In Chisinau ne pregatim de locale. La Balti pt PNL s-au „mai gasit” 66 de voturi…

Astazi, la sediul PNL, a avut loc o sedinta a activistilor PNL din Chisinau. S-a facut bilantul participarii la alegerile parlamentare anticipate, s-a analizat actuala situatie politica si s-au stabilit sarcinile organizatiei municipale Chisinau in preajma alegerilor locale, care ne asteapta in primavara-vara anului 2011.

Conducerea PNL a remarcat cu satisfactie ca peste 2000 de persoane au votat in Chisinau pentru PNL, precum si faptul ca, in ultimul timp, inainte de alegeri si dupa, citeva sute de locuitori ai Chisinaului au devenit membri ai formatiunii.

Tinerii national-liberali, care au fost agitatori si observatori in campania electorala, se pregatesc de congresul al II-lea al TNL, de diferite actiuni pe care le va desfasura PNL in lunile urmatoare.

La sedinta de astazi, la care conducerea PNL a multumit tuturor celor ce s-au implicat in campania de alegeri, au participat si persoane devenite recent membri ai PNL, care au subliniat ca PNL va fi doar in crestere dupa ce si-a facut cunoscut mesajul si a adunat o echipa de oameni curajosi, ce promoveaza deschis Mesajul Unirii cu Romania, ca cea mai scurta cale de integrare in NATO si UE.

Grupul de activisti ai PNL vor pregati conferinta Organizatiei Municipale Chisinau a PNL, care va alege delegatii la Congresul al III-lea al partidului, si vor adopta platforma electorala pentru alegerile in Municipiul Chisinau.

La sedinta au vorbit Vitalia Pavlicenco, presedintele Partidului, Mihai Severovan, consilier municipal PNL, alti membri ai conducerii PNL, s-au pus intrebari si s-a exprimat sugestia de a se elabora cit mai repede platforma electorala pentru locale.

Activistii organziatiei municipale PNL-Chisinau au fost informati despre deciziile DPN, care si-a tinut sedinta pe 4 decembrie, si au primit urari cu ocazia Sarbatorilor de Craciun si cu ocazia Anului Nou.

Serviciul de presa al PNL

Loading Facebook Comments ...

119 Comments

Add a Comment
 1. De pe http://www.jurnal.md/ro/news/scadere-dramatica-a-pcrm-la-balti-dupa-renumararea-voturilor-197782/

  ASTA LA BALTI! VA IMAGINATI CIT E IN ALTE PARTI!

  Scădere `dramatică` a PCRM la Bălţi, după renumărarea voturilor

  Partidul Comuniştilor din R. Moldova a scăzut la Bălţi cu un vot, potrivit rezultatelor renumărării buletinelor de vot, care s-a desfăşurat pe durata zilei de miercuri, 15 decembrie, transmite Agenţia DECA-press.

  Potrivit Consiliului Electoral de Circumscripţie Bălţi, în scădere cu 45 de voturi este Partidul Democrat şi Partidul Liberal – 22 de voturi.

  Pe de altă parte, Partidul Liberal Democrat din Moldova s-a ales, în urma renumărării voturilor, plus cu 16 voturi, iar Partidul Naţional Liberal cu 66 de voturi.

  La Bălţi, voturile au fost renumărate la 59 de secţii de votare. Pentru renumărarea voturilor, cerută de PCRM, au fost cheltuite, la nivel naţional, peste 13 milioane de lei.

  Amintim că în Bălţi, la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie PCRM a însumat 56,9% (36335 voturi); Partidul Liberal Democrat – 18,33 din sufragii (11703 voturi), Partidul Democrat – 13,7 la sută (8747 voturi), Partidul Liberal – 4,93% (3147 voturi).

  La alegerile din 28 noiembrie au participat 63858 de bălţeni (în jur de 59%).

 2. Iata ce imi scrie un prieten din Romania:

  Republica Moldova are o sansa speciala datorita istoriei !

  Evolutia istorica din ultima suta de ani acorda o mare si unica sansa Republicii Moldova pentru integrarea sa in Uniunea Europeana.

  Din spatiul ex-sovietic nu exista o republica cu o pozitie identica celei moldovenesti pentru aderarea si conectarea la Europa si care poate fi folosita fara nici un amestec din afara !

  Ma refer la faptul ca politicienii din Chisinau pot evita canoanele aderarii, asa cum s-a intamplat cu tarile baltice , printr-o simpla formalitate de aderare la Republica Romania. Adica o formalitate ce inlocuieste multe tratative, timp , controale, inspectii, evaluari de pre-aderare, aderarea in sine , relatia cu NATO si apoi post-aderarea cu spatiul Schengen si adoptarea monedei euro.

  Poate sunt si persoane din lumea politica si din media care ar spune ca nu e asa, dar din acest punct de vedere pot sa prezint un argument foarte important si universal valabil : cand mergi odata la starea civila si se infaptuieste o casatorie, acea casatorie ramane valabila ! Actul Unirii dintre Republica Democratica Moldova si statul roman este un astfel de act si consider ca nu mai este nevoie de un alt act, pentru simplul motiv ca odata ce s-a oficializat o casatorie cu acte in regula , peste ani nu se poate sa se mai oficieze o noua casatorie intre aceleasi persoane juridice , pentru ca acestea au facut-o in temei legal si in baza conventiilor internationale ale timpului respectiv. Deci aderarea Republicii Moldova la Romania este doar o formalitate , unde se poate aminti ca : in baza deciziei luate in anul 1918 Republica Moldova este parte integranta a Romaniei, dar cu actualele hotare, cu baza unui alt temei legal international conform declaratiei de redobandire a independentei din anul 1991 !Putem spune ca a avut loc intre statul roman si fosta Republica Democratica Moldoveneasca doar o separare temporara, dar in nici un caz un divort !

  Dragi cetateni ai Republicii Moldova, voi ati redevenit parte integranta a Romaniei deja din anul 1991 pentru ca Republica Moldova proclamata astfel era deja „casatorita” si deci angajata in actul unirii semnat si aprobat in 1918 !!!

  Si nu va uitati la actualuele configurarii teritoriale, pentru ca republica Moldova din 1918 a devenit un pic mai scunda (fara sud) si un pic mai grasa cu Transnistria , dar si republica Romania a pierdut „palaria” bucovineana si coada cadrilaterului la Marea Neagra , deci fiecare a avut o evolutie teritoriala pe timpul despartirii ! Impotante sunt doua lucruri : ca s-au pastrat de ambele parti denumirea statului respectiv Romania si Moldova si ca Romania a fost prima tara ce a recunoscut ca prima tara independenta de URSS si prin asta anularea separarii fortate de pana atunci !! Ce frumoasa regasire de acte si fapte acum in 2010!

  IN BAZA CELOR DOUA ACTE, RESPECTIV ACTUL UNIRII SI ACTUL DE INDEPENDENTA, IN LIPSA UNUI PRESEDINTE AL REPUBLICII MOLDOVA, PRESEDINTELE ROMANIEI DEVINE SI PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA!

 3. Despre Reunire azi nicicum nu se poate de vorbit. Este un absurd de-a convinge Dreapta RM sa se uneasca, care cere un efort cu mult mai mic ca Reunirea a doua state. Sunt mii de motive de ce nu se poate uni partidele proromanesti. Tot ele vor motiva un milion de motive de ce nu se poate Reuni tara. Doamna V.P. tot are tare serioase motive de ce sa nu se desfiinta PNL, tot asa si alte partide au motive si mai serioase. Cine vrea Reunirea o incepe de la unirea partidelor de Dreapta. Proiectul este se poate realiza in Partidul Popular European din Moldova.

 4. 66 de voturi cam cit afecteaza procentul general pe republica ?

 5. Las’ sa se imbete cu crestere de la 0.6 procente la 0.6001

 6. aici nu e vorba de 66 de voturi recistigate de pnl la nivel de tara … se vorbeste numai de balti si nici acolo de rezultatele definitive ale renumararii voturilor . sa asteptam rezultatele definitive . nu exclud ca in fiefurile comunistilor multe voturi pnl sa fi fost anulate chiar cu acordul reprezentantilor in comisii ai partidelor democratice . pentru un partid inca mic ca pnl si 4-500 de voturi in plus la nivel de tara recistigate inseamna ceva . nu cred insa ca se schimba numarul de mandate pentru fiecare partid intrat in parlament … unii mai cistiga intr-o zona si pot pierde in alta zona .

 7. poate ne spune vasile cit au luat partide mai vechi cu pretentii , cu structuri in teritoriu , cu bani nu gluma … cu lideri care deja puneau tara la cale , faceau aliante parlamentare si se vedeau chiar prim-ministri …si vom vedea sub pnl :Partidul Social Democrat (PSD), Partidul “Moldova Unită — Единая Молдова” (PMUEM),Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD),Partidul Conservator (PC),Mişcarea social-politică “Ravnopravie” (MR) dar si atele … probabil lui vasile i se par spectaculos de bune rezultatele acestor partide daca ride de pnl …

 8. „Mesajul Unirii cu Romania, ca cea mai scurta cale de integrare in NATO si UE” – Doamne, Doamne!!! chiar e dezgustator cand afirmati asta!!!!
  Rusine sa va fie!!!!

 9. vati pornit la odihna…

  sau vazand 66 de voturi +, ati hotarat sa ramaneti poate aveti 4%?

 10. Dna Pavlicenco, va stimez valorile, dar la moment ele nu sunt realizabile, cred ca mai bine ati face, daca v-ati lasa *ABSORBITA* de un partid de dreapta si sa mergeti la lageri pe lista acestui partid, mai mult, de ce neaparat o tineti tot asa sa aveti neaparat partid aparte, care n-are nici o sansa sa intre cindva in parlament, avind atita puzderie de partide de dreapta si buimacim electoratul, poate daca erati cu PL, nu se pierdeau acel procent, chiar si 0,00001 + 66 voturi regasite de la Balti, se refera nu numai la PNL, dar si la MAE, pe care to il stimez f. mult, personal am votat pentru PL! Cele bune!

 11. Pt europa

  Se vede de la o posta ca sunteti de la MAE, numai ca in PPE nu veti uni pe multi. Noi nu vrem s aii aducem in PNL pe cei ce nu doresc, insa convingerea ramine ; au viitor in RM PNL si PSD, ultimul fiind ferm orientat spre Romania si Europa, nu spre CSI, Rusia si Uniunea Vamala Rusia-Bielarudi-Kazahstan.

  Iar Unirea nu intereseaza unele partide care se considera de dreapta pt ca ele au scopuls a fure statul, nu sa rewduca cheltuielile prin lichidarea lui. Merg pe ideologia comunista, „argumentata” cu necesitatea integrarii la UE, undxe nu ne vom vedea in urmatorii 20-25 de ani. Mai curind vom face ce a spus Basescu – ne vom uni in 25 de ani cu Romania. Dar d ece atit de tirziu? Daca ne unim in vrere, o facem mai devreme.

 12. Pt blackt si Vasile

  Nu am calculat cu cit afecteaza rezultatul final. Problema nu in aceasra rezida. Ci rezida in faptul ca, la Balti, unde noi nu am luat prea multe voturi, nici putinul luat nu ne-a fost lasat. Dar asta la Balti. Noi sintem siguri ca asta a fost peste tot, pentru ca a fost vorba de o indicatie de sus, sa ne dumerim de la cine…

 13. Pt COSTIN si pt altii

  Sint absolut convinsa de „cirdasia comunistilor cu partidele democratice” impotriva PNL. Toti s-au inteles sa ne fure voturi, pentru ca nu convenim nici unora, nici altora. Asta e adevarul trist. Si e pentru ca sunt toti fariseis si antiunionisti, sint impotriva Unirii cu Romania. De ce? Pentru ca sunt santajabili, pentru ca au colaborat cu securitatea, pentru ca s-au imbogatit din acest stat-nestat, pentru ca vor sa se imbogateasca asa in continuare pe seama basarabenilor alungati peste hotare cu cinism si de comunisti, si de democratii care se inchina Rusiei, impinsi de Petru Lucinschi de la spate, fata de care au polite de platit.

  Asta e nunta de care ar trebui sa vorbeasca val Butnaru la Cabinetul sau din umbra, numai ca el nu va avea acest curaj. O va spala in alta directie, aparindu-l pe Filat care ne crede prosti sa il consideram proeuropean, cind el e un liberal prorus mascat.

 14. Pt aron

  Nu m-am pornit la odihna. Am o gramada d elucru pentru a pregati alegerile lcoale si congresul PNL, voi lucra de la distanta, voi comunica prin Internet cu colegii. Nu la odihna, pentru ca ultimele saptamini inainte de nasterea nepoticai si primele saptamini dupa nastere nu se considera odihna, ci emotii si nopti nedormite. intrebati-va mamele… Dar obraz nu aveti deloc.

  Nu ne opreste 66 voturi deturnare si furate la Balti. Problema e ca asta a fost peste tot, deci, procentul nostru e mai mare si e furat de democrati in cirdasie cu comunistii. Noi asta stiam. Acum ne-am convins. Nici nun minim respect pentru PL, PLDM si PD. Nici un respect. Sint tilhari ca si PCRM.

 15. Pt Lidia

  Femeile in general, ar trebui sa se mindreasca vazind cum s ezbate o femeie pentru adevar si in calitate de presedinte de partid intr-o societate degradata, condusa de barbati-tilhari.

  Dar nu o faceti pentru ca sunteti, probabil, de speta inferioara si nu va puteti depasi ca fiinta, nu va puteti repima invidia, ciuda si pizma muiereasca.

  Nu am nevoie sa merg pe nici o lista. Eu am iesit la pensie. Nu avem nevoie sa absorbim sau sa fim absorbiti de vreun partid. Si PL, si PLDM se vor prabusi. Iar PNL se va ridica si vor veni aici oameni asa cum vin acum foarte multi, inclusiv de la PL si PLDM.

  Nu buimacim noi electoratul, ci PLDM, in special. E Filat liberal cum e fata mare ceteaua noastra de la fazenda, care a fatat 7 catelusi. PNL din RM are un corespondent in Romania si vor fi in timp PNL si PSD. Iar MAE nu are nici un sens pe arena politica, nu are mesaj, se teme de unionism, triseaza, dar toaca bani, asta le e misiunea – sa ii faca o bocceluta cu bani celui care se crede presedinte.

 16. singurul lucru imbucurator este ca „stinga” pierde teren clar …pcrm a pierdut 10% intr-un an si jumatate . pd care a pompat in campania electorala munti de bani stagneaza … restul de partidulete de stinga au fost spulberate- psd, moldova unita … daca se mentine acest trend vor fi surprize la alegerile locale si cele anticipate pe care le vad in 2012 probabil primavara . sa nu uitam ca miscarea de ultima ora cu plahotniuc a fost facuta pe ultima suta de metri si cu siguranta efectele au lovit mai putin pd in alegeri dar s-ar putea sa si le faca de acum inainte … e posibila deci o cadere simultana si a pcrm si a pd .

 17. marele pericol care apare in urma pierderii de pozitii importante de catre pcrm o constituie o posibila incercare de schimbare a acestui partid mai mult din punct de vedere al imaginii decit al realitatii … dracul va face o baie , se va pudra si va fi ca abia scos din cutie nou-nout . scrisnind din dinti comunistii vor dori sa para mai umani , mai deschisi catre centru-[stinga] … stiu ca singuri nu mai pot face nimic decit sa stea in opozitie la nesfirsit . electoratul li se subtiaza constant si doamne -fereste de o intoarcere in numar important al celor plecati afara . nu cred ca pd se va arunca intr-o aventura brat la brat cu comunistii … daca in aie si-au conservat scorul electoral , intr-o alianta „pentru moldova” cu pcrm vor pierde procente bune care vor migra spre pld ca in alta parte nu vad unde s-ar putea duce . dinspre comunisti nu mai vine nimeni deja decit citiva oportunisti care vor un ciolan cit de mic . si aparind o eventuala alianta pcrm-pd nici asa ceva nu vor mai fi …problema mare pentru pd va fi insa pe plan „extern” . greu de crezut ca vor mai avea trecere pe la „internationala” socialista-social-democrata . iar fara sprijinul unei mari familii politice europene – populari,sociali-democrati si liberali – este foarte greu sa nu fi izolat in relatiile cu uniunea europeana , cu occidentul in general . iar lucrul asta s-a vazut si la comunisti , membri ai micului si extremistului grupulet european „stinga unita ” care nu are nici o putere de a influenta decizii la nivel de uniune europeana …

 18. Pt Lidia.

  Corect spuneţi.

  Pentru ce atîtea partide liberale.

  Numai , că trebue să aveţi în vedere, că PNL s-a constituit în 1993.

  Nu exista nici AMN nici PL a lui Ghimpu, nici PLDM nici PSL.

  PL a fost constituit tot de Pavlicenco, Untilă, Russu, Ţaranu, Severovan, Snegur, Muravschii în 2002.

  prin fuziunea partidelor de dreapta.

  AMN a fost constituit tot de Pavlicenco, Severovan,Ţaranu, Untilă şi Urecheanu prin fuziunea PL cu Urecheanu şi Braghiş.

  Prin această fuziune a dispărut PL, acel PL, brăndul care l-a preluat Ghimpu, schimbînduţşi denumirea la partidul pe care î-l conducea şi care din 1993 nu a mai întrat în parlament pînă în 2009.

  În 2006 PNL, adică aripa liberală din AMN a fost eliminata si s-a reconstituit PNL

  PLDM s-a constituit în 2008.

  Nu doriţi să-l întrebaţi pe Filat la ce i-a mai trebuit încă un partd liberal, dacă şi aşa sunt multe pe eşcherul de dreapta.

  Aşa că dacă aveţi pretenţii la partidele liberale, atunci înaintaţile la cei ce şi-au constituit partide mai tîrziu decît PNL.

  Pentru informaţie trebue să ţineţi minte, că PNL pe parcursul activităţii tot timpul a participat la fuzionări şi, la constituirea PL, in 2002, şi la constituirea AMN , participînd la alegeri în cadrul BMD în 2005, iar de ce în prezent forţele liberale nu se mai unesc, adresaţi-le întrebări lui Ghimpu şi Filat, Urecheanu, fiindcă de la ei trebuia să vină iniţiativa.

  Apropo D-na sau Domnişoara Lidia, în 2005 dacă nu e secret , pentru cine aţi votat?

 19. aparitia unui pol politic de orientare populara /crestin-democrata reprezinta o necesitate … moartea politica a ppcd nu inchide nicidecum un capitol in aparitia si dezvoltarea unei forte cu orientare doctrinara populara in moldova . ca sunt oameni care nu cred o iota din aceasta doctrina dar pozeaza in mari crestini-democrati e adevarat … dar oamenii sunt trecatori , importante sunt rezultatele in amploarea lor pozitiva …

 20. viitorul in moldova este al unei aliante de centru-dreapta intre populari si liberali . nu cred ca jocurile vor fi facute doar de sociali-democrati si liberali …

 21. DESI NU SUNT UN MARE ADMIRATOR AL LUI CUBREACOV CA POLITICIAN , ARTICOLELE SALE SUNT BINE SCRISE SI DOCUMENTATE … NU STIU INSA CE MAI CAUTA CHIAR SI ACUM IN PPCD-UL LUI ROSKA … Ciocnirea radicalismelor etnice clatină Rusia
  Ediţia de Vineri Nr.201046 din 10 decembrie 2010
  Patriarhul Kirill avertizează asupra pericolului destrămării Rusiei pe criterii etnice

  Suntem deja obişnuiţi ca întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse să ne fericească, din când în când, cu discursuri, intervenţii sau cuvântări cu caracter nu tocmai religios, la limita dintre acesta şi politic. Un nou asemenea prilej ni s-a oferit zilele acestea. Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, Kirill, a adresat marţi, 14 decembrie, un apel special autorităţilor şi opiniei publice din Federaţia Rusă prin care avertizează asupra faptului că ţara sa este vulnerabilă în faţa pericolului etnic şi că s-ar putea destrăma, aşa cum doresc unii, dacă nu vor fi luate măsuri corespunzătoare. Apelul Patriarhului Kirill este intitulat sugestiv – „Trebuie create condiţii insuportabile pentru activitatea oricăror grupări radicale” – şi vine ca urmare a dezordinilor de săptămâna trecută din Piaţa Manejnaia din Moscova, soldate cu zeci de răniţi. Acest Apel este singular în felul său după căderea URSS, iar tonalitatea lui şi termenii cu care operează sunt atât de asemănătoare cu cele din discursului public al ierarhilor ruşi din perioada destrămării URSS.

  Pentru că este vorba despre Federaţia Rusă, de liderul ei spiritual şi de alcătuirea etnică a corpului social din această ţară, vom arăta doar, pentru cei care, posibil, nu sunt pe deplin edificaţi asupra realităţilor etnice din federaţie, care este arhitectura etnică a acestui stat.

  Aşadar, Federaţia Rusă este constituită din 83 de entităţi federale, dintre care 21 sunt republici naţionale, 9 sunt ţinuturi cu populaţie etnică amestecată, 1 este regiune autonomă etnică (evreiască), 4 sunt districte autonome etnice, 46 sunt simple regiuni cu populaţie preponderent rusă şi 2 sunt oraşe de subordonare federală (Moscova şi Sanct Petersburg).

  Dar să vedem, totuşi, mai întâi, ce anume a spus Patriarhul Kirill în Apelul său din 14 decembrie, difuzat în aceeaşi zi de către Serviciul de presă al Patriarhiei Ruse.

  „Ceea ce s-a întâmplat în Piaţa Manejnaia a relevat, în opinia mea, trei probleme”, a arătat capul Bisericii Ruse. „Prima problemă este cea a huliganismului, a celui mai elementar huliganism, când omul nu este în stare să-şi stăpânească emoţiile, când el începe să distrugă tot ce găseşte în jurul său, când sare la bătaie. Adesea acest huliganism este însoţit de consumul de băuturi spirtoase şi droguri. Ei bine, cu huliganismul trebuie să ne clarificăm cum se cuvine, să instalăm ordinea. Dacă oamenii nu sunt receptivi la apeluri, atunci trebuie să recurgem la folosirea puterii”, a punctat Patriarhul.

  URSS s-a destrămat pe motive etnice

  Dorind să sublinieze prezenţa factorului şi scopurilor politice în producerea violenţelor etnice de la Moscova, şeful Patriarhiei Ruse a continuat: „A doua problemă, care se prezintă ca fiind absolut evidentă, constă în faptul că în Piaţa Manejnaia nu a fost vorba doar despre huliganism, dar şi despre o provocare politică. Există forţe în societatea noastră interesate în destabilizarea situaţiei. Acţiunile acestor forţe pot lua amploare, pe măsură ce ne vom apropia de alegerile din anul 2012. Pentru astfel de forţe tema relaţiilor interetnice din Rusia este o bucăţică grasă”. Făcând o paralelă între defuncta URSS şi Federaţia Rusă de astăzi, pusă în faţa spectrului violenţelor cu caracter etnic, capul Patriarhiei din preajma Kremlinului a ţinut, de asemenea, să precizeze: „Dacă este să ne amintim timpurile Războiului Rece, mulţi dintre cei care, la timpul respectiv, erau în opoziţie faţă de Uniunea Sovietică vorbeau despre faptul că multietnicitatea a constituit călcâiul lui Ahile al Uniunii Sovietice şi că, apăsând această pedală, ţara se poate prăbuşi. De fapt, anume aşa s-a şi întâmplat”.

  Patriarhul Moscovei a continuat pe acelaşi ton acuzator în adresa celor care, altădată, se aflau „în opoziţie faţă de Uniunea Sovietică”: „Dar iată că, pentru a destabiliza şi pentru a destrăma Rusia, mulţi nutresc, probabil, dorinţa de a presa acest călcâi al lui Ahile astăzi, folosind diverse pretexte”.

  S-ar părea că ne-am răssăturat cu toţii de această stabilitate şi suntem iarăşi gata să ne destrămăm ţara

  „Faptul că provocarea politică a fost prezentă în evenimentele din Piaţa Manejnaia este unul evident şi acesta reclamă o atitudine atentă şi plină de grijă din partea autorităţilor, inclusiv din partea organelor de drept. Este inadmisibilă revenirea ţării în haosul de la începutul anilor 1990. Este inadmisibilă destabilizarea sistemului politic şi al vieţii sociale. Probabil că mulţi nu-şi mai amintesc de acei ani de groază pe care i-au trăit oamenii de vârsta a doua şi a treia. Cât de multe eram gata să facem în acele vremuri pentru ca să se instaureze stabilitatea, ca să înceteze destrămarea ţării şi distrugerea relaţiilor sociale! Cât de fericiţi am fost cu toţii că, la începutul anilor 90, au apărut semnele unei stabilităţi politice! Iar astăzi s-ar părea că ne-am răssăturat cu toţii de această stabilitate şi suntem iarăşi gata să ne destrămăm ţara”, a punctat liderul spiritual de la Moscova.

  „Aş dori să mă adresez tuturor celor care mă aud. Stabilitatea politică din Rusia este o condiţie a schimbării vieţii noastre în bine. Noi nu vom avea nici un fel de bunuri economice dacă vom distruge viaţa noastră socială”, a opinat Patriarhul Kirill în continuare.

  E complicat să fii Imperiu, e complicat să fii Federaţie multinaţională…

  De asemenea, Patriarhul Moscovei a dorit să menţioneze: „În sfârşit, despre ceea ce este cel mai important. Tema relaţiilor interetnice şi tema relaţiilor dintre naţiuni sunt teme foarte complicate. Religiile mondiale au avut un mare aport pentru ca oamenii care aparţin unor religii diferite să poată trăi paşnic alături unii de alţii. Aş vrea să vorbesc despre aportul deosebit al Bisericii Ortodoxe Ruse la păstrarea păcii dintre naţiuni atât în Imperiul Rus, cât şi în Rusia de astăzi. Biserica a cultivat întotdeauna spiritul păcii, capacitatea de a împărtăşi durerea aproapelui, indiferent de confesiunea acestuia. Anume cultivarea acestui spirit al păcii a şi condus la faptul că în Rusia practic nu au existat nici un fel de războaie interreligioase sau interetnice”.

  Radicalismul etnic rus se ciocneşte cu radicalismul etnic nerus

  „Dar ce se întâmplă astăzi? Astăzi se produce o ciocnire a radicalismelor. Relaţiile interetnice sunt asemenea vaselor comunicante. Nu putem arăta cu degetul spre o parte a acestor vase comunicante, trecând cu vederea cealaltă parte. Apariţia radicalismului în interiorul grupurilor solidare etnic, în special apariţia grupărilor criminale radicale etnice, provoacă neîntârziat reacţia majorităţii, de asemenea radicală. Şi cine are de suferit de pe urma unui asemenea fapt? Suferă oamenii simpli. Atunci când am văzut oameni răniţi, oameni care nu sunt cu nimic vinovaţi şi care au fost snopiţi în bătaie doar pentru faptul că au pielea de altă culoare sau că au un alt aspect exterior, atunci când înţelegi că aceştia sunt oameni cumsecade şi buni, care locuiesc alături de noi, ţi-i, desigur, amar şi ruşine pentru cele întâmplate. Dar înţelegi, în aceleaşi timp, că ei au căzut victime inclusiv ale acţiunilor grupărilor etnice radicale care există astăzi în diasporă şi care provoacă – vreau să repet – distrugerea păcii interetnice, distrugerea păcii dintre naţiuni.

  De aceea, lupta împotriva radicalismului – iată calea pe care trebuie să mergem pentru a scoate astăzi relaţiile interetnice din acea stare periculoasă în care se află acestea. Trebuie să-i izolăm pe radicali de oamenii cumsecade. Trebuie să creăm condiţii insuportabile pentru activitatea oricăror grupări radicale, atât din rândul minorităţilor etnice, grupări aflate în diasporă, cât şi din rândul majorităţii autohtone. Pentru aceasta sunt necesare eforturile autorităţilor, ale organizaţiilor neguvernamentale, ale Bisericii, ale altor reprezentanţi ai religiilor. Trebuie să conlucrăm pentru scăderea gradului de radicalism şi să nu admitem distrugerea păcii interreligioase şi interetnice, datorită cărora Rusia şi există ca un stat măreţ. Orice provocare a discordiei interetnice este o provocare pentru însăşi existenţa marii şi multinaţionalei noastre Patrii”, spune Patriarhul Kirill în încheierea Apelului său din 14 decembrie.

  O situaţie foarte cunoscută…

  Ca reprezentanţi ai unei naţiuni captive în Imperiul Rus pravoslavnic, timp de 106 ani (1812-1918), şi în Uniunea Sovietică atee, timp de 48 de ani (1940-1941, 1944-1991), cunoaştem destul de bine acest tip de discurs. Înţelegem, în esenţa lui, fenomenul care se produce în Federaţia Rusă de astăzi, acesta amintindu-ne fenomenele care aveau loc în perioada clătinării URSS, perioada avântului naţional din toate cel 14 republici neruse, ţinute altădată în ceea ce până şi ruşii oneşti au numit „închisoarea popoarelor”.

  Pe cât de rusă este Federaţia Rusă?

  Astăzi Federaţia Rusă este, etnic vorbind, o Uniune Sovietică la scară mai mică. Federaţia Rusă nu este un stat naţional. Colosul din Răsărit, învecinat cu 18 state şi scăldat de 12 mări, reprezintă un adevărat mozaic etnic ameninţat cu fragmentarea din cauza politicilor de asimilare a popoarelor neruse. Tensiunile etnice sunt în creştere peste tot, de la graniţa finlandeză la cea chineză. O situaţie mai mult decât complicată s-a creat în republicile autonome din Caucaz, în Republica Tuva, dar şi în Iakuţia, cea mai întinsă republică autonomă, cu o suprafaţă mai mare decât cea a Franţei sau a Germaniei, bunăoară.
  Tensiunile cresc, nu scad

  Observatorii vieţii social-politice din Federaţia Rusă semnalizează în prezent o consolidare a conştiinţei etnice şi o creştere a tensiunilor în raporturile cu etnicii ruşi în ţinutul Altai, în Republicile Buriată, Kalmâkă, Ciuvaşă, în Tatarstan şi Başkorkostan, în Mordovia, Adâgheea, dar şi în districtele Ust-Ordânsk şi Aghinsk-Buriat.

  Ar însemna să turnăm apă pe sol umed dacă am aminti şi faptul că tensiunile etnice tradiţionale din Republica Icikeria (Cecenia) au ieşit din latenţă şi au condus la recrudescenţe violente care au trecut apoi într-un război de gherilă pentru secesiunea micii republici caucaziene de Federaţia Rusă. O situaţie la fel de complicată găsim şi în alte două republici caucaziene – Daghestan şi Inguşeţia – , acolo unde spirala terorismului pe motive etnice face ravagii în ultimii ani sub privirile destul de neputincioase ale administraţiei de la Moscova.

  „Protestul” etnicilor ruşi contra cetăţenilor ruşi de „naţionalitate neslavă”

  Să revenim însă la evenimentele din Piaţa Manejnaia din centrul capitalei federale. Ce s-a întâmplat de fapt? La 11 decembrie curent, peste 5 000 de microbişti cu vederi naţionaliste ruseşti, foarte bine organizaţi, au desfăşurat mai întâi o „manifestaţie de protest împotriva persoanelor de naţionalitate neslavă”, iar apoi s-au dedat la un adevărat pogrom. Drept pretext pentru „manifestaţia de protest” a servit acuzarea cetăţenilor ruşi originari din micile republici caucaziene de moartea lui Egor Sviridov, unul dintre membrii galeriei echipei moscovite de fotbal „Spartac”.

  „Rossia ne Kavkaz, Kavkaz ne Rossia!”

  Sub stindardul cărei idei au „protestat” miile de etnici ruşi la Moscova contra concetăţenilor lor de „naţionalitate neslavă”? Care au fost lozincile lor? Iată doar câteva dintre ele: „OMON – trădătorul poporul rus!”, „Rusia nu e Caucauzul, Caucazul nu e Rusia!”, „Rusia pentru ruşi, Moscova pentru moscoviţi!”, „Numai ruşii, numai victoria!”. În seara zilei de 11 decembrie, desigur, absolut întâmplător, cum este întâmplător totul în Rusia, o manifestaţie similară a avut loc în cel de-al doilea oraş al ţării, Sankt Petersburg, unde au fost proferate aceleaşi lozinci xenofobe.
  Bilanţul „protestelor”

  Cum spuneam mai sus, „protestele” din 11 decembrie au degenerat în violenţe şi pogromuri. „Protestatarii” au molestat mai întâi două persoane „de naţionalitate caucaziană” în Piaţa Manejnaia, apoi au luat cu asalt staţiile de metrou, dedându-se atacurilor asupra persoanelor originare din republice nord-caucaziene ale Federaţiei Ruse. Potrivit datelor presei ruse, în urma pogromului organizat la Moscova de naţionaliştii ruşi, peste 30 de persoane s-au ales cu traume fizice, 70 au fost reţinute de miliţie, 29 de persoane au fost spitalizate. Unele publicaţii ruseşti au scris şi despre un deces, cu toate că ştirea nu a fost conformată, deocamdată, de autorităţile sanitare de la Moscova. Totodată, la Sankt Petersburg, forţele de ordine au reţinut peste 60 de „protestatari” violenţi.

  Patriarhia Moscovei are partea ei de răspundere

  Este de înţeles că Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, speriat de amploarea pe care o ia şovinismul rus la el acasă, a lansat Apelul său din 14 decembrie. Ceea ce nu este însă de înţeles este că însăşi Patriarhia Moscovei a alimentat şi alimentează stări de spirite şovine, consolidând ideile velicorusă şi panslavistă. Am mai arătat şi cu alte ocazii că Patriarhia Moscovei practică discursul politic fără nici un fel de ezitare, iar atunci când îl practică recurge la demagogie şi duble standarde. Să ilustrăm puţin situaţia, oferind un exemplu concludent. Faptul că Patriarhia Moscovei a salutat, acum doi ani, decizia Dumei de Stat de anulare a Hotărârii Parlamentului Republicii Tatarstan de revenire a scrisului tătar la alfabetul latin, spune totul de la sine. Tătarii sunt un popor de origine turcică, preponderent musulman, constituind cea mai numeroasă minoritate etnică din cuprinsul Federaţiei Ruse. Chestiunea scrisului tătar ţine de spiritualitatea acestui popor, care trebuie să fie suveran în a decide asupra ei, fără ca aceasta să aibă vreo tangenţă cu Ortodoxia sau cu domeniile de competenţă ale Patriarhiei Moscovei. Putem vorbi şi despre implicaţiile nu tocmai curate şi luminate ale Patriarhiei Moscovei în republicile Caucazului de Nord (Cecenia, Inguşeţia, Daghestan etc.), dar şi în regiunile autonome georgiene Abhazia (acolo unde îşi duce „misiunea” cu succes „românologul” şi „georgianologul” Andrei Kuraev) şi Oseţia de Sud. Să ne amintim şi despre încurajarea şi binecuvântarea separatismului trasnsnistrean de către Patriarhia Moscovei. Decorarea repetată a „preşedintelui” Igor Smirnov de la Tiraspol şi a apropiaţilor lui cu tot felul de ordine bisericeşti ale Patriarhiei Moscovei constituie o dovadă de atitudine „atentă şi plină de grijă” exclusiv faţă de ideea etnică rusă, în contradicţie cu spiritul autentic creştin şi ortodox. Nu vom continua cu alte exemple de acest fel, pentru că sunt prea multe şi stau la îndemâna oricui.

  Lumea Rusă?… Sfânta Rusie?…

  Patriarhul Kirill este cel care a lansat conceptele de „Lumea Rusă” şi de „Sfânta Rusie”, care ar trebui să-i cuprindă, în opinia sa, pe ruşi, bieloruşi, ucraineni şi moldoveni. Adică, potrivit acestui vlădică de lângă Kremlin, Republica Moldova ar fi trup din trupul Rusiei şi nu al oricărei Rusii, ci al Sfintei Rusii, căci Rusia altfel decât Sfântă nu poate fi! Cât de sfântă este Rusia am văzut la 11 decembrie, evenimentele violente din Piaţa Manejnaia fiind un adevărat corolar al „sfinţeniei” pe care Patriarhul Kirill le-o împărtăşeşte moldovenilor fără a-i întreba dacă-şi doresc ei sau nu această sfinţenie.

  Şi care e problema? – vă veţi întreba. Problema constă în faptul că, în timp ce Patriarhia Moscovei se lăcomeşte, bunăoară, la micuţa Republică Moldova, cu tradiţia ei ortodoxă de două ori mai veche decât cea rusească, trimiţându-ne pe cap „misionari” de tipul lui Andrei Kuraev, blamând istorica noastră Mitropolie a Basarabiei, ea uită că are chiar în cuprinsul său între 20 şi 30 de milioane de cetăţeni ruşi de confesiune musulmană, că are alte câteva milioane de budişti şi animişti, de regulă de altă etnie decât cea rusă, pentru care nu manifestă nici a mai parte din „atenţia şi grija” de care avem noi parte. Patriarhia Moscovei nu observă că în inima Rusiei chiar, în „oraşul-erou Moscova”, numărul moscheilor tinde să-l egaleze pe cel al bisericilor ortodoxe. Depăşită sub multe aspecte de realităţile şi tendinţele demografice din Federaţia Rusă, Patriarhia Moscovei încearcă să compenseze eşecurile misionare din interiorul propriei ţări cu o aberantă politică panslavistă, absolut străină Ortodoxiei noastre tradiţionale.
  Lecţia de la 11 decembrie

  Naţionaliştii ruşi ne-au dat tuturor, la 11 decembrie (pentru a câta oară!), o lecţie politică, dar şi una de geopolitică şi de geospiritualitate. Noi am înţeles mai bine ce fel de energii latente se mişcă în adâncurile nici pe departe explorate până la capăt ale spiritului imperial rus, iar Patriarhia Moscovei, sperăm, a tras învăţămintele de rigoare pentru a-şi aduce faptele în conformitate cu litera Evangheliei, nu cu cea a comandamentelor politice, ca până acum. Se va destrăma Federaţia Rusă pe criterii etnice? Nu putem şti cu exactitate. Dar faptul că Patriarhul Kirill a vorbit public despre posibilitatea unei asemenea perspective, înseamnă ceva.

  Vlad CUBREACOV

 22. Va urez Noapte Buna,doamna Pavlicenco……..PLDM si PL se vor prabusi,multi vin de adera in PNL,sint vorbele doamnei.Doamna aici ti-ai dat examenul,dumneata nu vezi sau nu doresti sa vezi procentele electorale in crestere ale partidelor sus amintite?Vorbiti deja de SF,va doresc vise frumoase in continuare,ma tem ca aveti de dormit citeva decenii………no other comment

 23. … SE CLATINA COLOSUL CU PICIOARE DE LUT DE LA RASARIT . FEDERATIA RUSA [ IMPERIUL RUS ] ARE ZILELE NUMARATE ! E TIMPUL CA SI MOLDOVA SA RIDICE CAPUL SI SA RUPA LANTURILE PUSE DE IMPERIALISTII DE LA EST !

 24. «Маховик ксенофобии запущен»

  О росте ксенофобских настроениях в обществе и вине в нем власти рассказал президент общественного крыла Совета муфтиев России – Исламского культурного центра – Абдул-Вахед Ниязов.

  – Насколько, на ваш взгляд, обострился межнациональный и межрелигиозный конфликт в Москве и области?

  – После событий прошедшей субботы и воскресенья ни у кого, ни в России, ни в мире, нет сомнений, что уровень ксенофобских настроений сегодня, к сожалению, уже вышел за допустимые пределы.С этой субботы мы все уже живем в другой стране… Прежде всего, ситуацию упустила власть.

  И речь тут идет не о создании какого-то министерства по делам национальностей. Многие думают, что это неэффективно, будет просто еще одна бюрократическая структура. Необходима общенациональная идея и на ее основе грамотная национальная политика… В последние дни не только с улиц, но и по радио, телевидению, из интернета доносится, что мы не единый народ, а разрозненные группы людей, часто находящаяся друг к другу в конфронтации… Мы годами, десятилетиями пытались не замечать, что у нас страна многонациональная, многорелигиозная, пытались это замолчать, убрали графу «национальность» из паспорта, свели обучение национальным языкам только к региональному компоненту и т.д.?

  При попустительстве и молчаливом согласии властей нам показывают, что наше место где-то непонятно где, что мы завоеванные народы и должны сидеть молча. Но у завоеванных народов есть право начать освободительную войну…

  – То есть власть в какой-то мере спровоцировала конфликт, считаете вы?
  – … После гибели этого парня фанаты из бытовой стычки сделали политическую проблему – прошли по Ленинградке с лозунгами «Россия для русских». А уже потом под стенами Кремля кричали матом, в том числе и богохульственные высказывания, и избивали всех, кто на них не похож. Понимаете, безнаказанность, она опьяняет!

  Может, новый мэр еще не сориентировался, еще не расставил приоритеты. Но ведь каждый пятый житель города – это мусульманин, это неотъемлемая часть нашего города.

  Обвинять этих ребят я бы не стал: молодежной политики, как и национальной, у нас тоже, по сути нет. Молодежь предоставлена сама себе.

  Сегодня молодой человек из Сокольников или Митино узнает, что такое «патриотизм», на улице, из интернета. И очень часто для него это значит побить «азиата». Он не думает, что этот «азиат» строит для него, например, дома и дороги.

  – Можно ли говорить об избирательном отношении правоохранительных органов к кавказцам?

  – Это также вопрос политики государства. Вот простой милиционер, он вчера приехал из Рязани, Тулы, с Урала. Приехал тоже не от хорошей жизни. Он живет в какой-нибудь общаге, видит, что его начальник берет взятки. Он также понял из СМИ, что кавказцы и мусульмане не считаются частью нации. И когда перед ним стоит выбор, он займет сторону «своих», а выгораживать кавказца станет только за деньги . На Манежной площади милиция бездействовала, но опять же обвинять ее в этом сложно. Если бы милиционер имел нормальные социальные гарантии, если бы видел, что его начальство ратует за сохранение порядка, и чувствовал дух патриотизма и интернационализма, все могло бы быть по-другому.

  Мне бы не хотелось даже говорить, приведет ли бездействие властей и отсутствие должной политики в правоохранительных органах, в образовании и т.д. к ксенофобскому коллапсу. Мусульманское сообщество чувствует себя некомфортно, находится в недоумении и растерянности. Проскинхедские движения в России бурно развиваются. Каждый день в мегаполисах убивают гастарбайтера – азиата, кавказца. Вон банда иконописца Рыно и Скачевского убила 27 человек за полтора года на национальной почве. И этому не было дано оценки ни со стороны властей, ни со стороны церкви.

  В среду, например, молодежь собиралась на площади у Киевского вокзала. Арестовали всего 1300 человек. И мусульманская молодежь выходила. Они знали, что их арестуют, но шли, несмотря на воззвания национальных лидеров, в том числе, например, Чечни и Дагестана.

  – Такие протесты со стороны мусульман могут сейчас, по-вашему, на что-то повлиять?

  – Маховик ксенофобии запущен, но если мы будем подыгрывать, то будем нивелировать свою миссию. Демонстрация мускулов чревата.

  Мы должны цивилизовано, организовано вместе с властями и духовными лидерами выйти из этой ситуации, угрожающей обществу и государству. Мы, как представители Исламского культурного центра, сейчас встречаемся постоянно с лидерами мусульманских организаций, сообществ. Во вторник вот встречались с Советом муфтиев России. В понедельник мы собрали у себя кавказские общины и диаспоры. Подготовлено обращение разных общественных организаций к молодежи, не только к мусульманской. Готовится обращение к властям, Медведеву и Путину. Будет обращение к религиозным лидерам.

  Но хочу сказать, что и патриарх, и муфтий должны делать сейчас совместные шаги. 23 декабря должна состояться встреча патриарха Кирилла с Равилем-Хазратом Гайнутдином, нашим духовным лидером.

  Священники и имамы, может, и представители других конфесссий, должны проводить совместные круглые столы, акции, встречи с молодежью. Надо совместно идти в студенчество, встречаться с околоспортивными организациями. Духовные лидеры должны пойти в народ, в молодежь.

  – Создание национальной политики все же требует время. Что можно сделать властям прям сейчас, чтобы стабилизировать ситуацию?

  – Нужно обозначить четкую позицию.
  Новый мэр Москвы должен понять, что решение проблем пробок, ЖКХ, уборки снега, это, конечно, важно, но его главная задача – сохранение межнационального межконфессионального мира в таком огромном мегаполисе как Москва.
  Президент и премьер же должны требовать от правоохранительных органов четкого исполнения законов, они не должны поддаваться ксенофобским влияниям.

 25. МОСКВА. Один из лидеров объединения азербайджанцев в России «Азеррос» Союн Садыков в своем обращении к президенту РФ Дмитрию Медведеву предложил «зачистить» страну от националистов, лжепатриотов, учинивших беспорядки на Ленинградском шоссе и Манежной площади».

  Как отмечает Садыков, по всей стране безнаказанно расправляются с людьми только за то, что они не являются русскими по национальности. Лидер азербайджанцев уверен, что лозунг «Россия для русских» может привести к развалу этой страны.

  По словам Садыкова, те, кто был на Ленинградском проспекте и на Манежной площади, «не способны ни к сочувствию, ни к жалости, ни к конструктивным действиям», так как у них «совсем другие задачи: они решили запугать власть, общество, представителей других национальностей, доказать, что им позволено все и они здесь хозяева».

  Как отмечает лидер объединения, если «по каждому несчастному случаю, связанному с убийством и насилием в отношении представителя какой-нибудь национальности, будет возникать новый виток насилия», это будет означать, что законы РФ не для всех, а, следовательно, их можно игнорировать.

 26. Felicitări, doamnă Pavlicenco, pentru cele câteva voturi câștigate. Cu siguranță, dacă toate celelalte partide nu ar fi complotat împotriva partidului Dvs., aveam mari șanse să ne pomenim cu PNL în parlament. M-aș fi bucurat și vă spun asta cu sinceritate. Ceea ce constat eu, stimată doamnă Pavlicenco, este ridicolul situației. Sunt convins că nu credeți în tot ceea ce înșirați despre furtul la care a fost supus PNL, deși orice vot în plus „descoperit” vă dă motive să exagerați în tot felul de presupuneri, care mai de care mai caraghioase. Mai cunoaștem noi un lider de partid, din România, care se dă mereu victima mafiei și hoției în campania electorală. Mă refer la Vadim Tudor. Aș putea spune că semănați mult în aceste privințe și chiar, sper să nu exagerez, aveți tendințe extremiste. Marea deosebire dintre partidele pe care le conduceți, în afara poziționării pe eșichierul politic, este că Partidul România Mare are, totuși, o istorie în politica românească din ultimii 20 de ani și este pe cale de dispariție tocmai pentru că nu a reușit să se reformeze, în timp ce PNL din Moldova nu va reuși niciodată să acceadă în parlament, chiar dacă va fi coborât pragul electoral, atât timp cât nu veți înțelege că trebuie să vă reformați. Ați primit, chiar, și sugestii în acest sens de la unii vizitatori ai blogului Dvs. Și asta tocmai pentru că, așa cum spunea Ștefan românul, PNL este un brand. Întrebarea care se pune este dacă sunteți capabili de performanța de a vă repoziționa în fața societății? Personal, am mari îndoieli în această privință.

 27. Cu Europa azi conduce PPE. Ce are comun MAE cu PPEM ( din Moldova) ? Desfiintarea PNL = Desfiintarea RM? Daca nu se desdiinteaza una, atunci nici alta. Motivele cant aceleasi orgoliul personal si de putere. Pozitia mea despre MAE, este ca impreuna cu PNL sa dispara cat mai repede de pe arena politica din RM. Daca doresc sa activeze cu vre-o doctrina originala apoi numai si numai intr-o Dreapta Unita si puternica. Varietatea trebuie sa functioneze in interiorul PPEM. Unitatea si varietatea este o regula in politica moderna. Numai amatorii n-o respecta.

 28. Reiese ca la Balti PD si PL au lucrat cot la cot contra PLD, dar mai ales impotriva PNL! Ciudata aliere! Furtul e de condamnat oricine l-ar face!
  Daca nu grsesc cei din PLD au inteles ca la balti se produce ceva urat inca in yiua de 28 noiembrie, caci au facut chiar atinci o contestatie!
  66 de voturi nu sunt totusi 6 voturi! De ce se procedeaza asa urat, mai ales sa veyi ca fac lucrul acesta cei care pretnd ca sunt foarte curati si cinstiti?

 29. pt europa
  Intr-o democratie veritabila partidele extraparlamentare joaca un rol important!

 30. Pt Europa.

  În 2009 PNL s-a retras din cursă în favoarea partidelor liberale, adică PL, PLDM şi AMN.

  S-a retras, pentru a da posobolitate partidelor cu şanse reale să vină la guvernare şi să ne debarasăm de comunişti.

  S-a debărăsat RM de comunişti?

  Nu .

  În 2009 PNL s-a retras, însă nu eram încrezuţi, că un regim dictatorial nu va fi schimbat de altul.

  Şi iată rezultatul.

  Nu ştim cine sunteţi, deoarece sunteţi erou sub anonumat, dar încă nu s-a instaurat guvernul cică democrat şi D-stră deja daţi indicaţii:

  ” ….MAE TREBUE SĂ DISPARĂ,
  …..PNL TREBUE SĂ DISPARĂ CÎT MAI REPEDE DE PE ARENA POLITICĂ..”

  Da cine D-le Europa v-a permis să daţi indicaţii ?

  Sau vă place să dictaţi altora ?

  Şi atunci ce regim doriţi să instauraţi în RM în schimbul celui comunist, şi dictatorial, dacă şi ds-tră permanent DICTAŢI altora ca să dispară, să se disfiinţeze ş.a.m.d.

  Comuniştii aşa ceva nu îşi permiteau.

  Da noi numim regimul lor dictatorial.

  Poate mai bine să ne uităm la noi însune?

 31. Apropo, dacă cică nu mai există nici un regim dictatorial, cică s-a instaurat un regim democratic, de ce nu ieşiţi de sub anonimat, sau totuşi încă vă îndoiţi în actuala guvernare?

 32. Anonimatul este un drept legitim al omului. El este un argument ca pericolul intoarcerii dictaturii comuniste nu a fost inlaturat. Cand se va ridica problema desfiintarea RMoldova, PNL tot asa va zice. Cine va permis sa dati indicatii? Ce va place sa dictati altora? Da confirm ca PNL cu doctrina ei politica este de dorit sa functioneze in Dreapta Unita. Cat timp va mai fi PCRM cel mai mare, cel mai organizat si…? Persoanele care separa dreapta, in realitate intaresc Extrema Stinga. Unitatea si Varietatea in politica trebuie sa functioneze profesional.

 33. Pt Europa.

  În 2001 cînd forţele democratice au pierdut alegerile, liderii partidelor democratice, Snegur, Russu, Muravschii ş.a. debarasîndu-se de liderizm au pus începutul fuzionărilor masive a partidelor de dreapta.
  S-a format în 2002 PL -ul acel PL format din mai multe partide, apoi AMN, la care au mai aderat şi alte partide, apoi au mers toate într-un bloc BMD în alegerile din 2005 şi au acumulat 29 procente.

  Adică liderii partidelor au cedat conducerea partidelor în favoarea fuzionărilor masive.

  BMD-ul trebua să devină o forţă, dacă nu se găseau trădători la 4 aprilie 2005.

  Cine le încurcă acum lioderilor partidelor să înceapă fuzionările.

  Cine le-a încurcat să facă aceste fuzionări pînă la alegeri?

  Arătaţi-mi măcar o declaraţie, în care PLDM, PL sau AMN, partide mai mari, vin cu propuneri de fuzionare.

  Nu există aşa ceva.

  Atunci ce vă agăţaţi atăta de PNL.

  SAu poate vă deranjază mesajul?

  Şi pe bolşevici i-a deranjat declaraţia lui G.Muruziuc de la Făleşti , că Basarabia este pîmînt românesc, şi arborarea în 1966 a drapelului României pe coşul uzinei din Alexandreni, pentru ce el a fost întemniţat.

  Şi totuşi tricolorul a devenit drapelul RM şi nu mai deranjează pe nimeni, în afară de Voronin.

  Şi aşa cum după 25 de ani tricolorul lui Muruziuc a devenit o realitate, aşa şi UNIREA va deveni o realitate.

  Aşa că noi, î-i înţelegem foarte bine pe cei ce-i derangează mesjul nostru.

  Dar nu vă putem ajuta cu nimica.

  Sîngele apă nu se face.

  Şi istoria mai devreme sau mai tîrziu va pune toate punctele pe I.

 34. Apropo, în 1966 G-Muruziuc era unu, care a declarat UNIREA.

  Astăzi 11 000 au declarat UNIREA.

  Mîne vom fi 1 milion , şi atunci UNIREA va fi inevitabilă.

 35. este greu de crezut ca se va ajunge la un singur partid de centru-dreapta … exagerarile in ambele sensuri – un singur partid sau prea multe – trebuie combatute cu fermitate . repet ce am spus si mai sus … viitorul este al unei mari aliante popularo-liberale care sa atraga electorat de la centru pina la dreapta . „stinga” va pierde masiv in viitor pentru ca este deja perceputa ca apartinind grupurilor minoritare rusofone si indreptata puternic catre rusia … odata cu pierderea pe cale naturala a propriului electorat nostalgic , rusofil sau rusofon partide ca pcrm sau pd vor deveni tot mai marginale in viata politica a moldovei . pcrm a scazut 10% din aprilie anul trecut … pd a reusit cu mare greutate si un munte de bani sa-si pastreze electoratul din iulie 2009. cazul plahotniuc si tentativele -deocamdata- de a se alia cu pcrm pot alunga o parte a electoratului pd spre alte zari , daca nu acest proces a si inceput deja … este clar pentru oricine ca pcrm si pd nu doresc sub nici o forma noi alegeri anticipate . la fel de clar este ca pld si le doreste cu orice pret sperind intr-o noua crestere chiar mai putin importanta decit ultima …

 36. Pt Costin.

  Sunt deacord.

  Întrebare e, cine va uni toate forţele într-o singură alianţă.

  Fuzionările, înseamnă cedări, debarăsări de liderizm, de împărţirea funcţiilor ş.a.

  Cine din actualii lideri , mă refer la cei cu ponderea mai mare, vor să cedeze funcţiile în scopul fuzionării, aşa cum au făcut-o pe timpuri, Snegur, PRCM, Rusu- PNL, Muravschii. partidul ţărănesc agrar ( aşa ceva) ş.a. lideri de partide , care s-au regăsit pînă la urmă în AMN, pe care dfapt Urecheanu l-a adus acolo unde a ajuns?

 37. M.M. este o vorba in Occident. Tare sunt prosti oamenii care dau puterea politicienilor. Totodata trebuie ca constatam, ca omenirea n-a inventat alta forma de-a conduce cu statul decat prin politicieni. PNL ne spune de ce nu vrea unificarea dreptei. Sunt un milion de motive de ce nu. Vointa nu-i. Cea mai corecta unire este autodesfiintarea (cipercilor dupa ploaie) partidutelor.

 38. Chimpu de ex. mie personal, da şi la propunerile PNL a răspuns:

  ” .. că nici odată nu va face alianţă cu nimeni”

  Defapt deaceia şi am refuzat să ader la PL, înainte de a se reconstitui PNL în 2006, la propunerea personală a lui Ghimpu, deoarece şi PNL consideră, că numai prin fuziune a forţelor liberale, se poate constitui o forţă cu adevărat pternică.

  Această declaraţie s-a făcut şi la Congresul de reconstituire în 2006.a PNL.

  Dar după cum vedeţi, Filat şi-a închegat partidul său în 2008, Serebrean, care a fost prezent la Congresul PNL, pînă la urmă a aderat la PD, iar Ghimpu în genere nu doreşte să fuzioneze cu numeni.

  Aveţi tot dreptul, şi chiar vă rog, să adresaţi aceiaşi întrebare liderilor ce sunt astăţi la guvernare, cum văd ei o alianţă de dreapta pentru viitor.

  că Urecheanu tot s-a cam ferit de fuzionări, şi care e rezultatul?

  Mîne să nu-i aştepte şi pe alţi lideri soarta AMN:

 39. Europa.

  Anume că PNL a propus la Congresul PNL din 2006, că doreşte unificarea dreptei.

  La ce i-a mai trebuit lui Filat partid în 2008 şi de ce Serebrean şi Ghimpu nu a dorit unificarea dreptei întrebaţii pe ei.

 40. MM, daca esti mai destept ca Ghimpu de ce nu desfiintezi PNL? Prin desfiintare, dreapta se va uni cel mai rapid. Negocierile intre politicieni sunt insuportabile pentru popor. Acela nu vrea, eu am propus primul, acele imi da mai mult …

 41. Vă întreb: Oare cît timp dezamăgiţii din partidele stataliste vor pleca de la un partid statalist la altul? La un moment anumit, fiecare migrator îşi dă seama: plecînd de la un partid statalist la un alt partid statalist susţin doar nişte lideri ce îşi realizează propriile planuri, posturi şi privilegii, care, oricum, nu ajung pentru toţi. Şi care soluţie rămîne? Să adere la un partid care, dacă îşi realizează programul unionist (PNL), au de cîştigat majoritatea, nu doar un segment îngust de statalişti – fie ei de dreapta, fie de stînga.

 42. Pt.europa.

  Doamne fereşte.

  Nu ma consider mai deştept ca Ghimpu, cine a spus?

  Eu numai l-am întrebat, cum vede el unuficarea forţelor de dreapta, la care mi-a răspuns că niciodată nu se va uni cu nimeni.

  De ce ? Întrebaţi-l pe el.

  Apropo, pentru ce europa are nevoie ca PNL să se desfiinţeze?

 43. Apropo,îi înţeleg pe stataliştii care au ceva cîştiguri materiale de la justificarea şi promovarea acestei creaturii staliniste – actuala Republica Moldova.Pe restul,care nu au nimic din acest statalism,am o întrebare:Ce aveţi,voi,oameni buni,din perpetuarea în continuare a a cestei glume de prost gust în istoria naţională a Românilor cum e acest stat separatist crat pe teritoriul nostru strămoşesc de străini pentru a ne stăpîni,pe noi,pe băştinaşi mai eficient?Un motiv în plus ca străinii pentru devotamentul faţă de interesele lor,ce doresc să ne ţină în supunere şi ignoranţă, să vă numească muli,bîdlo,bîci,etc.

 44. Frauda ramine frauda, nu vom avea rezultate adevarate in urma acestor renumarari a buletinelor fara accesul la listele adaugatoare de alegatori incare consta toata cheia acestor manipulari cu exprimarea obiectiva a alegatorilor. Bine ca s-au gasit aceste voturi pentru PNL.Comunistii fara voie au contribuit la relatatrea adevarului. Are Dumnezeu planul Lui si toate lucrurile sub soare isi au vremea lor.Reunirea cu Tara trebue efectuata economic.Pasii trebue bine cintariti si masurile anuntate populatiei printr-o abordare transparenta a acestei reunificari intr-o zona economica comuna cu Romania si ulterior Europa.Activitatea unor miscari politice din republica este dictata si de interese ruse, fara permisiunea carora unii politicieni inalti nu pot merge nici la veceu. Pacat , dar asta este realitatea.

 45. PNL fara PAVLICENCO! NUMAI ATUNCI o sa aiba credibilitate !Si cand sarcina lui n-o sa fie lupta impotriva partidelor din AIE . CUM ESTE IN PREZENT

 46. Decit doi metri de bulbuci dependenti de rusi va fi mai bine de multe, multe ori D-na Pavlicenco pe arena politica a republicii.Partidul national liberal este un partid cu viitor in ciuda tuturor obstacolelor si rauvoitorilor.Acest popor se va trezi intr-o zi intii la credinta si nu va gasi alt partid care sa fie de aceias parere pe ambele maluri ale Prutului.Un partid liberal nu in libera alegere de a fura fariseic acoperindu-se de denumire liberala, ci de a alege o credinta ce ar elibera fiecare om .”Sa fii liber , sa nu fii fortat, dependent de un interes al cuiva , care prin tine prostule isi indeplineste scopurile”, cum spune parintele Arsenie Papacioc. Spune Sf.Apostol Petru la I 2,16;” Traiti ca oameni liberi, dar nu ca si cum ati avea libertatea drept acoperamint al rautatii, ci ca robi ai lui Dumnezeu” Se zice ca iadul s-a deschis de doua ori mai mult ca sa aduca lumea in el. Uite asa e in zilele noastre. Ginditi si treziti-va in credinta, ca „fara credinta, fara Dumnezeu omul devine un animal rational, care vine de nicaeri si merge spre nicaeri”(P.Tutea)

 47. M.M. cand spui ca Ghimpu are o doctrina care niciodata nu se va uni cu nimeni, atunci tu esti mai destept. Cum tu vezi unirea dreptei pe calea cea mai rapida? PNL de facto a luat voturi de la Dreapta parlamentara si le-a dat PCRM. Acelas lucru l-a facut MAE, AMN, 50% de voturi le-ati daruit comunistiilor din incompetenta politica. Daca nu sunteti in stare sa luati puterea politica atunci logica spune subordonativa Dreptei care sunt mai priceputi in luarea puterii. Cine este in stare sa desfiinteze un partid, el este in starte sa desfiinteze si un stat artificial. Multi intra in politica din cauza ca sunt prosti dar nu iesa din ea ca le este rusine.

 48. Nu sunt deacord cu Doamna Pavlicenco cand zice ca ivropa alias europa este de la MAE.
  Mademoiselle ivropa este de la CMN (Centre Médical Neurologique). Este pacienta cea mai populara a acestei institutii. Vine in fiecare noapte dupa orele24:00 dupa o pastiluta cu pretextul ca nu mai stie unde e STANGA si care e DREAPTA. Explicand medicului de garda, citez: „… cateoadata am impresia ca capul imi este sucit cu 180 de grade si stanga im pare dreapta, dar dreapta este stanga. ” Dreapta-stanga, stanga-drapta. Am ametit, nu mai stiu ce sa fac. Dati-mi o pastila sa merg acasa sa scriu despre dreapta-stanga-stanga-dreapta pe blogul Doamnei Pavlicenco. Merci. Merci infiniment pour votre compréhension, Docteur.” Inchis citatul.

 49. Da Luca ai dreptate, nu pot dormi de doru tau. Nici serenada care imi scrii nu ma poate adormi. Vezi ce ora este? Critica PNL are ecouri si la cititorii sai. Luca a intrat in politica ca-i … dar nu vrea sa ieasa ca-i rusine. Daca ar mai avea rusine si la ce scrie, ar face o politica mai profesionala. Poate si cititorii nu s-o mai critice. Eu nu fac parte din niciun partid. Doresc sa functioneze concurenta politica, care va proteja concurenta economica. Stiu, ca PNL are multe calitati bune, dar separarea Dreptei este si din cauza lui. Asi vrea ca acei care spala in Occident sa nu fie indiferenti in politica.

 50. Pt Europa.

  Nu am spus , că Ghimpu are doctrină care nici odată nu se va uni cu nimeni.

  Am spus , că Ghimpu e cu rînza mare, şi el personal nu doreşte să se unească cu nimeni, ceia ce diferă de poziţia membrelor PL.

  Contactaţi membrii PL , şi apoi veniţi cu afirmaţii.

  În ceia ce priveşte unificarea dreptei.

  Da pe cine D-stră î-i consideraţi de dreapta, pe cei ce l-au votat pe voronin în 2005?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *