Asta-i buba… Aroganta si lipsa transparentei

Am participat vineri seara, asistata de un grup de tineri PNL-isti, la o dezbatere organizata de Radioteleviziunea publica despre Constitutie. La emisiune au fost reprezentanti ai AIE, MU, PCRM, UC si PNL.  Aici avem poze cu tinerii PNL. Solutia sugerata de PNL pentru actuala criza constitutionala este organizarea concomitenta, in primavara anului 2011, a alegerilor parlamentare anticipate, a alegerilor locale si a referendumului pentru o noua Lege Fundamentala. Cheltuieli putine, pina atunci se mai stabilizeaza si societatea, mai pleaca oamenii de la comunisti, care ar trebui sa fie cit mai putini sau deloc in urmatorul Parlament.

CIMG2094CIMG2099

CIMG2103CIMG2096CIMG2102CIMG2105

CIMG2097CIMG2106CIMG2107

CIMG2111CIMG2112CIMG2098

Constantin Tănase: „Şapte lucruri despre actuala Alianţă”

„În ultimele zile mi-au telefonat mai mulţi cititori „…activi” ai TIMPULUI (aşa s-a exprimat unul dintre ei), votanţi ai diferitelor partide din Alianţă, cu rugămintea de a le explica ce se întâmplă la Chişinău, ce e cu bâlbâiala din sânul conducerii Alianţei, ce ne aşteaptă, în definitiv, la vară – referendum, modificarea Constituţiei, alegeri anticipate romania-beautifulCezarul pe verde.jpgş.a.m.d.? I-am sfătuit politicos să se adreseze cu aceste întrebări conducerii partidelor pe care le-au votat, dar nu redacţiilor ziarelor. În legătură cu aceasta cred că e cazul să spun câteva lucruri.

PRIMUL. Nu bag capul în nisip, ca struţul, nu mă spăl pe mâini şi nu-mi declin partea de răspundere ce-mi revine mie, ca jurnalist implicat direct sau indirect în procesul politic pentru situaţia politică ce s-a creat în ultimele luni. Da, am fost un partizan al Opoziţiei anticomuniste şi anul trecut am îndemnat deschis cititorii să voteze pentru partidele din actuala Alianţă pentru Integrare Europeană. Din acest punct de vedere, sunt şi eu responsabil pentru prestanţa Alianţei şi a liderilor ei şi pentru politica pe care o promovează.

Am urmărit cu atenţie şi îngrijorare evoluţia lucrurilor după instalarea noii Puteri, am abordat cu ochi critic această evoluţie şi nimeni, în afară de cei de la „Moldova Suverană” şi „Flux” – adică, niciun om normal şi cu bun-simţ – nu poate să-mi reproşeze mie personal că aş fi „ziaristul lui Filat” sau că TIMPUL ar fi ziarul de partid al acestuia. Nu a devenit TIMPUL nici „ziarul de familie al lui Tănase”, cum se insinuează în zonele vizate – ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, nu a apărut de mai multe ori în TIMPUL decât alţi politicieni activi ai AIE. Într-un cuvânt, pot repeta şi eu după marele şi regretatul Grigore Vieru – „sunt fericit că n-am cântat păunii” (ori pe unii, dacă doriţi…).

Dimpotrivă, mi-am făcut duşmani noi în rândul unor presupuşi prieteni (politici) pentru faptul că am scris critic despre unii dintre ei, că am avut „imprudenţa” să pun la îndoială unele acţiuni şi declaraţii ale lor. Astfel, lumea normală s-a convins că TIMPUL nu-i „al cuiva”, ci doar al cititorilor, şi face doar politica cititorilor săi.

AL DOILEA. Recunosc, şi eu, dar şi colegii mei de la alte instituţii de presă care au sprijinit anul trecut Opoziţia anticomunistă, după instalarea noii Puteri am nimerit într-o… cursă. De fapt, nu e vorba de o cursă – în fond, nu e nimic nou -, ci de eterna situaţie ingrată a ziaristului care practică jurnalismul angajat şi militant. Deşi au călcat de atâtea ori pe greblă, aceşti jurnalişti, inclusiv eu, nu am învăţat ceea ce trebuia să învăţăm. Aşa-i societatea, aşa suntem şi noi… Fiind în opoziţie, toţi politicienii sunt îngeraşi, democraţi, duşmani înrăiţi ai corupţiei, iar când ajung la putere, în câteva săptămâni, trec printr-o metamorfoză ciudată – atât de ciudată încât ei nu se deosebesc prin nimic de cei pe care i-au dat jos de la putere, ba chiar devin mai odioşi ca aceştia. Întrebarea e cum ne spălăm obrazul, pe unde scoatem cămaşa noi, cei care i-am susţinut pe respectivii… mutanţi? Am un răspuns simplu şi sincer la această întrebare: noi, jurnaliştii militanţi, ne-am făcut datoria, am contribuit la demolarea odioasei guvernări comuniste, iar faţă de noii guvernanţi trebuie să avem acelaşi comportament critic necruţător ca şi faţă de foştii… Altceva mai deştept şi mai moral încă nu a fost inventat în jurnalismul modern.

AL TREILEA. La puţin timp după instalarea Alianţei la putere am observat în comportamentul liderilor ei unele „mutări” care m-au pus serios pe gânduri. Îngeraşii de ieri începuseră să aibă apucături de vampiri; democraţii de ieri, luptători pentru libertatea presei, ajunşi la putere, când dădeau de vreun material în care nu erau lăudaţi, mâna li se ducea automat spre pistol… Unii dintre ei şi-au schimbat mersul, au început a călca altfel decât atunci când erau în opoziţie – mai ţeapăn, de parcă, ajunşi acolo, sus, cineva le-a băgat un băţ de răsărită în fund… Am observat că se simţeau fericiţi în compania gărzilor de corp care le deschideau şi închideau uşile la limuzine… S-au luat în serios, fiind convinşi că mumele lor i-au adus pe lume pe covor roşu, păziţi de bodyguarzi… Am respectat „perioada de graţie” şi, după expirarea celor o sută de zile, mi-am permis să adopt un ton critic, lucru care, bineînţeles, nu a putut să placă celor care credeau sincer că l-au apucat pe Dumnezeu de barbă. Recunosc, toate abordările mele critice au fost foarte atente şi responsabile, pentru că nu pot face abstracţie că scriu pentru un cititor concret, care are limitele şi posibilităţile lui de înţelegere. Apoi, un ton critic golănesc, cum ne pretind unii, ar fi însemnat că noi le-am fi luat pâinea comuniştilor. Într-un cuvânt, am încercat să rămânem serioşi şi civilizaţi, calităţi puţin apreciate de fosta guvernare, dar şi de actuala…

AL PATRULEA. Ceea ce m-a îngrijorat chiar din primele săptămâni de guvernare a AIE a fost lipsa de transparenţă. După atâtea promisiuni luminoase făcute în campania electorală, actul guvernării Alianţei a devenit opac, ba chiar obscur. Brânză veche în burduf nou. Parcă liderii Alianţei apar zilnic în ziare şi la televiziune, parcă fac declaraţii, dar de fapt nu ne spun nimic, principalele probleme rămân în umbră. Toate „relaţiile cu publicul” ale liderilor Alianţei se reduc la nevoia egoistă de a rămâne vizibili, de a-şi păstra imaginea de „feciori din popor”. Aşa-zisele „băi de mulţime” organizate de unii frizează grotescul, sunt, pur şi simplu, penibile… Altă îngrijorare a mea a fost provocată de lipsa de comunicare în cadrul Alianţei. După Declaraţia de Pozitia-VPconstituire, Alianţa nu a mai avut nicio declaraţie comună, fiecare lider al ei făcându-şi propriul joc politic. Am urmărit, cu interes chiar, cum liderii Alianţei se ciomăgeau „discret şi elegant” între ei, cum fiecare încerca să-l împingă pe „partenerul de guvernare” să calce primul greşit, ca apoi să stoarcă efecte şi dividende din asta. În definitiv, anume această tactică a fost folosită şi e folosită şi astăzi – altfel nu poate fi explicată bâlbâiala şi incoerenţa în problema modificării Constituţiei.

AL CINCILEA. Opinia mea – subiectivă, fireşte – e că Alianţa a picat la primul şi cel mai responsabil examen politic al anului 2010. Liderii Alianţei s-au încurcat atât de „spectaculos” în problema alegerilor anticipate (groapa săpată de ei înşişi), încât nici un Voronin nu putea să le-o facă. Repercusiunile pot fi grave nu numai în plan intern, dar şi extern – poate cel mai mult în plan extern, pentru că mizeria în care s-au băgat e percepută ca o consecinţă a lipsei de competenţă şi a lipsei respectului faţă de lege. Occidentul care, în primele luni, i-a creditat cu atâta încredere şi le-a semnat atâtea cecuri în alb, acum va cădea pe gânduri, devenind mai prudent şi mai puţin generos. Da, există în societate o stare de spirit, potrivit căreia legea (Constituţia) nu contează, pentru că nu a contat nici pentru fosta guvernare comunistă şi, deci, scopul scuză mijloacele – odată ce comuniştii şi-au bătut joc de noi opt ani de zile şi dacă ei vor să revină la putere, mai contează oare ce mijloace vor fi utilizate pentru a-i scoate definitiv din viaţa politică? Contează! Enorm de mult. Dacă Constituţia prevede dizolvarea parlamentului şi anunţarea alegerilor anticipate – asta trebuie să se facă, dar să nu se inventeze poveşti şi să fim hrăniţi cu basme despre aşii din misterioasa mânecă prezidenţială! Niciun as din această mânecă nu poate şi nu trebuie să înlocuiască legea!

AL ŞASELEA. În mod ideal, alegerile trebuie să aibă loc şi, precum declara recent ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, normal ar fi ca ele să se producă în 2011, concomitent cu alegerile locale. Există suficiente argumente în favoarea acestei soluţii. Dacă se va întâmpla anume aşa, înseamnă că societatea reintră deschis în campania electorală, cu toate consecinţele care derivă de aici. Şi presa va avea parte încă de un an de „condiţii specifice” de activitate. Ştiu, unele instituţii de presă se bucură, îşi freacă mâinile. Prietenii mei ştiu de ce. Şi totuşi, noul an electoral îi oferă presei noastre în general şi fiecărui jurnalist în parte ocazia valorificării altei experienţe, diferită de cea pe care am mai trăit-o în campania electorală din anul trecut. Cel puţin trebuie să încercăm să ne tratăm de romantism infantil şi să nu mai semnăm cecuri în alb pentru nimeni.

AL ŞAPTELEA. Da, sunt dezamăgit, dar nu şi disperat. Alianţa pentru Integrare Europeană mai are încă potenţialul de a se reface şi de a rezista. Cred în capacitatea omului de a se depăşi şi de a se „autogenera”. Nu pun cruce pe niciunul dintre liderii Alianţei. Consider că această Alianţă trebuie păstrată, fiindcă ea are o misiune istorică pe care trebuie s-o realizeze. Şi o va putea realiza dacă liderii ei vor coborî pe pământ, se vor conduce de Lege şi vor asculta de Dumnezeu.”

PS de Vitalia Pavlicenco: In cadrul unei emisiuni electorale la PRO TV, fiind impreuna cu Filat si Turcanu, i-am spus actualului premier: „Va doresc sa asigurati transparenta viitorului act de guvernare…”

Loading Facebook Comments ...

126 Comments

Add a Comment
 1. Nu stiu la ce se astepta prietnul meu, Constantin Tanase, dar, eu ca observator din exterior, constat ca sub actuala guvernare, Basarabia a inceput sa faca pasi mari spre vatra, spre Romania.
  In al doilea rand, fiind in opozitie, politicienii tind sa promita marea cu sarea mai ales daca nu cunosc exact care-s problemele unei guvernari la care n-au avut acces. Odata ajunsi la putere constata ca visurile dulci se transforma in cosmar. Acest lucru este valabil nu numai pentru Chisinau.

  Dar, desigur, exista o balbaiala in luarea unor decizii ale aliantei de la putere, balbaiala care este amplificata de caracterul eterogen al acesteia: nationalisti, socialisti fosti comunisti, liberali, unionisti, moldovenisti. Orice s-ar face, sfarsitul acesteia este inevitabil.

  Referendumul pentru Constitutie ar fi fost o solutie pentru a se pune un simplu plasture peste o rana infectata. Pana la urma, solutia este tot bisturiul alegerilor care vor reusi sa separe apele. Ce solutie ar fi fost cu un Ghimpu, presedinte de parlament cu vederi pro-romanesti si cu un suport fragil al unui PL subminat puternic de partidul lui Filat hotarat sa acapareze tot spatiul liberal, si un Lupu, presedinte de orientare asemanatoare cu cea a lui Voronin, adica cu vederi de stanga si pro-moldovenesti?

  Sigur, alegerile vor putea intoarce ceasul dezghetarii relatiilor dintre Chisinau si Bucuresti printr-o regrupare puternica a stangii nu tocmai romanesti in jurul lui Lupu. Pe de alta parte, pe centru/dreapta ar putea ramane doar Filat cu partidul lui, si acesta cu destule ezitari in relatiile cu Bucurestiul. Restul partidelor vor deveni partidute-decor in Parlament.

  Transnistria va constitui in continuare cuiul lui Pepelea care va impiedica R. Moldova sa devina vreodata parte a UE deoarece:
  – UE nu va putea accepta pe teritoriul ei trupe rusesti, trupe care nu vor parasi Transnistria oricate tratate ar semna.
  – Renuntarea la Transnistria va intampina din partea UE, dar si Statelor Unite o opozitie acerba, deoarece s-ar da unda verde anexarii oficiale si legale a Transnistriei de catre Rusia si instalarea unei baze rusesti in coasta UE, la marea Neagra.
  In acest context, este de anticipat ca Rusia ar fi cel mai mare sustinator al unirii cu Romania pentru a putea obtine statul oficial al Transnistriei ca parte a teritoriului sau, iar odata cu aceasta ar realiza si incercuirea Ucrainei.
  Deci, toate cuvantarile optimiste despre integrarea R. Moldova in UE sunt, din pacate, apa de ploaie. Singurul viitor va fi statutul de tara asociata. Ce-ar putea face guvernantii Basarabiei in aceasta varianta? Probabil doar apropierea cu pasi rapizi de Romania si integrarea economica completa, deci o unire „de facto” dar neoficiala … inca.

  Mircea Popescu – USA

 2. MADAME.

  Sunteti prea severa cu politicienii ALIANTEI. Comunistii aveau un electorat dresat de decenii de catre teoriile lui lenin iar ALIANTA trebue sa lupte intro republica cu 90% din populatie care nu stie ce limba vorbeste, cetatenii se indoiesc daca sunt romani, slavi sau o natie „” non identifié „”de moldoveni, care regreta pe Voronin ca le dadea galosi inainte de alageri,care iau cu pietre pe romanii care vin in vizita la rudele din Basarabia, care….. sunt multe lucruri de spus. Daca si jurnalistii se aliaza cu detractorii nu veti ajunge prea departe si moldovenii vor savura din nou deliciile comunismului. In 6 luni de guvernare era absolut imposibil de facut mai mult. Sa fim drepti.

  Cu stima, TANK.

 3. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  D-nu Popescu, sa fim mai realisti, nu cerem de la actuala guvernare, UNIREA in doua luni, nici in doi ani, sunt motive si in Chisinau si la Bucuresti, si PRO si mai multe CONTRA… Ei, da asta-i clar ca buna ziua si numai naivii au votat pentru UINIRE….
  Revenind insa la actiunile zi de zi a actualilor lideri, aice e si „BUBA” Despre care compatimire sa vorbim, Unde-s promisiunile lor referitoare la condamnarea comunistilor si a fostilor demnitari, unde-i transparenta?, unde-i rezultatul procuraturii? unde-i, unde-i, unde-i, la infinit ??????????????????!!!!! Oare cred ei ca scotin sirma de la hotar vor astupa ochii lumii ??? a unora, dar nu a unui intreg popor. Noi nu vrem declaratii de doi bani, de-ale lui Filat,Lupu, Nea Ghimpu si Urechean, poporul vrea fapte si realizari da nu zimbete ironice ale liderilor si minciuni……
  Eu am criticat de la bun inceput AIE, cum au luat-o razna, m-am expus contra lor, Tanasae inca ii mai sustinea, si atunci toti se descarcasera in capul meu, ba si comunist mau facut… 🙂 Iar acum ma bucura faptul ca tot mai multi deslusesc realitatea de fantezie…
  Da, si fac o legatura cu d-nul ZURAB ***** care lo pus la pamint pe bietul Petrencu, la Moscova… Mi-o placut un lucru la el, acolo l-am apreciat, O chemat sa nu grabim Unirea si sa lasam visurile, sa lasam poporul sa ajunga la aceasta etapa da nu sa-i impunem noi ce vrem noi si cind ne abate, Azi Unire, miini Divort…pe mine UNIREA unora nu ma intereseaza nici macar cit e „negru sub unghie”, Iata cind voi vedea schimbari serioase in in BASARABIA, si cind voi vedea miile de familii reintregite si copiii la casele lor cu parintii si cu un serviciu la ei acasa ci nu la negru, apoi ATUNCI EU VOI FI PRINTRE PRIMII CARE VOI SCUIPA PE TOT SI VOI CERE UNIRE… Da pina atunci, dati si-om face regula-n ograda ca ne rid vecinii…Ciite vieti mai trebuie sacrificate pentru a pune punct tuturor nedreptatilor si CORUPTIEI si a ABUZULUI de PUTERE???!!! Ori Filat se joaca de-a puterea, omul asta, imi devine antipatic din ce in ce mai tare, Iar cei care au asteptat UNIRE de la FILAT, apoi dragii mei, a-ti dat-o in bara… REPET PENTRU CEI CARE-s DESTEPTI SI SE INCHINA lui FILAT, ACEST INDIVID A CUMPARAT FOTOLIUL IN CARE SE AFLA AZI prin VIETILE ACELOR COPII MALTRATATI LA 7 APRILIE, NUMAI CU UN SCOP, SA-SI REINTOARCA AVEREA PE CARE VORONIN ia LUAT-o innapoi… FILAT A PRIVATIZAT PRIN INTUNERIC BUNURILE IMOBILIARE, si VORONIN AICI a PROCEDAT CORECT, LE-a REINTORS STATULUI, numai ca la stat n-au mai ajuns… au ajuns din buzunarul lui FILAT in buzunarul lui VORONIN… Ei si cu ce ne-am pomenit??? Va spun eu cu ce, CU SCHIMBARI DE CULOARE si INDIVIZI in FRUNTEA STATULUI, IAR POLITICA ACEEASI ! ! !
  Buna Seara

 4. MITING ÎN DATA DE 27 MARTIE 2010 în PMAN:
  „NOI SUNTEM ROMÂNI!”

  Fraţilor, acum este momentul să vă arătaţi dragostea faţă de România.

  Aţi scăpat de comunism, cel puţin pentru moment. Fructificaţi momentul arătând României şi lumii întregi că voi iubiţi România, că voi vă identificaţi drept români şi că cereţi Unirea.

  Aveţi în vedere faptul că există riscul ca regimul criminal-comunist să revină după alegerile anticipate!

  Aşadar, acum când forţe politice normal sunt la putere este momentul să arătaţi lumii că voi sunteţi români şi că doriţi Unirea.

  Alături de voi este atitudinea mult mai prietenoasă a UE şi Preşedintele nostru care la discursul de investitură pentru cel de-al 2-lea mandat a spus „Nu mai este mult până când toţi românii vor trăi sub acelaşi sceptru”.

  Vă recomand din suflet ca la 27 martie 2010 (92 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara Mamă) să ieşiţi în stradă în număr cât mai mare. Mii, zeci de mii de suflete care să cereţi Unirea!

  SLOGANURI

  Iată ce sloganuri recomand participanţilor să rostească (desigur, lista rămâne deschisă):

  1. Deşteaptă-te Române!

  2. Noi suntem români!

  3. Noi vrem cu fraţii!

  4. Noi vrem Unire!

  5. Basarabia Pamânt Românesc!

  6. România nu uita: Basarabia e a ta!

  7. Jos Ocupaţia Rusească!

  8. Limba Română!

  9. Jos Frontiera de la Prut!

  10. Pe-al nostru steag e scris Unire!

  11. Traiască România Mare!

  12. Traiasca, traiasca, traiasca si-nfloreasca Ardealul, Moldova si Tara Româneasca!

  13. România te iubim! România te iubim! România te iubim!

  CÂNTECE

  De asemenea, ar fi nemaipomenit dacă se găseşte cineva care să asigure sonorizare puternică în care să răsune îndemnurile următoare:

  1. Deşteaptă-te Române!
  http://www.youtube.com/watch?v=7fqtjhU0RKM&feature=related

  2. Noi suntem români!
  Eventual fredonaţi cântecul lui Nicolae Furdui Iancu:
  http://www.youtube.com/watch?v=PBUYn85x8VA)

  3. Pe-al nostru steag e scris Unire!
  Versuri şi coloană sonoră:
  http://www.youtube.com/watch?v=H6cY0gUSi-Y

  4. Treceţi batalioane române Carpaţii
  http://www.youtube.com/watch?v=e36xQWW1YDQ&feature=related (Vasile Şeicaru)
  http://www.youtube.com/watch?v=jrfHrSt2nMM&NR=1 (Nicolae Furdui Iancu)

  5. Tricolorul
  http://www.youtube.com/watch?v=gh4T4729T_4&feature=related

  6. Voinţa Neamului
  http://www.youtube.com/watch?v=pHsEHG0DvdY&feature=related

  7. Imnul eroilor
  http://www.youtube.com/watch?v=8DoZRc3ujBY&feature=related

  8. Pui de lei
  http://www.youtube.com/watch?v=gBN8xWnMmx0&feature=related

  9. Marşul lui Iancu
  http://www.youtube.com/watch?v=PgbfFnnTOuY&feature=related

  10. Trompetele răsună
  http://www.youtube.com/watch?v=VSZqSHdItns&feature=related

  11. Sfânta zi de libertate
  http://www.youtube.com/watch?v=w8kt3ejpVnQ&feature=related

  Vă rog să adăugaţi acestei liste cântecele lui Ion şi Doina Aldea Teodorovici, poezii ale lui Grigore Vieru şi orice alte materiale consideraţi potrivite.

  Un alt lucru care pe mine m-a impresionat extraordinar este cântecul de la finalul materialului Stelei Popa de la http://www.voceabasarabiei.net/index.php/stiri/stiri-vb/7397-audiosarmalele-basarabenilor-din-44-i-100-de-zile-la-chiinu

  Dacă îmi puteţi spune vă rog cum se numeşte acel cântec şi unde îl găsesc şi eu, vă rămân recunoscător!

  NU UITAŢI!

  Împreună suntem mai puternici!

  Repetaţi mitingul şi la 7 aprilie 2010 în memoria revoluţiei de la Chişinău, a celor ucişi, a celor maltrataţi fizic şi psihic şi tuturor celor care într-un fel sau altul au avut de suferit.

  Doamne Ajută,
  Mihai Românul

 5. Pt TANK

  Monsieur,

  Ori nu am inteles eu ori nu ai inteles dumneata. Acest articol l-a scris Constantin Tanase, nu eu. Mai citeste o data inceputul.

  In al doilea rind – salvarea democratiei este… democratia, statul de drept, care inseamna si libertatea de exprimare, pluralism de opinii. Ca presa libera in Moldova, in opinia mea, sint Timpul, care, totusi, nu s-a ticalosit dupa 29 iulie, blogul Pavlicenco NECITAT NICIODATA DE NIMENI, PENTRU CA PATRONII NU DAU VOIE – a se urmari macar compartimentul bloguri in fiecare dimineata la televiziunea Jurnal TV, unde e citata constant aceeasi gasca de bloggeri, si Ziarul de Garda, poate inca vreo doua bloguri. Restul e afiliat, cumparat, platit, angajat etc. Fara presa libera revin comunistii.

 6. Pt Mihai Romanul

  Sint absolut de acord. Iata acum, ca sa nu revina comunistii, trebuie stimulata unirea cu Romania. Mi s epare ca e a doua oportunitate in istorie, dupa 1991, chiar daca acea perioada este interpretata diferit.

  CITITI SI ASTA:

  Iubiți frați basarabeni din toată Lumea asta mare

  Pe mine mă cheamă Ovidiu Creangă, sunt un moșulică cum se cade, care ca mâine fac 90 de primăveri, dar slavă Domnului balamalele mă țin încă foarte bine. Basarabenii mei îmi zic „Bunelul Ovidiu” și eu sunt foarte mândru de această poreclă, care de fapt nu e o poreclă care de obicei are un înțeles peiorativ. Bunelul Ovidiu sună frumos, parcă-ți mângâie urechea, și sufletul.

  Bunelul Ovidiu a văzut lumina zilei, într-o duminică, spunea mama, puțin după miezul nopții, când mama moșită de o baba din sat, a vrut să se întoarcă de pe o parte pe alta, și din opinteala asta, bâldâbâc, s-a trezit cu mine în așternut. După calendarul pe „Stil Nou” era data de 14 luna lui Faur anul 1921. Mama spunea ca eram un șoldan mărișor, dar nu știe câte ocale oi fi avut, că nu avea un cântar. Cântar la noi în Vărzărești avea numai domul Leiba care avea „băcălie și crâșmă”.

  Cât am fost copchil m-am jucat cu copchiii megieșilor, de-a prinsa, de-a mijoatca, poarca și alte jocuri care poate se mai joacă și astăzi, sau copchii de azi au evoluat și stau toată ziulica lipiți de tembelizor și de Internet. Eu am o meteahmă din care motiv mai am și porecla de Moș Bodrângă, că încep a spune verzi și uscate și uit ce aveam de gând să spun, dar uite că mi-am revenit, vroiam să vă împărtășesc unele aspecte din experiența mea de o viață. Am început existența mea pământească în anul 1921 și am stat în Basarabia până pe 28 iunie 1940, când Basarabia a fost „eliberată” de către „Glorioasa Armată Sovietică” de sub „jugul boierilor fasciști din România”. Atunci o bandă „glorioasă de bolșevici alogeni localnici” l-au omorât în bătaie pe tata care avea 42 de ani și nu făcuse niciodată politică, dar purta în spate marele păcat că era „țîgănoi di piști Prut”. Deci am stat în Basarabia, toată copilăria și adolescența mea, și când a trebuit să fug, abia terminasem clasa a șaptea la liceul Ion Creangă din Bălți.

  În decursul anilor am scris nenumărate articole, și am scris și cărți în care tratez subiecte „fierbinți” legate de scumpa noastră Basarabie, pământ românesc oropsit care dintr-o parte a României, bogată, prosperă, și pot spune fericită a ajuns cea mai săracă și nenorocită țară din Europa, și printre cele mai sărace și nenorocite din întreaga Lume.

  Am avut noroc în viață, am avut funcții înalte, am călătorit în toată lumea, și cam de la vârsta de 40 de ani am avut o situație materială bună cu toate ca eram într-o țară comunistă, Republica Populară România. Cu toate astea sufletul îmi era sfâșiat de tristețe când auzeam de deportările, pogromurile, persecuțiile, foametea, și tot felul de alte nelegiuiri la care erau supuși frații mei ce rămăseseră în Basarabia de catre „Glorioasa Uniune Sovietică”.

  Nu am mai fost pe la locul meu de baștină decât în 2005, adică după 65 de ani, și cu uimire și tristețe am constatat ca în răstimpul acesta dușmanii noștri au reușit să semene zâzanie între frați, să le spele creerele și să le bage în cap că ei nu sunt ceia ce sunt, ci cu totul altceva. Și din păcate aceste minciuni și aberații la unii au prins.

  Am să citez un singur caz de o aberație istorică ce mai dăinuește de sute de ani. Când Cristofor Columb a întreprins celebrele lui călătorii către „Lumea noua” el avea ca sarcină să descopere un drum mai scurt către India, de unde Europa importa mirodenii ce erau foarte scumpe din cauza transportului. Desigur, cu toții știm cum a plecat Columb (numele lui real fiind Pedro Scotto) cu cele trei corăbii Santa Maria, Pinto și Nina și când a ajuns pe coastele americane a crezut că ajunsese în India și i-a numit pe băștinași INDIENI, nume incorect care este utilizat încă și astăzi după sute de ani de la confuzia lui Columb. În cazul fraților noștri basarabeni nu e o confuzie involuntară ci dușmanii noștri aplicând proverbul latin divide et impera adică „dezbină și stăpânește” a lansat minciuna, că poporul basarabean, adică moldovenii dintre Prut și Nistru, care sunt frați de un sânge cu moldovenii dintre Prut și Carpați nu ar fi români cum sunt aceștia, ci sunt o nație aparte și limba lor nu este ca și limba moldovenilor dintre Prut și Carpați un dialect al limbii române ci o limbă aparte. Totdeauna, cozi de topor se găsesc să suțină aceasta aberație, care din păcate a creat confuzie și la unii basarabeni de bună credința. Acum să mă refer la situații concrete. La ora actuală se găsesc împrăștiați în toată lumea basarabeni, care și-au luat lumea în cap să scape de mizeria de acasă spre bucuria lui Voronin și a cozilor de topor, că astfel se împuținează numărul adevăraților stăpâni ai aceste bucățele de pământ și rămân stăpâni veneticii de teapa lui Klimenko, Voronin și alții. Am observat cu uimire și cu tristețe în același tmp, că în comunitățile de români basarabeni, imigranți din Basarabia, acum denumită tot cu tendințe de dezbinare Republica Moldova, mulți oamnei de buna credință, care dau apă la moară lui Voronin, Stepaniuc și alți alogeni care nu iubesc țara noastră pe motiv că nu e țara lor, dar fiind secondați și de oameni de bună credință, dar derutați. Am dat exemplu de aberația pe care a făcut-o Cristofor Columb acun câteva sute de ani în urmă care mai este folosită și acum.

  FRAȚI BASARABENI! Noi una suntem cu romanii moldoveni din Iași, Vaslui, Putna, Focșani, Piatra Neamț, măcar că trăim la Chișinău, Bălți, Cahul, Hâncești, Nisporeni, Tighina, Montreal, Toronto sau Sydney. Marii cărturari, ca Bogdan Hajdău, basarabean de al nostru, care a fost cel mai mare savant filolog al României sau Alecu Russo, Alexe Mateevici sau Grigore Vieru ori atâția alții: ca Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija și foarte mulți alții ca ei sunt basarabeni dar ei au scris, scriu și vorbesc românește, ei sunt valorile inestimabile ai culturii României. Ei sunt frați cu moldovenii Vasile Alecsandri, Mihail Sadoveanu, Ion Creangă, George Enescu , cu bucovineanul Mihai Eminescu. Toți au scris și au cântat numai în limba română, chiar dacă erau moldoveni.

  Deci, mă adresez fraților mei basarabeni:- Trebuie să renunțăm la această aberație de limbă modovenească, fiindcă este o limbă românească, precum oltenii zic că vorbesc oltenește, ardelenii- ardelenește, dar ei știu că limba lor e română. Ai auzit vreodată un austriac să spună că vorbește în limba austriacă, EL VORBEȘTE GERMANA, sau un canadian că vorbește limba canadiană, sau un australian că vorbește limba australiană ?. EI VORBESC ENGLEZA !! Norocul lor a fost că nu l-au avut pe capul lor pe Stalin, Voronin, Stepaniuc.

  Frați basarabeni! Vă rog să mă credeți, că eu fiind oarecum la distanță de Basarabia pot să văd mai clar imaginea reală a situației. Dumeavoastră sunteți ca și când ați fi în mijlocul unei păduri și nu puteți vedea pădurea din cauza copacilor, pe când eu o văd foarte bine privind-o de la o distanță mai mare.

  Deci, fraților, vă rog, vă implor să nu mai perpetuați aberația creată intenționat de dușmanii noștri care luptă să ne dezbine. Și ucraineni au împarțit în ținuturile românești date de pomană Ucrainei, care de fapt sunt ținuturile noastre basarabene, i-a împarțit ca și rușii, bolșevici sau neobolșevici pe stăpânii de drept a acelor locuri în moldoveni și români, ca să aiba un procentaj mai mic fiecare luat aparte.

  Mă tem că și Domana Maria Tonu din Toronto, despre care am o părere excelentă, nu sesizează că utilizând termenul de MOLDOVEAN în mod excesiv dă apă la moară celor care folosesc vechiul proverb latin pe care l-am mai pomenit : „DIVIDE ET IMPERA”

  Deci fraților basarabeni, vorba lui Mihai Eminescu: SUNTEM ROMÂNI ȘI PUNCTUM !!

  Frații mei, să știți că Bunelu Ovidiu are un suflet de mămăligă și nu se poate abține să nu vă spună

  VĂ IUBESC MULT !!! 18 martie 2010 Toronto

  Bunelu Ovidiu

 7. ASTA E SALVAREA NOASTRA!

  Comunicat de presă al AŞM, Chişinău, 18 martie 2010

  AŞM îşi consolidează parteneriatul cu NATO

  Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca, a participat astăzi, 18 martie 2010, la Reuniunea Comitetului NATO Ştiinţa pentru Pace şi Securitate, care se desfăşoară la Bruxelles în formatul Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic.

  În discursul său, acad. Gheorghe Duca a făcut o trecere în revistă a proiectelor de cercetare şi a evenimentelor ştiinţifice organizate de R. Moldova în parteneriat cu Programul Ştiinţa pentru Pace şi Securitate al NATO, stabilind în calitate de priorităţi pentru cooperarea de mai departe următoarele domenii: Securitatea Ecologică şi hazardurile naturale, Securitatea Energetică, Securitatea Demografică şi combaterea migraţiei ilegale.

  Preşedintele AŞM a solicitat, totodată, sprijin pentru savanţii din R. Moldova în realizarea unor proiecte de cercetare, care vizează securitatea alimentară şi cea informaţională, medicina, dezvoltarea potenţialului uman şi a infrastructurii ştiinţifice.

  Reuniunea de două zile a Comitetului NATO Ştiinţa pentru Pace şi Securitate are drept scop: identificarea unor soluţii ştiinţifice pentru depăşirea şi/sau atenuarea noilor ameninţări cu care se confruntă societatea în sec XXI, stabilirea priorităţilor de cercetare pentru perioada imediat următoare şi adoptarea programului de lucru al Comitetului.

  Programul NATO Ştiinţa pentru Pace şi Securitate susţine cooperarea ştiinţifică internaţională dintre statele-membre NATO şi Statele Partenere. Domeniile prioritare de cercetare ştiinţifică sunt orientate spre lupta împotriva terorismului şi contracararea ameninţărilor la adresa securităţii.

  Amintim faptul că, în anul 2008, Academia de Ştiinţe a Moldovei a creat Punctul de Informare al Programului NATO Ştiinţa pentru Pace şi Securitate cu scopul de a stimula participarea comunităţii ştiinţifice din R. Moldova la proiectele acestei importante structuri internaţionale.

  Sergiu Porcescu,
  şeful Direcţiei Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională a AŞM
  http://www.international.asm.md, tel. 233-367

 8. Sarut mina , d-na PAVLICENCO, de aici din ROMANIA . Am sa fac un scurt comentariu , la ce ati postat : curvismul ( ierta-ti cuvintul ), politic actual din R.MOLDOVA , la factorii de conducere si decizionali actuali , este strigator la cer ! Acesta este adevarul ! Cu stima , fam. S.T.

 9. ma tem ca , in caz de alegeri anticipate , DREAPTA VA LUPTTA CU DREAPTA / dupa cum se aseaza lucrurile ../ si veti aduce comunistii IARASI la putere . Astea , alde VP si CT , care nu mai aveti rabdare.In 6 luni AIE a facut multe , dar nu vreti sa le vedeti.Vad ca CT isi lauda baiatul , ministrul justitiei, interesant, baiatul lui nu-i vinovat de nimic ? Mai multi vad ca alegerile anticipate parlamentare sa fie petrecute concomitent cu cele locale , nu numai” baiatul” lui. MOLDOVENII, au o boala , SUNT O NATIE DE INVIDIOSI ., SI CARE LUPTA UNII CU ALTII. Parca n-au minte deloc.Atata timp cat nu va fi unire intre ei SI RABDARE .. nu se va obtine nimic. S-A INCERCAT SA SE EVITE ALEGERILE ANTICIPATE , PENTRUCA ELE POT ADUCE SURPRIZE NEPLACUTE SI PENTRU CA IARASI VOR FI CHEITUIELI.Eu inca mai cred ca AIE va gasi solutiile potrivite pentru a iesi din impas, dar daca o sa ajutam cu totii nu o sa-i dam apa la moara lui voronin si acolitii lui.daca o sachemam pe toti la SOLIDARITATE.O solutie IDEALA ar fi ca poporul sa iasa la 27 martie in PMAN,ca-n 1990-91 , DAR SA NU CEARA „INDEPENDENTA” CI UNIREA CU ROMANIA .SI S-AR TERMINA TOT.. CALVARUL ASTA.

 10. Pe 27 martie 2010 toate drumurile duc la Chişinău!
  De eşti din Cahul, de vii din Timişoara sau de la Orhei, din Bucureşti, din Iaşi sau din Ungheni, eşti tu de la Oradea, Soroca, Bălţi, Cluj ori Constanţa. De ai originile pe malurile Dâmboviţei, ale Nistrului, ale Oltului, ale Răutului, ale Jiului sau Prutului,
  VINO
  pe 27 martie 2010 în Piaţa Marii Adunări Naţionale din or. Chişinău să încingem împreună toţi fraţii o Horă a Unirii aşa cum nu n-a mai văzut vreodată Pământul Românesc.

  P.S.
  27 de recomandări pentru 27 martie 2010
  1. Nu modifica conţinutul mesajului,
  2. Multiplică şi transmite altora acest anunţ (utilizează toate metodele posibile – printare→ distribuire, lipitul afişului pe stâlpi, foloseşte la maxim reţelele sociale ca Facebook, Odnoklassniki, Hi5, Neogen, Faces, Twitter, sms-urile telefonice, Messenger, ICQ, Scype, forumurile pe torente, Unimedia, bloguri etc.),
  3. Transmite de mai multe ori anunţul unei şi aceleaşi surse,
  4. Organizaţi-vă în grupuri de prieteni, de colegi, de buni cunoscuţi atât pe reţele sociale dar şi în realitate,
  4. Prin sms transmite doar anunţul de bază fără compartimentul P.S. (fii tu însuşi liderul grupului convocat prin sms),
  5. Ia aminte: Hora Unirii din 27 martie 2010 nu se află deocamdată sub patronajul statului deaceea responsabilitatea totală pentru buna desfăşurare şi eficienţa manifestului depinde în totalitate de tine, de mine, de prietenii şi de colegii tăi,
  6. Se va scanda: Unire fraţi români, Trăiască România Mare sau Trăiscă Unirea (de 3 ori) apoi în context Ro – mania (de mai multe ori ca la fotbal), Trăiască şi-nflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească, Basarabie română hai să dăm mână cu mână (toată lumea va ridica mâinele sus şi se va lua de mâni), Sfântă-i Unirea, Avem un sânge şi-avem o credinţă, Jos hotarul de la Prut, Noi suntem români şi punctum,
  5. Imnul “Deşteaptă-te române” se va cânta la început şi la mijlocul evenimentului (repetaţi versurile imnului sau aveţi-le la îndemână pe o foaie de hârtie),
  6. Se va cânta “Hora Unirii” de 2 ori în prima jumătate a manifestului şi la final. (Învăţaţi ca pe tatăl nostru şi “Hora Unirii” :)), ajutaţi pe cei care nu găsesc sursele versurilor,
  7. Demonstrează-ţi sie însuşi şi colegilor, prietenilor că eşti un bun organizator dar şi bun coechiper,
  8. Nu implica minori,
  9. Fii gata şi pregăteşte-te să lipseşti de la orele de studii, serviciu, nuntă, cumătrie, zi de naştere (pretinde să obţii ceea ce ţi-ai propus),
  10. Fă rost de ceva bani de cheltuială,
  11. Nu te deda în acţiuni provocatoare (să batem botul, să aruncăm cu pietre, să ardem drapele, să luăm televiziunea, să prădăm magazine, să răsturnăm maşini, consultaţi pe net acţiuni provocatoare), nu vă dedaţi în scandarea lozincilor provocatoare (Cemodan – vokzal; Jos Voronin, Transnistria – pământ românesc, Trăiască Filat ori Ghimpu sau Lupu, Băsescu, Geoană, Chirtoacă, Urechian ori alţi politicieni atât din România cât şi din Republica Moldova). Cred că un manifest frumos n-are loc pentru astfel de atenţii.
  12. Întrerupe împreună cu membrii grupului tău orice provocare reeşind din context prin metode paşnice şi conciliatoare,
  13. Fă rost de cât mai multă atributică naţională, dar şi pancarde, fulare, trompete, tobe etc.
  14. Dacă eşti din România pregăteşte-te să înoptezi la Chişinău (nu aglomeraţi mijloacele de transport, poate chiar veniţi de miercuri, joi, vineri şi plecaţi duminică, luni, marţi; Deaceea stabiliţi legături cu fraţii basarabeni pentru a vă oferi cazare,
  15. Basarabenii trebuie să fie binevoitori şi responsabili ca să fie gata să ofere cazare şi masă fraţilor români în măsura posibilităţilor,
  16. Acceptaţi subordonarea, conveniţi asupra determinării unui coordonator în grupul vostru, fiţi cât mai organizaţi,
  17. Nu consumaţi alcool etc. (vrem să scrie istoria despre noi ori vrem să regretăm încă 100 de ani o şansă care se iscă secular),
  18. Transmite chiar acum primele mesaje, timpul ne presează,
  19. Nu te limita la mesajele transmise acum de dragul participării,
  20. Fiecare ceas, fiecare zi este preţioasă şi tu poţi fi autorul unui act istoric,
  21. Dă dovadă de maximă responsabilitate,
  22. Crede sincer în izbândă, transmite crezul acesta şi altora,
  23. Acesta nu este un joc,
  24. Asta e! Să facem împreună istorie!
  25. Important! Mai citeşte odată totul de la început,
  26. Ai trecut la cititul repetat???
  27. Doamne ajută!

 11. Unire ? Vrabia malai viseaza. Nu va fi niciodata unire – suntem suverani si independenti – FOREVER

 12. VINEVINE! fa un link pe textul tau si posteaza-l aici , va fi mai usor pentru multi sa-l tarnsmita.

 13. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  Uitativa aici inca citeva piese de 5 stele, in interpretarea lui Al. Stefan, Irina Loghin si Nelu Vlad
  http://www.youtube.com/watch?v=s-UVzvvHXZE (Generalul)

  http://www.youtube.com/watch?v=RNuFoRuFERk&feature=related (Al.Stefan – „Dacii din atlanti”)

  http://www.youtube.com/watch?v=zGmJU6uxG7Q&feature=related (Al. Stefan – „Razesii”)

  http://www.youtube.com/watch?v=HgQPV0C7ZWs&feature=related (Al.Stefan – „Ofiterii”)

  …………Basarabia-n lacrimi
  In genunchi aplecata
  Intr-o noapte vinduta
  Si de tara uitata
  ……………..

  http://www.youtube.com/watch?v=YBnziuJetk4 (Al.Stefan – „Tara mea strabuna”)

  http://www.youtube.com/watch?v=gsSQjbJfi8g&feature=related (Fug romanii de acasa) !!!!!!!!!!!!!!

  http://www.youtube.com/watch?v=bXuZTry_M50&feature=related (Cind a fost sa moara Stefan) !!!!!!!!!!!!!

  http://www.youtube.com/watch?v=bKh0COQD3Qw&feature=related (Fuego – Cantec pentru romani)

  http://www.youtube.com/watch?v=wwryc9uCta4&feature=related (Nelu Vlad Azur Suntem Romani Mereu) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Ascultati aceste piese, eu nu va fac electorala pentru partidele la care va inchinati unii, insa piesele merita de ascultat.

 14. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  Am uitat de asta:

  http://www.youtube.com/watch?v=dYqRZoWSmrM&feature=related (Doamne ocroteste-i pe roman) !!!!!!!!!!!!!!! SUPER

 15. Doamna Vitalia, aveti deja o opinie referitor la propunera-ultimatum a bolsevicilor?

 16. Pt luca

  Opinia rezida in claritatea si unitatea pozitiei AIE.

 17. Eu cred ca bolsevicii spera in viitorul parlament sa faca coalitie de guvernare cu PD- Lupu, cu promisiunea de al vota Presedinte.

 18. pentru Mihai Romanul
  „Fructificaţi momentul arătând României şi lumii întregi că voi iubiţi România”.
  Dar voi nu vreti sa aratati Republicii Moldova si lumii intregi ca respectati independenta si suveranitatea noastra si ne mai lasati in pace cu „unirea” voastra ?
  Noi va iubim taman atita cit voi meritati.

 19. Pt.Luca.

  Să nu uităm, că PD este un partid de stînga, aflîndu-se pe acelaşi eşichier cu PCRM, şi viziunile anti NATO, pro CSI diferă de viziunile unor colegi din AIE, însă coincid cu viziunile PCRM.

  Aşa că politica în RM poate face surprize în orişice moment,dacă să ne mai aducem aminte de actul ruşinos din 4 aprilie 2005, la baza căreia stă nu ideia ci scopul.

 20. pentru vinevine
  „vrem să scrie istoria despre noi ori vrem să regretăm încă 100 de ani o şansă care se iscă secular”
  Explicati va rog ce aveti in vedere prin aceasta fraza ?

 21. Chiar şi Diacov astăzi a confirmat la jurnaltv, că ideea ca AIE să meargă la anticipate într-un bloc e puţin realizabilă şi anume din motivul celor relatate mai sus.

 22. Pentru toti national-bolsevicii adepti ai (in)dependentei de kremlin:
  Cei care continua azi sa promoveze „suveranitatea” RM sunt or rataciti(spalati la creier de bolsevici) or de reacredinta. Daca nici azi, dupa 20 de experienta a independentei nu va-ti convins ca se duce populatia la perzanie? inseamna ca sunteti adeptii genocidului poporului roman. Generatii acestui pamant a devenit niste cobai de laborator. Populatia tanara a plecat si continua sa plece peste hotare. Satele raman vide. Gradinitele si scolile se inchid. Pamant fara viitor. Saracia este gravata pe harta RM. Coruptia este o norma a vietii cotidiene in toate sferele – politice, sociale, juridice etc.
  Trebuie sa-ti urasti propriul popor si fiinta umana, ca sa-i doresti aceasta „Independenta”.

 23. Si pentru Vitalia Pavlicenco
  Eu nu inteleg, Dumneavoastra ce aveti de gind sa faceti ? Sa ajungeti la guvernare si prin implimentarea reformelor si unei cirmuiri eficiente sa ne faceti noua alegatorilor viata decenta, sau pur si simplu sa vindeti tara vecinilor ? Determinati-va odata. Daca cu vinderea tarii atunci ce sens mai are sa intrati in electorala. Ian vedeti prietenul Mihai de mai sus mai deschis nu va zice – sa dati jos guvernarea si sa le cadonati un teritoriu la care ei demult i-si ascut dintii.

 24. pentru Luca
  MAi noi o sa votam PNL si acesta va schimba totul – noi vom trai mai bine ca Germania. Si termina tu cu sovinismul aici pe blog

 25. Mai, Mikidutsa. Lumpenmoldovenesc. Nu-mi spune „sa termin” aici pe blog. Mai bine ai consulta dictionarele sa vezi ce inseamna sovinism. Agramat ce esti.
  P.S. daca tot stii sa citesti, vezi ce e Lumpen in versiunea rusilor

 26. Hai ca te ajut:
  În limba rusă modernă, cuvântul „lumpen”, prescurtarea de la „lumpenproletariat”, este folosit uneori pentru a defini clasa de jos a societăţii. Înţelesul cuvântului rusesc „лумпен” este sinonim într-o oarecare măsură cu cel de „gunoi uman”, „aurolac” sau „boschetar”.

 27. ȘOVINÍSM s.n. Atitudine politică constând în afirmarea superiorității unei națiuni asupra altora, în manifestarea exclusivismului și intoleranței naționale;
  taman ceia ce faci tu

 28. i-ti mai zic odata mai lumpen sau cum te-ai mai numit tu – NOI vom vota PNL – si vom trai bine

 29. Pentru Lumpenmoldovenesc:
  Demonstreaza-mi unde in mesajul meu am promovat intoleranta nationala.

 30. Tu ai afirmat superioritatea unei națiuni asupra alteia. nu mai vorbesc cu tine – esti agent SRI.

 31. In sfarsit pentru Domnul Miha Morteanu:
  Aceasta demonstreaza ca din nou totul va depinde de M. Lupu. Cu cine se va alia dupa alegeri?

 32. printre altele, ti-ai uitat la linkul de mai sus ?

 33. Cu cine se va alia Lupu ? Cu PCRM nene, cu PCRM – parca sunteti de la gradinitsa de copii, zau.

 34. da la urma urmei ce-ti pasa cu cine, doar voi va uniti pe 27 si gata nu mai facem alegeri

 35. Lumpe, ai zis ca nu mai vorbesti cu mine.
  Asa om de cuvant esti?

  agentul SRI.

 36. m-am razgindit, am hotarit sa educ OM din tine

 37. Stii, imi esti chiar simpatic.
  Si-ti recomand sa mai citesti odata mesajul meu inainte de somn. Caci nu emana nici o ura fata de nici un popor ci doar dragoste si durere pentru pamantul si neamul meu. E o rana care sangereaza.

 38. iata educatia mea influienteaza – ai inceput a discuta normal.
  Acum asculta – eu ma bucur ca-ti faci griji pentru popor(cu rana cea singerinda – mai stinge farurile). Asa dar, tu doresti o viata si un viitor mai bun pentru noi si urmasii nostri. Sper ca te-am inteles corect.
  Mai departe nu te inteleg – oare tu consideri ca noi toti din tara asta sintem niste prostanaci si ratati si nu nea ramas nimic altceva decit sa cerem celor de peste prut „conduceti-ne va rugam” ca noi prostii de noi nu ne duce capul ?

 39. Lumpe,
  nu-mi mai esti simpatic.

  agent SRI

 40. pt luca
  „nu-mi mai esti simpatic” – iaca ma duc sa-mi tai vinele – nu o sa am cu cine boteza copii. Fii atent, den ceia ce spun aici multi dintre vizitatori rezulta ca rolul unui politician din Moldova (inclusiv si a doamnei Pavlicenco) trebuie sa se reduca la organizarea unirii cu un stat oarecare. Daca ar merge vorba de unire cu SUA – asi tacea din gura, dar in cazul cu cine ziceti voi sau altii sa ma mai …..

 41. Lumpe,
  am gresit cand v-am impartit pe doua categorii:
  1. Cei spalati la creier
  si
  2. Cei de reacredinta.
  Exista si a treia categorie din care faci parte si tu:
  3. Spalati la creier si de reacredinta.
  Unde nu am gresit, definindu-va
  Mikidutsa(Necuratul)
  si
  Lumpenmoldovenesc

 42. Nu prea am iteles de ce principu te-ai condus facind aceasta impartire.
  🙂 Ian spune-mi tu cel nespalat la creier si de buna credinta. Care-i rolul unui politician – asa la viziunea ta de tractorist ?

 43. Mohabarat, jigodie , tu o sa pleci in siberia cu rusii tai si cu „independenta” ta , DEPENDENTA DE RUSI.., iar NOI O SA NE UNIM CU ROMANIA SI O SA INTRAM IN UE ,acolo unde ne este locul ! JIGODIE BOLSEVICA CE ESTI !

 44. nu te intreb despre liderismul politic, elita politica, doctrinele politice etc. Spune cu cuvintele tale.

 45. SA NU NUITI SA-L IEI PE VORONIN , TCACIUC SI SMIRNOV CU TINE , BA CHAIR SI PE LUPU..Da , si armata 14.. jogodie de porc, ruseasca

 46. Da Costica 🙂 – eu te cred. O sa va uniti cu voi ti-as spune cu cine dar e cuvint necenzurat

 47. Si in genere eu i-l educ pe Luca acum – tu Costica asteapta-ti rindul

 48. Lumpe,

  nu te umfla in pene si nu te da important.
  Uite ca nu-ti raspund. Timpul tau a expirat.
  Sedinta de psychotherapie s-a terminat.
  Pentru prima sedinta bani nu iau.
  Daca vrei, Cecul poti sa-l trimiti la ai tai, la ALM(Asociatia Lumpenilor Moldoveni)
  Ai avut tu noroc ca aveam ceva de lucru la calculator si paralel te-am „bagat” in seama.

  agentul SRI

 49. michiduta , v-a adus stalin pe capul nostru de nu putem scapa de voi , va ziceti moldoveni , dar cu toate neamurile din taiga si de la lacul baical ? dar daac esti moldovean -roman , ti-a spalat voronin creerul cu ideologia stalinista si leninista.. de ai apucat-o razna.. toti cei limpezi la minte inteleg ca de rusi ne poate scapa numai UNIREA CU ROMANIA .. CHIAR SI UNII RUSI INTELEG SI STIU CA NOI SUNTEM , AM FOST SI VOM FI ROMANI , SI PANA LA URMa NE VOM UNI , NUMAI PORCI DE-ALDE TINE NU STIU .Sa te carabanesti la neamuri , in siberia ..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *