Val Butnaru: Ori Unirea ori pieirea! Mircea Popescu: Gena națională

Val Butnaru: Ori Unirea, ori pieirea!

Deputaţii găgăuzi vor referendum pentru adrerarea la comunitatea euro-asiatică. O rusoaică de la Publika TV, Pahomova, vrea referendum pentru conferirea limbii ruse a statutului de limbă de stat. Şi ea nu e singura. Comuniştii vor introducerea bicolorului roş-albastru, după modelul transnistrean roş-verde, şi interzicerea tricolorului pe care Voronin l-a numit drapel fascist.

Nu s-a auzit nicio vorbă, nicio reacţie a autorităţilor din Moldova de Est la aceste şi multe alte iniţiative preţioase ale Moscovei. Încă odată: dacă mâine va avea loc un referendum la orice temă idioată propusă de ideologii ocupanţi, rezultatele vor în fi folosul lor. Şi nu doar din cauza că moldovenii sunt blegi, cu creierul teşit şi cu sindromul Stokholm băgat adânc în cerebel.

Milionul plecat în căutare de un trai mai bun ne va juca festa, odată şi odată. Satele sunt goale. Cei rămaşi sunt pustiiţi şi beau până la idiotizare. Copiii cresc gata mancurtizaţi. Cuţitul a devenit cel mai accesibil şi operabil argument în polemicile şi confruntările de idei de prin mahalale scufundate în beznă. Criminalitatea arată altfel decât în rapoartele Ministerului de Interne.

Moldovenii devin tot mai puţini la număr. Pericolul dezaţionalizării nu e o invenţie a mea. Dacă lucrurile merg tot aşa şi mai departe, ruşii şi acoliţii lor vor hotărâ nestingherit soarta acestui pământ. Ori îi aducem înapoi pe cei plecaţi, lucru irealizabil după mine, ori declanşăm o discuţie nemiloasă privind viitorul nostru. Să decidem, odată şi odată, dacă putem supravieţui fără România ca neam.

Problema se pune în mod tranşant: ori Unirea, ori pieirea!

http://valbutnaru.union.md/ori-unirea-ori-pieirea 

Mircea Popescu: Gena nationala

Ne aflam intr-un an de mare simbolistica nationala. Se implinesc 200 de ani de la prima ocupatie a unei parti din teritoriul national de catre Imperiul de la rasarit.

Acest teritoriu national, nucleu al romanismului si chintesenta implinirii istorice a natiunii romane in lunga sa existenta de peste 2000 de ani, este locul primordial in care fiecare roman isi regaseste radacinile si-si trage seva.

De aceea, lichidarea efectelor instrainarii unor regiuni intregi ale Romaniei in urma unor accidente ale istoriei prin trasarea de granite artificiale, impuse intotdeauna de altii, intre fiii aceleiasi natii, devine o datorie a fiecarui roman si o problema de supravietuire nationala, iar abdicarea sau punerea la indoiala a aceastei datorii este un act de tradare nationala.

Se vorbeste de pragmatism, de europenism, ridicand in slavi tendintele de unificare europeana prin eliminarea unor granite fizice, si prin instituirea unei cetatenii universale, dar se pierde din vedere ca arealul fiecarei natiuni este imprimat in adancul fiintei oricarui membru al natiunii si de aceea nu poate fi sters cu buretele. Aceasta este amprenta caracteristica a DNA-ului nostru ancestral, “gena” noastra nationala. Astazi natiunile trebuie sa lupte pentru supravietuire in fata tavalugului unificator al globalizarii fara control care incearca sa extirpe “gena nationala” printr-o adevarata “inginerie genetica”.

Iar experimentul operatiei pe “gena nationala” a romanilor este in plina desfasurare in Basarabia, unde guvernele care s-au succedat la Chisinau au abandonat sub diverse pretexte ideea unirii, datoria primordiala a fiecarui fiu al poporului roman. Declararea intentiilor unioniste si grija fiecarui roman de a nu se dezradacina, de a apartine unei entitati, de a avea constiinta radacinilor sale, sunt declarate de dusmanii nostri ca fiind nationalism romanesc, vulgar si periculos pentru expansiunea agresiva a altor valori spirituale si morale menite sa submineze traditia, obiceiurile, etica, credinta si chiar cultura nationala. In felul acesta se lucreaza eficient pentru eliminarea caracterului national.

Am spus Basarabia pentru a sublinia caracterul regional, nu national al teritoriului din stanga Prutului. Adeptii statalismului moldovenist induc o stare artificiala de confuzie accentuind faptul ca provincia Moldova si moldovenii se regasesc pe ambele maluri ale Prutului, dar eludand cu buna stiinta faptul ca Moldova istorica si-a avut intotdeauna capitala pe partea dreapta a Prutului, fie ca a fost Baia, Suceava, sau mai tarziu Iasi. Rezulta clar ca actuala Republica Moldova alcatuita din cateva judete moldovenesti nu este decat o simpla “facatura”, o tara artificiala, fara traditie, fara resurse si fara posibilitati economice de supravietuire de una singura si de aceea fara destin.

Iata de ce, viitorul acestei regiuni romanesti va fi doar in cadrul unei singure Romanii, fie ca unora le place sau nu, fie ca unii sunt constienti sau nu.

Benjamin Franklin spunea in perioada formarii natiunii americane:  Gentlemen, we better hang together or will surely hang separately”. In pofida jocului de cuvinte din engleza, traducerea libera in contextul actual ar suna cam asa: “Fratilor, mai bine sa fim impreuna, deoarece separati vom dispare in mod sigur ”.

Si nu este vorba doar de teritoriu, ci si de poporul roman care s-a format inclusiv in acest spatiu al Basarabiei. Este vorba de ROMANIA definita ca fiind “complexul alcatuit din teritoriul national (teritoriul de formare si dezvoltare al poporului roman), populatia aferenta acestui teritoriu si natiunea romana raspandita in afara acestui teritoriu.” Populatia aferenta inseamna o componenta nediscriminata a acestei Romanii, indiferent ca-i vorba de romani, evrei, tatari, ucraineni, unguri, rusi. Doar asa vom putea avea sentimentul profund ca apartinem unui loc al nostru indiferent de vanturile care bat dinspre Rasarit sau dinspre Apus. Iar o asemenea definitie a Romaniei ne da constiinta unui neam cu adevarat mare si important intre neamurile lumii, un neam care poate si trebuie sa-si impuna vointa asupra destinului sau national.

A trecut vremea discutiilor despre unire. Acum, cand  celor din din stanga Prutului li se insufla propaganda moldovenista a unei natiuni diferite de cea romana, este important sa gasim solutiile si sa actionam impreuna pentru a supravietui ca natiune unita. Framantarile  care duc la formarea diverselor miscari prounioniste in acest al 200-lea an care marcheaza cotropirea teritoriului national roman, dovedesc ca in inimile romanilor incepe sa se trezeasca dorinta revenirii la normalitatea refacerii Romaniei si a poporului roman reunit intre aceleasi hotare prin stergerea granitelor interioare pe care ni le-au impus neprietenii.

Nenumaratele incercari unioniste sporadice, asemeni unor izvoare care devin rauri, trebuie sa se transforme in marele fluviu al Unirii care sa ne poarte spre telul nostru comun, Romania Reintregita.

Suntem oare suficient de maturi, suntem oare suficient de decisi sa ne intindem mainile? Vom putea spune seara, inainte de culcare, cu mana pe inima: “Doamne, si astazi mi-am facut datoria de roman“?

http://mipopescu.wordpress.com/6-basarabia/gena-nationala-2/


Loading Facebook Comments ...

157 Comments

Add a Comment
 1. Atata timp cat nui dialog nu cred ca poate sa mearga vorba de unire, mai mult poate va fi si ziua cind se vor intimpla toate astea dar nu-l vad in imediata apropiere dintr-un simplu motiv: nu suntem gata nici Voi si nici Noi pentru un simplu motiv – nu suntem in stare sa ne auzim unul pe altul si voi cum credeti cum ne vom auzi cu fratii Romani, ori voi credeti ca puteti doar lua fara sa dati ceva in schimb??? eu nu prea cred in asta…

 2. in 1918 daca nu veneau romanii crezi ca sovieticii v-ar fi lasat independenti? numai un naiv ar crede asta. rusii nicioodata nu s-au impacat cu pierderea basarabiei. reocuparea acestui teritoriu era un obiectiv clar afirmat in toata perioada interbelica. se astepta doar momentul potrivit care a venit in iunie 1940, dupa ce in prealabil stalin se intelesesera cu hitler.

 3. moldovenismului radical antiromanesc e o creatie a propagandei rusesti (sovietice). orice om cu mintea lucida isi da seama de acest lucru.

 4. de ce sa nu incepem cu pasi concreti calea spre dialog mai intii!, de ce sa nu ne unim si sa restructuram tara, parlamentul, guvernul s.t.a.m.d. . De ce sa nu devenim la inceput ca Elvetia o tara neutra, cui trebuie armata in Moldova, cat ne costa pe noi armata??? cui trebuiesc avioanele de care asa mult se discuta??? cu cine trebuie sa luptam cu Russia,NATA, Ukraina??? cine a spus din cati deputati trebuie sa fie format parlamentul s.t.a.m.d. Dati sa resolvam problemele noastre economice si sociale si daca da Domnul si vom reusi sa stabilizam situatia, cand vom fi satui si nu flamanzi si insetati atunci la mintea lucida (limpede) daca nu noi atunci copii nostri nu din situatie critica dar din bunavointa sufletelor lor vor lua decizii importante pentru acest popor … si di partea opusa ne-ar privi nu ca pe niste bezmetici dar ca pe niste rivali egali la egali (cu adevarat frati dar nu numai din nume). Invatati sa Va auziti unul pe altul in primul rand si pe urma toate celelate…

 5. Igor, moldovenii romani, si marea majoritate a celorlalti romani, NU doresc absolut nici o unire cu absolut nimeni. Si asta cu atat mai mult cu voi, pruto-nistrenii, care nu mai sunteti nici moldoveni, pentru ca astfel ati fi romani, si nici frati cu noi. Pentru noi, voi sunteti niste venetici adusi de tancurile rusesti sau corcituri cu toate popoarele asiatice care s-au oplosit intre Prut si Nistru. Romani basarabeni intre Prut si Nistru mai sunt asa de putini, incat nu se merita sa ne legam la cap cu republicuta voastra ratata, populata de un amestec indigest, ingrozitor de nationalitati asiatice, si care pentru a se intelege intre ele vorbesc limba rusa. Noi ii uram pe rusi din tot sufletul, iar limba rusa ne provoaca frisoane de neplacere si ura. Asa ca ramai tu si urmasii tai in singurul stat din lume care are poporul pe teritoriul altui stat, adica al Romaniei. Numele de Moldova pentru acest stat ratat este deci cea mai mare IMPOSTURA din istoria omenirii pentru ca voi nu mai sunteti moldoveni de foarte multa vreme. Iar acest adevar este si va fi constientizat de toata omenirea.

 6. Ce tot apasati sovietici, sovietici, da asta a facut parte din istoria tarii si indiferent de ce s-a intimplat eroii adevarati nu trebuie uitati asa cum incercati Voi sa faceti, da eu am bunei morti in al 2-lea razboi care au luptat contra lui Hitler si aleatii lor… da ce oare nu Voi in frunte cu Antonescu erati in carca cu Hitler, cu Italia de Mussolini, cu imperul Japonez..? Toti in anumite perioade au apelat unul la altul, au format uniuni statale, militare…s.t.s.m.d. Dar in istorie faptele raman , nu pot fi sterse, ne place noua ori nu… o lume intreaga a condamnat si condamna natizmul, fascizmul,… comunizmul si tot felul de dictatura…, numai voi o mana de oameni sunteti in stare sa proslaviti pe cine n-ar fi numai sa Va dee un os… o hrinca de pine vanzand acest popor si asa batut de soarta… si vreti sa si Va numim eroi??? nu, nu asta vrea poporul, cind zic cuvantul popor ii am in vedere pe toti: moldoveni, rusi, ucraineni, bulgari, gagauji, armeni si toti ceilalti care locuiesc pe acest pamant … de facto … Asa ca ultranationalistilor prima invatati-Va sa Va auziti unul pe altul in primul rand, in al doilea invatat-Va sa dialogati, sa puteti convinge prin dialog, si doar dupa sa fiti in stare sa sesizati informatia si lucrurile reale de facto si credeti-Ma ca doar atunci intradevar ati putea sa si schimbati ceva in destinul acestui popor…

 7. Exact cum dupa spusele tale ,, de la Iasi,, nu doriti unirea cu noi din simplu motiv ca doar idea ca am fost cu Russia in fosta USSR va provoaca sensatia si frica ca nu mai puteti avea somn tot asa si noi cind doar ne gindim ca in urma decisiilor voastre (care nu se discuta pentru ca aveti tot dreptul) trebuie sa ne trezim in NATO, iar fii nostri trebuie sa slujasca interesele SUA, doar numai acest gand ma provoaca sa fiu gata sa lupt cu arma in mana… nu numai, nu inseamna nimic faptul ca va-ti ascuns in umbra NATO, cat voi atat si noi in caz de razboi vom pieri primii daca cel putin ai idee ce se poate intampla in caz de razboi Nuclear, ori voi tot cu biciul vreti sa luptati…si nu uita ca ne-ti tradat anume Voi in acel indepartat an 1940 cind fara nici o lupta ne-at dat direct in miinele comunismului. Eroi voi si armata voastra romana cu 12 fete…..

 8. Eu cum n-ar fi nu vad nimic in comun cu Romania la moment, doar o confederatiune si doar in drepturi egale si nu cu aerile ca unii ,,de la Iasi,,: astea sunt fratii?, da mai bine dusmani decat asa frati…

 9. Ne-au tradat in trecut si sunt convins ca inca vom fi tradati…

 10. Bai Igor, tu esti cazut in cap, nu ai notiuni elementare de istorie omule, uita-te ba dobitocule in istoria scrisa de N. Iorga, moldovean din Botosani, cel mai mare istoric al romanilor, care spune clar, sa inteleaga orice dobitoc: „toti locuitorii provinciilor care alcatuiesc Romania sunt parte a natiei romane, natie formata acum 2000 de ani prin contopirea triburilor dacice cu cuceritorii romani”. Moldova a aparut ca stat in sec XIII, Dragos a descalecat venind din Maramures, o stie oricine in RO, ce erau locuitorii acestui tinut inainte de sec XIII…,ia spune desteptule? Manipulezi textele fara sa te intereseze adevarul, spui doar ce-ti convine in marea ta nesimtire. Eu sunt moldovean pt. traiest in regiunea numita Moldova dar ca natie sunt roman, nu exista natia moldoveana decat in cateva capete seci care se gasesc in Basarabia, ATENTIE, Basarabia si nu Moldova. Ce spune marele poet roman, M. Eminescu, ” ce-ti doresc eu tie dulce Romanie, nu dulce moldova, ci Romanie…,sau tu/voi astia cu moldovenismul santeti mai destept decat aceste genii, N. IORGA si M. EMINESCU. Jucativa cu focul basarabenilor, sa va fereasca Dumnezeu sa fiti urati de ramani, mai ales de cei din est..!!

 11. Pe mine personal nu ma intereseaza cnezatele rusesti asa cum nu ma intereseaza nici viitorul lor dintr-un simplu motiv ca pamantul meu se chiama Moldova si nu Russia. Inal doilea dati sa ne ocupam de tara noastra (ca avem destule probleme) si nu de-a Russiei de asta si-or bate capul ei si fara noi, iar acei care sunt xenofobi mai bine sa se trateze ca altfel devin bolnavi cronici….ii am in vedere pe alde ,,de la Iasi,, si altii de seama lui…

 12. Bai ,,Furnica,, pedagogule ce esti discuta in mod normal, iar daca scoala ta romaneasca atat si parintii tai n-au fost in stare sa te educe atunci nu te vari ca musca in c…l calului. Cunosc eu ceia ce au propagat cat Rusii atat cum v-au indoctrinat si pe voi Romanii (statul Romanesc e si normal de inteles) de v-au umilit asa de tare… asa cum intradevar ne-au umilit si pe noi la timpul nostru, pentru ca cel putin istoria Moldovei care la timpul nostru am studiato raspuns la intrebarile mele n-a fost in stare sa-mi dea, dar asta nu inseamna ca am fost doar asa de miop ca tine, cel putin istoria pamanturilor dintre Prut si Nistru o cunosc foarte bine si nu din programul scolar din acea epoca…asa bunaoara cum ai fost si tu indoctrinat altfel n-ar exista nici un stat… asa ca noi suntem ude suntem dobitocule…

 13. Bai IGOR..mai inept .handicapat rar mai sunt ca voi moldovenii..de aia sunteti unde sunteti..prostovane..la ce folos daca sunteti o tara neutra ocupata de armata a xIV-a? Voi sunteti tare mandri de originea voastra moldoveneasca..de saraca europa numai poate de invidie!Nici eu nu sunt contra unirii cu basarabia.ca voi sunteti rusificati.nu aveti aquis comunitar,sunteti diferiti ca romanii.nu aveti aceleasi valori.acelasi tel.de aia sunteti in csi.voi vreti in europa doar ca sa aveti toate drepturile egale cu cetateni ue.dar lingand curul rusilor mai mereu.in ce tara din lume .peste 70% vorbeste limba minoritatilor? De aceea voi nu sunteti normali la cap.voi nu sunteti nici romani.nici rusi.nici moldoveni.voi sunteti mancurti si bolnavi psihici

 14. Ce simplu.si ce bine ar fi fost..sa ramana asa pe veci.2 state asa cum este acum..sa stea moldovenii acasa la ei.sa le scoata cetatenia .bursele.sa lucreze acasa sau in rusia.mie basarabeanul nu imi este frate.si niciodata nu mi-a fost in viata mea reala de 35 de ani.unul care este rusificat.mereu gigi contra.mandru .prost si incapatinat

 15. Da interesant: se vede ca Voi (romanii) pretindeti la Noi (poporul situat intre Nistru si Prut) ca la o regiune (teritoriu) iar Noi la randul nostru pretindem MAI MULT, la tot ce cu adevarat in trecut ne-a apartinut si din diferite motive istorice nu ne mai apartin. Interesant cum se va resolva?, pentru o mana de neghiobi ultranationalisti se fac tot posibilul se face impresia ca toti Vor sa ingenunchese in fata Romaniei dar eu personal in asta nu cred si ca miine oameni buni sunt foarte multi…numai egali intre egali si nimic mai putin…onoare si cinstea nu se vinde cum la fratii romani azi cu neamtul si pana in seara cu rusii…

 16. Bai ,,fara cuvinte,, fiu de curva ce esti si lingau de cur american stai in ciorba ta de burta de vaca si nu rupe (oule) mintile si creierii la pamintenii nostri ca uite al-de tine ar dori sa hotarasca soarta tarii care de facto exista si se chiama Republica Moldova si e recunoscuta in toata lumea…cine sunt ocupati? noi ori voi? voi deja demult sunteti vinduti cu tot cu madulare cat militar atat si economic…Iar acolo unde se afla armata rusa se chiama trasnistria, si acolo nu tin minte eu sa fi fost vre-o data noi (moldovenii) stapini…in afara perioade comuniste…

 17. Si zau ca mai inghimfati in pene si mai laudarosi ca Romanii n-am mai vazut, ii cunosc de aici din Italia din 1997, din fiecare 10 romani: 9 erau smecheri tare (romani) doar cu furtul traiau acum 10 ani in urma si doar 1 printre ei era venit in Italia la munca si nu la produs dar si acela era moldovean de la voi si tot fratii vostri romani il socoteau de-un prost…astea nu sunt fantezii golanilor…am 43 de ani si v-am cunoscut destui ca sa si vreau sa mai si traim intraceiasi tara (casa), da corect ai pus intrebarea pentru ce le trebuie la moldoveni actele (cetatania) ca sa supravetuiasca perioada hausului care nu mai are sfarsit acum 20 de ani…

 18. Liberalii şantajează coaliţia de guvernare şi vor să se impună ca un partid central, unde ocupă locul trei. Problema gravă este că liderul PL îşi ascunde propriile ambiţii prin invocarea iluzoriilor cerinţe din partea electoratului său. Am vorbit din start despre şantaj politic din partea lui Ghimpu şi posibil mai puţin din partea celorlalţi colegi din partidul lui. Acum acesta se preface victimă a circumstanţelor pentru a atrage simpatia electoratului AIE, dezamăgit în PLDM sau PDM pentru legăturile cu ex-comunistul Igor Dodon. Vorbisem anterior despre rolul de opoziţie pe care îl vor juca liberalii în cadrul coaliţiei de guvernare, fapt confirmat periodic.

  Ceea ce le reuşeşte liberalilor este să inducă în eroare opina publică, spunând că nu cunoaşte informaţii despre biografia Veronicăi Bacalu. Dar îmi permit să-i adresez o întrebare dlui Ghimpu şi liberalilor în general- Ce partid este PL, dacă având informaţia publică despre Ababii şi Bacalu de câteva zile încoace, acesta nu este capabil să obţină date necesare pentru a face cunoştinţă cu fiecare din aceste candidaturi? De ce având un ambasador la Washington, Ghimpu nu a dorit să obţină detalii despre Bacalu? Care este raţionamentul să tărăgănezi cu alegerea candidaturii, când comuniştii protestează de uzurpare şi discreditează ţara şi conducerea pro-europeană, inclusiv pe liberali?

 19. Clar ca este diferenta intre intre Moldova de Est si cea de West, din toate punctele de vedere, dar sa-mi raspundeti si mie, dar ce la ziuz de azi nu e diferenta intre Moldova de West si Romania de West, dar daca ne intoarcem acum 10 ani in urma…??? Noi stim ca suntem in rahat deja de 20 de ani si nicidecum nu reusim cu conducatorii nostri sa gasim o cale justa spre un viitor mai bun… (nu pun in dicutie care din politicieni sunt mai buni, pentru ca cu comunistii nu tin, cu liberalii lui Ghimpu nici atat, as vedea ceva asa mult mai central care ar lua in consideratie interesele tuturor)

 20. Avalansa de mesaje semnate sub pseudonimul „Igor” arata cat de disperati devin anti-unionistii.
  Cu cat sunt mai multe postari ale acestora, cu atat panica este mai mare.
  Inseamna ca initiativa Consiliului Unirii incepe sa le dea frisoane.
  Vorba ceea, „Cainii latra, caravana trece.”

 21. Romanul spune:
  24 februarie 2012, la 20:08

  In Republica Modova nu va fi ales un nou presedinte, pana nu va fi gasit un candidat care sa demonstreze prin tot comportamentul sau ca este un fanatic antiroman. Asta se vrea de catre fortele velickoruse si asta se va intampla.

  Aveţi dreptate.
  Citiţi materialul lui Dabija ” Rusoaicele 1 şi 2″ pentru care toţi politicienii din RM şi nu numai din Moldova, nejustificat l-au învinuit pe Dabija de Xenofobie, în care Domnia s-a a ccentuiază, că pe parcursul istoriei şi mai ales după 90 în RM în fruntea statului au fost promovaţi preşedinţi, ale căror soţii erau de naţionalitate rusă

  Şi soţia lui Snegur, şi a lui Lucinschii şi a lui Voronin.

  Acum e clar de ce M.Lupu nu a fost acceptat de Rusia la funcţia de preşedinte, cchiar, dacă orientarea lui este prorusia, procsi, antinato.

  Aşa că , pînă ce RM nu va desemna un candidat care să-i placă Moscovei, nu va fi ales preşedintele.

  Vai de capul nostru, dacă şi peste 20 de ani încă nu am înţeles acest lucru, şi nu avem minte să hotărîm singuri soarta RM.

 22. Igor spune:
  25 februarie 2012, la 16:04

  „Ce partid este PL, dacă având informaţia publică despre Ababii şi Bacalu de câteva zile încoace, acesta nu este capabil să obţină date necesare pentru a face cunoştinţă cu fiecare din aceste candidaturi? De ce având un ambasador la Washington, Ghimpu nu a dorit să obţină detalii despre Bacalu? ”

  Nu va turnati cenusa in cap. Eu vad altfel problema. Daca V.Bacalu doreste sa fie Presedinte, sa nu astepte sa vie acasa Presedinte gata, pe tav. Trebia sa vina imediat, sa ceara timp la emisiune, sa discute in interactiv 1-5-10-50 de ore pina la ultimul doritor si sa raspunda la intrebarile oamenilor. In acea ipostaza se poate macar intelege ceva despre pregatirea profesionala de a fi presedinte a unui candidat. AIE trebuia sa-i propuna aceasta forma de comunicare. Este valabil si pentru d.Ababii si pentru toti doritorii de a fi presedinte, mai ales pentru cei, care nu mai traiesc in tara de 12 ani. Ghimpu aici are dreptate, spunind ca nu cunoaste persoana, ca persoana nu mai este cunoscuta in tara si ca este nevoie de discutat cu ea.
  Alta treaba este ca:
  1. M.Ghimpu si invirte in jurl problemei, dar nu poate lamuri clar de ce nu este de acord.
  2. Nu spune clar ce si cum doreste sa se faca cunoscuta aceasta persoana.
  3. Nu propune o persoana mai demna.
  4. Nu propune nimic relevant ca si un compromis in rezolvarea problemei de criza constitutionala.
  5. Ghimpu lasa impresia ca doreste alegeri anticipate. Crede ca electoratul lui nu va migra cu voturile spre lista altui partid si oricum vor vota pentru PL. Aici situatia ese juma-juma. S-ar putea ca electoratul PL sa dea voturile, in marea majoritate, pentru PNL. Se vede cu ochiul liber ca PNL nu a putut fi inghitit de partidele „mari” si „tari”, care gospodaresc banul si bunul pyblic.
  Nu a putut nimeni inchide gura PNL-ului. Tentative au fost descrise pe acest blog-un milion.
  Ei vad ca pe la noi tot mai multi se orienteaza spre PNL, care si cum auzi: PNL, PNL, PNL….
  Asa ca Ghimpu s-ar putea sa se „bucure” de mari surprize.
  Si de la PLDM vor vota multi cu PNL, si de la PD…
  Cam asa vad eu lucrurile.

 23. Mă Igore,văzînd ce scrii tu aici,ce răspunzi băieţilor de peste Prut,îmi dau seama că capul tău e bolnav rău-rău-rău de propaganda ruisească comunist separatisuă-moldovenită. Oameni cu mintea ta sunt numai buni de sărutat paoucii şi pupat în ce loc ştii tu pe hoţii locali. Ce, nu ştii că în Basarabia toţi sunt rudele,cumetri şi oamenii cuiva,că ce n-ai face,orice ai face, dacă ai să alungi o grupare de hoţi de la treuca guvernării va veni alta şi te vor fura mai rău ca cei strrăini?Mama,care a trăit pe timpul României,pe timpul ruşilor,pe timpul „maldavenilor independenţi spunea: „Cu România era o lege,cu ruşii,mai era lege,dar cu hoţii noştri nu-i nici o lege” şi Doamne fereşte din boieri di”ntra ai noştri, te fură şi te amăgesc mai rău ca cei străini,că ştiu de unde şi cum….” Părinţii mei tot au trăit în Basarabia pe timpul Românieişi şi îmi povesteau de maldavanini ca tine,ei ne făceau Basarabia de rîs,din cauza „deşteptăciunii” unora ca tine oamenii de peste Prut se purtau uneori necorect cu basarabeni,îi provocau prin prostia lor să se poarte aşa cu basarabenii. Ţi-am scris atîta,dar degeaba,tu tot credincios hoţilor locali rămîi,crezi că dacă ei îţi vor face în continuare „statalismu moldovenesc” îl vei apuca pe Dumnezeude vre-un o…
  Mintea la unii ca tinee de rîsul găinilor:: Oltenilor,muntenilor.bănăţenilor,dobrogenilor,ardelenilor, etc. nu le- trebuit state separate de România,uite basarabenilor care au fost sub stăpânire rusească,îs mai hîtri ca toţi şi-au pus hoţii lor la putere şi şi-au făcut „stat maldavenesc”. Să o spui curcilor să te creadă că ei făcând stat aparte de restul neamului românesc,vor fi capabili să facă un stat mai bun ca cei de peste Prut. Halal de mintea ta,vai de capul tău,jertfă a propagandei ruseşti ce eşti…

 24. Are dreptate de 1000% „Fără cuvinte” cînd spune despre tine.
  Uite ce spune „sorry”,cine o fi,dar destul de îţelept a evaluat situaţia,mai bine învaţă de la oamenii deştepţi,mai ales de la basarabenii deştepţi,care fiind pe loc înţeleg mai bine ce se face aici decît oamenii de afara Basarabiei. Lasă-te de separatismul maldavenist, n-a făcut el nimic mai bum decît ce este peste Prut în ultimii 20 de ani,nu va fi el capabil să facă nimic mai bun decît în restul României nici în următorii 50 de ani. Motivul, uită-te ce am scris în replica de mai sus,(toţi sunt cunoscuţii,rudele şi oamenii cuiva).
  Da,poate ai uitat,ştii a fost unul care lupta bine cu mafia,îi zicea generalul Alexei,ştii cu ce sa terminat lupta lui? Asta ţi-o spun în eventualitatea că ai crede că Antimafia lui Mocanu ar fi capibilă să facă ceva…Din lupta lui Mocanu, va eşi tot aceea ce eşit din lupta lui Alexei…La urmă Mocanu va fi învinuit de abuz şi „băieţii deştepţi” iarăşi vor învinge… Unica posibilitate de a schimba în bine lucrurile în Basarabia este lichidarea sursei principale a răului, adică a structurilor „stataliste” moldoveneşti,cît vor fi ele,la putere se vor perinda cînd o grupare,cînd alta,iar restul cetăţenilor vor rămâne,vorba ceea din cîntecul lui Socaciu, „ca proştii”. Aşa că,numai prin lichidarea sursei principale a hoţiei,structurile stataliste moldoveneşti, vom căpăta posibilitatea să avem mai puţin hoţi pentru neamul românesc, ajunge o structură de hoţi cocoţaţi în structuri stataliste la Bucureşti, la ce ne mai trebuie una la Chişinău?
  Anatol Marin

 25. Ultimul meu mesaj e adresatlui Igoraş, jertfa propagandei ruseşti şi a celei hoţilor „statalişti” locali din actuala creatură stalinist-hruşciovistă,Republica moldova…

 26. Bai da disperati mai sunteti voi liberalii dar nui pe asta si in Russia este un disperat ca voi se chiama Jirinovschiy. stiti ca ar fi bine daca din gresala ar deveni presedinte a Russiei. Mare ar fi probabilitatea sa va intilniti neghiobii de voi cu neghiobii lui Jirinovschiy in luptele voastre politice si nu numai. Ba chiar as avea nespusa placere sa va vad in lupta reala si nu la mancat asa de mult rahat… (clar ca nui o idee buna… dar n-ar strica) Ca dupa cum va cunosc pe voi (romanii) sunteti buni sa strigati doar din dosul muierilor si mai mult sunteti ca sacalii, puternici doar cu hurta… de alceva capul nu va duce
  Referitor la tradatori n-aveti voi tradatorilor alta alternativa si cel putin pentru urmatorii 50 de ani unirea asa cum o vedeti voi nu va fi dintr-un simplu motiv inca bat inimile noastre si singe in vine curge, singe de eroi, voinici si nu de lingai si tradatori ca voi.., care la greutate sunt gata sa se supue cui nar fi chiar si veneticilor din Bucuresti doar nicidecum oamenilor de pe loc… dar ce la urma urmei in Moldova s-au mantuit oamenii gospodari, chibzuiti la minte, nu mai sunt alte persoane demne in afara de Voronin, Ghimpu, Lupu s-au chiar luati cu totii la un loc…? Nu, nici eu si nici majoritatea prietenilor, cunostintelor nu socotim ca nu exista persoane care nu pot fi inlocuite…Esiti la alegeri oameni buni, nu asteptati sa va resolve problemele altii, indiferent ca se vor chiama romani (Romania) s-au rusi (Russia)…ei in locul vostru nu vor construi viitorul…

 27. Da si inca una, daca tot nu va place poporul di care proveniti, va rusinati de fapta ca sunteti Moldoveni si vreti cu orice pret sa fiti chemati romani si mai mult sa va conduca pe voi Bucurestiul nui nici o problema: va strangeti valizele si treceti cu traiul in Romania mare cu capitala Bucuresti, doar nu va impedica nimeni … ce tot latrati de pe la colturi…asa perspectiva nu va aranjaza??? Dar stiti de ce nu va aranjaza dintr-un simplu motiv: dintii trebuie sa vindeti tara pentru 30 de arginti asa cum a vindut Iuda pe Cristos … ca sa fiti luati la ochi bun de frati si de acei care sponsorizeaza toata activitatea voastra. Iata de ce nu va place opinia persoanelor care nu fac parte nici dintr-un partid si nici dintro miscare (fie ea de stinga s-au de dreapta) asa ca mine. Eu nu optez pentru comunisti dar nici pentru unionisti, nu optez pentru unirea cu Romania si nici pentru unirea cu Russia, eu ca si majoritatea optez doar pentru integritatea si suverenitatea Republicii Moldova, si nici intr-un caz supusa, ingenunchiata cuiva…

 28. Da totul incepe cred eu de la fapta ca fiecare dintre noi trebuie sa se mandreasca cu numele pe care i l-au dat parintii, cu care a fost botezat, sa se mandreasca cu parintii, fratii si surorile sale, rudele, vecinii, satul natal si in sfarsit cu tara in care s-a nascut…si daca acasa la timpul lui parintii au uitat sai cultive respectul si dragostea fata de tot ce-l inconjoara asta deja este grav…rezultatele sunt grave ba chiar periculoase pentru ca asa persoane tradeaza si vand si parintii nemaivorbind de tara.

 29. Igore, bati campii baiatule, delirezi nonstop pe acest forum balacarindu-te in propriati mizerie, nu stiu ce scoala ai terminat dar e clar, de N.Iorga, cel mai mare istoric al romanilor, de M. Eminescu, cel mai mare poet roman sau de G. Enescu, cel mai mare muzician clasic al romanilor, de aceste uriase genii al romanitatii, toti moldoveni, tu n-ai auzit, ,mda, vezi tu, asta-i diferenta intre noi doi si in general intre romani si maldavani, avem o educatie mult diferentiata, acolo unde tu/maldavanii tai te-ai/v-ati oprit cu studiatul eu/noi am inceput a invata. Pe vremea cand eram elev, aceste trei mari personalitati ale universalitatii, „m-au manipulat”, asa cum iti place tie sa zici despre noi, romanii, m-au invatat cine suntem, ce-i cu noi, nu comunistii ne-au scris istoria, n-avea cum desi au masluit unele chestii dar nu in acest domeniu, ei, comunistii, nu indrazneau sa ridice ochi in sus in fata acestor mari personalitati care, ATENTIE, n-au trait o secunda in comunism. Comunistii au rolul lor in manipulare dar nu cand e vorba de adevaruri istorice incontestabile, adevaruri scrise inaintea lor de oameni care nu aveau notiunea manipularii, mari intelectuali, mari caractere, vezi cei trei moldoveni care nu pomeneau de moldovenism pt. ca era un nonsens, era o aberatie…,asta asa ca spun doar cativa, ca daca-i enumar pe romanii ardeleni, olteni, munteni si ceilalti care n-am auzit sa fi spus despre ardelenism, oltenism, muntenism etc. , pana la voi nu am auzit aberatii de acest gen, voi, marii destepti, marile genii ale maldavenilor, vezi Voronin , Statii si alti derbedei, unii ca tine, repetenti la istorie si romana. Ciprian Porumbescu, alt moldovean, spune in una din operele sale celebre: ” Pe-al nostru steagul e scris Unire” asta compunea el pe la 1840 avand constiinta ca este roman, nu mai spun ca unirea Principatelor a fost facuta de moldoveni si munteni in deplin acord…! As putea sa-ti vorbesc pe argumente concrete mult dar vad ca eviti adevarurile istorice sau le ei doar pe cele care te intereseaza fiind usor de deturnat ca sens, adica de manipulat. Cat despre 9 din zece romani din Italia, pai tu probabil ca erai in rand cu ei, pt. ca Romania nu e o tara de sfinti, are si lenesi, hoti, lichele dar si oameni harnici, muncitori, intelectuali etc…, de vreme ce ai cunoscut hotii si lenesii ne putem da seama in ce cercuri te invarteai, ca doar in Italia nu s-au dus numai hotii din Romania, aici se vede minciuna si nesimtirea ta, odata in plus.

 30. Bravo, Constantin Tanase, citind versurile tale s-au mai bine zis durerea care a izbucnit din sufletul tau vezi cu adevarat framantarea moldovenilor (dintre Prut si Nistru)…Si cu asta ce-am facut? Dar ar trebui sa facem multe, pentru ca avem de facut multe, in primul rand sa fim uniti ca sa putem ajunge scopurile, sa votam, sa sustinem acei baieti tineri cu idei noi, inovative dar nu absurde…, sa cerem si sa ajungem la aceia ca politicienii, guvernul si administratia teritoriala de orice scara sa nu poata sta in functii de stat mai mult de-o singura legislatura (4-5 ani). Si inca o chestie importanta, aici in europa am intilnit companii care in rindurile ei nu primeste la munca 2 din aceiasi familie si nu numai, nu pot fi frat, surori, copii…s.t.a.m.d. Cred ca ar fi o idee buna in lupta cu nanasismu, cumatrimu si clanurile de orice nivel n-ar fi…
  Vreau sa spun ca uite eu sunt in Italia de 15 ani, si in ultimii ani ca sa votam atat eu cat si altii faceam strada de la Milano la Bologna de peste 400km (dus-intors), altii si mai mult, iar majoritatea fiind acasa la Moldova le vine greu sa faca doi pasi ca sa voteze, nu numai dar replica slogane :,,da ce se va shimba daca voi vota,, , s-au ca de obicei deja dupa votari la care n-au partecipat: ,,vezi ca nu s-a schimbat nimic,,. Nu asteptati sa vie altii in locul vostru ca sa va conduca tara, fiti mai constienti, partecipati activ la dezvoltarea democratica a tarii…

 31. Iata ce spune M. Eminescu cu mult inaintea unirii romanilor, pe la 1870, marele poet, ca toti ceilalti intelectuali autentici, avea constiinta spatiului in care traiesc romanii, delimitand clar acest spatiu, aratand care-s marile probleme ale romanitatii la acea vreme, oarecum asemanatoare cu cele de azi. Asa ca acest Igor, aceasi mancurti erau si atunci, sigur la o alta scara, dimensiune a timpului, aceleasi omizi, aceasi derbedie, aceasi tradatori si straine de aceasta natie, corcituri frustrate….! Igor, spurcatule, doar n-o sa spui ca Eminescu, Iorga sau Enescu manipuleaza istoria, ca te bate Dumnezeu moldovane…,stiu, ati fi in stare, mai ca ai vrea sa zici asta dar, e clar, te faci de ras si-n fata moldovanilor tai care cand aud de Eminescu o iau la fuga…!
  Pt. maldavanul Igor, iata cateva versuri de la mare poet, poate Dumnezeu il va lumina intr-o zi pe smintitul Igoras, mare-i Dumnezeu.

  DOINA

  De la Nistru pân- la Tisa
  Tot Românul plânsu-mi-s-a
  Ca nu mai poate strabate
  De-atâta strainatate.
  Din Hotin si pân-la Mare
  Vin Muscalii de-a calare,
  De la Mare la Hotin
  Mereu calea ne-o atin;
  Din Boian la Vatra Dornii
  Au umplut omida cornii
  Si strainul te tot paste,
  De nu te mai poti cunoaste.
  Sus la munte, jos la vale
  Si-au facut dusmanii cale;
  Din Satmar pâna -n Sacele
  Numai vaduri ca acèle.
  Vai de biet Român saracul,
  Indarat tot da ca racul,
  Nici îi merge, nici se-ndeamna,
  Nici îi este toamna toamna,
  Nici e vara vara lui
  Si-i strain în tara lui.

  Cine poate spune in versuri asemenea doina, nimeni, doar Eminescu, cine poate sa aiba o dorinta pt. neamul sau, multi dar nimeni asa cum o are Eminescu. Citeste Igoras, baga la cap ce spunea Eminescu pe la 1880:

  Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie

  Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
  Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?
  Braţele nervoase, arma de tărie,
  La trecutu-ţi mare, mare viitor!
  Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul,
  Dacă fiii-ţi mândri aste le nutresc;
  Căci rămâne stânca, deşi moare valul,
  Dulce Românie, asta ţi-o doresc.

  Vezi Igore cine m-a manipulat pe mine, chiar M. Eminescu, cum sa le scoti romanilor asta din cap, niciodata, cum sa le spui moldovenilor ca ei nu sunt romani cand insasi marii lor oameni de cultura, cadoul lui Dumnezeu lasat acestor meleaguri, spun clar si imposibil de combatut de cei mai inversunati dusmani al acestui neam, un lucru e clar, mai putin pt. maldavani, suntem romani si punctum.

 32. Bai furnica spurcat esti tu!!! si daca vrei multe alte cuvinte urate dar nu cred ca forumul a fost deschis pentru asta, ceia ce spun nu sunt minciuni si fiecare moldovean (Rep. Moldova) care se afla pe la 1997-2000 la Milano, Italia o pot confirma di 10 Romani (Romania) 9 erau veniti in Italia doar cuy produsul si doar 1 la munca, asta-i bre statistica si iti place tie ori nu asta-i adevarul

 33. Dar cel mai important asa si nu am primit raspunsul cand in afara de 1918-1940 Moldova dintre Prut si Nistru a fost cu Romania. S daca suntem frati cum chemi tu actul de tradare di partea armatei romane in 1940 cand au dat Moldova fara nici o lupta…

 34. Ce-ai mutit bre furnica, ori tot stii sa inaintezi numai scriitorii, muzicienii, oamenii de arta…nimeni nu le neaga celebritatea asa cum nimeni nu neaga nici pe Tolstoy, Dostoevschi, Cehov, Ceaikovsky…nu cred ca sunt mai putin recunoscuti in toata lumea. Mai xenofobule da ce de Antonescu ai uitat? de carca voastra cu Hitler ai uitat, ari asta iti frige ochii…

 35. Da furnica vezi ca eu n-am frica si imi expun numele iar tu ca un las doar cu pseudonim…

 36. si daca merge vorba de scoala, studii atunci ba ,,furnica,, imi spui si noua mai putin carturari ca tine ce studii ai??? si unde le-ai facut…

 37. Da si ultima ba moldoveni romanizati ce sunteti (furnica, patriciu, fara cuvinte…) daca voi v-ati pierdut origenea pentru ca v-a asimilat cu tot cu maruntae in statul roman asta nu inseamna ca si rusii au reusit sa ne asimileze pe noi, ca noi tot moldoveni am fost, suntem si vom fi, iar voi sunteti deja romani si doar cand vor sa va injoseasca va tot chiama-moldoveanul ala…, va cunosc si nu putin , mai mult am si ginere roman chiar de la Suceava…asa ca cunosc foarte bine situatia voastra moldoveneasca din interiorul romaniei… Nu am a spune de rau de moldovenii din Romania dar n-are rost sa discutam de romanii-romani ca nu aveti sanse sa ma contraziceti…

 38. Nu-ti place titlul de spurcat, dar ce altceva esti cand tu arunci cu noroi in neamul romanilor spunan tot felul de minciuni cu pretentia de adevaruri, ce-ai vrea, pt. prostie si port ilegal de creier sa-ti spun bravo maldavane, baaa tantalaule, cu-i semeni tu asa da dastept, hmm, mai ai frati acasa..!? In Italia lucreaza multi vecini de-ai mei, unii, fosti colegi de serviciu care si-au pierdut serviciile, prieteni, mare parte au cel putin studii medii si calificari in diverse meserii….,daca tu imi spui ca din 10 romani 9 is la „produs”, matematic vorbind, inseamna ca 90% din romanii din Italia, unde sunt vreo 1.500.000 de romani, adica, 1.350.000 de romani, conform celor spuse de tine, sunt la furat, la produs, is niste lenesi, niste hoti, etc…, da-mi voi sa-ti spun, esti unul dintre cei mai mari cretini maldavani pe care i-am intalnit, istorie nu stii, aritmetica elementara n-ai habar, de mintit minti, de manipulat si de laudat nu te intrece nimeni ! In Basarabia or fi numai sfinti, ma faci sa rad, eu v-am avut ca si colegi in facultate, pe bani contribuabilului roman pe care tu-l faci lenes si hot, burse platite de Statul roman, cred ca si tu ai trect prin aceste scoli, spurcatule, taci chitic, cu unele exceptii, vrei sa-ti spun eu cine-s maldavanii, ba prostule, daca-ti spun despre maldavanii tai ce faceau in Romania, ai sa spui ca am inventat sau ca sunt rau intentionat, n-are sens, nu-mi face cinste sa povestesc asa ceva, cat despre tine, esti un mare nesimtit, ai putina scoala desi esti cam batran! Vecinii, colegii de munca si prieteni mei sunt oameni harnici, cu scoli si educatie, toti lucreaza pe bani adevarati in Italia, unii in constructii, altii in comert, turism, medicina, IT, menaj, etc, printre ei s-au dus si lichele, hoti, oameni cu putina educatie, prieteni mei NU v-au descris pe voi, maldavanii, ca fiind sfinti, au spus doar ca aveti o mentalitate tipic ruseasca, din topor, cum spunem noi, adica badarani si antipatici, n-am sa comentezi cum sunteti voi vazuti in Italia de catre romani, n-o sa-ti placa…,doar atat am sa-ti reamintesc, moldovanii din Italia au pasoport romanesc, marea majoritate, imi aduc aminte, ce scandal faceati pe la ambasada ca nu va da Statul roman cetatenie, ca va discrimineaza, spuneati ca aveti origini romanesti, bunei vostri, bla,bla…, ati depus juramant fata de Ro, v-ati dat peste cap ca sa obtineti pasaportul, cum ai facut si tu, spurcatule, scarba ce esti, de dai sfant acum, dar asta nu mai conteaza, astia-s maldavanii, oameni de doi lei, carpe, cand ati vazut saci-n caruta v-ati dat arama pe fata, ati inceput: Romania e o tara care ne-a tradat, nu ne da, nu ne face, e plina de lenesi, de hoti, e o tara imperiala, etc, etc. ce va venit la gura aia ati zis, batjocora sa fie…,ati aruncat pe forumuri cu noroi cat s-a putut, romanii is niste hoti, niste lenesi, dar is bune pasapoartele lor, ei sunt in UE, in NATO….,trebuie sa profitam, avem acet drept, si-au zis maldavanii, texte de oameni fara caracter, dupa mintea si chipul lor..! Maldavanilor, moldavanilor…..,ce jigodii, ce parsivi de oameni, DAR, falosi, ei se cred destepti, tot ei mai cred ca nu-i vede nimeni cine-s si ce fac, ei nu sunt ca restul, nu trebui amestecati, sunt speciali, au un caracter duplicitar care le permite sa suga de la mai multi, de la rusi, spanioli, italieni, romani, asta-i o virtute in opinia moldovanilor, sunteti ca-n povestea aia, ” curva se dadea fecioara desi era sefa bordelului” …, astia-s maldavenii tai Igor, asta in cateva cuvinte, ATENTIE, a nu se confunda cu romanii basarabeni, e altceva, pt. ei, Notre Respect! Vezi tu Igor, cand vrei sa o faci pe grozavul sau pe desteptul, ca o sugestie, fa-o la tine in sat poate te crede cineva, in nici-un caz nu veni cu asemenea baliverne pe forumuri unde sunt romani, de prosti suntem satui, avem si noi in RO destui, ca doar n-om fi o tara numai de destepti si de sfinti asa cum sunteti voi. Stim, cunoastem specia numita maldavani…, la ei toata lumea are numai calitati, sunt toti educati, destepti, frumosi, au di tate, ce sa mai, in Italia ei sunt chemati ca specialisti in domenii de varf, rasa ariana frate…,maldavencile lor nu sunt la produs ca celelalte, NU, fete destepte, serioase, marea majoritate vor sa se calugareasca, asa am auzit. Igoras, Igoras, daca mustele ar face miere ce bine ar fi..!

 39. Igor, ba prostule, ma cheama, Furnica Paul, numele de familie e Furnica, tu chiar nu ai minte de loc..!??

 40. Igor, „actul de tradare de la 1940” cum il numesti tu si maldavanii care incerca sa manipuleze istoria, aia facuta de rusi si de maldavani, ce sa zic, esti repetent amice la istoria reala, tot iti explic ca nu stii istorie nici la nivelul clasei a IV dar degeaba ii explici, el o tine pe-a lui, e o vorba, cu prostul nu te pui frate, are mintea odihnita. Pt. cultura ta Igoras, in 1940. Romania nu avea practic ce sa faca, era limpede pt. toata lumea, toate canalele diplomatice anuntau lucruri grave la adresa Romaniei, de altfel, la adresa tuturor statelor din Europa, cu mici exceptii, Germania + Ungaria ne amenintau din vest, lucru care s-a concretizat prin dictatul de la Viena cand o parte din Ardeal a fost cedat Ungariei sub amenintarea Germaniei, in sud, Bugaria ne ameninta, lucru care s-a concretizat imediat prin cedarea Cadrilaterului catre Bulgaria, in est URSS-ul, era limpede, toate canalele diplomatice ale RO anuntau intentiile URSS-ului de a recupera cu forta Basarabia….,in concluzie, Romania risca sa piarda enorm daca nu ceda aceste teritorii…,e logica care o intelege orice om cu nitica minte. Maldavanii nu inteleg asta, ei stiu una si buna, au fost tradati, Ro trebuia sa lupte impotriva URSS, Germaniei, Ungariei si Bulgariei…, dupa mintea ta, inca odata, iti repet, esti un mare, mare idiot amice.

 41. cateva retusuri la cele scrise in postarile de mai sus.

  La 1880 a fost scrisa poezia „Doina”, Romania exista deja de la 1859, in text faceam referire la Unirea din 1918 pe care Eminescu nu a trait sa o vada, considerata, Marea Unire.

 42. Ba fiu de curva esti tu igor..stii ce zicea ambasadorul romaniei de la pisinau? ca moldovenii merg in italia cu pasaport romanesc sa se laude ca sunt basarabeni. ia vezi ce zicea marele poet g vieru de la podul de flori..trebuia sa reintoarca vizita moldovenii romanilor…dar ei au venit cu specula,,citat dintr-un reportaj de stela popa marelui g vieru.voi a-ti fost curve cu 2 fete mai mereu basarabenii.mai tii minte prin anii 90 candabiau se deschidea granitele..si cand romanii mergeau la voi erau jefuiti de raketi,,uite-te la stiri..numai crime si la voi din cauza alcoolismului..uite-te la estoni.lituanieini.letoni..unde sunt ma..si cum arata tara lor.au coloana ma..numai voi sunteti comunisti si cu bielorusii.si se vede economic.si in toate ramurile la ce nivel sunteti..

 43. Bai Igore, voi, moldavanii, nu va ganditi decat la voi, egoisi si nesimtiti, de aproapele vostru n-ati auzit, ce-o mai fi si ala, doar curul vostru conteaza, de asta, printre multe altele, faceti nota discordanta in tot si in toate, iesiti in evidenta ca elemente negative. Auzi text la Igor, nume get-beget de maldavan, venit din stema Calmuca, citez: „Dar cel mai important asa si nu am primit raspunsul cand in afara de 1918-1940 Moldova dintre Prut si Nistru a fost cu Romania” :))

  Uita-te ba repetentule la regatul dac din timpul lui Burebista, uita-te in istoria lumii care o invata toata lumea de pe planeta asta, vezi ca hotarele Daciei erau pe la Bug in est si pana la Pesta pe Dunare in vest, ai auzit de Bug…, e mult mai la est de Republica lu`Peste Prajit…!?? Romania e vechea Dacie ba baule, tu tot nu pricepi…,ba, tu esti zero, nu stii chiar nimic, ati fost in componenta Romaniei/Daciei acum mai bine de 2000 de ani…., asta nu se pune, nu-i asa, tu nu operezi cu miile de ani doar cu zecile si uneori cand iti convine cu sutele…! Romania are teritorii la toti vecinii, in Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Serbia….., cand noi eram pe aceste meleaguri, doar greci ne erau vecini, in rest era un dute-vino d-ali de panarame ca tine, sigur, pastrand proportia timpului.

  Despre I. Antonescu, ba esti idiot sau chiar nu stii, ce nu e clar, ca maresalul Antonescu era TOT poporul roman, daca nu era maresalul Antonescu crezi ca armatele romane nu ar fi avut un alt maresal Antonescu…., ba, voi, tu mai ales, esti de o prostie rarisima, pune-te ba in pielea conducatorilor statului roman de la acea vreme, ce ai fi vrut sa faca…!?? Romania pierdusera jumatate din suprafata si o treime din populatie in urma intelegerilor ruso-germane, unele tari, mai rau, au fost desfiintate, vezi, Austria, Polonia, Cehoslovacia, clar, Romania trebuia sa merga cu Germania altfel avea soarta celor trei, obligat trebuia mers contra URSS pt. a recupera ce se mai putea, Romania era”rupta din trei directii, in vest, sud si est, ti-am explicat, uita-te in istorie daca nu ma crezi. Conducatorii politici si militari ai RO la acea vreme, oameni deosebiti, nationalisti si iubitori de tara au incercat toate variantele posibile si imposibile, practic nu aveam alta solutie. Antonescu a fost si va ramane un mare erou roman pt. Ro si pt. romani, nu intru in detalii, dar nu are cum sa fie erou pt. rusii pe care ia atacat, logic, pt. ei era fascist, pai ce pt. noi Stalin e erou…,da judeca un pic, chiar nu poti intelege. URSS-ul din clipa in care a luat Basarabia si nordul Bucovinei+ Herta , logic, era o chestie de timp pana cand avea sa fie atacata de RO, numai cu Germania am fi reusit, singuri n-aveam sanse, doar germanii, numai ei ne-au asigurat recucerirea Basarabiei, la drept vorbind chiar aveau toate sansele, au fost singurii….,ce era de facut…,zii tu desteptule..!? In sud, cu bulgarii nu avea rost, Cadrilaterul, de drept, nu era al nostru, in vest, nicio sansa sa lupti contra Germaniei si Ungariei, te desfiintau, de fapt, Ungaria vroia toata Transilvania…! Pune ba mana si citeste istorie, in pi.da matii si nu mai delira pe forum..!

 44. Fara Cuvinte, :)), mia placut logica ta, eu stiam ca Igoras e fiu de catea, nu m-am gandit, dar ai dreptate, cateau e catea, e o curva…! 🙂

 45. erata: mi-a placut…., cateaua e catea…!

 46. D-le Furnică!
  Te-am citit ai zis bine.Da citindu-l pe acest Igortaş ienicerul rusesc,m-a cuprins o mara-mare-mare ruşine pentru că avem aşa,cum le zic ruşii, bîci,muli,barani,etc.În limba română,mai în scurt se numeşte rîsuri.
  Mă,Igoraş,unealta comunismului stalinist de desbinare în români şi moldoveni,dacă vezi că în capul tău flueră vîntul de prostie,de ce mai scrii aici,vrei să faci de rîs de tot Basarabia,să ne faci să intrăm în pămînt de ruşine că avem debili locali atîţea.
  Ţi-am pus întrebarea,de ce moldovenii din Bucovina,răpiţi de austrieci încă la 1775, se consideră de rînd cu oltenii,muntenii,ardelenii,dobrogeni,bănăţenii, moldovenii de peste Prut ca Români, pe cînd maldaveni ca tine dintre Prut şi Nistru numai maldaveni. Trebuia să te gîndeşti, să analuizezi în mintea ta să-ţi explici,apoi să sacrii ceva aici,dar,aşa, văd căţi-ai pus scopul să ne faci de rîsul curcilor cu debilismmul maldavenist…
  Anatol Marin

 47. Ba imbecili spurcati ce sunteti si curve tradatoare de blegi (ma refer la Furnica si Fara cuvinte). Ba lepadaturilor si ,,pedagogilor,, ce sunteti nu are rost dar va aduc la cunostinta ca sunt specialist in medicina, fisioterapeut de profesie eu cat medic de familie sotia mea si nu niste blegi prosti si hoti ca voi fii de curve ce sunteti. Mai mult ca atat aveti un mare noroc dar nu se stie mai pana unde si cand, caci daca va-ti face in fata mea v-as arata eu ce inseamna sa fii maldavan roman si moldovean din Moldova, cred ca nu ati mai avea voi timp sa zberati din dosul muierilor dar in cel mai bun caz ati cauta dintii prin colb curve fatarnice ce sunteti. Ba rahaturi ce sunteti eu v-am intrebat clar si nu ironic in afara de perioada 1918-1940 cand am mai fost noi cu voi (romanii) impreuna de la perioada lui Stefan cel Mare incoace si voi dobitoci care stiti istoria ma purtati in perioada cand ati fost cuceriti de catre romani si mai mult in perioada dacilor, apoi cretinilor nu incercati in discutie sa evitati raspunsuri concrete. Mai mult, dobitocilor, in urma luptelor duse intre imperul tarist rus si poarta otomana pentru esirea si dominarea pe Marea Neagra ati fost eliberati si voi, si bulgarii si alte popoare balcanice si nu numai, intregi teritorii si state di Caucaz. Clar ca voi (Romania) ati luptat si voi ca aleati cu Imperul Tarist Rus in urma biruintelor ati impartit Moldova voastra si a noastra si din acel moment n-am mai fost impreuna, asa ca daca Moldova a fost dezmembrata nu e vina doar a rusilor da si ale Romaniei de atunci (si de azi-asa ca de fapt asta a fost prima tradare di partea Romaniei, iar al doilea a fost 1940 cind fara lupta ne-ti dat iarasi pe mana rusilor deja comunisti si acum mai comentati curve cu 12 fete ce sunteti), asa ca teritoriul nostru niciodata n-a aderat la marea unire, daca ati si aderat asta ati fost voi Moldovenii din Romania de astazi iar noi eram acolo cui iam revenit ca trofeu in urma intelegerilor de pace de pe timpurile respective, asa ca ba dobitocilor pis eu pe vorbele si studiile voastre. Am incercat de la bun inceput sa discut dar nu v-a placut ca nu suntem adepti al ideelor voastre, da bai frati de cacati ce sunteti prea multe ori ne-ti tradat ca sa va ma credem si acum.
  P.S. e bine ca invatati istoria descrisa de statul vostru de origine Roman dar pe glob istoria este descrisa nu numai de voi si nu numai de Rusi mai sunt si alii care au descris-o asa ca daca vreti sa fiti intradevar dezvoltati multilateral atunci mai aruncati ochii si in cartile descrise de alte natiuni (state ca ex: bulgaria, serbia, armenia…s.t.a.m.d) si referitor la actele romanesti , da bre astai adevarul fiind nerecunoscuti in drepturi, titluri de calatorie s.t.a.m.d. sunt nevoiti sa ceara cetatanie romana, bulgara,rusa numai ca sa-si deschida drumurile si caile spre supravetuire si nicidecum ca patrioti romani. E greu dar asta-i adevarul, si alta nu uita ca toti care au cetatenie romana au si cetatenia Republicii Moldova!!! De ce??? cu prima ocazie va trimitim la dracu-n praznic…. Mai mult eu nu am si nici nu astept cetatenie romana pentru ca am ambitii, cinste si onoare uite-asa mai potlogarilor si pedagogilor ce sunteti, inca-o data rugativa sa nu avem ocazia sa ne intalnim ca-i belea de voi …

 48. Ba patriciu iar tie personal caci dupa cum inteleg esti inca si un sugaci de… si mai mult badla cufurita de tradator de neam ce esti spune-mi cand si cum ca ti-as face personal o vizita ca sa te scuip direct in ochi fata de toata mahalaua si satul tau de bastina, petuh gamburgschi ce esti…sugaci…

 49. Ba furnica ceia ce va promis voua Hitler noi stim , dar cum crezi tu ca avea sa-si mentina promisiunea chiar daca reusea sa domineze tot globul dupa cum visa el, Hitler??? Ati avut numai iluzii dar niciodata si putere, iar de principii si ambitii nici nu mai vorbim…

 50. Ba pi.da matii de furnica, tu tot mintea furnicii o ai, istoria eu o stiu si mult mai bine ca tine un alt lucru e la mijloc care tu incapatinatule vrei s-o tii pea ta ca cum n-ai da doar rusii au destramat moldova iar restul au fost sfinti, asta dupa luptele duse impotriva portii, si in 1940 sarmana armata n-a avut alta esire dupa cum spui tu si dupa cum stiu si eu dar tradarea cum n-ai incerca tu sau altii s-o lamureasca tot tradare ramane, blegule. Important nu sunt circumstantele dar faptele…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *