De ce nu se reface Alianta?

De ce se formeaza atit de greu alianta proeuropeana? Si ce va fi, in definitiv? La drept vorbind, nimeni nu a crezut, presupun, ca va fi chiar atit de anevoioasa refacerea AIE. Imi amintesc, seara, cind au fost anuntate rezultatele exit-poll-ului, “napolenul verde” deja isi savura, la sediul PLDM, superioritatea fata de toti, inclusiv fata de comunisti. Dar nu a fost sa fie, pentru ca nimic din ce e artificial nu rezista. Ba chiar am spune ca s-a vazut, destul de repede, ca minciuna iese la suprafata. Voi aduce citeva argumente si voi arata ce cred eu despre actuala situatie. Anatol Taranu a confirmat ce spusesem anterior – acum refacerea AIE depinde de Filat. Are voturi, dar, ca in bancul cela – la ce ii folosesc? Nu-i folosesc, pentru ca le-a cistigat pe cale oneroasa.

Asa cum am vazut, nu s-a reusit “ajustarea” rezultatelor PLDM-ului la rezultatele “exit-poll-ului” lui Vasile Dincu. Ca presedinte al PNL, care a avut mesajul Unirii cu Romania in campania electorala (si va promova continuu acest mesaj), am spus simbata, cind CEC-ul ne-a adunat in preziua alegerilor, ca acest exit-poll va fi o incercare de masluire a alegerilor. Am spus ca votantii PNL nu aveau sa spuna deschis ca vor fi votat pentru un PNL aflat in opozitie, al carui presedinte (adica persoana mea, trecuta la categoria “Rebelul anului”, cu alti trei candidati in revista VIP) l-a criticat dur pe Filat si partidul sau pe parcursul unui an si ceva. Asa este la noi – oamenii inca au frica in maduva oaselor si pot spune, fara temere, doar ca au votat partide aflate la putere sau pe comunisti, ultimul partid, odios, reusind sa-si creeze atasamente puternice in anii cit a impartit societatea in “ai nostri” si “ceilalti”. Iata ca astazi, cind Curtea Constitutionala a dispus renumararea voturilor (presupunerea fiind o falsificare in favoarea PLDM), si Serafim Urecheanu, si Dumitru Ciubasenco, si Nicolae Chirtoaca (pe care i-am ascultat la Jurnal TV) au vorbit “altfel” despre “fraudarea” alegerilor, adica si-au dat slobod la gura. Sint sigura de ceea ce ni s-a spus si noua – ca s-au furat voturi si de la PNL. As intreba doar de ce au fost dati unii saci, in care s-au desertat buletine de vot din urnele pline, in cabinetul „presedintelui de comisie”, in loc sa fie sacul plin pus alaturi de urna?

Il ascultam pe autosuficientul Sleahtitchi, pretinzind “probe” ale falsificarii alegerilor, cind Ciubasenco invoca unele cazuri de maltratare si de agresare fizica din partea unor politisti ce ii insoteau pe agitatorii de la partidul ce controleaza MAI. Pai sa va spun eu cum un presedinte de raion peledemist l-a batut in cabinetul sau pe un candidat penelist pentru Parlament, inca si invalid din copilarie, medic de profesie, care nu a vrut sa mearga la politie pentru probe doar pentru ca nu crede in institutiile acestui stat. Nici eu nu cred si nu i-am putut oferi garantii de protectie. Nu mai spun de alte agresari, batai, intimidari sa se retraga ai nostri candidati de pe lista PNL etc. In asemenea conditii, cind, sub regim liberal, a devenit mai dihai decit sub comunisti, dar nu poti tipa prea tare, pentru ca “ai putea favoriza revenirea Bau-Baul-ui rosu” – intreb: acestea se numesc alegeri democratice?

Ca nu functionau institutiile statului sub comunisti – stiam, dar ca ele nu functioneaza sub furer liberal-democrat e mai greu de inteles. Iar noi, PNL, ca partid extraparlamentar, am ramas intre frica de comunisti si “preocuparea” sa cistige, totusi, „democratii”, care sunt, precum ne-am convins pe propria piele, mai obraznici decit comunistii.

Repet: PLDM-ul este un partid imoral, treucar, clientelar, care nu se deosebeste de PCRM. De accea se si simte o rezistenta generala din dreapta si din stinga impotriva-i. Si PLDM deja constientizeaza acest lucru. Este un PDAM-2, care se va prabusi, pentru ca nu stie ce inseamna morala minima in politica. Si care a fost votat de o Moldova imbatata cu buna stiinta, cumparata cu orez, sapun, 50 plus 50 de lei pentru vot – inainte si dupa, plus camasi, halate, parfumuri si … lumea ne tot adauga din pomenile oferite de PLDM. Acest partid si un satelit al sau au compromis caracterul democratic si loial al alegerilor, este adevarat acum ca unul are probleme cu partenerii, iar altul s-a pomenit debarcat, cu toata gramada de bani cheltuita.

In acest sens, imi apare ideea ca dispunerea renumararii voturilor (decizie pe care nu am presupus-o) poate fi considerata drept o sfidare de catre premierul rasinfumurat. Si daca s eva gasi ca PLDM si-a luat neonest vreo doua mandate, va fi o pata pe acest partid obraznic. Si judecatorii de la CC au vrut, probabil, sa ii demonstreze ca nu mai controleaza el si Curtea Constitutionala (de alte Comisii si Curti nu spunem…).

Cred ca renumararea, utila in sine, va fi o tragere de timp pina isi mai masoara puterile cele trei grupari de presiune politico-economica din R.Moldova – gruparile “celor trei Vlazi” – gruparea lui Valoghea Voronin, a lui Vlad Filat si a lui Vlad Plahotniuc. Dupa impingerea comunistilor in opozitie, a ramas un vid oligarhic si acum s-au inclestat clanul mai vechi, care sta in spatele PD, cu clanul care vrea sa capete teren, care sta in spatele PLDM. Nimeni nu vrea sa cedeze, dupa ce a trecut un an si s-a vazut perfect cum gruparea in amplificare a lui Filat, care nu vrea sa treaca in Opozitie, a tras mari foloase din faptul ca a avut MAI-ul, Vama, MAE-ul, Ministerul Sanatatii – domeniile taxate ca cele mai corupte in Moldova, prin politie, contrabanda de tigari, monopolul importului medicamentelor, plus si contrafacute, ca sa nu mai spunem de “proiecte din fonduri europene”, transformate in „pomeni de la partid”, ori de orez si sapun, probabil, din pomenile pentru sinistrati, oferite de tarile, ce vor sa ne ajute, sau de agentii economici favorizati prin oarecare decizii de Guvern, de vreme ce au donat masini intregi de orez in toata republica. Ca sa nu mai spunem de calculatoarele date pentru Parlament de chinezi si “subtilizate” de Filat pentru pomeni populiste unui alt domeniu public din R.Moldova…

In acest fel, supararea PD si PL e. Lor nu le place rezultatul electoral neonest al PLDM, facut pe spinarea tuturor componentelor AIE. E suparat si PCRM, de care pe mine ma doare in cot. Repet – nu am crezut nici eu ce rezistenta poate fi ca sa nu se repete practica anului ce s-a scurs, in care Filat isi ironiza, in mod dezgustator, partenerii de coalitie pentru ca, iata, i-a mai “fr…at”, adica i-a mai “fentat” o data. Asta e piedica principala acum in negocierile cu privire la refacerea aliantei proeuropene.

Am vazut supararea lui Urecheanu pe PLDM. Pai, chiar a crezut Filat ca isi va bate joc de AMN, de PL, de PD (nu spun de PNL – de citeva ori, fapt ce nu ii va fi iertat niciodata), dupa care va fi rabdat? Aici e buba. Filat a bagat cu PLDM-eaua sa o groaza de bani pentru cumpararea voturilor, ca sa nu cada din calcule, adica sa aiba dreptul si pozitia de pe care sa le dicteze altora. El se teme ca de naiba nu carecumva sa nu devina speaker sau premier. De sef de stat cred ca nu mai crede nimeni ca mai poate fi, doar daca isi va cumpara simpatia comunistilor, pentru care a votat pe 4 aprilie 2005. Pentru ca, trecind in Opozitie, i se va desumfla “proiectul” artifical, umflat de Lucinschi, care sta in spatele tuturor celor trei partide proeuropene. Nu stiu daca nu gresesc azi legat de relatia Lucinschi – PD.

Zilele acestea prietenii lui Lucinschi – Iurie Rosca, Anatol Plugaru, Valeriu Plesca si altii, au pornit deja Frontul nr.2. Nu stiu ce cauta pe acolo Nicolae Andronic, doar poate ca e la mijloc doctrina populara… In acest fel, precum vedem, prin intreg marasmul prorusesc si cu Lucinschi in spate numai integrarea europeana si apropierea de Romania nu se urmaresc. Totul e lupta pentru eliminarea unuia de catre celalalt pentru a putea fura statul, pentru a-si dezvolta propriul business, a promova protectionismul si monopolismul, a pune mina pe vama si a putea a se face ca nu au nimic in comun cu milioanele izvorite din contrabanda de tigari. Bani onerosi, bagati in alegeri, ca revin anticipatele.  Care nu vor duce la nimic, daca vor ramine aceiasi actori. Dar e mai bine asa, cu alegeri anticipate, decit cu instalarea cirdasiei mafiilor pe patru ani.

Concluzia noastra e una – nu va iesi nimic din acest stat mafiotizat, corupt – indiferent de cine e la putere – cei rosii sau cei verzi. Tuturor le e in cot de stat, avind nevoie doar sa il fure, pentru a-si continua planurile hraparete. Poate ca, dupa acest marasm al negocierilor, oamenii isi vor da seama ca nu se poate construi ceva prin populism, minciuna, orez, sapun si … fringie. Cu fringhie si sapun chiar nu se poate ceva construi, chiar daca si fringhia, si sapunul sunt “liberal-democrate”.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

117 Comments

Add a Comment
 1. Voma si dezgust provoaca articolele tovarasei Pavlicenco in ultimul timp… Agent KGB-ist suta la suta… Mai aveti sa plingeti atit de mult scorul electoral al PD-ului? PNL(unionist convins) sustine si boceste PD(moldoveni pina-n maduva oaselor)… Ce idei promovati voi?

 2. Pt Dumitru

  Nu citi, ca nu vreau sa raspund pentru sanatatea unui idiot. Mai ales ca vad, idiotii s einmultesc. va atinge zdravan adevarul. Sunteti slabi, nu rezistati la adevar. Am dreptul sa injur ca e blogul meu, iar voi sunteti niste anonimi. Va este rusine de propriul nume. Sunteti tariu numai sub anonimat. Poate va veti desface de ciuda ca adevarul nu mai poate fi ascuns. Voi stiati, de exemplu, ca persoane din PLDM se tem sa nu se intareasca prea tare Filat, pe care il considera mai periculos decit Voronin? Asa ca nu stiati… Mai interesati-va.

 3. haha…..cu asa toane, d-na Pavlicenco in curand va injura pe-aici 🙂

 4. Tu,cutra komunista,ai nevoie de fringhie si sapun si de limba,de limba ta jidovita agatata.

 5. Alianta se va reface. Si va functiona foarte bine. Si pavlicenco va inghiti galusca

 6. Si in Romania se fac pomeni eletorale si turism electoral si fraude…mai ales la tara,la oras e mai greu…insa comunistii cum au obtinut atatia ani atatea voturi si cum reusesc in continuare?,prin spalat creierul sau prin mita in bani si produse?,e gresit ce face PLDM-ul insa in lupta contra lui Voronon nu se aplica sintagma „scopul scuza mijloacele?”…de ce PL si PD nu au dat mita electorala?,sunt convins ca aveau de unde si eu cred ca au dat…cand comunistii vor ajunge la un 10% cred ca se va putea vorbi de moralitate in politica moldoveneasca insa in acest moment,cu comunistii ramasi la 40% discutia e fortata rau si prematura…cum ar fi doamna Pavlicenco ca de maine sa nu mai fie Jurnal Tv sau Publika tv?,unde ati mai putea sa va expuneti parerile?,sau credeti ca nu e posibil ca dupa revenirea comunistilor aceste posturi sa fie inchise? sau cum ar fi sa fie inchise consulatele romanesti de la Balti,Ungheni,Cahul?…va dau dreptate,e nevoie de un minimum de moralitate in politica insa nu cred ca e cazul in situatia politica actuala a R.Moldova…lupta e prea importanta,prea dura,orice vot smuls de la comunisti e de aur si mita electorala e doar un mijloc prin care poate fi smuls acel vot,e greu intr-adevar pentru PNL fiindca e un partid mic si nu are resurse insa cred ca important acum e ca R.Moldova sa ramana pe orbita europeana,se vede si ce presiuni face Moscova…

 7. Pt sofia

  Principalul e sa inghita cetatenii galustele verzi si mincinoase si sa nu se plinga de faptul ca oamenii nu au ce minca, iar mafiotii nu ajung la intelegerea cine si in ce domeniu sa fure mai bine statul, ca sa ramina si pe viitor la conducere.

 8. asta e doamna, lumea prefera „mafioti” in loc de oameni „curati” 🙂

 9. Pt mugur

  Nu cred ca, pentru a nu veni comunistii, trebuie sa suportam alte faradelegi. Sub regim comunist noi mai puteam exista, acum, sub liberal-democrati, nu prea. Ne-au supus in aceste alegeri unor nedreptati foarte mari si asta nu vrem sa iertam doar pentru ca trebuie sa ne preocupe sa vina sa fure nu comunistii, dar deja liberal-democratii. Care? Mai ales cei care nu stiu cum sa se comporte pe 9 mai, pe 22 iunie, pe 28 iunie si pe 23 august? Cu ce ocazie? Vor putere multa prin frauda ca sa faca ce? Sa se comporte ca si PCRM, ca si PD? Hai ca PD-ul isi motiveaza comportamentul ca vrea sa atraga oamenii de acolo, dar PLDM de ce nu apara valorile nationale, istoria adevarata? Si noi sa il suportam? Nu e chip. Halal de asa stat in care oamenii nu vad aplicarea legii, pentru ca aceasta nu depinde de institutiile statului care trebuie sa respecte legea, ci de banditii care conduc aceste institutii si de indicatiile pe care le primesc de la bosii politici, de oricare culoare ar fi.

 10. Pt Mihai

  Sa fie sanatoasa aceasta lume – care e problema? Fiecare ce alege, aia are. Iar noi avem dreptul sa vorbim si sa spunem ce credem despre asta.

 11. Prostia prevaleaza educatia la dumneavoastra tovarasa Pavlicenco… Eu v-am adresat niste intrebari la care am asteptat niste raspunsuri, dar e corect, nu sinteti obligata sa-mi raspundeti… si nu o faceti pu ca nu aveti argumente, v-ati aninat de sapun si orez, fara nicio dovada in acest sens, dar asta va este meseria – de a latra si a ataca eschierul politic de dreapta(Filat, Chirtoaca, Ghimpu)… cit despre numele meu Dumitru, nu mi-e rusine de el, nu ma ascund sub alt nume, nu as avea de ce o face…

 12. Minviuni gogonate, d-na Pavlicenko! Daca a contribuit cineva la aceasta situatie, sunteti tocmai dumneavoasta!!! Nu rebela anului, ci limba spurcata, rinza mascata, egoismul fara margini de care ati dat dovada!!! Toti sunt rai pu dumneavoastra si ce ati demonstrat in aceste alegeri??? O miina de oameni??? Si daca aceasta mina era alaturi de Ghimpu ori Filat poate erau tocmai 61 %, dar nu era sa fie, deoarece cautati nod in papura oricind si oricui! Va urmaream inca de pe timpul lui Matei cind erati unul din cele mai destructive elemente a partidului, acu continuati si sunteti o simpla extremista (nu ma refer la Unire, ea e sfinta si pentru mine, dar pe baricade cu dumneavoastra nu as merge nicicind!). Imi pare rau sa va spun asta, dar pute de la publicistica dumneavoastra insuportabil de urit!!!

 13. Sint convins ca prostia moldoveanului sau a rominului cum prefera d. Pavlicenco va readuce diavolul rosu din nou la putere. D. Pavlicenco daca nu ati inteles pina acum lupta cu comunistii este un adevarat razboi cel putin pentru mine si in acest razboi pina dusmanul nu este distrus nu este cazul de a vorbi de careva morala, vorba ceia a trai cu lupii deci a se purta cu ei ca lupii. Si de ce ma rog asa de tare va pare rau de Urechianu sau credeti ca trebuie sa fie pe stinga un partid puternic PCRM dar pe dreapta o sumedenie de partidute care se maninca ca ciinii. Eu ma bucur ca Filat a inceput sa unifice dreapa intro singura forta si mie mii in cot ca Urechianu Untila sau Pavlicenca au ramas in afara parlamentului pentru mine principalul sa nu fie comunism.

 14. Toata stima si respectul, pentru acest articol… adevarul e dureros, dar asa e… „harbuzarii” vad ca iar comenteaza si p-aci…nu stiu cum Dstr, dar eu cand vad conducerea PLDM, nu ma pot gandi ca ei is partid… mai degraba Club:) Vrem alegeri repetate, si fara de actorii politici actuali, pe Ghimpu il lasam 🙂

 15. Frustrati si ratatii din politica moldoveneascasa se uite in oglinda si vor vedea cine e vinovat de esecul din 28 noiembrie. Si Sturza, si Botan, si acelasi Taranu au spus clar ca mandatele obtinute de PLDM e meritul acestei echipe.

 16. Este si asta un punct de vedere – „atentie la Filat, sa nu si-o ia in cap”.
  Dar nu-l vad pe Filat mai rau decat voronin. Seful PCRM e vinovat de moartea si maltratarea tinerilor de anul trecut. Acest voronin a dus la tensionarea relatiilor cu vecinii, a injurat romanii in fel si chip, a expulzat ambasadorul roman pentru motive inchipuite, a introdus vize pentru cetatenii romani, a dat foc la declaratia de independenta, etc.
  Romanii (oriunde or fi ei) au problema ca nu sunt uniti si prefera mai curand sa moara capra vecinului decat sa lucreze impreuna sa ajunga sa aiba 10 capre fiecare.
  Pe deoparte nu poti bate toba unirii, dar sa critici vehement pe cei care totusi au reparat mai multe greseli facute de comunisti: in prima hotarare de guvern au scos vizele pt cetatenii romani, au demontat gardul de sarma ghimpata de pe Prut, au avut o gramada de intalniri cu oficialii romani, au obtinut semnarea unei multimi de intelegeri cu Romania (inclusiv tratatul de mic trafic la frontiera) si declara ferm ca vorbesc romaneste… Da, s-ar putea face mai mult, dar numai in conditiile in care peste 50% din populatie n-ar mai vota PCRM sau PD…
  Iar problema la refacerea AIE o reprezinta PD (care e impotriva valorilor nationale si istoriei adevarate) si nu PDLM.

 17. Iata ce debiteaza si Urecheanu. Va spun in cunostinta de cauza ca AMN a fost rupt din cauza aceluiasi Urechean. E invinovatit doar Filat ca a rupt AMN-ul, dar unii primari AMN, cum ar fi cel de LOZOVA de pilda, au fost atrasi si de PL. CAT a luat insa PL la Lozova la 28 noiembrie? Verificati, si veti vedea ca de doua ori mai putin decat la 29 iulie! Cine e de vina? Doana pavlicenco va striga ca acelasi Filat!

  Urechean: Alegerile – falsificate; AMN încă poate ajunge în Parlament!
  Liderul Alianței „Moldova Noastră”, Serafim Urechean, crede că alegerile au fost falsificate și că, în urma renumărării voturilor, AMN ar putea accede în Parlament.

  „Toate rapoartele, sondajele și exit-pollurile au creat condiții pentru falsificarea alegerilor. Nu cred că aceste alegeri nu au fost falsificate. Susțin renumărarea voturilor!”. Declarația a fost făcută de liderul AMN, în cadrul emisiunii „Preamoi razgovor”, la Jurnal TV.

  Mai mult decât atât, Urechean crede că după ce astăzi Curtea Constituțională a dispus renumărarea voturilor exprimate la alegerile din 28 noiembrie, structura viitorului Parlamentului s-ar putea schimba considerabil.

  „Nu exclud că AMN va nimeri în Parlament după renumărarea voturilor”, a declarat Urechean.

  De menționat că imediat după alegeri, Urechean a criticat dur cele două exit-poll-uri, declarând că acestea au fost folosite de către „șarlatani”, pentru falsificarea alegerilor.

  Amintim că la alegerile din 28 noiembrie, AMN a acumulat doar 2% dintre voturile alegătorilor și asta în pofida faptului că Urechean asigura anterior că, potrivit sondajelor interne ale partidului, AMN urma să obțină circa 10% în urma alegerilor.

 18. Pentru oghele sovietice:
  De ce nu atacati articolul or cel putin un aliniat din el cu argumente si analize personale? Tot ce faceti, atacati persoana, „aparand” idolii vostri de lemn carora va inchinati.
  Sunteti slabi, ignoranti si lasi. Sunteti sclavi.

 19. Dna Pavlicenco exagereaza! Chiar nu apara PLD valorile nationale? Tustrei fruntasii PLD se considera romani si pledeaza pt predarea istoriei romanilor!

 20. Bietul Urechian nu poate sa-si revina dupa socul rezultatelor. Nu e capabil sa recunoasca vina esecului.
  Acest kolhoznik-aparatchik-statalist care vorbeste „limbaluistefancelmare” a distrus AMN nu fara ajutorul mentului Standartenführer Untroizer.

 21. pt luca
  Pe cine etichetzi totusi in halul asta: Sunteti slabi, ignoranti si lasi. Sunteti sclavi.

 22. pt Nina Gonta
  Trebuie sa aratam totusi cu totii ca avem bun simt! Dna Pavlicenco are tot drepta sa scrie ce crede!

 23. Jerzy Buzek afirma diplomatic ceea ce poate afirma in virtutea functiei si mandatului sau, apropo de comunisti. Dar ( pentru ca exista un mare dar) Parlamentul European este compus, in principal, din trei grupuri politice care dicteaza politica comunitara si dau demnitarii organismelor care conduc activitatea UE: grupul popular ( conservator si crestin democrat ), grupul socialist si grupul liberal. Sa fie clar pentru moldoveni: cata vreme puterea si opozitia din spectrul politic al RM nu va fi formata, in principal, din cele trei grupuri parlamentare mai sus amintite, RM nu va pupa admiterea in UE. Asa a fost si in Romania si in Bulgaria si in Polonia si peste tot… unde s-a fortat crearea acestor grupuri parlamentare. Daca nu veti intelege lucrul acesta veti mai alerga o tura… si inca o tura… si inca o tura… la nesfarsit. Berbecii moldoveni voteaza cum le trece prin cap. Viata politica este dominata de cine nu trebuie si este perturbata de o puzderie de partidulete care fiinteaza doar pentru a se afla in treaba si a incurca lumea. Nu-i nimic! Ei, europenii, nu se grabesc. Au tot timpul din lume… Nu stiu cata vreme mai au moldovenii… Inca nu am vazut un alt popor care sa aiba atata talent de asi da mereu cu stangul in dreptul si a-si face praf viitorul. Degeaba s-a suparat Voronin ca vacaru pe sat. Barosso stie ce spune…

 24. …in regim comunist noi mai puteam exista, acum, sub liberal-democrati, nu prea… – esenta Vitaliei Pavlicenco. Eu am votat PL. Daca puteam, votam si PLDM. Alianta se va reface, dar anume aceasta dnei Pavlicenco nu-i place. Mai mult decat ura si invidie nu aveti in suflet. Pacat.

 25. Imi imaginam ca votantii PNL sunt oameni verticali. Dna Pavlicenco insa considera altfel, adica iiii crede de fricosi:
  „Am spus ca votantii PNL nu aveau sa spuna deschis ca vor fi votat pentru un PNL aflat in opozitie, al carui presedinte (adica persoana mea, trecuta la categoria “Rebelul anului”, cu alti trei candidati in revista VIP) l-a criticat dur pe Filat si partidul sau pe parcursul unui an si ceva”.

  Dna Pavlicenco se refera la MAE, cand vorbeste deun partid satelit al PLD? Oare nu vroia MAE sa mearga impreuna cu PL in alegeri? Un articol cu multe exagerari si acuze nefondate a scris dna Pavlicenco!

 26. Pt Dumitru

  Vrei probe de orez si sapun? Intreabati lumea, au venit cu masini intregi, m-a sunat lumea de la Anenii-Noi, iar oamenii din sate intrebau – voi ce ne dati, ca Filat ne-a dat orez si sapun. Astea sunt voturile lui Filat? Sprijiniti faradelegea? Si-atunci – cine sunteti voi – ca si Filat – niste comunisti pretinsi de pe dreapta. Atit. Niste amariti fara obiectivitate.

 27. Pt Ilie

  Simplu. Nu meriti nici un raspuns.

 28. Pt VV

  Nu speculati. Membrii PNL sunt verticali. Dar au suferit si ei de la liberal-democrati in egala masura ca si de la comunisti. Votantii PNL sint cei mai verticali, dar sint cei care au suferit cel mai mult si inca nu sint siguri ca nu pot fi persecutati in continuare de liberal-democrati, de aceea, intrebati pt cine au votat, e posibil ca nu toti sa recunoasca, pentru ca nu se pun cu nebunii, nu au increderea ca cei care fac exit-poll nu vor merge sa raporteze „unde trebuie”. De ce si care KGB a cercetat lista candidatilor, incit factorii PLDM sa ii ia la bani marunti pe candidatii PNL, care lucreaza in sectotul bugetar si sa ii forteze sa plece de pe lista PNL? Va veni timpul cind satrapii liberal-democrati nu vor fi la putere acolo unde i-au batut si ei vor iesi la conferinta de presa. Eu nu-i pot proteja. Noi am facut o gramada de conferinte de presa si nici o reactie. Nu functioneaza nici statul, nici justitia.

 29. Pt NINA GONTA

  Atita timp cit nu-ti dai numele adevarat ca sa te pot chema in judecata cind ma denigrezi, nu vei mai posta aici. Daca esti convinsa ca spui adevar, prezinta-ti numele, eu te voi chema in judecata si vei demonstra acolo ce ascund eu. Pentru ca eu nu ascund nimic, nu am avut in viata mea nici o cooperare cu nici un serviciu secret, iar Ala Mindicanu, o alta podoaba, care are ea probleme cu constiinta si colaborarile dubioase din trecut, si-a cerut scuze de la mine pentru instigarea Lidiei Istrati impotriva mea. Mai mult nu tolerez prostii si calomnii, Mergi pe alte bloguri daca nu-ti faci cunoscute identitatea si adresa unde te pot chema in judecata. Atit. Am si eu limite la rabdarea in fata idioatelor si nulitatilor obraznice.

 30. Pt VV

  Curioasa aparare a valorilor nationale de catre PLDM cu soldati pe 9 mai pe Piata Rosie si cu flori pe 22 iunie la Memorialul soldaturlui rus… Sa ma lasati in pace cu acest Filat prorus, intrebati-i ce cred despre el cei plecati din PLDM… Un fariseu cum nu exista, care a imbracat masca europeana, pentru a ascunde orientarea si dependenta de Moscova, impreuna cu feciorasul lui Lucinschi si deptuatul Petru Vlah, nr.30 din Gagauzia, care opteaza pentru federalizarea RM si limba rusa ca limba a doua de stat…

 31. Pt ciprian

  Imi pare rau ca nu se intelege un lucru. Comunistii si Voronin sunt foarte rai, de neadmis. Dar de ce trebuie sa se asemenea in comportament cu ei PLDM-istii? Imi puteti explica s ainteleg? Ce ne doare pe noi, cei de la PNL, daca ne persecuta PCRM sau PLDM? Oare nu e clar chiar ca atunci cind o fac cei pentru care ai chemat sa voteze e mai dureros? Ce obligatii are PCRM fata de PNL? Nu are. Ce obligatii are PNL fata de PCRM? sa ii critice si am facut-o cit au fost la putere. Acum la putere au fost si mai sunt PLDM, care nu au tras la raspundere PCRM, dar care care ne-au persecutat pe noi, oamenii d ela PNL, intreg anul. Deci – e clar sau nu? E clar ca PLDM a furat alegerile prin tertipuri murdare comuniste?

 32. Doamna VP, dupa spusele Dvs. nu va plac comunistii, dar sa inteleg ca nu va convin nici partidele din AIE, adica toate partidele, care au acces in parlament.
  Si ce se poate de inteles din articolele, pe care le postati? Care ar fi alianta potrivita in viziunea Dvs.? Nici unii, dar si nici altii nu sunt buni in viziunea Dvs., dar si PNL-ul nu e prea „bun” in viziunea alegatorilor…
  Nu vad lucrul efectuat de partidul Dvs. 0,6%… Numai atat ati reusit, umbland din casa in casa rot promovand unirea si nici nu va salvat acel fapt, ca ati fost pe lista primii… Dar puteti sa propuneti concret vre-o solutie in cazul dat pentru RM? Si cine in viziunea Dvs. sunt corecti?
  …. ca stiti zicala aia (imi cerscuze),…
  п….ть не мешки таскать.

 33. Pt Moldovean

  Nu club, astia de la PLDM sint o gasca de obraznicaturi banditesti, in crestere si consolidare a muschilor.

 34. Doamna Pavlicenco trebuie sa va pastrati calmul…eu nu cred ca a spus cineva ca e normal sa se dea mita electorala intr-o campanie insa eu va intreb inca o data…ce faceti daca de maine se inchid Jurnal TV,Publika TV,consulatele de la Balti,Cahul,Ungheni,se ridica din nou sarma la Prut,se baga din nou vize pentru romani…ce faceti?…cum puteti compara ceea ce au facut comunistii impotriva Romaniei cu sapunul si orezul?…vreti justitie corecta,pai intr-un an cu jumatate de tara care voteaza in draci comunistii ce sa schimbi?,cu un vot etnic in care rusofonii sunt in stare sa sara in fantana pentru comunisti,ce poti face?,in Romania,membru UE si NATO,dupa 20 de ani de democratie mai veritabila decat in R.Moldova si justitia tot e corupta si ineficienta…si va mai spun ceva,cat timp va fi lupta asta intre comunisti si democrati partidele mici,ori de pe dreapta ori de pe stanga nu vor avea nici o sansa sa intre in parlament,rusofonii si moldovenii rusificati trebuie integrati in societate fiindca ceea ce se intampla acum e un dezastru si exista premisa izbucnirii unui razboi civil…

 35. Pt natalia

  Sa vedem ce va spune renumararea voturilor. Nu mai dorim ce a fost, sa il vedem pe Filat cumparind voturi cu orez, sapun, 50 de lei si votca. PLDM si MAE au fost votati de oameni imbatati cu buna stiinta. Desigur, nu in totalitate, insa aceste metode ne repugna. De aceea nu tacem si cu consideram ca Filat ar trebui sa aiba libertatea sa se comporte asa cum s-a comportat in anul care a trecut si in alegeri. Nici unul nu au iesit la dezbateri, numai prin tufari. Niste nulitati si mediocritati mafiote cu bani murdari.

 36. Pt mugur

  Stati linistit ca 1000 de vizitatori ai blogului meu nu fac revolutie antiPLDM in Moldova. Dar chiar si astia de la Publika, Seva si Bogdan, nu intelegeau – cum poate Jurnal TV sa piseze in PD atita timp, cu Mocanu, dupa care Val Butnaru sa faca demonstratii si mitinguri de ce PD nu merge cu PLDM in alianta. Pai, daca e rau, daca il are pe Plahotniuc, la ce va mai trebuie PD-ul? Conduceti singuri, eventual cu PL-ul, ori incercati sa ii abandoneze comunistii pecei de la PD si sa faca o alianta PCRM si PLDM, va fi 42 plus 32 si, iata, o guvernare verde-rosie ca steagul transnistrean, unde a fost Filat la fotbal si unde Sevciuc e „bun baiat” si „darnic”, nu?

 37. Dna Pavlicenco,

  Atunci când etichetați toți membrii PLDM faceți păcate. Mari păcate.
  Sper sa va cheme și Filat in judecata pentru denigrare asa cum o chemați pe ‘nina gonta’.

  Chiar nu înțeleg cum poți in articol sa bârfești speculând cu informația lui Voronin/Rosca ca mai apoi imediat mai jos in comentarii sa-l înveți a trai pe altcineva care procedează similar dar contra ta.

  Logica asta de femeie nu are explicatie.

 38. Rolul stingei este de-a distruge Partidele de Dreapta. Rolul dreptei neparlamentare este de a se subordona Dreptei Parlamentare. Eu consider ca cu Stinga trebuie de luptat cinstit, dar daca nu se poate atunci oricum. Cea ca PNL nu poate lua puterea de la stinga a decis sa distruga Dreapta. Pentru a lua puterea de la Dreapta Parlamentara trebuie cel putin sa demonstrati ca cel putin un mandat sinteti in stare de-a chistiga de la Extrema stinga. Eaceti o politica ca PNL ro. Intariti stinga si distrugeti Dreapta fragila. Electoratul va sanctionat o data si asteptativa a doua oara zero mandate. Schimbati doctrina politica, nu contra dreptei dar contra stingei comuniste.

 39. in acest articol vad doar….invidie si dorinta de putere!!! Poate nui curat Filat 100%, dar totusi multe sau facut in acest, si IAE trebuie refacuta…dar dumneavostra va purtati mai urat ca PD, cand atacati partidele care au aceealeasi valori nationale, pe care dumneavoastra „ca shi cum le avetzi”

 40. Imi aduc aminte ,cum ceva timp in urma liderul PPCD, I Rosca lupta crincen, impotriva liderului PFD,V.Matei pina la scos pe aceste din joc.Ce nu au impartit ei?ideile,alegatorii,banii? Cimp politic in Moldova exista pentru toti.Acesta e democratie adevarata.Mi-e scirba sa vad,cum luptati impotriva altor partide democratice,poate sint mai putin nationaliste,dar totus,is ale noastre,Cistigati-va alegatorii prin ideile Voastre,programele PNL,lideri carizmatici! Nu luptati cu Filat,Ghimpu s.a..Ca noi astazi lam votat pe Ghimpu,iar la alegerile viitoare poate votam PNL Cine o sa voteze razboinicii si invidiosii. Iar cei adunati astazi:Rosca,Plesca,Plugaru,Andronic,Turcan sint ostasi adevarati,generali,colonei in rezerva,numai ca scosi din lupta de maria sa Alegatorul.Ce mai pot face ei?Numai un bloc nou,cel al „perdantilor”.Cred ca nu veti intra in gasca lor?Un saludo.

 41. straniu , un partid pretins unionist cu Romania si uite ce lupta crincena cu acentul roman Kant 🙂

 42. MAE+PpNT+AMN+PNL

  o rugaminte nu mai participati la legeri pentru ca 50% din voturi oferite voua pleaca la partidele social-democrate! aderati la PL si PLDM ! nu cereti blocuri pur si simplu aderati sau nu mai participati la alegeri !! electoratul de dreapta trebue sa coaguleze untr-o forta unica !

 43. Mare timpenie se mai intimimple in societatea noastra si nimeni nu incearca sa spuna cine-i de vina si de unde totul sa inceput.
  Dar s-a inceput situatia dramatica din 2000, cind deputatii pcrm si ppcd au transformat tara din una prezidentiala in .. parlamentara si presedintele se alege cu 3/5 din voturile deputatilor. Daca nu erau alegeri parlamentare anticipate in 2001 apoi situatia cu salariile bugetarilor si pensiile pina in 2002 se solutiona pozitiv. Comunistii au stiut ca anume atunci , cind existau multe probleme, era necesar de petrecut alegeri anticipate.
  In 2005 comunistii din nou au venit la guvernare prin metode murdare, l-au obligat pe Rosca sa voteze candidatura la presedinte in caz contrar i-l lipseste pe liderul ppcd de avere si i-l pune la puscarie.
  Ce s-a intimplat mai apoi cu Amn socot ca anume liderii formatiunii sunt de vina, dezbinarea ce a avut loc, plecare lui Untila si Colesnic a demarat procesul de discompunere a formatiune. Cred ca nu e momentul sa invinuim liderii altor partide pentru trecerea activistilor de la AMn la partidele liberale.
  In campania electorala s-a simtit convingator ca liderii PD pregatesc o „surpriza”, dar , Mare este Dumnezeu, fara pedeapsa nu vor raminea.
  Referitor la dna Pavlicenco – din pozitia Dei multi alegatori nu au iesit la referendumul din 5 septembrie. Si la alegerile parlamentare partidele mici *fara nici o sansa” le-au cadonat la pcrm cel putin 2 mandate…… iata undei toata buba.

 44. Doamna Pavlicenco, AIE nu se reface si din cauza unor partide ca PNL, PPCD, PPR, MAE, si multe alte partidute, si candidati independenti care au stiut ca nu vor intra in Parlament dar nu au facut decit se se promoveze. Asta e culmea democratiei din pacate. In loc sa sustineti civic refacerea AIE, loviti in PLDM. NU ca as simpatiza acest partid, dar acum avem nevoie de unitate.

 45. Stimata doamna lasativa de politica ca nu va pricepeti nicio iota. Faceti parte din aceeasi categori de mumii si strigoi politici precum Rosca, Andronic etc. Lasati politica si faceti-va de exemplu… analist politic, ca e la moda. Spre nefericirea dvs nu intrati in primul esalon din breasla: Botan, Chirtoaca, Barbarosie… In schimb treceti testul pentru a face parte din echipa de „majorete” impreuna cu Gurau, Tirdea si restul incepatorilor cu care puteti face ceva „valuri” in pahar. Recunoasteti ca nu e cel mai crud destin. Se maninca si aici o bucata de piine. La Chisinau e destula presa iar opiniile dvs exotice ar amuza peisajul. Si inca ceva: sunt roman si visez la o Romanie „rotunda” vorba lui Neagu Gjuvara, dar modul in care dvs promovati ideia unirii discrediteaza si defaimeaza esenta si provoaca dezgust. Chiar credeati ca reusiti sa-i „cumparati” pe unionisti ca Voronin pe nostalgicii dupa URSS??? Pentru a va convinge de cele spuse reflectati asupra rezultatului obtinut la alegeri. N-as vota pentru dvs chiar daca a-ti fi ultimul si singurul politician care se crede ca e roman, care vrea Unirea cu patria mama si integrarea in UE. Slava domnului ca in politica moldoveneasca exista minti mai luminate ca dvs. , Amin si vesnica pomenire!!!

 46. Canibalismul provocat de sovietici în Basarabia

  Este binecunoscut faptul, ca foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor si actiunilor regimului sovietic. Oricat s-a straduit istoriografia comunista sa dea vina pe o consecinta a fascismului si a „secetei din 1945 – 1946”, n-a izbutit sa justifice politica antinationala si antiumana a regimului stalinist in asa numita Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca.

  „Toti au murit”!
  In 1947, cand de acum mureau de foame zeci de mii de basarabeni, industria alimentara din RSSM a depasit planul anului 1946 la fabricarea untului cu 33,2 la suta, a uleiului – cu 39,5, a carnii – cu 32,5, a conservelor – cu 101,9 procente. Acest lucru il aflam din sursa oficiala – gazeta „Moldova Socialista” din 28 ianuarie 1947. Este evident, ca aceste produse alimentare proveneau din productia sechestrata de la tarani si se exporta in URSS in timp ce producatorii din Moldova mureau de foame.
  Cu regret, ceea ce vreau sa va prezint depaseste cu usurinta orice film de groaza. Anul 1947. Canibalism in socialism. La dispozitia cititorului punem cateva documente extrase dintr-un dosar al Procuraturii RSSM din acel an. Toate documentele acestui dosar poarta mentiunea: SECRET si STRICT SECRET (sursa: Arhiva Nationala a RM, Fond.3085, inv. 1, dosar 129).
  Canibalismul in RSSM era un secret de stat. Era categoric interzis de a vorbi sau scrie despre cruzimea NKVD-istilor si a activistilor sovietici care luau toate rezervele de hrana ale bastinasilor, maturandu-le podurile…Nu veti gasi nici o gazeta sau revista sovietica din acei ani , in care sa se mentioneze, cel putin statistic cazurile multiple de canibalism. Secretul de stat era pastrat cu strictete. Nu voi face un comentariu pentru documentele care le pun la dispozitia Dvs., stimati cititori, subiectul fiind prea pe intelesul fiecaruia si sa ne fereasca Bunul Dumnezeu de cele ce veti citi mai jos.

  Este destul de dificil de vorbit despre canibalism. Cu atat mai mult despre canibalism in Basarabia, in estul Europei. Nu in Africa si nici in Amazonia, ci la Chisinau, Orhei, Balti, Cahul etc. E foarte greu de imaginat ca in aceasta provincie romaneasca (lasata rusilor in 1940 fara nici un foc de arma, reintoarsa de Maresalul Ion Antonescu pentru o scurta perioada din 1941 pana in 1944 si reocupata de sovietici in acelasi an), existau case „sigilate”, pe ele fiind afisata inscriptia „Toti au murit”. E foarte greu de imaginat ca in aceasta parte a Moldovei copiii erau vanati pe strazi, adusi in case, omorati si mancati…

  STRICT SECRET
  009-24
  13.II.47
  Procurorului General al URSS, tov. Gorsenin C.P.
  Raport special „Despre situatia grea a populatiei din RSS Moldoveneasca”

  Prin prezentul, consider de datoria mea sa va informez despre urmatoarele:
  Din cauza secetei si a neroadei, in Republica s-au creat conditii extrem de dificile privind situatia alimentara, care au adus complicatii populatiei, indeosebi de la sate, in consecinta – imbolnaviri de distrofie in masa, cresterea mortalitatii si a cazurilor de canibalism.
  Din informatia netotalizata, pana la 5 februarie 1947 in Republica s-au inregistrat 213.000 bolnavi de distrofie, dintre care copii de varsta pina la 4 ani – 39.000, de la 4 la 14 ani – 33.000 oameni. Au fost instalate 14.000 paturi in baraci temporare. in total au decedat 9.000 oameni.
  Numarul bolnavilor si al decedatilor creste din zi in zi. De exemplu , de la 1 februarie pana la 5 februarie, numarul bolnavilor de distrofie a crescut cu 24.000 de oameni, in aceste cinci zile au decedat 2.000 oameni.
  Au fost depistate 34 cazuri de canibalism (certificatele cu descrierea amanuntita se anexeaza). Republica a primit un ajutor considerabil din partea guvernului URSS.
  Au fost date dispozitii procurorilor judeteni, orasenesti si raionali de a controla cum a fost impartit acest ajutor destinatarilor.
  tinand cont de situatia creata in Republica, din zi in zi creste criminalitatea: banditismul, furturile, omorurile s.a.

  Toti procurorii au primit dispozitii pentru a activiza lucrul cu crimele nedescoperite. Drept consecinta a situatiei, s-au supraincarcat inchisorile si celulele de arest preventiv ale militiei.
  La 6 februarie 1947 a fost adoptata o hotarare a Biroului CC al PC (b)M, in care se mentioneaza cresterea criminalitatii in legatura cu problema alimentara si au fost preconizate masuri de acordare a ajutorului organelor MAI din partea organelor de partid si sovietice si chiar a populatiei pentru aparare si pentru intensificarea luptei cu criminalitatea.
  Aceste lucruri am avut de relatat. Anexa pe 6 file.
  Procurorul RSS Moldovenesti
  consilier judiciar de Stat
  Colesnic.

  Certificat despre cazuri de canibalism in Republica catre 10 februarie 1947

  Judetul Chisinau
  1. La 23 decembrie, anul 1946, locuitorii satului Milestii Mici, raionul Chisinau, Stici Eudochia Constantinovna, nascuta in 1910, moldoveanca, si Popov Vera Ivanovna, nascuta in 1914, moldoveanca, in complicitate au taiat si intrebuintat ca hrana pe fiica lui Stici, Stici Maria Petrovna, in varsta de 10 ani. Au avut intentia de a o taia pentru acest scop si pe fiica lui Popov, iar apoi pe a doua fiica a lui Stici – Nina, de 14 ani, dar ultima a fugit din casa. Stici si Popov sunt bolnave de distrofie.
  2. La 17 ianuarie, anul 1947, in satul Caracui, raionul Kotovsk, taranca saraca Svet E.E. a plecat la punctul de repartizare a produselor lasand acasa copiii: Serghei de 11 ani, Maria, de 8 ani, Vasile de 5 ani si Vasilisa de 2 ani. in lipsa mamei, fiul mai mare, Serghei, a omorat-o pe sora sa de 2 ani, iar partile moi ale corpului le-a fiert si le-a mincat cu ceilalti copii. Toti copii sunt bolnavi de distrofie de gradul 2 si 3, anterior, ei mancasera carne de pisici si caini.
  3. La 20 ianuarie, anul curent, locuitoarele satului Minjir, raionul Bujor, Magurcean Nina Antonovna si Grincovscaia Axinia Antonovna s-au inteles intre ele si l-au rapit pe baietelul tirsin Denis, de 9 ani, apoi l-au adus acasa la ele, l-au taiat si l-au mancat. Mangurcean N.A. si Gruncovsacia A.A., nascute in 1917 si, respectiv,1925, moldovence, au fost arestate.
  4. La 22 ianuarie 1947, locuitorii satului Milesti, raionul Kotovsk, Scarevnea Stepan Stepanovici, nascut in 1912, moldovean, taran sarac, in complicitate cu sora sa, Graur Anastasia Feodorovna, in varsta de 48 de ani, au omorat-o pe fiica ultimei de 3 anisori, Parascovia, si au mancat-o. Peste citeva zile, cu acelasi scop, Scarevnea a omorat-o pe sora sa, Graur A.F. in ianuarie curent, Scarevnea a adus in casa sa patru cadavre de adolescenti, dintre care unul l-a consumat drept hrana, altul l-a dat lui Scarevnea Vera Antonovna, care locuieste in vecinatate cu el, iar doua cadavre ale unor fetite intre varste de 7-10 ani, le-a taiat in bucati si le-a dus in satul Cigherleni. in afara de acestea, tot la el in casa a fost gasit cadavrul unui adolescent de 14 ani fara cap, maini si picioare, ascuns in soba, fiind invelit cu niste haine. Scarevnea este sanatos fizic, a primit deseori ratie alimentara, pe care, partial, o vindea, Scarevnea a fost arestat.

  5. La 27 ianuarie 1947, locuitorul S. Sofia, raionul Bujor, Cazac Pavel Vasilevici, nascut in 1904, in complicitate cu fiul sau Alexandru, nascut in 1931, si cet. Petruhin – 1933, au invitat in casa lor pe adolescentul Cristea Vascu Horolovici, nascut in 1934, l-au taiat si consumat ca hrana. Cazac a fost arestat.
  6. La 28 ianuarie curent, adolescentul de 15 ani, Romanciuc Semion Gavrilovici, intorcandu-se de la piata din satul Bujor, a hotarat sa innopteze la cunoscutii sai, Romanciuc Ivan Vasilevici, in varsta de 15 ani, si fratele lui Romanciuc Grigore Vasilevici, de 12 ani, care traiau impreuna cu mama lor Romanciuc Maria Dmitrevna, in varsta de 40 ani, taranca saraca. Noaptea, fratii Romanciuc l-au omorat pe Romanciuc Semion si l-au mancat.
  7. La 24 ianuarie curent, locuitorii satului Milestii Mici, judetul Chisinau, Chihai Constantin Alexandrovici, nascut in 1927, taran mijlocas, si Andronache Nadejda Andreevna, nascuta in 1930, au invitat-o in casa lui Andronache pe vecina Petrascu Parascovia Pavlovna, o fetita nascuta in 1940, au taiat-o in bucati cu scopul de a o intrebuinta in hrana. Chihai si Andronache au fost arestati.

  8. La 25 ianuarie curent, locuitorii satucului Tresteni, judetul Chisinau, Caracuian Grigorii Andreevici, nascut in 1903, taran mijlocas, l-a taiat pe fiul sau, Iacob, nascut in 1933, si l-a mincat impreuna cu toata familia. Caracuian a fost arestat.

  Judetul Cahul
  1. La 19 decembrie 1946, in satul Cazaclia, raionul Taraclia, locuitorii Terzinov Ivan Petrovici, Terzinova Parascovia Dmitrievna si Caramanet Elena Ivanovna l-au omorat si l-au mancat pe copilul lui Caramanet, in varsta de 6 luni, si pe fiul lui Pruceanu (membru al sovietului satesc), in varsta de 8 anisori. Familiile Terzinov si Caramanet au fost arestate.
  2. La 23 decembrie 1946, in satul Taraclia, raionul Taraclia, cet. Randopula M.I., nascuta in anul 1919, bulgaroaica saraca, la 21 decembrie 1946 a nascut un copil, iar la 23 decembrie 1946 l-a omorit si l-a mincat. Randopula a fost arestata.
  3in satul Baurci, raionul Congaz, cet. Ialanin Andrei Ivanovici, nascut in 1916, gagauz, cu acordul sotiei sale, la 7 februarie 1947, si-a taiat propria fiica, in varsta de 6 ani, si a mancat-o. Ialanin a fost arestat.

  4. in satul Besalia, raionul Congaz, cet. Topal Elena Petrovna, nascuta in 1922, impreuna cu sora sa, Zinaida Petrovna, nascuta in 1913, la 3 februarie au mancat cadavrul cetatencei Celac Anghelina Cazimirovna.

  5. in satul Besalia, raionul Congaz, cet. Cogan Ilia Grigorievici, nascut in 1921, a intrebuintat pentru prepararea salamului cadavrul lui Gantatova Elena Stepanovna, in varsta de 45 de ani.

  6. in aceeasi localitate, la 26 ianuarie 1947, cet. Ciacu Gheorghii Gheorghievici, nascut in 1912, taran sarac, gagauz, a taiat-o pe fiica sa, nascuta in 1940, si a consumat-o in calitate de mancare. La 28 ianuarie, tot acest individ l-a taiat pe fiul sau, in varsta de 5 ani, o parte din carne a mancat-o, iar alta a incercat s-o vanda la piata dar a fost arestat.

  7. in satul Chiret-Lunga, taranul Colpacci Andrei Constantinovici si sotia sa, la 3 ianuarie, au consumat in alimentatie cadavrul fiului lor, Niil, nascut in 1945, care murise de distrofie; iar la 9 ianuarie, tot ei au mincat cadavrul mamei, Colpacci Feodora, in virsta de 65 de ani; iar la 11 ianuarie l-au taiat pe tatal sau Colpacci Constantin Constantinovici, in varsta de 70 de ani si l-au mancat. Colpacci a fost arestat.

  8. in satul Tomai, la 2 ianuarie, a murit taranul Carabacjac Piotr Petrovici, nascut in 1896. Sotia sa, Carabacjac Maria Dmitrievna, n-a inmormintat cadavrul, ci l-a consumat ca hrana. Carabacjac a fost arestata.

  9. Tot in aceasta localitate, taranul Cimpoies Vladimir Ivanovici, nascut in 1919, si sotia sa, Cimpoies Ana Ivanovna, nascuta in 1923, au mancat cadavrul mamei sale care decedase. Familia Cimpoies a fost internata la spital.

  10. La 20 ianuarie, in satul Besalma, raionul Congaz, la cimitir au fost retinuti gagauzii bastinasi Antonova Maria Vasilievna, Boico Anastasia Haralampievna si Topal Parascovia, care dezgropau cadavre si le taiau in bucati in scopul de a fi intrebuintate ca hrana. Retinutii s-au dovedit a fi distrofici.

  11. in satul Taraclia, raionul Taraclia, adolescentul Poslor Ivan Dmitrievici, in virsta de 13 ani, bulgar, cu acordul mamei sale, Poslor Stepanida, a taiat-o pe sora sa, in varsta de sase anisori, si au intrebuintat-o ca hrana. Poslor a fost arestat.

  12. in satul Cazaclia, raionul Taraclia, cetateanul gagauz Mantanal A.V. n-a inmormintat cadavrele fratelui si sorei sale, ci le-a folosit in alimentatie. Mantanal a fost arestat.

  13. in satul Barceac, raionul Congaz, cet. Drogol G.G., nascut in 1923, moldovean, n-a inmormantat corpul neinsufletit al copilului de 3 ani, ci l-a consumat drept hrana. Drogol a fost arestat.

  14. La 10 ianuarie in satul Taraclia, raionul Baimaclia, de distrofie au murit Cugureanu D.S. si Cugureanu I.S. Sovietul satesc a incredintat inmormintarea acestora Mariei Ichizli si feciorilor acesteia, Dmitri, nascut in 1927, si Alexandru, nascut in 1931. Ichizli Dmitri si Alexandru au ingropat unul din cadavre, iar pe celalat l-au taiat in bucati si l-au adus acasa, unde l-au mancat. Ichizli sunt bolnavi de distrofie.

  15. in satul Vulcanesti, raionul Vulcanesti, cetateanul Anghis Constantin, nascut in 1899, a omorat si consumat ca hrana pe fiica sa de patru ani si pe o fata de 18 ani, Dernilova Nadejda, care anterior lucrase servitoare la ospataria uniunii de consum Vulcanesti.

  16. La 28 ianuarie, in satul Colibas, raionul Vulcanesti, Schianu Ilie si-a omorat propria fiica, Ecaterina, in varsta de 12 ani si a mancat-o.

  Judetul Bender
  1. La 12 ianuarie 1947, in satul Avdarma, raionul Comrat, Iazadji Nadejda, nascuta in 1907, provenita dintr-o familie de culaci, cu ajutorul fiicei sale Elena, nascuta in 1930, au taiat o fetita de sapte ani, Grec A., si au mancat-o. Ambele au fost arestate.

  2. La 25 ianuarie anul curent, in satul Dezgije, raionul Comrat, a murit de slabiciune Topal Evdochia, in virsta de 40 de ani, de etnie gagauza, si cei trei copii ai sai, intre varste de 2-10 ani. Cadavrele au stat in casa cinci zile. Vecina decedatei, Deli Ana, in varsta de 42 de ani, a furat cadavrul fetitei de 2 ani, l-a taiat in bucati si l-a intrebuintat ca hrana.

  3. La 26 ianuarie anul curent, la locuitorul satului Volontirovca Sarov Grigore, nascut in anul 1929, care este foarte sarac, a venit o fetita de 11 ani si i-a cerut paine. Sarov si sora sa Sarov Ludmila, nascuta in 1926, au omorit-o pe fata, au taiat-o in bucati si au mancat-o. Fratii Sarov au fost arestati.

  4. La 29 ianuarie, in satul Ursoaia, raionul Causeni, a decedat de subnitritie si slabiciune Bolgaru Agafia. La 20 ianuarie fiicele sale, Bolgaru E.P., nascuta in 1926, si Bolgaru A.P., nascuta in 1931, au taiat de la cadavru partile moi si le-a preparat pentru a fi mincate.

  5. La 23 ianuarie, anul curent, in satul Sadaclia, raionul Roman, Cardarar Ioana, nascuta in 1906, in complicitate cu sora sa, au omorat pe fiul ei de sase ani, l-au taiat in bucati, pe care l-au pus la fiert pentru a fi consumate ca hrana. Cardarar este de nationalitate tiganca. Avere si pamant nu are. Duce un mod de viata nomad. Ca pedeapsa ele au primit 120 kg de indemnizatii alimentare.

  6. La 14 februarie anul curent, Lunga Maria, nascuta in 1912, locuitoare a localitatii Romanovca, judetul Chisinau, vaduva, a taiat cadavrul surorii sale, care decedase la virsta de 12 ani, si a intrebuintat-o in calitate de hrana.

  7. La 10 februarie , in casa lui Serpu Leonid, nascut in anul 1912, originar si locuitor al satului Taraclia, raionul Cainari, a fost depistat cadavrul taiat in bucati al unui copil, Uranda, nascut in 1935, pe care Stepu la 9 februarie curent l-a chemat in casa, l-a omorat si pregatit pentru consumatie.

  Judetul Balti
  La 30 ianuarie anul curent, locuitorii satului Glinjeni, raionul Chiscareni, Marineac Pavel, nascut in anul 1918, a invitat la el acasa pe cetateanca Malarciuc Maria, nascuta in anul 1928, pe care a strangulat-o, a taiat-o in bucati pentru a fi preparata si consumata ca hrana. Marineac si sotia sa sunt bolnavi de distrofie de gradul I. Sotii Marineac au fost arestati.

  Judetul Orhei
  La 13 ianuarie 1947, in satul Furceni, raionul Orhei, a decedat cetateanca tulan Ana. A doua zi, noaptea, vecinul acesteia, Gasper A., nascut in 1899, a intrat in casa decedatei, a taiat de pe cadavru carnea, a adus-o acasa si impreuna cu sotia sa, au fiert-o si au consumat-o drept hrana. Peste cateva zile Gasper a decedat de distrofie.

  Raionul Grigoriopol

  In raionul Grigoriopol (malul stang al Nistrului), in satul Sipca, Bulat Aculina, nascuta in 1910, celibatara, la 24 decembrie 1946, la ora 7 dimineata, l-a taiat in bucati, cu toporul, pe fiul sau de opt ani, apoi l-a fiert si l-a mancat. Bulat a fost arestata. Crima savarsita a recunoscut-o.

  Din informatia acestui certificat rezulta ca pina la 10 februarie 1947, au avut loc 34 cazuri de canibalism.

  Aceste cazuri au loc in toate judetele republicii, in afara de Soroca si unul din raioanele din stanga Nistrului.

  Ancheta privind aceste dosare e realizata de organele MAI, iar in unele cazuri, de anchetatorii Procuraturii.

  Conform dispozitiei Ministerului Afacerilor Interne al RSS Moldovenesti, toti cei invinuiti de canibalism vor fi excortati in orasul Chisinau, in inchisoarea nr. 2. Pe multe dosare, ancheta s-a incheiat, dar, din cauza ca multi invinuiti sunt bolnavi de distrofie in forma acuta, nu avem posibilitatea de a-i excorta in inchisoare, fapt care retine trimiterea lor in judecata in sedinte inchise ale Judecatoriei Supreme a RSSM. La 11.02.1947 primele trei dosare au fost trimise spre examinare Judecatoriei Supreme.

  Procurorul adjunct al RSSM pentru dosare speciale, Consilier judiciar de stat, clasa III (semnat)
  Drugobitki
  12 februarie 1947

  Foametea care s-a abatut asupra Basarabiei odata cu venirea armatei rosii si a puterii sovietice a fost una dintre cele mai ingrozitoare pagini din istoria basarabenilor. Numarul mortilor si al distroficilor crestea necontenit. Conform datelor colectate de organele de ocrotire a sanatatii, daca la 25 decembrie 1946 erau inregistrati in RSSM 53 mii de bolnavi de distrofie, apoi la 1 februarie 1947 numarul lor crescuse pana la 190 mii.

  In timpul foametei din anii 1945 – 1947 in RSSM au decedat, doar din motive de subalimentatie, peste 200 mii de oameni…

 47. Stimată doamnă, tare mă tem că având această atitudine faţă de eventuala reunire a forţelor democratice, aşa şubrede cum sunt ele acuma, nu faceţi altceva decât să daţi gratuit apă la moara hodorogită de desfrâu ideologic a pcrm şi a lui Voronin, inclusiv, care atâta aşteaptă: o cât de mică fisură pentru a grohăi iar pe ruseşte şi pe „maldavineşti” despre „statalitate”, „edinstvo”, „proletariat mondial” şi multe altele! Adică, ce-aţi vrea? O alianţă mizerabilă între Lupu şi bătrâna cutră stalinistă Voronin sau un grup pro-european care ar deschide mult Basarabia spre vest?! Parcă prin campania electorală eraţi pentru unirea cu România acum, ce-aţi făcut? Aţi schimbat macazul spre răsărit?! Pentru că formula păguboasă Lupu-Voronin ar însemna cedarea gratuită a R.M. nesătulei Rusii care şi-ar vrea din nou teritoriile independente acum în propria stână colhoznică! Chiar asta doriţi şi dv., stimată doamnă?

 48. Asa a fost dintodeauna cind stapinii de casa se cearta oaspetii se fac stapini pe casa. Acum ca nici odata avem nevoie ca noi bastinasii sa fim uniti iar noi ce facem (nui exceptie si d. Pavlicenco) ne mincam ca ciinii. Acum ca niciodata exista riscul sa fim din nou sub calcaiul Rusiei imperialiste. si de ce marog Voronin a putut sa uneasca mai multe forte creiind acest monstru PCRM iar acelas Filat sau altul nu unifica dreapta pentru a putea riposta urgiei rosii. de fapt a incercat in 2005 Urechianu dar imediat dupa alegeri au fugit toti ca sobolanii. Una este clar sau nou moldovenii vom fi uniti si cuvintul nostru va avea putere sau ne mincam mai departe ca ciinii sub talpa rusului Ivan.

 49. noi nu avem de ales,deci alegem din doua rele pe cea mai putin rea.asta e realitatea.

 50. D cite alegeri mai doriti? Ati vazut ca nu ati reusit o data, a doua oara. De ce sa credeti ca ceti reusi inca o data? Eu sunt sigur ca in urmatotul parlament in cazul alegerilor anticipate vor fi aceliasi partide. Iar partidele extraparlamentare vor obtine si mai putine procente. Vrabia malai viseaza, iar daca vrabia e suparata pe toata lumea visurile se transforma in cosmaruri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *