Filat o ia razna cu totul

Aflam despre “propunerea” nazdravana a lui Filat – campania electorala sa dureze vreo doua-patru saptamini. Iar trepadusii sai, gen deputatul Veaceslav Ionita, care arata tot mai mult tupeu in public si la emisiuni, in loc sa invete a pune corect  macar accentul in cuvintul “campAnie electorala”, se screm sa explice de ce e foarte “europeneste” sa scurteze campania electorala.

Acum citiva ani eram intr-o campanie electorala si aveam o intilnire cu Josette Durieu, raportorul de la Consiliul Europei de atitia ani pentru R.Moldova, insotita de colegii ei. La intilnire participa si actualul sef al MU Vladimir Turcan, si juniorul rosu Grigore Petrenco. Ambii spuneau exact ceea ce spun acum “marii liberali” – ca “poporul este satul de campanii electorale, ca lor nu le trebuie dezbateri la televizor” si ca “nu trebuie sa le batem capul cu prea mult pluralism de opinie”.

Adica ceea ce cam spun azi cei de la Putere. Numai ca liberalii si democratii adauga azi, in mod populist, si argumentul „bani cheltuiti degeaba pentru alegeri”. Parlamentarii de la Consiliul Europei au ramas tablou si Durieu a intrebat doar de ce acesti tovarasi isi imagineaza ca stiu mai bine ce ii trebuie poporului si vorbesc in numele si in locul acestuia.

Ma uit acum la Jurnal TV si ma crucesc de afirmatiile Anei Gutu si ale lui Veaceslav Ionita. Moldova, care inca nu a iesit din gaoacea comunista, daca ne gindim la toate “fundaturile” maldavinesti, inca nu e atit de bine informata cum cred deputatii care rod pantalonii la Jurnal TV si la Publika TV, inca nici nu stie cum ii cheama pe actualii “mari demnitari”. Vazind argumentele si propunerile PLDM si PL – care, iata, isi dau mina cind simt ca au acelasi interes!, cedind principii – ma uit si ma n’inun’ez sa nu vad nici o diferenta dintre zisii democrati si comunisti, care au ramas cu acelasi mod de gindire si actiune – “facem toate trebusoarele la intuneric”. Iata ca „marii proeuropeni”, gen PLDM si PL, din pacate pentru ultimii, doresc si ei sa fie realesi repejor pe intuneric, sa reobtina iute toate functiile posibile si imposibile si sa ajunga – unde? Iarasi intr-o majoritate nefunctionala, chiar daca Filat crede ca are toate victoriile deja in buzunar. De ce? Pentru ca mizeaza, iarasi – fara nici o deosebire fata de comunisti -, pe resursele administrative si pe imaginea pe care si-o face intr-un mod deja dezgustator, neglijind realitatile si normele democratice.

Dar oare partidele extraparlamentare au avut in acest an aceleasi posibilitati si oportunitati ca si partidele parlamentare? Noi, PNL, am avut atitea actiuni pe care televiziunile zise libere ori nu le-au oglindit, ori le-au oglindit in batjocura, probabil, la indicatia val-ului politic…

Oare nu este clar ca Filat a lansat aceasta propunere legislativa si pentru ca ramine consecvent pe ideea ca “partidele extraparlamentare ii sint cel mai mare dusman”. Adica nu comunistii… Adica vrea sa le “termine” si printr-o campanie scurta, de parca partidele extraparlamentare ta-a-a-a-re au mai avut acces la Radioteleviziunea nepublica, ce si-a pornit activitatea sub bagheta sa magica in discutii la intuneric .

Oare reprezentantele straine chiar sa nu vada ca falsii liberal-democrati devin mai dihai decit comunistii? PNL va face o declaratie impotriva acestei nazdravanii a Broscoiului verde, care a inceput sa oacaie tot mai urit, ba mocaneste, ba in alt mod.

Pacat ca trepadusii sau sfetnicii ex-national-liberali ai lui Filat uita ca cine face ceva contra cuiva, cade el sub efectul actiunii puse la cale cu gind rau. Nu sapa groapa altuia, ca vei cadea primul in ea. Filat uita de treaba asta si cred ca nici AMN, nici PD nu-i va vota propunerea antidemocratica si de natura comunista. Nici comunistii nu erau atit de cinici in unele lucruri, astora, falsi liberal-democrati, li s-a ridicat rau de tot “vinul alb” la cap. Aroganta lui Filat pare sa conduca tot mai evident la blocaje politice pe viitor.

Indemnam PL-ul sa aiba o atitudine rationala si democratica fata de aiureala PLDM-ului, pentru ca atunci cind uiti de bunul simt, Cel de Sus iti aminteste ca nu poti cumpara cu banul chiar totul, asa cum crede Pepenele verde pe dinafara si rosu pe dinauntru. Adica mai ginditi-va si la Bunul Dumnezeu, desi e greu sa o faceti, pentru ca Dumnezeul liberal-democratilor este interesul strict financiar, acoperit cu “pragmatism”, care, politic, acopera prorusismul. Vai de capul vostru si al nostru!

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

120 Comments

Add a Comment
 1. Complet de acord cu dumnevoastra !

 2. Scuzati,poate nu este direct la subiectul de fata,dar …Sunt convinsa ca argumentele ce tin de dezvaluirile lui S.Mocanu abea urmeaza sa fie prezentate de toate partile mentionate.Dar daca e sa dam crezare cuvintelor lui C.Tanase din acest articol:”Eu cu cine votez?”,apoi chiar ar fi bine sa stiu si eu niste detalii privind afaceristii si afacerile din R.Moldova? Ca exemplu:cine si cu cat a finantat plecarea ostasilor armatei la parada de 9 Mai?De ce se importa mai multa carne de cat se produce?De ce M.Lupu in 2009 la Pro tv in plina campanie electorala spunea una,iar acum de catva timp – afirmatii contrare despre Vlad Plohatniuc? Cine sunt „capii” exporturilor de tigari de contrabanda? Toate aceste intrebari,dar si multe altele ma face sa cred celor afirmate de S.Mocanu,dar si acuzatiile aduse de catre PPCD conducerii actuale,in special Premierului Vlad Filat. Astept sa- mi raspundeti

 3. De ce nu ziceti franc „scapam timpul gratis la
  TV si ne este ciuda” :), dna Pavlicenco?

 4. COMPLET DE ACORD CU DUMNEAVOASTRA!

 5. COMPLET DE ACORD CU DUMNEAVOASTRA DOAMNA V.PAVLICENCO!!!

 6. Foarte consecvent distrugeti AIE in majoritatea articolelor Dvs

 7. Раньше часто слышала выступления Ионицы на „Vocea Basarabiei”, ну прямо соловей, слов много, смысла мало. Создалось впечатление, что дурачок какой-то со своими прогнозами-ужастиками. После того, как уселся в теплое „гнездышко” в Парламенте, надолго исчез из эфира, успокоился, больше не вещал. Видимо, страх потерять теплое местечко вновь вынудил „соловья” разлиться своими красивыми пустыми трелями. Пустозвон!

 8. Chiar credeti ca 30 sau 60 de zile schimba ceva??? Sau cautati orice oportunitate sa-l criticati pe Filat, care poate si nu e „ideal’ insa ramine mai bun ca Lupu. Daca in turul 2 la alegeri prezidentiale ajung Lupu si Filat, cu cine votati?

 9. Unui Prim-ministru

  Mai întâi făcu avere,
  Ca să prindă la putere,
  Apoi pe ţăran călare
  Veni şi la guvernare,
  Dar uită sărmanul om
  Să privească-n urmă,
  Rămânând sub pom,
  Singur, fără turmă.

 10. Pe vremuri imi placea de el dar de cand cu comportamentul fata de Rusia mi-e scarba de el

 11. sunt de acord cu caracteristica data lui Filat,dar in intregime articolul miroasa puternic a strigat de disperare din cauza ca simtiti disparitia din politica,viata publica.Aceasta e viata.Unii dispar altii vin

 12. Doamna pavlicenco in afara de a numi pe cineva cu cuvinte nu prea frumoase mai stiti ceva??? cu asa vocabular va mirati de ce nu va invita la TV… si nici in parlament nu aveti ce cauta cu asa vb frumoase…
  Dar pe alta parti mii „jale” de dumnevoastra nustiti ce sa mai faceti ca sa va traga cineva atentia… dar nu e corecta tactica asta….sa nu credeti ca daca faceti pe cineva cum va vine dumnevoastra in cap atunci ceilalti care citesc sau va asculta va vor vota …
  Aveti si dumnevoastra copii si acum ginditiva daca parintii sau copii celor pe care ii numiti asa citesc unu din acest articol cum se simt ei??? daca aveti de criticat pe cineva criticatii cult si cu fapte nu numai cu vb murdare…..

 13. vitalie,
  nu e strigat de disperare,este o atentionare foarte corecta si chiar la momentul potrivit.Dar daca alde tine nu doresc sa fie atentionati,atunci fa-o tu;in cite inteleg esti mai puternic ca toti cei din jur in politica.

 14. Dincolo de isterice, sunt ceva argumente? gen: in nici o tara europeana nu exista asa o practica sau exista o decizie (sau macar recomandare) a institutiilor europene ca o astfel de practica, de tinere a campAniei electorale in 30 de zile, ar fi antidemocratic?
  Filat nu poate dormi noptile din cauza gandului – oare cum sa le mai lezez drepturile partidelor minuscule si, mai ales, ale PNL…

  cred ca, de fapt, dincolo de argumentele aduse de PLDM si PL, un motiv esential pentru dorinta de a micsora campania electorala este ca sa se asigure ca pana in decembrie vor avea loc alegerile.

 15. Bine spus.

 16. daca ne gindim la toate “fundaturile” maldavinesti… da ce doamna sunteti nascuta pe 5 th Avenue? apropo mult Stimata doamna utilizarea malda in loc de moldo presupune o atitudine jignitoare fata de conationalii tai.

 17. Dna Pavlicenco locul va este la stina cu oi … acolo macar nu veti avea internet si nu veti putea scrie timpeniile de mai sus …

  Daca taceai filozof ramineai!

 18. Opozitia trebuie sa critice, indiferent de situatie. Asta se pare ca face si d-na. Sa critici opinia cuiva, pornind de la aceia ca nu pune corect accentul suna ridicol. In articolul nu este nici un argument care ar favoriza pozitia doamnei!

 19. Am obosit deja sa repet. Intre fosta guvernare si actuala nu exista o deosebire principiala. In ambele cazuri este vorba de o mentalitate totalitara conform careea sint acceptabile doar opiniilor lor iar cine are o opinie diferita este dusman. In ambele cazuri se porneste de la un lucra absolut inaccptabil intr/un stat democratic – puterea schimba regulile de joc astfel incit sa aiba avantaje la alegeri. Nici chiar comunistilor nu le/a trecut prin cap sa schimbe regulile de distribuire a mandatelor cum au facut actuala majoritate astfel incit partidele de la guvernare sa aiba posiblitate sa primeasca mai multe mandate la redistribuirea voturilor concurentilor care nu au trecut pragul electoral. Si li/i in cot lor si sustinatorilor lor ca exist o recomandare a Comisie de la Venetia privind interdictia de a schimba regulile de joc cu mai putin de un an pina la alegeri. Argumentul ca s/a facut pentru a imbunatati sistemul este pentru timpiti. Si pentru ura patrioti – desi nu sint de acord cu noul sistem dar i/l pot in principiu accepta, insa schimbarea facuta cu scopul clar de a te mentine la putere este si imorala si contrara principiilor statului de drept. Departe de mine gindul de a indemna sa se voteze pentru PCRM dar sa nu ne lasam prostiti

 20. In contextul in care oamneii de la noi shtiu shi singuri cu cine vor vota, nu cred ca este necesara o campanie electorala lunga. Mai ales ca fiecare partid, care poate trece in parlament, are deja un electorat stabil.
  Ce tsine de dezmierdarile dumneavoastra la adresa lui Filat shi a echipei sale, cred ca ar fi mai bine sa va cautasti de treaba, un astfel de limbaj nu face o imgine tocmai poyitiva pentru un politician, mai ales femeie, care se vrea stimata.
  Filat este un politician puternic shi are shi o echipa puternica care-l va ajuta sa implementeze reformele care shi le prop[un, ca tsara asta sa inceapa sa se dezvolte.

 21. Acest articol aduce foarte mult a disperare..Marog e firea partidutelor mici sau de buzunar sa se supere pe putere cind ceva nu le place…

 22. Eu consider ca Filat face corect cind vine cu propunerea de a micsora durata campaniei electorale. Lumea deja s-a saturat de atitea partide (furnici, vrabii, gaini si tot ce vrei)……cu cit mai repede se va termina campania electorala cu atit mai bine!

 23. Deja mi se face greata de asa declaratii ca ale dumnevoastra ….. Cum se incepe campania electorala cum apar astfel de declaratii murdare ….. Unde va este cultul politic doamna Pavlicenco ? Cu porecle de genul „broscoiul verde” doritzi sa cistigati electoratul ? …. Rusine …. sper sa nu va vad la televizor inca vreo 4 ani cel putzin

 24. maladet – ce tine de vinata si ridiche, in rest diaree verbala. Eu cred ca d-na Pavlicenco o ia razna cu totul..

 25. Dna Pavlicenco, daca sincer eu le dau dreptate atat PL-ul cat si PLDM-ul, deoarece daca sa ne amintim cati bani se cheltuiesc pentru campania electorala si cate partide isi fac campania pe banii publici, mai bine sa aiba la dispozitie doar o luna pentru cheltuiala banilor, poate n-or investi atat de mult. Cat despre televiziuni, depinde de faceti, depinde cum lucreaza la voi in pardit departamentul de marketing si depinde cat de importante va sunt actiunile astea ale voastre.

  P.S.: Daca nu stiti cum sa conviingeti electoratul ca sunteti cei mai buni, asta nu inseamna ca filat sau ghimpu e vinovat. Adica de vorbesc eu, nu exista moldoveni vinovati in ce se intampla cu ei… ca doar 8 ani am fost condusi de comunisti nu din vina noastra, pribabil pentru noi a votat vreun trib de prin Africa, nesimtitii!

 26. DACA NU NE INSELAM , FILAT SE DECLARA UN MARE ADMIRATOR SI UMIL INVATACEL AL SATRAPULUI RUS , V. PUTIN …IATA CUM SE PREZINTA IN REALITATE „SOLIDA SI AUTENTICA ” DEMOCRATIE DIN FEDERATIA RUSA … Democrație rusească: Măsurile disperate de represiune ale lui Putin

  În Rusia de azi, chiar dacă „treci pe verde” poţi intra în bucluc. Sâmbăta trecută, liderul opoziţiei, Boris Nemţov, fost vicepremier şi potenţial candidat la preşedinţie, a fost ridicat de poliţie în timp ce se îndrepta pe jos spre Piaţa Triumfalnaia în drum spre un miting pro-democraţie, încălcându-se astfel dreptul cetăţenilor ruşi de a se aduna în mod paşnic, garantat de articolul 31 din Constituţie, scrie Vladimir Kara-Murza Jr., liderul mişcării de opoziţie „Solidaritatea”, în ediţia de joi a Wall Street Journal, citată de Agerpres.

  Nemţov a fost înconjurat de poliţişti înarmaţi care l-au apucat de ambele braţe, l-au aruncat într-o dubă şi l-au condus la secţia din apropiere de Tverskoi. Acolo, într-o cameră împodobită cu portretele şefilor poliţiei secrete a lui Stalin, Lavrenti Beria şi Nikolai Ejov, el a fost acuzat că „împiedică activitatea poliţiei”, un delict pentru care se primeşte o pedeapsă cu închisoarea de 15 zile.

  După ce a astupat gura mass-media, a subjugat parlamentul şi a restricţionat participarea opoziţiei la alegeri, se părea că Kremlinul mai putea face ceva pentru a-şi consolida autoritatea. Ultimul drept de care dispuneau cetăţenii Rusiei era cel garantat de articolul 31 din Constituţie care prevede că ruşii pot „să se adune în mod paşnic, fără arme, să organizeze reuniuni, mitinguri, demonstraţii, marşuri şi pichetări”. Pentru a celebra acest drept activiştii pro-democraţie se adună la Triumfalnaia în ultima zi a fiecărei luni de 31 de zile.

  Ocazia nu este una a politicii partizane: oameni de dreapta şi de stânga se reunesc într-un efort de a susţine libertatea de întrunire. Şi de fiecare dată, părând că ratează ironia, autorităţile împrăştie aceste raliuri prin forţă. La 31 iulie, protestatarii din Triumfalnaia s-au întâlnit pentru a zecea oară cu trupele Ministerului de Interne, iar până sâmbătă seara zeci de persoane i s-au alăturat lui Nemţov în detenţie.

  Nu există nicio îndoială că la 31 august activiştii din opoziţie se vor confrunta, din nou, cu bastoanele poliţiei în Triumfalnaia. Însă această tactică dură nu poate duce guvernul prea departe. Cordoanele poliţiei nu îi pot împiedica pe ruşi să devină din ce în ce mai conştienţi că problemele lor de zi cu zi, printre care corupţia endemică, rata ridicată a şomajului, încălcările drepturilor de proprietate, poluarea mediului şi „botezul” din armată, nu pot fi abordate de un sistem autoritar.

  Ar trebui să devină deci un motiv de îngrijorare pentru autorităţi că, potrivit ultimului sondaj de opinie realizat de Centrul Levada, 37% dintre ruşi simpatizează cu protestatarii pro-democraţie.

 27. Ce vreti de la unul care si-a tradat religia si neamul. Ma infla risu cind aud ca Ionita cica e expert, de unde in puii mei afirmatia data? Citea si el rezultatul cercetarilor economistilor angajati in proiect si mare spetialist in tara …

 28. Este absolut inoportun sa-l comparam pe Filat cu Putin. Realitatea din Rusia este una absolut diferita de noi. Atata timp cat Putin nu-shi bate capul cum sa aduca bani la buget, presand state precum Belorus shi Ucraina shi de ce nu intreaga Europa ca va inchide Gazul, Filat, face dialoguri cu partenerii din strainatate pentru a aduce bani nerambursabili in bugetul, care a fost golit de guvernarea comunista.
  Si acum hadetsi sa facem o analiza. Cate posturi TV s-au deschis de cand Guvernul nu mai este dirijat de comunishti. Ati observat oarecare schimbari la TVM.
  Si domeniul acesta nu este unicul unde se fac simtite reformele guvernului Filat!

 29. REGIMUL DE „DEMOCRATIE CONTROLATA CU BASTONUL” INSTAURAT IN RUSIA DE KGB-ISTUL PUTIN ARE ZILELE NUMARATE … ASEMENEA REGIMURI NU AU REZOLVAT NICIODATA ADEVARATELE PROBLEME ALE TARILOR IN CARE S-AU INSTAURAT . ELE NU AU FACUT ALTCEVA DECIT SA INSTITUIE TEROAREA IN BENEFICIUL UNEI MICI ELITE SI SA ASCUNDA GUNOIUL SUB PAT . SA VII SI SA-TI DECLARI ADMIRATIA FATA DE PUTIN , CUM A FACUT FILAT , E CA SI CUM TI-AI DECLARA ADMIRATIA FATA DE HITLER , STALIN , MAO , KIM-IR-SEN SAU POL-POT … GREU DE CREZUT CA ADMIRATORI [ PE LINGA FILAT MAI SUNT SI ALTII ] AI UNUI REGIM DE CRUNTA TEROARE CUM ESTE CEL DIN RUSIA , VOR ADUCE MOLDOVA IN U.E. , IN LUMEA DEMOCRATICA , CIVILIZATA SI PROSPERA . ORI ESTI DEMOCRAT CU ADEVARAT SI PRO-EUROPEAN AUTENTIC , ORI TOTALITARIST SI PRO-CSI-IST . CALE DE MIJLOC NU EXISTA … „PRAGMATISMUL” E O COPILARIE SAU O GLUMITA PENTRU CEI MICI SI NESTIUTORI . SUB MASCA „PRAGMATISMULUI” SE ASCUND ORI CEI LASI SI SLABI , ORI CEI CARE SE FOLOSESC CU BUNA STIINTA DE EL , PENTRU A TINE LUCRURILE NECLINTITE .

 30. Din nou Putin

  Ajuns în zonele pârjolite, pentru un nou exerciţiu de imagine, premierul Vladimir Putin s-a lovit de data aceasta de furia oamenilor de rând, iritaţi de reacţia lentă a autorităţilor. Potrivit unor imagini postate pe YouTube, fostul preşedinte, care a descins la sfârşitul săptămânii trecute într-un sătuc situat la circa 500 de kilometri est de Moscova şi distrus în totalitate de flăcări, a fost înconjurat de locuitori care i-au cerut explicaţii pe un ton ridicat.

  „Pentru stingerea focului era nevoie de maşini de intervenţie speciale, dar nimic nu era pregătit, ca de obicei”, s-a răstit un localnic la premierul rus. Un altul i-a descris şefului guvernului cum un consătean a ars de viu la volanul tractorului său, surprins de flăcările care „avansau cu 25 de metri pe secundă”.

  Confruntat cu critici tot mai multe privind modul defectuos în care autorităţile au reacţionat în faţa incendiilor, Putin a ordonat tuturor guvernatorilor, la câteva zile după întâlnirea cu sătenii furioşi, să meargă pe teren pentru a vorbi cu sinistraţii şi să prezinte executivului de la Moscova planuri detaliate ale programelor de reconstrucţie a zonelor afectate de incendii.

 31. Pe semne cuiva nu-i convine ca apar pe acest blog comentarii incomode, doamnei Pavlicenco. dar doamna, ca tot luptati pentru libertatea de exprimare shi respectarea drepturilor, pai de ce nu lasati dreptul la replica.
  Foarte urat!!!!

 32. Vladimir Putin, fost colonel al KGB, care a spionat în perioada sovietică în RDG, cuprins de nostalgia acelor vremuri, a cântat în duet cântece patriotice sovietice cu fermecătoarea Anna Chapman, dar şi cu cei nouă colegi de spionaj de-ai ei proaspăt expulzaţi de americani, într-un schimb de spioni ca în vremea războiului rece, scrie Daily Mail. La Moscova însă, ei au fost primiţi ca nişte eroi, chiar dacă s-au făcut de râs pentru eşecul misiunii lor, în urma căreia, se pare, nu au reuşit să smulgă nici măcar un singur secret de la Statele Unite pentru Moscova. CIND SATRAPUL RUSIEI CINTA LA UNISON CU SPIONII SAI CINTECE „PATRIOTICE” SOVIETICE , DE ESENTA IN PRIMUL RIND IMPERIALISTE , SA TE MAI DECLARI TU CA PRIM-MINISTRU AL R.MOLDOVA CA MARE ADMIRATOR AL SAU , CONSTITUIE IN PRIMUL RIND O SCADERE A IMAGINII DE STAT INDEPENDENT A TARII TALE . SPERAM CA IN CURIND SATRAPUL RUS , SA CINTE ALATURI DE SPIONII CEI MULTI AI SAI , TRAITORI SI PRIN MOLDOVA …

 33. D-Voastra cu ce scop scrie-ti aceste panfleturi? Nu mai sinteti Deputat si din invidie, va razbunati pe toti?
  Nu cumva doriti iar sa reveniti prin Parlament sau…inca mai sus?

 34. NU STIU DACA FILAT A LUAT-O RAZNA , DAR TOVARASUL DODON CU SIGURANTA …Să umplem vidul patriotic … NE SPUNE ANNA CHAPMAN A MOLDOVEI . ADICA DODONEATA CEL CU OCHII DE FAIANTA . CU CE SA-L UMPLEM ? CU CINTECE PATRIOTICE SOVIETICE ? CU TURUIALA ZILNICA IN LIMBA RUSA ? SE PARE CA BOALA MINTALA DE CARE SUFERA BIETUL OM SE AGRAVEAZA CONTINUU …

 35. „” OPERA „” mea a fost postata pe pagina tov DODON dar tot mai sigur sunt
  sa figurez pe pagina DOAMNEI8 VITALIA caci aici respir DEMOCRATIA, respir ROMANESTE.

  Idee excelenta si incit marii poeti ai Romaniei MARI sa contribue la eforturile lui TOV DODON.

  SA incerc si eu odata in viata sa fac cateva versuri stangace :::::

  O, BANAT,
  TRANSILVANIE, MOLDOVA,
  DOBROGEA si cu MUNTENIA,
  BASARABIA, OLTENIA,
  INFRATITI in GINTA cea LATINA
  Sa jucam ca FRATI de SANGE,
  HORA SFANTA a UNIRII.

 36. „” OPERA „” mea a fost postata pe pagina tov DODON dar tot mai sigur sunt
  sa figurez pe pagina DOAMNEI VITALIA caci aici respir DEMOCRATIA, respir ROMANESTE.

  Idee excelenta si incit marii poeti ai Romaniei MARI sa contribue la eforturile lui TOV DODON.

  SA incerc si eu odata in viata sa fac cateva versuri stangace :::::

  O, BANAT,
  TRANSILVANIE, MOLDOVA,
  DOBROGEA si cu MUNTENIA,
  BASARABIA, OLTENIA,
  INFRATITI in GINTA cea LATINA
  Sa jucam ca FRATI de SANGE,
  HORA SFANTA a UNIRII.

 37. Imi cer scuze ca plasez un text atit de lung si inca in limba rusa. Insa cred ca pentru oamenii care chiar vor binele tarisoarei noastre dar mai cred ca avem sanse cu partide care triseaza si schimba regulile de joc in favoarea sa ar fi util sa citeasca acest text. As fi scris eu aceste lucruri dar nu posed calitatile necesare/////// Rog moderatorii sa nu excluda acest mesaj
  Правила игры
  22.05.2008 „Ежедневный журнал”

  „Господь дал Моисею только одну заповедь: „Не” с глаголами пишется отдельно”. Остальное – это примеры…”
  Анекдот

  В алфавитном списке подписантов хартии Национальной Ассамблеи моя фамилия стоит непосредственно перед фамилией сталиниста Олега Шенина.

  Думаю, это соседство радует нас в равной степени.

  Мне, конечно, было бы комфортнее увидеть возле своей фамилию ну, допустим, Виктора Шейнциса, известного „яблочника”, уважаемого мною человека. Но ее там нет, как нет выше по списку Чубайса, а ниже – Явлинского. А есть Шенин и Лимонов. И в качестве агитационного материала лежала на столиках не газета „Ведомости”, а газета „Дуэль”.

  Но вот он, текст Хартии, русским языком написанный – и подписанный участниками Ассамблеи! Стало быть, твердокаменный Шенин клянется, не щадя своей жизни, защищать гражданские свободы; любитель Че Гевары Лимонов заявляет о готовности отказаться от насилия как метода политической борьбы, а исламский марксист Гейдар Джемаль вот-вот перестанет бороться с евреями… Ради этого стоило жить!

  Усмешку скептиков разделяю, но лишь отчасти.

  Вы скажете: эти и другие, куда более экзотические, персонажи Ассамблеи (см. статью Алексея Макаркина на ej.ru) перевешивают в политическом плане Каспарова и Илларионова? Не думаю. Они нарушат взятые обязательства при первой возможности? Некоторые – очень даже может быть. По этой причине вы не хотите вступать с ними в диалог? А вот это уже странно. Неужели в Кремле, куда наши либералы в законе бегут по первому свистку, никто не нарушал публичных обязательств?

  На участниках Ассамблеи – грязь и кровь? На некоторых идеологиях – огромная, но насколько мне известно, лично сталинист Шенин не отдавал приказы, повлекшие за собой гибель сотен людей. И как бы не относиться к лимоновским эскападам, Эдуард Вениаминович ничего не своровал из бюджета, а за стилистически близких нам персонажей из путинского экономического блока, – милых, не говорящих пошлостей про Вьетнам и Че Гевару, – вот не поручусь…

  Так почему же общаться с Лимоновым и Шениным – стыдно, а с Путиным, Грефом, Кудриным, Медведевым – нет? Странные представления об интеллигентности. Уйди, противный! – это логика фрейлин, а не политиков.

  Господа! Вот текст, фиксирующий список правил честной политической игры и констатирующий их отсутствие в сегодняшней России. Вы согласны с написанным? Видимо, согласны, ибо нет в Хартии ничего такого, чего вы не говорили бы по отдельности – Явлинский, Белых, Рыжков, Касьянов…

  Но как только от партийного и личного интереса дело доходит до возможности реального объединения, с реальной же угрозой последующего отлучения от кремлевской сиськи – тут-то и начинается тонкая благородная французская игра. Я? Вот с этими? Ни-ког-да!

  Национал-экзотика, упомянутая Макаркиным, как и ее тяжелая коммунистическая разновидность, из российской политики никуда не денутся – это здешний климат. Впрочем, такого рода персонажи бегают и по периферии европейской политической жизни, и никто не запрещает им пробовать свои силы на выборах. Это риск, но гораздо меньший, чем риск запрета. Политические экстремалы гораздо более притягательны для публики в ореоле мученичества! Это азбука.

  Нам могут нравиться или не нравиться участники соревнования, но письменная фиксация правил – вещь гораздо более важная, чем персоналии, и это тоже азбука.

  Человек, затаивший думку посреди турнира по шашкам начать играть в „чапаева”, должен точно знать, что этот номер не проканает! Остальное – примеры, как в анекдоте, вынесенном в эпиграф.

  Именно честные выборы, а не победа демократического кандидата, были целью почившего в бозе „Комитета-2008″… Не получилось.

  Получилось на Украине. Вот парадокс! – Янукович, пытавшийся задавить страну ложью и ОМОНом, сегодня – полновесная фигура демократического процесса, потому что в результате Майдана на Украине победили, в первую очередь, именно правила игры.

  А по этим правилам проигравших не затаптывают.

  Кремль стал чемпионом России-2008 именно потому, что российская (демократическая в том числе) элита молчаливо согласилась забыть про правила, включая правила приличия.

  Сегодня у нормальных людей (уточним: не „либералов” и не „патриотов”, а просто тех, кто считает, что воровать нехорошо) – нет возможности всерьез повлиять на политическую жизнь собственной страны. Но уже сегодня есть, по крайней мере, возможность назвать черное черным – и начать консолидироваться. Не вокруг Явлинского, Лимонова, Буковского, Касьянова или Геращенко, – а вокруг нормальной системы координат!

  Что представляет сегодня большую опасность для России – несколько десятков застарелых борцов с генетикой и сионизмом, столь ярко описанные Алексеем Макаркиным, или негласное закрепление обществом (увы, либеральным обществом, прежде всего) авторитарного статус-кво – в рабской надежде на то, что при Медведеве все это рассосется само?

  „Мечта раба – рынок, на котором можно купить себе хозяина”, писал Ежи Лец. Кажется, у многих сегодня настали радостные дни: им кажется, что удалось прикупить себе незлого хозяина…

 38. dna Pavlicenco, imi pare rau ca aveti tupeul sa scrieti asa aberatii si idotenii absolute despre actuala guvernare. din fericire, actuala guvernare ptr noi, tinerii, reprezinta speranta politicii moldovenesti si va rog frumos nu murdariti si distrugeti ceea ce noi am construit ……pana la urma sunteti o persoana publica..atunci ati face bine sa va comportati ca atare, sa dati dovada de educatie si cultura.mi se pare ca vocabularul dvs este unul chiar de prost gust si lipsit de orice inteligenta. sper ca nu o sa dau dovada de nesimtire daca o sa zic ca deja deveniti o disperata si aruncati cu borbe aiurea in stanga si dreapta. Calmati-va…daca nu sunteti buna in politica atunci la sigur sunteti buna in alt domeniu de activitate!! scuze

 39. imi cer scuze si ptr greselile comise. *idiotenii, *vorbe

 40. UITAŢIVĂ ŞI D-V, E PREA PUŢIN SPUS RAZNA,- HAIDUCII LUI V.FILAT CARE SE RĂTĂCESC PRIN CORIDOARELE PARLAMENTULUI ŞI NICI HABAR NU AU DE O ZI A NAŞTERII LUI EMINESCU FAC POLITICĂ OARBĂ, BA MAI MULT STÎLCESC NAŢIUNEA CU PĂLĂVRĂGELI, FAC SENZAŢIA DE NIŞTE BONDARI CU ARIPI DE ARGINT.
  TOCMAI ASTĂZI ESTE FOARTE POTRIVIT PIESA MARELUI MUZICIAN GH.ZAMFIR,, PATRU BOI LEAGĂNĂ CARUL,,

 41. Idee excelenta si incit marii poeti ai Romaniei MARI sa contribue la eforturile lui TOV DODON care ne invita sa scriem versuri patriotice. Ide foarte laudabila.

  SA incerc si eu odata in viata sa fac cateva versuri stangace :::::

  O, BANAT si BUCOVINA,
  TRANSILVANIE, MOLDOVA,
  DOBROGEA si cu MUNTENIA,
  BASARABIA, OLTENIA,
  INFRATITI in GINTA cea LATINA
  Sa jucam ca FRATI de SANGE,
  HORA SFANTA A UNIRII.

 42. Ca sa nu se faca impresie gresita in legatura cu pozitia DREPTEI,V-asi ruga Doamna Vitalia sa va tineti de gindul expus in articolul precedent. Caci vedeti ca daca V.Filai o ea razna,nu o ea undeva , ci incepe a tropai pe loc cit mai zgomotos si cit mai obraznicos ca sa se auda cit mai in centru … apoi sa punna in functiune lampa lui aladin,care se zice ca aceasta lampa aree si contul ei bancar…si cum bagi in ea parale ese aladin. Prinde a se roti,ca un virtej, dar el nu ar vrea sa ramina doar un virtej ci vrea sa fie ca un TORNADO si pe unde sa mearga sa faca totul aschii. Dar si lui i se poate gasi ac de COJOC. Caci ma uit cu o mare uimire ce incearca PLDM-istii sa faca din AMN. (ca exemplu) Deacea nu din interes propriu ci dintr-o situatie oportuna…faceti legatura direct cu acei connducatori care merita sa fie numiti de dreapta …si nu trebue sa stie nimeni despre ce o sa vorbiti pina nu veti primi o hotarire. Sa vedeti ca dupa o asa intilnire veti avea in mina si acul pentru cojocul lui FILai si nu numai pentru el. Noi ca comentatori ce putem sa facem decit sa criticam sau sa laudam? Avem si noi pozitiile noastre ,dar va spun parereamea personala:apreciez curajultuturor oamenilor politici din Basarabia care lupta, in virtutea multor greutati ,pentru adevarul acestui neam osindit. Da ,recunosc sa zic de S.Urechianu, sa conduca iun partid cu un numar mare de membri ,nui usor .Au fost timpuri ca chiar Dumneavoastra ati plecat de la el… A fost o vreme si V.Untila a plecat si alti colegi de partid…Insa vedeti ca Dumnezeu asa a lucrat in veata voastra ca sunteti conducatori si multa lume stie ,ca lucrati aprins si mergeti inainte. Acum este o situatie de principiu,e nevoe sa fie aruncate orgoliile si orice fel de suparari si sa va intilniti … Nu va fi nevoe sa va pregatiti referate pentru discutii .nu va trebui nici sa fie locul pentu a va reaminti momente neplacute din trecut ci sa fiti linistiti ca sa primiti hotariri juste. Separati suntem foarte slabi,deaceia avem nevoe sa coordonam actiunile tuturor forrtelor de dreapta si centru dreaptaca sa oprim acest tornado cu denumirea FILAI. acest tinar si incapatinat Prim Ministru are un inceput care nu stiu cum va termina. Dar este o mare nevoe de o transparenta in toate structurile si o dragoste catre acest popor.

 43. Interesant: sa fi fost pe timpul comunistilor aderari colective la pcrm (a rectorilor (!?!), medicilor (am ajuns s-ai vad pe academicienii Paladi si Gherman intrand cu hurta in partid) – cum reactiona opozitia la asa gest??? Mie mi-ar fi fost greata. Ca si in cazul aderarii masive, cu hurta la pldm. Articolul este scris minunat. Despre porcarii nu poti scri cu cuvinte alese

 44. mama ce la lume multa si ce inraita si suparata… sa aveti stima de aceasta doamna si ea nu injura sau jigneste pe nimeni. foloseste figuri de stili maldavenilor, caci eu tot maldavan sunt, ca asa rusii mau botezat, desi buneii mei spun altceva…

  numai destepti, numai destepti in tara asta…

 45. D-na Pavlicenco, cu tot respectul fata de DVS. Ne cunoastem persoanal, am depus eforturi la constituirea organizatiilor PNL. Permanent ati fost in opozitie, si pe timpul Comunistilor si acum. Nu pot sa va laud nici cum, deoarece nu va inteleg de partea cui jucati. De partea cui sunteti DVS?????????????????????????? CUI FACETI JOCUL???????????????

 46. Pt toti

  Nu am avut pina acum acces la Internet. Sint in afara Chisinaului. Va multumesc tuturor pt comentariii, numarul vizitatorilor este foarte mare de ieri d ela 22.26, cind am postat, si pina cum. Voi reveni cu raspunsuri peste un timp. Acum doar am autorizat comntariile, pentru ca in aceasta clipa am intrat pe Internet. Nu am sters, ca de obicei, nici un comentariu si ii ROG PE TOI, SI PE VIITOR, SA NU SE GRABEASCA SA MA TAXEZE, PENTRU CA UNEORI NU AM ACCES LA INTERNET, CEEA CE NU INSEAMNA CA SINT STERSE COMENTARIILE.

  PE DE O PARTE CRITICATI CIND CINEVA STA DOAR PE INTERNET, ALTE DATI CIND INTRATI PRIMA OARA SI NU VA SINT AUTORIZATE INTRARILE, INCEPETI A JIGNI. NU FACETI ASTA.

 47. Dna Pavlicenco 30 de zile e super-suficient, dvoastra daca vi se da si un an nu va ajunge sa criticati de la stanga spre dreapta, ceva constructiv…Fuzionati cu PL si nu va pierdeti timpul, nu-l atacati pe Filat ca Lupu este tinta noastra..

 48. DOAMNA VP , DE CE NU SCRII , CRITICI DELOC SI ARTICOLUL LUI DODON DESPRE „VIDUL PATRIOTIC” de pe blogul lui .. mi-a placut ..mai ales ce-i scriu forumistii .. o distractie . ? IATA O TEMA DE DISCUTIE .. MAI LASA PUTIN FILATELISTII SI APUCA-TE DE COMINISTI ..

 49. doamna , daca tot spuneti a liberalii sunt aceeasi comunisti , linistiti-va si .. vottai cu comunistii ca tot le faceti pe aici propaganda pozitiva de ceva vreme incoace, atacand mereu numai Alianta, menajandu-i pe comunisti .. aveti timp numai de critica si scandal . ..rusine , alegerile sunt sub nas si astea , PNL, zisi de dreapta cauta capat de cearta ..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *