„RUSINE! RUSINE! RUSINE” – zice vizitatorul Ed_____

PNL, nato, ueAveam mari sperante la partidele PLDM, PL si AMN, dar se pare ca ele se topesc vazand cu ochii…

Pur si simplu aceste 3 partide se comporta ca si PPCD, dar unul care a ajuns singur la putere fara PCRM !!!

Am inteles la un moment dat ca PLDM, PL si AMN cereau tuturor celorlalte partide din RM ca sa nu mai participe la alegeri pentru ca opozitia sa aiba sansa sa bata pe comunisti ! ESTE UN LUCRU EXTREM DE DUREROS sa ceri unui partid (neparlamentar, mai ales) sa nu mai lupte politic, sa nu mai candideze, pentru ca este tocmai TELUL SUPREM, DE ASTA SE SI FORMEAZA un partid politic.

Dealtfel si eu chiar eram de acord cu aceasta cerere si desi acum imi fac mea culpa, si chiar scriam pe aici dnei Pavlicenco sa nu fie egoista si sa vada interesul national.

Dar acum vine intrebarea: A MERITAT ?

A inteles PLDM, PL si AMN ca au 1%…7% de fapt procente oferite de partide precum PNL ??? Au transmis ele din BUN SIMT mai departe niste mesaje clare precum a avut intotdeauna PNL ???

NU!

Acum stau si imi dau seama ca NU A MERITAT EFORTUL !

PLDM, PL si AMN in lupta lor stupida de concurenta politica interna si de nu cumva sa se erodeze, nu mai gandesc direct la interesul national sau macar la SPUNEREA ADEVARULUI si cel mai important lucru in Rep.Moldova care s-au scris rauri de articole si comentarii REDOBANDIREA IDENTITATII SI RESPECTULUI NATIONAL PROPRIU !

Ce face AIE in schimb ? Incepe sa o dea de gard, incepe sa se comporte ciudat ! Aceasta JENA DE A SPUNE ADEVARUL IN FATA doar doar nu o pierde procente imi aduce aminte de faza cu Voronin cand vorbea cu Filat imediat dupa evenimentele din 7 aprilie.

Asa ii vad si pe cei 3 lideri PLDM, PL si AMN rusinati in fata cui ar trebui de fapt sa dea cu pumnul in masa!

RUSINE ! RUSINE ! RUSINE !

Si macar daca ar face totusi o incercare, chiar daca ar pierde in procente 1-7% care oricum nu sunt procentele lor ci a celorlalte partide CARE S-AU JERTFIT CA EI SA AJUNGA ACOLO ! Dar nici macar nu au fost sinceri 5%!!!

Incep sa REGRET FOARTE MULT ca poate oameni care au renuntat spre binele tuturor propus atunci la alegeri NU trebuiau sa renunte si poate ajungeau singuri acolo si sa spuna lucrurilor pe nume. Adica oameni precum dna Pavlicenco ar fi meritat sa ajunga in Parlament si sa fie cineva sa ii intrebe in fata CUM RAMANE CU PROMISIUNEA DE A SPUNE ADEVARUL ?

Am ajuns ca sa vad o Rep.Moldova condusa de o putere foarte „democrata” si mai ales foarte radicala inainte de alegeri ca acum sa o vad LA FEL DE FRICOASA ca si PCRM !

Le este frica de orice referendum ! Sa le fie rusine ! Nu sunt in stare sa SPUNA ADEVARUL si sa AJUTE OAMENII SA NU LE FIE FRICA DE ADEVAR !

Cauta solutia usoara, voturi repede, chiar si de la comunisti daca se poate, sa ascundem adevarul ca poate vin fractiuni de comunisti la noi, si noi partidul PLDM, PL sau AMN vom fi cei mai tari din Rep.Moldova ! Au inceput sa fie ca PPCD si chiar mai grav, sa doreasca sa se hraneasca cu un cadavru PCRM ! Dar nici macar canibalism nu poate fi numit pentru ca PCRM nici nu a murit !

AIE sau macar PLDM, PL si AMN aveau datoria ZI DE ZI sa invete populatia ADEVARUL ISTORIC SI DE NETAGADUIT !

– in Rep.Moldova se vorbeste limba romana

– poetii nationali si scriitorii nationali ai Rep.Moldova (predati si in scoli) spun ca se vorbeste limba romana

– nu are limba romana nici o legatura cu Unirea (este cu totul alta problema)

– limba rusa trebuie scoasa din actele centrale pentru ca este limba unei minoritati (asta hai ca se mai poate negocia o perioada de tranzitie, dar daca „limba romana” este limba oficiala la Uniunea Europeana de catre Rep.Moldova atunci de ce nu poate fi recunoscuta inauntru?), dar limba rusa trebuie sa fie respectata ca limba materna a minoritatii ruse care trebuie sa aiba toate drepturile precum in UE

– trebuie recunoscut ca Romania nu este un dusman, CI DIMPOTRIVA faptul ca Romania ESTE SINGURUL STAT CARE VA AJUTAT LA DECLARAREA INDEPENDENTEI, Romania ESTE SINGURUL STAT CARE VA RESPECTA GRANITA (aveti doua mari granite – de vest si de est) (in Vest ROmania va respecta granita si va protejeaza, Ucraina in schimb fura din teritoriu pentru autostrada spre Reni!!, de Transnistria sa nu mai spun!!), Romania ESTE SINGURUL STAT care va ajutat ECONOMIC prin sume proprii sau cooptarea de bani de la UE pentru dezvoltarea regionala la granita de Est a UE, si mai noi prin cooptarea de bani pentru voi pentru ca voi sa treceti criza, in speranta ca aderati la UE (deci si-a pus fundul la bataie RO pe promisiuni ale AIE voastre)

– recunoasterea faptului ca dupa 20 de ani singura RM nu reuseste deloc nici cu OSCE nici cu ONU sa scoata Rusia de pe teritoriul RM oficial

– recunoasterea faptului ca „stat neutru” nu se poate declara un stat ocupat!!! ci unul neocupat si ca acest „stat neutru” in constitutie de fapt AJUTA LA DISTRUGEREA STATALITATII REP.MOLDOVA

– recunoasterea faptului ca TREBUIE sa iesiti din CSI ca sa aderati la UE

– recunoasterefa faptului ca TREBUIE incepute IMEDIAT negocierele de aderare la NATO dupa scoaterea „statului neutru” din Constitutie

DECI ESTE DE MUNCA INDEAJUNS ! Fiecare din ce am spus SUNT ADEVARATE si SUNT CLARE, si sunt de NETAGADUIT din punct de vedere istoric, logic, legal,etc.

Adica cum au pregatit PLDM, PL si AMN populatia Rep.Moldova pentru referendum ?? pai cum sa nu le fie FRICA DE REFEERNDUM acestor partide daca ele insele au stat in apa calduta a minciunii (prin omisiune) !!!

RUSINE!

Au facut si lucruri bune, nu neg, inteleg si faptul ca poate economia este prioritara si ca trebuie rezolvata viata de zi cu zi a oamenilor, dar macar colateral un mesaj clar in privinta limbii, neutralitatii? nimic! Si atunci ma mai mir de ce le este frica de REFERENDUMURI care sunt fata in fata cu cetatenii !

Oamenii carora le este frica sunt si vor ramane mici politicieni. Sa fii cumpatat, sa ai tact, inteleg, dar sa taci malc ca un peste, sa ascunzi, sa minti prin omisiune mi se pare marsavesc.

Declaratia dlui Filat (care a fost cel mai pro limba romana in Constitutie) a fost urmatoarea: „Ar fi bine ca să omitem parantezele că vom ajunge şi să gândim aşa în paranteze”

Asta a fost cea mai pro-ADEVAR declaratie a unui om politic AIE din Rep.Moldova ! RUSINE! RUSINE!

Ii este rusine sa spuna un adevar simplu CA VORBESTE LIMBA ROMANA si TREBUIE INTRODUS IN CONSTITUTIE LIMBA ROMANA ! Si ca acest fapt nu inseamna subminarea statalitatii Rep.Moldova, ca nu ne ocupa Romania, ca doar Romania ne ajuta cel mai mult dintre toate statele ca RM sa fie independenta, ci pur si simplu pentru ca este un adevar LINGVISTIC, ACADEMIC, si ISTORIC si orice tara, care se respecta, isi pune Tricolorul, Imnul si Limba in Constitutie !

Loading Facebook Comments ...

261 Comments

Add a Comment
 1. Am mai spus-o si repet:
  Sunt lucruri care NU TREBUIE PUSE LA VOT, de exemplu, ADEVARUL ca 2+2=4.

  sau CA NOI SUNTEM ROMANI SI VORBIM LIMBA ROMANA;
  sau ca Stefan cel Mare si Sfint a pus hotarul pe NISTRU;
  sau ca Transnistria este CALUL LUI TRAIN! – sa ca nu ne trebuie „asa cadouri” din partea Rusiei.

  Sunt ADEVARURI STIINTIFICE care nu se pot pune la vot.
  Si ACESTA TREBUIE sa fie ARGUMENTUL NOSTRU cel mai TARE SPUS, inclusiv in Fara comisiei de la VENETIA, si chiar in fata EXCELENTEI Sale Ambasador al SUA, care ne dau sfaturi deocheate referitor la modificarea Constitutiei!

  ANUME din punct de vedere stiintific si istoric NOI suntem ROMANI SI VORBIM LIMBA ROMANA. Si acest ADEVAR trebuie sa fie reflectat clar si CONSFINTIT in CONSTITUTIE!

  Ghimpu are dreptate cind se conduce DE PUNCTUL NOSTRU DE VEDERE, care este stiintific si este UN DREPT LEGITIM AL NOSTRU, indiferent de ce spun UNII sau altii!!

  Dar, pe de alta parte, ne aduce la nedumerire faptul ca liderii AIE or tac si nu este clar de ce; or daca vorbesc ceva, nu la temele de INSEMNATATE NATUIONALA,; or spun ceva confuz…

  Dar NOI VREM o Constitutie unde sa fie consfintita INDENTITATEA NOASTRA nationala…

  Nu mai umblati cu speculatii si jumatate de adevar!
  Caci, NU MAI ARE TRECERE MINCIUNA. Intrebati orice copil de la tara si el STIE ca noi suntem Romani si ca VORBIM LIMBA ROMANA!
  Or credeti ca rusofonii nu stiu ca noi suntem ROMANI? – Ba stiu foarte BINE!
  Cu jumatate de adevar unde ajungem? – in brinci, sa mergem in continuare in patru labe… iata unde!

  Asta VRETI? Sa tineti in genunchi si umilinta un popor intreg???
  Pentru asta v-am ales? Pentru asta au mirit tineri la 7 aprilie???
  Ce fel de Justitie avem, daca nu poate demonstra ca HOTUL de Voronin este HOT si, deci, trebuie arestat si judecat!???

 2. ED, ma, ce-i frumos si lui Dumnezeu ii place, dara mie o biata Furnica !? Frumos articolul, felicitari !

 3. Chiar si rusii de pe Kamceatka stiu ca Moldova este o parte a Romaniei, ca noi sunte ROMANI!
  Am vorbit cu Rusi din Valdivostok, care s-au mirat ca in Modlovq unii sunt confuzi la acest subiect!

  O spun asta PENTRU LIDERII AIE – NU AVEM NEVOIE de lideri fricosi!
  Nu mai avem nevoie de conformism care duce in EROARE o natiune!
  Na mai vrem sa fim tratati ca niste IDIOTI si NUMAI VREM SA TACEM!
  Vine 7 aprilie! Cu ce ne-am ales in timp de un an???
  Tot in Piata trebuie sa iesim sa ne cerem drepturile???
  Ce se intimpla, de fapt???

 4. AIE…….in fiecare zi se compromite iremediabil, dar…….care e alternativa????????

  bun articolul de sus, daca observati PL-ul…… nu e invinovatit tare. Unica prostie a PL este lipsa une ekipe profesioniste. ministrul ciobanu, care a compromis intreg tineretul din tara, isterica si incompetenta fusu.
  in rest, din toata alianta, PL e cel mai corect, dar corectitudinea se plateste cu mai putine voturi.

  deci?…….care e alternativa?,,,,,,MAE ori PNL la sigur nu e…. MAE- are lidri desumflati, PNL – nu e de ajuns doar un om, asa ca……

 5. Pentru Valenta.
  Se vede din start, ca cu mare specialisti, intiligenti si carturari rusi de pe Kamceatca ai vorbit Dumneata daca acestea nu stiu, ca dupa destramarea URSS, Republica Moldova a devenit stat independent.
  Si acei de la VALDIVOSTOC (corect este Vladivostoc) la fel cred ca erau foooarte carturari. Ori ceia cu cine ai vorbit erau niste necarturari, ori Dumneata ne hranesti cu brasoave aici.
  Intotdeuna m-a iritat faptul cind cineva incearca sa arate ceia ce doreste drept un adevar.
  I-ti spun simplu, in orice societate democratica (ACCENTUEZ – democratica, deoarece in cazul altor regime de guvernare poate fi si invers ) o majoritate a subordonat si va subordona o minoritate.
  Iti spun asta deoarece MAJORITATEA considera altfel decit Dumneata si anume ca RM este stat independent . Daca nu esti de acord – numeste-mi o formatiune politica care a accedat in parlament avind drept obiectiv in campania electorala unirea cu „fratii”.

 6. Ai vazut Ed ce viteji si cat tin la demnitatea lor nationala maldavenii astia ptr. ca moldoveni nu ii putem numi astia sunt ROMANI.Vor sa scape de rusi dar nu pot ptr. ca ei sunt jumatate rusi atat au fost de prosti si au trecut la religia si obiceiurile ocupantului.Nu va mai faceti iluzii despre Unire si alte minunatii cu alde astia.

 7. Bravo Ed,
  este adevarat ca „oamenii se pot schimba RADICAL cand vine vorba de ADEVAR”. Nu izadar ma tot umfla risul pe aici cind citesc despre referendumruri,caci eu personal nu mai cred in ele orice-ar fi.Admir curajul D.Pavlicenco,ma uimesc de munca sa titanica,dar tot stau la indoiala….ve reusi chiar prin adevar sa sparga minciuna?Sa dea Domnul, ca intr-o buna zi sa auzim numai adevar.

 8. Filat: „Suntem gata sa renunţăm la referendum, dacă avizul experţilor străini va fi unul negativ”–mda,si unde e pozitia lui Filat?Sau unde bate vintul acolo si el?

 9. … si Ed, si Valenta, si Furnica, si Victor, si Viorel – dna Pavlicenko, nu-i prea dificil sa aveti atatea „pseudonime”????

 10. pentru Luluţa
  Cred ca declaratia lui Filat „Suntem gata sa renunţăm la referendum, dacă avizul experţilor străini va fi unul negativ” confirma inca o data dorinta AIE de a rezolva problemele legitim si in folosul national, tinand seama de parerile CE si UE spre care tindem, dar fara a da apa la moara bufonilor, care astazi fac isterie cu privire la „uzurparea puterii”, precum chemau in preajma alegerilor din 29 iulie 2009 la „apararea patriei”. Hotul striga: „prinde hotul”. Cred ca Filat lasa sa se inteleaga ca nu se teme de alegeri anticipate.

 11. bravo Filat, e unicul reaist din toata gasca de nomenclaturisti cu care s-a aliat in AIE cum ar fi Diakov care conduce real PD, Urechean, si Ghimpu cu Hadirca doi delegati a partidului in 1989 in miscarea nationala. Referendumul pina la 16 iunie este o aventura urita si costisitoare

 12. doana Pavlicenco ce ati discitat la cele 5 partide la masa rotunda organizata de MAE? Andronic si cu Mereuta sunt lideri nationali sau prorusi? la 5 aprilie la alegeri andronic si cu Mereuta au fost pe lista UCM cu Tarlev si antinato si antiue. Cei cu Untila sa dat cu rusii?

 13. Madame,

  Je vous admire.
  Partidul DVS. stimata Doamna PAVLICENCU,
  trebuie sa devina in cel mai scurt timp,
  cel mai mare partid al
  BASARABIEI.

  Cortoisement, TANK.

 14. pentru ady

  Am fost si eu acolo. Noi am fost invitati ca si toti ceilalti.
  Dvs chind sunteti invitat la o nunta, intrebati cine va mai fi acolo sau mai si conditionati ca daca vine cutarica si cutarica, nu veti fi prezent ? Nu am inteles ce ati dorit sa spuneti despre „Ghimpu si Hadirca” ? si ei sunt „rai” ? Credeti ca nu trebuie sa se mai intilneasca „om cu om” ?
  Toata lumea trebuie sa fie razletita in continuare ? Il laudam exesiv pe unul ca sa trezim „orgoliul atipit” al celorlalti ?
  Ma intreb, cu atare razletire, meritam si vom avea oare un viitor mai bun ?

 15. Pt Ion zapacitul

  1. Daca esti om curajos, vii la sediul PNL si iti arat ID-urile.
  2. Rog pe Ed______, Valenta, Furnica, Victoir, Viorel si cine mai e sa ii trimiteti lui Ion emailuri. Eu voi intra pe adresele voastre si va voi comunica e-mailul lui, ca sa stie sa nu mai vorbeasca minciuni si prostii pe blogul meu. Am spus si repet – nu am postat nimic cu un alt nume decit cu Vitalia Pavlicenco. Daca voi faceti si altfel, inseamna ca asta e cauza pentru a crede ca si altii fac la fel.

 16. Dna Vitalia nu cred ca face sa va deranjati din cauza la un provocator, lasati-l pe Ion, caci trebuie sa-si merite salariul pe care il primeste de la Filat&co ca sa intre aici si sa ponegreasca pe toti care au o parere diferita de a lui.

 17. Ioane, mergi frumos de ia-ti pastila apoi culcate vreo doua ore si-o sa-ti treaca ameteala !

 18. dle Ion nu stiu ce linie de comunicare doriti sa avem, dar oricand pot sa ma intalnesc cu dvs, sa sustin orice afirmatii care le-am avut cel putin aici pe http://www.pavlicenco.md si sa va repet ca sunt o persoana independenta.

  Nu am intalnit-o personal niciodata pe dna Pavlicenco, sunt un cetatean roman care traiesc in Romania, si care apreciez foarte mult oameni care au o verticalitate indiferent de opinia politica, etnie chiar; drept pentru care mi-a facut si placere sa am cu cine discuta (dialoga online prin comentarii) cu alte persoane aici pe acest blog.

  Tot ce am scris este motivat de faptul ca de cand eram mic si vedeam la televizor chiar „rusii” adica televiziunea RSS M cu desene animate, teatru de papusi seara imi placea, dar odata cu asta am vazut cum o minciuna era propagata acolo „ca romanii sunt dusmanii RSSM si URSS” si am sa combat toata viata mea aceasta minciuna KGBista si toate celelalte minciuni ordinare.

  Din acelasi motiv ma supara insinuarea dvs, macar puteati sa va ganditi ca un om cu familie sta sa faca nebunii sa scrie cu mai multe id-uri, ca sa nu spun daca aveati minima inteligenta va dadeati seama ca stilurile de scris sunt total diferite la aceste persoane.

  O zi buna.

  PS:
  pentru dna Luluţa, aveti dreptate este greu sa crezi cand este cel mai intuneric ca va fi lumina (nu zic ca in RM este complet intuneric sau foarte intuneric) dar totusi se pare ca atunci cand se ajunge la fundul sacului si cand nu mai este nimic de pierdut oamenii ies si incep sa aprecieze adevarul. Dovada este cine credea ca Germania si Franta vor fi motorul unei Uniuni imediat dupa razboi ? nimeni! Cine credea ca va cadea URSS? nimeni! Cine credea ca in doar cateva zile un sistem intreg comunist din Romania va cadea la Revolutia din 1989? nimeni!
  Nimeni si nu chiar nimeni, au fost cativa care au crezut si mai ales pentru ca era mai bine asa, si apoi au inteles toti si lumea s-a schimbat.
  Eu nu sunt un vizionar sau mai stiu eu ce, ideeile astea sunt vechi, eu doar ca am gura mai mare si apuc sa le scriu, nu sunt meritul meu.
  Acum sincer cred ca REVOLUTIILE sunt bune, dar cred deasemenea ca EVOLUTIILE sunt mai bune decat REVOLUTIILE (cel putin acolo unde este posibil) ! Si din aceasta cauza oamenii mai la putere au dreptul si OBLIGATIA sa explice tuturor oamenilor ce se petrece si care este adevarul pas cu pas, si nu sa stea sa vada cum poate sa se agate de putere mai tare.
  De putut se poate face, pentru ca este usor sa spui ideei pentru care ai un adevar in spate, dar este mult mai greu (se consuma resurse enorme – a se vede cate resurse au consumat bolsevicii in RSSM ca sa introduca teza KGBista!) sa convingi altii avand in spate minciuna; deci ramane doar sa se puna AIE la treaba, sa demonteze pas cu pas fiecare minciuna pe baza de frica expusa de comunisti si de (ex)KGBisti ! Atat. Nimic mai mult.

 19. da, vai de mine si de noi ! Unde vrei sa ne aduci , doamna , ca fara dumneata se prapadeste tara Moldovei ? Are in unele locuri ED dreptate, dar alta alternativa la moment nu avem, caci icu atatea rusi in coasta si cu atatea lideri politici ca dta , care viseaza sa se mai vada odata in parlamnet , cu orice pret , si cu criza economica peste cap , cred ca se fac pasi corecti si precauti , ca sa nu se piarda si putinul obtinut.Nu este momentul de capuri inferbantate, asa ca nu chemati la scandal si revolte. Sunt convins ca daca vor fi alegeri anticipate / dar nu e de dorit / dta nu treci pragul electoral ,asa ca , mai bine decat ai face zazanie pe aici , cautand parereile vizitatorilor , care-s impotriva AIE, mai bine te-ai orienta inspre cainii vagabonzi si pisici, ca acolo te pricepi mai bine .

  ED, daca esti din Romania nu poti sa cunosti specificul vietii noastre in R.M. cu rusii pe strazi , care-ti vb numai in rusa , si inca cat sunt de agresivi. Inchipue-ti ca ai in RO vreo 35 % de prorusi si vreo 20% mancurti , dezorientati , rataciti si intocsicati cu” comunism” de atata amar de vreme de propaganda si ocupatia sovietica ruseasca .Plus Transnistria si armata a 14 sub coasta.Tot ce spui in mesajul tau este adevarat,dar e fosrte greu sa schimbi lucrurile in MO , ca este o sitiuatei specifica si daca nu se vor face pasi foarte inteligenti riscam sa ne intoarcem ..la pozitia initiala , adica ce era un an in urma.Voi , in Romania , nu puteti niste tigani , care degraba vor fi aproape majoritari , sa-i aduceti pe drumul cel bun , dar sa stii ca cu rusii e si mai greu sa scapi de “imbratisarea” lor.Unae ste sa spui niste adevaruri si alta este cum sa le implimentezi in practica.Asa ca poti s-o respecti pe dna Pavlicenco , e parearea ta , dar noi de aici vedem unde bat faptele ei .Nu tot ce este la suprafaata este adevarat.Stimata doamna critica si denigreaza numai oamenii AIE si a uitat de comunisti si alte lepre. Ceva e putred la mijloc.De departe e posibil sa te si gresesti in a precia ce se intampla la noi.

  intoxicati cu cominsm , am vrut sa scriu

  doamna Alexandra Can , atunci cand o sa va ‘eliberati ‘ de VP , atunci o sa puteti sa va uniti intrun bloc sau intrun fel cu PL. Pana atunci , nu .Si stiti foarte bine, de ce.

  si inca ceva! ED_, sunt convins 100%, ca daca mesajul tau nu era sa zicem, “impotriva” AIE , VP nu ti-l facea tema de aricol.

 20. Avem o societate bolnava. Si prin „bolnava” am in vedere foarte bolnava. Filat si Ghimpu pot sa se zbata mult in toate partile, insa daca „moldovanu” e „moldovan” ap degraba bine nu vedem. Cred ca principala atentie trebuie acordata poporului. Omul trebuie informat corect, educat. Omului trebuie de dat o palma puternica (indeosebi celor ce se considera moldoveni) si de amintit cine este el si de unde provine, de invatat ca NU trebuie sa-i fie frica sa deschida gura atunci cand este nedreptatit. Din pacate porcii de la moscova (nu se merita sa fie scris cu majuscula) au educat poporul roman din Basarabia prin metode d’ale lor, in interesul lor, iar bietul om nici nu si-a dat si nici nu-si da seama de asta. Avem nevoie de o serioasa politica sau campanie sau miscare de „trezire” sau renastere nationala. Atunci cand macar 65-70% din populatie vor recunoaste ca suntem romani si vorbim limba romana, vor aparea sanse mai multe si mai reale de a ne reuni cu tara ce ne este mai mult ca o mama.

  Voi, „moldoveni”, dati-va cate o palma si treziti-va la realitate, priviti adevarul si nu-l astupati cu macaroanele rusesti de pe urechile voastre.

 21. am zis ca sunt din Romania, nu am zis ca nu cunosc Rep.Moldova asa ca dle COSTI nu mai baga fitile DACA VREI SA IMI SPUI CEVA IN FATA SPUNE CLAR SI FARA INSINUARI, dar hai sa lasam Rep.Moldova atunci cum iti explici ca in Lituania unde sunt 27.8% rusi si nu 5-10% rusi precum in Rep.Moldova totusi AU LIMBA OFICIALA letona

  The people of Latvia, in freely elected Constitutional Assembly, have adopted the following State Constitution:
  Chapter I – General Provisions
  4. The Latvian language is the official language in the Republic of Latvia. The national flag of Latvia shall be red with a band of white.

  Deci in toata constitutia lor nu zic nimic de limba rusa!!!! Si chiar daca pe strada 30%-50% din populatia Letoniei vorbeste ruseste !

  Eu nu cred ca oamenii nu se pot schimba (ceea ce este rau) dar totodata oamenii pot avea si particularitatea lor frumoasa ! (mie imi place ca moldovenii cand vorbesc romaneste si nu ruseste, totusi vorbesc in graiul lor basarabean, sau est-moldovean, cum vreti sa spuneti) nu toti trebuie sa fim frati gemeni chinezi Li.
  Si daca vreti de diferente sa vedeti in Bulgaria unde in Nord si Est se vorbeste intr-un grai si in Sud si Vest se vorbeste alt grai si diferente sunt mai mari ca intre RO si MD.

  Si apropo nu cred ca cineva deingreaza AIE cand spune anumite lucruri care intradevar sunt critice, dar sunt adevarate !!!!

  Vreti sa vorbim de AIE ? Vreti sa vorbim de dl Filat ?

  E bine ce a facut PLDM si Filat in anumite aspecte ale vietii din Rep.Moldova, dar totusi aceiasi IMPOTENTA POLITICA de a spune lucrurilor pe nume, aceiasi lasitate de a merge undeva pe sub presh.

  Cand Voronin il chema pe Filat si statea ca un milushel in biroul acestuia in evenimentele din 7 aprilie, am zis lasa ca dl Filat e civilizat, etc… i-am luat chiar apararea in comentarii (bine nu ca ar avea nevoie de apararea mea), dar apoi cand Voronin nu mai este DE CE NU POATE SA SPUNA ADEVARUL INCA ??

  Adica vreti dovezi ? uitati-va la dl Voronin cum se manifesta cu jurnalista de la PRO-TV care ii face tot felul de apropouri gretoase care in UE sunt pedepsite de lege (nici-un demnitar nu poate face asa ceva sa preseze / persecuteze sexual chiar si verbal in UE fara sa fie imediat pedepsit !!! prin lege ! cu amenda si ani suspendare sau chiar puscarie!!) (iar in SUA este legea muuuult mai dura decat in UE in aceasta privinta !!) ! De ce face Voronin aceste lucruri ? par inutile !?!? PENTRU CA SA ARATE AIE CA FACE CE VREA SI NU ESTE PEDEPSIT ! CA NICI PENTRU LUCRURI MARI NU ESTE PEDEPSIT SI NICI PENTRU LUCRURI MARUNTE !

  Ok, inteleg Voronin este un semianalfabet si un nesimtit, inteleg dl Filat este mai respectabil, si civilizat, dar DE AICI SI A STA CA UN MIEL IN FATA MINCIUNII SI SA NU O INFIEREZE DE FRICA CA PIERDE CE? PUTEREA?
  este cale lunga.

  Sau hai sa zic sa il las in pace pe dl Filat care oricum este destul de consecvent cu linia dansului (nici inainte de alegeri nu ii placea sa rosteasca cuvantul „roman” crezand ca cineva il considera inferior… oricum are complexe de inferioritate) dar dl Ghimpu ???? cel care sustinea sus si tare Unirea inainte de alegeri !!?!? Hai sa zic nu sa sustina Unirea dar macar RESPECTUL FATA DE VOI INSIVA REP.MOLDOVA SA INTRODUCA (sa RE introduca de fapt) „LIMBA ROMANA” IN CONSTITUTIE !!! SI? Nimic !
  Care nu cumva sa le fie frica sa se zica NU la referendum pentru ca atunci pierd toata puterea ! VICTORIA ESTE SI PENTRU CURAJOSI domnilor !

  Si apoi CINE OPRESTE A.I.E. sa faca un referendum cu mai multe intrebari ?
  (uite un exemplu macar daca mintea nu poate sa ii duca)

  R E F E R E N D U M
  Sunteti de acord cu urmatoarele :

  1. Reintroducerea titulaturii de „limba romana” in Constitutie ? DA NU
  2. Eliminarea termenului de „tara neutra” din Constitutie ? DA NU
  3. …etc.. etc.. articole pentru aderarea la UE (cum a fost si cu Romania) DA NU

  Dar le este frica, le este frica pentru ca NU AU MUNCIT NIMIC IN ACEST SENS nu au iesit sa spuna populatiei ce trebuie. Populatia nu e vinovata ca vorbeste inca rusa pe strazi, populatia nu e vinovata pentru ca crede ca poate sa ramana in CSI dar sa adere si la UE, sunt vinovati cei care ajung la putere pentru niste promisiuni si nu explica oamenilor cum sta treaba !

  Oamenii se pot schimba daca esti sincer cu ei si daca ai dreptate.
  Nu credeti asta dle COSTI asta e, nu am ce sa va fac, eu o cred pentru ca o stiu din viata de zi cu zi.

 22. Viorel,
  VLADIVOSTOK – fii sigur ca stiu cum se scrie corect, dar a fost o mica greseala accidentala pentru ca scriu foarte repede.

  Vad ca si tu faci greseli si inca mai grave, de exemplu, tu scrii
  „I-ti spun sincer…” – „iti” nu se scrie prin defis.

  Referitor la RUSII din Kamceatka si Vladivostok, INTR-ADEVAR m-am intilnit cu JURNALISTI de acolo, veniti in Europa la niste Trainig-uri organizate de Centrul European pentru Cultura si Comunicatii – European Centre for Culture and Comunication – ECCC – cu sediul in Polonia, Warshovia, Falenica…
  Deschide Internetul si ai sa gasesti!

  Deci, SA STII ca ei stiu ca MOLDOVA este o parte din teritoriul Romaniei, ei stiu cum a devenit o republica in cadrul URSS si chiar acum cum a devenit STAT IN-dependent, adica dependent…

  De fapt, cred ca te-a suparat altceva! Te supara faptul ca suntem ROMANI si ca VREM sa ne recapatam IDENTITATEA nationala si pentru ca V R E M sa ne RE-UNIM cu Patria-Mama.
  Iata care-i BUBA ta!
  Ar trebui sa te vindeci de erorile inculcate in capul tau de mancurtii rau-voitori ai acestui popor inocent!
  Ar trebui sa te vindeci de mancurtism!

  Traiasca ADEVARUL! Traiasca Romania Mare!

 23. Lui Ion,
  Eu Sunt VALENTA si nu mult respectata Doamna Pavlicenco.
  Ce dovezi mai doresti si de ce Eu trebuie sa-ti demonstrez ca nu sunt DOAMNA PAVLICENCO?

 24. Stimaţi cetăţeni, este mai onest să Vă declaraţi numele adevărat. Nu este bine să pretinzi la onestitate şi adevăr cînd te ascunzi ca un şăarece în vizuină. Posibil şi din acest motiv suntem eroi ….prin tufişuri, ca de altfel şi liderii AIE
  Au început electorala 2009 cu minciună şi neadevăr, au instigat, involuntar ori „pe vrute” la nesupunere şi la dezordini publice ca mai apoi să se ascundă de frică pe la ambasade.
  Sunt la fel de corupţi şi „democraţi” ca şi comuniştii. Sunt din acelaşi aluat, ba chear mai rău. Spuneam cu o ocazie, că practic toţi au uitat cum Urecheanu la băgat în mormînt pe Nicolae Costin. De ce au uitat….pentru că ia hrănit cît a fost primar de Chişinău. Hoţii stiu că trebuie să te „deleşti”. Aşa făcea şi Serafimuşca. Cel mai important că nimeni nu mai ţine minte decretul neconstituţional de numire a Lui Urecheanu în calitate de Primar.
  De dragul propriilor mofturi, noi suntem gata să distrugem ţara.
  Mofturi şi bravade ieftine.
  Sinceritate pentru cei care se dau mari români.
  Mai puţine declaraţii, mai multe fapte!
  Republica Moldova nu este parte componentă a României.
  Fiţi oneşti cu toţi cei care vă înconjoară.
  Pentru mine este mai onest comunistul de Tcaciuc decît „democratul” Lupu. Primul este aşa cum este şi nu se ascunde după deget. Lupu este un carierist şi mai mult nimic.
  Despre PPCD. Cu ce vă încurcă Roşca şi PPCD fraţilor?
  Cu faptul că nu la votat pe mafiotul de Urecheanu?
  Cu faptul că a fost mai „inventiv” şi mai constructiv cu comuniştii?
  Cu ce va minţit Roşca şi PPCD?
  Nu este mai bine să-l întrebaţi pe BĂSE?
  Oare este mai destoinic interimarul de Ghimpu?
  A plătit electoral pentru aceaste greşeli.
  Posibil, greşelile lui Roşca şi PPCD (nu trebuie însă de uitat şi de DIACOV, FILAT, SEREBREAN…..şi toţi ceilalţi)ne-au costat patru anid dar….., ştiţi voi oare cît ne va costa tîmpeniile lui Mihai Ghimpu, Serafim Urechenu, Marian Lupu şi Vlad Filat?
  Dacă comunistii revin la putere singuri (pardon, cu ajutorul AIE), atunci doar peste 20 ani va avea cineva posibilitatea să concureze cu ei!!!
  La mai MUNŢI şi La mai MARE!

 25. EU CRED SI VOI CREDE IN CONTINUARE CA LA ALEGERILE DE ANUL ACESTA SI DE ANUL VIITOR TOATE PARTIDELE DE DREAPTA SI CHIAR SI CELE DE STANGA SA NU PARTICIPE LA ALEGERI.

  PE MINE MAI PUTIN MA INTERESEAZA CA NU I-AU UNELE MASURI PARTIDELE DIN AIE, MIE IM ESTE FRICA DE INTOARCEREA COMUNISTILOR (pcrm) CARE AU INVATAT DIN GRESELI IAR DE DATA ACEASTA NU VOR MAI PURTA MANUSI SI FAC PARIU CU ORICINE CA pcrm AJUNS LA PUTERE VA LUA UNELE MASURI :

  – luarea cetateniei moldovenesti de cei care detin si cetatenia romana;
  – vor inchide anumite posturi de televiziune si radio (JURNAL TV, PUBLIKA TV, PRO TV, VOCEA BASARABIEI);
  – vor indeparta R. MOLDOVA DE LA UE SI NATO;
  – VA FACE CA REPUBLICA MOLDOVA SA ADERE LA SPATIUL VAMAL UNIC (RUSIA, BERALUS, KAZAHSTAN SI IN CURAND UCRAINA)

  DECI MIE IMI ESTE FRICA DE REVENIREA COMUNISTILOR – RUSI LA PUTERE SI A NATIONALISTILOR DIN TARA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  INCA ODATA SPUN : partidele mici de dreapta si stanga nu trebuie sa participe la viitoarele alegeri, caci PE URMA IN 2014 CHIAR DACA VOR VREA SI NU LI SE VA DA POSIBILITATEA SA O FACA.

  VOUA NU VA ESTE TEAMA DE REVENIREA pcrm LA GUVERNARE SI DE RAZBUNAREA LOR????????????????

 26. Mie nu-mi place ca oficialii RM la Comrat sau la Balti nu se incumeta sa vorbeasca in limba de stat. Chiar daca ar fi acolo cineva care sa nu inteleaga (dar trebuie sa inteleaga ca doar sunt cetateni!!! ai RM) sa li se traduca in paralel.
  Pai asa e incurajata obraznicia rusofonilor. Ditamai oficialul vorbeste ruseste, dar tu neoficialule cum de indraznesti sa te adresezi in romana ta.
  Iata acesta e „prestigiul” limbii de stat (ca prostul)

 27. Pentru Ed si Paulesco RO,
  Perfect de acord cu dumneavoastra. In Republica Moldova se canta in continuare doine in loc sa se apuce taurul ( sau bourul ) de coarne. Subiectul Lituania, Letonia si Estonia l-am abordat si eu mai ales ca acolo procentul de rusi este chiar mai mare. Iar problema Miropoliei Chisinaului si Intregii Moldove, biserica de stil vechi si rit slav, apartinatoare de Patriarhia Rusa, care nu este biserica minoritatii ruse ci a 63% din populatia de limba romana, biserica majoritara in Moldova de peste Prut, chiar este o problema, iar eludarea ei este o insulta adusa poporului roman, popor care este in proportie de 85% neoortodox de rit bizantin, de a carui opinie trebuie sa se tina cont. Pana cand aceasta problema nu este transata corect orice discutie despre unire este inoportuna. Altfel discutam despre proverbialul egoism basarabean, in stare sa calce in picioare orice ar aduce atingere intereselor esentiale ale poporului roman numai sa-si satisfaca propriul interes, indiferent de consecinte. Pana si Chirtoaca si Ghimpu sunt enoriasii acestei biserici si probabil multi alti politicieni. Nu mai vorbesc de cazul Lupu, politician ” democrat” care a fost invitat la Moscova de catre insusi patriarhul Rusiei. Vreti unire, faceti-va ordine in propria ograda. si in problema limbii si in problema religiei majoritare. Pana atunci nu avem ce discuta. Noi romanii avem tot timpul din lume. Dumneavoastra trebuie sa va grabiti pentru ca sunteti in mare intarziere. Orice abordare a subiectului traditiilor si a culturii comune tuturor romanilor si a subiectului atat de delicat al unirii, fara transarea fara echivoc a acestor subiecte fierbinti care ofenseaza efectiv mandria poporului roman, este curata impertinenta care calca in picioare insasi esenta fiintei nationale romanesti.

 28. Pentru Ion

  De celelalte nick-uri pe care le-ai indicat ca fiind a doamnei Vitalia eu nu raspund.
  Despre al meu – este al meu.
  Ca sa te convingi poti sa intri pe http://www.patriotism.md, sau pe http://furtuna.patriotism.md, sau pe http://www.lpvd.org/echipa_ro.html ca sa vezi cu adevarat cine sunt.

 29. Vedeti ce opinii emite Victor Gurau? Asa gandeste marea masa a moldovenilor. Restul este teorie, poiezie, iluzie. Eu cred ca elitele si clasa politica moldoveana ar trebui sa aiba onestitatea sa le spuna romanilor direct, fara figuri de stil: „Voi aveti treaba si noi va retinem!”

 30. Tot pentru Valenta,
  intra te rog aici http://www.patriotism.md/?p=445
  si daca nu ti-e greu raspunde si la intrebarile de acolo, de genul „ce facem cu acei care nu sint romani, dar sint cetateni ai RM ?”

 31. Pentru Viorel,
  La intrebarea: „Ce facem cu cei care nu sunt romani, dar sunt ( vorbiti corect romaneste domnilor! ) cetateni ai RM?” raspunsul este: ce-au facut si lituanieni, letonii si estonienii. Tarile baltice sunt totusi membre UE. Sau mai bine o dati cotita in binecunoscutul stil „moldav” si mai cantati o doina. Ceea ce era de demonstrat… Domnul Viorel v-a explicat foarte simplu ceea ce eu incerc mult mai complicat: cum imbina moldovenii futilul cu placutul sau cum se executa eficient invartitul in jurul cozii. Pentru doamne „futilul” nu inseamna de loc…

 32. Viorel, eu imi pastrez dreptul de a nu raspunde la provocari nefolositoare. Sa ne auzim si de bine!

 33. Pentru Valenta,
  Foarte inteligent raspunsul dat lui Viorel! Bravo!

 34. Pentru Viorel,
  La Timisoara locuieste un domn pe care il cheama Lorin Fortuna, participant activ la evenimentele de la Timisoara din decembrie 1989. Poate este o coincidenta de nume. Poate nu este o coincidenta de nume. Poate veti avea o deziluzie. Poate nu… N-ar fi insa rau sa-l contactati.

 35. Viorel, te-ai bagat singur in seama destul. Te rog, tine-ti toate aceste „idei geniale” acasa si semneaza-te DOAR pentru tine, dar nu pentru toata tsara! Nu stii EXACT cati romani sunt in RM si cum simt ei, pentru ca politica de deznationalizare i-a PROSTIT destul. Nu o face pe prostul aici, ca nu tine!

  Apropo, am descoperit un mic siretlic al serviciilor noastre „secrete”! Cei care scriu agramat, ca tine, sunt, de regula, provocatori si mancurti, iar faptul ca insisti cu prostiile tale, si revii asupra ideii, desi vezi ca nu are nicio sustinere aici, imi intareste convingerea asta! Am mai vazut asemenea tampiti, platiti de serviciile destul de bine (ca pentru asta statul nostru avea, nu stiu de unde, bani!), pentru a prosti lumea pe bloguri si forumuri: unii se dau drept romani de peste Prut (dar se exprima romaneste ca tancurile rusesti!) si injura de mama focului romanii basarabeni, altii, dimpotriva, se dau drept mari „patrioti moldoveni” si scriu un stilul putregait „statilist” („sa ne auzim de bine”), si, in realitate, sunt niste mankurti, si ATAT (nimic nou sub soare, voi faceti jocul RUSIEI, nu sunteti niciun fel de patrioti – sa-ti fie clar). Mai slabeste-ne, te rog, cu prostiile tale voroniste, esti si plictisitor, dar si ridicol!

 36. Pentru Romanul. LOL Poza acestiu „Viorel” pare sa fie o imagine mai veche a unui deputat din PCRM. Cine s-a uitat bine la ea stie la cine ma refer.

 37. Pentru Romanul,
  Nu-ti pare ca ceia ce zici „ce-au facut si lituanieni, letonii si estonienii.” cam ire iz de extremism ? Macar ca ne abatem de subiectul abordat in articol, hai sa facem putina desbatere.
  Pentru cei ce nu stiu – tarile enumerate de susnumitul la momentul declararii independentei (accentuez LA MOMENTUL DECLARARII INDEPENDENTEI) au atribuit cetatenie numai celor care erau de nationalitatea respectiva, celorlalti, inclusiv moldovenilor, sau romanilor(cum doriti) nu le-au atribuit, totdata le-au interzis privatizarea patrimoniului etc.
  Dati sa facem putina comparatie, la noi la momentul declararii independentei s-a atribuit cetatenie la toti care locuiau legal si permanent pe teritoriul fostei RSSM. Romine – simti diferenta ?
  Adica lea fost atribuita legatura juridico-politica intre ei si stat.
  Plus la toate iarasi pentru cei ce nu cunosc. Alegerile in sovietul suprem al RSSM din 1989 a avut loc dupa circumscriptii, adica deputatul era ales dintr-un raion anume si respectiv au fost alesi i deputatii din raioanele din stinga Nistrului. Prima vreme acestea si Igor Smirnov inclusiv veneau la sedintele sovietului suprem pina cind cei de la Miscarea pentru sustinerea procesului de restructurare(anume asa se numea formatiunea pe care toti o cunosc ca Frontul popular) nu au inceput sa-i intrebe balada Miorita pe de rost (glumesc, a inceput un conflict din motivul ca aceste nu vorbeau limba de stat), chear si sau luat la bataie in sediul Parlamentului. Si dupa acesta deputatii din Transnistria, clar ca nu fara imboldul serviciilor speciale ruse, au declarat ca sint alesi de catre popor si au dreptul de a se dezlipi de la Moldova si au declarat independenta. Cum au evaluat evenimentele ulterior cunoasteti si singuri Iata la ce au dus ideile celor alde Dumneata. Aceasta a avut loc inca inainte de declararea independentei. Dar la momentul actual la ce va duce ideia Dumitale ? Si chear mi-i interesant cum ai de gind Dumitale sa-i lipsesti de cetatenie sau e proprietate ? Conform legii i-ti spun din start ca e imposibil. Fara de lege(po bespredelu) poate si e posibil, dai numai imagineaza-ti ce consecinte va avea aceasta. Plus la toate vreau sa te intreb dar ce urmaresti sa obtii in urma acestor actiuni , sincer nu vad, sau liniste sufleteasca, chipurile iam dres pe toti si au ramas numai romanii ?

 38. Pentru DOR,
  daca ai fi fost destept ai opera nu cu emotii si presupuneri , ci cu argumente. Ceia ce spui tu sint aberatii – daca nu esti de acord – convinge-ma prin argumente, fapte etc. Daca nu esti in stare – nu am cu cine discuta.
  ))) Ca sa vezi specialistul decopera „siretlicuri ale serviciilor speciale”. Parca ar fi Mihail Moruzov in carte si oase.

 39. pentru DOR,
  Vad ca esti specialist si in fiziognomica, bravo, e fotografia lui Vladimir Voronin. ))))))
  Eu zic ca omul e nepotul lui Moruzov, macar ea si inroleazal la SRI – stie de toate

 40. „Viorele”, nu te ambala, atentia mea pentru tine se termina aici (acum e ceva mai interesant la TV: Divertis!) Cand se termina si nu mai am de ce (sau de cine) rade, poate o sa revin ca sa citesc „bancurile” pe care le scrii tu aici.

  Sa auzit de bine! (si ia aminte, expresia corecta este fara „ne”-ul lui Stepaniuk). 🙂

 41. erata> sa auzim

 42. ))) Sincer, reiesind din nivelul de intelect al Dumitale nu m-am asteptat la un alt raspuns. Ai o ideie fix, lipsita de argumente, de careva suport logic, etc. Mai repet odata, daca aveti o viziune ce difera de a altcuiva – demonstrati ca a voastra este cea corecta, daca puteti clar lucru, daca nu – mai bine taceti.

 43. Pentru DOR,
  Din pacate ca Viorel Fortuna gandesc multi dintre moldoveni. Ceea ce ma intristeaza este faptul ca multi se exprima in propria limba cu teama, avand complexe. Pentru a mima ca stiu bine limba, folosesc expresii bombastice care de fapt nici nu exista in limba romana literara. Asta demonstreaza ca respectivii vorbesc mai bine ruseste ( fapt des intalnit la studentii si elevii veniti la studii in Romania care intre ei nu vorbesc decat ruseste ) iar limba romana a devenit, din pacate, pentru ei, un idiom involuat, saracit de notiunile esentiale, folosit doar in conversatii domestice. Este foarte comod pentru un rau voitor sa numeasca idiomul asta , impanat cu cuvinte, expresii si constructii verbale traduse integral din ruseste drept limba moldoveneasca. Desi sunt din Romania intamplarea face ca vorbesc foarte bine ruseste si datorita acestui fapt inteleg chiar foarte bine fenomenul. Din pacate, scoala are o mare vina in proliferarea acestui fenomen. De alt fel si limba rusa folosita in Moldova este una frusta, pronuntata neglijent, avand costructii verbale departe de limba rusa literara, fenomen generat de rusofonie, adica folosirea limbii ruse ca instrument de comunicare de catre cei ce nu au limba rusa ca limba materna. Alaturi de fenomenul religios, manipulat in mod incalificabil de catre rusi in general si de catre Patriarhia Rusa in special, avand in vedere ca masa de manevra este una cu un nivel precar de instrustie, fenomenul folsirii corecte a limbii romane literare in marea masa de etnici romani moldoveni este una din marile provocari ale societatii moldovenesti contemporane. Eu sunt uimit pana la ce nivel s-a produs deznationalizarea in Republica Moldova. Fara rezolvarea urgenta a acestor doua probleme cardinale nu se poate pune problema abordarii unor subiecte mai elaborate sau mai delicate, pentru ca a vorbi o limba inseamna ati insusi modul de gandire a poporului care utilizeaza ca mijloc de comunicare acea limba. Asta si explica de ce propaganda post sovietica prinde atat de bine in fostele republici unionale, unde limba rusa si alfabetul kirilic ( apopo, stiati ca inventatorii alfabetului kirilic, Kiril si Metodiu sunt de fapt doi calugari originari din Bulgaria dar care erau de fapt aromani si isi duceau la indeplinire ascultarile intr-o manastire din… Praga, si care astazi sunt considerati patronii Europei ) sunt la ele acasa. Si mai ales se explica de sunt atat de inversunati comunistii pro rusi din Moldova impotriva termenului de limba romana, termen care le reteaza orice tentativa de manipulare.

 44. Pentru Romanul
  Comandante, te abati de la tema noi nu discutam cum se numeste lmba vorbita de catre noi, ci ideia ta de a alunga din tara pe toti ce nu sint romani sau nu se considera astfel. Poate terminam discursul in cauza ? Spune te rog ce ai de gind sa faci cu cei ce i-am numit. Sau daca nu ai argumente schimbi tema ?
  halal de asa dezbatere

 45. Viorel
  te rog fii rezonabil. Apreciez blogul tau si vad ca ai multe idei bune… respect incercarea ta de a intra in discutii, dar hai sa fim civilizati, adica sa nu impunem nimanui nimic, sa nu presam ci doar sa ne expunem fiecare punctul de vedere, sa comentam cit simtim ca avem ceva de spus si cit este necesar etc.

  Nimeni nu este perfect! Si nimeni nu s-a nascut filozof etc.
  Pe de alta parte trebuie sa ne intelegi, ca suntem si noi cam ‘obositi’ de atitea mancurti agresivi. Iata de unde apar reprosurile.

  Totusi cred ca esti un BARBAT cu un viitor bun, vad ca ai energie si ambitie, poate chiar esti un bun specialist in domeniul tau. Si mai cred ca POTI CU ADEVARAT UN ADEVARAT PATRIOT.

  Sincer iti spun, cind voi avea oleaca de timp voi intra pe blogul tau sidaca voi avea ceva de spus am sa-ti scriu.

  Acum, momentan, sunt intr-adevar prea ocupata.
  O seara buna la toti! Pace si liniste!

 46. Pt Romanul

  Sunt de acord, in mare parte cu ce zici. Dar am fost si eu student in Romania, dar nu am vorbit ruseste, si nici acum nu vorbesc ruseste cu NIMENI. Rusii din Chisinau vorbesc cu mine doar romaneste. Totul depinde de felul in care procedezi. Trebuie sa ai si rabdare, dar si fermitate. Daca arati ca nu te impfresioneaza ifosele lor de „minoritari asupriti de romani”, incep a se purta ca oamenii normali. Daca le cati in coarne, ti se suie in cap (vezi ca vorbescsi eu „curat moldoveneste”!). 🙂 cand le cer sa se explice in oricare alta limba straina, atunci cand ei pretind ca nu stiu romana, sunt nevoiti sa aleaga romana.

  Pentru „Viorel posmotrel”.

  Tu nu esti Voroska, la fatsa pari a fi Grigorii Petrenko, da minte ai cam cat Maia Laguta (asta ca sa nu jignesc rasa gainilor, ca nu-s rasit!). Concluzia mea e ca esti saracutul de Tkakaciuk. Logic? Ce alta logica mai vrei? Acum ia-o de aici, ca s-a terminat pauza publicitara si vreau sa ma uit in continuare la cei de la Divertis. Apropo, excelent fragmentul cu Stefan cel Mare!

 47. Pentru Viorel,
  Elucubratiile pa care le emani sunt atat abracadabrante incat a trebuit sa trag puternic aer in pept inainte de a-mi reveni. Repet, eu sunt din Romania. In Romania exista 36 de minoritati nationale, carora li se asigura invatamantul in limba materna pana la nivel de liceu iar pentru minoritatile mai mari chiar si la nivel de facultate. Limba materna este obiect obligatoriu de examen la capacitate si bacalaureat iar pentru toate cele 36 de limbi se organizeaza olimpiade nationale de limba si literatura materna la fel ca pentru limba romana. Toate minoritatile au propriile forumuri care le apara drepturile culturale si au de asemenea presa radio si televiziune in limba materna. Exista numeroase festivaluri ale acestor minoritati, inclusiv cea rusa care este mai raspandita in judetele Suceava si Tulcea. Orice cetatean roman de alta etnie, daca solicita asta, are dreptul la asistenta juridica in instanta in limba materna. Toate grupurile etnice care sunt mai numeroase de 20000 de membri sunt reprezentate in Parlament, in Camera Deputatilor. Exista totusi o prevedere in Constitutia Romaniei pe care o respecta toti: Limba romana este obiect obligatoriu de examen de capacitate si bacalaureat pentru toti cetatenii romani iar Istoria Romaniei si Geografia Romaniei se studiaza numai in limba romana. Limba romana este obligatorie ca limba de comunicare pentru toti cetatenii romani si acest lucru trebuie sa se intample in mod obligatoriu si in Republica Moldova.
  Dar daca tu incerci sa-mi spui ca pentru minoritatile nationale din Moldova solutia comunicarii interetnice este limba rusa s-ar putea ca in gand sa-mi treaca sa te injur urat de tot de mama. Asta pentru ca ideia este o asa de mare porcarie, cu iz atat de rapanos incat eu nu gasesc cuvinte in dictionar sa-ti raspund pe masura. Tu confuzi in mod voit nationalitatea cu cetatenia ceea ce este cat se poate de necinstit. In Romania toti cetateni romani au drepturi egale indiferent de etnie.
  Si daca tot ai abordat subiectul cetateniei, textul legii romanesti este identic cu cel al legii germane. Legea spune ca este de drept cetatean roman orice cetatean al lumii ( deci si din Republica Moldova ) care a a avut cetatenia romana si care din varii motive a pierdut-o, impotriva vointei sale si urmasii acestuia. Nu se face nici o referire la etnia acestuia. Cei care nu au rude in famile care au avut cetatenia romana, chiar daca sunt romani, sunt obligati sa parcurga metodologia de acordare a cetateniei romane pentru cetatenii straini. Orice abordare in afara acestor precizari este pura manipulare.

 48. Pentru Romanul,
  Tu rau vezi ? Sau citesti greu ? Unde ai vazut tu sa zis eu macar un cuvint despre limba, fie rusa fie engleza sau alta ? Eu am intrebat „marele politolog” REPET ce are de gind sa faca cu cei ce nu sunt romini sau nu se considera astfel. Si i-l mai intreb inca odata.
  Si deoarece m-am convins, ca nu prea stati bine cu stiinta dar unii si cu cultura (urasc oameni care in lipsa argumentelor trec la ofense personale) va raspund eu. Chear contrar faptului ca dumunica nu predau lectii de politologie si drept la cei raciti la cap.
  Este asa un act juridic care se numeste Conventia europeana a drepturilor omului. In acesta conventie pe linga celelalte este si un articol care spune CLAR espre dreptul oricarei persoane la autodeterminare nationala.
  Aceiasi conventie spune despre dreptul oricarui la proprietate.
  Mergem mai departe daca cineva se considera romin iar altul mongol – este dreptul fiecaruia, drept GARANTAT. Respectiv nimeni nu poate indica celuilalt ce nationalitate are sau cu atit mai mult sa decida pentru celalalt, sau sa-l lipseasca de acest drept.
  De ce am spus despre proprietate ? Va explic carturarilor, ca deoarece la inceputul anilor 90 concomitent cu acordarea cetateniei tuturor le-a fost acordate un sir de drepturi ce rezulta din aceasta inclusiv si dreptul la proprietate. Este o alta notiune de retroactivitate a legii – cu alte cuvinte din moment ce i-ai dat nu-i mai poti lua. Asa dar avem un numar, sa zicem X (indiferent citi – esenta nu se schimba) care nu sint romani sau nu se considera asa si pe parcursul anilor si-au procurat in posesie proprietate (case, terenuri, apartamente, automobile, etc.) Acum la intrebare de mai sus, cum voi desteptilor aveti de gind sa-i lipsiti de 2 drepturi fundamentale, la proprietate si la identitate nationala ? Va spun – NICICUM. Respectiv ceia ce ziceti voi sint niste aberatii, mincatura de rahat, mai mult nimic.
  Si ce avem ? Fiind constient din start ca nu poti schimba nimic, ce rost are mincatura aceasta a voastra de rahat. Va spun si asta, doar atitati ura interetnica, fapt care convine unor formatiuni politice si unor servicii speciale straine.
  Nu ai incotro (aceiasi retroactivitate a legii care am indicat-o mai sus) deoarece la toti le-ai dat cetatenie, trebuie sa recunosti ca Republica Moldova este un stat multinational, si sa le respecti drepturile fiecaruia dintre etatenii tai.
  Mai luati si cititi bazele statului si dreptului, politologie, economie si alte stiinte inrudite, si mai apoi cascati gura mare.

 49. Misiunea tovarasului Viorel a fost de a intra pe cel mai vizitat blog din spatiul internetnet a RM si a posta linkurile prokremlin. Sa vedeti acolo aberatii! gen „suntem romani or patrioti?” Cu adevarat national-bolsevism moldovenesc.
  P.S. Apropo, Romanul are perfecta dreptate: cand ii citesti perlele ai impresia ca citesti ruseste cu litere latine.

 50. Romane, strici orzul cu gastele. „Viorel”vrea sa spuna ca trebuie sa ne deghizam in „moldoveni”, ca sa nu ne certam, pe chestia asta, cu rusii si alti minoritari. O tampenie mai mare decat capul lui! De douzaci de ani Kremlinul ne tot bate la cap cu prostii din astea, da „Vioreii” de tot felul isi fac treaba (mare treaba!) pe forumuri, ca deh, au si ei de mancat o paine! Eu nu ii pot lua in serios, mai intai, pentru ca m-au plictisit de moaaaaarte tampitii, iar in al doilea rand, pntru ca am o cunoscuta, fosta colega de clasa, care se ocupa cu acelasi lucruri (ea fiind mai mult decat convinsa ca e romanca, la fel ca si mine – asta e „job”-ul lor, nu e convingere, nici macar berbecul-sef al lor nu e crede in ceea ce „propaga”! Sunt simpli mercenari, de toata mila!, ai Moscovei).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *