Ilan Șor, un boț de aur păzit prezidențial…

060320143163pazaaaS-a întâmplat să fiu azi pe lingă casa unde locuiește Ilan Șor. Mi-l amintesc pe tatăl său, Miron Șor, un om mai modest așa și care își vedea de treabă, nu mai țin minte dacă se înconjurase și cu o pază ”prezidențială”…

Probabil, nu se considera chiar un boț de aur pentru stătulețul răsviolat RM, condus odinioară și de prietenul său Piotr Lucinski. De ce spun asta? Pentru că mai erau doi trompetiști pe lângă ex-șeful/ex-liderul comunist de talie unională, tot el aiatolahul centriștilor fundamentaliști moldoveniști de la noi, pe nume Vladimir Novosadiuc, precum și o ziaristă Rita, nu îmi amintesc și numele de familie, de la NIT-ul nimerit ulterior în mâna altor comuniști, deja din Clanul Voronin. Aceștia erau de curte la Palat. Și prieteni cu Miron Șor – i-am întîlnit în chiar ziua următoare decesului lui Miron Șor.

Apoi tânărul Ilan a preluat, probabil, preocupările tatalui, de care a scris bine Veaceslav Balacci. Însă, în articoIul lui Veaceslav nu s-a simțit de unde provine legătura lui Ilan Șor cu Vlad Filat. I-am spus. Toți sunt din Clanul Lucinski. Filat – al treilea copil politic, de suflet, al Aiatolahului, după copilul mai rebel, de la un punct, Dumitru Diacov, și după Dumitru Braghis. Chiar și cu puțini deputați, însă, Diacov și Lucinschi, alternând cu Voronin, au ținut mereu sistemul politic prorusesc în RM.

Lucinski s-a supărat pe Diacov cind, cu Rândunica lui democrată, nu a acceptat în 1998 să facă o coaliție și o majoritate parlamentară cu PCRM, cu Voronin, deoarece occidentalii au insistat pe o altă majoritate –  Convenția Democrată a lui Snegur, unde intra și PPCD, pe lângă Partidul Renașterii și Concilierii, precum și cu Partidul Forțelor Democratice.

Însă Lucinski a făcut tot posibilul și a destrămat Alianța pentru Democrație și Reforme, care l-a avut, în formula guvernamentală, prin sprijinul lui Lucinski, pe Filat, ca șef al departamentului privatizării, apoi ca secretar de stat (practic, vicepremier al premierului Ion Sturza). Însă Lucinski nu l-a mai iertat pe Diacov și au pus la cale, ulterior, cu Filat, ieșirea acestuia din PD și formarea struțocămilei PLDM-ul, după ce nu le-a reușit nici să pună mâna pe PNL.

Astfel – e clar ca și Filat, și Ilan Șor provin, implicit și automat, din curtea lui Lucinski, cea care ține și azi în hățuri Moldova, inclusiv prin aceștia.

Azi, cțnd am vrut să parchez unde locuiește și Șor, totul era blocat de o grămadă de mașini de lux, cu pază și răspază. Când am întrebat ce se întâmplă, mi s-a spus că ”iată-iată, trebuie să iasă cineva”, adică boțul de aur.

Le-am spus, celor îmbrăcați la patru ace, bodyguarzi umflați, dar fără demnitate, pentru care contează orogoliul că stau pe lângă unul cu acces la capii Mafiei, mare mahăr, pentru că e din gruparea Filat-Lucinski. (Lor de interesul national al RM le arde oare?..):  Mă, vouă vi se pare că voi conduceți R.Moldova, de care își bat joc toți hoții? Să vă fie rușine de umilința la care vă supuneți de dragul banilor și pentru satisfacerea orgoliului că sunteți pe lângă niște potentați dubioși ai zilei din RM. Ai zilei, spuneam…

Spune cineva că însuși Bodorin, fostul șef al pazei de stat sub regim nu doar comunist, este azi șeful pazei boțului de aur.

Acum să îmi spuneți: Avem sau nu Mafie în RM, îngemănată cu structurile decidente? Este sau nu este ea chiar sub ochii noștri și cum putem suporta să ne sfideze în chiar acest hal?

Și vă mai pretindeți “popor”?

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

2 Comments

Add a Comment
  1. Este foarte curioasa atitudinea presei fata de o serie intreaga de nereguli politico-economice ale zilei. Se informeaza din varful limbii si cu maxima zgarcenie, dar nu se intreprind investigatii de presa. Nu este in niciun fel justificata o astfel de atitudine a mass-mediei. Nu cu bagarea capului in nisip(politica strutului!) se poate trece cu bine in etapa prefIgurata de momentul de la 27 iunie !!Dimpotriva. Se prezerveaza in acest fel, promovand aceasta asteptare paralizanta, mult mai multe pericole . Explozia lor premeditat(?)”intarziata”( de fapt o tactica) pricinuieste cu siguranta evenimente total de nedorit pe plan politic si social.E foarte ciudat ce se intampla ACUM in Republica Moldova. Aspecte politice esentiale sunt pur si simplu trecute cu vederea tocmai de catre cine ar trebui sa le zgandare in mod deosebit si sa le redea judecatii opiniei publice.Sindromul PLR , de ascundere a gunoiului sub covor a pus stapanire pe toata lumea din Basarabia?Cu siguranta nu e singurul element care a indus aceasta stare.

  2. totul peste cap,ce sa mai faca omul de rind?poate sa ia furca?de la care capat s-o porneasca ,nu conteaza -toti sunt de la o mama,cine sai conduca,cinei sai indrumeze?…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *