieli in privinta dv si va-s sugera sa intreprindeti mai multe astfel de actiuni de lamurire cu presa din Romania care nu va prezinta in modul in care poate ati merita.
In continuare nu sunt deloc deacord cu dv in privinta Uniunii interstatale, pe care dv vad ca ati inlocui-o cu Parteneriat Strategic. Este o mare diferenta intre cele doua stimata doamna, mai ales din punct de vedere juridic.Insist: forma juridica „Uniune interstatala” nu e posibila, si aici trebuie sa raminem cu picioarele pe pamint si sa oferim cetatenilor moldoveni niste solutii si optiuni clare si simple .
Parteneriatul strategic da! este o forma posibila si functionala as spune eu ,dealtfel guvernul Romaniei a si propus o astfel de formula , e si usor de realizat numai ca ORICE formula s-ar folosi ea necesita un MINIMUM de bunavointa din partea R Moldova . Eu nu vad o astfel de bunavointa in prezenta actualei puteri si aici va revine dv si colegilor dv din ADEVARATA opozitie sa gasiti o solutie indiferent ce va va costa in plan politic. Stiu, nu prea e fair din partea mea dar…..si aici ajungem la ce ne doare pe toti cei care vrem Basarabia altfel si altundeva decit este acum :coagularea opozitiei…sa ma iertati dar nu pot sa nu observ ca mai mult incercati sa explicati DE CE NU decit DE CE DA!
In Privinta Romaniei sa nu va faceti griji ,autoritatile au facut eforturi pentru obtinera sprijinului de la cele mai puternice cancelarii si aici doresc doar sa mentionez declaratia Presedintelui Bush din 2006 cred, la o conferinta de presa in Biroul Oval cu Traian Basescu in care afirma ca” Consilierul meu in problema R Moldova este presdintele Basescu”
Si ?!..la ce ne-a folosit daca la Chisinau nu avem cu cine vorbi? nu putem pune aceasta problema vorba lui Voronin cu ce a fost mai intii oul sau gaina? adica cu alte cuvinte cine trebuie sa faca ceva mai intii in RM romanii ori Basarabenii?
Cu alte cuvinte Romania ar putea face ENORM pentru RM pentru a o ajuta sa atinga rapid criteriile de aderare la UE si la NATO ..
S-ar putea pune in practica un program de twinning (de ingemanare) la nivelul tuturo institutiilor de stat pentru implementarea aquis-ului comunitar, fara sa mai vorbim ca putem furniza imediat intreaga legislatie tradusa(a durat citiva ani si a costat milioane de Euro)…
Dar inca odata trebuie sa ai cu cine…..si aici va revine o mare raspundere.
In ce priveste apartenenta dv la structurile KGB , aceasta este vehiculata INSISTENT de presa din Romania care va prezinta drept un pion otravit in rindurile opozitiei.
Trebuie sa intelegeti reticenta noastra a romanilor fata de aceste structuri dupa CNSAS de la noi ne-a oferit surprize dupa surprize, iar in ce priveste situatia din RM nu pot decit sa-mi imaginez ca e cu mult mai grava. Acestea fiind spuse va sugerez sa incercati mai mult pentru a va prezenta asa cum considerati dv ca meritati.
In ce priveste curajul meu cred ca l-am dovedit pe baricadele revolutiei Romane printre gloante ,nu pe bloguri ori in fotolii moi ,iar acolo glontelui nu-i pasa cum te cheama.
Pentru Stalinus
As intreba ce v-a facut sa va luati acest supranume? Mie imi pare foarte rau ca statutul meu nu-mi permite sa va spun ce le-as face celor care imi spun ca as fi avut conexiuni cu structurile de securitate. Eu nu pot fi judecata dupa ce sint astazi. Aici e problema cea mare. Eu am fost o biata copila crescuta fara tata, ca si sotul meu, care a crescut si el, fara tata, pentru ca au murit ori inainte de nasterea mea, ori de foarte devreme, in cazul lui Sergiu, noi nu am fost deloc importanti in perioada sovietica. DELOC! Iar cei care ma ponegresc sint din cohorta PPCD-ista din Romania. Am mers pe drumul stiintei, am facut teze in care mai multi au cautat purici, dar nu au gasit, desi eu am facut teza in dialectologia istorica, iar sotul – in literatura spaniola. Noi nu aveam ce minca si inca mai aveam rude de ajutat. Eu sint foarte suparata si cind vad aluziile cu dubii in privinta mea sau cu «reticenta noastra a romanilor fata de aceste structuri dupa CNSAS de la noi ne-a oferit surprize dupa surprize».
Eu nu am absolut nimic in comun cu asa ceva si nici o surpriza de oferit in acest sens. Numai ca oponentii mei politici nu pot sa se impace ca sint nesantajabila si curajoasa, prin urmare. Nu am de gind sa fac actiuni de lamurire in presa romana, pentru ca nu am o asemenea putere. Nu am timp sa merg intr-acolo si nu tin neaparat sa arat ceva acolo, pentru ca eu stau acasa si-mi caut de treaba. Nu Romania voteaza in Moldova si, pe urma, eu nu tin neaparat sa ramin in politica. Va fi posibil, bine, nu – nu. Presa din Romania ramine captiva lui Rosca si nu poate accepta ca a gresit sprijinindu-l atita timp. Eu nu am puterea lui Rosca sa contracarez ceva. Am prieteni foarte buni, dar nu si asemenea ambitii.
Nu am inlocuit Uniunea interstatala cu un Parteneriat Strategic. Pe site-ul http://www.pnl.md gasiti in stinga la Articole, foarte jos, Grupaj de materiale PNL-2007. Intrati si gasiti atit Programul nostru, cit si acest Manifest–Apel, dar in Program conceptul este, de asemenea, explicat. Prin “Uniunea interstatala” am vrut sa subliniem ca sintem doua state romanesti, dar de fapt trebuie sa fim unul. Oamenii vor decide. De ce Voronin poate cu Putin sa spuna de Uniunea Rusia-Bielarusi, iar noi nu – doar pentru ca Basarabia a tacut si a fost cuminte sa intre Romania in UE si NATO, apoi sa uite de noi ?
Noi sintem cu picioarele pe pamint, ii educam pe oameni, nu-i inselam sau amagim cu diferite lucruri, asa ca si comunistii sau ca altii. Da, Guvernul Romaniei a si propus o astfel de formula, dar eu nu sint de acord ca «ORICE formula s-ar folosi ea necesita un MINIMUM de bunavointa din partea R.Moldova». Comunistii nu vor fi binevoitori, niciodata. Ei indeplinesc misiunea pusa pe umerii lor de Kremlin in privinta Romaniei, invidiata groaznic pentru ca s-a rupt de spatiul controlat de Rusia. Am spus si repet – Romania ne-a abandonat repetat – este adevarat, poate nu s-a putuit altfel, – iar acum voi va uitati la noi cum sintem si ne spuneti – de ce sinteti asa cum sinteti si nu ne vreti? Eu cred ca voi, romanii, sinteti cei care inca nu ne vreti. Nu inzadar, inclusiv fiica mea, care aici era a «nationalistilor», in Romania era «rusoaica si bolsevica»? Bine, fiica mea a fost tare, a invatat foarte bine, dar asa nu poate continua. Ce vina are aceasta populatie, nimerita intre ciocan si nicovala? Trebuie un ajutor evident si un demers clar, cu rezultate, nu numai vorbarie goala, din partea Romaniei, dupa care populatia basarabeana ii va indraji pe romani. Noi sintem produsul abandonului, trebuim ajutati, nu sa fim obiectul reprosului. Nu vorbesc de mine, e clar. Desi am vazut si eu atitea ca nu ma mai mira nimic. Cit priveste coagularea opozitiei, spun clar – trebuie, dar nu voi merge personal sa stau sub usa nimanui si am explicat deja in alte comentarii de ce. Nu repet, ca-mi provoaca emotii neplacute. Nu spun ca sint contra, dar nu de mine depinde aceasta coagulare, ci de cei care se cred azi mari si tari ca Dreapta romaneasca. Insa ei nu prea vor, convingeti-ma ca nu am dreptate. Cunosc totul – si despre Bush, si despre Basescu. Am facut la Prilep, Macedonia, 200 de kilometri in ziua nuntii fiicei mele, ca sa votez la Skopje in referendumul de demitere a lui Basescu. Asta spune ceva sau nu? Daca Rosca, Secareanu, Cubreacov au imagine buna in presa romaneasca, spuneti-mi – de ce nu au nici cetatenie romana, nici ordine romanesti, dar trag sfori prin presa romana si scriu contra altora? Eu stiu si cu cine s-au tot «mirosit si mirosit» ei in Romania si de ce. Si daca Voronin e azi Presedinte – cine oare l-a votat ? Eu nu l-am votat, dar PPCD, PSL, PD si Filat l-au votat.
Intii trebuie sa faca romanii multe lucruri pentru basarabeni, ca acestia sa creada in ei, in cei care ne-ati abandonat repetat pe mina Kremlinului. Romania ar putea face ENORM pentru RM pentru a o ajuta sa atinga rapid criteriile de aderare la UE si la NATO, dar ramine captiva sindromului «neamestecului in treburile interne ale Moldovei», in timp ce rusii spun ca au cetateni rusi si interese strategice in R.Moldova. De ce Romania nu spune la fel? Oare cit vom mai ramine ca si copacii fara padure, cum cinta si Tatiana Stepa? Incercati si voi sa traiti intr-o lume fara liman. Ca n-o sa-mi spuneti ca Voronin si statul caraghios construit de el sint limanul nostru, al romanilor, pentru care el nici nu se vrea Presedinte. Dar manipuleaza si inseala de minune si constant… In privinta aquis-ului comunitar, am si facut initiativa de modificare a denumirii limbii in romana in Constitutie, ca sa luam cu obrazul curat acqui-ul comunitar in romana. Numai ca acestor comunisti limba romana nu le place, dar acqui-ul l-ar lua pe degeaba…
Imi vine si sa rid, si sa pling in momentele cind citesc prostii de genul «pion otravit» in rindurile opozitiei. Nici nu vreau sa intreb despre ce argumente sint, pentru ca ma umilesc in situatia cind, de fapt, am fost mereu victima, nu favorita regimului. Am toate legile de la voi, mi le-au dat tot deputati din Romania, inclusiv Legea lustratiei, dar nu reusesc sa le fac eu pe toate, noi am si pregatit un prim-poriect, am identificat in Parlament un grup de deputati gata sa participe la discutarea si promovarea ei.
Am solicitat de la SIS toate actele, mi-au dat toate raspunsurile, insa inebunesc atunci cind sint atacata de cei care, de fapt, cred ca sint ei santajabili, dar nu accepta ca eu nu tac, nici ca sint activa, nici ca nu au ce-mi face. Stiu ce este in Romania, insa eu nu am nici o legatura cu aceste teme. Am o viata ca in palma, ma stie o lume de prieteni, imi stiu toata viata de calvar si in veci nu-mi puteam iamgina sa trec prin asemenea invinuiri, efectiv. Dar cred ca pe asta mizeaza agentii lui Rosca. Dl Ion Borsevici, presedinte de onoare al PNL, un luptator in primii ani pentru limba romana de stat la noi si grafia latina, fost deputat etc.etc. spunea doua lucruri despre mine : 1. Lui Pavlicenco trebuie sa-i punem monument cum a luptat mereu in Europa in apararea intereselor noastre, avea in vedere Rezolutia de retragere a trupelor druse din Moldova, obtinuta la Amasterdam la AP NATO in 1999. 2. Pavlicenco face o gramada de lucruri, dar este extrem de modesta. Asta explica faptul ca nu sint in fata, pentru ca nu pentru asta fac. Ci fac pentru ca eu cred ca trebuie sa fac. Iar fiind femeie intr-o lume putreda de misogini, nu-mi este usor si cred ca prin asta se explica rezervele pe care le am fata de dialogul Opozitiei. Am fost corecta cu barbatii, dar nu si ei cu mine. Vreti, credeti, nu vreti – nu credeti. Nu trebuie sa ma atingeti cu «un curaj pe bloguri sau in fotolii moi de deputat». Eu nu stau in Parlament, ci doar la sediul partidului. Nu am blog decit de putin timp, dar am o sumedenie de interpelari in baza plingerilor oamenilor. Nu am timp sa le plasez pe blog sa le vedeti.
Pentru socolenco
Haideti sa vedem ce vrea sa faca Voronin cu Transnistria. Oare nu asta exact – Transnistria face un stat comun cu Moldova, ea insasi raminind ca stat, cu Parlament, Constitutie, etc.? Pai de ce Transnistria poate, iar noi nu putem sa o facem cu Romania? Noi, cu majoritate de romani aici, cu romanii majoritari din Romania? Dupa noi vor veni si alogenii, ca vor si ei un spatiu de normalitate. Moldova nu va deveni fara ajutorul Romaniei membra a NATO si a UE. Dar actualul regim nu o vrea pentru ca nu se doreste sub acelasi scut de securitate cu Romania, pentru ca asta ar insemna unire. Nu are cine deocamdata sa promoveze in R.Moldova politici de ridicare a economiei, politici de asistenta sociala, politici pentru tineret. Nu are.
Доамнэ Виталия!
Я прочитал ваш диалог со сталиным и мне стало немного грустно.
Так меня потянуло матом ему ответить, есть за что и ведь есть что сказать, не вмоготу, аж скулы сводят – но ни-зз-яя.
Нет состояния хуже, чем когда твои намерения и поступки ставит под сомнением свой же.
Вам наверное известно утверждение о том, что политик всегда подвергается шантажу, провокациям, подтасовке фактов, обвинениям и т.д.
К этому надо привыкать и с годами говорят вырабатывается иммунитет – не знаю, сомневаюсь.
Вы стараетесь объяснить, достучаться до типа который изначально настроен на другой лад.
У нас ведь как говорят: когда дурак задаст вопрос – 100 умных не ответят.
Вам просто не хватит все титулы что имеете и институты, чтоб переубедить……….
Много внимания в своих разъяснениях вы уделили финансовой составляющей.
То вы против румынских денег, то вы приветствуете тактику России в оказании помощи своей диаспоре.
В наше время без денег – никуда.
На голом энтузиазме человека уже не взять. Не подумайте, что я призываю купить избирателя!
Политическая борьба давно определила нишу и для финансов.
Не мы первые!
Глупо будем смотреться, если согласимся принимать различную, европейскую, американскую, любую помощь, а румынскую отвергать.
Нам не надо стесняться помощи наших братьев.
Времена мостов из цветов и пластинок со сказками И.Крянгэ прошли.
Одни экономику под себя грабастали, мы же Миорицу на границе затягивали.
Главное не поступать так, как писали в Тимпул, о выходках Кубрякова с Митрополитом в отношении денег поступающих для верующих и смиренных прихожан.
Ваша задача вести народ за собой и творить большие дела.
Вы женщина, часто в вас говорит женское начало, на многое смотрите пропуская через женское сердце, НО !!!!
Для политика (мне кажется) это большая роскошь.
Вы женщина – но вы боец !
Никто вас жалеть не будет, а удары будут сыпаться со всех сторон, в том числе и такие подленькие, „со смыслом”, de ponegrire a omului.
Говорят, это закаляет. Не верится мне в этом.
Stimata d-na Pavlicenco:
M-ati intrebat de ce am luat acest pseudonim…Simplu! cind am inceput sa scriu in Unimedia am inceput ca urmare a unui articol despre Stalin si pentru a ironiza regimul acestuia am folosit acest pseudonim…pe urma a ramas ca ….asa ma stiau toti.. Nu cautati alte conotatii ca nu sunt . Prenumele meu adevarat e Radu daca va va place mai mult asa….
Inca nu sunt deacord cu dv mai ales fata de reprosurile pe care ni le faceti nu trebuie sa uitati ca si noi am avut de luptat din greu cu influenta si impotrivirea Rusiei ,credeti ca am ajuns ultimii in UE de florile marului ,ah daca-am fi putut avea dosare al fostei securitati precum cel care generic era numit”corbii” si care se referea la agentii KGB am fi stiut de ce un presedinte ca Iliescu nu ardea de nerabdare sa ajunga tara in UE si care inca la saptezeci si ceva de ani tine cu dintii de prezenta sa pe culuarele puterii. Da stimata doamna si noi am avut de luptat cu Voroninii nostri si inca mai avem si nu am avut o Romanie in UE sa se uite cu prietenie la noi, nu am avut pe NIMENI pe care sa dam vina asa cum fac basarabenii .
Daca am fi adoptat o astfel de atitudine nu am fi ajuns nicaeri poate doar in vreo uniune Rusia -Belarus …Cred ca basarabenii fac o mare greseala adoptind aceasta atitudine care nu numai ca nu corespunde realitatii dar mai este si perdanta ,eu unul nu pot accepta ca „nu putem face mai mult ca romanii ne-au tradat.”…
Cind m-am referit la minimum de bunavointa nu ma gindeam la comunisti ,cu ei este clar nu se poate face nimic ,ma refeream la populatia RM care va decide drumul pe care trebuie sa o apuce aceasta tara.Exemplul cu fiica dv m-a suparat pentru STITI BINE CA NU E ASA.
Fiica dv nu putea fi admonestata asa decit daca s-ar fi comportat ca atare .Si fiul meu a avut colegi si prieteni din Basarabia de la primara pina la facultate si nimeni nu i-a admonestat in felul asta decit ,repet daca ar fi facut ceva sa justifice acest lucru si vorbesc de Bucuresti aici.
Personal cred ca aceasta atitudine pe care o aveti fata de noi romanii e gresita si sunt deceptionat sa vad ca optica „daca vreti sa va iubim trebuie sa faceti multe pentru noi” nu este proprie doar unor basarabeni simpli ,eu imi imaginam ca fratii sunt frati indiferent daca unul face mai mult sau mai putin .
La fel gresiti si cu promovarea uniunii interstatale punindu-ne in fata o optiune imposibila pe care STITI foarte bine ASA CUM VI SA SPUS(nu de catre mine) deja dar vad ca dv insistati pe aceasta linie in pofida acestor reactii.
Pentru Stalinus
Pentru ca nu am timp sa scriu mai mult, fiind la spital si venind pentru numai o ora aici, voi spune doar citeva lucruri.
1. Radu e mai bine, dar ramii pe Stalinus, ca expresie ca am fost lasati pe mina stalinistilor.
2. Greutatile prin care ati trecut voi nu se compara cu ale noastre. Voi aveti tara, stat, un liman, sinteti toti mai mult sau mai putin romani. In timp ce la noi e altceva, dupa care vreti sa aiba lumea noastra adusa la mizerie ceea ce ar fi normal pentru un cetatean. Mie mi se pare ca voi vreti prea multe de la noi, dar de fapt nu ne intelegeti.
Diferenta dintre romanii de aici si romanii de dincolo d ePrut este ca voi ati luptat cu Voroninii vostri nu din cauza noastra. Noi am luptat pentru ca am ramnas singuri in fata monstrului bolsevic.
Chiar si cazul evocat poate prea personal cu fiica demonstreaza ca nu ne intelegeti. Pe mine trebuie s ama supere prin ce am trecut vazindu-i pe romani mai indeaproape, nu voi s ava suparati ca romanii neinformati nu-i inteleg, ci ii indeparteaza adeseori prin comportamentul lor pe bsarabeni. Tocmai ca in cazul fiicei mele ea s-a impus si i-a pus la punct pe romanii neinformati, victime ai perioadei comuniste din Romania. La adresa fiicei mele nu admit nici cea mai mica aluzie de comportament, pentru ca a fost si ramine un copil extraordinar. Nu este corect ca romanii ii numesc „rusi”, „bolsevici”, etc. pe basarabeni din cauza comportamentului lor, ci pentru ca basarabenii sint foarte deste[ti, dar prada a perioadei de deznationalizare, care le-a si parintilor lor, si lor, niste complexe de inferioritate. Acesti oameni trebuie intelesi si ajutati, nu umiliti. Dar va trece si asta.
Nici prin cp nu mi-a trecut sa spun “daca vreti sa va iubim trebuie sa faceti multe pentru noi”. Eu am spus despre niste politici curajoase la nivel de politica externa si de stat. Sa va spun cum politicieni de foarte inalt rang imi spun despre alti politicieni de inalt rang din Romania ca „nu-i prea doare”, ca sa nu spun altfel, de Basarabia? Da, sintem frati, dar voi sinteti intr-o tara libera, in timp ce noi – in una ocupata de Rusia. Si nu sintem liberi. Nu vorbesc de mine, de altcineva, vorbesc in ansamblu.
In privinta Uniunii Interstatale Romania-Republica Moldova sint doua aspecte. Unul e ca ii deranjeaza pe cei care nu au curajul sa promoveze asta, dsi in sinea lor isi viseaza acest lucru. Al doilea este ca cieva trebuie sa o spuna. In primii ani dupa proclamarea Independentei noastre parlamentari de aici au format la Iasi un Consilu al Unirii. Trebuia mai multa implicare si atunci, ca timpul se pierde si Romania se indeparteaza de Basarabia. Timpul va arata ca noi avem dreptate.
Pentru Stalinus
Uniunea interstatala este o idee geniala. Luptati, d-na Pavlicenco, pentru ea si veti vedea cu timpul cum criticii de azi vor deveni cei mai aprigi sustinatori ai acestui proiect.
Pentru 111.
Daca vi s-a facut trist pe suflet, formulati idelile care va invaluie. Sint de acord cu fraza „Нет состояния хуже, чем когда твои намерения и поступки ставит под сомнением свой же.” Sincer vorbind, aceasta imunitate la santaj, presiuni, denigrari, care exista, este adevarat, pe mine ma deranjeaza pentru ca mi se pare ca frizeaza cu „nesimtirea” pe alocuri. De aceea si am uneori, poate, alte reactii. Dar, intr-adevar, vreau sa explic asa cum cred eu, amanuntit, si mi-ar pare rau s ao fac in van. Insa impartasesc si eu punctul de vedere „dorogu osilit iduscii”, romaneste fiind „va ajunge la destinatie cel care va merge neabatut”. Data viitoate voi spune si fabula cu broscuta surda.
In privinta componentei financiare nu am facut decit sa sustin ceea ce spuneti aici – fara bani e mai greu. Eu am spus ca eu nu am luat bani din Romania, dar nu am spus ca Romania nu are dreptul sa ajute pe cine doreste ea. In privinta Rusiei am spus ca Rusia plateste pensiile cetatenilor rusi pensionari din Transnistria, nu spun ca e corect sau nu, dar precizez – de ce acelasi lucru nu ar fi indicat in cazul pensionarilor saraci din R.Moldova, de pe malul drept al Nistrului, ca sa nu moara oamenii cu zile, ca pensiile platite de comunisti sint mizerabile. Un pensionar din R.Moldova, care si-a perfectat cetatenia romana si pensia in Romania, primeste acum 3000-4000 lei. E bine sau e rau? Poate Romania sa ajute in acest sens pina R.Moldova se mai pune pe picioare sau nu? Eu cred ca da, plus cerinta inaintata fata de Rusia pentru a-i despagubi, ca si succesoare a URSS, pe taranii si pe oricine deportati si supusi genocidului in perioada sovietica, dupa ocuparea noastra de catre Armata Sovietica.
Eu am spus ca nu ma intereseaza asistenta financiara romaneasca folosita in scopuri politice, pentru ca nu e legala, dar ajutorul financiar social si economic pentru cetatenii R.Moldova din partea Romaniei este salutar.
Formulind aceste idei tocmai arat ca nu ne rusinam de fratii nostri romani, dar consideram ca ei ar putea sa sjute societatea noastrs insaracita de comunisti cu buna stiinta. Desigur, eu condam cele spuse despre controlul exercitat de catre Cubreacov asupra banilor destinati Mitropoliei Basarabiei si tocmai la asta mai faceam niste aluzii – ca de astfel d emanipulari financiare nu avem nevoie.
Totul ce nu omoara caleste. Despre asta voi mai spune unele lucruri alta data.
Stimata doamna Pavlicenco,
in primul rand insanatosire grabnica si putere de munca. in al doilea rand imi cer scuze de la dvs. si fiica dvs. pentru modul in care unii romani neinformati au jignit-o, mi-e rusine de cat de usor ne ies vorbele urate pe gura, noua, romanilor, mai ales intre noi. sunt si eu moldovean si mi s-au spus bancurile cu sarma, la Bucuresti, dar pot sa va spus ca atitudinea asta nu mai e atat de raspandita deja. e adevarat ca in general romanii din RO au devenit destul de cinici si individualisti odata cu trecerea la capitalism, dar pe de alta parte au devenit si mai informati, si se ridica incet incet valul pe care ni l-a tras peste ochi iliescu si caghebistii lui. din cauza asta nu reverbereaza mai mult in RO monstruozitatile la care va supune dictatura (un exemplu recent e cel cu pionierii), si nici modelele de curaj si iubire de semeni din RM, pentru ca pentru aproape toata perioada de dupa Revolutie, tot ce insemna RM a fost tinut departe de mentalul romanesc.
asta e singura observatie pe care vreau sa o fac acum: dumneavoastra va referiti la ce ar trebui sa faca cei din RO, si ca nu ii inteleg pe cei din RM. Insa si in RO, ca si in RM, este o diferenta mare intre popor si cei aflati la putere. poporul va iubeste, va apreciaza rezistenta, va simte aproape, vrea sa va ajute si sa afle mai multe despre voi, despre istoria acestor locuri, despre cum putem convietui in pace impreuna cu toate etniile conlocuitoare. elitele politice cred ca sunt interesate in principal sa fie bunastare si democratie in RM, sa nu se mai adanceasca indobitocirea populatiei, dar vedeti dvs, ele mai au si alte preocupari (in RO curg bani destui). asa ca sa nu mai cautam cine trebuie sa-si demonstreze iubirea primul.
singura certitudine e ca cetatenii RM isi au soarta in propriile maini. si ca e foarte greu sa invingeti comunistii.
mult succes!
D-na Pavlicenco!
eu va sugerez ca unul din sloganurile pe care ar trebui sa le aveti in campania electorala sa sune cam asa:”astia suntem, nu ne vindem”!! Pentru ca cea mai mare problema a politicii in RM, si dvs recunoasteti asta, e faptul ca partidele imdediat ce ajung in parlament, se fac frate cu dracu! macar de-ar trece puntea..dar nici asta nu se intampla! Si in privinta banilor, nu inteleg complexul asta! Nu mi se pare deloc rusinos, sau mai stiu eu cum sa fiti finantata din Romania! Ba chiar asta ar trebui sa se intample! Pai culmea ar fi ca cineva sa promoveze pro-romanismul si romanii sa se prefaca ca n-au legatura! Pai daca rusii primesc, si o fac fara nici o jena, si observ ca nimeni nu face nici vreun apropos macar pe la Chisinau, care-i treaba daca si romanii si-ar finanta sustinatorii? Tot avem tot felul de complexe, si asta din cauza ca suntem tare usor de manipulat, ca vezi doamne fortele oculte, bla, bla…dar la noi in tara ungurii primesc bani din Ungaria, si nimeni nu le zice nimic..rusii declara fatis ca sunt atenti la minoritatile lor..iar noi suntem neamestecati in treburile „minoritatii” romane din RM! eu declar raspicat ca vreau sa trimit bani pentru finantarea oricarei actiuni care are ca scop promovarea romanismului, si indemn orice roman s-o faca , iar cine are curaj in Moldova sa faca activitati de promovare a romanismului sa declare si noi sa sprijinim cum putem! ca eu m-am saturat sa tot vad ca vin tot felul de acuze si noi(romanii) sa ne enervam si sa ne disculpam!!!
D-na Pavlicenco!
А ведь stefanRO прав, и я с ним согласен!
Выглядеть „невинным созданием” в компании пропитых и прокуренных – это не логично.
Ждать пока Клименко оценит нашу честность и порядочность – наступит второе пришествие Христа.
Мы тоже в курсе как накапливались финансовые возможности других партий, и тем не менее ни у кого не заметили наступления великого расскаяния.
А Васька слушает да ест!
Правда, нет смысла копировать их повадки, но и не надо забывать поговорку: С волками жить – по волчьи выть.
D-na Pavlicenco,
Imi pare rau sa aud ca spitalul va ocupa din activitatille cotidiene…nu pot decit sa sper ca nu e vorba de ceva serios si sa va doresc rezolvarea cit mai grabnica a problemei. Mult succes.
In speranta ca vom putea relua dialogul in curind,
Pentru Stalinus.
Nu e chiar grav. Am fost la o conferinta si „am venit in contact cu un aparat de aer conditionat”. Dupa care am racit si – avind anterior veriga slaba pe linie otorinolaringologica (trei interventii de conhotomie) – acum veriga s-a rupt si imi curata medicii canalele sa nu ma aleg si cu o sinusita cronica. Sper ca nu am gresit prea mult cu terminologia medicala in romana… Apar acasa pentru Internet pe doua ore.
Pentru Simion Gheorghe
Mersi pentru mesajul cit se poate de clar. Mersi pentru urari. sint de acord suta la suta cu lucrurile pe care le-ati afirmat.
am citit discutia dvs dna Pavlicenco cu Stalinus, si cat timp duce la o comunicare mai buna si o intelegere reciproca „a lumii” celuilalt este benefica.
sunt total de accord cu dvs ca nu nationalitatea trebuie scoasa ca un viciu, de exemplu daca cineva este de nationalitate rusa in Rep. Moldova trebuie sa se simta vinovat la o eventuala Unire cu Romania, pentru ca NU este adevarat.
si eu sunt contra rusofililor dar in sensul ca sunt CONTRA CELOR CARE URMARESC INTERESELE RUSIEI si nu ale tarii proprii REP. MOLDOVA !
iubesc literatura rusa, si mai ales ce este bun de la ei, dar sa nu facem confuzii… orice CETATEAN REP. MOLDOVA ARE DREPTUL LA PROPRIA NATIONALITATE, RELIGIE, etc.. pentru ca face parte din propriile libertati.
ce ma intereseaza pe mine personal este ca Rep. Moldova sa evolueze pentru ca IMI ESTE MILA de acest pamant si de acesti oameni care au suferit atata amar de vreme (dealtfel vad cat de greu va descurcati, am fost peacolo putin si chiar si aici in Romania vad) si intradevar exista un complex de inferioritate TOTAL NEMOTIVAT al est-moldovenilor.
sunt persoane absolut uimitor de bune si respectoase (cel putin cele care le-am intalnit eu) dar intradevar sunt vest-moldoveni care trateaza in mod incorect pe est-moldoveni, dar fiecare padure cu uscaturile ei.
Acum pentru a duce la bun sfarsit un asemenea proiect, trebuie neaparat sa aiba niste premize de formare a unui asemenea proces:
1. DELIMITAREA CLARA A partii STABILE a Rep. Moldova care va fi in uniune/relatie preferentiala cu Rep. Romania !!!
pentru ca
1A. va garantez ca daca politicienii romani, vor mirosi ca alegatorii romani NU vor o unire cu Rep. Moldova care sa includa o zona Transnistria cu datorii
1B. nu vor dori nici daca se va importa in Romania o zona cu populatie majoritara non-romana
1C. si in mod sigur nu se va dori importarea in Romania (indirect prin Unirea cu Rep. Moldova) a unei zone in care exista o armata straina
2. pentru a rezolva punctul 1, trebuie in mod sigur, DOVEDIT DEJA CLAR de N ori dealungul acestor ani, schimbata puterea comunista.
Tinand cont de toate INGRADIRILE GROSOLANE ADUSE VIETII / SISTEMULUI POLITIC de catre comunisti: ridicarea pragului electoral, interzicerea aliantelor (vezi Alianta portocalie din Romania si cea din Ucraina!!!), si alte marsavii ordinare al acestor tradatori de tara comunisti, va dati seama ca trebuie daca doriti castigarea alegerilor FUZIONAREA PARTIDELOR MICI IN PARTIDE DE CURENT POLITIC EUROPEAN :
2a. LIBERAL
2b. SOCIAL-DEMOCRAT
2c. POPULAR
2d. NATIONALIST (dar se pare ca nu e cazul)
semnarea unui accord democrat, in care fiecare din aceste NOI PARTIDE MARI sa isi asume printr-o conventie a partidelor democrate de A SEMNA SI OBLIGA, DE A-SI ASUMA DATORIA DE ADUCERE A REP. MOLDOVA, PENTRU INTERESUL CETATENILOR, LA O DEMOCRATIE AUTENTICA.
acum dat fiind toate oprelistile legale (culmea comunistii muncesc la intoarcerea totalitarismului de ceva vreme) si toate orgoliile prostesti interpatidice (de exemplu mi se pare absolut ilar ca un presedinte al unui foarte mic partid din Rep. Moldova sa se certe cu un alt presedinte de partid mic din Rep. Moldova, amandoua sub pragul electoralm, cand au ditamai monstru comunist – umflat in pene – langa ei!!! = prostie crasa) si apoi si lipsa de bani, de care partidul comunist nu duce lipsa prin structura mafiota care o detine in Rep. Moldova, ca DVS SI PARTIDUL DVS trebuie sa DEPUNA UN EFORT DUBLU fata de comunisti si DOAR PENTRU A ECHILIBRA fortele politice ?
PS: ideea este sa nu renuntati la ceea ce va propuneti pentru ca este posibil, dar deasemenea as dori sa aflu relativ la premizele spuse anterior niste raspunsuri la urmatoarele intrebari:
1. CREDETI CA ESTE PARTIDUL DVS DISPUS LA FUZIUNI CU CELELALTE PARTIDE DIN ACELASI CURENT POLITIC DIN REP. MOLDOVA ? SI RENUNTAREA LA ORGOLII PROSTESTI PENTRU BINELE STATULUI REP. MOLDOVA ?
2. IN CAZUL CASTIGARII PUTERII POLITICE, DVS SI PARTIDUL DVS ESTE GATA DE A ORGANIZA UN REFERENDUM IN TRANSNISTRIA DE CATRE REP. MOLDOVA (REPET: DE CATRE STATUL REP. MOLDOVA!!) SUB OBSERVATORI U.E. SI U.S.A. IN PRIMUL RAND, SI RUSIA IN AL DOILEA RAND, IN CARE SA SE INTREBE:
IN CE TARA DORITI SA TRAITI: 1) REP. MOLDOVA 2) TRANSNISTRIA
SI APOI DUPA ACEST REFERENDUM DEMOCRATIC, LEGAL SI INTERNATIONAL RECUNOSCUT, SA SE PREIA INAPOI LA REP. MOLDOVA DOAR RAIOANELE (ORASE, SATE) CARE AU VOTAT 1) IAR CELE CARE AU VOTAT 2) SA LI SE ACCORDE INDEPENDENTA DE REP. MOLDOVA ?
multumesc anticipat,
Ed
test
Pentru StefanRO
Sa stii ca mi-a placut sloganul, mi l-am si trecut in agenda.
In privinta banilor nu e un complex, e o constatare pe care vreau fiecare sa o inteleaga asa cum doreste. Nu spun ca e rusinos ca Romania sa-si sprijine financiar romanii, dar sa o faca prin politici clare, nu pentru unele cercuri dubioase, care au tradat romanismul. Am spus si eu de multe ori – Rusia pompeaza pe diferite cai sprijinul pentru conationalii sai. Da, a fost publicata o dare de seama despre ce a facut Romania pentru Republica Moldova, dar cum o dai, fortele de dreapta proromanesti au ramas tot sarace, exceptind PPCD. Ma refer la intreaga istorie recenta a RM. Si daca am spus ca nu ma intereseaza a fost, poate, si ca subliniez asta. Dar trebuie sa fii de acord ca proromanismul trebuie promovat si fara sprijinul romanilor din Romania. Eu am facut toata viata asta si de aceea sar din sistem si ma lovesc si PPCD, si PCRM. Este adevarat, sintem departe de modelul ungar pozitiv in acest sens. Am repetat si ieri intr-o declaratie pentru Rompres ca e cazul ca Romania sa abandoneze – chiar daca sint comunistii la putere – sindromul cu „neamestecul in treburile interne ale R.Moldova”, pentru ca aici sint 80 la suta romani pe un teritoriu istoric romanesc. Noi am sarbatorit pe 27 martie 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, am invitat si Forul Democrat al Romanilor, alte partide, am mers in mars de la Parlamentul actual la sala unde s-a votat unirea, am dansat in Piata Marii Adunari Mationale Hora Uniri, dar toti cei invitati au preferat sa se inghesuie intr-un sala festiva de hotel, unde era mare zapuseala…
Iar de 9 Mai am invitat la Ziua Europei alte partide, Uniunile scriitorilor si ziaristilor, Forul Democrat al romanilor si am dansat la sfirsit Hora Unirii in Scuarul Operei Nationale.
Pentru Ed____
In primul rind as intreba si eu daca ati mai citit ce am spus. Ideile de pina la intrebari le-am realizat personal prin 2002, propunind – si obtinind – semnarea, inclusiv de catre PPCD, doar nu au semnat comunistii – unui Apel de creare, dupa modelul Declaratiei de la Snagov, Romania, din 1995, a unei Comisii nationale care sa elaboreze conceptul si strategia de integrare in UE. Comunistii au plagiat ideea peste 2 luni si au compromis-o. Scopul meu atunci era sa nu fie periclitat viitorul R.Moldova prin rezolvarea problemei transnistrene astfel ca RM sa ramina victima intereselor marilor puteri, dezmembrata, federalizata. Insa o parte din partidele noastre parca sint democratice, parca sint nationale, dar parca si nu sint…
Am spus – tot pe blog – despre Hotarirea ADR din 11 septembrie 1998, de proclamare a obiectivului strategic al RM de integrare europeana, votata de Parlament dupa defaultul din 1998 – nimeni nu a abrogat-o. PFD a insistat sa fie si NATO< dar ceilalti nu au acceptat. Acum raspund la intrebari. PNL e dispus sa discute cu celelalte partide. Am avut niste discutii informale cu M.Ghimpu dupa eliminarea noastra din AMN, apoi, cu Filat, ne-am inteles sa facem impreuna un partid. Am scris mult si amanuntit despre asta pe blog. Apoi - el a disparut. S-a vorbit doar ca el sa fie presedinte. Nici nu s-a vorbit despre alte functii, imparteli etc. Eu personal nu am orgolii nici prostesti, nici neprostesti, scopul meu este sa ajung sa predau onorabil si in miini bune functia de presedinte al PNL sau sa cream o structura credibila pe segmentul liberal. Noi cind ne-am creat nu era PLDM. Iar GHimpu a schimbat denumirea in PL din Partidul REformei, luat de la Salaru, se pare. Noi am creat si inregistrat PNL dupa toata legea, sub plin regim comunist. Si nu-mi pare rau ca am fost eliminata din AMN< unde, la tot pasul, ni se inchidea gura. Chiar daca nu mai vom fi in Parlament, cel putin, znii astia am spus ce am crezut. Pentru mine libertatea de exprimare este un lucru de mare pret. Am mai spus - sintem pentru referendumuri pe orice teme, numai sa fie intr-o societate libera si sub autentica - nu formala - egida a UE, CE. USA. Mai mult decit atit. Sint singurul deputat care nu a votat pentru Legea privind principiile de definire a statutului Transnistriei. DE ce nu am votat legea, despre care se spunea ca a fost coordonata cu Opozitia? Pentru ca s-au lucrat dua zile, dar pe urma comunistii cu Tkaciuk au prefacut-o iar in limba rusa, cum au vrut ei si au pus imediat ca unele localitati sa intre in Transnistria, cind, de fapt, trebuia prin referendum localitatile sa decida. Plus denumirea de Transnistria, indefinirea zonei Benderului, nedefinirea conflictului, multe alte lucruri batute in cuie inainte de vointa oamenilor. Deci am raspunsuri concrete ce am facut pentru aceste aspecte, nu doar ce cred...
am inteles.
multumesc pentru raspunsuri doamna Pavlicenco.
respectele mele pentru munca dvs
in slujba propriilor cetateni.
Dragilor,
Stau si ma minunez cata „cerneala curge” aiurea pe blogurile astea.
Avem noi basarabenii un „virus melancolic rusesc” intrat in fiinta noastra si un complex al inferioritatii si victimizarii de nedescris.
Nu mai povestiti povesti ca romanii v-au tradat si nu va mai sustin. Nu mai plangeti dupa „podurile de flori” intelectualizate si sperati ca veti fi purtati pe brate ca prima generatie de studenti basarabeni si apoi sa suferiti socati ca cineva (din Tara) v-a numit rus si „bolsevic, KGB-ist si rus”. Fiti realisti: 50-60 de ani de dictatura comunista in RO au fost suficienti ca sa se uite la noi in acest fel, iar Chisinau sa-l percepa la 6000 de km in tundra! Asta este! Asa e firea nostra a romanilor (cu mici inflexiuni slave sau maghiaro-germanice, in dependenta de regiunea din care venim). De multe ori ma prind la ideea ce ar fi fost daca in ’40 sau ’44 Basarabia si Bucovina nu „plecau”. Sigur am fifost si noi azi la fel „de romani” ca si moldovenii din dreapta Prutului. Se gasea si pentru noi un calificativ… Asa ca va rog nu mai suferiti cand veniti in Tara daca va mai „usuieste” vreun co-roman cu apelativul de „bolsevic, KGB-ist si rus” (V-as da o solutie practica „bagatil” in gand undeva, dar nu va mai complexati). Sunt sigur ca daca dupa dictatul de la Viena Ardealul ramanea „cadou” si romanii aArdeleni ar fi fost priviti la fel (poate un pic altfel din cauza pomenitei influiente maghiaro-germanice) si care azi o fac pe cei mai „genuine” romani (luandu-ne pe noi basarabenii peste picior, deh, „bolsevic, KGB-ist si rus”), uitand ca erau la un pas de a avea aceeas soarta, norocul lor…
No, apa acum sa va zic eu cum sta treaba de peste un deceniu „coabitez” in Tara si in frumoasa „metropola” Bucureasca. Deci sunt basarabean. Am unblat si lumea, in lung si in lat, suficient incat sa pot emite niste judecati: prosti sunt peste tot!!!
Iar in cazul nostru si in Romania am intalnit oameni care atunci cand vorbesc despre Basarabia stiu despre ce vorbesc, fara petatismul „podurilor de flori”. Sunt si la noi in Basarabia suficiente „cadre” care ii doare in cot de Romania (lor kapusta sa le vina si ghini sa le shiie, ca ei tot maldaveni vor sa ramana, chiar daca la mai place sa mai „scalde rata” prin Tara si sa aiba pasaport romanesc, de se mai dau in anumite imprejurari mari romani).
M-am saturat de asta: nu mai vreau (si mi-e greata) ca problema Basarabiei sa fie un plus de capital politic pentru unii „politikieni” din Tara si care isi aduc aminte de ea doar ca despre „un teritoriu ocupat abuziv”. M-a saturat sa vad marea de basarabeni ce cade la”polele domnului” cand vine la Chisinau privindu-l ca pe un Mesia. Am sentimentul ca Basarabia seamana cu o bormasina data cu imprumut la vecin si nutreste mareu acel sentiment de „proprietate”: ea a mea.
Dar nici nu-mi plac smiorcaielile: Bucurestiul ne-a tradat, fratii ne-au uitat! Sa facem ceva pragmatic! NU ne plac comunistiii, sa alegem altii care ne plac… Dar tare mi-e teama ca ” parca nici comunistii astia” nu-s atat de rai cand mergem la alegeri sau mai ciupim din kormuska (troaca)lor. Dar si mai tare mi-e teama ca nu avem pe cine alege… Salvarea Basarabiei sau Rep. Moldova (caci asta se notiunea politico-juridica actuala) va fi acea clasa politica care va spune clar: da suntem romani, da vrobim romana, dar avem si vrem sa avem tara noastra!
Sa gandim pragmatic: nu va mai exista Unire in next 50 de ani! Eu nu-mi imaginez Basarabia ca parte din RO, dar nici Bucurestiul nu o face. D-aia ai zis cine a zis sa ne vedem in marea familie europeana! Avem cateva modele langa noi (chiar in UE) in care o etnie politic apartine mai multor state.
Vezi cel mai bine cazul Austriei si Germaniei. Nu o sa auziti „perle” ca se vorbeste austriaca de la nici un austriac (poate doar ca notiune de dialect). Dar sa nu spuneti ca austriecii sunt nemti nici „picurat cu ceara”. Iar „regionalisme” de gen austriecii sunt mai smecheri ca nemtii sunt cu duiumul. „Mostenirea anschlussului” amestecat cu complexul „fratelui mai mare” al nemtilor ii face pe fratii oesterr sa tresara mareu si sa- apere tara )statul) cu indarjire.
Dar cu toate astea impart aceias cultura, limba, valori europene, economii prospere etc.
Lumea s-a schimbat! Etnos nu este egal cu tara. Epoca statelor nationale a trecut. Acum vorbim de state politice!
Acesta ar fi un model si pentru Moldova si Romania. Nu sunt fantsmagonii si „tradari ale intereselor nationale si de unire”. Sunt realitati: nu mai merge „daca voi nu ma vreti eu va vreau”!
Sa fiu clar inteles Moldova trebuie sa ramana neutra si sa faca un „fine balance’ Est-Vest. Pana si Roamnai o face! Dar cred ca asta ar fi o solutie si mai rezonabila si in relatia cu Rusia (si poate ca si cheia rezolvarii multor probleme). Sigur rusi vor incerc mereu sa-si extinda influienta (asa le este „menirea”, dar o vor face mult mai „fin” intr-un context de reala neutralitate si garantii a existentei statului Moldova.
Stimata d-na Pavlicenco,
Ma bucur sa aflu ca problemele de sanatate nu sunt de natura serioasa,asa si eu sufar de pe urma „binefacerilor”aerului conditionat..rau cu rau dar mai rau fara rau…
Nu vreau sa alimentez polemica privind modul in care sunt vazuti basarabenii care vin in Romania, accept si faptul ca nu toti romanii sunt foarte bine informati despre realitatile basarabene iar unii se multumesc cu unele sabloane de gindire dar nu mai putin adevarat este ca la 17 ani de la destramarea URSS ,basarabenii in Romania tot ruseste, tot muzica ruseasca etc etc…
Dar sa lasam asta ,probabil timpul o va rezolva….Cel mai important lucru acum cred ca este ce solutie poate fi gasita privind coagularea opozitiei DE BUNA CREDINTA. Cind spun asta ma gindesc la partidele „legitime” care au probat lealitate fata de propriile principii fata de propriul electorat.
Trebuie gasita o solutie coerenta ,stiu exista ambitii personale, suspiciuni, diferente de opinii dar eu cred ca mai degraba trebuie insistat supra acelor aspecte care VA APROPIE decit sa se puna ccent asupra reprosurilor ….
Va propun urmatorul lucru:
La proximile intilniri cu liderii opozitiei democratice sa propuneti inainte de orice protocol de colaborare politica (care e destul de complicat si necestita un timp important) ,ziceam sa propuneti elaborarea UNUI COD DE CONDUITA POLITICA privind regulile in ce vor guverna negocierile pentru a se evita derapajele si divagatiile.Astfel acestea vor putea fi stopate din fasa.
Daca ,in cazul fericit ,se ajunge la o intelegere concretizata intr-un protocol de colaborare ,la o coalitie va sugerez sa insistati ca acest protocol sa die cit mai detaliat, cu cit partidele vor avea libertate mai redusa de miscare cu atit mai bine.( noi avem experienta Conventiei Democratice care a functionat extrem de greu)
Incercati din rasputeri sa nu se inceapa discutiile cu „ciolanul” adica cine ia ce..nu acceptati decit o conducere colectiva format din liderii partidelor (fara presedinte) cautati un candidat de presedinte o personalitate admirata de toti (preferabil ne-membra de partid) ,iar presedintii de partide sa nu candideze la presedintie…
Cit despre uniunea interstatala eu am aceiasi parere si nu mi-o voi schimba singura forma este unirea prin absorptia RM la Romania desgur in cadrul unui aranjament acceptat de UE si in baza unei perioade de integrare reciproca.Ce modalitati de integrare ce cum si in ce fel sunt deja aspecte tehnice…
Sunt deacord cu dv cind afirmati ca pe zi ce trece Romania se indeparteaza de Basarabia.Asa este ,decalajul intre cele doua parti se adinceste pe zi ce trece si cu cit acesta va fi mai mare cu atit unii vor dori apropierea mai mult iar ceilalti mai putin ,nu cred ca e nevoie sa-i numesc pe fiecare.Din pacate aceste cicluri electorale se suprapun ,iata clasa noastra politica este din nou in febra alegerilor parlamentare iar la anul in cele Prezidentiale, prin urmare nu cred ca problemele din RM vor ocupa un loc central in preocuparile politicienilor nostri. Va trebui ca tot dv politicienii din RM sa-i scuturati pe colegii dv din Romania , eu sunt de parere ca
veti gasi ascultare ,nu peste tot dar in locurile importante da.
Totusi ma vad nevoit sa ma repet..prima problema este coagularea opozitiei..stiu ca e greu stiu care sunt problemele dar alta solutie nu este. Daca ar fi dupa mine v-as inchide intr-o camera fara apa ,fara mincarepina la obtinerea rezultatului (e o gluma desigu..dar cit de tentant suna)
In cazul existentei unei coalitii democratice va asigur ca aceasta va avea o cu totul si cu totul alta audienta fie ca e vorba de electoratul
basarabean, politicienii din Romania ori chiar in fata organismelor precum UE. Alternativa la comunisti ar deveni ceva credibil pentru TOATA lumea .
Ma uit eu pe blogurile politicienilor si vad ca pavlicenco e cea mai activa. Pentru un om care nu prea pricepe in politica acesta este un fapt apreciabil. Ca, vedeti voi, Pavlicenco discuta cu poporul, frate, nu ca ceilalti. Dar stau si ma gandesc mai bine: oare cit timp ii ramine distinsei doamne sa mai lucreze in parlament daca sta in permanenta pe net.
Si totusi, nu pot sa inteleg, ce a cautat dinsa in Cuba in cea mai critica perioada inscrisa in relatiile dintre URSS si SUA. Doar este clar pentru oricine ca atunci nimeni din URSS nu pleca in Cuba fara „acceptul” anumitor organe…
Doamna Pavlicenco intre timp si-a dezvoltat abilitatile retorice si ar putea sa-i convinga pe unii ca nu a avut nimic cu serviciile fostului imperiu. Dar eu cel putin nu pot sa o cred.
Pentru Tolea
Draga Tolea, eu chiar nu va inteleg. Ba vreti sa va raspund, ba considerati ca daca raspundem, cum ne mai ajunge timp pentru altceva? Eu iti propun un pariu cu propria persoana. Sacrifici o zi si stai alaturi de mine de dimineata pina seara, dupa care iti postezi impresiile pe blog. Numai asa vei vedea ce inseamna o zi de munca plus prezenta pe blog.
1. Scriu repede. Prietenii glumesc – Pavlicenco scrie mai repede decit altii citesc.
2. Nu dorm noaptea, adica permanent ma culc pe la 3-4.00 spre dimineata. Nu stau in permanenta pe net si chiar ma incinta sa aud ca las aceasta impresie pentru ca sint la spital si apuc Internetul intre 17-19.00. Dar cu fiece zi mai scade din volum. Sa vedem cum va fi mai departe. Am zis ca e un pariu cu propria mea persoana si cred ca in toamna va fi mai simplu. Acum mai am plecari, la noi nu se tavaleste Internetul la fiece colt de strada, iar pe mobil e scump, ca vroiam chiar azi sa-l activez.
3. Te rog sa-mi raspunzi la intrebarea – prezenta pe blog e „discutie cu poporul”? Te deranjeaza? Daca da, nu te stresa, mergi la blogurile unde politicienii sint mai putin prezenti pe net si unde cineva le scrie raspusurile. Eu imi scriu toate discursurile, documentele, interventiile, deciziile, declaratiile si comentariile pe blog. De ce, Tolea, sa te stresezi de buna voie si nesilit de nimeni? Ca doar nu vin eu pe blogul dumitale, ci dumneata pe al meu.
4. Privind activitatea in Parlament, daca nu esti de pe acolo… Aseara am facut la spital – ca lucrez la laptop – sase interpelari pe care am fost si le-am trimis. Asa am avut si vara trecuta. Daca as prezenta toate cele 500 de interpelari – orale si in scris – facute in patru ani, ar crapa blogul. Se pare ca am cele mai multe in Legislativ, desi le spun la oameni ca eu sint un simplu deputat, nu am puterea sa le rezolv problemele din cauza ca nu functioneaza institutiile statului in RM.
5. Acum despre Cuba. In Cuba sotul meu a fost chemat – avea 25 de ani – sa-si satisfaca serviciul militar in calitate de traducator de spaniola. El a invatat la Moscova de traducator, nu de tiritor cu ranita in spate. Eu am fost in calitate de sotie. Acolo am fost „ama de casa”, adica un fel de gospodina. Am ajuns la 12 decemrie 1974, in anul in care ne-am casatorit, iar peste un an, la 31 octombrie 1975, am nascut-o pe unica noastra fiica, Beatriz. Am revenit acasa cu ea de 11 luni, la 5 septembrie 1976. Cind trebuia sa plec, rectorul nu vroia sa-mi semneze „caracterizarea”, ca asa era atunci. A spus decana Ecaterina Tkaciova ca „peste trei zile ea va zbura din Cuba spre America”. Il tot bat la cap pe sotul meu sa ia acea „caracterizare” din arhiva sa o dau publicitatii. Eu eram in anul cinci la Facultatea de limbi straine. In Cuba nu am lucrat, am stat acasa si am ingrijit de sot, casa si copil. Ma umfla risul sa aud ca eu acolo am fost trimisa de cineva, controlata de servicii sau altceva. In Cuba i-am interzis sotului meu sa intre in Partidul Comunist. Da, si sa termin cu Universitatea din Chisinau. Astfel, pe timpuruile acelea regula era sa iti scrie la sfirsit la „caracterizare” ca te „recomanda”. Ei, pe mine, desi am fost mereu aproape eminenta, iar scoala am terminat-o cu medialie de aur, nu ma puteau „recomanda”, ca eram mereu o rebela. In Komsomol la Facultate nu am activat. Nu ma puteau recomanda si pentru ca, in ajun, am fost data afara din functia de sefa de grupa, deoarece putin timp inainte am fost cu toata grupa la o nunta si a doua zi ele nu au putut merge la „vioskresnik”. Eu am mers si am spus asta la facultate, dar m-au pedepsit pe mine. Ofiterul de la comisariat, care perfecta actele sotului, le-a spus celor de la rectorat – nu trebuie sa scrieti ca o recomandati, pentru ca ea merge ca sotie. Iar decana, Dumnezeu sa o ierte, Ecaterina Tcaciova, i-a spus sotului meu ca sint o fata harnica si invat foarte bine, dar nu sint ascultatoare si nu l-ar sfatui sa se ma ia in casatorie sau peste hotare, la care Serge, profesor ce preda deja la Facultate literatura universala, i-a spus „Dumneavoastra nu trebuie sa va amestecati in viata noastra. Eu am mama si ea are mama si e treaba noastra ce decidem”. Apoi, cel de la comisariat a rezolvat problema „va rabocem poriadke”. Si aici va intreb cum traduceti expresia in limba romana, ca eu stiu, dar va spun data viitoare. Si a rezolvat v rabocem poriadke, adica rectorul a semnat fara a ma recomanda, insa in Cuba am avut o alta „cumpana”. Sotul traducea pentru specialistii in tuneluri militare. Si, odata, la putin timp dupa ce am venit la Havana, el plecind de multe ori si eu stind acasa zile intregi singura, a hotarit sa ma ia si pe mine in deplasare, fara ca sa stie ca nu se poate. M-a luat, cubanezii au rezolvat cu biletele, noi am platit din banii nostri, dar, odata, a venit in tabara militara un stabist de la Casa Blanca, unde era conducerea contingentului rus, m-a vazut si a raportat. Ne-au chemat de urgenta si erau sa ne trimita urgent acasa, fara drept de plecare pe viitor peste hotare. Nu ne-au trimis acasa doar pentru ca eram foarte tineri – eu aveam aproape 21 de ani, iar sotul – 26 si cel cu care am discutat noi avea copii de virsta noastra si i s-a facut mila de tinerii casatoriti care nu puteau sa stea mereu singuri intr-o tara straina. Asta a fost istoria noastra. Apoi sotul meu a tradus pentru cei cei ce reparau avioane. In general, perioada de aflare acolo este interresanta, ma voi mai referi. In primul rind, noi nici nu am stat doi ani, desi ne propuneau inca un an, pentru ca sotul vroia sa-si faca teza, iar mama mea era bolnava. In al doilea rind, eu am revenit in anul cinci si am absolvit facultatea, dupa care nu-mi gaseam de lucru, deoarece nu avem „preslovutaia propiska”. In al treilea rind, mai multi tineri de la noi care invatase spaniola au fost chemati sa-si satisfaca serviciul militar in Cuba. De aceea specularile in privinta mea sint niste aberatii vehiculate de PPCD si unii de prin alte servicii. Voi pune pe blog toate raspunsurile de la serviciile noastre, eu fiind unicul deputat care am facut interpelari.
6. Ultimul lucru ar fi ca nu e nevoie sa-ti dezvolti niste abilitati ca sa spui adevarul, dar cui nu-i place se poate adresa celor care cunosc situatia, colegilor lui Serge care au fost si ei. Spuneti-mi daca va intereseaza si va dau numele lor. Intre altele, sotul meu a terminat Universitatea „Lomonosov” din Moscova, pentru ca, invatind foarte bine – si el este medaliat cu argint la scoala – la Universitate, a fost trimis asa cum se spunea atunci, „mai departe”. Da nu te rtimitea la Sorbona sau la Harvard, ci la Mensk, Harkov, Kiev, Leningrad si Moscova. A fost transferat la Moscova, unde a avut relatii bune cu romanii de acolo, ceea ce nu exista la Chisinau. mai tirziu am fost la acei prieteni de la Curtea de Arges si Iasi.
Va invit sa abandonati minciunile in privinta mea. Imi putti adresa intrebari si eu va pot raspunde. Repet – convine asta cuiva sau nu – 1. Nu ma judecati dupa ziua de azi. Eu am fost mereu o persoana care am stiut ca sint romanaca si dovada e ca am cetatenie din 1992 si copilul a mers in Romania cu primul val de elevi, in clasa a noua inca. Dar nu am fost de mare importanta in trecut. 2. NU am avut nici eu, nici sotul meu nici o conexiune cu serviciile speciale. Istoria care s-a intimplat cu sotul meu la intoarcerea din Cuba o relatez cu alta ocazie, eu am relatat-o pentru Jurnal de Chisinau.
7. Cind nu credeti ceva in ruptul capului inseamna ca ori sinteti rau intentionat si nu va intereseaza altceva decit v-a bagat in cap ceva sefu’, ori aveti o misiune de la el. Cu bine. Si urmariti orele cind intru pe blog, pentru a nu specual ineptii pentru cei pe care ii credeti mai slabi de cap.
Tolea : Cer scuze d-nei Pavlicenco dar va rog sa-mi permiteti doar o vorba lui Tolea.
Pai mai Tolea daca politicienii n-ar sta de vorba cu poporul atunci de unde sa stie ei ce sa faca in parlament? asta daca vrei democratie, daca vrei comunism ca in prezent voteaza-l pe Voronin ca la el „poporul” e format din Tkaciuc si Reidiman, iar „dumnezeu” e Putin, iar rezultatele se vad mai Tolea..
D-na Pavlicenco: Bine ati venit in aceasta lume ..e o tarla la care prasesc si eu de vreo 4 ani tot incercind sa-i lamuresc pe unul si pe altul romani si basarabeni laolalta….rezultatele …ca Moise in desert..dar trebuie avuta rabdare , multa rabdare ca e foarte bine ce faceti chiar daca efectele nu-s chiar usor vizib
Dna Pavlicenco, citisem ca a-ti fost membru al Partidului Comunist din Moldova, chiar si secretar a Organizatiei Primare de Partid la unstitutia unde activati. Ceva timp in urma ziarul Comunist daca nu gresesc, publicase un articol referitor la acest subiect, unde se mentiona ca la insistenta dra un membru de partid a fost dat afata pentru comportament nesatisfacator. Pe cit de veridice sint aceste informatii? Multumesc pentru timpul acordat.
de accord cu tine Stalinus, lumea doreste rezultate instant datorita… nu stiu.. a epocii in care traim (secolul vitezei – secolul care abia a trecut de exempu) dar de fapt rezultatele in privinta oamenilor sunt ca rodul campului…
un anotimp stai, un anotimp muncesti, un anotimp creste, si abia la sfarsitul altui anotimp culegi.
oricum daca opozitia realmente democrata, si care realmente doreste indreptarea Rep. Moldova spre normalitate va reusi sa castige alegerile din 2009 va fi un succes absolut uimitor datorita tuturor handicapurilor care exista deja.
dar culmea este ca INTOTDEAUNA se poate daca oamenii au incredere, iar oamenii capata incredere cu LIDERI adevarati care pot insufla aceasta normalitate si incredere.
dna Pavlicenco exista posibilitatea ca prin afilierea partidului dvs la Curentul European din care face parte partidul dvs (sau mai exact partidul din care faceti parte) sa primeasca si venituri legale ?
este partidul afiliat?
Pentru Stalinus
Mi se pare ca am scris atita pe acest blog de numai citeva zile despre coagularea Opozitiei cit nu am scris un an. In primul rind, as dori ca dialogul nostru sa fie intr-adevar dialog, adica sa avem un proces interactiv. De aceea, adresez si eu citeva intrebari:
1. Spuneti-mi care sint «partidele DE BUNA CREDINTA din RM, cele “legitime”, ce au probat loialitate fata de propriile principii si propriul electorat », asa cum v-ati exprimat, dupa care voi mai comenta ulteror celelalte lucrui si voi raspunde la intrebarile adresate.
2. Aratati-mi in ce consta si se manifesta din partea PNL si a mea – dupa cite am scris pe acest blog (daca ati citit) totul, – ambitia personala…. Poate vi s-a parut ca in comentariile mele anterioare am facut reprosuri cuiva… Nu, eu am raspuns intrebarilor puse.
3. Va rog sa faceti pronosticuri privind posibilele coalitii dupa 2009 in Parlament – caree partide din cele ce trec, din cele credeti ca nu trec, dar poate trec, NU VOR FACE, IN RUPTUL CAPULUI, NICI UN FEL DE CIRDASIE CU (virgula) COMUNISTII?
Trebuie sa spun, cu tristete, ca nu cunoasteti un lucru – nu avem «proxime intilniri cu liderii opozitiei democratice» pentru a propune, «inainte de orice, un protocol de colaborare politica, UN COD DE CONDUITA POLITICA privind regulile dupa care vor guverna negocierile, pentru a se evita derapajele si devierile». Aceasta va putea avea loc numai daca partidele, care se considera ca au un prag electoral in buzunar, vor dori sa discute cu cei in al caror buzunar ele nu vad un prag electoral.
Cit priveste sfaturile de mai departe, ele nu numai ca sint acceptabile, noi am si facut acest lucru in cazul crearii BMD, care nu s-a respectat deloc. Astfel, BMD-ul a avut un acord pentru care national-liberalii au fost unicii care s-au luptat sa fie viabil, realizabil si nu in detrimentul intereselor nationale. BMD si, anterior, AMN a avut o conducere colectiva. Iar ideea privind o conducere colectiva formata din liderii partidelor, cu un alt presedinte decit actualii, adica o personalitate admirata de toti, a si fost propusa de un coleg al meu national-liberal unui lider important de opozitie, care s-a aratat interesat, dar deocamdata eu sint la faza in care cred ca va ramine fara reactie. Ideea ca presedintii de partide sa nu candideze la presedintie a mai fost abordata la pornirea fuzionarilor din 2001, practica nu a fost pozitiva, pentru ca liderul (nu oricare) are un anturaj intim care este valoros doar alaturi de lider si acesta ii sugereaza liderului ca este insasi Soarele pentru societate… Nu nseamna, insa, ca nu se poate reincerca…
Uniunea Interstatala este o faza pentru ca RM sa ajunga in UE prin ajutorul Romaniei. Daca dumneata crezi ca se poate evita aceasta faza, dar, mai ales, daca esti sigur ca putem gasi voturi la oameni ca sa avem o majoritate in Parlament ca sa facem cum ai scris, eu nu pot fi decit PRO.
Sint de acord cu varianta camerei fara apa, la care eu as adauga o Clepsidra. Ca sa vorbeasca fiecare dintre cei inchisi egal. Am avut un asemenea caz in viata si mi s-a facut mila cind interlocutorul s-a epuizat. Dar «barbatii nostril ai neamului» nu au taria sa accepte asa ceva.
Am marea temere ca PPCD va face totul si dupa 2009, cum face acum prin raioane, ca sa rastoarne orice intelegeri, combinatii, situatii. Pepecedistii un impact total malefic asupra a ce se ating…
Pentru Che
Nu plingem dupa “podurile de flori” intelectualizate. Eu nu am participat la ele. Asa cum nu am fost PPCD-ista si nu am asociat niciodata romanismul cu PPCD, naiba stie de unde am avut acest fler politic. De acord ca prosti sint peste tot!!! POate ca eu vorbeam de anii imediat dupa revolutie – cind fiica a plecat la studii in Romania si admit ca, de atunci, s-au schimbat multe lucruri in bine, au trecut, in 17 ani, multi-multi basarabeni prin localitatile si institutiile de invatamint din Romania si s-au maiomogenizat atitudinile. meaa
Iar cei despre care spuneti ca «tot maldaveni vor sa ramana, desi se mai dau in anumite imprejurari mari romani», trebuie ajutati sa-si schimbe viziunile si comportamentul.
Dumneata ai spus ca «Basarabia seamana cu o bormasina data cu imprumut la vecin si nutreste mareu acel sentiment de “proprietate”: ea a mea». Eu am formulat altfel – comunistii au transformat Basarabia intr-o papusa gonflabila ca dintre cele despre care se spune ca se vind in magazinele de sex shop, pe care o violeaza continuu si o mai scot si la mezat, dupa care, daca vor fi invinsi, isi vor lua talpasita. Iar noi, cei fara curaj de a ne manifesta ferm vointa, viziunile, principiile, parem sa dansam sirba calicilor pe un teren plin de gropi.
De acord ca trebuie sa terminam cu smiorcaielile ca Bucurestiul ne-a tradat, fratii ne-au uitat! Tocmai de aceea am raspuns aproape negativ la propunerile forumistilor de pe blogul meu care au sugerat s amergem pe la cabinetele mai marilor din Romania. Pentru ca nici o discutie, din cite eu cunosc, cel putin, nu s-a soldat cu ceva. De aceea sint de acord – acasa trebuie sa stam si sa convingem oamenii sa nu voteze trecutul, ca ne cantoneaza in mlastina care ne inghite cu pasi rapizi. Si fiecare trebuie sa faca munca de informare si de convingere. Cred ca veti fi de acord cu mine.
In acest sens, ca «tare mi-e teama ca nu avem pe cine alege» am raspuns in comentariul pentru Stalinus si am cmentat si in alte cazuri pe blog despre faptul ca unii politicieni la noi spun un lucru la Bruxelles si altul la Chisinau, ma refer la democrati. Asa ca sint TOTAL de acord cu ideea ca «Salvarea Basarabiei sau a RMva fi clasa politica ce va spune clar: da suntem romani, da vrobim romana, dar avem si vrem sa avem tara noastra! » Am aici insa o intrebare – cine din actualele partide spun asta? Va rog sa-mi raspundeti, daca acceptati. Dar sa zicem ca sinteti pesimist si nu credeti in regasirea intr-un stat a romanilor. Bine, dar e posibil la noi macar varianta cu Moldova sa ramina un “fine balance’ Est-Vest ? Oare pina acuma toti Presedintii RM nu asta au declarat continuu si constant – ca sa cistigam din ipozitia noastra geografica si geostrategica de punte intre Est siVest, sa jucam pe interesele acestora si safim acolo unde ne sint interesele? Si la ce am ajuns? Asta ar fi a doua mea intrebare, daca acceptati sa raspundeti.
Nimeni nu spune ca trebuie sa ne strucam relatia cu Rusia, dar oare am avut in clasa politica persoane caresa demn cu ei sau numai au jonctionat cu interesele lor economice, geopolitice si au tot incercat s ane vinda pe bucati ? Asta era a treia intrebare. Mersi.
Доамнэ Павличенко!
Вопросы что вы поставили сталину – ему и отвечать.
Я же только пару предложений: как вижу я события 2009г.
Выборы будут такими же глупыми и нечестными как и ранее.
Верхушка будет стараться любой ценой оставаться на верху и на плаву.
Наши политики потеряли малость „нюх” и не чувствуют настроение народа.
В стране назревает „революционная ситуация”. После столько лет разочарований, обещаний и кидоса электорат не верит ни этим – ни тем.
Все чаще видим как легко люди собираются и толпой идут на штурм различных учреждений.
Не зря наши парламентарии выходят к митингующим и пытаются сочувствовать им, а за одно одобрить и поддержать их – понимают, что тот кто сумеет вовремя ориентироваться и возглвить эту народную массу – тот и окажется на коне.
Поэтому и светятся так часто перед митингующими Урекяну, Брагиш, Олейник, Косарчук и др.
Кто бы не пришел в следующий Парламент и какую бы коалицию не делали – народ их в любом случае выкинет.
Нужен новый менталитет, новые люди. Своим мычанием Секэряну ни к чему уже не способен. Какие он права граждан защищает и кто его на это должность выдвинул?
Это относится и к другим избранникам.
Народ из последних сил ожидает эти выборы, хотят смены власти естественным путем, и если следующие правители так же будут дурить и обещать хлеб и колбасу – массовых волнений не миновать.
Вот почему я и говорю, что нужна пресса.
И не только на два месяца перед выборами, да с заполнением почтовых ящиков горожан всяким мусором, а нормальная, разьяснительная пресса, с критикой, мнениями читателей, правдивыми недостатками, путями их ликвидации, конкретными направлениями и сроками исполнения.
С народом говорить надо, а не поступать так как это происходит сегодня.
Языком манифестов, комюнике, прес-релизов, с народом не говорят.
Там совсем другая лексика в почете, и когда приезжает к нам Бенита Ферерро наши сельчане не в рот ей смотрят, что говорит и о чем – их больше интересует во что она одета, причесон, прикид, и в морщинах ли она.
Вот с этого и начинать нам надо!
Народ у нас добрый, мягкий, покладистый, но, к сожалению далеко не умный.
Нас на Миорице воспитывали. А умного, уверенного, стойкого молдованина из пастуха той балады не сделать.
Правда прогресс есть. Сегодня мы уже тачку на базаре толкаем, в камущики подались, в очередь на должность уборщиков Европы стоим – одним словом развиваемся.
Больно, обидно, но такова реальность.
D-na Pavlicenco
Deacord cu dialogul …nu ma feresc de raspunsuri…
La prima intrebare eu zic ca cei ca dv ar trebui sa cunoasca raspunsul mult mai bine decit mine, eu vad o coalitie liberala si aici voi spune ce mi-ar place MIE: PL+PNL+AMN(fara Urechean) +PLDM(fara Filat) …asta e ce vad eu si + eventual MAE-ul lui Petrencu.repet asta mi-ar place mie….
La a doua intrebare: din pacate nu prea vad cum sa raspund aici ,eu nu-mi aduv aminte sa fi facut eu vreo apreciere in acest sens?!!! totusi nu pot sa nu remarc si la dv niste manifestari de orgoliu in privinta relatiilor cu ceilalti…marii politicieni cam renunta la orgoliul PERSONAL daca vor sa fie actori pe scema politicii mari.
La intrebarea a treia: deja am facut unele aprecieri dar aici este un MARE DAR: daca partidele mentionate de mine mai sus candideaza cu liste fiecare parerea mea este ca NICIUNUL nu va obtine macar 50% din voturile comunistilor.Astfel comunistii avind sanse enorme sa obtina nominalizarea Primului MINISTRU.In aceasta pozitie orice partid are in mina o pozitie de pe care se poate negocia MULT mai usor o coalitie si nu m-ar mira sa vad un Filat in aceasta coalitie (de aceea am si facut specificarea la PLDM) .
(aici sinceritatea ma obliga sa spun ca nu cred ca PNL-ul si MAE candidind pe liste proprii vor obtine pragul de 6%)
Pentru a pastra aceiasi nota de sinceritate cred ca discutia privind modul in care se vor apropia Romania si Moldova este un pic prematura.R Moldova are doua probleme mari si grele :deficitul de democratie si problema nationala.
Aceste doua probleme ar putea fi abordate cu sanse bune de reusita numai in conditiile formari unei coalitii democratice credibile si cistigatoare in RM.Daca ar exista asa ceva in RM dupa 2009 nu va faceti probleme in ce forma vom colabora asta e ultima problema care sa va ingrijoreze…din pacate eu nu vad inca la politicienii democrati de top din RM acea atitudine pe care un politician versat o are si anume : atunci cind aparent faci un pas innapoi s-ar putea ca in realitate sa faci trei pasi inainte. Parca vad in fat ochilor un grup de copii care joaca fotbal prima oara si se inghesuie toti sa ajunga la minge…
Ah am vazut acum ca nu am spus nimic despre PPCD.Pentru mine e mort si ingropat ,i-am pus cruce tot se pretind ei crestin-democrati.
Eu l-am scos complet din ecuatia democratica e doar un apendice al PCRM-ului..
Pentru Stalinus
Vazind raspunsul, pot spune – este mult idealism aici, dar unii ii invinuiesc de romantism si idealism doar pe politicieni…AMN (fara Urechean) +PLDM (fara Filat), nu pot spune atit de sigur (PNL) fara Pavlicenco – nu vad ceva realizabil, desi se poate vorbi.
Daca vei dori, eu as accepta sa-mi spui mai concret despre « niste manifestari de orgoliu in privinta relatiilor cu ceilalti… ». In primul rind, nu ma consider mare politician, dar problema omul politic, partidul si capacitatea de a-i asigura activitatea este o problema foarte complexa, mai ales in RM.
Trecerea in Parlament e problematica pentru mai multe partide decit se crede, pt ca exista factorul comunisto-pepecedist, care vor face mismasuri si decide inainte de alegeri cine va trece si cine nu. Sint superconvinsa deasta si am argumente concrete, cazuri concrete si in trecut si mai recent. PNL nu intra in calculele PPCD-PCRM decit pentru eliminare. Noi stim asta, dar vom lupta totuna. Miine avem sedinta DPN a PNL.
Da, e foarte corect – RM are doua probleme mari si grele :deficitul de democratie si problema nationala. Legat de comentariile ce au urmat aici am intrebarea : de ce nu avem politicieni democrati de marca? Eu stiu de ce si am dat raspunsuri publice la asta. Vreau si opinia forumistilor.
PPCD e mort pentru oamenii normali. Dar sintem toti asa ?
Pentru 111
Stalinus mi-a raspuns. Mai dialogam si cu el, si cu alti doritori…
De acord – alegerile vor fi compromise, pt ca exista o intelegere PCRM-PPCD, ultimul fardind imaginea comunistilor si fiind scula-bratul metalic contra tuturor democratilor. Total de acord – apar premize pentru o revolutie si chiar cred ca va avea loc, trebuie sa fie pasnica si frumoasa. Voi posta un fragment din preambulul la Declaratia americana de independenta… la acest capitol, pe care l-am reprodus si in Parlament.
Nu sint de acord ca oricine va veni va neglija oamenii, dar stiu ca unii necomunisti, venind, asa vor face, cunosc niste declaratii confidentiale ale lor despre asta. De-ar sti poporul !!! Sa mai spun o data ca presa inseamna si costuri ori sa tac. Unueori nici plata nu ajuta, ca si presa independenta e impartita, macar de ar face bine. Exact asta lipseste la noi – la o televizune unde sa vorbeasca si omul simplu, nu numai adeptul lu’ sefu’. Poporul e destept, dar este obijduit, umilit si neintrebat ce vrea, de acord, este inselat, manipulat si exploatat. Imi amintesc – un american ne spunea exact asta – voi cu Miorita voastra departe nu veti ajunge. Am ajuns…