Publika TV, Tricolorul si “mindria de a fi moldovean”…

Fiind prinsa de citeva zile cu CEC-ul si justitia moldoveneasca, intirzii sa scriu citeva cuvinte despre initiativa Publika TV privind arborarea Tricolorului si „mindria de a fi moldovean”.

Eu nu am privit secventa reprodusa de Publika TV dupa scurta mea declaratie despre initiativa. Am spus cam asa: “Daca se are in vedere prin “moldovean” “cetatean al Republicii Moldova”, si nu “moldovean” in opunere cu “roman”, atunci eu sprijin aceasta initiativa. Chiar zilele trecute am mers la casuta de vacanta si am ridicat doua drapele – macedonean si german – care, impreuna cu Tricolorul moldovenesc si Tricolorul romanesc, reprezinta identitatea si mindria familiei mele. Am intentia sa fac foto la casuta de vacanta, cu masina si sa le transmit la Publika TV”.

Nu prea am unde arbora drapelul in locuinta de la etaj… Dar mai vad.

Acum precizez. Fiica mea, sotul si cu mine sintem si cetateni romani, pe linga faptul detinerii cetateniei R.Moldova. Ginerele meu este de nationalitate macedonean, dar e cetatean neamt si ambii locuiesc in Germania. Pentru mine, toate cele patru steaguri sint scumpe. Chiar vara asta am fost pentru trei zile in Macedonia si cuscra mi-a facut cadou un drapel macedonean. Pe cel german il am din Germania, pe cel moldovenesc l-am cumparat din centrul capitalei, unul romanesc nu am, dar am unul mai mic. In Macedonia Drapelul este arborat si la nunta.

Am scris deja de doua ori si, ultima data – acum citeva luni –, ceea ce am spus si in declaratia pentru Publika TV –, despre necesitatea ca cetatenii R.Moldova sa isi puna Tricolorul pe masini, daca sint patrioti ai R.Moldova, stat pe care il privesc drept al doilea romanesc. Pe mine personal ma deranjeaza “Gheorghievskaia lenta” agatata in mod sfidator pe unele masini, mai ales o “lipucika” IMENSA cu – se pare – Medalia Biruintei in “marele razboi pentru apararea patriei”, aplicata pe dinauntru pe parbrizele autoturismelor.

Acum citeva luni am riscat sa lipesc pe spatele masinii mele o aplicatie “I love Romania” si am legat o panglica tricolora, mai subtire, de antena. Doi nepoti ai mei m-au intrebat franc – “Nu te temi ca vei enerva pe cineva intr-atit incit sa iti atace/deterioreze masina?” Am spus: „Vreau sa o vad si pe asta”.

Ce am vrut sa mentionez? Ca e bine sa salutam aceasta campanie, dar sa ii dam extensiunea pe care si-o doreste fiecare si sa fim mindri ca putem fi astazi moldoveni, ca cetateni ai R.Moldova, chiar daca saracia si dezamagirea sint mari, ca sintem cetateni romani, adica europeni, adica liberi. Adica faptul ca trebuie sa ne dorim sa fim liberi.

M-as bucura ca si alogenii sa arboreze Tricoloul moldovenesc, cel putin alaturi de „Gheorghievskaia lenta”… Ca un semn bun de inceput ca sint gata sa se integreze in societatea celui de-al doilea stat romanesc.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

22 Comments

Add a Comment
 1. o intrebare, care nu e la tema:
  masina intamplator nu e in leasing? Am pus un pariu referitor la combinatia C NL …

 2. Cu un PCRM APATRID, CU o ALIANTA APATRIDA Cine reprezinta UNIREA adevarata cu ROMANIA ( si nu SUROGAT ) ?????????????

 3. Daca ar fi judetul Chisinau ce numar ar fi avut masina?CH-01-PAV?

 4. „cetatean neamt „?????

  exista cumva si statul Nemtia?!

 5. # rewe spune:
  25 August 2010, la 17:05

  o intrebare, care nu e la tema:
  masina intamplator nu e in leasing? Am pus un pariu referitor la combinatia C NL …
  Ei hai, vrei sa spui ca are ceva comun cu PNL. Nu as zice asa, dar ca masina e procurata de vre-o 2 ani. Ultimii 2 ani toate masinile inregistrate au seria N. De ex. masina mea are C NR – vrei sa spui, ca am ceva comun cu China?
  De ex. sotul mi-a botezat masina Natalia cea Rea.

 6. JUDET ( NU RAION ).

  Ce dulce este lasitatea !!!!!!!!!!!!

  Ce dulce este renuntarea !!!!!!!!!!!!!

  Lupta pentru LIBERTATE, pentru UNIREA cu PATRIA SA , se invata ACASA, si se consolideaza la SCOALA PRIMARA. UNIREA trebue si poate fi facuta in primul rand de catre INVATATORI.

 7. Multstimata D-na Pavlicenco, am o intrebare – ce parere D-ra aveti de expresia „macedonian” – “cetatean al Macedoniei” sau “macedonian” in opunere cu “bulgar”?

  Acus va explic – am rude in Sofia si am niste cunoscuti in Skopje. Apoi dinsii categoric refuza ideea existentii unui popor aparte, numit macedonienii, zic ca mizeria aceasta e creatia regimului comunist si a lui Tito ca sa argumenteze anexia Macedoniei de la Bulgaria.

  Va rog frumos sa nu evitati intrebarea mea.

 8. Pt Marcel

  Problema e foarte complicata. Am fost a treia oara in Macedonia, acum intre 6 si 11 august. Am avut discutii. Macedonenii sint un popor foarte mindru si unit. Istoria ne spune multe despre ei. Nu accept sa se spuna ce s-a spus aici despre ei. Da, se vad in opunere cu bulgarii. Dar iau de nevoie cetatenia lor pentru libertatea de circulatie europeana. Grecii le pun piedici sa intre in UE. Nu le recunosc denumirea, se tem ca, in UE, se vor reuni cu macedonenii din Grecia. E complicat si UE vrea sa medieze negocierile. Sint asemanari izbitoare cu basarabenii si la fel deosebiri pe invers cu noi. Vroiam sa scriu chiar un articol, dar am renuntat pt ca am intrat in referendum. Dar poate voi scrie mai incolo.

 9. Multa lume din tara si din afara uita ca noi in cea mai mare parte apartinem lumii latine mai ales ca comportament si sentimente.

  Eu sunt mandru ca fac parte din aceiasi familie ca : Italia, Franta, Spania, Belgia, Brazilia, Mexic, Argentina, Romania si multe alte………in total peste 800 milioane de oamenii din intreaga lume apartin LATINITATII (mai mult de dublu fata de slavi) dar mai putini decat anglo-saxoni, si chinezi-japonezi.

 10. Am uitat sa mentionez UNIUNEA LATINA care este mai putin importanta decat UE.

  Member nations :
  Andorra · Angola · Bolivia · Brazil · Cape Verde · Chile · Colombia · Costa Rica · Côte d’Ivoire · Cuba · Dominican Republic · East Timor · Ecuador · El Salvador · France · Guatemala · Guinea-Bissau · Haiti · Honduras · Italy · Mexico · Moldova · Monaco · Mozambique · Nicaragua · Panama · Paraguay · Peru · Philippines · Portugal · Romania · San Marino · São Tomé and Príncipe · Senegal · Spain · Uruguay · Venezuela

  Permanent observers : Argentina · Holy See · Sovereign Military Order of Malta

  Official languages : Catalan · French · Italian · Portuguese · Romanian · Spanish

  http://www.unilat.org/SG/index.es.asp

 11. Pt Vitalia Pavlicenco

  Stiu prostia aia cu denumirea, grecii chiar blocheaza toate decizii pro-macedoniene la nivel de ONU. Cred ca stiti, ca Republica Macedonia a fost nevoita sa si schimbe drapelul cu soarele antic pe cel actual si pina acum denumirea tarii la nivel international suna ca „Fosta Republica Iugoslava Macedonia”.

  Dar, sa ne intoarcem la intrebarea mea, de acceaa ca, cu toata stima, nu ati raspuns. Vreau sa va intreb in direct – Macedonia este un al doilea stat bulgar sau nu?

 12. Sa mai adaug citeva cuvinte – caci daca D-ra raspundeti – da, este un al doilea stat bulgar – opinia si stima mea fata de D-ra va creste considerabil si pretutindeni o sa spun despre D-ra ca despre o persoana. care tine cu adevarul istoric indifirent de propriile motive, daca ati spus A, spuneti si B. Bravo!

  Daca raspundeti „nu” – atunci regret… Pentru mine va disparea o persoana demna si doara, nu voi vedea mare diferenta cu cei, care spun despre Unirea cind se uita la dreapta si incep despre pragmatism cind se uita la stinga

  Multumesc anticipat

 13. Pt marcel

  Nu va suparati, eu pot spune despre statul meu ce cred, ii las pe macedoneni sa spuna ce cred ei despre statul lor.

 14. 🙁 🙁 🙁
  Atunci lasati si pe moldovenii sa spuna ce cred despre statul lor. Nu aveti nici un drept moral si etic de a dicta cuiva cine este el si in ce stat traieste.

 15. Mile Nedelkovskii, un bulgar macedonian, intelectual ,scriitor si marele patriot al bulgarilor de pretutindeni a spus „hotarele sunt pe harta, dar poporul se uneste prin suflete”.

  D-ra, D-na Pavlicenco, aveti tot drept de a iesi cu propria opinie despre romani si Unirea. Dar, acum, rusine sa va fie, cind le numiti pe adeptii moldovenismului mancurti, creieri spalati, analfabeti.
  Sa va raspunda „lasati pe moldoveni sa spuna ce cred EI despre statul lor”.

 16. Pt Marcel

  Sinteti obraznic. Si e pacat, v-am tratat ca pe om normal… Si eu sint din RM si am dreptul sa spun ce cred. Avem moldoveni, ca locuitori ai RM. Nu exista nationalitate de „moldovean”. Regret ca am dialogat. Pe viitor voi fi mai atenta si mai putin credula fata de vizitatorii de rea credinta.

 17. inca un pas inainte spre unire!
  daca in 1940 si 1945 s-a luat fara referendum nici acum nu mai trebuie facut referendum pentru unire, ea trebuie sa se faca si gata! la o decizie sovietica dictatorial-totalitara nu trebuie sa raspunzi cu democratie, ci trebuie sa nu raspunzi ci sa faci, sa iiei ac si ata si sa cosi la loc ceea ce a fost rupt cu sila in teritoriul national!

 18. Pe peretele facebook al Publika TV cu acțiunea arborării drapelului le-am postat o fotografie cu drapelul românesc. Publika promovează moldovenismul. De fapt nu e de mirare dacă românofobul Oleg Cristal ce a lucrat peste 2 ani la ziarul extremist Moldova Suverană este acum angajat la Publika…

 19. Marcel
  Trezeștete-te din hipnoza sovietică și scrie români moldoveni. Întradevăr susținătorii moldovenismului (concept sovietic) sunt o adunătură de analfabeți, de răuvoitori, de mercenari în slujba serviciilor de informați ruse, membrii ai unor partide precum PCRM, PPCD, etc., membrii ai unor ONG-uri cum ar fi Liga pentru Protecția Valorilor Democratice (patriotism.md) și o mare parte din etnicii ruși, ucraineni, turci. asta e realitatea marcele. Au trecut 20 de ani de la căderea Cortinei de Fier, perioadă-n care au fost (sunt) susrese de informare și liberul drept de a călători în vest… Deci în cazul adunăturii acesteia dacă nu a fost în stare NICI acum să recunoască apartenența identitară a populației și istoria regiunii atunci eu îi etichetez cum am scris mai sus (răuvoitori, mercenari, analfabeți, proști).

 20. Marcel
  Acum… te rog reprodu ce spun O PARTE din moldoveni (cum i-ai denumit). Apoi să-mi precizezi etnia acelor moldoveni, apartenența, înclinațiile lor politice și nivelul de educație. Ok?

 21. IN TIMP CE DE LA O VREME INCOACE , RUSIEI NIMIC NU-I MAI PLACE [ VIN , MERE …MOLDOVENESTI ] …Datoria Transnistriei faţă de furnizorul rus de gaze a crescut, în primele trei luni ale acestui an, cu peste 130 de milioane de dolari, notează presa rusă. Astfel, aceasta a ajuns la aproximativ 2,5 miliarde de dolari… FRUMOS NU-I ASA ? CRESTE , CRESTE DATORIA TRANSNISTREANA FATA DE RUSIA , DE LA LUNA LA LUNA CA FAT-FRUMOS DIN BASMELE NOASTRE POPULARE … NORMAL RUSIA AR FI TAIAT “GAZU” DIN DOUA MISCARI DACA ERA VORBA DE ALTII. IN CAZUL REGIMULUI – MARIONETA INSA BA … SI TOTUSI CINE PLATESTE IN FINAL GAZUL TOVARASI ? MA INTREBAM CE A DAT IN SCHIMB FILAT LUI SMIRNOV , PENTRU A FI LASAT SA-SI FACA IMAGINE LA TIRASPOL LA MECIUL DE FOTBAL … NU VI SE PARE CA A INCEPUT SA PUTA A GAZ …? VA PLATI MOLDOVA CELE 2,5 MILIARDE DE DOLARI , DATORII ALE REGIMULUI SEPARATIST CATRE MOSCOVA ?

 22. Oameni buni! ce i cu voi!? Cine a spus, ca moldoveni sunt o etnie? Ati intors o pe de o parte…
  Eu ma refeream la Pavlicenco, care dintro parte spune, ca nu exista molvoni ca etnie, de pe alta – ca exista macedonieini ca etnie. E o mare nedreptate si prostie.

  Voi, toti cei, care m ati ofensat acum – chestia e ca nu aveti destula informatie despre cazul bulgarilor din Macedonia. A spune, ca macedonian e o etnie in opunere cu bulgar – e o mare-mare-mare prostie. la fel ca si cum cu moldoveanul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *