Îi doresc sănătate și încă mulți ani de viață surorii mele

IMG_4771

Suntem în Germania

Sora-Silvia-225x300

Silvia, sora mea

3

Silvia_și_Vitalia_Vangheli

Astăzi, sâmbătă, 1 august, este ziua de naștere a surorii mele – singura pe care o am. Am scris anterior despre soacra mea – http://www.pavlicenco.md/2013/01/27/soacra-mea-domnica-pavlicenco-a-plecat-la-domnul/ , despre mama noastră – http://www.pavlicenco.md/2009/01/20/in-cautarea-parintilor%E2%80%A6/ , despre soțul meu Sergiu și despre fiica noastră Beatriz – http://www.pavlicenco.md/2015/02/02/despre-sotul-meu-serge-si-filmuletul-despre-fiica-beatriz/ . Acum scriu despre sora mea, Silvia. Ne aflăm în prezent ambele în Germania, la fiica mea, unde o ajutăm la îngrijirea celor trei copii, dintre care două fetițe-gemene au împlinit miercuri jumătate de an.

Nu am scris despre tatăl meu, decât din spusele rudelor și ale altora, pentru că nu am cunoscut fericirea copiilor cu doi părinți. Tatăl nostru a fost omorât la 24 de ani, în anul nașterii mele, 1953, cu patru luni înainte de a vedea eu lumina zilei. Însă sora mea îl ține minte – avea cinci anișori când el a s-a prăpădit. Noi am rămas devreme și fără mamă, care a plecat la Domnul și ne-a lăsat orfane. Pe crucea de la mormântul mamei stă scris și azi ”Ne este foarte greu fără tine”. Părinții au fost învățători, ca și bunicul matern, iar bunicul patern a fost agronom. În fiecare vară mergeam cu mama la bunicii materni din Aluniș-Bălți. (Spre sfârștul articolului sunt și pozele bunicilor și poza unui străbunic.)

DSC00134

Silvia Vangheli la Alba Iulia

Și poate Dumnezeu a vrut să fim, la acești ani, împreună, în Germania, să ne aducem aminte, în nopțile lungi de vară, de copilăria noastră și să ne deplângem soarta, să îi mai povestim fiicei despre părinți și bunici. Noi am locuit la țară în patru – mama, noi, două fiice, și bunica paternă, Elisaveta, care și-a pierdut, așa cum am spus mai sus, unicul fiu la 24 de ani, și soțul, înrolat forțat de regimul sovietic și ucis la puțin timp, cu trei săptămâni înainte de 9 mai 1945…  Pe una dintre gemene o cheamă Elisabeth…

vitalia pavlicenco (11)

Prima poză după moartea tatălui… Mama poartă doliu și e gravidă cu Vitalia

tatal-victor-mama-agafia-bunica-paterna-elisaveta-sora-silvia2_1Silvia a muncit mai toată viața ca educatoare la grădiniță. Multă lume îi este recunoscătoare pentru caracterul blajin și răbdarea care o caracterizează.

24

Mama noastră cu nepoții

Anul acesta am decis cu toții ca Silvia să se despartă de activitatea de la grădiniță, unde a muncit 11 ani după ieșirea la pensie. E și vârsta, sunt și alte priorități în planul familiei. Îi suntem recunoscători că ne dă acum o mână de ajutor. Eu rămân aici încă o lună, iar ea va rămâne încă aproape un an.

Viața Silviei a fost grea. Ca și a întregii noastre familii. A terminat școala medie când au absolvit două promoții – cei din clasa a X-a și cei din a XI-a. A urmat studii de educatoare, dar a dat admiterea și la studii superioare, la fără frecvență, rămânând cu ele incomplete, pentru că s-a mai întâmplat o tragedie – a decedat fiul ei cel mic, Victoraș, de numai cinci anișori, el purtând și numele tatălui nostru.

bunicul-patern-gheorghebunica-paterna-elisavetabunicul-matern-petrubunica-materna-catincastrabun-patern-GheorgheA fost într-un an trist, 1981, cu un virus neclar, dar Silvia spune că decesul a fost cauzat și de un vaccin făcut la grădiniță… A murit într-o duminică dimineața, în mâinile mele, când noi trăiam într-o sărăcie cumplită, pentru că Silvia și cei trei copii ai ei a rămas – prin abandon – fără soț și fără tată pentru micuți. Bărbatul a conștientizat prea târziu ce fii și nepoți ”a ratat” pentru sine ca tată și bunic.

Practic, noi – soțul și cu mine – am fost și am rămas sprijinul familiei Silviei, în toate. Din păcate, însă, ea duce dorul unui fiu plecat prea departe și de unde vine foarte rar să-și revadă mama. Locuiește cu fiica, o ajută în toate, familie care se descurcă așa cum o fac toți astăzi, cu mari greutăți.

DSC00130

La Alba Iulia

Silvia a fost mereu interesată de evoluțiile politice, a participat activ la toate Marile Adunări Naționale, autentice, nu la cele profanatoare, acum la modă. A mers cu cei de la PNL și la Alba Iulia, de Ziua Națională a României. Toată familia are cetățenia română, fiind basarabenii tipici care rabdă o soartă nedreaptă pe un pământ ocupat, pentru că mama a învățat la Iași și a rămas o româncă atașată realităților sale adolescentine din România.

Silvia, căreia îi doresc, de ziua ei, o viață lungă și multă sănătate, rămâne un om al sacrificiului, așa cum a fost și mama noastră.

Sora mai mică, Vitalia

Loading Facebook Comments ...

7 Comments

Add a Comment
 1. MESAJUL LUNII lui GUSTAR
  –––––––––––––––––—————––
  O Soluție
  pentru ieșirea din criză de la Chișinău –
  instituirea de urgență a unei Adunări Constituante
  /cu 51 de reprezenanți/
  care să Restabilească Actul Re-Unirii Basarabiei
  pt. TOTDEAUNA cu România,
  votat de majoritatea deputaților din Sfatul Țării
  de la Chișinău la 27 martie 1918.

  Un Act istoric întrerupt de ocupația rusească
  de la 28 iunie 1940 în baza Pactului secret ruso-german Ribbentrop-Moldotov, ocupație străină
  care continuă până în prezent cu armata rusească în Transnistria.
  –––––––––––––––––––––––-
  un articol de academician Petru Soltan,
  în dialog cu scriitorul octogenar unionist Ion Druță
  stabilit la Moscova.
  ziarul Literatura și Arta
  din 9 iulie 2015, prima pagină
  https://drive.google.com/file/d/0ByA7Kci8VpxBZ2MxRUF0MXM0eWs/view?pli=1

  N.B.
  și în contextul manifestărilor unioniste
  de la începutul acestui Cuptor –
  Marea Adunare Unionistă de la Chișinău
  și Marșul pe jos a celor circa o mie de tineri
  est-moldoveni pe ruta Chișinău-Călărași-Ungheni
  -Iași /aproape 130 km/ și apoi cu trenul la București
  la un alt Marș Unionist spre Cotroceni din 12 Iulie 2015.
  ––––––––––––––––––––––
  B.U.N. ! B.U.N. ! B.U.N. !

 2. Frumos !

 3. La mulţi ani cu sănătate şi bucurii !

 4. Frumos si Emotionant! Este o exceptională descriere a rădăcinilor Neamului! Bravo! La Mulţi Ani pentru doamna Silvia!

 5. Multa sanatate pina la adinci batrinete si sa va bucurati de viata ! Sa va aiba Dumnezeu in paza sa !

 6. Pt Alexandru Moraru

  Multumesc, Alexandru, ce mai faci si pe unde te afli? Vad ca esti printre putinii care se identifica prin propriul nume, ca majoritatea scriu cu nicknamuri.

 7. NUMAI RE-UNIREA CU ROMÂNIA MARE EUROPEANĂ – VECHEA DACIE STRĂBUNĂ NE ESTE SALVAREA
  ȘI REVENIREA LA NORMALITATE !
  – ÎN BAZA ACTULUI RE-UNIRII
  DIN 27 MARTIE 1918
  VOTAT DE SFATUL ȚĂRII DE LA CHIȘINĂU !
  2.
  Un nou prim-minstru mafiotic filatelist anti-român și anti-unionist – Valeriu Strelețu –
  – “Astăzi autorităţile, nici cele de la Chişinău,
  nici cele de la Bucureşti nu pun problema unei contopiri. Nu se pune problema, o RE-Unire acum nici nu se discută, este imposibilă”,
  – a declarat Streleţu, intrând în coliziune cronologică cu rezultatele sondajului INSCOP, dat publicităţii pe 31 iulie, în care se arată
  că o majoritate covârşitoare din populaţia României susţine Re-Unirea cu Rep. Moldova până în 2018, anul centenarului Marii Re-Uniri.
  3.
  un alt anti-unionist și anti-român –
  Mihai Ghimpu, demagogul și fățarnicul –

  un comentariu preluat:
  infoprut ro 3 august 2015
  de Zatic Anatolie ·
  Medic la IMSP Insttutul oncologic

  „In privinta Re-Unirii:
  pe 3 mai 2015 dupa ce s-a terminat mitngul,
  am stat de vorba cu domnul Ghimpu intre sesiunile de foto cu tinerele participante la miting si ii sugeram idea de Re-Unire pina in 2018
  la care dumnealui mi-a dat replica –
  ca nu e momentul, ca nu suntem pregatiti,
  ca poporul nu accepta Re-Unirea,
  ca poporul vre-a sa ma-i traiasca in rahat
  cu acesti liberali, LPDM,PDM la putere,
  ca ei sa suga de la treuca, iar poporul pe ei
  nu ii intereseaza, aceasta este parerea mea
  dupa acea discutie amicala.
  – Armele sus ! Sa infaptuim Re-Unirea !
  Unica Cale de a scapa de jugul
  care ni l-au pus tot ai nostri !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *