Pt C.TANASE: „Despre proiectul politic PASAT”


Constantin Tanase scrie in „Timpul” un articol intitulat “Coloana a cincea trebuie oprită”, in care mentioneaza, spre sfirsit, ca “Un cuvînt greu au de spus şi partidele, care trebuie să-şi facă publică opinia faţă de diversiunea pusă la cale de mitropolitul Vladimir şi fostul securist-şef al RM, Valeriu Pasat. Şi nu numai partidele parlamentare, ci şi cele extraparlamentare. Mă gândesc la formaţiunile care au o anumită influenţă în societate, cum ar fi cele conduse de Veaceslav Untilă, Vitalia Pavlicenco, Nicolae Andronic ş.a. Diversiunea pusă la cale de cei doi prezintă un pericol real pentru RM şi împotriva acestui pericol trebuie să se facă un front comun.”

Ori Constantin Tanase nu a ascultat emisiunea in care am participat alaturi de Victor Josu si Ion Mereuta la inceputul lunii iunie, ori nu a vizionat-o nici pe blogul meu, pe care am preluat-o de pe Jurnal TV, ori se spune un neadevar. Intre altele, astazi i-am spus si Marianei Rata prin telefon pozitia mea fata de „vinzarea partidelor”. Poate se va putea citi miine in Jurnal de Chisinau.

Sincera sa fiu, la emisiunea repostata pe blog, aici, nu intelegeam ce cauta acolo controversatul medic-politician si, pe de asupra „umanist”  Ion Mereuta, insa am auzit si inteles mai tirziu de ce. Am fost printre primii care am luat o atitudine prompta si categorica fata de proietul prorusesc Pasat, asta se vede in emisiune. Il rog pe Constantin Tanase, pentru care, ma bucur, „opinia mea a inceput sa conteze”, sa priveasca emisiunea ce a avut loc intr-o zi de weekend, pentru care am venit special din provincie in Chisinau. Totodata, trebuie sa mentionez ca nu am auzit opinia despre proiectul Pasat expusa de cei patru-cinci lideri politici, care conduc R.Moldova si Chisinaul. Sau poate nu am auzit eu…

In general, nu sint omul care sa astept opinia cuiva pina a mi-o spune pe a mea. Si am curaj sa spun ce cred. Imi amintesc un caz, acum citiva ani, cind Rusia a procedat la distrugerea cu buldozerul a sticlelor de vin importate din R.Moldova. Atunci PRO TV m-a invitat, desi nu ma prea invita, ca si acum,  si chiar am intrebat “cum de…? La care mi s-a recunoscut ca „altii nu au acceptat sa vina”. Adica, mai clar spus – se temeau.

Dar, ca sa iti spui atitudinea, lucru pe care eu il fac mereu cu usurinta, pentru ca sint libera in actiuni, idei si decizii, trebuie sa ai unde. Pe blog – postez. Cind ma invita la televiziuni, radio – merg. Facem conferinte de presa, dar nu vine nici macar “Timpul”, nu mai spun de televiziunile “elitiste”, pentru care PNL, din cite se vede, nu conteaza. Si e pacat. Eu am luptat contra comunistilor cind altii il votau pe Voronin, cind Voronin era pe cal rosu. Acum el (sa speram!) e o mirtoaga ce ar trebui sa traga sa moara politic. Intr-un ciine mort sau intr-o mirtoaga ce trage sa moara e usor sa dai cu piciorul, adica sa dai atunci cind mirtoaga nu are structurile de securitate si de forta, cum era cind l-am atacat constant eu, pe parcursul a zece ani, dupa rasturnarea ADR.

In ceea ce priveste “Proiectul Pasat”, mai ascultati o data emisiunea la care am participat si care a fost postata inca la 7 iunie, acum schimbindu-i data repostarii, evident.

Intre altele, in sedinta largita de ieri a BPC al PNL a fost adoptata o declaratie in care se face referire in mod expres la “Proiectul Pasat”. Iat-o.

„Declaraţie a Partidului Naţional Liberal
privind momentul politic din Republica Moldova

Partidul National Liberal a avut constant o pozitie activa fata de evolutiile si deciziile politice din Republica Moldova.

PNL a sprijinit propunerea organizarii unui referendum pentru adoptarea unei noi Constitutii a statului, a sprijinit ideea aminarii alegerilor anticipate si a cerut o atitudine clara a Aliantei pentru Integrarea Europeana in impasul constitutional aparut urmare a nevotarii Presedintelui Republicii Moldova.

PNL saluta pozitia exprimata de AIE privind referendumul si alegerile parlamentare anticipate si condamna pozitia oscilanta a PCRM, care destabilizeaza continuu situatia politica si se arata preocupat doar de a obtine cit mai multe voturi pe viitor. Datoria AIE este, insa, nu doar sa preia controlul asupra sistemului nedemocratic si corupt din Republica Moldova, ci sa-l reformeze radical, precum si sa ceara institutiilor abilitate sa-i traga la raspundere pe decidentii responsabili din fosta guvernare pentru faradelegile comise si deturnarile grave de fonduri – lucruri asteptate de societate, dar care intirzie lamentabil.

PNL isi reitereaza ingrijorarea in legatura cu pericolul luptei dintre componentele AIE, considerind ca cele mai grave stari de lucruri trebuie dezbatute in cadrul coalitiei si rezolvate conform legii si bunului simt, pornind de la asteptarile oamenilor. Faptul ca unele partide din AIE coopereaza de zor cu fostii comunisti, interesati de a se mentine in functii in decizia lor de a adera la partide aflate la guvernare, poate conduce, in viitorul scrutin, la un rezultat la fel de subred ca cel care a defunctionalizat in prezent Parlamentul. De aceea, ramine imperativul coagularii fortelor politice necomuniste, in diferite formule, care sa reziste in fata comunistilor si care sa conduca la un numar de mandate cit mai mare in tabara democratilor.

PNL are in Programul sau politic alegerea sefului statului de catre toti cetatenii, prin vot direct. Dezvoltarea parlamentarismului ar fi fost o avansare a democratiei, insa impasul constitutional si comportamentul PCRM face imposibila alta solutie decit alegerea sefului statului prin votul tuturor.

PNL avertizeaza societatea in legatura cu pericolul propagarii si dezvoltarii zisului “proiect Pasat”, fost demnitar moldovean, devenit lider proaspat al unui mai vechi partid, care este un proiect prorusesc, menit sa mentina cel de-al doilea stat romanesc, Republica Moldova, pe orbita Kremlinului, prin metoda folosirii consecintelor obscurantismului sprijinit in societate de alianta dintre comunisti si Mitropolia Moldovei, subordonata Patriarhiei ruse. Daca, intr-adevar, clerul nostru nu considera ca e un proiect rusesc, trebuie sa opteze de urgenta pentru autocefalia Bisericii statului nostru, ca etapa spre trecerea sub obladuirea Patriarhiei Romane.

PNL va participa si va promova mesajul Unirii cu Romania in intreg procesul politic – in alegerile parlamentare anticipate, la alegeri prezidentiale si locale, sperind ca formula participarii va fi una optima pentru asteptarile populatiei din Republica Moldova.

PNL propune Parlamentului sa includa printre chestiunile supuse referendumului si cea privind disponibilitatea statului nostru de a participa la Uniunea Interstatala Romania-Republica Moldova.

PNL ii va adresa Cancelarului Angela Merkel, care s-a angajat sa apere interesele nationale ale Republicii Moldova in dialogul cu Rusia, sa propuna Presedintelui Medvedev de a proceda impreuna la lichidarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop si sa deschida calea pentru unificarea celor doua state romanesti.

Partidul National Liberal,
Chisinau, 20 iunie 2010″

Dupa care repostam, in continuare, articolul despre Pasat.

„Dupa proiectul politic FILAT, avem acum un proiect politic PASAT. Rima, constatam, exista. E simptomatic asta sau nu? Iata inca o situatie in contextul atitor exprimari de pozitii ca toate partidele trebuie sa se dizolve, sa le lase celor patru, de fapt, cred ca deja numai trei – PL, PLDM si PD -, teren de dans electoral.

Apare partidul lui Pasat, care declarase ca nu se va implica in politica. Adica, intelesesem noi, – nu avea sa adere la nici un partid, avea sa desfasoare doar activitate onegistica. Si iata lucrurile se schimba. Oare Pasat nu se poate regasi in vreun partid din cele trei – toate sprijinite pentru alegerile din 5 aprilie si 29 iulie de Petru Lucinschi si de oamenii de afaceri loiali lui? Nu-i numim, sa nu inceteze ajutorul…

De ce Pasat nu se regaseste in nici un partid membru al actualei coalitii? Pentru ca eu cred ca interesele aici sint mai adinci si de perspectiva nefasta continua pentru Republica Moldova.

Nu prea cu mult timp in urma analistul Bogatu a spus ca “R.Moldova va fi al doilea stat romanesc sau nu va fi deloc”. Sergiu Mocanu a spus ca “R.Moldova va fi un stat rusesc sau nu va fi deloc”. Ambele afrimatii au partea “ori nu va fi deloc”. Asta inseamna ca, in continuare, forte influente stiu ca R.Moldova nu are sansa sa devina stat, dar nici nu vor Unirea acestuia cu primul stat romanesc, adica Romania, de aceea pornesc si repornesc proiecte de mentinere a R.Moldova pe orbita ruseasca, intr-un fel sau altul, acum – si prin pravoslavnicia Kremlinului.

Mitropolia Moldovei, subordonata Patriarhiei Ruse, dupa ce si-a pierdut scutul comunist, al coloanei a cincea a Rusiei, acum isi cauta un alt protector, pentru ca, vedem, nu se regaseste cu scutul actualei coalitii, de care se teme pentru ca are pozitie proeuropeana, deci, vrei, nu vrei, proromaneasca, mai prudenta sau mai putin prudenta. Si nici Mitropolia Basarabiei nu place in continuare. Si, iata, un nou scut.

Oamenii nostri, cuminti, rabdatori si creduli, dau ultimul banut pentru Capriana si Curchi, banuti care se transforma in miliarde ale familiei alesilor comunisti si in milioane ale Fiului de la Rasarit. Acum, aceiasi oameni, tinuti de popimea proruseasca in intuneric, vor vota intr-un referendum fals si pentru partidul lui Pasat, care, cica va “apara religia”, de parca cineva o ataca. Indaratul acestui referendum este mobilizarea neinformatilor in lupta pentru mentinerea noastra in sfera de influenta a Moscovei.

Insa apar aici niste lucruri de comentat si mai abitir. Cum se explica migrarea lui Dumitru Ciubasenco spre Pasat, fiind pe lista PLDM pentru Parlament? Cum am crede ca Lucinschi, cel care l-a promovat pe Pasat, care i-a spus sa vinda avioane, cel care a stat in spatele PL, PLDM si PD din Alianta in alegeri, care l-a laudat pe Chirtoaca, cel care, la sigur, stie ca Alexandru Tanase i-a fost avocat, cel care are un fiu prieten cu Filat – cum am crede ca Petru Lucinschi nu ar fi implicat si aici, cu proiectul Pasat, mai ales ca, personal, am vorbit cu el si mi-a aratat dezamagirea de Alianta?

Si inca o intrebare – ca vrea Filat foarte multe voturi si sa fie sef de stat e una – dezvolta cosmopolitismul si globalismul in Moldova, stim noi la ce duce asta… Dar pentru ce vrea atita putere Pasat, care va fi si un concurent al posibililor prezidentiabili Lupu, Filat, Ghimpu?

Cred ca la mijloc sint mai multe lucruri. Cred ca Pasat are mare ciuda pe comunisti si vrea sa le ia sprijinul asigurat pina acum de Mitropolia Moldovei. Asta e bine. Insa vine a doua intrebare – ce va face Pasat daca va reusi intr-o anumita masura? Vrea sa vina in Putere sa mergem spre NATO, Romania, UE sau vrea sa ne tina pe loc prin ajutorul Mitropoliei Moldovei a lui Vladimiruska, adica prin Patriarhia rusa, ca “brat ideologic de intunecare a mintilor” al FSB-ului rusesc?

Si inca ceva – nu cumva si Pasat cu partidul sau, impreuna cu partidul lui Vladimir Turcan, se vor incolona, si ca bloc, in tagma satelitilor pe stinga ai PLDM-ului? Daca e asa – apare intrebarea – Filat prefera un PL, care mai pastreaza cumva, cu chiu, cu vai, valorile nationale in pozitia sa, sau prefera un Pasat, cu toate conexiunile sale neclare ca trecut si ca viitor?

Mentionez in mod special: regret puternic ce i-au facut comunistii lui Pasat si il respect pentru rezistenta. Dar nu mi-ar place sa il vad pe Pasat cu trena de popi inrolati intr-un proiect antiNATO, antiROMANIA si antiUE.”

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

102 Comments

Add a Comment
  1. Klimenko, admiratorul lui Pasat

    Liderul mişcăprii „Ravnopravie”, Valeri Klimenko are doar cuvinte de laudă despre Valeriu Pasat şi noul lui proiect politic. Acesta a menţionat că ar putea colabora în viitor cu acesta.

    „Valeriu Pasat ar putea fi următorul preşedinte al ţării”, a menționat Klimenko, în cadrul unei conferinţe de presă. „Acesta are un start câştigător, a reuşit să adopte o poziţie care îi va aduce rezultate bune. Asta dacă ne gândim la faptul că 92% din populaţia Republici Moldova este ortodoxă”, afirmă liderul „Ravnopravie”.

    În acelaşi timp, Klimenko crede că partidul lui Pasat va constitui o concurenţă serioasă pentru Partidul Comuniştilor din Republica Moldova. „În ultimii ani, nu s-a făcut nimic pentru minorităţile naţionale, care acum se gândesc încotro să se îndrepte, după ce au pierdut încrederea în PCRM. De aceea cred că mulţi vor adera la Pasat”, susţine Pasat.

    Potrivit lui Klimenko, apariţia fenomenului Pasat, va schimba piaţa politică din Republica Moldova. „Eu personal, îl simpatizez şi s-ar putrea ca pe viitor să colaborăm”, spune Klimenko.

    Referindu-se la predarea religiei în şcoli, Klimenco a menţionat că este un lucru necesar, mai ales în condiţiile Republicii Moldova.

  2. „Referindu-se la predarea religiei în şcoli, Klimenco a menţionat că este un lucru necesar, mai ales în condiţiile Republicii Moldova.”
    Adica,nu este destul cumintenia pe care o are moldoveanul,sa fie si mai supusi,”mai ales în condiţiile Republicii Moldova”

  3. Dar ceea ce face dna Pavlicenco nu e ranchiuna si razbunare? O tine una si una – Filat e, Filat nu e. E mult adevar in ceea ce spune domnia sa, dar devine deja plictisitor. E clar ca PNL nu revine in curand pe arena politica a republicii si frustrarea dnei P. e evidenta. Poate, daca ar vedea la unii rivali si parti pozitive, careva din ei ar vrea sa fuzioneze cu PNL, desi eu una nu cred ca ar dori cineva o alianta cu dna Pavlicenco. Si nu numai pentru faptul ca ii critica pe toti, dar mai exista ceva, nu concretizam.

  4. mary b spune:
    7 June 2010, la 18:06

    Da, oamenii cu principii si curaj sunt etichetati ca si razbunatori, scandalagii…..mai multe „arme” de lupta sunt pse in functiune, „nu concretizam”….

    Daca in societate zeci de ani la rind oamenii sunt pacaliti cu promisiuni in schimbul votului, dar in realitate tot pacaliti ramin, este normal ca omul sa fie cuminte si sa se uite dintr-o parte sau trebuie sa se implice si sa foloseasca toate mijloacele posibile pentru a corecta situatia?
    PNL deocamdata nu a decis sa fuzioneze, poate va decide cîndva, daca alte partide poltice ar impartasi si sustine fara echivoc scopurile programatice ale PNL.
    DVS va plictisiti, noi nu avem timp sa ne plictisim.

  5. COSTIN spune:
    7 June 2010, la 17:05

    Klimenko, admiratorul lui Pasat

    Liderul mişcăprii „Ravnopravie”, Valeri Klimenko are doar cuvinte de laudă despre Valeriu Pasat şi noul lui proiect politic.

    Существует пословица: лучше пусть умный отругает, чем дурак похвалит.
    В русскоязычной среде у Клименко дурная репутация. Пустой человек.

  6. Ce poti sa te astepti de la un „om politic” care are ciuda pe comunisti si saruta mana dreapta a „tatalui democratiei, privatizarii” ruse Anatol Ciubais? Orice pro Russia, numai nu unire cu Romania si NATO.

  7. „Nu inteleg insa una. De ce jurnalistul Dumitru Ciubasenco, care figura pe lista de deputati ai PLDM, este acum purtatorul de cuvant al fostului director SIS, Valeriu Pasat? Ce este oare la mijloc? O simpla coincidenta?”, se mai întreabă Elena Robu.

    Sa se mai intrebe si altii,ca PNL s-a si a intrebat destul.

  8. METEOR,
    foarte buna analiza la atitudinea AIE fata de PNL

  9. # Femee spune:
    8 June 2010, la 11:11

    „METEOR,
    foarte buna analiza la atitudinea AIE fata de PNL”
    Inca o intrebare….
    Daca Pavlicenco merita sa nu fie luata in serios, de ce se screm din rasputeri unii si o trimit la „pensia politica” ?
    Au gasit „dusmanul” poporului si al AIE !
    Altceva le sta in cuemezis……

  10. Alexandra Can spune:
    7 June 2010, la 12:12

    *Vizitatorul “eu” mi-a sugerat o idee, care trebuie promovata insistent in toate partidele politice. Sa promovam femeile in numar mai mare ca barbatii, in primele pozitii. S-au sa nu sustinem barnatii, ei mereu considera ca femeile nu sunt bune de nimic, numai sa le fie slugi supuse, cu capul plecat si sa nu treaca in fata barbatului.*

    Aveti tendinta de a va transforma intro sufragetă americana.(schimbam pozitia partidului, sau partidul?)
    E o gluma, nu o luati in serios, pentru ca…..stiu, cat de suparacioasa sunteti.

  11. natalia spune:
    8 June 2010, la 13:01

    Nu aveti de unde sa stiti. Sunt maaaai suparacioasa de cum credeti, dupa caz.
    Pozitia sau partidul nu le schimbam. Incercam sa schimbam atitudinea barbatilor fata de femei.

  12. GRESITI ,DOAMNA, cand afirmati ca partidul , pe care vrea sa-l infiinteze Pasat va fi satelitul lui Filat . Mai degraba partidul lui va fi partidul Moscovei IMPOTRIVA lui Filat.. Regretabil faptul ca deja s-a inceput „mancarimea” intre cei de dreapta . Si nu fara PARTICIPAREA ACTIVA A DTALE / ca”ntotdeauna!/ Dovada” ce des va citeaza comunistii ! CAND MAI AVETI PANA la ALEGERILE DIN PARTID ? Ar fi rezonabil sa plecati din fruntea partidului , poate fata dta intra in parlament sau face un bloc la alegeri cu PL si PLDM . Caci altfel sa nu patiti ca-n 1998 si 1999 , cand v-ati mancat ca cainii si ati adus comunistii la putere.

  13. pt Alexandra Can: buturuga mica STRICA carul mare … si cand te gandesti cate „buturuge” de astea stau in calea AIE ! Asa ca noi vrem sa inlaturam buturugele si carul sa mearga bine pe drumul curat .. catre UE !

  14. Alexandra Can spune:
    8 June 2010, la 20:08
    *Incercam sa schimbam atitudinea barbatilor fata de femei.*
    Tema e serioasa.
    Dar cum ramane cu „Marea Unire”? Stiti, cum se primeste, cand fugi dupa doi iepuri?

  15. NINA GONTA spune:
    8 June 2010, la 22:10

    Sa fiti sanatoasa, Doamna, si sa inlaturati toate buturugele mari si mici
    din calea spre UE. Va tin pumnii !

  16. Pentru Ion Lazar: Ce-ti veni Ioane cu ploaia de majuscule? Dna Pavlicenco a scris foarte corect, desi eu as fi pus „patriarhia KGB”

  17. DNA CAN, NU INCERCATI SA .MANIPULATI cititorii ! Ati inteles foarte bine ce-am vrut sa spun , buturugile sunt partiditele mici care bulverseaza electoratul /ex PNL, PSD s.a/ iau voturile lor si le pun in buzunarul comunistilor , din pacate ,de 20 ani incoace..

  18. Nu ne pierdem timpul cu gontzii si gontzele, care se „spinzura” in toate sensurile.

  19. Vineri, 4 iunie, CEC a Moldovei trebuie să decidă în privinţa referendumului privind studierea în şcoli a disciplinei „Bazele Ortodoxiei”.

    În Moldova ia amploare o criză politică, ce riscă să degradeze într-un mare haos. Confruntarea dintre guvernarea proromână „Alianţa pentru Integrare Europeană” şi Partidul Comuniştilor, aflat în opoziţie, a atins asemenea cote, încât Moldova este deja comparată cu Kârgâzstanul. Până la coliziuni de stradă la Chişinău încă nu s-a ajuns, dar o dovadă a faptului că astfel de lucruri sunt posibile, o constituie dezordinile în masă şi distrugerea clădirilor administrative ale Preşedinţiei şi Parlamentului, care s-au produs în aprilie anul trecut. Până astăzi aceste clădiri încă nu au fost reparate. Pentru reparaţie, bugetul celei mai sărace ţări din Europa, aflat sub povara unor datorii externe enorme, nu dispune de bani.

    Rubiconul, după care situaţia riscă să iasă definitiv de sub control, îl poate constitui ziua de 16 iunie, când care preşedintele în exerciţiu, Mihai Ghimpu, trebuie să dizolve parlamentul şi să numească data alegerilor anticipate. Dar, în loc de alegeri, Ghimpu propune referendum pentru adoptarea unei noi constituţii şi revenirea la alegerea preşedintelui de către întregul popor. În replică, comuniştii le promit „uzurpatorilor” din alianţa de guvernare „o revoluţie roşie”.

    În anul 2009, după colapsul comuniştilor, în Moldova a început perioada aşa-numitei „gaidarovşcina”. Politica radical-liberală a Alianţei pentru Integrare Europeană, posibil, e bună pentru indicatori macroeconomici, dar e insuportabilă pentru cetăţenii de rând. Iarna curentă, chişinăuienii rugau să le fie deconectate apartamentele de la sistemul de încălzire centrală – tarifele mereu în creştere sunt pentru ei o grea povară. Noua putere distruge moştenirea „autorităţilor” voroniniste, orientându-se doar asupra dogmelor monetariste, fără să le propună oamenilor nimic din ceea ce le-ar face viaţa mai uşoară şi le-ar da o anumită speranţă în mai bine. Moldova abia o duce de pe o zi pe alta, şi aceasta numai datorită injecţiilor financiare primite de la FMI şi Uniunea Europeană, care, într-un singur an, au sporit datoria externă a ţării de două ori.

    Victoria partidelor unioniste a facilitat şi posibilitatea de a specula pe tema statalităţii moldoveneşti inexistente, fapt care deschide perspective Bucureştiului de a pune problema Anschluss, într-o formă sau alta. (E locul să spunem că expansiunea paşapoartelor româneşti în Moldova şi Transnistria nu a atras după sine neacceptarea publică a fenomenului, nici din partea NATO, nici a UE).
    Expirarea termenului legitim al parlamentului sporeşte tensiunea luptei politice. Adversarii cei mai activi ai întoarcerii la alegerea preşedintelui de către întregul popor sunt comuniştii, astăzi în opoziţie. Dar, şi susţinătorii referendumului din alianţa de guvernare pot să nimerească într-o situaţie „nestandard”.

    Obosită de sărăcie şi instabilitate politică, populaţia nu vede nici o deosebire între clienţii Bruxellesului din alianţa proromână Ghimpu-Filat-Lupu şi comunişti, care au falimentat mai înainte. Pe acest fundal, al „luptei tuturor împotriva tuturor”, în societatea moldovenească, surprinzător pentru mulţi, se formează o nouă putere, consolidarea căreia va fi în stare să anihileze confruntarea actuală dintre învingători şi învinşi.

    Şocurile din anul trecut au adus după sine respingerea psihologică a unei părţi importante de cetăţeni a politicii şi politicienilor, care au adus ţara într-un haos criminal. Privind cu groază la centrul distrus al Chişinăului, oamenii nu au putut să nu realizeze cât e de fragilă lumea în care ei trăiesc. Şi cât de important este să nu permită ca această lume să fie distrusă.

    Moldova avea nevoie de o idee unificatoare. Cu această idee a venit cunoscutul om politic moldovean, istoric şi diplomat Valeriu Pasat. El a propus organizarea unui referendum privind introducerea în şcolile din ţară a unei discipline noi – „Bazele Ortodoxiei”. „Indiferent dacă va fi sau nu pe placul cuiva această idee, ortodoxia constituie acel factor de autoidentificare, care – la fel ca şi limba – ne-a permis să supravieţuim ca popor”, a spus Pasat la Chişinău, la 8 mai, la întrunirea de colectare a semnăturilor în susţinerea referendumului, la care au fost prezenţi peste 20 mii de oameni. “Anume identitatea ortodoxă îi va ajuta Moldovei să rămână ea însăşi, indiferent de faptul unde vom fi mâine – în Uniunea Europeană sau doar în vecinătatea Europei, în CSI, sau în afara acestei comunităţi”.

    În Moldova, predarea „Bazelor Ortodoxiei” nu comportă în sine pericolul divizării societăţii pe criterii religioase. Iniţiativa lui Pasat nu a produs divergenţe serioase în societate. Potrivit ultimului recensământ, 94% din populaţie sunt creştini ortodocşi. Sondajele opiniei publice arată că trei din patru locuitori ai ţării susţin iniţiativa lui Pasat. Rezultatul pozitiv al referendumului, de care nimeni nici nu se îndoieşte, nu va conduce la aducerea forţată la aceste lecţii a copiilor care nu vor să studieze religia. Disciplina respectivă va fi predată de profesori special pregătiţi, precum şi după manuale, la elaborarea cărora se va ţine cont de experienţa Rusiei. E locul să amintim că în Rusia astfel de manuale au fost pregătite în condiţiile unor dezbateri controversate, aprinse, generate de teama de a nu „clericaliza” învăţământul.

    Contextul istorico-politic al acestei acţiuni este evident. Cu puţin timp înainte, Ghimpu i-a egalat pe veteranii Armatei Roşii cu cei ai Armatei Române fasciste, stabilind şi pentru unii, şi pentru alţii, o singură medalie jubiliară, care amintea ca formă, de crucea hitleristă. La 9 mai, zeci de oameni au venit la Memorialul Gloriei Militare din Chişinău. Aproape fiecare cu buchete de flori. Fiecare mormânt, fiecare monument a fost, literalmente, acoperit cu flori. Iar a doua zi dimineaţa la Memorial nu mai era nici o floare. Acesta este nivelul de „bun-simţ” al „eurointegraliştilor” moldoveni.

    Chiar dacă lăsăm la o parte chestiunea ce ţine de valoare şi judecăm strict analitic, Valeriu Pasat a făcut o mişcare sigură. În condiţiile unei degradări generale, ale pierderii orientării şi colapsului organelor puterii el a făcut apel la singurul institut al Moldovei, a cărei autoritate nu se află între ghilimele – Biserica Ortodoxă. Astăzi, Biserica este ultimul pilon al statalităţii şubrede a Moldovei. Până şi separatiştii proromâni – Mitropolia Basarabiei” necanonică – au fost dezarmaţi de o astfel de mişcare. Ei doar, nu se pot pronunţa împotriva „Bazelor Ortodoxiei” în şcoală…

    Atrăgând simpatia celor care văd în ortodoxie o ultimă speranţă, Pasat, în acelaşi timp, îi concentrează în jurul figurii sale şi pe acei nemulţumiţi de „gaidarovşcină”, dar şi pe acei care au suferit din cauza fostei puteri.

    Se ştie că, în 1999, aflându-se în fruntea organelor de securitate ale Moldovei, Valeriu Pasat a desfăşurat o luptă cu contrabanda şi corupţia, inclusiv din procuratură şi parlament. Dar cu venirea comuniştilor la putere în 2001, el s-a pomenit a fi omul de prisos. Cu puţin înainte de a părăsi această funcţie, Vladimir Voronin a stabilit pentru colaboratorii Serviciului de Informaţii şi Securitate drept principala sarcină – restabilirea integrităţii teritoriale a Moldovei. Au urmat apoi ani de zile de învinuiri în ceea ce priveşte comerţul ilegal cu arme. Îndreptăţirea totală a lui Pasat s-a produs imediat ce comuniştii au pierdut alegerile parlamentare.

    La începutul anului 2010, Pasat s-a întors din exilul politic, în care a fost silit să plece de ex-preşedintele Vladimir Voronin. Atât liberalii, cât şi comuniştii au tratat întoarcerea sa cu o vigilenţă geloasă. Este şi de explicat: acest politician de calibru, faţă de care există un respect egal atât la Moscova, cât şi la Bucureşti, Tiraspol şi Bruxelles, riscă să le încurce toate cărţile politicienilor care considerau că au ocupat temeinic scena politică a Moldovei.

    Probabil, într-o altă ambianţă, mult mai stabilă, iniţiativa lui Valeriu Pasat către poporul moldovenesc nu ar fi primit o susţinere atât de masivă şi de necontestat. Dar, în situaţia actuală, când Moldova luptă zadarnic cu „faima” de a fi „Kârgâzstanul Europei”, ideea de a-i familiariza pe copii cu tradiţiile ortodoxe a căpătat o semnificaţie politică.

    La 4 iunie va avea loc şedinţa CEC a Moldovei, care, după cum se aşteaptă, va da startul campaniei de colectare a semnăturilor pentru referendumul privind ortodoxia în şcoală. Grupul de iniţiativă al referendumului intenţionează să adune nu mai puţin de o jumătate de milion de semnături, iar aceasta înseamnă fiecare al cincilea locuitor adult al republicii.

    Cine ştie, câte surprize pregăteşte cea „de-a treia putere”, care se formează acum în Moldova?

    Autor: Александр Чечевишников, şef de secţie la ICŞ în domeniul sistemelor sociale al Universităţii de Stat „M. V. Lomonosov”

    (Sursa: „Rossiiskaia Gazeta”, 3 iunie 2010)

  20. NINA GONTA spune:

    Stimata doamna, eu personal nu sunt dispusa sa ma supun vointei dvs. Cred ca nu trebuie sa va pierdeti timpul cu umila mea persoana.
    Am si eu dreptul la asociere ca si toata lumea.
    Am opinia mea si nu doresc sa mi-o schimb. Ce tine de manipulare, puteti identifica exemple mai „demne” ca mine.
    Referitor la partidele mici, va asigur ca dvs nu veti reusi sa le interziceti existenta lor.
    Aveti dreptate, de 20 de ani au fost si partide mari, si partide mici. Vor mai fi si in urmatorii 20 de ani. Partide mici si partide mari.
    La putere au fost tot partide mari si „ne-au fericit”.
    Ce-ar fi sa dispara toate partidele si sa ramina numai unul, care va place dvs, credeti ca ar fi perfect ? Nu astept un oarecare raspuns. Este o intrebare retorica, fara destinatar…

  21. p-u Nina Gonta

    Intradevar d. A. Can are dreptate. Nu aveti dreptul sa condamnati partidele mici, pentru ca ele au tot asa drepturi ca si cele mai mari. Si pe urma, se mai intampla, ca cele mari devin mici, iar cele mici se maresc.

  22. SORIN RO says:
    9 iunie 2010 at 14:13
    Dnule Petrenco,sunt cetatean roman si UE ,va pun o intrebare dvs.si celorlalti politicieni pro-romani din Basarabia:De ce invocati tot timpul titulatura de “Republica Moldova, stat independent şi suveran”?Fata de Romania este stat independent Basarabia?Suverana fata de Romania?Atunci noi romanii din Tara Mama ar trebui sa va tratam ca atare si sa nu mai investim 100 mil.euro+alte ajutoare, intr-o tara(provincie)care nu isi recunoaste apartenenta la Tara Mama.Eu unul,precum si peste 1000 de cunostinte ale mele,ca cetatean al Romaniei si al UE,ne-am saturat de fitele acestei provincii romanesti de la est de Prut de invocare a titulaturii”Republica Moldova, stat independent şi suveran”.De ce nu faceti referire la Moldova ca “Basarabia,tinutul de la est de Prut al Romaniei,judetele de la est de Prut,sau orice titulatura doriti”,dar nu titulaturi cu fite de independenta.Eu unul m-am saturat sa platesc impozite pentru ajutorarea Basarabiei care nu isi recunoaste apartenenta la Romania.Nu romanii trebuie sa se “caciuleasca”pentru integrarea in UE ,ci basarabenii,asa ca va rog sa renuntati toti politicieni de la est de Prut cu fitele de”Republica Moldova, stat independent şi suveran”.Daca asa sunteti luptati-va singuri pentru aderarea la UE fara ajutorul Romaniei.Avand in vedere greutatile financiare din Romania,in curand asa-zisul sprijinitor al aderarii Republicii Moldova la UE (T.Basescu)va disparea ca presedinte al Romaniei(prin demiterea sa de catre poporul roman pentru vina de: genocid impotriva poporului roman)

  23. Pentru SORIN RO.

    Cu regret trebue sa spun ca suntem de acord cu aceasta persoana toti basarabenii Din ROMANIA si DIN LUMEA INTREAGA.

  24. natalia spune:
    9 June 2010, la 17:05

    p-u Nina Gonta

    Multumesc pentru intelegere.

    „Dar cum ramane cu “Marea Unire”? Stiti, cum se primeste, cand fugi dupa doi iepuri?”

    Vom alerga numai dupa un ierure. Aderarea la UE. Sunt sigura ca femeile constientizeaza mai bine ce inseamna pentru Moldova aderarea la UE. Cred ca si barbatii inteleg, dar ei, cei care detin functii mici sau mari, mimeaza cursul politicii externe de aderare la UE, ei nu doresc acest lucru. Se tem ca acolo nu vor mai putea fi la fel de liberi in a manipula oamenii si banul/bunul/ public, care aduce fiecarui o plusvaloare in buzunar.
    Nu sunt maximalista, pur si simplu incerc sa dau impotanta femeilor, care pe buna dreptate merita mai mult si pot face fata mai bine ca multi barbati, care poate au dorit, au declarat, dar nu au putut.
    Nu exista padure fara uscaturi. Asa sper sa fiu inteleasa la chestiunea cu „femei-barbati”.
    Motivatia mea, care ma face sa scriu ceva este:
    -sa scriu opinia mea, sa aflu si alte opinii si sa suport consecintele comunicarii.
    -sa nu pierd speranta ca va veni o zi si lumea va avea o viata decenta.

  25. -sa scriu opinia mea, sa aflu si alte opinii si sa suport consecintele comunicarii.
    -sa nu pierd speranta ca va veni o zi si lumea va avea o viata decenta.

    Va doresc succes.

  26. natalia spune:
    10 June 2010, la 17:05

    „Va doresc succes.”

    Multam ! Si dvs la fel.

  27. Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) se pronunţă pentru predarea cursurilor opţionale „Religia”, „Istoria religiilor” şi „Educaţia Creştin-Ortodoxă” cu titlu de experiment.

    AŞM propune să fie creată o comisie mixtă, formată din reprezentanţii principalelor confesiuni religioase din ţară, comunităţii ştiinţifice şi pedagogice pentru monitorizarea predării experimentale a acestor cursuri.

    Comisia ar urma să elaboreze conceptul, curriculum-ului şi manualelor, cât şi experimentarea acestora în câteva instituţii de învăţământ.

    Recomandările AŞM au fost lansate pe fundalul disputelor în legătură cu introducerea în şcoli a cursului obligator „Bazele Ortodoxiei”. Un grup de iniţiativă, în frunte cu fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Valeriu Pasat, au iniţiat procedura de organizare a unui referendum în acest sens. Pe de altă parte, Grupul pentru Promovarea Statului Secular se opune introducerii în şcoli a cursului obligator „Bazele Ortodoxiei”.

    Sursa: DECA-pres

  28. Vitalia Pavlicenco spune:
    10 June 2010, la 22:10

    Oare chit va costa predarea obligatorie in scoli a „bazelor Ortodoxiei” ?
    De chiti profesori in acest domeniu este nevoie, chiti avem pregatiti si cum vor fi suplinite aceste posturi noi create?
    Ce comporrtament vor avea reprezentantii altor confesiuni, vor admite pruncilor sa invete acest obiect sau vor cere si ei drepturi similare ?

    Cred ca se maslueste un nou scenariu de la „Tatarbunar”……..

  29. Din chite stiu eu, in unele sate exista „ore de duminica” si copii merg la biserica si asculta, invata despre ortodoxie.
    Tot ce este impus fortat nu se accepta usor.
    „Lupta” intre enoriasi si unii preoti, intre fetele bisericesti, implicarea excesiva in activitati comerciale ale unor fete bisericesti,

  30. trezeste si mai mare nedumerire.
    Nu am auzit mai inainte sa circule fetele bisericesti/agenti economici prosperi in umbra/ in limuzine luxoase cu numere de inmatriculare guvernamentale.

  31. Pasat si Vladimir sunt asemanatori cu popa gapon rusesc,care prin extremismul sau a adus foarte multe puncte lui Lenin.

  32. Numai Re-Unirea cu Romania Mare – ne e Salvarea !

  33. Dna Pavlicenco,

    Un resumat al postarilor de pe blog:

    PLDM/Filat – dusmani principali ale RM (si PNL)
    PL/Chirtoaca/Ghimpu – amatori ce nu se pricep la nimic.
    AMN/Urechean – gresala tineretei.
    PRCM/Voronin – parteneri cu PLDM/Filat.
    PUM/Pasat – Filiala KGB in RM.

    Unde e parerea despre PD/Diakov&Lupu ?

    Am sa vad eu oare anul asta pe blogul dumneavoastra ceva si despre PD? 🙂

    PS:
    Comentariul cu „Filat om mic din cauza ca nu s-a salutat cu mine” e cam ridicol. Erati singura cu care nu s-a salutat? 😉

  34. PASAT , PAVLICENCO , CAM ACELAS ALUAT .. SI .. TRECUT !

  35. Pt browser

    Despre PD nu scriu din urmatoarele motive:

    1. Am luptat impotriva lui Lupu cind era comunist. Filat atunci era cu el in termeni buni, la fel ca si cu mai multi comunisti.
    2. Fara Lupu nu devenea nici un lider din cei trei cine sint.
    3. Lupu nu are nici o inalta functie publica.
    4. Lupu nu se situeaza pe segmentul nostru, al PNL.
    5. Tanase a scris un articol, aratind de ce Lupu procedeaza intr-un fel sau altfel si a cerut pentru el condescendenta.
    6. Lupu – cum si-o va asterne, asa va dormi. Iar eu pe Diacov, ca fost coleg de doua Parlamente, indiferent de pozitia pe care se situeaza, il pot suna oricind si ii spune o problema. Telefonul lui Lupu nu-l am si nici nu-l caut.
    7. PD e singurul partid care a raspuns la cele doua ori scrisorii si invitatiei ale PNL – si inainte de 29 iulie, si inj decembrie, cind a fost Klipii la sedinta DPN, la care au fost invitati toti. Noi nu am sprijinit PD-ul in alegeri, dar sint unicul partid care a venit si a multumit.
    7. Filat nu raspunde, nici Ghimpu sau Chirtoaca. De fapt, nu le sun. Urecheanu – raspunde, este adevarat.

    Acum judecati cum e. V-am raspuns nu pentru ca va respect sau pt ca meritati, ci pentru ca ma respect pe mine. Postarile pe care le plasati sint urite si de aia nu prea meritati raspuns. Totusi, vi l-am dat…

  36. Pe COSTI

    L-as intreba cum e platit – bine sa mai putin. Daca e vorba de trecut, inclusiv mai recent, la sigur ca Filat, Sandu Tanase, Ghimpu, Urecheanu si Lupu au multe comune cu Pasat, si nu eu, care nu am nimic in comun nici cu el, nici cu vreo structura de securitate. Cu niciuna niciodata.

  37. to:Nina Gonta

    Din cate am inteles, nu se vor mai ‘pierde’ voturi la alegerile urmatoare.
    A fost modificata metodologia calcularii voturilor care are marja maxima de 3 mandate pentru redistribuire(in total). Adica, la situatia de azi comunistii pot ‘beneficia’ la un singur vot de pomana. 🙂

  38. Dna Pavlicenco,

    Multumesc pentru raspuns,
    Pai cum merge atunci cu ‘critica constructiva’?
    Nu li-ar fi de folos ?
    Sunt sigur ca gresesc, si nu merit raspunsul dumneavoastra.
    E PLDM cel care strange toate ‘gunoiurile’ (informatia obtinuta din surse demne de incredere, da?) dar iata la PD trec doar cadre calificate si demne care au luptat din interior cu Voronin si Co – Popa, Timciuc, Guznac. 🙂

  39. Tira spune:
    5 June 2010, la 19:07

    Prea exagerat criticati partidele din AIE. Aproape ca Rosca! Comunistii dispar treptat din vizorul PNL.

    O mică precizare D.na Tira.

    Comuniştii treptat, treptat nu dispar, ci aderă la formaţiunile din AIE, iar cei care nu aderă sunt concediaţi,

    Deaceia PNL nu critică AIE , ci ideile comuniste din AIE.

    Fiţi deacord, că nici D-stră nu vii clar pînă la urmă, de ce AIE a susţinut la cea mai înaltă funcţie din stat liderul unei componente ai AIE care este anti NATO, proCSI, proRUSIA, anti LIMBA ROMÂNĂ.

    Şi atunci ce trebue să facă PNL, să tacă, cum tac sute de mii de simpatizanţi ai AIE, care nu împărtăşesc ideile lui Lupu, dar se prefac că nu văd în ce direcţie o ia AIE, ca să nu-şi supere simpaţizaţii,sau să spună adevărul în faţă, conştientizînd, că la mulţi acest adevăr nu le place?

    PNL alege adevărul.

    Dar adevărul este PRONATO, ANTICSI, UNIRE….

    Cui nu-i place , Votaţi Pasat.

  40. COSTI esti comunisto-pldmist?? sau nu inteleg ce tot indrugi numai prostii. Iti place ce face BASEin ro?
    NU UITA CA FILAT, DIACOV, LUPU, SEREBREAN si multi altii care acum sunt la guvernare au votat pentru voronin.
    Nu fi orb si vezi citi comunisti s-au revopsiti in verzi p/u a ramine in functii si a facer mai departe lukruri anti-sociale, antinationale. Dute si pupai in frunte sau in alta parte si nu umbla cu cioara boita aici pe blog, numai murdarie de la tine.

  41. to:bogdan,

    Fii bun, da niste nume de comunisti inverziti.

  42. Dna Pavlicenco, linistiti-va!
    Va citit Tanase si Va citeste. Si dimineatra si seara inainte de culcare.

  43. D-a Pavlicenco are o problema ce tine de Filat si ea este unica, milti fosti PNL-isti au parasit-o si au aderat la PLDM si e si normal ca sa reactionaze asa negativ cind vine vorba de Filat.

  44. Pt Constantin

    Sint foarte linistita, tocmai de aia va enervati voi. E corect „V-a citit”, si nu „Va citit”.

  45. # COSTI spune:
    21 June 2010, la 22:10

    PASAT , PAVLICENCO , CAM ACELAS ALUAT .. SI .. TRECUT !
    Costi, nu cred, ca…. ai facut o comparatie reusita.

  46. E 22 iunie, deci ce se poate spune mai mult decat atat:

    OSTASI,
    V-am fagaduit din prima zi a noii Domnii si a luptei mele nationale sa va duc la biruinta; sa sterg pata de dezonoare din cartea Neamului si umbra de umilire de pe fruntea si epoletii vostri.
    Azi, a sosit ceasul celei mai sfinte lupte, lupta drepturilor stramosesti si a bisericii, lupta pentru vetrele si altarele romanesti de totdeauna.

    OSTASI,
    Va ordon: treceti Prutul!
    Sdrobiti vrajmasii din rasarit si miazanoapte. Desrobiti din jugul rosu al bolsevismului pe fratii nostri cotropiti. Reimpliniti in trupul tarii glia strabuna a Basarabilor si codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele si plaiurile voastre.

    OSTASI,
    Plecati azi pe drumul biruintelor lui Stefan cel Mare ca sa cuprindeti cu jertfa voastra ceea ce au supus stramosii nostri cu lupta lor.
    Inainte. Fiti mandri ca veacurile ne-au lasat aci straja dreptatii si zid de cetate crestina. Fiti vrednici de trecutul romanesc.

    OSTASI,
    Inainte. Sa luptati pentru gloria Neamului. Sa muriti pentru vatra parintilor si a copiilor vostri. Sa cinstiti prin vitejia voastra amintirea lui Mihai Voda si a lui Stefan cel Mare, a martirilor si eroilor cazuti in pamantul vesniciei noastre cu gandul tinta la Dumnezeu.
    Sa luptati pentru desrobirea fratilor nostri, a Basarabiei si Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vietii si a caminurilor batjocorite de pagani cotropitori.
    Sa luptati pentru a ne razbuna umilirea si nedreptatea. V-o cere Neamul, Regele si Generalul Vostru.

    OSTASI,
    Izbanda va fi a noastra. La lupta.
    Cu Dumnezeu inainte!

  47. D-na Pavlicenco, de ce „uniune inter-statala” (n-am mai auzit de asa ceva, si ar fi un precedent periculos, care le-ar da un motiv perfect extremistilor maghiari din Harghita si Covasna sa ceara autonomie sporita) si nu pur si simplu unire, ca 1918? Macar putinii basarabeni unionisti sa lase deoparte orgoliile regionale. Romanii nu vor accepta niciodata un stat federal.

  48. Dna Pavlicenco, de data asta ati scris un articol pe nota 10! Si argumentele sunt solide!

  49. Pt Terminator

    Eu de fiecare data scriu articole solide. Tocmai de asta se enerveaza vizatii, cum ar fi si Chirtoaca, cel care stie foarte bine ca am dreptate in toate punctele postate privind activitatea sa. Pur si simplu el crede ca toti is prosti, neinformati si nu stiu dedesubturile activitatii sale. Nu e asa.

  50. Pt Andrei

    Nu se poate intimpla nimic in cazul Romaniei si al Ungariei – ambele state sint membre ale NATO si UE.
    Noi, Basarabia, sintem a patra parte din provincia romaneasca Moldova, nu avem traditii de statalitate si totuna vom reveni la Patria-mama Romania. Asta e adevarul. Si acum un document al PNL, foarte lamuritor…

    Manifest-Apel al PNL-Moldova privind imperativul solidarizarii nationale

    Acest document, adoptat la 3 martie 2007, a fost remis presedintilor de partid, Presedintiei si Guvernului din Romania.

    Teritoriul Basarabiei si al Transnistriei – o aschie de pamint cu populatie romaneasca, rupta de mai multe ori, prin forta armelor, din contextul etnocultural si politic firesc, supusa unei deznationalizari dure pe parcursul a circa doua secole de ocupatie straina, – a rezistat si a dainuit in timp. Acest miracol a devenit deosebit de evident la confluenta anilor 80-90 ai secolului trecut, cind a luat avint, in Republica Moldova, Miscarea de Eliberare si de Renastere Nationala. Statul Republica Moldova a devenit independent in urma imploziei URSS, dar si gratie angajarii sutelor de mii de romani-moldoveni intr-o veritabila revolutie de eliberare nationala, ce a pus capat unei dominatii straine de secole. Redobindirea constiintei de neam, decolonizarea totala si revenirea acestui spatiu in familia europeana necesita un efort colectiv de lunga durata, conjugat cu o inteligenta politica aparte. Astazi, dupa 15 ani de la proclamarea Independentei, Republica Moldova, afectata de o profunda criza identitara interna, situata intr-o zona geopolitica disputata, se zbate intre un trecut tragic si un viitor incert.

    Partidul National Liberal din Republica Moldova este constient ca grava problema identitara, situatia politica si economica deplorabila ale celui de-al doilea stat romanesc, rezultate din politicile coloniale sovietice, continuate de regimurile neocomuniste dupa 1991, stationarea trupelor rusesti de ocupatie pe teritoriul Republicii Moldova, existenta unui teritoriu ocupat de un regim terorist, sprijinit de Moscova si necontrolat de Guvernul de la Chisinau, au facut din Republica Moldova un stat-problema. In aceste conditii, Republica Moldova nu dispune de suficiente resurse interne pentru depasirea starii de criza permanente. Este nevoie de o asistenta internationala in stare sa readuca Republica Moldova pe orbita civilizatiei europene. Cel mai firesc sprijin al efortului de europenizare a Republicii Moldova poate veni din partea Romaniei.

    In acest context, Partidul National Liberal se declara consternat de declaratiile tot mai agresive, in stilul razboiului rece, proferate la adresa Romaniei, de catre conducerea comunista de la Chisinau, care nu are nici un merit in edificarea Republicii Moldova ca stat. Comunistii si liderii lor au stat, in cel mai bun caz, in expectativa, in momentul proclamarii independentei statale a Republicii Moldova. Erijarea lor astazi in statalisti consecventi nu este nimic altceva decit o farsa in stil traditional comunist. De fapt, promovind conceptul moldovenismului vulgar si romanofob, comunistii moldoveni sugruma si farima de statalitate ce a mai ramas intr-o societate depopulata prin politici economice falimentare, favorizind tendintele de ancorare a Republicii Moldova in spatiul geopolitic eurasiatic, cultivat cu mult sirg de catre cercuri politice revansarde din Rusia. PNL invita partidele democratice si proeuropene din Republica Moldova sa se solidarizeze in scopul opririi acestui proces distructiv pentru perspectiva europeana a statului nostru.

    In toti acesti ani, guvernarile de la Chisinau au ratat posibilitatile de a merge impreuna cu Romania pe calea integrarii europene. Cu mici exceptii, acestea au preferat sa promoveze politici antiromanesti. In consecinta, Romania a devenit membru NATO si UE, in timp ce Republica Moldova a alunecat in mod grav spre statutul rusinos de cea mai saraca tara din Europa. Acesta este rezultatul logic al politicii comuniste, dominate de instincte antiromanesti.

    Si tot in acesti ani, Romania a tinut cont mereu de reticenta – chiar de ostilitatea – guvernarilor de la Chisinau, rezervindu-si rolul de a contribui la educarea tinerei generatii, de a fi avocat pentru admiterea Chisinaului in diferite aranjamente europene, de a ajuta in proiecte economice cind nu exista, pur si simplu, o alta solutie. Spre deosebire de oficialii de la Chisinau, sutele de mii de cetateni ai Republicii Moldova, care au beneficiat, in acesti ani, de asistenta materiala si umanitara a statului roman, ramin profund recunoscatori pentru ajutorul dezinteresat, oferit in spiritul relatiilor dintre frati. Prin aceasta perspectiva, politica sincera a Bucurestilor devanseaza constant propaganda antiromaneasca, fapt ce ii irita enorm pe stabii comunisti de la Chisinau.

    Partidul National Liberal din Moldova considera ca acum, odata cu revenirea definitiva si plenara a Romaniei in spatiul euroatlantic – sigur si solidar -, a sosit si momentul solidaritatii etnoculturale romanesti, ca unica sansa pentru a se oferi si Republicii Moldova un viitor civilizat cert. Doar aceasta asistenta, care trebuie sa devina permanenta, coroborata cu strategiile Uniunii Europene, ar putea readuce si al doilea stat romanesc in comunitatea euroatlantica. Constiinta unui asemenea obiectiv nu poate fi impiedicata de nici un fel de manifestari antieuropene si antiromanesti, la care se deda conducerea antinationala de la Chisinau, votata de o populatie insaracita cu buna stiinta de catre o grupare interesata doar de pastrarea, cu orice pret, a puterii si a propriilor privilegii economice.

    Guvernarea comunista de la Chisinau a legalizat cetatenia dubla pentru a amplifica afluxul de bani de la propriii cetateni, plecati la munca in strainatate. Unicul export profitabil al Republicii Moldova sub guvernarea comunista a devenit cel al bratelor ieftine de munca. Insa politica de depopulare a Moldovei a adus si efecte nebanuite de catre comunistii romanofobi. Pentru cetatenii Republicii Moldova, Europa se asociaza tot mai mult cu Romania, cu cetatenia romana. A deveni cetatean roman inseamna a deveni parte a unei democratii europene, a sistemului cu reguli ale economiei de piata, bazate pe respectarea neconditionata a legii. Aceste practici creeaza precedente extrem de periculoase pentru dominatia regimului politic autoritar de la Chisinau, pentru traficul de influenta si ingerintele protectioniste ale politicului in viata economica din Republica Moldova. In asa fel, romanismul echivaleaza pentru comunistii moldoveni cu deplasarea discursului proeuropean din zona demagogiei politice in zona realizarii practice. Iar aceasta, la rindu-i, echivaleaza cu pierderea puterii politice. In acest sens, comunistii sint sortiti, prin definitie, sa ramina romanofobi incorigibili.

    In fata pericolului permanentizarii crizei cronice, care a afectat Republica Moldova, Partidul National Liberal din Moldova vine cu un proiect special – politic, social-economic si cultural -, numit Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova. Acest proiect poate fi infaptuit cel mai lesne prin semnarea, intre Romania si Republica Moldova, a unui tratat interstatal de fraternitate si de parteneriat european privilegiat, ce ar avea ca scop major integrarea plenara a celor doua state romanesti in UE. Este un proiect de europenizare, de utilizare cit mai rationala a resurselor Uniunii Europene, in scopul modernizarii rapide a acestora si recuperarea raminerii in urma a Republicii Moldova. Prin cresterea economica si reformele promovate, Romania si-a demonstrat capacitatea de a onora standardele europene. Urmarea exemplului ar aduce si Republica Moldova, in urmatorii zece ani – 2008-2018 -, la standardul de viata din UE.

    Adresam Guvernului roman propunerea de a initia un program de fluidizare reciproca a informatiilor intre doua maluri ale Prutului, ceea ce ar conduce la o cunoastere mai buna in Romania a realitatilor din Republica Moldova, de a incuraja depasirea tabuizarii temei Basarabiei. De asemenea, PNL-Moldova pledeaza pentru o relatie financiara total transparenta intre Bucuresti si Chisinau, care sa fie reluata de la zero. Actiune ce ar trebui precedata de publicarea intregii asistente acordate in 15 ani prin diverse proiecte ONG-urilor sau altcuiva din Republica Moldova, pentru a se evita specularile politice. In Republica Moldova, exista banueli ca acei bani au servit la imbogatirea unora ce nu-si pot justifica averile, dar care au devenit azi aliati ai comunistilor si incrimineaza asistenta financiara romaneasca exact celor care nu au participat la procesul de “facere de averi din afacerea profitabila a romanismului”. “Miinile murdare” nu trebuie sa discrediteze nobila idee de reintregire a neamului.

    PNL-Moldova pledeaza pentru necesitatea conjugarii eforturilor clasei politice romanesti de pe ambele maluri ale Prutului pentru edificarea noastra in comun asupra mai multor aspecte spinoase ale relatiilor moldo-romane. Partidul National Liberal din Moldova – prin identitatea, scopurile, conceptele si actiunile sale – incearca sa creeze un precedent de omogenizare a infrastructurii politice din cele doua state romanesti care, in cadrul UE, isi vor realiza idealul de unitate nationala.

    In viziunea PNL-Moldova, conceptul Uniunii Interstatale Romania—Republica Moldova ar putea include formarea etapizata a organelor de coordonare a politicilor acestei structuri, intre care o Adunare Parlamentara, formata din cite treizeci de deputati din ambele state, ce se vor intruni in sesiuni periodice la Bucuresti si Chisinau si care se vor preocupa de armonizarea si omogenizarea legislatiei Republicii Moldova cu cea a Romaniei, de Bugetul special al Uniunii Interstatale. Totodata, Comisia Executiva interstatala, ce si-ar putea avea oficiul central la Iasi si ar fi formata dintr-un numar egal de reprezentanti ai Guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, ar putea avea, in sfera sa de coordonare, executarea Bugetului comun, politicile de apropiere a Republicii Moldova de UE, obtinerea si realizarea unui mini-plan Marshall pentru solutionarea conflictului transnistrean si reabilitarea social-economica postconflict a R.Moldova, identificarea proiectelor de asistenta financiara internationala pentru Fondul de pensionare al celor doua state romanesti. Casa Sociala Interstatala ar putea promova unificarea sistemului de pensionare a cetatenilor din cele doua state si gestiona fondurile de pensii sociale.

    Acest concept va fi dezvoltat de Partidul National Liberal din Republica Moldova pentru a fi propus Parlamentului de la Chisinau. Totodata, ar fi de un real folos – pentru a reda o speranta romanilor, dar si tuturor celorlalti cetateni ai Republicii Moldova, ca si pentru a sensibiliza Occidentul asupra unei asemenea oportunitati, pentru a rezolva o grava problema din sudul Europei de Est – declansarea de discutii politice intre reprezentantii clasei politice de la Chisinau si de la Bucuresti. De vreme ce Romania declara ca politica sa va ramine neschimbata fata de Republica Moldova, fiind incadrata in standardele democratiei si ale respectarii drepturilor si a libertatilor omului, orice discutii si negocieri spre binele oamenilor isi au dreptul la viata. Guvernarile se perinda, iar poporul ramine. PNL-Moldova crede ca a venit timpul pentru a se face mai multa dreptate istorica acestei parti a poporului roman, care inca nu-si gaseste locul si destinul intr-o Europa tot mai unita.

    Adoptat in sedinta din 3 martie 2007 a Delegatiei Politice Nationale
    a Partidului National Liberal din Republica Moldova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *