Scria cineva zilele acestea ca presa noastra, care a avut de suferit atit de mult in regim comunist, acum abordeaza subiecte neimportante si ca ai senzatia ca ori se pregateste de un salt calitativ nemaivazut (drept ca “pregatirea” dureaza) ori devine tot mai derutata si nu-si gaseste o alta identitate, fiind pe brinci dupa victoria liberal-democrata. Sint tratate cu „o vioiciune” fireasca matrapazlicurile comunistilor, descoperite acum, sint abordate temele pur oficiale, dar sint “menajate” temele ce produc insatisfactie, urmare a inclaritatii si a caracterului lor delicat.
Evitarea unor teme ce merita mai multa atentie pare dubioasa. I-am auzit pe mai multi cetateni care se pling azi ca nu mai au ce urmari pe www.jurnaltv.md. Le-am spus, subliniind si in alineatul precedent, ca se pregateste ceva – lansarea Televiziunii JurnalTV, pe care o asteptam pe canalul 69, dupa resetarea tunerului Televiziunii digitale SUN TV. Am cumparat vineri trei ziare, mai citite pe la noi, si am reconstatat ca nu am gresit cind am decis, acum un an, sa nu ma mai abonez la presa scrisa. Am Starnetul acasa, Moldtelecomul la sediul PNL, la fel Moldtelecomul la casuta de vacanta si Orange Internet oriunde, inclusiv in masina. Cite ceva am vazut in “Timpul” si repet: Constantin Tanase incearca sa mentina stacheta demnitatii presei, nu stiu cit si daca ii va reusi. Am citit ceva in “Saptamina”, m-a intristat ca mi-am regasit gindurile in unele articolase, exceptind aluziile urite privind “apararea gropilor”, prin analogie cu „apararea maidanezilor”… Iar niste prieteni de-ai nostri, anticomunisti si ei, spun cu amaraciune ca, daca vor stiri mai obiective, privesc azi NIT-ul…
Ce se intimpla cu presa? Pe unele bloguri gasesti articole mai interesante decit in ziare. E clar, blogul e cu doar autocenzura. Iar ziarele, portalurile… Cineva mi-a scris ca disparuse un timp blogul lui Sergiu Mocanu – asa li se intimpla celor neinrolati.
In rest? Liderii de opinie au cam mutit. Remarc fraza lui Nicolae Negru in contextul unui articol bun despre ridicarea valului de pe crimele sovietice de catre Viktor Iuscenko, unde nu am gasit, insa, un alt aspect – regretul neacceptarii femeii politician Timosenko, platite cu venirea lui Ianukovici… Dar o fraza a lui Negru merita a fi reprodusa: “Si noi, in RM, avem niste datorii morale de platit pentru victimele genocidului de dupa 1944, dar nu am facut-o pina acum, caci nu am avut un lider spiritual, ci doar politicieni”. Nu cred ca unii lideri politici accepta ideea… Ei cred ca exista mai multi lideri spirituali, si mai tineri, cu bita/ranga in mina, ori cu afaceri de milioane, si altii, mai in virsta, fosti nomenclaturisti, rataciti prin Comisa de condamnare a crimelor comunismului…
Si aici imi pun intrebari – cum le par ziaristilor, apreciati cu inalte distinctii, mai multe teme evitate premeditat? Ca lumea vede sau ei cred ca toti sint prosti? Dar, mai intii, ar trebui sa cautam raspuns la intrebarea: vrem sau nu vrem o purificare a societatii, o aminam pentru vremuri mai bune, care nu se stie cind vin, daca vin… Care e rolul presei in aceste demers? De ce presa se teme sa abordeze unele teme si devine aplatizata? Cita vreme inca, de frica revenirii comunistilor, vom baga adinc in nisip capul?
Sint de acord cu cei ramasi nedumeriti de acceptarea medaliei CSI pentru luptatorii “Marelui Razboi pentru Apararea Patriei”(???), si nu implicatii, fara voie, de rusi, in „al doilea razboi mondial”, despre care adevaratii nostri intelectuali au scris ca „nu a fost razboiul nostru”. Medalie promovata de Mihai Ghimpu spre ratificare in Parlament, urmind sa le-o dea si basarabenilor, luati cu forta in razboi de partea rusilor, sa impuste in frati. Bunicul meu Vangheli Gheorghe (aici aveti poza, de pe http://www.pavlicenco.md/2009/01/20/in-cautarea-parintilor%E2%80%A6/) a fost omorit de KGB, pentru ca atunci, cind l-au luat cu forta rusii pe 16 aprilie 1945, la ai lui 50 de ani neimpliniti, cu trei saptamini inainte de sfirsitul razboiului, el a plecat cu Biblia subtioara si le-a spus consatenilor ca “ne-a luat Antihristul”. Cei care l-au turnat au murit in chinuri – asa se spune in satul meu Grinauti, judetul Balti. Bunica mea l-a asteptat toata viata, a murit la virsta de 86 de ani.
O alta tema, pe care o vreau tratata cu demnitate, este, “de ce membrii Comisiei pentru cercetarea crimelor comunismului nu fac declaratii de autolustratie?” Sint de acord cu Veaceslav Stavila si Ion Varta. Pai, cineva a scris despre comunism, l-a promovat, a fost, poate, si turnator, iar acum va condamna – pe cine? – si pe sine? Pe ce criterii au fost selectati membrii Comisiei? De prietenie personala, in mare parte? Ca sa faca unele “confesiuni” presedintelui comisiei, de parca el poate slobozi pacatele comuniste?.. As vrea sa vad urmarea exemplului unor membri ai Comisiei similare din Romania, care si-au dat demisia sub presiunea opiniei publice. Ai nostri macar sa se pocaiasca… Presa trebuie sa ceara claritate in ce vrea sa faca aceasta Comisie, a carei activitate trebuie sa se soldeze cu niste procese rasunatoare, cu acuzatii zdrobitoare referitor la criminalii care ne-au macerat. Vor fi in stare sa faca asta cei care sint, ei insisi, cu pufusor pe botisor si isi au pacatele lor? Ori poate au fost bagati in Comisie si sa-si regleze problema cu dosarelele personale de la Securitate?
La fel cum as vrea sa ii vad pocaindu-se public pe artistii care au cintat in campanii electorale comuniste, nu sa ii vad intrebati pe la televiziuni de „succese”. Vreau sa ii vad ostracizati, pentru ca si-au permis sa promoveze prin cintece satrapii bolsevici, impotriva carora eu, de exemplu, am luptat acerb si ma judec si acum cu Voronin la CEDO. Iata de ce nu respect pe o mare parte din zisa noastra intelectualitate, corupta si oportunista, conjucturista si treucara. La nunta fiicei mele nu am chemat “artisti” si imi este scirba de asemenea colaborationism.
Mihai Ghimpu, cel care era contra trupelor rusesti, cel care vorbea de unire, care nu accepta colaborare cu nomenclaturisti si fosti demnitari comunisti, care nu lesina dupa CSI, acum merge de 9 mai la Moscova, in loc sa procedeze cu demnitate ca lituanienii? Care l-au invitat pe Putin la Ziua Independentei lor, asta a refuzat si ei, ca reactie, au gasit motivul plauzibil sa nu mearga la Moscova! Ce poate face Puterea din om! Platim cu demnitatea nationala pentru gaze?
Astfel, ce se intimpla cu presa noastra, care se teme sa ia in dezbatere teme grele? Cit o sa mai fim speriati cu revenirea comunistilor? Eu cred ca nici un pericol sa li se intimple ceva comunistilor “nu ne paste” si doar lui Tanase inca ii e rusine si ii scoate pe cavalerii ordinelor in strada. Dar care nu prea vin… Poate ca ceea ce se intimpla e din cauza unor berlusconi ai presei moldovenesti? Ori, poate, le-a cazut brusc unora profesionalismul?
Sint cea care, la sugestia lui Constantin Tanase, am facut interpelari la Registrul de stat si mi s-au dat documentele privind privatizarea ziarelor “Moldova Suverana” si “Nezavisimaia Moldova”, urmare a carui fapt am fost denigrata de Tudor Tataru in “Moldova Suverana”, la MU 1, la EU TV. Si astazi stau cu dosarul gata sa il chem in judecata. Dupa ce i-am demonstrat lui Tanase ca nu m-am temut – nici de acea data – sa ma iau de piept cu institutiile controlate de comunisti si am obtinut actele, pe care i le-am remis, fapt ce a dus la ponegrirea si calomnierea mea, nimeni nu m-a aparat. Asta nu m-a oprit – am facut interpelari si legate de Rezonans-ul lui Staris, acum mutat la NIT, unde iarasi am fost atacata de Voronin si l-am chemat in judecata. Fiind foarte “corect”, Tanase nici nu a amintit, recent, cind a scris un articol despre ziarele de stat privatizate – ca am facut atunci interpelarile si i-am dat materialele. Trec si peste asta.
Ar mai fi multe de spus. Poate ca Publika TV va schimba cumva piata informationala. Nu stiu ce sa cred despre Radioteleviziunea publica, nu cred inca in accesul partidelor extraparlamentare la aceasta institutie, nu cred ca nu va fi si ea controlata de noii berlusconi… Mai curind ne vor invita cei de la NIT. Ca acum se schimba autorii si subiectii listelor negre. Eu inteleg foarte bine ca am fost in lista neagra a comunistilor, acum am fost „trecuta” in lista neagra a zisilor liberali si democrati. Nu e nici o problema, nu mamir, pentru ca eu nu vad mari diferente in abordari in trecut si in prezent. Numai ca unde vom ajunge cu asemenea viziuni? Trist, domnilor, foarte trist. Daca numai banul decide si nu se respecta niste valori imuabile, macar partial, cred ca nu edificam decit un alt bantustan, o alta mocirla si stioalna. Ceea ce ma intreb aici, este daca avem ceea ce ne-am dorit si daca pentru asta am luptat. Ma intreb daca noi avem univoc doua forte opuse – reformatori si antireformatori, europeni si antieuropeni, nationali si antinationali -, ca sa fie justificata trecerea continuu sub tacere a realitatilor si a dureroaselor probleme politice, sociale si economice (la ultimele aici m-am referit mai putin) doar de dragul sa nu revina Bau-baul comunist. Daca asta e solutie morala sau imorala. Daca ziaristilor nostri adevarati nu le e rusine de nivelul presei pe care il vad in Romania si pe care il vad la noi. Pentru ca daca nu au putut fi altii sub regimul comunist, si era, parca, o justificare, acum chiar ca nu exista justificare. Ce se intimpla, totusi?
Vitalia Pavlicenco
eu cred ca pana la urma o bucata de hartie conteaza mai putin decat ceea ce simti in suflet. Daca te simti roman, si actionezi romaneste, asta e ceea ce conteaza cu adevarat. Nu stiu de ce Ghimpu nu are cetatenie inca, daca voi avea ocazia, o sa-l intreb. Sau macar o sa ma interesez.
Macar aici ati recunoscut ca toti deputatii romani, indiferent de partidul din care provin, au defectele lor. Nu doar „diabolicul” de PDL..
Cu Chirtoaca, ramane de vazut. Puteti sa il acuzati de orice, numai de rea intentie nu. Eu personal am fost duminica la primarie, cand altii se distrau si se odihneau, omul asta muncea si ii picau ochii de oboseala. Nu cred ca va imaginati. Ca sa ma intrebe pe mine si pe prietenii mei daca stim persoane dornice sa vina sa creeze locuri de munca in Chisinau. Lucrurile acestea nu aveti de unde sa le stiti. Nu vad cine altul ar fi mai bun. Sa vedem contracandidatii.
D-na Pavliceco, nu contest ca tonul si limbajul sint subiective. Dar asta e ceva ce putem controla, nu e dincolo de puterile noastre. Iar ceea ce spun eu legat de acest aspect nu este o „regula a casei”, ci una ce tine de educatie si respect fata de oameni in general.
Daca ati ajuns sa respectati pe Vadim, atunci eu am ramas fara replica..omul asta ii canta ode lui Ceausescu, dar in fine. Un amanunt „nesemnificativ”. Nu mai zic de alte nazbatii pe care le-a facut de-a lungul vremii..
Pai nu stiu, poate ca la un moment dat o sa-mi pierd si eu rabdarea, ca din asta am cu carul. Vedeti, macar la asta ne asemanam.
D-na Pavlicenco dar cum va permiteti sa vorbiti de Gheorghe Ghimpu? Nu sunteti mai departe de comsomolistii care l-au facut pe Grigore Vieru, fascist.
oh… dle Jay… de ce ?
observasem acelasi limbaj putin mai suburban….
oricum scuzati critica momentana cam inoportuna… nu e frumos
dar dvs ati intrebat si trebuie sa va raspund sincer.
Pai d-le Ed, daca ai observat cu atentie, persoana cu care „dialogam” nu era in stare sa inteleaga alt tip de limbaj..iata deci cum se explica. Uneori te mai si cobori la nivelul interlocutorului..sper ca ti-am satisfacut curiozitatea.
da, e foarte posibil sa fi fost acest lucru intradevar.
🙂 da, mi-ai satisfacut curiozitatea.
Nimic special sau de care ar trebui sa tii seama… scuze de intruziune.
ma bucur atunci. Cu alta ocazie, daca va fi cazul, iti stau la dispozitie 😉 cred ca ai observat si tu – din una din ultimele tale postari pe Unimedia – ce a devenit acest site la sectiunea comentarii..
Unimedia e multumita cu actuala stare de lucruri. Noi, parerea noastra, nu mai conteaza.