De ce nu se reface Alianta?

De ce se formeaza atit de greu alianta proeuropeana? Si ce va fi, in definitiv? La drept vorbind, nimeni nu a crezut, presupun, ca va fi chiar atit de anevoioasa refacerea AIE. Imi amintesc, seara, cind au fost anuntate rezultatele exit-poll-ului, “napolenul verde” deja isi savura, la sediul PLDM, superioritatea fata de toti, inclusiv fata de comunisti. Dar nu a fost sa fie, pentru ca nimic din ce e artificial nu rezista. Ba chiar am spune ca s-a vazut, destul de repede, ca minciuna iese la suprafata. Voi aduce citeva argumente si voi arata ce cred eu despre actuala situatie. Anatol Taranu a confirmat ce spusesem anterior – acum refacerea AIE depinde de Filat. Are voturi, dar, ca in bancul cela – la ce ii folosesc? Nu-i folosesc, pentru ca le-a cistigat pe cale oneroasa.

Asa cum am vazut, nu s-a reusit “ajustarea” rezultatelor PLDM-ului la rezultatele “exit-poll-ului” lui Vasile Dincu. Ca presedinte al PNL, care a avut mesajul Unirii cu Romania in campania electorala (si va promova continuu acest mesaj), am spus simbata, cind CEC-ul ne-a adunat in preziua alegerilor, ca acest exit-poll va fi o incercare de masluire a alegerilor. Am spus ca votantii PNL nu aveau sa spuna deschis ca vor fi votat pentru un PNL aflat in opozitie, al carui presedinte (adica persoana mea, trecuta la categoria “Rebelul anului”, cu alti trei candidati in revista VIP) l-a criticat dur pe Filat si partidul sau pe parcursul unui an si ceva. Asa este la noi – oamenii inca au frica in maduva oaselor si pot spune, fara temere, doar ca au votat partide aflate la putere sau pe comunisti, ultimul partid, odios, reusind sa-si creeze atasamente puternice in anii cit a impartit societatea in “ai nostri” si “ceilalti”. Iata ca astazi, cind Curtea Constitutionala a dispus renumararea voturilor (presupunerea fiind o falsificare in favoarea PLDM), si Serafim Urecheanu, si Dumitru Ciubasenco, si Nicolae Chirtoaca (pe care i-am ascultat la Jurnal TV) au vorbit “altfel” despre “fraudarea” alegerilor, adica si-au dat slobod la gura. Sint sigura de ceea ce ni s-a spus si noua – ca s-au furat voturi si de la PNL. As intreba doar de ce au fost dati unii saci, in care s-au desertat buletine de vot din urnele pline, in cabinetul „presedintelui de comisie”, in loc sa fie sacul plin pus alaturi de urna?

Il ascultam pe autosuficientul Sleahtitchi, pretinzind “probe” ale falsificarii alegerilor, cind Ciubasenco invoca unele cazuri de maltratare si de agresare fizica din partea unor politisti ce ii insoteau pe agitatorii de la partidul ce controleaza MAI. Pai sa va spun eu cum un presedinte de raion peledemist l-a batut in cabinetul sau pe un candidat penelist pentru Parlament, inca si invalid din copilarie, medic de profesie, care nu a vrut sa mearga la politie pentru probe doar pentru ca nu crede in institutiile acestui stat. Nici eu nu cred si nu i-am putut oferi garantii de protectie. Nu mai spun de alte agresari, batai, intimidari sa se retraga ai nostri candidati de pe lista PNL etc. In asemenea conditii, cind, sub regim liberal, a devenit mai dihai decit sub comunisti, dar nu poti tipa prea tare, pentru ca “ai putea favoriza revenirea Bau-Baul-ui rosu” – intreb: acestea se numesc alegeri democratice?

Ca nu functionau institutiile statului sub comunisti – stiam, dar ca ele nu functioneaza sub furer liberal-democrat e mai greu de inteles. Iar noi, PNL, ca partid extraparlamentar, am ramas intre frica de comunisti si “preocuparea” sa cistige, totusi, „democratii”, care sunt, precum ne-am convins pe propria piele, mai obraznici decit comunistii.

Repet: PLDM-ul este un partid imoral, treucar, clientelar, care nu se deosebeste de PCRM. De accea se si simte o rezistenta generala din dreapta si din stinga impotriva-i. Si PLDM deja constientizeaza acest lucru. Este un PDAM-2, care se va prabusi, pentru ca nu stie ce inseamna morala minima in politica. Si care a fost votat de o Moldova imbatata cu buna stiinta, cumparata cu orez, sapun, 50 plus 50 de lei pentru vot – inainte si dupa, plus camasi, halate, parfumuri si … lumea ne tot adauga din pomenile oferite de PLDM. Acest partid si un satelit al sau au compromis caracterul democratic si loial al alegerilor, este adevarat acum ca unul are probleme cu partenerii, iar altul s-a pomenit debarcat, cu toata gramada de bani cheltuita.

In acest sens, imi apare ideea ca dispunerea renumararii voturilor (decizie pe care nu am presupus-o) poate fi considerata drept o sfidare de catre premierul rasinfumurat. Si daca s eva gasi ca PLDM si-a luat neonest vreo doua mandate, va fi o pata pe acest partid obraznic. Si judecatorii de la CC au vrut, probabil, sa ii demonstreze ca nu mai controleaza el si Curtea Constitutionala (de alte Comisii si Curti nu spunem…).

Cred ca renumararea, utila in sine, va fi o tragere de timp pina isi mai masoara puterile cele trei grupari de presiune politico-economica din R.Moldova – gruparile “celor trei Vlazi” – gruparea lui Valoghea Voronin, a lui Vlad Filat si a lui Vlad Plahotniuc. Dupa impingerea comunistilor in opozitie, a ramas un vid oligarhic si acum s-au inclestat clanul mai vechi, care sta in spatele PD, cu clanul care vrea sa capete teren, care sta in spatele PLDM. Nimeni nu vrea sa cedeze, dupa ce a trecut un an si s-a vazut perfect cum gruparea in amplificare a lui Filat, care nu vrea sa treaca in Opozitie, a tras mari foloase din faptul ca a avut MAI-ul, Vama, MAE-ul, Ministerul Sanatatii – domeniile taxate ca cele mai corupte in Moldova, prin politie, contrabanda de tigari, monopolul importului medicamentelor, plus si contrafacute, ca sa nu mai spunem de “proiecte din fonduri europene”, transformate in „pomeni de la partid”, ori de orez si sapun, probabil, din pomenile pentru sinistrati, oferite de tarile, ce vor sa ne ajute, sau de agentii economici favorizati prin oarecare decizii de Guvern, de vreme ce au donat masini intregi de orez in toata republica. Ca sa nu mai spunem de calculatoarele date pentru Parlament de chinezi si “subtilizate” de Filat pentru pomeni populiste unui alt domeniu public din R.Moldova…

In acest fel, supararea PD si PL e. Lor nu le place rezultatul electoral neonest al PLDM, facut pe spinarea tuturor componentelor AIE. E suparat si PCRM, de care pe mine ma doare in cot. Repet – nu am crezut nici eu ce rezistenta poate fi ca sa nu se repete practica anului ce s-a scurs, in care Filat isi ironiza, in mod dezgustator, partenerii de coalitie pentru ca, iata, i-a mai “fr…at”, adica i-a mai “fentat” o data. Asta e piedica principala acum in negocierile cu privire la refacerea aliantei proeuropene.

Am vazut supararea lui Urecheanu pe PLDM. Pai, chiar a crezut Filat ca isi va bate joc de AMN, de PL, de PD (nu spun de PNL – de citeva ori, fapt ce nu ii va fi iertat niciodata), dupa care va fi rabdat? Aici e buba. Filat a bagat cu PLDM-eaua sa o groaza de bani pentru cumpararea voturilor, ca sa nu cada din calcule, adica sa aiba dreptul si pozitia de pe care sa le dicteze altora. El se teme ca de naiba nu carecumva sa nu devina speaker sau premier. De sef de stat cred ca nu mai crede nimeni ca mai poate fi, doar daca isi va cumpara simpatia comunistilor, pentru care a votat pe 4 aprilie 2005. Pentru ca, trecind in Opozitie, i se va desumfla “proiectul” artifical, umflat de Lucinschi, care sta in spatele tuturor celor trei partide proeuropene. Nu stiu daca nu gresesc azi legat de relatia Lucinschi – PD.

Zilele acestea prietenii lui Lucinschi – Iurie Rosca, Anatol Plugaru, Valeriu Plesca si altii, au pornit deja Frontul nr.2. Nu stiu ce cauta pe acolo Nicolae Andronic, doar poate ca e la mijloc doctrina populara… In acest fel, precum vedem, prin intreg marasmul prorusesc si cu Lucinschi in spate numai integrarea europeana si apropierea de Romania nu se urmaresc. Totul e lupta pentru eliminarea unuia de catre celalalt pentru a putea fura statul, pentru a-si dezvolta propriul business, a promova protectionismul si monopolismul, a pune mina pe vama si a putea a se face ca nu au nimic in comun cu milioanele izvorite din contrabanda de tigari. Bani onerosi, bagati in alegeri, ca revin anticipatele.  Care nu vor duce la nimic, daca vor ramine aceiasi actori. Dar e mai bine asa, cu alegeri anticipate, decit cu instalarea cirdasiei mafiilor pe patru ani.

Concluzia noastra e una – nu va iesi nimic din acest stat mafiotizat, corupt – indiferent de cine e la putere – cei rosii sau cei verzi. Tuturor le e in cot de stat, avind nevoie doar sa il fure, pentru a-si continua planurile hraparete. Poate ca, dupa acest marasm al negocierilor, oamenii isi vor da seama ca nu se poate construi ceva prin populism, minciuna, orez, sapun si … fringie. Cu fringhie si sapun chiar nu se poate ceva construi, chiar daca si fringhia, si sapunul sunt “liberal-democrate”.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

117 Comments

Add a Comment
 1. Pt haxxo

  Oricit ar fi, al nostru sa fie. Am participat ca deputat-observator prin 1999 la alegeri lcoale. Peste tot s-a incercat masluirea – de exemplu, unde era votul ce nu convenea mai marilor comisiei, cumparati, se mai facea un semn si se facea buletin valabil. Numai la insistenta mea, demonstrind ca sint valabile, doi primari au cistigat. Stim noi cum se face… Am vazut cum fac si comunistii, si agrarienii, si, acum, „liberal-democratii”.

 2. Pt Molisdava

  Parca ti-a raspuns Stefan, nu ai inteles? Esti greu de cap sau astupat la minte?

  Pt Molis Dava….adevarul este unul singur si este suprem ,el nu apartine nici rusilor dar nici romanilor si acela este ca Basarabia e pamint romanesc,dezlipit cu forta de rusi de la patria mama,iar urmasi a lui Stefan cel Mare sunt doar cei din Moldova Romaneasca ,pt ca cei din Moldova furata de rusi au fost omoriti sau corciti cu rusi,asa ca voi care populati astazi acea parte de Moldova furata ,numai sunteti moldoveni, sunteti <

 3. Sinteti voi, antiKGB, asa cum sint eu Rosca. Iata aici nu mai aveti ce spune: in viata mea nu am avut de a face cu Rosca, spre deosebire de toti prostii care au calcat pe grebla PPCD.

 4. cel venit de la Moscova in gubernia Rep.Moldova oferea pentru PD si PCRM

  – reducerea pretului de import a gazului rusesc; unda verde vinurilor si productiei agricole moldovenesti pe piata ruseasca; deschiderea usilor Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan si anumite progrese in solutionarea problemei transnistrene

  binenteles, toate minciuni. Dar sa vedem daca PD va avea cade in plasa Rusiei sau va ramane ferma pe pozitii.

  PS: eu cred ca injurii intr-o parte si alta isi au mai putin rostul.
  Cred ca este esential sa discutam deschis despre orice tabu, dar sa nu cadem in pasiuni.

  Pasiunile fara frau (fara fraul mintii ordonate) duc mereu la probleme.

  PDM inca nu a tradat, a aratat doar PLDM si PL ca AU PUTEREA sa aleaga altceva decat AIE, si pe de o parte au facut bine, dat fiind ca de la PL – dl Ghimpu a fost si este inca presedinte si de la PLDM a fost si inca este premier.

  Dl Lupu este foarte suparat ca si in PCRM a fost numarul 2 mereu, pe promisiuni ca o sa devina nr 1.
  Supararea dlui Lupu pe AIE provine nu numai din aceste suparari directe cu AIE, ci si din supararile mai vechi cu PCRM.

  Adica i s-a umplut paharul. Din pacate chiar acum cu AIE.

  Asa si est-moldovenii dupa ce au fost violentati de Rusia, au inceput sa fie foarte enervati de orice din Romania, desi culmea Romania nu are nici-o vina.

  Este totusi o chestie umana, poate gresita, dar asa suntem noi construiti oamenii, si cred ca ar trebui sa o luam mai incet, mai calm, si cu mai multa ratiune.

  Formarea AIE inca este posibila. Avantajul enorm daca ar fi in continuare AIE nu neaparat orientarea UE, ci mai ales ar lasa pe dinafara PCRM care dupa ce nu mai este la ciolan, nu mai este cu mana pe banii Rep.Moldova, au cheltuieli foarte mari luna de luna, si sunt DISPERATI !

  PDM ar face o eroare grava daca s-ar alia cu PCRM, pentru ca acestui muribund i-ar salva viata, si PCRM si-ar reveni ca un vampir si va secatui PDM de toate resursele.

  Din pacate si PDM, si PLDM si PL trebuie sa inteleaga ca dusmanul este cu mult mai rau si cu mult mai grav, decat impartirea prea excesiva (taiat firu in patru prea mult) a guvernarii.

  In opinia mea dl Vlad Filat trebuie sa ramana premier (deja are o vizibilitate oarecare in UE si Rusia), si apoi dl Lupu poate sa ceara orice functie – presedinte de exemplu.

  PL a avut cireasa de pe tort (chiar minoritari) si sa faca un pas inapoi.

  Cat despre cei care au votat:
  EU NU AS CRITICA ASA VEHEMENT PE CEI CARE VOTEAZA, chiar daca au votat pe 50 de lei, pe orez, pe comunisti din placere, pe comunisti din prostie, si asa mai departe.

  VOTUL este o libertate, si nu trebuie sa criticam prea mult acest aspect.
  Este de datoria partidelor sa lupte contra folosirii votului in mod …. ne democratic, dar ma indoiesc amarnic ca o vor face.

  Problema este ca nici-un partid din lume nu o sa NU se dedea la tertipuri cat timp votantii le accepta. Daca asta e mentalitatea votantilor atunci partidele o vor face si vor abuza.

  Pana la urma nu e vina magazinului care vinde tigari ca raspndeste bolile, ci vina oamenilor care fumeaza care dau bani si dau deci profit magazinului.

  Asa incat cred ca putina detasare este benefica, in aceste momente.

 5. Of… saraca tara bogata….
  Facand un pic abstractie de la tema dezbaterilor de mai sus, as vrea sa fac un scurt apel catre cei ce vor sa/l auda sau sa/l citeasca. Ma doare inima pentru poporul meu, pentru ca se autoinjoseste si se autodistruge…. Am fost calcati in picioare de/a lungul istoriei si invatati ca nu suntem buni de nimic… Ne/a fost luat totul si ni s/a spus ca suntem saraci si o ducem greu, pentru ca asta meritam…. Asta a fost mesajul care le/a fost impus bastinasilor de ocupanti: moldovenii sunt proshti…., facandu/i sa le fie rushine de ceea ce sunt sau de ceea ce cred. Cel mai trist e ca noi continuam sa transmitem acelashi mesaj oamenilor nostri, celor de langa noi… Chiar cand nu esti de acord cu ceea ce zice celalalt e neaprat sa/l faci „idiot”, „astupat la minte”, „tampit” sau „prost”? Personal as vrea sa incepem sa semanam incredere: moldovenii vor reushi, daca… si nu discordie: daca nu esti de acord, esti prost sau tradator si nu ma intereseaza ce crezi! Asta nu prea seamana a schimb de opinii! PS: Daca ne iubim tara, haideti sa iubim si oamenii care locuiesc in ea. Daca ne iubim tara, haideti sa nu mai aruncam venin unii in altii. Daca ne iubim tara, haideti sa invatam sa ne mandrim ca suntem cine suntem si sa credem in viitorul nostru. Haideti sa invatam sa ne respectam, daca vrem sa fim respectati de alte popoare.

 6. Vitalia Pavlicenco rupe şi dărâmă,
  Se zvârcoleşte, se zbate ca o râmă,
  Este beteagă de cap şi zbuciumată,
  Răcneşte la lume – ca idioata,

  Ce vrei Vitalio, ce fel de unire,
  Ne bagi cu de-a sila, cu nesimţire,
  Îl faci de ocară pe Traian Băsescu,
  Împreună cu gay-iul – Crin Antonescu,

  Mai eri te zborşiai la Dorin Chirtoacă,
  Zbierând la el, ca o proastă sub toacă,
  Apoi cu osârdie, mai eri te lega-i,
  De Preşedintele – Ghimpu Mihai,

  Acuma te dai în spectacol murdar,
  În mod ruşinos, (citeşte barbar),
  Îl faci cu oţet pe premierul Filat,
  În care împroşti cu noroi şi rahat,

  Te vrei eroină, te vrei amazoană,
  Jigneşti toată lumea, eu cred – de pomană,
  Dar cine-ţi dă dreptul să faci tărăboi,
  Să joci cu Voronin – numitul Şioroi,

  Acelaşi spectacol, rupând în bucăţi,
  Speranţe crescânde,în patima vieţii…
  Opreşte nebun-o, al patimii zel,
  Nu face păcate, nu bate în el,

  Nu bate în cuie poporul – MIEL…

 7. Pt Amonit

  Auzi tu, limitatule! Ca sa citesc eu poezia ta, invata gramatica si scrie corect. Pa. Ma bucur ca deja mi se dedica si versuri. Mai scrie, poate veti reusi, mai stii?

 8. Iar ca sa zic ceva la tema, pldm a castigat mai multe mandate si datorita faptului ca are o echipa puternica si competenta, dupa parearea mea cel putin. Nu toata lumea din Moldova isi vinde votul pentrru 1kg de orez, foarte multa lume, inclusiv de la sate, au acces la diferite surse media si isi formeaza o opinie, citind, informandu-se si urmarind evolutia oamenilor politici. Este o prejudecata falsa, ca moldovenii sunt prostiti si gandesc numai cu stomacul. Chiar daca au si existat asemenea cazuri, cred ca au existat in taberele tuturor partidelor. Si nu numai la noi in tara. Pana la urma orice promisiune electorala sau slogan politic cu priza la public poate fi pe bun drept considerat (a) o „torba cu orez” 🙂 Cred ca paridele politice ar trebui sa arate mai multa consideratiune fata de cetatenii acestei tari si mai mult respect fata de votul lor!!! Avem un popor frumos, dar nenorocit, nu-l ingropati mai adanc, ajutati-l sa iasa la lumina sa sa vada ca are ce oferi lumii.

 9. Auzi fa, nelimitat-o ! Ca să citeşti ceia ce scriu trebuie să ai multă minte…

 10. http://www.timpul.md/articol/pavlicenco-in-moldova-sunt-trei-clanuri-de-presiune-politico-economica-18581.html
  Pavlicenco:” În Moldova sunt trei clanuri de presiune politico-economică”

  Existenţa a trei clanuri de presiune politico-economică împiedică formarea alianţei de guvernare. Este opinia Vitaliei Pavlicenco, preşedintele Partidului Naţional Liberal, formaţiune extraparlamentară, transmite Info-Prim Neo.

  Vitalia Pavlicenco a menţionat, sâmbătă, într-o emisiune la Radio Moldova că primul clan este cel al Partidului Comuniştilor. A doua grupare este formată din oligarhii Partidului Democrat, iar a treia este a Partidului Liberal Democrat din Moldova.

  Liderul PNL a spus că se încearcă a lua puterea şi nimeni nu vrea să cedeze. Ba mai mult, liderul liberal-democrat, Vlad Filat, a încercat să îşi atragă de partea sa şi a partidului pe care îl conduce toate meritele guvernării liberal-democratice de un an şi ceva. Acesta este, potrivit Vitaliei Pavlicenco, motivul pentru care negocierile decurg atât de anevoios, iar PDM negociază atât cu PCRM, cât şi cu foştii colegii de alianţă.

  Vitalia Pavlicenco a mai spus că votul din 28 noiembrie a fost fraudat nu atât în ziua alegerilor, cât în timpul campaniei electorale. Alegătorii din Moldova au votat pentru cămăşi, halate, ulei, făină, orez, parfum, 50 de lei înainte sau după votare, sau în cel mai rău caz pentru un pahar de băutură. Partidele aflate la guvernare au folosit diferite presiuni şi resurse administrative din plin în timpul campaniei electorale, susţine liderul PNL.

  Sergiu Corobceanu, secretarul general al Partidului Social Democrat, de asemenea formaţiune extraparlamentară, a spus în cadrul aceleiaşi emisiuni că doar o coaliţie largă ar putea rezolva criza politică în care se perindează Republica Moldova de doi ani încoace.

  Liderii partidelor parlamentare depind întru totul de factorii externi, remarcă secretarul PSD. Influenţele din afară vin atât din est, cât şi din vest. Sergiu Corobceanu afirmă că anume din acest considerent toate întâlnirile dintre partidele care au acces în Parlament decurg cu uşile închise. Procesul de discuţii nu este nici pe departe transparent, aşa după cum anunţau partidele anterior.

  Reprezentanţii PNL şi PSD s-au referit şi la iniţiativa discutată de a crea un consiliu de instituţionalizare a viitoarei alianţe, un consiliu de reducere a disensiunilor din cadrul viitoarei alianţe de guvernare. Vitalia Pavlicenco a spus că o asemenea practică a existat între anii 1998 – 2001, când în Alianţa pentru Democraţie şi Reforme a existat un asemenea consiliu şi acesta era funcţional. Tocmai datorită acestei organizări, spune liderul PNL, Guvernul Sturza a avut succese mari. De cealaltă parte, Sergiu Corobceanu se întreabă de ce nu a existat un astfel de consiliu acum un an şi jumătate, când a fost creată pentru prima dată AIE. Totodată secretarul PSD se arată sceptic faţă de reuşitele acestei instituţionalizări.

  Sursa: Info-PrimNeo

  Comentariile cititorilor
  1. De Asta e la 11.12.2010, ora 12:13

  Referinta la cele trei clanuri economice este destul de exacta. Atata timp cat clanurile economice vor naravi sa dicteze in politica, atata timp vor persista si problemele noastre. Cred ca situatia merita o dezbatere mai larga in societate. Asa dar, curaj massmedia!
  2. De Prisacaru la 11.12.2010, ora 13:34

  Am ales nu valori si principii nationale,ce interes si haimanale!Democratie insiamna constiinta de om civilizat nu de cirtita,ori sobolan…Suprematia LEGII,facerii de bine,nu monopol hotesc…Bufoni nenorociti!!!
  3. De Bivol Ion la 11.12.2010, ora 14:29

  Doamna Pavlicenco nici nu-si inchipuie cum prin patriotismul ei de tipalau toarna apa comunistilor ca sa zombeze mai departe oamenii.Spun cu toata raspunderea acest lucru!In timpul referendumului ea in loc ca vorbeasca despre importanta alegerii de catre popor a presedintelui ea turna principii despre unirea cu romania,intorcand oamenii de la participare la referendumDesigur ca nu-i intorcea personal dar alegatorii de la sate o foloseau ca eczemplu care spune adevarul.La ce bun,doamna Pavlicenco,sa-mi fii asa patriot?La alegeri iarasi numai ai incurcat!Oare nu va dati seama ca din cauza voastra nu-s acele mandate de aur? pentru democrati? Azi incepi din nou TURUIALA si iara-ti pare ca mai desteapta ca mata pe lume nu-s persoane!Ai studii superioare,-gandeste ce spui cand esi la televiziune,cui spui si daca ceia ce spui e la momentul potrivit,ca de altfel noi primim zdupace politice cu impulsurile emanate de matale.In toate tarile cei de la putere-s bogati mai mult sau mai putin.S-apoi noi azi ne gandim la liniste si prosperare.Nu! Te-ai gasit eroina sa o ei haisa cu ideile!Noi vrem ALIANTA,iar matalle ai gasit clanuriMare descoperire!Orice TARAN stie asta,dar vrea tara infloritoare si linistita.Asa ca in timpul cand se vorbeste despre Faina-Matale sa taci ca vorbesti despre slanina.O fi ea buna si slanina,dar vorba desteptului spune:FIECARE LUCRU LA TIMPUL LUI! Ia-tasa MADAM,sa ne-auzim de bine
  4. De nicu la 11.12.2010, ora 18:48

  De ce se supara unii pe aici?…. Cu toata simpatia si antipatia fata de dna Pavlicenco (sau altcineva), dar acesta-i un adevar CERT. Faceti abstractie de cine constata acest adevar. Avem nevoie de o clasa politica noua, curata, moderna etc. Poate in jurul PL, care, e stiut de toata lumea cu judecata normala, ca-i cea mai destoinica echipa pentru a ne reprezenta si ca face tocmai ceia ce promite. Poate alte variante…. Dar, deocamdata, trebuie sa ne alegem raul cel mai bun si sa ne miscam inainte.
  5. De Nicu la 11.12.2010, ora 19:49

  He-he cocoana Pavlicka! De ce nu-ti dezvalui si aportul Dtale ? De cate ori ti-am spus ca esti aceasi „Maricica Levitchi”, care cotcodaceste ca gaina din povestea lui Creanga, fara a te „oua” macar o margica!
  6. De Nicu la 11.12.2010, ora 19:49

  He-he cocoana Pavlicka! De ce nu-ti dezvalui si aportul Dtale ? De cate ori ti-am spus ca esti aceasi „Maricica Levitchi”, care cotcodaceste ca gaina din povestea lui Creanga, fara a te „oua” macar o margica!
  7. De Aborigen la 11.12.2010, ora 21:44

  Orice clan economic se străduie să ajungă la putere pentru a-şi protega şi promova afacerile şi a înlătura concurenţii de la treucă, de aceea la putere vor râvni doar aceea, cărora locul e la puşcărie, şi altă variantă mai bună nu va fi niciodată: metastazele cancerului social – clanurile criminale – întotdeauna vor face tot posibilul ca să răzbată în structurile puterii de stat, de unde vor putea suge ( fiind de asupra legii ) sângele necăjitului şi prostitului popor. Unicul remediu e să-ţi poţi aranja o afacere, care să nu depindă de faptul cine a fost ales la putere ( dacă aceasta e posibil )
  8. De lia la 11.12.2010, ora 22:33

  doamna pavlicencho,ar fi bine sa -ti mai retii parerile,ca nu-l ai la suflet pe d.Filat se simte de la o posta,tot ce spui,o faci in folosul comunistilor,am privit,cu cita placere ai fost comentata de NIT.Daca esti asa mare patrioata,la moment ar fi cazul sa mai taci,fii mai inteleapta.

 11. D_na Pavlicenco,socot ca tare aveti comun cu d. Lupu ,aceeeasi tendinte de a obtine ceva cu orice pret,/chiar de arde Moldova eu voi fi presedinte/ Si poate v-asi intelege daca ati trimite toata dusmania D-stra contra comunistilor ,care intr-adevar distrug tara,dar asa incercati sa discrugeti democratia,si sa va faceti alta democratia ” a la Pavlicenco” E prea vizibil si prea nepatriotica,chiar antinationala politica asta.

 12. Pt vasile vic

  Sincer vorbind, ai debitat aici ceva, dar nu am inteles nimic. Sint si democrata, si om liber, lucruri cu care putina lume s epoate lauda.

 13. vasile vic spune:
  12 December 2010, la 00:12

  Democratia nu exista „a la Pavlicenco” , „a la Filat”, „a la PCRM” si altii.

  Strabunica Democratiei adevarate este numai una……Ea nu naste Voronini, Filati si alti ratati si bludnici, care se cred democrati…..

  „Democratii a la Moldova” istosic sunt impostori, parveniti, necarturari in ale democratiei……

  Ce sa-i faci, tineti minte zicala „Un rahat a devenit imparat” ?

 14. Foarte bun articol.Ma inchin in fata d.Pavlicenco.Va stimez mult.Succese in continuare.

 15. Eu nu l-am placut niciodata pe Filat, si nu am votat niciodata cu el, pentru ca lucrurile „populare” aparute peste noapte nu dureaza niciodata prea mult, insa, eu sunt dezamagit de pozitia dvs. Intleg ca aparati partidul, ca au fost folosite tactici murdare impotriva dvs si a altor concurenti electorali, dar cum ii ziceti „bau-bau rosu” inca nu a fost inlocuit cu bau-bau verde, si chiar daca suna ciudat, in cazul de fata trebuie de luptat cu bau-bau rosu, pentru ca se regenereaza foarte rapid (inclusiv cu citarea blogului dvs pe omg.md si ava.md), de fapt hai sa fim seriosi, reiesind din ultimele alegeri, neglijand catva procente furate/trucate, situatia pe tara se prezinta urmatoarea:
  (in ordinea marimii)

  1. PCRM – votat de nostalgici, rusi, pensionari, oameni parveniti in timpul regimului comunist

  2. PLDM – votat de tineri si oameni de varsta a doua, care cred ca se poate face din rahat bombonica peste noapte. oameni opozanti comunistilor si privitori spre europa

  3. PD – votat de rusi si pro-rusi, precum si de moldoveni cu simpatie personala pentru M.Lupu. De regula sunt cei pentru care comunistii totusi sunt prea inapoiati si prea rai, dar totusi pl/pldm este pre-roman (stiu ca aveti obiectii aici, dar vorbesc din prisma alegatorilor PD, pentru ei pl/pldm sunt ultra-mega-hiper-pro-romane).

  4. PL – votat in mare parte de tineri, precum si de oamen ide varsta a 2-a si a 3-a, care se declara romani, sustin limba romana sunt impotriva politicii de rusificare, si se uita hotarat spre europa.

  –––––––––––––––––

  Inteleg ca dvs ca politician si presedinte de prtid terbuie sa atrageti cat mai multe voturi, si inteleg ca nu aveti cum sa luati votanti decat de la pl/pldm, dar totusi nu cred ca acum este momentul, cat timp dvs luptati cu pldm-ul, numarul 1(PCRM) se ingrasa si se ridica pe zi ce trece, pana in momentul in care o sa fie unicul partid.

  Concluzie: sunt deacrod ca cu Filat terbuie luptat, dar doar dupa ce o sa ajunga pe poitia 1 REAL in preferintele cetatenilor moldovei. Pana atunci prin asta nu faceti decat sa ingrashati comunistii, fie ca va place, fie ca nu. Si nu conteaza ca aveti sau nu dreptate, pentru ca in cazul de fata practic folositi sintagma GRESITA
  „Scopul (adevarul in cazul dvs) scuza mijloacele (revenirea comunistilor)”
  Si acum srios ca tot aud ca „Filat ar fi mai rau ca Voronin”, poate mai rau decat „a fost” Vornin, da , dar sigur nu mai rau decat cum va fi Voronin daca se intoarce iar la Guvernare (acum mosu o sa isi permita efectiv orice, aduceti-va de deciziie post 5 aprilie, cu inchisul vamelor, vize, cenzura, propaganda,etc, Si asta fara sa fi stat in opozitite, ganditi-va ce o sa fie, daca revine acum la putere cu dorinta comunista de a se razbuna…)

 16. Pt alo

  Sigur, depinde cum privesti. Eu am luptat acerb si necrutator contra lui Voronin. Noi, PNL, i-am sprijinit pe 29 iulie pe cei trei. Dar, dupa 29 iulie, ai nostri sint persecutati pe nedrept – de ce? Foarte simplu. Comunistii inca sint tari si de ei se tem cei din structurile ce depind de ei. PLDM, PL, PD sint noua guvernare si cei din teritoriu – asta inseamna structuri ale statului, justitie etc. – au acoperis/umbrela la Chisinau. Noi, PNL, pentrru ca nu avem nimic in comun si am ramas dusmani ai comunistilor, dar si pentru ca ceilalti nu au pe cine presa, au tabarit asupra alor nostri. Sint cazurile Orhei, Cahul, Falesti, Causeni. Am facut conferinta d epresa, degeaba, institutiile statului sint aut. De aceea, nu-mi spuneti si nu-mi mai povestiti de liberali si de democrati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *