Val Butnaru: Ori Unirea ori pieirea! Mircea Popescu: Gena națională

Val Butnaru: Ori Unirea, ori pieirea!

Deputaţii găgăuzi vor referendum pentru adrerarea la comunitatea euro-asiatică. O rusoaică de la Publika TV, Pahomova, vrea referendum pentru conferirea limbii ruse a statutului de limbă de stat. Şi ea nu e singura. Comuniştii vor introducerea bicolorului roş-albastru, după modelul transnistrean roş-verde, şi interzicerea tricolorului pe care Voronin l-a numit drapel fascist.

Nu s-a auzit nicio vorbă, nicio reacţie a autorităţilor din Moldova de Est la aceste şi multe alte iniţiative preţioase ale Moscovei. Încă odată: dacă mâine va avea loc un referendum la orice temă idioată propusă de ideologii ocupanţi, rezultatele vor în fi folosul lor. Şi nu doar din cauza că moldovenii sunt blegi, cu creierul teşit şi cu sindromul Stokholm băgat adânc în cerebel.

Milionul plecat în căutare de un trai mai bun ne va juca festa, odată şi odată. Satele sunt goale. Cei rămaşi sunt pustiiţi şi beau până la idiotizare. Copiii cresc gata mancurtizaţi. Cuţitul a devenit cel mai accesibil şi operabil argument în polemicile şi confruntările de idei de prin mahalale scufundate în beznă. Criminalitatea arată altfel decât în rapoartele Ministerului de Interne.

Moldovenii devin tot mai puţini la număr. Pericolul dezaţionalizării nu e o invenţie a mea. Dacă lucrurile merg tot aşa şi mai departe, ruşii şi acoliţii lor vor hotărâ nestingherit soarta acestui pământ. Ori îi aducem înapoi pe cei plecaţi, lucru irealizabil după mine, ori declanşăm o discuţie nemiloasă privind viitorul nostru. Să decidem, odată şi odată, dacă putem supravieţui fără România ca neam.

Problema se pune în mod tranşant: ori Unirea, ori pieirea!

http://valbutnaru.union.md/ori-unirea-ori-pieirea 

Mircea Popescu: Gena nationala

Ne aflam intr-un an de mare simbolistica nationala. Se implinesc 200 de ani de la prima ocupatie a unei parti din teritoriul national de catre Imperiul de la rasarit.

Acest teritoriu national, nucleu al romanismului si chintesenta implinirii istorice a natiunii romane in lunga sa existenta de peste 2000 de ani, este locul primordial in care fiecare roman isi regaseste radacinile si-si trage seva.

De aceea, lichidarea efectelor instrainarii unor regiuni intregi ale Romaniei in urma unor accidente ale istoriei prin trasarea de granite artificiale, impuse intotdeauna de altii, intre fiii aceleiasi natii, devine o datorie a fiecarui roman si o problema de supravietuire nationala, iar abdicarea sau punerea la indoiala a aceastei datorii este un act de tradare nationala.

Se vorbeste de pragmatism, de europenism, ridicand in slavi tendintele de unificare europeana prin eliminarea unor granite fizice, si prin instituirea unei cetatenii universale, dar se pierde din vedere ca arealul fiecarei natiuni este imprimat in adancul fiintei oricarui membru al natiunii si de aceea nu poate fi sters cu buretele. Aceasta este amprenta caracteristica a DNA-ului nostru ancestral, “gena” noastra nationala. Astazi natiunile trebuie sa lupte pentru supravietuire in fata tavalugului unificator al globalizarii fara control care incearca sa extirpe “gena nationala” printr-o adevarata “inginerie genetica”.

Iar experimentul operatiei pe “gena nationala” a romanilor este in plina desfasurare in Basarabia, unde guvernele care s-au succedat la Chisinau au abandonat sub diverse pretexte ideea unirii, datoria primordiala a fiecarui fiu al poporului roman. Declararea intentiilor unioniste si grija fiecarui roman de a nu se dezradacina, de a apartine unei entitati, de a avea constiinta radacinilor sale, sunt declarate de dusmanii nostri ca fiind nationalism romanesc, vulgar si periculos pentru expansiunea agresiva a altor valori spirituale si morale menite sa submineze traditia, obiceiurile, etica, credinta si chiar cultura nationala. In felul acesta se lucreaza eficient pentru eliminarea caracterului national.

Am spus Basarabia pentru a sublinia caracterul regional, nu national al teritoriului din stanga Prutului. Adeptii statalismului moldovenist induc o stare artificiala de confuzie accentuind faptul ca provincia Moldova si moldovenii se regasesc pe ambele maluri ale Prutului, dar eludand cu buna stiinta faptul ca Moldova istorica si-a avut intotdeauna capitala pe partea dreapta a Prutului, fie ca a fost Baia, Suceava, sau mai tarziu Iasi. Rezulta clar ca actuala Republica Moldova alcatuita din cateva judete moldovenesti nu este decat o simpla “facatura”, o tara artificiala, fara traditie, fara resurse si fara posibilitati economice de supravietuire de una singura si de aceea fara destin.

Iata de ce, viitorul acestei regiuni romanesti va fi doar in cadrul unei singure Romanii, fie ca unora le place sau nu, fie ca unii sunt constienti sau nu.

Benjamin Franklin spunea in perioada formarii natiunii americane:  Gentlemen, we better hang together or will surely hang separately”. In pofida jocului de cuvinte din engleza, traducerea libera in contextul actual ar suna cam asa: “Fratilor, mai bine sa fim impreuna, deoarece separati vom dispare in mod sigur ”.

Si nu este vorba doar de teritoriu, ci si de poporul roman care s-a format inclusiv in acest spatiu al Basarabiei. Este vorba de ROMANIA definita ca fiind “complexul alcatuit din teritoriul national (teritoriul de formare si dezvoltare al poporului roman), populatia aferenta acestui teritoriu si natiunea romana raspandita in afara acestui teritoriu.” Populatia aferenta inseamna o componenta nediscriminata a acestei Romanii, indiferent ca-i vorba de romani, evrei, tatari, ucraineni, unguri, rusi. Doar asa vom putea avea sentimentul profund ca apartinem unui loc al nostru indiferent de vanturile care bat dinspre Rasarit sau dinspre Apus. Iar o asemenea definitie a Romaniei ne da constiinta unui neam cu adevarat mare si important intre neamurile lumii, un neam care poate si trebuie sa-si impuna vointa asupra destinului sau national.

A trecut vremea discutiilor despre unire. Acum, cand  celor din din stanga Prutului li se insufla propaganda moldovenista a unei natiuni diferite de cea romana, este important sa gasim solutiile si sa actionam impreuna pentru a supravietui ca natiune unita. Framantarile  care duc la formarea diverselor miscari prounioniste in acest al 200-lea an care marcheaza cotropirea teritoriului national roman, dovedesc ca in inimile romanilor incepe sa se trezeasca dorinta revenirii la normalitatea refacerii Romaniei si a poporului roman reunit intre aceleasi hotare prin stergerea granitelor interioare pe care ni le-au impus neprietenii.

Nenumaratele incercari unioniste sporadice, asemeni unor izvoare care devin rauri, trebuie sa se transforme in marele fluviu al Unirii care sa ne poarte spre telul nostru comun, Romania Reintregita.

Suntem oare suficient de maturi, suntem oare suficient de decisi sa ne intindem mainile? Vom putea spune seara, inainte de culcare, cu mana pe inima: “Doamne, si astazi mi-am facut datoria de roman“?

http://mipopescu.wordpress.com/6-basarabia/gena-nationala-2/


Loading Facebook Comments ...

157 Comments

Add a Comment
 1. Pentru patriciu daca doresti chiar de maine pot sa-ti asigur un post la Coste & Jenea fara nici o problema, doar imi confirmi eu sun colegii de breasla printre care un coleg de studii, sef de sectie asa ca prin cunostinte pot sa-ti asigur un post, crede-ma c-ai sa fii tratat bine daca doresti… destul de serios, indiferent ca ne contrazicem, ghindeste-re bine.

 2. Bun d-na Vitalie n-am sa mai trascriu nimic, pur si simplu vazind ca cu unele persoane nu e posibil de discutat dintr-un simplu motiv ca nu sunt in stare sa argumenreze si sa dialogheze la concret, doar insista ca nimeni n-a scris corect in afara de Romania, mai mult nu au nici sapte ani de acasa nemaivorbind de studii, se socot ei intilegenti dar dupa cum le-am deja raspuns (la ceia ce mi-au scris) pot sa-i ajut ca sa se trateze putin s-au mai mult, pentru ca cand nu sunt in stare sa argumenteze unica ce stiu sa latre ca cainii turbati: rusii, comunistii si emotii, emotii multe dar cind se ajunge la intrebari concrete sunt epuizati sau incearca ceva sa lamureasca doar abstract (dar istoria nu este o abstractie, in arte da in istorie nu…). Sunt sincer si repet nu fac parte nici dintr-un partid si nici dintr-o miscare, am parerile mele asa cum toti pot sa le aiba, dar nu-mi place modul cum unii incearca doar cu entusiasmul sa convinga… Daca-i cunoasteti pur si simplu spunetile ca si biblia o citesc multi si la fel si parerile sunt diferite…cu atat mai mult istoria unde nu este doar o singura sursa…ca echivalent pentru toti, asa ca toti incearca sa toarne apa la moara lor…si daca baietii sunt tineri fara multa practica de viata asta ii da pe fata…am crezut ca poate intradevar gasesc in discutii ceva interesant, nou dar numai in date si fapte nu doar agresivitate necontrolata, am impresia ca baietii au pur si simplu plan ca sa tumaneasca creerii la acele persoane care sunt prada usoara pentru ca n-au idee de loc de istorie….

 3. Pt Igor

  Fiecare cu pozitia, pregatirea si gradul sau de intelegere. insa blogul meu e spatiu public si nu poate fi monopolizat de nimeni. Nimeni nu detine adevarul, daor ca fiecaruia i s epare ca el il detine. Trebuie masura si bun-simt, indiferent de pozitia impartasita. Fragmente mari, coplesitoare, lasa impresia de obstructionare a blogului si eu nu doresc acest lucru pe blogul meu.

 4. corectat: d-na Vitalia

 5. Cer scuze d-na Vitalia dar am sa fiu sincer e prima data cand incerc sa scriu pe forum…daca cu asta am deranjat cer scuze dar ca tema imi era aproape de suflet…

 6. D-le Igoraş!
  Te felicit că eşti mai deştept ca toţi savanţii care au demonstrat că moldovenii sunt parte a naţiunii române. Nu ţi-i enumăr,dar îţi spun un lucru: Ştiu că absurdul se combate cu alt absurd. Ceea ce scrii d-ta din punctul de vedrea unora e absurd. Ştii fiecare are dreptul să-şi declare liber propria identitate.Eu mi-o declar pe a mea de naţiune nisporeană. Eu aşa doresc şi aşa cred. Maldavenii ca d-ta sunt ocupanţi la noi. Republica Nisporeni o declar chear acum.
  Naţiunea în primul rînd e educaţia. Sunt destule dovezi că majoritatea moldovenilor provin de la cumani tzrecuţi la limba română. Naţiunea e în primul rînd educaţia nu sîngele. Mai multă înţelepciune ca d-ta în privinţa asta are Ion Africanul( John Onoje) ce are conştiinţa deja că aparţine marii naţiuni române,nu a naţiei moldoveeneşti inventate de comunismul stalinist. Apropo,de ce nu mi-ai explicat unde era naţia moldovenească în nota lui Molotov din 26.06.40,acolo el spunea că majoritatea populaţiei Basarabiei sunt ucraineni şi că a fost ruptă unitatea de veacuri a Basarabiei şi Ucrainei. Văd că degeaba te întreb,nu ştii,îţi spun eu.
  Naţia moldovenească ca ceva deosebit de cea română încă nu fusese inventată, iar aberaţiile separatiste despre moldoveni ca ceva deosebiţi de români au fost scrise mai apoi de alde Lazarev,Mohov şi alţii.
  Dacă te-ar durea de neamul moldovenilor, ai mulţumi „eliberatorilor” din răsărit de faptul că te-au eliberat de conştiinţa că moldovenii sunt parte a naţiunii române prin a ajuta poporul novgorodean şi pscovean,ce au avut stat independent de Rusia cu mult înainte de apariţia Rusiei,prin a le acorda sprijinul mediatic ca aceste popoare să se elibereze de ocupaţia rusească .Doar ruşii te-au ajutat să te „eliberezi” de români,cinstit ar fi din partea d-ta să ajuţi poporele novgorodean şi tambovean să se ELIBEREZE DE OCUPAŢIA RUSEASCĂ.
  Referitor la costea şi jenea. Dacă ai cunoscuţi pe acolo,înseamnă că deja ai fost acolo,dar ai fugit,n-ai terminat lecuirea pînăla capăt. Dute urgent şi te lecueşte,nu de alta,dar dacă nu te lecueşti de moldovenism primitiv,rişti să fii luat în derîdere nu numai de Ion Africanul,ci şi de copiii de la clasele primare. Spre exemplu,ca acum ţin minte,eram prin clasa a III-a sau a IV cînd bunicul,de la Grozeşti de pe malul Prutului, cînd l-am întrebat de ce partea ceea de sat moldovenii sunt şi români,iar asta nu,o singură dată mi-a explicat,şi am înţeles. De ce îţi spun să te lecueşti:Dacă ai citit atîta şi n-ai înţeles cine eşti,pe cînd chear şi nişte copii înţeleg asta,ori serveşti pentru ceva străinii ce vor naţiunea română desbinată în moldoveni şi români,ori trebuie să continui lecuirea….Dacă nu eşti remunerat cumva pentru asta,înseamnă că citind atîta şi neînţelegînd cine eşti,trebuie urgent să-ţi continui lecuirea,altfel degrabă nu numai copiii vor rîde de moldovenismul dvoastră primitiv, ce îl răspîndeşti cu aere de mare savant,mai deştept ca toţi savanţii. (Da,am uitat să te felicit că eşti mai deştept ca Eminescu. Ce spunea Eminescu? „Suntem români şi punctum”.Dacă îl educa d-l Igoraş pe Eminescu,apoi ce naţie deosebită superioară de români mai eram noi,moldovenii dintre Nistru şi Prut,dar aşa?) Dar aşa, cum se spune la noi,de tine degrabă vor rîde şi curcile, şi va rămînea un aşa mai mare-mare-mare şi cel mai deştept ca toţi savanţii, d-l Igor, neînţeles şi batjocorit…), cu toate că poate vei aduce deja certificat de la costea+jenea că eşti sănătos mintal.
  Apropo,mai este unul pascaru,voi nu într-o secţie aţi fost,aveţi mult comun.
  Cu adîncă îndurerare pentru sănătate D-ră mintală, şi cu grija de viitorul d-ră,Anatol.

 7. ROMANIA A FOST INTEMEIATA DE MOLDOVENI CARE NU AVEAU CACAT RUSESC IN GURA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *