Trei ani de populism la Primaria lui Chirtoaca

Dupa ce am participat astazi la o emisiune la Publika TV, am hotarit sa imi expun opinia despre guvernarea municipala a lui Dorin Chirtoaca. Emisiunea la ” Tara lui Dogaru” a fost foarte dinamica, insa au fost multi participanti si nu s-a reusit a se spune o buna parte din ce ar fi fost cazul. Daca e vorba de mine, sigur, am reusit putin.

Un alt motiv care ma face sa scriu sint reactiile de pe blog, dar cred ca ele sint si in societate, gen “pe zi ce trece ma dezamagiti tot mai mult. Cu ajutorul Dvs comunistii vor reveni la putere. Ori credeti ca ati fi reusit mai multe in locul lui? Vad ca va doare in cot, ca vor reveni comunistii. Acuma mi-e clar, care e cauza atacurilor virulente. Din pacate asa se intampla la noi, se maninca “democratii” intre ei, dar cind doi se bat… Chirtoaca e mai tinar si mai sincer ca Dvs. Vedeti sa nu-l urmati pe Rosca, scriind articole defaimatoare la adresa tuturor”.

In primul rind nu-mi este clar – am influenta in societate sau nu? Eu credeam ca nu prea am – nici eu, nici PNL nu controleaza televiziuni, ca alte partide. In guvernarea liberal-democrata sintem doar persecutati, pentru ca „nu avem krisa” (umbrela protectoaare – asta pentru „romanii-romani”). In al doilea rind, daca am influenta, mi se pare ca de asta ar trebui sa se tina cont. Iar in al treilea rind, daca va temeti de Bau-Bau-l comunist, nu incercati sa evitati caderea drobului de sare comunist peste capul oamenilor prin a inchide gura cuiva, asa ca si bolsevicii, ci prin a lua in consideratie in masura cit mai mare opiniile critice, pentru a va corecta.

Inainte de emisiune mi-am notat o remarca. Este urmatoarea: “Politicienii adevarati trebuie sa-i cultive pe alegatori, nu sa-i manipuleze, asa cum au facut constant comunistii. Ni se reproseaza, noua, celor de la PNL, dar cred si altora – “De ce ii criticati pe ai nostri?”; “De ce nu-i criticati pe comunisti?”

Raspundem: In primul rind, pentru noi nu exista “ai nostri” si “neainostri”. Pentru noi exista decidenti care si-au asumat niste responsabilitati in stat sau in municipiu. Atit.

In al doilea rind, PNL, prin declaratiile sale, si eu, Vitalia Pavlicenco, in calitate de fost deputat, dar si ca presedinte de partid, i-am criticat cel mai dur pe comunisti. Mai dur decit Filat, care l-a votat pe Voronin ca sef de stat, mai dur decit Chirtoaca, cel care nu a luptat impotriva lui Voronin cind era pe cal rosu, ci lupta acum, cind e cazut, nefiind la putere, mai mult decit Urecheanu, care se cam ascundea in tufari, mai mult decit oricine. Eu i-am criticat cind comunistii erau la guvernare si eu nu am avut un unchi avind doua, cele mai inalte, functii in stat, care sa ma protejeze. Acum, comunistii nu sint la guvernare. Sint altii la Putere. Si ii criticam dur pe acestia, care isi zic liberal-democrati, pentru ca nu-i trag la raspundere pe comunistii care au comis, ca decidenti politici si ca manageri rai, diferite faradelegi si abuzuri, care au deturnat grav banul public.

Intr-o discutie avuta recent cu Mihai Ghimpu am propus o cooperare PL-PNL. Mi s-a raspuns ca “nu poate exista o cooperare intre partide, pentru ca sintem adversari”. Ok. Daca e asa, pai e asa, nu? Luptam ca „intre adversari”. Daca nu iti poti expune parerea in interior, o faci din exterior. Sa fie clar.

Acum, incetisor, ne apropiem de guvernarea populista a lui Chirtoaca. Exista o sumedenie de aspecte sub care el trebuie criticat. Primul este ca a compromis includerea tinerilor in politica. Tineretea nu este o virtute. Nu e suficient sa fii tinar, trebuie sa fii si competent sau, macar, sa vrei sa inveti. Infumurarea nu tine de competenta si de profesionalism. A umbla jumatate de mandat cu bradutul, si alta jumatate cu bariera/bara rosie cu unchiul alaturi ca sef de stat si speaker, nu e nici macar o performanta medie, nu europeana. Nu a promovat Chirtoaca nici tinerii, cum a promis, pentru ca pe lista PL nu au fost tineri decit dupa multe critici, iar in campania electorala a participat Chirtoaca, cel care s-a retras de doua ori din Parlament, ascunzindu-l in spatele sau pe Mihai Ghimpu.

Asa si nu am inteles de ce Mihai Ghimpu si-a apreciat atit de negativ imaginea, incit s-a ascuns dupa spatele mai aplecat (nu spun cocosat) al lui Dorin, aparind ca Vanika-Vstanika dupa incheierea campaniei electorale? A spus Ghimpu sau am spus eu in campania electorala ca “sint comunistii criminali si trebuie sa stea la puscarie”? Am spus eu, iar Mihai Ghimpu a lipsit absolut din spatiul public in doua campanii electorale. Subliniez, insa, categoric: in calitate de sef de stat, desi interimar, Ghimpu arata mai mult caracter, e sincer si curajos. Apreciez asta.

Legat direct de Primarie. Mie, personal, imi repugna populismul cu terenurile si cu barele lui Voronin. Sint deputatul care i-am facut lui Chirtoaca si interpelari legate de bare/”slagbaumuri” ilegale, cum a fost din fata hotelului Jolly Allon – prin 2007/2008, dar totul a ramas pe loc si raspunsul a fost unul bilbiit. Unii spun – eu nu am vazut – ca exista documente prin care se da pamint lui Voronin semnate chiar de Chirtoaca, nu numai de Urecheanu. Daca prin asta gresesc, retractez. Dar nu mi-i clar – de ce oare Chirtoaca nu s-a ocupat de aceste probleme cind a venit la Primarie – in 2007-2008? Sau Chirtoaca si Ghimpu tot asteptau sa dea mina cu ei Lupu, Voronin si Greceanii, sa-i primeasca „in gasca de „conducatori” si de „inalti alesi ai poporului”?

Si mai departe s-a incurcat binele cu raul. Nu numai alegatorii, dar si angajatii structurilor Primariei, au asteptat de la Dorin Chirtoaca reforme, actiuni concrete, avind si cadrul legal – Legea Parteneriatului public privat  intrata in vigoare la 2 decembrie 2008. Nu a fost sa fie. Margaret Thatcher a eliminat la maximum participarea statului in prestarea de servicii publice, pina si minele le-a dat in miini private.

Iata unele esecuri ale primarului Dorin Chirtoaca. Imi cer scuze pentru ca le expun doar pe acestea. Dar pina la alegerile locale din 2011 avem… Nu spun aici ca nu ajung grav gradinite si scoli romanesti (am facut interpelare primarului si pe aceasta problema si e jalnic ce se intimpla, dar nimic nu s-a schimbat), nu spun cum se fura coroanele a doua zi de pe morminte la Cimitir, nu spun ca birocratia si coruptia domnesc la Primarie, iar angajatii nu lucreaza  cu entuziasm, ci in sila si de frica atitudinii copilaresti si agresive, cu populism ieftin public, a “edilului” arogant, care isi mascheaza astfel incompetenta. Nu mai spun de ciini, aici e totul spus – un om cu morga asa de grava nu are inima pentru fiintele privite de el, de Manev si de Gangal – ca pe niste gunoaie. Si pe noi – oare cum ne privesc?

Platile pentru Termocom. Inainte de alegerile locale majoritatea comunista din Consiliul municipal a adoptat o hotarire de ajutorare, fara acoperire financiara, a intregii populatii in privinta compensatiilor pentru caldura. Aceasta contravenea Legii administratiei publice locale si Legii finantelor, dar s-a facut pentru scopuri populiste in februarie 2007. Dupa alegeri, Primaria a inceput sa plateasca aceste compensatii oamenilor cu salarii mai mici de 1400 lei, in suma de 340 lei. Insa achitarea compensatiilor este prerogativa administratiei publice centrale, care trebuie sa plateasca diferenta dintre 574 lei si 230 lei, ea fiind de 344. Se incalca Legea asistentei sociale si Legea finantelor. Nu si-a asumat Guvernul comunist aceasta plata, pentru ca nu vroiau comunistii sa coopereze cu liberalii, cu Dorin Chirtoaca. In 2009, a fost adoptat un Regulament de achitare a ajutorului numai pentru nevoiasi, dar a continuat sa se incalce Legea, in sensul ca nu Primaria trebuie sa plateasca. Sprijinim asistenta, dar in baza legii. Chirtoaca a platit un an si jumatate tuturor, indiferent de venituri, si a pus pe butuci Bugetul Primariei. Guvernul are decizie cu privire la sustinerea categoriilor defavorizate.

Utilizarea banului public la Primarie. Toata Europa aproba Bugete pe baza studiilor de fezabilitate ale unor proiecte, programe. Municipiul imparte banii in functie de cine conduce institutia. Ca un exemplu, Directia constructiilor capitale il duce de nas pe Chirtoaca, obtinind aprobarea unui Buget fara proiecte, programe, studii de fezabilitate si devizuri de cheltuieli verificate. De pilda –  lipsa unei strategii pentru transport.

Tarifele la transport. Cum a fost aprobata decizia de a se acorda 70 de lei pensionarilor pentru a circula cu transportul public? S-a facut contind pe economisirea cheltuielilor pentru Regia de transport electric. Pensionarii, insa, iau banii, ii pun in buzunar, nu merg cu troleibuzul, merg cu microbuzele, care sint mai rapide si mai scumpe cu doar 1 leu. Astfel, banii nu se intorc la Regia de transport electric, la Parcul urban de autobuze. Trebuia un studiu de fezabilitate si reforma in transport, sa se revada rutele, sa nu circule microbuze de rutele pe care exista deja transport public, sa nu fie rute fara fisa de ruta.

Proiectul „Geotubul” – „uscarea namolului”. Inventam roata, e la mijloc o ineficienta totala. Tehnologiile folosite de Chirtoaca sint bani aruncati in vint. Mirosul, spun expertii, va ramine. Nu a fost un concurs investitional, nu au fost atrasi specialisti in domeniu, iar unde nu exista competitie, nu se ajunge la varianta optima. Dupa care, peste citiva ani, se va spune ca experimentul a esuat. O noua activitate populista, pentru ca nu va fi nici un rezultat, sint bani cheltuiti. Este un proiect de uscare a namolului prin geotuburi, cu implicarea in baza unui contract, de care stie doar Regia Apa-Canal. Plateste, indirect si Primaria, pentru ca majoreaza capitalul statutar si da bani. Deci, in doi ani nu se va scoate mirosul. Care este dedesubtul aici – cineva il stie, la sigur. Ideea este buna, dar e gestionata prost. Vedeti mai jos cum promite Chirtoaca sa rezolve problema namolului pina la perioada caniculei… Nu a rezolvat.

Spatiile verzi. Ce necesitate exista sa se dea 50 milioane de lei pe an Spatiilor verzi? Cine verifica ce proiecte sint aici finantate? Mai multe servicii trebuie concesionate in baza Parteneriatului public privat, cind, in baza contractelor, sectorul privat ofera servicii publice de calitate, in baza de concurenta. E vorba de concursuri investitionale, care lipsesc.

Achizitii publice. Aici e lipsa totala de transparenta. Desi, cind a venit la Primarie, Chirtoaca a declarat ca va pleda pentru transparenta si concurenta. Totul e formal. Asa cum au lucrat firmele pe timpul comunistilor, asa si continua, nu exista libera concurenta nici acum.

Primarul trebuia sa vina cu initiativa ca, din bugetul total al unui oras, in proportie de 10 la suta sa participe la prestari servicii si femeile de afaceri, asa cum se obisnuieste in Occident, pentru ca Primarul s-a angajat sa faca o capitala „europeana”. Iar 20 la suta sa participe firmele cu rulaj mediu, ca sa fie sprijinit businessul mic si mediu. Doar se declara despre sprijinirea businessului mic si mediu, nimic nu se face. Primaria nu descurca, ci numai incurca lucrurile, nu se poate obtine o autorizatie de functionare, coordonarile cu serviciile sint extrem de dificile, anevoioase, curuptia infloreste, e un populism groaznic si in privinta lipsei de birocratie la obtinerea actelor necesare oamenilor. La Directia generala de comert cel care i-a servit pe toti „ursii” si „iordanii”, acum e in termeni bun cu Primarul „tinar si nelinistit” Chirtoaca.

Piata centrala pare cufundata in coruptie. Fostul presedinte al Comisiei de circumscriptie la alegeri, pus de comunisti, prospera sub liberali. In functie se desemneaza de catre Primarie sau Consiliu municipal, demult putea fi pus un om care sa nu promoveze coruptia. Asta inseamna exploatarea muncii oamenilor.

SI DOUA STIRI, CARE NE ARATA POPULISMUL LUI CHIRTOACA

Primaria promite chișinauenilor ca ii scapa pana la vara de mirosul urat de la stația de epurare

Primaria mun. Chișinau da asigurari ca locuitorii capitalei vor scapa de mirosul urat de la stația de epurare pana in vara. Potrivit unui comunicat difuzat presei, edilul capitalei a solicitat ca lucrarile preconizate in cadrul proiectului „Geotube” sa fie finalizate pana la inceputul sezonului canicular.
Astfel, vor fi eliberate platformele cu suprafata de 25 de hectare, unde sunt stocate circa 150 mi metri cubi de namol. Potrivit lui Dorin Chirtoaca, prezent azi in vizita la stația de epurare, efectuarea acestor lucrari va imbunatati starea ecologica si va diminua esential mirosul neplacut din zona. Primarul general a mai precizat ca doar dupa eliberarea platformelor de namol vor putea fi demarate lucrarile de reconstructie a Statiei de Epurare din Chisinau.

Directorul SA „Apa-Canal Chisinau”, Constantin Becciev, declara ca au fost deshidratate circa 90 mii metri cubi de namol brut. In acest sens, au fost utilizati 40 de saci de diferite dimensiuni, fiind ocupati doar 1,25 hectare de platforme. Potrivit lui Becciev, in conditiile de deshidratare cu aplicarea tehnologiilor anterioare, ar fi fost necesare 6 hectare de platforme de uscare. De asemenea, namolul pompat in aceasta perioada a fost deshidratat in decurs de o luna. Anterior, in acest sens era necesar un an jumate.

Directorul Regiei „Apa-Canal Chisinau” a mentionat ca pana acum, toate institutiile de protectia mediului au avizat pozitiv continuarea proiectului de deshidratare a namolului.

UNIMEDIA amintește ca municipalitatea a cheltuit 9 milioane de lei pentru demararea proiectului de inlaturare a mirosului de la Statia de epurare a apei din Chisinau prin intermediul metodei Geotub.

Intreprinderea “Regia Transport Electric“ este in faliment

In pofida “reformelor in transport“ operate de primarul general al capitalei, Dorin Chirtoaca, intreprinderea “Regia Transport Electric“ din Chisinau se confrunta cu un colaps financiar total.
“Regia Transport Electric sufera acum pierderi enorme si a intrat deja in faliment“. “Anterior cei de la Regie erau automat finantati din bugetul municipal. Astazi trebuie sa castige de unii singuri. Astazi transportul electric urban se afla in faliment. Ei nu au cu ce sa achite salariile, cauciucurile, energia electrica“, a declarat un consilier municipal.

La 15 septembrie, majoritatea liberal-democrata din Consiliul Municipal Chisinau a aprobat decizia de dublare a taxei pentru calatoria in transportul public urban. Decizia a intrat in vigoare de la 1 octombrie curent. Potrivit Regulamentului, aprobat de CMC, paturile social vulnerabile vor primi in calitate de compensatie cate 70 de lei lunar pentru calatoria in transportul public urban, in cazul in care vor confirma ca au un venit mai mic de 1450 de lei. Tinand cont de faptul ca tarifele la calatoria in transport au fost majorate cu 100 %, compensatia oferita de primarie permite achitarea lunara a 35 de calatorii cu troleibuzul si 23 – cu autobuzul.

Mai tarziu conducerea directiei municipale “Regie Transport Electric“ a recunoscut ca reformele anuntate de primarul capitalei, nu au avut efectul asteptat. Seful directiei, Gheorghe Morgoci, a declarat ca “rezultate ale reformei sunt, dar nu cele asteptate“.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

218 Comments

Add a Comment
 1. Sincer ima pare rau Nu tin nici cu Pavlicenco nici cu Dorineal Dar are ecva baiatul asta care nu place cerd ca oligrofenia altfek cum s aexplic niste lucruri pe acre nu el intelege guraiii sau pardon c..raii

 2. Pe ce notă apreciezi activitatea primarului Dorin Chirtoacă la 3 ani de activitate?

  10-26 %
  9- 16 %
  8- 18 %
  7- 10 %

  In total au votat 935 vizitatori. UN SONDAJ PE UNIMEDIA … DECI 70% DAU NOTE DE LA BINISOR LA FOARTE BINE . OAMENII NU MAI POT FI PROSTITI ASA USOR IN ZIUA DE ASTAZI . CAMPANIA CONCERTATA IMPOTRIVA LUI GHIMPU , CHIRTOACA SI A P.LIBERAL , NU DA ROADE …NU VI SE PARE DUBIOS CA TOTI LA UNISON DAU NUMAI IN P.L. ? DE LA COMUNISTI , PINA LA „DEMOCRATII” DE CARTON … VORBA AIA … TOATE TUNURILE PE EI .

 3. O informatie pentru Gagalina catalina
  Fanii lui Lady GaGA au încă un motiv de bucurie. A apărut pe piață păpușa gonflabilă asemănătoare celebrei interprete. Jucăria sexuală este însoțită de sloganuri inspirate chiar din muzica divei disco: Take A Ride On Your Disco Stick și She Loves It When You Poke-her Face. Păpușa poartă numele de Lady Gag Gag.

  GaGa nu este prima vedetă care se bucură de privilegiul de a avea o păpușă gonflabilă fabricată după chipul și asemănarea lor. Pe piață se mai pot găsi păpușile Beyonce, Jessica Simpson sau Lindsay Lohan.

 4. Las mai moale mai Costien ca nu esti vrednic de acest nume Dupa informatiile de la Unimedia DC are nota 6 DE ce fraudezi rezultatele Si aceasta nu e nota tuturor

 5. Cred că D-na Pavilcenko devine tot mai mult un alt factor ruşinos al clasei politice a R.M. Cine nu are gândire şi are tupeu – devine periculos şi trebuie demascat. D-na Pavlicenco este un exemplu veritabil de acest „gen de politicieni”. Să încerci a critica pe d-l Chirtoacă fără a ţine cont de situaţia din CMC, barierele bolnăvicioase impuse de comunişti în cel puţin 2 din cei 3 ani, fără a ţine cont de gaura bugetară care a moştenit-o (despre care de altfel nu ştia nimeni până a ajuns Dorin cu echipa la primărie), etc. etc. este nu pur şi simplu ruşinos, este distructiv. Am senzaţia că „d-na” gândeşte îngust ca şi câinii vagabonzi interesele cărora pretinde că le apără.

 6. Vitalia Pavlicenco spune:
  19 June 2010, la 08:08
  „Chirtoaca – unicul care lupta contra mafiei? Care mafie? Mafia acum trebuie trasa la raspundere de cei aflati la putere. La putere sint liberalii, deci, de ce nu-i trag la raspundere pe cei care au furat? Pentru ca nu pot, nu au curaj, e mai usor sa ii manipulezi pe oameni cu boxul si buldozerul?”

  Vad ca iarasi puneti semnul egalitatii intre toti liberalii (inclusiv PNL?).
  Pe de alta parte il criticati pe Chirtoaca cu scindura. De ce atunci puneti intrebarea: „de ce nu-i trag la raspundere pe cei care au furat?”

  Cum a mentionat cineva mai sus, le raspundeti numai la cei, care folosesc un limbaj mai putin ortodox sau care, cum ziceti, nu au argumente.

  Dar se vede ca argumente nu aveti D-Voastra.

 7. N-a facut nimic Chirtoaca in acesti 3 ani.Tarna se plimba cu BMW X5!Cred ca e din salariu de sef de directi! Face o groaza de bani cu asfaltarile.De ce nu l-a dat afara cand a venit,sa vina cu oameni noi,necorupti?Directia asta Edilitate a lor fac lucrari de mantuiala.Chirtoaca si-a batut joc de comunele din componenta municipiului,a dat bani numai la Colonita,parca numai Colonita e generatoare de voturi pro-democrate.Este un incompetent si a compromis ideea ca tinerii ar fi buni la ceva.E un populist care a luat doar masuri populare.Sa-mi arate cineva concret realizat de Chirtoaca,dar ceva concret,nu un mat de strada asfaltat,ca ala nu se pune la socoteala la cat a promis ca va face si avea atatea oportunitati.Arogant si inganfat, i se pare ca e buricul pamantului.Dar de-ar pierde la anul fotoliu de primar sa revina cu picioarele pe pamant,crede ca ,virgula,ca el nu mai e altul in tara asa.Mesia! Nu-l mai votez si imi pare rau ca l-am votat,sincer!

 8. Mai bine trei ani de populism la primarie decit 40 de ani de KGB-ism ..

 9. inca nu s-a saturat VP de atatea injurii aduse unor oameni care se straduie sa faca cate ceva pentru acest popor necajit? Kgb-ista cu mare stagiu, Pavlicenco O TINE UNA SI UNA TOATA ZIUA ! UN GICA CONTRA PERMANENT AL MOLDOVEI ! UN VADIUM TUDOR CU BALE LA GURA ! CINE O MAI IA IN SEAMA !?

 10. lasati , ca daca comunistii s-au aliniat cu pnl-ul contra pl-ului, atunci sa stiti ca lumea va vota cu PL sau mult mai multi vor vota cu PL-ul. In era internetului nu poti sa mai duci de nas pe toti . Poate pe babele proaste , dar ele , slava Domnului , nu stau pe net .. ha , ha , ha

 11. Pt Vic

  Noi, PNL, sintem national-liberali, nu doar „liberali”. Nici Chirtoaca, nici Ghimpu, nici AIE, nici Filat, nici PD nu-i trag la raspundere pe comunistii care au facut ilegalitati. De ce?

  Voi nu aveti argumente contra a ceea ce am scris eu. Punct cu punct. Costa doi bani celelalte lucruri. Sa luam doar un lucru – cum a pus Chirtoaca bugetul pe butuci. la asta s-a referit si Filat – nu poti, nu te apuca. A facut populism cu plata ilegalal si delaolalta a compensatiilor, dupa care spune ca nu are bani? Pai a vrut voturi si imagine, de unde si bani? Voi nu aveti argumente, nu eu.

 12. Pt COSTI

  Cred ca stiti foarte bine – colaborarea cu KGB tine de alte persoane, s-ar putea chiar de pe la liberali. Eu nu am avut nimic absolut cu nici un KGB. Nu am fost in primele rinduri ale Miscarii de Eliberare Nationala, pt ca tot KGB-ul – din cite am aflat mai tirziu – a pus-o la cale prin persoane dirijate. Dar am scris articole inca prin 1987 despre grafia latina si limba de stat. Asa cum spunea acum o persoana, „am inteles ca Pavlicenco e curata pentru ca daca nu era curata, incapea in tagma de la putere”. Nu am fost alaturi sau impreuna cu Rosca, nici cu Predvoditelii, nici cu alti „mari conducatori” juristi. Asa ca degeaba aduceti injurii si insulte. Eu injurii nu am formulat, aduceti-mi macar un exemplu. Si, prin postarile voastre, il ingropati si mai tare pe Arogantu, care e sprijinit de oameni primitivi, ca la astia prinde populismul.

 13. Costi provine de la coaste sa intelegem ca e din coastele lui Chirtoaca si acesta i-a dat un os. De ce insultati o doamna ca Pavlicenco, care a facut mult pentru limba romana, si RM, inca cand Dorinel se,juca in tarna. Acestia sunt oamenii din echipa lui DC. Obraznici mitocani, care se cred buricul pamantului si tremura in fata acestui dictator. Uitati-va ca are ceva din tatuca.

 14. Apropo cum sa intelegem un raspuns al lui Dorin ca s-a casatorit cu Primaria?

 15. Daca vrea sa ajunga la nunta de argint sau de aur, trebuie sa ia cate mandate Pentru ca e clar nul atrage casatoria civila doar poate de ochii lumii cineva din echipa va poza in postura de mireasa.

 16. Cît de corectă este critica şi carei scopul?
  – Dna Vitalia Pavlicenco atacă cu mare răutate pe Dorin Chirtoacă pentru „ca s-a bagat acolo unde nu poate gestiona”. A uitat Dna Pavlicenco că D.Chirtoacă aluptat şi luptă cu comuniştii, că a trebuit să întoarcă peste 500 mln lei datorii, că au fost şi conturile Primăriei blocate de către puterea comunistă; că 2 ani a lucrat sub presiune comunistă şi acum este criză economică, şi numeşte populizm că se rezolvă şi problema de 40 ani în privinţa mirosului de la staţia de epurare. Eu aş spune că chiar bine a gestionat situaţia din oraş în condiţiii grele, a depus foarte mult efort şi nu-i frumos în aşa termeni de criticat Primarul.
  – Dna Vitalia Pavlicenco spune „La putere sint liberalii, deci, de ce nu-i trag la raspundere pe cei care au furat? pentru ca nu pot, nu au curaj”. Nu,PL este unicul partid de la guvernare, din cele patru, care întadevăr doreşte schimbarea, dar … Doar două momente care arată că practic PL sunt singuri în lupta de „schimbare”: !) Filmul de pe clădirea Guvernului de la 7 aprilie arătat de PL, comisia Nagacevschi şi procuratura 2) Votare de eri în Parlament a Proectului de Lege cu privire la cunoaşteerea obligatorie a limbii române de către deputaţi.
  – Critica de pe acest blog a PL şi Dorin Chirtoacă este în unison cu critica a pcrm, a ppcd , şi alte partide antinaţionale. Dna Vitalia Pavlicenco – Se doreşte ca alegătorii să vină la concluzia că „totuşi mai bine cu comuniştii”? Dacă nu Dorin Chirtoacă, atunci cine? Ursu, Iordan sau Dodon?

 17. ”Cred ca stiti foarte bine – colaborarea cu KGB tine de alte persoane, s-ar putea chiar de pe la liberali. Eu nu am avut nimic absolut cu nici un KGB”

  Ha Ha si marmota uite asa invelea ciocolata…..
  Cine pleca in Cuba la tradus documentatie de armament pentru Castro ? cine lucra la itar-tass la Bucuresti sub comanta tov lt-col KGB Diacov..
  La itar -tass in Bucuresti pana si femeia de servici era pe statul de plata a KGB …era rezidenta OFICIALA KGB…
  Ia gici despre cine vorbesc eu…
  Zii mamaie ai plecat asa ca o pasarica fara sa dai cu subsemnatul la ciolovecii de la KGB? ia zi chiar asa de prosti ne crezi?

 18. Libertatea de expresie

  Pentru cei multi!

  Doamne fereste! Nu am crezut ca poate fi atata rautate in oameni. Chiar nu inteleg de ce tineti neaparat s-o jugniti in halul acesta pe dna Pavlicenco. Dumneaei si-a expus parerea. Vreti cititi blogul. Nu vreti – ignorati-l. De ce faceti atacuri la persoana. Nu e corecta o astfel de abordare si nici pe departe democratica.

  Un lider poate si trebuie sa fie criticat pentru ceea ce a facut rau, la fel cum poate si trebuie apreciat pentru ceea ce a facut bine. Activitatea unui om politic nu poate fi analizata doar in termeni de ALB sau NEGRU.

 19. Bravo lui Dorin Chirtoaca!A facut tare multe,fata de primarii precedenti pentru capitala si locuitorii ei.Iar mata stimata Doamna Pavlicenco mai bine te-ai duce la bucatarie ca si Doamna Ostapciuc,caci in politica nu va duce capul.Nu otraviti baetii tineri care fac treaba buna,si pe care ii sustinem.La alegerile trecute vam vazut personal ce puteti face,cand vati cuplat cu MAE.

 20. Diaspora din Franta

  Fara indoiala ca sunt multe lucruri de facut in gospadaria municipiului.
  Haideti sa fim seriosi,problemele municipiului Chisinau nu au inceput din ziua alegerii noului primar al Chisinaului Dorin Chirtoaca.
  E usor sa stai intrun colt si sa critici,fara ca sa vii cu propuneri,solutii concrete.
  ==============================================
  Doi frati moldoveni sa bat,si al treilea,strain rus castiga.

 21. Pt Costica

  Probabil ca doar la atit il duc posibilitatile. Pentru o fiinta trebuie ceva mai mult decit aroganta si gravitate falsa.

 22. VP,CRED CA MATALE TI-AI FACUT UN PARTID >> pnl, CICA LIBERAL SI NATIONALIST CARE VREA UNIREA CU ROMANIA , DAR .. FACE POLITICA LUI VORONIN PE AICI SI A „MOLDOVEI SUVERANE.. esti cu Contiu in aceea echipa . SUNTEI NISTE Deghizati kgb-isti , cu lozinca de UNIRE contra >>>UNIRII !! Tot asa si Rosca a deturnat miscarea de eliberare nationala, a compromis-o , cum mataluta acuma deturnezi miscarea unionista.. pe el l-am demascat .. si pe mataluta te asteapta aceeasi soarta .

 23. Pt Osav

  Nu am raspunsuri la intrebari aiurite. Chirtoaca are neajunsurile sale, foarte mari, nu este om decis. Omul care nu poate lua decizii nu face bine in gestionare. De comunisti nu vorbim. Nu sint la guvernare. Am vorbit cind erau. Dar nu se mai termina lumea la Iordan si Chirtoaca, nu ma faceti sa rid. Si nu ar trebui sa acceptati orice numai sa nu vina Bau-bau-l comunist. Vrei raul mai mic si dai de cel mai mare. E de ani asa.

 24. la pensie , VP , acolo tii locul ca ai apucat razna detot daca ai devenit un Contiu .. ,care l-a „omorat” pe Gh.Vieru, scriind minciuni si denigrari de Marele nostru poet.ai acelas vocabular si rautate catre toti din AIE , kgb-ista deghizata ce esti !

 25. Pt Dingo

  Aiuriti. Eu am fost in Cuba – am spus de mii de ori – ca sotie, la virsta de 20,5 ani, am dus graviditatea 9 luni si am venit cu fiica de 11 luni in brate. Sotul a fost chemat la serviciu militar, pt ca a facut traducerea militara la Universitatea Lomonosov. L-au trimis acolo, pentru ca e capabil si pe atunci nu ieseai la Sorbona, Harvard sau in alte universitati. Este doctor habilitat, este comparatist-hispanist si seful Catedrei de literatura universala la Universitatea de stat din Chisinau. Nu a avut nici el de a face cu securitatea. Cind s-a intors din Cuba l-au invitat – am scris in Jurnal de Chisinau – i-au propus si a refuzat. Asemenea oameni, dupa cum spunea Mircea Dinescu, au fost foarte putini. Poate stiti, poate nu – in Cuba e limba spaniola. Eu am invatat si am terminat franceza, dar spaniola am invatat-o singura acasa si la magazin in Havana.

  Eu nu am lucrat la Bucuresti la TASS. Am lucrat la ATEM, alaturi de Valentin Mindicanu, patriarhul limbii romane din RM. El m-a luat la lucru. Am fost traducatoare de viteza, si nu ziarist. Nu am studii de ziarist. Nu am nimic absolut cu nici o ambasada, nu era de nasul nostru, niste copii fara tati, sa lucram prin ambasade straine. Iata Leanca a lucrat pe timp sovietic in Ambasade sovietice. Gresiti adresa. Cind am nascut fetita, sotul a mers si a cautat indelung consulatul sovietic la Havana sa inregistreze fiica. El traducea pt specialistii sovietici din spaniola in rusa si invers. In timpurile sovitiece nu puteai spune nu, eu nu vreau sa imi satisfac serviciul militar, dupa el erau cinci frati si surori mai mici. tatal sau a amurit cind el era doar in clasa a sasea. Sa va fie rusine ce scrieti, asta e pentru ca nu suportati adevarul si incercati sa inchideti gura cu aiureli. NU SINT SANTAJABILA, bagati-va asta bine in cap. M-am intors din Cuba la 22 de ani si am incheiat anul 5 la Fcaultatea de limbi straine, franceza. Nu umblati cu prostii si minciuni. Sint curata si de aceea scriu ce vreau. Nu sint santajabila si asemenea oameni, se pare, sint foarte putini in R.Moldova. De aceea va scoate din minti pozitia mea. Nu am ce va face. Va pot doar compatimi.

 26. Asta inteelg adeptii lui DC o democratei Sunt ca niste dulai NU mai aud si alte optiuni Am zis ca e dictatura in aceasta partie Agresivi si unlaterali iata de ce am ajuns udne am ajuns. Nu au curajul sa recunoasca greselile si isi asuma victorii false.

 27. Dna Vitalia sunt agresivi, pentru ca altceva nu pot. Un om puternic este si bun. Dar ei clocotesc de rautate, confunda libertatea de expresie cu disciplina de partid. Nu se deosebesc prin nimic de Voronin.

 28. Zau, nu ma asteptam ca Dorinel sa fie atat de marunt si sa aiba niste oameni care prin adulare i-au facut cel mai mare rau. Sa nu stie ca un prieten adevarat nu se linguseste. Pacat ca avea calitati bune. Dar s-a stricat. L-au stricat astia Juju catel tarcat.

 29. Treaba cu Havana apare pe acest blog periodic. Cam odata la doua luni. Este evident ca un grup f. mic de „binevoitori” constient si sistematic arunca aceasta pastila bahlita cu scopul de a compromite (in capul lor) gazda blogului. Sa stiti ca aceasta si este o metoda tipic KGB-ista de a manipula opinia publica.

 30. Nina spune:
  19 June 2010, la 21:09

  „Bravo lui Dorin Chirtoaca! A facut tare multe, fata de primarii precedenti pentru capitala si locuitorii ei. Iar mata stimata Doamna Pavlicenco mai bine te-ai duce la bucatarie ca si Doamna Ostapciuc, caci in politica nu va duce capul. Nu otraviti baetii tineri care fac treaba buna, si pe care ii sustinem. La alegerile trecute vam vazut personal ce puteti face,cand vati cuplat cu MAE”.

  Cit de multe a facut vedem si noi, nu numai tu. Daca tu ai lentile care maresc lucrurile, ar vi bine sa le mai scoti din Paste in Carciun, pentru a le mai sterge cu coltul basmalutei, poate macar atunci veti fi reali.

  Critica nu e atac, e ceva normal intr-o tara care promoveaza valori liberale, democratice. Noi nu numai ca nu le avem, insa sa si le educam nu avem voie. Sariti cu diferite temeri si acuzatii neargumentate, care seamna a bate apa-n chiua. Enumerati, va rog, toate realizarile primarului, asa cum au facut expertii.

 31. Libertatea de expresie,

  Ai dreptate. Dar stii din ce cauza se intimpla aceste lucruri? Fiindca lumea noastra nu stie sa critice sau sa accepte critica. Scoala sovietica nu i-a invatat sa spuna 3 opinii critice si 3 pozitive pentru o activitate sau alta, asa cum se procedeaza in scolile europene.

 32. Da, polemica proasta, cel mai mult mi-a placut de cate ori se repeta prenumele EU in text. Politicienii istea cand ajung sa fie oleca deputati le pare ca-s Dumnezei. Fiecaruia ii pare ca el e cel mai destept 🙂 Of, tara asta chiar n-are noroc…..

 33. Eu nefiind membru de partid văd în Dorin Chirtoacă un politician care ţine şi la popor şi la Chişinău, ca Primar. Lucrează mult, este intelegent şi n-a avut frică să lupte cu puterea comunistă. Bravo Dorin Chirtoacă!!! Nu prea lua aproape la inimă părerile neocomuniste şi comuniste!
  Dna Vitalie Pavlicenco întradevăr cînd era în parlament lupta cu pterea comunistă Bravo ei cum lupta!!! Dar acum, după părerea mea, pentru a reveni deputat bate în PL, cum făcea pe vreme şi face şi acum Roşca şi Voronin.
  Mie personal îmi pare rău că Dna Pavlicenco în loc să ajute în lupta cu comuniştii, Dna este pe aciaş parte a baricadei împreună cu comuniştii şi frontiştii.
  Nu ştiu cine este mai arogant Dorin Chirtoacă sau Vitalie Pavlicenco??? Taman că D.Chirtoacă se comportă cu cetăţenii fără nici un gram de aroganţă. Bravo dorine! Cum poate PL colabora cu PNL în timp ce se aruncă zoi de către Dna Pavlicenco?
  E foarte rău că mi-am schimbat părerea despre Dna Pavlicenco. Ştiu că Dnei „îi este în cot”, dar mie totuşi îmi pare rău. Trag speranţa că apropiaţii Dnei Pavlicenco totuşi vor întreprinde măsuri ca PL să vadă în PNL partid aliat

 34. Dna Vitalia, stiti ce ma deranjeaza? Ca pe toti ii faceti agramati si tot apasati pe gramatica, dar mai uitati-va si sub nasul Dvs. Ia ghiciti, cate greseli sunt in propozitia Dvs?

  „Eu nu am tsers nici un mesaj la acest articol si ma bucir ” ( vedeti in Vitalia Pavlicenco spune: 18 June 2010, la 13:01)

 35. Pt Osav

  Trage, Osav, trage speranta, numai ca obiectiv nu esti. Nu stii ce inseamna obiectivitate.

 36. Pai ce, dna Vitalia, va numarati propriile greseli ori nu? Sau e mai bine sa va faceti moarta in … porumb? (asa e corect sau „popusoi”?)
  Si imi pare rau ca lui Ostav i-ati raspuns destul de rautacios si zeflemitor la toata sinceritatea si naivitatea lui…

 37. Domana Pavlicenco, aratati-va de dupa baricade. Ce ziceti de asta? “Eu nu am tsers nici un mesaj la acest articol si ma bucir ” ( vedeti in Vitalia Pavlicenco spune: 18 June 2010, la 13:01) Si ma-ti numit agramat… Sa va fie rushine….
  P.S: Sper ca fractiunea dmv sa nu ajunga in parlament la urmatoarele alegeri…

 38. Pt Alexandru

  Mi se pare ca voi stati ascunsi dupa baricade si in anonimat. Eu sint cu numele meu si cu blogul meu. La articolul despre guvernarea Chirtoaca nu am sters nici un mesaj, cititi-le si va convingeti, numai in ce hal nu am fost numita. In general, nici nu mai stiu cind am sters cindva vreun mesaj. In rst, fiecare spera la ce il duce mintea, uneori mai putintica. Nu fac aluzii personale…

 39. Pt Ana

  ca sa vorbiti de greselile mele, trebuie sa-mi cunoasteti activitatea, ceea ce nu pot spune despre cineva dintre voi. In al doilea rind, vorbim de trei ani de guvernare a lui Chirtoaca, iar despre activitatea mea gasiti din plin pe blogul meu si pe site-ul PNL, dar si cautind pe gooogle, yahoo etc. Nu incurcati borcanele. Eu nu sint demnitar public acum, sint neangajata in serviciu si presedinte de PNL. Nu vad ironie si rautate in raspunsul dat lui Osav. De ce nu vedeti postarile obraznice la adresa mea. Pai, cum sa va consider cit de cit credibili? In nici un caz. Va compatimesc pentru faptul ca nu evoluati. Aveti aceeasi mentalitate restrictiva si interdictiva ca si comunistii.

 40. d-na Vitalia aveti pozitia d-stra si e bine (care nu corespunde in totalmente si cu a mea referitor la actualul primar de Chisinau), nu mai trageti atentie si raspundeti la toti care Va insulta, citesti si i-ti faci impresia cum „o baba se apara de ciini”. Nu fac aluzii la virsta d-stra – e o expresie pur si simplu.

 41. „De ce nu vedeti postarile obraznice la adresa mea.” (unfe-i semnul „?” ?). (ora 07-07)
  Nu toţi au treminat facultatea de litere şi au făcut ziaristica. Aroganţa Dnei Pavlicenco cum răspndeţi forumiştilor şi vorbiţi de alte persoane! Dorin Chirtoacă nici lui Laguta nu îi răspundea în aşa mod.
  De ce nu vedeţi cît de obraznic, nu le răspundeţi, dar îi caracteruzaţi pe forumişti? De ce obtaznic spuneţi de Chirtoacă şi forumişti? Sau doriţi ca forumiştii să tacă că aţi trecut din partea lui Roşca şi Voronin?
  Ce fel de evoluţie aveţi? Din a lupta cu comuniştii în a lupta cu anticomuniştii? Aşa a procedat şi Roşca!
  Forumiştii nu al apără anume pe Chirtoacă, apără, cum pot, interesile naţionale. Pe Dorin Chirtoacă al vedem ca un luptător pentru aceste interese naţionale, dar pe Vitalia Pavlicenco ca politician care e de partea lui Voronin şi Roşca.
  Politicienii trebuie să ştie şi cum de criticat, dacă nu au „mentalitate restrictiva si interdictiva ca si comunistii.”. Cum critică Voronin ştim.

 42. p/u Dingo
  🙂 d-na Pavlicenco e agent dublu, GKB Russia & Securitate Romania (sau cum se mai numeste in Romania). Acuma „au aratat” la radiou 🙂 ca e triplu agent in devenire o sa faca parte din agentura SIS -ului moldovenesc. Ba „catelus” Dingo fii serios nu fi „catel prost care se joaca cu mingea” fii un ciine mai matur la urma urmei. 🙂

  D-na Pavlicenco Vitalia – agentul 007 al RM si fostei RSSM 🙂 nu cred, mai bine spuneti-mi niste „povesti cu zmai”. 🙂

 43. Cu tot respectul doamna Pavlicenco sunteti un om bun,dar ca politic trebu sa mai cresteti in fata societatii.La moment sunteti foarte slabuta politic,si faceti populizm ieftin.Mai bine gasiti teme mai serioase de-a promova imaginea dumneavoastra si oamenii o-sa va sustina mai mult.

 44. Unii cred ca daca rusii si-au saltat arhivele KGB de la Chisinau pot fi in siguranta ca n-o sa-i dovedeasca nimeni .
  Nicio grija urme au ramas si vor iesi la suprafata odata ce KGB-ul nu va mai stapani RM.

  In Romania in administratia de stat raportul de informatori-colaboratoril ai securitatii era de 1 la 6 si nu aveau de controlat problema nationala.
  Intrebare retorica : In RM oare cati KGb-isti erau pe cap de locuitor?
  Asta ca sa reflecteze si d-alde Vitalie asta de mai sus..

 45. o remarca personalaȘ in RSSM TOT ce era translator dadea cu subsemnatul la KGB !!!

 46. Cind Pavlicenco o sa fie in stare sa cistige alegeri in fata comunistilor atunci se poate erija in judecator .Pana atunci este un pigmeu politic care tot incearca sa-si faca un loc sub soare dind bezmetic din coate in stanga si-n dreapta …

 47. Pentru a distruge un partid politic e suficient cumpararea sau schimbarea liderului. O metoda folosita de KGBaul FR in lupta pentru renasterea imperiului Rus.
  Astfel a fost dezmembrat Frontul Popular si miscarea de eliberare nationala.
  Renasterea va incepe chind credinta crestina Apostolica propovaduita de Apostolui Andrei incepind din Scitia Mica ( Dobrogea de astazi) va reinvia in casele noastre inlocuind credinta adusa cu pusca si ocupatia ruseasca. Lupta pentru Bradul de Creciun este tentativa de a readuce acasa credinta crestina de la Cristos de 2000 de ani! Nu cea ruseasca primita cu 1000 ani mai tirziu, care ne-a taeat lumbile preotilor , a bogoslovit ocupanti si cazacii la Nistru, ne-a distrus sufletul crestin, limba, ne-a mancurtizat ca nu ne cunoastem cine suntem.
  Cum de la cer la pamint este diferenta intre,, a vorbi ‘’ si ,, a face ‘’. Rusii spun ,, pizdeti ne kirpici tascati’’.
  Sufleca-ti-va minicele si cu Doamne ajuta.

 48. Dingo inseamna ca este o comparatie intre: eu acuma la compania care activez tot am semnat sa nu divulg secretul companiei date, asa si inaite te semnai sa nu divugi, sa spui ce si cum, cui ai tradus, nu inseamna ca numaidecit ai turnat, adulmecat pe cineva.

 49. Si daca presupunem cistiga alegerile d-na Pavlicenco – trece pragul am in vedere, pe urma ce ai de spus Dingo ca e la putere KGB-ul asa cum il kkti si pe Basescu in romania ca e securist?

 50. Pt ALECU

  Ba eu cred ca sint puternica in politica, insa ea este murdara, pt ca e murdarita de politicienii populisti de dreapta si de stinga. de aia stam 20 de ani unde stam. la virsta mea – ce sa mai cresc?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *