Ghimpu si Filat au citit despre Craciunul rusesc in „Timpul”?

Motto din articolul reprodus in foto in continuare: „„Patriarhul de atunci, Tihon, s-a dus la Lenin să-i ceară acceptul (menţionăm că, deşi Biserica era declarată oficial separată de stat, ea nu putea lua nicio decizie importantă, fără per­misiunea ateiştilor comunişti). Atunci demolatorul principal al locaşurilor sfinte i-a răspuns Patriarhului cu cinismul care-l caracteriza: „Lăsaţi-i pe cei intoxicaţi de opiumul credinţei în Dumnezeu să sărbătorească mai întâi Anul Nou (Revelionul), apoi să cinstească Naşterea Fiului Domnului (Crăciunul)”. Ateiştii lui Lenin, prin aceasta, au dorit să minimalizeze importanţa acestei sărbători religi­oase. Lăsând-o intenţionat după Anul Nou, ei ştiau prea bine că, la trecerea dintre ani, se va bea mult şi se va mânca copios, nerespectându-se postul integral. Sau, vorba eroului nostru: după ce se va da „cep la veselie”… Această decizie a lui Lenin a fost ţinută în secret de KGB timp de peste 70 de ani şi a apărut la lumină abia în timpul dezgheţului gorbaciovian…”

Imag062Am auzit la Pro TV ca Ghimpu si Filat vor fi la Biserica alaturi de credinciosii din Republica Moldova, 396x292_3381care sarbatoresc pe stil vechi aici Craciunul. Nu ma apuc sa judec, desi pentru mine e de mirare – daca e asa – de ce acest lucru se afiseaza? Inteleg “perfect” interesul “sincer”, ca sa nu-i spunem “electoral”, – de a fi alaturi de “norodul tau”, insa cred ca a venit si timpul ca, dupa alungarea (oare?) de la putere a comunistilor, aceasta populatie a noastra, atit de manipulata pina acum, sa fie ajutata sa inteleaga – odata cu venirea, parca, a fortelor nationale, democratice, “proeuropene” la guvernare, ca lucrurile stau altfel. De aceea, ma intreb simplu de tot – au citit oare Ghimpu si Filat articolul postat in continuare, sub forma a patru fotografii, din “Timpul”, intitulat „Incapatinare bolsevica sau Inventia omului contra Creatiei Domnului”

L-am cautat pe site-ul publicatiei, dar nu l-am gasit. Daca cineva il gaseste, voi fi recunoscatoare sa-mi dati linkul.

Imi cer scuze pentru plasarea mai neindeminateca a fotografiilor cu texte, care trebuie citite dupa coloane – de sus in jos primele doua foto si de sus in jos urmatoarele doua.

CIMG1490CIMG1458ghimpu la craciunCIMG1473P.S. Am postat acest ultim fragment de articol dupa ce am urmarit la M1 transmisiunea in direct a slujbei bisericesti de Craciun rusesc in Moldova, cu Mitropolitul Chisinaului si „al intregii Moldove” (dupa „vseia Rusi”, dar si cu gind spre Moldova de peste Prut, poate si spre teritoriile romanesti date Ucrainei…), la care i-am vazut pe mai multi actuali demnitari, inclusiv pe premierul Filat si, mai ales, pe vicepremierul „european” Iurie Leanca, asistati de ministrul Anatol Salaru si ministrul apararii, cel cu multe studii prin Occident. Printre crestini l-am mai observat pe ministrul de interne Victor Catana, dar si pe triplul Presedinte Mihai Ghimpu, pe care, nu stiu/sau stiu de ce M1 l-a aratat foarte putin si nu i-am prins o foto, postind-o mai tirziu, preluata de pe www. jurnaltv.md, el stind chiar „in norod”, nu ca ceilalti, postati ceva mai la o parte, mai aproape de altar, de Vladika si de Domnul. Ghimpul inca nu este „preferatul” M1, fiind aratat o singura data…

Mi-am amintit de timpurile foarte recente – cind venea Voronin cu toata trena si se ruga cu luminarea in mina… In primul rind, toti stateau frumos incolonati linga „papa”, spre deosebire de democrati, care nu au stat in echipa, pentru ca, probabil, nu se stie cine e mai mare (ca sa nu spun – cine e „papa”) – Presedintele interimar sau primul-ministru…

Iata, si aici, s-a vazut fariseismul comunistilor. Voronin trebuia sa vina si acum, ca lider al opozitiei, sa fie alaturi de Vladika, cel care le povestea astazi celor 80 la suta de romani manipulati ca „la Moscova s-a schimbat Patriarhul…”, sa-i multumeasca lui Vladimir Cantarean ca i-a asigurat 10 ani de prostire a cetatenilor RM, imbinind, cu succes, comunismul si credinta. Acum, a venit rindul sa ii prosteasca, in continuare, democratii si liberalii.

Este un aspect, pe care il tratez ca unul important – guvernarea necomunista ar trebui nu doar sa ii priveasca, intr-un an electoral (?), pe oamenii manipulati ca pe voturi, ci sa se gindeasca la o pozitie noua fata de mai multe lucruri definitorii in multtrimbitata schimbare – ce facem cu Mitropolia Basarabiei – „pe asta nu o vizitam la Craciunul pe stil nou, ca e cam „romaneasca”? Si mergem sa fim, din calcul electoral, alaturi de moldoveni, care sint mai multi, ca materie de aiurit si buimacit in alegeri si, deci, sint o materie mai atractiva? Ca ceilalti, care merg la Mitropolia Basarabiei, ne vor „intelege” si asa, de ce umblam prin doua luntri… Nu ati vazut cum primul Parlament democratic a venit „cu hurta” in PLDM (nu in PL…),  prin promisiunea de a le da pensii ca la toti deputatii?”

Foarte frumos ii sta lui Iurie Leanca, cel care se pretinde a fi „cavalerul integrarii europene”, alaturi de Mitropolitul Vladimir, cu Biserica maldavineasca integrata in cea ruseasca a lui Kirill…

Vitalia Pavlicenco

Craciun1

Craciun2Craciun3Craciun4

Loading Facebook Comments ...

180 Comments

Add a Comment
 1. D-na Pavlicenco nu pot politicienii nostri fara rusi cu „pupincurism”, fara „pupincurism” (expresie noua de pe forumurile politice ale Romaniei 🙂 ), Rusia e tara bogata, si demografic suntem foarte batuti ca sa zicem asa – de soarta, iar sfera de influenta nu se confunda cu nimic pe plan politic extern.

 2. si cred ca daca ati fi si d-stra delegata la o intrevedere cu VVP sau cu Ursu la Moscova, ascuns de ochii presei oricum ati avea o discutie intre 4 ochi unde Va intreaba direct „Vi snami? Ili poliubomu Vi snami no bez Vas”

 3. asa ca d-nii de la putere de ieri, de azi, de miine, trebuie sa aleaga, friul puterii, leaganul conducerii, sau ciomagul pozitiei antiruse, streangul dezbinarii neamului. Cel mai des ei aleg de a rupe din fiecare turta cite o bucatica – azi Bruxelles, poimine Washington – turta din west, peste o saptamiina Moscova, peste 10 zile Ialta – turta din est.

 4. La noi politicenii fara „fatarnicie politica” nu au sanse, ii maninca de vii :), principalu sa nu fie fatarnici fata de rude, alegatori, popor, neam.

 5. @ revelare – să înţeleg că teoria ta e următoarea: acum sunt 13 zile decalaj între stilul nou şi stilul vechi, dar pravoslavnicii vor considera anul 2100 drept bisect, iar decalajul va creşte la 14 zile? 😛

  Nu cred că va mai trăi vreunul dintre noi în 2100, dar te asigur că nimeni nu-i va putea convinge pe cei care vor sărbători în anul 2100 Crăciunul pe 7 ianuarie că în 2100 trebuie sărbătorit pe 8 ianuarie 😆 Te asigur că tradiţiile astea sunt mai complicate decât par, iar calendarul nu e decât pretextul.

 6. erată: în 2101 ar trebui sărbătorit pe 8 ianuarie, acela e primul Crăciun după anul pe care pravoslavnicii ar trebui să-l considere bisect, iar ceilalţi nu.

 7. Pt Vitalie

  Si ce vreti sa spuneti?
  Sa raminem pupincuristi ai rusilor?

 8. d-na Vitalia 🙂
  ca raspuns la 1-a intrebare – deja am expus ce am avut de spus.
  raspuns 2-a intrebare – nu ma ocup cu politica 🙂
  P.S. prin politicienii nostri nu am avut careva aluzii directe.
  LUATI-O CA PE O GLUMA SI FARA IN ORICE GLUMA ESTE O PARTICICA DE ADEVAR stiti cum se zice: (daca te simti cu musca pe caciula.)

 9. eh i-mi pare rau din cite Va cunosc eu pe d-stra anume de pe acest blog o sa luati cele spuse de mine mai sus ca ceva nitel personal 🙁 , cer scuze, si i-mi pare rau daca va fi asa.

 10. Nu trebuie sa raminem pupincuristi ai rusilor, insa cred ca ar trebui o politica externa mai decisa, mai unilaterala si sa nu „cersim” de peste tot, asa numai unidirectional sa cerem ajutor FMi de ex. si nu de peste tot (cum am mai zis) de unde ne este impus pe alocuri cu conditii devantajoase la nivel de interese nationale.

 11. Pt Vitalie

  Cred ca sint chiar grea de cap si nu inteleg. Stiu una – eu nu sint pupincurista rusilor. Pe ceilalti judecati-i cum vreti. Pai cum sa nu o iei si personal, daca uneori ii punem pe toti intr-un cazan…

 12. nu doresc sa ma expun referitor la cazan, insa nu cred ca ati fost pina ce o fi in acel cazan de care am avut eu in vedere, atent mai departe ce am mai scris si mai sus CARE AU FOST, SUNT SI VOR FI LA PUTERE pina ce o fi nu tin minte sa fi fost PNL la conducerea tarii, sau sa fi avut politicieni din PNL scaune incepind de la vicespeaker in parlament si finisind cu Presedinte al RM. Va doresc sa faceti parte pe viitor din acel !!! cazan de conducere si atunci tot cu „slogane” ca sa zic asa – Stiu una – eu nu sint pupincurista rusilor.

 13. sa stiti ca nu ma apar de la gindul de a Va ofensa deoarece nici nu am acest gind ca om, deoarece nu Va cunosc personal ca sa Va judec sau sa va ofensez, pur si simplu i-mi expun parerea, opinia mea, poate pe undeva mai dura, insa cred ca in limite care tot sunt ale mele. Daca intrec careva limite generale Va rog faceti observatie.

 14. apropo d-na Vitalia ce e la Pelenia cu directia votului tot primar si „leaderi” cum le mai spune comunisti? Sincer sa fiu tot din r-ul Drochia sunt si nordul e cam in miina comunistilor referitor la sate.

 15. @Romanul spune: 9 January 2010, la 15:03 & Vitalia Pavlicenco spune: 9 January 2010, la 15:03

  Credeam că mă voi „cuminţi” şi nu voi mai posta la acest articol, însă bag sama că lumea este într-adevăr mică, şi în consecinţă nu mă pot abţine. Şi tata era născut în Corbu, iar bunicul (pe care îl chema Nichifor) morar fiind, la a cărui moară oamenii stăteau la rând într-o „parcare” cu suprafaţa de 1ha, ştiu că era destul de cunoscut. Numele sub care postez este format, în ordine, din: prefix_iniţiale (prenume, familie)_ţara de origine. Sunt de profesie inginer (în aceeaşi ramură ca şi tata), împlinesc în aprilie 61 ani (fac parte din ramura „tânără” a neamului) şi nu sunt persoană publică (deşi lucrez în cercetare nu am activitate didactică sau publicistică). Nu mi-ascund identitatea deoarece sunt oricum o ţintă uşoară, numele familiei mele şi a celor derivate din ea fiind unic în Bucureşti. Între ai mei, sunt singurul inginer între dentişti, deci trebuie să-mi ţin gura (glumesc bineînţeles).

 16. Pt Vitalie

  Eu sint din Grinauti, alaturi d ePelinia, unde am terminat scoala medie. Acolo fostul lider Siromeatnicov, daca nu ma insel cum il chema, care fusese scos si prin efortul PFD, cindva, a revenit, a mai curatit satul de ce a putut, apoi a murit si doua grupari se bat pina acum pentru cotele valorice neimpartite sau impartite/furate. Da, eu am activat mereu in nord politic, unde erau si mai sint multi comunisti, ca am fost nu demult si nu s-a schimbat nimic. Tcomai de aceea spuneam ca AIE trebuie sa coopereze in interior sa preia puterea in raioane. Am scris un articol despre asta dupa vizita in vreo sapte raioane din nord.

 17. Acum 900 de ani, cand rusii au inteles ca trebuie sa intre in randul lumii, au stat o perioada destul de indelungata in cumpana: care ramura a crestinismului le este de mai de folos ( pentru ei credinta nu era nici atunci si nu este nici astazi o problema de constiinta ) cea occidentala sau cea orientala. Intr-un tarziu raspunsul a venit: Care parte a lumii vechi vrem noi sa o invadam? Cea orientala. Perfect. Atunci cerstinismul oriental ne este mai de folos. Oricum in occident jocurile erau facute. Si apoi, incet incet, au purces la realizarea a doua imperii; unul politic, imens, infinit, care astazi, putin cate putin, a inceput sa se naruie ( vremea imperiilor a cam trecut ) si unul relgios, mai insidios, mai discret, mai perfid care s-a dovedit a fi mai rezistent peste timp. Iosif Visarionovici, absolvent de teologie, care inainte de a fi un tiran, un satrap, un dictator sangeros, era mai ales un politician versat si veros, a inteles repede aceasta lectie a istoriei, si ainceput sa lucreze pe ambele fronturi. Batalia pe frontul constiintei a fost de fapt singura pe care a castigat-o. Reforma pe care a impus-o prin forta ortodocsilor si, in parte si greco-catolicilor ( pe care ulterior a incercat sa-i asimileze ) in anii 1924-1926 a creat un zid intre orient si occident inespugnabil. pentru rusi notiuni ca toleranta, ecumenism, unitate crestina, sunt total necunoscute. Doctrina pravoslavnica este una simpla; daca nu merge cuvantul folosesti ghioaga si ai rezovat. Din pacate, Basarabia este parte a acestui camp de lupta, unde sortii izbandei inca nu au fost aruncati.
  Daca Traian Basescu, omul politic pentru care jocul politic a ramas o joaca politica, „presedintele jucator” ( cum ar veni arbitrul jucator ) care nu are de loc complexe sa ineterpreteze in stil personal costitutia si legile tarii, a inteles acest lucru, daca actualii lideri politici ai moldovei, oameni care au cetatenia romana, oameni care au studii facute in Romania, care au lucrat in Romania, care au asimilat modul de agandi a romanilor, au inteles si ei acest lucru si toata lumea a cazut de acord cu un concept deocamdata accepabil pentru toata lumea si anume „o natiune doua state” inseamna ca deocamdata asta este solutia… Extraordinar este ca, in politica, exista acest deocamdata, ca nimic nu este definitiv, nimic nu este imuabil. Ramane undeva, pe fundul Cutiei Pandorei, mica si chircita, speranta. Ea ne mai tine in viata si ne da un sens existentei…

 18. Pt toti

  Subiect: FOLOSIREA RATIONALA SI EFICIENTA A EMAILULUI

  Mare atentie: Acest mesaj contine cateva sfaturi utile privind folosirea emailului.Este benefic si pentru voi, si pentru toti ceilalti. Gasiti cateva minute pentru a-l citi! Este important.

  1. Ce este un SPAM? Este un mesaj publicitar sau ceva de genul DEVENITI milionar in timp ce dormiti. Prin definitie, este un mesaj NESOLICITAT.

  2. Cum au aflat adresa voastra?

  Cel mai des, se fura adresele din mesajele care se trimit masiv, ca de exemplu, bancuri, informatii politice, etc., si care, la randul lor, sunt retrimise CU TOATA LISTA DE ADRESE DE EMAIL VIZIBILA. Dupa care, culmea, listele respective se vand sau se negociaza cu alti spammeri (autori si manipulatori de spam).

  3. Ce-i de facut pentru a evita spamul?

  A. De fiecare data cand trimiteti un email la mai mult de 1 (un) destinatar, si nu este necesar ca acestia sa-si vada reciproc adresele, ca de ex. un banc, folositi modul BCC (Blind Carbon Copy). Modul BCC face ca lista destinatarilor SA NU APARA in continutul mesajului.

  VA ROG DIN SUFLET, FOLOSITI INTOTDEAUNA MODUL BCC!

  B. Atunci cand dati un FORWARD (redirectionare) pe un mesaj, dedicati doar cateva secunde pentru A STERGE TOATE ADRESELE ce provin din emailul anterior.

  Acum faceti exact ce va spun !

  4. Ce sunt acele emailuri de genul: Salvati saraca fetita bolnava de cancer? Ei bine, toate, TOATE aceste emailuri care va cer sa faceti FORWARD (redirectionare) sunt O MINCIUNA! Stergeti-le!

  Atentie: unele dintre ele sunt virusate sau contin alte surprize nedorite. NICIO COMPANIE (ca MICROSOFT sau YAHOO, de exemplu) nu doneaza bani pentru redirectionarea acestor mesaje. NICIODATA SI NIMENI nu o face!

  5. Si virusii?

  Nu trimiteti si nu deschideti (executati) fisiere .exe sau .doc, decat daca sunteti siguri ca provin dintr-o sursa de incredere.

  Acestea sunt modurile tipice de infectare cu virus. Nu este suficient sa aveti un antivirus instalat, pentru ca antivirusii INTOTDEAUNA sunt ramasi in urma. Iar intr-o campanie de spam, virusii se multiplica intr-o zi cu milioanele, iar antivirusii de-abia daca incep sa-i detecteze in cateva zile, saptamini sau chiar mai mult.

  6. Si ce se intimpla cu linkul REMOVE dintr-un spam?

  SI LINKUL REMOVE DIN MESAJUL SPAM ESTE O MINCIUNA! Adica, atunci cand vi se trimite un spam (email nesolicitat) si vi se spune ca, daca vreti sa fiti eliminat de pe lista, sa raspundeti cu REMOVE, este numai pentru a verifica, din lista, care emailuri sunt reale si valabile.

  Raspunzandu-le, in mod automat si indirect nu faceti altceva decat sa le confirmati ca adresa voastra este reala, iar ei nu numai ca va trimit spam in continuare, ba chiar vand adresa voastra de email altor spammeri. NICIODATA sa nu raspundeti cu REMOVE la mesajul SPAM, NICIODATA!

  7. Ce altceva se poate face?

  De fiecare data cand primiti un spam, puteti da un FORWARD (redirectionare) catre adresa abuse a acelui domeniu. De exemplu, daca primiti un spam de la niceprice@shopping.com, retrimiteti-l la abuse@shopping.com sau la postmaster@shopping.com.

  Acolo se vor ocupa ei de masurile ce trebuie luate contra spammerilor.

  NICIODATA sa nu cumparati nimic de la cei care va trimit spam!

  Stimati prieteni, alta gogoasa a Internetului:

  Povestea emailurilor in lant: Nu exista nicio fetita care moare de cancer, numita Amy Bruce, iar daca ar exista, fundatia Make-a-Wish NU va dona nimic, nimanui.

  Acest gen de emailuri este usor de verificat, intrand pe site-ul fundatiei si cautind detaliile. Daca ar fi adevarat, fiti siguri ca Amy s-ar afla pe site, cu o fotografie a ei, si cu alte date. Intrati pe http://www.wish.org/home/frame_chainletters.htm, unde se trateaza in particular chiar acest gen de email in lant.

  8. Daca esti administrator de email, viziteaza, te rog, webul urmator, pentru a afla mai multe despre cum se combate spamul: http://spam.abuse.net/

  Daca vei trimite acest mesaj si altor persoane, nu uita sa-l trimiti cu BCC (copie oculta). De asemenea, sterge adresa expeditorului caci, daca nu o faci, aceasta va ramane inscrisa in corpul mesajului. CEL MAI EFICIENT LOG-OFF… pentru a nu comite din nou aceste erori, si pentru ca Internetul si casuta noastra electronica sa fie mai curate.
   
  Emailurile in lant sunt instrumente folosite de catre webmasterii paginilor porno, ale companiilor care vand orice, ale cazinourilor online, ale agentiilor de castiguri rapide, intr-un cuvant, firme care negociaza si vand liste de adrese email, precum si altele care se folosesc de spam pentru a exista.

  Scopul anunturilor in lant este de a se (re)trimite ceva de genul:

  1. Ajutor pentru un copil bolnav.
  2. Cum ca Ericsson/Nokia/Motorola fac cadou telefoane celulare.
  3. Virus nou: nu-l deschide! (se numesc alarme false, sau hoaxes).
  4. Bill Gates face cadou 5000$ si o calatorie la Disney World daca…
  5. Despre tipul care s-a trezit dimineata in sant, fara un rinichi.
  6. Benzinarii care explodeaza din cauza celularelor.
  7. Ace de seringa infectate cu SIDA in cinematografe.
  8. Sulfat de sodiu in samponul tau.
  9. Atacurile din parkingurile marilor centre comerciale.
  10. Vei avea mare noroc, cu cat trimiti mai repede si la mai multe persoane acest mail.
  11. Retrimite-l la cat mai multi, si de asemeni celui/celei care ti l-a trimis tie, ca sa-i arati cat de mult il/o iubesti.

  …si multe altele care, in mod normal, apeleaza la sentimentele voastre umanitare, sau la dorinta de a vi se implini visurile, la speranta voastra ca, trimitind mai multe cуpii veti avea mai mult noroc in viata, la frica voastra ca anumite fapte (ca cele descrise in acele mesaje) vi s-ar putea intampla voua sau celor apropiati, la dorinta voastra de a trimite stiri interesante sau glume prietenilor vostri, etc., etc., etc… pentru ca, mai apoi, chiar aceste emailuri sa ajunga din nou la spammeri, imbogatite cu sute si sute de adrese de email,
  vizibile.

  Intre ele, ale voastre si a mea…

  Iata de ce, la putin timp, vom fi inceput sa primim spamuri, al caror expeditor este, de exemplu, 9022ux5mz@wangabanga50245.com, sau oricare altul, oferindu-ne servicii sau produse de care nu avem nevoie.

  Hackerii pot introduce prin email in calculatorul nostrum celebrele programme Netbus sau BackOrifice, obtinand astfel controlul asupra PC-ului nostru, cu efecte profund maligne. Iar noi, fara sa stim, le retrimitem prietenilor nostri…

  Exista trei solutii de a opri aceste atacuri… Cele trei solutii:

  1. Nu dati FORWARD (redirectionare) pe NICIUN FEL DE EMAIL IN LANT. Este cea mai buna forma de a va proteja prietenii.
  2. Daca totusi vreti neaparat sa dati FORWARD, cel putin trimiteti emailul cu adresele destinatarilor scrise in modul BCC (Blind Carbon Copy, copie oculta), si NU in TO (catre).

  Scriind adresele destinatarilor in BCC, cei care primesc lantul nu vor putea citi adresele celorlalte persoane carora le-ati mai trimis emailul, iar astfel se franeaza oarecum spamul.

  3. Atunci cand veti retrimite un email cu FORWARD, stergeti mai intai din noul email adresele posibililor expeditori anteriori. Altfel spus, nu lasati scrisa in email nicio alta adresa, a nimanui, cu exceptia propriei voastre adrese. Cel putin, nu vom darui asa de usor spammerilor adresele rudelor si prietenilor nostri.

  Acest mesaj este distribuit pe intreaga retea de Internet si continua sa se distribuie, in beneficiul tuturor.

  Raspandeste-l si tu, dar cu adresele scrise in BCC!

  Modul BCC se gaseste in orice program de trimitere a mailurilor, dar trebuie activat. La yahoo se afla deasupra lui TO si scrie ADD BCC. Apasati pe acest anunt si se deschide fereastra pentru BCC…. iar la To: scrie adresa ta.

 19. Apropo de spam un banc (daca nu va place puteti sa nu moderati commentul)
  „Un grup de cercetataori a gasit un copil crescut de spammeri, acesta facea caca in 100 de oale dintr-o data”

 20. REALITATEA DA ACUM UN REPORTAJ DESPRE TATAL LUI VORONIN.

 21. # Lancaster spune:
  9 January 2010, la 23:11

  @ revelare – să înţeleg că teoria ta e următoarea: acum sunt 13 zile decalaj între stilul nou şi stilul vechi, dar pravoslavnicii vor considera anul 2100 drept bisect, iar decalajul va creşte la 14 zile? 😛
  ……………………………………………………………………………………
  Nu e teoria mea, acesta este calendarul iulian indreptat sau vechi.
  Exact asa e, in 2101 pe 8 ianuarie, in 2201 pe 9 ianuarie samd.
  In 1582 erau 10 zile diferenta, acum sunt 13 zile, pt 1700, 1800 si 1900, cate o zi adaugata.
  Oamenii nu vor inyelege prezentata asa stiintific, ci trebuie sa le explice ca a merge dupa calendarl vechi este o EREZIE, pt ca se pune mai la cinste kucrarea omuli decat Creatia lui Dumnezeu.
  Si pe langa asta,cei care tin la calendarul vechi zic, calendarul vechi=bisericesc si cand colo asta vechi este PAGAN, biserica din inceputuri l-a preluat si fiind facut de pagani, uite ca e cu gresala, abia crestinii l-au imbunatatit si ii spunem CORECT calendarul iulian INDREPTAT. OAMENILOR TREBUIE EXPLICAT in termeni si paradigme, pe care le inteleg si ii ating la suflet.

 22. revelare spune:
  10 January 2010, la 21:09

  # Lancaster spune:
  9 January 2010, la 23:11

  @ revelare – să înţeleg că teoria ta e următoarea: acum sunt 13 zile decalaj între stilul nou şi stilul vechi, dar pravoslavnicii vor considera anul 2100 drept bisect, iar decalajul va creşte la 14 zile? 😛
  ……………………………………………………………………………………
  Nu e teoria mea, acesta este calendarul iulian indreptat sau vechi.

  ERATA: Nu e teoria mea, acesta este calendarul iulian indreptat sau NOU.

 23. Vitalia, ai dreptate, dar nu ai cui spune, Filat e la moda

 24. Pt Rica

  Si chiar daca e la moda, o spun. O spun altora, nu lui.

 25. @ revelare – lasă explicaţiile ştiinţifice, tu nu înţelegi cum se aplică în practică data calendarului. Crezi că poţi spune în Rusia că azi e 12 ianuarie, dacă în Franţa şi în Germania e 11 ianuarie? 😆

  Până în 1918, când Rusia a adoptat oficial stilul nou, chiar aşa era: în Rusia era 25 decembrie, pe când în Franţa şi în Germania era 7 ianuarie. Pe vremea aceea nu exista radio şi televiziune şi nici linii aeriene, aşa că data din fiecare ţară nu prea conta. Dar astăzi, dacă în Franţa anul 2100 nu va fi bisect (deci după 28 februarie va urma 1 martie) n-or să vină ruşii să spună că ei au şi 29 februarie. Aşa că decalajul se va menţine de 13 zile la pravoslavnici, iar în 2101 vor sărbători Crăciunul tot pe 7 ianuarie, nu pe 8 ianuarie.

  Ce explic eu nu are nici o legătură cu calendarul sau cu astronomia, ci cu modul în care se comportă oamenii.

 26. TIMPUL: Gheorghe Budeanu

  Mâine-seară, prin multe localităţi va răsuna iarăşi „Sculaţi, sculaţi, boieri mari…”. R. Moldova continuă să se lăfăiască în colinde mai bine de o jumătate de lună. În fiecare an – din cei 20 de „libertate” – scoatem băuturile şi mâncărurile în ajun de Crăciunul pe nou şi o ţinem în sărbători până după Sfântul Vasile pe vechi, considerat şi Anul Nou la creştinii ortodocşi. Din păcate, în ultimul timp, nu s-a vorbit aproape nimic despre necesitatea trecerii sărbătorilor religioase la stilul nou.

  Pentru o parte dintre creştini tema este una dureroasă, dar ea nu poate rămâne suspendată la nesfârşit. Mulţi au apreciat pozitiv decizia guvernului Filat de a declara 25 decembrie zi de odihnă, când toată Europa civilizată – şi nu numai – sărbătoreşte Crăciunul. Nimeni dintre reprezentanţii clerului nu s-a revoltat, deoarece ştiu că, în cazul R. Moldova, a rămâne la stilul vechi religios înseamnă a rămâne în spaţiul de influenţă al Rusiei.

  Important e ca în 2010 societatea noastră să se spele de păcate în faţa lui Iisus Hristos. Este necesar ca în discuţiile la această temă să fie antrenate mai ales feţele bisericeşti, inclusiv agresivul Cibric, preot care, la sigur, vrea să-şi vadă „turma creştină” în Europa civilizată. Unii preoţi spun că chiar şi ÎPS Vladimir ar vrea să susţină o trecere paşnică spre normalitate în viaţa creştinilor basarabeni.

 27. „Mulţi au apreciat pozitiv decizia Filat de a declara 25 decembrie zi de odihnă, când toată Europa civilizată – şi nu numai – sărbătoreşte Crăciunul.”––in Moldova ziua asta este sarbatoare si nu este–-de odihnit ne-am odihnit,dar vom lucra o simbata ca sa recuperam ce-am pierdut.Ce inseamna sa fii cu fundul in doua luntri.

 28. Статья – полная чушь. Любой может посмотреть историю календарей и разборки Церкви с погаными большевиками в интернете и убедиться, что в статье полное враньё. Патриарх Тихон как мог противостоял решению большевиков вводить новый календарь. По вопросу посьменности в истинно Румынской Церкви тоже любой может почитать. Автор держит своих читателей за тупое быдло.
  Какое дело либерелам вообще до религии? Либеральная доктрина – это ЧЕЛОВЕК и его СВОБОДА в первую очередь. И не важно, во что и как он верит.
  Или Вы это на партийных курсах не проходили?

 29. То, что Румынская Церковь праздновала Рождество до нового года и жила по Юлианскому календарю тоже ульянов-ленин решил? Румынский Патриарх тоже к нему ездил?
  И то, что до сих пор все Православные Церкви, включая Румынскую отмечают Пасху именно по Юлианскому календарю является , как пишет автор „неправильныи и антинаучным”.
  Пишет явно антихристанский сектант, неуч, главная цель которого – поссорить всех и уничтожить Церковь.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *