Pentru ca editia speciala, la care am participat pe www.jurnaltv.md, e mai „ascunsa”, cumva, pe site – Doamne fereste, nu din cauza unui anume fel de „cenzura”!, postez aici linkul unde, de asemenea, puteti afla opinia mea despre alegerile din Romania.
Reinstaurarea komunismului in Romania are vreun suport logic?!
@basarabean si basarabeni:
Cer scuze tuturor celor care s-au simtit ofensati de metafora pe care am folosito ca titlu al primului meu comentariu la acest post.
As vrea totusi sa dezvolt putin subiectul. Stiam ca exista o mare distanta intre cultura politica a societatii romanesti si cea a RM, insa n-as fi banuit ca ea se va manifesta atat de pregnant si la nivelul „elitelor” acestor 2 societati. Cred ca putem fi de acord ca prin elite intelegem electoratul tanar, cu studii superioare si urban. Acestia au fost coloana vertebrala a victoriei democratiei in Basarabia in anul de gratie 2009.
Exact acelasi tip de electorat l-a votat Duminica trecuta in Romania pe Crin Antonescu. Daca ar fi sa facem o analogie de la stanga la dreapta scenelor politice din Romania si RM intre partide din punct de vedere al profilului alegatorului acestora, cred ca veti fi de acord ca corespondentul PSD romanesc in RM este PCRM – votanti rurali, varstnici, slab instruiti, PD-L ii corespunde PDM si AMN – alegatori in principal intre 2 varste, fara studii superioare, rezidenti cumva in egala masura in orase si la sate. PNL ii corespund respectiv PL si PLDM, votantii acestora sunt elitele despre care vorbeam mai sus.
Acuma daca incercam sa facem comparatii calitative dintre electoratul acestor partide corespondente, cred ca sunt evidente diferentele in favoarea electoratului partidelor romanesti. PSD este net superior PCRM, PD-L este superior AMN, (PD poate mai putin sau chiar e invers, cam unica exceptie), PNL este iarasi net superior PL si PLDM, aici speram sa existe o mai mare apropiere, insa din pacate nici „elita” moldoveneasca nu a putut sa-si depaseasca conditia de inferioritate.
Asadar in realite, PCRM nu are corespondent in Romania, corespondentul AMN si PDM este de fapt PSD (fosti si actuali nomenclaturisti, tari prin raioane – baronii din judete). Se stie ca PD si cu PSD chiar colaboreaza in cadrul Internationalei Socialiste.
PD-L este in relatii cordiale cu PL, (PLDM au scapat trenul), deci „elita” basarabeana este la acelasi nivel cu „mediocritatile romanesti”. Elita Romaniei insa (PNL) nu are un corespondent autentic in Basarabia, colaborarea cu AMN este o himera, PNL al stimatei noastre gazde este din pacate mult prea firav.
Din pacate asta este realitatea trista, elita Romaniei, acei aproape 2 milioane de romani, in majoritatea lor tineri, cu studii superioare, rezidenti ai marilor orase, cu job-uri si salarii bune nu a gasit ecou decat in 300 si ceva din basarabenii cu cetatenie romana.
Adoreus, accept scuzele, dar nu si comentariul. Stim f bine care sunt diferentele, dar las-o mai moale cu elita basarabeana si mediocritatile romanesti. Ai gafat din nou. N-o sa intelegi niciodata sufletul basarabeanului. O sa-l crezi mereu inferior. Acesta e adevarul.
As gasi si eu multe ,,metafore,, pt tine, dar la ce bun. Un lucru sa stii: iubesc foarte mult Romania, mai mult decat crezi tu ca iti poti iubi tara. Si nu o spun ca sa fac parada din asta. Iar faptul ca tu alegi Geoana (komunismul) iar eu Basescu (liberalismul democrat) si constituie diferenta dintre noi. Iar aceasta nu inseamna ca trebuie sa ma umilesti.
Cata energie consumati , doamna, pentru a va da cu parerea despre alegerile din Romania!!!!!
Oare de ce nu va preocupa unificarea dreptei liberale din RM ca sa fiti mai puternici? Iata ca Lupu se plimba si el pe la Moscova si nu este roman, ci moldovean. Ciudata optica. Dar, nu ma bag, asa cum va permiteti dumneavoastra (iata, eu va respect, in continuare, desi, nu prea stiti ce-i aia daca ma apelati cu -tu. oare credeti ca sunt o pustanca oarecare? va inselati)
Oare, de Hramul Chisinaului ati fost la intalnirea cu liberalii afaceristi din Romania si v-au convins sa face propaganda, ca tot nu aveti ce face pentru partidul dumneavoastra?
Adoreus spune:
26 November 2009, la 03:03
@basarabean si basarabeni:
…PNL este iarasi net superior PL si PLDM, aici speram sa existe o mai mare apropiere, insa din pacate nici “elita” moldoveneasca nu a putut sa-si depaseasca conditia de inferioritate…SĂ STII CĂ AICI IARĂȘI AI TUNS-O…PL și PLDM niciodată,sub niciun pretext, nu va sta la o masă cu comuniștii…Mai informează-te nițel despre comportamentul acestor partide vis-a-vis de pcrm…Deci, este evident cine cui e net superior…
http://www.youtube.com/watch?v=LOlNEouKaig
Pt tricolorul
Foarte proasta a fost situatia cind o mare parte din basarabeni l-au sprijinit in 2004 pe Adrian Nastase si a iesit Basescu. Nu stiau unde sa-si bage unii intelectuali fata de jena. Si cum sa-si faca drum spre o noua Presedintie si un alt partid din jurul lui.
Nu excludeti o situatie asemanatoare acum. Si daca iese acum Geoana si Antonescu, daca reusesc sa faca un Guvern, va fi frumoasa votarea asta in R.Moldova cu hurta pentru Basescu, un om care nu a facut nimic, decit doar a vorbit? Nu va fi frumos. Asta arata doar ca oamenii nostri nu sint informati.
Schimbarea in Romania o vor aduce-o partidele care coopereaza, nu intolerantii in politica. Antonescu a dat un exemplu extraordinar de depasire a sa. Mentalitatea de sfada permanenta e una de pestera. In unele tari din Europa coopereaza partide ce reflecta segmente cu viziuni total diferite, dar democratia si interesul national le forteaza sa discute, sa coopereze, sa se rabde si sa fie cit mai corecte. Asta nu a fost sub regimul Basescu.
Nu are nimic viitorul Guvern PNL-PSD cu Siberia si cu 7 aprilie la Chisinau – sint niste sperietori ieftine folosite de mentalitatea pedelisto-frontista, in lipsa unor argumente plauzibile.
Pt basarabean
Foarte curios – dar de ce nu i-ati cerut visatorului sa isi ceara scuze pentru vomele sale pe blogul meu? Vedeti cit de „selectiv” sinteti? Ati strigat Jos komunismul si cind a colaborat cu PSD, acum o perioada PD-L si Basescu, ori iarasi sinteti selectiv? De aia nu sinteti credibil.
Pt Romeo0971
Nu la toti le e dat sa inteleaga principialitatea viziunilor si a comportamentului si libertatea gindirii. 90 la suta din Basarabia inca sint cei care merg spre putere si cascaval ca musca la … lumina.
Pt Vlad
Omul slab se simte foarte bine cu hurta, omul puternic spune ce crede si nu se teme de presiunea multimii. Dar intotdeauna istoria au miscat-o persoanele, nu hurta.
Pt Maria
Daca ati cazut din cer si nu cunoasteti lucrurile, mai bine stati mai departe de blogul meu. Nu sinteti deloc in masura sa imi dati sfaturi. Absolut deloc. E prea mult de scris aici, dar, de fapt, deja prea mult s-a scris aici despre unificari.
Sfaturi de unificare trebuie sa le dati liberalilor din Parlament, nu celor din afara, ca noi nu contam.
Dar pentru ca eu nu-mi crut energia sa explic, va raspund – ca doar pentru asta am blogul – va scriu citeva lucruri.
In RM Frontul Popular, PPCD, cica pe dreapta, nu a facut niciodata nici o unificare.
PNL a facut mereu unificari. In 1995 a fost Alianta Fortelor Democratice – PNL, PFD si altele, care au luat un rezultat de 30 la suta in locale.
Inainte de 1994, Congresul Intelectualitatii s-a unit cu unele partide si a format Congresul Democrat Unit, eu venind aici pe linia Partidului Democrat, condus de Gheorghe Ghimpu. In Parlament a existat Blocul Taranilor si Intelectualilor, intre 1994-1998.
Dupa aceasta, Congresul Democrat Unit, in care s-au regasit citeva partide, si-a schimbat denumirea in Partidul Fortelor Democratice si a intrat in Parlament in 1998.
Un an inainte de 2001, s-a negociat o unificare – au refuzat si Snegur, si Matei, si Muravchi, si altii, dar in 2001, dupa victoria comunistilor, exact PNL a initiat cu „Jos Mafia” lui Veaceslav Untila unificarea incheiata cu Alianta Moldova Noastra, unde au intrat 17 partide, apoi s-a format Blocul Moldova Democrata, unde a fost si PD-ul lui Diacov, cu Filat, care era vicepresedinte al PD, si PSL-ul lui Serebrian, acum fiind la PD.
Cind noi, in 2001, incepeam unificarea, Serebrian forma PSL.
PL-ul din Moldova, ca denumire, al lui Ghimpu a aparut dupa ce PL-ul condus de Untila, intrat, ca una dintre cele trei parti in AMN, s-a dizolvat. Amintesc – aici au intrat, in AMN, si liberali, si social-democrati. Am putut sa facem asta ca sa nu intre comunistii in 2005 cu o majoritate constitutionala sa introduca limba rusa a doua de stat si alte traznai.
Dupa care Urecheanu i-a alungat sau a fost parasit de partidele componente si a luat 7 deputati la 29 iulie. Si trebuia sa aiba loc un congres pe 28 noiembrie al AMN, dar Urecheanu, ca sa nu piarda in fata lui Untila – vorbeste lumea – a chemat liderii din teritoriu si a aminat, nestatutar, congresul, pentru 12 decembrie.
In concluzie – noi, PNL, sintem deschisi cooperarii chiar si cu PLDM, pentru care reconstruiesc a doua oara, partidul. Dupa ce grupul de conducere al PNL a discutat cu Filat, in 2007, in toate formatele, pentru o unificare sau sa construiasca el pe seama noastra ceva mai mult, el spunind public precum ca ii place PNL – oamenii-martori sint vii -, el a dispaut de la legatura (cineva i-a dictat s anu mai colaboreze cu „nationalistii” de la PNL, probabil) si a luat o parte din munca noastra, a PNL, formindu-si partidul. Desi a promis sa ia oameni noi. Insa a facut ca Basescu-Stolojan-Stoica. Este o mare asemenare intre PD-L din Romania si PLDM din Moldova la capitolul adunarii membrilor de peste tot, mai ales furind de la altii. Dar e dreptul celui mai puternic sa ii inghita pe altii. Aspectul moral e altceva.
PNL va discuta cu cine va accepta. Vom reconstrui partidul din nou, daca le place colegilor liberali-democrati ca – in loc sa cooperzee cu PNL si sa multumeasca PNL pntru sprijin – sa umble pe la casele liderilor PNL din teritoriu si sa-i ademeneasca la cascavalul puterii. Acum urmeaza sa aiba loc un congres al PLDM si umbla pe la oamenii nostri si spun minciuni ca eu, Pavlicenco, m-am mutat cu traiul in Romania…
Asa ca PL si PLDM si AMN trebuie sa formeze un partid. Ne vor accepta si pe noi – vom discuta, nu ne vor accepta – asta e. Iar PSD, PD si PCRM trebuie sa discute pentru ceva comun. Si se vor contura doua forte puternice care sa aiba, totusi, orientarea spre Europa si o buna cooperare cu Romania, ca si cu Rusia, dar cu demnitate.
Acum, reactionind si la discutia legata de partidele din RM corespondente cu cele din Romania si cu cele din Europa, de familii politice.
PL si PLDM si AMN trebuie sa se decida – colaboreaza in Romania cu PNL sau cu PD-L. Tare imi e teama ca daca Basescu nu va deveni Presedinte sau/si va fi in Opozitie, asta ar putea influenta unele optiuni de aici.
Iar PD-PSD si PCRM, reformat si diluat in PD, – ca nu vom sta cu monstrul comunist in societatea de aici toata viata! – ar trebui sa se uneasca, sa se modereze ca mesaj si program si sa coopereze cu PSD din Romania si cu partidele socialiste din Europa.
Pentru aceasta unificare trebuie sa existe decizia si vointa de acceptare a unor ierarhii – de exemplu, primul e Filat sau Ghimpu, sau Chirtoaca, sau Urecheanu. Unul dintre ei. Ceilalti – aranjati dupa el si sa mearga treaba. La fel – la social-democrati. In caz contrar, inca mult ne vom bitii pe loc si nu vom aparea ca entitati politice serioase.
La aiurelile pe care le-ati mai postat nu se merita a se raspunde. De fapt, raspunsul dat amplu aici e pentru toi.
Pt Ungureanu
Eu nu stau de dimineata pina seara pe Internet. De aceea e nevoie de a autoriza postarea. Tocmai sint cea care nu cenzurez – ii las pe toti sa isi arate splendoarea lipsei de cultura.
m-am plictisit
Pt basarabean
Sa va lumineze Dumnezeu.
Multumesc, la fel Va doresc.
http://pnl.md/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1
Partidul National Liberal ii felicita pe toti romanii
Partidul National Liberal ii felicita sincer pe toti romanii cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. Anul acesta pentru romanii din Republica Moldova este o sarbatoare speciala, pentru ca romanii au devenit, in sfirsit, liberi si in cel de-al doilea stat romanesc. Aceasta s-a produs dupa alegerile parlamentare anticipate de la 29 iulie, in care PNL a sprijinit partidele liberale cu sansa de a trece in Legislativ, sloganul PNL fiind “Libertatea e aproape”. PNL a apropiat-o cu toata forta sa.
Partidul National Liberal a promovat constant valorile nationale, identitatea romaneasca si redobindirea constiintei nationale, fara de care romanii nu au viitor european.
In Republica Moldova s-a produs schimbarea, PNL si-a exprimat speranta ca alegerile Presedintelui R.Moldova vor insemna asezarea ireversibila a statului nostru pe un fagas romanesc si european. In curind, si romanii din Romania isi vor face alegerea politica prin alegerile prezidentiale, in care romanii vor vota pentru stabilitate, cooperare, compromis si unitate politica, pentru Europa si pentru Basarabia.
Partidul National Liberal este partidul care, acum doi ani, a sarbatorit Ziua Europei si a dansat Hora Unirii in plin regim communist, in Scuarul Operei Nationale, chemind la unitate pe toti romanii. Partidul National Liberal pledeaza programatic pentru Uniunea Interstatala Romania-Republica Moldova, ca proiect de accelerare a integrarii R.Moldova in UE, pentru iesirea din CSI, pentru integrarea R.Moldova in NATO, pentru limba romana in Constitutie si iesirea statului nostru dn sfera de influenta rusa, prin retragerea militara a Kremlinului de pe teritoriul nostru national si retragerea sprijinului politic si economic acordat de Moscova regimului separatist de la Tiraspol.
PNL spera ca va veni o zi cind adevarul despre istoria noastra va servi drept temei pentru solidaritatea romanilor, care se vor uni in jurul proiectului de Parteneriat Strategic “Pro Europa” dintre Romania si Republica Moldova, care ii va uni pe toti romanii in Europa, cu regasirea lor intr-un spatiu politic, economic, social, cultural si spiritual romanesc.
Partidul National Liberal
1 Decembrie 2009