Pe data de 14 ianuarie a avut loc sedinta Biroul Permanent Central al Partidului National Liberal, prima dupa sedinta a DPN din 19 decembrie 2009, la care BPC a fost completata cu noi membri. Membrii BPC au discutat urmatoarele chestiuni: 1. Cu privire la situatia politica si pozitia PNL fata de AIE. 2. Evolutiile pe spectrul politic si pozitia PNL fata de diferite proiecte ale partidelor. 3. Adoptarea Planului de actiuni al PNL ianuarie-iunie. 4. Adoptarea graficului conferintelor teritoriale ale PNL. 5. Aprobarea temelor pentru conferintele de presa ale PNL in perioada imediat urmatoare. 6. Diverse.
La sedinta au participat 15 din cei 18 membri, fiind invitati, pe linga membrii BPC-presedinti de filiale teritoriale (Hincesti, Ungheni, Cantemir, Cahul), si conducatorii structurilor din raioanele apropiate de Chisinau – Straseni, Cimislia, Causeni, Basarabeasca.
In cadrul dezbaterilor, membrii BPC si cei invitati si-au expus opiniile despre situatia politica, despre modul in care este guvernata societatea, despre schimbarile care au sau care inca nu au loc in raioanele, unde sint foarte asteptate.
Discutiile s-au bazat si pe pozitiile exprimate ferm de mai multi membri ai Delegatiei Politice Nationale din 19 decembrie 2009, privind asigurarea vizibilitatii PNL si luarea unei decizii privind atitudinea fata de Alianta pentru Integrarea Europeana – PNL este la guvernare, sprijinid in continuare noua majoritate parlamentara, sau este in Opozitie, urmind sa monitorizeze prestatia guvernantilor, sa sprijine lucrurile pozitive si sa le critice pe cele negative, formulind, totodata, sugestii utile pentru Parlament si Guvern.
Analizind situatia politica din republica, expunindu-si fiecare aprecierile privind atomosfera din raioane, povara fiscala si conditiile de munca ale agentilor economici in contextul crizei care se adinceste si al cresterii pretutilor la carburanti si la alte produse, prestatia activistilor din teritoriu ai partidelor de guvernamint, deciziile la nivel central, membrii BPC au ajuns la concluzia ca, in prezent, continua starea de incertitudine cauzata de inclaritatea privind desfasurarea alegerilor anticipate sau modificarea Constitutiei. Din acest motiv, nu se formeaza peste tot in teritoriu aliante pentru integrarea europeana, starea de lucruri se schimba incet si nemultumirea oamenilor creste.
Membrii BPC au solicitat formarea unui grup de lucru economic al PNL, care sa discute problemele importante ale intreprinzatorilor mici si mijlocii, povara fiscala tot mai grea, neeliminarea, ba chiar cresterea, coruptiei in structurile de stat.
Unii membri ai BPC au solicitat sa fie identificata o pozitie a PNL referitor la modificarea Constitutiei, in conditiile cind se inregistreaza pozitii si interese diferite in AIE in aceasta problema, sesizindu-se ca PL si AMN ar opta mai curind pentru evitarea alegerilor anticipate si modificarea Legii Fundamentale, in timp ce PLDM, PD si PCRM ar dori alegeri anticipate. Exista incertitudinea privind mobilizarea cetatenilor la vot, cind forte politice diferite urmaresc interese diferite, de aceea este necesara cintarirea cu rabdare a deciziilor.
BPC a luat urmatoarele decizii:
PNL isi asuma rolul de Opozitie constructiva in raport cu AIE, pentru ca PNL nu se afla la guvernare, dar a chemat la sprijinirea partidelor liberale din AIE si poarta raspundere pentru prestatia alesilor si a Guvernului, de aceea va monitoriza noua guvernare, venind cu aprecieri, propuneri, solutii.
PNL saluta Decretul prezidential privind condamnarea crimelor comunismului, pozitie exprimata ferm de PNL atit prin initiativa legislativa, semnata si depusa si de ex-deputatul Vitalia Pavlicenco in anul 2006 in Parlament, cit si prin Declaratia DPN a PNL din 19 decembrie 2009.
PNL opteaza pentru consolidarea partidei nationale, din care sa faca parte PL, MAE, PNL, alte partide, in conditiile cind se extind in teritoriu PLDM si PD si exista pericolul slabirii segmentului national, de dreapta al spectrului politic.
PNL isi va elabora pozitia fata de problema modificarii Constitutiei.
BPC va forma si coordona activitatea grupului de lucru economic al formatiunii, care va veni cu aprecieri, sugestii si propuneri in plan decizional pentru AIE.
BPC adopta Planul de actiuni al PNL ianuarie-iunie, care include desfasurarea, minimum, a doua conferinte de presa pe luna si pregatirea conferintelor teritoriale, a intilnirilor cu grupuri de cetateni.
BPC aproba ca teme pentru conferintele de presa pozitia PNL fata de AIE prin statutul de Opozitie constructiva, lichidarea simbolurilor si a monumentelor comuniste, adoptarea Legii Lustratiei, inclocuirea Tratatului de frontiera cu un Parteneriat Strategic “Pro Europa” Romania-Republica Moldova, dezavuarea calvarului obtinerii cetateniei romane, tragerea la raspundere a comunistilor corupti, crearea AIE-urilor in raioane, investigarea evenimentelor de la 7 aprilie.
PNL va oglindi activ aceste pozitii pe site-ul partidului.
Serviciul de presa al PNL
Intr-adevar, ar fi trebuit sa adresez aceste sugestii CELOR CARE POT FACE CEVA IN TARA ASTA, nu numai declaratii!
Credeti ca nu vor fi anticipate d-na Pavlicenco? Incerc sa gasesc raspuns la intrebarea: care este cel mai mare pericol pentru Moldova azi? Cred ca este vorba de cele 48 de mandate pe care le au comunistii in parlament… In orice moment se pot gasi 4 deputati din AIE ( nici nu conteaza din ce partid ) care pot trece de partea comunistilor si astfel se schimba majoritatea parlamentara care va antrena astfel schimbarea guvernului etc. Ma mir ca nu s-a intimplat deja acest lucru, sau poate se asteapta sa treaca iarna… Banuiesc ca nu-mi veti raspunde ca 4 deputati comunisti au parasit partidul deja si se duc la alta formatiune politica, asta-i praf in ochii stiti cui… Daca in primavara Voronin ar fi negociat corect ( n-ar fi fost orbit de orgoliu ) Urechean ar fi fost de partea lui, a lipsit un fir de par… Urmeaza niste negocieri cumplite pentru noua Constitutie si nimeni nu poate spune ce va rezulta; doua sint, in principiu, punctele sensibile: articolul 13, care are opozitia PD-ului si modalitatea alegerii presedintelui. PLDM-ul vrea ca poporul sa-si aleaga nemijlocit presedintele iar PL-ul vrea ca presedintele sa fie ales de parlament cu o majoritate simpla. In primul caz este foarte probabil ca Filat va candida la presedintie dar nu este exclus ca si Voronin ar incerca sa candideze, doar este vorba de o noua Constitutie ( dupa modelul lui Iliescu ). In cazul al doilea sint doua variante: actualul parlament il va alege pe Lupu ( cum se pare ca ar vrea PL-ul ) si-si va continua activitatea in actuala formula sau se intra in anticipate si noul parlament va alege presedintele cu o majoritate simpla. Cine poate spune azi care vor fi rezultatele acestor negocieri? Nici macar Ghimpu nu poate anticipa! Daca la tot ghiveciul asta se adauga interesele Rusiei si ale Occidentului situatia va fi instabila pina in ultimul moment. Sint ingrozit de calitatile de negociator de forta ale lui Diacov, pe care le cunoasteti foarte bine… Si daca nu se va ajunge la un numitor comun la aceste negocieri ( situatie foarte probabila ) nu cumva ramine valabila vechea Constitutie ceea ce inseamna anticipate?
Dar noile miscari, pozitionari, pe esichierul politic denota mai degraba pregatirea pentru anticipate si ma intreb: chiar comunistii vor accepta sa intre in alegeri fara sa fie la guvernare?! Daca nu vor reusi sa determine caderea guvernului Filat atunci intr-adevar sint pierduti…
Pina la urma tot alegerile sint cele care clarifica situatia politica din tara, altfel nu exista legitimitate suficienta si instabilitatea va continua.
Pt Andi
Daca nu stie Tanase, de unde sa stiu eu?
Cred, insa, ca vor fi.
http://www.timpul.md/article/2010/01/14/5805
Valentina ,eu citesc in fiecare zi aceste discutii si vreau sä-ti spun , cä ai vorbit mult si nimic concret, nu te supära. Eu iti spun scurt si clar-noi nu avem oameni capabili sä ne conducä si popor capabil sä se apere. Punkt. Germania s-a ridicat din ruini färä bani si ajutoare , noi in 20 de ani am distrus si ce am avut.Poporul german a muncit si a avut conducätori, care nu si-au umplut buzunarele proprii. Toti, aproape toti cei ce au condus Moldova timp de 20 de ani meritä pedeapsa lui Vlad Tepes. Punkt. Dar fiindcä avem un popor asa cum il avem nu se va schimba nimic. Cel putin in viitorul apropiat. Toti, absolut toi moldovenii-guvernanti nu se gindesc decit la propriul buzunar, la mofturile personale. Nu avem UNIRE,nu avem oameni cinstiti, dornici de a face ceva pentru popor.
BRAVO LILIA…………. Iar pentru cei naivi, pai faceti o analiza a situatiei, si atrageti atentia ca numai in promisiuni se rezuma si asuma tot.. si nimic fapte, ori actualilor le mai trebuie vreo 8 ani ca sa se clarifice cu comunistii… ? Prostii, unii n-au dovedit sa intre bine in Parlament, da ei se viseaza sefi de stat deja…
Doamna Pavlicenco,
PNL din Romania nu se afla in opozitie constructiva fata de PD-L!! Dimpotriva, intr-o lupta pe viata si pe moarte. Nicaieri si niciodata PNL nu a spus ca face o opozitie constructiva, in ciuda atator maini intinse de PDM si atator invitatii la dialog si unitatea a dreptei!! Crin Antonescu se opune din rasputeri oricarui dialog PNL – PDL!! Pana si Tariceanu si-a dat sema si a devenit mai conciliant. Crin Antonescu e in cardasie totala cu PSD si Mircea Geoana. Nu stiu cum de ati ajuns dv la concluziile … „constructive”. Sigur e mare pacat ce se intampla, mare neajuns in politica romaneasca de astazi, care trage tara inapoi , o face sa bata pasul pe loc. Insa exista o sansa reala sa se depaseasca … fundatura. Si tine de reformarea intregii clase politice roamnesti, adica de toate partidele, de drapta sau de stanga. Formarea unei elite politice fara echivocuri in Romania este urmtoarea etapa la care se va ajunge. Presiunile din partea societatii civile sunt atat de mari incat nu se poate sa nu fie urmate de succes. Gata cu lupte intestine, cu interese marunte – individuale sau de grup. Deasupra tuturor partidelor exista , si nu se poate altfel , interesul national general ca proces si fenomen ascendent. Sigur, asta cere ideologie clara, principiala ,consecventa. Cere o democratie consolidata, o societate civila dezvoltata si o legalitate functionala indiferent de partide. Adica , exact Statul de drept. Pana sa se ajunga aici , desigur mai este. Basarabia , din pacate mai are mult de luptat cu sine pana sa se ajunga aici. E de inteles .Rusificarea in Basarabia nici nu mi-as fi putut imagina ca a juns asa de departe.Iar asta tine nu numai de comunismul de la voi din ultimii 8 ani.
Comunistii mai alesi cei agresivi trebue trasi la raspundere pentru spalarea creerilor a basarabenilor. Pentru organizarea crizei. Ei sunt acei care au distrus concurenta politica(unicul partid) si concurenta economica (unica proprietate). Nationalizarea prin forta a proprietatiilor si au sepat moldovenii tot prin forta. Eu am prieteni si in Romania, si in Rusia si a.m.d. dar insist sa accepte realismul. Sunt roman din Basarabia si vreau sa ma mindresc cu istoria mea. Spun clar si explicit ca in Rusia la putere sunt persoane care nu inteleg ca pentru gazul lor au murit si belorusi, si moldoveni, si ukranieni si rusi si … Deci pretul trebue sa fie mai echilibrat pentru noi. Poate sa se disfiinteze Federatia Rusa daca conducerea va proceda prin egoism.
Vai luca, cita dedicatie, sper ca nu esti ruda sau cunoscut apropiat cu dna Pavlicenco ca in cazul dat devii total neobiectiv, cit priveste sufletele mele pereche spre nefericirea ta daca citesti cu atentie comentariile, ca mine gindesc multi de tot, pentru ca dragul meu cu PL, PLDM citi au votat? Da cu MAE citi? Nimeni nu o sa ma convinga ca dna Pavlicenco gindeste sau actioneaza la moment spre binele tarii, sau poate crede astfel dar din pacate e gresit. Clar ca nimeni nu poate sa-i schimbe parerile dupa cite vedem, dar cel putin daca dna se expune si actioneza dupa bunul plac neluind in consideratie nicio critica, ci doar demonstreaza incapatinare si agresivitate in raspunsurile si comentariile ei, atunci de ce noi nu putem sa aratam si cealata parte a monedei? A venit timpul cind fiecare argument conteaza ca sa nu ami ajungem sa avem inca un caz Rosca. Iar cit priveste spalarea creierilior eu prefer sa discut cu oamenii, e adevarat, indiferent de nationalitate sau convingeri politice, dar nu ca sa le imbib creierii cu iluzii si idealuri nereale de implimentat la moment, ci sa incerc sa le »spal creierii» de deseurile comuniste depuse de atitia ani buni de zile, eu nu incerc sa dezbin dar incerc sa caut un compromis, ceea ce ne va permite sa creem o punte stabila in societate, o punte de care avem nevoie toti noi si cei care se pretind radicali si cei mai putini radicali. Iar critica constructiva pe are are de gind s-o faca PNL nu va ajuta AIE, CI IN PRIMUL RIND PCRM, CE CHIAR NU SE VEDE CA ASTEA NU LASA NICIUN COMENTARIU CRTIC LA ADRESA AIE NEMACINAT SI NEEXPLOARAT PINA LA MAXIMUM. Si lucrul acesta e foarte bine cunoscut de dna Pavlicenco, iata de aici si vine nedumerirea si indignarea. Dna Pavlicnco chiar credeti ca puteti sa negati acest lucru ca astfel veti turna apa la moara PCRM? Daca e asa atunci scuzati-ma dar ne credeti prea naivi sau prosti…si e pacat. De data aceasta sa stiti ca fortele de dreapta nu vor mai permite ca sa mai cistige comunistii… am platit prea scum.
Daca si acelasi dl. GHIMPU a inteles ca radicalismul in tara noastra nu merge e doar in detrimentul nostru, si ca avem nevoie de consolidare nu de opozitie atunci de ce mai aveti nevoie???
Doamna Vitalia, sa stiti ca de ieri nu mai exista acces direct pe http://www.pavlicenco.md. Apare un text .This account has been suspended. Either the domain has been overused, or the reseller ran out of resources.
Se intra doar prin Unimedia
Pentru toti
Cu cine sa se faca schimbarea ? Care schimbare ?
Schimbarea spre bine poate fi obtinuta numai daca se schimba cei impotenti, mediocri /sau numai cu interese proprii, sa nu scriu corupti/ cu persoane capabile sa aduca schimbarea !
Cine nu are rude si cunostinte prin raioanele Moldovei ?
Sunteti cumva straini de situatia reala de acolo ? Nu vedeti caracterul schimbarilor de acolo ?
Acolo schimbarea se rezuma numai prin scimbarea /traseismul/ apartenentei politice a alesilor si numitilor in functii publice de diferite niveluri: mai clar aceleasi persoane /in marea lor parte/ trec in partidele de guvernamint. Din cadrul acestor persoane transfuge isi amplifica partidele de guvernamint activitatea politica ale partidelor politice.
Nu sunteti de acord ?
Argumentezi cum pot : Declaratiile de parasire si aderare la alte partide, care au devenit la moda in ultimul timp.
De la PCRM fug in toate partile, inclusiv la PD si PLDM.
De la AMN, MAE, PNL si altii fug la….incotro ii tin ochii.
Toti justifaca parasirea partidelor lor cu lipsa democratiei, a doctrinei, pe care nu o mai accepta….si alte motive…
Sa fie oare doctrinele partidelor politice in Moldova atit de diametral opuse ? In special ma refer la partidele de orientare democratica si proeuropeana.
Sau sobolanii parasesc corabia , care se cufunda, dar hienele asteapta „cadavrul”, care inca mai rasufla…
In unele raioane presedintii de raion, satrapi comunisti pina in crestetul capului, care si-au batut joc de oameni, acum, spre exemplu, au parasit PCRM si au aderat la PLDM. Mai sa fie ! Oare onoarea PLDM din aceasta „pinticaraie” creste sau imajinea acestui partid se strica ? Nu admiteti ca „traseismul” comunistilor in partidele din componenta AIE este un numar al programului PCRM ? Pentru a nu fi deranjati sa se mentina la putere si sa distruga acest partid din interior ?
Pot oare schimba, vizibil pentru electoratul din sate si raioane, situatia numai pentru ca traseistii nu mai sunt in PCRM, dar in partidele componente ale AIE ?
NU ! Cum nu ne putem vedea ceafa fara oglinda…..
Pavlicenco are dreptate mare, scriind pe blog, ca „rindza” partidelor din AIE este mare de tot. Ei nu gasesc mai benefica pentru viitorul partidelor lor unificarea cu partidele extraparlamentare democratice si europene….Este oare o siguranta mai mare pentru ei, daca completeaza rindurile lor cu fosti comunisti si traseisti politici ? Eu cred ca nu !
Atunci ce se intimpla ?
Inclin sa cred ca liderii acestor partide si echipele lor de virf se tem de concurenta in cadrul partidului.
Oare o singura Pavlicenco, Nirca,Petrencu si alti lideri, care mai sunt/ nu ii cunosc pe toti/ pot rasturna „imaginea” sefilor de la putere ?
Ori aceste partide intrunesc si ei citeva mii de membri fiecare in parte luati. Sunt lasati „pe dinafara” pentru ce scop ? Poate ei constient doresc sa fie atentionati unde si ce gresesc !?
Chind te lauda dusmanul, nu te bucura, el nu iti doreste binele, te vrea distrus….deaceea te lauda chind treburile iti merg prost, ca sa mergi prost si mai departe, pina cazi in groapa…
Hai, baieti, sa-i laudam pina vom incepe sa credem si noi ca ei sunt Zeii nostri. Poate o sa creada si mosul meu Ion, si mosii si matusile voastre, care nu citesc Internetul….Poate din lauda noastra le sta mai usor la cei, care nu critica pentru ca nu mai cred in nimeni si in nimic! Poate vor mai iesi ei la votare o data, vor vota ei ceva, pe cineva la intimplare. De ce sa voteze ceva anume, partidele din AIE, spre exemplu ? Daca mare „brindza” nu le-au adus, dar scumpiri la toate capitolele le-au asigurat ?
Si unde mai pui, ca partidele mai mici hop! si ele la alegeri! Sunt constiente ca au membri la fel sau poate si mai buni, ca satrapii comunisti-traseisti din PCRM in PLDM, PD si altele….
Acum, la sfirsit, vreau sa laud si eu AIE, ca sa nu ma critice dusmanii AIE !
BRAVO AIE, BRAVO baieti, tot asa s-o tineti….
Si totusi, la modul serios, ceva se intreprinde, care este putin si marunt.
E nevoie si de masuri complexe, care nu solicita investitii bugetare mari, dar care nu pot trece ne observate pentru saracimea prostilor, dar multi.
Daca poate ma intreaba cineva, voi spune si eu ce se poate face, dar deocamdata, cred ca „figuri” ca Pavlicenco trebuie sa fie stimulate, tinute „pe aproape” si puse la lucru…Sa poata spuna ce crede direct, fara blog, presa televiziune……
Ca Pavlicenco mai sunt, dar nu asa de multi….
Ramine sa decideti: Respectati dreptul la opinie si exprimare pe spatiul public posibil, dar fara suparare sau invitati-o sa va spuna repede, sistematic si direct toate criticile, poate unu la unu aveti argumente grele de ce procedati anume astfel si nu cum crede societatea ca ar trebui.
Incotro ai lua-o, Pavlicenco are dreptate. Ca sa nu fie asa, nu admiteti erori si actiuni, care sa serveasca motiv pentru critica. Dar daca admiteti erori, fiti buni si reactionati la critica cu imbunatatirea activitatii voastre. Numai asa se poate obtine performanta in activitate.
La Multi Ani, Sanatate si Noroc tuturor !
Pt luca
Da, am observat dimineata. Blogul meu e gazduit de http://www.unimedia.md si a fost o problema legata de faptul ca e foarte incarcat si vizitat blogul. Acum au deblocat, eu poate voi mai scoate din fofografiile d ela articolele mai vechi. Dar e poate si altceva.
Draga vizitatorule luca, va rog sa ii explicati ilinkai „ce ruda imi sinteti”, ca eu, iata nici cu spatele nu stiu. Comunistii deghizati in democrati pe blog considera ca oricine sprijina opiniile sau atitudinea mea sint neamuri cu mine. Adica ei cred ca in asa fel ma vor izola si vor reusi sa acrediteze ideea ca eu spun numai ce imi vine mie personal in cap. Ca sa nu mai spun ca ma amuza postarile cu incapatinarea mea… Draga Ilinka, eu promovez ce crede echipa noastra de la PNL, staiu linistita si mai baga si tu capul sub dus rece si nu=i judeca pe toti dupa sine.
Termenul opozitie constructiva este o filosofie. Opozitia este sau nu este. Ce ne ascundem dupa deget.
…. in special imaginele cu documentele originale au fost foarte „grele” la deschidere. Data viitoare, ar fi bine sa le scannati cu o rezolutie mai mica, 150 dpi nu e rau.
Daca pentru ilinka persoanele care impartesesc aceleasi idei se numesc „rude”. Atunci da. Suntem „rude”, de idei si dragoste de neam si imi face o mare onoare.
Cu parere de rau am „cunoscut”(virtual) foarte tarziu pe Doamna Pavlicenco. Doar acum cateva luni, Sa fie 4 or 5?. Am intrat pe blogul Dumneaei de pe unimedia.
Pana la evenimentele din 7-8 aprilie am fost absolut izolat de viata politica din Basarabia. Ma crede-ti pe cuvant ca nu stiam cine e Ghimpu, Filat, Lupu etc. Stiam una, ca dupa 20 de ani, pamantul pe care m-am nascut inca geme sub ocupatie straina. Si cand mi-a zis mama la telefon ca sunt ucisi copiii de militia lui voronin, de atunci, coplesit de durere am incercat sa fiu mai „aproape” de viata si evenimentele deacolo. Am inceput sa caut pe internet cat mai multa informatie. Blogul Doamnei Pavlicenco ma ajuta sa inteleg mai bine ceia ce se intampla la Chisinau. Lucru pentru care o multumesc din toata inima.
Ati citit editorialul lui Dabija? Este bun. http://www.literaturasiarta.md/
Nu s-a discutat aprins aici, pe blog acum o luna? Cineva scria recent cine pe cine copie. Nu e vorba de a copia. Aici, pe blog se Anticipeaza. Reactia la evenimente este imediata. Or alte surse, asteapta, mediteaza, macina informatia. Si deaceia intarzie.
Pentru Vitalia Pavlicenco
A disparut, la un moment dat, cam jumatate de zi, blogul dumneavoastra si am intrat in panica. V-am trimis atunci un E-mail si apoi inca unul care sa-l explice pe primul si s-a intamplat un lucru bizar. La inceput textul era corect redactat apoi a aparut un declic si aliniatele au disparut, cuvintele s-au amestecat, au aparut cuvinte in plus, fara legatura cu textul, unele scise cu majuscule. Am trei intrebari care vor avea darul sa ma linisteasca: 1). Sunteti bine? 2).De ce a disparut temporar biogul? 3).Ce se intampla cu adresa dumneavoastra de E-mail? Mai ales ca erau infomatii utile pentru dumneavoastra. Este important de stiut unde apre anomalia: in Moldova sau in Romania? Asa putem sti, de fapt, cine este cel urmarit.
bravo
Vlad Filat: Opoziţia trebuie să-şi facă meseria şi să caute lacune ale guvernării. Se zice că, în condiţiile unei opoziţii puternice, nivelul de eficienţă al guvernării este unul mai înalt. Nu ştiu în ce măsură este valabilă această afirmaţie în cazul nostru. Analiştii politici, societatea civilă trebuie să fie acei care să dea aprecieri activităţii opoziţiei, dar şi guvernării. Din acest punct de vedere, mesajele care vin din partea societăţii pentru noi sînt îmbucurătoare. Schimbarea în societate se simte deja, deşi încă destul de slab. Dar, oricum, există mai mult optimism, mai multă încredere în viitor.
ilinka spune:
16 January 2010, la 16:04
„Iar critica constructiva pe are are de gind s-o faca PNL nu va ajuta AIE,Daca e asa atunci scuzati-ma dar ne credeti prea naivi sau prosti…si e pacat”
Ilinka,Vlad Filat afirma ca opozitia ii este de folos prin criticile sale,iar tu spui inversul.Care tottusi este adevarul?Cine din voi minte?
Vlad Filat: Vă asigur, efectele benefice ale politicilor noastre vor fi resimţite de fiecare cetăţean––exact,jelui-m-as si n-am cui.
Pt Romanul
Da, am observat dimineata. Blogul meu e gazduit de http://www.unimedia.md si a fost o problema legata de faptul ca e foarte incarcat si vizitat blogul. Acum au deblocat, eu poate voi mai scoate din fofografiile d ela articolele mai vechi. Dar e poate si altceva.
Sint foarte ocupata astazi, pentru ca am pregatit documentul PNL si cele 100 de zile ale Guvernarii Liberal-democrate, care va fi pus si pe blog peste citeva zile si care cred ca va fi un document interesant. Am sa deschid e-mailul. Mersi. Sint bine.
Am ascultat o emisiune interesanta la Jurn. TV cu procurorul general, dl Zubco, care spune ca in acest an in justitie vor ajunge foarte multe dosare legate de faradelegile guvernarii comuniste. Personal nu cam cred ca vom asista la condamnarea multor crime ale regimului Voronin, dar mai stiti…
IATA CE S-A INTIMPLAT CU BLOGUL.
Problema era ca unimedia a pus niste limite de trafic si spatiu disponibile pentru blogul meu.
La atingerea acestor limite, se suspenda blogul. In mod normal, gazda blogului urmareste care site-uri hostate pe server ating limita maxima de resurse disponibile si din timp sint marite.
Nu a fost acest caz, caci s-a intimplat vineri seara, cind nu mai era nimeni la biroul unimedia.md.
Blogul meu a folosit in luna ianurie 2009, pina in prezent, 35 Gigabites de trafic si ocup 400 Mb de informatie pe server. Mi s-a zis asa: „Sincer va spun, acestea sunt niste cifre impresionante”.
Ca sa ating 35 Gb trafic in jumatate de luna, inseamna ca am foarte multi vizitatori, fie am plasat pe blog resurse pe care unii utilizatori le descarca la greu (muzica, poze mari). Urmeaza sa fie investigata aceasta situatie.
Acum s-au stabilit niste limite de trafic lunar mai mare si mi s-a rezervat suplimentar 100 MB informatiei pentru blogul meu. Se va vedea daca acestea vor fi suficiente la sfirsitul lunii ianuarie.
NOTA MEA: Am avut, intr-adevar extrem de multi vizitatori in ultimul timp, am si scris un articolas despre asta. Nu am pus muzica sau altceva. Trebuie sa fiu mai atenta in cazul foto, sa le micsorez rezolutia cind le postez. Voi scoate niste foto din articolele mai vechi.
Pt Vlad
Cred ca, totusi, creste presiunea din partea societatii, a presei. Si noi avem marti o conferinta de presa, pe care le vom face acum de cel putin de 2 ori pe luna ori si mai des. Avem si acest subiect, al tragerii la raspundere a capilor regimului comunist, ca, daca nu tai capul balaurului, el regenereaza.
Pt Nina Tampiza
Nina,
Cu exact asta am inceput materialul despre 100 zile ale guvernarii liberal-democrate. Gindim la fel.
Pt luca
Pai, asta e. Vreau sa citesc si eu cit mai mult, dar nu apuc. De aceea, eu nu pot copia, eu imi scriu ideile mele si ale echipei PNL.
Chiar voi posta acest articol al lui Dabija. Mersi ca mi l-ati semnalat.
„Distincţii certăreţe
E uşor să fii combativ în R.Moldova când toate guvernele lucrează pentru tine, când preşedinţii îţi dau teme, când parlamentele somnolente te ţin treaz.
La noi un ziarist e suficient să citeze ce zice un politician şi devine, brusc, interesant.
Nici nu mai e nevoie să comentezi sau să combaţi, ci doar să repeţi ce-au spus în discursurile lor politicienii şi te faci celebru.
Ziariştii noştri s-au deprins să fie aplaudaţi pentru prostiile altora, să fie lăudaţi pentru că i-au citat exact pe proştii cu funcţii înalte.
Nu cred deloc că acest fel de a face presă trebuie numit: curaj, luptă, sacrificiu, nici – cum îl califica Voronin – “atentat la statalitate”, “denigrare a poporului”, “batjocură la adresa ţării”, când ziariştii nu fac decât să-şi exercite meseria.
O meserie ca orice alta.
Doar că aceasta, ca şi cea a politicienilor, e una care se desfăşoară în văzul (pentru cine are ochi să citească) şi auzul (pentru cine are urechi să asculte) naţiunii.
Era şi firesc ca, în sfârşit, noua guvernare să-i fi observat şi să le aprecieze eforturile.
La 31 decembrie 2009, un grup mare de ziarişti a fost decorat cu “Ordinul Republicii” “în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite la procesul de Renaştere Naţională”.
“Ordinul Republicii” e cea mai înaltă distincţie a statului Republica Moldova.
Ea este egală în semnificaţii cu cea de Erou al Uniunii Sovietice sau cu cea de Erou al Muncii Socialiste de pe vremuri.
Titlul de erou ai muncii capitaliste li s-a acordat celor mai buni ziarişti din republică, chiar dacă despre unii dintre ei – îmi cer iertare! – am auzit pentru prima dată abia la ceremonia de decorare. (Nu-l numesc, căci s-ar putea să se supere celălalt.)
Preşedintele interimar al Republicii Excelenţa Sa Mihai Ghimpu, a afirmat în câteva rânduri că toţi aceştia au luptat cu comunismul “încă din 1988”.
Desigur că e o exagerare frumoasă, dar necesară, pentru că, am impresia, unii dintre ei (cei pe care-i aveam în vedere mai sus), n-au început lupta (împotriva comunismului) nici în 2010. Dar să sperăm, că după ce şi-au agăţat Ordinul la piept, o vor face.
Şi tot aici aş vrea să-l corectez pe domnul Preşedinte: presa se impusese înainte de 1988: încă la 10 septembrie 1987 Biroul Comitetului Central al Partidului Comunist al RSSM emitea (la adresa unei publicaţii literare) celebra. “Hotărâre a Biroului Comitetului Central al Partidului Comunist al RSSM cu privire la neajunsurile grave din activitatea săptămânalului “Literatura şi arta”).
Evident, o decoraţie înseamnă o apreciere a muncii depuse.
Majoritatea ziariştilor menţionaţi sunt cei mai buni dintre cei mai buni (mai puţin, poate, semnatarul acestor rânduri).
Preşedintele M.Ghimpu mi-a acordat, generos, “Ordinul de Onoare”, menţionând că am deja “Ordinul Republicii”.
Cu adevărat, în 1996, Preşedintele Mircea Snegur mi-a acordat acest înalt ordin “în semn de preţuire pentru activitatea literară”.
Dar în 2004, când Voronin l-a decorat pe I.I.Bodiul cu acelaşi ordin, publicaţia “Jurnal de Chişinău”, urmată de alte câteva, a declanşat o vehementă campanie lăudabilă, propunând ca toţi cei care primiseră mai înainte, din mâna lui M. Snegur, această distincţie s-o restituie în semn de protest, pentru că comunistul V.Voronin i-a acordat-o şi lui I.Bodiul.
La Consiliul lărgit al Uniunii Scriitorilor, convocat la insistenţa colegilor-scriitori de la “Jurnal”, au fost invitaţi toţi scriitorii posesori ai celei mai înalte distincţii a republicii cu îndemnul să le întoarcem cu binişorul. Academicianul Anatol Codru i-a propus atunci, la insistenţa bravă, lipsită de compromis, a unui lucrător de la “Jurnal de Chişinău”: “– Întoarceţi-le voi pe ale voastre.” “Noi nu le avem” – i-a răspuns acesta, dându-i de înţeles că, dacă le-ar fi avut, le-ar fi returnat numaidecât.
N-am purtat niciodată această distincţie, nu ţin la ea, chiar cred că alţii o merită mai mult, de aceea în aceaşi zi am adus brevetul semnat de M.Snegur cu tot cu ordin şi certificat la Uniunea Scriitorilor şi le-am depus pe biroul Ion Vieru, căruia i se dase misiunea nobilă să le adune, care i le-a înmânat lui Mihai Cimpoi, care, la rândul său, urma să i le restituie lui V.Voronin.
Mi-am făcut datoria. Cu toate acestea, colegii de la “Jurnal de Chişinău” au continuat campania, considerată de ei bună, ca şi cei de la “Contrafort”; Vitalie Ciobanu, spre exemplu, scriind vreo zece articole în care se tot întreba, în presa de aici şi în cea de dincolo de Prut, mai mult de jumătate de an după ce predasem tinicheaua: “De ce Nicolae Dabija nu predă “Ordinul Republicii? Nu i-e ruşine să-l poarte alături de Bodiul?”.
La acea adunare scriitoricească, parcă ar fi fost vorba de Premiul Nobel primit de B.Pasternak, cei care nu aveau acest ordin strigau la cei care-l aveau. Grigore Vieru n-a comentat în nici un fel această campanie, care unora li s-a părut deocheată (ordinele ne fuseseră acordate de către un cu totul alt preşedinte, şi nu pentru activităţi politice comuniste, ci pentru “izbânzi literare”).
A fost o decizie a unor colegi care, în loc să-şi cedeze ei ordinele, pe care nu le aveau, i-au presat pe cei care le aveau ca să le returneze aceştia, şi-n numele lor.
Şi, iată, ca o ironie a destinului, Preşedintele interimar M.Ghimpu a decorat, la sfârşitul anului trecut, cu “Ordinul Republicii” un sfert din redacţia publicaţiei “Jurnal de Chişinău”.
Pe bună dreptate şi după merit.
Dar, spre mirarea mea, nici unul dintre ei n-a renunţat la decoraţie. Din simplul motiv că acum ei ar fi trebuit să renunţe la decoraţiile lor, şi nu la decoraţiile altora. Acest lucru, bănuiesc, e mult mai greu.
Îmi ziceam, dacă ar fi fost consecvenţi până la capăt, odată cu ei renunţam şi eu din solidaritate la “Ordinul de Onoare”, cei 12 având acum şi mai multe argumente pentru asta: I.I.Bodiul, “deloc impresionat de gestul nostru de atunci (“Kto takoi Vieru? Kto takoi Cimpoi?!” – “Cine-o mai fi Vieru? Cine-o mai fi Cimpoi?!”), umblă în continuare pe străzile oraşului Nicosia (Cipru), unde s-a mutat cu tot cu fiice şi gineri, cu ordinul la piept, între timp cu “Ordinul Republicii” fiind decorată toată şleahta lui Voronin: găsim în lista de peste o mie de nume toţi bucătarii şi bodyguarzii lui, dar şi nume notorii de criminali (morali) şi bandiţi (după care plâng închisorile patriei).
Un proverb francez, reprodus la procedura de învestire de cunoscutul jurnalist anonim A.Golea, spune că “distincţiile nu se cerşesc, nu se refuză, şi nici nu se poartă”.
Ar fi o prostie ca colegii-ziarişti, meseriaşi neîntrecuţi în domeniul lor, să returneze nişte ordine, aşa cum la insistenţele lor vehemente au procedat nişte scriitori acum câţiva ani.
Să le poarte sănătoşi!
Spre deosebire de noi, dânşii vor putea avea, atunci când vor ieşi la pensie, un surplus de 500 de lei.
Iar unii dintre ei se şi află în pragul acestei vârste onorabile.
Eu personal nu am nevoie de acest ordin.
Nici nu ştiu ce-aş putea face cu el. Aş deveni ridicol dacă aş umbla prin oraş cu el de gât, cum l-am văzut pe un coleg-ziarist, proaspăt decorat, mărşăluind prin centrul urbei în noaptea de revelion. Bănuiesc, nu au ce face cu el nici Ion Hadârcă, nici Mihai Cimpoi, care au renunţat şi ei atunci la aceste distincţii.
Dar, cred, Preşedintele interimar al Republicii, Excelenţa Sa dl Mihai Ghimpu, e dator să emită un decret prin care să restituie postum această înaltă distincţie poetului Grigore Vieru, care fusese decorat, cum menţionase în decretul său Mircea Snegur, pentru “minunata sa operă literară” (Apropo, M.Snegur ne-a decorat nu pentru că i-am cântat în strună, Gr. Vieru numindu-l într-un articol din “L.A.” trădător profesionist”, Preşedintele de atunci al Republicii scriind în cartea sa de memorii despre subsemnat următoarele: “N.Dabija a fost unul dintre criticii mei permanenţi, dacă nu chiar principali…”, Mircea Snegur, “Labirintul Destinului. Memorii”, vol. II, Chişinău, Ed. “Fundaţia Draghişte”, 2008, pag. 376, dar el, cum îi stă bine unui conducător al statului, s-a ridicat deasupra, orgoliilor personale şi a recunoscut valoarea unor oameni de cutură, chiar dacă îi erau opozanţi).
Acum, după ce Vieru nu mai este printre noi, chiar şi cei mai aprigi critici ai săi, care-l învinuiau atunci că “s-a agăţat de nişte tinichele”, sunt de acord că marele Poet îşi meritase pe deplin distincţia. Întoarceţi-o, domnule Ghimpu, ca să se poată lăuda şi el în faţa Sfântului Petru, aşa cum se lăudau cu ea cei câţiva ziarişti acum două săptămâni, care ieşiseră în PMAN în noaptea de revelion, în faţa unor cumetri aburiţi de slava de a fi prieteni cu nişte oameni deosebiţi.
Iar noi ceilalţi (Cimpoi, Hadârcă, subsemnatul) vom aştepta. Mai avem timp.
Celor decoraţi recent nu am decât să le urez să-şi poarte distincţiile cu pieptul înainte şi cu fruntea sus.
Şi las’ ca mai degrabă I.Bodiul, în semn de protest că au fost decoraţi cu “Ordinul Republicii” nişte “duşmani ai statalităţii”, să returneze distincţia pe care nu o merită, căci aşa ar fi cel mai corect.
Sau n-am dreptate?!
Multumesc d.Pavlicenco p-tru articol. Asta e.Am discutat azi mult cu sotul despre situatia Moldovei dar voi incerca sä-me expun pärera mine, sunt extrem de obositä. Am vrut insä sä zic cä am citit la PRO TV cä ” …Papuc riscä o amendä de 6-16 mii lei” si zäu cä mä inflä risul cind citesc asa ceva. Nu. Nu vom avea degrabä viatä normalä in Moldova…
Dna Pavlicenco, vreau sa va dau un sfat pina nu-i tirziu pentru cariera Dvs. sa faceti un pas inapoi si sa lasati in fruntea PNL-ului (sau ma rog grupului din care faceti parte) tineri de perspectiva care sa continue ideile Dvs. Ideile astea „nobile” pe care le camuflati sub tot felul de „parteneriate”, „opozitie constructiva”, „consolidarea fortelor liberale” ambii stim ca nu sunt altceva decit accederea Dvs. in Parlament folosindu-va de valorile liberale. Vremea politicienilor din care faceti parte a trecut, imi pare rau sa va spun acest lucru, dar asta e realitatea. dupa actuala guvernare sau peste 4 ani la putere vor accede forte proaspete, tinere, care nu vor tolera nici un fel de demagogie, si cu atit mai putin disidenta. Pentru ca asta sunteti de fapt – o celebra disidenta, nicidecum un om politic. Pentru ca politica este arta compromisului in beneficiul comunitatii, Dvs. insa in ultimii 10 ani de cind sunteti implicata in politica ati demonstrat o capacitate de invidiat in a crea divergente si discordii. De rind cu alte personaje politice – e corect, n-o sa le numesc aici pentru a nu va leza demnitatea, prin faptul ca as indrazni sa va cataloghez in vreun fel alaturi de alti politicieni. As vrea sa sper ca Vitalia Pavlicenco va fi primul politician care va promova cu adevarat o noua generatie de lideri. Acordati-le credit la cei ce vin din urma, invatati-i ce stiti despre politica, dati-le ceva din experienta Dvs. In felul asta veti avea mai mult meritul unei schimbari decit sa va implicati Dvs. In caz contrar, daca o sa va continuati cariera in speranta revenirii in Parlament, o sa aveti marea surpriza de a fi depasita de situatie. Nu este nici o gluma proasta, nu este nici sfat ieftin, sau o batjocura, o spun sincer pentru ca poate sinteti unul din putinii disidenti pe care ii vreau retrasi din politica nu in urma unor faze aiurea.
Aveti o familie minunata, o fiica si un sot extraordinar, fiti alaturi de ei mai mult timp, pentru ca haosul acesta politic sunt sigur ca va tinut departe de ei ceva vreme, rapindu-va tot timpul.
ps – ca sa exclud din start orice atacuri: nu sunt membrul sau simpatizantul niciunei formatiuni politice, si nici nu urmaresc somarea sau intimidarea Dvs. sunt un simplu cetatean care stie sa citeasca printre randuri si prin discursurile frumoase, si va da un sfat sincer.
Prin acest articol mai aflu si eu ce se petrece in tara. Va multumesc sincer. Sunt in Europa din cauza dosarului penal care mi-a deschis regimul comunist. Perchezitia la domiciliu meu facuta de ei(pcrm) la revoltele din 2002 putea sa se termine tragic . In 1987, apoi 1988 am fost des dus la militia comunista. Sunt recunoscator lui domnul Mihai GHIMPU care gratis imi dadea sfaturi juridice cum sa-mi protejez libertatea. Sunt recunoscator si publicatiei ” Jurnal” care ma informat despre viata politica din ultima perioada. Gratie lor, noi am organizat in Occident manifestatii anticomuniste la Ambasadele Moldovei. Ma mindresc sincer si de cea ce singura ati facut pentru acest neam, si ceea ce faceti. Angajatii de la Jurnal nu sunt la curent ca oamenii din arta sunt mai sensibili ca altii. Va rog sincer sa le dati ertare. Nu sunt oameni care nu se gresesc, principalul este ca gresala mai tirziu s-o poti corecta. Va rog din numele celor care au parasit tara (de teroarea comunista) sa stiti ca nicio clipa nu lasam de sub control tara. Experenta noastra de aici este necesara neamului. Este oara 4.00 aici si nu dorm …
Lilia,
te rog RECITESTE ce ai SCRIS. Observa, te rog cum gindesti.
S acum veau sa-ti spun, CU MARE REGRET, ca anume ca tine gindesc mii de basaraeni.
Aici este problem – IN MODUL DE GINDIRE ! Ne-au invatat comunistii nsa gindim ca SUNTEM un popor im-potent…
DAR NU ESTE ADEVARAT!
Ni s-au inculcat adinc in minte MODUL DE GINDIRE NEGATIV.
IATA anume aici este problema. BASARABENII au nevoie de ajutor PSIHOLOGIC c sa invete sa GINDEASCA POZITIV.
…
SPER SA FIU INTELEASA.
CACI DUMNEZEU ne-a inzestrat cu tot necesarul…
Referitor la COMPETENTA si POTENTA partidelor de opozitie, va spun, problema este deasemenea la modul de gindire.
Daca NU POT SA FACA NIMIC, sau poate nu vor, sa o spuna!
Dar NOI VOM ALEGE pe cei ce pot!
CACI, chiar daca nu au bani, AR PUTEA sa caute,
sau sa faca munca de VOLUNTARIAT si sa INCuRAJEZE POPORUL!
Dar asa… ce merite au? DE CRITICAT po si babee de la piata.
scuzati va rog…………
postare de pe politik.md
Comentarii
Guvernarea actuală trebuie să se aştepte la situaţia tot mai gravă din stradă!!!
THE [L] GROUP – 11 Ianuarie 2010 12:10
Guvernarea actuală trebuie să se aştepte la situaţia tot mai gravă din stradă. Nu din cauza crizei economice sau politice din Moldova, şi nu numai la Chişinău. Grupul care doreşte să reîntoarcă puterea va aplica toate metodele psihologice şi politice. Nu în zădar ei au luat de bază oamenii bătrâni şi care nu au ce pierde, plus la acestea persoane primăvara se vor adăuga persoanele care au fost manipulate de dezinformarea informaţională, obosită de evenimentele politice care nu aduc la rezultat suficient şi cel mai principal persoanele care vor suferi iarna aceasta. Psihologic 1/3 din cetăţeni vor fi în stare de revoluţie. Acest fenomen va fi văzut în primul rând în capitala RM, la Nordul RM, şi în satele şi oraşele unde primarii sunt din partea partidului Comunist, care singuri, personal vor agrava situaţia din localităţi la comanda grupului (nu numai PCRM) de interese. Până la Aprilie se aşteaptă plină reformarea PCRM şi pregătirea noului teritoriului politic pentru Grupul care cândva era prezentat prin Vladimir Voronin. Şi a treia problemă este că în aşa numită Alianţa Democratică sunt foarte multe persoane care să se subordonează Clanului sus numit!
protestele pensionarilor, dar nu a tuturor pensionarilor
Sergiu – 11 Ianuarie 2010 19:36
VORonin a inceput campania electorala.
UPS
NU FACETI PANICA.
ADUCETI-VA AMINTE CA si VARA TRECUTA SE FACEA PANICA… REFERITOR LA TOAMNA TRECUTA…
Si nu a fost nimic, ba cu bine si pace a decurs totul. BA INCA FOARTE BINE – pcrm SE DUCE DE RIPA…
AIE este in stare SI MAI DEPARTE sa conduca RM si sa rezolve problemele.
pcrm face isterie, caci pierde terenul de sub picioare.
Oare nu este clar?
NU VA FIE FRICA, komunismul pica.
Pt Leonea_avtoritet
Sa stiti de la bun inceput ca ascult sfaturile, dar nu tin cont de toate. Tinerii d eperspectiva care sa continuue ideile PNL (nu ale mele personale) stiu foarte bine ce munca e partidul si ce durere de cap este asigurarea functionalitatii lui, chiar si minime. De aceea, nu e simplu deloc. Vedeti cum Ghimpu, care e si mai mare ca virsta decit mine, nu a ascultat de miile de sfaturi – sa il lase pe Chirtoaca in fruntea PL? Stie Mihai ce stie.
Siapoi retragerea unui om din frunte nu depinde numai de el. Cind noi am candidat pe lista MAE, eu am plecat din fruntea partidului, a fost o alta persoana care a preluat conducerea, apoi am intrebat cine poate prelua partidul la congresul al II-lea. Nu acceptat nimeni s apreia, pentru ca responsabilitatea e mare, e greu. Daca e sa preiei sa te consideri presedinte, dar sa se duca totul de ripa, e una, daca e sa dezvolti, trebuie sa gasesti oameni respectivi, trebuie sa ii ajuti cu ce poti, ca ei au si probleme toti cu institutiile statul;ui provenind din perioada comunista inca, recenta si, apoi, acei oameni ai nostriu din teritoriu, trebuie sa accepte pe altcineva, in caz contrar – pleaca. Deci – nu e chiar asa cum pare dintr-o parte.
Ideile noastre sint chiar nobile fara ghilimele, sint civilizate, ele deranjeaza, inteleg, pentru ca cei veniti, ca mentalitate, nu se prea odesebesc, in privinta dialogului politic, social, de comunisti. Este un lucru trist, dar adevarat.
In plus, nu vad ce crima as fi comis eu sa nu pot accede in Parlament, ca nu sint mai batrina decit Ghimpu, Hadarca, Colesnic, Urechean si altii, mai mult – sint cu mult mai harnica, avind initiativa si fiind libera in exprimare. Si daca vom realiza intelegeri si vom reusi, vom reintra in Parlament, pentru ca nu e nimic ilegal si stie o lume toata cum am luptat impotriva comunistilor. Partidul nu s-a facut sa va placa dumnevoastra, ca nu faceti parte din el, ci celor care se simt bine impreuna si vor sa pledeze pentru o idee si realizarea ei.
In general, aveti mentalitate veche atunci cind considerati ca a dori sa accezi in Parlament pentru lucruri bune e rau. Eu asa nu cred. In plus, eu – cum am intrat saraca in doua Parlamente, asa si am iesit. Dar am avut cele mai multe interpelari si declaratii, chiar si am rezolvat sub comunisti unele probleme cu unii oameni ceva mai acatarii.
Eu nu ma folosesc de valorile liberale, ci le promovez. Nu cred ca vremea politicienilor din care fac parte a trecut, cred ca a trecut vremea politicienilor gen Calin, Voronin, Borgula, Jdanov, altii, care au fost in Parlamentul trecut in numar de 19 pensionari si primeau si pensia, si salariul , dar unii dintre ei o data nu au deschis gura in PARLAMENT, unde se vorbeste, nu s etace, cum se intimpla acum cu democratii, pentru ca se tem sa nu greseasca in fata lu’ sefu democrat, dar „dictator” in partidul sau. Iata und etrebuie pusa ghilimica dumitale.
In plus, cred ca nu au loc in Parlament cei care au colaborat cu securitatea si nici pe departe nu e cazul meu. Dar sint cred ca suficienti dintre acestia in Parlament, sa vedem – de ce nu adopta Legea Lustratiei?
Fortele proaspete sint indicate peste tot, dar s aaiba curaj, nu sa aiba unicaul avantaj ca tac mai bine in fata lu’ sefu. Iata in privinta demagogiei aveti dreptate, numai ca tocmai nu e cazul meu, despre „disidenta” nu comentez – este o aiureala pura.
Ma puteti considera cum vreti, numai ca, din nefericire pentru dumneata, sint putini care servesc pe cineva si scriu ce scrieti.
Da, politica este arta compromisului in beneficiul comunitatii. Si in ultimii zece ani exact asta am facut, nu cunoasteti. Noi in 2001, PNL a, pornit fuzionarile, care s-au terminat in 2004 cu AMN, iar in 2005 – cu BMD. Nu am plecat, ne-au eliminat abuziv Untila si Urecheanu, care inca trebuie sa isi ceara scuze in fata lui taranu si Pavlicenco.
Nu cunosateti oamenii din partidul nostru, de aceea spuneti aiureli. Tocmai ca eu am atras si atrag oameni care nu au fost in politica, nu merg ca Filat s aiau oamenii de la alte partide. Si tinerii nostri va pot spune. Daca aveti curaj nu numai sa crieti sub anonimat, va spun ce am spus tuturor: fara a da deidentifica, veniti si asistati la sedintele BPC sau ale DPN ale noastre si dupa asta sa vedem daca mai persistati in impresii gresite.
Exact asta facem de trei ani – intrati pe site-ul PNL si pe blog si la alte articole, rasfoiti si vedeti si succesele tinerilor nostri. Acum sintem intr-o perioada mai dificila, dar ne vom misca spre mai bine.
Schimbarea produsa in Moldova este si merutul meu in mare parte, pentru ca am fost – cum spune lumea – goarna, deputatul cel mai vocal – in Parlamentul trecut, p[unind probleme serioase, curajoase, chiar si la rugamintea celor care azi sint mari si tari, dar se temeau sa o faca pentru ca au „business”…
Nu mai repet – depasiti de situatie sint altii, mai ginditi-va – sint om activ, avem echipa, am libertatea de exprimare si am si discernamintul si fermitatea sa nu ma descurajeze opinii ale invidiosilor. Dar am si rabdarea sa va scriu si sa va educ, sa priciti mai putin comunist lucrurile.
Faza cu sugestia de a ma retrage nu spune decit un lucru clar – actualii guvernanti nu au nevoie de un ochi treaz, vor numai sa fie elogiati. Atunci trebuie sa cititi articolul lui Constantin Tanase, din care va voi posta un fragment. „Euforia maselor şi ameţelile de pe urma succeselor. Astăzi, Moldova e divizată în două tabere aflate în stare de război total. Niciuna n-a învins definitiv, dar ambele se consideră învingătoare. Una, în agonie, nu-şi recunoaşte înfrângerea, cealaltă, cuprinsă de euforie, serbează victoria. Şi învinşii, şi învingătorii şi-au pierdut simţul realităţii. Voronin, liderul învinşilor, îndeamnă masele să „elibereze Patria” de puterea constituţională. La un post de radio democrat un ascultător (reprezentant al maselor care au învins) îi numeşte pe cei patru lideri ai Alianţei de guvernământ „eroii neamului nostru”. Şi într-un caz, şi în altul avem de a face cu aceeaşi mentalitate totalitaristă, dovadă că societatea e încă bolnavă de totalitarism. Asemenea reacţii din partea învingătorilor sunt o manifestare de talibanism, de iobăgism ideologic, fiindcă scoate noua guvernare din zona controlului public, a „cotidianului păcătos” şi o plasează în zona „sacralităţii” (puterea e dată de Dumnezeu) – printr-o astfel de mentalitate se semnează în alb mandatul spre abuzuri şi dictatură. E un SOS care trebuie reţinut.” Intreg articolul il puteti vedea aici: http://www.timpul.md/article/2010/01/10/5692 Vreti sa spuneti ca Tanase ii incurajeaza pe toti sa fie „disidenti”? In general, ce aveti in vedere prin „disident”? ca nu ma incoloney lingusitorilor care cinta ditirambi guvernantilor? Nu am facut-o niciodata, in nici unn regim. Si asa fac oamenii curajosi, iar presa, sectorul asociativ, partidele extraparlamentare, partidele care nu participa la guvernare, intelectualii adevarati trebuie sa fie in Opozitie, nu in „disidenta” si sa pleca in afara. dar sint asemenea cazuri, citit mai sus caz de acesta a, vizitatorului „europa”.
Familia mea a fost mereu alaturi de mine si eu – de ei. Mai mult – am spus mereu ca sint – daca sint cum sint – si am facut ceva – daca m facut – datorita familiei mele. Nu pot, insa, locui in Germania, linga fata, nu am resedinta nici macar in Romania, avind pasaport romanesc. Dar de sotul meu nu va bateti capul – el aproba totul ce fac eu si e chiar mai transant in unele pozitii decit mine. Pur si simplu nu cunoasteti. Nu aveti de unde. In general, va sfatuiesc atunci cind dati sfaturi sa fiti mai decent. Nu ati avut de unde invata decit in familie. E o scapare. Se mai intimpla…
Ultima fraza pe care ati scris-o nu o cred.
Dar daca tot insistati ca sint depasita, sint doua solutii ca sa nu va enervez eu cumva si sa dispar din ochii Dvs. 1. Nu intrati pe acest blog. 2. Poate aveti un sicriu de vindut, daca il obtin, poate ma gindesc sa pun miinile pe piept…
Stimata D-na P.!
Va recomand sa vedeti filmul “Povestea sovietelor” (The soviet story), pe http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/poveste-sovietica-documentar-nu-neaparat-de-weekend-8533-24699.htm.
As sugera sa propuneti proiectarea necontenita la cinema Patria, in ambele limbi: romana si rusa. Transmiteti mai departe, caci e vorba de istoria Basarabiei, in care eliberatorii sovietici eliberau romanii de romani, scop in care inventau poporul moldovean.
Astept comentariile Dv.
Cu stima, Petrus
Susțin întru totul ideea PNL-lui de a fi în oposiție constructivă coaliției de guvernare. Aceasta nu înseamnă că PNL-ul de îndată se va așesa la o masă cu comunițtii (ca partid de oposiție în Parlament) și se va începe atacurile comune asupra AIE. Nu trebuie să confundăm oposiția comunistă cu oposiția constructivă, în casul de față PNL-ul. Scopurile sînt diferite. Oposiția comunistă luptă pentru discreditarea, ponegrirea sub orice formă, distrugerea și răsturnarea actualei guvernări. Oposiția constructivă va indica greșelile pe care coaliția le va face, va da sfaturi pentru corectarea greșelilor, va contribui la consolidarea forțelor de orientare democratică (nu neapărat a componentelor AIE) și va propune soluții pentru înbunătățirea situației, după cas, va aduce la cunoștința cetățenilor despre lucrurile bune pe care la va face AIE e.t.c, e.t.c, într-un cuvînt va fi cu ochii în patru pe activitatea coaliției de guvernare. În orice cas eu așa înțeleg sensul oposiției constructive a PNL-lui.
Pt Leonea_avtoritet (autoritate)
Se stie foarte bine calea cea mai usoara de-a intra in Parlament. Persoana ori partidul studieaza ce vrea electoratul si in gura mare striga el(ei) va promova realizarea dorintelor. Ce au facut in esenta comunistii. Au promis ca vor construi o societate fara frontiere si state. O lume libera … In realitate au ridicat frontiere. ex. Europa, Germania, Romania, Moldova, Basarabia, Corea … Au promis ca nu vor exista state. In realitate au intarit statele prin proprietatea de stat. Statul era condus de unicul partid (comunist), deci proprietatea era a lor in realitate. Normal in Occident sunt mai multe proprietati, numai prin concurenta se vede cine mai bine produce. Calitatea si pretul le face faliment celor slabi. Cei slabi daca inventeaza ceva mai progresist ii falimenteaza la rindul lor pe concurentii lor. Tot asa si in politica daca vreun partid va inventa o politica mai progresista ca putera , poporul va vota pentru el. Astazi in Moldova este un electorat inpartit in doua. Unii vor sa traiasca pe vechi iar altii pe nou. Alegerile ne au aratat procentajul. Este bine ca opozitia nu le a permis alegeri cu falsificari comuniste 90% ori 88% pro comuniste. Criza politica nu-i rezolvata. Astazi ca niciodata trebue sustinuta dreapta, nu sunt partide care nu gresesc. Cea mai mare gresala va fi daca dupa 60 de ani a stingei la putere, ea iaras se va intoarce. Minimum 30 de ani ii trebue dreptei la putere ca sa corecteze greselele comuniste. Edificiul comunist din centrul Chisinaului trebue nationalizat si banii intorsi pensionarii care n-au primit pensia meritata. Prin viclenie hunta comunista le-a luat banii lor. Dorin Chirtoaca trebue pe pensionari sa-i trimita sa manifeste acolo impreuna cu nerusinata lor lidera. Pentru Klimenko care nu stie ca frontierele dupa cel de al II razboi mondial se schimba. Germania este un exemplu. Deci el nu stie istoria si politica moderna.
Buna ziua tuturor. Da, Val-ta, eu personal nu mai cred in nimeni, nici in socializm nici in capitalizm. Totul e cu fundul in sus. Si o sä mä bucur f. mult dacä in Moldova se va schimba ceva, dar nu cred. Eu am obosit, cindva si eu ca tine am crezut, dar m-am consumat cu scrisori scrise la parlament si zeci de drumuri la Guvern, nervi , pe care azi nu-ipot recupera. Am suferit aici o operatie la inimä -iatä plata pentru drumurile cätre guvernanti,lupta cu morile de vint. Nu de asta e nevoie „umblati, cereti” ci de unire, impreunä sä cereti sä luptati unul p-tru altul, nu ca mine singurä. Asta nu ajutä nimic, dragä Valenta. Chiar imi esti simpaticä cu temperamentul täu. Cum crezi , cind eram in cabinete intrebatä „Ce mai veniti d-nä, cä tot n-o sä reusiti nimic ? ” ” Päi, eu vin ca la wc” „Ce vulgarä sunteti!” ” Dupä intrebare si räspuns”. Sä-ti dea Domnul sänätate sä-ti vezi visul implinit, dar nu cred si stii de ce, fiindcä träesc si in alt sistem, care se deosebeste de precedentul numi prin faptul,cä ce acola a fost räu aici e bine si ce acolo a fost bine aici e räu (ce propui tu cu afacerile in scoli nu stiu dacä e bine, aici copii sunt cu gindul numai la bani atit de mult cä putini nemti studiazä medicina, ingineria ,calculatoarele, toate lucrurile aste le fac doar sträinii, generatia tinärä vrea bani färä prea multä bätae de cap, asta e problema) .E acelas sistem , cu aceiasi sirmä ghimpatä, care la fel vrea sä ne facä fericiti, dar e o altä temä de discutie. Discut mult cu sotul, ii cer sfaturi ce ar putea face basarabenii sä iasä din mizerie?De sute de ori mä intreabä sotul „de ce aveti un popor atit de prost?” Ei , nemtii ,nu-si pot inchipui cum , oameni atit de corupti si imbecili ajung la guvernare. Eu ii spun, cä la fel nu pot intelege cum banca mondialä ne trimite bani si nu sunt controlati in buzunarul cui nimeresc, ce fel de observatori ne trimite UE? Dupä räzboi Germ . a fost condusä de Kanzlerul Adenauer, care avea 70 de ani( apropo ideia cu tinerii) si a stat in frunte 19 ani. A avut o cäsutä micä si träia f.modest , dar a scos tara din ruine. Ministrul economiei de atunci a refuzat masina de serviciu, se deplasa cu trenul( si aici mi-am amintit d. Pavlicenco, cä sotul unei colegi era soferul dumitale , si atunci, si acum mä tot intreb cum s-a fäcut cä am fost toti egali si peste noapte unii au avut masinä cu soferi la scarä si altii lucrau la teatrul Eminescu cu 250 lei?!).Poporul german a fost sustinut de guvern prin a crea mici afaceri si pentru citiva ani, pinä se puneau pe picioare, erau scutiti de impozite, cäci dacä un om mai poate oferi de lucru incä altora 2 de ce sä nu fie incurajati?Dar in MOldova li se bagä sula in coaste si cit mai adinc. Cu vre-o 3 ani in urmä am fost la Congresul 2 al moldoveniloar ce locuesc peste hotare, sotul a vrut, vorbise cu o intreprindere, sä aducä ceva de lucru p-tru pensionari sau femei, care stau acasä cu copii, adicä un ados si ce credeti: in Moldova TREBUE sä ai sediu, director , contabil si alti lingäi. Sotul meu are aici 3 poloneji la lucru si este si director si contabil si manger, iar statului pläteste impozitele pe care le cere, desigur germanii nu sunt prea incintati , dar dacä ar oferi lucru germanilor, l-ar costa mai scump. Oricum el hräneste 3 famili poloneze, in Moldova ar trebui sä-i hräneascä numai pe cei din guvern.Deci problema moldovenilor e economia, nemtii nu-si pot inchipui cum poti sä ai un salariu sau o pensie de 800 lei (pärintii mei au lucrat 42 de ani invätätori) si cheltueli de 1600 lei. E anormal.Sotul meu e tare supärat pe germanii din est,el azi ar ridica inapoi zidul fiindcä ei ,germanii din vest, au muncit si economisit 40 de ani si cei din west in 5 ani le-au luat toti banii,si nu au muncit asa si nu au economisit asa ,dar astäzi au aceleasi pensii ca si cei din west. Si iatä cind Romänia va oferi basarabenilor aceastä viatä basarabenii singuri , färä ordinul lui Filat vor rupe gardul de sirmä.Si totusi d. Pavlicenco as vrea sä stiu de ce in 2 parlamente, cind basarabenii mai aveau incredere si nu erau atit de obositi nu ati reusit sä-i convingeti cu fapte concrete , cä vreti sä le faceti o viatä frumoasä, sä cereti ajutoare internationale sä sä ridicati nivelul de trai, sä vä cunoascä poporul, sä aveti un partid puternic? Eu undeva prin anii 91 am cerut ajutor de la frontul popular si cind mi-au räspuns ” noi nu putem face nimic d.”, desi erau in parlament , atunci am zis CICATI si asa a si fost. Dacä esti in Parlament si nici de acolo nu resesti sä dai poporului un trai decent atunci unde trebue sä mai fii, explicati-mi, vä rog?!
Pt Petrus
Am vazut fimul Povestea Sovietelor, ar fi bine sa fie proiectat acum, cind s-a repus problema condamnarii crimelor comunismului. Acest film a fost si cred ca mai este pe http://www.unimedia.md. Noi, PNL, avem declaratia pusa pe http://pnl.md/index.php?option=com_content&task=view&id=433&Itemid=1&mosmsg=Articol+salvat!, care pune semnul de egalitate intre comunism si nazism, ceea ce nu le place groaznic nici comunistilor nostri, care nu vor sa recunoasca faptul ca au colaborat aceste doua sisteme singeroase, criminale, antiumane.
Pt Basarab
Foarte drept ati inteles ceea ce avem noi in vedere, prin aceasta Opozitie constructiva.
Lilika cam esti obositoare cu „germania, sotul meu-sotul meu, germania”. Am inteles: Germania este SotulTau. SotulTau este Germania.
Trebuie sa-ti bagi bine in cap ca:Nu doar Germania s-a ridicat din ruine ci toata Europa si Marea Britanie. Si nu ciobenii greci semnau pacte in anii 30 cu stalin si imparteau europa, cioparteau statele suverane(vezi Romania) pana au eliminat si un stat ca Polonia de pe harta, ci Germania. Si acum Germania, pardon, SotulTau da de mancare la trei familii de polonezi. Buna treaba. Aici ai dat cu mucii in fasole. Traduc: SotulMeu profita de munca ieftina de emigranti.
Tot Germaniei nu-i place cum muncesc bolshevicii din Est? Pai daca nu intrau cu tancurile in Praga, Paris, Varsovia, Bruxelles, Amsterdam nu aveau azi ” pe cei din est”.
Si ultima.Cand te mai intreaba inca odata barbatelu-tau, de ce moldovenii sunt imbecili? Sa-i aduci aminte ca aici am fost ocupati de stalin, ex aliatul si prietenul poporului german, care ne adus comunismul pe tancuri de la Nistru pana la Tisa, ne-au despartit si ne-au pus sarma ghimpata pe Prut.
Pt Lilia
Sa fac mai intii o precizare.
Eu nu am avut masina de stat la poarta niciodata. In regimul comunist, pina la proclamarea independentei, am avut functii de redactor, stilizator, traducator, nu am fost sef. Apoii am detinut functia de director-general al agentiei Moldova-pres intre 1990/92, cind foarte putin timp am avut o Lada, dar au furat-o soferul cu cel care statea in spatele sau. Cel care era in spatele sau era un deputat imputit si agramat. Un tilhar.
Apoi am stat fara lucru, desi cistigasem toate procesele, si am lucrat la ziarul Mesagerul al Partidului Fortelor Democratice, impotriva caruia a luptat mult frontul. Am devenit deputat in 1998 pe lista PFD si din banii adunati sa fac nunta fiicei i-am cerut acceptul sa cumpar un Volkswagen produs in 1990, este si azi masina, e la nepotul meu. Am umblat cu ea din 1998 pina in 2008, cind am fost in Germania si mi-a cumparat fiica un Ford Mondeo, produs in 2005. Acum conduc, dar am un nepot alaturi. Deci totul ce am avut si am e din bani privati. Nu am fost nomenclaturista in regimul sovietic, nu am condus institutii, nu am facut parte din structurile de conducere comunista si sovietice. Nu am avut la scara masina si bani, noi, in general, am dus-o foarte greu si ar fi bine sa cititi pe blog aici: http://www.pavlicenco.md/2009/01/20/in-cautarea-parintilor%E2%80%A6/
Legat de Parlament. Eu mi-am facut datoria de deputat ca nimeni altul. Am facut circa 500 interpelari, vedeti aici http://pnl.md/index.php?option=com_content&task=view&id=423&Itemid=57, dati pe yahoo, pe google si veti vedea ce va da numele meu. Ca sa ma intrebati pe mine, o persoana, de ce nu am putut face viata mai buna e naiv, un simplu deputat nu o poate face, o fac echipele, cu vointa politica. dar tocmai pentru ca am mers consecvent spre ce trebuia, am fost eliminata de doua ori de chiar cei considerati ai „nostri”… Dar parca numai de doua ori… E prea mult de explicat de ce in Moldova e ceea ce e si de ce clasa politica sincer nu vrea altceva. E prea mult, va trebuie mult timp sa cititi macar blogul meu care deja este un volum de carti in mai putin de doi ani…
In general, nu e corect sa crezi ca daca ai gasit un deputat iti rezolva toate problemele. Asta trebuie sa o faca institutiile statului, daca e de competenta lor. daca nu, fiecare trebuie sa isi ia soarta in miini, asa cum fac germanii. Oare sotul dumitale, asa cum munceste extrem de mult, asiduu, asteapta sa mearga la Parlamentul german sa i se dea ceva? In Moldova problema cea mare e lipsa justitiei, dar nici deputatii nu au dreptul sa se implice in puterea a treia. Nu stiu ce problema ati avut, dar impresia ca daca eu cunosc un deputat el imi va face favoare, imi va gasi de lucru, va influenta justitia sa cistig eu procesul, va rezolva alceva nu e corect. Deputatul trebuie sa supravegheze si sa ceara socoteala statului unde se incalca legea privind omul, nu sa faca trafic de influenta, cum s-au obisnuit la noi oamenii, pe linga faptul ca deputatul adopta legi, face declaratii, semnaleaza mai multe probleme existente. Deputatul nu are Procuratura sa, instantele sale de judecata, CCCEC-ul sau, toate astea nu se subodnoneaza la 101 deputati, ci Legii. Daca doi deputati, de exemplu, actioneaza, ca sa nu spun protejeaza, pentru doua persoane aflate in litigiu, cum pot ei rezolva? Nu pot ori il preseaza pe cine? Pe judecator? Dar nu au dreptul. Sint multe de spus, mi se pare ca nu intelegeti mai multe lucruri corect, desi aveti cu cine va sfatui – cu sotul care face parte dintr-o societate democratica, unde legea e lege.
Draga Lilia,
Te inteleg foarte bine. In situatia ta au fost SI MAI SUNT mii de basarabeni
pe care guvernantii i-au adus la disperare si, astfel, i-au conditionat sa emigreze…
DE ACEEA SI ABORDEZ PROBLEMA MICULUI BUSINESS.
Cred ca nu ar mai trebui sa votam cu cei care PRACTIC nu fac nimic pentru redresarea economiei.
CACI de declaratii FARA ROD NE-AM SATURAT!
Declaratii de tipul ca militam ca bancile sa dea imprumuturi…
sau sa facilitam vinderea intreprinderilor la investitori straini… sunt de doua parale…
sau chiar antinationale, daca in timpul acesta basarabenii sunt FORTATI sa emigreze.
De ce activistii acestor partide nu iau sa zicem „sefie” asupra a 100 de tineri pe care sa ii indrumeze si sa-i ajute sa inceapa un busunees de SUCCES?
Va spun: mai de pret ar fi in ochii poporului maxar 2-3 ACTIUNI concrete decit 10 000 de declaratii fara rod.
Incercati sa AJUTATI macar 10 persoane, parcurcind alaturi de ei, instruindu-i, calea … si treptele businessului,
ca sa VEDETI cu cite probleme, DE FACTO, se confrubta sarmanii.
MERGIND CU EI, veti face niste concluzii si veti sti, CE FEL DE REFORME si MODIFICARI trebuie facute in legi
sau cum de PUS SIRMA IN BOT birocratilor sare frineaza oamenii de afacere, asteptind mita…
IATA, daca PNL va AJUTA macar 10 persoane, atunci as fu credibile declaratiile.
INSA, va spun, ca kamunistii (special las cacofonia) premeditat au descurajat PE TOATE CAILE oamenii de afaceri…
Si am ajuns aici. Dar trebuie sa facem EFORTURI, chiar foarte MARI pentru a iesi din apatie …
Trebuie sa INCURAJATI oamenii cu initiativa! DAR VOI CU CE VA OCUPATI?! Cu certuri si critici sterile…
DACA nu se ACTIONEAZA CONSTRUCTI si anume CU SUCCES, dar,
PENTRU CE VRETI SA VENITI LA PUTERE?
Mi-a scapat:”Poporul german a fost sustinut de guvern…”. ;dupa razboi, intre 1948-1952, poporul german a fost sustinut de americani, cu faimosul plan Marshal, de 13 miliarde de dolari cu care s-a ridicat economia si s-a tinut piept comunismului.
Daca intra toata Germania pe mana rusilor, nu sunt sigur ca SotulTau mai da mancare la trei polonezi.
Pentru Vitalia Pavlicenco,
Unde a disparut blogul? Imi lipseste blogul. Ce s-a intamplat de fapt?
Va transmit in continuare niste date recent descoperite despre biografia lui Voronin, date care probabil nu sunt cunoscute in totalitate de catre populatia din Republica Moldova.
Vladimir Voronin s-a nascut la 25 mai 1941 in satul Corjova raionul Dubasari si a fost inregistrat sub numele de Vladimir Bujenita. Numele Voronin a fost adoptat ulterior, tocmai pentru a sterge urmele trecutului sau incomod. Parintii sai au fost: tatal sa, Nicolae Grigore Bujenita cu originea in Moldova de dincolo de Prut ( judetul Iasi la fel ca si tatal lui Basescu, fara ca asta sa aiba vreo semnificatie ) si mama sa, Pelaghea Bujenita ( nascuta Sarbu ) originara din localitatea Brezoaiele, comuna Tartasesti, judetul Dambovita, la 30 de kilometri de Bucuresti. Bunicul sau dinspre mama, Isidor Sarbu, care a fost primar al localitatii Corjova in perioada administratiei romanesti a lui Antonescu, a fost deportat de autoritatile sovietica in Siberia de unde a fugit inapoi in Basarabia. Penttru ca locuitorii satului Corjova, de frica consecintelor ce ar fi putut urma, au refuzat sa-l primeasca, s-a intors in Romania, unde a stat ascuns pana la sarsitul razboiului, pentru a nu fi gasit de armatele sovietice. Dupa razboi, dupa schimbarea regimului politic din Romania, a luptat, cu arma in mana, in nordul tarii, in Oas, impotriva comunistilor romani, apoi, dupa amnistierea delictelor politice, adica dupa moartea lui Gheorghiu-Dej, s-a intors in satul sau natal Brezoaiele, unde a decedat in 1980 si a fost inmormantat in cimitirul satului. Tot in Brezoaiele a locuit si sora bunicului sau dinspre mama, Domnica Sarbu, cea care l-a crescut la inceput pe Vladimir, si care a murit in anul 2004. Casa batraneasca a fost incredintata de catre familia Voronin unei familii din Bucuresti, prin intermediul careia Vladimir Voronin personal a tinut permanent lagatura cu rudele sale din Brezoaiele si care familie a fost somata sa pastreze tacerea absoluta in privinta originii romanesti a lui Voronin. In Bucuresti mai locuiesc acum fratele mamei sale si sotia acestuia, care se declara costernati de atitudinea fanatic antiromaneasca a nepotului lor. Varul sau, care locuieste si el in Bucuresti, chiar afirma cu tristete: „Astea au fost timpurile. Pana la urma si Cain si Abel au fost frati…”
Concluzia este ca Voronin nu este de loc de origine basarabeana si face numai alegatii fara nici o acoperire si fara nici o justificare din punctul de vedere al propriei sale biografii. Toata biografia sa oficiala, actuala, este o mare mistificare. Dinpotriva, as spune, ca sa fiu rau, ca, din punctul de vedere al KGB-ului, el are un dosar deosebit de prost. Voronin este deci un tradator al poporului sau si a inaintasilor sai, pe care i-a dezonorat.
Vladimir Voronin a ajuns presedintele Republicii Moldova cu sprijinul direct al lui Traian Basescu, cu care la inceput a fost foarte apropiat prieten. Basescu s-a imlicat direct ( el singur recunoaste asta ), contactand unele partide ( de exemplu Partidul Crestin Democrat din Moldova ), pentru a obtine pentru Voronin o majoritate in parlamentul moldovean care sa-i asigure un mandat prezidential. La asta Basescu se pricepe foarte bine pentru ca a facut-o, pentru el insusi si partidul sau, de mai multe ori si in Romania. Voronin a fost de mai multe ori la Bucuresti si a ramas celebru prin camionul incarcat cu sticle cu vin pe care i l-a trimis lui Basescu, de ziua lui, la Cotroceni, vin despre care, acum, Basescu spune ca era casat ( sic! ). Basescu a fost, la randul lui, de doua ori in vizita la Voronin din care o data, impreuna cu sotia sa Maria, la resedinta lui Voronin de la Condrita.
Oleg Voronin, fiul sau, a fost introdus in lumea afcerilor din Romania de catre oamenii apropiati regimului, fara nici un fel de restrictie si numai natura conflictuala a acestuia si inclinarea sa continua spre delincventa l-a facut foarte repede sa aiba conflicte cu fiscul si cu politia romana.
Tot ce a urmat intre cei doi a fost rezultatul temperamentului lor exploziv instabil si imprevizibil. Ce este grav este ca sustinatorii actualei conduceri de la Chisinau au uitat repede trecutul relatiilor dintre cei doi si au facut din Basescu, mai nou, un anticomunist si un salvator al moldovenilor, aducandu-l pe Basescu, prin votul lor masiv, pentru inca un mandat, in fruntea statului roman. Se va vedea foarte repede ca subiecte ca unirea, acordarea masiva a cetateniei romane, sprijinul direct si eficient in aderarea Moldovei la UE… etc… au fost de fapt cucuri de campanie electorala, cum a fost si referendumul pentru parlamentul unicameral in Romania, despre care acum nimeni nu mai scoate o voba. Basescu este un extrem de abil politician si singurul lui interes real a fost sa mai prinda un mandat pentru a obtine prescrierea dosarului „Flota” in care este implicat direct.
Pt Romanul
Aveti perfecta dreptate, inclusiv ca „Se va vedea foarte repede ca subiecte ca unirea, acordarea masiva a cetateniei romane, sprijinul direct si eficient in aderarea Moldovei la UE… etc… au fost de fapt cucuri de campanie electorala, cum a fost si referendumul pentru parlamentul unicameral in Romania, despre care acum nimeni nu mai scoate o voba.”
väd cä tare esti destept mäi luca,dacä astäzi Moldova dä o parte din Palanca ucrainei e vinovat fiul meu sau poate fratele meu sau poate tatäl meu???!!! Ce are sotul cu hitler???!!! Cel putin germanii au cäzut in genunchi si si-au cerut scuze si toti evreii alungati de hitler träesc din impozitele sotului meu si copiiilor lui, si träesc mai bine ca el, si el nu poartä nici o vinä pentru hitler.Da, si dacä vrei sä stii nemtii muncesc ca nebunii nu ca moldovenii care särbätoresc de pe 24.12 pinä pe 15.01. Da si ei au ales oameni devotati si sinceri la putere. Si poporul german cere fapte si nu vorbe si pedepseste räu pe cei ce-i furä. Sä-ti spunä toti cei de peste hotare care e nivelul de intelekt al poporului simplu fie german , italian sau altii din west si care e nivelul de intelect al moldovanului. Si eu mä cam plictisesc, asa cum de fapz s-au plictisit toti moldovenii, care si-au luat lumea in cap, de vorbe goale. Corect spune Valenta. Toti spun cä au fäcut, dar mizeria e mai mare decit a fost, si voronin spune cä tot pentru popor face. In 20 de ani cu ajutoare Moldova trebuia sä fie o päpusä dar e Africa Europei. Nu conteazä, planul marschal sau altul, ei au esit in 20 de ani la mal , noi cu ajutoare ne-am cufundat si mai mult. Poporul nu se revoltä-inseamnä cä e bine, cäci pinä la urmä vorba ceia, fiecare are ce meritä. Am avut in vedere Partidul d-voasträ. de ce nu gäsiti limbä comunä cu toate partidele sä ridicati nivelul de trai si atunci celelalte or sä vinä. Oamenii simpli vor un trai decent,pe care nici Romänia nu-l poate oferi. Mä repet, cind Romänia va putea oferi un trai normal oamenii singuri vor därima gardurile ghimpate.Si tatäl lui lupu a spus cä au pus minä de la minä si i-au cumpärat apartament numai nu stiu de ce rudele mele nu au putut sä punä minä de la minä sä-mi cumpere apartament si odraslele lui invatä la Prometeu, desi se bate cu pumnul in pepet cä e mioldovan, pe cin eu nu puteam nici de mincare sä-i cumpär copilului.” Dacä intra pe mina rusilor” …Nu vorbim de ce se fäcea dacä, dar discutäm ce se face azi cu mii de ajutoare si nu putem esi din rahat, de ce oare???!!
O remarca p-tru Romanul: „….din punctul de vedere al KGB-ului, el are un dosar deosebit de prost.”
Dosar prost putea sa aiba pentru un pretins „comunist nepatat” In schimb pentru KGB, avea un dosar excelent, din simplul motiv ca voronin a fost usor santajabil.
Capitnul Pintea nu a murit, el a adormit….
Chind oare se va trezi……??????
to: Romanul
Filmul despre tainele lui Voronin a fost difuzat la TV de doua ori -in aprilie 2009 si ianuarie curent.
Trecutul lui il caracterizeaza ca este vinzator de mama si tata, dar prezentul e si mai si. Un cap de grupare criminala, care a nimerit in frunte si si-a batut joc de popor. De poporul indibitocit de structurile din care face parte voronin, in mod „democratic”.
Acum mingea este in poarta AIE . Le va cere sau nu socoteala comunistilor pentru toate crimele lor de un secol ?
Si noi, popor basarabean, care suntem in vesnica razmerita, vom fi adunati chindva in jurul problemelor , vom avea chindva in frunte un brav erou, care sa nu poata dormi, chind poporul o duce greu…..
Pt Lilia
Daca atit ati inteles ca in Moldova e rau deoarece PNL nu gaseste un limbaj comun cu alte partide, nu stiu ce sa va mai spun. O prea mare povara puneti pe umerii mei, cred ca eu sint cel mai putin vinovata de ce e in Moldova. Poate alte partide nu gasesc un limbaj comun cu noi, nu v-ati gindit? Apoi, ca sa va explic de unde se iau greutatile si plictiseala, mai exact spus lehamitea – de la neintelegerea unor fapte simple, ces a spunem de altele, mai complicate…
Da mä luca , am vrut sä-ti mai spun -nu 3 polonezi ci 3 FAMILII POLONEZE SI UNA MOLDOVENEASCÄ si asta pentru cä au pus in capul mesii oameni cu dorintä de face bine altor oameni, au pus in capul mesii LEGEA si nu criminalii ca moldovenii.
Draga Lilia, Nu putem sa intelegem ziua de azi si cum sa mergem inainte fara sa stim ce s-a intamplat ieri.
Planul Marshall este considerat in istorie ca cel mai important succes economic aplicat in europa de west. Acest eveniment nici nu poate fi numit doar un simplul ajutor, ci o conceptie a unei vieti normale si democratice. Un viitor fara razboaie.Nu se poate compara cu „ajutoarele” de azi date rep. moldova, care nu sunt altceva decat astuparea gaurilor din budget. Un fel de aruncatul sacilor cu faina triburilor pierdute din Amazonia. Ajutor care nu face altceva decat sa prelungeasca agonia acestui „stat” artificial.
O fi si asa d. Pavlicenco cum ziceti, dar credeti-mä cä intr-o tärisoarä atit de micä avem prea multe partide si lumea e cam buimäcitä. Si oamenii sunt obositi de 20 de ani de MIZERIE. Cäci nu e vorba de lux ci de un trai decent.Poate trebue sä perdeti o bätälie pentru a cistiga un räzboi?! Poate trebue putin sä cedati ca pe urmä sä cistigati ce doriti?!