Mişcarea Acţiunea Europeană este cenzurată de „Timpul”

macheta-timpul-pag-8-20-martie2.jpgMişcarea Acţiunea Europeană protestează public faţă de modul totalitar în care ziarul „Timpul” a cenzurat machetele de presă care ar fi trebuit publicate vineri, 20 martie 2009, machete achitate din fondul electoral de campanie. Motivaţia refuzului este legată de prezentarea în aceste materiale a unor opinii critice la adresa altor partide.

Macheta avansată spre publicare redacţiei „Timpul” prezenta scrisoarea deschisă pe care MAE a adresat-o partidelor semnatare ale Pactului Naţional Împotriva Corupţiei, în care se solicită o curăţare a listelor de candidaţi pentru Parlamentul Moldovei, precum şi garanţii că nu vom mai avea parte de trădări de tip Roşca.

Este absolut regretabil faptul că o publicaţie care se pretinde independentă procedează precum puterea comunistă, hotărînd abuziv interzicerea publicării materialelor MAE. Argumentaţia conducerii publicaţiei este caracteristică totalitarismului şi dictaturii de opinie. Gestul politic al conducerii de la ziarul „Timpul” arată că PCRM şi PLDM nu sunt altceva decât feţele aceleiaşi monede, o monedă a cenzurii şi a intoleranţei la diversitatea de opinii.

Este de notorietate faptul că fiul directorului ziarului “Timpul”, Constantin Tănase, candidează pe listele PLDM. Probabil că acesta este un motiv suficient de puternic pentru a subjuga libertatea de exprimare şi politica editorială. Reamintim „ziaristului” Tănase că dreptul la opinie este unul fundamental într-o societate democratică. Faptul că opiniile din materialul MAE nu corespund cu viziunea altor partide, nu reprezintă decît o dispută politică de idei – proprie unei societăţi democratice sănătoase.

Din păcate, deşi au culori diferite, PCRM şi PLDM dovedesc că au aceleaşi năravuri. Cât priveşte ziarul „Timpul”, credem că acesta a făcut un grav deserviciu meseriei de jurnalist, pe care oamenii oneşti şi bine pregătiţi din media democrată o practică zi de zi în condiţii vitrege.

MAE va continua să combată corupţia, indiferent de consecinţe şi indiferent de haina politică pe care aceasta o îmbracă. Ne asumăm riscul ca opiniile noastre să nu vadă lumina tiparului în publicaţii de tip „Moldova Suverană” sau „Timpul”, atâta vreme cât vom avea conştiinţa împăcată că facem ceea ce trebuie pentru oamenii oneşti ai acestei ţări. De asemenea, ne asumăm riscul să fim atacaţi murdar de publicaţii de tip „Moldova Suverană” şi „Timpul”, atâta vreme cât preţul pe care trebuie să-l plătim este victoria adevărului şi a moralităţii în politica moldovenească.

Mişcarea Acţiunea Europeană dă asigurări că sub o guvernare din care va face parte, ziariştii ne vor putea critica liber, fără să se teamă pentru integritatea personală şi fără să aibă nici o oprelişte în informarea publicului.

Serviciul de Presă al MAE
20 martie 2009

Loading Facebook Comments ...

8 Comments

Add a Comment
 1. buna ziua!
  atita timp cit ati cerut oficial sa fie publicat materialul respectiv in ziarul Timpul, normal ar fi sa primiti oficial si motivul refuzului.
  Daca exista asa ceva va rog sa-l publicati.

 2. D-na Vitalia sunt de acord intru totul cu d-stra, dar vreau sa va atentionez din timp faptul ca chiar daca d-stra luptati pentru adevar nu-l veti putea obtine fiindca asa sunt lucrurile calculate din timp: un simplu exemplu ne demonstreaza acest fapt in urmatorul link: http://bataiosu.wordpress.com/2009/03/20/lipsa-de-profesionalism-a-celor-care-au-elaborat-noile-coduri-poate-duce-la-disparitia-jurnalismului-lasand-la-o-parte-partizanatul-si-interesele-mogulilor-si-jurnalistilor-fara-anchetele-si-analizele/

 3. Cu cine ati ajuns sa va bateti d-na Pavlicenco? Nu m-am asteptat la asa ceva. Acum ma intreb, daca luptati cu partidele democratice, din care categorie faceti parte?

 4. „Motivaţia refuzului este legată de prezentarea în aceste materiale a unor opinii critice la adresa altor partide.”

  De ce nu publicati acele opinii critice la adresa acelor partide aici, daca in Timpul nu s-a putut?

  „..în care se solicită o curăţare a listelor de candidaţi pentru Parlamentul Moldovei, precum şi garanţii că nu vom mai avea parte de trădări de tip Roşca.”

  Eu nu cred ca putem acum cere unui partid sa-si curete rindurile pentru ca fiecare partid este responsabil de membrii pe care ii are si daca sunt in liste membri care par cam suspecti, asta va stirbi in primul rind din imaginea partidlui dat. La fel in privinta garantiilor: asemenea lucruri poti cere atunci cind faci o coalitie de guvernare. Deci daca MAE va trece pragul, atunci va putea impune anumite conditii daca va face parte din coalitia de guvernare. Insa asa pur si simplu tam-ni-sam sa ceri cuiva niste garantii imi pare cam obraznic.

  Nu trebuie sa incercati sa culpabilizati alte partide pentru a putea obtine mai usor credit politic, pentru ca coborind pe altii nu te ridice pe sine. Iata nu stiu cine este autorul acelor opinii pe care tare ati vrut sa le publicati, insa pare-mi-se ca sunteti dvs dna Pavlicenco, pentru ca eu deja de mai demult comunic cu dvs pe acest blog si deja va stiu modul de a face politica. Sa stiti ca nu va condamn, insa mie imi place sa spun in felul urmator: noi suntem condamnati de felul nostru de a fi. Ceea ce inseamna ca daca MAE nu va trece pragul eelctoral, atunci asta se prea poate si din cauza acestor comportamente fata de partidele liberale. S-ar putea sa si treceti pragul electoral, insa sa nu fiti acceptati in coalitia de guvernare, daca veti continua sa va tot luati de partidele liberale. Doar ei nu va trag de mineca sa semnati tratate si alte acorduri. Dvs initiati, unii din ei s-au alaturat si au semnat altii nu, insa am impresia ca cei care v-au sustinut, iar asta in special PLDM si AMN deja s-ar putea sa le para rau. Acum probabil ca ei inteleg mai mult de ce PL este putin mai atent si nu s-a grabit sa semneze tratatul acticoruptie initiat de MAE. Si astfel si imaginea PL-ului va creste in ochii lor si le va chiar exemplu poate. Pentru ca initiativa desigur ca este buna, nici nu spun, insa modul ulterior in care se incearca a promova aceasta initiativa imi pare cam obraznica, pentru ca i-ati chemat o data sa semneze, dupa care ii invitati sa discute, dar poate ei acum au alte prioritati decit aceasta intiativa, este totusi campanie electorala si nu trebuie sa va permiteti sa dispuneti in mod obraznic de timpul cuiva. Este dreptul lor cum si-l gestioneaza si daca nu raspund la invitatia dvs de a discuta aceasta initiativa anticoruptie acum este poate si din lipsa de timp, nu are nimeni dreptul sa le cerea socoteala.

  „Este absolut regretabil faptul că o publicaţie care se pretinde independentă procedează precum puterea comunistă, hotărînd abuziv interzicerea publicării materialelor MAE.”

  Dupa cum am inteles dvs ati propus o varianta a materialelor pentru publicare dupa care ati intervenit si ati dorit pe ultima suta de metri sa schimbati. Poate ca asta a servit ca motiv, ca nu s-a reusit sa se faca acele schimbari in material asa precum v-ati dorit din cauza ca deja era pregatit totul pentru tipar. Eu nu stiu in ce circumstante a refuzat editorialul Timpul plasarea acelor informatii, insa daca ele intr-adevar sunt cam nefondate, atunci nu aveti pentru ce sa va legati de PLDM, MAE sau PL. Ele sunt partide de sine statatoare care decid in ce masura sa raspunda la solicitarile altor partide. Insa asta deja nu cred ca poate servi ca argument ca aceste partide sunt contra initiativei dvs contra coruptiei. Este necesar un rationament corect, pentru ca actiuni bazate pe niste chestii minore va cam stirbeste serios din imagine si asa cum va comportati in campania electorala tot asa va veti comporta si in coalitie. Si daca se va constata ca MAE se comporta cam obraznic, atunci nu stiu daca vor dori sa faca cineva coalitie de guvernare, daca nu va fi absolut necesar. Dar asta numai daca treceti pragul.

  „Argumentaţia conducerii publicaţiei este caracteristică totalitarismului şi dictaturii de opinie.”

  Dar care este acea argumentatie, ce motive au inaintat? Parca Timpul este singurul ziar. Cred ca mai sunt si alte ziare care se bucura de o credibilitate ridicata asa ca puteti apela si la alte ziare daca unul va refuza publicarea mesajului in formatul dorit. Doar este dreptul dvs la alegere. Dupa cum vedeti si aici se observa caracterul asta de a va agata de cineva. Nu stiu, cel putin mie asa impresie mi se creaza. Pentru ca daca eu ca membru al unui partid as fi vrut sa public un anumit material, atunci as fi apelat si la alt ziar fara ca macar fac atita zarva daca unul ma refuza. Cred ca materialul dat il puteti publica fara probleme si in Flux, poate chiar si gratis. Merita sa incercati.

  „Gestul politic al conducerii de la ziarul „Timpul” arată că PCRM şi PLDM nu sunt altceva decât feţele aceleiaşi monede, o monedă a cenzurii şi a intoleranţei la diversitatea de opinii.”

  Iata aici iar gafati, pentru ca Timpul nu este ziar de partid si nu are el nimic de a face cu PLDM, chiar daca Tanase jr este in acel partid. Daca PLDM v-ar fi refuzat sa publicati acel material in „Stejarul”, cu toate ca nu stiu daca ati avea si asa tupeu, iata atunci ati putea compara cu comunistii.

  „Este de notorietate faptul că fiul directorului ziarului “Timpul”, Constantin Tănase, candidează pe listele PLDM. Probabil că acesta este un motiv suficient de puternic pentru a subjuga libertatea de exprimare şi politica editorială.”

  Da, stiu ca politica editoriala a acestui ziar este ca sa nu fie atacate partidele de dreapta. De ce nu ati luat cunostinta cu politica editoriala si a altor ziare care permit criticarea partidelor de drepta din care si MAE face parte? Iarasi va spun: aveti dreptul sa alegeti acel ziar a carui politica editoriala corespunde cu propriile viziuni sau preferinte. Sau dvs nu credeti ca este destul cit de mult sunt criticate partidele liberale in presa ros-oraj, mai trebuie ca si MAE sa se erijeze cu materialele ei contra acestor partide?

  „Reamintim „ziaristului” Tănase că dreptul la opinie este unul fundamental într-o societate democratică. Faptul că opiniile din materialul MAE nu corespund cu viziunea altor partide, nu reprezintă decît o dispută politică de idei – proprie unei societăţi democratice sănătoase.”

  Corect. Insa intrucit societatea noastra nu poate fi socotita nicidecum o societate democrata sanatoasa respectiv nu putem actiona in modul asta. Dvs stiti prea bine cum noi am discutat aici pe blogul dvs si va sugeram ca sa actionati in mod democratic si civilizat in aceasta campanie electorala, dar dvs spuneati ca aici functioneaza legea junglei si daca doresti sa obtii ceva rezultate atunci nu poti actionezi conform unei societati civilizate, pentru ca astfel nu ai nici o sansa sa iai un rezultat cit de cit. Sa stiti ca acum ma bucur ca doriti sa actionati ca intr-o societate democrata, insa cred totodata ca in aceasta campanie care si asa va fi destul de murdara trebuie sa va mai scutiti de atacuri citus de putin potentialii aliati post-electorali. Asta ar fi o mica concesie pentru perspectiva.

  „Din păcate, deşi au culori diferite, PCRM şi PLDM dovedesc că au aceleaşi năravuri.”

  Cred ca trebuie sa fiti atenti, pentru ca in PLDM sunt totusi multi juristi si s-ar putea ca sa ceara socoteala, poate si post-electoral. In ce baza spuneti ca PLDM are aceleasi naravuri daca Timpul nu le este oficial ziar de partid? Le atribuiti naravuri comuniste mai degraba pentru ca nu va atrag atita atentie cit v-ati fi dorit, insa nu mai trebuie sa va faceti atita singe rau, pentru ca am spus si mai inainte ca este dreptul lor sa sustina sau nu initiativele unui partid pe care si asa il considera fara sanse. Cred ca le pare rau ca v-au sustinut initiativa la inceput, pentru ca doriti sa le luati mai mult timp si in mod obraznic si abuziv. Macar daca i-ati intreba daca sunt dispusi, dar asa sa ai de la cineva asteptari in plina campanie electorala este cam neserios. Iata de ce spuneam: toate fuziunile trebuiesc facute cu mult inainte de alegeri, de campania electorala, pentru ca acum MAE se simte ca este plin de initiative, insa daca ar fi facut fuziunea mai inainte atunci ar fi putut coordona mai din timp toate aceste initiative cu alte partide care ar fi dispuse sa le sustina. Insa asa cum acest partid este in plina metamorfoza interna, cind inca fermenteaza si se degajeaza multa energie, si membrii acestei formatiuni sunt plini de energie incit ajug sa gafeze rau.

  „Cât priveşte ziarul „Timpul”, credem că acesta a făcut un grav deserviciu meseriei de jurnalist, pe care oamenii oneşti şi bine pregătiţi din media democrată o practică zi de zi în condiţii vitrege.”

  Dna Pavlicenco, dar spuneti si dvs exista oare la noi in Republica Moldova presa libera? Atunci de ce aveti asa asteptari, pentru ca unor le-ati parea cam naivi. Presa libera va fi dupa ce vor fi inlaturati comunistii si de asta unicii contra carora trebuie sa luptati sau mai bine spus conta carora sa luptati cel mai mult sa fie partidul comunistilor. Acum ia raportati toate actiunile pe care le-ati facut contra partidelor liberale si contra comunistilor si daca actiunile contra comunistilor sunt mai putine, atunci raportul este negativ si deci trebuie sa canalizati energia si actiunile mai mult contra celora care va sunt prim-concurenti si nu sa va canalizati cea mai mare energie contra concurentilor secunzi, pentru ca ei in perspectiva va pot fi si potentiali parteneri.

  „MAE va continua să combată corupţia, indiferent de consecinţe şi indiferent de haina politică pe care aceasta o îmbracă.”

  Nu cred ca trebuie sa incercati deja sa va martirizati. Timpul chiar daca nu mai este publicatia de alta data nu cred ca poate fi pusa in rind cu asa ziar ca Moldova suverana care este comunista 100%. Nu poti sa culpabilizati chiar asa, sa pui in rind pe cineva care aparent va nedreptatit cu cei care la sigur stiti ca va reflecta partidul in lumina total negativa.

  „Ne asumăm riscul ca opiniile noastre să nu vadă lumina tiparului în publicaţii de tip „Moldova Suverană” sau „Timpul”, atâta vreme cât vom avea conştiinţa împăcată că facem ceea ce trebuie pentru oamenii oneşti ai acestei ţări, atâta vreme cât preţul pe care trebuie să-l plătim este victoria adevărului şi a moralităţii în politica moldovenească.”

  Da, vad ca v-ati luat rolul in serios de tot, vreti sa introduceti moralitatea in politica moldoveneasca, insa ce legatura are asta cu faptul ca nu vi s-a publicat un material, este asta imoral? Nu inteleg.

  „Mişcarea Acţiunea Europeană dă asigurări că sub o guvernare din care va face parte, ziariştii ne vor putea critica liber, fără să se teamă pentru integritatea personală şi fără să aibă nici o oprelişte în informarea publicului.”

  Pai, anume ca MAE comportindu-se in felul aceasta nici nu va avea ocazia sa fie la guvernare, pentru ca prea obraznic si agresiv incearca sa se manifeste. Iar aici aportul isi aduce mult si dna Pavlicenco, eu deja cunosc a cui e trebusoara asta.

  Oricum, nu atrageti atentia la ce spun eu mai sus, mi-am expus parerea critica asa cum vad eu, chiar si inainte de a veni MAE la guvernare, daca tot dati asigurari ca ne lasati sa va criticam. Succes!

 5. Pentru socolenco

  Pacat ca toti masoara cu propriul masurariu. Noi nu ardem sa venim la guvernare si nu cred ca ne vom pierde cunostinta ca cineva nu ne va lua in coalitia de guvernamint.

  Eu m-am obisnuit deja ca toate cele considerate rele la PNL si MAE le face Pavlicenco. 1. Nu sint rele. 2. Nu le face Pavlicenco, avem echipa de imagine, staf si ei lucreaza analizind piata politica. Linistiti-va, eu plec la 5.00 in teritoriu si revin la 23.00, plus ca acum m-am imbolnavit.

 6. Ma bucur ca MAE are asa staf, care lucreaza pentru imaginea formatiunii. Insa trebuie sa fim constienti ca acest staf niciodata n-o sa ne spuna noua ce gafe face, cel putin n-o sa le recunoasca. Poate pe urma, cind cineva din acel staf va scrie vreo carte.

  Dna Pavlicenco, iata am si eu o sugestie pentru echipa asta de staf: cred ca acum, la acest moment pentru MAE cel mai import este ca sa se cristalizeze relatia partid-electorat, adica prioritar acum este electoratul pe care trebuie sa-l atrageti si iata aici puteti sa folositi orice doriti daca credeti ca sunteti credibili, orice fel de argumente: si ca Filat l-a votat pe Voronin, ca Dorin Chirtoaca ne invata cum sa votam cite unu cite doi un presedinte comunist, ca Urechean nu a vrut sa respecte platforma BMD in 2005 si de asta si a expulzat penelistii din AMN. Pentru comunisti aveti cred eu o duzina de argumente de ce nu trebuie sa-i voteze. Poftim, astea-s cele mai importante partide care ar putea trece. Sau daca vreti puteti sa combateti si pe cei care ar sustine PD, aveti desigur si pentru ei argumente: au votat pe Voronin la 4 aprilie si Diacov si Serebrean. Sau poate si UCM: desigur ca aveti ce spune si despre astia, cred ca doamna Can ne-a aratat in acea dezbatere destul de multe argumente de ce nu trebuie sa votam pe Tarlev. Dupa cum vedeti aveti destule si suficiente argumente ca sa combateti pe toti, argumente care pot fi credibile in mod variat daca mi se spunti mie sau altcuiva. Insa le aveti, asta conteaza. Acum, pentru ce mai trebuie ca prin rapt, ca altfel nu stiu cum sa calific motoda asta la care ati recurs aici, sa scoateti si alte argumente contra acelor partide daca si asa aveti destule? Pentru ca orientarea asta a MAE la acest moment spre stabilirea de relatii cu celelalte partide este pierdere de timp, ori nu credeti? Stabilirea de relatii se face dupa alegeri si cred ca incercarea asta cu pact national anticoruptie este buna, insa trebuia sa stiti sa va opriti la timp cu el, sa va opriti acolo cand ei au anuntat ca sustin initiativa. Discutiile pe urma! Pentru ca doar stiti, cei cu sanse nu vor niciodata sa stea de vorba cu cei fara sanse. Asta este peste tot, chiar si in viata de zi cu zi. Un om VIP mai degraba merge la o intilnire tet-a-tet cu alt VIP decit cu un mare admirator. Asta este regula cruda. Asa suntem toti. Sau asa devenim cind incepem sa credem ca suntem mai importanti decit ceilalti din jur, ca avem o autoritate mai mare decit altii, devenim mai reci. Iata de ce PL, PLDM si AMN stiind ca sunt mult mai bine cotati mai degraba ar forma ei un consiliu de discutii si coordonare asa precum a propopus PLDM decit sa se alieze cu partide care sunt considerate minore. Si iata nici in acel caz nu a mers, PL nici acea propunere nu a acceptat. Deci pentru acel partid prioritatea este alta acum: relatia cu alegatorul. Si fiti atenta, daca ei au pus aceasta prioritate cu mult inainte, inseamna ca acest partid intr-adevar urmeaza sa aiba rezultate care sa ne surprinda in aceste alegeri. Insa cind un partid abia inchegat, am aici in vedere ca ati fuzionat mai multe in MAE cauta sa traga de mana greii de pe scena politica, mi se pare o naivitate din care echipa asta de imagine trebuie sa invete si iar sa invete. Deci mai aveti aproape 2 saptamini si daca totusi doriti sa aveti ceva rezultate, atunci orientati-va spre electorat, ingrijiti-va de relatia cu electoratul in special cel indecis si nu de cea cu alte partide. Iata am apreciat acele marsuri, sunt intr-adevar o idee buna. Si dupa cum vedeti este o actiune in directia pe care va indrum si acum. Sper sa reusiti ceea ce va propuneti, sa zicem sa treceti pragul, insa asta doar punind prioritate relatia cu alegatorul. Succes!

 7. „MAE minte fără ruşine, prezentând pagina de publicitate, chipurile, respinsă de noi. Adevărul e altul: această pagină a fost ACCEPTATĂ. Joi, însă, la închiderea ediţiei, MAE a INTERVENIT şi a ÎNLOCUIT titlul iniţial cu un alt titlu, în care, între altele, într-un context negativ, figurau denumirile unor partide de opoziţie, de orientare democratică şi liberală: AMN, PLDM şi PDM. Evident că, după aceste modificări, publicitatea MAE a fost respinsă, fiindcă, potrivit politicii noastre editoriale, nu acceptăm atacarea partidelor de centru-dreapta. Astfel, TIMPUL a respins o altă pagină – cea modificată de MAE, nu pe cea pe care MAE a expediat-o vineri presei.” (ziarul Timpul)

  http://www.timpul.md/article/2009/03/22/mae-minte-timpul-respins-o-alt%C4%83-publicitate

  Ce fel de „vati ascunsalea” faceti dna Pavlicenco, de ce modificati titlul articolului anume in ultima ora…?
  aveam o alta parere despre Dvs….daca tot purtati fulare albe, atunci ‘jucati’ deschis.

  Nu acestea sunt idealurile unui partid Liberal si inca ditamai National…..rusine.

 8. Pentru tanbar

  Raspund cu intirziere. Nu am nimic in comun cu pagina data sa fie publicata in Timpul. Pur si simplu nu am fost si nu sint la curent. Eu m-am aflat la Glodeni in ziua aceea si am aflat ce s-a intimplat cind o persoana din masina vorbea cu cineva de la Chisinau. Nu incercati sa puneti totul pe seama mea – o fi fiind eu puternica, dar nu chiar atotputernica si omniprezenta. Inca nu ma pot teleporta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *