Unirea, ca proiect politic pentru R.Moldova

Constantin Tanase, directorul revistei “Timpul”, un apreciat si curajos lider de opinie in Republica Moldova, a publicat un editorial intitulat “R. Moldova intre „proiecte” politice si realitati geopolitice” – http://www.timpul.md/articol/r–moldova-intre-proiecte-politice-si-realitati-geopolitice-10434.html – din care eu, personal, am inteles ca sprijina – desi nu o declara deschis – ideea discutarii imperativului unirii cu Romania, care e si pozitia PNL, drept unica soluție de salvare a celui de-al doilea stat romanesc.

”Nascuta si adusa la putere de o explozie de revolta cu o identitate romaneasca exprimata clar pe 7-8 aprilie 2009, noua guvernare persevereaza pe un proiect moldovenist detestat si respins de cei care au nascut-o. Cei care au iesit in strada pe 7-8 aprilie 2009 nu vor vize cu taraita, romanism cu portia, identitate romaneasca cu voie de la politie s.a.m.d. Daca in viitoarea batalie electorala AIE va trebui sa se confrunte cu comunistii pe tema care e mai moldovean si mai statalist, atunci si actuala Alianta va avea parte de un 7-8 aprilie al ei. Dupa 20 de ani de proiecte stataliste este clar ca RM are nevoie de un proiect geopolitic de viitor. Este o dovada de profunda miopie politica, dar e si o crima sa mai supui supliciilor stataliste inca o generatie de basarabeni. Oamenii luminati ai acestei tari trebuie sa se aseze la masa si sa discute problema, pentru ca problema exista”, a scris Tanase.

Conducerea PNL a declarat recent, intr-o conferinta de presa, ca Partidul National Liberal considera Unirea cu Romania drept singura cale de integrare accelerata a celui de-al doilea stat romanesc in NATO si UE si de desprindere, in acest fel, de sfera de influenta rusa: “Partidul National Liberal regreta pierderea a peste 18 ani de parcurs politic de catre R.Moldova pe calea spre democratie si spre Europa si constata, in continuare, justetea si actualitatea conceptului sau programatic privind Uniunea Interstatala Romania—Republica Moldova drept mecanism optim de avansare spre comunitatea euratlantica si spre regasirea natiunii romane din cele doua state – impreuna cu etniile conlocuitoare – intr-o singura tara. PNL se va axa si mai departe pe explicarea avantajelor acestui concept pentru intreaga populatie” – se spune in Declaratia difuzata pe 18 aprilie de catre SP al PNL”.

In campania electorala din 2007 PNL a lansat conceptul Uniunii Interstatale Romania-Republica Moldova, ca mecanism de aderare accelerata a R.Moldova, cu ajutorul Romaniei, la UE. Dupa venirea liberalilor si a democratilor la putere, pe care PNL i-a sprijinit, noi ne-am declarat in opozitie constructiva fata de AIE, dar ne exprimam tot mai pronuntat dezamagirea din cauza abandonarii – de catre PL, PLDM si AMN – a dezideratelor nationale si a concesionarii politicii externe a R.Moldova intereselor imperiale rusesti.

Acum vedem ca nu doar PNL si liderii formatiunii sunt de aceasta parere.

Amintim, in anul 2008, in ajunul alegerilor parlamentare din 2009, revista “Timpul” formulase zece intrebari pentru partidele nationale, la care a raspuns doar PNL. Aceste intrebari vizau:

1. Atitudinea fata de natura etnica a statului R.Moldova si fata de identitatea nationala si lingvistica a populatiei bastinase.
2. Atitudinea fata de Mitropolia Basarabiei si Mitropolia Moldovei.
3. Atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu Rusia si CSI.
4. Atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu Romania.
5. Atitudinea fata de intrarea R.Moldova in NATO.
6. Atitudinea fata de integrarea R.Moldova in UE.
7. Atitudinea fata de adoptarea urgenta a Legii lustratiei.
8. Atitudinea fata de organizarea procesului comunismului.
9. Atitudinea fata de actul de la 4 aprilie 2005” (cind a fost votat Voronin in Parlament pentru alti patru ani ca Presedinte al RM).
10. Atitudinea fata de actualul regim comunist condus de Voronin.

Aceste aspecte au o importanta definitorie pentru destinul romanesc si viitorul european al Republicii Moldova, ca al doilea stat romanesc. Insa clasa politica perceputa ca nationala mai are temerea – si din calcule electorale – sa recunoasca si sa promoveze niste adevaruri sine qua non. Asta pentru ca, timp de 14 ani, din cei 18 de dupa proclamarea, in 1991, a Independentei RM, populatia romaneasca majoritara a fost deznationalizata continuu si indepartata de Romania, raminind in captivitatea ideologiei antiromanesti a regimurilor comuniste.

Acum, insa, timpurile s-au schimbat si aceste probleme identitare, definitorii pentru caracterul si modelul de dezvoltare al celui de-al doilea stat romanesc, vor reveni mereu in actualitate, pina la solutionarea lor fireasca.

Vitalia Pavlicenco

Iata pozitia facuta cunoscuta de PNL fata de cele 10 intrebari adresate partidelor de ziarul „Timpul”:

1. „Atitudinea fata de natura etnica a statului R. Moldova si fata de identitatea nationala si lingvistica a populatiei bastinase”. Am scris, in 2001, in Acordul dintre Partidul Liberal din R.Moldova si PNL Romania, ca e un acord intre doua partide liberale din doua state romanesti, fapt ce l-a enervat inca atunci, groaznic, pe satrapul Voronin. Teodor Melescanu a vorbit atunci si la Antena C.

2. „Atitudinea fata de Mitropolia Basarabiei si Mitropolia Moldovei” – Trebuie sa avem o singura Mitropolie – a Basarabiei, subordonata canonic Patriarhiei Romane. Pentru ca avem o singura natiune – romana.

3. „Atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu Rusia si CSI” – am depus si s-a discutat in Parlament, in anul 2006, in plin regim comunist, chestiunea privind iesirea din CSI. Nici Fractiunile democratice nu s-au aratat dispuse sa voteze iesirea din CSI. Iar pentru ca nu a fost retrasa initiativa legislativa la indicarea liderilor formatiunii, deputatii national-liberali au fost exclusi din AMN, condusa de Serafim Urechean, Veaceslav Untila, Iurie Colesnicu si Vasile Balan.

4.„Atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu Romania” – PNL a propus Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova, ca etapa pentru aderarea accelerata a R.Moldova la NATO si UE, ca etapa spre unirea cu Romania, insa conceptul a fost criticat, din pacate, si de unele partide de dreapta.

5. „Atitudinea fata de intrarea R.Moldova in NATO” – national-liberalii au pledat constant pentru a fi alaturi de Romania, impreuna cu Ucraina si Georgia, in sistemul de securitate nord-atlantic. Unii oponenti crestin-democrati s-au facut a nu mai intelege mesajul nostru, inselind opinia publica.

6.„Atitudinea fata de integrarea R.Moldova in UE” – nu doar am pledat constant, dar am si propus o Comisie nationala pe modelul Declaratiei din 1995 de la Snagov, Romania, pentru a pregati R.Moldova, prin reforme, pentru UE. Comunistii si aliatii lor de dreapta fac doar demagogie, au plagiat ideea si au deturnat-o, formind o comisie, dar fara Opozitie.

7.„Atitudinea fata de adoptarea urgenta a Legii lustratiei” – am pregatit materiale si am solicitat suportul societatii civile pentru discutii si elaborarea unei legi optime si aplicabile, exista un grup de deputati gata sa participe la pregatire. Plus interpelarile la SIS, inclusiv legat de Lista Sandrovschi, fabricata in laboratoare pretense crestin-democrate. Insa nu s-a reusit mai mult, deoarece national-liberalii nu au cunoscut specificul functionarii KGB-ului, iar legea romaneasca ar fi oglindit realitati diferite fata de cele din republica sovietica socialista moldoveneasca.

8. „Atitudinea fata de organizarea procesului comunismului” – un grup de deputati a depus, in anul 2006, un proiect de hotarire pentru condamnarea crimelor comunismului, conform Recomandarii Consiliului Europei. Am cerut, repetat, discutarea documentului in Parlament, dar nu a mai fost inclus regulamentar pe ordinea de zi. Desi noi, poporul roman, am fost supusi unui Holocaust antiromanesc, unui genocid prin foamete organizata, deportari, gropi de var, canibalism etc.

9.„Atitudinea fata de actul de la 4 aprilie 2005” – am declarat, repetat, ca a fost o crima votarea lui Vladimir Voronin pentru ani Presedinte al R.Moldova pe 4 aprilie 2005, inclusiv de democrati, printre care Dumitru Diacov, Vlad Filat, Oleg Serebrian si deputatii PPCD. Cel mai periculos e ca cei ce au votat atunci au devenit ulterior foarte anticomunisti. Slava Domnului! Insa ne temem ca tot ei vor reedita actul de tradare rusinoasa de la 4 aprilie.

10.„Atitudinea fata de regimul comunist Voronin”. Comunistii au fost invinsi partial in localele 2007, insa vor sa obtina cu orice pret victoria in 2009. In general, Partidul Comunistilor este ilegal in Moldova, nici pina azi nu a fost publicata hotarirea de repunere a sa in legalitate. Este inregistrat ilegal la Ministerul Justitiei, insa nici Ministerul, nici Procuratura nu o recunosc in raspunsurile la interpelari. Viitorul Parlament trebuie sa scoata in afara legii Partidul Comunistilor. Am cerut in Parlament demisia lui Voronin, controlul sanatatii sale mintale, verificarea legalitatii averilor Familiei Voronin, initierea colectiva a impeachmentului capului mafiei de stat si al clanului criminal antinational. Care tot incearca sa ne lipseasca de identitate, de neam si tara, de viitor romanesc si european. Basarabia este un pamint cazut si din istorie, si din geografie, de aceea depinde doar de noi sa o readucem ca teritoriu romanesc in Europa, sa intram in sistemul de securitate NATO, care ne va salva ca natiune romana. Jos comunismul si aliatii lor!”

VP

Loading Facebook Comments ...

113 Comments

Add a Comment
  1. Totusi nu am inteles – Uniunea interstatala sau unirea cu Romania intr-un stat unitar?
    Daca e vorba de analogia Uniunii Rusia-Belarusi, atunci nu este un caz bun, ca vedem ca astfel de Uniune tot mai des da esec. Daca alegeti stat unitar, nu cred ca veti avea sustinere la un eventual referendum in apropiate 25-50 ani.
    In rest sunt de acord, mai ales privind scoaterea PCRM in afara legii si judecarea clanului Voronin!

  2. Pt Iurie

    Incepem cu o cooperare strinsa in cadrul Uniunii interstatale, apoi ajungem la unire.

  3. ARTICOLUL ESTE EXCEPTIONAL CA IDEE

    si trebue pus in practica cat mai repede cu putinta. Discutia trebue demarata in primul rand cu toata intelectualitatea caci ea este si trebue sa fie motorul UNIRII. In paralel trebue implicata si antrenata populatia.

    Lucrurile vor fi clarificate la alegeri si BASTA. Populatia vrea sa ramana in comunism, sa ramana. Si nu e de mirare ca vor ramane daca ALIANTA va cocheta cand cu Rusii , cand cu bolsevicii, ascuzand ideea UNIRII, in loc sa o adopte clar si sus. Scoala, intelectualitatea, armata, politia, trebue sa fie in primele linnii ale luptei pentru UNIRE. Dezbaterea trebue sa fie la nivel national si nici un efort in acest sens nu trbue neglijat.Lumea v

  4. ARTICOLUL ESTE EXCEPTIONAL CA IDEE

    si trebue pus in practica cat mai repede cu putinta. Discutia trebue demarata in primul rand cu toata intelectualitatea caci ea este si trebue sa fie motorul UNIRII. In paralel trebue implicata si antrenata populatia.

    Lucrurile vor fi clarificate la alegeri si BASTA. Populatia vrea sa ramana in comunism, sa ramana. Si nu e de mirare ca vor ramane daca ALIANTA va cocheta cand cu Rusii , cand cu bolsevicii, ascuzand ideea UNIRII, in loc sa o adopte clar si sus. Scoala, intelectualitatea, armata, politia, trebue sa fie in primele linnii ale luptei pentru UNIRE. Dezbaterea trebue sa fie la nivel national si nici un efort in acest sens nu trbue neglijat.Lumea va alege in cunostinta de cauza.

    Sunt convins ca multi rusi sunt pentru UNIREA cu Romania. Foarte multi s’au refugiat in Romania in 1945 , au fost si sunt BRAVI ROMANI, foarte „”VALABILI „”, cum se zice pe la noi.

    Este clar ca in caz de refuz al Democratiei de catre o majoritate de Moldoveni, Romania se va retrage total din „” JOC „” , Europa va face mari economii de fonduri si va lasa Rusia sa dea miliardele necesare dezvoltarii tarii. Le va da ??? Si cat ne va costa ???

    Marea EROARE a tuturor politicienilor nostri, Democrati si TOTALITARI este de a sta cu picioarele in doua luntri, In CSI si in UE. Cand ai nevoie de ceva fiecare te trimite la celalalt. „” Asta nu este treaba mea este treaba CSI-ului „”. „” Asta nu este treaba mea este treaba UE „”. Si asta pentruca fiecare cauta sa faca economii de miliarde pe spinarea celuilalt.

    Cum o intoarcem tot la UNIREA cu Romania ajungem.

  5. Desteaptate romane din somnul cel de moarte- ca cam mult visati.

  6. Complectare pentru cele spuse mai sus :::

    Daca compatriotii mei refuza Democratia la viitoarele alegeri, cum am spus, Rusia va fi lasata sa gereze Moldova. Va oferi cele 3-4 miliarde de EURO NERAMBURSABILI necesari pentru dezvoltare tarii ??? Romania le ofera depe acum .

  7. Pt DAN

    Nu stiu cine viseasza, dar totul incepe cu un vis. In plus, asta nu e vis, e o realitate care va plana de asupra noastra ca un blestem – nu ne vom redresa si dezvolta fara unirea cu Romania. Criza se casca, fratilor.

  8. Ideea este laudabila…insa ce sanse efective credeti ca are acest proiect?…

  9. Sunt increzut ca daca aceasta ideie va fi promovata corect PNL poate fi surpriza cea mare la anticipate.
    Eu va sustin cu votul meu si apropiatilor mei, succes!

  10. Pentru MUGUR Si altii.

    Cu pesimisti nu se face nimic MARE in viata. Si ROMANIA MARE era un vis nebun, sa fie la UNISON atatea provincii separate intre ele de secole. Si nu prea cu acordul Europei.

    Cu VOINTA si DETERMINAREA oamenilor politici, VISUL a devenit realitate.
    POPORUL i-a urmat.

  11. Doamna Pavlicenco,
    Multe lucruri nu le-am stiut si sigur mai am inca destule de aflat despre PNL din Basarabia. Cele 10 raspunsuri care le-ati dat ziarului „Timpul ” inca din 2008(!)m-au convins pe deplin despre faptul ca reprezentati o formatiune politica foarte corect si solid ancorata in viabilitate. Cele 10 raspunsuri sunt de fapt cele 10 puncte ale unui program capabil sa scoata definitiv Basarabia de pe orbita obscura pe care se afla in prezent. Raman extrem de nedumerit,totusi, cum de nu a gasit un astfel de partid o sustinere electorala mult mai larga decat ceea care este in prezent? Nu pot sa-mi explic pur si simplu!! Nu, nu trebuie si nu va cer sa-mi dati …explicatii. Nu aveti nici timpul necesar pentru asa ceva, nici nu aveti cum, de fapt. Voi incerca insa sa ma lamuresc pe parcurs, in evolutia evenimentiala a politicii care se desfasoara la momentul actual in R. Moldova.Informal exista ceea ce e absolut necesar ca fundamentare politica a PNL. Cele 10 puncte programatice m-au edificat pe deplin! Si totusi ce lipseste , ce se contrapune acestei logici politice foarte greu de combatut? Curios!! Imi e foarte curios ce se intampla de fapt in Basarabia!! Deznationalizarea a atins chiar fibra umana intima a electoratului, incat identitatea de roman sa nu mai aiba nicio relevanta?Aici nu mai e, nu mai poate fi vorba de nationalism romanesc de secol 19 sau 20. Pentru ca, oricat ai fi de inafara politicii, e imposibil sa nu-ti dai seama ca fara Romania , R. Moldova nu exista, nu poate exista. Ar fi mai mult decat o iluzie ! O identitate „moldoveneasca ” proprie si inconfundabila de cea romaneasca, nici daca vor mai trece inca pe putin 200 de ani nu se va realiza. R. Moldova nu poate ajunge o „Austrie” sau o „Elvetie” in vecii vecilor. Nu a asezat-o Dumnezeu acolo unde ar putea eventual sa devina asa ceva. Asta facand exceptie de la unitatea de limba si de cultura. Ceea ce practic este imposibil de realizat.

  12. La recenta manifestare dedicata implinirii a 20 de ani de la Podul de Flori am lansat „in culise”, in discutii cu diversi participanti, ideea creerii unui Parlament Inter-romanesc asemanator Parlamentului Europei, care sa constituie un pas inainte spre integrarea Basarabiei in Romania.
    Intr-un asemnea parlament ar urma sa intre „romano parlamentari” prin alegeri pe cele doua maluri ale Prutului. Deci, s-ar regasi si liberali, si crestin-democrati, si social-democrati, si comunisti, si independenti, etc.
    S-ar oficializa grupurile parlamentare respective, s-ar „nivela” modul politic de abordare al problemelor, s-ar crea o viata parlamentara a spatiului romanesc ca o etapa tranzitorie, s-ar ajunge la diminuarea pana la disparitie a complexelor artificiale „metropola-provincie”, iar politicienii din Romania si cei din Basarabia vor deveni pana la urma o singura clasa politica romaneasca la care vor putea adera intr-un grup parlamentar separat si politicienii din zonele limitrofe Romaniei. Legislatiile Chisinaului si Bucurestiului ar urma sa se armonizeze in conformitate cu legislatia promulgata de Parlamentul Inter-roman si implicit cu cea europeana.
    Acest Parlament ar putea deveni o prima forma de institutionalizare oficiala a relatiilor dintre Bucuresti si Chisinau, urmata de crearea unui „consiliu de ministri” inter-roman cu atributii de administrare economico-financiara a spatiului comun romanesc.

    Mircea Popescu

  13. Romania Mare – Unica Salvare !
    Romania Mare – A Noastra Salvare !
    Romania Mare – cu Paine si Sare !
    Romania Mare – Toti la Votare !
    Romania Mare – Visul Nostru Mare !

  14. Pt Mircea Popescu

    Ceea ce spuneti se regaseste exact in documentul-concept al nostru lansat la 3 martie in 2007. Iata-l, il repostez, din cind in cind, pentru a fi cunoscut de cit mai multa lume…

    “Manifest-Apel al PNL-Moldova privind imperativul solidarizarii nationale

    Acest document, adoptat la 3 martie 2007, a fost remis presedintilor de partid, Presedintiei si Guvernului din Romania.

    Teritoriul Basarabiei si al Transnistriei – o aschie de pamint cu populatie romaneasca, rupta de mai multe ori, prin forta armelor, din contextul etnocultural si politic firesc, supusa unei deznationalizari dure pe parcursul a circa doua secole de ocupatie straina, – a rezistat si a dainuit in timp. Acest miracol a devenit deosebit de evident la confluenta anilor 80-90 ai secolului trecut, cind a luat avint, in Republica Moldova, Miscarea de Eliberare si de Renastere Nationala. Statul Republica Moldova a devenit independent in urma imploziei URSS, dar si gratie angajarii sutelor de mii de romani-moldoveni intr-o veritabila revolutie de eliberare nationala, ce a pus capat unei dominatii straine de secole. Redobindirea constiintei de neam, decolonizarea totala si revenirea acestui spatiu in familia europeana necesita un efort colectiv de lunga durata, conjugat cu o inteligenta politica aparte. Astazi, dupa 15 ani de la proclamarea Independentei, Republica Moldova, afectata de o profunda criza identitara interna, situata intr-o zona geopolitica disputata, se zbate intre un trecut tragic si un viitor incert.

    Partidul National Liberal din Republica Moldova este constient ca grava problema identitara, situatia politica si economica deplorabila ale celui de-al doilea stat romanesc, rezultate din politicile coloniale sovietice, continuate de regimurile neocomuniste dupa 1991, stationarea trupelor rusesti de ocupatie pe teritoriul Republicii Moldova, existenta unui teritoriu ocupat de un regim terorist, sprijinit de Moscova si necontrolat de Guvernul de la Chisinau, au facut din Republica Moldova un stat-problema. In aceste conditii, Republica Moldova nu dispune de suficiente resurse interne pentru depasirea starii de criza permanente. Este nevoie de o asistenta internationala in stare sa readuca Republica Moldova pe orbita civilizatiei europene. Cel mai firesc sprijin al efortului de europenizare a Republicii Moldova poate veni din partea Romaniei.

    In acest context, Partidul National Liberal se declara consternat de declaratiile tot mai agresive, in stilul razboiului rece, proferate la adresa Romaniei, de catre conducerea comunista de la Chisinau, care nu are nici un merit in edificarea Republicii Moldova ca stat. Comunistii si liderii lor au stat, in cel mai bun caz, in expectativa, in momentul proclamarii independentei statale a Republicii Moldova. Erijarea lor astazi in statalisti consecventi nu este nimic altceva decit o farsa in stil traditional comunist. De fapt, promovind conceptul moldovenismului vulgar si romanofob, comunistii moldoveni sugruma si farima de statalitate ce a mai ramas intr-o societate depopulata prin politici economice falimentare, favorizind tendintele de ancorare a Republicii Moldova in spatiul geopolitic eurasiatic, cultivat cu mult sirg de catre cercuri politice revansarde din Rusia. PNL invita partidele democratice si proeuropene din Republica Moldova sa se solidarizeze in scopul opririi acestui proces distructiv pentru perspectiva europeana a statului nostru.

    In toti acesti ani, guvernarile de la Chisinau au ratat posibilitatile de a merge impreuna cu Romania pe calea integrarii europene. Cu mici exceptii, acestea au preferat sa promoveze politici antiromanesti. In consecinta, Romania a devenit membru NATO si UE, in timp ce Republica Moldova a alunecat in mod grav spre statutul rusinos de cea mai saraca tara din Europa. Acesta este rezultatul logic al politicii comuniste, dominate de instincte antiromanesti.

    Si tot in acesti ani, Romania a tinut cont mereu de reticenta – chiar de ostilitatea – guvernarilor de la Chisinau, rezervindu-si rolul de a contribui la educarea tinerei generatii, de a fi avocat pentru admiterea Chisinaului in diferite aranjamente europene, de a ajuta in proiecte economice cind nu exista, pur si simplu, o alta solutie. Spre deosebire de oficialii de la Chisinau, sutele de mii de cetateni ai Republicii Moldova, care au beneficiat, in acesti ani, de asistenta materiala si umanitara a statului roman, ramin profund recunoscatori pentru ajutorul dezinteresat, oferit in spiritul relatiilor dintre frati. Prin aceasta perspectiva, politica sincera a Bucurestilor devanseaza constant propaganda antiromaneasca, fapt ce ii irita enorm pe stabii comunisti de la Chisinau.

    Partidul National Liberal din Moldova considera ca acum, odata cu revenirea definitiva si plenara a Romaniei in spatiul euroatlantic – sigur si solidar -, a sosit si momentul solidaritatii etnoculturale romanesti, ca unica sansa pentru a se oferi si Republicii Moldova un viitor civilizat cert. Doar aceasta asistenta, care trebuie sa devina permanenta, coroborata cu strategiile Uniunii Europene, ar putea readuce si al doilea stat romanesc in comunitatea euroatlantica. Constiinta unui asemenea obiectiv nu poate fi impiedicata de nici un fel de manifestari antieuropene si antiromanesti, la care se deda conducerea antinationala de la Chisinau, votata de o populatie insaracita cu buna stiinta de catre o grupare interesata doar de pastrarea, cu orice pret, a puterii si a propriilor privilegii economice.

    Guvernarea comunista de la Chisinau a legalizat cetatenia dubla pentru a amplifica afluxul de bani de la propriii cetateni, plecati la munca in strainatate. Unicul export profitabil al Republicii Moldova sub guvernarea comunista a devenit cel al bratelor ieftine de munca. Insa politica de depopulare a Moldovei a adus si efecte nebanuite de catre comunistii romanofobi. Pentru cetatenii Republicii Moldova, Europa se asociaza tot mai mult cu Romania, cu cetatenia romana. A deveni cetatean roman inseamna a deveni parte a unei democratii europene, a sistemului cu reguli ale economiei de piata, bazate pe respectarea neconditionata a legii. Aceste practici creeaza precedente extrem de periculoase pentru dominatia regimului politic autoritar de la Chisinau, pentru traficul de influenta si ingerintele protectioniste ale politicului in viata economica din Republica Moldova. In asa fel, romanismul echivaleaza pentru comunistii moldoveni cu deplasarea discursului proeuropean din zona demagogiei politice in zona realizarii practice. Iar aceasta, la rindu-i, echivaleaza cu pierderea puterii politice. In acest sens, comunistii sint sortiti, prin definitie, sa ramina romanofobi incorigibili.

    In fata pericolului permanentizarii crizei cronice, care a afectat Republica Moldova, Partidul National Liberal din Moldova vine cu un proiect special – politic, social-economic si cultural -, numit Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova. Acest proiect poate fi infaptuit cel mai lesne prin semnarea, intre Romania si Republica Moldova, a unui tratat interstatal de fraternitate si de parteneriat european privilegiat, ce ar avea ca scop major integrarea plenara a celor doua state romanesti in UE. Este un proiect de europenizare, de utilizare cit mai rationala a resurselor Uniunii Europene, in scopul modernizarii rapide a acestora si recuperarea raminerii in urma a Republicii Moldova. Prin cresterea economica si reformele promovate, Romania si-a demonstrat capacitatea de a onora standardele europene. Urmarea exemplului ar aduce si Republica Moldova, in urmatorii zece ani – 2008-2018 -, la standardul de viata din UE.

    Adresam Guvernului roman propunerea de a initia un program de fluidizare reciproca a informatiilor intre doua maluri ale Prutului, ceea ce ar conduce la o cunoastere mai buna in Romania a realitatilor din Republica Moldova, de a incuraja depasirea tabuizarii temei Basarabiei. De asemenea, PNL-Moldova pledeaza pentru o relatie financiara total transparenta intre Bucuresti si Chisinau, care sa fie reluata de la zero. Actiune ce ar trebui precedata de publicarea intregii asistente acordate in 15 ani prin diverse proiecte ONG-urilor sau altcuiva din Republica Moldova, pentru a se evita specularile politice. In Republica Moldova, exista banueli ca acei bani au servit la imbogatirea unora ce nu-si pot justifica averile, dar care au devenit azi aliati ai comunistilor si incrimineaza asistenta financiara romaneasca exact celor care nu au participat la procesul de “facere de averi din afacerea profitabila a romanismului”. “Miinile murdare” nu trebuie sa discrediteze nobila idee de reintregire a neamului.

    PNL-Moldova pledeaza pentru necesitatea conjugarii eforturilor clasei politice romanesti de pe ambele maluri ale Prutului pentru edificarea noastra in comun asupra mai multor aspecte spinoase ale relatiilor moldo-romane. Partidul National Liberal din Moldova – prin identitatea, scopurile, conceptele si actiunile sale – incearca sa creeze un precedent de omogenizare a infrastructurii politice din cele doua state romanesti care, in cadrul UE, isi vor realiza idealul de unitate nationala.

    In viziunea PNL-Moldova, conceptul Uniunii Interstatale Romania—Republica Moldova ar putea include formarea etapizata a organelor de coordonare a politicilor acestei structuri, intre care o Adunare Parlamentara, formata din cite treizeci de deputati din ambele state, ce se vor intruni in sesiuni periodice la Bucuresti si Chisinau si care se vor preocupa de armonizarea si omogenizarea legislatiei Republicii Moldova cu cea a Romaniei, de Bugetul special al Uniunii Interstatale. Totodata, Comisia Executiva interstatala, ce si-ar putea avea oficiul central la Iasi si ar fi formata dintr-un numar egal de reprezentanti ai Guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, ar putea avea, in sfera sa de coordonare, executarea Bugetului comun, politicile de apropiere a Republicii Moldova de UE, obtinerea si realizarea unui mini-plan Marshall pentru solutionarea conflictului transnistrean si reabilitarea social-economica postconflict a R.Moldova, identificarea proiectelor de asistenta financiara internationala pentru Fondul de pensionare al celor doua state romanesti. Casa Sociala Interstatala ar putea promova unificarea sistemului de pensionare a cetatenilor din cele doua state si gestiona fondurile de pensii sociale.

    Acest concept va fi dezvoltat de Partidul National Liberal din Republica Moldova pentru a fi propus Parlamentului de la Chisinau. Totodata, ar fi de un real folos – pentru a reda o speranta romanilor, dar si tuturor celorlalti cetateni ai Republicii Moldova, ca si pentru a sensibiliza Occidentul asupra unei asemenea oportunitati, pentru a rezolva o grava problema din sudul Europei de Est – declansarea de discutii politice intre reprezentantii clasei politice de la Chisinau si de la Bucuresti. De vreme ce Romania declara ca politica sa va ramine neschimbata fata de Republica Moldova, fiind incadrata in standardele democratiei si ale respectarii drepturilor si a libertatilor omului, orice discutii si negocieri spre binele oamenilor isi au dreptul la viata. Guvernarile se perinda, iar poporul ramine. PNL-Moldova crede ca a venit timpul pentru a se face mai multa dreptate istorica acestei parti a poporului roman, care inca nu-si gaseste locul si destinul intr-o Europa tot mai unita.

    Adoptat in sedinta din 3 martie 2007 a Delegatiei Politice Nationale”
    a Partidului National Liberal din Republica Moldova

  15. inainte de a vorbi de reunificare trebuie facuta obtionala l. rusa in scolile moldovenesti !

  16. Voronen de pe acuma a inceput campania de asmutire a „moldovenilor moldoveni” impotriva „moldovenilor romani” ……

  17. Intre legislatia dintre Romania si R. Moldova sunt cel putin 2 diferente foarte mari :

    1 România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil , asta inseamna ca Gagauzia Autonoma si Transnistria nu exista .

    2 Comunismul este interzis cu desavarsire in Romania , (orice insemn , slogan comunist ) la fel ca cele naziste si legionare .

  18. …nu mai e mult pina cind populatia se va trezi din hipnoza aplicata de clasa politica , in ceea ce priveste proiectul aderarii la u.e. … ora adevarului se apropie de la zi la zi . desi si guvernul filat ne anunta succese rasunatoare , de aderare nici nu se poate vorbi . recent primarul capitalei chirtoaca a dat un termen super-optimist de 10 ani …o gluma buna ,fara indoiala … nici vorba de asa ceva . mai ales dupa criza puternica economica de astazi . si 20 de ani si e un termen optimist … exact de problemele grave ale moldovei n-au nevoie europenii . si cum si rabdarea oamenilor are o limita , in curind tot mai multi se vor orienta spre singura varianta realista … reunificarea cu romania .

  19. Salut! Sunt si eu un visator, dar…… Romaniei numai de noi nui arde acum.

  20. termenul de 10 ani a lui Chirtoaca e realist . dupa ce UE isi revine din ameteala crizei , e un fleac sa inglobeze citiva km de rm .

  21. Fortza D-na Pavlicenco!!
    BASARABIA PAMANT ROMANESC!!!!

  22. bogdan, ai perfecta dreptate, m-am dezamagit mult in actuala guvernare, si ca noi mai sunt f multi, anticomunisti dezamagiti de democratii de la guvernare se respectiv acest electorat anticomunist, proeuropean si proroman va cauta o alta alternativa si aceasta va fi PNL. Este strict necesar prezenta in parlament a unei astfel de formatiune verticala si corecta.
    Dna Pavlicenco succes si fortza!

  23. o fi bun PNL dar nu trece pragul , iar asta inseamna ca si la 5 aprilie 2009 voturi pentru Varonen 🙁

  24. Pt toma

    Asta asa crezi dumneata. Noi vom promova ce credem, oamenii sa voteze ce vor, dupa care sa nu-si muste miinile. Pentru ca, „de cind cu Independenta”, oamenii dau un vot util, dupa care se pomenesc dezamagiti. In felul acesta, mai tirziu, se uita cu groaza ce au facut si pe cine au votat.

  25. Trebuie dusa o munca enorma de explicare si de convingere, dar cineva trebuie s-o inceapa pana la urma. Si sper ca se va reusi crearea unui pol unionist in parlament, pentru ca altfel nu prea vad cum ar putea lua amploare aceasta miscare, decat ca o consolidare a fortelor politice cu vederi pronationale si proeuropene. Ar fi chiar culmea ca tocmai cei care militeaza intr-un fel sau altul pentru unire sa fie dezbinati. Cred ca pe undeva toata clasa politica democratica realizeaza ca apropierea de Romania este unica sansa de supravietuire, dar se tem sa o recunoasca in public. Partidele aflate la putere au amanat practic dezbaterea pe aceasta tema, in favoarea relansarii economiei. Dar tocmai ca pe calea unirii, economia se va ridica cel mai repede. O eventuala scadere a exporturilor in est, va fi compensata printr-o crestere in vest, din cauza ca investitorii vor capata mai multa incredere in viabilitatea si stabilitatea noii economii unificate si a unei piete mai mare de desfacere, de materii prime, de forta de munca, etc. Asadar unirea reprezinta o solutie pragmatica, nu numai una sentimentala. Cred ca acest vis este realizabil si merita efortul!

  26. pt Mircea Popescu spune:
    12 May 2010, la 03:03

    Eu am „visat” intr-o noapte ca in Romania s-a decis sa se petreaca alegeri anticipate si s-au oferit 30 de locuri pentru romanii care locuiesc permanent in Basarabia.
    Si parca au fost alesi 30 de persoane demne si curajoase, care au convins toti parlamentarii din Romania si din Basarabia sa organizeze referendumuri pe ambele maluri ale Prutului.
    Parca in Basarbia s-a petrecut un referendum cu vot nominal deschis cu 2 intrebari :
    1. Acceptati iesirea Moldovei din CSI si integrarea Moldovei in Uniunea Europeana ?
    2. Acceptati Unirea cu Romania pentru intrarea imediata a Moldovei in UE ?

    In Romania la referendum a fost inclusa o singura intrebare:

    „Doriti sa ne unim cu moldovenii din Basarabia?”

    In visul meu parca dupa referendumul din Basarabia au votat 60% pentru iesirea din CSI si 80% pentru unirea cu Romania.
    In Romania au votat „DA” numai 51%…..
    Mai apoi a fost un vis de groaza. Parca se adunase launloc toate minoritatile nationale si o criticau pe V.Pavlicenco ca se misca foarte incet si ca le-a promis intrarea in UE prin unirea cu Romania, ca ei au votat pentru aceasta si ca nu mai pot astepta, ca vor sa traiasca omeneste, sa mearga liber in ospetie la familiile lor, sa caute acolo un loc de munca ….care mai de care strigau, fiecare in limba lui si nu se mai intelegea nimic. Insa toti parca erau atit de uniti, se tineau de mina si scandau in romana: „Cu Romania in UE !”, „Vrem sa fim romani!”, „Noi suntem romani!”.

    Cum strigau ei asa, parca a rasunat o voce GREA de la radiou, care anunta ca s-au scos frontierele intre Romania si Moldova si toata lumea s-a indreptat in goana pe jos spre frontiera sa se convinga ca nu-i minciuna…..si eu parca alergam, dar nu-mi sporea, chind am ajuns si eu acolo… am vazut ca si romanii de dincolo de Prut nu au crezut ca s-au scos frontierile si s-au adunat acolo. Toti dansau, chintau, spuneau ca serbeaza podul de flori……aici m-am trezit.

  27. Ptu Titirez

    „R. Moldova nu poate ajunge o “Austrie” sau o “Elvetie” in vecii vecilor. Nu a asezat-o Dumnezeu acolo unde ar putea eventual sa devina asa ceva.”

    Nu cred ca locul este de vina.
    Putea fi o „Austrie” daca in Moldova se gaseau conducatori, care sa doreasca sa fie Moldova o „Austrie”.
    Hotii, care s-au perindat pe la putere si-au dorit o tara cu popor prostit, sarac, bolnav si astfel usor de manipulat.
    Daca Moldova ar fi avut politicieni si guvernanti, care sa-si iubeasca poporul mai mult ca pe propria persoana, poate ca Moldova ar fi fost o tara cu un nivel normal de trai….

  28. Moldovenii trebuie sa se lamureasca ce vor mai intai:Romania-UE sau Rusia-CSI, iar apoi vorbim concret.Ambele variante nu merg.
    Am mai spus-o, unire partiala inter-parlamentara sau ce proiecte similare mai aveti dvs nu va(vor) fi acceptata(-e), in primul rand de catre poporul roman si apoi de politicieni care nu cred ca vor sa-si puna capat carierei subit.
    Din pacate cred ca RM se va zbate mult de acum inainte in ape tulburi spre dezavantajul populatiei(si tot din vina populatiei).
    Ziua buna.

  29. Titirez spune:
    12 May 2010, la 01:01

    „Raman extrem de nedumerit,totusi, cum de nu a gasit un astfel de partid o sustinere electorala mult mai larga decat ceea care este in prezent?”

    Eu nu sunt nedumerit.
    PNL este un partid sarac, fara bani grei nu poti face mare brinza.
    E adevarat ca PNL este un partid cu oameni ne patati si ne santajabili, au un mesaj constant, vertical si ei nu deviaza de la mesajul lor.
    Sunt multe plusuri, dar daca nu au bani, sa nu se avinte de unii singuri.
    Pavlicenco ar trebui sa paraseasca partidul. PNL/fara Pavlicenco/ s-ar putea uni cu alte partide de dreapta. Liderii altor partide inteleg ca ea poate rasturna munti, dar nu este o persoana comoda si deacea liderii altor partdie nu vor accepta colaborarea cu PNL . Mai bine ar negocia banii investiti in acest partid si si-ar cauta de treaba.

  30. spune toma :”termenul de 10 ani a lui Chirtoaca e realist . dupa ce UE isi revine din ameteala crizei , e un fleac sa inglobeze citiva km de rm „. o fi citiva km. , dar asta nu conteaza deloc … asa poate spune oricine – citiva km , dar cu probleme grele si complicate . cine se bazeaza pe asa ceva , trebuie sa fie ori nebun , ori rupt de realitate . chiar crede cineva ca sta cineva de la ue sa masoare tara ? faptul ca o tara e mai mica nu e criteriu de aderare … apropo ! stiti cine e noul premier britanic ? un conservator … mai e nevoie sa mai adaug ceva ? cred ca stie toata lumea pozitia p.conservator referitoare la o eventuala extindere …

  31. @vlad Perfect de acord cu tine. Totusi, lasand la o parte nationalismele si abordarile patriotarde se pot spune cateva lucruri de bun simt aici.
    1. Romanii moldoveni, asa rusificati, deznationalizati, pacaliti si izolati, sunt romani ca si noi.
    2. Basarabia (ma rog, ce a mai lasat tatuca Stalin din ea) este teritoriu stravechi al Moldovei si vechi teritoriu la Romaniei, ambele structuri politice ale aceluias neam romanesc, fiindu-i smulsa printr-un rapt teritorial si in urma unui razboi sangeros de 3 ani de care, personal, cred ca si un Stefan cel Mare ar fi fost mandru.
    3. Daca romanii moldoveni se vor considera toti romani, parte a natiunii romane si vor vrea sa revina la Romania (ceea ce nu va fi usor din diverse motive, interesele Rusiei, castele de politicieni comunistoizi, ambitia unora de a fi „cocosei” intr-un stat propriu) atunci sigur ca se poate face. A spus-o chiar ministrul actual de externe al Romaniei ca deocamdata problema reunificarii nu este de actualitate la Chisinau dar daca va fi, PUTEM DISCUTA.
    4. PENTRU ROMANII BASARABENI: DACA VRETI UNIREA CU ROMANIA, LUPTATI PENTRU ASTA SI CONSTRUITI-O IN FIECARE ZI. NOI SUNTEM ALATURI DE VOI SI VA VOM SUSTINE CHIAR DACA ALEGETI SA TRAITI INTR-UN ALT STAT, MOLDOVA.

  32. Pt. Pirelli,
    Citez din spusele dv:”… o consolidare a fortelor politice cu vederi pronationale si proeuropene”,”ar fi culmea ca tocmai cei care militeaza(…) pentru unire sa fie dezbinati” etc. Raman momentan la aceste doua idei. Sunt exact percepute, in opinia mea. Dar au toate sansele sa fie infirmate sau confirmate de actiunea politica si civic democrata in actuala stare de fapt a societatii voastre. Iata mai concret ce vreau sa zic: societatea civila nu este aproape deloc implicata in realizarea dezideratului democratiei si unitatii de constiinta identitara romaneasca. Nu e tot una sa se pronunte un intelectual sau altul in presa sau sa militeze public si organizat in sprijinul acestui ideal(deocamdata) de atins. Nu e tot una ca un partid politic sa aiba un program foarte bun si sa nu-si creeze sprijinul unei largi audiente publice. In R.Moldova nu am vazut inca organizarea exprimarii civice cetatenesti. Este scindata intelectualitatea , partea cea mai importanta
    a ei? Cred ca lucrurile trebuie puse pe tapet in mod transant!! Rezultatul ar fi adancirea dezbinarii sociale? Nu! Nu cred! Si asa R.Moldova este puternic dezbinata intre o viziune comunista(neocomunista!)si una democratica, balanta inclinad inca puternic pe partea stanga , fara eforul suficient macar al contrabalansarii. Ideile foarte bine formulate de PNL se cer a fi , asadar, implementate in mentalul dezbaterilor . Eforturile d-nei Pavlicenco, oricat ar fi de mari ,de bine intentionate si de insistente mi se par in mod necesar a fi preluate de societatea civila. Ea trebuie si „provocata „sa ia atitudine . Sa i se avanseze propunerea dezbaterii de idei , sa ise ofere sanse de adeziune la ele etc . etc. A doua idee: cea a dezbinarii. Si aici mi se pare ca se cam bate pasul pe loc din toate partile. Or, evenimetele au devenit presante ,iar reactia la presiune este destul de „haotic” si „evaziv” exprimata. Mai mult. Cred ca lipsa de unitate a democratilor poate aduce mari prejudicii la viitoarele alegeri parlamentare. Inca in R. Moldova nu a fost jucata inconturnabil soarta acesteia si a tragana nerezolvarea care deriva din … asteptare, din nu stiu ce calcule, poate costa foarte mult. Poate duce la deceptii demoralizante pana la paralizie . Nici democratii”parlamentari” ,nici cei etraparlamentari nu par a fi suficeint de constienti de pericolele care -i pandesc. Accederea R. Moldova in UE este in opinia mea calea unica de a realiza in conditiile vremurilor de azi, unirea cu Romania. Cele doua directii- UE si Romania- in sine doua azimuturi profilate proiectiv, se conditioaneaza si se intrepatrund reciproc. La capatul lor sta , fara nicio indoiala ,interstatlitatea preconizata de PNL!

  33. Vlade,
    Cele doua precizari ale tale sun extrem de importante in discutiile care se nasc ,fie si pe acest blog!! Cea de a doua precizare o conditioneaza pe prima si e poate cea care trebuie sa primeze. Romania repudiaza in masa atat comunismul cat si fascism -legionarismul, cu toate nuantele mai indulcite de maniera antonesciana a salvarii Romaniei.E nevoie de multa perspicacitate si inteligenta pentru a naviga cu sanse adecvate printre ele. Dar e absolut necesar.

  34. Romania a inceput negocierile pentru aderarea la UE din 1990/1991 si a fost admisa in 2007 , desi multe voci anti-extindere spuneau ca Romania trebuia sa adere in 2009/2010 .
    Nu are nici o legatura cati km2 are tara cu cat dureaza procesul de aderare, acesta dureaza mai mult cu cat tara se conformeaza mai greu criteriilor de aderare.

    Cred ca va dura macar 20 ani pana la aderare … intr-un caz fericit .

  35. problema vlade , e ca romania si bulgaria au cam prins ultimul tren al aderarii pentru multi ani de acum incolo …de aceea exemplele lor nu prea mai pot fi exemple pentru moldova… cel putin spre est nu vad extindere mult timp de acum incolo . probabil sanse mai mari au la ora asta fostele tari ex-iugoslave si islanda . surprize ar mai fi norvegia ,elvetia si chiar israelul … ca sa inteleaga toti care e situatia reala actuala as spune in problema aderarii la ue – moldova = israel . personal inclin spre o inglobare rapida a croatiei,muntenegrului,macedoniei si islandei …restul asteapta . nici n-am mai deschis subiectul turciei , ca sa nu complicam lucrurile …

  36. pt. Pirelli: O precizare importanta: Re-Unificarea cu Romania Mare /sau integrarea in UE/ de loc nu inseamna ruperea legaturilor economice cu Rasaritul. Nici intr-un caz ! Sunt 2 chestii diferite: poilitic si economic!
    Putem fi parte a Romaniei si sa mentinem chiar si sa marim volumul de schimburi cu Rasaritul. Una nu impiedica pe alta ! Asta trebuie de explicat f.bine si clar populatiei ! Un exemplu: Estonia – o tara -dragon, daca nu ma insel , are cele mai multe exporturi in Rusia ! va imaginati ?
    Este membra a UE, dar economia ei lucreaza in mare parte pt. Marele Urs ! De ce nu ? Si o nota hazlie: Smantana faimoasa estoniana este exportata in Rusia printr-o firma de export finlandeza care are reprezentanta la Moscova ! Iata asa ! Toate aceste informatii vin din presa rusa. ESTE UN PUNCT FOARTE IMPORTANT contra argumentelor comuniste de rupere a relatiiolor cu Ursii ! Nu ! Cred ca ra fi bine de creat un COMITET mixt moldo-interbaltic cu experti baltici guvernamentali ca sa ne ajute sa cream planul practic de Re-Unire cu Romania. Ei vor fi dori sa ne ajute, caci au un spirit special de libertate ! Daca nu ne ajunge capul pe noi insine ! Inainte de declararea Independentei Letoniei in 1991, ei au pregatit multe documente si planuri practice de dezlipirea de la URSACHE. Nu numai visuri si capuri prin nori, ci planuri concrete de urmat in diferite circumstante. Lituanieinii au murit sub tancurile rusesti in Ianuarie 1991 /vreo 13 persoane/ pt. a-si acroti drumul spre libertate. Apoi a fost instituita o blocada economica din partea Rusiei contra ei ! Si Lituanienii au biruit !!Deci, si noi trebuie sa ne pregatim pt. diferite scenarii : blocade, provocari, actiuni militare din partea transnistriei si nu numai ! De creat de asemenea si un un nou SFAT al Tarii – 2 / nu numaidecat in parlament, un fel de Comitet concret de pregatire a Unirii / dar sigur ca nu un Comitet al Salvarii Nationale de pe Dambovita, nu !/, deci inca o data : dupa perioada de pregatire a populatiei prin informatie: Nu vorbe, ci fapte concrete de urmat spre Re-Unire !

  37. Pt direct

    PNL nu e chiar atit de sarac asa cum cred unii. PNL are oameni extrem de buni, cumsecade, numai ca presa ii evita. Dar pot fi cunoscuti pe site-ul http://www.pnl.md. Pavlicenco nu va parasi partidul decit cind o vor cere membrii si in conformitate cu Statutul. Daca miine un coleg din partid are mai mari posibilitati in toate planurile si un trend crescator de imagine – poftim, discutam, care e problema? Acum noi ne consolidam pentru locale, asa cum am spus acum un an ca vom face. Si vom avea in curind acoperite toate raioanele cu echipe.

    Liderii altor partide sint slabi si invidiosi pe oamenii de caracter din care fac parte si eu. E treaba lor, bine e ca noi avem familia noastra in care ne simtim bine si ne exprimam liber opiniile in interior si in exterior.

    Nu vor accepta sa negocieze, e treaba lor, noi vom merge cu mesajul nostru de unire prin referendum inainte, pentru ca democratii veniti la putere nu au dat o noua sansa societatii. Pentru ca ea nu exista, decit unirea cu Romania.

    Cred ca vom reusi si o cooperare cu PNL din Romania, pentru ca asa e bine sa fie si va fi.

  38. Presa transnistreană: Ernest Vardanean recunoaște că a făcut spionaj pentru R. Moldova… BATJOCURA INCREDIBILA IN ACEST CAZ … IN PROPRIA TARA , CU GRANITE RECUNOSCUTE INTERNATIONAL SI AJUNGI SA FII ACUZAT DE SPIONAJ IN FAVOAREA PROPRIEI TARI …PENIBIL ! INCA O MOSTRA A CIT DE „INDEPENDENTA” ESTE LA ORA ACTUALA , BANTUSTANUL „REPUBLICA MOLDOVA” … PE LINGA A FI UN ATENTAT LA ADRESA DREPTURILOR OMULUI , ACEASTA ARESTARE SUB UN MOTIV ATIT DE GRAV , REPREZINTA SI UN ATAC BRUTAL LA ADRESA INDEPENDENTEI , SUVERANITATII SI INTEGRITATII TERITORIALE A MOLDOVEI . CINE E MARELE VINOVAT IN ACEST CAZ ? SMIRNOV ? …IN NICI UN CAZ . FEDERATIA RUSA POARTA INTREAGA RASPUNDERE PENTRU INCALCARILE BRUTALE ALE DREPTURILOR SI LIBERTATILOR CIVICE IN TRANSNISTRIA . UNDE AU DEFILAT SOLDATII MOLDOVEI PE 9 MAI …? LA MOSCOVA ! IN ACEST CAZ , NU NE RAMINE DE SPUS DECIT CA REPUBLICA MOLDOVA NICI NU EXISTA CU ADEVARAT PE HARTA LUMII . CITEVA RAIOANE INGRAMADITE INTR-UN TARC STALINIST , NU POT REPREZENTA O TARA ADEVARATA …

  39. Ultimă Oră! Decizia Curții Supreme de Justiție: Ion Muruianu e curat ca lacrima… O ADEVARATA SFIDARE LANSATA DE „EMINENTELE CENUSII COMUNISTE” CE CONDUC JUSTITIA DIN MOLDOVA . SITUATIA DEVINE DIN CE IN CE MAI PENIBILA … CEREREA DE INDEPENDENTA -PRACTIC- A GAGAUZIEI , URMATA DE TENTATIVE DE SPORIRE TERITORIALA CU SATE BULGARESTI MAJORITAR, SOLDATI MOLDOVENI LA PARADA FARAONICA SI SATANICA DE LA MOSCOVA , CAZUL VARDANEAN – 007 AL MOLDOVEI , SPALAREA SFINTULUI MURUIANU DE PACATE SI PESTE NOAPTE … CE MAI URMEAZA ? … DE CE ALTE EVENIMENTE AM MAI AVEA NEVOIE SA VEDEM CU ADEVARAT , PENIBILUL SITUATIEI DIN MOLDOVA ? O DEFILARE SMIRNOVISTA „A LA RUSSE”, LA CHISINAU ?

  40. 20 de moldoveni vor fi selectaţi pentru Jocurile Delfice CSI… SA NU FIE VREO GRESEALA LA MIJLOC … NOI STIAM DE JOCURILE BAHICE ALE CSI …

  41. TOT pentru DOMNUL LAURENTIU ( deci imi iau riscul sa cred ca este vorba de un „”MONSIEUR „”).

    Cu permisiune Domniei Voastre voi face o mica divagatie.

    Considerati ca trebue sa ne adresam, fie si pe internet, cu „” tale „”, si „” sa raspunzi „” deci sa utilizam forma familiala in expresie, adica singularul.

    Tin sa precizez ca in tarile civilizate ( si ma refer in special la Franta, unde eleganta in expresie este primordiala ) singularul se utilizeaza numai cand vorbim ( in particular sau public) cu copii,sa zicem pana la varsta de 10, 12 ani aproximativ..

    Dupa aceasta varsta trecem la adulti si comportamentul se
    schimba::: la scoala profesorii vi se adreseaza cu „” DUMNEAVOASTRA ” ” ( cu „” VOUS „” in Franta, echivalent de Dumneavoastra ) cosiderandu-va deja adult. In public ( televiziune, radio, conferinte, etc, se vorbeste cu Dumneavoastra („” VOUS „” ) chiar daca persoana va este prietena, sau foarte cunoscuta.Familiaritatea se evita totdeauna in public.

    In romaneste s-a luat acest „” VOUS „” si l-au tradus prin „” VOI „” care la noi are semnificatie familiala, deci nu are sensul de respect sau mai bine zis de CONDESCENDENTA pe care il are in franceza.

    Prin urmare, la noi profesorii va iau cu „”TU „” si „” VOI „” indiferent de varsta, fie in particular fie in public.Educatia fiind facuta in acest sens discutiile pe internet, la Radio, la TV,etc se fac cu „”BA „”, „” Tu „”, „” MA „”, „” Tie „”,”” VOI „”, „” TU „”.

    In Romania, Moldova se prefera acest vocabular al Dictaturii Rosii, asa zis vocabular al clasei muncitoare, si il gasim chiar pe afiche in ambasadele noastre. A spune Domnia Voastra nu demult, erai considerat Dusman al Poporului.

    Dar acum ce ne impiedica sa devenim civilizati ??? Avem cuvintele ce ne trebue ::Domnule, Va rog, Va rugam, permiteti, etc, etc.

    Sper ca nu voi fi inteles gresit Domnule Laurentiu, mai ales ca pe internet nu stim cu cine vorbim::: maturator de strada, profesor universitar, Domnisoara, Doamna, persoana in varsta de 90 de ani, etc.

    Courtoisement, acelasi cu ADEVAR at.

  42. Asociatia barbatilor

    Mai bine ati prezenta altfel mesajul :

    – Moldova va deveni cea mai populata zona a Romaniei, deci va avea cei mai multi parlamentari.
    – In sfarsit est-moldovenii vor putea merge la Putna fara pasaport.

  43. O precizare pentru mesajul meu de mai sus.

    Domnul Laurentiu nu s-a facut vinovat de nici o crima, insa mi s-a adresat pe un ton familial, adica cu familiaritate. Nu este nimic grav insa a fost un pretext pentru mine spre a va da o informatie pe care o consider utila pentru toata lumea.

  44. IN PREZENT ASA CEVA NU ESTE POSIBIL DEOARECE IN ROMANIA ESTE CRIZA ECONOMICA IAR ROMANII NU VOR SA AUDA DE UNIRE…

    PESTE CATVA ANI (poate mai scade si populatia minoritara din Republica Moldova).

    DOAMNA VA ROG SA MEDIAIZATI EFECTELE POZITVE ALE INTRARII TARI IN NATO.

  45. @ Mr. Constantin
    Mr. Constantin, frantuzismele nu prea mai sunt de curent. In limba engleza acest ton formal nici nu exista. Locuiesc de 15 ani in SUA si cateodata ma adresez si eu in romana pe tonul informal. dupa cateva secudne imi dau seama si parca mi se face un pic de rusine. dar pana la urma eu nu ma astept de la nimeni sa mi se adreseze cu dvs. Aceste formalitati pun prea multe bete in …dosul oamenilor…daca VA permiteti sa VA adresati cu „frati romani” (si ar trebui) atunci nu este cazul sa ne ascundem dupa niste formalitati inventate de niste „nobili” asupritori.

  46. Pentru „” ADI „”.

    Cand spuneti ca Romanii nu vor sa auda de UNIRE, despre care Romani vorbiti ??? Eu nu am intalnit astfel de Romani. Eu stiu ca toti cei care refuza sa fie Romani, refuza UNIREA. Poate va referiti la Romania ??? Aceasta este o gogoasa pe care o vantura cei care nu vor UNIREA. Si deduc ca nu sunteti din Romania, oricat m’ati contrazice. Toata Romania este pentru UNIRE, dar cand cei care ar trebui sa fie mai interesati pentru UNIRE, adica Moldovenii, se intrec a spune ca Romanii sunt cotropitori, fascisti, va imaginati ca este dificil sa ai simpatie chiar pentru fratii tai. Si astfel se instaleaza indiferenta in populatie, dar politicienii mentin in permanenta FLACARA UNIRII.

  47. Pentru „”SUA „”.

    Nu cunosc engleza dar inteleg ca vi se face parul maciuca cand auziti expresiile traditionale romanesti de respect mostenite dela aristocratie si dela familiile regale nu numai din Romania ci din lumea intreaga. V’ati obisnuit cu spiritul acestei tari (SUA ), mi se pare normal, dece trebue sa-l importam neaparat la noi, pentruca ei refuza categoric sa adopte felul nostru de a vorbi. Mi e greu sa accept ca americanii vorbesc intre ei cu „” BA, TU, MA, „” dar poate ma insel. Se opun ei la orice forma de langaj elegant si respectuos ??? Trebue sa inteleg. Americanii au adoptat langajul asa zis muncitoresc din Rusia lui Brejnev sau Rusia s’a inspirat din formele de exprimare din SUA :::fara „” DVS „” , cum spuneti, si fara alte intortochieturi elegante, specifice burgheziei exploitatoare …… Pe undeva extremele se intalnesc dar chiar asa ………

    Visul comunismului a fost sa se instaureze in SUA, asa ne invatau la scoala marii savanti veniti dela MOSCOVA. Acestia ne tocau la cap ca nobilimea si Regii erau cei mai diabolici „” asupritori „” ( cum le spuneti ) ai poporului pe cand cei care daramau biserici, deportau si trimeteau oameni in gulaguri erau eliberatori . Si chiar ii credeam atunci. Numai Dumneavoastra considerati ca nobilii sunt asupritori sau Americanii in general ????
    Va intreb din curiozitate caci nu cunosc America.

  48. Pentru „” STALIN us.””

    Cred ca gluma mea din titlu nu este bine venita dar deduc ca va place acest pseudonim ( STALINUS ati scris ) cu rezonante sinistre. Cum sunteti un spirit nobil cred veti trece peste acest detaliu.

    Ideile Domniei Voastre despr UNIRE sunt bizare si ies din logica generala. Imi plac ideile cre ies din logica generala cand ele au un efect constructiv.

    Vad ca lasati pe mana poporului actul UNIRII. Tov. Voronin, DODON si multi altii din acest spectru politic va vor felicita. Stiti foarte bine ca Unirile nu sunt incepute niciodata de popoare ci de mari politicieni, poporele ii urmeaza. Popoarele nu vad si nu pot vedea importanta pentru ei insisi a unei UNIRI, sau pentru a avea o tara mai mare.

    In ce priveste Doamna Pavlicencu ea este indispensabila caci ea este FLACARA UNIRII cum este o FLACARA A UNIRII si Domnisoara STELA POPA dela VOCEA BASARABIEI. A vorbi de populism in cazul Doamnei Pavlicencu mi se pare cu totul injust.

  49. BIG ROMANIA,WHY NOT ?

    O propunere pt. Doamna Vitalia
    /sau oricine altul capabil sa faca ceva practic !/
    1.
    Ar fi bine daca s-ar deschide o pagina sau un blog special constant despre caile concrete de inceput Re-Unirea cu Romania Mare, in care Forumistii si-ar putea exprima ideile, care sa ramana pe pagini cativa ani, sa ni fie sterse dupa cateva zile, caci sunt informatii utile si concrete pentru inceputul campaniei pt. Marea -RE-Unire.
    2.
    Poate Partidul DVS. sau orice alt organism ar putea organiza o Conferinta Internationala ” Avantajele si „dez-avantajele ?” Marii RE-Uniri” cu invitati speciali pt. a dezbate aceasta tema si a propune pasi concreti de a misca trenul mai repede. Unele fundatii ce nu au ce face cu banii ar putea sa va ajute. Cu invitati din mai multe tari, dar si cu unii rusolingvi din Chisinau, Transnistria, Turco-Gagauzia ca sa priceapa si ei mai bine realitatea si sa fie informati ce viitor mai luminos ii asteapta. Deci, dezbateri, dezbateri si iarasi dezbateri la aceasta tema.
    Va multumesc ! Numai bine !

  50. Doamne, atita batae de cap in jurul PNL-ului si in jurul Pavlicenco. Fiti pe pace oameni buni, caci o sa auziti inca multe despre PNL, aici abia e inceputul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *