PNL va fi in opozitie constructiva fata de AIE

Pe data de 14 ianuarie a avut loc sedinta Biroul Permanent Central al Partidului National Liberal, prima dupa sedinta a CIMG1546DPN din 19 decembrie 2009, la care BPC a fost completata cu noi membri. Membrii BPC au discutat urmatoarele chestiuni: 1. Cu privire la situatia politica si pozitia PNL fata de AIE. 2. Evolutiile pe spectrul politic si pozitia PNL fata de diferite proiecte ale partidelor. 3. Adoptarea Planului de actiuni al PNL ianuarie-iunie. 4. Adoptarea graficului conferintelor teritoriale ale PNL. 5. Aprobarea temelor pentru conferintele de presa ale PNL in perioada imediat urmatoare. 6. Diverse.

La sedinta au participat 15 din cei 18 membri, fiind invitati, pe linga membrii BPC-presedinti de filiale teritoriale (Hincesti, Ungheni, Cantemir, Cahul), si conducatorii structurilor din raioanele apropiate de Chisinau – Straseni, Cimislia, Causeni, Basarabeasca.

In cadrul dezbaterilor, membrii BPC si cei invitati si-au expus opiniile despre situatia politica, despre modul in care este guvernata societatea, despre schimbarile care au sau care inca nu au loc in raioanele, unde sint foarte asteptate.

Discutiile s-au bazat si pe pozitiile exprimate ferm de mai multi membri ai  Delegatiei Politice Nationale din 19 decembrie 2009, privind asigurarea vizibilitatii PNL si luarea unei decizii privind atitudinea fata de Alianta pentru Integrarea Europeana – PNL este la guvernare, sprijinid in continuare noua majoritate parlamentara, sau este in Opozitie, urmind sa monitorizeze prestatia guvernantilor, sa sprijine lucrurile pozitive si sa le critice pe cele negative, formulind, totodata, sugestii utile pentru Parlament si Guvern.

Analizind situatia politica din republica, expunindu-si fiecare aprecierile privind atomosfera din raioane, povara fiscala si conditiile de munca ale agentilor economici in contextul crizei care se adinceste si al cresterii pretutilor la carburanti si la alte produse, prestatia activistilor din teritoriu ai partidelor de guvernamint, deciziile la nivel central, membrii BPC au ajuns la concluzia ca, in prezent, continua starea de incertitudine cauzata de inclaritatea privind desfasurarea alegerilor anticipate sau modificarea Constitutiei. Din acest motiv, nu se formeaza peste tot in teritoriu aliante pentru integrarea europeana, starea de lucruri se schimba incet si nemultumirea oamenilor creste.

Membrii BPC au solicitat formarea unui grup de lucru economic al PNL, care sa discute problemele importante ale intreprinzatorilor mici si mijlocii, povara fiscala tot mai grea, neeliminarea, ba chiar cresterea, coruptiei in structurile de stat.

Unii membri ai BPC au solicitat sa fie identificata o pozitie a PNL referitor la modificarea Constitutiei, in conditiile cind se inregistreaza pozitii si interese diferite in AIE in aceasta problema, sesizindu-se ca PL si AMN ar opta mai curind pentru evitarea alegerilor anticipate si modificarea Legii Fundamentale, in timp ce PLDM, PD si PCRM ar dori alegeri anticipate. Exista incertitudinea privind mobilizarea cetatenilor la vot, cind forte politice diferite urmaresc interese diferite, de aceea este necesara cintarirea cu rabdare a deciziilor.

BPC a luat urmatoarele decizii:

PNL isi asuma rolul de Opozitie constructiva in raport cu AIE, pentru ca PNL nu se afla la guvernare, dar a chemat la sprijinirea partidelor liberale din AIE si poarta raspundere pentru prestatia alesilor si a Guvernului, de aceea va monitoriza noua guvernare, venind cu aprecieri, propuneri, solutii.

PNL saluta Decretul prezidential privind condamnarea crimelor comunismului, pozitie exprimata ferm de PNL atit prin initiativa legislativa, semnata si depusa si de ex-deputatul Vitalia Pavlicenco in anul 2006 in Parlament, cit si prin Declaratia DPN a PNL din 19 decembrie 2009.

PNL opteaza pentru consolidarea partidei nationale, din care sa faca parte PL, MAE, PNL, alte partide, in conditiile cind se extind in teritoriu PLDM si PD si exista pericolul slabirii segmentului national, de dreapta al spectrului politic.
PNL isi va elabora pozitia fata de problema modificarii Constitutiei.

BPC va forma si coordona activitatea grupului de lucru economic al formatiunii, care va veni cu aprecieri, sugestii si propuneri in plan decizional pentru AIE.

BPC adopta Planul de actiuni al PNL ianuarie-iunie, care include desfasurarea, minimum, a doua conferinte de presa pe luna si pregatirea conferintelor teritoriale, a intilnirilor cu grupuri de cetateni.

BPC aproba ca teme pentru conferintele de presa pozitia PNL fata de AIE prin statutul de Opozitie constructiva, lichidarea simbolurilor si a monumentelor comuniste, adoptarea Legii Lustratiei, inclocuirea Tratatului de frontiera cu un Parteneriat Strategic “Pro Europa” Romania-Republica Moldova, dezavuarea calvarului obtinerii cetateniei romane, tragerea la raspundere a comunistilor corupti, crearea AIE-urilor in raioane, investigarea evenimentelor de la 7 aprilie.

PNL va oglindi activ aceste pozitii pe site-ul partidului.

Serviciul de presa al PNL

Loading Facebook Comments ...

118 Comments

Add a Comment
  1. Dar ceia ce scrii despre evrei, inca o demonstare ca nu cunosti trecutul si doar asculti povestile antisemite al sotului tau. Toata industria germana inainte de razboi a fost injectata de mari corporatii americane si multinationale la carma carora erau evreii. In special cea chimica. Care a investit enorm de mult ca germania sa poata sa extraga din carbune petrol cu care au ajuns pe tancuri pana la Volga. Asa ca, Lili, datoriile trebuie de intors.

  2. Nimic nu e vesnic Luca si capitalizmul scirtie,dar de ce nu am putut pune si nu l-am gäsit in Moldova pe acel Adenauer care sä ne ducä la prosperare?! Si de ce räbdäm si acceptäm sä fim furati, le creäm conditii favorabile, de ce nu ne putem uni? Cine sä ne-o facä? Nu avem inteligentä destulä p-tru un plan economic?! Deci concluzia pe care am spus-o – nu avem oameni capabil sä ne conducä si popor capabil sä se apere.Punct.

  3. Pt Lilia

    Oamenii care intra pe acest blog nu mai spun ceea ce stiu si ei si noi. Care batalie, care razboi? Noi ne-am retras pe 29 iulie in favoarea AIE si nu am participat pina la capat la alegeri, cine a mai facut asta decit noi si MAE, nu inteleg ce mai doriti de la PNL? Apoi cind a aparut PNL nu era PLDM si nici PL nu era puternic, prinzind la cheag dupa lansarea lui Chirtoaca. Nu mai poarta PNL toata raspunderea pentru ca sint 20 de partide in Moldova.

    Iata ridea Urecheanu in alegerile de la 5 aprilie si a facut un filumlet contra „partidutelor”. Privinti acum aici http://www.jurnaltv.md/#55603&20100115&55630&&55227&55220&55227 si vedeti cum un partidoi se transforma intr-un partidut. AMN nu a fost denumire ca lumea, doctrina ca lumea, nu le-am impiedicat, am tot unit partide din 2001, mai uniti si voi. PNL nu incurca nimanui, stati linistita. Vad ca nu mi-ati raspuns daca ati citit linkurile pe care vi le-am dat legat de familie si de interpelari. ca sa nu-mi spuneti peste o haba aceleasi lucruri, sper. Cred ca vi-i ciuda pe altii, dar nu aveti cu cine discuta in alte parti si va varsati amarul pe mine. Eu sint obisnuita cu asta, stati pe pace.

  4. Stimata Dna Pavlicenco, vad ca nu intelegeti nimic din ce am incercat sa spun. Dvs. chiar credeti ca eu sunt departe de interpelarile si activitatea Dvs? Si nu stiu ce vorbesc, nu? Nu sunteti mai departe decit Rosca, Ghimpu, Matei, Untila, Taranu, etc, este celebra „rinza” moldoveneasca dupa sloganu „nu-mi pare rau ca a murit capra mea, mi-i ciuda ca traieste cea a vecinului”.

    In rest, va pot afirma cu toata responsabilitatea ca anonimitatea mea nu va dura prea mult. Sunt decis sa intru in politica, de partea liberalilor, si o sa va convingeti singura de ce vorbesc. Eu vorbesc si previn doar o data: concurenta va fi foarte puternica. Si nu-mi citati din editorialistul Tanase si ziarul sau, il consider um om josnic, pentru ca prin actiunile sale descurajeaza orice concentrare de forte pentru dezvoltare, orice actiune pro-europeana. Va dau doar un exemplu: sa-i critici pe comunisti e una (si e bine, regimul care tocmai a fost debarcat nu merita nici o consideratie), insa sa afirmi ca basarabenii sunt un popor de vite, cred ca e prea mult. Consider ca avem nevoie de critici, dar nu de scirbe, asa ca, pardon, nu sunt fan al stilului Tanase.

    ne intilnim in electorala 2013.

    ps – referitor la afirmatii de genul „daca nu va place blogul meu nu intrati pe el” etc, cred ca este o afirmatie copilareasca. 🙂 Stiti de ce? Pentru ca sunteti o persoana publica, ati ales sa fiti in centrul atentiei (nu v-a obligat nimeni, cred), sunteti membra a paramentelor precedente, si purtati o responsabilitate mai mare decit ceilalti cetateni simpli. De aceea nu prea aveti dreptul la viata privata decit atunci ca nu sunteti implicata intr-o activitate publica. Or, mi se pare ca blogg-ul asta e un loc public nu? (virtual ce-i drept) Asa ca daca Dvs, aveti mii de semne de intrebare fata de altii (Filat, Ghimpu, Chirtoaca, Lupu etc) e normal ca si altii sa aiba mii de semne de intrebare fata de Dvs. Si aici nu aveti de ales, ati intrat in jocul politicii, jucati! Raspundeti la criticile si semnele de intrebare catre Dvs.

    pps – acuma un ex. de manipulare, solicitati Legea Lustratiei. e o manipulare ieftina, pentru ca obiectul Legii Lustratiei – dosarele serviciilor secrete, nu se afla la Chisinau, ci la Moscova si Tiraspol, sa nu-mi spuneti acuma ca nu stiti.

  5. am vrut sa spun „membra a Parlamentelor precedente…” sorry

  6. Luca si Stepaniuc tot a scris istorie si avem si avem atitea istorii! si am stat in biblioteci si am conspectat cu mina nu am stat la calculator ca pe urmä sä se spunä cä e rahat, istoria e scrisä tot pe placul unora si nu pe adevär, si adevärul are douä fete. Si nustiu de ce rusii nu intorc basarabenilor dusi in Siberia datoriile si nici scuze nu-si cer.

  7. Si tot hitler a mers cu tancurile, care de fapt e si austriac, si nu sotul meu. Si nu cred cä voroni si ceilalti guvernanti d vor intoarce poporului ce au furat

  8. Lili. M-am convins ca nu esti capabila sa asculti. Deaceia si ai foarte multe intrebari fara raspunsuri. Esti foarte confuza. E un taraboi in capul tau de te sperii. Ca o camara unde s-au aruncat mii de obiecte intr-o dezordine totala.
    Crede-ma, cand scriu despre niste fapte istorice sunt bine verificate din mai multe surse si pe parcurs a mai multor ani si nu poti sa compari cu istoria scrisa de Stepaniuk? Ma indoiesc ca vei avea raspunsuri vreodata la intrebarile tale. Probabil si de aici vin frustrarile tale.

  9. to: Leonia_avtoritet spune:
    17 January 2010, la 23:11

    Mai sa fie !

    Unde stai ascuns, Leonia_avtoritet /al dracului nick-name t-ai ales/ ?
    De ce tocmai in 2013 ?
    Mai intrigat.
    Sim-sim „otcroisea” !

  10. to: Leonia_avtoritet spune:
    17 January 2010, la 23:11

    erata: „ti-ai ales”
    Sorry.

  11. Tinet-va tare cu totii, intra Lionia-liberalu’ in politica. Si tu Lili zici ca nu avem oameni cu avtoritet.
    Lioncik, cine stie, poate te razgandesti pana 2013, intra de maine, maine e luni.

  12. Eu nu am intentia sä jignesc pe nimeni , am vrut doar sä inteleg de ce multi se bat cu pumnul in pept cä au fäcut cind nimic de fapt nu au fäcut.V-au mai spus si altii-repede vä sare tandra. Am inteles de ce partidul d-voasträ nu a avut succes. Una din cheile succesului e sä poti sä fii calm si atunci cind vrei sä urli.Si rämin cu pärerea cä nu avem conducätori capabil si cä pestele de la cap se impute si cä politica e cel mai murdar lucru si politicienii cei mai buni actori.”E putred ceva in Danemarca” , dar in Moldova e putred aproape tot. Vä doresc succes si sper sä vä realizati. Eu dispar asa cum am apärut. Incä nu are Moldova acel noroc de un conducätor cu dor si dragoste de popor. Sä vä fie de bine !

  13. Pt Leonia_avtoritet

    Din raspunsurile primite de mine la interpelarile mele facute la SIS nu rezulta chiar asa. Dar chiar sint pe undeva, sint suficienti in spatele actualilor, care le-ar putea aduce. Si, la urma urmei, sa se faca lumina cu Legea lustratiei cu dosarele care sint. Macar atit.

    In privinta vizitarii blogului. 1. Nu trebuie sa va enervati, am vrut sa va protejez. Daca nu va place acest blog, am si spus – intrati pe altele. 2. Si chiar daca e blog public, exista un echilibru – aici putini au curajul sa intre cu numele lor. Si, asa cum cei anonimi intra pe un blog public si nu sint egali cu mine, de aceea jignesc, la fel eu am dreptul ori sa-i sterg sau sa-i trimit … pe alte bloguri. Intrarea in politica nu se face cu amenintari – cine v-a suparat asa de tare ca fluturati toporul asupra unei persoane care nu va prea impiedica sa intrati in politica sau gresesc?

  14. luca te las sä -i invet istorie pe altii, realitatea spune altceva si eu nu mai cred in istorie, cä tot de oameni e inventatä si toate inventiile oamenilor o sä ne ducä la peire.succes si numai bine, cine stie poate tu cu istoria ii vei scoate pe basarabeni din mizerie sau poate taclalele voastre vor ridica economia Moldovei, mai stii….

  15. Pt lilia

    Nu credeti ca va asumati prea mult sa spuneti ca cineva a facut sau nu? Eu macar am incercat ca personajul din Zbor de asupra unui cuib de cuci. Altii nici nu au incercat? Trebuia cu miinile goale eu, o femeie, sa dau jos un regim comunist care a durat 14 ani din totalul de 18 de dupa Independenta?

  16. spiritele s-au incins .. E BINEEEEEEEE !

  17. 61% din moldoveni vor aderarea țării noastre la UE și doar 23% vor ca Moldova să devină membru NATO

    Majoritatea populației continuă să-și dorească aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Astfel, 61 % din populație susține alăturarea țării noastre Comunității Europeane. Despre aceasta arată datele sondajului „Anul 2009 în opinia populaţiei Republicii Moldova”, realizat de către Asociatia Sociologilor și Demografilor din Moldova.

    Fiind chestionați cu privire la preferințele ce țin de aderarea R. Moldova la NATO, cetățenii R. Moldova sunt mai sceptici. Doar 23% din populație își dorește ca țara noastră să facă parte din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

    UNIMEDIA precizează că sondajul a fost realizat în perioada 2 – 10 ianuarie 2010, pe un eşantion de 2010 persoane. Marja de eroare a sondajului este de plus minus 2,5%.

    Eu as spune in privinta NATO nu „doar”, ci „tocmai”, in conditiile neinformarii populatiei. Cind va fi informata, vor fi foarte repede dublu.

  18. da ca as fi PRESEDINTELE RM – dar multumesc lui Dumnezeu ca nu sunt si ca nu am nici o sansa . atunci as propune niste legi POTRIVITE situatiei din RM …
    de exemplu, as face o lgea care SA DEA VOIE SA PARTICIPE LA ALEGERI doar partidele care au merite, nu doar declaratii.
    ADICA, fiecare partid sa ajute, macar p[sihologic si incurajind, 100 de persoabe sa aiba business de SUCCES.

    SI INCA> FIECARE DEPUTAT SA AIBA SEFIE asupra minim 50 de mici businessmeni ca sa devina DE SUCCES.

    SI DACA nu izbuteste sa-i incurajeze pe toate caile / sa nu i se dea salariu.

    ia sa vedem atubci CITI VOR MAI VREA sa aiba fotoliu in parlament?

    daR CE EFECT: 101 DEPUTATI X 50 BUSINESSMENI = 5050 OAMENI FE AFACERE…

    DECI, CITE LOCURI DE MUNCA AR FI IN MOLDOVA???

    IAR PENTRU CEI CE IAI MITA – LE-AS TAIA NASUL, CA SA VADA LUMEA – SI I-AS OBLIGA SA FACA MUNCA PUBLICA ///

    DECI, asa-i ca-i bine PENTRU MULTI ca nu sunt presedinte???

    O saptamina vesela la toti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *