Val Butnaru: Ori Unirea ori pieirea! Mircea Popescu: Gena națională

Val Butnaru: Ori Unirea, ori pieirea!

Deputaţii găgăuzi vor referendum pentru adrerarea la comunitatea euro-asiatică. O rusoaică de la Publika TV, Pahomova, vrea referendum pentru conferirea limbii ruse a statutului de limbă de stat. Şi ea nu e singura. Comuniştii vor introducerea bicolorului roş-albastru, după modelul transnistrean roş-verde, şi interzicerea tricolorului pe care Voronin l-a numit drapel fascist.

Nu s-a auzit nicio vorbă, nicio reacţie a autorităţilor din Moldova de Est la aceste şi multe alte iniţiative preţioase ale Moscovei. Încă odată: dacă mâine va avea loc un referendum la orice temă idioată propusă de ideologii ocupanţi, rezultatele vor în fi folosul lor. Şi nu doar din cauza că moldovenii sunt blegi, cu creierul teşit şi cu sindromul Stokholm băgat adânc în cerebel.

Milionul plecat în căutare de un trai mai bun ne va juca festa, odată şi odată. Satele sunt goale. Cei rămaşi sunt pustiiţi şi beau până la idiotizare. Copiii cresc gata mancurtizaţi. Cuţitul a devenit cel mai accesibil şi operabil argument în polemicile şi confruntările de idei de prin mahalale scufundate în beznă. Criminalitatea arată altfel decât în rapoartele Ministerului de Interne.

Moldovenii devin tot mai puţini la număr. Pericolul dezaţionalizării nu e o invenţie a mea. Dacă lucrurile merg tot aşa şi mai departe, ruşii şi acoliţii lor vor hotărâ nestingherit soarta acestui pământ. Ori îi aducem înapoi pe cei plecaţi, lucru irealizabil după mine, ori declanşăm o discuţie nemiloasă privind viitorul nostru. Să decidem, odată şi odată, dacă putem supravieţui fără România ca neam.

Problema se pune în mod tranşant: ori Unirea, ori pieirea!

http://valbutnaru.union.md/ori-unirea-ori-pieirea 

Mircea Popescu: Gena nationala

Ne aflam intr-un an de mare simbolistica nationala. Se implinesc 200 de ani de la prima ocupatie a unei parti din teritoriul national de catre Imperiul de la rasarit.

Acest teritoriu national, nucleu al romanismului si chintesenta implinirii istorice a natiunii romane in lunga sa existenta de peste 2000 de ani, este locul primordial in care fiecare roman isi regaseste radacinile si-si trage seva.

De aceea, lichidarea efectelor instrainarii unor regiuni intregi ale Romaniei in urma unor accidente ale istoriei prin trasarea de granite artificiale, impuse intotdeauna de altii, intre fiii aceleiasi natii, devine o datorie a fiecarui roman si o problema de supravietuire nationala, iar abdicarea sau punerea la indoiala a aceastei datorii este un act de tradare nationala.

Se vorbeste de pragmatism, de europenism, ridicand in slavi tendintele de unificare europeana prin eliminarea unor granite fizice, si prin instituirea unei cetatenii universale, dar se pierde din vedere ca arealul fiecarei natiuni este imprimat in adancul fiintei oricarui membru al natiunii si de aceea nu poate fi sters cu buretele. Aceasta este amprenta caracteristica a DNA-ului nostru ancestral, “gena” noastra nationala. Astazi natiunile trebuie sa lupte pentru supravietuire in fata tavalugului unificator al globalizarii fara control care incearca sa extirpe “gena nationala” printr-o adevarata “inginerie genetica”.

Iar experimentul operatiei pe “gena nationala” a romanilor este in plina desfasurare in Basarabia, unde guvernele care s-au succedat la Chisinau au abandonat sub diverse pretexte ideea unirii, datoria primordiala a fiecarui fiu al poporului roman. Declararea intentiilor unioniste si grija fiecarui roman de a nu se dezradacina, de a apartine unei entitati, de a avea constiinta radacinilor sale, sunt declarate de dusmanii nostri ca fiind nationalism romanesc, vulgar si periculos pentru expansiunea agresiva a altor valori spirituale si morale menite sa submineze traditia, obiceiurile, etica, credinta si chiar cultura nationala. In felul acesta se lucreaza eficient pentru eliminarea caracterului national.

Am spus Basarabia pentru a sublinia caracterul regional, nu national al teritoriului din stanga Prutului. Adeptii statalismului moldovenist induc o stare artificiala de confuzie accentuind faptul ca provincia Moldova si moldovenii se regasesc pe ambele maluri ale Prutului, dar eludand cu buna stiinta faptul ca Moldova istorica si-a avut intotdeauna capitala pe partea dreapta a Prutului, fie ca a fost Baia, Suceava, sau mai tarziu Iasi. Rezulta clar ca actuala Republica Moldova alcatuita din cateva judete moldovenesti nu este decat o simpla “facatura”, o tara artificiala, fara traditie, fara resurse si fara posibilitati economice de supravietuire de una singura si de aceea fara destin.

Iata de ce, viitorul acestei regiuni romanesti va fi doar in cadrul unei singure Romanii, fie ca unora le place sau nu, fie ca unii sunt constienti sau nu.

Benjamin Franklin spunea in perioada formarii natiunii americane:  Gentlemen, we better hang together or will surely hang separately”. In pofida jocului de cuvinte din engleza, traducerea libera in contextul actual ar suna cam asa: “Fratilor, mai bine sa fim impreuna, deoarece separati vom dispare in mod sigur ”.

Si nu este vorba doar de teritoriu, ci si de poporul roman care s-a format inclusiv in acest spatiu al Basarabiei. Este vorba de ROMANIA definita ca fiind “complexul alcatuit din teritoriul national (teritoriul de formare si dezvoltare al poporului roman), populatia aferenta acestui teritoriu si natiunea romana raspandita in afara acestui teritoriu.” Populatia aferenta inseamna o componenta nediscriminata a acestei Romanii, indiferent ca-i vorba de romani, evrei, tatari, ucraineni, unguri, rusi. Doar asa vom putea avea sentimentul profund ca apartinem unui loc al nostru indiferent de vanturile care bat dinspre Rasarit sau dinspre Apus. Iar o asemenea definitie a Romaniei ne da constiinta unui neam cu adevarat mare si important intre neamurile lumii, un neam care poate si trebuie sa-si impuna vointa asupra destinului sau national.

A trecut vremea discutiilor despre unire. Acum, cand  celor din din stanga Prutului li se insufla propaganda moldovenista a unei natiuni diferite de cea romana, este important sa gasim solutiile si sa actionam impreuna pentru a supravietui ca natiune unita. Framantarile  care duc la formarea diverselor miscari prounioniste in acest al 200-lea an care marcheaza cotropirea teritoriului national roman, dovedesc ca in inimile romanilor incepe sa se trezeasca dorinta revenirii la normalitatea refacerii Romaniei si a poporului roman reunit intre aceleasi hotare prin stergerea granitelor interioare pe care ni le-au impus neprietenii.

Nenumaratele incercari unioniste sporadice, asemeni unor izvoare care devin rauri, trebuie sa se transforme in marele fluviu al Unirii care sa ne poarte spre telul nostru comun, Romania Reintregita.

Suntem oare suficient de maturi, suntem oare suficient de decisi sa ne intindem mainile? Vom putea spune seara, inainte de culcare, cu mana pe inima: “Doamne, si astazi mi-am facut datoria de roman“?

http://mipopescu.wordpress.com/6-basarabia/gena-nationala-2/


Loading Facebook Comments ...

157 Comments

Add a Comment
 1. Mulţam Doamne ca pe zi ce rece tot mai multi inţeleg acest lucru. Să le dea Domnul şi curaj ca sa vorbeasca, sa scrie public despre aceasta. Criza de identitate nu mai poate fi lasata in libera cădere. Actiunile cu tenta cotropitoare ale rusiei s-au intetit. Se apropie urgia, care trebuie ocolita, daca strivita nu poate fi. Majoritatea alolingvilor susţin aceste actiuni, fara ca sa inteleaga ce fac si ce urmari vor suporta. Saracia şi razboaiele nu pot inţelege cine şi ce limba vorbeşte, valul lor şterge tot ce le cade in cale, ca un uragan.
  Cotropitorul s-a dezlantuit si organizeaza, fara retineri, actiuni deschise contra romanilor basarabeni, românii insa „poarta mănusi”, nu cumva sa deranjeze ursul, care defileaza cu lozinci sovine, se declara cuceritor si biruitor, incurajeaza actiuni diversioniste. Numai voinţa poporului poate opri urgia.

 2. Val Butnaru nu mi se pare tare inspirat in acest text. De Mircea Popescu nu am auzit niciodata.

 3. 100%!!! Numai orbii nu văd ce se petrece în ultimul timp. Iar cei din vârful puterii ori nu văd/nu înţeleg, ceea ce-i grav, ori sunt complici, ceea ce-i ŞI MAI GRAV. Din alte comentarii (sute!!!) ale acestui Raul (se vede că e aceiaşi persoană – mesajul e identic) se ştie, că dacă Val Butnaru scria „Pe veci cu Rusia!”, atunci textul i se părea inspirat…

 4. Traiasca Romania Mare !

 5. Val Butnaru este inspirat. Meritul domniei sale va fi cultivarea inspiratiei in creierul multor sovini, care astazi inca mai cred ca ei sunt moldoveni sovietici. Dvs. inca nu-l cunoasteti pe Mircea Popescu? Aceasta nu inseamna ca el este un om necunoscut. Eu il cunosc de 15 ani ca un bun roman cu spirit organizatoric.

 6. Pentru Raul

  Eu crred ca Mircea Popescu poate spune cu certitudine ca nu a auzit de vreun „Raul” si, la sigur, nu va auzi vreodata. Iti este lene sa dai un search pe Internet?

 7. Pt Bogdan si Curios: im pare rau ca va frustrez, dar nu am gasit nimic concludent pe search. Sunt sute de Mircea Popescu fara relevanta deosebita. Pe wikipedia ro am gasit un Dan Mircea Popescu, consilier prezidential la Bucuresti. Deci constatarea mea era legitima. Nu-s obligat sa va stiu tot cercul de cunostinta si nici dvs pe al meu ori a altora.

 8. Raul spune:
  24 februarie 2012, la 13:01

  Raul, pe mine nu ma poti frustra. Mircea Popescu este persoana cunoscuta de multi oameni. De multi, multi oameni. Cauta pe internet „Mircea Popescu CMR”. CMR inseamna Consiliul Mondial al Romanilor. Vei gasi atitea pagini, ca nu vei avea timp sa le citesti pe toate. De unde sa stii tu, sarmanul de tine, despre Mircea Popescu?
  Si de unde sa stiu eu ca Raul este un nume de basarabean cu numele de familie Rusanovschi? Nu am de unde.

 9. Domnilor, nu persoana lui Mircea Popescu este importanta. Importante sunt mesajele si actiunile tuturor pentru intarirea miscarii unioniste.
  Lasati la o parte persoanele, care astazi sunt, maine vor dispare pentru a lasa locul altora. Haideti sa patrundem esenta lucrurilor si sa incercam sa urnim caruta asta intepenita in glodul moldovenismului si statalismului unei Moldove fara speranta. Daca nu ne miscam, si ramanem singuri, vine din nou iarna siberiana si ne mananca lupii.

 10. Imi pare rau, Curios, dar nici CMR nu mi-a spus nimic pana acum. Cat traesti inveti. Daca inteleg corect e un ONG din SUA, un fel de fundatie care se ocupa de propagarea ideii romanesti. Si foarte bine, laudabil. Dar de ce trebuie sa va suparati ca cineva nu stie despre asta si nu cunoaste membrii, poate si marcanti, ai acestui ONG? Eu nu ma supar pe dvs sau pe altii ca nu stiu atitea alte lucruri ori persoane pe care poate eu le stiu. Nu pot intelege radicalismul acesta bolsevic care se pretinde a fi liberal.

 11. PS pentru Curios: Numele Rusanovschi il intalniti foarte des in raionale de nord ale RM. Eu cel putin nu am ce ascunde si semnez cu numele si prenumele meu, dar dumneata care dai lectii pe internet te ascunzi dupa un nick-name.

 12. Cine sunt acei care doresc cetatenia romana si din ce considerente? Se simt cu adevarati romani..? sau pur si simplu au nevoie ca cu ajutorul acestor acte sa poata circula in lumea mare ca sa-si dobindeasca o hrinca de piine si-un ban pe care nu sunt in stare sa-l cistige cu pasaportul moldovenesc. Oare n-ar fi mai corect ca acei care cu asa mare rivna vor asa numita democratizare numai cu scopul ca sa distruga Moldova ar depune eforturi ca sa ne dezvoltam si sa ne simtim si NOI, cetatenii Republicii Moldova mindri si orgoliosi de faptul ca suntem moldoveni? Sa se desfaca in patru dar sa faca in asa fel ca si cetatenii nostri sa fie stimati, sa se simta egali intre egali cu alte popoare si vedeti voi atunci LASILOR si TRADATORILOR ca nimeni , s-au cel putin majoritatea nu va mai cauta sa devina cetateni romani… s-au cetateni al altor state. In 1991 eu si multi alti cetateni am optat pentru independenta si nu pentru ca ajungind la ziua de astazi sa optam ca sa fim lingai si lasi pe linga curti straine… Si la urma urmei daca se pune intrebarea de unire cu Romania n-ar fi mai corect de pus intrebarea de a redobindi teritoriile de alta data cit de la fratii Romani atat si de la vecina Ukraina..? Oare Stefan Voda a fost domnitor a Romaniei ori domnitorul tarii Moldova? Cei care n-au idee de istorie incearca in mod si chip sa redee istoria in maniera loe preferata… N-am fost , nu sunt si nici nu cred ca voi fi roman, m-am nascut moldovean si sper moldovean sa mor, dar nici intr-un caz tradator de neam!!! Iar pentru acei care se simt romani nui nici o problema exista deja o tara care se chiama Romania, precum si pentru acei care se simt ca sunt rusi exista Russia, iar aici la noi e Moldova, Moldova stramosilor nostri si nu a romanilor. Da pentru mancurti nu uitati ca jumatate de Romanie este Moldova…

  Nu am perit ca natiune fiind mai mult de 300 de ani sub jugul turcilor, n-am perit nici in perioada comunizmului, ba chiar mai mult fiind in componenta Uniunii Sovietice tot moldoveni am fost indicati in acte ori cineva vrea sa ma contrazica!? Dar atentie nici la un moldovean de peste prut am in vedere moldovenii din Romania in pasapoartele lor nu sunt indicati ca nationalitate: moldovean. Toti ei spre marea uimire se ciama romani…? Nici in perioada comunismului (noi moldovenii din Moldova) n-am fost asa asimilat cum i-au asimilat pe fratii nostri moldoveni din Romania, pentru ca ei deja nu mai sunt moldoveni… sunt romani, cred ca daca avet ce comenta atunci comentati…

  Si cateva cuvinte referitor la Transnistria. In primul rind celor ce aprind focul asa de tare, de cind transnistria a facut parte de statul Moldovei?, in care carti, letopisete, in care perioada in afara perioadei comunizmului acest teritoriu a facut parte de Moldova??? Asa ca dupa cum am mai scris si sus n-ar fi mai corect ca sa pretindem la acele teritorii la care cu adevarat am avea s-au mai bine zis avem dreptul!!!

  Uitati-va in inima europei: Austria si Germania, doua tari, o singura limba vorbita, frati intre frati dar nu se supun unul altuia ci contrar sunt independente, se stimeaza reciproc… Cu ce nu este un exemplu pentru mancurti???

  da daca se poate de stiut: dar de ce comentariile sunt asa de mult in asteptarea moderarii???

  Buneii mei si stiu ca o lume intreaga de pe tot globul pamantesc a luptat contra Natistilor, Fascistilor si aleatilor lor.., da printre aliati era si armata romana care era condusa de Antonescu! ori poate la ziua de astazi cineva neaga faptul acesta???

  Ori cineva incearca ca pe parcursul istoriei sa gaseasca numai gunoaile di ochiul vecinului si nicidecum nu vede birnele din ochiul propriu??? Oare asa numita democratie americana intradevar este acel etalon perfect al democratiei??? Oare nu sunt ei acei care au bombardat Vietnamul? Iugoslavia? Afganistanul, Iracul, Libia… si tot asa mai departe putem continua si tot continua… Cine nu cunoaste cum au fost colonizate si cotropite teritoriile bastinasilor indigeni si formarea asa numitelor State Unite, cine daca nu asa numitii noii americani au distrus si redus un popor bastinas pana al purta in rezervatii.., ori poate toate aceste sunt putine??? Cine sunt acei care opteaza sa facem parte din blocul NATO??? Clar ca tradatori.., clar ca cu poporul moldovenesc nimic in comun nu au. S-au ce cred ei ca noi am uitat care erau initial intelegerile intre fosta USSR si SUA prin anii 80… nu eu personal imi aduc aminte foarte bine: demilitarizarea europei si retragerea trupelor sovietice si inclusiv americane de pe teritoriul europei! Unde am ajuns: sovieticii s-au retras dar americanii?, contrar tot inainteaza si inainteaza… Dar atat timp cit sunt adevarati patrioti in Moldova ea niciodata nu va face parte din NATO, mai mult cred ca vom fi primii sa luptam impotriva NATO oriunde n-am fi… Da si ultima ca sa fie clar pentru cititori, nu fac parte nici dintro miscare si nici nici dintr-un partid, dar sunt unul dintre acei care optez pentru democratizarea si dezvoltarea Moldovei ca stat suveran si independent.

  Mancurtilor recunoasteti o particica din istorie si negati marea majoritate a ei, jumatate de Romanie si pana la ziua de astazi se chiama Moldova, iar bastinasii sunt moldoveni, numai ca in pasapoarte sunt indicati romani! nici in Russia tarista, nici in USSR si nici in Russia de astazi asa ceva nu se intampla, fiecare popor are numele lui… in afara de moldovenii de peste Prut…

 13. Ia ce spune noul lider de la Tiraspol.

  Evghenii Sevciuk: Conflictul transnistrian se poate rezolva prin integrarea RM si Transnistriei in Uniunea Euroasiatica.

  Шевчук: Евразийская интеграция может решить конфликт между Тирасполем и Кишиневом.

  Новый президент непризнанного Приднестровья Евгений Шевчук считает, что участие Молдовы и Приднестровья в интеграции в рамках Евразийского союза могло бы способствовать в разрешении «замороженного» конфликта между Кишиневом и Тирасполем. Такое мнение Шевчук высказал в Москве в Российском институте стратегических исследований, где накануне состоялась конференция «Евразийский экономический союз: пути к новым горизонтам и интеграции»

  «Евразийская интеграция могла бы решить многие политические проблемы на постсоветском пространстве и позволить нашим странам занять достойное место в экономике ХХI века», – добавил Шевчук.

  http://www.enews.md/news/view/18429/

 14. Pt Raul

  Nu e vorba de nici un radicalism. Mai ales „bolsevic”. Dimpotriva, bolsevic e sa spui ca daca nu stiu eu, nu exista. Nimeni nu se supara. Toti se n’iara. De ce? Pentru ca azi exista Internetul si a spune „nu stiu”, inseamna a spune ca „nici nu vreau sa stiu (de el)”.

 15. Nu cred ca trebuie sa schimbam ceva in atributica Moldovei atat si in suverinitatea statului, suntem obligati sa ne mentinem independenta, suntem obligati tuturor acelor care au platit cu vietile lor pentru integritatea Moldovei. Da trebuie de dus o politica moderna si chibzuita, clar de incercat de copiat asa modele reusite ca Elvetia (Swuise) s-au poate si alte societati moderne si reusite, important ca poporul moldovenesc sa se simta bine iar referitor la vecini trebuie sa avem rapoarte bune si de prietenie cu toti absolut. Da inca o chestie importanta pentru demnitarii nostri statali: fiti atenti la imprumuturile nu uitati ca trebuie platite cu dobanda, uitati-Va ce-a patit Grecia…

 16. Justificarea,promovarea sub orice fel a creaturii comunismului stalinist pe teritoriile istorice româneşti de la est de Prut a aşanumitei “Republici Moldova”,urmaşa fostei RSS Moldovenească, nu este decît un act de compicitate cu crimele comunismului stalinist faţă de poporul român.
  Dacă se poate de vorbit de cinste în acest caz,dar toţi acei ce se ocupă cu anumite activităţi ce contribuie la existenţa în continuare acestei greşeli/aberaţii istorice ca Republica Moldova trebuie să se autonominalizete: “trădători de neam românesc” şi “complici ai comunismului stalinist”.

 17. In Republica Modova nu va fi ales un nou presedinte, pana nu va fi gasit un candidat care sa demonstreze prin tot comportamentul sau ca este un fanatic antiroman. Asta se vrea de catre fortele velickoruse si asta se va intampla.

 18. @Igor

  Pe pasapoarte este specificata cetatenia, nu nationalitatea.
  Cat despre nationalitate, nu stiu sa existe nationalitatea moldoveneasca, sau transnistrean, sau orheiana.
  Faceti o confuzie, sau intentionat creati confuzie intre denumirea unei regiuni parte a unui stat si populatia din acea regiune.
  Cat despre cele cateva judete care au mai ramas din Basarabia ciopartita de ocupantul rus, acestea au primit in mod ilegitim numele de Moldova. Si aceasta, deoarece Basarabia este o regiune a principatului Moldovei care s-a unit de buna voie ca parte egala a Principatelor Unite, nucleul statului modern national unitar roman, suveran si independent.

  Armata Regala Romana a dat jertfa grea de sange pentru eliberarea regiunii sale istorice, Basarabia de sub calcaiul ocupantului sovietic care a savarsit un rapt si genocid impotriva populatiei romanesti pentru a depopula Basarabia si a face modificari de populatie.
  Astazi, asemenea fapte sunt considerate crime impotriva umanitatii.

 19. Pt Igor:
  Swuise in ce limba, Dumnezeu, o mai fi?

 20. Pt Mircea Popescu:
  Si „nationalitatea” nu inseamna „cetatenie” in acceptiune moderna? Ceea la ce va referiti e, mai nou, „origine etnica”, parca.

 21. Ar fi corect sa schimbam metalitatea noastra si deschizind ochii mai larg sa ne privim in jur cu mai multa atentie si sa vedem ca nu exista doar doua culori: rosu-comunistii, negru sau alb (n-are importanta)-frontistii, unionistii sau liberali, dar important este de inteles ca in afara de aceste doua culori exista o palestra intreaga de culori, mai mult s-au mai putin aprinse care toate la un loc formeaza curcubeul fermecat. Tot asa si in societate exista nu numai doua opnii dar sunt si o multime de alte opinii care obligatoriu trebuie ascultate si luate in consideratie si numai atunci cind vom fi mai atenti unul fata de altul, ne vom auzi si ne vom intelege mai bine si doar atuci vor aparea idei clare despre viitorul tarii.

 22. @Igor

  Democratie=vointa majoritatii
  Dictatura=vointa minoritatii

  Majoritatea in Basarabia = 71.5% romani
  Minoritate in Basarabia = 11.2% ucraineni
  9.4% rusi
  4.0% gagauzi
  Din care:
  Transnistria: 40% romani
  30% rusi
  30% ucraineni

  Republica Moldova=2/3 din fosta Basarabia care numara 9 judete

 23. Igor: „Mancurtilor recunoasteti o particica din istorie si negati marea majoritate a ei, jumatate de Romanie si pana la ziua de astazi se chiama Moldova, iar bastinasii sunt moldoveni, numai ca in pasapoarte sunt indicati romani!”

  Igore, ramai tu in bantustanul tau multietnic si multilingv si nu te mai lega de moldovenii advarati care au fost, sunt si vor fi romani de-a pururi. Fereasca Dumnezeu de o unire fortata cu bantustanul vostru. Noi, romanii moldoveni, am arde si am distruge in totalitate Kishniovul, Balti si celelalte targuri pruto-nistrene. Iar voi, moartea sau directia Siberia! Oare chiar doresti sa ne macelarim reciproc pana la disparitia noastra sau a voastra? Refaceti-va voi Basarabia de la Hotin la Cetatea Alba si vedeti-va de treburile voastre. Pana nu vom fi provocati, noi nu va vom distruge. Pentru noi, urmasii adevarati ai lui Stefan cel Mare ai Eminescu, voi, pruto-nistrenii sunteti straini si chiar dusmani. Dar daca ar fi sa vorbim corect, atunci mai bine v-am ocupa noi intr-o zi si sa va trimitem in Asia de unde ati venit. Pentru ca voi sunteti venetici si corcituri pe pamanturile romanesti dintre Prut si Nistru. Voi sunteti falsi moldoveni, adica niste impostori, hoti de tara straina. Am zis!

 24. Da, in rindurile de mai sus, deja le-am denumit (indicat) si locurile unde intradevar au fost infaptuite crime impotriva umanitatii numai ca nu la toti le place adevarul! De ce unii (USA-NATO) care au cotropit si cotropesc inca si pana la ziua de astazi tari si regiuni intregi pe glob (bombardand si distrugand tari in care nu le sunt pe plac guvernele…) cu scuza democratizarii acestora dar in realitate nimic in comun cu democratizarea nu au, in afara decit interese mercantile: petrol, resurse naturale, intr-un cuvant banii, nu sunt condamnate pentru ca sunt puternici??? atunci de ce nu acceptati si nu vreti sa recunoasteti ca sunt si alte state puternice ca exemplu: Russia care are o istorie mult mai veche, bogata si mult mai profunda ca SUA. Russia la fel ca si America are zonele ei de interesse geopolitice si la fel cat o tara atat si alta lupta pentru a domina asa ca daca condamnati unul inevocabil trebuie sa-l condamnati si pe celalat ba chiar poate mult mai vazind riurile de singe care se revarsa de pe urma asa numitei democrazii americane. Da intradevar atata timp cit vor fi politicieni care sustin ideia unionismului nimic bun nu va fi (dar este normal sa existe si ei, mai mult sa fie auziti si poate unele idei sa fie luate si in consideratie) pentru ca nu toti, ba chiar majoritatea tarii printre care si eu personal nu sunt adepti al unirii cu Romania. Mai mult ca atat condamn guvernatorii nostri (toti impreuna indiferent din ce partid fac parte) ca nu sunt in stare sa gaseasca o intelegere, un consens care sa scoata tara din impass…mai mult trebuie sa inteleaga ca ambitiile personale nimic bun tarii nu aduc. Da si important e faptul ca pe viitor totusi sa ne intoarca dreptul de a participa la alegerea presedintelui tarii, iar partidele si ele sa aiba dreptul de a inainta candidatii lor si nu numai sa se poata autocandida si persoane demne a acestei tari (important e ca candidatii sa fie curati) si doar atunci vor fi alesi de popor cei mai demni cat ca deputati atat si la postul de presedinte.

 25. @Igor
  Nu-i in discutie dominatia mondiala, ci sfartecarea spatiului romanesc. Si nu America a ocupat parti din teritoriul Romaniei si a comis un genocid impotriva poporului roman, ci Rusia.
  Deja, Rusia (URSS) nu mai poate fi judecata, deoarece in politica mondiala cei puternici au imunitate subinteleasa. Dar macar sa aiba bunul simt sa-i lase pe romani sa-si scrie asa cum cred ei destinul.
  Doar asa se mai poate intra intr-o normalitate a relatiilor dintre Romania si Rusia, relatii care sunt la un nivel extrem de scazut si neproductiv.

 26. Imi pare ca cat eu cat si toti acei care locuim in tara noastra care se chiama Moldova suntem moldoveni si nici intr-un caz romani. Mai mult ca atat, cind intr-un stat apar asa persoane (ca exemplu: Mircea Popescu si altii ca el…) care fac in tot felul ca sa distruga temelia statului atunci ei trebuie sa fie izolati si inchisi ca dusmani ai statului si poporului acestui stat (s-au o alta alternativa mai civila: sa migreze in tara de preferinta dar prima de a incalca legile statului in care locuesc) Asa ca organele de securitate statala totusi ar trebui sa-si faca serviciul corect indiferent din ce partid fac parte.

 27. Veronica Bacalu:
  –––––––
  1.
  FMI si BERD, si Banca Mondiala sunt niste organisme conduse de fortele oculte /= evrei/ care au ca scop inrobirea unor state falimentare cum este si RM,
  prin acordarea de credite dubioase.
  2.
  Stiati ca la inceputurile anilor 1990, Estonia a
  refuzat orice tranzactii cu acesti lupi de drumul mare ?
  Si mai stiti ca acum Estonia este una din cele mai performante state din Uniunea Europeana ?
  3.
  Nici eu nu o cunosc pe aceasta Doamna,
  dar stiu ca, daca vrei sa jungi functionar acolo,
  trebuie sa taci chitic, sa nu ai nici o initiativa,
  sa nu spui o vorba despre Drepturile omului.
  Asa ca o fi ea mare specialista in Economie, dar ea se bazeaza numai pe interesul PERSONAL, sa faca acolo cât mai multi bani pentru ea, si nicicum pentru cei multi asupriti de mafia si coruptia internationala.
  4.
  Asa ca dumneata, june parizian, las-o mai moale cu invectivele tale jignitoare si mai deschide ochii la cele din jur, chiar daca esti la Paris.
  5.
  Noi avem nevoie de un Om de Stat
  care sa ne conduca spre Re-Unirea cu România,
  si nu de niste marionete pro-ruse sau birocrati intunecati de prin birourile lor.
  6.
  Interesul NATIONAL trebuie sa prevaleze la policienii nostri. Care-s ei? Numiti-l macar pe unul !

 28. Igor..este nume moldovenesc sau rusesc? Ceea ce explica totul..Nu te chinui sa intelegi ceea ce mintea ta nu poate sa inteleaga..Moldova ta a fost prea rusificata ca sa pricepi.sau creeat familii mixte ruso-basarabene.de aceea se explica anomalia ca majoritatea populatiei sa vorbeasca si sa aibe afinitate fata de lb rusa si rusia,voi acum 20 de ani inca cred ca scriati in chirilica..nu confunda toti moldovenii [de la est si vest] de prut cu o natie..moldoveneasca..dupa capul tau.oltenii.dobrogenii.banatenii.ardelenii,ragatenii nu sunt romani? tu ce istorie ai invatat la scoala?

 29. Pentru Igor,jertfa a propagandei ruseşti:

  Ştii cnezatul Novgorod,cnezatul Pscov,cnezatul Tambov etc. au fost înainte de a fi cucerite de ruşi moscoviţi (cnezatul Moscova) state aparte. Pe tine riuşii te învaţă că Moldova a fost înaunte de România.Da, aşa este.
  Noi,unioniştii poate tot am fi pentru ca principatele Moldova,Transilvania şi Valahia să fie state aparte,dar cu o singură condiţie: Rusia moscovită ce a ocupat cnezatele susnumite,să le redee independenţa. Cum vor fi independente cnezatele Novgorod,Pscov,Suzdal,Halici,etc.,imediat şi noi vom fi ca statul Moldova să nu fie unit cu Valahia şi Transilvania.Dar aşa, ce se primeşte,ei,ruşii moscoviţi să aibă o ţară mare vorbitoare de aceeaşi limbă, cu cnezate ocupate de ei,iar pe noi să ne înveţe că trebuie să fim o ţară mică,desbinată de restul vorbitorilor de limbă română.
  Aşa că,pînă una alta,atît timp cît cnezatele ruseşti vor fi într-o ţară,normal e că şi vorbitorii de limbă română să fie într-o ţară.
  Ceilalţi vorbitori de română,care susţin că o parte a neamului trebuie să fie ţară aparte,fac doar politica ţarismului rus şi comunismului stalinist de desbinare a naţiunii române şi merită pe deplin calificativele de complici a comunismului stalinist şi tradători de neam românesc.
  Aşa că, deocamdată Igoraş,tu şi alde tine sunt trădători de neam,dacă cnezatele ruseşti îşi vor recăpăta independenţa vre-o dată, normal va fi ca unioniştii să fie trădători de neam.
  Străbunii noştri au realizat România Mare la 1918 şi oricine om cu demnitate şi minte întreagă nu va deveni separatist moldovenist aşa cum ne-au învăţat străinii după 1940,dorind să fie o naţie mare,aşa ca francezii,nemţii,ruşii,grecii,italienii,polonezii,spaniolii,etc.
  Apropo,ai citit vre-o dată nota lui Molotov din 26 iunie 1940? Citeşt-o,vei vedea că acolo imperialiştii comunişti sovietieto-stalinişti afirmau că majoritatea populaţiei Basarabiei ar fi fost ucraineni. După ce vei citi-o,întrebăţi stăpânii tăi,unde în 1940 era naţia moldovenească pe care tu o aperi atîta şi de ce na scris Molotov de ea în nota sa în iunie 1940?
  Anatol Marin

 30. Da Igore mä mir te intelectul täu, sigur prenumele täu spune cite ceva, nu te iscäli pt toti romänii basarabeni, nu poti compara Austria cu Moldova, noi nu putem Singuri supravetui, Unirea e inevitabilä, mäcar si din simplul motiv cä Poporul basarabean nu are nevoie sä Tirie in spate 101 hoti-parlamentari si alte lichele functionari, nici ambasade si alti paraziti ce sug singele Basrabenilor nu sunt necesare, pt Moldova e deajuns sä fie o Regiune cu un Ministru -Presedinte si un mic Guvern. Chiar dac ai dreptate in ce priveste USA si chiar dacä US si UE au multe tangente, noi suntem romäni si independenti nu putem fi , fiindcä nu avem nici bogätii naturale si nici Cap pt a conduce, in 20 de ani nu putem esi din cicat.

 31. Vazind ca pina acum nu v-am insultat dar am incercat pur si simplu sa discut dar cu analfabeti ca voi nu este de dialogat, studiati cel putin cartile vechi, ca exemplu letopisitele Moldovei descrise de cronicarii: M.Costin, G.Ureche si nu de ideologii pro romani. Poate macar atunci daca mai aveti substanta cenusie veti fi in grad sa va faceti unele concluzii generale despre istoria Moldovei. Iar referitor la pactul Ribentop-Molotov apoi berbecule il cunosc si sunt convins ca mult mai bine ca tine, pentru ca istoria este obiectul meu preferat. Mai stai de vorba cu cei batrani care au apucat acea ocupatie de circa 22 de ani (mai e vre-o perioada in care noi am fost cu romanii in afara de 1918-1940???) Iar referitor la o mana de mancurti (ca sfatul tarii) care au cerut asa numita protectie s-au asa numita mare unire. Nu uita derbedeule ca paminturile noastre cat si Balcanii au fost eliberate nu datorita Romanilor dar datorita Imperului Tarist Rus care lupta cu Imperul Turc pentru esire la Marea Neagra, iar Romanii s-au aleat ca doar asa au scapat de jugul turc si nu numai , in urma razboaelor fiind aleati cu Russia au dezmembrat si Moldova impartind-o ca si in cazul Ribentrop-Molotov…Referitor la tradator roagate sa nu ai ocazia sa ne intilnim in lupta ca atunci vei vedea tu cine e patriot si cine e las (tradator). Referitor la nume cretinule daca ma chiama Igor nu inseamna ca sunt RUS. Daca unii la ziua de azi isi numesc odraslele Diego asta nu inseamna ca sunt din Argentina s-au Brazile. Asa ca vazind ce mentalitate ai si vazind ca nici nu esti in stare sa-ti respecti compatriotii (cet.Moldovei) atunci cat e lucrul cu cinste stringeti chilotii cat e lucrul cu cinste, da si cum n-ar fi invata-te sa faci dialog si sa-ti respecti oponentul. Sper ca le place sa fie la curent cu ce se intampla in tara organelor de resort, nu sunt cu idei ca cel mai puternic sa distruga pe cel mai slab dar in cazul tau patriciu nu strica de asezat mintile la loc cu toate ca nu cred, tradatorii de tara trebuie sa fie pedepsiti…caile ti le-am descris mai sus…

 32. Oricum UNIREA se va infäptui din simplul motiv, cä suntem Romäni, cä Patria, pärintii si copiii nu se aleg sunt cei , care ti-i dä Dumnezeu, si Moldova e pur si simplu Romänia, chiar dacä ne place sau nu. Un Dragobete frumos si dulce tuturor romänilor, din dreapta si stinga!

 33. Faptul ca ne vine greu asa cum scrie Lilia este adevarat, dar trebuie sa recunoastem ca asta nu ne da dreptul ca azi sa fim cu unul miine sa fim cu altul (este-o vorba in popor…asa cum sunt romanii)… Noi la timpul nostru am optat deja pentru indipendenta Moldovei si nicidecum pentru unirea cu Romania. Mai mult nu va mai faceti ilusii pe seama numelei s-au prenumelui meu, va asigur ca sunt moldovean sadea si nu numai. Stiu eu si copiii mei (si cred ca toata Moldova pana la ziua de astazi) cat de scump am platit asa numita independenta si nu sunt gata sa mai platesc odata inca vre-o 20 de ani de asa numitele asteptari de un viitor mai bun. Mai mult muncesc in afara tarii si cind vin in tara an pe an moare speranta ca voi mai avea ocazia sa stau si eu linistit in tara mea dar astea sunt alte intrebari care s-ar referi mai mult la conducatorii tarii noastre…s-au chiar si acelor care spera ca va veni fratele roman sau geagea Vanea si va face viitorul mai bun, vor alege in locul nostru… Nu ei n-au nevoie de noi (mai ales Russia, si nici Europa nu are mare nevoie de noi) NOI avem nevoie de ei asa ca trebuie sa fim intelegenti si sa avem relatii bune cu toti vecinii care ne inconjoara, dar avem de suflecat manecele si de muncit la greu, prima si cea mai crancena lupta o avem de facut prin intermediul alegerilor (asa ca desteptati-Va oameni buni: nu votati comunisti si nici radicali, liberari… dar votati ceva la centru care ar fi in stare sa-i auda pe toti sa chintareasca bine si sa ee decizii de responsabilitate pentru viitorul aceste frumoase tari care se chiama Moldova…Patria noastra si nicidecum regiune a Romaniei s-au a Russiei. De ce nu suntem in stare sa ne mindrim ca suntem independenti, liberi… asa cum am fost intotdeauna Moldoveni pe pamant Moldovenesc dar de la Stefan cel Mare incoace intotdeauna sub papucul cuiva, se vede ca asa ne-am deprins, mai mult asteptam ca cineva va rezolva problemele noastre, dar e absurd !!!

 34. pentru Igor:

  Igor, mintea ta e ocupată de prostii separatiste moldoveneşti.Sunt dispus să-ţi acord timp de explicaţii,dar nicicicum nu înţeleg:Cum de mie,tot părinţii mei care au trăit în Basrabia încă pe timpul României,mi-au explicat ce e cu moldoveni,naţiune românească, valahi,ardeleni,etc. o singură dată, şi am înţeles,iar ţie încă douzeci de ani îţi explică,şi tu încă tot nu înţelegi.Nu pot să înţeleg,cum de eu încă prin clasa a IV-a am înţeles,ţie cîtă lume îţi explică despre fărîmiţarea feudală prin care au trecut aproape toate naţiunile europene pînă sau unit în state naţionale, şi tu tot cu separatism moldovenist o ţii.Cum
  ,spre exemlu,statele italiene,care la fel după ce au luptat între ele,neocupîndu-se una pe alta,sau unit forâmd naţiunea italiană,la tine aceeaşi unire a ţărilor româneşti se numeşte ocupaţie de români a moldovenilor. Cum însă, după mintea ta, în statele vorbitoare de aceeaşi limbă,care peste tot,în celelalte regiuni istorice româneşti(Oltenia,Muntenia,Banat,Dobrogea,Mara-Mureş,Moldova de peste Prut,etc.) se numeşte română, toţi vorbitorii acestei limbi îşi zic pe lîngă numele lor regionale (olteni,munteni,bănăţeni,bucobâvineni,etc.) îşi mai zic şi români,pe cînd numai vorbitorii aceleeaşi limbi în regiunea Moldovei dintre Prut şi Nistru acaparate de Ruşi au ca denumire de naţiune,numele de principat din perioada medievală? Apropo de a Bucovina:Teritoriul furat de austrieci din nordul Moldovei la 1775,(cu 37 de ani înainte de teritoriul furat de ruşi din teritoriul Moldovei 1812 Prut şi Nistru) şi moldovenii bucovineni de acolo, sunt înregistraţi şi de austrieci, şi de ucraineni ca români şi se autoconsideră români,iar uite moldovenii acaparaţi de ruşi la 1812 au rămas numai moldoveni. Cum îţi explici că moldovenii de sub stăpînire austriacă şi ucraineană sunt de naţiune români,dar cei de sub stăpînire rusească, numai moldoveni?
  Eu îţi explic cum.În politică orice tîmpenie dacă e promovată insistent,devine realitate.Acolo (în politică) nu e adevăr ce spune ştiinţa,ci ce cred o sumă de cetăţeni. Mai simplu spus,propaganda rusească ţi-a băgat în cap că eşti naţie deosebită de restul vorbitorilor de aceeaşi limbă.Ruşii tot sau ucis în răsboiul civil cu milioanele între ei,uneori unii fraţi luptau de o parte,alţii de altă,dat din asta nu a reeşit că unul e rus,iar altul e novgorodeţ, tamboveţ,etc,doar aceste cnezate au existat înaintea Rusiei ce le-a ocupat.
  Îţi mai spun una mai simplă.poate măcar asta o vei înţelege:
  Şeful propagandei lui Hitler, Hebels, aveao vorbă: Minciuna repetată de o mie de ori,se transformă în adevăr.
  Înţelepciunea noastră populară,spune şi ea ceva de acest gen,şi anume: Spune-i de o mie de ori omului bou,şi el o să ragă.Te sfătui pe tine să le mulţumeşti mult „eliberatorilor” ce te-au eliberat de conştiinţa că moldovenii aparţin naţiunii române să le mulţumeşti că te-au numit doar moldovan,nu şi Bou,închipue-ţi cum aveai tu să te autonumeşti,şi în ce limbă aveai să consideri că vorbeşti, dacă ruşii te numeau Bou?
  Dar, scuză-mă, e o părere strictă de a mea,că voi,acei ce atîta vă explică că moldoveni sunt parte a naţiunii române,iar voi tot promovaţi separatismul moldovenist şi maldavenii ca naţie deosebită de restul vorbitorilor de limbă română,meritaţi pe deplin şi pe tot timpul alături de numele susmenţionat cît şi alte nume cu care vă „dezmeardă” „eliberatorii de la răsărit”, pentru credinţa cu care îi serviţi: E vorba de bîc,mul,bîdlo,etc. Sunt de părere că aceste nume date de străini moldovenilor ce încă nu se consideră şi români, e bine ca aceşti moldoveni încă neromâni să le poarte cu cinste alături de numele de moldovan atîta timp pînă vor înţelege şi vor simţi şi d-lor(moldovenii ce nu se consideră români) că sunt şi ei parte a naţiunii române şi le stă bine să fie uniţi într-un singur stat a vorbitorilor de limbă română şi a neamului românesc, – ROMÂNIA.

  Anatol Marin
  P.S. În eventualitatea de doreşti să-ţi acord consultaţii pe probleme de naţiune şi istorie naţională,poţi să mă găseşti la telefoanele 060408828; 079916312; 067408828,voi mai veni şi mîine la Arcul de triumf,voi avea în mînă un ziar de PNL.

 35. Nu cred ca voi veti suprevietui din punct de vedere etnic fara România, si asta e doar o constatare a mersului istoriei din peninsulai balcanica din ultimele secole. Numarul timocenilor, al vlahilor din Bulgaria, al armânilor, etc. s-a redus constant, fie prin emigrare, fie prin asimilare (casatorii mixte). Azi nepotii lor vorbesc greceste, bulgareste, englezeste, sârbeste. In multe cazuri doar numele de familie a mai ramas din ei. Situatia e ceva mai buna în Voivodina (Banatul Sârbesc) dar aceia se considera români si beneficiaza astfel de politica europeana a minoritatilor. Peste tot în rest, identitatea etnica diferita de cea de român e urmata aproape sigur de asimilare mai devreme sau mai târziu.

 36. ZIUA ELIBERARII DE SUB OCUPATIA RUSEASCA. Cand vom sarbatori si noi, ca si estonienii, aceasta sarbatoare?

  La 24 decembrie ESTONIENII serbeaza Ziua Eliberarii de sub jugul rusesc care a durat 200 de ani.
  La 24 februarie – Ziua Eliberarii Estoniei de sub ocuparia rusa in 1918 dupa batalia de la Narva…

  ……………………………..

  ДЕНЬ ОСВОБОЖДЕНИЯ.
  Время публикации: 24 февраля 2012 г., 17:03

  24 декабря в Эстонии всенародный праздник — День независимости, 94-летняя годовщина освобождения от лютого 200-летнeго москальского ига. 24 февраля День освобождения Эстонии в результате сокрушительного разгрома русских бандвойск под Нарвой в 1918 году торжественно отпраздновали, под другим названием, в Москве.

  Премьер-министр Эстонии Андрус Ансип в своей речи, выступая в Тарту по случаю Дня независимости Эстонской Республики утром 24 февраля, сказал:

  «Во имя тех жертв, что принесла Эстония, во имя усилий, благодаря которым мы преодолевали тяготы еще более трудных времен, у нас нет права на усталость. Мы должны принимать ответственные решения и создать для своего государства и народа наилучшее будущее. Наша общая задача: оставим Эстонию в наследство, наилучшую Эстонию — 94 года назад все еще было впереди и сейчас у нас тоже все впереди».

  Со своей стороны президент Эстонии Тоомас Хендрик Ильвес возложил в Тарту цветы к подножию памятника павшим в Освободительной войне «Калевипоэг» в героической борьбе с москальскими захватчиками.

  Почтить память погибшим пришли также премьер-министр Андрус Ансип, министр Яак Аавиксоо, главнокомандующий Силами обороны бригадный генерал Рихо Террас, представители дипломатического корпуса и многие другие.

  В полдень в Тарту начался парад в честь 94 годовщины освобождения от русского ига. Прибыл президент, участники поют государственный гимн. До этого в 7:24 в Тарту прошла приветственная церемония, на которой выступил мужской хор и мэр Тарту Урмас Круусе с приветственной речью.

  Особенно широко отмечают День освобождения проживающие на востоке страны, в уезде Ида-Вирумаа (в районе Нарвы), эстонцы русского происхождения. Они, лучше этнических эстонцев знают, кто такие москали с их Путиным, жуликами и ворами, КГБ-ФСБ, Гулагом и подцензурными чекистскими СМИ для умственно отсталых рабов.

  Уже в девятый раз там на восходе солнца 24 февраля в 7.20 состоялась церемония торжественного поднятия флага у водопада Валасте

  Было слышно пение кивиылиского смешанного хор «Лойт», люганузеского и атсаламаского смешанных хоров, а также смешанного хора Северо-восточного побережья. По словам кохтлаского волостного старейшины Этти Кагаров, есть люди, которые являлись на данное мероприятие каждый год, пишет «Северное побережье».

  В пограничном городе Нарва к восходу солнца русские эстонцы собрались во дворе крепости, где слово получил мэр города. Быди предложены горячие напитки. В крепости пел хор финско-ингерманландского общество, которому вторил хор Нарвского эстонского общества. В крепости также можно было посмотреть фильм «Имена на мраморной плите».

  В 10 часов у памятника честь Освободительной войны в парке Лутса в Кохтла-Ярве прозвучал оружейный салют и выступил Кохтла-Ярвеский городской духовой оркестр.

  В 12 часов в йыхвиской церкви святого Михаила прошел концерт-богослужение, в котором пел кивиылиский смешанный хор «Poolkuu» под управлением Тийны Тамман.

  А в 13 часов прозвучали праздничные речи у памятника в честь Освободительной войны и у памятника Александеру Тыниссону. На мероприятии выступили с речами уездный старейшина Рихо Брейвель и йыхвиский волостной старейшина Тауно Выхмар, а поминальную службу провел пробст Вируского пробства Пеэтер Калдур.

  В 17:00 в большом зале SPA Narva-Jõesuu на Айя,3 состоится праздничный концерт.

 37. Hmeli Suneli @

  In Serbia am fost 3 luni cu munca in 2011, multi vb romaneste dar nu mai au nume romanesti de mult.
  Am lucrat la o companie de it, am gasit acolo baieti tineri romani de circa 20 ani, nu stiau o boaba romana, si schimb cei pe la 40-50 ani stiau romana perfect.
  In 1990 am inceput sa fac drumuri in Turcia( se deschisesera granitele) acolo vb cu turcii in romana.
  De la Ruse, Edirne, numai romani am intalnit.
  Daca iti spune cineva ca in Balcani foarte mult vb romanesti, spui ca e nebun, dar e o realitate.
  In Turcia si la Istambul in bazare vorbeam in romaneste, cand ne vedeau turcii parca vedeau pe Allah asa sareau pe noi, e ceva incredibil

 38. Galatasaray si Feberbahce ( echipe mari de fotbal din Turcia) au sute de mii de suporteri romani nascuti acolo.
  Am vazut cateva meciuri la ei si am ramas masca sa vezi cum se striga in romaneste pe stadioanele alea futuriste.

 39. Bună dimineaţa Igoraş şi alţi cititori ai acestui blog!

  Vizitînd astăzi acest articol,(de fapt vinovat de asta eşti tu,Igoraş,deoarece cînd l-am vizionat,mă gîndeam:Oare ce ne mai scrie jertva ceea a comunismului sovietic rusesc) Văzănd că nu ne mai scrii nimic,am simţit de datorie să-ţi mai scriu eu ţie ceva.
  Tovarăşu Igoraş,d-ta urmăreşti în afară de NIT şi alte posturi radio şi TV ruseşti şi aşa post de radio ca Vocea Basarabiei?
  Dacă nu,te sfătui să urmăreşti,să nu te mai jelească lumea atîta ca jertfă a propagandei ruseşti,unii chear să te considere trădător de neam românesc. E bine să ştii ce se mai spune şi acolo,pentru nivelul tău de cultură generală.
  Cel mai tare te sfătui să urmăreşti o emisiune ce apare sîmbăta, după ştirile de la ora 9.00 şi e repetată de vre-o două ori şi care se numeşte „Editorialele istoriei” În cadrul acestei emisiuni,Ion Ungureanu citeşte din cartea cercetătorului american Lerri Watts „Păzeşte-mă Doamne de prieteni, răsboiul dus de serviiciile secrete sovietice contra României”. Sunt acolo multe lucruri pe care dacă le-ai auzi, s-ar ridica probabilitatea că te vei lecui de moldovenism primitiv şi separatism moldovenist. Încă mai bine ar fi să găseşti cartea să o citeşti. E drept, ecam scumpă,am încercat să o procur,dar e cam mult pentru bugetul meu,are vre-o 800 de pagini. Aşa că, Igoraş,mai citeşte,sau ascultă pe internet emisiuni înregistrate cu Ion Ungureanu unde citeşte din această carte şi apoi dacă încă nu vei înţelege ceva,adresază-te nouă,că îţi vom explica. Syteul se numeşte:voceabasarabiei.org (se pare),acolo găseşti arhiva şi luminează-te la minte,d-le.După ce vei auzi sau citi cele ce se spun acolo,vei înţelege cu cît eşti tu mai deştept decît toţi savanţii care susţin că moldovenii de rînd cu valahii şi ardelenii sunt aceeaşi naţiune ce se autodenumesc români.
  Anatol Marin

 40. pentru Igoraş,”patriotul moldovenist” a statalităţii „moldoveneşti” şi ceilalţi:

  Cer scuze:syteul este: voceabasarabiei.net.

 41. Bai patriciu vazind ca ai atins tema unificarii Italiei si eu locuesc tocmai din 1997 la Milano apoi vreau sa-ti spun ca uite doar acum 150 de ani de cind a fost unificata dar spre exemplu Nordul Italiei are asa o miscare ca LEGA NORD care face tot posibilul ca sa fie autonoma si chiar mai mult uraste in mod deschis Roma (centrul) nemaivorbind de sud, adica prima informeazate si cel putin ca exemplu ea alte state, ca exemplu asa o tara mica care deja am mentionato Elvetia (romaneste) Suisse, care este o confederatiune: (explic pentru cei carturari pro romani si pentru acei care poate nu stiu) in Elvetia sunt mai multe limbi de stat, ca exemplu la hotar cu Italia-limba italiana, la hotar cu Franta-limba franceza, la hotar cu Germania-limba germana si plus limba romancio (limba elvetiana), asa dar intr-o tara moderna sunt 4 limbi de stat oficial recunoscute si nu fac din asta demagogie si destramare de tara asa cum incercam sa fatalizam noi faptele in tara noastra…

 42. Bai patriciu vazind ca tot mai incerci sa vorbesti ca un potlogar de drumul mare incercind sa tot proslavesti ideile asa numitei democrazii americane apoi pot sa-ti spun ca tocmai nu ma intereseaza propaganda si spalarea de creieri din punctul de vedere american, lasa-i in tara lor si lasa-i pe romani sa fie in NATO iar eu si altii ca mine am fost si suntem de alte idei asa ca tradator de nem esti tu!!! Ideile tale sunt resultatul pe fata in rahatul in care ne aflam acum, in loc sa fim uniti ne murdarim unul pe altul exact ca racul stiuca si lebada: uite astea suntem noi…neputinciosi de a conduce tara si tot asteptam ca cineva in locul nostru va resolva ceva… este clar ca la asa lingai… ca tine poate vor fi luate in consideratie de prietenii tai pro romani (americani) si din mila iti for da un os sa nu mori de foame. Mai mult ca atat eu nu fac parte nici dntr-o miscare si nici dintr-un partid nu sunt de ideile sa fim suburbia Romaniei si nici a Russiei, asa ca cind incerci sa ma invinuesti in ceva prima citeste atent… Eu pur si simplu sunt mult mai trez la minte si cultira mea generala cum scrii tu e mult mai sus decit studiile tale de azi facuta cu bani…. si aceia suta la suta sunt a parintilor…

 43. Raul spune:
  24 februarie 2012, la 16:04

  Raul, de unde ai inteles ca eu m-am suparat? Nu este asa. Eu ti-am spus ceva ce stiu si ce nu stiu eu. Si atit, nimic mai mult.
  Pe mine lumea nu ma prea poate supara . Eu inteleg si iubesc lumea, la general, asa cum este ea, cum a dat-o Dumnezeu. Incerc doar sa-mi expun opinia, sa aud alte opinii. Sa stii mai multe nu strica.

 44. Ne-am trezit din hibernare
  Şi-am strigat cât am putut:
  Sus Cutare! Jos Cutare!?
  Şi cu asta ce-am făcut?

  Am dorit, cu mic, cu mare,
  Şi-am luptat, cum am ştiut,
  S-avem nouă guvernare?
  Şi cu asta ce-am făcut?

  Ca mai bine să ne fie,
  Ne-a crescut salariul brut,
  Dar trăim în săracie?
  Şi cu asta ce-am făcut?

  Ia corupţia amploare,
  Cum nicicând nu s-a văzut,
  Scoatem totul la vânzare?
  Şi cu asta ce-am făcut?

  Pentru-a câştiga o pâine,
  Mulţi o iau de la-nceput,
  Rătăcesc prin ţări străine?
  Şi cu asta ce-am făcut?

  Traversăm ani grei cu crize,
  Leul iar a decăzut,
  Cresc întruna taxe-accize?
  Şi cu asta ce-am făcut?

  Totul este ca-nainte,
  De belele n-am trecut,
  Se trag sforile, se minte,
  Şi cu asta ce-am făcut?

  Se urzesc pe-ascuns vendete,
  Cum nicicând nu s-a văzut,
  Ţara-i plină de vedete,
  Şi cu asta ce-am făcut?

  Pleacă-ai noştri, vin ai noştri!
  E sloganul cunoscut;
  Iarăşi am votat ca proştii,
  Şi cu asta ce-am făcut?”.

  Constantin Tănase.

 45. Igor = rusafon provokator KGB pe aici.
  te tradeaza greselile din textiul tau tradus din ruseste.
  Nici nu ne vorbesti macar limba.
  Esti un terorist moscal mascat de la Tiraspol „Voievod „!

 46. igor tu ai fost vreodata in moldova romaneasca? daca da, poti face o comparatie intre aceasta si moldova de la est de prut in ceea ce priveste economia, urbanismul, nivelul de trai, infrastructura? cum explici inapoierea moldovei de est fata de moldova de vest?

 47. pentru Igoraş,doritorul de a se lumina ştiinţific:

  Acolo în Italia,Elveţia,unde mai spui acei ce au limba de stat într-o regiune, asta a fost stabilit istoric aşa, findcă în acea regiune au locuit etnici reprezentanţi a acestor naţiuni de mii de ani,nu ca la noi,au venit ruşii de vre-o 70 de ani să ne înveţe cine suntem şi să dorească limba lor de stat şi să ne facă „statalitate moldoveneasacă”.
  Dacă ştiai mai multă istorie scrisă de neamul nostru,nu de străini, ştiai că principalul rol în unificarea naţiunii române au avut-o moldovenii. Alecsandru Iaon Cuza,primul domnitor a României a fost tot moldovean,la fel ca marea majoritate a activiştilor unionişti de atunci. După tine,cele mai luminate minţi a neamului românesc sute şi sute de ani la rîndul au luptat ca neamul românesc să fie unit într-o ţară – România şi acum iată au apărut nişte „deştepţi” care în loc să se străduie să aducă la ţară partea de ţară răpită de ruşi după pactul sovieto-nazist din 1939,profită că ruşii le-au creat aici „statalism moldovenesc” şi vor să-i prelungească existenţa mai departe,ca să aibă ei posturi.Pricina problemelor în partea stîngă a Prutului este însăşi existenţa structurilor „stataliste moldoveneşti”. Dacă vor veni la putere oricare tip de „statalişti maldavenişti”,uzurpatori,neuzurpatori,comunişti,neocomunişti,fiecare va veni cu camarila sa şi îşi va face mendrele şi exercita privilegiile apărînd „statalismul moldovenesc”, din care noi,marea majoritate nu vom avea de cîştigat nimic.Eu propun să trimitem vre-o 25-30 de oameni la Bucureşti, în parlament, să scăpăm de excrocheria lor numită Republica Moldova.
  Ai zis că separatişti sunt şi acolo,în Italia. De ce nu,văd clientura de acolo că unele regiuni a neamului au statalitate,ca la noi,şi cam de ce „băieţii deştepţi” de acolo nu şi-ar face şi ei „statalisme” locale ca să-şi prostească cetăţenii de acolo cu poveşti despre stat independent „LEGA NORD”,de pildă. După cum se vede, cetăţenii italieni nu prea se lasă prostiţi de şmecherii lor din LEGA NORD,n-au aceştea prea mare trecere la poporul italian,altfel ei ar fi rupt de Italia partea ei de nord…Pînă încă asta italienii din nord n-au reuşit,să luăm exemplu de la italienii care în anii 1859-60 au unificat pămînturile italiene într-un stat…,Giuzepe Mazzini,Giuzeppe Garibaldi, Victor-Emanuiel de Savoia,etc.
  Dacă ai observat,eu nu sunt contra independenţei statului moldovenesc,dar,îl doresc să-l văd doar după ce cnezatele ruseşti ce la fel au fost state independente,îşi vor recăpăta la rîndul lor independenţa de Rusia moscovită,că aşa uite ce se primeşte: Acei ce ne-au creat „stat moldovenesc” au o ţară mare şi nu vor să elibereze coloniile lor din Siberia şi Caucaz,iar pe noi ne învaţă că trebuie să fim o ţară mică,Moldova,la cheremul străinilor şi hoţilor noştruâi locali care să fie stăpîni aici. Dacă vrei „statalism moldovenesc” şi să ne prostească cînd o gaşcă,cînd alta, cocoţată în structuri „stataliste moldoveneşti” şi să-şi facă mendrele cum vor ei,n-ai decît,eu sunt pentru ce au realizat bunicii noştri la 1918,un stat a întregului neam românesc. Da,sunt hoţi şi la Bucureşti,dar Romănia e o ţară mai aşezată, şi la ce îmi trebuesc mie atîţea hoţi,şi la Chişinău, şi la Bucureşti. Ajunge mai puţini,la Bucureşti,la capitala întregului neam românesc…
  Anato Marin

 48. Raspuns pentru de la Iasi. In primul rand voi in trecut de fapt ati incercat sa ne ocupati si cu ocupatia voastra tot cu plugul de lemn si cu boii eram mai mult ca atat ati stiut sa ridicati numai impozite de pe paminturile noastre si nimic altceva in schimb… Iar jandarmii vostri in afara de bici nimic altceva n-au stiut si nici rusii n-au venit cu colaci, da mai mult au ridicat poporul in Siberia printre care si buneii mei. Daca asa a fost sa fie ca pe parcursul istoriei sa fim rupti in bucati ca stat asta nu inseamna ca unii ca tine pot sa se socota mai presus, de astea ca tine am intilnit la Milano si intr-o discutie mia zis ca uite buneii vostri au lustruit ciubotele buneilor vostri si voi le veti lustrui pe ale noastre numai ca nu a dovedit sa termine vorba ca deja imi lustruia mie adidasii. Da si inca una buneii mei cind ii intrebam cu cine a fost mai bine cu romanii s-au cu rusii ei tot timpul mi-au raspuns asa: a fost bine atunci cind au plecat rusii (dupa revolutie) si inca nu erau veniti romanii dar din pacate putin a durat… Iar referitor la dialog: atata timp cat sunt asa ideologi care incerca doar sa injoseasca un popor s-au o mai bine zis ceia ce a ramas din acest popor de care unire poate merge vorba??? Ori poate negati faptul ca existam…

 49. Da noi istoric cind am facut parte de Romania??? in afara perioadei 1918-1940…?

 50. Caci de cind suntem am fost la intersectia intereselor de state mai puternice ca noi care au folosit teritoriul Moldovei doar in interesele lor…indiferent de unde provin de la nord (rusii) de la sud (turcii) de la west Austriecii, Ungurii, Polonejii, de la est tatarii si tot asa mai departe… Iar acum cind cirmuitorii acestea corupti conduc tara din cale afara de prost (indiferent ca sunt comunisti ori asa numitii liberali) se gasesc asa personalitati care vor sa ingenunchem si sa le sarutam papucii fartilor de peste prut… da unde au fost asa numitii frati (armata romana) in 1940 si cum altfel daca nu tradare din partea lor se poate de calificat faptul ca ne-au lasat in manele rusilor…odata ce am fost uniti oare nu trbuia sa murim unul pentru altul..??? acestea sunt eroii??? ori ca intotdeauna suntem frati la masa iar dupa fiecare cu ale lui???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *