Parlamentul tinerilor – copie a celui adevarat, in partea proasta

A avut loc prima sedinta a Parlamentului tinerilor, de legislatura a treia. PNL are acolo trei tineri national-liberali – Ion Calmac, Denis Toma si Dumitru Nicioara. S-a mai scris despre acest proiect, despre care se vorbeste foarte frumos, in culori roz, dar despre care nu se scrie adevarul.

Toate declaratiile ca “tinerii vor invata sa fie deputati”, ca “experienţă le vor ajuta tinerilor sa nu repete practicile proaste ale deputatilor”, ca “tinerii pot contribui la imbunatatirea activitatii Parlamentului adevarat” sint apa de ploaie.

Acest proiect pare sa devina in ultimul timp o posibilitate tot mai evidenta de capatuiala si de spalare a banilor pentru un grupulet care acapareaza puterea in grupul de 101 tineri, ce opereaza, la tot pasul, cu argumentul ca au capatat banii si tot ei trebuie sa ii toace prin detinerea unor functii importante in legislativul mimat, restul tinerilor servind drept fundal si argumentare pentru obtinerea de bani de catre primii.

Astazi, la prima sedinta, un grup de “tineri deputati”, care au fost si in alte legislaturi, s-au cocotat in fruntea structurilor de conducere si a Comisiilor/fractiunilor, printr-un vot manipulat/fortat, plus votul supleantilor, nevalabil, de fapt.

Din pacate, marea majoritate a tinerilor selectati pentru acest “Parlament” preiau cele mai proaste si cele mai murdare apucaturi si practici de la adulti. Folos mare din aceasta “adunare” nu e. Nimeni nu ii ia in serios, decit pentru a se da cineva mare si important in fata camerelor de luat vederi. Maturii au jocurile lor, prea murdare si captivante, ca sa ii mai preocupe si jocurile tinerilor.

Asta nu inseamna ca printre tineri nu sint unii buni si foarte buni. Insa cei buni si foarte buni, daca sint asa, vor pricepe ce se intimpla si se vor dezamagi. Ceilalti, poate, se vor simti in apele lor si asta le va arata necalitatea. De schimbat ceva in bine nu are cine si lipseste interesul.

Sugestia cea mai importanta, care nu va deveni niciodata realitate, este sa se activeze pe principii democratice – votul majoritar, fara manipulare, principiul transparentei, principiul adevaratei concurente si al competitivitatii -, si nu prin aranjamentele, menajamentele, presiune, manipulare si argumentul ca “eu am mai fost si le stiu bine pe toate, nu mai e nevoie sa le stie si altii”. Adica, tinerii, sa invete macar democratia.

Si mai e ceva – functia de deputat deja devine una de familie, care se transmite din tata in fiu/fiica. Se vede ca unii politicieni, deputati, ministri, s-au straduit sa isi bage odraslele in Parlamentul tinerilor, Interpretarea fenomenului Pavel Turcu, cel care a vrut sa arate revolta oamenilor simpli, ce nu pot razbate in unele sfere unde au acces, din tata in fiu, ci doar “alesii”, manifestindu-se si transparind, din plin, si in cazul Parlamentului tinerilor. Pacat.

Vitalia Pavlicenco

http://tv7.md/ro/news/?action=view&id=637

http://arena.md/?go=news&n=4372&t=Deputa%C8%9Bi_au_r%C4%83mas_f%C4%83r%C4%83_locuri_(video)


 

Loading Facebook Comments ...

31 Comments

Add a Comment
 1. Mie imi pare extrem de ridicol evenimentul. Chiar nociv pentru tinerii care au participat la acest spectacol.
  Tinerii de azi, daca vor sa aiba un viitor decent, trebuie sa inteleaga ca aceasta facatura stalinista RM cu tot cu Parlament si Guvern nu are viitor si cu timpul trebuie sa dispara.

 2. Dna Pavlicenco, mai lasati „lupta” pentru dreptate, nu va defineste, falsitatea va desconspirat.
  P.S. Consemn, totusi, ca este o parte de adevar in vorbele dvs, reprofilatsiva, electoratul nu se cashtiga de pe pozitsia „status cvo”

 3. In genearallParlamentul tinerilor ma intrebb eu oare acest proiect o plagiere a parlamentul RM? , TInerii din parlamentul tinerilor trebuie sa dea dovada de maturitate politica ca sa vede si la sedinta parlamentului 07.04.2011 , fac spectacol prin Parlament .Eu inteleg ai mandatul de deputat si estii independentt dece cine va sati conditioneze?Eu cred ca poate eri a fostt pentruu tinerii deputati o zi grea din considerentul acestea erauu foarte agitatii!!!!!!

 4. Foarte corect, in special ultimul abzat, in ultima perioada incepuse a fi o moda sa devii tinar parlamentar, imi pare rau, dar nici ceea ce am vazut la „marii deputati” nu este deloc plauzibil. Asteptam mult mai mult de la o sedinta a Parlamentului Mare, dar sincer credeam ca sint in pauza orelor de facultate! sorry!!!
  P.S. Am fost deputat in Parlamentul Tinerilor intr-o legislatura anterioara!!!

 5. Am avut ocazia si eu sa fiu „deputat” in Parlamentul Tinerilor de I si a II-a „legislatura”. Daca prima editie a fost intr-un fel sau altul un proiect util de simulare a procesului decizional in parlament, atunci a 2-a editie s-a dovedit a fi un proiect ratat din start si fara sens. Din aceasta cauza, eu si inca doi colegi am renuntat la „mandatele” de deputat inca din primele sedinte, ca forma de protest fata de actiunile organizatorilor care, prin actiunile lor, au denaturat ideea proiectului. Parlamentul Tinerilor ca proiect trebuie sa existe, insa nu in forma actuala.

 6. Pt Maresalu’

  Corect este „v-a deconspirat”.

 7. O adresare catre formatiu PNL, daca membrului dumnevoastra de partid nu i-a reusit sa devena presedinte al Fractiunii LIberalilor din Cadrul Parlamentului Tinerilor aceasta nu inseamna ca este un proiect prost. Plus la aceasta nu va pronuntati asupra unui subiect din perspectiva unui stereotip.

 8. Fiul a ajuns in parlamentul tinerilor in rezultatul unui efort si staruinta mare, a muncit mult in timpul anului precedent (legislatura a 2), pentru ca sa ajunga eri dezamagit la maximum…S-au votat mai mult oameni din gasca, sau afiliati politic. Se vede interesul celor maturi, macar si din simplul motiv…las sa fie.Unii nadajduesc sa capete practica, maturitate si pregatire adecvata, altii pentru „galocica”.S-au comasat nu stiu cum , dar dupa cite stiu, nicidecum acest parlament nu trebuea sa aiba conotatie politica.imi pare rau…

 9. sint de acord cu Denis

 10. На фотографии молодая смена „мясника” Додона? -:)

 11. Pt Vartic

  Citeste ce spune vizitatoarea Mama. Si-apoi de ce, fara vot, s-au cocotat, ca sa nu spunem catarat, respectivii in Prezidiu? De ce separa tinerii in cei vechi si cei noi? Ce e cu dedovscina asta in Parlamentul Tinerilor?

 12. gheorghe

  Iata parlamentarii si-au adus odraslele.
  Ce fel de parlament al tinerilor daca in institutiile de invatamint superior si in scoli nu au fost organizte scrutine :), cine i-a ales pe respectivii, chiar si daca este organizat dupa modelul european. De ce nu a fost afisat in mass-media ca iata incep inscrierile pentru a particpa la un concurs de deputat al tinerilor.
  Halal de asa parlament, tata lo adus de mineca :)))

 13. Interesant, citi bani se cheltuie pe acest proiect?

 14. Am vazut si eu listele unor tineri parlamentari la universitate B.P.Hasdeu si ce va pare?In aceste liste sunt elevi din licee, pe care- i cunosc personal,dar care habar nu au ca sunt parlamentari.Unde s-a mai vazut asa ceva?

 15. Pt Pavlicenco

  Eu cred ca nu este relevant faptul ca au fost alese 3 persoane aliatorii in prezidiu, si plus la aceasta, la moment este in avantaj pentru aceea care au experienta, cu timpul o sa ajunga si reprezentantii formatiunii dumnevoastre in prezidiu, doar cu timpul

 16. Pt Vartic

  Judecati ca si cei cocotati in Prezidiu. Nu e vorba sa ajunga reprezentantii nostri acolo, e vorba sa se faca totul democratic, prin vot. Asta e democratie adevarata, nu dirijata si controlata. S-au temut, oare, ca pe cale democratica nu ajung acolo?

  E corect – „aleatorii”, si nu „aliatorii”, dar aici e potrivit cuvintul „intimplatoare”.

 17. Vartic presedintele fractiunii liberale va fi dat jos si inlocuit cu alt tinar. Respectiv si celelalte functii vor fi schimbate.

 18. 1.Nu-mi dati lectii de limba romana
  2.Pai daca nu e vorba de obtinerea cu orice pret a presedentiei fractiunii liberare, de ce membrii dumnevoastra se comporta agresiv cu membrii fractiunii, si cu orice pret doresc presedintia fractiunii. Nu sunt demni sa reprezinte neamul romanesc. Cu asa actiuni nu ve-ti infaptui niciodata Unirea. Rusine!! asa zis „PNL”
  3. Nu murdariti imaginea neamului romanesc

 19. Pt vartic

  1. ba trebuie sa-ti dau lectii d elimba romana, ca te bagi in parlament, dar nu stii a scrie.

  Iata textul corectat.

  „1.Nu-mi dati lectii de limba romana
  2.Pai daca nu e vorba de obtinerea cu orice pret a presedentiei (corect: a presedIntiei) fractiunii liberare, de ce membrii dumnevoastra se comporta agresiv cu membrii fractiunii, (aici fara virgula) si (aici cu virgula) cu orice pret (aici cu virgula) doresc presedintia (aici presedintia e scrisa deja corect) fractiunii. Nu sunt demni sa reprezinte neamul romanesc. Cu asa actiuni nu ve-ti (corect: veti) infaptui niciodata Unirea. Rusine!! asa zis “PNL”
  3. Nu murdariti imaginea neamului romanesc

  Acum – la subiect.

  Membrii PNL nu se comporta agresiv, dar nu vor sa va urcati in cap la toti. E de ajuns ca fac asta patronii vostri politici.

  Membrii PNL nu vor presedintia. Ei vor sa fie totul decis corect, fara supleanti, cu votul majoritatii. Ei nu au nimic d epierdut, dar vor sa fie totul onest, legal, regulamentar. Numai ca voi asta nu stiti cum e, pentru ca in partidele voastre, ca si in Parlamentul vostru al tinerilor, este DEDOVSCINA.

  Voi nu sinteti demni sa va numiti democrati, liberali, romani si unionisti. halal de asemenea treucari, sarlatanti, mincinosi si manipulatori!

  Voi murdariti neamul romanesc, din care nici nu faceti parte, ca sinteti corcituri ideologice, doctrinare si etnice.

  Nici nu aveti nimic bun ce sa luati de la patroni, ca sint ca si voi.

 20. Mmmmm,.,,,am fost si eu membru al acestui „tirc”….ce sa va spun,mai cretin si mai stupid proiect n-am vazut…se da o lupta nesanatoasa pentru functii,se murdaresc care pe care mai tare,se calca peste mindrie si demnitate,se confunda simularea cu jocul politic,se ignoreaza ideile constructive si se voteaza unele as spune, peste masura de idiotizate,doar pentru a-l umili pe cel mai bun, etc…
  De ce?pentru ca educatia asta vine de la seniorii partidelor,mai ales a celor parlamentare,si tinerii devin zombati, hipnotizati si inhibati cu idei de-ale „nacealnishilor”lor….Despre ce fel de cultura politica vorbim?in care generatie tinara ne concentram speranta? …. ….raspuns: in niste paraziti ai societatii(nu toti) care reprezinta nu altceva decit un portret fals al „vojdiului” de partid,ceea ce e pacat……

 21. Vartic spune:
  8 aprilie 2011, la 12:12

  „Eu cred ca nu este relevant faptul ca au fost alese 3 persoane aliatorii in prezidiu, si plus la aceasta, la moment este in avantaj pentru aceea care au experienta, cu timpul o sa ajunga si reprezentantii formatiunii dumnevoastre in prezidiu, doar cu timpul”–oare de unde ai luat intr-un proiect educativ, ca azi sunt educati doar cei din AIE,iar maine va veni rindul celor din extraparlamentare?Probabil godacel v-a insuflat acest lucru,el are mari experiente in ale proiectelor.
  Exact acelas lucru faceti si cu societatea:guvernantii huzuresc,iar cei care i-au ales, stau si-i privesc dezbracati si flaminzi.
  Care-i rostul acestei educatii „europene”?

 22. Mi se pare nedemn ca un politician să arunce vorbe în vânt, aberaţii şi minciuni (care poate au fost scrise inconştient). Deci, doamnă Vitalia, în realitate deputaţii supleanţi nu au votat, aşa cum majoriatea funcţiilor de şefi de comisii şi fracţiuni nu aparţin deputaţilor din legislatura a 2-a (doar 3 sau 4 din ei sunt din fosta legislatură), iar alegerea lor s-a făcut pe cale democratică. O mică neînţelegere apăruse între fracţiuni când veni vorba de repartizarea comisiilor, neînţelegeri, care, sper eu, vor fi rezolvate în scurt timp.

 23. Dati sa instituim o disctatura si sa rezolvam toate prboleme daca doriti

 24. Pt Vartic

  Asta e. Ati instituit deja o dictatura, o dedovscina si nu rezolvati nici o problema. Cresteti prost.

  Este corect: „haideti”, nu „dati”.

 25. Pt Radu Croitoru

  Nu este adevarat ce spuneti. Stiti foarte bine asta.

 26. Pavlicenco DOWN! N-am ce vorbi cu dumnevoastra!

 27. Pt Vartic

  Crezi ca am eu cu cine vorbi? Nici pe departe. Dar vorbesc, pentru ca am rabdare pentru cei bolnavi…

 28. „Ca să clarificăm un pic lucrurile, PNL-ul este unul din numeroasele partide extraparlamentare din R.M., care totuşi şi-a delegat 3 reprezentanţi în Parlamentul Tinerilor, deci în oarecare măsură acest partid a fost privelegiat faţă de celelalte partide extraparlamentare.”–este foarte interesanta gindirea din aceasta fraza.A delega 3 reprezentanti PNL in Parlamentul Tinerilor inseamna a fi privilegiat?Doamne ce gindire strimba!!!!

 29. Doamnă Pavlicenco, vorbele mele pot fi confirmate, ceea ce nu o puteți face dvs.

  Opincuță – exact, față de restul partidelor extraparlamentare(care nu au nici un delegat in PT). s-ar putea spune că a fost privilegiat, în condițiile în care au fost admiși un număr limitat de membri de partide în acest for (restul fiind reprezentanți ai ONG-urilor, senatelor studențești, si ai sindicatelor).

 30. Radu Croitor,
  Opincuță – exact, față de restul partidelor extraparlamentare(care nu au nici un delegat in PT).–ca celelalte partide extraparlamentare nu au avut nici un reprezentant,e vina lor,ca PNL a avut acesti tineri asta inseamna ca este un partid cu valori,initiative,dorinta si privilegiul despre care vorbesti ,s-il creaza singur PNL.Ca au fost admisi in numar limitat este o conditie a oricarui concurs,daca l-au trecut si tinerii din PNL este meritul lor,nu un privilegiu cazut de undeva, cumva.Sunt sigura ca acest concurs,o fi facut favoruri altor membri ai altor partide(PLDM,PL,PD)numai nu PNL.PNL s-a facut singur favoare.Altceva este, ca nu toate ONG au fost anuntate de desfasurarea acestui concurs.De ce?V-ati temut ca vor fi prea multi si mai buni ca unii dintre voi?

 31. Opincuță, de oameni mai experimentați ca mine niciodată nu m-am temut și nu m-aș fi simțit jignit sau ratat dacă nu treceam de concurs în PT. ONG-urile în genere despre desfășurarea concursului nu au fost informate… toată informația referitor la concursul de selectare a deputaților în PT a fost plasată pe sit-urile pentru ONG-uri și portalele de știri.
  O fi înzestrați tinerii din PNL cu calități care le-au permis să treacă concursul, dar unu motivl din care au ajuns ei în PT a fost faptul că pe eșchierul politic nu avem atât de multe partide de extremă dreaptă.. iar în fracțiunea liberală trebuiau să se regăsească oameni de pe acest segment, pe când partide centriste și de stânga sunt de ajunse la guvernare, astfel încât partidele extraparlamentare de stânga nu au mai avut loc pentru delegații lor în PT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *