Insa, mai tirziu, toti se vor gitui la usa intrarii in Romania si ultimii vor incerca sa fie primii

Aceasta postare am facut-o ca reactie pentru vizitatorul blogului StefanRO, dar am decis sa o plasez si pe prima pagina. Astept sugestii.

Dragul meu,

Realitatea ca basarabenii vorbesc ruseste in fata romanilor nu poate fi schimbata ca vreau eu si dumneata.

Romanii basarabeni nu trebuie criticati si luati peste picior, ci incercat sa fie intelesi si AJUTATI sa se schimbe. Ei nu se pot schimba asa, ca vreau eu si prietena mea. Vorbesc de o chestie obiectiva, pentru ca daca ar fi unul – da -, dar nu e numai unu. Totusi, totusi, romanii inca nu au cistigat total increderea romanilor basarabeni, acestia ramin complexati si timizi in fata lor, tocmai de aceea au aceste gesturi de autoaparare instinctuala, un fel de sociofobie. Eu nu le accept, nici le incurajez, dar incerc sa mi le explic.

Deci, trebuie ajutati sa se simta descatusati, ca la ei acasa, liberi, dar asta va fi doar cind vor simti ca au in fata un prieten, ca sintem „noi inde noi”, ca nu va fi ironizat dupa colt. Asta insa nu inseamna ca el ii iubeste pe rusi, pur si simplu el are aici deja un grad de pojghita, de comportament un pic grosolan, care il descatuseaza, facindu-l sa se simta liber. Nu e corect, dar nu poate fi schimbat decit in timp si prin condescendenta noastra, a tuturor. Noi incercam aici sa ne explicam – de ce este asa? Eu, personal, am avut niste complexe in primii ani, ’87-’89 cind mergeam in Romania, acum, insa, nu am nici un complex CU NIMENI! Insisi romanii imi spun ca inca nu au vazut pe nimeni in RM sa le vorbeasca atit de corect, iar viteza mea de exprimare e chiar mai mare decit ar fi normal. Tot ei o spun, insa eu am fost traducator simultanist, de viteza, pe mine limba romana si capacitatea de exprimare rapida, dobindita la traducere, m-a facut, consider eu, politician. Dar nu e cu toti asa, chiar daca s-au mai schimbat generatii. Noi avem vreo doua tinere lideri OTNL din provincie, care vorbesc super-super de descatusat romaneste! Chiar as vrea sa le cunoasteti cu vreo ocazie!
Sint de acord ca sintem romani, noi avem asta si in program, postat si pe site, eu am document ca sint romanca si de la Ministerul nostru antinational al dezvoltarii informationale. Dar si cei de care vorbim vor spune sus si tare ca sint romani doar cind se vor simti cu romanii de la egal la egal.

Si dumneata mi-o confirmi cind spui ca „societatea basarabeana e fracturata la nivel de individ!!!” Dar sa spui si de rabdarea pentru a schimba situatia. Deci – unde e intre noi diferenta de perceptie si de interpretare, de intelegere a lucrurilor? Dumneata si cu mine intelegem corect lucrurile.

De acord ca avem nevoie de o radiografie a stilului basarabean. Dar nu asta facem aici? Ca cel mai simplu e sa ne autoflagelam si cu asta sa o incheiem. Insa trebuie sa cautam cauzele, pentru a le depasi, elimina.
 
In privinta atitudinii basarabeanului fata de limba rusa, fata de faptul ca nu trateaza populatia rusa ca pe o minoritate – chiar ieri am acordat un amplu interviu la acest capitol – cine este in R.Moldova minoritatea si cine e majoritatea? Sint de acord si invoc mereu faptul ca populatia majoritara in RM o constituie romanii, 80 la suta, oricit s-ar „screme”, iertat sa-mi fie cuvintul, Voronin si Tkaciuk. Dar, dragul meu, vin occidentalii si se intereseaza de respectarea drepturilor „minoritatilor lingvistice, etnice”, ale alogenilor, fara sa isi dea seama ca RM este un caz nestandard, aici majoritatea, romanii, sint pe post de minoritate de facto, pentru ca li se incalca la tot pasul drepturile, iar ei inca se tem sa se ridice din genunchi in fata neromanilor care ii umilesc zilnic, acest spirit venind de la conducerea antiromaneasca. Poate ca – neavind spatiu public de dezbateri, avind doar putini acces la Internet -, nu toti inca isi pot da seama de aceasta realitate inversata. Si aici e buba. De ce comunistii nu permit dezbateri publice pe aceste teme la RadioTV publica? Pentru ca adevarul acesta ce l-as spune eu, altii, i-ar ucide ca forta politica. I-ar dezbraca si ei ar trebui sa piarda si sa dea seama pentru ce au furat. 

Nu sint deloc de acord ca trebuie ajutati de statul roman doar cei care sint declarati prin pasaport ca sint romani! Nu, pentru ca atunci cind ni s-a luat cetatenia parintilor, nimeni nu ne-a intrebat. OAMENII TREBUIE AJUTATI SA INTELEAGA UN LUCRU CLAR – CA SINT ROMANI!!!  Abia atunci RM se va salva, ca al doilea stat romanesc, – ceea ce constituie moartea comunistilor si a intereselor rusesti in zona.

De acord total cu acest fragment: „lor trebuie sa li se redea cetatenia, copiii lor trebuie adusi la studii in Romania, ei trebuie ajutati pina si financiar, ei trebuie angajati exclusiv in firmele romanesti care investesc in Moldova!” Si noi am spus acest lucru prin mecanismul Uniunii Interstatale Romania-Republica Moldova, care vrei-nu vrei, totuna va fi mecanismul de salvare a noastra a tuturor si a fiecaruia in parte, ca si a intregii natiuni romane. Mai imi scrii „Sa vedeti doamna Pavlicenco ce se va intampla atunci! Si daca lumea de acolo afla ca, datorita intrarii in UE, Romania beneficiaza pana in 2013 de aproape 60 miliarde euro, cu tot cu partea guvernamentala alocata, sa vedem ce se intampla? Si la nivelul de discutii in fata blocului, cand unul va beneficia si altul nu, si va primi raspunsul ca datorita faptului ca el e ROMAN, nu moldovean, sa vezi ce coada va fi pe la arhivele statului dupa actele bunicilor!!! Romania greseste tare mult in privinta RM”. DE acord, dar undeva trebuie rupt cercul vicios, ca sa le poti explica oamenilor acest lucru, ca nu e chiar usor s amergi din casa in casa, desi e absolut necesara si aceasta metdoda prin soldatii partidelor si prin pozitie civica. Cei mai informati s amanifeste solidaritatea de a-i pregati pe cei mai putin informati.

Eu sint vicepresedinte al Consiliului Mondial al Romanilor si accept ca facem mai putin decit am fi putut, cred ca revenim la aceasta, dar, ca om politic si presedinte al PNL, am spus mereu aceste lucruri de la tribuna principala a Parlamentului, fapt pentru care si clasa politica mai necomunista se cam fereste de mine. ACESTA E CEL MAI TRIST ADEVAR. Pt ca liderii politici barbati spera sa-i mai foloseasca o data – oare de cite ori inca? – pe moldovenii neinformati sa vina la putere, dupa care inca vom mai vedea ce vor face.

Dar raspunde-mi si tu, Stefan, „de ce acest mesaj clar al PNL nu are priza – precum spuneti – ca sa intre in Parlament (desi inca nu se stie!)?” Incearca sa-mi raspunzi la intrebarea – „Are oare Opozitia pretins nationala un mesaj clar national, romanesc? Daca nu-l are – oare de ce nu-l are? Si cit ne vom mai bitii asa? Unde e capatul acestui fariseism?

Mie sa nu-mi spuneti „ce cinste e fi sa fii roman”. Eu am cetatenia din 1992 – mai devreme nu s-a putut! -, si am Ordinul National al Romaniei „Pentru Merit”, in grad de Comandor, de care sint mindra. Deci – am probat ca a fi romanca pentru mine este o onoare.

Dar cine si unde sa-i tot explice ceea ce spui dumneata – ca „basarabeanului sa nu mai stea cu un ochi la Moscova si unul la Bucuresti, ca asa are probleme cu ochii! Pentru el trebuie sa stie ca e bine sa se uite peste Prut cu amandoi ochii daca vrea sa-i fie bine cu adevarat si sa mai lase prostiile cu independenta, si cu parteneriatul strategic rusesc, ca nimeni nu da pe gratis, si e mai usor la greu, cu cel care e al tau!” CINE? Doar unul-doi politicieni? E oare suficient? Dar asta e adevarul – ca mesajul proromanesc inca nu a devenit unul principal si prioritar in RM, exceptind PNL si PL. Cred ca vedeti „curvasaria” – precum v-ati exprimat – a PPCD-ului, acesta fiind, de asemenea, un motiv de dezamagire si de lehametire din partea oamenilor care au vazut ca au fost creduli si au ramas inselati.

Le-am spus colegilor din Parlament mai multe lucruri, de aceea nu mie trebuie sa-mi spuneti ca am facut sau nu ceva. Eu am facut si fac, iar cineva nu prea aude, ba chiar te dau afara pentru mesaje romanesti, sugerindu-ti sa tot scoti din declaratii cuvintele natiune romana, stat romanesc, limba romana, holocaust antiromanesc etc. Insa, mai tirziu, toti se vor gitui la usa intrarii in Romania si ultimii vor incerca sa fie primii. Sau poate nu am dreptate? In acest Parlament, pentru prima oara, am felicitat pe toti romanii cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei , am vorbit de genocidul si Holocaustul antiromanesc, prin care comunismul a nimicit 1 milion de romani, si multe altele. Dar care e rezultatul? Ca PNL nu are prea multi bani si sanse, asa cum spuneti, iar cei cu bani si sanse nu prea au un mesaj clar national? este asa sa nu? Ce e de facut aici? Astept sfaturi.

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

14 Comments

Add a Comment
  1. aveti dreptate, schimbarea trebuie facuta din interior si benevol de fiecare si este valabil si pentru noi vest-moldovenii si nu numai pentru voi est-moldovenii.

    eu as adauga un lucru, ca puterea politica de la Chisinau care se opune cu vehementa dublei cetatenii chiar INTERZICAND DREPTURI CONSTITUTIONALE cetatenilor Rep. Moldova !! (ABERANT NU??? si EXTREM DE GRAV) care detin doua cetatenii, duce la o mare problema …

    si anume ca INTERZICE PRACTIC accesul a cetatenilor Rep.Moldova care au si cetatenie romana!!! deci CONSFINTESTE DE INTEREZICERE ACCESUL LA PUTEREA POLITICA A CELOR CARE SUNT PENTRU RECUNOASTEREA FAPTULUI CA SUNT ROMANI !

    pentru ca asta este adevarul gol golut VORBITI LIMBA ROMANA si SUNTETI ROMANI !! si nu vorbesc de istorie ci DE PREZENT !

    dar cu asemenea putere politica care incalca orice bune practici, si care se opune LIBERTATILOR interzicand drepturi PENTRU PROPRIUL POPOR, cred ca toti cetatenii din Rep.Moldova TREBUIE SA ISI DEA SEAMA CA ESTE NEVOIE DE O SCHIMBARE SPRE ADEVAR !
    NU ar trebui sa dea NICI MACAR UN SINGUR VOT ACESTUI PARTID COMUNIST TRADATOR DE TARA !! acestui partid comunist vampirist i-as zice care „suge sangele poporului” ! anacronic si malefic chiar.

    Ar trebui facuti fluturasi si pusi in posta pentru toti oamenii in care sa se spuna ce a facut acest partid comunist si de ce este TRADATOR de tara!!!

    1. pcrm este un partid rusofon care iubeste interesele proprii si ale Federatiei Ruse, mai mult decat interesele Rep.Moldova pentru care au depus juramantul stramb
    1A. pcrm a sprijinit interesele militare ale Federatiei Ruse prin prenzenta militara pe teritoriul oficial al Rep.Moldova, desi nu a avut nici un contrasprijin macar financiar pentru acest lucru, dimpotriva exporturile i-au fost suspendate catre RUsia, si chiar si pretul gazului nu a stagnat ci creste
    1B. pcrm a sprijinit interesele economice ale Federatiei Ruse in mod abuziv, si la preturi subevaluate ! in detrimentul economiei Rep.Moldova
    1C. pcrm accepta toata mizeria Federatiei RUse cu privire la rmn -transnistria, desi contravin intereselor nationale ale Rep.Moldova

    2. pcrm este un partid care ingradeste libertatile media in Rep.Moldova
    2A. TV Moldova nu este o institutie independenta, si este folosita ca masina de propaganda proprie pcrm de parca numai pcrm ar exista in Rep.Moldova
    2B. pcrm ingradeste difuzarea TVR1 si a altor posturi din motive total aberante si contrar oricarui bun simt
    2C. pcrm a folosit IN MOD ILEGAL parghii de putere pentru a inchide anumite ziare care sunt contrar politicii pcrm
    3. pcrm ingradeste viata politica
    3D. pcrm de fapt este un partid comunist – care prin PLATFORMA SI CONCEPTIA POLITICA este un partid care se doreste UNIC si care doctrina comunista NU accepta pluri partitismul
    EXPLICATIE: Pluripartitismul este O CONCEPTIE DE BAZA A DEMOCRATIEI, care vrea sa spuna ca TREBUIE SA EXISTE IN VIATA POLITICA DAR SI LA PUTERE MAI MULTE PARTIDE POLITICE SI NICIODATA! UNUL SINGUR !!!!!!
    EXPLICATIE2: Partidul politic este extrem de important in viata unui stat pentru ca reprezinta dorintele unei parti a populatiei si deci viitoare actiuni in acel sens pentru a se indeplini dorintele unei parti a populatiei.
    EXPLICATIE3: Pluripartitismul asigura deci ca toate dorintele populatiei care NORMAL SA FIE DIFERITE (pentru ca populatia unei tari are dorinte diferite si nu toti sunt persoane identice) si deci asigura REPREZENTAREA IN VIATA POLITICA DIN VIATA PUBLICA A TUTUROR ASPECTELOR SI DORINTELOR CETATENILOR !
    EXPLICATIE4: mecanismul pluripartitismului PERMITE SI ROTIREA LA PUTERE A diferitelor partide si deci a difertelor GRUPURI DE DORINTE ALE POPULATIEI, social, liberal, popular, national(ist), ecologist,etc DUCAND DECI LA POSIBILITATEA SCHIBARII PUTERII POLITICE IN CAZ CA DORINTELE POPULATIEI SE SCHIMBA IN TIMP !! este de fapt CAPABILITATEA SCHIMBARII VIETII POLITICE si a accentului pus pe un anumit aspect, CAND SCHIMBARILE DIN VIATA PUBLICA AU LOC !

    din aceste motive este extrem de important acest atribut al democratiei: PLURIPARTITISMUL !
    si din acest motiv unipartidismul (partidul unic) care este de fapt in doctrina partidului comunist este ceva extrem de negativ!!! (cosmarul si cancerul creat de Lenin!!!! pentru ca in comunism sunt mai multe tendinte unul social dat de Marx si unul politic dat de Lenin, iar aici sa vazut EGOcentrismul radical al lui Lenin care vrea TOATA puterea pentru partidul comunist, de fapt un alt descreierat precum Hitler)

    in concluzie pluripatidismul asigura exprimarea vietii publice in cea politica si deci in guvernare si parlament deci in actiunile decizionale administrative si cele parlamentare (adica legi) sa fie in CONSENS cu viata publica (dorintele cetatenilor).

    dar acest mecanism de asigurare este pus in practica de SISTEMUL DE VOT.

    numai ca
    3B. prin diferite masuri de protectie a asigurarii acapararii puterii pcrm in mod negativ, viata politica este foarte lovita de aceste actiuni precum: ingradirea intemeierii de aliante electorale, si ridicarea in mod NEJUSTIFICAT a pragului electoral !! si pcrm a luat decizia in mod unilateral
    fara a avea sesiuni de consultari cu TOATE partidele atat cele parlamentare cat si cele NEparlamentare, desi aceasta masura le afecteaza pe toate.
    EXPLICATIE: ca sa va dati seama de impactul procentului pragului electoral pai numai diferenta intre 4-5% (care este recomandat de diferite foruri internationale Rep.Moldova) si 6%-7% impus de tradatorii pcrm – FACE DIFERENTA PRIN REDISTRIBUIREA VOTURILOR din a NU a avea puterea si a AVEA puterea pcrm in continuare!!

    3C. ingradeste de cate ori are ocazia manifestarile partidelor de opozitie in mod brutal

    4. pcrm ingradeste la viata credincioasa
    4A. pcrm ingradeste prin legi si decizii ABERANTE la libertatea cultelor, si la Mitropolia Basarabiei si sprijina Mitropolia Rusiei ! desi politicul nu ar trebui sa se implice in viata cultelor ci sa lase populatia libera sa decida la cine vrea sa se duca (dealtfel asa este si normal sa existe cat mai multe iar populatia sa aleaga)
    4B. aceasta opozitie ilegala este si in privinta altor culte (stravechi!) precum catolicismul, iudaismul,etc

    5. pcrm ingradeste viata publica a cetatenilor ei
    5A. nu pierde niciodata ocazia de a denigra si a ingradi evenimentele organizate de diferite ONG publice care sunt contrare pcrm
    5B. nu odata pcrm a demonstrat practici totalitariste si ilegale, nedemocrate, prin care persoanelor publice li sa interzis accesul in Rep.Moldova !!!!!!
    rusinea Europei !!! au interzis parlamentarilor unei tari membre UE la intrarea in Rep.Moldova oprindu-i la vama!!! desi Rep.Moldova A SEMNAT ACCORDURI CU U.E. si lea INCALCAT!
    5C. a oprit la vama si persoane publice de natura culturala care doreau participarea la actiuni culturale APOLITICE!!
    si CIREASA DE PE TORT(cel stricat al pcrm si asta cica in „anul tineretului”!!! cata ipocrizie si nesimtire!!):
    5D. pcrm a expulzat din Rep.Moldova un licean care participa la un eveniment public legal aprobat in Rep.Moldova !!!!!!!!!!!!!! sa expulzezi un copil!!
    5E. pcrm a confiscat BUNURI PERSONALE IN MOD ILEGA si au sub urmarire penala niste tineri pentru a le ingradi LIBERTATEA DE EXPRIMARE intr-un mediu PUBLIC (internet) !!!!!!!! sa urmaresti penal un minor pentru ca se exprima public intr-un media legal si public !!!!!!!

    6. pcrm ingradeste accesul la propria istorie si identitate nationala
    6A. pcrm ingradeste adevarul la propria identitate nationala si la marele si EXTREM DE SIMPLUL adevar ca SUNTETI ROMANI 100%
    6B. pcrm inca foloseste teoria KGB-ista care se folosea de fiecare data cand venea intrebarea de ce exista RSS Moldova in URSS !!! si anume „poporul si limba moldoveneasca” !!!!!!!
    6C. DIN FERICIRE SI MULTUMIM LUI DUMNEZEU CA EXISTAM NOI CEALALTA JUMATATE DE MOLDOVA ISTORICA A LUI STEFAN CEL MARE CARE SUNTEM DOVADA CA TEZA KGB-ISTA ESTE UNA MINCINOASA SI DEFAIMATOARE LA ADRESA PROPRIEI ISTORII SI IDENTINTATI SI DEMNITATE NATIONALA PROPRII
    ar trebui sa vina voronin si pcrm sa ne omoare pe toti cei din Moldova de Est din Romania pentru a putea spune ca exista „poporul si limba moldoveneasca”
    6D. pcrm a schimbat in mod tradator de tara si a propriei istorii si indentitati nationale, constitutia pentru a aduce aceata aberatie „limba moldoveneasca”. suntem de rasul curcilor si rusinea lumii cu existenta unui „dictionar romano-moldovenesc” !!!!!!!!!!!
    ESTE ABSOLUT RUSINOS !

    7. pcrm este un partid malefic care doreste intoarcerea in timp, si doreste INVOLUTIA UMANA a cetatenilor Rep.Moldova
    este anormal sa creezi si sa militezi pentru involutie!!! Evolutia este calea naturala a lucrurilor!
    dar sa revii la „limba moldoveneasca” din URSS, la notiunea de „pionieri”, de raioane, si soviete, este ceva aberant si anormal.

    asta ar trebui sa stie populatia despre pcrm.
    si ar trebui sa voteze in cunostinta de cauza.

    iar nesimtiti precum PPCD si alti pupincuristi de comunisti, oameni fara coloana vertebrala, ce putem spune…
    decat poate IGNORATII SI NU-I VOTATI.

  2. fara prea multi bani este extrem de dificil, si poate fi suplinit doar cu enorm de multa munca de teritoriu pentru fiecare sat in parte, pentru fiecare orasel in parte.

    este dificil sa lupti cu ditamai partidul care are venituri legale si ILEGALE masive precum pcrm (care primeste cota parte de mita si de la rmn pentru ca ii fac jocurile sovietului din transnistria!) si care detine si televiziuni !!!

    sa lupti impotriva unei masini media – televiziune nationala care intra direct in casele oamenilor – este extrem de dificil.

    cred ca cel mai bine este sa dati in judecata pcrm si Rep.Moldova la Consiliul Europei pe tema INDEPENDENTEI TELEVIZIUNII DE STAT pana cand ori obtineti bani prin castigarea proceselor (Care binenteles din bugetul Rep.MOldova se platesc dar macar voi sa ii folositi in binele Rep.Moldova ceea ce este o diferenta ENORMA in bine) pana cand pcrm va asigura PRIN LEGE INDEPENDENTA TELEVIZIUNII DE STAT !

    deci primul pas acesta este: procese intentate PCRM si Rep.Moldova (chiar pare ciudat ca va judecat cu propriul stat, dar este O ACTIUNE NORMALA cand acel stat NU FUNCTIONEAZ CORECT) pana la rezolvarea situatiei !!
    deci NU UN SINGUR PROCES, ci faceti unul… daca nu se rezolva, mai faceti unul si tot asa.
    Iar din banii pe procese incercati sa cumparati timpi de antena si la televiziuni publice pentru a putea face fata MONOPOLULUI ILEGAL MEDIA ACAPARAT de COMUNISTI.

    cred ca PERSEVERENTA este o calitate si trebuie folosita, mai ales ca aceasta calitate a binelui, de fapt chiar si Isus Domnul nostru ne invata de aceasta importanta calitate PERSEVERENTA ! mai ales cand este folosita cu credinta faptelor bune. (ca se foloseste in scopuri bune).

  3. – Domna Pavlicenco ! dumnevoastra ar trebui sa va lecuiti un pic de utopia in promovarea politicii cu nitel ‘realism’. partidul dumneavoastra are atata incredere la electorat, de cat arata el in sondaje ! nici mai mult nici mai putin !!! cateva intrebari decurg din expunerea de mai sus odata cu lipsa dumneavostra de informatie istorica si in consecinta DOCUMENTARA.

    citez :

    …..”Romania beneficiaza pana in 2013 de aproape 60 miliarde euro, cu tot cu partea guvernamentala alocata, sa vedem ce se intampla? Si la nivelul de discutii in fata blocului, cand unul va beneficia si altul nu, si va primi raspunsul ca datorita faptului ca el e ROMAN, nu moldovean, sa vezi ce coada va fi pe la arhivele statului dupa actele bunicilor!!! ….. – Romania se va folosi de banii UE potrivit cu recomandarile si destinatiile prevazute in lege si toti banii vor fi folositi in sectorul public !!! Nu are loc nici o succesiune la ‘mostenirea averii statului roman’ pe criteriul de ‘nationalitatea’ de a fi roman sau moldovean, cu atat mai mult in conditiile aderarii Rm la UE acestia din urma vor devenii obligatoriu egali in drepturi si obligatii cu cei dintai, absolut intr-un alt sistem SOCIALIST dar mai modern si mai evoluat din anumite perspective !

    BA DINPOTRIVA ; ….. apropos de romani si moldoveni pe la arhive !!! TEZAURUL ” Romaniei ” face controversa in materie de succesiune la averile detinute de Principatele Unite inca inainte de Marea Unire(1916) ! si asta e mare RESPONSABILITATE POLITICA. Au incercat recuperarea lui mai toate partidele perindate pe la putere in Romania si NU AU REUSIT NIMIC !!!!!! DE CE ??? …..TESTAMENTUL nu recunoaste identitatea juridica de Romania, roman ca cetatean .

  4. salut dle unionistul
    de care tezaur vorbesti?

    PS cat despre increderea electoratului lasa-ma sa rad… increderea electoratului mai ales intr-o societate care are ingradita libertatea la informare, este bazata mai mult pe prejudecati decat pe FAPTE care pot duce la INCREDERE. este mai mult „cred ca”….

    dar pe de o parte eu personal sunt de parerea ca ESTE SI DE DATORIA CETATEANULUI CARE VOTEAZA SA SE INTERESEZE SINGUR DE PARTIDELE SI CE OFERA ELE CA SA FIE IN CUNOSTINTA DE CAUZA LA VOTARE !

    dar nu toti oamenii sunt la fel, unii sunt asa mai lenesi si mai puturosi
    pacat ca nu au invatat bine morala zicalei excelente „Dumnezeu iti da dar nu iti pune in traista”.

  5. Ed__cativ !

    in societatea de consum omul are atata nevoie de informatie cat are de consumat in ce il intereseaza strict ! ca la supermarket ! oferta e foarte bogata si variata dar consumatorul isi ia cat are nevoie pentru traiul zilnic.doar nu vrei sa-si ia alimente(informatie) da cat dispune toata industria alimentara(mass-media) si sa-si faca rezerva acasa ca pe vremuri. Depositele in societatea de consum sunt la vedere dar cu acces limitat ‘la nevoile srict-personale’ !

    …stii …. de can-can-uri informatice e plina societatea romaneasca(si nu numai) iar in ultima vreme spune-mi tu cat si ce se mai consuma din ” actiunile politice „, pardon alimente necesare subzistentei ?

  6. …- era sa uit ED__cativ !

    referitor la tezaur : ….la cel folcloric ; stii tu cumva care-i mai falnic,mandru si bogat ?

    Evident la Tezaurul……, cum ii spun politicienii stiutori in ale-istorice : …”national”.

  7. Pentru unionistul

    Dragul meu,

    Pentru prima oara pe acest blog iti voi spune asa cum mi-a scris pe forumul de discutii pro_unire@yahoogroups.com un vadit adept al PPCD, e refuzind sa recunoasca faptul ca am avut dreptate in replica mea. Domnule unionist, nu am inteles nimic. Nu am inteles ce imi sugerati. V-au raspuns forumistii si ma bucur. Poate as sublinia doar ca sondajele in RM sint platite si dau in functie decit platesti. De sondajul IPP sa nu-mi spuneti – el trece avizarea la Presedintie si chiar intentionez sa cer Procuraturii si Centrului de coruptie sa-mi explice si mie ce criterii se aplica si de ce se fac atitea manipulari. Dincolo de o conjuratie vadita masculina impotriva PNL, condus de o femeie, v-as ruga sa-mi explicati si mie – cum se face ca in sondajul IPP Andronic si Climenco, avind cu partidul lor sub 0,6 la suta, sint in lista liderilor politici, iar V.Pvlicenco, avind partidul 2,13, nu este in lista? Intrebat de ce?, Viorel Ciubotaru imi raspunde ca „asa a decis bordul”. E corect? Asta e explicatie? Oare nu e clar ca asta nu o permite banda lui Tkaciuk, rascriticat de mine? Altceva: sotia lui Arcadie Barbarosie, de la IPP, face, cu ONG-ul ei, in care a atras o romanca prin care doar s-a acoperit, aceea nestiind nimic despre realitatile RM, un studiu privind sansele egale etc.etc., dar o scapa din primii zece ex-candidati la primar de Chisinau din ceilalti pe Pavlicenco, cu 3 la suta, si o pun pe doamna de la conservatori, sub 1 la suta, si pe Cornel Ciurea, de la PSL, cu 0,6 la suta. E corect? Au reeditat din cauza acestei batjocuri evidente cartulia, redactind manipularea. Al treilea – Sondajul Gallup, unde PNL sta, cu extrapolare, intre 5 si 7 la suta, „o scapa” din lista, in care sint intrebati oamenii carora despre increderea si simpatiile despre oamenii politici, pe … Pavlicenco. In timp ce PNL are la capitolul increderii peste10 la suta. Unele lucruri sint postate pe site-ul PNL, le puteti vedea. Si mai departe – in sondajul secret de la Presedintie – a scris presa – PNL are 5 la suta, dar e secret! Oare lucrurile nu sint clare?

    In rest – v-au spus formustii. Intr-o societate fara acces la spatiul public, unde PPCD nu permite sa apar nici la EUTV, nu mai spun de Moldova-1, unde am aparut doar o data, cind am fost candidat la primar de Chisinau, intr-o societate unde Parlamentul a interzis transmisiunea in direct pentru ca Voronin a fost nemultumit de aparitiile mele la microfon cu problemele sale de sanatate mintala, cu miliardul Familiei prezidentiale, alias al lui Olejka, unde am vorbit de romani si de statul al doilea romanesc-RM, unde am cerut evaluarea averii lui Oleg Voronin, cu ajutorul unei comisii independente etc.etc., unde oponenitii politici sint supusi represiunilor de aparatul represiv al coalitiei PPCD-PCRM, dumneata imi vorbesti de sondaje? In aceasta societate total controlata – imi spuneti de sansa si nesansa?

    Sau poate nu esti de acord ca PPCD a fost si ramine principala piedica pentru o alternativa democratica la putere in R.Moldova? Voi face o postare pe prima pagina cu acest titlu… Spun de PPCD, pt ca dumneata iti spui unionistul, pari si ai dreptul sa fii simpatizant al PPCD, insa PPCD a tradat unionismul si romanismul si acum se gindeste cum sa-l mai serveasca pe Voronin ca sa-l traga, prin trucaje, cu vreo 2-3 la suta in Parlament… Sper ca nu v-am suparat…

  8. pentru 111, eu nu am inteles de la inceput la ce te referi.
    (nici acum nu sunt sigur dar… )

    dar daca este vorba de Tezaurul National atunci eu cred ca NICI PRIN GAND NU IMI TRECE IDEI DE GENUL EXPUSE DE DVS: ca cine sa il ia… Romania sau Rep.Moldova ? sau cine sa imparta mai gras un tezaur…

    Eu cred ca totusi CEL MAI IMPORTANT LUCRU RAMANE CINE NI LA LUAT SI DE CE NU IL MAI DA INAPOI !!!!

    cred ca stii foarte bine (de fapt mai bine ca mine) ca Principatele de atunci in primul razboi mondial au trimis la Moscova in Rusia Tarista tezaurul de frica razboiului… si… MARE GRESEALA !
    In Rusia tarista a inceput Revolutia Bolsevica, un intreg razboi civil si degringolada, instabiltate produsa de acest CRIMINAL MONDIAL LENIN, care a dus la „confiscarea” tezaurului romanesc.

    Si uite asa de la INCEPUTURILE COMUNISMULUI TIMPURIU Romania a fost afectata de aceasta boala, de acest cancer numit COMUNISM.

    Acum nu dau doi bani pe cine o sa ia tezaurul daca o sa fie returnat.
    Chiar poate ar fi bine sa il ia Rep.Moldova pentru ca are nevoie mai mult decat Romania de un tezaur. Si asta pentru ca nu stiu daca va ganditi dvs la aur si bogatii, dar acest tezaur este PARTE DIN SUFLETUL ROMANIEI, A MOLDOVEI, A TRANSILVANIEI, SI A TARII ROMANESTI, A DOBROGEI CHIAR, si valoarea istorica pentru demnitatea nationala este cu mult mai importanta de aurul la care viseaza unii.

    sa nu uitam ca Tezaurul continea si piese de cultura pura, precum tablouri, obiecte de sculptura, etc.

    chiar daca scrii in rusa, chiar daca faci parte din PPCD (care parerea mea personala este despre ei: „spune cu cine te imprietenesti ca sa iti zic cine esti”) totusi e mai bine daca ne/imi spui noua celorlalti CE VREI DE FAPT?

  9. Aici voi face doar un scurt comentariu pentru ca, desi e o reactie aparuta datorita subsemnatului, nivelul discutiilor deja a luat o alta turnura , si e pacat sa reeditam duelurile si personajele din forumurile Unimedia! Ce voiam sa comentez e faptul ca atunci cand m-am referit la fondurile europene, nu am precizat ca le vom imparti cu Moldova, ci m-am referit la ideea de sprijinire a romanilor declarati din RM care vor fi ajutati sa vina in Romania sa munceasca , si asta datorita redobandirii cetateniei, si care se vor bucura de aceleasi rezultate ale investitiilor care se fac in Romania impreuna cu noi! si , desigur, vor merge in locurile natale si vor povesti! Poate nu m-am facut bine inteles! Si indemn la discutii pe tema identificarii diferentelor actuale si efortul comun de a le depasi! Nu ma intereseaza ce au facut stramosii mei! ma intereseaza ce pot face eu! binenteles, nu mi-am uitat istoria, pentru ca cine uita e condamnat sa o repete!

  10. Doamnă Vitalia Pavlicenco, vreau să vă informez că, în viziunea lui, unionistul işi spune astfel pentru că visează un alt tip de uniune, o fantasmagorie, deci totalmente irealizabilă şi neverosimilă. Prin urmare, discuţiile dumneavoastră cu acest individ care-şi zice „unionistul” (şi pe care eu l-am identificat deja) trebuie abordate din acest punct de vedere, adică . . . . . . . . . . . dar mai bine vă las pe dumneavoastră să acţionaţi cum credeţi că e mai bine.

  11. Doamna Pavlicenco, sa inteleg ca PNL-ul are de gind sa participe la parlamentarele din 09 independent? Chiar nu ati tras nici un invatamint din experienta alegerilor precedente sau sinteti atit de naiva incit credeti ca veti lua 5%? Iar daca sinteti totusi realista, atunci la cine ati adera: la PL. PLDM sau AMN? Dar de aderat trebuie, altfel veti repeta eterna greseala a partidelor extraparlamentare de a avea ambitia si orgoliul sa participe ca sa-si ia cele 0,5-2% si sa-si numere mai apoi pe degete citi au votat pentru ele.

  12. Pentru Stefan.RO

    In privinta trecutului, exista, intr-adevar. aceasta spusa inteleapta – cine uita trecutul, risca sa-l repete.
    In rest – cine ne impiedica sa identificam metodele pentru a schimba situatia? Oare si aceste – si alte – dfiscutii nu au exact aceasta menire? Insa intr-un mecanism toate elementele sint importante, inclusiv efortul depus de cei care au vrut sa avem alta viata…

  13. Pentru doru

    Raspunderea de a participa la alegeri este in egala masura a celor care au sansa si nu vor sa accepte un dialog pentru identificarea cailor comune de a participa la alegrri si a nu pierde voturi, ca si a celor despre care altii cred ca nu au sansa. Am spus deja atita despre aceasta pe blog, incit nu vreau sa reiau raspunsurile. Poate faceti un efort si cititi. Noi nu aderam la nimeni. Vom face o unificare impreuna cu cei care vor dori. Neconditionat nu mergem la nimeni.

    Repet – am spus in alte parti aici. Cind ne-am reconstituit – dupa ce am fost eliminati din AMN, am discutat cu Ghimpu (la invitatia lui), care a avut o reactie asa cum a avut-o. Cu Filat trebuia sa facem un congres comun pe 8 decembrie, dar a … disparut. Acum vedeti ce zpune PLDM, pe cine invita si care e reactia PL. Cititi si Apelul PNL catre partide. Noi participam la alegrri, asta e decizia Delegatiei Politice Nationale si, credeti-ma, la PNL nu e ca in alte partide, unde decide seful. Noi decidem cu totii.

    Forma de participare depinde de trei factori – de dialogul cu alte partide, de pozotia oamenilor si de pozitia presei.

    Si ultimul lucru – nimeni nu va impiedica sa votati pentru cine doriti. S-au mai votat in acesti ani oameni cu sanse si cu bani, dar am ramas cei mai saraci din Europa. De ce acest paradox? Pentru ca cei cu sanse si bani s-au dovedit a fi, precum spunea si ziaristul Tanase cauzele involutiei noastre – tradatori si porci. Eu unesc aceste doua situatii. Dvs puteti s anu le corelati, dar va doresc sa aveti cit mai putine dezamagiri politice in 2009 si cit mai putine zile de 4 aprilie 2005 si 6 iunie 2008.

  14. Pentru Marcel

    Draga MarcelRO,

    Precum ai apucat sa observi, eu raspund la aproape fiecare mesaj. Cit ma tine timpul si sanatatea. Sigur, unele postari sint cu tupeu,, dar cred ca asta vorbeste despre omul care posteaza, nu despre mine pe care el conteaza sa ma jigneasca. Ii voi raspunde si lui, dar voi lua in consideratie incercarea de sfat pe care ai facut-o. Totodata, oricine, dintre voi, vizitatorii blogului meu, ii puteti raspunde asa cum credeti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *