Unirea, ca proiect politic pentru R.Moldova

Constantin Tanase, directorul revistei “Timpul”, un apreciat si curajos lider de opinie in Republica Moldova, a publicat un editorial intitulat “R. Moldova intre „proiecte” politice si realitati geopolitice” – http://www.timpul.md/articol/r–moldova-intre-proiecte-politice-si-realitati-geopolitice-10434.html – din care eu, personal, am inteles ca sprijina – desi nu o declara deschis – ideea discutarii imperativului unirii cu Romania, care e si pozitia PNL, drept unica soluție de salvare a celui de-al doilea stat romanesc.

”Nascuta si adusa la putere de o explozie de revolta cu o identitate romaneasca exprimata clar pe 7-8 aprilie 2009, noua guvernare persevereaza pe un proiect moldovenist detestat si respins de cei care au nascut-o. Cei care au iesit in strada pe 7-8 aprilie 2009 nu vor vize cu taraita, romanism cu portia, identitate romaneasca cu voie de la politie s.a.m.d. Daca in viitoarea batalie electorala AIE va trebui sa se confrunte cu comunistii pe tema care e mai moldovean si mai statalist, atunci si actuala Alianta va avea parte de un 7-8 aprilie al ei. Dupa 20 de ani de proiecte stataliste este clar ca RM are nevoie de un proiect geopolitic de viitor. Este o dovada de profunda miopie politica, dar e si o crima sa mai supui supliciilor stataliste inca o generatie de basarabeni. Oamenii luminati ai acestei tari trebuie sa se aseze la masa si sa discute problema, pentru ca problema exista”, a scris Tanase.

Conducerea PNL a declarat recent, intr-o conferinta de presa, ca Partidul National Liberal considera Unirea cu Romania drept singura cale de integrare accelerata a celui de-al doilea stat romanesc in NATO si UE si de desprindere, in acest fel, de sfera de influenta rusa: “Partidul National Liberal regreta pierderea a peste 18 ani de parcurs politic de catre R.Moldova pe calea spre democratie si spre Europa si constata, in continuare, justetea si actualitatea conceptului sau programatic privind Uniunea Interstatala Romania—Republica Moldova drept mecanism optim de avansare spre comunitatea euratlantica si spre regasirea natiunii romane din cele doua state – impreuna cu etniile conlocuitoare – intr-o singura tara. PNL se va axa si mai departe pe explicarea avantajelor acestui concept pentru intreaga populatie” – se spune in Declaratia difuzata pe 18 aprilie de catre SP al PNL”.

In campania electorala din 2007 PNL a lansat conceptul Uniunii Interstatale Romania-Republica Moldova, ca mecanism de aderare accelerata a R.Moldova, cu ajutorul Romaniei, la UE. Dupa venirea liberalilor si a democratilor la putere, pe care PNL i-a sprijinit, noi ne-am declarat in opozitie constructiva fata de AIE, dar ne exprimam tot mai pronuntat dezamagirea din cauza abandonarii – de catre PL, PLDM si AMN – a dezideratelor nationale si a concesionarii politicii externe a R.Moldova intereselor imperiale rusesti.

Acum vedem ca nu doar PNL si liderii formatiunii sunt de aceasta parere.

Amintim, in anul 2008, in ajunul alegerilor parlamentare din 2009, revista “Timpul” formulase zece intrebari pentru partidele nationale, la care a raspuns doar PNL. Aceste intrebari vizau:

1. Atitudinea fata de natura etnica a statului R.Moldova si fata de identitatea nationala si lingvistica a populatiei bastinase.
2. Atitudinea fata de Mitropolia Basarabiei si Mitropolia Moldovei.
3. Atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu Rusia si CSI.
4. Atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu Romania.
5. Atitudinea fata de intrarea R.Moldova in NATO.
6. Atitudinea fata de integrarea R.Moldova in UE.
7. Atitudinea fata de adoptarea urgenta a Legii lustratiei.
8. Atitudinea fata de organizarea procesului comunismului.
9. Atitudinea fata de actul de la 4 aprilie 2005” (cind a fost votat Voronin in Parlament pentru alti patru ani ca Presedinte al RM).
10. Atitudinea fata de actualul regim comunist condus de Voronin.

Aceste aspecte au o importanta definitorie pentru destinul romanesc si viitorul european al Republicii Moldova, ca al doilea stat romanesc. Insa clasa politica perceputa ca nationala mai are temerea – si din calcule electorale – sa recunoasca si sa promoveze niste adevaruri sine qua non. Asta pentru ca, timp de 14 ani, din cei 18 de dupa proclamarea, in 1991, a Independentei RM, populatia romaneasca majoritara a fost deznationalizata continuu si indepartata de Romania, raminind in captivitatea ideologiei antiromanesti a regimurilor comuniste.

Acum, insa, timpurile s-au schimbat si aceste probleme identitare, definitorii pentru caracterul si modelul de dezvoltare al celui de-al doilea stat romanesc, vor reveni mereu in actualitate, pina la solutionarea lor fireasca.

Vitalia Pavlicenco

Iata pozitia facuta cunoscuta de PNL fata de cele 10 intrebari adresate partidelor de ziarul „Timpul”:

1. „Atitudinea fata de natura etnica a statului R. Moldova si fata de identitatea nationala si lingvistica a populatiei bastinase”. Am scris, in 2001, in Acordul dintre Partidul Liberal din R.Moldova si PNL Romania, ca e un acord intre doua partide liberale din doua state romanesti, fapt ce l-a enervat inca atunci, groaznic, pe satrapul Voronin. Teodor Melescanu a vorbit atunci si la Antena C.

2. „Atitudinea fata de Mitropolia Basarabiei si Mitropolia Moldovei” – Trebuie sa avem o singura Mitropolie – a Basarabiei, subordonata canonic Patriarhiei Romane. Pentru ca avem o singura natiune – romana.

3. „Atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu Rusia si CSI” – am depus si s-a discutat in Parlament, in anul 2006, in plin regim comunist, chestiunea privind iesirea din CSI. Nici Fractiunile democratice nu s-au aratat dispuse sa voteze iesirea din CSI. Iar pentru ca nu a fost retrasa initiativa legislativa la indicarea liderilor formatiunii, deputatii national-liberali au fost exclusi din AMN, condusa de Serafim Urechean, Veaceslav Untila, Iurie Colesnicu si Vasile Balan.

4.„Atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu Romania” – PNL a propus Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova, ca etapa pentru aderarea accelerata a R.Moldova la NATO si UE, ca etapa spre unirea cu Romania, insa conceptul a fost criticat, din pacate, si de unele partide de dreapta.

5. „Atitudinea fata de intrarea R.Moldova in NATO” – national-liberalii au pledat constant pentru a fi alaturi de Romania, impreuna cu Ucraina si Georgia, in sistemul de securitate nord-atlantic. Unii oponenti crestin-democrati s-au facut a nu mai intelege mesajul nostru, inselind opinia publica.

6.„Atitudinea fata de integrarea R.Moldova in UE” – nu doar am pledat constant, dar am si propus o Comisie nationala pe modelul Declaratiei din 1995 de la Snagov, Romania, pentru a pregati R.Moldova, prin reforme, pentru UE. Comunistii si aliatii lor de dreapta fac doar demagogie, au plagiat ideea si au deturnat-o, formind o comisie, dar fara Opozitie.

7.„Atitudinea fata de adoptarea urgenta a Legii lustratiei” – am pregatit materiale si am solicitat suportul societatii civile pentru discutii si elaborarea unei legi optime si aplicabile, exista un grup de deputati gata sa participe la pregatire. Plus interpelarile la SIS, inclusiv legat de Lista Sandrovschi, fabricata in laboratoare pretense crestin-democrate. Insa nu s-a reusit mai mult, deoarece national-liberalii nu au cunoscut specificul functionarii KGB-ului, iar legea romaneasca ar fi oglindit realitati diferite fata de cele din republica sovietica socialista moldoveneasca.

8. „Atitudinea fata de organizarea procesului comunismului” – un grup de deputati a depus, in anul 2006, un proiect de hotarire pentru condamnarea crimelor comunismului, conform Recomandarii Consiliului Europei. Am cerut, repetat, discutarea documentului in Parlament, dar nu a mai fost inclus regulamentar pe ordinea de zi. Desi noi, poporul roman, am fost supusi unui Holocaust antiromanesc, unui genocid prin foamete organizata, deportari, gropi de var, canibalism etc.

9.„Atitudinea fata de actul de la 4 aprilie 2005” – am declarat, repetat, ca a fost o crima votarea lui Vladimir Voronin pentru ani Presedinte al R.Moldova pe 4 aprilie 2005, inclusiv de democrati, printre care Dumitru Diacov, Vlad Filat, Oleg Serebrian si deputatii PPCD. Cel mai periculos e ca cei ce au votat atunci au devenit ulterior foarte anticomunisti. Slava Domnului! Insa ne temem ca tot ei vor reedita actul de tradare rusinoasa de la 4 aprilie.

10.„Atitudinea fata de regimul comunist Voronin”. Comunistii au fost invinsi partial in localele 2007, insa vor sa obtina cu orice pret victoria in 2009. In general, Partidul Comunistilor este ilegal in Moldova, nici pina azi nu a fost publicata hotarirea de repunere a sa in legalitate. Este inregistrat ilegal la Ministerul Justitiei, insa nici Ministerul, nici Procuratura nu o recunosc in raspunsurile la interpelari. Viitorul Parlament trebuie sa scoata in afara legii Partidul Comunistilor. Am cerut in Parlament demisia lui Voronin, controlul sanatatii sale mintale, verificarea legalitatii averilor Familiei Voronin, initierea colectiva a impeachmentului capului mafiei de stat si al clanului criminal antinational. Care tot incearca sa ne lipseasca de identitate, de neam si tara, de viitor romanesc si european. Basarabia este un pamint cazut si din istorie, si din geografie, de aceea depinde doar de noi sa o readucem ca teritoriu romanesc in Europa, sa intram in sistemul de securitate NATO, care ne va salva ca natiune romana. Jos comunismul si aliatii lor!”

VP

Loading Facebook Comments ...

113 Comments

Add a Comment
  1. Daca am ajuns sa credem ca interesele nationale depind de partidele care guverniaza,ma refer la Romania, atunci vai de capul nostru.

  2. florin dia spune:
    15 May 2010, la 13:01

    Doresc si eu sa spun ce parere am despre acest articol.

    Nimic de la sine nu vine. Ideea trebuie promovata cu agresivitate/ in sens pozitiv/ .
    Basarabenii au fost rusificati cu buna stiinte de aparatul rusesc de manipulare si indobotocire, nu s-au rusificat oamenii de la sine.
    La fel, nu se vor derusifica de la sine.
    Unirea poporului roman nu va urma sa vina de la sine . NI-CIO-DA-TA !
    Lupta pentru decapitarea celor, care mai indraznesc sa promoveze ideea unionista a poporului roman, este in continuare foarte dura si dureroasa .
    A nu face nimic in acest sens – inseamna a rata sansa prin inactiune/cum a mai fost ratata cîndva/ , a apropia sfirsitul tragic al unui vis pentru un viitor prosper.

    Nu este destul sa fii personal unionist, trebuie sa promovezi ideea zi cu zi. Cu argumente, cu rabdare, cu toleranta.
    Argumentele exista si sunt foarte puternice. Atit de puternice ca nu poate nimeni sa le combata, indiferent de etnie, confesiune si optiune politica. Daca Optinea politica nu „ascunde” interese de clan oligarhic si aspect imperialist teritorial al unora.
    Pentru romani este clar argumentul.
    Pentru alte etnii, care convetuiesc in RM argumentul socio-economic poate fi cel mai greu la chintar.
    In jurul argumentului socio-economic multi oameni de diferite nationalitati au re/dobindit cetatenia diferitor state, inclusiv cetatenia romana.
    Nu sustin in totalitate acest argument, inteleg consecintele, dar alta cale mai buna nu este.
    Fiecare om doreste sa rezolve problemele sale si al familiei. Mai apoi „il doare” nostalgia si „patriotismul”

    Cei care mizeaza pe prioritatea de a obtine voturi mai multe in urma politicilor duplicitare promovate nu pot avea sanse mari pe lunga durata.
    Mai devreme sau mai tirziu apare la suprafata Mintirea prin Omitere.
    Este foarte clar : Ori – Ori !

    Asteptind aceasta „rezolvare” sa vina de la sine, inseamna sa nu vina niciodata.

  3. Meteor: Nu luati de buna propaganda fesenista/pedelista. PNL-ul nu a „vociferat” deloc impotriva condamnarii comunismului, PRM-ul (ironia sortii, singurul partid unionist) au fost cei care vociferau. „Condamnareea comunismului” a fost o mascarada penibila menita sa distraga atentia de la problemele reale ale Romaniei. Si a fost cu atat mai penibila cu cat in ziua de azi cei mai aprigi „anticomunisti” sunt fosti turnatori, nomenclaturisti (ca Basescu, sau ca Stolojan, fost ministru pe vremea lui Ceausescu) sau copii de tortionari (gen doctorul in marxism-leninism Vladimir Tismaneanu, al carui parinti au fost cozi de topor in teroarea stalinista). Vorba aia, dupa razboi multi viteji s-arata.

    Ed: din pacate Basescu a fost dezastruos si pe plan extern. S-a facut de ras peste tot in Europa si a contribuit la o imagine negativa a Romaniei. Cat despre asa-zisa lui atitudine de sfidare a Rusiei, e cam ca in bancul cu iepurasul care se plimba prin padure cu o pusca, spunand la toata lumea ca il cauta pe lup sa-l impuste. Cand apare lupul si-l intreaba ce face, iepurasul raspunde speriat „eh, curat si eu pusca si vorbesc prostii”.

    Alexandra Can: e greseala PNL-ului ca nu s-a interesat de Basarabia, dar adevarul e ca intai trebuie rezolvate niste probleme serioase in Romania inainte sa ne gandim la poduri de flori si unire. Basarabenii care au votat pt Basescu pt ca au crezut ca e unionist s-au impuscat singuri in picior. Nu se poate face unire cat timp Romania nu-si mai poate plati nici macar pensionarii, si renunta la jumatate din spitale. De unde bani si pt 4 milioane de basarabeni? Basescu ne-a intors inapoi mai mult de 10 ani. In timp ce nivelul de trai in Rusia creste, in Romania scade dramatic (pt prima data dupa 90 am ajuns sa traim mai prost ca rusii, ceea ce nu credeam ca o sa se intample vreodata), asa ca multi basarabeni vor considera ca e mai viabila economic o unire cu Rusia decat cu Romania.

  4. Imi pare rau daca am deviat discutia, dar consider ca situatia politica din Romania este relevanta pt scenariul Unirii, tinand cont ca Romania nu poate absoarbe RM cat timp se afla in colaps economic si social.

  5. dle Andrei o contractie economica reprezinta O REALITATE A UNEI ECONOMII DE PIATA

    cat despre Rusia ca ne intrece… ha ha ha… sa fim seriosi.

    Marea diferenta intre Romania si Rusia este ca Romania deja ca tara NATO si UE, nu prea mai are cum sa ascunda adevarul sub pres si sa defileze cu minciuna fara ca toti sa isi dea seama.

    Ceea ce se petrece in Romania inca 1-2 ani de criza dar apoi Romania va iesi mult mai puternica (fata de ea insasi !) si cine este asa pesimist si panicard SA II SPUN UN LUCRU: IN VIATA LUCRURILE DURABILE SE CONSTRUIESC IN TIMP ! Si LIDERII CURAJOSI sunt cei care stau IN PICIOARE SI NU AU FRICA CAND SUNT MOMENTELE CELE MAI GRELE !

    Asa ca eu nu imi fac DELOC griji despre ROmania ! Are toate parghiile necesare sa se dezvolte ! Depinde numai de cetatenii sai ! Este o tara libera cu securitatea asigurata, si membra unui club economic puternic (CEA MAI MARE PUTERE ECONOMICA A LUMII U.E. ARE PIB MAI MARE CA U.S.A. !)

    Cat despre Rusia care tot cauta DISPERATA investitori pentru ca NU FACE FATA economiei mondiale !!! Este la granita dinafara a Organizatiei Mondiale a Comertului !!!

    Voi vorbiti de RUsia asa pozitiv pentru ca PROPAGANDA KGBista este inca in functie, si voi ii dati prea mare atentie.

    Domnilor est-moldoveni sunteti ROMANI , sunteti EUROPENI,
    voi NU SUNTETI SLAVI, NU SUNTETI ASIATICI

    Treziti-va domnilor !

    LA NAIBA CE ESTE ATAT DE GREU DE INTELES ???

    1. aveti acelasi steag
    2. avem exact aceiasi stema ! (DAAAA stema Romaniei este tot un vultur cu cele doua in gheare si crucea crestina in cioc, si apoi pe blazard este la noi – toate stemele regiunilor Romaniei, la voi – stema regiunii Moldova –- dar stema regiunii Moldova din stema Romaniei este identica cu stema regiunii Modlova de pe stema voastra)
    3. aveam aceiasi limba
    4. avem aceisi scriitori nationali
    5. avem aceiasi poeti nationali
    6. avem aceiasi alfabet si diacritice
    7. avem aceiasi istorie antica comuna
    8. ESTE ADEVARAT CA AVEM SI ISTORIE SEPARATA dar si Transilvania, si Banatul si Bucovina si Maramures si Dobrogea chiar a avut istoria ei separata !!! si totusi pana la urma istoria comuna a fost mai puternica

    LA NAIBA DOMNILOR ! MAI RESPECTATI-VA SI PE VOI INSIVA !

    MANDRITI-VA CA SUNTETI MOLDOVENI, MANDRITI-VA CA SUNTETI BASARABENI, MANDRITI-VA CA SUNTETI MAI ALTFEL CA AVETI GRAIUL VOSTRU, MANDRITI-VA CA SUNTETI ROMANI

    sau poate sa nu va mandriti ca sunteti romani, sau poate nu sa doriti unirea dar MACAR AVETI DEMNITATE fata de propria voastra CULTURA LATINA !

    Adica avem pe Eminescu si Ion Creanga cei mai mari oameni de cultura nationali, va tot mandriti cu ei DAR VORIBITI IN RUSA LA PIZZERIE ???

    Pai asta e ipocritism dus in extremis in mase.

    Mai lasati-o dracului de Rusie si limba ei rusa… OARE NU I-ATI DAT 16 ani ? sau minim OPT ANI SUB PCRM ????

    VA ADUS CEVA BUN LIMBA SI INFLUENTA RUSA ?
    SUNTETI MAI BOGATI ?
    SUNTETI MAI INDEPENDENTI ?
    SA REUNIT TRANSNISTRIA CU VOI ?
    AVETI BANI DE LA CSI ?
    VA ASIGURA CSI INTEGRITATEA ?

    dar ce rahaturi vorbesc??? ?? Comunitatea Statelor INDEPENDENTE ????
    in care RUSIA ocupa doua tari membre fara accordul lor – Rep.Moldova si Georgia si OCUPA ALTE TREI TARI CU ACORDUL LOR (santaj economic si santaj militar !!!) Belorusia, Ucraina (mai nou) si Kazahstan ?????

    Mari prosti mai sunteti ca mai credeti vrajeala rusa. Mari prosti.

    Tarile baltice AU DAT PESTE BOT RUSIEI SI ISTORIEI MINCINOASE CAT AU PUTUT DE TARE si acum cu toata criza asta mondiala O DUC BINE MERSI SI AU UN VIITOR (repet au un V I I T O R) pentru ei si pentru COPII LOR !

    Voi ce aveti ?

  6. Total de acord Ed in ce priveste influenta rusa. Eu cred ca pe termen lung Rusia se va prabusi, si tot pe termen lung Romania se va dezvolta (nu cred ca vom fi niciodata ca Germania sau Austria, dar ca Polonia sau ca Portugalia putem ajunge). Dar pe termen scurt Romania e intr-o situatie dezastruoasa, care se va agrava pana cel putin in 2012 (daca nu cumva va fi rasturnat guvernul sub presiunea strazii pana atunci). In momentul de fata salariul mediu in Rusia a ajuns sa-l depaseasca pe cel din Romania (400-500 euro in Rusia, ajungand spre 1000 in Moscova, pe cand in Romania de la 400 a coborat inspre 300 si va cobori si mai mult odata cu noile masuri ale guvernului). Romania fiind stat democratic nu poate aplica masuri protectioniste totalitare pt a masca efectele crizei, si nici nu avem resursele Rusiei, si nu putem sa invadam vreo tara vecina cand avem nevoie de bani si resurse, cum fac rusii. Deci ce voiam sa zic e ca vor fi basarabeni (nu neaparat etnici rusi, dar dntre cei care nu se considera romani) care din oportunism vor considera ca e mai bine in Rusia. Patriotii adevarati sunt o minoritate peste tot, pt cei mai multi oameni primeaza considerentele economice, asa ca Romania va fi atractiva pt basarabeni numai cat timp Romania va fi un model pozitiv, si cat timp romanii o vor duce mai bine decat cei din spatiul ex-sovietic.

  7. Andrei spune:
    15 May 2010, la 15:03

    „e greseala PNL-ului ca nu s-a interesat de Basarabia, dar adevarul e ca intai trebuie rezolvate niste probleme serioase in Romania inainte sa ne gandim la poduri de flori si unire.”

    PNL-ul din Moldova a dorit o simpla colaborare cu un parid politic din Romania si a ales PNL-ul.

    A parut a fi ceva prea mult ? Partidele politice stabilesc prteneriate cu paridele politice din alte tari.

    Cine crede ca Romania sau PNL de acolo trebuie sa rezolve problemele RM ? Noi suntem cei, care trebuie sa le rezolvam.
    Din partea Romaniei pretindem si noi sa fim sustinuti si nu incurcati.

  8. D.Can,
    suntem intocmai de acord cu mesajele Dumneavoastra,in deosebi organizarea concursurilor la numirea in functii.Insa problema este ca omul nostru inca nu s-a obisnuit sa conteste.Mai sunt unii care stiu ce inseamna contestare,insa nu se aplica.Stiti de ce?Totusi oamenii nu mai cred in nimic si in nimeni.NU CRED!de aia nici nu se grabesc sa depuna contestari.

  9. PNL Cahul spune:
    16 May 2010, la 13:01

    „Totusi oamenii nu mai cred in nimic si in nimeni.NU CRED!”

    Oamenii nu cred, pentru ca in RM a fost compromis principiul democratic de guvernare.
    Asta nu inseamna ca situatia nu trebuie schimbata.
    Multi nu stiu cine sunt, nu constientizeaza responsabilitatile functionarului public sau nu pot fi ei insusi…..

    Ce bine ar fi, daca pretendentii, care cred ca sunt buni pentru orice
    functie in aparatul administrativ al statului, ar citi, intelege si nu ar uita urmatoarele cuvinte:

    Dacă nu poti fi un pin in vîrful dealului,
    Fii un tufiş in vale. Fii insă
    Cel mai bun tufiş de pe marginea pîrîului;
    Fii o tufă, dacă nu poti fi un copac.

    Dacă nu poţi fi un tufiş, fii un fir de iarbă
    Si fă o cărare mai fericită
    Dacă nu poţi fi păstrăv, atunci fii doar un biban-
    Dar cel mai vioi biban din tot lacul !

    Nu putem fi toţi căpitani, trebuie sa fim echipaj,
    E treabă pentru noi toţi aici.
    Sunt munci grele si munci uşoare,
    Iar sarcina pe care o avem e chiar lînga noi.

    Dacă nu poţi fi drum, fii atunci o potecă,
    Dacă nu poţi fi soare, fii o steluţă;
    Nu prin mărime o să cîştigi sau o să dai greş-
    Fii cel mai bun în ceea ce eşti !

    DOUGLAS MALLOCH

  10. Da,si noi asa gindim.Insa,unii functionari se tin ca scaiul de fotolii.Nu vor sa recunoasca ca nu le este locul in acel fotoliu.Sed ca o relicva a trecutului si noua guvernare parca se teme sa o miste din loc,sau sa o atinga.De ce?
    Da,e inteleapta si adevarata poezia lui DOUGLAS MALLOCH,de ar fi sa o inteleaga toti asa cum o intelegem noi ar fi bine,dar sa stiti ca, neaparat se vor gasi din astea,care i-i vor schimonosi intelesul dupa bunul plac.Din pacate asa se intimpla pe la noi.E bine ca fiecare sa-si stie si sa-si merite locul…..insa nu e chiar asa.

  11. PNL Cahul spune:
    16 May 2010, la 19:07

    In aceasta scriere a lui DOUGLAS MALLOCH nu poti schimonosi nimic.
    Sa scrie cineva adevaruri mai intelepte, mai adevarate, mai clare si atragatoare.
    Ii vom scrie numele c litera mare, cum o facem cu numele multor scriitori si poeti, care ne-au facut sa intelegem cum trebuie sa traim viata mai demn.

  12. D.Can,noi nu putem schiominosi,insa unii ingeniosi o pot face.

  13. PNL Cahul spune:
    17 May 2010, la 08:08

    Sa incerce s-o faca sanatosi, nu le serveste la nimic. Nu au dekit sa piarda timpl lor ieftin, second-hand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *