Am participat vineri seara, asistata de un grup de tineri PNL-isti, la o dezbatere organizata de Radioteleviziunea publica despre Constitutie. La emisiune au fost reprezentanti ai AIE, MU, PCRM, UC si PNL. Aici avem poze cu tinerii PNL. Solutia sugerata de PNL pentru actuala criza constitutionala este organizarea concomitenta, in primavara anului 2011, a alegerilor parlamentare anticipate, a alegerilor locale si a referendumului pentru o noua Lege Fundamentala. Cheltuieli putine, pina atunci se mai stabilizeaza si societatea, mai pleaca oamenii de la comunisti, care ar trebui sa fie cit mai putini sau deloc in urmatorul Parlament.
Constantin Tănase: „Şapte lucruri despre actuala Alianţă”
„În ultimele zile mi-au telefonat mai mulţi cititori „…activi” ai TIMPULUI (aşa s-a exprimat unul dintre ei), votanţi ai diferitelor partide din Alianţă, cu rugămintea de a le explica ce se întâmplă la Chişinău, ce e cu bâlbâiala din sânul conducerii Alianţei, ce ne aşteaptă, în definitiv, la vară – referendum, modificarea Constituţiei, alegeri anticipate ş.a.m.d.? I-am sfătuit politicos să se adreseze cu aceste întrebări conducerii partidelor pe care le-au votat, dar nu redacţiilor ziarelor. În legătură cu aceasta cred că e cazul să spun câteva lucruri.
PRIMUL. Nu bag capul în nisip, ca struţul, nu mă spăl pe mâini şi nu-mi declin partea de răspundere ce-mi revine mie, ca jurnalist implicat direct sau indirect în procesul politic pentru situaţia politică ce s-a creat în ultimele luni. Da, am fost un partizan al Opoziţiei anticomuniste şi anul trecut am îndemnat deschis cititorii să voteze pentru partidele din actuala Alianţă pentru Integrare Europeană. Din acest punct de vedere, sunt şi eu responsabil pentru prestanţa Alianţei şi a liderilor ei şi pentru politica pe care o promovează.
Am urmărit cu atenţie şi îngrijorare evoluţia lucrurilor după instalarea noii Puteri, am abordat cu ochi critic această evoluţie şi nimeni, în afară de cei de la „Moldova Suverană” şi „Flux” – adică, niciun om normal şi cu bun-simţ – nu poate să-mi reproşeze mie personal că aş fi „ziaristul lui Filat” sau că TIMPUL ar fi ziarul de partid al acestuia. Nu a devenit TIMPUL nici „ziarul de familie al lui Tănase”, cum se insinuează în zonele vizate – ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, nu a apărut de mai multe ori în TIMPUL decât alţi politicieni activi ai AIE. Într-un cuvânt, pot repeta şi eu după marele şi regretatul Grigore Vieru – „sunt fericit că n-am cântat păunii” (ori pe unii, dacă doriţi…).
Dimpotrivă, mi-am făcut duşmani noi în rândul unor presupuşi prieteni (politici) pentru faptul că am scris critic despre unii dintre ei, că am avut „imprudenţa” să pun la îndoială unele acţiuni şi declaraţii ale lor. Astfel, lumea normală s-a convins că TIMPUL nu-i „al cuiva”, ci doar al cititorilor, şi face doar politica cititorilor săi.
AL DOILEA. Recunosc, şi eu, dar şi colegii mei de la alte instituţii de presă care au sprijinit anul trecut Opoziţia anticomunistă, după instalarea noii Puteri am nimerit într-o… cursă. De fapt, nu e vorba de o cursă – în fond, nu e nimic nou -, ci de eterna situaţie ingrată a ziaristului care practică jurnalismul angajat şi militant. Deşi au călcat de atâtea ori pe greblă, aceşti jurnalişti, inclusiv eu, nu am învăţat ceea ce trebuia să învăţăm. Aşa-i societatea, aşa suntem şi noi… Fiind în opoziţie, toţi politicienii sunt îngeraşi, democraţi, duşmani înrăiţi ai corupţiei, iar când ajung la putere, în câteva săptămâni, trec printr-o metamorfoză ciudată – atât de ciudată încât ei nu se deosebesc prin nimic de cei pe care i-au dat jos de la putere, ba chiar devin mai odioşi ca aceştia. Întrebarea e cum ne spălăm obrazul, pe unde scoatem cămaşa noi, cei care i-am susţinut pe respectivii… mutanţi? Am un răspuns simplu şi sincer la această întrebare: noi, jurnaliştii militanţi, ne-am făcut datoria, am contribuit la demolarea odioasei guvernări comuniste, iar faţă de noii guvernanţi trebuie să avem acelaşi comportament critic necruţător ca şi faţă de foştii… Altceva mai deştept şi mai moral încă nu a fost inventat în jurnalismul modern.
AL TREILEA. La puţin timp după instalarea Alianţei la putere am observat în comportamentul liderilor ei unele „mutări” care m-au pus serios pe gânduri. Îngeraşii de ieri începuseră să aibă apucături de vampiri; democraţii de ieri, luptători pentru libertatea presei, ajunşi la putere, când dădeau de vreun material în care nu erau lăudaţi, mâna li se ducea automat spre pistol… Unii dintre ei şi-au schimbat mersul, au început a călca altfel decât atunci când erau în opoziţie – mai ţeapăn, de parcă, ajunşi acolo, sus, cineva le-a băgat un băţ de răsărită în fund… Am observat că se simţeau fericiţi în compania gărzilor de corp care le deschideau şi închideau uşile la limuzine… S-au luat în serios, fiind convinşi că mumele lor i-au adus pe lume pe covor roşu, păziţi de bodyguarzi… Am respectat „perioada de graţie” şi, după expirarea celor o sută de zile, mi-am permis să adopt un ton critic, lucru care, bineînţeles, nu a putut să placă celor care credeau sincer că l-au apucat pe Dumnezeu de barbă. Recunosc, toate abordările mele critice au fost foarte atente şi responsabile, pentru că nu pot face abstracţie că scriu pentru un cititor concret, care are limitele şi posibilităţile lui de înţelegere. Apoi, un ton critic golănesc, cum ne pretind unii, ar fi însemnat că noi le-am fi luat pâinea comuniştilor. Într-un cuvânt, am încercat să rămânem serioşi şi civilizaţi, calităţi puţin apreciate de fosta guvernare, dar şi de actuala…
AL PATRULEA. Ceea ce m-a îngrijorat chiar din primele săptămâni de guvernare a AIE a fost lipsa de transparenţă. După atâtea promisiuni luminoase făcute în campania electorală, actul guvernării Alianţei a devenit opac, ba chiar obscur. Brânză veche în burduf nou. Parcă liderii Alianţei apar zilnic în ziare şi la televiziune, parcă fac declaraţii, dar de fapt nu ne spun nimic, principalele probleme rămân în umbră. Toate „relaţiile cu publicul” ale liderilor Alianţei se reduc la nevoia egoistă de a rămâne vizibili, de a-şi păstra imaginea de „feciori din popor”. Aşa-zisele „băi de mulţime” organizate de unii frizează grotescul, sunt, pur şi simplu, penibile… Altă îngrijorare a mea a fost provocată de lipsa de comunicare în cadrul Alianţei. După Declaraţia de constituire, Alianţa nu a mai avut nicio declaraţie comună, fiecare lider al ei făcându-şi propriul joc politic. Am urmărit, cu interes chiar, cum liderii Alianţei se ciomăgeau „discret şi elegant” între ei, cum fiecare încerca să-l împingă pe „partenerul de guvernare” să calce primul greşit, ca apoi să stoarcă efecte şi dividende din asta. În definitiv, anume această tactică a fost folosită şi e folosită şi astăzi – altfel nu poate fi explicată bâlbâiala şi incoerenţa în problema modificării Constituţiei.
AL CINCILEA. Opinia mea – subiectivă, fireşte – e că Alianţa a picat la primul şi cel mai responsabil examen politic al anului 2010. Liderii Alianţei s-au încurcat atât de „spectaculos” în problema alegerilor anticipate (groapa săpată de ei înşişi), încât nici un Voronin nu putea să le-o facă. Repercusiunile pot fi grave nu numai în plan intern, dar şi extern – poate cel mai mult în plan extern, pentru că mizeria în care s-au băgat e percepută ca o consecinţă a lipsei de competenţă şi a lipsei respectului faţă de lege. Occidentul care, în primele luni, i-a creditat cu atâta încredere şi le-a semnat atâtea cecuri în alb, acum va cădea pe gânduri, devenind mai prudent şi mai puţin generos. Da, există în societate o stare de spirit, potrivit căreia legea (Constituţia) nu contează, pentru că nu a contat nici pentru fosta guvernare comunistă şi, deci, scopul scuză mijloacele – odată ce comuniştii şi-au bătut joc de noi opt ani de zile şi dacă ei vor să revină la putere, mai contează oare ce mijloace vor fi utilizate pentru a-i scoate definitiv din viaţa politică? Contează! Enorm de mult. Dacă Constituţia prevede dizolvarea parlamentului şi anunţarea alegerilor anticipate – asta trebuie să se facă, dar să nu se inventeze poveşti şi să fim hrăniţi cu basme despre aşii din misterioasa mânecă prezidenţială! Niciun as din această mânecă nu poate şi nu trebuie să înlocuiască legea!
AL ŞASELEA. În mod ideal, alegerile trebuie să aibă loc şi, precum declara recent ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, normal ar fi ca ele să se producă în 2011, concomitent cu alegerile locale. Există suficiente argumente în favoarea acestei soluţii. Dacă se va întâmpla anume aşa, înseamnă că societatea reintră deschis în campania electorală, cu toate consecinţele care derivă de aici. Şi presa va avea parte încă de un an de „condiţii specifice” de activitate. Ştiu, unele instituţii de presă se bucură, îşi freacă mâinile. Prietenii mei ştiu de ce. Şi totuşi, noul an electoral îi oferă presei noastre în general şi fiecărui jurnalist în parte ocazia valorificării altei experienţe, diferită de cea pe care am mai trăit-o în campania electorală din anul trecut. Cel puţin trebuie să încercăm să ne tratăm de romantism infantil şi să nu mai semnăm cecuri în alb pentru nimeni.
AL ŞAPTELEA. Da, sunt dezamăgit, dar nu şi disperat. Alianţa pentru Integrare Europeană mai are încă potenţialul de a se reface şi de a rezista. Cred în capacitatea omului de a se depăşi şi de a se „autogenera”. Nu pun cruce pe niciunul dintre liderii Alianţei. Consider că această Alianţă trebuie păstrată, fiindcă ea are o misiune istorică pe care trebuie s-o realizeze. Şi o va putea realiza dacă liderii ei vor coborî pe pământ, se vor conduce de Lege şi vor asculta de Dumnezeu.”
PS de Vitalia Pavlicenco: In cadrul unei emisiuni electorale la PRO TV, fiind impreuna cu Filat si Turcanu, i-am spus actualului premier: „Va doresc sa asigurati transparenta viitorului act de guvernare…”
Dna PAVLICENCO MULT RESPECT, ati avut o prestatie excelenta in seara de azi la emisiune si tinerii de la PNL mi-au placut, va fi mare pacat daca vocea dra nu se va auzi in viitorul parlament, lukru care mult nu ajunge in actualul. SUCCES si sa ne ajute Dumnezeu!
MohaBORAT-ura tu singur esti un prezervativ inca din mate de oaie, capra care se transmite deja folosit din tata in fiu ca de la bolsevic -la bolsevic si cu singe de mancurt. Ba „chimas” noi toti suntem acum niste bile manipulante deoarece ca stat independent trebuie sa fim ca niste „curve” si nu din propria dorinta ci din locatie demografica ceia ce o demonstreaza si politicienii nostri: delegatie in Romania – spun una (macar bine ca la unii ce spun in Romania e ceea ce au si in suflet), delegatie in Russia – spun diametral opus (sa nu ramina fara gaz si export de vin, fructe, legume si „gastarbaiteri” care trimit bani din Russia muncind la negru – numai fatarnicie insa reala la moment) ce spun in Romania.
Si cu care se aseamana limba ta, pe care cred ca o vorbesti si nu esti un RUSOFON, cu romana sau cu rusa? Istorie dupa cum se vede cunosti numai din acele 10 clase pe care le-ai facut in grafie chirilica si avind o zgarda rosie la git? Nu iti zice nimeni sa te unesti miine cu Romania, ci te indreapta sa fie unire macar si peste 10-20 de ani intre popoare inrudite prin o istorie, pamint si limba comuna si ca copii tai sa nu se adreseze la tine „Tata dai mne te rog castriulea de pe gazavoaia”, iar tu sa te mindresti ca esti maldavan din stat independent Moldova cu politicieni intoteaduna cind cu unul cind cu altul si sa-ti fure si chilotii de pe tine. Ceea ce trebuie de facut acum e dezvoltarea legaturilor etnice si economice, financiare, de export-import… cu Romania, de apropiat, de modificat gindirea mancurta a celor dealde tine – Romanii sunt tigani si a celor de prin Romania – basarabenii sunt niste mancurti bolsevici ca daca nu reusim atunci sper ca nu va trebui sa asteptam „numai moartea ii va schimba”.
Pt Vitalie
O corectare: „Ii dai voie lui Ivan si el se suie pe divan.” Iar de pe divan, probabil, si pe masa.
pentru Vitalia Pavlicenco
„Eu nu inteleg, Dumneavoastra ce aveti de gind sa faceti ? Sa ajungeti la guvernare si prin implimentarea reformelor si unei cirmuiri eficiente sa ne faceti noua alegatorilor viata decenta, sau pur si simplu sa vindeti tara vecinilor ? Determinati-va odata. Daca cu vinderea tarii atunci ce sens mai are sa intrati in electorala. Ian vedeti prietenul Mihai de mai sus mai deschis nu va zice – sa dati jos guvernarea si sa le cadonati un teritoriu la care ei demult i-si ascut dintii.”
Vad ca va eschivati de la intrebari concrete.
Raspunde-ti va rog la aceasta intrebare. Ce aveti de gind sa faceti ?
Unirea sau tara prospera ?
D.Pavlicenco,
felicitari.Ati fost UNICA care ati stiut cum sa vorbiti, ce sa vorbiti,cind sa vorbiti.Pe linga ceilalti prezenti in studio erati cea mai pregatita.Mi-a placut pozitia Dumneavoastra fata de Alexandru Tanase,pe care il stimez.Succese mai departe in munca Dumneavoastra deloc usoara.
Nu atrageti atentia la astea ca Mohabarat,caci ei merita nimic.V-am trimis astazi un nume si un numar de telefon a unui tinar din Chisinau,care doreste sa adere la PNL.Deschideti,va rog adresa electronica,pentru a-l contacta.
O zi buna
Mai, Mohabarat
Insista pana in panzele albe sa-ti raspunda doamna Pavlicenco la intrebarea ta „ce aveti de gand sa faceti? Unirea sau tara prospera?” Este intrebarea intrebarilor!! Si atunci si tu iti poti raspunde la toate celelalte … dileme care le mai ai sau nu le mai ai!!
Iar noi, cestilalti , cu clase mai multe sau mai putine,facute fie in R.Moldova,fie in Romania vom sti clar cine esti tu si cine suntem noi. Eu spun ca este cat se poate de corect sa ne lamurim cu problema asta. Tu ce zici?
PENTRU PROSTUL DE” MAHABORAT”, daca se face UNIREA, atunci tara …nu va fi prospera , caci el intreaba:”Unirea SAU tara prospera?”.PRAPADITUL NU INTELEGE CA , MOLDOVA CA TARA INDEPENDENTA NU POATE AJUNGE NICAIERI, numai unirea cu tara-mama O MAI POATE SALVA.NU POATE O PROVINCIE ROMANEASCA rupta de la ROMANIA SA SUPRAVIETUIASCA.. SI INCA ..SA PROSPERE. Are cuie-n cap , sarmanul.IATA-I PLINA MOLDOVA DE ACESTI MANCURTI , CARE NU STIU CEI CU EI SI DIN CAUZA LOR STAM PE LOC.TtREBUIE SA NE GANDIM LA POPULATIA BASTINASA , NU LA TOTI NEAVENITII DE PE AIUREA.
LUI MOHABARAT.
AUZI DOMNULE NU CUMVA ESTI VRE-UN AGENT LATENT A FSB IN MOLDOVA ?CARE ESTE SENSUL OFENSIVEI TALE ASUPRA D-EI VITALIA.INCERCI S-O PROVOCI CUMVA LA O DETERMINARE POLITICA PRO ROMANIA SAU PRO SARACIA?N-O SA REUSESTI DINSA E UN POLITIK CU EXXPERIENTA STIMA SI RESPECT PENTRU EA CA A RAMAS PE POZITIILE SALE PE PARCURSUL A DOUA DECENII DE VIATA POLITICA ACTIVA.INAINTE DE A TRECE IN OFENSIVA MAI STUDIAZA ARENA BATALIILOR.TI-O SPUN SI O MAI REPET DACA TREBUIE PNL PLEDEAZA PENTRU INTRAREA IN UE CU SPRIJINUL STRINS A ROMANIEI.SAU PROPUI FRATELE TAU RUS S-O FACA IN LOCO ?SI APOI MAI E UNA LA MIJLOC.TI-AI PUS NETALE INTREBAREA TREBUIESTI TU EUROPEI CU TOATA SARACIA SI MIZERIA TA.RASPUND -NU-I TREBUIESTI LA SIGUR.DEOARECE DINTR-O BUCATA DE PIINE SE SATURA DOAR DOUA TREI PERSOANE SI NICIDECUM ZECE.ANALIZEAZA SITUATIA ECONOMICA A GRECIEI,PORTUGALIEI,SPANIEI.ATI PUS LA GENUNCHI ACESTE STATE CU SARACIA SI MIZERIA PE CARE ATI EXPORTAT-O IN ORIENT.(PROBABIL ACEST EXPORT L-ATI REUSIT CEL MAI BINE DIN MOMENTUL PROCLAMARII INDEPENDNTEI)
pentru Vitalia Pavlicenco
“Eu nu inteleg, Dumneavoastra ce aveti de gind sa faceti ? Sa ajungeti la guvernare si prin implimentarea reformelor si unei cirmuiri eficiente sa ne faceti noua alegatorilor viata decenta, sau pur si simplu sa vindeti tara vecinilor ? Determinati-va odata. Daca cu vinderea tarii atunci ce sens mai are sa intrati in electorala. Ian vedeti prietenul Mihai de mai sus mai deschis nu va zice – sa dati jos guvernarea si sa le cadonati un teritoriu la care ei demult i-si ascut dintii.”
Raspunde-ti va rog la aceasta intrebare. Ce aveti de gind sa faceti ?
Pt Mohabarat
Totul e scris in Programul PNL, care poate fi citit pe adresa http://www.pnl.md si in materialele de pe acest site, care sint o groaza si eu nu am atita timp sa reexpun.
iarasi debilul asta de MAHOMED”BORAT pe aici ? mai , prapaditule , treci pe HOTNEWS si cauta VIDEO-INTERVIUL cu M.GHIMPU, presedintele tau interimar al Moldovei.Daca zici ca ai mai mult de 10 clase facute la rusi , in Balti , poate ai sa intelegi ce-i cu tine , si ce fel de moldovan esti TU.Esti cam prost , dar poate te vei dezmeticesti.. Dar eu iti dau un raspuns la intrebarea , care te framanta :TOATE PARTIDELE DE DREAPTA PESTE CATIVA ANI VOR MILITA PENTRU UNIREA CU ROMANIA , calea cea mai scurta si mai sigura de a aduce Moldova in UE !
GHIMPU VA RAMANEA IN ISTORIE , DAR PRAPADITUL DE MARIAN LUPU VA AJUNGE LA GUNOIUL ISTORIEI.
Sincer m-am asteptat la un raspuns asemanator.
Chestia este ca eu am citit programul PNL si acolo nu este scris nimic despre unire si nici nu putea fi scris.
Ceia ce insemna ca raspunsul Dumneavoastra este ca totusi PNL merge in anticipate, intra in parlament si prin reforme eficiente face Republica Moldova o tara prospera ?
Va rog sa raspundeti la aceasta intrebare si sa nu ma puneti la moderare, la urma urmei sunt un potential alegator al Dumneavoastra, dar vreau sa stiu cui dau votul.
Mohabarat, la prima vedere pareai om de inteles, dar vad ca intri si tu in tagma celor spalati pe creier de comunisti.
Nu vad de ce te impacientezi atat la ideea de Unire. Sa lasam oamenii sa decida. Daca lumea va vota majoritar pentru re-unificare, va trebui sa accepti rezultatul. Daca va iesi vot negativ, nimeni nu are sa planga. Majoritatea va decide, iar minoritatea se va supune.
Respect pentru oamenii care nu si-au uitat originile si au demnitatea adevarului istoric. Respect Vitalie, respect Costi.
Româna este limba oficială a Republicii Moldova, conform noului proiect de Constituţie
O altă modificare importantă propusă de Comisia pentru reforma constituţională este scăderea vârstei de vot la 16 ani. Astfel, dacă va fi adoptat proiectul noii Constituţii, tinerii vor putea vota de la 16 ani.
Proiectul noii Constituţii a Republicii Moldova, înaintat de Comisia pentru reforma constituţională, prevede modificarea articolului cu privire la limba de stat, astfel încât, dacă proiectul va fi aprobat, limba oficială de stat a Republicii Moldova va fi limba română, informează jurnal.md.
Preşedintele Republicii Moldova este ales de către popor, prin vot direct, potrivit proiectului noii Constituţii. Proiectul mai prevede că şeful statului poate fi demis înainte de expirarea mandatului doar prin referendum.
O altă modificare importantă propusă de Comisia pentru reforma constituţională este scăderea vârstei de vot la 16 ani. Astfel, dacă va fi adoptat proiectul noii Constituţii, tinerii vor putea vota de la 16 ani.
Preşedintele Comisiei, Victor Popa, a declarat că proiectul noii Constituţii conţine 80 de articole modificate şi 31 de articole noi, iar în total, noua lege fundamentală va avea 156 de articole, spre deosebire de 143 câte sunt în actuala Constituţie.
Comisia pentru reforma constituţională s-a întâlnit sâmbătă pentru a examina proiectul unei noi Constituţii a Republicii Moldova, precum şi proiectul de lege privind adoptarea Constituţiei. Şedinţa Comsiei parlamentare a fost convocată la solicitarea preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu, după ce în cadrul şedinţei de vineri a Parlamentului, un grup de deputaţi, în frunte cu ex-deputatul comunist, actualmente deputat neafiliat, Vladimir Ţurcan, a înaintat un proiect de lege privind crearea unei comisii parlamentare care să elaboreze un proiect de lege privind modificarea articolului 78, referitor la modul de alegere a şefului statului.
Proiectul de lege, semnat de către deputaţii neafiliaţi Vladimir Ţurcan, Victor Stepaniuc, Svetlana Rusu, Ludmila Belcencova şi Valentin Guznac, propune crearea unei comisii parlamentare speciale care să elaboreze, la rândul său, un proiect de lege cu privire la modificarea articolului 78 din Constituţia Republicii Moldova, care stabileşte procedura de alegere a preşedintelui Republicii Moldova. Crearea unei astfel de comisii a stârnit mai multe discuţii în rândul deputaţilor, iar preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, a decis convocarea Comisiei pentru reforma constituţională, care, potrivit lui Mihai Ghimpu, are atribuţiile directe să examineze modificarea Constituţiei, inclusiv modificarea art. 78.
http://www.unimedia.md/?mod=news&id=17617
Mihai Ghimpu:
„Aderarea Republicii Moldova in UE rezolva doar o singura problema: dispare hotarul intre noi si Romania, dar exista doua state, care au aceeasi piata, intre care exista libera circulatie. Unirea este altceva, este o problema pe care n-o poti realiza cu minciuna sau cu bata. Asta trebuie cetatenii sa inteleaga. Si daca vor vrea, n-o sa-i opreasca absolut nimeni sa se uneasca”
Restul interviului pe:
http://www.hotnews.ro/stiri-7045878-video-interviu-mihai-ghimpu-presedintele-interimar-moldovei-cel-mai-important-pentru-noi-este-astazi-alianta-iar-alegerile-anticipate-inseamna-sfarsitul.htm?cfat=
to Jay
Bravo tuturor celor cu VERTICALITATE! Bravo adevaratilor patrioti!
Bravo lui Ghimpu si Filat! Bravo Comisiei care a propus modificarile in Constitutie!
Bravo tuturor care au rezistat si nu au CEDAT! UNIRE ROMANI BASARABENI, Sa nu ne mai CERTAM INTRE NOI,
Numai prin UNIRE si colaborarea tuturor fortelot patriotice VOM INVINGE! Unirea este adevarata salvare! Traiasca Romania Mare!
Mohabarat spune:
20 March 2010, la 00:12
„…..si lumea se uita altfel la noi – sintem deputai, mai sin sanse ca daca negociam bine sa te alegem presedintele parlamentului mai sin sanse ca daca negociam bine sa te alegem presedintele parlamentului. TTi-ai inchipuit. Ok – acum tu trebuie sa dai toate aste – pentru a te uni cu Romania. Trebuie sa fii dement total ca sa faci asa ceva. Si pentru ce ? aici asti boieri mare – dar dupa unire vei deveni un ciocalau precun esti tu acum….”
Fiti pe pace, daca PNL ajunge sa fie factor de decizie in aceasta tara, nimeni nu va regreta, doar poate cei care au fost la putere si nu au reusit sa guverneze cum se cuvine si au fost „lipsiti” de putere prin votul electoratului. Primele probleme care urmeaza sa fie solutionate sunt cele la care viseaza fiecare om de buna credinta.
Orice tara, in care 95% din populatie sunt saraci lipiti pamintului, alte 5% – „putred de bogati”, risca sa dea faliment . In atare situatie dictatura unor clanuri este garantata.
Credeti ca lumea se uita „cu mare dragoste” la deputati si presedinti de tara ? Eu nu cred. In tarile economic dezvoltate, in care omul duce o viata libera si material asigurata, in care normele democratice de convetuire stau in capul mesei, justitia este justitie s.a.m.d., marea majoritate nici macar nu stie numele persoanelor pincipale de la conducerea tarii.
Din alt punct de vedere, ce nu le-a ajuns oare nemtilor de au rivnit sa uneasca poporul lor ? Ori credeti ca acolo convetuiesc mai putine enii ca in Moldova ? Sau populatia din ambele „Germanii” aveau o viata mai caraghiasa ca a noastra ?
Nivelul de viata era diferit, dar net superior nivelului din tara noastra. Unirea a fost inevitabila. Si romanii se vor uuni inevitabil chindva…..Acel „chindva” oricum va veni chindva. Marea majoritate a poporului va regreta anii pierduti. Presedintii de tara vor sa fie presedinti, dar daca guvernezi o tara saraca si nu poti face lumea mai „fericita”….este rusine ca ai fost…..”alesul poporului” prin inselaciune, promisiuni „goale”.
Tara nu se vinde !
Tara se poate integra mai rapid in UE doar unindu-se cu Romania sau daca nivelul socio-econonmic in Moldova va atinge nivelul mediu de dezvoltare ql tarilor UE.
Sunt sigura ca numai integrarea in UE va permite dezvoltarea multilaterala a Moldovei. Deci, ce preferam ? Fiecare cu „tarul” sau „regele”, „presedintele” lui sau un nivel de trai mai prosper pentru toata lume ? Eu prefer un nivel decent de trai pentru toata lumea.
Daca s-ar vota unirea, eu votezi „PRO” . Insa inainte de a pune la vot, trebuie sa „papam multa mamaliga”. Marea majoritate trebuie sa inteleaga ca indiferent „de ce hram” tine omul, „presedintii si deputatii” conteaza mai putin. Conteaza viata si destinul omului in primul rind.
Mohabarat , pentru opinia sincera exprimata public, sper sa nu ma „clasezi” si pe mine in categoria „celor cu mustata”.
Pentru :
Pavlicenco V.
Ma bucur ca s-au deschis „usile” TRM 1 si pentru populatia „extraparlamentara”….Regret ca nu sunt „pe meleagurile natale” si nu am privit emisiunea. Oricum sunt sigura ca prestatia DVS a fost obisnuita…..mai buna ca a altora…..
Pt Mohabarat
Manifest-Apel al PNL-Moldova privind imperativul solidarizarii nationale
Acest document, adoptat la 3 martie 2007, a fost remis presedintilor de partid, Presedintiei si Guvernului din Romania.
Teritoriul Basarabiei si al Transnistriei – o aschie de pamint cu populatie romaneasca, rupta de mai multe ori, prin forta armelor, din contextul etnocultural si politic firesc, supusa unei deznationalizari dure pe parcursul a circa doua secole de ocupatie straina, – a rezistat si a dainuit in timp. Acest miracol a devenit deosebit de evident la confluenta anilor 80-90 ai secolului trecut, cind a luat avint, in Republica Moldova, Miscarea de Eliberare si de Renastere Nationala. Statul Republica Moldova a devenit independent in urma imploziei URSS, dar si gratie angajarii sutelor de mii de romani-moldoveni intr-o veritabila revolutie de eliberare nationala, ce a pus capat unei dominatii straine de secole. Redobindirea constiintei de neam, decolonizarea totala si revenirea acestui spatiu in familia europeana necesita un efort colectiv de lunga durata, conjugat cu o inteligenta politica aparte. Astazi, dupa 15 ani de la proclamarea Independentei, Republica Moldova, afectata de o profunda criza identitara interna, situata intr-o zona geopolitica disputata, se zbate intre un trecut tragic si un viitor incert.
Partidul National Liberal din Republica Moldova este constient ca grava problema identitara, situatia politica si economica deplorabila ale celui de-al doilea stat romanesc, rezultate din politicile coloniale sovietice, continuate de regimurile neocomuniste dupa 1991, stationarea trupelor rusesti de ocupatie pe teritoriul Republicii Moldova, existenta unui teritoriu ocupat de un regim terorist, sprijinit de Moscova si necontrolat de Guvernul de la Chisinau, au facut din Republica Moldova un stat-problema. In aceste conditii, Republica Moldova nu dispune de suficiente resurse interne pentru depasirea starii de criza permanente. Este nevoie de o asistenta internationala in stare sa readuca Republica Moldova pe orbita civilizatiei europene. Cel mai firesc sprijin al efortului de europenizare a Republicii Moldova poate veni din partea Romaniei.
In acest context, Partidul National Liberal se declara consternat de declaratiile tot mai agresive, in stilul razboiului rece, proferate la adresa Romaniei, de catre conducerea comunista de la Chisinau, care nu are nici un merit in edificarea Republicii Moldova ca stat. Comunistii si liderii lor au stat, in cel mai bun caz, in expectativa, in momentul proclamarii independentei statale a Republicii Moldova. Erijarea lor astazi in statalisti consecventi nu este nimic altceva decit o farsa in stil traditional comunist. De fapt, promovind conceptul moldovenismului vulgar si romanofob, comunistii moldoveni sugruma si farima de statalitate ce a mai ramas intr-o societate depopulata prin politici economice falimentare, favorizind tendintele de ancorare a Republicii Moldova in spatiul geopolitic eurasiatic, cultivat cu mult sirg de catre cercuri politice revansarde din Rusia. PNL invita partidele democratice si proeuropene din Republica Moldova sa se solidarizeze in scopul opririi acestui proces distructiv pentru perspectiva europeana a statului nostru.
In toti acesti ani, guvernarile de la Chisinau au ratat posibilitatile de a merge impreuna cu Romania pe calea integrarii europene. Cu mici exceptii, acestea au preferat sa promoveze politici antiromanesti. In consecinta, Romania a devenit membru NATO si UE, in timp ce Republica Moldova a alunecat in mod grav spre statutul rusinos de cea mai saraca tara din Europa. Acesta este rezultatul logic al politicii comuniste, dominate de instincte antiromanesti.
Si tot in acesti ani, Romania a tinut cont mereu de reticenta – chiar de ostilitatea – guvernarilor de la Chisinau, rezervindu-si rolul de a contribui la educarea tinerei generatii, de a fi avocat pentru admiterea Chisinaului in diferite aranjamente europene, de a ajuta in proiecte economice cind nu exista, pur si simplu, o alta solutie. Spre deosebire de oficialii de la Chisinau, sutele de mii de cetateni ai Republicii Moldova, care au beneficiat, in acesti ani, de asistenta materiala si umanitara a statului roman, ramin profund recunoscatori pentru ajutorul dezinteresat, oferit in spiritul relatiilor dintre frati. Prin aceasta perspectiva, politica sincera a Bucurestilor devanseaza constant propaganda antiromaneasca, fapt ce ii irita enorm pe stabii comunisti de la Chisinau.
Partidul National Liberal din Moldova considera ca acum, odata cu revenirea definitiva si plenara a Romaniei in spatiul euroatlantic – sigur si solidar -, a sosit si momentul solidaritatii etnoculturale romanesti, ca unica sansa pentru a se oferi si Republicii Moldova un viitor civilizat cert. Doar aceasta asistenta, care trebuie sa devina permanenta, coroborata cu strategiile Uniunii Europene, ar putea readuce si al doilea stat romanesc in comunitatea euroatlantica. Constiinta unui asemenea obiectiv nu poate fi impiedicata de nici un fel de manifestari antieuropene si antiromanesti, la care se deda conducerea antinationala de la Chisinau, votata de o populatie insaracita cu buna stiinta de catre o grupare interesata doar de pastrarea, cu orice pret, a puterii si a propriilor privilegii economice.
Guvernarea comunista de la Chisinau a legalizat cetatenia dubla pentru a amplifica afluxul de bani de la propriii cetateni, plecati la munca in strainatate. Unicul export profitabil al Republicii Moldova sub guvernarea comunista a devenit cel al bratelor ieftine de munca. Insa politica de depopulare a Moldovei a adus si efecte nebanuite de catre comunistii romanofobi. Pentru cetatenii Republicii Moldova, Europa se asociaza tot mai mult cu Romania, cu cetatenia romana. A deveni cetatean roman inseamna a deveni parte a unei democratii europene, a sistemului cu reguli ale economiei de piata, bazate pe respectarea neconditionata a legii. Aceste practici creeaza precedente extrem de periculoase pentru dominatia regimului politic autoritar de la Chisinau, pentru traficul de influenta si ingerintele protectioniste ale politicului in viata economica din Republica Moldova. In asa fel, romanismul echivaleaza pentru comunistii moldoveni cu deplasarea discursului proeuropean din zona demagogiei politice in zona realizarii practice. Iar aceasta, la rindu-i, echivaleaza cu pierderea puterii politice. In acest sens, comunistii sint sortiti, prin definitie, sa ramina romanofobi incorigibili.
In fata pericolului permanentizarii crizei cronice, care a afectat Republica Moldova, Partidul National Liberal din Moldova vine cu un proiect special – politic, social-economic si cultural -, numit Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova. Acest proiect poate fi infaptuit cel mai lesne prin semnarea, intre Romania si Republica Moldova, a unui tratat interstatal de fraternitate si de parteneriat european privilegiat, ce ar avea ca scop major integrarea plenara a celor doua state romanesti in UE. Este un proiect de europenizare, de utilizare cit mai rationala a resurselor Uniunii Europene, in scopul modernizarii rapide a acestora si recuperarea raminerii in urma a Republicii Moldova. Prin cresterea economica si reformele promovate, Romania si-a demonstrat capacitatea de a onora standardele europene. Urmarea exemplului ar aduce si Republica Moldova, in urmatorii zece ani – 2008-2018 -, la standardul de viata din UE.
Adresam Guvernului roman propunerea de a initia un program de fluidizare reciproca a informatiilor intre doua maluri ale Prutului, ceea ce ar conduce la o cunoastere mai buna in Romania a realitatilor din Republica Moldova, de a incuraja depasirea tabuizarii temei Basarabiei. De asemenea, PNL-Moldova pledeaza pentru o relatie financiara total transparenta intre Bucuresti si Chisinau, care sa fie reluata de la zero. Actiune ce ar trebui precedata de publicarea intregii asistente acordate in 15 ani prin diverse proiecte ONG-urilor sau altcuiva din Republica Moldova, pentru a se evita specularile politice. In Republica Moldova, exista banueli ca acei bani au servit la imbogatirea unora ce nu-si pot justifica averile, dar care au devenit azi aliati ai comunistilor si incrimineaza asistenta financiara romaneasca exact celor care nu au participat la procesul de “facere de averi din afacerea profitabila a romanismului”. “Miinile murdare” nu trebuie sa discrediteze nobila idee de reintregire a neamului.
PNL-Moldova pledeaza pentru necesitatea conjugarii eforturilor clasei politice romanesti de pe ambele maluri ale Prutului pentru edificarea noastra in comun asupra mai multor aspecte spinoase ale relatiilor moldo-romane. Partidul National Liberal din Moldova – prin identitatea, scopurile, conceptele si actiunile sale – incearca sa creeze un precedent de omogenizare a infrastructurii politice din cele doua state romanesti care, in cadrul UE, isi vor realiza idealul de unitate nationala.
In viziunea PNL-Moldova, conceptul Uniunii Interstatale Romania—Republica Moldova ar putea include formarea etapizata a organelor de coordonare a politicilor acestei structuri, intre care o Adunare Parlamentara, formata din cite treizeci de deputati din ambele state, ce se vor intruni in sesiuni periodice la Bucuresti si Chisinau si care se vor preocupa de armonizarea si omogenizarea legislatiei Republicii Moldova cu cea a Romaniei, de Bugetul special al Uniunii Interstatale. Totodata, Comisia Executiva interstatala, ce si-ar putea avea oficiul central la Iasi si ar fi formata dintr-un numar egal de reprezentanti ai Guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, ar putea avea, in sfera sa de coordonare, executarea Bugetului comun, politicile de apropiere a Republicii Moldova de UE, obtinerea si realizarea unui mini-plan Marshall pentru solutionarea conflictului transnistrean si reabilitarea social-economica postconflict a R.Moldova, identificarea proiectelor de asistenta financiara internationala pentru Fondul de pensionare al celor doua state romanesti. Casa Sociala Interstatala ar putea promova unificarea sistemului de pensionare a cetatenilor din cele doua state si gestiona fondurile de pensii sociale.
Acest concept va fi dezvoltat de Partidul National Liberal din Republica Moldova pentru a fi propus Parlamentului de la Chisinau. Totodata, ar fi de un real folos – pentru a reda o speranta romanilor, dar si tuturor celorlalti cetateni ai Republicii Moldova, ca si pentru a sensibiliza Occidentul asupra unei asemenea oportunitati, pentru a rezolva o grava problema din sudul Europei de Est – declansarea de discutii politice intre reprezentantii clasei politice de la Chisinau si de la Bucuresti. De vreme ce Romania declara ca politica sa va ramine neschimbata fata de Republica Moldova, fiind incadrata in standardele democratiei si ale respectarii drepturilor si a libertatilor omului, orice discutii si negocieri spre binele oamenilor isi au dreptul la viata. Guvernarile se perinda, iar poporul ramine. PNL-Moldova crede ca a venit timpul pentru a se face mai multa dreptate istorica acestei parti a poporului roman, care inca nu-si gaseste locul si destinul intr-o Europa tot mai unita.
Adoptat in sedinta din 3 martie 2007
a Delegatiei Politice Nationale a Partidului National Liberal din Republica Moldova
# COSTI spune:
20 March 2010, la 22:10
GHIMPU VA RAMANEA IN ISTORIE , DAR PRAPADITUL DE MARIAN LUPU VA AJUNGE LA GUNOIUL ISTORIEI.
Intradevar, poate are Ghimpu si unele calitati negative, dar iata ca el le da peste nas foarte bine la bolsevici, ce nu a indraznit nimeni s-o faca pana in prezent. Iata aici Costi, sunt cu tine solidara.
Pt natalia
Imi permit sa nu fiu modesta. Eu le-am dat peste nas, in bot si intre ochi la comunisti nu cind erau in opozitie, ci cind erau in plina putere – am pus problema legalitatii averii lFamiliei prezidentiale Voronin, am pus problema unei comisiid e experti medicali sa stabileasca daca Voronin nu are probleme de sanatate mintala, am proces ajunc contra lui Voronin la CEDO, deja comunicat Guvernului RM., am pus problema iesirii din CSI si anularea a doua documente fundamentale semnate privind Transnistria, am obtinut la Amesterdam Rezolutia AP NATO privind retragerea imediata a trupelor rusesti din Moldova. Astea le-am facut fara bani electorali, care l-au propulsat pe Ghimpu sus, ivit de dupa spatele, nu spun ghebul, lui Chirtoaca, de doua ori. Am spus in plina campanie electorala la PRO TV „comunistii sint criminali si trebuie sa stea la puscarie”. Sigur, acum, cind comunistii sint iun opozitie si ai armata, politia, securitatea, e mai usor sa dai la bot unui ciine aproape mort. Iar Chirtoaca ii chiar ucide, numai ca trebuie nimiciti alti ciini, comunistii antiromani.
voi care va socotit romani sinteti 2%, noi care sintem antiunire sintem 98%, dar cum se intampla doar minoritatile fac parada sa arate ca sint GAY asa si voi strigati ca sinteti romani! Apropo in privintata mitingului din 27 martie, ce ziceti daca esim noi antiromanii si va facem o uciganie intratat ca sa strigati ca sinteti evrei?
Antiromanule,
„27 martie, ce ziceti daca esim noi antiromanii si va facem o uciganie intratat ca sa strigati ca sinteti evrei?”–risti sa faci ani grei de puscarie,daca tot vei folosi violenta fizica.Mai bine sezi linistit acolo unde esti si nu te mai burica aici pe blog,ca totuna e inzadar.Tu ai numai 2% de minte, pe care o avisezi aici la vederea tuturor.Nu prea inteleg de ce faci acest lucru?
pentru antiromin
Spuneti, dvs sunteti numai „antiroman” sau „antitot” ?
Stimata VP.
Eu stiu, ca le-ati dat si d-ta peste nas foarte bine, iintradevar asa este, si va stimez p-u acest lucru, dar am avut in vedere frazele chiuparate, care le adreseaza Ghimpu acestor porci, chiar ma distreaza.