Trei ani de populism la Primaria lui Chirtoaca

Dupa ce am participat astazi la o emisiune la Publika TV, am hotarit sa imi expun opinia despre guvernarea municipala a lui Dorin Chirtoaca. Emisiunea la ” Tara lui Dogaru” a fost foarte dinamica, insa au fost multi participanti si nu s-a reusit a se spune o buna parte din ce ar fi fost cazul. Daca e vorba de mine, sigur, am reusit putin.

Un alt motiv care ma face sa scriu sint reactiile de pe blog, dar cred ca ele sint si in societate, gen “pe zi ce trece ma dezamagiti tot mai mult. Cu ajutorul Dvs comunistii vor reveni la putere. Ori credeti ca ati fi reusit mai multe in locul lui? Vad ca va doare in cot, ca vor reveni comunistii. Acuma mi-e clar, care e cauza atacurilor virulente. Din pacate asa se intampla la noi, se maninca “democratii” intre ei, dar cind doi se bat… Chirtoaca e mai tinar si mai sincer ca Dvs. Vedeti sa nu-l urmati pe Rosca, scriind articole defaimatoare la adresa tuturor”.

In primul rind nu-mi este clar – am influenta in societate sau nu? Eu credeam ca nu prea am – nici eu, nici PNL nu controleaza televiziuni, ca alte partide. In guvernarea liberal-democrata sintem doar persecutati, pentru ca „nu avem krisa” (umbrela protectoaare – asta pentru „romanii-romani”). In al doilea rind, daca am influenta, mi se pare ca de asta ar trebui sa se tina cont. Iar in al treilea rind, daca va temeti de Bau-Bau-l comunist, nu incercati sa evitati caderea drobului de sare comunist peste capul oamenilor prin a inchide gura cuiva, asa ca si bolsevicii, ci prin a lua in consideratie in masura cit mai mare opiniile critice, pentru a va corecta.

Inainte de emisiune mi-am notat o remarca. Este urmatoarea: “Politicienii adevarati trebuie sa-i cultive pe alegatori, nu sa-i manipuleze, asa cum au facut constant comunistii. Ni se reproseaza, noua, celor de la PNL, dar cred si altora – “De ce ii criticati pe ai nostri?”; “De ce nu-i criticati pe comunisti?”

Raspundem: In primul rind, pentru noi nu exista “ai nostri” si “neainostri”. Pentru noi exista decidenti care si-au asumat niste responsabilitati in stat sau in municipiu. Atit.

In al doilea rind, PNL, prin declaratiile sale, si eu, Vitalia Pavlicenco, in calitate de fost deputat, dar si ca presedinte de partid, i-am criticat cel mai dur pe comunisti. Mai dur decit Filat, care l-a votat pe Voronin ca sef de stat, mai dur decit Chirtoaca, cel care nu a luptat impotriva lui Voronin cind era pe cal rosu, ci lupta acum, cind e cazut, nefiind la putere, mai mult decit Urecheanu, care se cam ascundea in tufari, mai mult decit oricine. Eu i-am criticat cind comunistii erau la guvernare si eu nu am avut un unchi avind doua, cele mai inalte, functii in stat, care sa ma protejeze. Acum, comunistii nu sint la guvernare. Sint altii la Putere. Si ii criticam dur pe acestia, care isi zic liberal-democrati, pentru ca nu-i trag la raspundere pe comunistii care au comis, ca decidenti politici si ca manageri rai, diferite faradelegi si abuzuri, care au deturnat grav banul public.

Intr-o discutie avuta recent cu Mihai Ghimpu am propus o cooperare PL-PNL. Mi s-a raspuns ca “nu poate exista o cooperare intre partide, pentru ca sintem adversari”. Ok. Daca e asa, pai e asa, nu? Luptam ca „intre adversari”. Daca nu iti poti expune parerea in interior, o faci din exterior. Sa fie clar.

Acum, incetisor, ne apropiem de guvernarea populista a lui Chirtoaca. Exista o sumedenie de aspecte sub care el trebuie criticat. Primul este ca a compromis includerea tinerilor in politica. Tineretea nu este o virtute. Nu e suficient sa fii tinar, trebuie sa fii si competent sau, macar, sa vrei sa inveti. Infumurarea nu tine de competenta si de profesionalism. A umbla jumatate de mandat cu bradutul, si alta jumatate cu bariera/bara rosie cu unchiul alaturi ca sef de stat si speaker, nu e nici macar o performanta medie, nu europeana. Nu a promovat Chirtoaca nici tinerii, cum a promis, pentru ca pe lista PL nu au fost tineri decit dupa multe critici, iar in campania electorala a participat Chirtoaca, cel care s-a retras de doua ori din Parlament, ascunzindu-l in spatele sau pe Mihai Ghimpu.

Asa si nu am inteles de ce Mihai Ghimpu si-a apreciat atit de negativ imaginea, incit s-a ascuns dupa spatele mai aplecat (nu spun cocosat) al lui Dorin, aparind ca Vanika-Vstanika dupa incheierea campaniei electorale? A spus Ghimpu sau am spus eu in campania electorala ca “sint comunistii criminali si trebuie sa stea la puscarie”? Am spus eu, iar Mihai Ghimpu a lipsit absolut din spatiul public in doua campanii electorale. Subliniez, insa, categoric: in calitate de sef de stat, desi interimar, Ghimpu arata mai mult caracter, e sincer si curajos. Apreciez asta.

Legat direct de Primarie. Mie, personal, imi repugna populismul cu terenurile si cu barele lui Voronin. Sint deputatul care i-am facut lui Chirtoaca si interpelari legate de bare/”slagbaumuri” ilegale, cum a fost din fata hotelului Jolly Allon – prin 2007/2008, dar totul a ramas pe loc si raspunsul a fost unul bilbiit. Unii spun – eu nu am vazut – ca exista documente prin care se da pamint lui Voronin semnate chiar de Chirtoaca, nu numai de Urecheanu. Daca prin asta gresesc, retractez. Dar nu mi-i clar – de ce oare Chirtoaca nu s-a ocupat de aceste probleme cind a venit la Primarie – in 2007-2008? Sau Chirtoaca si Ghimpu tot asteptau sa dea mina cu ei Lupu, Voronin si Greceanii, sa-i primeasca „in gasca de „conducatori” si de „inalti alesi ai poporului”?

Si mai departe s-a incurcat binele cu raul. Nu numai alegatorii, dar si angajatii structurilor Primariei, au asteptat de la Dorin Chirtoaca reforme, actiuni concrete, avind si cadrul legal – Legea Parteneriatului public privat  intrata in vigoare la 2 decembrie 2008. Nu a fost sa fie. Margaret Thatcher a eliminat la maximum participarea statului in prestarea de servicii publice, pina si minele le-a dat in miini private.

Iata unele esecuri ale primarului Dorin Chirtoaca. Imi cer scuze pentru ca le expun doar pe acestea. Dar pina la alegerile locale din 2011 avem… Nu spun aici ca nu ajung grav gradinite si scoli romanesti (am facut interpelare primarului si pe aceasta problema si e jalnic ce se intimpla, dar nimic nu s-a schimbat), nu spun cum se fura coroanele a doua zi de pe morminte la Cimitir, nu spun ca birocratia si coruptia domnesc la Primarie, iar angajatii nu lucreaza  cu entuziasm, ci in sila si de frica atitudinii copilaresti si agresive, cu populism ieftin public, a “edilului” arogant, care isi mascheaza astfel incompetenta. Nu mai spun de ciini, aici e totul spus – un om cu morga asa de grava nu are inima pentru fiintele privite de el, de Manev si de Gangal – ca pe niste gunoaie. Si pe noi – oare cum ne privesc?

Platile pentru Termocom. Inainte de alegerile locale majoritatea comunista din Consiliul municipal a adoptat o hotarire de ajutorare, fara acoperire financiara, a intregii populatii in privinta compensatiilor pentru caldura. Aceasta contravenea Legii administratiei publice locale si Legii finantelor, dar s-a facut pentru scopuri populiste in februarie 2007. Dupa alegeri, Primaria a inceput sa plateasca aceste compensatii oamenilor cu salarii mai mici de 1400 lei, in suma de 340 lei. Insa achitarea compensatiilor este prerogativa administratiei publice centrale, care trebuie sa plateasca diferenta dintre 574 lei si 230 lei, ea fiind de 344. Se incalca Legea asistentei sociale si Legea finantelor. Nu si-a asumat Guvernul comunist aceasta plata, pentru ca nu vroiau comunistii sa coopereze cu liberalii, cu Dorin Chirtoaca. In 2009, a fost adoptat un Regulament de achitare a ajutorului numai pentru nevoiasi, dar a continuat sa se incalce Legea, in sensul ca nu Primaria trebuie sa plateasca. Sprijinim asistenta, dar in baza legii. Chirtoaca a platit un an si jumatate tuturor, indiferent de venituri, si a pus pe butuci Bugetul Primariei. Guvernul are decizie cu privire la sustinerea categoriilor defavorizate.

Utilizarea banului public la Primarie. Toata Europa aproba Bugete pe baza studiilor de fezabilitate ale unor proiecte, programe. Municipiul imparte banii in functie de cine conduce institutia. Ca un exemplu, Directia constructiilor capitale il duce de nas pe Chirtoaca, obtinind aprobarea unui Buget fara proiecte, programe, studii de fezabilitate si devizuri de cheltuieli verificate. De pilda –  lipsa unei strategii pentru transport.

Tarifele la transport. Cum a fost aprobata decizia de a se acorda 70 de lei pensionarilor pentru a circula cu transportul public? S-a facut contind pe economisirea cheltuielilor pentru Regia de transport electric. Pensionarii, insa, iau banii, ii pun in buzunar, nu merg cu troleibuzul, merg cu microbuzele, care sint mai rapide si mai scumpe cu doar 1 leu. Astfel, banii nu se intorc la Regia de transport electric, la Parcul urban de autobuze. Trebuia un studiu de fezabilitate si reforma in transport, sa se revada rutele, sa nu circule microbuze de rutele pe care exista deja transport public, sa nu fie rute fara fisa de ruta.

Proiectul „Geotubul” – „uscarea namolului”. Inventam roata, e la mijloc o ineficienta totala. Tehnologiile folosite de Chirtoaca sint bani aruncati in vint. Mirosul, spun expertii, va ramine. Nu a fost un concurs investitional, nu au fost atrasi specialisti in domeniu, iar unde nu exista competitie, nu se ajunge la varianta optima. Dupa care, peste citiva ani, se va spune ca experimentul a esuat. O noua activitate populista, pentru ca nu va fi nici un rezultat, sint bani cheltuiti. Este un proiect de uscare a namolului prin geotuburi, cu implicarea in baza unui contract, de care stie doar Regia Apa-Canal. Plateste, indirect si Primaria, pentru ca majoreaza capitalul statutar si da bani. Deci, in doi ani nu se va scoate mirosul. Care este dedesubtul aici – cineva il stie, la sigur. Ideea este buna, dar e gestionata prost. Vedeti mai jos cum promite Chirtoaca sa rezolve problema namolului pina la perioada caniculei… Nu a rezolvat.

Spatiile verzi. Ce necesitate exista sa se dea 50 milioane de lei pe an Spatiilor verzi? Cine verifica ce proiecte sint aici finantate? Mai multe servicii trebuie concesionate in baza Parteneriatului public privat, cind, in baza contractelor, sectorul privat ofera servicii publice de calitate, in baza de concurenta. E vorba de concursuri investitionale, care lipsesc.

Achizitii publice. Aici e lipsa totala de transparenta. Desi, cind a venit la Primarie, Chirtoaca a declarat ca va pleda pentru transparenta si concurenta. Totul e formal. Asa cum au lucrat firmele pe timpul comunistilor, asa si continua, nu exista libera concurenta nici acum.

Primarul trebuia sa vina cu initiativa ca, din bugetul total al unui oras, in proportie de 10 la suta sa participe la prestari servicii si femeile de afaceri, asa cum se obisnuieste in Occident, pentru ca Primarul s-a angajat sa faca o capitala „europeana”. Iar 20 la suta sa participe firmele cu rulaj mediu, ca sa fie sprijinit businessul mic si mediu. Doar se declara despre sprijinirea businessului mic si mediu, nimic nu se face. Primaria nu descurca, ci numai incurca lucrurile, nu se poate obtine o autorizatie de functionare, coordonarile cu serviciile sint extrem de dificile, anevoioase, curuptia infloreste, e un populism groaznic si in privinta lipsei de birocratie la obtinerea actelor necesare oamenilor. La Directia generala de comert cel care i-a servit pe toti „ursii” si „iordanii”, acum e in termeni bun cu Primarul „tinar si nelinistit” Chirtoaca.

Piata centrala pare cufundata in coruptie. Fostul presedinte al Comisiei de circumscriptie la alegeri, pus de comunisti, prospera sub liberali. In functie se desemneaza de catre Primarie sau Consiliu municipal, demult putea fi pus un om care sa nu promoveze coruptia. Asta inseamna exploatarea muncii oamenilor.

SI DOUA STIRI, CARE NE ARATA POPULISMUL LUI CHIRTOACA

Primaria promite chișinauenilor ca ii scapa pana la vara de mirosul urat de la stația de epurare

Primaria mun. Chișinau da asigurari ca locuitorii capitalei vor scapa de mirosul urat de la stația de epurare pana in vara. Potrivit unui comunicat difuzat presei, edilul capitalei a solicitat ca lucrarile preconizate in cadrul proiectului „Geotube” sa fie finalizate pana la inceputul sezonului canicular.
Astfel, vor fi eliberate platformele cu suprafata de 25 de hectare, unde sunt stocate circa 150 mi metri cubi de namol. Potrivit lui Dorin Chirtoaca, prezent azi in vizita la stația de epurare, efectuarea acestor lucrari va imbunatati starea ecologica si va diminua esential mirosul neplacut din zona. Primarul general a mai precizat ca doar dupa eliberarea platformelor de namol vor putea fi demarate lucrarile de reconstructie a Statiei de Epurare din Chisinau.

Directorul SA „Apa-Canal Chisinau”, Constantin Becciev, declara ca au fost deshidratate circa 90 mii metri cubi de namol brut. In acest sens, au fost utilizati 40 de saci de diferite dimensiuni, fiind ocupati doar 1,25 hectare de platforme. Potrivit lui Becciev, in conditiile de deshidratare cu aplicarea tehnologiilor anterioare, ar fi fost necesare 6 hectare de platforme de uscare. De asemenea, namolul pompat in aceasta perioada a fost deshidratat in decurs de o luna. Anterior, in acest sens era necesar un an jumate.

Directorul Regiei „Apa-Canal Chisinau” a mentionat ca pana acum, toate institutiile de protectia mediului au avizat pozitiv continuarea proiectului de deshidratare a namolului.

UNIMEDIA amintește ca municipalitatea a cheltuit 9 milioane de lei pentru demararea proiectului de inlaturare a mirosului de la Statia de epurare a apei din Chisinau prin intermediul metodei Geotub.

Intreprinderea “Regia Transport Electric“ este in faliment

In pofida “reformelor in transport“ operate de primarul general al capitalei, Dorin Chirtoaca, intreprinderea “Regia Transport Electric“ din Chisinau se confrunta cu un colaps financiar total.
“Regia Transport Electric sufera acum pierderi enorme si a intrat deja in faliment“. “Anterior cei de la Regie erau automat finantati din bugetul municipal. Astazi trebuie sa castige de unii singuri. Astazi transportul electric urban se afla in faliment. Ei nu au cu ce sa achite salariile, cauciucurile, energia electrica“, a declarat un consilier municipal.

La 15 septembrie, majoritatea liberal-democrata din Consiliul Municipal Chisinau a aprobat decizia de dublare a taxei pentru calatoria in transportul public urban. Decizia a intrat in vigoare de la 1 octombrie curent. Potrivit Regulamentului, aprobat de CMC, paturile social vulnerabile vor primi in calitate de compensatie cate 70 de lei lunar pentru calatoria in transportul public urban, in cazul in care vor confirma ca au un venit mai mic de 1450 de lei. Tinand cont de faptul ca tarifele la calatoria in transport au fost majorate cu 100 %, compensatia oferita de primarie permite achitarea lunara a 35 de calatorii cu troleibuzul si 23 – cu autobuzul.

Mai tarziu conducerea directiei municipale “Regie Transport Electric“ a recunoscut ca reformele anuntate de primarul capitalei, nu au avut efectul asteptat. Seful directiei, Gheorghe Morgoci, a declarat ca “rezultate ale reformei sunt, dar nu cele asteptate“.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

218 Comments

Add a Comment
 1. nu-ti pare ca .. canti in unison cu voronin .. luati-va de manuta ..

 2. Nu-mi pare ca … cint LA unison cu Voronin. Voi cintati la unison cu Voronin, pentru ca protejati incompetenta.

 3. filoloaga lui peste, nici tu nu esti in stare sa pui sursa articolului? spune cucoana ca stirea „e” doua stiri, prima unimedia (ca asa aminteste textul, abia acum am inteles de ce tot aminteste unimedia cate ceva sa sfarsitul fiecarui articol), a doua din Oh my God ce stiri tembele!
  http://www.infoportal.md/presa/95636
  nici nu merita ca cineva sa se apuce sa comenteze prostia asta de articol, si n-as fi facut-o daca erai in stare coana mare sa dai macar sursele, ca ai mai scris si-o teza de doctorat. dar vreau sa va spun ca erati toti patru (cei trei fosti candidati plus „moderatorul”) ca niste vipere care-si gasisera prada. ura si prostie se citea in ochii si-n vocile voastre, iar a arata ca urasti pe cineva e cel mai bun mod de a-ti pierde credibilitatea.
  Da, chirtoaca are multe pacate, dar voi nici macar nu sunteti in stare sa le alegeti pe cele mai mari si sa le prezentati intr-un mod eficient

 4. acum am remarcat filoloago ca stii si sa scoti cuvintele care nu-ti convin. de ce ai scos ca-i vorba de klimenco?
  În pofida “reformelor în transport“ operate de primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, întreprinderea “Regia Transport Electric“ din Chişinău se confruntă cu un colaps financiar total, susţine consilierul municipal, Valerii Klimenko.

  Potrivit lui Klimenko, “Regia Transport Electric suferă acum pierderi enorme şi a intrat deja în faliment“. “Anterior cei de la Regie erau automat finanţaţi din bugetul municipal. Astăzi trebuie să câştige de unii singuri. Astăzi transportul electric urban se află în faliment. Ei nu au cu ce să achite salariile, cauciucurile, energia electrică“, a declarat consilierul municipal, Valerii Klimenko.

  Consilierul şi-a reiterat poziţia “de a oferi pensionarilor dreptul de a alege: permis sau 70 de lei“. Potrivit lui Klimenko, în acest fel, veniturile în bugetul destinat pentru transportul public urban se vor majora.

  La 15 septembrie, majoritatea liberal-democrată din Consiliul Municipal Chişinău a aprobat decizia de dublare a taxei pentru călătoria în transportul public urban. Decizia a intrat în vigoare de la 1 octombrie curent. Potrivit Regulamentului, aprobat de CMC, păturile social vulnerabile vor primi în calitate de compensaţie câte 70 de lei lunar pentru călătoria în transportul public urban, în cazul în care vor confirma că au un venit mai mic de 1450 de lei. Ţinând cont de faptul că tarifele la călătoria în transport au fost majorate cu 100 %, compensaţia oferită de primărie permite achitarea lunară a 35 de călătorii cu troleibuzul şi 23 – cu autobuzul.

  Mai târziu conducerea direcţiei municipale “Regie Transport Electric“ a recunoscut că reformele anunţate de primarul capitalei, nu au avut efectul aşteptat. Şeful direcţiei, Gheorghe Morgoci, a declarat că “rezultate ale reformei sunt, dar nu cele aşteptate“.

 5. Daca a declarat dl Ghimpu ca PL si PNL sunt „advesari”, cum afirma dna Pavlicenco, atunci nu stiu ce sa spun, decat ca e neverosimil sa auzi din gura unui lider cu asemenea greutate care va candida la functia de presedinte de stat si va avea nevoie de sprijin

 6. Sa conchid insa ca daca dl Ghimpu nu declara cea ce a declarat, dna Pavlicenco l-ar fi laudat pe tanarul primar? Sunt absolut convins ca acest articol va fi preluat de presa roschista si voronista. Asta isi doreste dna Pavlicenco cand critica atat de dur pe cei din AIE?

 7. Daca e sa vorbim de IN si LA unison, atunci si ex-prim-ministrul Marii Britanii e Margaret ThatchEr…

 8. ori doamna filoloaga /varsta!/ nu stie pe ce lume traieste ca-i citeaza pe cei mai tampiti comunisti ,gen climenco, ori stie tare bine ce face .. iata din cauza unora ca ea , au venit si s-au mentinut la putere comunistii ..e ca si motropolitul kgb-ist vladimit al moldovei .. una spune la slujba si alta face , caci sub sutana tine portretul lui ilici..

 9. Un articol foarte dur, dar in acelasi timp foarte corect, cu papere de rau Chirtoaca (pe care l-am votat si eu) tot timpul kit a fost primar a facut doar politica si s-a ocupat de piarul PL-ului si in ultimul rind de problemele orasului, care sunt foarte multe din urma comunistilor. Locul lui este in parlament nu in primarie, eu nu il voi mai vota daca va candida a 2 oara.

 10. bine face Ghimpu ca se fereste de asa specimente Nu vrea sa compromita PL-unindu-se cu PNL , ATATA TIMP CAT IN FRUNTEA acestui partid este PAVLICENCO

 11. Este o declaratie cam tirzie, pentru ca de la inceput se vedea ca dl.primar nu cunoaste cum sa gestioneze primaria. Sunt de acord cu Dna. Pavlicenco si pacat ca putini o sustin si inteleg. Succes in continuare!

 12. Pt NINA GONTA

  Asta e tot la ce te duce capul sa scrii, de parca esti o moara stricata… Nu avem nevoie de neferirea nimanui. Nu trebuie sa se uneasca deloc nici cu PNl, nici cu mine, nici cu altii ca mine…

 13. Pt Calin

  Mersi, uitasem sa verific… Numai ca numele premierului britanic poate fi controlat pe Internet, in timp ce „in unison” si „la unison” nici nu-i trezeste persoanei vreun semn de intrebare…

 14. Pt Vlad si pentru toti

  Faptul ca nu sinteti in stare sa discutati la subiect – ce e adevarat, ce nu e adevarat si ce nu e spus inca si puteti completa – demonstreaza slabiciune. Pentru ca inca discutati la nivelul – sa scriem sau sa nu scriem.

  Si tot pt Vlad

  Da, Ghimpu a spus asa. Am propus o sedinta comuna a BPC al PL si BPC al PNL. Mi s-a spus nu, nu voi invoca motivele, pe care nu le consider nici pe departe plauzibile. Discutia propusa de mine pt sedinta eventuala comuna a PL-PNL am propus-o „E posibila sau nu e posibila cooperarea PL-PNL?” Acum, raspunzind direct la intrebare: pai eu am scris in articol si e nevoie de o minima atentie sa prinzi argumentul: daca ar exista o cooperare PL-PNL, am spune aceste lucruri in interior, in scopul corectarii si luarii in calcul, daca asta in interior nu e posibil, iar Chirtoaca nu accepta sfaturi, venim cu pozitia din exterior. Aici am scris o mica particica din ce stiu si discut zilnic impreuna cu specialistii. Daca v-as spune totul, iata atunci ar fi mai socant. Vine omul si aduce propuneri concrete de investitii de zeci de milioane in municipiu si colegii lui Chirtoaca nu-si pot raspunde la intrebarea „ce e cu Dorin?” Ramine surd si mut si umbla cu populismul copkilaresk? Nu e in stare sa ia decizii si asta e grav… Asta pretinde el a fi europeneste – manipulare ca si comunistii? Nici comunistii nu carau presa dupa fundul sau ca sa ii filmeze toate „sfortarile” false si ieftine…

 15. a-ti uitat ca la o emisiune de dezbateri electorale, anul trecut, dumneavoastra doamna Pavlicenco nu stiati nici cit costa un kg de cartofi la piata, si nici cit costa o calatorie cu autobsul in oras.

  Dar vad ca aveti tupeu sa criticati pe cineva care incearca sa schimbe ceva in orasul acesta.

  Citeodata e mai bine sa va uitati la nasul dumneavoastra.

  Cooperare intre Partide se face atunci cind sint conditii reciproc avantajoase, dar nu ca un partid (de ex: PL) sa traga anumiti oameni din alt partid(de ex: PNL) dupa ei.

 16. Voronin: Chirtoacă e un oligofren şi un prăpădit …CIND SPUNE DINOZAURUL BOLSEVIC VORONIN ASTA , ATUNCI SA STIE TOATA LUMEA , CA ACEA PERSOANA INJURATA E CEL MAI MARE DUSMAN DE MOARTE AL PCRM , AL VECHIULUI SISTEM SI AL RUSIEI … SI E GREU SA INTRI IN TREUCA LA UN LOC CU ASEMENEA SPECIMENE DECLASATE SI EXTREMISTE CA VORONIN . CRED CA NU MAI E NIMIC DE SPUS IN ACEASTA PROBLEMA . PROBABIL 20% SUNT SI MICI SAU MAI MARI ADEVARURI IN PROBLEMELE DEZBATUTE , DAR SA NU UITAM CA NICI UN PRIMAR , DE LA ORICE PARTID AR FI FOST EL , NU AR FI FACUT MAI MULT DECIT CHIRTOACA . CHISINAUL NU POATE „EXPLODA” IN SENS POZITIV , FARA INVESTITII MASIVE DIN OCCIDENT , FARA VENIREA COMPANIILOR MULTINATIONALE AICI. CAPITALA NU SE AFLA PE MARTE , CI TOT PE PAMINT … TOATA LUMEA ARE CE SI-A DORIT ATITA VREME …O CAPITALA C.S.I.-ISTA , NU EUROPEANA .

 17. Ei.. hai te-ai apucat de scris „caracotii”… ia-te de mina cu cei de la publikatv.. ca ei saracii au facut 4 stiri in ultimele 2 zile…. stiri unde-l critica pe Dorin… Voi va-ti inteles da?! La-ti inconjurat nu?
  Umblati ca cainii cu haita… Muscatz din el.. ca-i inka tinar… si are osu dulce…

 18. Pt Alexandru

  Nu am inteles – cui ii trebuie osu’ lui Chirtoaca? mie, personal, – nu. Mai bine l-ati sfatui sa abandoneze morga serioasa si desarta.

 19. Pt V

  Nimeni nu se baga peste nimeni. Sa stea frumos cine are de stat unde are de stat. Eu am subliniat raspunsul lui Ghimpu, nu „marea” noastra dorinta de a coopera cu cineva. Si daca e vorba de cooperare, e numai pt ca partida nationala se poate subtia. In rest – succes fiecaruia cit merita. Noi – cit meritam – asta e.

 20. Pt COSTIN

  Nu este adevarat ca nimeni altcineva nua ar fi facut mai mult. Chirtoaca nu are vointa, il duce capul foarte bine la populism. Dar sa munceasca serios si sa discearna, sa isi asume responsabilitati – nu poate. Asta a inteles-o, din pacate, foarte multa lume.

 21. Nu-mi publici mesaju nu? Ghine ca vo dat Dumnezeu bloguri… unde acceptati doar ce va convine…

 22. sacalii adulmeca primaria . Chirtoaca e la locul lui .

 23. Vedeţi numai în negru şi atăcaţi necruţător (ca şi comuniştii) PL, şi mai cu seamă Primarul General Dorin Chirtacă. În aşa caz mai doriţi şi colaborare?
  Pl practic este unicul partid anticomunist, la PL n-a aderat nici un fost comunist de la pcrm. Şi Dna Pavlicenco practic „bate”numai în PL şi Chirtoacă, la fel ca şi Voronin. Aveţi mai multe articole antiPL decît antipcrm.
  Chiar dacă cîştigaţi alegerile parlamentare, cu cine aţi colabora, dacă şi cu anticomuniştii nu puteţi găsi limbă comună?

 24. Pentru toti „democratii” cu mentalitate bolsevica – un dialog civilizat presupun dezbaterea ideilor si nu a persoanei care le/a inaintat. Libertatea de exprimare – presupune dreptul oricarei persoane de a expune propria pozitie, chiar daca este total eronata. Doar la bolsevici oricine are alta opinie este dusman al poporului. Si daca sa ne referim la acest articol.

  Rog suporterii primarului sa combata fiecare declaratie a Dnei Pavlicenco. Argumentele de genul „nimeni altcineva nu ar fi facut mai mult” sint valabile doar pentru indoctrinati, deoarece subiectul discutie nu este daca cineva ar fi facut mai mult ci daca Chirtoaca a facut ce a promis.

  Dar cred ca imi bat gura de pomana. Dupa mine intre nucleul dur al suporterilor comunistilor si a celorlalte partide nu este absolut nici o diferenta principiala. Ei toti se conduc dupa aceeasi deviza – ai nostri au dreptate totdeauna ceilalti niciodata. Tara va avea sanse doar atunci cit numarul celor care fac alegerea in baza faptelor, si nu a drapelelor, sub care defileaza politicienii va fi mai mare decit al partizanilor. Si aici doamna Pavlicenco nu trebuie sa se imbete cu apa rece. Deoarece si suporterii dumisale in mare parte voteaza cauza romanismului, si nu capacitatile partidului de a guverna tara.

 25. Cititor: Vorbesti frumos dar fara sanse….

 26. Pentru toti care citesc. Ca sa fiti convinsi, ca e vorba de intentii constructive, si nu invers. Uitati-va ce ne propun „ai nostri” la criticile PNL: sa traim in gunoi pina peste cap „sau saturat cahulenii de gunoiul care îl scoateţi din casă.”

  Atunci, sa conttinuam sa traim nu numai in gunoi, dar si in namolul ce provoaca mirosul oribil, degraba in toata tara, nu numai in Chisinau.

  auriona spune:
  14 June 2010, la 22:10

  Este deajuns atîta mizerie scoasă din Liceul Ioan Vodă din Cahul. Ruşine să va fie celor care încercaţi sa vedeţi doar ceea ce vi se pare, mai bine ati contribui constructiv mai mult la promovarea bunei reputatii a Liceului Ioan Vodă. Nu încurcaţi lucrurile măreţe cu lucrurile mărunte. Lăsatii pe domnul ministru L.Bujor cu atat mai mult pe domnul Premier Vlad Filat, care are probleme mult mai importante de rezolvat pentru întreaga ţară, faceti-vă singuri ordine în liceul dvs, sunt copiii vostri, nu este Chiciuc cel mai rău director din oraş, este principial şi spune dreptatea în faţă, poate asta nu va place găsiţi împreună cheiţa succesului într-o comunicare pedagogică, sau săturat cahulenii de gunoiul care îl scoateţi din casă.

 27. Pentru Alexandru spune:
  18 June 2010, la 09:09

  Cititor: Vorbesti frumos dar fara sanse….

  Foarte corect spus Alexandru.De unde sanse daca asa gindire avem!!!!?????In mocirla oameni buni,acolo e locul nostru!!!!

 28. Acum o zi a fost lansat proiectul „prima casa”. Sa mearga cineva sa se inscrie in acest proiect. Credeti ca este posibil? Proiect, de fapt nu exista, e doar o idee(buna), dar fara suport real. Numai vorbaraie, cu parere de rau. In loc sa se purceada intr-adevar, la construirea unui mecanism viabil pentru acest proces, cum s-a facut si in alte tari, se merge iarasi cu tribuna (bradutul). Critica e binevenita si din aceasta critica trebuie sa fie trase concluzii. Primarul nu poate fi o vaca sfinta de neatins, doar pentru ca este al nostru. Succes, dna Pavlicenco. Si urmariti, ca in fiecare zi se anunta cite „un proiect”.

 29. Si eu intr-un comentariu pe Unimedia am incercat sa scriu toate aceste argumente,dar foarte succind,insa d-vostra ati reusit mult mai BINE!!!!Atunci am primit o multime de critici(‘taci muieri-o,russofonco dute la comunisti,cu alde tine tara se duce de ripa”).Cind de fapt eu ma simt ROMANCA din cap pina in picioare!
  Eu inteleg ca critica doare,dar tot ea ne face mai tari,si ne indeamna spre perfectionare!!!!!
  Sper ca Dorin sa inteleaga asta ,dar sa nu incerce iarasi sa dea vina pe cineva „asa cum sa deprins” a o face.

 30. Stimata Doamna citesc des articolele Dvs , dar niciodata nu le-am comentat, dar stiti de ce???………..pentru ca tot timpul ponegriti si aratti cu degetul spre persoanele care nu va sunt dragi sufletului Dvs.Se apropie compania electorala si aveti nevoie de sustinatori, dar sa stiti ca ponegrind in asa mod partidele democratice si liberale, o sa ajungeti mai jos decat sunteti la moment. Mai bine v-ati ocupa de imaginea Partidului Comunist si sa ne spuneti ce-au facut ei in acesti 8 ani de guvernare.Demonstrati intai Dvs ce-ati facut pentru acest popor si apoi aratati cu degetul la altii.
  Imi pare rau ca avem asa persoane ca Dvs care-si doresc la carmuirea tarii prin difeite metode meschine………

 31. D-na Pavlicenco nu sunt fan al familiei Ghimpu insa cum poate sa faca ceva tinarul Chirtoaca p/u capitala daca de peste tot il impiedica, mai ales pe timpul guvernarii comunistilor, singur e greu sa ei decizii concrete mai ales daca nu esti srpijinit de consilieri si preturi. Cind erau finante in bugetul capitalei 2004-2008 erau comunistii acum ca nu sunt la putere, cu toate ca consilieri au multi in primarie, e criza.

 32. p/u Femee
  nu etichetati toate si pe toti, stati acolo unde ginditi ca stati si nu „grohaiti”.

 33. tactica Pavlicenko imi aminteste de tactica crestin-kamunista lui Roska .

 34. Am citit pe sarite aceste tampenii. Ce sa zic, tupeul si nesimtirea este, cred, lumina de la captul tunelului, care ii face calea tovarasei Pavlicenca. Sa zic ca s-a stricat la cap, e putin spus. Am mai postat si inca odata mai postez, tovarasa Pavlicenca, schimbati macazul si plecati in sfera criticii politice, caci numai la asta va pricepeti. De fapt, nici nu stiu cum ati ajuns in parlament, dar faptul ca nu mai sunteti acolo, chiar ma bucura. Poate cantati in „truba” fanfarei psd-pnl-ului romanesc, care s-a inrosit de comunism, atunci imi este clar. Incepeti sa mergeti pe pista batranetei marasmatice, si cadeti in continuare in haul barfelor si ragetelor. Nici nu am cuvnte despre acest, sa zicem articol. O incercare de democratie firava, care se tine pe un fir de ata, cu atacuri dure si imixtiune nerusinata din partea Kremlinului, o povara enorma pe umerii aliantei, si, tovarasa Pavlicenca mai arunca pe acesti umeri niste saci cu rahat si gunoaie. Nu aratati principialitate, tovarasa, aratati „patriotismul maldavenesc” al lui Varonin. Sunteti pusi de mult, dar astazi, cred, pana la urma pe talgerul bolsevicilor.

 35. oricine in locul lui Chirtoaca ar face mai multe,,,, daca ar avea bani mai multi 🙂
  Chirtoaca – bravo.

 36. Domna Pavlicenco sunt de acord cu dumneavoastre ca nu a reusit sa faca multe dar nu uitati ca domnul Chirtoaca a fost doi ani pus sub jucul comunist DOI din TREI
  Dumneavoastre sa fi fost in locul dumnealui ce ati fi putut face?…

  Multumesc!

 37. Apropo d-na Vitalia ultima perioada sunteti contra toti si toate in politica si numai pro PNL Romania, in opinia mea sa stiti ca nu am intentia sa Va jignesc insa „aduce” nitel a „krisha” – umbrela protectoare (finantare ideologica si POSIBIL nu numai ideologica de la umbrela protectoare PNL Romania, finantatori de astia care deschid posturi dealde Publika TV)? Sper ca gindul asta nastrusnic al meu sa nu fie si in practica partidului d-stra… 🙁 . Consider nu prea corect in momentul de fata inaintea alegerilor pozitia d-stra fata de toate fortele democratice din RM, speram sa treceti pragul electoral si sa veniti iarasi in parlament si acolo sa mai scuturati burjuii. 🙂 Ca de altfel cunoasteti si d-stra cum e Politica ca o … sa o zic mai in gluma si care stie expresia – Ca o domnita de pe Naberejnaia. 🙂

 38. Permiteţi-mi şi mie să pun 5 copeici* împotriva lui Chirtoacă: hau! hau!**

  *monedă, care circulă pe teritoriul RM, ocupat de ruşi
  **a se subînţelege toate problemele, enumerate în postarea de mai sus.

 39. Mi se pare ca este putin adevar daca ne referim la competenta. Straniu de ce toate problemele sar in cap acuma cind Chirtoaca e la primarie? Ce naiba s-a facut din 89? Am impresia ca lumea „competenta” crede ca absolut toate relele sunt de 3 ani incoace. Pacat ca noi nu avem putin patriotism si uitam de „singele” nostru. O sa-l sustin pe Chirtoaca cu toata „incompetenta” pe care ati enuntato decit sa-l sustin pe cineva „competent” cu apucaturi de mancurt. Daca ati fi lucrat intr-o companie occidentala ati fi stiut ca la angajare esti testat foarte mult de HR si ca om – dupa care pe locul 2 e profesionalismul, fiindca calitatile de „OM” cite o data e imposibil obtinut pe cind profesionalismul cu putina straduinta se capata! Pacat ca asa sunt cam toti moldovenii!

 40. p/u Igor
  sincer nu era postarea d-stra pana a posta eu, abea o culegeam insa vad ca mai multi observa ceva mult prea multa „dragoste” PNL Romania si PNL din RM.

 41. Domna Pavlicenco,
  mari mi-s indoielile ca Dvs. faceati mai mult decit Chirtoaca, sub comunisti 2 din 3 ani.
  Populism?
  D-voastra probabil daca erati primar faceati un monument veveritei-mame-erou in fata „Artimei”…. Aveti sustinerea mea dar mai lasati-o cu atacurile astea dure … Namolul de la statia de epurare tot face parte din valori nationale?

 42. Citesc comentariile si ma amuz: tot soiul de frustrati si amariti se adreseaza cu „tu” catre dna Pavlicenco, ironii grosolane, mizerii etc. (ma amuz deoarece se creeaza impresia ca baietii acestia dupa ce isi fac meseria pe unimedia, trec pe diferite bloguri – probabil lucreaza peste program, pe vreme de criza)

  Bai baieti, va asigur ca Chirtoaca nu va mai fi primar. Vrea el, nu vrea – asta e o alta problema. Toata lumea din Chisinau este dezamagita de primar. Il vor vota pe Chirtoaca exclusiv sustinatorii PL si unionistii, care considera ca a vota pe altcineva este o „tradare a cauzei”. Dar ceilalti, care constituie 85-90% vor vota cu altcineva.

  circa 35-40% vor vota candidatul comunistilor, cum am mai spus 10-15% vor cota cu Chirtoaca, iar restul de 40-45% se va repartiza candidatilor de la PLDM si PDM, in total, si vreo 5-10 procente celorlalti luati impreuna.

  Deci, 90% ca Chirtoaca nu va trece in turul doi, deoarece va fi atacat din toate partile si, de data aceasta, nu ii va mai lua apararea nimeni, pentru ca intr-adevar nu a facut nimic si, am impresia, ca nici nu doreste sa faca: din punctul meu de vedere, Chirtoaca are ca scop, proiect al vietii unirea cu Romania, respectiv, starea de lucruri din capitala pe el nu prea il intereseaza, majoritatea chisinauienilor, insa, sunt impotriva unirii si sunt preocupati de problemele cotidiene ale orasului.

  Respectiv, nici Chisinauienii nu si-l mai doresc pe Chirtoaca, nici Chirtoaca, am impresia, nu tine asa tare la primarie: eu sincer i-as sugera lui Chirtoaca ca, dupa alegerile din noiembrie, foarte frumos sa spuna ca renunta la postul de primar, pentru ca „vrea sa duca lupta la un alt nivel” si, astfel, sa se autoscuteasca de rusinea infringerii in mai 2011.

 43. E pt prima data kand o sa fiu de acord cu VP. L-am votat shi eu pe Chirtoaca. Nu-l mai votez. De fapt, kred ka nici nu voi merge nici la un fel de alegeri.
  Totzi se okupa ku ce vrei, numai nu ku probleme reale.
  Unul – ku asul in maneca;
  Altul – ku liberalizarea regimului de vize (kand, vorbele lui, „are de guvernat o tara”);
  Al treilea – ku „bradul”,”shlakbaumul”;
  Al patrulea – ku identificarea natzionala proprie shi ku limba pe kare o vb;
  Al cincilea – in general nu este sanatos psihic, krezand ka este marele „vojdi” al RM;
  Al saselea – nu face nimik, folosit doar pt cvorum.
  Shi despre cei kare nu sunt in parlament.
  Pasat – Dezbina shi mai mult societatea;
  Pavlicenco, Petrencu – stau pe bloguri, aducand „critica constructiva”;
  Selin, Braghis – nici nu comentez.
  Atunci pt cine sa mai votezi?…. Republic de 3 ori of Moldova!

 44. Un alegator dezamagit

  DE acord Ar fi bine ca autistul de Chirtoaca sa incerce in politica Uneori e bun pentru de aruncat in comunisti In rest cu aprered e aru nu are echipa Stimata doamna VP va invit s accesati intrenetul s avedeti ce oameni are una dintre ele care face parte din minoritatile sexuale si e numita director la Capitala nu prin concurs dar prin ordinul direct al primarului

 45. Nu cumva e vorba de CM – Catalian MOlodoi care vinde bratari bisexuale pe internet si face filme documentare despre discriminarea gaylor in MOldova?

 46. Aveti dreptate stimata daoman Dorinel e un poponel inconjuarat alde CM lezbainaca ce vine brataripe intrenet s

 47. Valentina Pavlicenco: 56 de ani de populism.

 48. Si dupa cum recomanda Vitalie unei femei:

  18 June 2010, la 10:10

  p/u Femee
  nu etichetati toate si pe toti, stati acolo unde ginditi ca stati, si nu “grohaiti”.

 49. Helios – Nu-ti pace ca R. Moldova e un proiect fara viitor? Iata asa se intimpla cind rupi o bucata de pamant si faci din ea tzara!

 50. De ce v-ar edranja unde e moralul acestei echipe PL?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *