Ghimpu si Filat au citit despre Craciunul rusesc in „Timpul”?

Motto din articolul reprodus in foto in continuare: „„Patriarhul de atunci, Tihon, s-a dus la Lenin să-i ceară acceptul (menţionăm că, deşi Biserica era declarată oficial separată de stat, ea nu putea lua nicio decizie importantă, fără per­misiunea ateiştilor comunişti). Atunci demolatorul principal al locaşurilor sfinte i-a răspuns Patriarhului cu cinismul care-l caracteriza: „Lăsaţi-i pe cei intoxicaţi de opiumul credinţei în Dumnezeu să sărbătorească mai întâi Anul Nou (Revelionul), apoi să cinstească Naşterea Fiului Domnului (Crăciunul)”. Ateiştii lui Lenin, prin aceasta, au dorit să minimalizeze importanţa acestei sărbători religi­oase. Lăsând-o intenţionat după Anul Nou, ei ştiau prea bine că, la trecerea dintre ani, se va bea mult şi se va mânca copios, nerespectându-se postul integral. Sau, vorba eroului nostru: după ce se va da „cep la veselie”… Această decizie a lui Lenin a fost ţinută în secret de KGB timp de peste 70 de ani şi a apărut la lumină abia în timpul dezgheţului gorbaciovian…”

Imag062Am auzit la Pro TV ca Ghimpu si Filat vor fi la Biserica alaturi de credinciosii din Republica Moldova, 396x292_3381care sarbatoresc pe stil vechi aici Craciunul. Nu ma apuc sa judec, desi pentru mine e de mirare – daca e asa – de ce acest lucru se afiseaza? Inteleg “perfect” interesul “sincer”, ca sa nu-i spunem “electoral”, – de a fi alaturi de “norodul tau”, insa cred ca a venit si timpul ca, dupa alungarea (oare?) de la putere a comunistilor, aceasta populatie a noastra, atit de manipulata pina acum, sa fie ajutata sa inteleaga – odata cu venirea, parca, a fortelor nationale, democratice, “proeuropene” la guvernare, ca lucrurile stau altfel. De aceea, ma intreb simplu de tot – au citit oare Ghimpu si Filat articolul postat in continuare, sub forma a patru fotografii, din “Timpul”, intitulat „Incapatinare bolsevica sau Inventia omului contra Creatiei Domnului”

L-am cautat pe site-ul publicatiei, dar nu l-am gasit. Daca cineva il gaseste, voi fi recunoscatoare sa-mi dati linkul.

Imi cer scuze pentru plasarea mai neindeminateca a fotografiilor cu texte, care trebuie citite dupa coloane – de sus in jos primele doua foto si de sus in jos urmatoarele doua.

CIMG1490CIMG1458ghimpu la craciunCIMG1473P.S. Am postat acest ultim fragment de articol dupa ce am urmarit la M1 transmisiunea in direct a slujbei bisericesti de Craciun rusesc in Moldova, cu Mitropolitul Chisinaului si „al intregii Moldove” (dupa „vseia Rusi”, dar si cu gind spre Moldova de peste Prut, poate si spre teritoriile romanesti date Ucrainei…), la care i-am vazut pe mai multi actuali demnitari, inclusiv pe premierul Filat si, mai ales, pe vicepremierul „european” Iurie Leanca, asistati de ministrul Anatol Salaru si ministrul apararii, cel cu multe studii prin Occident. Printre crestini l-am mai observat pe ministrul de interne Victor Catana, dar si pe triplul Presedinte Mihai Ghimpu, pe care, nu stiu/sau stiu de ce M1 l-a aratat foarte putin si nu i-am prins o foto, postind-o mai tirziu, preluata de pe www. jurnaltv.md, el stind chiar „in norod”, nu ca ceilalti, postati ceva mai la o parte, mai aproape de altar, de Vladika si de Domnul. Ghimpul inca nu este „preferatul” M1, fiind aratat o singura data…

Mi-am amintit de timpurile foarte recente – cind venea Voronin cu toata trena si se ruga cu luminarea in mina… In primul rind, toti stateau frumos incolonati linga „papa”, spre deosebire de democrati, care nu au stat in echipa, pentru ca, probabil, nu se stie cine e mai mare (ca sa nu spun – cine e „papa”) – Presedintele interimar sau primul-ministru…

Iata, si aici, s-a vazut fariseismul comunistilor. Voronin trebuia sa vina si acum, ca lider al opozitiei, sa fie alaturi de Vladika, cel care le povestea astazi celor 80 la suta de romani manipulati ca „la Moscova s-a schimbat Patriarhul…”, sa-i multumeasca lui Vladimir Cantarean ca i-a asigurat 10 ani de prostire a cetatenilor RM, imbinind, cu succes, comunismul si credinta. Acum, a venit rindul sa ii prosteasca, in continuare, democratii si liberalii.

Este un aspect, pe care il tratez ca unul important – guvernarea necomunista ar trebui nu doar sa ii priveasca, intr-un an electoral (?), pe oamenii manipulati ca pe voturi, ci sa se gindeasca la o pozitie noua fata de mai multe lucruri definitorii in multtrimbitata schimbare – ce facem cu Mitropolia Basarabiei – „pe asta nu o vizitam la Craciunul pe stil nou, ca e cam „romaneasca”? Si mergem sa fim, din calcul electoral, alaturi de moldoveni, care sint mai multi, ca materie de aiurit si buimacit in alegeri si, deci, sint o materie mai atractiva? Ca ceilalti, care merg la Mitropolia Basarabiei, ne vor „intelege” si asa, de ce umblam prin doua luntri… Nu ati vazut cum primul Parlament democratic a venit „cu hurta” in PLDM (nu in PL…),  prin promisiunea de a le da pensii ca la toti deputatii?”

Foarte frumos ii sta lui Iurie Leanca, cel care se pretinde a fi „cavalerul integrarii europene”, alaturi de Mitropolitul Vladimir, cu Biserica maldavineasca integrata in cea ruseasca a lui Kirill…

Vitalia Pavlicenco

Craciun1

Craciun2Craciun3Craciun4

Loading Facebook Comments ...

180 Comments

Add a Comment
 1. Crezi ca Filat sau Ghimpu stau toata ziua si citesc povestile tale. Mai bane ai face ceva in viata asta.

  Iti spun cinstit de la tine in decursul a citiva ani nimic concret nu s-a auzit. Nu ai propus practic nici o solutie pentru a rezolva anumite probleme.

  Omul devine puternic prin fapte si nu prin argumente.

 2. este cel putin straniu sa citesti comentarii la teme confesionale de la o persoana care nu crede in Dumnezeu in orice forma/nume, cum nu s-ar numi El, allah, budha, etc. fapt ce l-a confirmat de mai multe ori fiind chiar eu martor. Ar face Filat si Ghimpu campanie, dar mai bine asa linga popor, decit sa indruge ineptiii asemenea unui ateist pagin infocat, slujitor samovolnic al satanei

 3. Stim de ce. Conducatorii sunt cu toti alegatorii. Incet, incet.

 4. Hopa! Au aparut deja ultrasii noii puteri. Domnului Leonidas deja i s-au intarit muschii. Usor cu pianul pe scari, tinere domn, pentru ca nu-i a buna. Problema „Mitropoliei Chisinaului si a Intregii Moldove” (care intreaga Moldova?) apartinand Patriarhiei Ruse, la care adera 65% dintre romanii moldoveni, chiar este o problema, care mie, ca cetatean roman, chiar imi sta in gat. Pana ce aceasta tumoare de pe trupul Moldovei nu va fi extirpata, liniste nu va fi si sprijin din partea statului roman n-ar trebui sa mai pretindeti, pentru ca aceasta mitropolie ruseasca de rit slav si stil vechi chiar este dusmanul de moarte al poporului Roman si al Bisericii sale. Dragilor, din pacate, trebuie sa alegeti. Si cu slanina in pod si cu varza unsa nu se poate. Sa fim clari, eu nu de gestul electoral (care se poate dovedi si cotraproductiv, din pacate) al celor doi lideri politici sunt neaparat contrariat, ci de vehementa cu tenta talibana a tanarului ultras. Si tare ma tem, dupa cum decurg lucrurile, ca singurele „fapte cocrete” ale actualei conduceri, dupa alegeri, vor fi, fara voia lor, aducerea, din nou, la putere a fetidului valah (nu stiati ca Voronin este muntean?), tradator de tara si de neam, cu nume rusesc schimbat (inainte il chema Sarbu), pe care romanii l-ar strivi ca pe un paduche.

 5. Daca Filat si Ghimpu ar fi avut sange in instalatie, Moldova ar fi avut pana acum presedinte si cei doi n-ar mai fi fost obligati sa faca acum aceste gesturi… Mai bine tac.

 6. Nu trebuie actionat talibanic, este o problema intima de constiinta religioasa. Conducatorii trebuie sa isi iubeasca toti supusii.
  Vorba dulce mult aduce.
  Important este insa faptul ca au decretat si 25 dec, stil nou zi libera.

 7. Incurand se va consuma vizita Presedintelui Basescu la Chisinau. Tot cam atunci va avea loc si vizita lui Filat si Leanca la Washington.
  Asa ca ,dragilor si infocatilor forumisti aci de fata si cei care ati lasat urmele gandirii voastre politice marginal la toate articolele blogului distinsei doamne presedinta PNL va voi citi …post-festum ! Atunci sa va vad … la opinii!!!
  Gata, fug la gara ca pierd trinul!!
  La buna citire, deci.

 8. Corectitudinea calendarului nu are nici o legătură cu tradiţia unor anumite sărbători. Şi în România există aproximativ 1 milion de oameni care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi, iar asta nu-i face nici mai buni, nici mai răi decât cei care-l sărbătoresc pe stil nou.

  Filat şi Ghimpu îi reprezintă pe toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent la dată sărbătoresc aceştia Crăciunul. Dacă un număr semnificativ dintre ei îl serbează mâine, atunci e absolut normal ca Filat şi Ghimpu să fie alături de ei.

 9. Strict referitor la un pasaj din articol: eroarea din calendar nu va creşte, pentru că pravoslavnicii nu-şi ţin un calendar propriu 😛 . Ei au un decalaj fix, pe care-l vor respecta şi peste 1.000 de ani. Pentru că ei se raportează de fapt la calendarul corect, atunci când îşi calculează ziua sărbătorii.

 10. Lancaster,

  Eroarea VA CRESTE, pt ca nu corecteaza de loc. Calendarul vechi ramane in urma cu 3 zile in 400 de ani. Calendarul nou este de fapt decat calendarul iulian adus la zi si INDREPTAT.
  Indreptarea consta in faptul ca nu totii anii, care par ca trebuie sa fie bisecti, sunt bisecti si anume la anii secularii, adica 2000, 2100, 2200 etc se dau zerourile la o parte si abia ce ramane se testeaza la regula diviziunii cu 4 si in functie de acest rezultat se determina daca este an bisect sau nu.
  Deci 2000 a fost an bisect, dar 2100, 2200 si 2300 NU sunt ani bisecti si prin urmare in fiecare acest an, calendarul vechi va mai acumula cate o zi intarziere, pt ca in calendarul vechi acesti ani vor fi ani bisecti, deci februarie va avea 29 de zile, dar in calendarul iulian indreptat adica nou, acesti ani nu vor fi ani bisecti, deci februarie va avea doar 28 de zile..
  Acum intelegi de ce la 1582 erau 10 zile intarziere si acum sunt 13 ?

 11. revelare,

  Nenea Lancaster are perfecta dreptate!
  Cei care se orienteaza dupa „stilul vechi” nu fac nici o corectie. Ei, de fapt, folosesc calendarul actual – sa-i zicem „laic” – la care se adauga zilele pe care ei le considera ca le-au fost „furate din viata” in urma corectiei.

 12. Oameni! Oare conteaza atat de mult cine si pe ce stil tine. Principalul, daca intr-adevar sarbatoriti Craciunul (pe vechi ori pe nou) sa o faceti. Eu o fac numai pe nou deja de circa 20 de ani. Azi, adica ieri a fost Boboteaza, cineva a sarbatorit-o, si-a stropit casa cu achiazma? Nu sunt un om habotnic,dar totusi sarbatoresc Craciunul. Lasati-i pe cei care vor sa o faca azi pe 7, daca aceasta e vrerea lor, dar… pozitia lui Filat si Ghimpu, nici mie nu-mi prea place. Dar totusi nu este ceva atat de important (la umila-mi parere), ca sa facem atata tam-tam.

  Insa nici comentariile pe care le face Leonidas nu le pot accepta, cand se trece la insulte la persoana. Dna Pavlicenco are tot dreptul sa-si expuna parerea, de altfel ca si noi, sa ne-o expunem pe a noastra, dar in mod civilizat.

 13. ARBALETA BRAVO, AI SCRIS BINE, INSEAMNA MULT SA FIM ATENTI CU EMOTSIILE…

 14. mda….tare spus: „atenti la emotsii!”.
  Imtradevar. Emotiile pot fi declansate de o imprejurare reala sau de una imaginara. Intensitatea lor e foarte variata: poate fi vaga, mijlocie, dar si foarte mare, zguduind intregul organism. Cateodata zguduie si creierii.
  brrrrrr

 15. Cite odata trebuie sa respectam si prostia unora.
  Aceasta se numeste pluralism de opinie intr-o societate democratica.

  Adica, am in vedere, sa respectam dorinta unora de a sarbatori prin inertie,
  Craciunul pe stil vechi, cu speranta ca ei singuri vor intelege treptat.

  In acest context, cred, ca bine a procedat Filat si Ghimpu, mai ales, daca tinem cont
  ca acum, principalul OBIECTIV este distrugerea comunismului in RM, iesirea din criza etc…

  Dar, pe de alta parte e BINE ca presa da lamuriri corecte, ca oamenii sa inteleaga.
  si chiar FOARTE BINE este ca Dna Pavlicenco a abordat acest subiect in discutie.
  …caci la mintea moldovanului, adeseori trebuie sa bati de mai multe ori pina se deschide…

  Cu rabdarea treci si marea! Doamne, ajuta!

 16. Pentru Pitar
  Din pacate „trinul” tau merge pe linie larga si cu el nu poti ajunge decat la Moscova. Iar daca tu si cu Basescu al tau ( In Romania Basescu a pierdut alegerile. Voi l-ati adus la putere pe Basescu, impotriva vointei poporului roman si asta, noi romanii, nu vom uita prea repede ) credeti ca o sa va rezolvati problemele, asa cum ati facut mereu, calcandu-i in picioare pe romani va cam inselati. Oricum tu grabeste-te la gara ca pierzi trenul.

 17. Apropo,
  nici 25 decembrie nu este data exacta a Nasterii Domnului.
  Ci doar SEBATORIM Nasterea Domnului la aceasta data.

  Cine stie data exacta? Sau chiar si anul exact? Caci se stie ca in istorie s-a incurcat chiar si numaratoarea anilor…?

  Asa ca serbarea pe stil nou sau pe stil vechi sa nu ne scandalizeze prea tare.
  Nu aceasta este important, ci CREDINTA din inima.
  Si, foarte important, este lepadarea de IDOLI, de saatana si de lucrarile diavolesti….

  Caci Dumnezeu este un Dumnezeu GELOS si pedepseste pe cei infideli,
  asa cum un barbat nu poate accepta ca sotia sa fie infidela!

  Asta este cu mult mai important, ca DUMNEZEU sa ramina cu noi si sa nu-si intoarca fata de la noi,
  asa cum a procedat in repetate rinduri cu poporul evreu infidel in timpul Vechiului testament si mai apoi…
  lasindu=l sa cada in robia egipteana, babiloneana etc…

  Nu mai credeti in comunisti, stalinisti, leninisti… si cu atit mai mult, NU MAI CREDETI IN TOT SOIUL DE ASTROLOGI,,,

  Nu uitati, ca Dumnezeu nu se lasa batjocorit si ca El nu intirzie …

  Oare, putini ani am avut noi tot felul de robii, ba la turci, ba la rusi?
  Daca acum nu va lepadati de satana cum, dar, vreti ca Dumnezeu sa fie cu noi?
  Cum, dar, vreti ca Dumnezeu sa ne ajute sa iesim din acest impas istoric, din criza, din saracie si izolare?

  Ginditi-va bine FIECARE!

 18. Pentru Valenta
  Nu stiam ca prezentul portal este un amvon pentru predici neoprotestante.

 19. Tot pentru Pitar
  Ca sa sestie: Noi romanii ne-am cam saturat de un presedinte calca constitutia si legile tarii de trei ori pe zi si o data seara, care ofera accesul la afaceri doar acolitilor politici, care isi plimba adversarii, in mod abuziv, pe la procuratura, care face „justitie” la televizor, care face politica de alcov promovandu-si amanta in cele mai profitabile functii desi ea, amanta, stie ca Norvegia este republica si este membra UE, care isi trimite membrii familiei la Bruxelles ca europarlamentari, care promoveaza maneaua ca valoare nationala doar pentru ca tigani l-au votat, care isi permite sa urce la volan dupa ce aconsumat bauturi alcoolica ( si consuma destul ). Daca voua va place asa mult, luati-l voi ca presedinte, ca si asa voi nu aveti. V-il dam gratis. Faceti insa o afacere proasta, pentru ca nimeni din occident nu discuta cu el, mai ales Obama pe care l-a ofensat bsolut inutil. Ca sa va convingeti, urmariti-i agenda politica din ultimii ani. Nu l-a vizitat nimeni, nu l-a invitat nimeni, iar la summiturile comunitare dicuta cu motocicletele din garda. Celebra initiativa a promovarii Moldovei ca membra a grupului „Balcanilor de vest” a fost un fiasco. La fel si Nabuco. Deci, dragilor va urez numai succese in frunte cu alesul dumneavoastra.

 20. Si tot ca sa se stie, precizez ca eu n-am mentionat despre care anume presedinte este vorba. Alegerea va apartine. Probabil este vorba despre presedintele Norvegiei

 21. Romanul,
  cu tot respectul, nu sunt neoprotestant… dar ADEVARUL este mai presus de orice,
  Hristos a spus:
  „Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal decit prin Mine!”
  Deci, Cel care este in natura lui Hristos, acela este in ADEVAR.
  iar daca nu esti in adevar, degeaba te magulesti…
  Mai gindestete inca o data foarte bine.

  Eu nu vin sa rastorn traditiile crestine FOARTE BUNE,
  dar a sti ADEVARUL nu incurca respectarea traditiilor.

  Eu cred ca este o zi SFINTA si 25 decembrie, dar si 7 ianuarie, pentru ca ZIUA se sfinteste prin RUGACIUNE…

  Dar, desigur, optez pentru ca sa trecem toti la stilul nou,
  ca sa ne UNIM toti in rugaciune.
  Cred ca asta ar PLACEA si mai mult lui Dumnezeu!

  Dar in toate sa prevaleze IUBIREA crestina. Caci Dumnezeu este IUBIRE!
  Iar cel ce nu are IUBIRE fata de fratele, sau fata de aproapele lui, acela… nu cunoaste pe Dumnezeu cel ADEVARAT!

  Pace tuturor!

 22. Pentru Valenta
  Asa sa fie! Amin!

 23. P.S. Am postat acest ultim fragment de articol dupa ce am urmarit la M1 transmisiunea in direct a slujbei bisericesti de Craciun rusesc in Moldova, cu Mitropolitul Chisinaului si “al intregii Moldove” (dupa “vseia Rusi”, dar si cu gind spre Moldova de peste Prut, poate si spre teritoriile romanesti date Ucrainei…), la care i-am vazut pe mai multi actuali demnitari, inclusiv pe premierul Filat si, mai ales, pe vicepremierul “european” Iurie Leanca, asistati de ministrul Anatol Salaru si ministrul apararii, cel cu multe studii prin Occident. Printre crestini l-am mai observat pe ministrul de interne Victor Catana, dar si pe triplul Presedinte Mihai Ghimpu, pe care, nu stiu/sau stiu de ce M1 l-a aratat foarte putin si nu i-am prins o foto, el stind chiar “in norod”, nu ca ceilalti, postati ceva mai la o parte, mai aproape de altar, de Vladika si de Domnul. Ghimpul inca nu este “preferatul” M1, fiind aratat o singura data…

  Mi-am amintit de timpurile foarte recente – cind venea Voronin cu toata trena si se ruga cu luminarea in mina… In primul rind, toti stateau frumos incolonati linga “papa”, spre deosebire de democrati, care nu au stat in echipa, pentru ca, probabil, nu se stie cine e mai mare (ca sa nu spun – cine e “papa”) – Presedintele interimar sau primul-ministru…

  Iata, si aici, s-a vazut fariseismul comunistilor. Voronin trebuia sa vina si acum, ca lider al opozitiei, sa fie alaturi de Vladika, cel care le povestea astazi celor 80 la suta de romani manipulati ca “la Moscova s-a schimbat Patriarhul…”, sa-i multumeasca lui Vladimir Cantarean ca i-a asigurat 10 ani de prostire a cetatenilor RM, imbinind, cu succes, comunismul si credinta. Acum, a venit rindul sa ii prosteasca, in continuare, democratii si liberalii.

  Este un aspect, pe care il tratez ca unul important – guvernarea necomunista ar trebui nu doar sa ii priveasca, intr-un an electoral (?), pe oamenii manipulati ca pe voturi, ci sa se gindeasca la o pozitie noua fata de mai multe lucruri definitorii in multtrimbitata schimbare – ce facem cu Mitropolia Basarabiei – „pe asta nu o vizitam la Craciunul pe stil nou, ca e cam “romaneasca”? Sau mergem sa fim, din calcul electoral, alaturi de moldoveni, care sint mai multi, ca materie de aiurit si buimacit in alegeri si, deci, sint o materie mai atractiva? Ca ceilalti, care merg la Mitropolia Basarabiei, ne vor “intelege” si asa, de ce umblam prin doua luntri… Nu ati vazut cum primul Parlament democratic a venit “cu hurta” in PLDM (nu in PL…),  prin promisiunea de a le da pensii ca la toti deputatii?”

  Foarte frumos ii sta lui Iurie Leanca, cel care se pretinde a fi “cavalerul integrarii europene”, alaturi de Mitropolitul Vladimir, cu Biserica maldavineasca integrata in cea ruseasca a lui Kirill…

 24. # EugenRO spune:
  7 January 2010, la 02:02

  revelare,

  Nenea Lancaster are perfecta dreptate!
  Cei care se orienteaza dupa “stilul vechi” nu fac nici o corectie. Ei, de fapt, folosesc calendarul actual – sa-i zicem “laic” – la care se adauga zilele pe care ei le considera ca le-au fost “furate din viata” in urma corectiei.

  La 1582 „s-au furat” 10 zile, acum diferenta este de 13 zile si aceasta va creste. Aceasta constatare arata ca afirmatia lui Lancaster ca diferenta nu va creste este eronata si am explicat si cum aceasta diferenta creste. Nu e nici un motiv sa te indoiesti si in orice sursa vei cauta, vei gasi aceeasi explicatie.

  Din partea mea sa sarbatoreasca cand vrea fiecare.Peste sute si sute de ani, 25 decembrie dupa calendarul vechi va ajunge vara.

  Esenta problemei insa este aceasta:
  – te tii de calendarul indreptat/nou: recunosti eroarea umana si dai intaietate Creatiei lui Dumnezeu in fata lucrarii omului.
  – te tii de calendarul neindreptat/vechi, nu recunosti eroarea umana si dai intaietate lucrarii omului in fata Creatiei lui Dumnezeu.

 25. Pt. Romanul.

  Majoritatea romanilor, chiar daca subtire , totusi l-a ales pe acela presedinte, despre care Dvs. lasati sa se inteleaga ca TOTI romanii nu il vor.
  Nu trebuie sa aducem aici probleme de politica interna.

 26. La voturile obtinute obtinute de „acel presedinte” de la votantii cu domiciliul stabil pe teritoriul Romaniei va spun cert ca a pierdut clar cu 17000 de voturi. Am acum in fata mea acum comunicatul BEC. Insa nu are rost sa ne contrazicem in public pe acesta tema. Probabil dumneavoastra aveti dreptate atunci cand spuneti ca nu trebuie sa aducem aici probleme de politica interna.

 27. Tot noi sântem vinoveţi.
  Acum e rândul mass mediei să-i critice

 28. Dragi cititori, patrioti ai Tarii Moldova si nu prea!
  Felicitari si urari de voie buna la toti cu ocazia sarbatorilor de iarna in anul tigrului si va indemn sa nu fim naivi. Atit timp cit in Legea suprema a Tarii va figura juridic ziua de 7 ianuarie – Ziua nasterii Domnului, la fel si alte sarbatori, demnitarii de Stat vor fi obligati sa le respecte. Principalul esta ca noi, enoriasii, sa ne determinam ce vrem, iar Conducerea statului, speram, pina la Craciunul viitor, va decide legalizarea sarbatorilor pe stil nou!
  Vitalia-bravo!

 29. Pt leonidas

  M-am gindit, intr-un tirziu, totusi, sa va raspund, desi nu consider ca meritati:

  1. Nu ma tutuiti. Dar daca ma tutuiti, va voi tutui si eu.

  2. Cel mai important – nu am avut in vedere sa citeasca Filat sau Ghimpu „povestile” mele. M-am referit la articolul postat sub forma fotografiilor, din Timpul. Este evident ca ati intrat pe blog sa scuiptati, nu sa cititi, sa meditati, apoi sa ejectati.

  3. Eu am facut si fac multe in viata asta. Inclusiv sau in primul rind – imi exprim liber, fara frica, ale mele ginduri. Din pacate nici „noilor”, al carui exponent inteleg va pretindeti, nici Dvs., nu va place asta. Atunci ma intreb: sinteti „noi”? sau vechi, impachetati in haine scumpe?

  4. Cinstit raspund ca nu cunoasteti si nu vreti sa cunoasteti ce am facut in acesti ani. Chiar daca 10 ani la guvernare au fost comunistii, pusi acolo de voi si de idolii vostri actuali. Eu am avut ocazia sa il votez pe Voronin ca Presedinte de doua ori in Parlament, dar nu am facut-o niciodata, chiar daca lipseau, in 2000, doar 2 voturi, sa nu fie dizolvat, inainte de timp, Parlamentul. Si a fost dizolvat.

  5. Am propus cele mai curajoase solutii, ca si asta – sa nu se mearga pe populismul cu Biserica moldoveneasca integrata in Biserica ruseasca. Cei de la Mitropolia Basarabiei nu sint si ei „ai nostri”? Sau unii considera ca Mitropolia romaneasca a Basarabiei este a lui Rosca si Cubreacov?

  6. Exact asta – va enerveaza si deveniti obraznic, pentru ca ramin verticala, nu ma pliez sub noul regim, ca sint puternica prin argumente. Cuvintul e mai tare decit sa dai o suma mare de bani de la un Buget distrus de comunisti unui comunist antiromani sau decit sa faca fiul poporului un Colliseum Pallace intr-un stat romanesc, al doilea, cu identitatea furata…

 30. Vai de capul RM cu asa eurointegrare.

 31. Romanule, nu turna zoi degeaba in capul basarabenilor, ci zi multumesc ca ti-au incurcat sa readuci komunismul la putere in Romania. Si nu mai semna in numele tuturor ,,noi romanii…”

 32. D-na Pavlicenco, sunteti foarte aproape de conducatorii Moldovei, deci cunoasteti mult mai bine ca noi ce gandesc acestia. Vreau sa va intreb de ce atat Filat cat si Chirtoaca au afirmat ca ” unirea cu Romania nu este posibil dpdv juridic” . Stim foarte bine ca orice este posibil daca este vointa, pe langa faptul ca este o reparatie istorica, dar in primul rand este spre binele cetatenilor Moldovei.
  Respect atitudinea dvs. politica si din cate imi dau seama cred ca sunteti pro unire. Ce putem face in acest sens? Si vreau sa spun in special dvs. ce puteti face, ca noi decat sa comentam pe aici nu prea avem cu ce sa ajutam.

 33. Aci sunt deacord cu Vitala Pavlicenco, sabatoriul Craciunului in RM nu are nicio legatura cu calendare, traditii etc ci face parte din concertul de masuri rusesti privind deznationalizarea alienarea si SEGREGAREA romanilor din Basarabia fate de ci din tara pe pincipiul „suntim difiriti adik maldavani”..

 34. Pt Stalinus

  Nu ma declar deloc incintata de concesiunea de a fi de acord cu mine dupa niste postari de-a dreptul obraznice…

  Motto din articolul reprodus in foto in continuare: “„Patriarhul de atunci, Tihon, s-a dus la Lenin să-i ceară acceptul (menţionăm că, deşi Biserica era declarată oficial separată de stat, ea nu putea lua nicio decizie importantă, fără per­misiunea ateiştilor comunişti). Atunci demolatorul principal al locaşurilor sfinte i-a răspuns Patriarhului cu cinismul care-l caracteriza: „Lăsaţi-i pe cei intoxicaţi de opiumul credinţei în Dumnezeu să sărbătorească mai întâi Anul Nou (Revelionul), apoi să cinstească Naşterea Fiului Domnului (Crăciunul)”. Ateiştii lui Lenin, prin aceasta, au dorit să minimalizeze importanţa acestei sărbători religi­oase. Lăsând-o intenţionat după Anul Nou, ei ştiau prea bine că, la trecerea dintre ani, se va bea mult şi se va mânca copios, nerespectânduse postul integral. Sau, vorba eroului nostru: după ce se va da „cep la veselie”… Această decizie a lui Lenin a fost ţinută în secret de KGB timp de peste 70 de ani şi a apărut la lumină abia în timpul dezgheţului gorbaciovist…”

 35. Pt Costel

  Cu respect, dar:

  1. Nu sint DELOC aproape (nu ca foarte aproape) de conducatorii Moldovei. Adica, mai corect spus, NICI PE APROAPE. Si nici nu-mi propun. Asta imi permite sa fiu independenta in opiniile si articolele mele.

  2. Nu cunosc deloc nici cum gindesc. Nimeni nu poate sti cum ei gindesc in forul lor interior. Demnitarii, oamenii politici se judeca dupa ce afirma public si dupa actiuni, nu dupa gindurile sau intentiile lor, pe care le stiu ei, poate, sotul/sotia lor, Domnul cel de sus.

  3. De ce nu-i intrebati pe Filat si pe Chirtoaca – idolii actuali ai maladavenilor – de ce ” unirea cu Romania nu este posibil dpdv juridic”? Stie Chirtoaca foarte bine de reparatia istorica, mai ales ca e cam prieten cu Basescu, cel care ne tot spune fabule si povesti, dar sub al carui regim moldovenii sint impiedicati metodic sa isi dobindeasca cetatenia.

  4. Si eu consider ca totul e posibil prin vointa populatiei, care este suverana, dar ea trebuie formata prin libertatea de exprimare, prin confruntare de idei, dar, din cite imi pare mie, actualii demnitari de dreapta (oare?) nu vor aceasta deschidere, pentru ca asta ar duce la ingustarea electoratului lor si la reducerea numarului de voturi pentru gastile politice. Nu intotdeauna binele cetatenilor, din pacate, coincide cu binele politicienilor, nu se vede oare cu ochiul liber?

  5. Noi vrem sa discutam inca o data in interiorul partidului daca vom merge inainte si cum vom merge cu mesajul unirii cu Romania, pentru ca sintem siguri – si o vedem dupa venirea „alor nostri” – ca neiesirea din CSI, neadeararea la NATO, frica de Rusia si de UE ne vor tine pe loc, in saracie, cu mina intinsa la cei carora le convine sa fim zona-tampon, sa fim orfanii si cersetorii Rusiei, ai Europei si ai SUA.

  6. Raminem, insa, siguri ca, daca vom reusi sa convingem lumea si daca cei care se schimba cind trec din Opozitie la guvernare uita de pozitia lor politica vor vedea ca exista o pozitie a oamenilor, s-ar putea produce si unirea. Totul depinde de neoportunisti si neconjuncturisti, de netreucari si de adevaratii patrioti romani.

 36. Ma lasa absolut rece ce crezi madam. Crezi ca esti mai convingatoare ca-ti permiti sa ma tutuiesti desi de cind postez aici eu nu am facut-o..niciodata?

 37. http://unimedia.md/?mod=news&id=15716

  ÎPS Mitropolitul Vladimir consideră corect ca Nașterea Domnului să fie sărbătorită pe 7 ianuarie

  ÎPS Mitropolitul Vladimir le-a urat tuturor creştinilor sărbătoare luminoasă şi să nu uite că în primul rând Naşterea Domnului este sărbătoarea sufletului şi nu a petrecerii lumeşti.

  Mitropolitul a mai vorbit şi despre frumoasele obiceiuri ale poporului nostru care însoţesc sărbătorile de iarnă – despre minunatele colinde ale copilaşilor care vestesc creştinii despre Naşterea Mântuitorului.

  „În fiecare an, înainte de sărbătoarea Nașterii Mântuitorului, venim în Sfintele Lăcașe să-L întâmpinăm pe micuțul Hristos”, a ținut să spună mitropolitul Moldovei în adresarea sa către creștini.

  Referindu-se la stilul vechi și stilul nou, ÎPS Mitropolitul Vladimir nu-i condamnă pe cei care sărbătoresc Crăciun pe stil nou (n.r. 25 decembrie), dar crede că cel mai corect este ca acesta să aibă loc la data de 7 ianuarie.

  UNIMEDIA precizează că atât președintele interimar al țării, cât și premierul au anunțat că vor fi prezenți astăzi dimineață la slujba Nașterii Domnului oficiată la catedrala din centrul Chișinăului.

 38. PT:Vitalia Pavlicenco

  In RM sunt necesare partide la care idea fix va fi unirea cu Romania.

 39. Pt Stalinus

  Unde e, in aceasta fraza, „tutuire”? Sau incepem sa ne ticnim?

  Nu ma declar deloc incintata de concesiunea de a fi de acord cu mine dupa niste postari de-a dreptul obraznice…

 40. Va multumesc d-na Pavlicenco pt raspuns, intr-adevar le e frica ca-si vor pierde o parte a electoratului daca afirma ca program de partid telul unirii.
  Din pacate asta este inca mentalitatea in RM si se pare ca mai trebuie ceva timp si ceva deschidere catre Romania sa mai respire oamenii aer democratic.
  Este pacat pentru timpul si tineretea pierdute in saracie a celor cu capul pe umeri din RM.

 41. Sunt curios sa stiu cine e acest Stalinus, care e destul de bazat, dar si tare intepat. Nu-mi vine sa cred ca ar fi Salaru, cum scrie cineva pe blogul lui T. Darie.
  Cat priveste PS-ul, pe care l-am citit cu interes, dau dreptate doar pe jumatate dnei Pavlicenco. Sunt convins ca daca erati la guvernare in aceste conditii, nu ati fi procedat mult diferit de Ghimpu si Filat. Fiind insa aproape in opozitie, e poate rezonabil si rentabil de avut o asemenea pozitie principiala. Depindem totusi inca foarte mult de Rusia, avem acum nevoie si de credite, si de piata lor, si de gaze mai ieftine… Nu poti taia nodul gordian asa cum s-ar parea la prima vederei. Sa fiu insa bine inteles: punctul de vedere exprimat de dna Pavlicenco trebuie sa castige din ce in ce mai mult teren in RM

 42. Pt Costel si pt toti cei interesati

  Am plasat pe http://www.pnl.md un sondaj privind unirea cu Romania, in partea dreapta sus, sub melodia italiana Liberta… Le multumesc celor care ne-au sugerat acest lucru.

 43. Pt Vlad

  Nu vreau sa va contrazic. Asa cum spuneti – fiecare cu pozitia sa. Ca doar stiti – ceea ce ieri era inimaginabil, azi se realizeaza.

  Eu, insa, as fi procedat altfel. As fi incurajat niste discutii publice, la care sa participe si Filat, si Ghimpu – ca impactul aici e foarte mare, sa o recunoatem -, din care sa rezulte, cel putin, ca sintem constienti, ca si conducatori, de problema existenta si prin care as fi reusit sa le dau si „prostilor de intelectuali romani” satisfactia ca avem in vedere sa facem ceva dar, mai ales, sa nu punem in inferioritate Mitropolia Basarabiei si pe cei ce se tin de ea. Pe mine, actul de azi al lui Filat, Ghimpu, Leanca si ceilalti, exceptindu-l pe Catana, ca e „si cu ordinea pe acolo”, m-a ofensat. Eu am votat pentru partidul unuia dintre ei si nu am luat in calcul sa ii vad linga Cantarean proKirillovici fara nici o „licenta poetico-politica”. Sper ca ati inteles ce am vrut sa spun.

 44. http://unimedia.md/?mod=news&id=15722

  Igor Munteanu: Situația nu a permis Guvernului Filat să realizeze foarte multe. 2010 este un an al examenului pentru cabinetul de miniștri

  „Așteptările legate de acest Guvern sunt extrem de mari, iar perioada de 100 de zile este destul de mică pentru a face o evaluare. Noul cabinet de miniștri a trebuit „să opereze pe creier” și să nu piardă coerența în activitate. Formarea și continuarea existenței Alianței pentru Integrare Europeană este singurul motiv pentru care acest Guvern a funcționat”. De această părere este Igor Munteanu, director IDIS Viitorul, în declarațiile făcute la postul de radio Vocea Basarabiei.

  Expertul a ținut să precizeze că Guvernul a fost pus să activeze în condiții destul de grele, enumerând aici „podurile ruinate și arse” de fosta guvernare lăsate drept moștenire, distrugerea relațiilor cu FM și „prăpastia” lăsată cadou de comuniști dintre Moldova și vecinii săi – România și Ucraina. „Coabitarea mai multor partide în Alianță la fel este un exercițiu foarte greu, care trebuie apreciat”, a ținut să mai precizeze Munteanu.

  În cadrul intervenției sale, directorul executiv IDIS Viitorul, a lăsat să se înțeleagă că noua guvernare a reușit mai multe pe plan extern decât intern, catalogând activitatea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene ca fiind una cu un efort consistent. „Vizitele oficialilor europeni, Karl Bildt și Benita Fererro Walder au spus foarte clar – R. Moldova este invitată să semneze Acordul de Asociere cu UE”, a ținut să mai spună Munteanu.

  „Dacă te uiți pe cele 14 foi ale raportului de activitate, nu prea înțelegi ce s-a reușit pentru că încerci să compari cu lucrurile pe care le vezi în stradă – aceleași business-uri, aceleași monopoluri și „crâșe” de protecție, etc.. În general, nu foarte multe lucruri s-au putut schimba. Situația nu a permis Guvernului să realizeze o revoluție la aspectul nivelului de viață al populației. Spre exemplu, există ministere dedicate domeniului în care nu este nevoie de implicarea premierului, dar există și ministere pioner, care încă practic nu au realizat nimic. Ministerul Educației și Ministerul Culturii încă urmează să fie testate. MAIE a depus un efort consistent. Trebuie să recunoaștem că cele mai importante lucruri care s-au întâmplat în Moldova țin de politica externă”, a mai precizat analistul politic făcând referire la activitatea ministerelor din Guvernului Filat.

  „Da, este important acest raport de 100 de zile, dar urmează să vedem ce vor face în continuare. Dacă nu vor oferi exemple că dau rezultate efective, guvernul va eroda. Este un an 2010 al examenului pentru Guvern”, a conchis Munteanu în intervenția sa pentru Vocea Basarabiei.

 45. Pentru Basarabean

  Sa nu te ierte Dumnezeu nici pe tine si nici pe urmasii tai de nascuti din tati betivi, 90 de generatii de acum inainte pentru obraznicia sfruntata de a ma jicni, absolut inutil, cand tu nici pe ce lume te afli nu stii. Nici nu stii bine cum sa-ti bagi degetul in nas si ai infinitul tupeu sa ma faci pe mine comunist si sa vii in propria mea casa sa faci tu ordine. Asta ai ivatat tu de la rusi? Tu nici nu stii sa vorbesti bine romaneste si vii sa-mi dai mie lectii de politologie. Vorba proverbului: „Pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti”. Asa ne trebuie!

 46. Dar pe tine, Romanule, Dumnezeu sa te ierte. Si punctum. Citeste bine ce scrii ( In Romania Basescu a pierdut alegerile. Voi l-ati adus la putere pe Basescu, impotriva vointei poporului roman si asta, noi romanii, nu vom uita prea repede ) Crezi ca nu ai jignit pe nimeni? Nu semna pentru toti romanii, ca nu toti l-au votat pe komunistul Geoana, desteptule.

 47. Romanule, nu te lega de tatal meu, ca el a luptat in armata romana. Mai bine sa-ti scoti tu degetul din nas.

 48. … Nu vreau să fac abuz de timpul dv-stră, dar după ce am citit cu atenţie atât postarea d-nei Pavlicenco ,cât şi răspunsurile, mi s-a creat impresia că:
  1. Fiecare vede lumea aşa cum îi place, sau cel puţin de pe propria ,,clopotniţă”;
  2. Maeştri la constatări , învinuiri, etc., sânt destui; oameni capabili să analizeze ,,de ce e aşa la moment şi ce s-ar fi putut face/ ce nu s-a făcut ca să fie astfel – nu prea;
  3.Prea mulţi nu cunosc istoria cu ,,Patul lui Procust” şi consecinţele când tindem să le ,,măsurăm pe toate după noi”
  4. Opt ani de zile unde au fost ideile, propunerile, patriotizmul celor care acum le ştiu pe toate, le înţeleg pe toate şi mai că nu sânt proroci…
  5. Lăsaţi avântul mai încet fraţilor… Vă asigur (dar o ştiţi şi singuri)că nu cunoaşteţi concurenţa reală a condiţiilor şi posibilităţilor; adică din ce considerente s-a procedat anume aşa;
  ??? Poate totuşi e mai bine să avem încredere în aleşii noştri???

 49. Pt dna pavlicenco
  Ascult acum o emisiune inregiatrata la VB cu dl Petrencu, care acorda nota 7 Guvernului Filat. Sunt curios sa stiu ce nota puneti dvs. Guv. si daca puteti evidentia 3 ministri care si-au facut treaba bine.
  Apropo, dl Mosanu a declarat tot la VB ca nu a semnat declaratia de aderare la PLDM, fiind insa simpatizant al acesti partid. Dl Mosanu mai spunea ca P. Sandulace ar trebui sa faca o declaratie in acest sens

 50. Dragä d. Pavlicenco si eu ca si d-voasträ am multe neintelegeri in privinta Aliantei, dar vreau sä vä spun cä cu capul (nu si cu sufletul ) ceva inteleg. Sä vedeti cum in Germania, stiti cä e una din cele mai puternicä economic, se tem sau ii respectä pe rusi . In 5 ani , privind in fiecare zi tv german doar de 2 ori f, scurt s-a vorbit de Mold-a si de 5 ori la fel de scurt de Romänia, deci noi nu suntem p-tru ei decit niste säräntoci si dacä Romänia ar putea oferi basarabenilor ce a oferit RFG Germ. de Est , atunci cred cä moldovenii ar accepta Unirea , dar asa e mai bine deocomdatä sä fim precauti, fiindcä sacalul voronin e incä pe pozitie si are multi admiratori.Asa cä las-o mai moale , Romanule.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *