PNL va fi in opozitie constructiva fata de AIE

Pe data de 14 ianuarie a avut loc sedinta Biroul Permanent Central al Partidului National Liberal, prima dupa sedinta a CIMG1546DPN din 19 decembrie 2009, la care BPC a fost completata cu noi membri. Membrii BPC au discutat urmatoarele chestiuni: 1. Cu privire la situatia politica si pozitia PNL fata de AIE. 2. Evolutiile pe spectrul politic si pozitia PNL fata de diferite proiecte ale partidelor. 3. Adoptarea Planului de actiuni al PNL ianuarie-iunie. 4. Adoptarea graficului conferintelor teritoriale ale PNL. 5. Aprobarea temelor pentru conferintele de presa ale PNL in perioada imediat urmatoare. 6. Diverse.

La sedinta au participat 15 din cei 18 membri, fiind invitati, pe linga membrii BPC-presedinti de filiale teritoriale (Hincesti, Ungheni, Cantemir, Cahul), si conducatorii structurilor din raioanele apropiate de Chisinau – Straseni, Cimislia, Causeni, Basarabeasca.

In cadrul dezbaterilor, membrii BPC si cei invitati si-au expus opiniile despre situatia politica, despre modul in care este guvernata societatea, despre schimbarile care au sau care inca nu au loc in raioanele, unde sint foarte asteptate.

Discutiile s-au bazat si pe pozitiile exprimate ferm de mai multi membri ai  Delegatiei Politice Nationale din 19 decembrie 2009, privind asigurarea vizibilitatii PNL si luarea unei decizii privind atitudinea fata de Alianta pentru Integrarea Europeana – PNL este la guvernare, sprijinid in continuare noua majoritate parlamentara, sau este in Opozitie, urmind sa monitorizeze prestatia guvernantilor, sa sprijine lucrurile pozitive si sa le critice pe cele negative, formulind, totodata, sugestii utile pentru Parlament si Guvern.

Analizind situatia politica din republica, expunindu-si fiecare aprecierile privind atomosfera din raioane, povara fiscala si conditiile de munca ale agentilor economici in contextul crizei care se adinceste si al cresterii pretutilor la carburanti si la alte produse, prestatia activistilor din teritoriu ai partidelor de guvernamint, deciziile la nivel central, membrii BPC au ajuns la concluzia ca, in prezent, continua starea de incertitudine cauzata de inclaritatea privind desfasurarea alegerilor anticipate sau modificarea Constitutiei. Din acest motiv, nu se formeaza peste tot in teritoriu aliante pentru integrarea europeana, starea de lucruri se schimba incet si nemultumirea oamenilor creste.

Membrii BPC au solicitat formarea unui grup de lucru economic al PNL, care sa discute problemele importante ale intreprinzatorilor mici si mijlocii, povara fiscala tot mai grea, neeliminarea, ba chiar cresterea, coruptiei in structurile de stat.

Unii membri ai BPC au solicitat sa fie identificata o pozitie a PNL referitor la modificarea Constitutiei, in conditiile cind se inregistreaza pozitii si interese diferite in AIE in aceasta problema, sesizindu-se ca PL si AMN ar opta mai curind pentru evitarea alegerilor anticipate si modificarea Legii Fundamentale, in timp ce PLDM, PD si PCRM ar dori alegeri anticipate. Exista incertitudinea privind mobilizarea cetatenilor la vot, cind forte politice diferite urmaresc interese diferite, de aceea este necesara cintarirea cu rabdare a deciziilor.

BPC a luat urmatoarele decizii:

PNL isi asuma rolul de Opozitie constructiva in raport cu AIE, pentru ca PNL nu se afla la guvernare, dar a chemat la sprijinirea partidelor liberale din AIE si poarta raspundere pentru prestatia alesilor si a Guvernului, de aceea va monitoriza noua guvernare, venind cu aprecieri, propuneri, solutii.

PNL saluta Decretul prezidential privind condamnarea crimelor comunismului, pozitie exprimata ferm de PNL atit prin initiativa legislativa, semnata si depusa si de ex-deputatul Vitalia Pavlicenco in anul 2006 in Parlament, cit si prin Declaratia DPN a PNL din 19 decembrie 2009.

PNL opteaza pentru consolidarea partidei nationale, din care sa faca parte PL, MAE, PNL, alte partide, in conditiile cind se extind in teritoriu PLDM si PD si exista pericolul slabirii segmentului national, de dreapta al spectrului politic.
PNL isi va elabora pozitia fata de problema modificarii Constitutiei.

BPC va forma si coordona activitatea grupului de lucru economic al formatiunii, care va veni cu aprecieri, sugestii si propuneri in plan decizional pentru AIE.

BPC adopta Planul de actiuni al PNL ianuarie-iunie, care include desfasurarea, minimum, a doua conferinte de presa pe luna si pregatirea conferintelor teritoriale, a intilnirilor cu grupuri de cetateni.

BPC aproba ca teme pentru conferintele de presa pozitia PNL fata de AIE prin statutul de Opozitie constructiva, lichidarea simbolurilor si a monumentelor comuniste, adoptarea Legii Lustratiei, inclocuirea Tratatului de frontiera cu un Parteneriat Strategic “Pro Europa” Romania-Republica Moldova, dezavuarea calvarului obtinerii cetateniei romane, tragerea la raspundere a comunistilor corupti, crearea AIE-urilor in raioane, investigarea evenimentelor de la 7 aprilie.

PNL va oglindi activ aceste pozitii pe site-ul partidului.

Serviciul de presa al PNL

Loading Facebook Comments ...

118 Comments

Add a Comment
 1. sfatul meu : sa va „revedeti” TACTICA, ca din opozitie constructiva , sa nu deveniti destructiva.. MAI bine ati sustine bunele intentii ale AIE , sa nu mergeti ..in fata carului ..O „SUSTINERE ” CONSTRUCTIVA .. MAI NORMAL AR FI .. ma tem ca iarasi o s-o dati in bara ..

 2. Desi guvernarea ar trebui si criticata pentru unele gafei pe care face, cred ca decizia PNL e pripita. Sa fii astayi in Opozitie fata de AIE, fie ea si constructiva, inseamna sa avantajezi mai mult PCRM. A fost prin anii 1999/2001 un partid mai de „dreapta” decat ADR, care era cica tot in opozitie constructiva. Ce a urmat in 2001, stim cu totii.

  Astazi inca pericolul revenirii lui Voronin la Putere e inca destul de mare, de aceea toti politicienii necomunisti trebuie sa gandeasca si sa actioneze coerent pentru a preintampina/evita acest pericol

 3. Bravo doamna Pavlicenco.
  Va stimez pentru ca spuneti adevarul si nu conteaza cine greseste AIE sau comunistii, trebuie taxati. Poporul merita o guvernare democratica si eficienta iar unii membri AIE promoveaza nepotismul si coruptii in functii. Daca si exista pericolul revenirii comunistilor este nu din cauza PNL ci din cauza ineficientei AIE. Asa ca stimata doamna va rugam sa deconspirati coruptia si greselile AIE dar si a comunistilor. Dupa aderarea grupului Untila la MAE, ati ramas singurul partid de centru-dreapta care este liber si poate sa ne spuna adevarul.
  Mult curaj si mult succes!

 4. Pt Vlad

  Iata aici nu sintem de acord intre noi. A fi in Opozitie, inseamna a favoriza AIE sa nu faca mai multe greseli, pentru a nu da apa la moara PCRM. Asa trebuie gindit corect, mi se pare. Exact pentru a nu readuce comunistii la putere vom fi in Opozitie fata de AIE.

 5. Criza economica poate foarte usor sa ee niste proportii imprevizibile. Nu trebue de uitat ca criza politica nu este rezolvata definitiv. Stanga comunista si sovina poate foarte usor sa se intoarca la putere. Aceasta poate fi nu din cauza greselelor dreptei, dar din cauza motivilor din afara. Energia este o forta care dicteaza azi in lume. Nici Moldova nu face exeptii, ducind lipsa de energie trebue sa cedeze in ceva. Stinga nici in opozitie nu trebue sa doarma linistit. Dupa 60 de ani la putere au facut o criza insuportabila. Ea(stinga) trebue zilnic criticata. Dreapta fragila trebue intarita si ajutata. Care in esenta diferenta dintre PL si PNL? Unul este national iar altul antinational? Absurd!!!

 6. pt dna Pavlicenco

  Va respect punctul de vedere, dar nu/l pot impartasi. In memorie imi sta inca adanc infipt cazul PPCD, care critica ADR aproape identic ca PNL, desi nu va pot asemui cu individul cu barba. Sunt si eu de parere ca mai ales guvernarea nu trebuie sa se joace de-a turca, dar si partidele nationale extraparlamentare, caci repet comunistii in conditiile adancirii crizei nu vor slabi cum cred unii.

  Apropo, am citit interviul lui Untila din Timpul si am impresia ca in imperiecherea gruparii Untila cu MAE e mana premierului, care va incerca sa invalueasca PL si de pe flancul drept. In curand insa cred ca lucrurile se vor clarifica

 7. Oricat ar suna de ciudat, dar adevarul este ca AIE nu are astazi o opozitie. PCRM este o grupare criminala care are o singura misiune – de a-si salva pielea cu orce pret. Cu asa un „scop” este imposibil sa faci o opozitie constructiva, de care este imposibil de conceput notiunea de democratie. De aceea, initiativa PNL de a face opozitie actualei conduceri nu numai ca este salutara, dar si absolut necesara pentru noi toti si doar apoi, cum a mentionat doamna Pavlicenco, pentru AIE. Este o dovada de o responsabilitate de admirat pe care o demonstreaza dna Pavlicenco. Un exemplu de urmat pentru toti „barbatii”-politicieni.

  Sa-i uram multa sanatate si curaj.

 8. Bravo PNL!
  Nu va fie frica, komunismul pica!
  Doamne ajuta!

 9. Apropo,

  orice opozitie constructiva trebuie sa puna pe primul plan CREAREA LOCURILOR DE MUNCA.

  La concret, ce face PNL in acest sens, sau ce POATE FACE SI CUM?

  Oameni buni, nu scapati din vedere dezvoltarea economiei nationale, incurajarea businessul…

  Daca nu veti acorda suficienta atentie dezvoltarii economiei si stoparii emigratiei masive, la ce bun mai vreti sa fiti la PUTERE?

  Poporul este in prag de disperare. Ce actiuni concrete faceti ca sa scoateti tara din criza???

  Ce le propuneti miilor de someri??

 10. Oameni buni,
  Invatati-va sa ginditi SIMPLU! cele mai mari adevaruri sunt foarte simple.
  nu cautati chiar voi insiva tot felul de scuze si contraargumente impotriva ideilor pozitive…

  Ginditi si actionati POZITIV, cu CREDINTA in succes!

 11. Dle Filat, Dle Ghimpu, Dna Pavlicenco si toti oamenii de buna credinta din tara,

  Intreprindeti actiuni pentru renasterea economiei nationale,
  INVATATI tinerii inca din scolile primare cum sa inceapa propriul busines DE SUCCES.
  ARATATI-LE TREPTELE SI ETAPELE UNUI BUSINESS DE SUCCES.

  Facilitati realizarea ideilor de business pe toate caile, in primul rind cele ce tin de legislatie,
  GARANTATI posibilitatilor de a lua de la banci imprumuturi in conditii incurajante etc..

  …In scoli, licee, colegii, universitati sa se predea lectii despre BUSINESS
  Copiii trebuie sa stie cum se poate incepere un mic business…
  si cum sa fie perfecttata corect documentatia necesara etc…

  Incepeti chiar de la clasele primare cu simple exercitii de gindire la lectiile de munca…
  Invatati copii sa se gindeasca SIMPLU si constructiv, curajos!

  De exemplu cum se POATE 100 de lei sa fie transformata in 1000 de lei in 3 luni, intr-o luna sau chiar intr-o saptamina…

  Invatati-i legile necesare la business…

  Va indemn sa nu aveti pareri preconcepute la acest capitol.
  Gindirea simpla a scos multe tari din criza.

  Aduceti-va aminte ca Germania dupa cel de al doilea razboi mondial
  a inceput sa iasa din criza, neavind BANI si neavind AJUTOARE…

  dar NEMTII au stiut sa transforme banutii pe care ii aveau in sume tot mai mari si treptat sa adune capital.

  Doamne ajuta la toate cele bune!

 12. Of, Doamne, si Rosca era in opozitie constructiva fata de comunisti! Iar ne jucam cu cuvintele si, implicit, cu focul… Cind, practic, toate structurile statului, incepind de la nivelul 2 in jos, pina la femeia de serviciu, sint comunistoide noi ne apucam de opozitii constructive! Dupa cum se vede s-a ajuns la concluzia ca nivelul de informare si de cultura politica este ridicat in Moldova si oamenii simplii sint in stare sa desluseasca diferenta dintre o opozitie constructiva si una distructiva! Intr-adevar, acum este momentul sa mergeti prin sate si sa le spuneti oamenilor ce greseli grave face AIE in guvernare, doar sintem deja in campanie electorala pentru anticipate… Nu uitati ca Voronin si cu ai lui vor sa salveze Moldova in 2010!

 13. Pentru Ioan Andi
  Vreau sa-ti spun un lucru , mai dute tu cu Vologhea al tau …… caci de opt ani nu au demonstrat nimic , RM cum a fost cea mai saraca din euoropa asa si a ramas, a minjit pensionarilor ochii si a mai spalat creeri la asa oameni ca tine, ca pe urma sa latre ca niste javre salbatice.

 14. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  Bravo PNL, apreciez pozitia pe care-ti luat-o… Si pentru cei ce se bat cu pumnul in piept, referitor ca nu e o pozitie logica a PNL-ului, pai dragii mei, ” stati putin si nu minati, si urarea mi-asculta-ti” , cum a subliniat si ady , RISCUL reintoarcerii regimului „drag”, Inca e mare si chiar foarte mare. Mult inca depinde in ce format va merge dreapta noastra la electorala, si-apoi pe zi ce trece tot mai mult negru decit alb vedem de la ei, incepind cu nepotismul, cumatrismul, eee foarte lung sirul…. Rabdare, si vom vedea.

 15. Pt europa

  Nu este mare diferenta dintre PL si PNL. Azi PL e la guvernare, a fost sprijinit de PNL si ei stiu asta, dar nu activeaza in directia extinderii prin dialog a sprijinului Dreptei. Ia uitati-va ce spune Vlad mai jos. Si pentru ca nu fac asta, pentru ca nu cooperam, nu avem de ce sa ne asumam raspunderea pentru ce fac mai putin bun. Intre partide nu exista filantropie, trebuie sa existe cooperare. Daca nu exista cooperare, nu avem nici o oblogatie, ci, ca orice partid, nu vrem sa ne identificam cu altii, ci trebuie sa avem o pozitie distincta.

 16. Alo, Wali, care „Volodea al meu”? Tu ai inteles ca eu ii cint osanale lui Voronin??!! Pai cine are creierii spalati, eu sau tu? Este adevarat ca n-am pus ghilimele la fraza ” Nu uitati ca Voronin si cu ai lui vor sa salveze Moldova in 2010 ” dar am crezut ca o persoana desteapta asa ca tine va intelege despre ce-i vorba! Asta-i culmea, tocmai eu sa fiu acuzat de pactizare cu comunistii…

 17. Pt Vlad

  In Romania, PNL este in opozitie constructiva fata de Guvernul PD-L. Stiu, termenul de opozitie constructiva a fost lansat la noi prin 1998/2001, in bataie de joc din partea PPCD, care, dupa 2005, a fost in aceasta Opozitie constructiva fata de PCRM.

  In cazul noistru – noi sintem pe aceeasi parte de spectru cu AIE, am declarat ca ii sprijinim si dupa alegeri, am crezut ca vor raspunde scrisorilor noastre de propunere de a veni la sedinta DPN sa spuna un cuvint membrilor si invitatilor nostri si sa dialogam pentru consolidarea bazei necomuniste. Or, ieri am dezbatut in sedinta BPC patru ore aceasta problema si oamenii nostri, care au muncit cum au putut, se considera ofensati de aroganta AIE fata de noi.

  Nici guvernarea nu trebuie „sa se joace de-a turca”, dar nici partidele nationale extraparlamentare, dar nu se poate considera ca, in conditiile „adancirii crizei, care nu vor slabi, cum cred unii”, trebuie sa se gindeasca si trebuie sa cada vina numai pe partidele extraparlamentare. daca e sa ne gindim la pericolul revansarii comuniste, sa o facem cu totii. Orice partid trebuie sa fie vizibil si s alupte pentru un loc sub soare. daca altii se poarta cum s epoarta si merg, la fel ca si comunistii, sa atraga oameni de la alte partude, spunindu-le „iti dau functia, dat ada-mi 60 de cereri”, de ce trebuie sa ne impacam cu asta? Noi pledam pentru dialog civilizat si corect. Nu este, asta e, ne gindim si noi cum o facem. Dupa ce PLDM a dezbracat PNL-ul de doua ori, ce deschidere sa mai avem pentru acest partid care umbla cu debarcarile?

  Pai, in privinta lui lui Untila nu am spus corect ca ca PLDM se extinde continuu, ca un partid-stat, ca o capusa, inclusiv prin proiectul Untila-MAE, care nu e proiect propriu, iar Ghimpu greseste ca nu face el un Bloc al Unitatii Nationale, dar o va simti mai bine mai tirziu.

 18. Pt Valenta

  Este adevarat ca e mare nevoie de CREAREA LOCURILOR DE MUNCA. PNL nu conduce R.Moldova, ca sa aiba actiuni concrete sa scoata tara din criza, o scoate prin membrii nostri care muncesc fiecare la locul sau activitate. PNL nu e la guvernare sa le creeze, dar poate spune clar ca trebuie redusa povara fiscala, trebuie acordate credite de catre banci, trebuie liberalizat exportul si, in acest fel, se va extinde sectorul privat, care trebuie sprijinit de liberali. Nu mai spun de investitii, care trebuie atrase intens si lichidate toate piedicilie care mai exista in privinta climatului investiotional.

  Este nevoie de o justitie independenta, care sa respecta doar legea. Ca nimeni sa nu se teama sa investeasaca, pentru ca apoi sa i se confiste.

  Trebuie sscoase la licitatie diferite intreprinderi de stat si facut totul transparent, in interesul statului.

  Trebuie incurajat, cum bine spuneti, businessul…, cel care va dezvolta economia.

  Pai de unde stiti ca nu vom acorda suficienta atentie dezvoltarii economiei si stoparii emigratiei masive – intrebati acest lucru daca il face AIE.

  Dar spuneti-mi si mie de ce – asa cum ziceti, „poporul este in prag de disperare”?

  Ce le propuneti miilor de someri??

 19. Pt Ioan Andi

  Nu cred ca sintem in prag de campanie electorala. Ghimpu a spus ca se modifica si Constitutia si va fi ales Presedintele, ca nu vor fi alegeri anticipate, de unde ati luat-o?

 20. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  Doamna Vitalia, Ghimpu multe-o spus pe parcursul anului 2009… Guvernantii nu trebuie crezuti si ascultati, ci URMARITI cu atentie, fiecare pas 🙂
  De spus ei spun multe si marunte, nu m-ar mira daca miine poimiine vom auzi c-am depasit si criza politica si pe cea economica :)….
  Adevarul e ca unii prea se tem de anticipate…

 21. Dna Pavlicenco, stiti ca am tot respectul pentru Dumneavoastra…
  Va sustin pentru ca sunteti O DOAMNA cu caracter, o LUPTATOARE
  si pentru ca sunteti o FENEIE ca si mine…
  pentru ca va PASA DE TARA si ca nu VA TEMETI sa confruntati realitatea
  si pentru ca NU fugiti din tara cum fac mii de persoane.

  Dna Pavlicenco, hai sa ne gindim impreuna ce se poate de propus,
  ca sa urnim carul economiei, care schirtie la toate hopurile.

  Eu sunt o simpla persoana, DAR careia II PASA DE ACEASTA TARA.
  Atita tot, nimic mai mult.
  Dar simt ca Dumnezeu da idei chiar si celor mai simple persoane.
  Iata de ce ma gindesc ca ar fi BINE sa VALORIFICAM ideile miilor de persoane simple ca mine, ca Dvs etc.

  Adica de ce sa nu se faca niste traininguri de instruire in business
  si de evaluare a ideilor si propunerilor constructive la fata locului? …
  prin licee, colegii, scoli, pe la sate…
  De ce sa nu editam niste buclete INCURAJANTE despre micul business de SUCCES
  si totodata de adunat ideile celor ce traesc si cunosc realitatea in satele noastre…
  Asta PNL poate face concomitent cu seminatrele, or conferintele prin raionae…
  si poate da publicitatii REPORTAJE, interviuri, comentarii analitice de la fata locului…
  Astfel am fi si mai aproape de popor si TOTODATA vom contrinbui la dezghetarea mintilor.

  Credeti-ma, POPORUL NOSTRU este foarte TALENTAT in toate domeniile,
  dar aceste talente au fost DESCURAJATE DE FOSTUL REGIM criminal KAMUNIST,
  care a dorit ca cele mai cu initiativa persoane sa emigreze…
  si sa ramina in sate batrinii neajutorati … care sa-i voteze.

  Dna Pavlicenco si toti oamenii de BUNA CREDINTA care iubesc aceasta TARA,
  hai fiecare sa facem TOT ce putem acolo unde suntem
  ca sa:
  1) doborim definitiv kamunismul acesta odios si criminal, satanic si corupt…
  2) sa dezvoltami economia pe toate caile posibile… (eu am niste idei .. voi reveni),
  3) sa instauram un STAT de DREPT, unde sa domine LEGEA, adevarul si dreptatea…
  BUNASTAREA SI PACE, ARMONIA SI BUCURIA…
  4) sa INCURAJAM poporul la o viata cu demnitate, …
  etc…

  SUNT SIGURA ca mii de persoane pot gindi MAI BINE Ca mine,
  DAR FIINDCA ele acum tac, deci vorbesc eu
  ca sa-i incurajez si pe ei sa nu taca, sa nu stea descurajati

  Intr-adevar,
  MOLDOVA ESTE LA O RASCRUCE A ISTORIEI si viitorul depinde de fiecare dintre noi…

  nu asteptati ca cineva sa ne rezolve problemele!
  ci fiecare acolo unde sunteti faceti tot POSIBILUL pentru ca TARA sa depaseasca kamunismul si sa infloreasca iar.

  Oameni BUNI, asta este POSIBIL cu participarea tuturor oamenilor de BUNA CREDINTA.
  NOI SUNTEM MAI MULTI@ si inca principalul DUMNEZEU ESTE CU NOI.
  deci BUCURATI_VA si va INCURAJATI…
  Nu va mai tremeti ce cei morti care au „votat” kamunismul…
  Nu va mai temeti de Stalin, tatuca lui varonin, ticaciuc si altii…

  Oameni BUNI, folositi-va DE MINTEA SANATOASA ce v-a dat-o DUMNEZEU din plin.
  Incurajati-va si stirpiti coruptia, nedrepatea si minciuna…

  NU VA FIE FRICA… leul (mai bine zis CIINELE) este mort…
  Dumnezeu este cu cei INOCENTI, care cauta ADEVARUL si BINELE TUTUROR!
  Iar noi suntem MILIOANE…
  de ce cine va mai este FRICA?
  CURAJ si succese in toate cele bune!

 22. Multi si-au expus parerea si grija ca PNL prin actiunile lor de criticare a AIE ar putea mai tare distruge AIE decit intari partidele de dreapta, si sunt de acord cu aceata parerea. Cred ca va grabiti! Mai intiii de toate tre sa ne asiguram ca fortele democratice au un mandat stabil de 4 ani si apoi puteti sa le criticati actiunile.
  Mai bine ati face o coalitie cu PL decit s-o faceti cu MAE. Acum ca Untila a mers acolo, acest partid trezeste si mai multe suspiciuni!
  Nu va „infratiti” atit de tare cu MAE fiindca veti pierde unii sustinatori, mai multi decit veti aduna pe urma!

  Succese, desi sunteti foarte pasivi!

 23. Poporul este in prag de disperare, din cauza lipsei de perspectiva,
  pentru ca cei care erau OPTIMISTI ai emigrat si au ramas cei pesimisti care nu mai cred in nimic,
  E un adevar dureros.
  komunistii au facut tot posibilul ca sa DESCURAJEZE pe oamenii de buna credinta…
  komunistii au distrus economia natioanala, au furat Moldova…
  i-au violat drepturile…
  Acest popor a fost adus la starea ca ACCEPTA o viata fara demnitate…
  mii femei prefera… sa faca munca ilegala-imorala prin toate partile.
  Este ceva ORIBIL si dureros, este o URICIUNE in fata lui Dumnezeu,,,

  Oameni Buni nu va mai trimiteti sotiile de acasa, nu va mai trimiteti mamele de acasa…
  Degenereaza nu numai famiile… ci si NATIUNEA.

  Acesta este CEL MAI MARE RAU RECENT comis de kamunisti…
  caci nu au dat nici o alta PERSPECTIVA acestor mii de descurajati.

  Este un adevar CRUD, ca OIM / Organizatia pentru Imigrare din Moldova
  ( atrageti va rog atentie la denumire – nu se numeste cum ar fi corect,… contra imigrarii… ci pentru…)
  si alte organizatii internationale doar studiaza fenomenul si duc o EVIDENTA,
  insa prea putin fac, SAU DELOC, ca sa stopeze, de facto, emigrarea masiva…

  Dle Filat, dle Ghimpu, Dle LUPU etc… faceti CEVA concret pentru a readuce acasa
  miile de MOLDOVENI, de ROMANI BASARABENI
  ca sa poata aici, acasa, linga familii sa inceapa un mic business…

  In Sfinta Scriptura este scris > CE CE CAUTA VA GASI, celui ce bate i se va deschise.
  Deci, cautati solutii. Caci pentru asta am iesit TOTI IN PIATA la 7 aprilie 2009.
  si pentru asta v-am VOTAT, dle FILAT si toti cei din ALINTA.
  avem INCREDERE, dar VA rog, actionati ACUM!
  Vine PRIMAVARA. oamenii de la sate TREBUIE SA ARE SI SA SEMENE PAMINTUL. Multi nu au bani si nici semnite. Cu ce ii incurajati?
  NU DORNITI! Doamen ajuta

 24. Miilor de someri le propun
  1) sa nu se descurajeze
  2) in fiecare zi sa bata la usa primariilor LOCALE pentru a le da solutii
  3) sa inceapa micul lor Business
  4) Cel ce ARA sa samene si sa cultinve… caci va avea roada.
  5) Nu va avintati dupa cistiguri USOARE si mari dintr-odata si mai ales ILEGALE…
  caci ati putea aduna LACRIMI in loc de roada frumoasa…
  6) intrebati-va, de ce turcii POT FACE BUSINESS cu frunze de patrunjel,
  Oare, voi nu puteti creste patrungel???
  7) intrebati-va, de ce chinezii pot produce mii de marfuri simple.
  dar care acopara pietile din intreaga lume?

  Oare, voi nu puteti la fel sa faceti mici intreprinderi cu TEHNOLOGII simplificate la miile de marfuri?
  8) intrebati-va, de ce indienii, pot face automobile, cu peste 50% din plastic, care costa noi circa 1-200O de doalri?

  oare, voi nu puteti sa inventati si la noi asa automobile, sau mini-tractoare etc?
  si tot asa mai departe…

  CE VA LIPSESTE, caci MINTE SI PRICEPERE v-a dat DUMNEZEU din plin?

  cred ca blocajul e la nivel mintal
  comunistii au distrus capacitoatea oamenilor de a avea curaj sa
  inceaba propriul BUSINESS.
  Iata unde este problema! Si aceasta PROBLEMA POATE FI REZOLVATA.

  AIE are misiunea sa incurajeze oamenii cu initiativa!
  Sa o FACA!

 25. Bravo Dl Ghimpu pentru actiunile Dumneavoastra curajoase ci CORECTE.
  Va admir si va sustin.
  Domnul Ghimpu, Va indemn sa NU PIERDETI CURAJUL,
  caci multi vor fi din cei ce vor vrea sa va descurajeze.

  Sa stiti ca Dvs. mergeti DREPT si, deci, sa nu va clatinati
  ci mergeti in continuare asa cum ati pornit.

  Sunteti SPERANTA NOASTRA, a miilor care au iesit in Piata Marii Adunari Nationale…
  Va IUBIM si va INCURAJAM
  Sustinem toate initiativele Dumneavoastra, inclusiv de modificare a Constitutiei!

  Nu uitati de dezvoltarea ECONOMIEI. Caci miile de tineri au nevoie de perspective AICI, in TARA!…

  Dumnezeu sa va dea sanatate si CURAJ in continuare!

 26. pt dna Pavlicenco
  In linii mari sunt de acord cu ce spuneti in ultimul comentariu. Fac totusi cateva precizari. In cazul dat, nu cred ca este binevenita comparatia dintre RO si MD, caci asupra RO nu planeaza deloc pericolul comunist si nici macar al unui Vadim Tudor. Totusi, daca nu gresesc, C.Antonescu a declarat ca PNL va fi/face opozitie RADICALA fata de PD-L. Sper sa nu faca o asemenea opozitie PNL-Moldova fata de AIE.

 27. D-na Pavlicenco,

  Va doresc succes rapid si total in vederea unificarii in jurul PL.
  Nu pierdeti vremea!
  Rusia se pregateste de razboi!
  Si-ai „baricadat” ambasada deja!

 28. Sunteti smecherita, dna Pavlicenco! Si unde bateti! Nu cred ca imperiecherea gruparii Untila cu MAE e mana premierului. Uitati-va ce izvoraste din Petrenco. Nici nu au trecut o suta de zile a actualii guvernari si acesta a pornit-o cu critica „constructiva”. „Doame, pazestene de asa prieteni, de dusmani ma pazesc singur!”. E si cazul PNL si MAE. Ultimul partid a torpilat AIE, sa fim constenti de faptul acesta. DVS ati pus umarul la dezbinarea AMN, stiti bine! V-ati certat cu Utila ca in aceste zile sa-i faceti ochisori. Referitor la PL. Ponderea acestuia e in crestere. Referitor la PLDM ca un partid-stat. E un fals constient. In politica basarabeana mai sunt rechinii PCRM si acestea mai influenteaza opinia publica, afirmatia aceasta miroase rau de tot. Pot sa o afirmi in raport cu Edinaia Rosia din FR, iar in RM situatia e de alta natura. Vai de grigile PLDM si a lui Filat! Voronin, da, a avut un partid-stat, Filat la moment – nu. Sunt prea multe contrapirghii, inclusiv si in AIE. In cazul MAE si PNL concluzia e una. Sunteti partide opericuloase pentru destinul RM si e necesar sa va retrageti. Nu v-ati manifestat cu nimic (dovada sunt si rezultatele in parlamentare) si acest material al DVS plin de venin.

 29. Partidul Comuniştilor este în scădere, Partidul Liberal Democrat din Moldova este în creştere spectaculoasă, Partidul Democrat, Partidul Liberal şi Alianţa Moldova Noastră sunt în creştere nesimnificativă. Aceasta este principala concluzie a unui nou sondaj de opinie, făcut public azi, 15 ianuarie.

  Sondajul relevă că dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, PCRM ar acumula 25,3%, PLDM – 19,7%, PDM – 15,6%, PL – 9,3%, AMN – 4,5%, iar celelalte partide ar acumula sub 3%… SE CAM DUC LA VALE COMUNISTII . HEGEMONIA PCRM A LUAT SFARSIT ! IAR INTRE TIMP A AVUT LOC LOC TRECEREA CELOR 4 PARLAMENTARI LA M.U. DE ACUM SA VEDETI PLECARI DE LA COMUNISTI …

 30. BOALA PARTIDELPOR DE DREAPTA DIN MOLOVA : OPOZITIA „CONSTRUCTIVA” UNUL FATA DE ALTUL .. in consecinta : dezbinare si dusmanie unul fata de altul in loc de fuziune si conlucrare pentru o cauza nationala comuna.. mai trebuie sa treaca timp pentru ca sa le vina mintea la cap .. sau poate sa moara generatia aceasta opozanta si,”constructiva’, care lucreaza „distructiv” cu lozinci constructive….

 31. … SI SONDAJUL DE MAI SUS NE ARATA CLAR CA TOATE FORTELE EXTRAPARLAMENTARE DE CENTRU-DREAPTA SI DREAPTA , TREBUIE SA SE STRANGA DE URGENTA IN JURUL P. LIBERAL … MULTI BOLSEVICI SI „MOLDOVENISTI” AR DORI DISPARITIA PL . LE STAU GHIMPU SI CHIRTOACA , CA UN OS IN GAT … NUMAI CAND ADUCE VORBIRE PRESEDINTELE GHIMPU DE LIMBA ROMANA SI II APUCA PE DERBEDEII RUSOFONI SAU FILO-RUSI TRANSPIRATIILE SI TUSEA MAGAREASCA .

 32. doamna Pavlicenco.. mi-ati raspuns la o postare a mea , ca daca nu sunteti la guvernare ,atunci sunteti in opozitie .. N-AVETI DREPTATE ! Ati putea fi in opozitie , daca ati fi un partid parlamentar si n-ati intrat la guvernare .. Partid de opozitie cu adevarat este PCRM , partid parlamentar , care nu guverneaza.. PNL-ul nu este nevoit si n-are niciun motiv ca se catalogheze partid de opozitie , ar fi mult mai bine pentru un partid de dreapta , sa sustina partidele de dreapta din parlament pentru a guverna si mai bine tara ., pentru binele tarii .. . caci opozanti sunt deja prea multi , si o sa pierdeti si ce s-a mai castigat in 2009 cu atatea opozanti , fara numar ,din toate partile, fata de AIE.. deaceea cred ca iarasi ati dat-o-n bara ..

 33. DACA NU ERAI IN MAE D-NA PAVLICENCO MAE AR FI LUAT PESTE 7%.MULTI AU SPUS DE CE ATI LUATO PE ASTA IN PARTID VETI PERDE FOARTE MULT SI ASA A FOST,
  SORY,,,,ASTA ESTE ADEVARUL.

 34. Pentru Ioan Andi
  Imi cer scuze de replica, nu t-am inteles gindul exprimat, te rog nu te supara.

 35. CE TOT IL COPIATI PE PETRENCU IN TOATE ACTIUNILE CE NU AVETI ECHIPA CARE SA AIBA PROPRIA VIZIUNE ASUPRA EVENIMENTELOR CARE SE DERULEAZA IN R.M.
  MAE SA DECIS SA NU PARTICIPE LA ALEGERILE DIN 29 IN FAVOAREA AIE-ATI FACUTO SI VOI PESTE 1 ZI.
  MAE -CRITICA ERORILE FACUTE DE AIE O FACETI SI VOI A 2 ZI.
  MAE SE UNESTE CU UNTILA -VRETI SI VOI A 2 ZI
  UNDE VA ESTE PUNTUL DE VEDERE PROPRIU- NU SA REPETATI CEIA CE FAC ALTII DAR SA PROMOVATI VOI IDEI NOVATOARE DOAR SINTETI UN PARTID .

 36. CE FEL DE OPOZITIE POTI FI DACA TIAI DAT VOTUL PENTRU AIE.
  EI NU AU NEVOIE DE OPOZITIE DAR DE SUSTINERE,
  AIE FITI TARI NOI SINTEM CU VOI . NECATIND LA ACEIA CA VA ATENTIONAM GRESELILE COMISE VA SUSTINEM IN CONTINUARE . AVETI UN SINGUR NEAJUNS PREA INCET VA MISCATI.

 37. Daca comunistii Munteanu, Tkaciuk, G. Petrenco si Voronin au profitat din greu de spalarea creerelor de catre regimul comunist, ar fi corect ca ei sa fie trasi si la raspundere pentru crimele regimului. In caz contrar poporul va proceda ca in Romania ii va executa ca pe tirani. Tiranii se sinuncid deseori…
  Locul tiranilor este puscaria ori cimitirul. Tiranii nu se reeduca din cauza nivelului jos de gindire. Ei deobicei sunt bolnavi mintal. De ce pina in anii 90 in Moldova n-au existat Academiile de Politie, Militara, Arta, Teologie, Stiinte Politice, Economice si a.m.d… Acesti reprezentai al comunismului trebue sa fie inchisi pentru politica lor contra cetatenilor Moldovei. De ce pina in ziua de azi Tkaciuk nu este condamnat ca ne pine o limba politica care contavine stiintei si istoriei. Daca el sincer vrea limba moldoveneasca atunci ca contribue ca toti moldovenii lui Stefan cel Mare(si din Romania) sa decida politica si limba moldovenilor. El incurca moldovenii cu basarabenii, mai bine zis separa moldovenii lui Stefan cel Mare. Tkaciuk duce o politica contra moldovenilor in esenta. Comunistii in puscarie pentru crime contra umanitatii. Cine a separat Europa, Germania, Romania, Corea, Moldova …

 38. UNIRE MOLDOVENI ! contra comunismulrui, contra ursului rusesc. Nu suntem inca o democratie libera ca sa putem jongla cu diferite pardidute nationale. Nu inca si nu cred nici in viitor. Caci suntem mereu sub cizma ruseasca. Numai Unirea ne va salva ! Lasati ambitiile personale ! NUMAI ROMANIA MARE NE VA SALVA !
  N.B.
  1.daca nu ma insel, dupa cel de-al 2 razboi mondail, In Germania a existat un plan Marshall, ajutor financiar SUA.
  2. In Chisinau exista multe programe internationale de propagare a micului business: PNUD, prin ambasade, USAID /SUA/. etc, cautati-le si veti beneficia de ajutor si uneori si de sunsidii financiare. Sunt multe. cautatile !

 39. NU INCURCATI NUMELE DE FAMILIE PETRENCO-ESTE COMUNISTUL ; DAR PETRENCU-ESTE DIN MAE

 40. Vă înţeleg şi nu vă acuz.
  Am şi eu multe obiecţii, dar…
  Jeluimaşi şi n-am cui…

  Măria sa – dictatul

  Chiar în prag de Anul Nou,
  Când porniră cu uratul,
  Se sfârşiră şi dictatul
  Peste ani buni de toc show.

  Poporul – monocolor,
  Răsuflară mai uşor,
  Că-n sfârşit pot să-şi aleagă
  O culoare dragă.

  Şi formând un curcubeu,
  Printre ei fiind şi eu,
  Crezui că e vremea mea,
  Parcă bine, dar păzea,
  Că ieşiţi din comunism
  Intrarăm în cumătrism.

  Tată, mamă, soră, frate,
  Soaţă, soţ, unchi şi mătuşi,
  Veri, cumetri şi… toţi aduşi
  Şi-nscăunaţi în fotolii afânate.

  Unii râd, alţii bocesc,
  Pleacă-un trib şi vine altul,
  Dar măria sa – dictatul
  Parcă-ar fi ceva firesc.

  Mă întreb: – Să fie-o boală?
  Cumătrismul ăsta care,
  Persistă în fiecare, care,
  Face din funcţie – gală.

  A trecut de Anul Nou,
  Iar noi, patrioţi adevăraţi,
  Suntem tot într-un toc show,
  Dar – tărcaţi.

  Vremea vine, vremea trece,
  Pleacă-un neam şi vine altul,
  Dar măria sa – dictatul,
  Nicidecum nu vrea să plece.

  15 ianuarie 2009

 41. PNL va face un pic mai putin de cit a facut Volodhia. Numai lozinci de oameni prosti.

 42. PCRM, pe citul lor, au declarat ca cine ridica tarifele la energie se ocupa cu genocid. Deci Rusia, ridicand tarifele la energie Moldovei, organizeaza un genicid contra poporului basarabean. Tot ei au zis ca FMI cand ne dau credite ne impun conditii. Este un lucru normal. Daca PCRM vrea sa ne dee un credit fara conditii, Filat cu placere il va accepta. Cand Moldova va da credite FMI, atunci Moldova va impune conditii FMI. Fara credite dupa experimentele comuniste este ceva imposibil de-a supravetui. PCRM dezinformeaza masele, deci trebue interzis.

 43. Pt valenta

  Chiar ma amuzati. Adica au intrat la guvernare partide care au cheltuit milioane in alegeri si imi solicitati mie materiale instructive pentru promovarea culturii businessului? Adica, PNL de asta trebuie sa se ocupe? Are finantare PNL de la Guvern sau cum? Am eu, in afara de cuvint, putere mai mare sa dobor comunismul? Dispun de edituri, de oameni care roiesc in jurul meu si nu stiu cum sa editeze brosuri? Oare asta nu e treaba editurilor, a ministerelor care au menirea sa ii sprijine pe oameni sa extinda sectorul privat?

 44. Pt RM

  Da, e adevarat ca sintem foarte pasivi public. Avem site, eu am blog, ne intrunim, discutam, dar nu avem finantare pentru activitati. Insa de saptamina viitoare vom da o prima conferinta de presa privind bilantul Guvernului la o 100 zile de activitate, vom lansa niste idei, cum a fost cea de condamnare a crimelor comunismului, care, iata, a intrat in decret prezidential.

  Noi credem tottal altfel. Credem ca prin atitudinea noastra lucida fata de AIE le vom face un bine, pentru ca le vom spune unde credem noi ca gresesc. Si poate ca nu vor gresi si comunistii nu vor profita de asta. Nu putem intari partidele de dreapta, pentru ca e preocuparea lor. A noastra este sa ne consolidam noi.

  va bateti cap in cap cu propriile opinii. Pe de o parte spuneti ca ne grabim, pe de alta parte spuneti ca sintem foarte pasivi. Treaba cu mandatul de 4 ani depinde tocmai de faptul cum vor gestiona situatia pina la 16 iunie, pina cind, daca nu se schimba situatia, trebuie sa se anunte alegeri anticipate. Si eu cred ca vor fi, pentru ca pozitia PLDM-PD-PCRM este alta decit pozitia PL-AMN.

  Am solicitat public o consolidare a fortelor de dreapta in jurul PL. daca nu vor, inseamna ca nu va fi. De acord legat de suspiciunile pe care le-ati formulat. De acord si cu pierderea sustinatorilor, daca ne apropiem de cine ati spus. Nu mai vrem sa fim pasivi.

 45. Pt Valenta

  Aveti atitea propuneri bune, trimiteti=le lui Filat, Ghimpu, Lupu, ca sa le ia in vedere la guvernare.

 46. Pt NINA GONTA

  Dusmania si dezbinarea dintre partidele necomuniste vine d ela aroganta celor mari si tari, supranumiti debarcatori. Restul – e reactie si e bine ce exista. Ca nu se poate sa ii demolei pe autorii unor niste practici urite si sa le continui cu alti autori, zisi noi, dar de fapt, „nenoi”. Fuziunea si conlucrarea pentru o cauza nationala comuna se fac prin vointa reciproca, prin nedebarcare si prin onestitate, insa in spatele partidelor de azi stau interese dubioase. Timpul le arata pe toate. Stati linistiti – generatiile care vin sint la fel – exemple sint chiar actualele partide de la guvernare. De opozitia comunista nici nu spun.

 47. Pt Bacia

  Va autoflagelati? Bravo!

 48. Pt Europa

  Asta spunem si noi – comunistii vinovati sa fie trasi la raspundere. Sau asteptam ca ei sa se „ociuhaiasca” si apoi, din nou, sa nu-i poti trage la raspundere?

  Am spus in campania electorala, fara frica: Comunistii sint criminali si trebuie sa stea la puscarie. Dar pentru a-i baga la puscarie trebuie sa nu fii cumatru cu Tkaciuk si cu Oleg Voronin, sa nu te temi de ei, sa nu ai „shuri-muri” cu ei, sa nu ai un interes comun cu ei impotriva altor partide, sa nu ai prieteni in Rusia, sa nu ai prieteni in Moldova prorusi si protransnistreni, sa nu fii sau sa nu fi fost prieten cu Lucinschi ce a stat si mai sta in spate, sa nu fi luat bani, ca partid necomunist, de la Sevciuk din Tiraspol si multe altele. Ghici, care e acets partid care nu-i poate trage pe comunisti la guvernare?

 49. Pt Bacia

  Care Volodhia – Vladimir Filat sau Vladimir Turcan?

 50. Ana,

  iti recomand insistent sa vezi daca nu ai gresit blogul. Te-ai plictisit cumva pe site-ul MAE?

  Tocmai pt ca ti-ai dat votul si ceva nu-ti place, treci in Opozitie, pentru ca ai avut incredere, dar vezi ca ai gresit. Si stii cine persista in greseala? Corect: incapatinatii, ca s anu spunem naivii sau, si mai rau, prostii. Or, o fi noi naivi, dar nu chiar prosti…

  Au nevoie EI de sustinere – sustine-i, care e problema? Pina acum nu asta ai facut? AIE te-a auzit, a inteles sa fie tare (la ce?) si a lesinat de bucurie ca Ana ii sustine. Ana, in romana nu exista cuvintul „necatind”.

  Iata vezi, daca vei gindi o secunda in plus vezi bine si corect: se misca incet AIE-ul tau…

  SI PRIVIND COPIEREA MAE.

  Chiar e bine ca ai abordat acest aspect.

  In campania electorala PNL a vrut s amergem cu un mesaj proNATO, dar MAE nu a vrut. PNL ar fi vrut s amergem cu mesajul „unirea cu Romania”. Analistii adusi de MAE au spus ca nu e bine.

  Iesirea din CSI, la fel, nu era prea acceptata de MAE.

  Dupa alegeri, MAE iese cu pichetare pentru iesirea din CSI, apoi – cu NATO, acum, dupa ce am materiale pe blog, pe site, un concept de Uniune Interstatala Romania-Republica Moldova, iata va iesi si MAE cu mesajul unirii cu Romania.

  Draga mea, cine pe cine copie? Toata vremea MAE a copiat PNL.

  Intii PNl s-a inscris in cursa de la 29 iulie si mai intii PNL s-a retras din cursa. Nici asta nu stii Ana? Asculta, iti recomand insistent s amergi sa te odihnesti, poate iti revine memoria.

  Stai linistita si in privinta lui Untila – nimeni nu vi-l fura. Tineti-l bine sa nu va debarce.

  Tot noi am promovat si am depus, in Parlamentul trecut initiativa de condamnare a crimelor comunismului, tot noi pledam pentru Legea lustratiei. Sa ne spui tu noua de idei inovatoare? Nu ne distra, ca avem de lucru serios.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *