Flash-mob, Declaratie PNL privind 23 august 1944 – a doua ocupare sovietica

Tinerii national-liberali au organizat astazi, ora 11.30, vizavi de Ambasada Federatiei Ruse, pe Bd. Stefan cel Mare, un flash-mob cu drapelele partidului in berna, pentru comemorarea evenimentelor de la 23 august 1944, cind Basarabia a fost ocupata a doua oara de Armata Sovietica, fiind rupta de Romania, dupa tragica ocupare sovietica de la 28 iunie 1940, urmare a Pactului Molotov-Ribbentrop.

Tinerii national-liberali multumesc presei care si-a exprimat disponibilitatea de a oglindi aceasta actiune de comemorare a tristului eveniment de la 23 august 1944 – actiune de demnitate nationala.

In continuare, PNL ataseaza declaratia partidului cu privire la aceasta data din istoria Basarabiei.

D E C L A R A T I E

PNL cere ca si 23 august – a doua ocupare sovietica a Basarabiei – sa fie declarata drept zi de doliu

Dupa intrarea Armatei Rosii in Basarabia, pe 28 iunie 1940, urmare a parasirii fortate a autoritatilor si a unitatilor militare romanesti, a teritoriului dintre Nistru si Prut , Romania conformindu-se ultimatului sovietic ce i-a fost inaintat, populatia de pe aceasta palma de pamint a fost rupta de spatiul sau romanesc, firesc de existenta si a fost anexata URSS, care a declansat aici un adevarat genocid antiromanesc.

Romania s-a alaturat Germaniei in anul 1941, in al doilea razboi mondial, contind pe recuperarea teritoriilor istorice romanesti, ocupate abuziv de Armata Sovietica. Razboiul, total nedrept pentru romanii din Basarabia, s-a dovedit un blestem pentru acestia care, dupa o turnura favorabila URSS in luptele militare, au fost trimisi cu forta sa lupte in rindurile Armatei Rosii, ce ocupase Basarabia pe 28 iunie 1940. In deceniile ce au urmat, romanii dintre Prut si Nistru au fost supusi tot felului de exterminari, iar, in locul lor, regimul comunist de factura sovietica a stramutat, metodic, grupuri etnice din spatiul URSS.

La 20 august 1944, trupele Frontului 2 Ucrainean, conduse de maresalul Rodion Malinovski, au declansat ofensiva pe directia Iasi-Chisinau, ce s-a soldat cu a doua ocupare sovietica a Basarabiei, prin ruperea, din nou, de la Statul Roman, a Basarabiei ce ii apartine de drept, ca si cu ocuparea Romaniei, unde Armata Sovietica a preluat controlul asupra principalelor institutii de stat si militare, instalind un regim comunist ce a durat pina in 1989, cind a avut loc Revolutia Romana.

PNL pledeaza pentru ridicarea, in Republica Moldova, a valului de pe adevarul istoric, pentru comemorarea acestui act, care semnifica a doua ocupare sovietica a Basarabiei si care trebuie sa fie definit in Istoria Romanilor drept zi de doliu, la fel ca si 28 iunie 1940,  – date triste, ce i-au rupt pe romani in doua, Basarabia raminind si astazi sub ocupatia Armatei a 14-a ruse din Transnistria.

Intelegerile dintre marile puteri, ce au precedat deciziile interstatale asupra celui de-al doilea razboi mondial, au afectat total negativ soarta romanilor din actuala Republica Moldova si ar fi un act de justitie istorica daca Germania ar convinge Rusia si ar cere, ambele tari, scuze populatiei dintre Prut si Nistru, trecute abuziv in componenta URSS si supuse, pe parcursul deceniilor, nimicirii fizice doar pentru ca este romaneasca si a tins mereu sa fie libera.

Germania, care a cunoscut miracolul unificarii, ar demonstra un act salutar fata de romanii de pe ambele maluri ale Prutului, care ramin victima a Pactului criminal Molotov-Ribbentrop. Avem astazi o Germanie ce constituie mindria germanilor, dar si a noastra, a celor ce urmarim cu incintare dezvoltarea acestui stat reunificat. Am dori sa putem urma acest exemplu extraordinar si asteptam, in acest sens, suportul politic si moral al Germaniei.

Partidul National Liberal, Chisinau, 20 august 2010

Loading Facebook Comments ...

27 Comments

Add a Comment
  1. pacat ca cade luni !

  2. Ar fi bine la aceasta actiune sa se alature si multe alte ONG uri ce sprijina aceste idealuri

  3. JURNAL iniţiază campania „Vrem TVR1!”

    Cu trei ani în urmă, autorităţile comuniste au expulzat ilegal postul românesc de televiziune TVR1 din spaţiul audiovizual al R. Moldova, cedând cea de-a doua frecvenţă de stat unui post de televiziune privat care, nici până în prezent, nu îşi respectă grila de emisie prezentată la CCA.

    Pe parcursul acestor trei ani, JURNAL a desfăşurat două campanii de sensibilizare a opiniei publice şi a autorităţilor pentru ca postul român de televiziune să revină pe ecranele telespectatorilor din R. Moldova. Din păcate, şi fosta guvernare, şi actuala au rămas surde la apelurile societăţii civile. De aceea, JURNAL iniţiază o nouă campanie în sprijinul revenirii TVR1 pe frecvenţa a doua de stat de care a fost lipsită în mod ilegal…

  4. Dna Pavlicenco, doresc sa va multumesc pentru aceste initiative foarte importante, trebuie sa le spunem consistent rusilor ce credem despre ei si”eliberarea” lor de consecintile careia nu putem scapa de aproape 70 de ani, sau chiar poate de aproape 200 ani, daca pui ocuparea basarabiei de imperiul tarist. de asemenea sustin ideia referendumului de unire cu Romania. Comunistii doreau si ei unirea cu Rusia si Bielorus prin 2000, si pe atunci nu prea comenta voronin ca anticonstitutional. oricum consider ca prin aceste actiuni promovati o politica nationala de educare a populatiei indobitocita de decenii de spalare de minti si minciuni sovine rusesti.!

  5. Traiasca Romania Mare de la 1918 !

  6. Alaturi de TVR1 ar fi bine sa fie reluate cursele autocarelor ATLASSIB, suspendate de comunisti prin retragerea licentei si introducerea ulterioara a autocarelor si rutelor proprii la preturi mai mari.

  7. Cum TOVARICI PETRENCOFF mi-a eliminat mesajul, de unde rezulta ca este un fost ( si poate actual KO-KO-munist ) lansez incaodata intrbarea mea ::::::::::::: Dece nu vorbiti NICIODATA de UNIREA cu ROMANIA ???????? Rezulta implicit ca sunteti ANTI–UNIONIST. CARE sunt motivele ?????????????

  8. RIA Novosti: Băsescu a încercat să-l convingă pe Filat să colaboreze cu Ghimpu… SA FIM SERIOSI . FILAT ARE NEVOIE MAI MULT DE PL , DECIT PL DE FILAT … IN ORICE CAZ MA ASTEPT LA UN SCOR MULT MAI BUN AL PL IN ALEGERI DECIT INDICA SONDAJELE . SONDAJE CARE TREBUIE SPUS VOR ARATA CU MULT ALTFEL DUPA ANUNTUL FACUT DE C.C. PRIVIND NEPARTICIPAREA LUI VORONIN LA APROAPE SIGURELE ALEGERI PREZIDENTIALE DIN TOAMNA SI REZULTATELE PREVIZIBILE ALE REFERENDUMULUI DE LA 5 SEPTEMBRIE … DE ABIA SONDAJELE FACUTE IMEDIAT DUPA REFERENDUM , NE VOR SPUNE CIT DE CIT CUM STAU LUCRURILE . E POSIBIL SA ASISTAM LA O ADEVARATA BASCULARE A SIMPATIILOR ELECTORALE DINSPRE PARTIDELE CARE BOICOTEAZA SAU VOR VOTA “CONTRA” SPRE ALTE PARTIDE FAVORABILE SCHIMBARII METODEI DE ALEGERE A PRESEDINTELUI . O PARTICIPARE IMPORTANTA LA VOT [51%] , TININD CONT SI DE NUMARUL MARE DE CETATENI PLECATI LA MUNCA IN ALTE TARI , PLUS UN “PENTRU” HOTARIT [75-80%] , AR CREEA O IMAGINE CATASTROFALA PENTRU OPOZANTII REFERENDUMULUI . SI CUM ALEGERILE AR FI FOARTE APROAPE , PREA MULTE NU LE-AR MAI RAMINE DE FACUT …NU MAI DISCUTAM CA PARTIDELE CARE VOR BOICOTA/VOTA “CONTRA” , IN GENERAL NICI NU AU “LOCOMOTIVE” CARE SA LE IMPINGA IN SUS … PCRM NU ARE … PSD NU ARE … PPCD [CONTRA] NU ARE …MISCAREA RAVNOPRAVIE NU ARE …P.SOCIALISTILOR PATRIA-RODINA NU ARE … SI ATUNCI CUM SE VOR ARUNCA IN LUPTA ACESTE PARTIDE IN ALEGERI , DUPA UN REZULTAT EVENTUAL CATASTROFAL PENTRU ELE LA REFERENDUM ? ASTA E SEPUKU SAU HARA-KIRI …

  9. Eu as vrea niste lucruri care se pot usor realiza :

    – JURNAL iniţiază campania „Vrem TVR1!”;

    – vreau ca CARPATAIR, BLUEAIR, WIZZAIR sau altele sa intre pe piata din R. Moldova.
    si este bine sa existe zboruri ieftine intre Chisinau si Cluj Napoca, Constanta.

  10. Patriarhul Chiril: Moldova este parte integrantă a Sfintei Rusii… ASTA NU MAI ESTE CRESTINISM , CI IMPERIALISM PE FATA !

  11. „Alaturi de TVR1 ar fi bine sa fie reluate cursele autocarelor ATLASSIB” si EUROLINES.

    CU CAT MAI REPEDE CU ATAT MAI BINE.

  12. Sursa: Kavkazcenter.news

    Число пожаров в России снова увеличилось вдвое
    Время публикации: Сегодня в 11:47

    (…) 21 августа спутники НАСА зафиксировали двукратный рост количества пожаров в России. Тербада МЧС со своей стороны сообщила о двукратном сокращении из-за якобы самоотверженной работы её преступников пожарников. Тушить насланные Богом на Россию пожары — очень серьезное преступление, как перед Богом так и людьми.

    В Самарской области за сутки 21 августа возникло, в дополнение к старым, 27 новых лесных пожаров на общей площади 49,68 га. Площадь быстро расширяется. Новые пожары представляют угрозы жизни людей и населённым пунктам. …
    В Тольятти сильный ветер с порывами раздул 21 августа пожары в лесных массивах в пригородных районах поселков Федоровка и Поволжский, а также полуострова Копылово…

    Русские оккупанты Поволжья все сведения по пожарам подвергают строжайшей информационной блокаде…
    Власти также сообщили 21 августа, что 16 августа, вечером народные поджигатели в подмосковной Балашихе подпалили лесной массива неподалеку от стадиона Батэк. Там горит до сих пор.

    Пожарам дожди не угрожают. В Московской области крупнейшие торфяные пожары в Мещере пережили первые сильные дожди и продолжают гореть (как и ожидалось).
    … Кроме того, крупный лесоторфяной пожар продолжает действовать у границы Окского государственного заповедника, также в Рязанской области.

    Кроме этих пожаров, в центральных регионах России пятничные дожди благополучно пережил пожар на осушенной части торфяника Оршинский мох в Калининском районе Тверской области.

    Тем временем чекистская хунта продолжает нагло и беззастенчиво врать, что число и площади пожаров у них якобы «сократились». В России уже мало, кто верит московско-чекистской брехне.

    Полыхает Рязанская область.

    В субботу, 21 августа, спутники NASA Terra и Aqua зарегистрировали на территории Рязанской области восемь зон мощнейших пожаров. У русских там горят: Рыбновский район на границе с торфяниками Московской области; территория недалеко от озера Великого к востоку от Криуши; Окский заповедник, между д. Чарус и кордоном Чарусский; территория восточнее с. Усады Сасовского района; деревня Пустополье Шиловского района; село Салтыки Ряжского района; деревня Новотишевое Новодеревенского района; деревня Новая Ухоловского района.

    За то, что рязанцы не выгнали из своей страны москалей, они обречены на смерть вместе с москвичами. По сообщениям местных СМИ, в Рязани от ядовитого смога уже засохла вся растительность. О том, что в области резко увеличится смертность, если уже не увеличилась, никто не сомневается.

    Дело в том, что при пожарах в атмосферу поступает огромное количество углекислого газа, двуокиси серы и дыма. Торфяные пожары с точки зрения выброса вредных веществ считаются самыми опасными в сравнении с лесными или травяными.

    В свою очередь, двуокись серы является одним из самых распространённых загрязнителей, очень опасным для растений в силу своей высокой токсичности. Под её воздействием листья очень быстро сохнут, желтеют и опадают.

    Продолжает полыхать в очистительном огне провинция Татарстан оккупированного русскими мусульманского Идель-Урала. Пожары полыхают в 12 районах провинции. Больше хлопот доставляет муртадам мощнейший пожар на торфянике в Актанышском районе. Там горит торф на площади 12 квадратных километров…

    В Пермском крае успешно продолжают действовать 32 природных пожара на огромной площади в Гайнском, Чердынском, Красновишерском, Коссинском районах, площадь горения, составляет 81 га. Существует угроза населенным пунктам.

    В соседних населенных пунктах — в частности, в городах Фрязино, Ивантеевка и Щелково, ощущается сильный запах гари. содержание в воздухе ядовитого фенола превысило норму уже в 4 раза. Жители предпочитают держать окна закрытыми, на улицы выходят в намордниках. На местных форумах пользователи пишут, что превышены ПДК и по другим вредным веществам. ..

    Бог продолжает наказывать казаков за то, что они до сих пор они не подняли восстание против кровавых русских захватчиков и терпят москальских недочеловеков на казачьих землях.

    В Ростове полыхает пожар на левом берегу Дона. Там горит все, и деревья и трава. Начавшийся в четверг пожар на Гребном канале быстро распространяется на восток, захватывая все новые земли, в частности городскую зону отдыха.

    О героическом народном поджигателе-профессионале из Пензенской области рассказала русская пресса. Согласно скупой информации, 29-летний тракторист из села Карауловка Колышлейского района Пензенской области объезжал поля с прицепленным к трактору МТЗ-80 горящим колесом. В результате сгорело около 200 гектаров стерни.

    В Солнечногорском районе, в 2-х километрах от деревни Баранцево неизвестным народным поджигателем 19 августа был подожжен русский лес. Пожар быстро уничтожил лес на площади около 10 квадратных километров.

    Так как официально народных поджигателей нет, потому что народ русский, православный, любит свою народную чекистскую власть и двуединых, как русский герб, царей-батюшек, то сознательный поджог каратели списали на «неосторожное обращение с огнем».

    Поджоги по политическим причинам к радости поджигателей расследовать по причинам политкорректности запрещено. Их нет, потому что их не может быть.

  13. Declaratia Patriarhului Kiril al Moscovei, constituie un atac direct si explicit la adresa suveranitatii statului moldovean, la adresa suveranitatii statului roman ( sa nu uitam ca mitropolia ruseasca de la Chisinau se numeste, de fapt, Mitrpolia Chisinaului si a “Intregii Moldove” ) si la adresa Patriarhiei Romane. Din pacate nu este primul atac grav la adresa Bisericii Ortodoxe Romane, a doua biserica ortodoxa ca marime din lume si aceste atacuri de-a dreptul nerusinate nu au primit niciodata, din pacate, replica meritata din partea Patriarhului Romaniei , fie ca el s-a numit Teoctist, fie ca el se numeste Daniel. Apropierea de-a lungul timpului de Patriarhia Ecumenica a Constantinopolelui si de Biserica Romano-Catolica, materializata prin declaratii comune, tratate si concordate, contituie un gest reflex de autoaparare. Nu trebuie sa uitam ca statul rus si cel sovietic a apelat la serviciile bisericii ortodoxe ruse, de fiecare data, cand a fost nevoie sa-si duca la indeplinire planurile expasioniste ( exemplu celebrul congres pan-ortodox si greco-catolic din anii 40 ordonat de catre Stalin, el insusi absolvent de teologie ). Gestul este de o gravitate fara margini si trebuie sanctionat dur prin toate mijloacele. Romani treziti-va!

    Va place cum suna comunicatul publicat pe Unimedia? Se putea concepe ceva mai impertinent la adresa romanilor? Doua mii de ani de istorie crestina romaneasca aruncate la gunoi de un popa cu epoleti. Si ca totul sa fie implinit, s-au gasit destui mancurti moldoveni care sa afirme cu tarie: „Vladica are dreptate!” Dupa o asa afirmatie eu cred ca „unionistii” ne-au pacalit pe toti. Ei, „unionistii”, sunt, de fapt, o minoritate, un club de maniere elegante… care, in timpul liber, predica in desert. Adevarata fata a autohtonilor este de fapt o masa amorfa de gura casca, credula, superstitioasa, tinuta deliberat intr-o continua stare neinformare, amatoare de chilipiruri, numai buna de manipulat de orice „pierde vara” complexat dezaxat si ratat, un „neica nimeni” care a venit de aiurea pe aceste meleaguri sa se dea maret si sa le arate basarabenilor pe unde urineaza gaina si care haladuieste prin Basarabia ca printr-un sat fara caini iar voi, „uninistii”, vreti sa-l deturnati. Pai cum sa nu se supere omul… Are si el o misie… Ati vazut ca Vladica are un mesaj special pentru „unionisti”…

    Mai cititi, va rog, inca o data comunicatul de presa publicat de Unimedia si Pro TV Chisinau ( cam putini! ). Poate asa il invatati pe de rost…

    Patriarhul Kiril: Moldova este parte integrantă a Sfintei Rusii

    „Anume totalitatea valorilor, orientarea spirituală comună și formează unitatea noastră spirituală, faptul care este mai presus de toate graniţele politice, şi nici un partid politic care ameninţă cu separarea noastră nu este în măsură să rupă această unitate. Cu cât mai devreme vor înţelege acest lucru, cu atât mai puține forţe vor irosi”.

    Declaraţia aparţine Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril şi a fost lansată în cadrul întălnirii cu arhiereii din cuprinsul Mitropoliei Moldovei în frunte cu ÎPS Mitropolitul Vladimir la Mănăstirea Solovki.

    Salutându-l pe ÎPS Mitropolitul Vladimir, Patriarhul Kiril a declarat că în pofida faptului că moldovenii nu vorbesc o limbă slavă, Republica Moldova este considerată de Patriarhia Rusă partea componentă a Sfintei Rusii, care nu este un concept etnic, sau politic, ci unul spiritual.

    „Ne rugăm pentru Republica Moldova, pentru prosperitatea poporului moldovenesc, ca orientarea politică a Republicii Moldova să ajute la păstrarea unității Sfintei Rusii” – a mai spus Patriarhul Kiril.

    Emotionant… Eu cred ca Vladica asta cu epoleti ne crede pe noi romanii niste tampiti…

  14. Nu am auzit pina acum pe Domnul MOCANU sa afirme ca este pentru UNIREA cu ROMANIA. Acest lucru ma nelinisteste.

  15. Seful serviciilor sanitare ruse, Ghennadi Oniscenko, a anuntat ca suspenda vizitele la producatorii moldoveni de vin, motivand ca a fost deranjat de “comportamentul autoritatilor moldovene”, pe care le jigneste sugerand ca au mintea tulburata de substantele daunatoare din vinurile autohtone… INCREDIBILA OBRAZNICIA ACESTUI DERBEDEU IMPERIALIST . INCREDIBILA SI TACEREA IN CARE SE MULTUMESTE SA RAMINA AUTORITATILE STATULUI “INDEPENDENT SI SUVERAN” R.MOLDOVA . ACEST MAIMUTOI CU MINTILE “INECATE” IN VOTKA , A LUAT-O RAZNA DE TOT … CU ACORDUL SATRAPILOR DE LA MOSCOVA ,BINEINTELES . ALTFEL , NICI NU STIAM DE EXISTENTA INDIVIDULUI CU AERE DE STAPIN DE SCLAVI . ASEMENEA DECLARATII DIN PARTEA UNUI OFICIAL AL UNUI STAT CATRE OFICIALITATILE ALTUI STAT , PE UN ASEMENEA TON JIGNITOR , INDIFERENT DE PROBLEMELE APARUTE , NU IMI AMINTESC SA MAI FI INTILNIT UNDEVA IN LUME … ASTA E CIRC PROST TOVARASI . ASEMENEA DECLARATII SCAD PRESTIGIUL MOLDOVEI IN LUME SI ADUC ATINGERE ECONOMIEI MOLDOVENESTI IN GENERAL . INTREBAT DE POTOPUL DE INJURATURI CE S-A ABATUT ASUPRA MOLDOVEI , DIN GURA UNUI OFICIAL AL STATULUI RUS , FILAT A DECLARAT CA NU E DE “COMPETENTA” LUI SA RASPUNDA … NOI II SPUNEM CA ESTE EXACT INVERS . ORICINE SI ORICE ADUCE ATINGERE PRESTIGIULUI R.MOLDOVA IN LUME , TREBUIE SA PRIMEASCA O RIPOSTA FERMA DIN PARTEA ORICARUI OFICIAL MOLDOVEAN . DACA NU SE SIMTE IN STARE , SA LASE LOCUL ALTUIA MAI “POTENT” … ASA CA FILAT ORI ESTE BARBAT SI-L PUNE LA PUNCT PE “AGRESOR” , ORI SA PLECE ACASA DEFINITIV …

  16. Cineva era revoltat pe faptul ca rusii totdeauna au insultat Moldovenii si i-au considerat SUB-OAMENI. In mod particular se facea referinta la faptul ca PUSKIN insulta ( INCA ) in mod grosolan MOLDOVENII prin versurile sale difuzate in nlumea intreaga. Iar ALEXANDRI i-a raspuns tot prin versuri, asa cum trebuia.

    DEce profesorii in scoli nu informeaza elevii de aceasta situatie ?????

    Dece poetii actuali din MOLDOVA si ROMAN?IA nu raspund acestui INDIVID asa cum o merita ??????

    Dece exista Un bulevard Puskin in Chisinau onorand un CRIMINAL ?????????

    DECE ALIANTA cu PCRM impreuna nu dau un decret pentru a schimba numele acestui bulevard ????????

    DULCE ESTE SCLAVIA, inca mai onoram TIRANII si-i consideram ELIBERATORI !!!!!!!!!!!!!

  17. Cineva era revoltat pe faptul ca rusii totdeauna au insultat Moldovenii si i-au considerat SUB-OAMENI. In mod particular se facea referinta la faptul ca PUSKIN insulta ( INCA ) in mod grosolan MOLDOVENII prin versurile sale difuzate in lumea intreaga. Iar ALEXANDRI i-a raspuns tot prin versuri, asa cum trebuia, numindu-l pe puskin :::::::::::: PORC.

    DEce profesorii in scoli nu informeaza elevii de aceasta situatie ?????

    Dece poetii actuali din MOLDOVA si ROMANIA nu raspund acestui INDIVID asa cum o merita ??????

    Dece exista Un bulevard Puskin in Chisinau onorand un CRIMINAL ?????????

    DECE ALIANTA cu PCRM impreuna nu dau un decret pentru a schimba numele acestui bulevard ????????

    DULCE ESTE SCLAVIA, inca mai onoram TIRANII si-i consideram ELIBERATORI !!!!!!!!!!!!!

  18. Cineva era revoltat pe faptul ca rusii totdeauna au insultat Moldovenii si i-au considerat SUB-OAMENI. In mod particular se facea referinta la faptul ca PUSKIN insulta ( INCA ) in mod grosolan MOLDOVENII prin versurile sale difuzate in lumea intreaga. Iar ALEXANDRI i-a raspuns tot prin versuri, asa cum trebuia, numindu-l pe puskin ::::::: PORC.

    DEce profesorii in scoli nu informeaza elevii de aceasta situatie ?????

    Dece poetii actuali din MOLDOVA si ROMANIA nu raspund acestui INDIVID asa cum o merita ??????

    Dece exista Un bulevard Puskin in Chisinau onorand un CRIMINAL ?????????

    DECE ALIANTA cu PCRM impreuna nu dau un decret pentru a schimba numele acestui bulevard ????????

    DULCE ESTE SCLAVIA, inca mai onoram TIRANII si-i consideram ELIBERATORI !!!!!!!!!!!!!

  19. Raspunde ALIANTA si PCRM :::::::::

    Nu se poate face ce cere BIOGRAF caci rusii ne vor refuza la export o mie de sticle de vin !!!!!!!!!!!

    Aceasta este balanta LASITATII si a pragmatismului.

    UNDE ESTI TEPES DOAMNE ???????????

  20. tot respectul

  21. BRAVO BRAVO BRAVO BRAVO BRAVO BRAVO

  22. Aceasta nu este prima actiune buna a Tinerilor National Liberali ce tine de condamnarea acestui pact diabolik hitler-stalin. Meritati toata sustinerea din partea noastra.

    Fiti tari si nu cedati, noi, adevaratii romani din RM suntem cu PNL.

  23. Pt BIOGRAF.

    Dl Sergiu Mocanu a facut parte din partidul, pe timpuri unionist, Frontul Popular, care si-a schimbat denumirea in PPCD.

  24. GENIALA ideea “” HORA UNIRII “”.

    SPOTUL este si mai puternic; si merge la inima ROMANILOR si a RUSILOR care vor sa devina romani, in toata fratietatea cu ROMANIA.

    Preferam doua milioane de RUSI cinstiti in ROMANIA decat o mie de alte etnii care nu cauta decat sa distruga ROMANIA.

    Cu poporul NOBIL RUS, neatins de komunism, TRAIM intr-o armonie perfecta cu RUSII in ROMANIA.

    DOAMNA VITALIA-PNL este DEMNA si TREBUE sa fie PRESEDINTA MOLDOVEI si a ROMANIEI RE-UNITE.

  25. Doamna VITALIA – PNL,

    Nu am inteles declaratia presedintelui GHIMPU care este contra UNIUNII interstatale cu ROMANIA, termeni alambicati care nu spun nimic adeptilor UNIRII cu ROMANIA.

    Pe de alta parte o FAUNA de asa zisi INDIVIZI care nu-si precizeaza crezul politic ataca prosteste PNL si pe DOamna VITALIA cum ca PNL-ul ar cauta aceasta Uniune Interstatala , “” un mare pericol de nustiu ce “”.

    ATi putea sa ne dati cateva explicatii privind aceasta OSTILITATE mocnita a PL-ului si a lui filatov privind ideile PNL-ului ?????????????

  26. Pt MELO-GRAF

    PL nu agreeaza ca, daca ei nu spun mai clar de aceste lucruri, vine PNL sa spuna si sa ii preia terenul electoral. Numai ca PNL a spus asta mereu, cind PL nu era in top, iar Chirtoaca nu era primar. Deci, invidia si lupta politica neloiala. Se vede clar ca PL a folosit niste declaratii proromanesti sa obtina voturi, dar nu are acest lucru in suflet sa lupte pentru ele si fiind in arcul guvernamental. Afirmatiile lui Ghimpu sint niste aberatii pe aceasta tema. Nu cred ca a avut rabdarea intelectuala sa citeasca si conceptul nostru. Il repostez aici.

    Manifest-Apel al PNL-Moldova privind imperativul solidarizarii nationale

    Acest document, adoptat la 3 martie 2007, a fost remis presedintilor de partid, Presedintiei si Guvernului din Romania.

    Teritoriul Basarabiei si al Transnistriei – o aschie de pamint cu populatie romaneasca, rupta de mai multe ori, prin forta armelor, din contextul etnocultural si politic firesc, supusa unei deznationalizari dure pe parcursul a circa doua secole de ocupatie straina, – a rezistat si a dainuit in timp. Acest miracol a devenit deosebit de evident la confluenta anilor 80-90 ai secolului trecut, cind a luat avint, in Republica Moldova, Miscarea de Eliberare si de Renastere Nationala. Statul Republica Moldova a devenit independent in urma imploziei URSS, dar si gratie angajarii sutelor de mii de romani-moldoveni intr-o veritabila revolutie de eliberare nationala, ce a pus capat unei dominatii straine de secole. Redobindirea constiintei de neam, decolonizarea totala si revenirea acestui spatiu in familia europeana necesita un efort colectiv de lunga durata, conjugat cu o inteligenta politica aparte. Astazi, dupa 15 ani de la proclamarea Independentei, Republica Moldova, afectata de o profunda criza identitara interna, situata intr-o zona geopolitica disputata, se zbate intre un trecut tragic si un viitor incert.

    Partidul National Liberal din Republica Moldova este constient ca grava problema identitara, situatia politica si economica deplorabila ale celui de-al doilea stat romanesc, rezultate din politicile coloniale sovietice, continuate de regimurile neocomuniste dupa 1991, stationarea trupelor rusesti de ocupatie pe teritoriul Republicii Moldova, existenta unui teritoriu ocupat de un regim terorist, sprijinit de Moscova si necontrolat de Guvernul de la Chisinau, au facut din Republica Moldova un stat-problema. In aceste conditii, Republica Moldova nu dispune de suficiente resurse interne pentru depasirea starii de criza permanente. Este nevoie de o asistenta internationala in stare sa readuca Republica Moldova pe orbita civilizatiei europene. Cel mai firesc sprijin al efortului de europenizare a Republicii Moldova poate veni din partea Romaniei.

    In acest context, Partidul National Liberal se declara consternat de declaratiile tot mai agresive, in stilul razboiului rece, proferate la adresa Romaniei, de catre conducerea comunista de la Chisinau, care nu are nici un merit in edificarea Republicii Moldova ca stat. Comunistii si liderii lor au stat, in cel mai bun caz, in expectativa, in momentul proclamarii independentei statale a Republicii Moldova. Erijarea lor astazi in statalisti consecventi nu este nimic altceva decit o farsa in stil traditional comunist. De fapt, promovind conceptul moldovenismului vulgar si romanofob, comunistii moldoveni sugruma si farima de statalitate ce a mai ramas intr-o societate depopulata prin politici economice falimentare, favorizind tendintele de ancorare a Republicii Moldova in spatiul geopolitic eurasiatic, cultivat cu mult sirg de catre cercuri politice revansarde din Rusia. PNL invita partidele democratice si proeuropene din Republica Moldova sa se solidarizeze in scopul opririi acestui proces distructiv pentru perspectiva europeana a statului nostru.

    In toti acesti ani, guvernarile de la Chisinau au ratat posibilitatile de a merge impreuna cu Romania pe calea integrarii europene. Cu mici exceptii, acestea au preferat sa promoveze politici antiromanesti. In consecinta, Romania a devenit membru NATO si UE, in timp ce Republica Moldova a alunecat in mod grav spre statutul rusinos de cea mai saraca tara din Europa. Acesta este rezultatul logic al politicii comuniste, dominate de instincte antiromanesti.

    Si tot in acesti ani, Romania a tinut cont mereu de reticenta – chiar de ostilitatea – guvernarilor de la Chisinau, rezervindu-si rolul de a contribui la educarea tinerei generatii, de a fi avocat pentru admiterea Chisinaului in diferite aranjamente europene, de a ajuta in proiecte economice cind nu exista, pur si simplu, o alta solutie. Spre deosebire de oficialii de la Chisinau, sutele de mii de cetateni ai Republicii Moldova, care au beneficiat, in acesti ani, de asistenta materiala si umanitara a statului roman, ramin profund recunoscatori pentru ajutorul dezinteresat, oferit in spiritul relatiilor dintre frati. Prin aceasta perspectiva, politica sincera a Bucurestilor devanseaza constant propaganda antiromaneasca, fapt ce ii irita enorm pe stabii comunisti de la Chisinau.

    Partidul National Liberal din Moldova considera ca acum, odata cu revenirea definitiva si plenara a Romaniei in spatiul euroatlantic – sigur si solidar -, a sosit si momentul solidaritatii etnoculturale romanesti, ca unica sansa pentru a se oferi si Republicii Moldova un viitor civilizat cert. Doar aceasta asistenta, care trebuie sa devina permanenta, coroborata cu strategiile Uniunii Europene, ar putea readuce si al doilea stat romanesc in comunitatea euroatlantica. Constiinta unui asemenea obiectiv nu poate fi impiedicata de nici un fel de manifestari antieuropene si antiromanesti, la care se deda conducerea antinationala de la Chisinau, votata de o populatie insaracita cu buna stiinta de catre o grupare interesata doar de pastrarea, cu orice pret, a puterii si a propriilor privilegii economice.

    Guvernarea comunista de la Chisinau a legalizat cetatenia dubla pentru a amplifica afluxul de bani de la propriii cetateni, plecati la munca in strainatate. Unicul export profitabil al Republicii Moldova sub guvernarea comunista a devenit cel al bratelor ieftine de munca. Insa politica de depopulare a Moldovei a adus si efecte nebanuite de catre comunistii romanofobi. Pentru cetatenii Republicii Moldova, Europa se asociaza tot mai mult cu Romania, cu cetatenia romana. A deveni cetatean roman inseamna a deveni parte a unei democratii europene, a sistemului cu reguli ale economiei de piata, bazate pe respectarea neconditionata a legii. Aceste practici creeaza precedente extrem de periculoase pentru dominatia regimului politic autoritar de la Chisinau, pentru traficul de influenta si ingerintele protectioniste ale politicului in viata economica din Republica Moldova. In asa fel, romanismul echivaleaza pentru comunistii moldoveni cu deplasarea discursului proeuropean din zona demagogiei politice in zona realizarii practice. Iar aceasta, la rindu-i, echivaleaza cu pierderea puterii politice. In acest sens, comunistii sint sortiti, prin definitie, sa ramina romanofobi incorigibili.

    In fata pericolului permanentizarii crizei cronice, care a afectat Republica Moldova, Partidul National Liberal din Moldova vine cu un proiect special – politic, social-economic si cultural -, numit Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova. Acest proiect poate fi infaptuit cel mai lesne prin semnarea, intre Romania si Republica Moldova, a unui tratat interstatal de fraternitate si de parteneriat european privilegiat, ce ar avea ca scop major integrarea plenara a celor doua state romanesti in UE. Este un proiect de europenizare, de utilizare cit mai rationala a resurselor Uniunii Europene, in scopul modernizarii rapide a acestora si recuperarea raminerii in urma a Republicii Moldova. Prin cresterea economica si reformele promovate, Romania si-a demonstrat capacitatea de a onora standardele europene. Urmarea exemplului ar aduce si Republica Moldova, in urmatorii zece ani – 2008-2018 -, la standardul de viata din UE.

    Adresam Guvernului roman propunerea de a initia un program de fluidizare reciproca a informatiilor intre doua maluri ale Prutului, ceea ce ar conduce la o cunoastere mai buna in Romania a realitatilor din Republica Moldova, de a incuraja depasirea tabuizarii temei Basarabiei. De asemenea, PNL-Moldova pledeaza pentru o relatie financiara total transparenta intre Bucuresti si Chisinau, care sa fie reluata de la zero. Actiune ce ar trebui precedata de publicarea intregii asistente acordate in 15 ani prin diverse proiecte ONG-urilor sau altcuiva din Republica Moldova, pentru a se evita specularile politice. In Republica Moldova, exista banueli ca acei bani au servit la imbogatirea unora ce nu-si pot justifica averile, dar care au devenit azi aliati ai comunistilor si incrimineaza asistenta financiara romaneasca exact celor care nu au participat la procesul de “facere de averi din afacerea profitabila a romanismului”. “Miinile murdare” nu trebuie sa discrediteze nobila idee de reintregire a neamului.

    PNL-Moldova pledeaza pentru necesitatea conjugarii eforturilor clasei politice romanesti de pe ambele maluri ale Prutului pentru edificarea noastra in comun asupra mai multor aspecte spinoase ale relatiilor moldo-romane. Partidul National Liberal din Moldova – prin identitatea, scopurile, conceptele si actiunile sale – incearca sa creeze un precedent de omogenizare a infrastructurii politice din cele doua state romanesti care, in cadrul UE, isi vor realiza idealul de unitate nationala.

    In viziunea PNL-Moldova, conceptul Uniunii Interstatale Romania—Republica Moldova ar putea include formarea etapizata a organelor de coordonare a politicilor acestei structuri, intre care o Adunare Parlamentara, formata din cite treizeci de deputati din ambele state, ce se vor intruni in sesiuni periodice la Bucuresti si Chisinau si care se vor preocupa de armonizarea si omogenizarea legislatiei Republicii Moldova cu cea a Romaniei, de Bugetul special al Uniunii Interstatale. Totodata, Comisia Executiva interstatala, ce si-ar putea avea oficiul central la Iasi si ar fi formata dintr-un numar egal de reprezentanti ai Guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, ar putea avea, in sfera sa de coordonare, executarea Bugetului comun, politicile de apropiere a Republicii Moldova de UE, obtinerea si realizarea unui mini-plan Marshall pentru solutionarea conflictului transnistrean si reabilitarea social-economica postconflict a R.Moldova, identificarea proiectelor de asistenta financiara internationala pentru Fondul de pensionare al celor doua state romanesti. Casa Sociala Interstatala ar putea promova unificarea sistemului de pensionare a cetatenilor din cele doua state si gestiona fondurile de pensii sociale.

    Acest concept va fi dezvoltat de Partidul National Liberal din Republica Moldova pentru a fi propus Parlamentului de la Chisinau. Totodata, ar fi de un real folos – pentru a reda o speranta romanilor, dar si tuturor celorlalti cetateni ai Republicii Moldova, ca si pentru a sensibiliza Occidentul asupra unei asemenea oportunitati, pentru a rezolva o grava problema din sudul Europei de Est – declansarea de discutii politice intre reprezentantii clasei politice de la Chisinau si de la Bucuresti. De vreme ce Romania declara ca politica sa va ramine neschimbata fata de Republica Moldova, fiind incadrata in standardele democratiei si ale respectarii drepturilor si a libertatilor omului, orice discutii si negocieri spre binele oamenilor isi au dreptul la viata. Guvernarile se perinda, iar poporul ramine. PNL-Moldova crede ca a venit timpul pentru a se face mai multa dreptate istorica acestei parti a poporului roman, care inca nu-si gaseste locul si destinul intr-o Europa tot mai unita.

    Adoptat in sedinta din 3 martie 2007 a Delegatiei Politice Nationale
    a Partidului National Liberal din Republica Moldova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *