Trei ani de populism la Primaria lui Chirtoaca

Dupa ce am participat astazi la o emisiune la Publika TV, am hotarit sa imi expun opinia despre guvernarea municipala a lui Dorin Chirtoaca. Emisiunea la ” Tara lui Dogaru” a fost foarte dinamica, insa au fost multi participanti si nu s-a reusit a se spune o buna parte din ce ar fi fost cazul. Daca e vorba de mine, sigur, am reusit putin.

Un alt motiv care ma face sa scriu sint reactiile de pe blog, dar cred ca ele sint si in societate, gen “pe zi ce trece ma dezamagiti tot mai mult. Cu ajutorul Dvs comunistii vor reveni la putere. Ori credeti ca ati fi reusit mai multe in locul lui? Vad ca va doare in cot, ca vor reveni comunistii. Acuma mi-e clar, care e cauza atacurilor virulente. Din pacate asa se intampla la noi, se maninca “democratii” intre ei, dar cind doi se bat… Chirtoaca e mai tinar si mai sincer ca Dvs. Vedeti sa nu-l urmati pe Rosca, scriind articole defaimatoare la adresa tuturor”.

In primul rind nu-mi este clar – am influenta in societate sau nu? Eu credeam ca nu prea am – nici eu, nici PNL nu controleaza televiziuni, ca alte partide. In guvernarea liberal-democrata sintem doar persecutati, pentru ca „nu avem krisa” (umbrela protectoaare – asta pentru „romanii-romani”). In al doilea rind, daca am influenta, mi se pare ca de asta ar trebui sa se tina cont. Iar in al treilea rind, daca va temeti de Bau-Bau-l comunist, nu incercati sa evitati caderea drobului de sare comunist peste capul oamenilor prin a inchide gura cuiva, asa ca si bolsevicii, ci prin a lua in consideratie in masura cit mai mare opiniile critice, pentru a va corecta.

Inainte de emisiune mi-am notat o remarca. Este urmatoarea: “Politicienii adevarati trebuie sa-i cultive pe alegatori, nu sa-i manipuleze, asa cum au facut constant comunistii. Ni se reproseaza, noua, celor de la PNL, dar cred si altora – “De ce ii criticati pe ai nostri?”; “De ce nu-i criticati pe comunisti?”

Raspundem: In primul rind, pentru noi nu exista “ai nostri” si “neainostri”. Pentru noi exista decidenti care si-au asumat niste responsabilitati in stat sau in municipiu. Atit.

In al doilea rind, PNL, prin declaratiile sale, si eu, Vitalia Pavlicenco, in calitate de fost deputat, dar si ca presedinte de partid, i-am criticat cel mai dur pe comunisti. Mai dur decit Filat, care l-a votat pe Voronin ca sef de stat, mai dur decit Chirtoaca, cel care nu a luptat impotriva lui Voronin cind era pe cal rosu, ci lupta acum, cind e cazut, nefiind la putere, mai mult decit Urecheanu, care se cam ascundea in tufari, mai mult decit oricine. Eu i-am criticat cind comunistii erau la guvernare si eu nu am avut un unchi avind doua, cele mai inalte, functii in stat, care sa ma protejeze. Acum, comunistii nu sint la guvernare. Sint altii la Putere. Si ii criticam dur pe acestia, care isi zic liberal-democrati, pentru ca nu-i trag la raspundere pe comunistii care au comis, ca decidenti politici si ca manageri rai, diferite faradelegi si abuzuri, care au deturnat grav banul public.

Intr-o discutie avuta recent cu Mihai Ghimpu am propus o cooperare PL-PNL. Mi s-a raspuns ca “nu poate exista o cooperare intre partide, pentru ca sintem adversari”. Ok. Daca e asa, pai e asa, nu? Luptam ca „intre adversari”. Daca nu iti poti expune parerea in interior, o faci din exterior. Sa fie clar.

Acum, incetisor, ne apropiem de guvernarea populista a lui Chirtoaca. Exista o sumedenie de aspecte sub care el trebuie criticat. Primul este ca a compromis includerea tinerilor in politica. Tineretea nu este o virtute. Nu e suficient sa fii tinar, trebuie sa fii si competent sau, macar, sa vrei sa inveti. Infumurarea nu tine de competenta si de profesionalism. A umbla jumatate de mandat cu bradutul, si alta jumatate cu bariera/bara rosie cu unchiul alaturi ca sef de stat si speaker, nu e nici macar o performanta medie, nu europeana. Nu a promovat Chirtoaca nici tinerii, cum a promis, pentru ca pe lista PL nu au fost tineri decit dupa multe critici, iar in campania electorala a participat Chirtoaca, cel care s-a retras de doua ori din Parlament, ascunzindu-l in spatele sau pe Mihai Ghimpu.

Asa si nu am inteles de ce Mihai Ghimpu si-a apreciat atit de negativ imaginea, incit s-a ascuns dupa spatele mai aplecat (nu spun cocosat) al lui Dorin, aparind ca Vanika-Vstanika dupa incheierea campaniei electorale? A spus Ghimpu sau am spus eu in campania electorala ca “sint comunistii criminali si trebuie sa stea la puscarie”? Am spus eu, iar Mihai Ghimpu a lipsit absolut din spatiul public in doua campanii electorale. Subliniez, insa, categoric: in calitate de sef de stat, desi interimar, Ghimpu arata mai mult caracter, e sincer si curajos. Apreciez asta.

Legat direct de Primarie. Mie, personal, imi repugna populismul cu terenurile si cu barele lui Voronin. Sint deputatul care i-am facut lui Chirtoaca si interpelari legate de bare/”slagbaumuri” ilegale, cum a fost din fata hotelului Jolly Allon – prin 2007/2008, dar totul a ramas pe loc si raspunsul a fost unul bilbiit. Unii spun – eu nu am vazut – ca exista documente prin care se da pamint lui Voronin semnate chiar de Chirtoaca, nu numai de Urecheanu. Daca prin asta gresesc, retractez. Dar nu mi-i clar – de ce oare Chirtoaca nu s-a ocupat de aceste probleme cind a venit la Primarie – in 2007-2008? Sau Chirtoaca si Ghimpu tot asteptau sa dea mina cu ei Lupu, Voronin si Greceanii, sa-i primeasca „in gasca de „conducatori” si de „inalti alesi ai poporului”?

Si mai departe s-a incurcat binele cu raul. Nu numai alegatorii, dar si angajatii structurilor Primariei, au asteptat de la Dorin Chirtoaca reforme, actiuni concrete, avind si cadrul legal – Legea Parteneriatului public privat  intrata in vigoare la 2 decembrie 2008. Nu a fost sa fie. Margaret Thatcher a eliminat la maximum participarea statului in prestarea de servicii publice, pina si minele le-a dat in miini private.

Iata unele esecuri ale primarului Dorin Chirtoaca. Imi cer scuze pentru ca le expun doar pe acestea. Dar pina la alegerile locale din 2011 avem… Nu spun aici ca nu ajung grav gradinite si scoli romanesti (am facut interpelare primarului si pe aceasta problema si e jalnic ce se intimpla, dar nimic nu s-a schimbat), nu spun cum se fura coroanele a doua zi de pe morminte la Cimitir, nu spun ca birocratia si coruptia domnesc la Primarie, iar angajatii nu lucreaza  cu entuziasm, ci in sila si de frica atitudinii copilaresti si agresive, cu populism ieftin public, a “edilului” arogant, care isi mascheaza astfel incompetenta. Nu mai spun de ciini, aici e totul spus – un om cu morga asa de grava nu are inima pentru fiintele privite de el, de Manev si de Gangal – ca pe niste gunoaie. Si pe noi – oare cum ne privesc?

Platile pentru Termocom. Inainte de alegerile locale majoritatea comunista din Consiliul municipal a adoptat o hotarire de ajutorare, fara acoperire financiara, a intregii populatii in privinta compensatiilor pentru caldura. Aceasta contravenea Legii administratiei publice locale si Legii finantelor, dar s-a facut pentru scopuri populiste in februarie 2007. Dupa alegeri, Primaria a inceput sa plateasca aceste compensatii oamenilor cu salarii mai mici de 1400 lei, in suma de 340 lei. Insa achitarea compensatiilor este prerogativa administratiei publice centrale, care trebuie sa plateasca diferenta dintre 574 lei si 230 lei, ea fiind de 344. Se incalca Legea asistentei sociale si Legea finantelor. Nu si-a asumat Guvernul comunist aceasta plata, pentru ca nu vroiau comunistii sa coopereze cu liberalii, cu Dorin Chirtoaca. In 2009, a fost adoptat un Regulament de achitare a ajutorului numai pentru nevoiasi, dar a continuat sa se incalce Legea, in sensul ca nu Primaria trebuie sa plateasca. Sprijinim asistenta, dar in baza legii. Chirtoaca a platit un an si jumatate tuturor, indiferent de venituri, si a pus pe butuci Bugetul Primariei. Guvernul are decizie cu privire la sustinerea categoriilor defavorizate.

Utilizarea banului public la Primarie. Toata Europa aproba Bugete pe baza studiilor de fezabilitate ale unor proiecte, programe. Municipiul imparte banii in functie de cine conduce institutia. Ca un exemplu, Directia constructiilor capitale il duce de nas pe Chirtoaca, obtinind aprobarea unui Buget fara proiecte, programe, studii de fezabilitate si devizuri de cheltuieli verificate. De pilda –  lipsa unei strategii pentru transport.

Tarifele la transport. Cum a fost aprobata decizia de a se acorda 70 de lei pensionarilor pentru a circula cu transportul public? S-a facut contind pe economisirea cheltuielilor pentru Regia de transport electric. Pensionarii, insa, iau banii, ii pun in buzunar, nu merg cu troleibuzul, merg cu microbuzele, care sint mai rapide si mai scumpe cu doar 1 leu. Astfel, banii nu se intorc la Regia de transport electric, la Parcul urban de autobuze. Trebuia un studiu de fezabilitate si reforma in transport, sa se revada rutele, sa nu circule microbuze de rutele pe care exista deja transport public, sa nu fie rute fara fisa de ruta.

Proiectul „Geotubul” – „uscarea namolului”. Inventam roata, e la mijloc o ineficienta totala. Tehnologiile folosite de Chirtoaca sint bani aruncati in vint. Mirosul, spun expertii, va ramine. Nu a fost un concurs investitional, nu au fost atrasi specialisti in domeniu, iar unde nu exista competitie, nu se ajunge la varianta optima. Dupa care, peste citiva ani, se va spune ca experimentul a esuat. O noua activitate populista, pentru ca nu va fi nici un rezultat, sint bani cheltuiti. Este un proiect de uscare a namolului prin geotuburi, cu implicarea in baza unui contract, de care stie doar Regia Apa-Canal. Plateste, indirect si Primaria, pentru ca majoreaza capitalul statutar si da bani. Deci, in doi ani nu se va scoate mirosul. Care este dedesubtul aici – cineva il stie, la sigur. Ideea este buna, dar e gestionata prost. Vedeti mai jos cum promite Chirtoaca sa rezolve problema namolului pina la perioada caniculei… Nu a rezolvat.

Spatiile verzi. Ce necesitate exista sa se dea 50 milioane de lei pe an Spatiilor verzi? Cine verifica ce proiecte sint aici finantate? Mai multe servicii trebuie concesionate in baza Parteneriatului public privat, cind, in baza contractelor, sectorul privat ofera servicii publice de calitate, in baza de concurenta. E vorba de concursuri investitionale, care lipsesc.

Achizitii publice. Aici e lipsa totala de transparenta. Desi, cind a venit la Primarie, Chirtoaca a declarat ca va pleda pentru transparenta si concurenta. Totul e formal. Asa cum au lucrat firmele pe timpul comunistilor, asa si continua, nu exista libera concurenta nici acum.

Primarul trebuia sa vina cu initiativa ca, din bugetul total al unui oras, in proportie de 10 la suta sa participe la prestari servicii si femeile de afaceri, asa cum se obisnuieste in Occident, pentru ca Primarul s-a angajat sa faca o capitala „europeana”. Iar 20 la suta sa participe firmele cu rulaj mediu, ca sa fie sprijinit businessul mic si mediu. Doar se declara despre sprijinirea businessului mic si mediu, nimic nu se face. Primaria nu descurca, ci numai incurca lucrurile, nu se poate obtine o autorizatie de functionare, coordonarile cu serviciile sint extrem de dificile, anevoioase, curuptia infloreste, e un populism groaznic si in privinta lipsei de birocratie la obtinerea actelor necesare oamenilor. La Directia generala de comert cel care i-a servit pe toti „ursii” si „iordanii”, acum e in termeni bun cu Primarul „tinar si nelinistit” Chirtoaca.

Piata centrala pare cufundata in coruptie. Fostul presedinte al Comisiei de circumscriptie la alegeri, pus de comunisti, prospera sub liberali. In functie se desemneaza de catre Primarie sau Consiliu municipal, demult putea fi pus un om care sa nu promoveze coruptia. Asta inseamna exploatarea muncii oamenilor.

SI DOUA STIRI, CARE NE ARATA POPULISMUL LUI CHIRTOACA

Primaria promite chișinauenilor ca ii scapa pana la vara de mirosul urat de la stația de epurare

Primaria mun. Chișinau da asigurari ca locuitorii capitalei vor scapa de mirosul urat de la stația de epurare pana in vara. Potrivit unui comunicat difuzat presei, edilul capitalei a solicitat ca lucrarile preconizate in cadrul proiectului „Geotube” sa fie finalizate pana la inceputul sezonului canicular.
Astfel, vor fi eliberate platformele cu suprafata de 25 de hectare, unde sunt stocate circa 150 mi metri cubi de namol. Potrivit lui Dorin Chirtoaca, prezent azi in vizita la stația de epurare, efectuarea acestor lucrari va imbunatati starea ecologica si va diminua esential mirosul neplacut din zona. Primarul general a mai precizat ca doar dupa eliberarea platformelor de namol vor putea fi demarate lucrarile de reconstructie a Statiei de Epurare din Chisinau.

Directorul SA „Apa-Canal Chisinau”, Constantin Becciev, declara ca au fost deshidratate circa 90 mii metri cubi de namol brut. In acest sens, au fost utilizati 40 de saci de diferite dimensiuni, fiind ocupati doar 1,25 hectare de platforme. Potrivit lui Becciev, in conditiile de deshidratare cu aplicarea tehnologiilor anterioare, ar fi fost necesare 6 hectare de platforme de uscare. De asemenea, namolul pompat in aceasta perioada a fost deshidratat in decurs de o luna. Anterior, in acest sens era necesar un an jumate.

Directorul Regiei „Apa-Canal Chisinau” a mentionat ca pana acum, toate institutiile de protectia mediului au avizat pozitiv continuarea proiectului de deshidratare a namolului.

UNIMEDIA amintește ca municipalitatea a cheltuit 9 milioane de lei pentru demararea proiectului de inlaturare a mirosului de la Statia de epurare a apei din Chisinau prin intermediul metodei Geotub.

Intreprinderea “Regia Transport Electric“ este in faliment

In pofida “reformelor in transport“ operate de primarul general al capitalei, Dorin Chirtoaca, intreprinderea “Regia Transport Electric“ din Chisinau se confrunta cu un colaps financiar total.
“Regia Transport Electric sufera acum pierderi enorme si a intrat deja in faliment“. “Anterior cei de la Regie erau automat finantati din bugetul municipal. Astazi trebuie sa castige de unii singuri. Astazi transportul electric urban se afla in faliment. Ei nu au cu ce sa achite salariile, cauciucurile, energia electrica“, a declarat un consilier municipal.

La 15 septembrie, majoritatea liberal-democrata din Consiliul Municipal Chisinau a aprobat decizia de dublare a taxei pentru calatoria in transportul public urban. Decizia a intrat in vigoare de la 1 octombrie curent. Potrivit Regulamentului, aprobat de CMC, paturile social vulnerabile vor primi in calitate de compensatie cate 70 de lei lunar pentru calatoria in transportul public urban, in cazul in care vor confirma ca au un venit mai mic de 1450 de lei. Tinand cont de faptul ca tarifele la calatoria in transport au fost majorate cu 100 %, compensatia oferita de primarie permite achitarea lunara a 35 de calatorii cu troleibuzul si 23 – cu autobuzul.

Mai tarziu conducerea directiei municipale “Regie Transport Electric“ a recunoscut ca reformele anuntate de primarul capitalei, nu au avut efectul asteptat. Seful directiei, Gheorghe Morgoci, a declarat ca “rezultate ale reformei sunt, dar nu cele asteptate“.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

218 Comments

Add a Comment
 1. Osav – din pacate d-na Pavlicenco iti va raspunde cu un comentariu in care te va acuza de cacofonie (ca cu) si nimic mai mult … cit tine de sensul spuselor tale: putine sanse sa gaseasca intelegere

 2. Chirtoacă, la raport! EXPERȚII despre rezultatele și eșecurile lui Chirtoacă la 3 ani de activitate în fruntea primăriei mun. Chișinău

  Azi, 18 iunie, se împlinesc 3 ani de activitate a lui Dorin Chirtoacă în calitate de primar general al mun. Chișinău. UNIMEDIA a solicitat opinia și notele a trei experți referitor le rezultatele și eșecurile lui Chirtoacă în fruntea primăriei. Nota generală primită de Dorin Chirtoacă este 6,7.

 3. Pe ce notă apreciezi activitatea primarului Dorin Chirtoacă la 3 ani de activitate?

  10 – 24 %
  9 – 17 %
  8 – 17 %
  7 – 11 %
  6 – 6 %
  5 – 7 %
  4 – 4 %
  3 – 3 %
  2 – 3 %
  1 – 8 %
  In total au votat 475 vizitatori. DUPA CUM SE VEDE APROAPE 70 % DAU NOTE DE LA 7 LA 10 . INTRE 5-7 , NOTE DE „TRECERE” ,SA SPUNEM ASA – 13% … ASADAR ” Trei ani de populism la Primaria lui Chirtoaca” , NU-I ASA ?

 4. felicitari, dna V.Pavlicenco, pentru material, pentru logica dar si pentru curaj, pentru capacitatea de a spune lucrurilor pe nume si pentru consecventa cu care faceti unele concluzii importante gindite de multi chisinauieni, mai putin apti sa le puna in cuvinte…

 5. Voi sunteti bolnavi de frica sa nu va UITE poporul de asta si va duceti mai in toata seara pe la Televeziune.
  Incearcati sa mai stati si cu perna pe fata ca mai tirziu sa intelegeti ca a inoptat si trebuie iarasi sa adormiti.
  De f…tut capul sunteti buni.Nu-i asa VP?

 6. Dna asa si sunteti numai buna de hamait ca cinii vagabonzi!Un primar tinar ca el trebuie sustinut si incurajat mai numara te rog pe degete citi tineri ca el are aceasta parte din poporul nostru patimit ca sati bati joc mereu de el ca si ceilati derbedei comunisti…pe ei ii inteleg ,pa dumneata te dispretuesc…asai moldovanul prost,sai scoata ochii celui mai destept si erudit,sal prosteasca in fata lumii….mii in fund de dumneata d-na de nimic!

 7. Voronescu (v) zaLupu

  Dna Pavlicenco de cand sunteti in politica tot ati criticat si nu ati incaput nici intr-o echipa, cu asa gen de politicieni nu facem nimic.
  Sunteti invidioasa si rautacioasa pe succesul lui Ghimpu…
  Cel mai inspirat pas politic l-ati facut pe 29 iulie si ar fi de dorit sa-l repetati la anticipate…
  Daca ati fi fost vreodata administrator sau gestionar vorbele dvoastra ar fi putut fi luate in serioase, dar asa nu au nici o valoare si sunt vorbele unui politician cum spune Basescu de centura…
  Ar fi bine daca ati fuziona cu PL si v-ar oferi doua locuri si ati salva un procent din gura comunistilor…

 8. Voronin aseara jumatate de emisiune la televizor a lovit numai in Dorin Chirtoaca, iar azi aici pe blog se prelungeşte ponegrirea (şi aceata este mai ruşinos).

 9. Incercati-va norocul dna Pavlicenco la alegeri si lucrati fara populism! Bafta!
  In conditiile create, Chirtoaca s-a discurcat bine! Succes Dorine, nu te poate ofensa aceasta barfa, fii tare!

 10. Stimata „Doamna”! Daca Domnul Ghimpu ar fi acceptat colaborarea propusa de dumneata era acum acelas continut al articolului? Sau mesajul avea doua feţe ca vorba românului. PNL cu doua fete sau …( lenesul) apuca prăjina

 11. mda, dna Pavlicenco, chiar e urat ce faceti. nu ca dl Chirtoaca ar fi rupt din soare si geniu al Carpatilor, dar modul acesta agresiv, inversunat al Dstra de a ataca aproapele e chiar dezgustator …

 12. Alexandru. Mesajele mele au un singur scop – sa ajut pe cei care mai sint capabili sa gindeasca. Cind spuneti ca nu am sanse Va referiti la Dumeavoastra? Si ca sa nu existe nici un fel de dubii. Mesajele mele nu trebuie interpretate in sensul ca as vrea sa influentez alegerea cuiva. Votati in continuare pe cine ati votat. Spun asta pentru ca sint ferm convins ca deosebiri principiale nu exista intre diferite partide. Dupa mine unicul lucru care trebuie exclus – ca un singur partid sa aiba majoritatea in Parlament. Pentru ca dupa mine toti au aceeasi mentalitate bolsevica. Si asta leger puteti s/o vedeti dupa cum reactioneaza la opinii diferite de ale lor. Deci votati pe cine vreti dar nu lasati sa Va prosteasca

 13. Multstimata Tovarasha,articolul Dvs.-demagogie curata.Sper sa retineti ca Chirtoaca,spre deosebire de Dvs., este abia la inceput de drum.Transmiteti salutari celor de la FSB.

 14. Pt Oli

  Multstimate tovarase Oli, Chirtoaca o incepe prost si o va termina jalnic, daca va avea asemenea sustinatori cu ochii cusuti. Rugati-l pe unchiul sau sa transmita ce avetid e transmis FSB-ului, eu nu am cu ei si nu am avut nimic, spre deosebire de multi altii, probabil. Asta ma face invulnerabila, lucru care ii scoate din sarite pe cei cu FSB-ul in cap. Stiti cum e cu cea cu prajina… Asta faceti voi.

 15. Ooofff, of, of Pavlicenk-o(Klimenco),parca acum te vad cum „urlai” in Parlament de limba romana iar acum il citezi pe anti-romanul de klimentko, vezi sa te opreshti la timp c-o sa ajungi la Lenin cu Stalin.Ei tot kritikau numai untr-un stil mai deosebit.Oricum ca politician v-ati rasuflat de mult.Pensia la fosti deputati e buna asa ca mai mergeti la nepoti(dc aveti),prieteni si nu tulburati apa.
  P.S. tare sunteti disperata sa ajungeti la putere de v-ati unit cu MAE si dupa v-ati despartiti,iar acum dati aluzii de unire cu partide ce sunt la guvernare,eu personal nu vreau fosti comunisti la putere,Va Ajunge citi ati stat la tita puterii, La Odihna!!!!!!!!

 16. Pt Terminator

  Judecind dupa numele pe care vi l-ati luat, altul e terminator, nu eu. Daca e dezgustator, nu cititi. Numai ca voi cititi, pentru ca aici e altceva, pentru ca articolele mele ridica un val de pe ochi si asta va supara. Sinteti mici si fara anvergura, fara deschidere si fara democratie.

 17. Pt Andrei

  Nu am mers eu la Ghimpu sa-i propun colaborare. ne-a invitat el, am avut o discutie buna si am propus un acord de cooperare, in baza caruia sa putem discuta impreuna despre prestatia si actiunile reciproce. Am spus in articol, dar vad ca cititi, insa nu intelegeti nici elementarul: daca o persoana activa are posibilitatea s ainfluenteze lucrurile din interior, nu o face din exterior. Noi nu putem face din interior, pt ca nu avem un dialog intrapartide, de aceea spunem ce avem de spus din exterior. Daca, insa, am fi spus si nu s-ar fi luat in seama, la fel spuneam deja in exterior. Sintem oameni liberi sau ne place numai sa spunem asta?

 18. Pt Voronescu (v) zaLupu

  Nu faceti planuri ca nu avem nevoie. Nu am nici o invidie pe nimeni, dar nici nu vad contraargumente la ce am scris despre guvernarea Chirtoaca. Nu cunoasteti nici unul situatia si vorbiti din tavan, dar va enerveaz aca nu aveti contraargumente. De aceea nu discutati la subiect, ci despre autorul articolului, E cam ticaloseste asa, dar se vede ca acesta e contingentul sprijinitorilor lui Chirtoaca. Sa va fie de bine.

 19. Pt alex

  Nu am spus ca este prost sau destept Chirtoaca. Am spus ca e populist, adica manipuleaza oamenii ca si comunistii. Mie asta nu-mi place. Dar nu va interzic sa va placa voua.

 20. Pt OFF

  Nu-i asa. Pentru ca eu nu ma cer la televiziuni. Ei ma invita citind si vazind, probabil pozitiile mele publice care ori le plac, ori ii intriga. Eu dorm foarte putin, pt ca lucrez foarte mult. Nu am frica sa ma uite nimeni, nu am obsesii de acest fel. Dimpotriva, cred ca Filat si Chirtoaca „mozoleat nam glaza”, umblind dupa imagine putinista – cind se urca pe buldoyer, fac box, string murdaria de pe Bic, apoi merg in birou si dorm ziua in amiaza mare. Ii vede lumea, nu sint vorbe din pod.

 21. Pt tmmd

  Nu cred ca e cinstit, obiectiv si corect sa se spuna ca fac observatii de limba. Eu cred ca tuturor le este placut sa citeasca ceva corect. mai cred ca, citind si altii, mai invata. Asa sint lucrurile – invatam unii de la altii, am invatat si eu, pe timpuri, de la mama mea, de la Vlad Pohila, de la Valentin Mindicanu, de la Theodor Magder, de la sotul meu si de la altii, in materie de limba, literatura, cultura generala. Eu cred ca fariseismul vostru se vede bine cind citesti articolul meu, care e unul la concret, nu foaie verde. Deci, nu vorbim de greseli de limba, ci de incapacitatea unui tinar arogant de a gestiona un oras. Tineretea nu e virtute. A dori inca nu inseamna a putea.

 22. Mulstimată doamnă!
  În hăţişurile politice autohtone (şi nu numai) armele ideale ale unui politician, care respectul interesul public, este Adevărul, Transparenţa şi Dreptatea. Aceste arme le deţin Ghimpu şi Chirtoacă. Este adevărat că pentru ochiul obosit de politician 1989-ist pare populism.
  Pe mine mă îngrijorează, mai degrabă, apucăturile putino-voroniniste ale lui Filat – aprinderea lighenelor cu gaz, ridicarea la bara fixă (deh, bara de pe Ciocârliei nu era fixă), boxul, biliardul şi vizele.
  În fine, dacă aţi făcut nişte ecuaţii electorale, în care să figuraţi de aceeaşi parte cu PL, nu e deloc de bun-simţ să săriţi la beregata lui Chirtoacă. De fapt, nu e bine în nici un caz.
  Chişinăul are nevoie acum de Iordan, pe bune. Să vadă şi să simtă diferenţa, or memoria politică şi istorică la moldoveni e taaare scurtă.

 23. erată: respectul=respectă

 24. Apropo d-mna dar as spune cum spune si rusu „sterva” Ce ati fact voi in toata activitatea voastra politica se numeste populism, nimic concret si nimic util. Pur si simplu il invidiati pe acest baiat care a reusit asa tanar sa faca cat toata echipa voastra de ratati in PNL. El nu are sprijin din partea nimanui fiindca toti din primarie guvern si alte structuri nu colaboreaza cu Dorin fiindca el nu se vinde ca voi pentru fiecare leu. De aceaia va incurca ca nu se imparte cu voi niste vite grase si batrane care nu altceva sa faca decat sa pui biete in roate celor care cu adevarat incearca sa faca ceva. Mii jale de tine d-mna fiindca nu poti vedea adevarul in fata si va comportati ca ultima c…va a Chisinaului in loc sa incurajati ca acest baiat promoveaza ideiile drepte. Mii rusine ca va numiti Roman si ca intodeauna ii dezbinati pe romani.

  PS: Scuze pu cuvintele necenzurate dar nu ma pot aptine cand vad prostia.

 25. farg…sunt in total deacord cu tine! Dna Pavlicenco la tineretea si o experienta zero cind dnl Chirtoaca a fost ales de noi Primar General prin „vulpoii”si „lupii”care sed de zeci de ani in structurile primariei e f.greu sa realizezi ceea ce doresti din tot sufletul…Criticat trebuie dar nu sati bati D-ta joc de El Dna Pavlicenco !Ca sa realizezi ceva trebuie sa muncesti..si el cu adevarat munceste pentru toti..d-ta numai hamaii..asta e diferenta dintre El si D-ta…Mai repet odata :Moldoveanul a fost mereu prost ca asa oameni ca d-ta au lovit pe la spate in adevaratii oameni care muncesc si fac ceva pentru noi acesti amariti…Mii scirba de „principialitatea”dumitale…..

 26. D-mna Pav… il uraste pe Chirtoaca fiindca acesta e pe acelas sector de piata ca si PNL adica PL a convins electoratul pe care PNL incerca sa-l acapere asadar cand d-mna Pav…. spune ca nu are de impartit nimic cu Chirtoaca spune doar minciuni fiindca are de impartit electoratul iar Pav… vrea la treuca sa se infrupte „ca cum e de 20 de ani se zbate si a venit un mucos sa-mi fure mie electoratul”. Imbatraniti d-mna Pav si cum se spune reveniti in mintea copilului. Adio si odihna placuta la batranete caci la putere puteti nici sa visati.

 27. .. si mai bine de 3 ani de cand Pavlicenco a fost bagata in atentia publika(ea crede ca si in politica,dar realitatea e alta) de catre liberalul Tariceanu.

  Hai lasat-ti mai moale.

  Am cunoscut pe pielea mea ca sunteti in stare sa taiati in carne vie, indiferent de rezultat, doar ca sa va fie nițel mai bine. Daca admitem ca ar fi câștigat candidatul lui Tariceanu, starea de acum ar fi fost mai grava ca într-un oraș african. Mai bine oricine de cât el.

  PS:Care e opinia lu’ ultra-liberal-baiat-tare-NAȚIONALISTUL Crin Antonescu față de de Pavlicenco/PNL. Dar viceversa?
  PPS:Respect oamenii realiști.

 28. Domnul Mihai Ghimpu are motive sa se fereasca de o alianta cu pretentioasa Doamna! Numitul partid PNL este o eroare politica.In ajun de alegerile precedente a facut alianta cu MAE condus eroic de Anatol Petrenco.
  Cand s-a semnat aceasta alianta in ziare a aparut formula 0+0=0.Asa si a fost.Ambii n-au ajuns nici la 1%
  In acest caz cine are nevoie de un aliat cu numele de zero ?

 29. 3 ani de populism ??? asta de neobrazare sa o spuneti despre singurul om din republica care lupta cu mafia KGB-ista, in timp ce dumneavoastra faceti pact cu ea…doamne cata nerusinare la o femeie…urat va mai sta…

 30. AS vrea sa invat si eu limba moldoveneasca. Traduceti-mi in romaneste expresia “” aplic “” utilizata de Tov. Dodon Este un rusism sau o inventie nabadaioasa a cuiva ?????

 31. Exemplu de exprimare a tov. Dodon::: nu intentionez sa „” aplic „” pentru cetatenia altui stat.

 32. Daca acesti vizitatori care ataca persoana si nu faptele si opiniile expuse in articol fac parte din asa zisul electorat de centru-dreapta, atunci e ceva putred in Danemarca.

 33. Dan Vitalia Pavlicenco, aveti perfecta drepatte DC e un autist si populist Nu srie ce face dreapta Se tine ca un copil de de mosu si pune in functii publice oameni imorali O gagalina Molodoi care pleedaza pentru minoritatiele sexuale – locul unu pentru un film documentar in domeniu vine bRatrati bisexuale pe Internet si VREA S ATRANSFOREM ZIARUL MUNICIPAL cAPITALA INTR-O EDITIE A GAYLOR

 34. pENTRU CURIOZITAE ACCESATI cATALINA MOLODOI BRATARI BY CE

 35. @TANK
  a aplica:
  1. a Implementa
  2. A depune cerere pt a obtine ceva(ceva asemanator este englezul „Aplication Form”)

 36. Opriti=va piticanilor Ce usor sa taci o doamna si sa aperi un popnar

 37. Ce jalnic e acest DC daca n0-l apara mosu e chistol ca si cucosu Dorinica Dorinita s eda huta… si naivii il ridica in slavi Desteapta-te romane Chiar nua vem noi urmasii li Stefa un barbat demn si n u un poponar

 38. Dintr-o parte are dreotate dna VP Acest Chirtoaca de la Surprize surprize se astepta al surprize dar realiatatea e dura las Harii Poter nu mai merge Ai nimerit intamplator pe val Nu erqa alta candiadtura Omul care nu zambeste care nu glumeste care nu raspunde la intebaris au doelabte e un scarbos u autist Tu esti un jalnic care nu ai facut nimic si ai promvat niste oamenid e 2 parale Niste tipatori S noi care am crezut in tine Adica nu era o alternativa Da Dorinele esti roman doar cand iti dau bani al Cotroceni iar acasa esti un teecea bercea

 39. Voronescu (v) zaLupu

  Dna Pavlicenco scrie-ti odata si analizati ce ati facut dvoastra, ca sa criticam si noi activitatea dvoastra, ma indoiesc ca am avea ce…
  Nu sunteti mai mult decat un critic literar, un gen de Crin Antonescu in demensiuni mai mici, care timp de 6 ani a refuzat sa-si asume vreun minister, iar acum se vrea premier ca sa implimenteze politici liberale, e dus cu pluta…
  Foarte buna initiativa de a participa la dezbateri si de ai critica pe comunisti, chiar ati facut-o bine si foarte bine ca v-ati retras, caci nu aveti capacitatea de a atrage oameni…
  Daca Urecheanu a fost un primar corupt si ineficient, pro-rus, de ce ati mers in 2005 pe lista AMN…

 40. Stimată Doamnă,
  se vede că eşti rău, supărată pe „oligofrenici” şi pe cel „cu avioanele” în cap şi totuşi! De ce atîta răutate faţă de „partenerii” liberali? Nu Vă stă bine, sunteţi totuşi o Doamnă! Că Chirtoacă este tînăr şi puţin pregătit pentru funcţia ocupată, noi cunoaştem acest lucru. Nu numai el este vinovat. Cetăţenii l-au votat. Rău, bun, cum este dar a primit votul cetăţenilor.
  Mai ţineţi minte cîte voturi aţi primit la alegerile din 2009!?
  Poate doriţi să candidaţi la Primărie, aşa şi spuneţi, numai nu Vă faceţi de rîs.

 41. Istoria asa cum nu o știm. Dezvăluiri din arhiva secreta a RSSM. Un articol cutremurător ce trebuie preluat pentru a fi citit de cat mai multi romani.

  Canibalismul în socialism. Documente din arhiva secreta a RSSM:

  http://www.tribuna-basarabiei.ro/2010/06/istoria-dezvaluita-strict-secret.html

 42. DE JALE . LA CE-A AJUNS BABA ASTA DE PAVLICENCO , BABA FARA MINTE, caci scrie ca si nebunul cela de Contiu de la Moldova Suverana. Nici o deosebire. Spre bucuria comunistilor.Se vede ca batranetea ii joaca feste . Cand n-o sa mai auzim de ea?. Nici nu te [otise compara cu DC , care a schimbat drumul Moldovei spre Europa. De asa oameni are nevoie Basarabia ! MORI DE INVIDIE , CLOANTA BATRANA , NU-I ASA ?

 43. daca PNL-ul vrea sa ajunga in parlament trebuie sa se descotoroseasca de pavlicenco !!!!!

 44. MIHAIU! Am citit linkul postat .. Da, stiu de la mama mea ce-a fost in anii1940-40, stiu adevarul .SI AZI SE” MANANCA” MOLDOVENII . UNII PE ALTII. Un exemplu ar fi articolul de mai sus .CANIBALISM POOLITIC.

 45. Pentru Vitalie

  • Vitalie spune:
  18 June 2010, la 13:01

  P/u ce platesc impozitul pe venit la acest stat? … cred ca in final achitam impozitul pe venit p/u salariile si mofturile presedintelui, parlamentarului, primarului, secretarelor si soferilor lor inclusiv si a limuzinelor…

  Vitalie, Вы сами ответили на свой вопрос.
  Не кажется ли Вам, что иметь Президента для такой маленькой и нищей страны, как Молдова, непозволительная роскошь? Ведь Президент это не только один человек с большими запросами, это целое высотное здание в центре Кишинева, нафаршированное высокооплачиваемыми чиновниками-бездельниками, которых придется кормить нам с вами и хорошо кормить, которые будут вымогать с нас взятки и при этом высокомерно смотреть на нас , как на быдло.
  Думаю, что Молдова легко может обойтись без Президента, как без него обходится Великобритания
  Считаю, что этот вопрос следует вынести на референдум.

 46. Rusoaica, Moldova nu va putea întreţine o regină, câţiva prinţi cu amantele lor şi o armată de slugi. Moldova nu a avut niciodată colonii şi nici imperiu n-a fost.

 47. Limbajul injurios, invectiv al politicienilor şi, în genere, al oamenilor publici trebuie curmat prin lege. „Bulbuci, clăbuci, avioane, oligofrenic” etc. ar alcătui probe destule într-un dosar împotriva lui Voronin. Dacă acest cetăţean, cu atât mai mult fost preşedinte, îşi permite să aducă atâtea injurii unor oameni, pe care i-a ales poporul, deci reprezintă elita, atunci e clar ce crede despre acest popor, în genere – „bâdle”.

 48. Eu cred ca problema este mult mai mare si mai complexa. Dupa mine nu exista problema Primarului in sine, sa fie el si cu stea in frunte ca nu va reusi sa faca nimic in acest oras. Acest oras este unul intreg al SRL RepMoldova si nu unul cu o autonomie si guvernare separata de statul RM. Cum ar fi normal si cum sunt toate Municipiile statelor occidentale. Nu exista orase sa plateasca salariile politiei si pedagogilor. Nu exista orase in Vest sa plateasca bir Statului. Din contra, primesc din budgetul statului bani. Din acest motiv vedeti orase frumoase si ingrijite. Orase cu bani.
  Nu exista oras prosper intr-o tara saraca cu oamnei saraci.
  Cand Tanase intr-un articol zicea ca Chirtoaca nu a fost capabil sa combata mafia din oras, imi parea o declaratie absolut depasita. Or nu poti sa separi mafia din oras de cea din RM. Nu sunt doua structuri separate, ci una intreaga, pe axa Chisinau, Tiraspol, Kiev, Moscova. Si nu un Primar trebuie sa combata crima organizata ci structurile abilitate. Traim sub ocupatie pe tot teritoriul RM; militara, informationala, economica, culturala, religioasa. Traim intr-un stat corupt cu o populatie sovietica.

 49. Pt toti care au mai postat

  Credeam ca ati avansat, dar ati ramas la divizarea societatii in unii si altii. Si va place sa ramineti in mizerie doar pt ca e condusa de unul pe care il considerati „al vostru”. Problema nu e ca un Chirtoaca e mai rau ca un Iordan, problema e ca s-a bagat acolo unde nu poate gestiona, dar dedesubtul a fost sa promoveze partidul. Si l-a promovat, numai ca pretul acestui lucru este un oras negestionat. Populismul lui constant este, de asemenea, in serviciul promovarii partidului, un scop in sine.

  Daca era „schimbarea” si „capitala europeana”, cum a promis, avea sa fie activ la proiecte mari, sa inlocuiasca pe un Tarna care ii priveste pe ziaristi ca unii judecatori, pe altii din alte servicii, insa nu a facut-o, pentru ca nu a avut oameni, nu i-a cautat si nu a incercat sa promoveze schimbarea prin oameni. Cititi aici pe cine a promovat. daca persoana de care spuneti e de la Capitala, apoi am auzit si eu suficiente… Pai – ii promovam pe „ai nostri” ca si comunistii, sau promovam competitivitatea, angajarea prin concurs, profesionalismul? Discutati la acest nivel. Chirtoaca – unicul care lupta contra mafiei? care mafie? Mafia acum trebuie trasa la raspundere de cei aflati la putere. La putere sint liberalii, deci, de ce nu-i trag la raspundere pe cei care au furat? pentru ca nu pot, nu au curaj, e mai usor s aii manipulezi pe oameni cu boxul si buldozerul. Adica, in loc sa cultive oamenii, ii folosesc si ii manipuleaza ca si comunistii. Iata despre ce vorbim, in rest – toate insultele, obrazniciile voastre nu arata decit ca e sprijinit de oameni inclulti. Si asta e un adevar trist.

 50. si din tot comentariul meu ati gasit raspuns numai pentru remarca asupra corectitudinii celor scrise ??? despre populismul pe care si D-stra il promovati constant nu doriti sa discutati?!?!?!? iarasi acuzati pl ca are sustinatori inculti precum am scris mai sus pot si eu lauda pnl intr-un comentariu si numi cu cele mai murdare cuvinte pe chirtoaca si filat intentionat pentru ca sustinatorii lor sa numeasca sustinatorii pnl inculti !!! faptul ca ati trecut cu vederea aceasta remarca ma convinge inca o data ca anume asa si procedati !!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *