Diversiunea Filat sau Alegerile, ca tirg al pomenilor

Am pregatit si pus pe blog acest articol cu o ora inainte de anuntarea rezultatelor alegrilor, insa nu a putut sa apara din anumite motive invocate de www.unimedia.md. Am schimbat data articolului, pentru a-l mentine in atentia vizitatorilor.

Aceste alegeri au fost fraudate. Imi amintesc de perioada cind zisa actuala Putere, fosta Opozitie necomunista, spunea despre alegerile parlamentare dinainte de 5 aprilie ca sint din capul locului fraudate. Pentru ca ceea ce au facut comunistii – cu impartirea bugetului, cu pomenile continue si alte diferite hotariri de Guvern – indicau un vot cumparat inainte de scrutin. Ma intreb – dezmatul si diversiunea lui Filat in aceasta campanie – nu a repetat acelasi lucru? Nu vorbesc de comportamentul diversionist la adresa componentelor Aliantei, cu toate compensatiile sale si Tratatul privind regimul de frontiera, libertatea circulatiei care nu e pe nici o hirtie si in nici o promisiune din partea UE, doar in capetele fierbinti ale cosmopolitilor de la Chisinau. Nu, vorbim de orezul, sapunul, lanternele, halatele, camasile si alte bunuri, ba si patrunjelul democrat interzis, spre deosebire de celelalte bunuri enumerate, care au fost distribuite fara nici o jena oamenilor, in centre raionale, pentru ca nimeni nu mai opreste din actiunile sale gruparea de presiune, formatiune corupta PLDM.

De ce s-a intimplat asa? De ce i se permit PLDM si insatiosului Filat asemenea incalcari grave ale Codului Electoral? Din vreo trei motive.

Insa, mai intii, vom sublinia univoc: in spatele PL si PLDM sta acelasi Petru Lucinschi. Daca votantii nostri, care se considera “nationali”, opteaza pentru asemenea partide – ca legat de celelalte noua ne e totul limpede – nu vom iesi din “marasmul moldovenesc”, invaluit in manipularea eurointegrarii… Sa va fie clar. Partidele parlamentare de la Putere se mafiotizeaza cu pasi rapizi, indiferent de doctrina.

1.Sub lozinca sa nu vina Bau-Baul comunist, haideti sa iertam toate matrapazlicurile PLDM, PL, PD si AMN, pentru ca “ele ar trebui sa reconstituie Alianta si sa scapam de comunisti”.
2.Filat i-a cumparat pe toti. Ma intreb, in acest caz, e Filat sau Plahotniuc “mama relelor”?
3.Filat a transformat alegerile in tirg al pomenilor. Asa ceva nu a fost de cind e Republica Moldova.

Intr-o societate demoralizata, insaracita cu buna stiinta de comunisti, iata ca vine dupa acestia un PLDM, care e un PDAM-2 prin apucaturi, si care a furat scrutinul.

Stie toata lumea comportamentul celei mai mari parti a presei afiliate Puterii. Nu mai spunem de incalcarea Regulamentului privind conceptia de reflectare a campaniei electorale. Insa aceste alegeri au aratat ca nu exista cultura politica, nu pot actorii politici sa discute intre ei cu argumente, se tem de cei incomozi, au afisat o superioritate si o autosuficienta respingatoare. Insa cumpararea pe un cap a oamenilor adusi la starea de fiinta subumana prin saracie, sa ne spuna oamenii ca “astia macar ne-au adus orez si sapun, dar voi – ce ne dati?” – intrebam – care e diferenta de cei care cumparau votul cu 3 litri d eulei, cu piine de 16 kopeici si salam de 2 lei si 20 de bani?

Consider condamnabila pozitia PL, PD si AMN care au vazut ce face Filat si au tacut. Ori au facut si ei altele, dar nu s-au prea vazut?

In continuare, voi reproduce un nomenclator al matrapazlicurilor si faradelegilor din aceasta campanie total incorecta, care pe noi ne-a indignat foarte mult. Le-am prezentat aproape pe toate la Publika, intr-o emisiune.

Referendumului nu a trecut, pentru ca ca nu s-au cumparat voturile. Acum s-au dat multi bani. De exemplu, 50 de lei inainte de vot si 50 de lei – dupa.

Aceasta campanie electorala a fost o campanie de jungla – s-a schimbat doar culoarea din rosu in verde, roz si vinat, dar apucaturile si practicile, tertipurile si falsificarile au ramas comuniste.

Cum spune presa, nu s-au discutat problemele fundamentale intre concurentii electorali. De ce? Pentru ca a fost o cirdasie a partidelor parlamentare, conform careia nici ele intre ele nu au discutat, nici nu au discutat cu partidele extraparlamentare. Presa de culoare verde scrie caracterizeaza ca “mesaje golanesti cel al Unirii si cel contra coruptiei”. Nu e oare un sacrilegiu? Oare “Moldova fara Voronin”, “Moldova fara comunisti”, “Moldova fara saracie” – nu sint mesaje golanesti, nu sint manipulare si minciuna, cind vedem cu totii ca verdele cocheteaza cu rosu si e posibil ca sa si se coalizeze?

Plafonul privind cheltuielile posibile pentru concurentii electorali a fost drastic marit – 21 milioane lei, in locul celor 2-3 milioane. Oamenii sint saraci, iar milioanele curg pe bilborduri de kilometri de lei patrati.

Presiuni asupra candidatilor PNL, o buna parte fiind adusi la situatia sa se retraga de pe liste, depinzind administrativ de decidenti de orice rang din PL si PLDM.

Din partea unor partide corupte din Alianta au fost, la adresa candidatilor nostri maltratari fizice intr-un raion de la sud, omul nu vrea sa iasa public, fiind si invalid din copilarie, temindu-se ca “nu va mai incapea la serviciu si in raion”.

PNL are oameni concediati – practic din cauza sprijinului si aderentei la PNL. De fapt, noi, PNL, pentru ca nu avem umbrela si nici nu ne trebuie, continuam, si dupa guvernarea comunista, sa fim victima Puterii, acum liberal-democrate. Am facut si conferinta de presa, insa persecutarile dupa principiul “nu ti-ai ales bine partidul”.

In raioane partidele corupte din Alianta au privatizat standurile publice pentru publicitare si primariile au pregatit “oferta” de injghebare a unui stand, care, fara manopera, costa 1000 lei. Inmultiti cu numarul de comune si sate si vedeti de citi bani ar avea nevoie un partid. E mai bine, cum a spus si seful CEC, sa s epropuna anularea acestui tip de agitatie, care maninca banii pentru pensii, salarii, asistenta medicala.

PNL nu a putut plasa nici o publicitate, de nici un fel, in Chisinau – nici bilborduri mari pe cladiri concrete, nici pe troleibuze, nici pe masini specializate cu monitoare mari. S-au gasit tot felul de “argumente”, gen ca aparatele iradiaza si diminueaza impotenta masculina. Toate acestea au fost puse la cale de serviciile controlate de PL si PLDM. Chirtoaca a spus clar ca nu permite agitatie mobila cu Mesajul Unirii cu Romania.

PNL a avut atacuri permanente, mai ales din partea tovaruslui comunist Stepaniuk, dar si a unor partide din Alianta. “Mesaj populist”, “mesaj pripit”, “PNL va aduce comunistii la Putere”. Mai spunea Snegur sa ne zica si el cind trebuie sa fie Unirea. Iaca-ta ca a uitat omul sa ne spuna. Voi, vedem, mai asteptati…

In aceasta campanie electorala au participat partide-stampila, cu radacini in partide parlamentare, ca sateliti ai acestora, ca sa ne anihileze pe noi, partidele parlamentare care avem stafuri central si in raioane, care avem activitati cotidiene, care avem atitea luari de atitudine. A fost si ramine o mirsavie a partidelor antiromanesti pe fata si a celor antiromanesti camuflate.

PNL s-a judecat la CEC si cu “postul reintregirii neamului “Vocea Basarabiei”, care ne-a oferit la inceput putin timp, apoi cit a fost legal, dar care, de exemplu, a transmis in direct, bunaoara, intilnirea electorala a lui Filat in Nisporeni. Nu mai spun de oameni adusi la postul de radio in sprijinul PL, pe a carui lista a candidat Valeriu Saharneanu.

PL si PLDM au manipulat din plin cu utilizarea fondurilor europene si de stat pentru imaginea partidelor lor, de parca banii din proiecte nationale sau vesrice sint banii lasati mostenire sau gasiti comoara prin curtile de la Lapusna sau Colonita.

Partide, nu doar parlamentare, au dat si anterior, pentru intilniri, dar si in ziua alegerilor, ba cite 50 de lei sa vina boschetarii la adunari, ba sa voteze, dupa care sa mearga sa mi primeasca 50 de lei, daca voteaza “drept”.

Nu stim, dar am avut noi cazuri cind observatori ce au consimtit sa fie ai nostri, au fost “invitati” sa fie membri ai Comisiilor electorale si, contra a 450 de lei, sa arate cu degetelul neinformatilor unde sa aplice stampila.

Oameni din partea PLDM au ajuns sa raspindeasca minciuna ca, daca nu voteaza lumea Stejarul, va fi razboi.

Ministrul Hotineanu, conform a ceea ce ne-au comunicat oamenii, cel care figureaza printre nedemni de a fi pe lista candidatilor pentru Parlament, a dispus duminica sa iasa la lucru toti medicii, desigur, ca sa influenteze votul.

Nu mai spun de manipularile prin sondaje, cumparate din plin.

Nu putem nega nici lucrurile evidente ale un unei parti a societatii civile, inclusiv “Parlamente curate si murdare”, care nu au pus printre nedemni si unele dintre primele persoane in stat, care au pufusor pe botisor.

Vocea lui Vlad Filat, pina la dezgust, ne-a tot deranjat prin telefon, care a “coborit” pina a-i chema pe toti prin robot la vot.

PLDM va bagat si la magazine, bagind la toti cumparatorii pe git pungi in care se puneau produsele cumparate.

Tot PLDM a trimis scrisori decedatilor, dar si tinerilor, care au mers astazi prima oara la votare, care au implinit 18 ani. De unde a luat PLDM baza de date? Sint implicate oare CEC-ul, Moldtelecomul, mai cine?

Comisia de angajare a cadrelor in politie, a spus joi unor cu text deschis aspirantilor la functii ca ii angajeaza daca il voteaza pe Mihai Ghimpu. Ma mira – Catana nu mai e la PLDM? Se prabuseste in MAI verticala verde? Sau PL si PLDM isi impart sferele de influenta in ministere?

Exit-poll-urile pot fi manipulare. Nu doar pentru ca cel ce dirijeaza e sustinatorul liderului unui partid corupt din AIE, dar si pentru ca oamenii nostri sint fricosi, ei spun deschis numai daca voteaza cu Puterea. A vota pentru PNL trebuie mult curaj, dar el inca e suficient sa o spui deschis. Adica, nu se spune, exit-poll-ul se face “cum trebuie”, dupa care se aduc rezultatele votarii la rezultatele zisului exit-poll.

Si astazi am avut “surprize”. Persoane inscrise pentru votare la doua sau mai multe sectii de votare, persoane decedate, persoane cu viza de resedinta false. Nu am inteles ce se intimpla cu persoanele despre care ii spui clar la sectie ca fiica ta voteaza in Germania, nu aici, de exemplu. Nu se pune o linie in dreptul ei, de ce se inscrie intr-o lista adaugatoare? Ce va fi cu lista aia scrisa aleatoriu de mina? In ultimul moment, cind inchei acest articol, ni s-a telefonat ca la o sectie de votare un grup de membri ai Comisiei au luat un brat de buletine dintr-un safeu si au inceput sa stampileze de zor, fapt vazut si admirat de observatori prin geam. Asta la sfirsitul zilei alegerilor…

Nu stiu care va fi rezultatul alegerilor. Dar am postat acest articol ca sa nu fie influentat de acest rezultat. Acum – spuneti-ne – asa “libertate” noi ne-am dorit? Va iesi ceva cu inlocuirea unei culori prin alta, cind de la comunisti nu am asteptat nimic, iar de la astia, totusi, am asteptat, cite ceva? Pacat ca acestia ii obisnuiesce pe oameni nu cu demnitatea, ci cu asteptarea de pomeni ieftine, care vor insemna inca patru ani de contrabanda de tigari, coruptie, lipsa de justitie si lipsa perspectivei unei vieti demne.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

106 Comments

Add a Comment
 1. sunt de acord cu „pentru clej” !

 2. Pt Petru Clej

  Totul ce am facut aici cu aldine sunt postari ale vizitatorilor, despre alegeri si PNL. Mai dialogati cu ei. Dar observator bun asupra ce e in Basarabia nu sunteti. Nu doriti ca Basarabia sa fie, cel putin, stat romanesc, vreti unul fara identitate sau rusesc. Si nu incercati sa ma convingeti de contrariu. Noi, PNL, cel putin, incercam sa facem ceva. Sa faca altii dupa noi mai mult si bine. Nu avem nimic impotriva, Suntem si am fost mereu cei care ne-am bucurat cind si altii au spus ce spunem si noi, nu avem rica altora.

 3. Petru Clej – Redactor Şef . Petru este ziarist freelancer, traducător, fost Redactor Şef al postului de radio BBC în limba română, Marea Britanie, Londra.

  D.Clej,spuneti-mi si mie,despre care realitati vorbiti Dumneavoastra?
  Nu cumva despre cum i s-a oferit mamei mele 5 kg de orez si 3 bucati de sapun,ca sa-l voteze pe Filat?Sau poate vorbiti de nenumaratele scrisori pe care le primesc eu,feciorul meu personal de la Filat?parca n-ar avea altceva de facut Filat,decit sa scrie scrisori private.Pe dumneata poate nu te deranjeaza,ca esti departe de aceste realitati,dar pe mine personal ma deranjeaza.Va redau o fraza din aceasta scrisoare:”…Ai putea sa-ti imaginezi ca sunt ocupat de chestiuni politice,de campanie electorala.Partial este adevarat.Insa,mai intii de toate,eu si partidul pe care il conduc-Partidul Liberal Democrat din Moldova-am decis sa luptam cu saracia,pentru ca asta,acum,este principala problema a tarii,poate si a ta,a parintilor tai,a prietenilor tai.”
  Apoi,Multstimate domn,oamenii PLDM,care fac ce le poteste inima in functiile in care se afla,eliberind oamenii din lucru,saracindu-i si mai mult,lasindu-i fara salariu,noi trebuie sa-i credem si sa mergem cu turma in urma lor?Hai,va rog mult, nu scrieti ce nu stiti,veti fi foarte corect cu noi astea,din PNL.Si daca doriti cu adevarat sa aflati mai multe despre noi,cred ca ar fi bine sa framintati glodul prin teritoriu si sa ne-ntrebati pe fiecare de pe unde suntem ce avem,ce facem si ce mai avem de facut.

  Qu’alors,ca est egal a l’expresson”chanter fleurette”

 4. Îmi pare foarte rău ,ca nu se înțelege un singur lucru. În lupta cu comuniștii trebuie sa se unească toate partidele de dreapta, dar nu sa va criticați unul pe altul. Aceste critici între ele dau apa la moara comuniștilor. Filat a greșit un pic , însa aceasta nu poate servi motiv pentru o critica atât de dura din partea PNL, PD, și PL. Cu mâna voastră veți aduce comuniștii la putere.Aceasta este o invidie
  față de PLDM , ca a căpătat vai multe mandate.Dacă vor veni comuniștii la putere veți regreta și voi, dar va fi tîrziu.
  .

 5. Pt orizont

  Vedeam eu cite mandate avea sa obtina PLDM fara resurse administrative, ca sa nu spun de multe alte lucruri, de care am mai spus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *