Ghimpu si Filat au citit despre Craciunul rusesc in „Timpul”?

Motto din articolul reprodus in foto in continuare: „„Patriarhul de atunci, Tihon, s-a dus la Lenin să-i ceară acceptul (menţionăm că, deşi Biserica era declarată oficial separată de stat, ea nu putea lua nicio decizie importantă, fără per­misiunea ateiştilor comunişti). Atunci demolatorul principal al locaşurilor sfinte i-a răspuns Patriarhului cu cinismul care-l caracteriza: „Lăsaţi-i pe cei intoxicaţi de opiumul credinţei în Dumnezeu să sărbătorească mai întâi Anul Nou (Revelionul), apoi să cinstească Naşterea Fiului Domnului (Crăciunul)”. Ateiştii lui Lenin, prin aceasta, au dorit să minimalizeze importanţa acestei sărbători religi­oase. Lăsând-o intenţionat după Anul Nou, ei ştiau prea bine că, la trecerea dintre ani, se va bea mult şi se va mânca copios, nerespectându-se postul integral. Sau, vorba eroului nostru: după ce se va da „cep la veselie”… Această decizie a lui Lenin a fost ţinută în secret de KGB timp de peste 70 de ani şi a apărut la lumină abia în timpul dezgheţului gorbaciovian…”

Imag062Am auzit la Pro TV ca Ghimpu si Filat vor fi la Biserica alaturi de credinciosii din Republica Moldova, 396x292_3381care sarbatoresc pe stil vechi aici Craciunul. Nu ma apuc sa judec, desi pentru mine e de mirare – daca e asa – de ce acest lucru se afiseaza? Inteleg “perfect” interesul “sincer”, ca sa nu-i spunem “electoral”, – de a fi alaturi de “norodul tau”, insa cred ca a venit si timpul ca, dupa alungarea (oare?) de la putere a comunistilor, aceasta populatie a noastra, atit de manipulata pina acum, sa fie ajutata sa inteleaga – odata cu venirea, parca, a fortelor nationale, democratice, “proeuropene” la guvernare, ca lucrurile stau altfel. De aceea, ma intreb simplu de tot – au citit oare Ghimpu si Filat articolul postat in continuare, sub forma a patru fotografii, din “Timpul”, intitulat „Incapatinare bolsevica sau Inventia omului contra Creatiei Domnului”

L-am cautat pe site-ul publicatiei, dar nu l-am gasit. Daca cineva il gaseste, voi fi recunoscatoare sa-mi dati linkul.

Imi cer scuze pentru plasarea mai neindeminateca a fotografiilor cu texte, care trebuie citite dupa coloane – de sus in jos primele doua foto si de sus in jos urmatoarele doua.

CIMG1490CIMG1458ghimpu la craciunCIMG1473P.S. Am postat acest ultim fragment de articol dupa ce am urmarit la M1 transmisiunea in direct a slujbei bisericesti de Craciun rusesc in Moldova, cu Mitropolitul Chisinaului si „al intregii Moldove” (dupa „vseia Rusi”, dar si cu gind spre Moldova de peste Prut, poate si spre teritoriile romanesti date Ucrainei…), la care i-am vazut pe mai multi actuali demnitari, inclusiv pe premierul Filat si, mai ales, pe vicepremierul „european” Iurie Leanca, asistati de ministrul Anatol Salaru si ministrul apararii, cel cu multe studii prin Occident. Printre crestini l-am mai observat pe ministrul de interne Victor Catana, dar si pe triplul Presedinte Mihai Ghimpu, pe care, nu stiu/sau stiu de ce M1 l-a aratat foarte putin si nu i-am prins o foto, postind-o mai tirziu, preluata de pe www. jurnaltv.md, el stind chiar „in norod”, nu ca ceilalti, postati ceva mai la o parte, mai aproape de altar, de Vladika si de Domnul. Ghimpul inca nu este „preferatul” M1, fiind aratat o singura data…

Mi-am amintit de timpurile foarte recente – cind venea Voronin cu toata trena si se ruga cu luminarea in mina… In primul rind, toti stateau frumos incolonati linga „papa”, spre deosebire de democrati, care nu au stat in echipa, pentru ca, probabil, nu se stie cine e mai mare (ca sa nu spun – cine e „papa”) – Presedintele interimar sau primul-ministru…

Iata, si aici, s-a vazut fariseismul comunistilor. Voronin trebuia sa vina si acum, ca lider al opozitiei, sa fie alaturi de Vladika, cel care le povestea astazi celor 80 la suta de romani manipulati ca „la Moscova s-a schimbat Patriarhul…”, sa-i multumeasca lui Vladimir Cantarean ca i-a asigurat 10 ani de prostire a cetatenilor RM, imbinind, cu succes, comunismul si credinta. Acum, a venit rindul sa ii prosteasca, in continuare, democratii si liberalii.

Este un aspect, pe care il tratez ca unul important – guvernarea necomunista ar trebui nu doar sa ii priveasca, intr-un an electoral (?), pe oamenii manipulati ca pe voturi, ci sa se gindeasca la o pozitie noua fata de mai multe lucruri definitorii in multtrimbitata schimbare – ce facem cu Mitropolia Basarabiei – „pe asta nu o vizitam la Craciunul pe stil nou, ca e cam „romaneasca”? Si mergem sa fim, din calcul electoral, alaturi de moldoveni, care sint mai multi, ca materie de aiurit si buimacit in alegeri si, deci, sint o materie mai atractiva? Ca ceilalti, care merg la Mitropolia Basarabiei, ne vor „intelege” si asa, de ce umblam prin doua luntri… Nu ati vazut cum primul Parlament democratic a venit „cu hurta” in PLDM (nu in PL…),  prin promisiunea de a le da pensii ca la toti deputatii?”

Foarte frumos ii sta lui Iurie Leanca, cel care se pretinde a fi „cavalerul integrarii europene”, alaturi de Mitropolitul Vladimir, cu Biserica maldavineasca integrata in cea ruseasca a lui Kirill…

Vitalia Pavlicenco

Craciun1

Craciun2Craciun3Craciun4

Loading Facebook Comments ...

180 Comments

Add a Comment
 1. Pt drACro

  Acum, va inchiputi cum se pot face, din atitea istorii dramatice personale, Memoriale ale durerii basarabene? Toate sfaturile merita sa fie luate in seama. Mersi.

 2. Pt alo

  Multe se pot discuta, dar voi spune mai putin: un partid nu poate lauda un alt partid. In olitica nu exista filatropie. Am facut filantropie sa dam jos comunistii, nu sa colaboreze unii dintre ei cu comunistii si sa le dea bani bolsevicilor antiromani sa, pentru diferite trocuri, ori cu cumatrii de la comunisti, ori cu tkaciuci, olegi voroninin, lecisanupru.

  Jumatatea mea de contributie a fost. Nimeni in afara de mine nu a spus deschis, in Piata Marii Adunari Nationale, ca si la PRO TV ca nu trebuie permis comunistilor, aflati ilegal pe arena politica, sa participe la alegeri si „Comunistii sint criminali si trebuie sa stea la puscarie”. Si i-am sprijinit pe cei ce au format AIE. Inainte de alegeri am avut opinii sa sprijinim PD, pentru ca PL, PLDM si AMN sint infumurati si nu vor sa coopereze cu PNL ca „PNL e bun, dar Pavlicenco e rea”. A spus-o cam in acest sens Filat la PRO TV si se hlizeau cu totii la emisiunea Lorenei Bogza. Dupa alegeri au cooperat si am stiut ca asa va fi – cu PD-istii. Ei, iata, am trimis de doua ori scrisori de dialog, cooperare cu PL, PLDM, AMN, PD si, de fiecare data, au raspuns doar cei de la PD. Nu vor sa discute, sint infumurati, pai eu vreau sa va spun ca arogantii nu au facut multa treaba niciodata pentru nimeni. Eu am votat pentru cooperare, impacare, pentru solidarizare, nu pentru „noi la putere”, iar voi sinteti straini si nu va primim la treuca… Nu ne trebuie treuca, ca noi avem cuvintul, mai puternic decit orice treuca…

  Deci, in algeri, am trecut peste toate frustrarile si supararile de dragul interesului de rasturnare a comunistilor si i-am sprijinit, Filat mi-a multumit, spunind ca „putini au facut ce ai facut tu”. Acum, insa, cum am spus, imi vineaz aoamenii si asta m-a suparat, pentru ca daca le place cineva de la PNL, trebuie sa discut cu echipa de conducere. Nu-mi place pirateria si de aceea nu voi tacea. Repet: presa, intelectualitatea si Opozitia trebuie sa critice. Asta voi, alegatorii, trebuioe sa apreciati ce e bun si ce e rau. daca nu v-am convins – priviti in Romania – ati vazutr d emulte ori conferinte d epresa in care Opozitia sa laude Puterea?

  A fost jumatate. Mai mult nu merita. Noi nu participam la guvernare si avem interesul sa intram data viitoare, intr-o foirmula sau alta, in Parlament. Acum, daca ei guverneaza sas sau altfel si lumea e suparata, de ce PNL trebuie sa raspunda si pentru cealalta jumatate? Adica, adusi la guvernare (1), apoi guvernind prost (2). Noi trebuie sa aratam, ca toata presa, intelectualitatea si Opozitia, ce e rau si ca nu vrem sa raspundem pentru asta.

  Legat de 7 aprilie. Va multumesc. mi-ati sugerat sa scriu un articol despre asta si-l voi pregati in aceste zile si voi cita acest alineat al Dvs.

 3. alo-alo. Un multumesc frumos pentru explicatii. Colaboratori suntem toti aici. Colaboratori al blogului Doamnei Pavlicenco. O seara cat mai frumoasa.
  Pentru Romanul. Referitor la ” basarabenii au un sentiment straniu, de apartenenta.. ” nu este nimic straniu. Nu e altceva, decat un sentiment de mahala in sens bun, foarte uman si inocent. Fratele meu imi este mai aproape ca verisorul, varul e mult mai aproape ca vecinul, vecinul si prietenul din copilarie imi este mai aproape ca orcare amic din cartier etc. Imi aduc aminte cum mergeam vara copii la tabere pioneresti, eram toti din Chisinau, or acolo reuseam sa ne impartim in „grupuri de interese” cei de la rascanovka, botanica, posta veche, etc. eram toti divizati. Dar odata aflati in exterior, toti chisinauenii se uneau. E ceva instinctiv, impins de sentiment de interese or cel de a supravetui. Sa-i luam pe italieni in america de nord. Toti sunt impartiti pe criterii de regiune si chiar de mahala. Nu mai vorbesc de dialectele care ii separa. Chinezii? Ne oprim aici. Eu as zice ca romanii sunt cel mai putin afectati de aceasta problema.
  Or basarabenii de astazi care se aduna in grupuri in romania or in alte tari si fac „diaspore”, unde se aduna, beau vodka, asculta ala pugatchiova, vorbesc si injura ruseste este o consecinta a ocupatiei rusesti. Zombies. E muuuult de vorbit. Am scris si nu odata pe acest blog. Nu mai vreau.

 4. pavliceno! straniu ca inca pavlicenco da nu pavlicencu! esti mizerabila! mine am sa-ti explic de ce. desi, de ce trebuie sa explic ceva unora care sunt vinduti!? pentru bani sau de buna voie! ce conteaza? daca esti asa tari, intoarce bani de deputatie poporului asta, al Moldovei. pentru 7 ani! si duti tu in … adica in ruminia ta!

 5. Moldova nu e Tara ta! ruminia e hleoaska in care te vinzi!

 6. ……ce sa mai scrii, vezi pe basia

 7. Sa facut 1 pas craciun pe stil nou 25 decembrie. Deja copii nascuti din 2006-2007 incoace si pe viitor vor sarbatori numai pe 25. Noi care am sarbatorit ani intregi pe stil vechi, si care avem stima de casa parinteasca, bunei, bunici, care am umblat cu colinda pe 7 ianuarie nu ne este prea usor sa sarbatorim concret pe stil nou. O sa ne ia timpul minim 1 generatie -2 pina sa trecem pe NOU, si asta daca nu se va crea iar vreo USSR.
  P.S. Sincer eu am asezat cadourile copiilor 24 decembrie seara sub bradul de Anul Nou cu toate ca trebuia sa „anin” undeva niste ciorapei, manusi 🙂 macar ca nu am camin, soba in apartament. Fata mai mare 4 ani ma intrebat de ce Mos Craciun (atentionez copii mei deja stiu ca este numai Mos Craciun si nu „Mos Gerila”) vine anul asta inainte de Anul Nou si nu dupa, la care iam raspuns ca pina acum intirzia insa de acum inainte va veni numai cu 5 zile inainte de Anul Nou…

 8. HO BAI VASILE, CA DAI CU OISTEA IN GARD, OARE DAI CU CAPUL IN ”C..R”?. Ia uite in oglinda !!! ce vezi om sau bou rus care ii dai voie in casa da Vasea se catara pe masa !!!

 9. Nene Vitalie… Vezi ce ne fac copii? Vezi ce intrebari „incuietoare” ne pun?

  Din punctul meu de vedere, ca sarbatoresti Craciunul pe stil vechi sau pe stil nou, nu ma deranjaza nici cat negru sub unghie! Craciun sa fie! Si pentru tine, si pentru mine! NU asta e samanta discordiei!

  Totusi, am o mare „nedumerire”!

  Spui ca, citez:
  „atentionez, copii mei (fata cea mare are 4 ani – sa-ti traiasca!) deja stiu ca este numai Mos Craciun si nu “Mos Gerila”!”

  De unde stia fata cea mare – de 4 ani – de “Mos Gerila”?
  Nu de alta, dar eu am stiut numai de Mos Craciun, PORECLIT si “Mos Gerila”. Si vorbesc de mijlocul anilor ’60, cand… intelegi?

 10. Ea nu stie de „Mos Gerila”, stie numai de Mos Craciun, tatal ei stia condva numai de „Mos Gerila”. Ideia e ca tatal nu a transmis mai departe odraslelor sale de „Mos Gerila”.

 11. EugenRO cred ca sunteti din Romania unde parintii D-stra, sau insasi D-stra nu ati fost zombati cu dealde „Mos Gerila” macar ca era un nene Ceausescu.

 12. Apropo d-le EugenRO multumesc p/u sa-ti traiasca, asemenea si ai d-stra, si d-stra sa traiti sa infloriti ca merii ca perii…

 13. # 8 January 2010, la 18:06

  pavliceno! straniu ca inca pavlicenco da nu pavlicencu! esti mizerabila! mine am sa-ti explic de ce. desi, de ce trebuie sa explic ceva unora care sunt vinduti!? pentru bani sau de buna voie! ce conteaza? daca esti asa tari, intoarce bani de deputatie poporului asta, al Moldovei. pentru 7 ani! si duti tu in … adica in ruminia ta!
  # vasea spune:
  8 January 2010, la 19:07

  Moldova nu e Tara ta! ruminia e hleoaska in care te vinzi!

  VASEA, NU TI LASA, TRAJI TARI, MAMA….. MAI TARI SI AUZI TATI, DA’ VEZI SA NU-IT PLEANEASCA SHIV… AI GRIJA LA SANATATI, CA DAC’ PATESTI SHIVA, SHI NI FASHEM NOI ASTITA TRI PATRU CARI MAI RAMANEM ?

 14. Vitalie,

  Da, sunt din Romania!

  Regimul comunist – sa-i spunem si prosovietic – din Romania a incercat sa-l omoare pe Mos Craciun, zomband cu dealde “Mos Gerila”! N-a reusit! Nu ma intreba de ce!

  Tot regimul comunist din Romania a incercat sa ucida credinta. N-a reusit! Nu ma intreba de ce! Sub regimul comunist m-am casatorit religios! Fara nici un fel de repercursiuni!

  Acum o sa te intreb: de ce sub un acelasi regim comunist, moldovenii si-au pierdut identitatea, limba, dorintele?

  Eeee! ca bine zici! Sa ne traiasca copiii! Poate ei… candva….

 15. Mult respect pentru Dna Pavlicenco de mai odinioara, iar acum chiar ca o da in bara pe zi ce trece. Am o impresie, ca Dna Pavlicenco este suparata foc pe toti si pe toate, fara exceptii. De fapt, asistam la o opinie extremista, ultranationalista, care, din start nu are nici un sort de izbanda. Este bine, ca avem si astfel de idei in societate, si, apropo, chiar e foarte bine, caci nu lasa de darvala inteligentimea, educatia si cultura acestui popor. Dar, din pacate, se toarna apa la moara comunistilor, nedandu-ne seama, ca cele mai multe foloase le trag ei de pe urma ponegririi aliantei. Fatul nici nu a incercat sa pape pireu, iar Dna Pavlicenco deja doreste ca el sa roada oase. Nu, Dna Pavlicenco, nu sunteti nici pe departe patriot al romanilor din Basarabia, sunteti patriot doar al PNL si al doctrinelor voastre. Deodata ce avem nevoie ca un suflu de aer proaspat in plamani de aceasta alianta, pentru a stopa urgia bolsevica, pentru a stopa teroarea si debilizarea in continuare a romanilor basarabeni, chiar ca trebuie sa ii sustinem cu trup si suflet pana la capat. Dstra aveti ce aveti cu ei, nu stiu, poate nu au dorit sa va ia cineva in echipa, ati criticat comunistii, acum criticati alianta, pe cine veti critica maine, Dna Pavlicenco? Si oare nu este timpul sa va redirectionati critica cu sagetile in alta parte? In fine, despre Craciun. Sarbatoresc cu familia Nasterea Domnului pe 25 decembrie. Parintii nostri sarbatoresc pe 7 ianuarie. Asa este de acum de decenii. Am incercat sa le explic, sa ii induplec, sa le aduc argumente forte, etc, nimic nu a mers. Ce facem acum, Dna Pavlicenco? Sa ma dezic de parinti si de socri? Pai, la spusele Dstra, doar asta mi-a ramas. Si atunci, ce sa fac, sa nu mai vorbesc pana la moarte cu ei? Chiar sunteti penibila, ma iertati, stimata Doamna!

 16. Pt vasea

  Pina acum te-am luat pe dumneata in serios, acum vad ca esti bolnav la cap ca toti comunistii de unde provii, la sigur. Nu mai meriti nici un raspuns, dar meriti sa fii trimis la gunoi.

  Si nu doar ca raspuns. Numele meu de fata este Vangheli. Ruda mai indepartata a scriitorului pentru copii Spiridon Vangheli, mama mea i-a fost invatatoare. Numele d efamilie al sotului, din Puhaceni-Bulboaca (azi Anenii Noi) este Pavlicenco. Sotul meu ca membru al Uniunii Scriitorilor, semneaza si cu pavlicencu. Eu nu am acceptat asta, pentru ca asa imi sint documentele, asa m-a prins timpul, nu ma revopsesc si nu-mi este rusine de numele meu d efamilie caruia i-am dat respect.

  Nu m-am vindut niciodata nimanui. Daca vreau si asa imi pare mie, il critic dur pe Basescu si inca il voi critica. Daca nu-mi place Filat sau Ghimpu – spun sincer ce cred. De comunisti nici nu spun – am batut in ei 10 ani la rind. Tocmai asta nu place, insa, cum spunea un roman din basarabia, nu sint o bancnota de 5 dolari sa plac la toti. Du-te, vasea, si clateste-te pe cap, mai toarna apa rece ca te-ai prea infierbintat.

  Moldova e al doilea stat romanesc. Si Romania e a mea, si Moldova e a mea. Moldova nu e a rusilor si nu e ruseasca sa ma alungi dumneata, un pezevenchi ratacit.

 17. Igor ,

  Nu, bre! Cine zice sa te dezici de parinti? Poti sarbatori Craciunul asa cu iti dicteaza constiinta ta, si-l poti sarbatori asa cum dicteaza constiinta parintilor tai.

  Cu parintii tai ai voie sa te contrazici cat vrei pe teme politice! Poti sa nu le vorbesti cat timp vrei tu pentru faptul ca nu sunt de acord cu tine!

  In rest, „amici” sau „inamici” tot parinti sunt!

 18. Pt Vitalie

  Si frumos, si adevarat. Dar ma suna azi un prieten si chiar ma intreaba: bine, Craciunul fiecare il marcheaza ca o sarbatoare in familie, discret. Daca Ghimpu si Filat, au dat de inteles ca sarbatoresc pe 25 de cembrie, de ce au trebuit sa procedeze ca si comunistii, sa stea linga Vladimir Cantarean, care reprezinta Biserica ruseasca, antiromaneasca, si ei, spasitei, cu luminarile in mina? Sa lase lumea in pace, nu e neaparat sa o manipulezi ca si comunistii, adica alearga dupa publicitate si iubirea poporului, ca vin iar alegerile. Mie asta nu-mi place si de aceea scriu. Am mai spus si ca era cazul de facut niste dezbateri la PRO TV, TV 7, M1, sa se spuna – da, intelegem, dar, treptat, trebuie sa modificam legislatia si sa ne schimbam. Cine sa le spuna adevarul – odata si odata – oamenilor manipulati si de politicieni, si de Biserica rusa, daca nu conducatorii alesi?

  Dar cum a ramas cu Mitropolia Basarabiei? O lasam PPCD-ului, care si-a facut politica si cariera de partid cu ea? Pai acolo sint romanii adevarati, sint intelectualii care merg la Mitropolia Basarabiei – daca macar ar fi fost Ghimpu si Filat si acolo, – ala nu e poporul nostru?

  E delicata treaba asta cu doua Biserici, ca si cu multe altele, dar daca ai mers spre virful puterii, trebuie sa stii cum gestionezi situatiile nu doar prin populism si manipulare, la fel ca si comunistii. Ca dovada ca e o problema este numarul impresionant de comentarii pe blogul meu care, chiar in ultima vreme, sint un record.

 19. Pt EugenRO

  Noi, cei din RM, uneori nu stim exact unii termini, pentru ca nu am avut un context colocvial romanesc. E corect a zomba sau a zombifica? (Corect, insa, e repercusiuni, fara al treilea „r”).

 20. Foarte frumos nume Vangheli dealtfel si Pavlicenco suna frumos. Eu cred ca doamnele ar trebui sa-si pastreze numele de fata, in special persoane publice. Cu atat mai mult ca doua-trei casatorii azi nu mai sunt exceptii unde te trezesti cu trei-patru nume si cu zeci de acte cu nume diferit. Pe scurt-zapaceala, confuzie, birocratie . Eu, spre exemplu, sa-mi gasesc colegele mele de clasa or de facultate, am mari probleme, toate maritate si cu nickname-uri diferit. hehe

 21. ..apropo ascultati in direct la vocea basarabiei despre 7 aprilie.

 22. Pt Igor

  Nu toi cred ca e o opinie extremista si ultranationalista. Si, in plus, are sorrti de izbanda. Dar trebuie contribuit la asta.

  Am explicat deja clar – a tacea doar pentru a nu turna apa la moara comunistilor este daunator. Pentru ca daca taci, nu critici, nu spui ce crezi, se lasa pe tinjeala si astfel, se toarna apa la moara comunistilor. Noi nu trebuie sa fim ca ei. On svoloci, no nasa svoloci – asa fac separatistii transnistreni si rusii.

  Fiecare vede caile proprii pentru „un suflu de aer proaspat in plamani in aceasta alianta, pentru a stopa urgia bolsevica, pentru a stopa teroarea si debilizarea in continuare a romanilor basarabeni”. iata exact pentru asta eu scriu, iar liderii AIE mentin ce au preluat de la comunisti. Pina cum mergea Voronin cu Dodon si Zinica la Biserica, acum merg Filat, Ghimpu si Leanca. sa fie alaturi d epoporul prostit de comunisti, acum numai bun sa fie prostit de liberal-democrati. Asta va place – sa fiti sanatos. Mie nu-mi place.

  Sustineti-i cu trup si suflet pana la capat. Asa ca si pe PPCD… Nu au dorit sa coopereze, e dreptul lor, dar e si dreptul meu sa scriu ce vreau.

  Miine vom vedea pe cine criticam – la sigur pe farisei, egoisti, infumurati, farseuri, delapidatori, fatarnici, antiromani s.a.

  Sagetile mele au fost indeajuns directionate spre comunisti – asta vreti sa spuneti, da? Din pacate, sagetile cistigatorilor nu intotdeauna sint indreptate spre comunisti si iata acum mai pregatesc un articol – de ce nu sint trasi la raspundxere cei care au organizat actiunile de la 7-8 aprilie. Poate ma ajutati cu informatii, cu pareri ori tacem si inghitim? Inghititi cit vreti, numai sa nu inghititi pe urma noduri de regret.

  In fine, despre Craciun. Nu ati reusit sa va convingeti parintii si rudele sa treaca pe 25 decembrie. Ma intrebati ce e de facut. va spun. Stiti de ce nu i-ati convins? Pentru ca la noi e la putere – e cine? Fala si gura lumii, nu ratiunea si bunul simt. Soacra-mea, de 80 de ani, sarbatoreste, de exemplu, pe stil nou, desi, mai inainte sarbatorea si ea pe vechi. Mai ales ca ea o religioasa adevarata, cinta extraordinar si a cintat si in biserica. Iata soacra-mea, de exemplu, este si contra nuntilor noastre pline de fala si de nebun simt. dar tema sta e mai larga. Deci – ce e de facut? E de discutat, inclusiv – si mai ales – in spatiu public. Asta facem. Asta trebuia sa o faca si conducatorii noi, daca sint noi si nu sint vehci. Cine sa sensibilizeze oamenii, sa ii educe, daca nu discutiile la TV, opiniile conducatorilor, schimbul de pareri? Si cind conducatorii merg ca si Voronin la biserica supusa canonic Rusiei, cum e? E pe vechi. dar noi am votat schimbarea. De ce au mers? De interes electoral. Dar striati ca Voronin facea Craciunul pe stil nou, acasa, pe ascuns, la cuscru-sau, Ozea Rusu? Mi-a spus-o un cumatru care louia in zona si i-a spus chiar cuscrul lui Voronin. Dar pentru norod, ca sa il voteze neinformatii, el statea infipt cu luminarea in mina linga Vladimir Cantarean. daca asta s-ar spune la MU ! – cum ar fi cu babutele noastre si cu parintii dumitale?

  Chiar daca dumneata ai incheiat urit postarea, vreau sa spun ca penibili sint cei slabi ca dumneata, care nu vrea sa lupte, dar ii e ciuda pe cei ce lupta sa schimbe ceva. VReti sa mergeti in Europa cu Biserica ruseasca in spate? Numai bine, pentru ca si Lenin e asteptat acolo. Nu l-a dus Voronin in Europa, l-or duce liberalii si democratii…

 23. # Vitalia Pavlicenco spune:
  8 January 2010, la 21:09

  Pt EugenRO

  Noi, cei din RM, uneori nu stim exact unii termini, pentru ca nu am avut un context colocvial romanesc. E corect a zomba sau a zombifica? (Corect, insa, e repercusiuni, fara al treilea “r”).

  🙂 Bine! M-ati prins, la faza cu „repercrusiuni”! Asta sa ne fie marul discordiei!
  La problema cu „a zomba” sau a „zombifica” nu ma bag. Termenul e atat de profund nonromanesc, ca poate fi cum vreti!

  Da’ cu restul ideilor spuse la postul respectiv, aveti ceva de obiectat?

 24. a zomba, a zombifica este o creatie noua ce isi face loc in vocabularul limbii romane.

  Dupa modelul mumie – a mumifica, inclin sa cred ca este corect a zombifica.
  Vezi si fruct – a fructifica, valoare – a valorifica, clar – a clarifica, semn – a semnifica.

  Recomand Dictionarul explicativ al limbii romane pe internet la:

  http://dexonline.ro/

  sau alte resurse interesante la:

  http://www.archeus.ro/lingvistica/main

 25. Pt luca

  Intre altele, sotul meu a fost de acord atunci sa ia numele meu de familie. Dar era inertia birocratica, nu am crezut ca putem infrunta situiatia sa schimbam toate actele. Fiica mea, casatorita in 2006 in Germania, si-a pastrat numele de familie. E mult adevar legat de ce ati spus.

  Ascult la Vocea Basarabiei, dar nu Valentina Cusnir ar trebui sa vorbeasca acolo, nu Vitalia Pavlicenco, ci Vitalie Nagacevschi si Procurorul Zubco. Sau acestia si Cusnir, Pavlicenco, oricine altul.

 26. pt EugenRo

  Parca am raspuns…

 27. Exact. Pe sarmana Valentina Cusnir o auzim de noua luni cum se zbate in van.
  Despre Nagacevschi:. De cand e presedintele acestei comisei, nu l-am mai auzit sa faca declaratii publice. Or inainte a fost foarte activ si prezent. 2. Nici un telefon la VB, nici un mesaj pe bloguri de la cei maltratati(exceptie Matasaru). O senzatie ca evenimentele sunt ascunse de niste forte diabolice. Evident ca foarte multa lume este implicata si f. multe interese.

 28. …la fel m-am saturat sa scriu despre implicarea kgb-ului, care sta la baza.

 29. Stimata Vitalia Pavlicenco,
  Ma flateaza ideea ca ma considerati tanar. As vrea eu, dar… Sunt, cred, cu mult mai batran decat dumneavoastra. Am depasit deja 60 de ani. Daca va referiti la generatiile viitoare va adresati, de fapt, fiului meu si nepotului meu, care poarta, amandoi, acelasi nume ca bunicul si strabunicul lor, nume foarte rar intalnit in Romania ( aproape inexistent ) dar foarte des intalnit in Moldova ( in zona Corbu-Donduseni sunt peste 300 de familii ).

 30. Stimata Vitalia Pavlicenco,
  Cat timp pe teritoriul Republici Moldova va continua sa existe Mitropolia Chisinaului si Intregii Moldove, apartinatoare a Patriarhiei Moscovei si a celor Trei Rusii, biserica ortodoxa de rit slav si de stil vechi, care are sub obladuirea sa 63% din populatia romana a Basarabiei, unirea nu se va vace. Nu Biserica Ortodoxa Romana se va impotrivi in primul rand, ci insusi statul roman, care nu va acepta, in ruptul capului, pe teritoriul sau, o mitropolie ortodoxa apartinatoare unei patriarhii situate in afara teritoriului sau si care este in confict deschis cu Patriarhia Romana. In Romania, biserica ortodoxa ca si cea romano-catolica, cu care se afla in tratat de concordat si fratietate semnat inca de pe vremea monarhiei ( 1927 si 1999 ), au in viata politica si civica aproape acelasi rol ca in Grecia si peste chestiunea asta nu se poate trece, mai ales ca acesta este si punctul de vedere a Patriarhiei Ecumenice a Costantinopolelui. Daca vor unire, moldovenii trebuie sa ia foarte in serios aceasta problema.

 31. Lui V Pavlicenco: „Ca sa mai spun de MARII ROMANI, care nu stiu cum se scrie cuvintul A CATADICSI…”

  Madam eu nu sunt Mare Roman..eu sunt un mic roman dar pot sa-ti spun urmatoarele :
  conf Dex online:
  catadixí (-xésc, -ít), vb. – A binevoi. – Mr. cătădixire. Ngr. ϰαταδέχομαι „a permite“ (Cihac, II, 644; Gáldi 158). Astăzi numai cu nuanţă ironică.
  mai mult exista si in dex.md care zice asa :
  „catadixí (-xésc, -ít), vb. – A binevoi. – Mr. cătădixire. Ngr. ϰαταδέχομαι „a permite“ (Cihac, II, 644; Gáldi 158). Astăzi numai cu nuanţă ironică.

  Oricum e ultima mea postare pe blogul dv madam ,sunteti fara speranta ….

 32. un ultim lucru:
  cindva va indemnam sa lasati politica si sa ocupati de lucruri la care va pricepeti.acum am inteles insa de ce insistati sa va ocupati de politica…

 33. ptu Vitalie

  Despre „Mos Gerila…”

  „Mos Gerila, Mos Gerila !
  Pe la noi sa nu mai Vii!
  Ca te bag in p…a matii si ma pis pe jucarii ! ”

  Aceasta poezie o stiau toti romanii/si copii lor/, care niciodata nu l-au acceptat pe „Mos Gerila” in fruntea ghuerilei CGB-iste.

  Este o poezie usor de invatat…..

 34. ptu Vasea

  Vasea, poate propui ceva… comunistilor- deputati-pensionari, care rod cu pantalonii de pe fundul lor imbatrinit in Parlament, fotoliile scumpe, procurate din banii mei si ai tai, platiti in bugetul tarii ?

  Spre exemplu : Daca vor sa roada aiurea si mai departe fotoliile parlamentului – sa se dezica ori de pensie, ori de salariul de deputat !
  La ce mama dracului li se ofera din bugetul tarii doua venituri concomitent pentru „activitatea” distructiva si sforaiala in Parlament ?

  Cine sunt „saracii” pensionari-deputati, care ar fi lipsiti la batrinete de a doua tita a patriei patriotice a patriotistilor patrioti comunisti cu streangul pregatit pentru „altfel” de patrioti, spre exemplu , care nu-l IUBESC pe Mos Gerila ?

 35. Pt Romanul

  Probabil am vazut ca aveti idei care mie mi-au parut tineresti. Eu am 56 de ani, asa ca nu mai sinteti chiar „cu mult mai batrin” decit mine. Sotul meu face pe 4 februarie 61 de ani. Si nu puteti spune acel nume rar?

 36. Pt C&A si Vasea

  In parlamentul trecut erau 19 deputati comunisti pensionari, care luau si salariu, si pen sie, care iau si acum asa, dar ramin muti si inactivi. In general, cea mai mare parte a comunistilor taceau si votau, ca masinuta de vot. Eu nici nu-i stiam pe toti la fata si iiconfundam cu angajatii aparatului. Dar ii confundam la vedere, ca nu aveam ce discuta cu ei.

 37. Eu sunt obligat cand postez sa scriu adresa de E-mail. Nu stiu daca dumneavoastra o primiti, deci daca o puteti vizualiza. Pentru ca daca dumneavoastra primti adresa mea de E-mail e foarte simplu: primele trei litere inainte de „talpa” reprezinta prescuurtarea profesiei, dupa „talpa” primele patru litere reprezinta prenumele iar urmatoarele sase litere reprezinta numele de familie, cu precizarea ca sub ultima litera lipseste semnul diacritic. Folosirea unei adrese de E-mail atat de complicate si folosind sistemul britanic se datoreaza tocmai numarului mare de utilizatori de Internet cu acest nume din Republica Moldova. Daca nu vizualizati adresa de E-mail, am sa va scriu fie pe adresa dumneavoastra proprie de E-mail fie prin posta, daca voi gasi aceste date pe blogul dumneavoastra.

 38. Pt Romanul

  Nu stiu de unde proveniti, dar s-ar putea sa fim rude. Prenumele imi place. Profesia am inteles-o. In general, eu nu acord nici o atentie adresei de e-mail, pe care o vad, desigur. Numele de familie pe care il vad e si numele de familie al strabunicului meu din partea bunicii paterne. Adica, numele de familie de fata al bunicii era ca si al dumitale. Acum ramine sa vedem de unde provenim. Eu sint de origine din comuna Grinauti, pe atunci tinea de raionul Balti, fiind vorba de 1953, iar studiile medii mi le-am facut la Pelinia, acum, mi se pare ca e raionul Drochia, anterior a fost judetul Balti, raionul Riscani. De unde sinteti, daca imi puteti spune aici sau pe e-mail…

  Da, ulterior, si eu, si sotul, ne-am transformat actele de identitate, pentru ca ne pusesera sovieticii niste raioane de factura „noua”, gen Riscani sau Anenii Noi. Eu mi-am restabilit Baltiul, care, desigur, in 1953 nu mai era judet, dar era raion, la fel sotul meu, e din 1949, si-a restabilit Bulboaca in loc de Anenii Noi.

 39. Pentru Vitalia Pavlicenco
  V-am trimis un E-mail cu toate datele personale. Tata era origiar din satul Corbu, actualul judet Dondoseni.

 40. Pt Romanul

  Cunosc, am fost de multe ori in Corbu. Sint sigura ca e o ramura din neamul nostru comun. Intrebati-l pe tata, sper sa fie viu, pe altii, de unde provin acolo cei din familia Dvs.

 41. Pentru Vitalia Pavlicenco

  Din articolul postat mai sus despre care dumneavoastra afirmati ca v-a impresionat si din cele doua articole postate suplimentar recent pe adresa dumneavoastra de E-mail rezulta clar ca tata a murit in urma unei leucemii limfatice cotractate in urma exploziei de la Cernobil la 1 mai 1990. Probabil ca nu ati inteles ca cele trei articole postate pe adresa dumneavoastra de E-mail in urma cu o ora sunt scrise tot de mine. Asta ar explica nedumeririle…

 42. Pt Romanul

  Am inteles acum. Mersi.

 43. TOATA CINSTEA SI RESPECTUL PENTRU ARTICOLE , DOAMNA PAVLICENCO !V-AM FELICITAT , SI MAI DEVREME , DAR AM OBSERVAT , CU STUPOARE , CA MESAJUL TRIMIS DE MINE , NU A AJUNS PE BLOGUL DUMNEAVOASTRA !…DECI , REITEREZ INCA ODATA : TOATA CINSTEA SI RESPECTUL , DIN ROMANIA , DIN PARTEA FAMILIEI SERBAN , PENTRU ACTIUNEA SI ARTICOLELE PE CARE LE POSTATI , PE BLOG !…CU STIMA , TUDOR.

 44. Pt Vitalia Pavlicenco

  Sansa ca acea ruda a dumneavoastra, care are numele un pic modificat, sa fie ruda cu mine este minima. In zona Doduseni, am mai spus asta, exista peste 300 de familii pe care le cheama exact ca pe mine si nu suntem rude. Pe nefericitul personaj despre care am scris pe acest blog mai sus, care a avut cumplita nesansa sa moara cu doua saptamani inainte de a primi cetatenia romana, desi o astepta de 8 ani, il chema exact ca pe mine, avea rude originare din Donduseni ca si mine si nu eram rude. Acolo exista clanuri de drochieni, corbuleni sau donduseni care nu au legaturi intre ele desi le chiama la fel. Am ajuns la concluzia ca numele meu la moldoveni e un fel de Popescu la romani. 20% dintre romani poarta acest nume care, culmea, se intalneste si in Moldova.

 45. pt dna Pavlicanco
  Am ramas surprins afland ca dnii Untila si Petrencu discuta fuzionarea structurilor pe care le au in spate. Oare nu e momentul potrivit ca si PNL sa intre in noua formatiune?

 46. Pt Vlad

  Nu ne bagam nepoftiti nicaieri. Daca vom fi solicitati, vom discuta.

 47. Pentru Vitalia Pavlicenco
  Apropo de frecventa mare a numelui meu in Republica Moldova, pe multi i-am gasit pe internet, unii sunt academicieni, altii cercetatori stiintifici, altii somitati in domeniul dreptului, altii lucreaza in televiziune, a existat chiar si un „deputat al poporului” cu numele asta. La toti le-am scris. Nici unul nu mi-a raspuns. Primul lucru de care a avut grija familia nefericitului cu cetatenia romana a fost sa-mi comunice ca nu suntem rude. Probabil toti au alte prioritati. Am primit totusi un raspuns din… Bucuresti, de la o tanara romanca cu acest nume care se pregatea pentru un masterat in stiintele comunicarii in Statele Unite si am primit chiar si o vizita dela o chiar posibila ruda a mea originara din Republica Moldova, o doamna in varsta, medic psihiatru, cetatean roman de 10 ani cu domiciliul stabil ( icredibil!!! ) in orasul… meu si plecata de 9 ani in Turcia la Izmir. Socul a fost sa constat ca respectiva doamna era de rasa galbena cu ochii bridati si ca ea ma cunostea de mult dar a tot ezitat sa ma caute, fapt care mi-a intarit convingerea ca numele meu este de origine altaico-turaniana. Eu am facut numeroase cercetari pentru a stabili adevaratele origini ale numelui si am ajuns la surse mongole, tatare si turcesti, onomastica originara trimitand la „Hoarda de aur” si la „Hoarda Albastra a Crimeii”, una din posibilele rude indepartate putand fi chiar celebrul domnitor moldovean Dimitrie Cantemir, el insusi de origine turaniana ( urmasul sau indepartat, cu numele inversat, fiind Temir-Can sau Temir-Han fiind nimeni altul decat temutul Timurlenc ), care si-a petrecut tineretea la Istambul, a fost unul din cei mai mari oameni de cultura ai Europei, al carui nume latinizat a fost trecut pe turla bibliotecii Sainte Genevieve din Paris, ctitor al manastirii Golia din Iasi, singura costructie in stil rusesc Kakosniki de pe teritoriul Romaniei, ginerele lui Petru cel Mare si care si-a incheiat existenta la Moscova…

 48. p/u C&A
  si acum rid de poezia d-stra…

  p/u Romanul
  ati zis bine referitor la 2 mitropolii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *