Ghimpu si Filat au citit despre Craciunul rusesc in „Timpul”?

Motto din articolul reprodus in foto in continuare: „„Patriarhul de atunci, Tihon, s-a dus la Lenin să-i ceară acceptul (menţionăm că, deşi Biserica era declarată oficial separată de stat, ea nu putea lua nicio decizie importantă, fără per­misiunea ateiştilor comunişti). Atunci demolatorul principal al locaşurilor sfinte i-a răspuns Patriarhului cu cinismul care-l caracteriza: „Lăsaţi-i pe cei intoxicaţi de opiumul credinţei în Dumnezeu să sărbătorească mai întâi Anul Nou (Revelionul), apoi să cinstească Naşterea Fiului Domnului (Crăciunul)”. Ateiştii lui Lenin, prin aceasta, au dorit să minimalizeze importanţa acestei sărbători religi­oase. Lăsând-o intenţionat după Anul Nou, ei ştiau prea bine că, la trecerea dintre ani, se va bea mult şi se va mânca copios, nerespectându-se postul integral. Sau, vorba eroului nostru: după ce se va da „cep la veselie”… Această decizie a lui Lenin a fost ţinută în secret de KGB timp de peste 70 de ani şi a apărut la lumină abia în timpul dezgheţului gorbaciovian…”

Imag062Am auzit la Pro TV ca Ghimpu si Filat vor fi la Biserica alaturi de credinciosii din Republica Moldova, 396x292_3381care sarbatoresc pe stil vechi aici Craciunul. Nu ma apuc sa judec, desi pentru mine e de mirare – daca e asa – de ce acest lucru se afiseaza? Inteleg “perfect” interesul “sincer”, ca sa nu-i spunem “electoral”, – de a fi alaturi de “norodul tau”, insa cred ca a venit si timpul ca, dupa alungarea (oare?) de la putere a comunistilor, aceasta populatie a noastra, atit de manipulata pina acum, sa fie ajutata sa inteleaga – odata cu venirea, parca, a fortelor nationale, democratice, “proeuropene” la guvernare, ca lucrurile stau altfel. De aceea, ma intreb simplu de tot – au citit oare Ghimpu si Filat articolul postat in continuare, sub forma a patru fotografii, din “Timpul”, intitulat „Incapatinare bolsevica sau Inventia omului contra Creatiei Domnului”

L-am cautat pe site-ul publicatiei, dar nu l-am gasit. Daca cineva il gaseste, voi fi recunoscatoare sa-mi dati linkul.

Imi cer scuze pentru plasarea mai neindeminateca a fotografiilor cu texte, care trebuie citite dupa coloane – de sus in jos primele doua foto si de sus in jos urmatoarele doua.

CIMG1490CIMG1458ghimpu la craciunCIMG1473P.S. Am postat acest ultim fragment de articol dupa ce am urmarit la M1 transmisiunea in direct a slujbei bisericesti de Craciun rusesc in Moldova, cu Mitropolitul Chisinaului si „al intregii Moldove” (dupa „vseia Rusi”, dar si cu gind spre Moldova de peste Prut, poate si spre teritoriile romanesti date Ucrainei…), la care i-am vazut pe mai multi actuali demnitari, inclusiv pe premierul Filat si, mai ales, pe vicepremierul „european” Iurie Leanca, asistati de ministrul Anatol Salaru si ministrul apararii, cel cu multe studii prin Occident. Printre crestini l-am mai observat pe ministrul de interne Victor Catana, dar si pe triplul Presedinte Mihai Ghimpu, pe care, nu stiu/sau stiu de ce M1 l-a aratat foarte putin si nu i-am prins o foto, postind-o mai tirziu, preluata de pe www. jurnaltv.md, el stind chiar „in norod”, nu ca ceilalti, postati ceva mai la o parte, mai aproape de altar, de Vladika si de Domnul. Ghimpul inca nu este „preferatul” M1, fiind aratat o singura data…

Mi-am amintit de timpurile foarte recente – cind venea Voronin cu toata trena si se ruga cu luminarea in mina… In primul rind, toti stateau frumos incolonati linga „papa”, spre deosebire de democrati, care nu au stat in echipa, pentru ca, probabil, nu se stie cine e mai mare (ca sa nu spun – cine e „papa”) – Presedintele interimar sau primul-ministru…

Iata, si aici, s-a vazut fariseismul comunistilor. Voronin trebuia sa vina si acum, ca lider al opozitiei, sa fie alaturi de Vladika, cel care le povestea astazi celor 80 la suta de romani manipulati ca „la Moscova s-a schimbat Patriarhul…”, sa-i multumeasca lui Vladimir Cantarean ca i-a asigurat 10 ani de prostire a cetatenilor RM, imbinind, cu succes, comunismul si credinta. Acum, a venit rindul sa ii prosteasca, in continuare, democratii si liberalii.

Este un aspect, pe care il tratez ca unul important – guvernarea necomunista ar trebui nu doar sa ii priveasca, intr-un an electoral (?), pe oamenii manipulati ca pe voturi, ci sa se gindeasca la o pozitie noua fata de mai multe lucruri definitorii in multtrimbitata schimbare – ce facem cu Mitropolia Basarabiei – „pe asta nu o vizitam la Craciunul pe stil nou, ca e cam „romaneasca”? Si mergem sa fim, din calcul electoral, alaturi de moldoveni, care sint mai multi, ca materie de aiurit si buimacit in alegeri si, deci, sint o materie mai atractiva? Ca ceilalti, care merg la Mitropolia Basarabiei, ne vor „intelege” si asa, de ce umblam prin doua luntri… Nu ati vazut cum primul Parlament democratic a venit „cu hurta” in PLDM (nu in PL…),  prin promisiunea de a le da pensii ca la toti deputatii?”

Foarte frumos ii sta lui Iurie Leanca, cel care se pretinde a fi „cavalerul integrarii europene”, alaturi de Mitropolitul Vladimir, cu Biserica maldavineasca integrata in cea ruseasca a lui Kirill…

Vitalia Pavlicenco

Craciun1

Craciun2Craciun3Craciun4

Loading Facebook Comments ...

180 Comments

Add a Comment
 1. Pentru basarabean
  Daca tatal tau a luptat in armata romana tu ce cauti dincolo de Prut? De fapt nici nu ma intereseaza. E vina mea ca m-am bagat unde nu trebuia. Promit solemn ca de aici in colo sa-mi scot din cap cuvantul Basarabia, iar pe hartile mele, de aici in colo, dincolo de Prut, va scrie vesnic „hic sunt leones” ( nu e in slavona ) ceea ce inseamna ca, pentru mine, de acolo incepe pustiul, neantul. Nu vreau sa-mi mai complic existenta cu preocupari inutile. Viata e suficient de scurta si asa. Voi ramane insa vesnic un aprig adversar al ideii de unire ( depinde cu cine ) si chiar de colaborare cu… statul basarabean si pentru apararea acestui crez voi gata mereu chiar si pana la sacrificiul suprem. Am folosit termenul de „basarabean” pentru ca „moldovean” constitiue patrimoniu cultural exclusiv romanesc si orice atentat din afara spatiului romanesc la adresa acertui patrimoniu ar trebui sanctionat pe plan international cu aceleasi sanctiuni ca in cazul termenului „macedonean” in cazul Greciei.

 2. Mai „Romanule”,
  Ceea ce-mi reprosezi tu mie ,mai baietica, mai, te face de rasul curcilor!! Eu sunt ardelean, mai bietica, mai precis banatean.
  Nu basarabenii i-au dat cel de al doilea mandat Presedintelui Basescu!! Ei,cei care l-au votat, au avut mintea limpede si, CATEGORIC, o gandire politica ireprosabila. E o mare cinste pentru ei!Nici diaspora nu l-a facut presedinte pe Basescu, desi l-au votat supramajoritar.Ceea ce iarasi dovedeste o buna apreciere si orientare politica. Cel de-al doilea mandat de Presedinte al Romaniei l-a hotarat ARDEALUL!! Esti roman ( cu siguranta
  in Ro, desi o lasi incurcata anume)Stii tu f bine ca e asa. Ardealul i-a dat voturile in proportie de peste 70% si i le-a dat in cunostinta de cauza. Tu doar esti un sustinator al lui Prostanacu si al neo-comunistilor lui, cei care si azi ascund adevarul despre revolutie. Incultura ta politica este de 10 ori mai periculoasa decat a bietilor basarabeni mintiti din toate partile si ademeniti cu tot felul de fantasmagorii politice retrograde. Tu te plasezi constient si interesat pe programul Geoana- Iliescu – Nastase,esti unul din cei pentru care ardelenii platesc impozite ca sa va dea clica psdista de pomana sa-i alegeti si astfel sa se perpetueze la putere. Nu te mai ascunde dupa deget si nu mai raspandii opinii fals democratice intre basarabeni.In loc sa-i ajuti sa se clarifice , tu mai rau faci cu” ixplicatilii”(vorba lui impuscatu)tale de om cu 7 clase si acelea …la fara frecventa.

 3. Pentru V Pavlicenco: „Vitalia Pavlicenco spune:
  5 January 2010, la 15:03

  Pt Stalinus

  Daca nimeni nu ti-a spus-o pina acum si te-a tot menajat, ti-o spun eu: leapada-te de stalinismul pe care il ai in suflet…

  Cine vorbeste…..

 4. O replica demna de gradinita..de asta nici n-am catadixit sa raspnd la asa ceva…

 5. @romanul

  Si „basarabean” este patrimoniu cultural romanesc.
  Eu personal, cred ca esti maldavan (maldavan, da, nu e patrimoniu cultural romanesc) agent provocator, care terfeleste si ponegreste numele de roman si baga zazanie intre romanii de pe malurile Prutului.

 6. Vlad : Nu sunt Salaru, sunt moldovean din Romania de fel din Galati dar traiesc in Bucuresti de peste 25 e ani..

  Salaru poate sa-ti confirme ca am avut niste ciocniri cu scintei pe forumul JDC . Dealtfel si Jay poate confirma asta…

 7. Dar oare cind spui „dumneata” – cum formulezi? Nu spui oare „daca (dumitale) nimeni nu ti-a spus-o pina acum si te-a tot menajat (pe dumneata), ti-o spun eu (dumitale): leapada-te (dumneata) de stalinismul pe care il ai (dumneata) in suflet…

  M-a-a-a-a-a-re „european” mai esti si dumneata. Acolo, in Occident, primul lucru pe care il fac persoanele cind se cunosc cu cineva, incep sa le tutuiasca. Si la noi, aici, trebuie asa introdus. E i mai simplu, si, apoi, nu vor mai avea Stalinush-ii de ce sa se agate sind se desfac de ciuda ca nu mai au de ce se agata.

  Asa ca nu stiu cine e de la gradinita.

  Ca sa mai spun de MARII ROMANI, care nu stiu cum se scrie cuvintul A CATADICSI…

 8. 80% din popor manipulat (si aproape spus de dvs. prost)? sa-ti permiti sa spui asa ceva despre 80% din popor care sarbatoresc pe stil vechi asa precum au sarbatorit stramosii lor? si asta ne spune noua o persoana care in Cuba sarbatorea prostologiile sovietice gen marea revolutie din octombrie sau 23 februarie (si fara de – ca a fost traducator si nimic mai mult! stim noi ce fel de traducatori erau in contingentul armatei sovietice din Cuba si stim noi cum erau obligati sa sarbatoreasca porcariile astea. si dupa asta vorbiti despre fareseism?)?

  dar satele, multele!!! din Moldova romaneasca care continua sa sarbatoreasca pe stil vechi, tot sunt manipulati de rusi?

  dna pavlicenco! vorbiti prostii! mai cititi cite ceva din istoria Tarii pe care o uriti si o ponegriti dar in care traiti si ai carei deputat ati fost nemeritat!

  din pacate politica moldoveneasca admite greseli si intimplari regretabile. dvs. sunteti una din acestea.

 9. Pt Vlad

  Ca intotdeauna, veniti cu precizari si informatii importante. Eu cred ca pentru asta ar trebui sa fie dialogul si schimbul de opinii pe bloguri, pe alte forumuri – unul stie una, dar ii scapa alta si tot asa.

  1. Nu as pune nici eu o nota mai mare decit 6 sau 7. Sint de acord cu Revenco, cel care pe jurnaltv.md, intr-o emisiune cu participarea lui Leanca si Osipov, ca si in prezenta lui Petrenco-juniorul satrap comunist, a avut curajul sa analizeze fara triumfalism rezultatele Guvernului Filat.

  De asemenea, chiar daca Igor Munteanu incearca sa fie mai dulceag in diferite ipostaze, ultima sa declaratie este demna si o salut. De ce? Pentru ca, intr-adevar, s-a schimbat ceva in privinta obtinerii incurajarii mai palpabile din partea Occidentului, dar esenta e aceeasi – lichidati coruptia, faceti reforme etc. – veti fi sprijiniti. Altceva ce ar fi? Dar despre asta voi spune la analiza ministrilor. Deci – acordul cu micul trafic la frontiera nu este ratificat de Romania si nu a intrat in vigoare (dar orice zi e o mare-mare-mare pierdere), circulatia fara vize nu se vede la orizont, gazele s-au scumpit, Filat cere si mai departe bani de la rusi, exista un interes comun PLDM-PCRM, care mie nu-mi place (nu pun aici alte paranteze), Negruta ii da bani lui Eremciuc, rupind de la gura saracilor. Si multe, multe altele, ca sa nu spun de CSI, NATO, Biserica rusa, multe inca. Vaccinuri dubioase contra inventatei gripe, pe care le consider arma biologica venita de la potentatii lumii.

  Trei ministri ar fi

  1. Valeriu Cosarciuc la agricultura, a promovat multe lucruri bune. Acest om tace si face, el demonopolizeaza economia si exportul de produse agricole, atit cit e posibil.

  2. Iurie Leanca, pentru ca mi-a placut mult la emisiunea amintita pe jurnaltv.md, unde a facut un bilant competent, adevarat – prea optimist -, si stiu ca poate face mult, numai sa lepede lenevia, indolenta, aristocratismul si infumurarea.

  3. Valeriu Lazar – pricepe foarte bine la economie si am incredere in el. Drept ca nu pot detaliza in privinta lui, dar sint sigur ca e bine intentionat.

  Noutatea cu Mosanu pentru mine este foarte placuta. Credeam ca s-a prostit si el, omul batrin (un excelent roman), dar foarte lucid. Nu vreau sa spun ca el nu a intrat in PLDM numai pentru ca, spre deosebire de cei carora li s-a promis pensii deputatesti, din primul Parlament cit 3 Parlamente si jumatate actuale (unii, adevarat, au murit deja), el are o pensie buna si chiar nu as vedea de ce ar trebui sa se lase dus de lesa lui Sandulache, pe care, dupa congres, nu-l mai respect. A ciripit cit a aderat la PLDM. acum nu cred sa mai ciripeasca din partea sectorului asociativ.

 10. ,,Romanule”, esti pustiu la minte inca din 1940, daca ai uitat ca multi basarabeni, la fel ca si tatal meu, au luptat in razboi, fiind ostasi ai Armatei Romane. Nu ma intereseaza cand te-ai nascut, insasi esenta ta inseamna ,,pustiu,,… Ai grija de imaginea ta, vezi ce-ti spune Pitar. ,,Ardealul i-a dat voturile in proportie de peste 70% si i le-a dat in cunostinta de cauza”. Basarabenii au pus doar punctul si eu ma mandresc ca am fost printre acestia. Ar trebui sa se inteleaga ca nu suntem doar niste „bieti basarabeni”, suntem romani, nu ne-am uitat radacinile si nu ne-a castigat nimeni la loto.

 11. citat – ….. Acest om tace si face, el demonopolizeaza economia.

  aduc la cunostinta pentru oameni care habar nu au despre ce vorbesc – Ministrul agriculturii sa vrea sa demonopolizeze economia, ca nu poate. dupa lege nu poate. iaca nu si gata! el poate sa demonopolizeze sectorul de care e responsabil (apropo, sunt de acord Cosarciuc nu e un ministru slab in guvernul lui Valoghita. unul dintre putinii). iar in privinta demonopolizarii economiei, cred ca Lazar si valoghita ca sef de guvern ar putea sa contribuie mai mult la demonopolizarea economiei (alaturi de Parlament, atunci cind e vorba de careva legi necesare. apropo, un bobirnac pentru cei 4 ani de deputatie a dvs. ati mincat banii poporul, inclusiv a celor 80% la suta si asa si nu v-ati dat seama despre misiunea unui deputat ), in comparatie cu Cosarciuc.

 12. Pt Vasea

  Dumneata te poti da peste cap, situatia, insa, nu o poti schimba. Iti place – tine oamenii in intuneric, asa cum i-au tinut comunistii.

  Eu nu am fost traducator in Cuba, ci am fost ca sotie, alaturi de sotul meu, chemat sa isi satisfaca serviciul militar. Mai mult – nu aveam timp sa umblu pe la sarbatori – am fost 9 luni gravida si copilul l-am adus acasa de 11 luni. Am fost in Cuba exact 20 de luni.

  Nu eu am scris articolul din „Timpul”. Intre altele – ati gasit cumva articolul din „Timpul” pe site-ul lor ca sa va exprimati indignarea!?

  Demonoplizind Cosarciuc economia in sectorul agriculturii, altii in alte sectoare, in ansamblu, va fi demonopolizata toata economia. Ce ai sarit asa in sus ca ars?

  Sa contribuie Filat si Lazar si altii cit vor la demonopolizarea economiei – cine ii impiedica?

  Tocmai ca sint deputatul care nu am mincat salariul degeaba, pentru ca am cele mai multe interpelari – in jur de 500 – mai multe decit oricare deputat si le-am publicat (nici nu sint toate) pe site-ul PNL. A se vedea, cel putin, aici: http://pnl.md/index.php?option=com_content&task=view&id=423&Itemid=57

  Nu mai spun cite se declaratii, pozitii pot fi vazute pe site-urile politice. mai este si stenograma Parlamentului.

  Am fost, in total, 7 ani deputat – si intre 1998-2001 si intotdeauna am avut curaj si caracter – ceea ce – spunea Ion Antonescu – lipseste cel mai mult la romani. Am foarte multe initiative depuse in Parlamentul trecut impreuna cu Cosarciuc – nu pentru ca nu le putea inainta fiecare, ci pentru ca noi doi am avut mai mult curaj decit altii – inclusiv, datorita noua, sub regim comunist, s-a examinat chestiunea privind iesirea din CSI.

 13. Dna Pavlicenco, sa nu uitam un lucru ca democratii desi au cistigat nu se pot imparti acuma pentru Biserica Basarabiei doar! sunt alesi ai poporului si astfel nu ar trebui sa dezbine societatea.Se stie ca Ghimpu serbeaza Craciunul pe stil nou, se cunoaste ca este roman, si s-a declarat public, dar nu cred ca ar fi frumos sa procedeze acuma ca Voronin, daca sunt romani sa tina doar sarbatorile romanesti, Ca demnatari e bine sa participe la serbarile tuturor natiunilor din RM 😉

 14. @vasea

  – cine merge pe calendarul vechi, pune lucrarea omului inaintea Creatiei lui Dumneze.

  – cine merge pe calendarul nou, care este calendarul vechi indreptat, pune Creatia lui Dumnezeu inaintea lucrarii omlui.

  Poti intelege de ce ?

  Pana la 1582 si catolicii si ortodocsii au sarbatorit Craciunul in aceeasi zi. Atunci s-a putut acum nu ?

  Ai citit in articolul din Timpul, ca si BORu a vrut sa treaca la calendarul nou, dar nu a lasat-o Lenin si acum cand poate nu trece si ramane la cheremul comunistilor, desi aceia acum o lasa sa faca ceva?

  Exista traditie si Traditie. Traditional era sa mergem cu carul tras de boi. De ce mergem acum cu masina?

  Dar de greci, bulgari, ciprioti, finlandezi, ceho-slovaci, polonezi, Patriarhia Alexandriei, Ecumenica , toare care au trecut la calendarul indreptat ce zici ? Chiar crezi ca doar aia care merg cu calendarul vechi au ramas adevaratii ortodocsi ?

  Nu ai auzit in ce conflicte a intrat biserica catolica in Evul mediu tarziu, cand opunandu-se schimbarii, tot din traditie insista ca soarele se invarte in jurul pamantului?

  Noi nu o sa apuci, dar cum ti se pare sa ii vezi pe „traditionalistii” sa faca Craciunul cand infloresc pomii ?

  Nu ai aflat ca BORu e mereu sfasiata de schisme? Stii de rascolnici ? Si acum e Rusia plina de ei.

  Dar raspunde(-ti) la intrebarea asta: ce are intaietate Creatia lui Dumnezeu sau lucratura omului?

 15. Pt Maria

  Am sa repostez un raspuns plasat aici pt vizitatorul Vlad. E pacat ca, atunci cind intrati pe blog, nu cititi macar citeva comentarii…

  Nu vreau sa va contrazic. Asa cum spuneti – fiecare cu pozitia sa. Ca doar stiti – ceea ce ieri era inimaginabil, azi se realizeaza.

  Eu, insa, as fi procedat altfel. As fi incurajat niste discutii publice, la care sa participe si Filat, si Ghimpu – ca impactul aici e foarte mare, sa o recunoatem -, din care sa rezulte, cel putin, ca sintem constienti, ca si conducatori, de problema existenta si prin care as fi reusit sa le dau si “prostilor de intelectuali romani” satisfactia ca avem in vedere sa facem ceva dar, mai ales, sa nu punem in inferioritate Mitropolia Basarabiei si pe cei ce se tin de ea. Pe mine, actul de azi al lui Filat, Ghimpu, Leanca si ceilalti, exceptindu-l pe Catana, ca e “si cu ordinea pe acolo”, m-a ofensat. Eu am votat pentru partidul unuia dintre ei si nu am luat in calcul sa ii vad linga Cantarean proKirillovici fara nici o “licenta poetico-politica”. Sper ca ati inteles ce am vrut sa spun.

 16. Iti place – tine oamenii in intuneric, asa cum i-au tinut comunistii – dar in Romania (Moldova) cine ii tine pe oameni in intuneric? tot comi?

  traducator nu dvs. ati fost, ci sotul. iar peste hotarele urss nu trimitea nimeni familiile in care kgb-ul nu avea incredere toti ai familiei trebuiau sa fie nadeojnye! chiar si pentru serviciul militar. nadeojnye liudi, predannyie partii i strane (urss, va aduc aminte cum se numea tara pentru care a slujit sotul dvs., apropo, exact 20 de luni, atunci, a servit, fara de fareseism. omul si-a facut DATORIA fata de PATRIA sovietica si juramintul tot ei l-a adus!!!!).

  nu citesc timpul a lui tanase senior, hirtia scula a lui valoghita crai verde (desi am senzatia ca valoghea e o vetrina a lui tanase jr. de ce? daca vrei sa stii de ce o sa se apuce guvernul lui valoghita crai verde miine, citeste timpul astazi).

  Ce ai sarit asa in sus ca ars? – dar nu am sarit eu sus ca ars. am si eu o trasatura ca dvs. – de a corecta oamenii. dvs. in gramatica, eu in ceea ce stiu mai bine. asta tot.

  Sa contribuie filat si Lazar si altii cit vor la demonopolizarea economiei – cine ii impiedica? – cine? va spun eu! doar ei pot sa se impiedice sa o faca.

  pentru ca am cele mai multe interpelari – in jur de 500 – mai multe decit oricare deputat si le-am publicat – miroase cumva a narcisism? dar care e raportul cantitate – calitate a celor in jur de 500 interpelari? sincer? cum va auto-apreciati?

  Am fost, in total, 7 ani deputat – si intre 1998-2001 si intotdeauna am avut curaj si caracter – ma bucur pentru curaj si caracter. asa si in continuare. dar in privinta celor 7 ani de deputatie in care asa si nu ati inteles rolul parlamentului in procesul de demonopolizare a economiei!? apropo, cite interpelari in domeniu aveti? si a doua intrebare – chiar tocmai 7 ani de mincat aiurea banii poporului inclusiv a celor 80% din popor???? da rusinea unde este?

  curaj si caracter – ceea ce – spunea Ion Antonescu – lipseste cel mai mult la romani. – va auto-denuntati? sau ii dati cu narcisismul? iaca romanii sunt lipsiti de curaj si caracter, da iaca pavlicenco are pe ambele!!!! si apropo – sa te incadrezi in citatul unui individ care a dat ordin sa omoare zeci de mii de oameni???? – pute a canibalism si fascism.

 17. @revelare

  – cine merge pe calendarul vechi, pune lucrarea omului inaintea Creatiei lui Dumneze. – cine merge pe calendarul nou, care este calendarul vechi indreptat, pune Creatia lui Dumnezeu inaintea lucrarii omlui. – Amin. eu sunt cuvintul drept! eu sunt Masia! iar iereticii la foc! dar tu de unde stii ca nu e invers ceea ce ai spus?

  Dar de greci – ups, se pare ca e o greseala. chiar ieri am vazut la tv cum grecii serbatoriau Craciunul si pe Patriarhul Ierusalimului tot!

  bulgari, ciprioti, – ei tot nu sunt catolici si bulgarii si grecii tot nu cu catolicii sarbotaoresc Craciunul. armenii in genere pe 15 ianuarie serbeaza. ei si ce?

  ceho-slovaci, polonezi, Patriarhia Alexandriei, Ecumenica , toare care au trecut la calendarul indreptat ce zici ? – ti-am spus mai sus. finii, alaturi de ceho si slovaci sunt catolic si protestanti. apropo.

  Chiar crezi ca doar aia care merg cu calendarul vechi au ramas adevaratii ortodocsi ? – nu! nu! si inca o data nu! nu zic ca nu trebuie de respectat pe cei care serbeaza pe stil nou! zic ca pavlicenco i ei podobnye nu au dreptul sa lipseasca de drepturi si sa-i faca rusi si manipulati pe cei 80% din popor doar din cauza ca ei serbeaza pe vechi. tot nimic mai mult.

  Noi nu o sa apuci, dar cum ti se pare sa ii vezi pe “traditionalistii” sa faca Craciunul cand infloresc pomii ? – nimic e dreptul lor. ei pentru asta nu-i etichetez ca pavlicenco pe cei cu stilul vechi.

  Nu ai aflat ca BORu e mereu sfasiata de schisme? Stii de rascolnici ? Si acum e Rusia plina de ei.

  Dar raspunde(-ti) la intrebarea asta:
  ce are intaietate Creatia lui Dumnezeu sau lucratura omului? – La inceput a fost Cuvintul. a Domnului Cuvint a fost la inceput!!!! doar ca e o problema aici. fiecare il interpreteaza in felul sau. catolicii, ortodoxsii, etc. principalul sa nu fie conflicte si etichetari de ale pavlecenco care duc la conflicte!

  si totusi – dar cum ramine cu BOR care permite romanilor din Moldova din Romania sa sarbatoreasca pe stil vechi? ai raspuns? poate si ei sunt manipulati de rusi?

 18. Desigur sint de acord cu doamna Pavlicenco. Imperiul rus face ca si prin enoriasi sa depindem de el in deplina masura. Sa fim subjugati cum am fost cu anii.Una trebue sa inteleaga macar cei mai tineri de pina la virsta de 50 ani ca e necesar de a trece in mod normal la calendarul nou. Sa sarbatorim omeneste si Craciunul si Anul Nou pe stil nou. De la buneii mei am aflat de mica ca Isus Hristos s-a nascut inspre acea zi care a inceput a creste 25 decembrie/ adica a creste cu citeva minute/, de atunci s-a inceput si numararea anilor.

 19. Pentru unii romini de 2 bani care,se cred a toate stiutori, care stiu si cite pahare bea presedintele Rominiei zilnic, nu mai spun de cite ori zic ei ca stiu ca,presedintele incalca constitutia de 3 ori pe zi :Nu mai vorbesc,de acei romini care au de toate numai minte nu au . Au ajuns sa invenineze si forumurile,din Moldova. Oare nu stiu ca alegerile s-au terminat.Si ca Rominia a avut noroc cu carul ca nu a iesit ,,PROSTANACUL”presedinte cred ca ar trebui sa lase ciocul mic pentru todeauna gataaaa.

 20. Pt vasea

  Eu, pur si simplu, m-am saturat sa scriu pentru zombificati.

  De ce ma intrebi pe mine cine tine oamenii in intuneric in Romania? Poate ca si acolo, si aici ii tin eu?

  Noi, sotul si cu mine, nu am avut niciodata in viata – nimic absolut – cu nici o securitate. Sint unicul dintre fostii si actualii deputati care am cerut sa se faca publice toate materialele de la SIS despre mine. Mi-au dat raspunsul, care nu putea fi un altul – nu exista nimic. Sotul meu a fost invitat sa intre in PCUS si nu a acceptat, nu a intrat. Mai bine intereseaza-te daca el e omul despre care se poate spune macar un cuvint de rau. Iar eu am fost acasa, gospodina, si am crescut, la 22 de ani, copilul. Nu am lucrat. Am facut ordine in biblioteca si am citit literatura clasica rusa, pentru ca atunci, cind invatam eu la Universitate (dar am plecat din anul V in Cuba si am revenit peste doi ani, incheindu-mi studiile) programa nu prevedea literatura clasica rusa.

  Noi nu am avut niciodata nici o discutie cu nimeni nici in Cuba, nici inainte de Cuba. Mai mult – am spus pentru Jurnal de Chisinau ca, la intoarcere, sotul meu a fost invitat la Universitate sa colaboreze cu securitatea si a refuzat. A avut acest curaj. Eu, insa, nu am fost nici atita persoana importanta ca sa am vreo relatie cu vreo structura.

  Iata acum, cind au venit democratii la putere, sa scoata – ca nu-i mai impiedica nimeni – toate dosarele la iveala, sa se vada totul, cine si unde si ce a servit, unde si-a facut serviciul militar si a sarbatorit 23 februarie. Si Ghimpu, si Filat, si Lupu, si altii. Are AIE securitatea in miinile sale sau nu? Poate adopta Legea lustratiei? Poate, ca au 53 voturi. De ce sa nu o faca?

  Romaneste – ca sa stii si dumneata, – pentru nadeojnye – se spune „prezinta garantii de securitate” – asta am invata-o din emisiunile cu CNSAS-ul romanesc.

  Din pacate, mai multa lume nu a putut trai pe luna intre 1940-1991. Dar condamnabili sint cei care au lucrat in organele de partid si in structurile sovietice, ceea ce nu e cazul familiei noastre. Fiica mea a plecat de la 15 ani in Romania, la liceul Dinu Lipatti, apoi a absolvit aici Conservatorul, a stat un an acasa, a invatat engleza si a plecat, din 2000, in Germania, unde a ramas. Este violonista si nu am platit nicio polita nimanui sa-mi plaseze undeva copilul – prin diplomatie sau in structuri internationale – si eu sa platesc prin tacere si oportunism. Asta, de fapt, ii deranjeaza pe marii nostri barbati politici… Ca nu au cu ce-mi inchide gura si se reia placa veche, fara nici o acoperire.

  Eu nu am treaba cu ce citesti dumneata si ce nu citesti. Ti-am spus doar ca nu sint autorul articolului care te-a suparat. Dar consider ca trebuie inceputa decomunizarea populatiei.

  Din pacate – nu vad ce stii mai bine – sa sari si sa murdarestI? Asta – da, am vazut.

  Si care e problema mea, daca dumneata consideri ca pe Lazar si Cosarciuc, eventual, daca ceva ii impiedica in demonopolizarea economiei, doar ei se pot dezimpedica?

  Nu e vorba de narcisism cind invocam cifre si date concrete. Ti-ar place sa iti spun ca nu am facut nimic, ceea ce nu e adevarat? Vezi numai pe blog si cite probleme au fost abordate. Sau esti dintre cei care considera ca intelectualul daca sta la computer, trindaveste, dar daca praseste – inseamna ca munceste?

  Calitatea interpelarilor o poti judeca dupa lista, pe care nu ai deschis-o, la sigur, dar nu s-au realizat lucrurile pentru ca ai tai comi au defunctionalizat institutiile – eu, Pavlicenco, nu am avut CCCEC-ul meu, Procuratura mea, justitia mea – toate supuse nu legii, dar stind in buzunarful lui Tkaciuk si al Voroninilor. Numai despre matrapazlicurile mamei lui Petrenco-comunistul cit am scris!!! In loc sa o pdepseasca pentru ca nu platea arenda si nu avea licenta, ca sa evite problema si sa-mi dea un raspuns ok, i-au dat si ilegal licenta. Iata asa functionau structurile sub PCRM, iar fosta sefa a Camerei de licentiere, Zinaida Chistruga, cea care m-a sunat si imi tot explica ce e cu mama lui petrenco, e acum deputat PCRM. Mai vrei si alte cazuri? Ma autoapreciez ca foarte harnica si nu ma culcam decit la 3.00 noaptea, pentru ca lumea imi scria mie petitii, stiind ca nu arunc niciuna in cosul de gunoi. Numai cite scrisori am scris personal detinutilor de la inchisoare…

  Tocmai pentru ca am inteles prea bine rolul Parlamentului in procesul de demonopolizare a economiei am facut interpelari si am luat cuvintul legat de neliberalizarea pietei energetice din Moldova, legat de concursurile si licitatiile cistigate doar de Oleg Voronin si multe altele.

  Rusine nu ai dumneata, care nu stii si vorbesti, crezind ca a denigra este demn…

  Problema cu Antonescu e foarte complicata. Cum au spus unii – au avut romanii un singur om mare – Antonescu – dar si pe acela l-au impuscat la indicatia rusilor. Antonescu a facut mult ca sa moara cit mai putina lume.

  Mai canibali si fascisti decit comunistii nu exista. Ei i-au intrecut pe fascisti.

 21. pt dna Pavlicenco
  Ati auzit raspunsul lui Filat la intrebarea adresata de T. Darie despre banii dati de guvern pentru vindecarea lui Eremciuc? E uluitor!

 22. Postez mai jos un text care mi s-a parut interesant
  Sabina Fati pt Europa Libera
  Agenda de politică externă a României în 2010
  La fel ca in 2005, dupa cistigarea alegerilor, Traian Basescu face si acum prima sa vizita externa din cel de-al doilea mandat al sau in Republica Moldova. Aceasta simbolistica sugereaza ca interesul presedintelui roman fata de moldoveni ramine constant si ca va continua apropierea dintre Republica Moldova si Romania. Un prim semn de revenire a relatiilor la nivelul normal ar fi semnarea tratatului de frontiera intre cele doua state si a tratatului politic de baza. Presedintele roman sustine insa ca semnarea tratatului de frontiera ar insemna recunoasterea implicita a Pactului Ribbentrop Molotov si nu pare dispus sa renunte la aceasta idee. Pe de alta parte Traian Basescu vrea sa impuna un ritm si mai alert in eliberarea de cetatenii romane celor care traiesc dincolo de Prut, dar au avut in familie rude care si-au pierdut cetatenia romana dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, dupa ce Basarabia a fost inclusa in Uniunea Sovietica.

 23. Pt Vlad

  Nu am auzit, dar ce a spus si unde? Probabil la face 2 face… In ce sens e uluitor?

 24. Pt Vlad

  Legat de Basescu sint vorbe si vorbe, regret, dar voi reposta articolul de pe curaj.net

 25. Pentru cei interesati si in perspectiva venirii lui Basescu.

  Cetăţenia română – un calvar pentru Românii din Basarabia

  De pe http://www.curaj.net/?p=30014

  Publicat: December 30, 2009 în Declaraţii

  După 27 august 1991, autorităţile de la Bucureşti mai precis Parlamentul României, printr-o simplă hotărîre, trebuia sa repună în drepturile cetăţeneşti pe românii din Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa. Conţinutul hotărîrii trebuia să fie următorul :

  „Cetăţenii români, din teritoriile ocupate de Uniunea Sovietică, stat care nu mai există în urma consecinţelor Pactului Robentrop- Molotov, se repun în drepturile cetăţeneşti.”

  Această hotărîre daca era primită în 1991 de Parlamentul României, elimina acest calvar de redobândire a cetăţeniei române de către basarabeni, bucovineni şi herţeni. La 1 martie 1991 Parlamentul României adoptă Legea nr.21 cu privire la cetăţenia română. La propunerea unui grup de cetăţeni români, influienţi, de origine evreiască, care deţineau posturi cheie în organele de conducere ale României, se cerea să fie introdusă în Lege- dubla cetăţenie, iar persoanele care au pierdut cetăţenia română, în condiţii neimputabile lor (fără voia lor) să o poată redobândi la cerere. Cetăţenii români care au plecat din ţară în anii 1970-1989 în Israel, SUA şi alte tări depuneau cereri de renunţare la cetăţenia română. La 1 martie Parlamentul României a adoptat prezenta Lege, şi art. 10 a acestei Legi spunea următoarele:

  „Foştii cetăţeni români care au pierdut cetăţenia română în condiţii neimputabile lor, o pot redobândi la cerere.”

  Şi iată sub acest blestemat articol 10 mai târziu 10-1 , din Legea Specială, am căzut şi noi românii din Basarabia, cu toate că noi niciodată nu am pierdut cetăţenia română, nu am renunţat la această cetăţenie şi nu am fost lipsiţi de ea.

  Conform Legii nr.793 pentru reglementarea cetăţeniei locuitorilor din Basarabia şi Bucovina de Nord, din 04 septembrie 1941 şi regulamentului nr. 15 privind constatarea cetăţeniei române a locuitorilor din Basarabia şi Bucovina de Nord, în art. 1din Lege şi art. 2 alineatul 1 din regulament se spune: „Au fost şi sunt români toţi locuitorii din teritoriile dezrobite, Bucovina de Nord şi Basarabia, care potrivit Legilor în viguare la data de 28 iunie 1940 se bucurau de naţionalitatea română. Alineatul 2. Copiii născuţi la 28 iunie 1940 sau după această dată pe teritoriile Basarabiei şi Bucovinei de Nord, dacă tatăl, sau în cazul copilului nelegitim mama, au fost şi sunt cetăţeni români, potrivit prevederilor art. 2 alineatul 1. (Legea nr. 793 şi regulamentul nr. 15 nu sunt abrogate până în prezent).

  Nici conducătorii României comuniste, cum au fost Petru Groza, Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu, nu au avut curajul să abroge aceste acte legislative, cu toate că fiecare din ei au adoptat cîte o Lege cu privire la cetăţenie, dar Legea nr.793 şi regulamentul nr. 15 nu au fost atinse. Anume în baza acestor Legi, noi trebuie să fim repuşi în drepturile cetăţeneşti. Mai mult ca atît conform art.5 alineatul 2 din Constituţia României: „cetăţenia dobândită prin naştere nu poate fi retrasă”. Părinţii şi buneii noştri care s-au născut până la 28 iunie 1940 sunt cetăţeni români, cetăţenia care au dobândit-o prin naştere. Conform art.5 alineatul 2, litera „b” din Legea nr. 21/1991:

  „Copiii născuţi pe teritoriul României, din părinţi cetăţeni români, sunt cetăţeni români.

  Sunt, de asemenea, cetăţeni români cei care

  b) s-au născut în străinătate şi ambii părinţi sau numai unul dintre ei are cetăţenia română.”
  În 1996, Parlamentul României, adoptă Legea nr. 119 cu privire la actele de stare civilă, unde în art.43 alineatul 4 se spune următoarele:

  „Cetăţenii români care locuiesc pe teritoriile care au aparţinut României, iar acuma se găsesc pe teritoriile altor state, îşi pot transcrie actele de stare civilă prezentînd certificatele (dublicatele) din Arhivele Naţionale.”

  Din conţinutul acestor Legi reese următoarele, că noi cetăţenii români din Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, şi descendenţii lor până la gradul III, ar trebui să ne prezentăm la orice Direcţie de Stare Civilă din România, cu dublicatele certificatelor de naştere şi căsătorie (după caz) eliberate de autorităţile Republicii Moldova, pentru a fi transcrise în Registrele de Stare Civilă Române. Aşa trebuia să se întîmple dacă aceasta o doreau Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Trăian Băsescu. Cu părere de rău autorităţile române ne-au egalat în drepturi cu cetăţenii români de origine evreiască, care de bună voie au părăsit România, de bună voie au renunţat la cetăţenia română, emigrînd în SUA, Israel şi Australia la o viaţă mai bună. Noi românii din Basarabia conform Legii nr.21/1991 am fost puşi la aceeaşi masă cu sus numiţii cetăţeni, cu toate că nu există nici un act normativ, unde noi românii din Basarabia să renunţat sau să fi fost lipsiţi de această cetăţenie. Nimeni nu a ridicat această întrebare în Parlamentul şi Senatul României. Toţi au tăcut, au tăcut şi marii patrioţi, senatorii şi deputaţii Partidului România Mare, şi guvernanţii au făcut ceea ce-au dorit în această privinţă.

  De aici s-a început marele calvar de redobândire a cetăţeniei române de către basarabeni şi bucovineni. S-au format cozi interminabile la renumita adresa Nicolae Iorga nr.39 din Bucureşti,unde românii din Basarabia stăteau zile întregi pentru a depune cererea şi actele necesare la redobândirea cetăţeniei române. Aici la strada Nicolae Iorga nr.39 puteai vedea de toate: înjosire, umilinţă şi corupţie. Începând cu luna martie 2002 Guvernul lui Adrian Năstase, emite o ordonanţă de urgenţă, unde stopează pe 6 luni de zile primirea cererilor de acordare a cetăţeniei române basarabenilor, motivul fiind transmiterea competenţei acordării cetăţenie de la Ministerul de Interne la Ministerul Justiţiei. Din acest moment practic a fost paralizată acordarea cetăţeniei române pentru locuitorii din Basarabia şi Bucovina de Nord. Dacă din 1996 şi pînă 2001 sub preşedenţia lui Emil Constantinescu au fost acordate 115.000 de cetăţenii basarabenilor şi bucovinenilor, în anul 2001-2004, Guvernul Năstase a acordat nu mai mult de 240 de cetăţenii din 27 de mii de cereri înregistrate la Direcţia Cetăţenie de pe lîngă Ministerul Justiţiei.

  În anul 2005-2006 au fost acordate în jur de 800 de cetăţenii. Nu se mai soluţionau dosarele depuse din luna august 2002. Ca să se deblocheze acest calvar în aprilie 2006, au început să fie depuse primele cereri în Instanţa de Judecată de către foştii cetăţeni români din Basarabia, în contracdictoriu cu Ministerul Justiţiei prin care se solicita obligarea pârâtului să soluţioneze şi să avizeze cererea cu privire la redobândirea cetăţeniei române, într-un termen rezonabil, scurt, în temeiul art. 10 din Convenţia Europeană privind cetăţenia, ratificată de Parlamentul României prin Legea nr.396/2002. În septembrie 2006 pentru prima dată, Curtea de Apel Bucureşti obligă pârâtul, Ministerul Justiţiei, să soluţioneze şi să avizeze cererea reclamantului într-un termen rezonabil, în maxim 30 de zile de la rămânerea irevocabilă a hotărârii.

  S-a creat o practică judiciară şi cererile au început să fie depuse la Curtea de Apel cu zecile, sutele, iar spre sfîrşitul anului 2008 cu miile. Toate cele 18 complete de judecată a Secţiei a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Bucureşti, zilnic soluţionau de la 10 la 20 de cereri depuse de Basarabeni în contradictoriu cu Ministerul Justiţiei. Nouăzeci la sută din cererile soluţionate de Instanţă erau şi sunt admise şi pârâtul obligat să soluţioneze şi să avizeze cererea reclamantului într-un termen rezonabil de maxim 30 de zile, să plătească reclamantului cheltuieli de judecată şi pagube morale în valoare de la 200 la 1000 de RONI.

  În prezent la Curtea de Apel Bucureşti Secţiei a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal sunt depuse peste 1500 astfel de cereri. Anume aceasta a determinat autorităţele române să acorde în anii 2008-2009, circa 14.500 de cetăţenii din 69.000 de dosare înregistrate la secretariatul tehnic al Ministerului Justiţiei. Din 69.000 de persoane nu au redobândit cetăţenia română 9000 de cetăţeni care au depus cerere în 2002, şi restul în perioada 2003-2009.

  Aceasta este situaţia la moment în ceea ce priveşte redobândirea cetăţeniei române de către Basarabeni şi Bucovineni. Noi Basarabenii am avut foarte multe promisiuni din partea conducerii României şi mai ales din partea domnului Traian Băsescu, însă ele au rămas numai promisiuni. Şi am să vă spun de ce:

  Dacă conducerea României avea voinţă politică şi obligaţie morală să ne acorde cetăţenie română într-un termen rezonabil scurt aşa cum prevede Convenţia Europeană privind Cetăţenia, atunci Traian Băsescu o făcea, împreună cu guvernul Boc I. Nimeni nu le-a încurct să ă facă., fiindcă problema cetăţeniei este problema fiecărui stat. În art.10 al Convenţiei Europeane privind Cetăţenia, ratificată de Parlamentul României prin Legea nr.396/2002, se spune: „ Orice stat parte trebuie să soluţioneze cererile depuse de cetăţeni cu privire la dobândirea, redobândirea şi renunţarea la cetăţenie într-un termen rezonabil, scurt”. Aceasta prevede Lege Europeană şi nimeni nu are dreptul conform acestei Legi să-i dea indicaţii României cui să-i acorde şi cui sa nu-i acorde cetăţenie română. Aşa zisele restricţii ale Comunităţii Europene în această problemă faţă de România, este o minciună. Nimeni nu are dreptul conform acestei Convenţii sa-i indice unui stat parte cui să-i acorde şi cui sa nu-i acorde cetăţenia sa.

  Conducerea de la Bucureşti respectă Legea nr.21/1991 şi Convenţia Europeană privind cetăţenia numai faţă de cetăţenii arabi, şi foştii cetăţeni români care locuiesc în Israel şi SUA. Aceste persoane dobândesc şi redobândesc cetăţenia română într-un termen rezonabil scurt, de maxim 6 luni din momentul depunerii cererii la Direcţia Cetăţenie de pe lingă Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, pe cînd românilor din Basarabia şi Bucovina de Nord cererile cu privire la redobândirea cetăţenie române nu se soluţionează mai bine de 7 ani. Cu toate acestea Curtea de Apel Bucureşti este ticsită cu cereri de chemare în judecată depuse de cetăţenii basarabeni în contradictoriu cu Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti.

  Depunerea cererii cu privire la redobândirea cetăţeniei române

  Conform art.10-1 şi art.12 din Legea nr.21/1991 foştii cetăţeni români şi descendenţii lor până la gradul III, care au pierdut cetăţenia română în condiţii neimputabile lor, o pot redobândi la cerere. Legea nr.21/1991 ne-a oferit un drept de a depune cerere pentru redobândirea cetăţeniei române, însă nu ne putem folosi de acest drept, fiindcă autorităţile de la Bucureşti din martie 2003 şi pînă în prezent au născocit aşa zisa programare, fără a se indica vre-un termen. Această programare contravine total Legii Speciale. Pentru tergiversarea de mai departe a procedurii de redobândire a cetăţeniei române de către Basarabeni şi Bucovineni, guvernul de la Bucureşti la începutul anului 2003 printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului Năstase, Basarabenilor li se interzice să mai depună cerere la redobândirea cetăţeniei române la Direcţia Cetăţenie şi la Primăriile judeţelor limitrofe de la hotar cu Republica Moldova, şi această competenţă este transmisă Secţiei Consulare a Ambasadei României de la Chişinău. Anume aici şi se plămădeşte această programare ilegală precum că fiecare cetăţean a Republicii Moldova (fost cetăţean român) trebuie mai întâi să depună o cerere de programare prin intermediul Poştei Moldovei, printr-o scrisoare recomandată. În aşa fel din anul 2003 şi până în 2009 au fost depuse peste 500.000 de astfel de cereri. Din 2003 până în 2009 au fost programaţi 14.000 de cetăţeni moldoveni din 500.000 să depună cerere şi actele necesare la redobândirea cetăţeniei române. Dacă lucrurile merg tot aşa aceste 500.000 de persoane vor fi programaţi peste 80 de ani. Văzînd că nu este ieşire din situaţie basarabenii au început să acţioneze in judecată Ministerul de Externe şi să-l oblige ca prin intermediul Ambasadei României la Chişinău, Secţia Consulară să le primească cererea şi actele necesare pentru redobândirea cetăţeniei române, fiindcă Legea le oferă un drept de a depune actele, iar Guvernul României nu crează condiţii în această privinţă. Până în prezent la Curtea de Apel Bucureşti sunt depuse peste 1000 de cereri prin care reclamanţii cer obligarea Ministerului de Externe, ca prin intermediul Ambasadei României la Chişinău să le primească cererea şi actele necesare referitor redobândirea cetăţeniei române.

  Curtea de Apel Bucureşti în 99% din cazuri acceptă cererea reclamanţilor şi obligă pârâtul să primescă cererea reclamantului de indată de la rămânerea irevocabilă a hotărârii. Ministerul de Externe nu se opreşte aici şi fiecare hotărâre este atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 99% din cazuri respinge recursul Ministerului de Externe ca nefondat. Hotărârea Înaltei Curţi este definitivă şi irevocabilă. Toată această procedură durează 12-15 luni.

  Dacă conducerea României doreşte atât de mult să ne repună în drepturile cetăţeneşti, se are în vedere ultimele declaraţii ale lui Traian Băsescu, de ce atacă hotărârile Curţii de Apel Bucuresşti favorabile nouă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Încă odată m-am convins că declaraţiile conducerii României în problema cetăţeniei române pentru Basarabeni şi Bucovineni sunt promisiuni electorale.

  Constatarea calităţii de cetăţean român – cetăţenie dobândită prin naştere, fiind născuţi din părinţi cetăţeni români.

  Niciodată nu am fost de acord şi nu voi fi de acord cu redobândirea cetăţeniei române a locuitorilor din Basarabia şi Bucovina de Nord, fiindcă noi nu am pierdut niciodată cetăţenia română, nu am renunţat la ea sub nici o altă formă.

  În luna martie 2007 la Judecătoria sectorului 1 a mun. Bucureşti, s-a depus o cerere în procedură necontencioasă, prin care s-a cerut instanţei să-i constate cetăţenia română numitei, Elena Moraru, cetăţenie dobândită prin naştere, fiind născută din părinţi cetăţeni români. În cererea de chemare în judecată s-a arătat, că petenta este născută în comuna Gura Bîcului, raionul Anenii Noi, Republica Moldova, iar tatăl petentei s-a născut la 28 octombrie 1938 în comuna Gura Bîcului, judeţul Tighina, România. În aşa mod petenta a dobândit cetăţenia română prin naştere fiind născută din părinţi cetăţeni români, anexând la cerere actele şi inscrisurile ce serveau ca probă raportate la Legislaţia Română. În noiembrie 2007 Judecătoria sectorului 1 a mun. Bucureşti, completul 3 de judecată prin sentinţa civilă nr.1156 hotărăşte: „Admite cererea formulată de reclamanta, Elena Moraru, şi constată că petenta este cetăţean român”. Aceasta a fost prima mare victorie a românilor din Basarabia şi Bucovina de Nord, prin care o Instanţă de Judecată constată că locuitorii acestor teritorii sunt români. Având practică judiciară, în octombrie 2008 la Judecătoria sectorului 1 din mun. Bucureşti, au fost depuse 30 de cereri, unde petenţii basarabeni cereau Instanţei constatarea calităţii lor de cetăţean român, cetăţenie dobândită prin naştere. În luna decembrie 2008 au mai fost depuse încă 60 de astfel de cereri. La 4 decembrie 2008, şapte complete de judecată de la Judecătoria sectorului 1, au precăutat primele 30 de cereri, dintre care au fost acceptate 20, şi 10 respinse. Pe parcursul lunii ianuarie şi februarie au mai fost depuse peste 100 de cereri, unde românii din Basarabia cereau sa li se constate cetăţenia română. Cu părere de rău mai departe cele 16 completele de judecată de la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti au început sa repingă cererile depuse sub diferite motive nefondate. Atunci am văzut cum într-o ţară membră a Uniunii Europene politicul face presiuni asupra justiţiei. Din surse demne de încredere am aflat că preşedintele Judecătoriei sectorului 1 Bucuresti, doamna Nicoleta Cristuş, a fost invitată şi i s-a pus în vedere de repins aceste cereri sub orice motiv, indicaţiile venind de la Cotroceni.

  În aşa mod judecătorii care au acceptat cele 20 de cereri şi au constatat că petenţii sunt cetăţeni români, sub presiune, au început să respingă celelate cereri depuse ulterior, care aveau acelaşi obiect cu cererile acceptate. Sub presiunea superiorului şi a politicului, la adoptarea hotărârilor judecătorii se contraziceau pe ei însuşi, uitând de Legea cu privire la Statutul Magistratului, că Judecătorul este independent şi se supune numai Legii. Cum poate un judecător să accepte zece cereri, şi să constate că petenţii sunt cetăţeni români, iar ulterior să respingă alte 10 cereri cu privire la constatarea cetăţeniei române. Mai mult ca atât cele 20 de hotărâri rămase definitive şi irevocabile, au început să fie atacate în Instanţă cu contestaţii în anulare de către Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1 a mun. Bucureşti.

  Cu toate că Parchetul nu avea nici un interes în aceste dosare. Parchetul depunând contestaţie în anulare a încălcat grav procedura şi Instanţa a respins contestaţiile ca nefondate. În aşa mod petenţii au fost hărţuiţi pe drumuri timp de un an. În prezent sunt pe rol la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti, peste 400 de dosare în constatare. Nu cred că vreo unul din aceste dosare va fi acceptat. La indicaţia lui Traian Băsescu, vor fi toate repinse. Dacă Preşedintele României într-adevăr doreşte ca noi Basarabenii să fim repuşi în drepturile cetăţeneşti, de ce face presiuni asupra justiţiei în această privinţă.

  Ce-a schimbat modificarea Legii Cetăţeniei ?

  Legea cu privire la aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.36/2009 pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române nr.21/1991, a fost o momeală, practic nu a schimbat nimic. Modificarea Legii a avut ca bază campania electorală privind alegerile prezidenţiale din România. Nu întîmplător această Lege a fost promulgată de către Traian Băsescu spre sfîrşitul campaniei electorale. Cu modificarea sau fără modificarea Legii, situaţia nu s-a schimbat spre bine. Ministerul Justiţiei – Direcţia Cetăţenie ne acordă cetăţenie cîte puţin, maxim 800 pe lună din 69 000 de cereri înregistrate la secritariatul tehnic al Direcţiei Cetăţeniei şi peste 500 000 de cereri de programare care stau stogate în garajurile din curtea Ambasadei României din Chişinău pe jumătate roase de şobolani şi spălate de ploaie care să scurge prin găurile acoperişurilor acestor garaje.

  Basarabia este română numai în perioada campaniei electorale din România.

  Uniunea Românilor din Basarabia,
  Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa

 26. # vasea spune:
  7 January 2010, la 20:08

  @revelare

  – cine merge pe calendarul vechi, pune lucrarea omului inaintea Creatiei lui Dumneze. – cine merge pe calendarul nou, care este calendarul vechi indreptat, pune Creatia lui Dumnezeu inaintea lucrarii omlui. – Amin. eu sunt cuvintul drept! eu sunt Masia! iar iereticii la foc! dar tu de unde stii ca nu e invers ceea ce ai spus?

  SA ITI SPUN. DAR MAI INATI NU TREBUIE SA NE INVRAJBIM. FIECARE CU GRESALA SA. DAR CAND GUVERNUL RM A DAT LIBER PE 25 DEC, CINE A SARIT IN SUS?
  CITESTE PE NET POVATELE DUHOVNICULUI CLEOPA DESPRE CALENDAR. SI SA NU UITAM CA ACEST CALENDARA FOST CREAT DE [AGANI, BISERICA L-A PRELUAT FARA SA AIBE OBIECTII. SI ATUNCI DE CE SA MA FERESC SA SARBATORESC CRACIUNUL CU CATOLICII DACA PANA LA 1582 AM SARBATORIT IMPREUNA CU EI? DACA AM LUAT TOT CALENDARUL DE LA PAGANI, DE CE SA DEZAVUEZ O INDREPTARE FACUTA DE CATOLICI, FARA SA CERCETEZ DE CE S-A FACUT ACEA INDREPTARE?
  LA INCEPUT A FOST CUVANTUL. ADICA DUMNEZEU. DUMNEZEU A FACUT SOARELE, PLANETE, PAMANTUL TOT.
  DUMNEZEU A FACUT CA PAMANTUL SA SE INVARTE IN JURUL AXEI SALE INTR-UN INTERVAL DE TIMP, CE OAMENII I-AU ZIS ZI. APOI DUMNEZEU A FACUT CA PAMANTUL SA SE INVARTA IN JURUL SOARELUI INTR-UN INTERVAL DE TIMP CE L-AU NUMIT AN.
  IN VECHIME,PE VREMEA LUI IULIUS CAESAR, CU INSTRUMENTELE CE AVEAU ATUNCI, OAMENII AU CALCULAT CA PAMANTUL ARE NEVOIE DE 365, 25 ZILE CA SA SE INVARTE IN JURUL SOARELUI, ADICA SA TREACA UN AN.
  SI AU ADAPTAT CE AVEAU ATUNCI, AU MAI BAGAT 2 LUNI SI AU FACUT UN CALENDAR ZIS IULIAN DE 365 ZILE SI 366 ZILE FIECARE AL PATRULEA AN, ZIS BISECT. ACEST CALENDAR E FACUT DE OM PENTRU A MASURA CREATIA LUI DUMNEZEU. SI ARE MARELE AVANTAJ, CE ACELEASI ZILE CAD IN ACELASI ANOTMP, DECI TE ASTEPTI INCEPAND CU NOIEMBRIE, DEPINDE SI DACA ESTI MAI LA NORD SAU MAI LA SUD, MAI PE DEAL SAU MAI LA VALE, CA INCEPE SA NINGA, IN MARTIE APAR GHIOCEII SAMD. PT CA MUSULMANII AU AN LUNAR, MAI SCURT CU NUS TIU CATE ZILE DECAT ACEST CALENDAR LUNAR, ASA CA INTR-O VIATA DE OM LUNILE SE PLIMBA DE CATEVA ORI PRIN TOATE ANOTIMPURILE.

  TRECAND ANII, OAMENII AU OBSERVAT CA ATUNCI CAND ZIC EI CA S-A TERMINAT ANUL DUPA ZILELE DIN CALENDAR, SOARELE ERA MAI AVANSAT SI IMBUNATATINDU-SI INSTRUMENTELE AU OBSERVAT PAMANTUL ARE NEVOIE DE CEVA MAI PUTIN DECAT 365,25 ZILE SA FACA O TURA IN JURUL SOARELUI. SI AU ZIS, AU FACUT O INDREPTARE LA CALENDAR IN ASA FEL CA LUCRAREA LOR SA URMEZE CREATIA LUI DUMNEZEU, ADICA ANUL LOR MASURAT IN ZILE DE CALENDAR SA FIE CAT MAI APROAPE DE DE ANUL CREAT DE DUMNEZEU, CAND A FACUT PAMANTUL SA SE INVARTE IN JURUL SOARELUI. ADICA LUCRAREA LOR AU CORECTAT-O, CA SA SE SUPUNA CREATIEI LUI DUMNEZEU.
  CORECTURA ASTA A INSEMNAT, CA ANU TOTII ANII SECULARI ADICA, 1600, 1700, 1800, 1900, 2000, 2100 SAMD SUNT BISECTI CI AICI SE DETERMINA ALTFEL CARE E AN BISECT SI ANUME: SE DAU ZEROURILE LA O PARTE SI CE RAMANE SE INCEARCA LA DIVIZIUNEA CU 4 SI APOI SE DECLARA BISECT SAU NU.
  NCIC ASA NU ESTE EXACT, DAR EROAREA E MULT MAI MICA, SI PESTE NU STIU CATE SUTE SI SUTE ANI SI CALENDARUL ASTA INDREPTAT VA MA FI CORECTAT. CE SA FACEM , DACA DUMNEZEU A LASAT CA ANUL SOLAR SI ZIUA SA NU FIE COMENSURABILE ?
  ASA INTELEGI DECE A MERGE PE CALENDARUL VECHI ESTE A NU RESPECTA CREATIA LUI DUMNEZEU? ADICA SA II IMPUNEM NOI LUI DUMNEZEU CA EXACT 365,25 ZILE SUNT INTR-UN AN ?

  Dar de greci – ups, se pare ca e o greseala. chiar ieri am vazut la tv cum grecii serbatoriau Craciunul si pe Patriarhul Ierusalimului tot!

  NU E GRESEALA. BISERICA GRECIEI TINE CALENDARUL NOU, PATRIARHIA ECUMENICA CALENDARUL NOU, PATRIARHIA ALEXANDRIEI CALENDARUL NOU, PATRIARHIA IERUSALIMUL CALENDARUL VECHI. ACOLO SUNT ALTE PROBLEME. E O ORDINE CLARA STABILITA INTRE DIFERITELE CONFESIUNI SI TOATE CARE AU UZURPAT DIN DREPTURILE PATRIARHIE IERUSALIMULUI ASTEAPTA CA CINEVA SA STRICE RANDUIALA EXISTENTA, SA DECLARE CA ORDINEA VECHE NU MAI VALABILA SI SA UZURPE ALTE DREPTURI ALE PATRIARHIEI IERSAIMULUI.

  bulgari, ciprioti, – ei tot nu sunt catolici si bulgarii si grecii tot nu cu catolicii sarbotaoresc Craciunul.
  BULGARII CI CIRPIOTI TIN CALENDARUL NOU. AICI NU E VORBA CA SARBATORESTI CU CATOLICII. INCEARCA SA ACCEPTI FAPTELE NU PROPAGANDA. CU CATOLICII AM TINUT CRACIUNUL PE 25 DEC. PANA LA 1582 DE ANI, DUPA CARE NE-AM DESPARTIT ASA CA IA SOCOTESTE CATI ANI AM SARBATORIT IMPREUNA SI CATI SEPARAT?

  TOT CE ITI SPUN SUNT FAPTE OBIECTIVE, NU IMPRESII. DOAR RUSII SI COLONIILE LOR, PLUS SARBII SI SAPTIUL IUGOSLAV ORTODOX MAI TIN CALENDARUL VECHI SI PATRIARHIA IERUSALIMULUI, DIN MOTIVELE ARATATE.

  armenii in genere pe 15 ianuarie serbeaza. ei si ce?

  ARMENII NU SUNT ORTODCSI. NICI ASTA NU STIAI.

  ceho-slovaci, polonezi, Patriarhia Alexandriei, Ecumenica , toare care au trecut la calendarul indreptat ce zici ? – ti-am spus mai sus. finii, alaturi de ceho si slovaci sunt catolic si protestanti.

  MAI INFORMEAZA-TE. EXISTA BISERICA ORTODOXA AUTOCEFALA CEHO-SLOVACA, POLONEZA. ASTEA DOUA SA STII CA SUNT LA ACELASI RANG SI CU BOR SI CU BORu SI CU ORICARE ALTA BISERICA ORTODOXA AUTOCEFALA, DOAR CA SUNT MAI MICI., DAR MARIMEA NU ARE NICIO IMPORTANTA IN ORGANIZAREA BISERICII ORTODOXE. SE VEDE CA NU AI FOST LA NICIO LITURGHIE SLUJITA DE VREUN EPISCOP, MITROLPOLIT SAU DACA AI FOST NU AI ASCULTAT CU ATENTIE. ACOLO SE POMENESC INTAISTATATORII BISERICILOR SURORI ORTODOXE SI AI FI AUZIT POMENINDU-SE DE BISERICILE ORTODOXE DIN CEHO-SLOVACIA SI POLONIA.ORICARE BISERICA ORTODOXA AUTONOMA FINLANDEZA SUB OMOFORUL PATRIARHIEI ECUMENICE.

  apropo.

  Chiar crezi ca doar aia care merg cu calendarul vechi au ramas adevaratii ortodocsi ? – nu! nu! si inca o data nu! nu zic ca nu trebuie de respectat pe cei care serbeaza pe stil nou! zic ca pavlicenco i ei podobnye nu au dreptul sa lipseasca de drepturi si sa-i faca rusi si manipulati pe cei 80% din popor doar din cauza ca ei serbeaza pe vechi. tot nimic mai mult.

  Noi nu o sa apuci, dar cum ti se pare sa ii vezi pe “traditionalistii” sa faca Craciunul cand infloresc pomii ? – nimic e dreptul lor. ei pentru asta nu-i etichetez ca pavlicenco pe cei cu stilul vechi.

  Nu ai aflat ca BORu e mereu sfasiata de schisme? Stii de rascolnici ? Si acum e Rusia plina de ei.

  Dar raspunde(-ti) la intrebarea asta:
  ce are intaietate Creatia lui Dumnezeu sau lucratura omului? – La inceput a fost Cuvintul. a Domnului Cuvint a fost la inceput!!!! doar ca e o problema aici. fiecare il interpreteaza in felul sau. catolicii, ortodoxsii,
  PROBLEMA CALENDARULUI DE CARE VORBIM AICI NU E O PROBLEMA INTRE CATOLICI SI ORTODOCSI SI CE INTERPRETATRRE DA FIECARE, PENTRU CA CALENDARUL NU E O DOGMA. DIN NOU, CAUTA CE ZICE PR. CLEOPA, GASESTI RAPID PE BLOGUL STELEI POPA.
  CALENDARUL ESTE DACA LUCRAREA OMULUI VREM SA O PUNEM SI TINE IN CONCORDANTA LU CREATIA LUI DUMNEZEU SAU NE INGAMFAM SI UITAM DE CREATIA LUI DUMNEZEU SI NE TINEM DOAR DE LUCRAREA OMULUI. ADICA DE FAPT UITAM DE DUMNEZEU.

  etc. principalul sa nu fie conflicte si etichetari de ale pavlecenco care duc la conflicte!

  CONFLICTE ? CINE A PROTESTAT CA S-A DAT LIBER PE 25 DECEMBRIE ?

  si totusi – dar cum ramine cu BOR care permite romanilor din Moldova din Romania sa sarbatoreasca pe stil vechi? ai raspuns? poate si ei sunt manipulati de rusi?

  SUNT DOAR CATIVA, SUNT LIPOVENII. DACA NU SUNT LUMINATI? UN PARINTE, DACA AR AVEA UN COPIL MAI ALTFEL DECAT CEILALTI, IL ALUNGA PE ACESTA SAU INCEARCA SA IL AJUTE SI IL IUBESTE CA PE TOTI CEILALTI, RUGANDU-SE LA DUMNEZEU SA FIE CA CEILALTI ?

  CONCLUZIA: CAND TI SE DA O PALMA , ARATA SI CELALALT OBRAZ SI INATI SA NE INFORMAM SI APOI SA AFIRMAM.

 27. Eu totusi nu inteleg ce e in capul lui Basescu. Pe de o parte, vrea sa semneze tratul de baza cu RM, iar pe de alta sustine ca „semnarea tratatului de frontiera ar insemna recunoasterea implicita a Pactului Ribbentrop”. Oare Romania cand a recunoscut prima la sfarsitul lui august 1991 independenta RM hotarul de vest al MD nu era tot pe Prut?

 28. A pune Crăciunul după Anul Nou, adică sărbătoarea naşterii Mîntuitorului după circumciderea Sa (Iisus, în evidenţele lumeşti, era evreu din clanul Iuda, descendent din regele David), echivalează cu a pune căruţa înaintea cailor. După părerea nepotului meu Andrei (7 ani pe 30 decembrie 2009), acest lucru este funcţional, cu condiţia ca drumul să meargă la vale. Întrebarea este, încotro ne rostogolim?

  În ce priveşte alegerea preşedintelui acesta este un subiect încheiat. Românii dinlăuntru, dinafară, „verzi”, breji, treji sau netreji care l-au votat, sau care nu l-au votat sau care l-au votat pe „prostănac” (cuvânt ce trebuie rostit în faţa oglinzii de cei care-l folosesc abuziv) ca formă de împotrivire, toţi vor beneficia (vorbesc de „gloată”, nu de băieţii deştepţi) de binefacerile noii puteri, întâi românii din ţară apoi, et caetera. Au apărut deja primele semne; dacă nu credeţi, uitaţi-vă pe blogul D-lui. Cezar Preda europarlamentar PDL şi activ suporter de campanie al actualului preşedinte.

 29. pt dna Pavlicenco

  Ascultati inceputul partii II a face 2 face. Ar rezulta ca cei care il critica in cazul Eremciuc fac speculatii, sunt cinic si pe alocuri dementi. Probabil insa Filat a vizat pe cineva concret. Daca va continua asa, atunci…

 30. Site-ul Dvs. funcţionează cumva pe ora Moscovei? Acum la Bucureşti este ora 22. 11

 31. Pt Vlad

  Am intuit si am ascultat deja. Asta e Filat. Vrea doar sa fie adulat. „Sa abandonam criteriile politice cind e vorba de sanatate”… Foarte frumos. Ce fel de speculatii, daca e document. M-a vizat pe mine, desigur, imi inchipui ca a ajuns pina la prostia sa creada ca i-am pus eu vreo intrebare. Ar fi bine sa il intrebe pe Darie – eu nu i-am pus nici o intrebare. Sa nu vobeasca nici de cinism, stim foarte bine pe cine il caracterizeaza cinismul…

 32. Pt Vlad

  Legat de Basescu. Am scris atita, ca m-am saturat. Este mare demagog, nu este clarificat in ce vrea, ne foloseste pentru imaginea sa. In Romania asta a fost campanie electorala? Ce s-a spus acolo? Nimic – numai zoi si copilarii. Acum el va intra in capcana cu cei pe care – Ghimpu, Chirtoaca – i-a sprijinit si folosit. Cum va semna, el, totusi, un document care sa insemne recunoasterea Pactului Molotov-Ribbentrop? Eu m-am declarat de la bun inceput consternata, cind Leanca si Filat, se pare, au declarat aceasta intentie.

  Mai mult, ce i-ar impiedica sa semneze un Acord de Parteneriat strategic Romania-Republica Moldova pentru Europa.

 33. Pt drACro

  Da, buna observatie cu ora. Mersi. Clar ca nu eu mi-am facut blogul, ci unimedia, dar poate ca nu am schimbat ora cind s-a schimbat ora de iarna. Trebuie sa ma interesez, eu nu stiu cum pot corecta… Poate stiti cum se corecteaza? Cine stie?

 34. Apropo de declaratia publicata pe blog de catre Uniunea Romanilor din Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, declaratie care este remarcabila si cutremuratoare prin franchetea cruda in care sunt abordate realitatile concrete, am sa va povestesc o istorie pe care am trait-o eu isumi in urma cu 6 luni. Intamplator, intr-o dupa amiaza, am descoperit pe Internet, pe site-ul Ministerului Justitiei faptul ca o persoana din Republica Moldova cu acelasi nume de familie ca si mine, avand aceeasi varsta si ( culmea )… aceeasi profesie, era trecut pe o lunga lista insipida in care cei ce erau trecuti acolo erau anuntati sec de faptul ca au primit cetatenia romana, urmare a unei hotarariri judecataresti. Totul se petrecea cu putin timp inainte de alegeri ( cam curios de ce tocmai atunci? ). Domnul acela, despre care v-am spus ca mi-a atras atentia datorita datelor sale personale, depusese cererea de cetatenie in urma cu 8 ani ( …8 ani! ), impreuna cu intreaga familie. Nu a primit insa cetatenie decat el desi toti ceilalti membri ai familiei aveau exact acelasi date personale in dosar. Bietul om nu putea sa fie acuzat ca prin gestul sau a vrut sa obtina anumite privilegii. In urma cu 8 ani nu era nici urma de UE sau NATO. Deci… despre ce vorbim? Stiind foarte bine cum fuctioneaza aparatul admnistrativ romanesc, am hotarat sa caut eu respectiva familie. Locuia in Chisinau. Parte din membrii familiei, satui de asteptare, plecasera deja de mult in strainatate, fiecare pe unde apucasera. Pe cei ramasi i-am gasit tristi si neconsolati. Comemorarau saracii 40 de zile de la decesul… persoanei pe care eu o cautam sa-i comunic marea veste. Murise, cu doua saptamani inaimte de a primi cetatenia romana, urmare a unui infarct miocardic survenit urmare a admnistrarii unui tranchilizant puternic de catre medicul sau stomatolog. Omul acela asteptase 8 ani ( poate chiar o viata intreaga ) sa primeasca recunoasterea faptului ca el era roman, iar cand aceasta veste a sosit, in sfarsit, nu l-a mai gasit pe cel in cauza. E ca in Kafka si Ilf si Petrov in acelasi timp… Eu va voi da, bineinteles, toate datele concrete, cu nume concrete, despre aceasta istorie naucitoare, insa pe alta cale, pentru ca locul lor nu este aici. Cam asa fuctioneaza adevaratele relatii ( fie ele si consulare ) intre cele doua state romanesti. Din „incomensurabila” dragoste a statului roman pentru Moldova si locuitorii sai, ambasada romana ( de grad 0, cel mai mare ) si consulatul roman de la Chisinau au impreuna 9 angajati in care este inclusa si femeia de serviciu ( bataie de joc! ). Interesati-va cam cati angajati are ambasada similara ca rang a Rusiei la Chisinau si o sa va cam sara sapca din cap. Veti vedea in curand si viteza supersonica si seriozitatea naucitoare cu care vor fi duse la indeplinire, de ambele parti, acordurile recent semnate ( sau care vor fi semnate ) intre cele doua state. Asta este realitatea concreta, dura. Restul, ce se scrie pe blog este… parfum de futilitate.

 35. @toata lumea

  Este greu sa guvernezi tara in conditiile actuale, adica conditii electorale, si Dna Pavlicenco, dvs daca erati la guvernare poate nu erati acolo, dar nici nu cred ca declarati cu voce tare ce spuneti acum, pentru ca la noi electoratul este foarte fragil, stiti ca orice s-ar intampla 30-35% voteaza comunistii, doar pentru secera&ciocan (poate sa candideze maimute acolo pe liste, ca tot o sa ia 30%, e rosu, e ciocan, e secera, e pentru noi), si cum popoulatiei i-a fost insuflat ca pcrm=stabilitate, orice „cetatean turmentat” in caz de vreun scandal de dreapta (pe caer cu atata nerabdare le asteapta omega&Co) o sa se refugieze iar pe insulita lui de stabilitate imaginara = PCRM. si de la 35% pan la 50% sunt destui turmentati, si s-a vazut si in 2000-2001 si in 2005. Astfel acum guvernarea este intro cusca, si dvs ar trebui sa intelegeti asta. NU le iau apararea, dar din pacate acum, trebuie sa „rabdam” un pic pan la alegeri, si doar atunci cand o sa fie 4 partide mari in parlament cu aprox 20% fiecare si inca 20% sa fie independenti si minoritati, astfel incat oricine oricand sa trebuiasca sa formeze o echipa, si daca greseste poate sa zboare oricand. Pana atunci avem de asteptat un pic, si de contribuit la democratizarea „de jos”, sau democratizarea maselor (suna a oximoron chestia asta). Acum eu sunt convins ca daca PNL o sa mearga pe varianta opozitiei, gen PPCD, si doar o sa scuipe in tot ce se face, presa „liberala” sa sevina intr-adevar libera si sa si critice actuala guvernare (pe langa chestii de bine), atunci AIE o sa piarda ca 1% /saptamana, si la alegeri anticipate, iar vine Voronel sa ne integreze in Europa, asa ca acum chiar se poate spune ca toata Moldova e intre ciocan si nicovala.

  Oricum, criticele obiective sunt binevenite, insa moldovenii/romanii (spre deosebire de popoarele nordice, de exemplu), trebuie sa vada si lauda la adresa guvernarii, ca asta s-au obisnuit sa vada zeci de ani pe timpul comunismului (vechi si nou). Ai nostri daca nu vad de automat echivaleaza asta cu RAUL, la noi nu exista neutralitate (generala, ma rog, ca individuala mai exista).

  Nu o sa va spun nimic nou, dar Dvs contribuiti nu doar la procentele voastre dar si la procentele AIE vs PCRM, impingand „turmentatii” intro parte sau alta , in functie de mesajul vostru.

  Si am sa inchei cu urmatoarea idee:
  Orice princpiu, actiune sau decizie trebuie adoptata la conditii reale, altfel o sa se ajunga ca in bancul cu „am descoperit remediu impotriva gripei aviare, dar e valabil numai pentru gaini sferice in vid”. Principiile liberale pe care le aveti sunt preluate de la cei mai buni liberali care au fost vreodata, probabil, dar in acelasi timp cu siguranta ati observat ca in fiecare tara si pentru fiecare PERIOADA, aceste princii au fost implementate diferit, si e intelept acel care gaseste „calea” cea mai scurta intre principiu siasimilarea de catre (cat mai multi ) cetateni a acestuia.
  O seara placuta!

 36. Incercam sa descifram mesajul scris mai sus de colaboratorul alio.
  1.D. Pavlicenco isi ia vacanta pentru un an.
  2. Intre timp « electoratul fragil » termina tot jinu’ si foarte « turmentat » se democratizeaza
  3. Vin alegerile.: pcrm-20%, pd-20%, pldm-20%, pa(partid anonim)-20%, si altii-20%
  O seara turmentata!

 37. Pt alo

  1. Aveti dreptate in general, numai ca societatea noastra si liderii politici sint departe de contextul in care ar fi aplicabil ceea ce scrieti.
  2. Nu accept, oricum, sa tac. Eu am luptat impotriva comunistilor si consider ca si eu am contribuit la votul anticomunist. Cred ca era normal ca cei pe care i-am sprijinit sa aiba intelepciunea sa incerce sa colaboreze cu noi. Sint egoisti. Vedeti cum se intimpla – ei nu trebuie sa puna niste interese nationale in fata si sa colaboreze cu cei care au contribuit poate mai mult decit unii de la ei contra comunistilor, pentru ca jinduiesc un confort dictatorial personal. Eu, insa, PNL, am trebui neaparat sa ne gindim la interesul national si sa ne inchidem gura. INSA EU NU VREAU SA FIU A DOUA OARA COMPLICE. Prima data e ca am chemat sa se voteze pentru ei, a doua oara, o sa mi se spuna, pai, daca ati vazut si priceput una si alta, de ce ati tacut? Daca e vorba de interesul national, trebuie sa il respectam si sa actionam in spriritul lui toti, nu numai sa li se propuna unora.
  3. Votul meu, munca alor nostri care au activat cot la cot cu PL, LDM, AMN ultimele doua saptamini pina la 29 iulie trebuia respectat, nu dat cu piciorul, iar dupa asta sa vina mesageri d ela aceste partide si sa le propuna functii liderilor nostri din teritoriu, daca pleaca din PNL si scriu cereri in partidele lor. Chiar ieri am vorbit cu un presedinte al nostru din nordul nordului si imi spune cum il curteaza si il solicita toti, dar nu pleaca, spunind, cum rar spune cineva: Trebuie s afii cu partidul tau nu doar cind e pe virf, dar mai ales cind se afla la greu. Si mi-a povestit atit de indignat cum fostii agrarieni si comunisti s-au revopsit cu totii in liberal-democrati. Sint persoanele impotriva carora eu am luptat inca in Parlamentul 1998-2001, care se opuneau reformei agrare, care au distrus si furat colhozurile, care nu au dat la oameni cota valorica. Azi ei spun :totuna vroiam deja sa plec de la comunisti” – asta dupa ce au fost la agrarieni si, in total, iertat-ma de cuvint – ne-au frecat capul si sufletul 14 ani din totalul de 18 d eindependenta a RM. Unde au ajuns cei de la PL, PLDM din teritoriu, care au alergat si au luptat pentru victoria acestor partide? Imi spunea omul nostru din raion care m-a sunat: de ce AIE nu schimba nimic in teritoriu? De ce ramin aceiasi treucari in functie, doar revopsindu-se in liberal-democrati? De ce nu au pus macar unul din cei ce au mestecat glodul in functii de raspundere in raion, ca nu vorbim de persoanele alese, acestea, sa zicem, trebuie atrase, dar inca nu se stie daca trebuie promovate. Ascultati pe unimedia.md ce spune Filat despre cei despre care omul nostru de la nord imi spunea ce a spus odata Iliescu la TV – vin la partid ca mustele la…. eu spun la lumina, ca asa a spus Iliescu, iar de la nord mi-au spus alt cuvint. Si mai spune ca „ei vor pierde daca fac asa”. Multe mi-a spus si de pensionarii suparati cu 4 la suta, si invatatorii egalati intre ei ca pe vreme socialista etc.

  In concluzie, sint multe de spus si eu nu vreau sa fiu partasa la schimbarea doar a palariei, eu vreau esenta. Dar ascultati ce spune Filat despre cei 165 mii de lei dati comunistului Eremciuc, ca e bolnav. Oare fiecare poate primi asa bani – dar cu 165 mii de lei la citi pensionari le dai o piine in plus? Deci, cu infumurarea nu se va ajunge departe. Eu am existat cu dmenitate si voi ramine cu demnitate. Asa cum o inteleg eu. Si oamenii de la PNL, care nu sint buni de cooperare, dar sint buni de munca si de a-i atrage in alte partide, sint oameni de valoare, cu principii, nu treucari si ei considera ca noi trebuie sa ne pastram fata si sa trecem in Opozitie. ca doar la guvernare nu sintem. Ne-am exprimat sprijinul pentru AIE, am incercat cu unii sa discutam. Nu vor – nu trebuie. Asta e pozitia mea.

 38. Probabil ca pe multi cele ce urmeaz vor coctitui o mare surpriza. ei bine eu sunt pe jumatate basarabean. Tatal meu a murit in anul 1990, de ziua mea de nastaere, urmare a unei leucemii limfatice contractate cu ocazia exploziei de la Cernobil ( locuim in nord la granita cu Ucraina ) dupa ce s-a chinuit cumplit in plin regim Ceausescu, cand nu se gasea nimic, nici macar citostatice. A trait toata viata ca un insingurat, tacut si trist si, pentru ca era fuctionar la caile ferate a tot trebuit sa declare ca nu are rude in strainatate, altfel consecintele ar fi fost dramatice ( inclusiv puscaria, pentru declaratii false ). Nici la inmormantarea mamei sale nu a putut merge. Dupa moartea sa am gasit in ziarul „Literatura si arta” pe ultima pagina o lunga lista cu ce care de pe cele doua maluri ale Prutului isi cautau de partea cealalta rudele. Deci izolarea tatalui meu nu era un fenomen singular. Am scis si eu. Dupa un timp, in apropierea Craciunului pe stil nou, intr-o seara am primit un telefon. M-am intrebat mereu de unde apelantul stia numarul. Cel care telefona era din Moldova. Mi-a spus cum il cheama ( Vasile… si n-am sa va spun numele de familie ), mi-a mai spus ca este preot si ca este casatorit cu verisoara tatalui meu. Mi-a mai spus ca cele doua surori ale tatalui meu, mult mai in varsta decat el, traiau si aveau fiecare peste 80 de ani. Mi-a mai telefonat de cateva ori si brusc s-a oprit. Am aflat de la sotia mea ca, apropiindu-se Revelionul si Sfantul Vasile pe stil nou, ea i-a trimes o carte postala ca sa-l felicite de ziua numelui. Fiind roamanca „get beget” cum se spune, ea nu stia de povestea cu stilul vechi si stilul nou ( in Romania stilul nou se aplica din 1919 ) si mai ales nu banuia ca gestul ei va declansa un adevarat tambalau. Ca sa incec sa repar lucrurile i-am telefonat eu, incercand sa dau totusi niste explicatii si sa-mi caer scuze. N-am avut cui. M-a facut albie deporci si mi-a spus ca daca ma prinde pe acolo imi rupe picioarele. Mahnit de cele intamplate, am hotarat ca, pentru mine, capitolul rude in Republica Moldova este inchis. Din experienta traita alaturi de tatal meu, am invatat ca basarabenii au un sentiment straniu, de apartenenta si neapartenenta simultana la natiunea romana, sentiment pe care l-am intalnit doar la aromani si istroromani care nici ei nu s-au simtit acasa in Romania. In mod ciudat, basarabenii se considera entitate aparte. Tatal meu se intalnea doar cu basarabeni, aveau tainele lor, isi rezolvau doar intre ei problemele, elevii si studentii care vin la studii in Romania nu se intalnesc decat intre ei, au propriile lor organizatii, ca sa nu fie intelesi de cei din jur, vorbesc intre ei ruseste… se simt emigranti in propria lor tara sau poate nici nu o considera tara lor. Aceasta tendinta spre enclavizare n-am mai intalnit-o la nici un alt grup etnic ( poate doar la unguri ), si sunt destui emigranti in Romania, de toate neamurile, iar romanii plecati in strainatate se comporta exact pe dos, preferand compania strainilor. De aceea eu cred ca resuscitarea brusca si curioasa a romanismului la basarabeni esta doar o solutie de avarie, pentru a incerca sa se salveze, in ultimul moment, din izolarea ( inclusiv cea religioasa ) pe care singuri si-au impus-o si care, intr-o lume care sufera acum schimbari radicale, poate deveni un handicap de netrecut. Sper ca asta sa fie cauza. Altfel…

 39. Nu ai tu nimic basarabean in tine. Esti doar dintre acei care-l faceau pe tatal tau sa se intalneasca doar cu basarabeni, sa aiba tainele lor si sa-si rezolve singuri problemele. Ca altfel nu se putea si asa a procedat si tatal tau. Pentru ca erau oameni cu mandrie si cu demnitate. Asa se intampla si acum din cauza ideilor voastre fixe si atitudinii ca cine e basarabean neaparat e si KGB-ist. Dar nu toti romanii sunt la fel, precum e clar ca nici toti basarabenii nu sunt la fel.

 40. Probabil ca, intr-adevar, n-am nimic basarabean in mine (in Romania sunt milioane ca mine, probabil majoritatea, deci sunt un om normal) si, asa cum am declarat mai sus, consider capitolul Republica Moldova inchis. Si daca as avea ceva basarabean in mine la ce mi-ar folosi? Atunci cand soarta lumii se hotaraste in alta parte… Vad ca, mai nou, Rusii iar au pus placa cu „agresia” iar preferatul dumneavoastra este numit cel mai periculos dusman al Federatiei Ruse. Deci…

 41. Vai, vai, vai… sa le plangi de mila rusilor, nu alta. Iata romani ca tine care-si reneaga parintele… ba esti jumatate basarabean, ba nu ai nimica basarabean in tine… Nici nu stii cine esti…

 42. Bai, stii ceva, deja ai iceput sa ma enervezi. Ia mai dute tu in ma-ta!

 43. Si eu m-am enervat. Dar nu te trimit in ma-ta. Tu nu ai ce cauta pe blogul dnei Pavlicenco, pe care o respect, chiar daca opiniile noastre in ce priveste unele lucruri sunt diferite.
  revelare spune:
  7 January 2010, la 19:07
  @romanul

  Si “basarabean” este patrimoniu cultural romanesc.
  Eu personal, cred ca esti maldavan (maldavan, da, nu e patrimoniu cultural romanesc) agent provocator, care terfeleste si ponegreste numele de roman si baga zazanie intre romanii de pe malurile Prutului.

 44. Măi fraţilor, veniţi-vă în fire! Şi eu trăiesc exact aceeaşi dramă. Tata era român basarabean născut în 1903 (şi decedat în 1990) în Imperiul Rus şcolit în rusă, iar apoi (facultatea) în română iar mama, munteancă din Prahova cu strămoşi (mocani) din Ţara Bârsei. Tata s-a stabilit din 1934 în Bucureşti (ca angajat în Ministerul Finanţelor) şi s-a integrat perfect, pentru că a vrut acest lucru, în societatea românească, şi-a câştigat (datorită calităţilor sale) respectul şi recunoaşterea colegilor şi a avansat în ierarhia socială. Participant în calitate de ofiţer de artilerie, la ofensiva din 1941 a fost grav rănit la asdiul Odesei şi apoi reformat. După 23 august 1944 a trăit cu frica în suflet că va fi descoperit (numele Cervatiuc îi făcea un mare deserviciu) că a luptat împotriva Armatei Sovietice; acest calvar încheindu-se după 1965. Din rudele rămase în satul natal, niciuna nu a scăpat nedeportată. Dar ce am admirat întotdeauna la aceşti oameni, a fost capacitatea lor de a relua viaţa de la capăt. Mai mult, mătuşa mea Natalia (ultima rudă din RM, decedată în 1989) de profesie învăţătoare, deportată fiind în Kazahstan, a organizat o clasă în limba română pentru copii femeilor deportate împreună cu ea. Ar mai fi multe de spus, dar nu vreau să lungesc textul. Ce vreau să se reţină este că:
  – Românii basarabeni trebuie să încerce să reia viaţa de la capăt în sensul redefinirii relaţiilor interumane, iar de ajutor le pot fi tinerii care au studiat în alte ţări mai înaintate în civilizaţie.
  – Românii basarabeni trebuie să facă efortul să înţeleagă, că: în viaţă nimic nu este gratis, cel mai bogat nu este numai prin simplul fapt că este bogat, duşmanul poporului, sărăcia nu este în mod necesar dovada virtuţii, ci mai degrabă o consecinţă a lenei şi în cele din urmă să se extragă din starea de asistaţi social în care ticăloasa guvernare şi ideologie coministă, i-au adus pe părinţii lor.
  – Românii basarabeni trebuie să înceteze a-i urâ pe românii din ţară, în primul rând pentru că sentimentul nu este reciproc, şi ar face mai bine să încerce să-i înţeleagă (deoarece suntem totuşi diferiţi în multe privinţe) aşa cum şi romînii „din vatră” se străduiesc să-i înţeleagă pe basarabeni.

 45. Frate, romanii basarabeni au invatat multe, nu mai sunt ei atat de saraci si agramati. Viata si nenorocirile prin care au avut sa treaca i-au invatat. Iar cine zice ca sunt lenesi se inseala amarnic. Stiu sa munceasca, sa sarbatoreasca si sa iubeasca. Si nu mai trebuie sa ia nimic de la zero. Asta e, frate. Adevarul e ca trebuie, orice ar fi, sa ne recunoastem de frati, or, sangele apa nu se face si nu poate fi diluat printr-o sarma ghimpata.

 46. Stimate drACro,
  Va satuiesc cu prietenie sa nu mai postati nume proprii si adrese pe blog pentru ca nu stiti pe mana cui incap ( la mijlocul textului precizati numele tatalui dumneavoastra )

 47. @luca

  Domnule Luca, aveti dificultati de intelegere, in primul rand va permiteti cam mult zicandumi „colaborator” si „alio”, nu sunt colaborator de a nimanui, stau in romania de 10 ani (cu mici pauze), si nu sunt membru sau agitator a vreunui partid, particip la viata politica doar prin votul meu si imi mai expun parerea pe ici pe colo, la care am dreptul. Sunt adeptul doctrinei national-liberale, pe care in MD se pretind a o oferi (in ordine alfabetica) PL, PLDM si PNL, de aceea vizitez acest blog, precum si site-urile celorlalte doua partide, (ii vizitez si pe comunistii/omg, sa vad ce fac „dusmanii”, dar sarmanii nu au forum de discutii, si mai intru si pe flux, dar acolo mi se sterg comentariile, desi nu folosesc limbaj obscen).
  Acum hai sa iti explic ce am vrut sa zic:

  „1.D. Pavlicenco isi ia vacanta pentru un an.”
  NU, am zis ca apreciez critica constructiva, dar daca se intra intr-o critica gen PPCD, adica orice ar face guvernarea nu este bine. Am zis ca la noi poporul este obisnuit dupa comunism sa vada cum guvernarea este laudata, si daca nu este laudata atunci este rea!!! asta se intampla in toate tarile post-comuniste. Nu zic sa laude guvernarea Dna Pavlicenco, dar sa fie in continuare obiectiva, dupa cum ziceam cand e de criticat, sa critice, cand e de laudat sa laude (nu sa treaca cu vederea), nu pentru a flata guvernarea ci pentru a nu influenta partea indecisa spre tabara comunista.

  „2. Intre timp « electoratul fragil » termina tot jinu’ si foarte « turmentat » se democratizeaza”
  Cetateanul turmentat este un personaj de a lui Caragiale, si ismbolizeaza patura indecisa, nu are legatura explicita cu consumul de alcool, de asta remara cu „jinu'” este in afara subiectului. si nu am zis ca se democratizeaza, dar cel putin isi pastreaza „nedumerirea” si exista sansa ca in ultim moment sa voteze fortele de dreapta (sau pretinsa dreata ca la noi nimic nu e pe bune, se pare), pe cand daca din toate partile o sa fie atatci informational „turmentatii” anti-guvernare, la alegeri ei deja o sa fie iar cu ideea „pcrm, inainte era mai bine”

  „3. Vin alegerile.: pcrm-20%, pd-20%, pldm-20%, pa(partid anonim)-20%, si altii-20%”
  Asta nu se va intampla, asta as fi vrut eu sa se intample, daca nu la viitoarele alegeri, atunci peste 5 ani. Si asa e democratic sa fie, pentru ca asemanator sunt distribuite parerile oamenilor, insa acesti oameni nu stiu cu cine sa se afilieze pentru ca dupa multe minciuni, poporul nu prea mai crede doar vorbe, ci vrea fapte, iar faptele pot sa le faca doar cei de la guvernare, de asta este foarte dificil pentru partide mici si bune gen PNL sau MAE sa acceada la puetere. Adica peste tot sunt cam 20% din stanga, centru, dreapta, inca 20 sunt in functie de suflul actual mondial (de exemplu acum 10 ani era de dreapta, acum se pare ca se duce spre centru) si inca 20% care sunt „adunaturi” de minoritati, de deexemplu artisti (sa aiba astia de la teatru un independent al lor in parlament), si atunci ca se formeze o guvernare, oricand va fi nevoie de cel putin 2 formatiuni mari, plus inca cineva, si cum concurenta in economia de piata duce la scaderea preturilor, concurenta, dar si nevoia de colaborare in politica duce la purificarea clasei politice. Asta este strict parerea mea.
  Dvs doriti, sa fie un partid si aiba majoritatea cum a fost 2001-2005? sau 3 partide mari ca in romania si tot timpul e sa faca combinari de 3 luate cate 2?
  O seara turmentata si dvs!

  @d.Pavlicenco
  Si eu sunt dezamagit de egoismul celor de la guvernare in raport cu apartenenta politica, si ma bucur sa aflu stiri de la prima sursa (banuiam ca se intampla propuneri in schimb la aderare la partid de guvernare, dar nu stiam sigur. acum am informatia de la prima mana). Poate intr-o zi o sa avem o televiziune cu adevarat publica si oameni ca dvs sau A.Petrencu , o sa poata sa isi exprime parerile si sa convinga electoratul fara sa fie nevoiti sa gazduiasca mini-oligarhi in partidele lor(pentru a avea acces in mass-media), dar cel putin pentru moment asa suna a fantastic pentru mine.
  Si eu ma asteptam ca actuala guvernare sa nu calce pe grebla comunista si sa invite anumiti lideri de opinii care nu sunt de la ei. Sunt dezamagit si de anchetele din 7 aprilie, pentru ca in curand se face un an, iar noi nu avem nimic, si daca o sa puna 5 politisti la puscarie tot nu o sa fie nimic, lumea vrea sa vada „sange” daca vreti, razbunarea pe cei care au organizat asta, in 2009 in Europa sa fie omorati tineri de politie. Ce ma pune pe ganduri,in urma eschivarilor lor, este ca poate totusi ei au fost partial complici la ce s-a intamplat si de asta nu dau verdicturi, pentru ca argumentele lor gen „au ars comunistii dovezile” sunt puerile si neconvingatoare, iar daca ii denunta pe comi, va trebui sa se denunte si pe ei.

  Totusi continui sa fiu optimist si sa cred ca ce avem noi acum la guvernare este doar o versiune demo, si ca ceea ce urmeaza sa fie, va fi poate mai bun, sper.

 48. Multstimata Doamna,
  Inca o data iese in vileag lipsa totala de verticalitate a politrucilor basarabeni din toate partidele.
  Cu regret, partidele politice din Rep.Moldova reprezinta interesele si sunt vârfurile de lance ale unor grupuri oligarhice ( in rusa – banda sau saika ) arhicunoscute.
  Intrebati pe asa zisii liberali care sunt principiile doctrinei liberale si veti constata cu stupoare ca ei sunt în marea lor majoritate oligofreni.
  Presedintele tarii, prim-ministrul si camarila puturoasa a acestora stau cu totii în fata unui colonel KGB-ist cu candela in mina, inconjurat de niste homosexuali si se fac de rusine.
  Halal de ei si vai de tara noastra ! Komunistii au nascut astfel de creaturi nastrusnice !
  Geagea Misa si cu Valogea nu vor face mai mult decat VAROSKA decat sa traga în continuare tepele si tunurile financiare !
  Sa ne auyim numai de bine !

 49. @Romanul spune:

  8 January 2010, la 14:…..

  Apreciez sfatul Dvs., dar nu-i voi da urmare. Am dezvăluit intenţionat acest nume, puţin răspândit în RM, România sau Canada (imi caut rădăcinile şi ştiu ce spun, s-ar putea să fim pe undeva rude cu toţii), deoarece am pus punct fricii. Poporul nostru în marea sa înţelepciune a găsit câte o zicală pentru fiecare situaţie din viaţă. În cazul de faţă (urmând sugestia Dvs.) ar putea fi: „frica păzeşte bostănăria”; dar până când ?, până când „frica este începutul curajului”. Oare tnerilor care au ieşit pe 7 aprilie 2009 în PMAN le-a fost frică, sau au trecut dincoşo de ea? Trebuie să ne lepădăm de frică şi să afirmăm tare ce gândim şi ce simţim. Altfel ne vor domina din nou bestii de tot felul.

 50. Pt Romanul

  Pe mine istoria relatata m-a miscat profund. Eu am spus ca nu exista familie de romani care s anu fi suferit din cauza regimului odios comunist/bolsevic/rusesc/. Cred ca pentru blogul meu este o onoare sa faci asemenea confidente dureroase, dar foarte elocvente. M-a impresionat si incercarea de a defini basarabenii ca apartinind si neapartinind la natiunea ramana. Eu, cred, insa, ca odata si odata, trebuie promovata politic unirea cu Romania. Sa spunem si asa: doar stim bine ca, pina la urma, ea va fi. Nu are RM mari posibilitati sa devina stat. De aceea e povestea cu ruperea calului de la gard. Acum Moldova e o vaca de muls pentru cine e mai corupt si are mai multi bani sa cumpere legea si puterea. De aceea mentin situatia status quo. Mai cred ca da, noi, cei care mai avem vreo 10-15 ani (inca sa ne dea Domnul!) de trait, dar, mai ales, voi, care vreti si trebuie sa aveti alte vieti, inca vom fi generatii de sacrificiu, dar daca nici noi nu ne asumam unirea si omogenizarea, reintegrarea romaneasca, pe urma vom dispare ca romani, pentru ca ne moldovenizam deja cu romani la putere…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *