Scria cineva zilele acestea ca presa noastra, care a avut de suferit atit de mult in regim comunist, acum abordeaza subiecte neimportante si ca ai senzatia ca ori se pregateste de un salt calitativ nemaivazut (drept ca “pregatirea” dureaza) ori devine tot mai derutata si nu-si gaseste o alta identitate, fiind pe brinci dupa victoria liberal-democrata. Sint tratate cu „o vioiciune” fireasca matrapazlicurile comunistilor, descoperite acum, sint abordate temele pur oficiale, dar sint “menajate” temele ce produc insatisfactie, urmare a inclaritatii si a caracterului lor delicat.
Evitarea unor teme ce merita mai multa atentie pare dubioasa. I-am auzit pe mai multi cetateni care se pling azi ca nu mai au ce urmari pe www.jurnaltv.md. Le-am spus, subliniind si in alineatul precedent, ca se pregateste ceva – lansarea Televiziunii JurnalTV, pe care o asteptam pe canalul 69, dupa resetarea tunerului Televiziunii digitale SUN TV. Am cumparat vineri trei ziare, mai citite pe la noi, si am reconstatat ca nu am gresit cind am decis, acum un an, sa nu ma mai abonez la presa scrisa. Am Starnetul acasa, Moldtelecomul la sediul PNL, la fel Moldtelecomul la casuta de vacanta si Orange Internet oriunde, inclusiv in masina. Cite ceva am vazut in “Timpul” si repet: Constantin Tanase incearca sa
mentina stacheta demnitatii presei, nu stiu cit si daca ii va reusi. Am citit ceva in “Saptamina”, m-a intristat ca mi-am regasit gindurile in unele articolase, exceptind aluziile urite privind “apararea gropilor”, prin analogie cu „apararea maidanezilor”… Iar niste prieteni de-ai nostri, anticomunisti si ei, spun cu amaraciune ca, daca vor stiri mai obiective, privesc azi NIT-ul…
Ce se intimpla cu presa? Pe unele bloguri gasesti articole mai interesante decit in ziare. E clar, blogul e cu doar autocenzura. Iar ziarele, portalurile… Cineva mi-a scris ca disparuse un timp blogul lui Sergiu Mocanu – asa li se intimpla celor neinrolati.
In rest? Liderii de opinie au cam mutit. Remarc fraza lui Nicolae Negru in contextul unui articol bun despre ridicarea valului de pe crimele sovietice de catre Viktor Iuscenko, unde nu am gasit, insa, un alt aspect – regretul neacceptarii femeii politician Timosenko, platite cu venirea lui Ianukovici… Dar o fraza a lui Negru merita a fi reprodusa: “Si noi, in RM, avem niste datorii morale de platit pentru victimele genocidului de dupa 1944, dar nu am facut-o pina acum, caci nu am avut un lider spiritual, ci doar politicieni”. Nu cred ca unii lideri politici accepta ideea… Ei cred ca exista mai multi lideri spirituali, si mai tineri, cu bita/ranga in mina, ori cu afaceri de milioane, si altii, mai in virsta, fosti nomenclaturisti, rataciti prin Comisa de condamnare a crimelor comunismului…
Si aici imi pun intrebari – cum le par ziaristilor, apreciati cu inalte distinctii, mai multe teme evitate premeditat? Ca lumea vede sau ei cred ca toti sint prosti? Dar, mai intii, ar trebui sa cautam raspuns la intrebarea: vrem sau nu vrem o purificare a societatii, o aminam pentru vremuri mai bune, care nu se stie cind vin, daca vin… Care e rolul presei in aceste demers? De ce presa se teme sa abordeze unele teme si devine aplatizata? Cita vreme inca, de frica revenirii comunistilor, vom baga adinc in nisip capul?
Sint de acord cu cei ramasi nedumeriti de acceptarea medaliei CSI pentru luptatorii “Marelui Razboi pentru Apararea Patriei”(???), si nu implicatii, fara voie, de rusi, in „al doilea razboi mondial”, despre care adevaratii nostri intelectuali au scris ca „nu a fost razboiul nostru”. Medalie promovata de Mihai Ghimpu spre ratificare in Parlament, urmind sa le-o dea si basarabenilor, luati cu forta in razboi de partea rusilor, sa impuste in frati. Bunicul meu Vangheli Gheorghe (aici aveti poza, de pe http://www.pavlicenco.md/2009/01/20/in-cautarea-parintilor%E2%80%A6/) a fost omorit de KGB, pentru ca atunci, cind l-au luat cu forta rusii pe 16 aprilie 1945, la ai lui 50 de ani neimpliniti, cu trei saptamini inainte de sfirsitul razboiului, el a plecat cu Biblia subtioara si le-a spus consatenilor ca “ne-a luat Antihristul”. Cei care l-au turnat au murit in chinuri – asa se spune in satul meu Grinauti, judetul Balti. Bunica mea l-a asteptat toata viata, a murit la virsta de 86 de ani.
O alta tema, pe care o vreau tratata cu demnitate, este, “de ce membrii Comisiei pentru cercetarea crimelor comunismului nu fac declaratii de autolustratie?” Sint de acord cu Veaceslav Stavila si Ion Varta. Pai, cineva a scris despre comunism, l-a promovat, a fost, poate, si turnator, iar acum va condamna – pe cine? – si pe sine? Pe ce criterii au fost selectati membrii Comisiei? De prietenie personala, in mare parte? Ca sa faca unele “confesiuni” presedintelui comisiei, de parca el poate slobozi pacatele comuniste?.. As vrea sa vad urmarea exemplului unor membri ai Comisiei similare din Romania, care si-au dat demisia sub presiunea opiniei publice. Ai nostri macar sa se pocaiasca… Presa trebuie sa ceara claritate in ce vrea sa faca aceasta Comisie, a carei activitate trebuie sa se soldeze cu niste procese rasunatoare, cu acuzatii zdrobitoare referitor la criminalii care ne-au macerat. Vor fi in stare sa faca asta cei care sint, ei insisi, cu pufusor pe botisor si isi au pacatele lor? Ori poate au fost bagati in Comisie si sa-si regleze problema cu dosarelele personale de la Securitate?
La fel cum as vrea sa ii vad pocaindu-se public pe artistii care au cintat in campanii electorale comuniste, nu sa ii vad intrebati pe la televiziuni de „succese”. Vreau sa ii vad ostracizati, pentru ca si-au permis sa promoveze prin cintece satrapii bolsevici, impotriva carora eu, de exemplu, am luptat acerb si ma judec si acum cu Voronin la CEDO. Iata de ce nu respect pe o mare parte din zisa noastra intelectualitate, corupta si oportunista, conjucturista si treucara. La nunta fiicei mele nu am chemat “artisti” si imi este scirba de asemenea colaborationism.
Mihai Ghimpu, cel care era contra trupelor rusesti, cel care vorbea de unire, care nu accepta colaborare cu nomenclaturisti si fosti demnitari comunisti, care nu lesina dupa CSI, acum merge de 9 mai la Moscova, in loc sa procedeze cu demnitate ca lituanienii? Care l-au invitat pe Putin la Ziua Independentei lor, asta a refuzat si ei, ca reactie, au gasit motivul plauzibil sa nu mearga la Moscova! Ce poate face Puterea din om! Platim cu demnitatea nationala pentru gaze?
Astfel, ce se intimpla cu presa noastra, care se teme sa ia in dezbatere teme grele? Cit o sa mai fim speriati cu revenirea comunistilor? Eu cred ca nici un pericol sa li se intimple ceva comunistilor “nu ne paste” si doar lui Tanase inca ii e rusine si ii scoate pe cavalerii ordinelor in strada. Dar care nu prea vin… Poate ca ceea ce se intimpla e din cauza unor berlusconi ai presei moldovenesti? Ori, poate, le-a cazut brusc unora profesionalismul?
Sint cea care, la sugestia lui Constantin Tanase, am facut interpelari la Registrul de stat si mi s-au dat documentele privind privatizarea ziarelor “Moldova Suverana” si “Nezavisimaia Moldova”, urmare a carui fapt am fost denigrata de Tudor Tataru in “Moldova Suverana”, la MU 1, la EU TV. Si astazi stau cu dosarul gata sa il chem in judecata. Dupa ce i-am demonstrat lui Tanase ca nu m-am temut – nici de acea data – sa ma iau de piept cu institutiile controlate de comunisti si am obtinut actele, pe care i le-am remis, fapt ce a dus la ponegrirea si calomnierea mea, nimeni nu m-a aparat. Asta nu m-a oprit – am facut interpelari si legate de Rezonans-ul lui Staris, acum mutat la NIT, unde iarasi am fost atacata de Voronin si l-am chemat in judecata. Fiind foarte “corect”, Tanase nici nu a amintit, recent, cind a scris un articol despre ziarele de stat privatizate – ca am facut atunci interpelarile si i-am dat materialele. Trec si peste asta.
Ar mai fi multe de spus. Poate ca Publika TV va schimba cumva piata informationala. Nu stiu ce sa cred despre Radioteleviziunea publica, nu cred inca in accesul partidelor extraparlamentare la aceasta institutie, nu cred ca nu va fi si ea controlata de noii berlusconi… Mai curind ne vor invita cei de la NIT. Ca acum se schimba autorii si subiectii listelor negre. Eu inteleg foarte bine ca am fost in lista neagra a comunistilor, acum am fost „trecuta” in lista neagra a zisilor liberali si democrati. Nu e nici o problema, nu mamir, pentru ca eu nu vad mari diferente in abordari in trecut si in prezent. Numai ca unde vom ajunge cu asemenea viziuni? Trist, domnilor, foarte trist. Daca numai banul decide si nu se respecta niste valori imuabile, macar partial, cred ca nu edificam decit un alt bantustan, o alta mocirla si stioalna. Ceea ce ma intreb aici, este daca avem ceea ce ne-am dorit si daca pentru asta am luptat. Ma intreb daca noi avem univoc doua forte opuse – reformatori si antireformatori, europeni si antieuropeni, nationali si antinationali -, ca sa fie justificata trecerea continuu sub tacere a realitatilor si a dureroaselor probleme politice, sociale si economice (la ultimele aici m-am referit mai putin) doar de dragul sa nu revina Bau-baul comunist. Daca asta e solutie morala sau imorala. Daca ziaristilor nostri adevarati nu le e rusine de nivelul presei pe care il vad in Romania si pe care il vad la noi. Pentru ca daca nu au putut fi altii sub regimul comunist, si era, parca, o justificare, acum chiar ca nu exista justificare. Ce se intimpla, totusi?
Vitalia Pavlicenco
Ce chear mi-a venit rindul sa comentez primul ? Iata acesta este articol – nu cel cu gheghea Vanea si sergentul „strashilkin”. Tema este actuala – de acord, canalele de televiziune intr-adevar au un „tabu” la unele subiecte. Si respectiv ne baga felurite prostii.
Chestia consta int – aceia, ca acei pe care au permisiunea sa-i critice – la moment nu fac nimic. Stiti vorba ceia „cine nu face nimic – nu-i vinovat niciodata”
Prinre altele, aici pe blog unii ating asa tangential si unele teme foarte interesante si actuale – trebuie numai sa le observi si sa le desfasori.
Spre exemplu – aseara cind ma mai luam peste picior cu nenea Misha Morteanu – acesta de doua ori a pomenit evenimentele din 7-8 aprilie.
Poftim – teme actuala – guvernarea precedenta nu a stabilit nimic – actuala la fel. Iata tema care va fi sustinuta de citeva mii de oameni. Si am mai observat ciiteva asemanatoare.
Dupa parerea mea electoratul in general (subliniez nu in particular) este antireformator, antieuropean, antinational si a.m.d. Eu datele le-am luat dupa cum s-a votat la ultimele alegeri. El trebue pregatit pentru a fi de facto reformator, european, national , modernizat politic, economic si cultural.
„europa spune:
27 February 2010, la 23:11
Dupa parerea mea electoratul in general (subliniez nu in particular) este antireformator, antieuropean, antinational si a.m.d. Eu datele le-am luat dupa cum s-a votat la ultimele alegeri. El trebue pregatit pentru a fi de facto reformator, european, national , modernizat politic, economic si cultural.”
Chear mi-i interesant cum a-ti dedus asta din articolul de mai sus ?
Sau „scriu si eu ce ma doare”?
Este foarte clar scris alaturi, dupa cum s-a votat la ulimele alegeri. Noi, toti avem inca mult de lucru pentru a schimba situatia. Un politician realist simte pulsul electoratului. Voronin ca populist profita la acest capitol. El declara cea ce vrea electoratul.
Ce vrei de la nişte proşti, dragă Europă? Lasâ-i în plata Domnului pe moldovenii iştea care, în particular, parcă sunt deştepţi (precum dumneata, de-o vorbă), dar „in general este (un popor) antireformator, antieuropean, antinational si a.m.d.” Bine spus, deşi nu eşti dumneata prima care o spune. Au spus-o mai înainte sovieticii, bunii noştri eliberatori, veniţi în 1940 să-i lumineze cu „adevărata lumină” pe întunecaţii de basarabeni. Au spus-o, mai apoi, şi „iluminaţii” de după 1989 din România (vă amintiţi fraza celebră a lui Brucan despre români: „stupid peuple” sau nu mai puţin celebra butadă cu referinţă la poporul roman, deci şi la moldoveni, “mămăliga nu exploadează?).
Cum să înţeleagă, dragă Evropă, proştii de moldoveni că Lupu a trecut de la comunişti la Diacov nu pentru că a vrut “jucărica”, adică postul de preşedinte al r.m., ci pentru binele şi lor şi prosperitatea ţării? Şi cum să convingi mase de “antireformatori, antieuropeni”, care acum zece ani au fost aduşi de o echipă de tineri “reformatori europeni” la sapă de lemn (vă mai amintiţi timpurile când pensile se plăteau în galoşi, crupe, sare ş.a.m.d. la cinci preţuri?), că aceleaşi sau aproape aceleaşi persoane vin de data aceasta să aducă în Moldova bunăstarea, dreptatea şi adevărul? Greu. Greu e pentru aceste minţi încuiate să înţeleagă, de exemplu, că Filat a râvnit postul de prim-ministru pentru a pune la respect structurile monopoliste mafiote, pentru a stopa contrabanda, pentru a scoate la iveală marile acte de jaf comise de familia Voronin etc., şi nu pentru a-şi întoarce clădirea din centrul Chişinăului şi alte “batimane” pri(h)vatizate în 1998-99 (care îi aduc lunar milioane de lei), nu pentru a se plimba prin lume cu avioane personale (pe banii cui?, care o fi răsplata?) ca un mare nabab al unei ţări africane. De acord cu tine. În general, moldovenii sunt un popor de proşti care niciodată nu va înţelege cum se jertfeşte pentru binele lui elita sa politică, iubiţii săi politicieni. Până nu demult se jertfea Voronin cu şleahta lui de pupăze. Acum se jerfesc alţii, aruncând praf în ochi în locul Adevărului multaşteptat, complăcându-se într-un lux de bulibaşă, indecent, deşănţat, oribil (dacă e să-l raportăm la sărăcia generală) sau, pur şi simplu, adunând cu japca lei, dolari, euro şi ce mai pică, fără alegere, orideunde şi oridelacine, cum face, de-o pildă, Urechean. Pe scurt, suntem (la general) un popor care nu-şi merită conducătorii mult prea democraţi, mult prea europeni, mult prea europeni. Asta am înţeles de la dumneata. Numai că proştii iştea, dragă Europa, din ’90 încoace nu votează reforme, europenizare, democraţie. O slabă şi foarte incertă speranţă îi mână de fiecare dată la alegeri: “poate măcar aceştia n-au să ne-amăgeastă”, “aceştia au să fure, dar poate că ceva ne vor da (lăsa) şi nouă”, “mai ştii, poate că se întâmplă vreo minune”. Şi minunea nu s-a întâmplat încă. Iar ACEŞTIA se plimbă nestingerit dintr-un partid în altul, votează azi cu comuniştii, mane cu democraţii, poimâne cu cine e mai aproape de ministerele bănoase. De aici şi imensa pondere socială, politică a Partidului Dezamăgiţilor (PD). La ora actuală, sunt sigur, PD (nu cel al lui Diacov, că Lupu e de mătură acolo) are un credit de 75-80 la sută.
Acum închipuieţi, dragă Europă, o lege electorală, care ia în calcul şi acest segment al populaţiei, pe proştii din Partidul Dezamăgiţilor. O! să vezi ce tablou ţi se va deschide înainte! Şi ce concluzii se vor impune atunci! Nu poporul e de vină, dragă Europă. Politicienii sunt buba. În bordelul “r-m.” degeaba se schimbă paturile, dacă fetele rămân aceleaşi. Asta e! Fetele, bată-le pustia!
De fapt ce tine de comisia asta de „condamnare” a crimelor este o poveste p/u a amaji babele celea chioare si surde. Sunt convins ca Anatol Patrenc”U”o prieten f bun cu Pasat care i-a suflat in bors lui Anatol Ciubais multi ani de zile, si acum a revenit la fosta ocupatie. Cine a privit un interviu cu acest securist AP unde se bilbiia kind l-au intrebat daca a avut legatura cu Securitatea sovietica – „bil bil, dap ce trebuia sa fac kind toti erau comunisti? am fost si eu komsomolist” :). Si in general cred ca putem sa incepem fila nou intoarsa cu istoria „dezamagirilor electorale”!
Inainte presa de buznar comunista si cea libera care era anticomunista . Insa acum acea comunista cum a fost asa si a ramas, dar asta „libera” s-a vopsit cu verde din cap pina la picioare, poate a mai ramas vriun deget deacel mik de la picioare nevopsit, dar din pacate e doar un degete mik de la picior. Asaca ne-am ales fara presa libera in MD. Si acum o intrebare: cum era mai bine, kind erau comunistii si aveam macar un pik de echidistanta si libertate, sau acum kind nu avem nimik?
Strigatele voastre din aceste rinduri va asigur ca le inteleg corect. Chiar si printre rinduri subtextul imi este foarte clar, unde sunt batjocarit si subiectiv invinuit de parca eu l-am votat pe Voronin, PCRM si … Mesajul meu este inteles de fiecare persoana dupa cum ii este nivel sau de gindire. Pentru mine legile politice si legile naturii sunt doua lucruri diferite. De ce PCRM a cistigat 48% in Parlament. De ce centru-stinga a mai cistigat citeva procente? Dar Dreapta de facto a pierdut alegerile. Dupa 60 de ani de guvernare a stingei. Este simplu, chiar foarte simplu daca ai capacitatea de-a simplifica lucrurile. Toti noi am terminat scoala comunista. Toti noi am ramas saraci dupa experimentele comuniste sovietice. Astazi noi suntem in diferite paturi sociale unui sarac, altul cu o mica afacere iar unii foarte bogati. Din punct de vedere uman este ceva anormal. Din punct de vedere a sistemului capitalism este ceva normal. Din punct de vedere a sistemului comunist este finilisarea feodalismului si trecerea la prima etapa a capitalismului salbatic. Nu poate exista privatizare corecta unde toti oamenii au ramas saraci. Si totusi de ce populistii ca Voronin, Motpan, Sangheli … au luat Puterea politica dar desteptii mor in saracie. Tot secretul aici si consta de ce? Pentru ca desteptii folosesc corect legile pe care le cunosc dintr-un domeniu ori altul in politica. Aici si este gresala de ce ei pierd alegerile. Aceste persoane nu poseda legile care sunt tipice politicului. Politiceanul este acea persoana care stie arta de-a invinge alegerile. Eu nu-mi cistig existenta cu politica, ea pentru mine este o obligatiune civica. Profesia pe care eu o posed mi-a deschis ochii, ca legile din domeniul meu n-are nimic cu legile care exista in viata. Ele chiar ma blocau de-a realiza calitativ cea ce fac. Deci mesajul meu este urmator aflati legele tipice politicului si atunci niciun populist ca Voronin nu va cistiga alegerile. Daca poporul nostru este foarte destept atunci numai prostii pierd alegerile. (fiti mai sensibili la mesajele mele, eu niciodata n-am spus ca poporul este prost, ori se greseste. Eu am spus ce vor unii si ce vor altii dar prin procente. Politicenii se gresesc cind subapreciaza nivelul real maselor.)
A fost acum vreo doua sau trei saptamani o emisiune la postul public de televiziune cu toti liderii AIE…la dl.Mircea Surdu…la un moment dat s-a incercat sa se puna o intrebare din public si a fost aleasa o fata din primele randuri…intrebarea ei avea legatura cu situatia limbii romane in constitutie si cu faptul ca basarabenii sunt romani…oricum era vorba de relatiile cu Romania…si am fost uimit sa vad cum moderatorul nu stia ce sa faca sa-i ia microfonul mai repede de la gura,sa-i spuna ca tema emisiunii nu coincidea cu intrebarea,de asemenea liderii politici din AIE erau vizibil stanjeniti de intrebare…e clar ca nu se stie ce se va intampla,vor fi sau nu alegeri anticipate si e clar ca liderii politici din AIE nu vor sa marseze prea mult pe subiectul legat de limba romana si de alte lucruri ce tin de Romania…de asemenea,nimeni nu vrea sa vorbeasca despre Reunire,e un subiect tabu…pana si dl Ghimpu a lasat-o mai moale cu unele puncte de vedere pro-romanesti…tot ceea ce se intampla nu poate sa arata decat ca situatia politica ramane foarte incurcata la Chisinau si apele inca nu sunt limpezi…sa speram ca in viitor totul va fi mai bine si lucrurile vor fi expuse mult mai sincer si mai corect,fara a ascunde nimic…si in special adevarul istoric…
Felicitari, Ivropa!
Trebuie sa ai un dar aparte ca sa poti sa scrii atatea banalitati si aberatii intr-un text atat de scurt. Nu mai vorbesc de caracterul hysterical neurosis. Oare asa ceva nu provoaca dureri fizice autorului?
Luca, eu cred ca prin fapte vei demonstra ca n-ai un caracter hysterical neurosis care este ceva tipic in toate mesajele tale. Atunci cind prin fapte concrete te vei schima, te asigur ca vei incepe sa ai victorii, pina atunci considera ca toate mesajele tale se refera la tine.
Doamna Vitalia, scris foarte inspirat.
Multumesc
Poza bunelului este extraordinara. Epoca oamenilor blajini si curajosi
Ma conving ca situatia se complica pe zi ce trece. Populatia traieste in totala confuzie si nesiguranta. La limita haosului. Foarte bine descris de Lupul Batran.
Doar o remarca as face(a cata oara?):
Foarte des politicienii si analistii cand se intreaba de ce dupa 20 ani suntem acolo unde suntem, fac referinte la Tarile Baltice. Dar nici unul nu spune direct ca la baza succesului acestor tari stau doua lucruri:1.Unitatea Nationala 2. Desprinderea totala de Rusia. Exceptie face V.Pavlicenco care se pronunta direct de a abandona CSI, aderare la NATO, reunire cu patria mama.
Proaspat exemplu este Georgia. Acest popor mic si curajos a inteles ce vrea si si-a ales libertatea. Noi am ramas cu Pukin, Lukashenko si Yanukovich.
Da, politicienii in RM raman aceiasi. Dar nu tot noi ii alegem?
L-am citat odata aici pe M.Twain si o mai fac odata. Dealtfel ar trebui sa fie scris la intrarea in toate parlamentele lumii: Politicienii sunt ca scutecele:trebuiesc schimbati mai des si pentru acelasi motiv(Politicians are like diapers:they both need chanching often and for the same reason)
Dragă Europa, acum, se pare, eşti mai pe aproape de intuirea adevărului. De ce proştii de Moţpan, Voronin au putut să ia o majoritate electorală, iar deşteptul, inteligentul Ghimpu, cu cinstiţii Filat, Urechean şi cu sincerul democrat Lupu au rămas (în ciuda marilor lor calităţi intelectuale, morale etc.) în urma performanţelor acestora. Întrebarea e pusă just. Cu o rectificare. Ultimii nu sunt cu nimic mai breji decât primii. Nici la capitolul inteligenţei, nic la cel etic, nici la cel al democraţiei. Atâta doar că, la timpul lor, agrarienii, apoi comuniştii au venit, cum s-ar spune, pe valul unor dezamăgiri generale. Nu retorica de stânga, nu „înţelepciunea” lui Moţpan, care, de altfel, e un pic mai sus totuşi (să recunoaştem cinstit) decât a lui Ghimpu, şi nici comunismul pânii de 16 cop. şi a cârnaţului de 1 rub 50 kop. al lui Voronin, deci, nu aceştia au fost factorii victoriei lor electorale. “Stânga”, “dreapta” în politica moldovenească nu are nici o relevanţă. Ca, de altfel, “comunist” şi “democrat”, titulaturi care, la nevoie, se pot schimba uşor, în masă, cum o fac azi foştii comunişti din raioane. La timpul lor, agrarienii au răspuns (electoral!) unor aşteptări de aşezare şi stabilitate în societate. Iar, mai târziu, comuniştii au câştigat masiv pe fondul unor fenomene generalizate de jaf şi corupţie “democratică”, menţinându-se la putere şi continuând să mai fie creditaţi de încrederea unei bune părţi din populaţie, datorită unor măsuri practice foarte şi foarte elementare: salarii şi pensii (în bani) la timp şi stârpirea răchetului generalizat prin înlocuirea lui cu un sistem de stat, centralizat şi indirect, depersonalizat într-un anumit fel, de “strângere a dărilor” pentru unicul “hoţ în lege”, unicul Naş, unicul …Prim secretar al PCRM. Alegerile trecute au fost un bun prilej de măturare a comuniştilor, de care lumea s-a cam săturat. Cel puţin era sătulă de aceleaşi mutre de fontă. Nu s-a reuşit însă. Şi nu din cauza că poporul nostru ar fi prost sau că zişii democraţi ar fi fost mai proşti decât zişii comunişti. Cauza e că zişii democraţi nu sunt cu nimic mai buni decât zişii comunişti, iar în chestiuni de organizare, de management electoral, sunt de-a dreptul nişte cretini, care s-au îmbătat cu apă rece, crezând că lumea va veni aşa, de-a frunza frăsinelului, către ei doar pentru că s-au declarat democraţi. Cu o intuţie sigură a lipsei de alternativă, lumii nu-i prea pasă de nimeni, i-I în cot, cum s-ar spune, de toţi. Şi pe bună dreptate. Crede-mă, nu mi-e uşor să constat asemenea lucruri, dar nici să mă înşel cu iluzii deşarte nu pot. Ţi-am scris toate acestea numai pentru că am văzut că nu eşti unul din mercenarii plătiţi de partide ca să facă pe bloguri politica lor de doi bani. Succese la “cultivatul propriei tale grădini”, cum spunea un filosof.
Perfect descrisa V.P. si cu asa calitati cine este vinovat ca ea n-a fost in functie de Presedintele Moldovei. Cineva poate zice ca poporul este prost, eu nu sunt deacord. Cineva poate spune ca V.P. este proasta iaras nu sunt deacord. Daca cineva mi-a spune ca ea nu poseda arta politicului tot nu sunt deacord. Voi fi deacord cu acel care mi-a spune ea nu poseda arta politicei mari. Sper ca timpul este tare limitat pentru a nega sfaturile amicale pe care le dau cititorii blogului V.P.
Sunt lucruri care numai in timp poti sa intelegi de ce ai gresit ori sa nu intelegi niciodata din cauza lipsei corecte a dialogului cu realitatea.
Doamna PAVLICENCO, tot respectul. – Un articol foarte bun, o tema ARZATOARE.
Presa (adica unii jurnalisti) a fost implicata in instalarea comunistilor la putere in 2001 si mentinerea lor timp de 8 ani.
Si acum, inca aceasta categorie de jurnalisti sunt, parca, DEZORIENTATI, pentru ca au fost deprinsi sa slujeasca tirania, sa depinda de osul ce le era uneori aruncat.
De ce presa, in mare parte este dezorientata?
Cred ca este vorba de O DEPRINDERE cu raul, adica s-au DEPRINS sa depinda de STAPINii comunisti,
S-AU DEPRINS sa le cinte din fluier, sa le joace hostropatul, sa le aborde temele ce le convine si cum le convine… si acum, fiind sloboziti din legatoare, pur si simplu hoinaresc doar pe teme usoare!
De ce slujeau comunistii? Nu cred ca numai pentru BANI o faceau. Ci pur si simplu AU FOST PSIHOLOGIC DEPRINSI sa faca asta, la fel ca si ciinii care sunt batuti, tot la stapinul lor tiran se intorc si il slujesc. Iata unde este paradoxul.
Mai este un fenomen pe care l-am observat, cind eram inca copil la casa parinteasca. Odata tata a adus de pe deal roada acasa si rugase pentru asta pe un vecin care avea caruta sa il ajute.
Cind caruta a intrat in ograda, ciinele nostru a inceput sa hamaie foarte tare. Iar acel carutas l-a lovit cu biciul ca sa taca.
Ciinele, care era legat, a memorizat asta, si de fiecare data cind trecea pe drum vreo caruta, hamaia foarte avan.
Deci i se facuse niste reflexe.
Offfff, Doamne, nu vreau sa fac comparatie cu unii JURNALISTI, nici cu unii JUDECATORI corupti, caci multi judecatori NU MAI JUDECA drept nu atit ca se tem de VORonin, ci pentru ca ASA AU FOST DEPRINSI sa judece nedrept pe cei INOCENTI, pe victimele faradelegilor….
Avem o mare problema de IDENTITATE a celor care formeaza puterile in stat: JURNALSTII SI JUDECATORII!
DE CE NU SE SCHIMBA nimic? – pentru ca NU AU FOST demascate NUMELE colaborationistilor, care sunt complice la faradelegile comunistilor, sunt complici la politica de deznationalizare, de incalcare a drepturilor omului, la genocidul impotriva acestui popor;
genocid realizat prin saracirea intentionata a populatiei, prin conditionarea miilor de persoane sa emigreze, astfel fiind distrus in mare parte genofondul populatiei autohtone…
Cine a criticat sau a dat in vileag NUMELE JURNALISTILOR COLABORATIONISTI?
De ce Uniunea Jurnalistilor nu ia o pozitie in acest sens, doar majoritatea acestor slugoi SUNT MEMBRI AI UNIUNII JURNALISTILOR SI RAMIN IN CONTINUARE SA FIE!!!!!!!!!!
Ma refer la lichelele de la Moldova Suverana, condusa de Ion Berlinschi cit si de la alte publicatii, inclusiv de la revista Moldova, care a fost condusa de Boris Marian…
Cit va tacea Uniunea Jurnalistilor?
La fel Va intreb dragi JURISTI ONESTI, pentru ca nu cred ca toti sunt cu MINTEA STRICATA ca sa nu mai judece drept, de ce nu va luptati din interiorul institutiilor Dvs. ca sa dati afara pe JUDECATORII care va fac de rusine…
DE CINE va temeti, oameni buni??? Si cit o sa va temeti? Da ridicati-va odata in PICIOARE si LUATI O POZITIE FERMA, CLARA impotriva coruptiei si lasitatii unor colegi de ai dvs.
Nu va faceti COMPLICI PRIN tacerea voastra.
Nu asteptati ca doar Ghimpu si Filat sa CURETE gunoiul din societatea noastra!
Fiti responsabili de tara si de tot ce se intimpla. Luati o atitudine de OAMENI ONESTI, luptati cu elementele criminale, care au vindut Patria si poporul, si-au vindut pina si sufletul satanei comunsite.
FITI RESPONSABILI fiecare acolo unde sunteti!
S T A T U T U L UNIUNII JURNALIŞTILOR DIN MOLDOVA
3.4. Retragerea calităţii de membru al Uniunii poate avea loc în următoarele condiţii:
• din proprie iniţiativă;
• încălcarea prevederilor prezentului Statut;
• nerespectarea principiilor Codului deontologic;
• neachitarea cotizaţiilor pe perioada ce depăşeşte 12 luni consecutive;
• alte acţiuni ce ar aduce Uniunii prejuducii morale şi materiale.
3.5. Hotărîrea de excludere este adoptată de către Biroul Permanent în baza demersurilor respective ale organizaţiilor de bază sau ale Comisiei de etică a Uniunii pentru care au votat 2/3 din componenţa nominală a acestor structuri. Hotărîrea de excludere poate fi contestată la Congres, Conferinţă sau la Consiliul Uniunii.
3.6. Excluderea membrilor Uniunii care fac parte din organele de conducere se adoptă după aceleaşi principii la şedinţa Consiliului UJM.
…………
Deci, cu ce se ocupa Comisia de ETICA, daca nu da afara pe jurnalistii compromisi? Care incalca Codul Deontologic?
Cred ca este necesara o LEGE, prin care sa poata fi trasi la raspundere persoanele, din orice domeniu, care au fost implicate in politica comunista de deznationalizare a poporului roman din Basarabia, care au fost si care mai sunt complice la faradelegile comunistilor, sunt complici la incalcarea drepturilor omului, la genocidul impotriva acestui popor; genocid realizat prin saracirea intentionata a populatiei, prin conditionarea miilor de persoane sa emigreze, astfel fiind distrus in mare parte genofondul populatiei autohtone…
Faceti un asa proiect de LEGE!
Acest subiect este tot mai des abordat pe blogguri. Nu si in presa. Unde sunt idis viitorul, ipp, apel, cij, ape si restul?:):) Nu inteleg unde a disparut isterica din 2009 ref la aceasta problema. Sau odata in functii, problemele au disparut?:) Si poate acesti oameni nu de problemele tarii erau deranjati, da de…functii? In asa caz, toti au primit ce au dorit. Cei care i-au ales, si-au realizat visul, sunt impliniti si nu le mai trebuie nimic. Cei care au fost alesi si numiti, de asemenea. Cui ii mai trebuie presa?:):)
Europa,
„El trebue pregatit pentru a fi de facto reformator, european, national , modernizat politic, economic si cultural.”-de acord,numai ca:
1- prea multa vorbaraie din partea politicienilor strica tot,
2-se mai simt represii din partea functionarilor care sed in fotolii de 20 ani pe care guvernarea ii accepta si-i accepta si colectivele ca sunt de ai lor,
3-astea noi veniti nu se deosebesc cu nimic de ceilalti plecati,
Spune-mi,cine pe cine tre sa pregateasca si sa invete?
Navigator,
„Acest subiect este tot mai des abordat pe blogguri. Nu si in presa.”-personal cunosc jurnalisti care au refuzat sa se implice in scoaterea la lumina a unor incalacari grave a unor functionari.De unde vreti presa libera?Functionarii s-au mutat de pe vatra pe cuptor si tot le este bine.
Apropo, pesimismul unora este tot rezultatul unei amorteli, o DEPRINDERE cu raul cum scrie Valenta.
Oamenii nu sunt deprinsi sa GINDEASCA POZITIV, CONSTRUCTIV, SA INTERVIAN, SA REZOLVE.
tot asteapta ALTII sa faca, altii sa spuna, altii…
deci iata in asteptarea asta… vin comunistii…
Treziti-va din amorteala, tara este a NOASTRA, noi decidem, noi rezolvam, noi trebuie sa INTERVENIM OPERATIV acolo unde TREBUIE.
Treziti-va!
VALENTA
AS VREA SA AM SI EU UN BICI IN MINA ASA CUM AVEA ACEL CARUTAS CA SA LE DREG REFLEXELE UNOR JURNALISTI…
SI MUNTEA UNOR JUDECATORI CARORA LE-A AMORTIT CONSTIINTA.
CRED CA O LEGE, DESPRE CARE SCRII, AR PUTEA FI ACEL BICI CARE SA TREZEASCA CONSTIINTA ADORMITA.
DECI, CONCLUZIA – AVEM NEVOIE DE UN BICI, ADICA DE O LEGE!
Наша беда в том, что мы не понимаем, что выбираем не функционера, который за наши деньги обязуется качественно выполнять ту или иную работу, а «хозяина», т.е. все происходит наоборот. Хозяин-народ на конкурсной основе должен выбирать себе слуг (вспомните, депутат – слуга народа). Но ведь всем известно, что по природе своей слуги склонны к воровству. Чтобы этого не произошло за ними нужно установить контроль. В государстве функция общественного контроля принадлежит СМИ. Но смеют ли СМИ контролировать «хозяина»? Нет, конечно.
И «слуги» борзеют, они начисто забывают, зачем их избрали. Уже они диктуют народу свои условия.
Конечно, этому есть объяснение: в каждом из нас сидит раб. Мы сами готовы раболепствовать перед любым, даже самым крошечным чиновником. Кто были Филат, Урекян , Киртоакэ и проч., пока они волею случая не попали в Парламент? Нормальные простые люди, с которыми можно было соглашаться, или не соглашаться. Теперь же мы сами по своей рабской натуре подняли их на недосягаемую для критики высоту. Читаю на этом блоге возмущения посетителей: как смеет Павличенко критиковать божественного Киртоакэ, или , тем боле, Филата?!!! О ужас! Ату ее!!!
Какая свободная пресса?! О чем вы? Ах, пресса оскорбилась, что Муруяну назвал их сторожевыми псами. Он сделал им комплимент. Такими они и должны быть. Но, увы! Прав Константин Танасе – никакие они не сторожевые псы, а обыкновенные шавки, и лают только на тех, на кого укажет «хозяин».
P.S Вспомните, зачем Моисей, выводя свой народ из Египетского плена, 40 лет водил его по пустыне? Может быть, эта притча поможет нам понять то, что с нами происходит.
Ha ha ha… dle Mugur, rad eu rad, dar situatia descrisa de dvs pentru o singura intamplare, determina CEL MAI CLAR situatia cetatenilor din Rep.MOldova
(mugur spune:
28 February 2010, la 03:03 )
Din aceasta cauza APRECIEZ ENORM ca intr-un ocean de prostie, sunt capitani de nava care pot STA DREPT SI SA SPUNA CLAR SI DESCHIS CEEA CE SUNT SI CEEA CE DORESC DE LA VIATA.
Si aici iar intervine puternic, excelentul articol de fata „Presa si bau-baul comunist” !!!
PCRM nu mai este la putere, inca mai exista influente, si chiar cand AIE castiga puterea mi-am scris si eu parerea, un comentariu ca CEL MAI IMPORTANT LUCRU PE CARE TREBUIE SA IL FACA PUTEREA ESTE SA REDEA INDEPENDENTA PRESEI ! SI PRESTIGIUL !
Dar dealtfel cu alt iar, excelent articol dna Pavlicenco arata si incrimina pe buna dreptate noua putere care nu stia cum sa se dea mai bine pe langa presa si sa si-o aserveasca asa cum au facut si comunistii !
NU VREAU sa laud pe dna Pavlicenco, mi-as dori o zi in care majoritatea cetatenilor din Rep. Moldova sa priveasca la fel de clar lucrurile, si astfel sa nu ajung sa laud o singura persoana, sau atat de putine.
De fapt am ajuns ca orice lauda dnei Pavlicenco sa fie o palma data peste obrazul celor care nu traiesc in frica si ignoranta.
Intrebarea e de ce presa nu isi face datoria ? pana si in Ucraina comunismul este infierat de o parte considerabila a presei, pana si in Rusia nu mai exista un partid comunist major ! Va dati seama ? pana si cei care l-au creat au renuntat la el, numai in POLUL PROSTIEI DE PE PAMANT mai exista in Transnistria „soviet suprem”… pentru ce ? sa prosteasca lumea, pentru ca in spate era doar comert cu arme, trafic de fiinte umane, crima organizata, droguri… sub marele semn al fricii – DUSMANUL NECUNOSCUT – prima arma a comunismului.
Si daca presa nu isi face datoria, atunci ajung unii politicieni care sunt mai deschisi sa le dea lectii, si chiar si unii ca noi care comentam online.
Atunci sa incepem… sa incercam sa o facem … sa dam de lucru presei…
prefata
1. se poate citi condamnarea comunismului de catre UE prin PACE (Council of Europe Parliamentary Assembly)
http://assembly.coe.int/Mainf.asp?link=/Documents/AdoptedText/ta06/Eres1481.htm
2. The Black Book of Communism
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Black_Book_of_Communism
Pt luca
Pai aici e problema:
Politicienii care nu doresc sa ne rupem de spatiul rusesc spun ca sintem inca saraci si vom saraci si mai mult daca vom iesi din CSI. Cei ca noi – Cosarciuc si Pavlicenco, care am reusits a inaintam o initiativa legislativa si sa discutam in Parlament – spun ca sintem saraci pentru ca nu iesim din CSI si nu iesim din subdezvoltare si cersire de pomeni. Poti trece o perioada prin greutati, dar sa te pornesti sigiur pe alt drum.
Iata Georgia, chiar nesalutata de toti initiativa sa de parasire a CSI, mi se pare nici de SUA la inceput, a iesit si s-a rupt de o nevoie. Iar Ghimpu pleaca la Moscova sa le spuna cum au ratificat la Chisinau medalia cu Marele Razboi pentru Apararea Patriei… Si a gasit si motivul de „acoperire” – sa le-a dea si basarabenilor care au luptat de partea Romaniei. Dar oare au ei nevoie de bleaska asta ceseista?
Si l-as intelege, vrea sa „shie ghini”. Dar – in primul rind de ce sa spui una atita vreme si, imediat, sa faci alta? De unde atita reorientare, ca sa nu spun mai urit. In al doilea rind: mai gaseste o smecherie ceva sa iesi cu demnitate. Nu, acest caracter sfidator de schimbare brusca supara. Mai ales cind i-a facut mereu pe atitia nomenclaturisti, securisti, comunisti, ca sa se ajunga sa vedem ca a vorbit asa numai ca sa intre in Parlament, nu si sa determine schimbarea viziunilor…
Acum intr-adevar, apare o situatie interesanta, ca sa nu spunem delicata. Daca el isi da demisia, nu s efac anticipate. Credeti ca pozitia aia cu Filat presedinte interimar al Moldovei e din pod sau e coordonata cu Filat?
COTIDIANUL.RO Anticipatele, rezultatul jocului de-a constituţia la Chişinău
Preşedintele interimar de la Chişinău refuză soluţia evitării anticipatelor prin demisia sa, premierul Vlad Filat merge pe mâna reformei constituţionale propuse de Comisia de la Veneţia, într-un joc politic ai cărui învingători şi învinşi sunt democraţii prezidenţiabilului Marian Lupu, respectiv comuniştii lui Vladimir Voronin.
Moldovenii mai au de aşteptat zece zile pentru a afla dacă şi când vor fi organizate alegerile anticipate care pot schimba mult actuala configuraţie a puterii. Termenul de zece zile a fost precizat de şeful delegaţiei Comisiei de la Veneția, care s-a aflat vineri la Chişinău.
După ce parlamentul a eşuat de patru ori în 2009 să aleagă un preşedinte, politicienii se văd puşi în faţa organizării anticipatelor, începând din iunie 2010, sau a modificării constituţiei, pentru evitarea unor alegeri în plină criză economică.
Chişinăul a apelat la ajutorul Comisiei de la Veneţia pentru a ieşi din criza politica şi constituţională.
La precedenta vizită, delegația Comisiei a susţinut că, indiferent de modificarea constituţiei, anticipatele trebuie să aibă loc.
În urma întâlnirii de vineri cu delegaţia Comisiei, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a declarat că membrii acesteia a propus modificarea în parlament a prevederilor constituţionale privind alegerea preşedintelui. “Aceasta este părerea Comisiei. Eu, spre exemplu, am altă părere, care consider că este la fel de legală”, a spus Ghimpu, care nu a ascuns că îşi doreşte evitarea unor alegeri şi o modificare amplă a constituţiei, prin referendum.
“Alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile. Părerea mea e că nu vor avea loc modificări în constituţie şi vor fi anunţate anticipate”, susţine analistul Igor Boţan, citat de Unimedia.
El adaugă că partidele care vor accede în parlament după alegeri vor fi altele decât cele de acum. “Trebuie să ţinem cont de modul în care va fi modificată legislaţia electorală, dacă se vor permite blocurile electorale”, mai spune Boţan. Analistul crede că alegerile ar putea avea loc după localele din primăvara viitoare, în funcţii de rezultatele cărora se vor concepe strategiile de campanie.
Alegerile anticipate par a fi prevestite atât de formarea unui nou grup parlamentar al deputaţilor care au părăsit grupul comunist, cât şi de demararea în forţă a desecretizării documentelor fostei guvernări, care decredibilizează şi mai mult un Partid al Comuniştilor aflat deja în cădere liberă. Pe lângă aceste evoluţii, premierul Filat a anunţat, miercuri, că împotriva partidului pe care îl conduce a început o campanie de denigrare orchestrată de o forţă politică al cărei nume nu a fost însă divulgat.
Ca soluţie pentru ieşirea din impas, foştii deputaţi Anatol Plugaru şi Mihai Petrache au propus, miercuri, demisia lui Mihai Ghimpu din funcţia de preşedinte al Parlamentului şi, implicit, din cea de preşedinte interimar. Constituţia prevede în acest caz organizarea de alegeri prezidenţiale în termen de două luni şi interimatul premierului Vlad Filat în fruntea statului. “Totul este foarte simplu, fără anticipate, fără năzdrăvănii care buimăcesc lumea. Constituţia trebuie respectată, dar nu modificată”, a spus Anatol Plugaru, fost ministru al Securităţii în perioada 1991-1992.
Liberalul Mihai Ghimpu a catalogat această soluţie ca o “abordare greşită din punct de vedere juridic şi politic”. Celalalt pion al acestui plan, Vlad Filat, liderul unui partid cotat mai bine în sondaje, a comentat că “şi aceasta este o iniţiativă”, dar Moldova trebuie să ţină cont şi de recomandările Comisiei de la Veneţia. “În caz contrar atitudinea UE faţă de Moldova se va schimba radical”, a spus Filat.
Prezidenţiabilul Marian Lupu, fost număr doi al comuniştilor, nu s-a pronunţat asupra oportunităţii evitării unor anticipate. “La întrebarea dacă se va alege preşedintele sau nu, haideţi să fim realişti, oricum, în orice circumstanţe, un şef de stat se va alege”, a mai spus Lupu. El beneficiază însă de încrederea tot mai multor moldoveni, iar Partidul Democrat pe care-l conduce i-a depăşit în sondaje pe liberali.
Comuniştii au propus ca, în schimbul susţinerii proiectului de reformă constituţională, funcţia de preşedinte al parlamentului să-i revină lui Vladimir Voronin. Cât despre Alianţa Moldova Noastră, aflată acum în coaliţia guvernamentală, ultimul Barometru de opinie publică nu-i dă nici o şansă de intrare în parlament, în cazul unor anticipate. Cotidianul.ro
Cuba:
dupa revolutia socialista in Cuba au fost torturati in inchisorile comuniste 20.000 de persoane, iar in aceiasi perioada ~15.000 persoane au fost executate (fara proces, fara nimic, doar pentru ca se opuneau „victoriei socialiste”)
dealtfel pana in prezent au emigrat 10% din populatia Cubei tocmai datorita comunismului.
Dupa China, Cuba are cea mai mare inchisoare de jurnalisti din lume.
Cuba este printre tarile cu cel mai mic nivel al internet – PC/cap locuitor din lume, si acesta care exista este cenzurat puternic.
Desi au una din cele mai mari raporturi medici / cap locuitor acestia pur si simplu nu au cu ce opera, avand mari probleme in materiale medicale de orice natura.
Au intradevar 9600 $/cap locuitor nu prea se simte la populatie, care incearca sa emigreze sub orice forma.
Vietnam:
tara unde SUA a pierdut razboiul (de fapt sa retras) in fata comunismului, de asta data comunism sprijinit foarte mult (cu foarte multi bani si resurse) de China, aceasta Cuba a Asiei, Vietnam a purtat multiple razboiae civile, din care razboiul dintre Nord si Sud cel mai cunoscut a facut morti 10% din populatia tarii.
Victorios comunismul astazi le aduce Vietnam unificati un PIB de 2800$ cap locuitor – cu alte cuvinte o tara extrem de saraca.
Au inceput totusi sa deschida economia putin in stilul Chinei, si au o falsa independenta, sunt de fapt un satelit al Chinei.
La fel media din Vietnam este in mare controlata de partidul unic comunist.
PS: am uitat sa va spun ca in Cuba astazi (la fel ca si in Romania comunista) nu pot sa iti schimbi locul de munca, orasul unde muncesti decat daca partidul iti da aprobarea. Cu alte cuvinte daca PCRM iti spune sa muncesti in satu cutare de langa Tiraspol desi ai facut facultatea la Chisinau acolo esti obligat de societatea comunista sa te duci. (in comunism conteaza toti la comun –ca puscariasii– nu conteaza individualitatea care trebuie sa se „sacrifice” pentru binele comun de „buna voie”)
Cambodgia:
din fericire dupa 1989 a fost ajutata de foarte multe tari „occidentale” SUA, Australia, Japonia, si din 1993 au reusit sa readuca monarhia si pluripartitismul
In timpul comunistilor au fost macelariti 1 milion din cei 8 milioane de locuitori.
Cred ca grotele pline de cranii din Cambodgia spun totul, si filmele facute pe aceasta tema sunt foarte crude.
Ramane inca o tara extrem de saraca cu un PIB de 2000$ cap locuitor, dar prin noul sistem multi partidic democrat si a ajutoarelor are cresteri economice si de 10%
Laos:
un vecin similar cu Cambodgia, inca stat socialist de orginte comunista, ajutat de „fratele” Vietnam, a ajuns in situatia ca 80% din populatie traieste din agricultura se subsistenta (muncesc doar cat sa reuseasca sa traiasca, sa respire)
Toate ziarele sunt editate de guvernul socialist. Orice parere diferita binenteles este cenzurata. (presa se aude?)
Cu un PIB de 2100$ cap locuitor orice locuitor nu are un viitor asa „fericit” in „socialismul” tarii.
Bruma:
la astia nici macar la comunism nu au reusit sa ajunga, sunt condusi de junte militare de foarte mult timp, nici informatii nu prea se stiu prea multe, oricum PIB de 1100$ cap locuitor (enorm de mic) desi culmea au o istorie si monumente FASCINANTE.
spre comparatie fata de aceste tari cu istoric comunist, sa aduce aminte de Thailanda cu PIB/cap locuitor de 8200$ dar si la o populatie de 60 milioane!
Avand la un moment dat cel mai inalt zgarie nori din lume, o societate moderna si libera. Sau poate Malaezia cu al sau PIB de 14000$ cap locuitor dar la 28 milioane de locuitori. Deci diferenta este enorma intre tarile care au refuzat comunismul si cele care au acceptat comunismul si avand aceiasi zona de cultura.
Korea de Nord:
ce sa mai spunem, cea mai radicala forma de comunism si mai ales doua tari surori, una sub tutela Chinei alta sub tutela SUA si diferentele sunt enorme.
Korea de Nord are un pib de 1800$ cap locuitori (adica extrem de saraci) si mananca coaja de copac, si de fapt nici copaci nu mai au sa se incalzeasca i-au cam taiat pe toti, moare lumea EFECTIV DE FOAME
iar Korea de Sud cel mai bun exportator de nave, tara cu internet de viteza cea mai mare din lume, cel mai mare utilizator de telefonie 3G cu transmisii video (inclusiv TV), un mare exportator de electronice si masini pentru marimea sa, Korea de Sud are un PIB de 27000$ cap locuitor, dar ATENTIE la o populatie de 50 de milioane de locuitori.
Asta in timp ce in Korea de Nord toata presa si media este strict controlata de partidul unic comunist.
Ethiopia:
fosta tara comunista din 1994 democrata (multi partitism) ce putem sa spunem decat PIB cap locuitor 900$!!!
Sub comunism din 1977 Etiopia a avut parte de sute de mii de oameni omorati de „teroarea rosie” sub Mengistu care a fost apoi dupa caderea comunismului judecat pentru GENOCID, au mai fost si deportari silnice, si foame a omorat 1 milion din cei 8 milioane de etiopieni sub regimul comunist. Regim „ajutat frateste” de 15000 militari cubanezi si alte „ajutoare de bine” sovietice.
Somalia:
in antichitate a fost un impotant centru al comertului din epoca respectiva.
In timpul comunismului au fost… . de „toate”… dealtfel sistemul comunist a sucombat in 1991, astazi este un stat fals, piratii isi duc linistit actiunile, nu exista statul de drept. Asta islamismului extremist, si apoi comunismului sovietic.
PIB cap locuitor 800$
Mozambic:
tara in care comunismul a facut deasemnea ravagii, se confunda cu etapa lungului razboi civil care a facut 1 milion de morti si 1.7 milioane de refugiati.
Din fericire dupa 1990 Mozambic a renuntat la comunism, si este democratie multi partidica, avand din 1996 pana in 2006 cresteri economice de 8% desi nu se regaseste in PIB de 900$ cap locuitor.
Togo:
la fel stat comunist care a trecut la democratie, dar totusi PIB cap locuitor 800$
Republica Congo:
comunista si chiar daca are enorm de mari resurse de petrol ajung la doar 4000$ cap locuitor (daca am fi sa comparam ca populatie si resurse ar trebui sa aiba un PIB/cap locuitor ca Kuweit)
Chiar si in 2008 marea majoritate a mediei sunt controlate de dictatorul Denis Sassou.
DA, trebuie sa spun ca , un unele privinte aveti dreptate, numai ca cei , care „va citesc” gandurile si stiu ce sta in dedesubturile adevarului declarat, pe care il mentionati mai sus , vor avea mari suspiciuni in ceea ce preconizati sa bagati in subconstientul creerului nostru. Lamuresc: Am observat ca mereu citati din Cotidianul.ro al lui Nistorescu, laudati sau faceti trimitere la Realitatea.TV, si , mai nou,Publika.TV. , ca exemple de presa libera si independenta si care detine adevarul absolut.Pentru cititorul avizat totul este clar , pentruca cunoastem ale cui sunt aceste publicatii, cat sunt de „independente” si ‘libere”,ale cui interese apara si ce punct de vedere propaga.Daca tot ati scris atat de mare articol despre presa libera sau ca ar trebui sa fie libera si independenta , atunci SA FIE CITATE FRAGMENTE , PUBLICATII SAU TELEVIZIUNI ROMANESTI CU ADEVARAT LIBERE SI INDEPENDENTE , nu televiziunile mafiotului roman Vantu/al lui este si Publika.TV, adusa recent in R.M/ sau ale securistului Felix&Voiculescu , cel cu banii lui Ceausescu in punga/cont.VANTU ARE INTERDICTIA DE A PARASI ROMANIA , si deaceea a inceput sa-si duca mai intai capitalul , inainte de a pleca , cred , definitiv, la Moscova. Articolul din cotidianul.ro este tendentios .Nistorescu trebuia sa spuna adevarul,ca COMUNISTII …CER DEMISIA LUI GHIMPU SI INSCAUNAREA LUI VORONIN IN FRUNTEA PRALAMENTULUI in schimbul acceptarii /votarii modificarilor in Constitutie .De ce nu spuneti cat de bine ia-r fi Moldovei acuma cu Voronin in fruntea forului legislativ de la Chisinau.??Deaceea va sugerez sa postati articole nu numai a celor care sunt dusmani de facto ai romanilor ci si a celor adevarati barbati ai neamului, ce se lupta in prezent pentru interesul national pe ambele maluri de Prut.Traim in era internetului si putem sa accesam orice , asa ca cel ce doreste sa fie informat corect va citi diferite pareri, articole din diferite surse si-si va face o opinie personala .Pana ce rar o sa gasit presa absolut libera si jurnalisti 100% curati , caci si jurnalistii mai nou au afaceri , vand informatii pe bani, santajeaza etc , etc. Asa ca ne dezmeticim singuri si stim ca presa inca nu este 100% cu avedarat libera si independenta aproape nicaieri in lume.
Pt nine gonte
Spre rusinea mea nici nu stiu al cui este Cotidianul. Nici nu deschid, nu navighez pe ziare romanesti, din simplul motiv ca nu am timp pentru asta. Articolul l-am preluat de pe unimedia.md
In privinta lui Ghimpu – am sa ma tavalesc de ris daca AIE il readuce pe Voronin in functia suprema in stat. Eu am spus despre altceva: trebuie sau nu trebuie discutate in presa aceste teme, ridicate de cineva, nu conteaza de cine. M-am mai intrebat pe mine, va intreb si pe voi – cei care au spus sa plece Ghimpu si sa ramina Filat prim-ministru si Presedinte al RM, au facut-o fara a fi coordonat cu Filat sau cu o coordonare prealabila cu Filat? Aici sint foarte multe de spus. Ca si – tensiunea si concurenta dintre Filat si Lupu – ce loc are in aceasta „propunere”? Daca Ghimpu ramine, alegeri anticipate vor fi, cite procente vor lua componentele actuale ale AIE? Mai multe, mai putine? E nevoie deci de alegeri anticipate sau nu e nevoie? Trebuie evitate sau nu? Tanase Constantin a spus – eu am privit pe jurnaltv.md, dar acum nu regasesc stirea video – ma tem ca, avindu-se in vedere ce se intimpla acum in teritoriu, democratii si liberalii nu vor mai avea majoritatea in viitorul Parlament. De unde intrebarea – de ce se intimpla ce se intimpla in raioane si de ce nu se intimpla ce trebuie si care e garantia ca aceste patru componente ale AIE nu se fenteaza reciproc sau unele dintre ele? Vedeti cite aspecte trebuie dezbatute atent si curaj, nu tra-la-la si tra-la-la, cu „dedesubturi de spalare a creierilor”. Astea nu sint dedesubturi, indiferent de ce posteaza Pavlicenco. Sint probleme de care presa noastra scrfisa si digitala nu trebuie sa fuga.
Eu nu vad adevarati barbati ai neamului si a sugerat-o fin, consider, si Nicolae Negru, pentru cine are ochi fara ochelari de cal… Deocamdata eu vad treucari care vind valorile si aspiratiile nationale de dragul functiei.
UNIMEDIA.MD TOT ESTE ACUM IN ‘PARTENERIAT” SA NU SPUN „SUB PATRONUL” VANTU .NU CRED CA NU STITI.
Mongolia:
din fericire dupa comunism in 1990 au schimbat sistemul la cel democratic desi la primele alegeri tot comunistii au castigat cu 85% din 2004 cei democrati avand succes la putere, PIB cap locuitor, dar inca au nivelul coruptiei mare.
Germania de Est:
nu am sa continui cu toate tarile europene lovite de „comunism” desi ca idee principala yugoslavii care au fost cei mai „liberi” traiau mai bine clar fata de tot restul blocului estic european comunist.
Dealtfel si tarile care au avut chiar o opozitie comunista puternica (revolutia inabusita din Cehoslovacia, Ungaria si marea opozitie din Polonia care a dus la caderea comunismului (ca varf de lance) si apoi distrugerea zidului Berlinului) au avut si cel mai mare succes in democratie, ajungand la niste valori de bunastare si libertate foarte mari (comparabile cu UE15, chiar intrecand unele membre mai vechi).
Despre RDG ce se poate spune ? ca cea mai buna si mai apreciata tara comunista, data peste tot exemplu, era de fapt o tara amarata in comparatie cu puternica RFG care inca domina si astazi noua Germanie.
Germanie care are un export fabulos tinand cont de resursele naturale ale tarii, sau de marimea tarii.
Sa mai precizam diferenta de PIB sau macar de PIB / cap locuitor ?
Dramatica la fel ca si in celelalte doua tari surori Korea de Nord si Korea de Sud.
Sa mai spunem ce fel era presa in timpul RDG ? sau cati au fost torturati de militie ? sau cenzura de pe acele timpuri ?
WHAT IS THE POINT ?
Ce vream sa punctez de fapt este ca ISTORIA SE POATE REPETA, si chiar se repeta aici in curtea voastra in „mareata” Transnistrie cu a ei „Soviet Suprem”.
Intrebarea este CE FACE PRESA DIN REPUBLICA MOLDOVA PENTRU A LUPTA ? IMPOTRIVA UNUI REGIM COMUNIST, UNUI PARTID COMUNIST, UNUI SISTEM COMUNIST CARE PESTE TOT IN LUME, DEALUNGUL ISTORIEI SI IN ATATEA TARI, SI ASUPRA ATATOR MILIOANE DE OAMENI NU A FACUT DE CAT RAU ! ATAT DE RAU !?
In loc sa aiba o efeverscenta in libertate (graduala binenteles) mai mare, si sa se manifeste sa ingroape odata pentru totdeauna acest partid comunist si acest SISTEM CRIMINAL, presa ce face ?
Si cum cu o floare (Unimedia care deja a prezentat articole CU DOVEZI CLARE despre nocivitatea acestui partid) nu se face primavara !
Cat despre media (televiziunile) ce putem spune …. sunt „echidistante”.
Brusc vor sa fie corecte, dupa „violarea” oricaror deontologii profesionale pe timpul de conducere a PCRM.
Si populatia…. cine sa le spuna cat de mult bine le-a facut comunismul ?
Ca liderii PCRM se ingroapa de bani sub o coruptie penala, in timp ce populatia RM era si este CEA MAI SARACA DIN TOATA EUROPA.
Unde este critica impotriva principalului vinovat de aceasta stare ? si ce este mai grav A MINCIUNII PREZENTATA CA ADEVAR ?
Unde este presa care sa infiereze odata pentru totdeauna acesta plaga ?
Nicaieri… 43% voturi catre PCRM inca o dovedesc.
Si fara o presa libera o tara nu este libera. Si fara presa libera, nu se va putea trece la al doilea pas: o economie libera, si apoi o justitie libera.
Si pana nu aveti toate aceste trei lucruri nu se poate acumula nici-o bunastare, ci doar saracie.
Totusi de ce desteptii nu pot cistiga alegerile? Pentru mine este foarte simplu, ei nu poseda tainele legilor si regulilor pe baza care functioneaza in politica moderna. Toti stiu de ce omenirea a inventat politica prin partide. De ce este dreapta si de ce este stinga? Pentru mine este o impartire simbolica in doua parti, pentru ca problemele care le framinta societatea sa fie realizate in realitate. Mai bine zis o miscare a ideilor si realizarea lor in viata. Una conservatoare si alta progresista (asa ele se numesc simbolic). De ce in RM cel mai mare partid ecte PCRM? Daca sa analizam programele la Stinga si la Dreapta in general ele au mult comun iar in particular mici diferente. Voronin des declara deschis unele absurditati care sunt contrare Dreptei. (NATO, CSI, Romania, Pactul F- Comunist … ). Fara ca mult sa munceasca stringe roada de 48% de locuri in Parlamentul RM. Dar alta parte (dreapta) care din lipsa de experienta este separata si toti spun impreuna un program contrar lui Voronin, PCRM. Ea (dreapta) separata au undeva 40%, apoi centrul 12%, care de facto are ceva comun (de la Dreapta si Stinga). Poporul alege pe cine sa voteze. Trebue de recunoscut ca poporul vrea 48% ce spune Stinga, 12% Centru si 40% Dreapta. V.P. ce declara poate avea 1-5% din electoratul de dreapta. Criticind dreapta (de la putere) involuntar poate trimite 1-5% din electoratul de dreapta la stinga. Pentru a cistiga alegerile trebue de declarat ce vor majoritatea alegatorilor. Nu sunt convins ca ceea ce doreste V.P. vor majoritatea alegatorilor azi (miine poate?) . Eu personal as vota pentru ea, numai cu conditia ca va contribui la unificarea reala a dreptei. Dar dreapta pentru a cistiga trebue sa declare ce vrea majoritatea alegatorilor, dar nu conceptia sa care des este cauza infringerilor la alegeri.
Pt nine gonte
Si care e ideea? Sa citim numai ceea ce ne place? Sau poate sa citim ceea ce exact nu ne place. Eu ma mir de astuparea mintii unora: pai daca fugim de unele teme, le evitam, cind evenimentele se intimpla, ne trezim surprinsi, din nou, ca parca sintem destepti, dar mereu pierdem, cum spune si europa.
Ed_________
ma cutremur citind ce scrii tu, pentru ca ESTE ADEVARAT.
Trebuie sa fie abordata nu numai tema LIBERTATII PRESEI ci si a libertatii de constiinta, adica jurnalistii sa se elibereze de frica de a scrie adevarul asa cum este, or daca nu, prin asta incalca Codul deontologic.
La fel si Judecatorii care nu judeca conform legii si drepturilor omului trebuie sa poarte raspundere, iar dupa gravitatea chiar raspundere penala!
Caci multe persoane au avut consecinte dramatice din cauza nedreptatii, persecutiilor si a discriminarilor numai din simplul motiv ca aveau o VERTICALITATE MORALA, alte conceptii decit cele stalinist-comuniste.
Pina nu vom matura bine societatea de toate gunoaiele, nu stiu cum puitem sa intram in UE.
ideia este/ si am expus-o mai sus/ sa citim despre acelas evenimet din mai multe /diferite surse, iar dta sa mai „citezi ” si alte surse romanesti, nu numai cele ” comunistoide” , ca .. bate la ochi. Si sa criticam tot ce ne pare ca nu este corect , dar in mod civilizat , cu respect fata de altii , fara atac la persoana , fara epitete, cu gandul ca critica sa ajute , nu sa denigreze. SA ..ZIDIM , NU SA DISTRUGEM.Asta este ideia mea.