Are Untila mesaj si poate fi locomotiva?

112309icebergs-pdDoua evenimente s-au produs pe arena politica. Grupul Untila s-a desprins de AMN si a aderat la MAE cu niste echipe din raioane (nu precizez cifra exacta, deoarece nu o cunosc). Grupul Turcanu a aderat la Partidul “Moldova Unita”. E bine, e rau? Sa vedem.

O iau de la coada. Mi se pare ca Stinga incepe sa se desumfle. Desigur, imi veti spune ca depinde de suma aruncata in joc. Nu zic, dar stiti ca uneori nici banii nu te mai ajuta. E nevoie la partid de oameni, bani, curaj, mesaj, timp. Pe stinga, in loc sa se concentreze toti, au semanat parca iarba rea intre ei. PD-ul, se pare, va avea mai multe formatiuni ce vor incerca sa ia voturi din segmentul de stinga, mai ales de la comunisti. Cred ca si comunistii ar trebui sa faca ceva, pentru ca nu vor mai rezista asa. Sa se aleaga, si ei, macar, cu “schimbarea”.

Pe centru-dreapta e ceva mai interesant. Stiu ca mai multi interesati se vor/ne vor/ma vor intreba “de ce Grupul Untila nu a aderat la PNL?” Incerc sa raspund. Noi am discutat intre colegi acest subiect si vom discuta situatia politica joi la BPC. Discutii sau negocieri cu Grupul Untila nu am avut. Nu am inteles de ce “Timpul” spunea marti ca Untila face un partid social-liberal. Stiu cit de mult tine MAE la doctrina populara, la denumirea sa, ma intreb daca Untila face un partid social-liberal din MAE. “Timpul” nu a spus un cuvint de MAE…, care a devenit “parlamentar” cu venirea a doi deputati. Sigur, Untila stie ca e greu sa faci un partid chiar daca azi nu se afla la Putere PCRM. Ministerul Justitiei nu i-a dat dreptate…

Mie mi se pare ca acest proiect – “Grupul Untila la MAE” nu e un proiect propriu. Adica nu e unul controlat nici de Anatol Petrencu, nici de Veaceslav Untila, nici de ambii, luati impreuna. Este un proiect de care are nevoie nu doar cel ce, eventual, il finanteaza, dar si cel care va beneficia de munca MAE si de echipele AMN. Desigur, Petrencu si Untila ar putea si ei, beneficia, personal, intr-un fel. Dar numai ei…

Beneficiator ar putea fi PL sau PLDM, cei care stau in spatele lor, de aici, de peste ambele girle… Nici un partid din AIE nu este azi interesat de consolidarea celuilalt, bag aici si AMN, si PD. Mai clar spus, s-ar putea ca un partid liberal ori anumite forte sa fie interesate sa slabeasca AMN, sa isi largeasca baza electorala, oferind aceasta munca mai putin placuta lui Untila. Ma suna azi oamenii din teritoriu si imi spun ca peledemistii umbla prin sate si spun ca dupa alegerile viitoare Vlad Filat va fi Presedintele R.Moldova…

Acum aici apar mai multe semne de intrebare, dincolo de cine varsa bani intr-un proiect inca nesigur. Daca partidul in frunte cu Untila, dupa congres, va merge in alegeri in bloc alaturi de PL sau PLDM, se confirma ce am spus. Daca Untila preia conducerea partidului si uneste partidele extraparlamentare si merge ca subiect electoral, e altceva, insa aici apar alte semne de intrebare: 1.In ce masura Veaceslav Untila e un Marian Lupu, o locomotiva, ce carisma are? 2.Fiind in AIE, va putea oare Untila sa treaca in Opozitie, sa isi construiasca un mesaj distinct, pentru a fi apreciat? Ori se face remorka-„pritep” la AIE (PLDM/PL) si, atunci, alegatorul va spune – “de ce sa cumpar doi pesti marunti, necuratiti, daca pot lua unul mare si deja curatit” (adica deja cunoscut)?

Adica – ne intrebam – ce mesaj si pozitie ar putea avea Untila in raport cu alte partide? Ce partid va fi MAE si cum se va numi, daca nu ramine cum e? Va avea un mesaj proUE? – E deja erodat, se asteapta circulatie fara vize. Nu le ofera Untila. Un mesaj proNATO? Nu vor da voie colegii din AIE. Un mesaj proiesirea din CSI? La fel, nu va fi voie. Un mesaj contra corputiei? Pai cine va impiedica acum, in Parlament si in Guvern, sa o eradicati? Un mesaj de centru? Dar ce va include el? – E al celor de stinga si se deplaseaza incolo Filat. Un mesaj unionist? – Se va supara PL si, poate, PNL (glumesc).

Da, avind doua voturi de blocaj, Untila va reusi sa impuna niste conditii in AIE, adica sa ceara ceva, sa impuna niste legi, sa promoveze pe cineva in functie, eventual pe Anatol Petrencu. In acest caz, se va vedea cine e in spatele lui Untila – PLDM sau PL. Daca, insa, va pune prea tare piciorul in prag in AIE, poate provoca oprobiul public sau poate fi debarcat. Cum spune lumea, Urechean a avertizat ca “daca si daca, apoi… s-a zis cu AIE”. Sper sa nu se supere dl Urecheanu, daca eu gresesc.

Sint si alte intrebari. Nu vreau sa revin la mentiunea ca Untila nu a avut partid cind s-a creat AMN, au fost structurile conduse de Rusu, Snegur, Matei, Muravschi si altii. Sint liberali nationali. Dar asa e in viata – faci, dar nu se stie pentru cine… Spun pentru ca o cunosc pe propria piele…, dar si pentru ca ramine sa cred ca nu vor merge la MAE toate structurile considerate a fi pe linga Untila. Pot si gresi.

Dar sa nu ne grabim. Iata o idee declarata de mine intr-o emisiune mai ampla pe www.jurnaltv.md, emisiune care asa si nu mai apare pe site (cum spunea Corneliu Vadim Tudor – “cind vine rindul meu – se termina si democratia, si timpul”): daca se doresc proiecte proprii, nu remorcate la PL si PLDM, va cistiga cel care va uni mai multe forte. Poate fi si Untila-Petrencu, poate fi si AMN, formule mai exista. E nevoie doar de vointa politica, de caractere, care sint, totusi, inca, un mare deficit la noi… Daca, insa, e vorba de inhamat la caruta PL si PLDM, apare intrebarea – de ce indirect? Se poate face direct. Numai sa nu pateasca partidele cum a patit, precum se spune, formatiunea condusa de Nicolae Andronic… Sper, nici Nicolae sa nu se supere pe mine sau pe „debarcare, ca principiu al convietuirii politice in Moldova” .

PNL pledeaza pentru proiecte curate si controlate de membrii partidului, nu de sforari…

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

115 Comments

Add a Comment
 1. cine sunt sforarii? e bun pentru un titlu de articol? in cazul Untila cine credeti ca l-a lansat spre MAE?

 2. Partea cea mai trista este ca moldoveni nu prea se pot intelege intre ei… Orgoliile sunt prea mari, iar chestia cu interesul national este mai mult de fatada. Pacat, cu atat mai mult cu cat ccainii flux+omg deja s-au aruncat pe „nestabilitatea” pe care o ofera AIE, care la prostime o sa prinda bine, pentru ca cel mai des un moldovean mediocru, vorbind de politica, incepe cu cuvintele „ei, da shi nu si vedi? …. toti deamu o vazut …”, e un obicei la noi de a vorbi in numele unui grup, si asta e fara indoiala de la comunism.
  Dvs. aveti informatii mai multe, dar eu ca alegator, nu cred ca PL si PLDM au interes sa desfaca tocmai AMN care este foarte slab acum, si chiar nu ar fi prezentat pericol pentru nici un partid, sunt sigur ca PL si PLDM ar prefera sa mai rupa din PD, pentru ca in eventualitatea alegerilor, PD cred ca o sa fie al doilea ca marime din parlament, dupa PCRM, care orice s-ar intampla o sa ia un 30%. pentru ca dupa cum ama mai zis, e rosu, are secera si ciocan, are trade-mark pentru batrini, nostalgici, dar si aripa tanara comsomol-leninista, plus acum rusii sunt cei mai buni prieteni a pcrm, si minoritatile iar o sa voteze comii (poate in gagauzia nu o sa mai ia 78%, dar 50% tot o sa ia, am vorbit cu oameni de acolo si sunt paranoici, daca le spui cuvantul „roman” le ies bubitze pe cur). Tare mi-e frica sa nu faca AIE greseala pcrm-ului si sa se supraestimeze, lupta nu s-a termin, AIE are avantaj, dar in loc sa mearga in ofensiva, parca se retrage, iar lumea vrea goluri si joc activ. In conditiile actuale, PL cred ca este si el tensionat, deoarece, chirtoaca numai este unicul oficial care vorbeste depre democratie si romania (a aparut filat) si din cauza lui M.Ghimpu si a propagandei nit-comuniste, PL o sa ramana numai cu electoratul pur, oamenii de varsta a doua de la oras (cum sunt parintii mei de exemplu) nu cred ca o sa mai voteze PL ci PLDM.

  In condtiile astea, se va „lupta” PLDM cu PD, iar PCRM se va lupta mai mult cu el insusi. Ideea cu Filat presedinte este delicata din urmatorul motiv, chiar daca MD este tara parlamentara, poporul tot pe presedinte il percepe ca the master (si datorita lui voronin care a fost presedinte de facto pentru ca a fost presedinte pcrm, nu pentru ca a fost presedinte RM), asa ca pe termen lung, cine o sa fie presedintele moldovei de jure, o sa devina si de facto.

  Turcanu nu cred ca va accede in parlament, totusi pragul este destul de mare, si el nu are resursele informationale pe care le au pcrm, AIE sau macar ppcd. Untila cu MAE la fel, chiar daca vine ciornai cu banu’, e greu sa te impui mediac, pratic e publicitate, e stiut ca daca vezio marca/om la TV des, prinzi la incredere pe cand daca vine unu pe care nu l-ai mai vazut, devii sceptic.

  eu am mai zis ca normal e sa fie 3-4 partide aprox egale mari + niste independeni si/sau reprezentati a minoritatilor.

 3. N-au putut imparti fotoliile cu gasca lui Urecheanu si au plecat de acolo.
  Cica Untila a vrut sa fie vice-primministru, dar Urecheanu l-a pus pe nepotelul sau Osipov. Si Iurie Colesnic a vrut…, dar tot Urecheanu i-a incurcat.

  Acum Untila, nici n-a ajuns bine la MAE, ca deja vrea sa-i fie si presedinte, deja vrea sa-i schimbe si denumirea…
  Oh, dar ce scandaluri poate sa faca el acolo.
  Nu vedeti ca pe unde a fost tot scandaluri a facut, din partea impartirii posturilor…

  Tinerii de la MAE stiu ce stiu. Stiu bine ca Untila poate fi o locomotiva… inapoi!

 4. Viata are o lege suprema: Nu exista legi de loc. Ce asi dori eu neamului, sa-si tina prietenii aproape iar dusmanii si mai aproape. De ce Rusia ridica sirma inghempata la ambasada? Discutati despre dusmanii (pcrm…) ei trebue tinuti mai aproape decat Untila … Mitei este indeferent ce gandesc soarecii. Suntem niste soareci care trebue sa ne pazim de motani. Pasarile zbora la diferite inaltimi, dupa ce fel de posibilitati au de-a zbura. Doamna Vitalia , aveti curajul sa desfiintati PNL si sa aderati la un partid parlamentar? Pentru a uni neamul trebue ca cedam la libertatea absoluta. Sper ca corect voi fi inteles. Este prea mare dusmanul ca noi sa ne separam.

 5. Inca nu v-ati convins ca impotentii politici fara functii nu pot supravetui? Ei se transforma in vircolaci, dar tot la putere vor sa ramina. Ce oare ii tine acolo? Grija pentru popor? HA-HA-HA-HA-HA! Daca pot face ceva util, poftim! Economia republicii este la pamint! Creati domnilor ceva si demonstrati ca puteti si plati ceva la Stat nu numai sa „papati” de acolo!

  Cine cunoaste macar un lider de partid politic ce creeaza locuri de munca si framinta mintile cum sa gaseasca de lucru si sa achite salarii la angajati? Eu nu cunosc.

  Deci, liderii lupta pentru putere. Pentru ei puterea este businessul lor, care elimina putoare… pentru „binele” poporului!

 6. Nici Untila cu Petrencu, nici Turcan cu Ticaci nu au nicio sansa de izbinda. Dar este bine ca au facut ce au facut.
  Poate vor intra in istorie ca gropari ai PCRM!

  D.Pavlicenco, scrieti ca si PCRM trebuie sa faca ceva….
  Va spun eu ce trebuie sa faca: sa anunte lichidarea PCRM si ar ramine si ei in istoria Moldovei si poate ar scapa si de pedepsele binemeritate pentru toate relele, care le-au facut.
  Untila si Pentrencu ?
  Urmatorul circ pentru ei insusi. Fara scena, scenariu si spectatori. Nu uitati…..Primele alegeri vor demonstra acest lucru, daca nu mai devreme….MAE este bazat pe oameni, care fara bani nu misca, dar Untila nu este deprins sa plateasca….poate doar sa primeasca….Cred ca dinsul nu prefera fasole, biscuiti sau ceai….

 7. Mare vijelie.Aere condensate si putoarea se raspindeste. Si AMN, si Untila, si Petrencu, si Tcaci au convulsii, dar nu vor sa simta acest lucru. Chestiunea este de timp. Lasa, ca vine el.

 8. ‘Ma suna azi oamenii din teritoriu si imi spun ca peledemistii umbla prin sate si spun ca dupa alegerile viitoare Vlad Filat va fi Presedintele R.Moldova’

  Cu tot respectu doamna Pavlicenco, dar cam zacalibiti oamenii cu calomnii de genu acesta. E pur si simplu o minciuna, ori ati fost dezinformata ori dezinformati.

 9. Iarasi, Dna Pavlicenco, vorbiti de pe turla clopotnitei PNL. De fapt, nu intelegeti sau nu doriti sa remarcati faptul, ca AMN si-a epuizat toate resursele. Rezistenta si lupta cu comunismul a fost doctrina de baza a AMN si, odata cu caderea comunistilor, acest partid a ramas fara treaba. Si nu a fost nevoie de nici un sforar pl-ist sau pldm-ist pentru ca AMN sa se destrame, asta primo. Sa nu uit, AMN intradevar a fost partidul, care a luptat poate cel mai mult cu comunistii, nu neg si apreziez la justa valoare acest lucru. Secundo, tendinta de la BMD cu peste 20 mandate pana la AMN cu chiu cu vai 7 mandate, este a si decis risipirea membrilor. Sunt oameni politici, nu? Scopul care este? Accederea in parlament, just. Si, unii din ei au inteles, ca acest scop la urmatoarele alegeri este unul esuat din start. Tertio, cu toata stima si respectul pentru Dl Urechean, el nu este un om politic, poate un functionar bun, un administrator, dar nu un politician. El, saracu, nu a fost in stare sa asigure baza funcionarii partidului sau – o doctrina clara, scopuri bine determinate (cred ca lupta contra comunistilor a fost un scop bun, dar a expirat), continuitatea politicii sale (vedeti, ca astazi AMN cam nici nu prea are ce sa ofere), si, nu in ultimul rand, prestatia proasta a conducatorului – Urechean – presedinte chiar a fost cea mai proasta poanta din ultimii 20 ani. Acum, de PL si PLDM ar avea foloase din destramarea AMN, eu as fi sceptic. AMN-ul este un partid de un fel de centru-dreapta, o aripa a lui chiar fiind si de stanga, deci este mai mult centrist. Sa ne inchipuim, ca Petrencu si Untila merg la alegeri anticipate cu MAE. Apoi uite, Dna Pavlicenco, MAE este un partid mult de dreapta peste AMN, la ce i-ar folosi, in primul rand PL inca un adversar politic pe esichier? Contand pe faptul, ca PLDM este de centru-dreapta, sa nu uitam, ca este totusi de dreapta, si iarasi are un concurent, chiar sa zicem pe cinste din partea MAE. Chiar nu vad nici o logica in asta. Ca va fi inlocuit AMN cu MAE, care ii va face mult mai multe probleme PL si PLDM, decat „cumintele” AMN, este clar, cred pentru toti. In fine, un lucru chiar foarte bun este, ca si pe esichierul de stanga se inteteste o lupta apriga – PD, PCRM, Moldova Unita, nu se stie ce va ramane din AMN, nu se stie ce va face PSD, mai pe scurt, zarva mare o sa fie pe stanga, dar asta e bine. Cu cat mai multe disensiuni vor fi pe stanga, cu atat mai mult se va intari dreapta. Ce faceti DVS, Dna Pavlicenco, as dori sa va intreb in final? Merge si PNL in batalia de pe dreapta? Daca da, atunci faceti jocul cuiva, nu va pare?

 10. Este un subiect foarte interesant, care are început încă de pe la începutul mileniului trei, de atunci de când marele combinator UNTILĂ s-a lansat în politică constituind mişcarea „Jos Mafia”. Care mafie, când el singur este mafia politică. Îmi pare rău doar de Iurie Colesnic, faţă de care am tot respectul, şi care este foarte iscusit folosit de Untilă. Fără Colesnic, Untilă este zero. Ce a făcut omul ăsta, adică Untilă, în anii de domnie politică? Multe, foarte multe! A dărâmat tot ce cu atâta trudă mulţi au construit. Distrugerea AMN de la început şi până la urmă se datorează dânsului. I-am spus nu odată despre aceste lucruri dl Urechean, dar iscusinţa lui Untilă de a se infiltra pe corpuri străine a fost mai presus. Acum Uechean culege roadele, şi evident, paralel cu Untilă poartă răspundere de dispariţia AMN, că aşa va fi. Gata, s-a zis cu soarele. Apropo, o siglă extraordinară, dar dervelită de oameni iresponsabili. Îmi pare rău de oameni, nu mai zic membrii de partid, care îl mai cred pe Untilă, de preşedinţii de raioane care sunt încă odată induşi în eroare.
  Al cui proiect este? Se întreabă mulţi. Nu contează atât de mult al cui, contează că după Untilă rămâne cenuşă, distruge tot, la fel cum va distruge şi acel proiect spre care este orientat, adică l-au orientat, că aşa este sunt sigur. Despre ce fel de locomotivă poate fi vorba? Untilă locomotivă!? Să fim serioşi. Cine îl cunoaşte, dar şi ce a făcut dânsul ca să fie cunoscut în popor. Este cunoscut doar în AMN şi acele formaţiuni politice create după combinaţiile dânsului în AMN.
  Nu cred să fie un proiect al lui Filat. Este o mare diferenţă între Filat şi Untilă. Mai degrabă aş înclina să cred că are o cu totul altă menire, să rupă cât este posibil în viitoarele alegeri atât de la Filat, cât şi de la Chirtoacă, nu zic Ghimpu, că el nu reprezintă locomotiva PL, mai degrabă un profitor, atât al PL, cât şi AIE.
  Regretabil este alta, că noi, oamenii de rând, şi peste douăzeci de ani ne dăm manipulaţi de nişte, nici nu ştiu cum să le mai zic, că toate cuvintele sunt epuizate, afacerişti politici.
  Îmi pare rău de Petrenco şi de membrii de partid din MAE, se vor convinge dânşii de greşeala pe care au comiso, dar va fi târziu.
  Da, era necesară schimbarea în AMN, dar nu cu Untilă şi aici îi dau dreptate lui Urechean.
  A înţeles dânsul cine l-a distrus, dar prea târziu. În 2005 avea toate şansele să devină cap de stat, dacă nu se juca dea politica cu Untilă.

 11. … AMN-UL E MORTUL CE NU MAI POATE FI INTORS DE LA GROAPA … E FOARTE GREU DE SPUS DACA ACEST GRUP UNTILA VA DUCE LA O CRESTERE A ELECTORATULUI MAE . POATE PATRUNDEREA PE USA DIN DOS IN PARLAMENT VA CRESTE INFLUENTA SI ATRACTIA MAE PENTRU O PARTE A ELECTORATULUI AMN SI PPCD …

 12. Dar D-stră doamnă în ce direcţie duceţi remorca şi a cui? Se pare că vă deranjează tare PL şi PLDM, dar vă mai numiţi „Liberali” răspundeţi dacă sunteţi aşa sinceri.

 13. De acord ca proiectul Untila la MAE nu convine nici PL si nici PLDM. Pentru ca apare un al treilea partid puternic pe segmentul de centru-dreapta care poate sa le fure voturi. este elementar ca 2:2=4. filat a facut presiuni asupra lui Untila sa nu mearga la MAE ci sa formeze un alt partid, logica fiind simpla, un Untila cu partid nou nu ar fi avut afect. dar un Untila la MAE partid de intelectuali cinstiti ii da credibilitate mai mare plus si efectul de unificator al dreptei. Daca Petrenco era u nionist declarat cu Romania si impingea MAE pe dreapta mai departe de PL atunci Untila este asa numitul statalist si poate mari aria de voturi pentru MAE, de asta sunt stresati cei de la PLDM ca Untila vine mai spre centru-dreapta unde sau cocotat ei. daca proiectul mae cu untila va merge bine si sunt semne ca ar putea fi atunci sau pl sau pldm va fi nevoit sa accepte un bloc preelectoral cu mae, altfel mae va merge intro alianta cu cei slabi gen pnl, pc , pe si altii si le va propulsa in Parlament . Referitor la cine sta i spate , mi-a zis cineva ca este Valeriu Pasat care are pirghii de influenta si asupra lui Petrenco si asupra lui Untila. Cica Pasat s-a adresat la PLDM,PL si AMn sa fie promovat in diverse functii si a fost refuzat pe motiv ca nu da bine la public sa mai astepte etc. Acuma ca sa se razbune acesta isi creaza propriul partid pe care il va conduce din umbra si va obtine cesi doreste. Daca e asa miscarea lui Pasat este puternica pentru ca a dat sah PL si PLDM si a ingropat AMN.

 14. Pentru domnul Victor Osipov in special – de ce va agitati atit de mult daca stiti ca domnul Pasat a fost refuzat de catre Serafim Urechean pentru a fi promovat in diverse functii. Nu e secret pentru liderii partidelor AIE ca PAsat a dorit mai intii ideia fantezista sa fie el candidatu AIE la Presedintie, va aduceti aminte ca cineva promova insistent ideia unui candidat mucenic al regimului comunist fara de partid? alde Filat,Diacov si Ghimpu iau ris in fata, apoi Pasat s-a cerut prim-ministru sau macar vice -prim ministru si tot asa , fiind refuzat de fiecare data. Apoi PAsat a incercat sa-l propuna pe Anatol Petrenco la postul de presedinte , printr-o metoda bizara. In sfirsit vazind cu nu are sanse a pregatit preluarea AMN la Congres, incercind prin intermediul lui Untila sa preia partidul, insa urechean a reusit sa se mentina. Sunteti de acord domnule Osipov? Scenariul B a lui Pasat este transferul grupului Untila la MAE si acest plan este in plina desfasurare. Asa ca domnule Osipov degeaba va agitati, jocurile sunt facute, Urechean stiind acetste detalii nu va informat si pe dumneavoastra si de aceia va expuneti degeaba. Clar ca pentru PL si PLDm MAE devine o problema majora si aici d-a PAvlicenco va atrag atentia ca lui Filat si Ghimpu nu-i convine fortificarea MAE, pe care l-au tinut la distanta ca de altfel si PNL d-a. Astia joaca murdar si v-ati convins cred de lipsa lor de corectitudine.

 15. STIMATA DOAMNA,
  CATEVA CHESTII DE PRINCIPIU:
  1. AMN IN ESENTA A MURIT MAI DEMULT, HOITUL ABEA A INTRAT IN PARLAMENT, MAI MULT DATORITA BANILOR LUI PLATON,
  2. ATAT UNTILA CAT SI COLESNIC AU INTELES PREA TARZIU ACEST LUCRU SI FUG CA ROZATOATELE DE PE CORABIA NAUFRAGIATA,
  3. IN ACEST PROIECT HILAR, PROIECTUL RATANGIILOR , MAE, NU SE VOR INVESTI NICI DOI BANI, URMAND CA ACESTI FIGARI SA SE AFILIEZE LA CINEVA, DACA VOR FI ACCEPTATI, PANA LA ALEGERI,
  4. SI FILAT ESTE CU PETE. SE VA GASI AK DE COJOC SI PENTRU EL. ESTE PREA URAT DE CATRE TOTI OAMENII DE BINE,
  MAI ALES DUPA SCHUMPIRILE CE URMEAZA. S-A ERODAT IMAGINEA LUI FOARTE REPEDE. PATANUL DOARME PE LAURII LINGUSITORILOR DIN PARTID SI GUVERN.
  5. ELECTORATUL SE VA FARIMITA CATASTROFAL PRIN DEMARAREA INTENTIONATA A MAI MULTOR PROIECTE FINANTATE DIN EXTERIOR SI DIN INTERIOR CU UN SCOP FOARTE PRECIS – MENTINEREA INSTABILITATII POLITICE SI ECONOMICE IN ACESTA PALMA DE PAMINT PENTRU CONTINUAREA MARELUI JAF!
  6. SITUATIA DE INCERTITUDINE CONVINE DE MINUNE MARILOR TEPARI – INDIFERENT DE APARTENENTA POLITICA, NATIONALA< ETC. EXTREMELE SE CONTOPESC PENTRU JAF !
  7. MARELE REGRET ESTE CA VA ACHITA FACTURA CREDITELOR SI TEPELOR FINANCIARE POPORUL – PROSTITUATELE SI ZIDARII BASARABENI DE PRETUTINDENI !

 16. Pasat! Iată calul troian al viitoarei politici moldoveneşti!!! S-o ţineţi minte. Şi cu această ultimă mişcare nu e nici un fel de răzbunare. E continuarea unui joc început mai demult. Credeţi că PLDM nu tot de acolo a luat banii prin Alexandru Tănase şi G. Amihălăchioae? Tot de acolo. Şi Lupu (mai exact cei care l-au împins pe Lupu să părăsească PCM. Această ameobă nu ar fi luat niciodată o asemenea hotărâre fără nişte ghionturi solide din spate. De ce face el sau, mai exact, FSB-l rusesc aceste mişcări? Simplu. Ca să-şi aducă la putere fantoşa-preşedinte. Cine e aceasta? Oricine. Medvedev i-a promis lui Lupu că-l va susţine. Putin i-a dat asigurări lui Filat (de aici şi încrâncenarea acestuia de a trece la respublică prezidenţială). Ar putea, însă, să fie, în ultimă instanţă, chiar PASAT. De ce nu? E „martir”, comuniştii l-au ţinut la puşcărie, precum ni se tot spune în ultimul timp „pe degeaba”: Sărăcuţul! Iar poporul nostru îi jăleşte pe cei care au suferit. Ar putea să-l jelească şi pe Pasat şi … să-l aleagă prezident. Evident, că în aceste calcule nu intră PL şi PCM. Iată împotriva cui se dezmembrează-coalizează-desprind-adună „forţele” (mi-e jenă să spun) „democratice” şi cu atât mai mult „naţionale”.

 17. Straniu cum totul se schimba in viziunea multora, mai ales PNL.

  Daca tot stati in zona de dreapta, e si mai straniu ca nu sinteti la curent cu multele ce se intimpla. Ca Untila cu Colesnic ies din AMN s-a tot discutat inca saptamina trecuta. tot atunci se confirmau zvonurile ca ei discuta sa se alature la cineva extraparlamentar de dreapta. Chiar sa nu fi adresat nici un semn catre PNL? si de ce PNL nu a incercat sa dicute? sau a incercat si nu ne spune??

  Cui ii convine? Pai nu vedeti ca stinga se diversifica? Stiti ce inseamna asta? Electoratul care a inteles ca PCRm e cadavru, pur si simplu psihologic nu poate vota PL sau PLDM. Lui ii trebuie alternative din aceeasi directie. De aia acu sint: Moldova Unita, PCRM, PD, AMN.

  La fel si dreapta trebuie sa se asigure, in cazul unor mici pierderi de electorat ( dar ele vor fi, ca comi au lasat tara de izbeliste si acum e greu sa tii promisiuni si o sa fie mici scapari), dreapta trebuie sa fie sigura ca voturile vor ramine tot la dreapta. Deci cine s-a dezamagit de conducere, sa nu fuga repede la alde PD, dar sa dea voturi la alde MAE, PNL.

  Cine e master of puppets? aici e intrebarea buna, dar nu cred ca in MD se misca ceva ( chiar si la PLDM) fara stirea rusilor.
  Pasat? e cel mai probabil. El e istoric. A facut un lucru bun pt basarabeni, care vad ca nimeni nu a pomenit: cit a fost la SIS a scos din arhiva niste documente care au demonstrat ororile ce au sufeir moldovenii de pe seama bolcevicilor. A si publicat. Si asta pe timpul comunistilor. E clar ca sint unele divergente, dar credeti ca Filat a luptat cu Voronin din idei opuse de doctrine politice? sau afacerile care brusc s-au intors de dupa 29 iulie?

  Chiar si Rusiei ii convine un om nou in Moldova. Chiar sa fie de dreapta. Daca o duc bine moldovenii- se formeaza legal al doilea Kaliningrad. Daca o duc rau moldovenii- se consilideaza partidele radica proruse din MD. Cum n-ai da, Kremlinul e in cistig.

 18. In umila mea parere, consider ca Untila si Colesnic nu au acea sustinere, forta motrice sa aduca un partid cu o baza electorala de 1,2% in parlament (daca nu gresesc). Luand in consideratie procentul obtinut de ANM la 29 iulie, si este un lucru arhicunoscut ca imaginea p/u omul neinitiat in politica este Urecheanu. Dupa parerea mea D-ul Cernei are o sustinere mai mare decat D-ul Untila si Colesnic la un loc, in municipiu la sigur.

  Ceea ce tine de finantarea „proiectului” de unde vor rupe voturi etc.
  Cei care au sustinut PCRM, si acu isi revizuiesc optiunea electorala, o fac din cauza plecarii unei parti din elita partidului Lupu, Turcanu, Belcencova, de aceea ei vor vota fie PD, fie MU, si nu se vor orienta dupa doctrina centrista a AMN, ci dupa persoanele din partid, asa cum fac 99,99% din alegatori.

  MAE + Untila/Colesnic, vor lua voturi in mare parte de la AMN.

  Ceea ce tine de AIE, o mai buna relatie intre diferite partide pe arena politica nu a existat, si atata timp cat exista pericolul Voronin, acestia vor fi uniti si vor lucra sarguincios, mai mult ca atat avem parte de oameni diplomati, care stiu ce inseamna negocieri/compromisuri si aici vb in special de Lupu, Filat, Popov, Tanase, Nagacevschi, Godea, cu parere de rau nu pot atribui aceste calitati D-lui Ghimpu si Urechean, dar in parerea mea ei sunt rationalisti, si cand li se aduc suficiente argumente ei fac alegerea corecta. Si ca dovada ne serveste Guvernul creat, unul lucrativ, si singurul conflict aparut in interior fiind intre D-ul Bujor si D-ul Ciobanu ( daca nu gresesc).

  Nu vreau sa reiasa din spusele mele ca actualii guvernanti sunt perfecti, cu multe actiuni intreprinse de ei eu personal nu sunt de acord, dar consider ca in situatia actuala, sunt de ajuns cei care ii critica, si pana nu trecem de pericolul Voronin&Co eu propun sa ne aratam sustinerea p/u actula putere, deoarece alternativa e mult mult mai urata.

 19. … EU NU STIU CAT DE FOLOS POATE FI ELECTORATULUI SI DE STANGA SI DE DREAPTA ACEASTA FRAGMENTARE A SPECTRULUI POLITIC … ASTAZI AR CAM FI TIMPUL , DIMPOTRIVA , AL CLARIFICARILOR DOCTRINARE IN CADRUL A CAT MAI PUTINE PARTIDE . OAMENII ASTA CER… SIMPLIFICAREA VIETII POLITICE SI OAMENI NOI , NU NEAPARAT TINERI ,DAR NEPATATI SI RESPECTATI DE ALEGATORI . E VIZIBILA CRESTEREA PD SI PLD …PRIMUL PARTID DE CENTRU-STANGA AL DOILEA DE CENTRU-DREAPTA . PE PARTEA DREAPTA A ESICHIERULUI POLITIC TREBUIE SA SE AJUNGA LA DOAR 2 PARTIDE IMPORTANTE – UNUL POPULAR – SOCIAL-CRESTIN , CARE SA ADUNE VOTURI IMPORTANTE CE LA CENTRU LA CENTRU-DREAPTA . SI UN PARTID LIBERAL PUTERNIC A CARUI BAZA ELECTORALA E IN CRESTERE DE LA AN LA AN . CE E MAI IMPORTANT E CA CELE DOUA PARTIDE SA AIBA O PUTERNICA TENTA NATIONALA SI PRO-EUROATLANTICA … CAT DESPRE STANGA DIN MOLDOVA … ESTE CLARA DEPLASAREA IMPORTANTA DINSPRE STANGA RADICALA,ANTI-PROGRESISTA SI ANTI-NATIONALA – PCRM – SPRE UN CENTRU-STANGA MAI MODERAT ,CU TENTA SOCIAL-DEMOCRATA , DAR INCHISTATA INCA IN MENTALITATI PRO-SOVIETICE – SI ECONOMICE SI NATIONALE . RAMANEREA LA CONDUCEREA PCRM-LUI A LUI VORONIN SI A ARIPEI DURE ,INFLEXIBILE SI CONSERVATOARE VA DUCE LA PIERDERI IMPORTANTE DE ELECTORAT . PLECARILE SUCCESIVE ALE LUI M.LUPU SI „GRUPULUI CELOR 4” , VOR IMPINGE PCRM SPRE POZITII TOT MAI DEFENSIVE SI FANATICE … ULTIMELE PLECARI IMPORTANTE DIN PCRM , AU ARATAT CLAR TUTUROR , CA ACEST PARTID NU SE POATE REFORMA SI MODERNIZA . PROBABIL CA PLECARILE VOR CONTINUA IN SPECIAL DIN ESALOANELE 2 ,3 SI 4 ALE PCRM , DACA PUTEM SPUNE ASA CEVA . ACUM AU SI UNDE PLECA , ASTA CONSTITUIE MAREA PROBLEMA PENTRU PCRM. CARE SPRE PD , CARE SPRE „MOLDOVA UNITA” ,CARE SPRE PSD … PROBABIL UN SONDAJ CORECT, FACUT CAM PRIN PRIMAVARA , NE VA INDICA MAI CLAR CUM STAU COMUNISTII …

 20. Pt alo

  Este adevarat in privinta intelegerii intre moldoveni si a locului interesului national. Expresiile “ei, da shi nu si vezi? …. toti deamu o vazut …” m-au amuzat.

  Nu e vorba doar sa distruga PL si PLDM un AMN slabit, ci cum se pot consolida si lua, fiecare, mai multe voturi in viitoarele alegeri. Din PD nu vor rupe asa usor PL si PLDM. Mi-a placut si chestia cu „bubitzele”.

  In rest, obiectiile cu supraestimarea, cu baterea in retragere confirma si temerile mele. Ca si despre posibilitatea de crestere a PL. Dar haideti sa vorbim despre impactul destramarii sau slabirii AMN asupra AIE. Exista, nu exista si, daca exista, care e?

 21. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  🙂 BMD-ul a fost un proiect bine organizat si echitat, din exterior, dar rezultatele au fost proaste de tot, o dezamagire nu numai pentru noi, cetatenii acestei tari, da mai mare dezamagire pentru cei din afara, care au sustinut acest proiect, numai ca sa rastoarne PCRM-ul. Si totodata vreau sa accentuez ca nu mai vedea de ex. PSL-ul 3 fotolii in Parlament daca mergea de unul singur, la fel si celelalte partide fara valoare… Pe bani straini si prin imaginea lui Urecheanu sa incercat sa se faca imposibilul posibil la acel moment, Au crezut in acest proiect numai orbii… de fapt ca si acum cu actualii lideri. Realitatea din sinul BMD-ului era foarte dura, cu citeva saptamiini innainte de alegeri unii din lideri se evitau cu privirile, Campania Electorala a BMD-ului fusese de 5 stele, sume enorme aruncate in vint… Revin la Untila:), am inceput cu o reflectare a trecutului, ca sa-mi expun parerea referitor la Personajul articolului dat…., Scurt , Clar si CUPRINZATOR !!! C A D A V R U P O L I T I C al bietei noastre societati!!! m-ai bine s-ar alatura PPCD-ului, Chiar i-as votul meu , NUMAI PENTRU FAPTUL CA ar avea curajul sa se autodepisteze :))) Ca de altfel iar mai ingroapa un partid care abia rasufla, si-i pacat ca partide au fost si vor mai fi, da va mai murdari imaginea unui om care merita stima si respectul.

 22. …UN LUCRU E CLAR . PCRM ESTE LA ORA ASTA IZOLAT COMPLET PE PLAN INTERN SI EXTERN … DOAR DINSPRE MOSCOVA MAI POT VENI CEVA AJUTOARE . IN REST, LINISTE DEPLINA . VESTUL NICI NU MAI VREA SA AUDA DE EI . SEMNALUL CEL MAI CLAR AL IZOLARII COMPLETE AL PCRM DE CATRE OCCIDENT , A FOST DAT CHIAR DE INTERNATIONALA SOCIALISTA , LA CONGRESUL PD CAND CU VENIREA LUI M.LUPU … DACA SI I.S. ITI SPUNE CA TREBUIE SA MERGI LA CULCARE , ATUNCI ASTA FACI … GRUPUL „STANGA UNITA” DIN CARE FACE PARTE PCRM-UL E EGAL CU ZERO LA NIVEL DECIZIONAL IN EUROPA … CU ASA SPRIJIN , PROBABIL CA SI GEORGIA S-AR INTEGRA MAI REPEDE IN EUROPA – UE.

 23. Bravo Pavlicenco! Penrtu analiza din //0. Ma bucur ca aveti aceasta calitate de a judeca rece, fara emotii si fara „noi suntem cei mai drepti, restul toti sunt gresiti”.

  Cit priveste divortul AMN, apoi cel mai scarbos este ca isi spala rufele in public: cui trebuiau remarce demne de Piata centrala cu fasole si cu caratu gentii? :-((

  In rest: nimic nou sub soare. Lupu a iesit din PCRM, deoarece a vrut si el oleaca „sa ruleasca” cu tara noastra, dar nu prea i-a iesit. Untila, la fel, s-a cam saturat sa stea sub tutela urechenista si a vrut sa preia initiativa, lucru normal, luind in consideratie ca Urecheanu este deja la apusul carierei sale, iar Untila este „tocmai in floare”.
  Este fieresc ca cei tineri sa isi doreasca „mai mult”; nu este firesc cînd cei bătrîni şi uzaţi, moral şi psihic, se ţin scai de putere, transformîndu-se în marasmatici iritaţi şi iritanţi… 🙁

  Normal, Untila isi va face jocul sau si, Petrenco, l-a primit cu paine si sare deoarece cele doua voturi in parlament, sunt de fapt cit 50, pentru ca va putea controla orice hotarire a parlamentului. Chiar daca sa ii luam in calcul pe cei 4 comunisti transormati peste noapte in cei mai liberali dintre libelari, oricum alde Untila raman in joc, pt ca cei 3 muschetari si d’Artagnan (Turcan) chiar daca vor merge la compromis cu AIE, tot vor cere ceva in schimb.

  Prea multi intră în „dole”. Prea multe partide capătă influenţă în Parlament şi această influenţă, de fapt, este destul de mare, pt că este suficientă de a bloca, hotărîri, numiri, legi etc.

  Marea problema a AIE este ca ei nu au un lider moral, nu au o ierarhie bine stabilita, in genere se cearta ca niste copii de la orice fleac (vezi delegatia la Consiliul Europei).
  Totodata nu au incredere, nu au o strategie unica, sunt avizi de putere, se sapa unul pe celalt, fura electorat unul de la celalat etc. Regretabil… oamenii vad, doar ce se intimpla, respectiv toate aceste lucruri se vor intoarce impotriva lor… Asta este.

 24. Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea :)

  si mai zic rusii ca moldovenii is prosti, Ia prostie omeneasca 🙂 Da la noi in Moldova la un partid politic avem 1000 de lideri, uneori sunt mai multi lideri ca simpatizanti si membri de partid 🙂 Da partide , avem la numar practic atitea cite au impreuna luate toate fostele Republici din componenta Uniunii Sovietice 🙂 Logic ar trebui sa traim cel mai bine din Toata Europa, da la noi e invers cu parere de rau… Avem 20 de ani de cind suntem independenti, si tot continuam sa experimentam, asta da dovada ca noi suntem foarte atenti, incercam de toate si pe rind, sa vedem peste vreo 100 de ani poate ne determinam cu cine si incotr-o o luam, la stinga iarasi ori totusi ne convingem si mergem spre dreapta…
  Am sa-mi permit iar sa-l citez pe unul din cititorii acestui blog, care postase anul trecut o poezie de Constantin TANASE in anul 1930!!!

  Ne-am trezit din hibernare
  Si-am strigat cit am putut:
  Sus Cutare! Jos Cutare!
  Si cu asta ce-am facut?
  Am dorit, cu mic, cu mare,
  Si-am luptat, cum am stiut,
  S-avem noua guvernare?
  Si cu asta ce-am facut?

  Ca mai bine sa ne fie,
  Ne-a crescut salariul brut,
  Dar traim in saracie?
  Si cu asta ce-am facut?

  Ia coruptia amploare,
  Cum nicicind nu s-a vazut,
  Scoatem totul la vinzare?
  Si cu asta ce-am facut?
  Pentru-a cistiga o piine,
  Multi o iau de la-nceput,
  Ratacesc prin tari straine?
  Si cu asta ce-am facut?
  Traversam ani grei cu crize,
  Leul iar a decazut,
  Cresc intruna taxe-accize?
  Si cu asta ce-am facut?
  Totul este ca-nainte,
  De belele n-am trecut,
  Se trag sforile, se minte?
  Si cu asta ce-am facut?
  Se urzesc pe-ascuns vendete,
  Cum nicicind nu s-a vazut,
  Tara-i plina de vedete?
  Si cu asta ce-am facut?
  Pleaca-ai nostri, vin ai nostri!
  E sloganul cunoscut;
  Iarasi am votat ca prostii.
  Si cu asta ce-am facut?

  🙂 O zi buna tuturor

 25. Bravo Iulian! Dna Pavlicenco eu nu vreau sa contrazic pe nimeni pe aici, dar din tot ce publicati dstra in ultimul timp tot incerc sa inteleg si eu unde-i solidarietatea c u cei de drapta ca nu prea se vede, defel dar defel, uneori am impresia ca mai mult dezbinati decit concentrati, ceea ce e cam straniu pentru o persoana care sustine ca intelege cu adevarat ce se intimpla in Moldova la momentul actual. Sincer eu personal renunt sa mai acced blogul dumneavoastra nu vad sa fiti sincera si obiectiva si niciodata nu ati recunoscut faptul ca indiferent cine ar fi venit la putere acum, de dreapta am in vedere n-ar fi putut realiza mai multe in conditiile in care ne aflam, aceasta chiar ma deranjeaza ca uneori duceti lumea in eroare si aruncati cu noroi in cine nu trebuie, iar cei care merita slefuiti sunt bine merci la dstra. O zi buna!

 26. … IN ACEST MOMENT COALITIA GUVERNAMENTALA IN FAPT S-A MARIT … PLD+PL+PD+AMN+MAE …CAM MULTI DE +… HAI SA FIM SERIOSI .CHIAR SUNT ASA DE MARI DIFERENTE DOCTRINARE INTRE ELE ? MAI ALES INTRE PLD , PL,AMN SAU MAE … PREA MARE FRAGMENTAREA SI PREA MULTI PRESEDINTI,VICEPRESEDINTI SI MARI LIDERI . PE DE ALTA PARTE E CLAR CA E TERMINATA VREMEA FRONTURILOR, ALIANTELOR SI MISCARILOR . OAMENII VOR CLARIFICARE DOCTRINARA SI SIMPLIFICAREA VIETII POLITICE . PANA LA URMA ACEASTA SIMPLIFICARE TOT VINE … IN ALEGERI . DACA IN ALEGERILE VIITOARE INTRA O PUZDERIE DE PARTIDULETE IN PARLAMENT UNITE INTR-UN BLOC POLITIC , ASTA NU SE POATE NUMI UN FAPT POZITIV .

 27. Costine,

  Marele vasluian Constantin Tanase , a avut ultimul sau spectacol umoristic pe scena teatrului sau propriu intretinut cu atat truda ALHAMBRA din Bucuresti,in 1947. De acolo, direct de pe scena a ajuns in puscarie pentru niste versuri. Iata, ti le amintesc, asa intr-o doara:
  „Rau a fost cu der, die, das,
  D-ai mai rau cu davai ceas”…

 28. Pt Europa

  Libertate absoluta, zici? Da, exista, la anarhisti. Sau nihilisti, cum li se zicea pe ruseste inca in secolul al XIX-lea. In rest, nu, nu vei fi inteles. Nu se vede?

 29. IGORE,

  Lupta cu comunistii nu a expirat. Nici atunci cand in Parlamentul vostru nu vor mai avea reprezentanti. Baietii asta sunt bine instruiti la cooperativa „Ochiul si Timpanul”. Stiu sa se ascunda in toate partidele, asa ca nu-i subestima deloc.

 30. Hans

  Pct. 5 din postarea ta este cel mai important lucru spus intre comentariile aici de fata.

 31. Costin

  Fapt pozitiv risipirea in partide si partidulete in Parlamentul basarabean? Cum ar putea sa fie, doamne fereste!! Ai dreptate!!
  Schimbarea calitativa a clasei politice se impune deja si la voi in RM. Cu cat mai repede cu atat mai bine, altfel eforturi zadarnice. Tot Rusia ramane stapanul vostru. Nu crezi?

 32. Pt Stick

  Nu am stiut ca Untila a vrut sa fie vicepremier. Dar stiu ca e suparat ca Urecheanu ii promoveaza doar pe ai sai. Si asta e o greseala. De ce credeti ca vor fio scandaluri la MAE? Dar ce influenta au tinerii in chestiunea privind Untila? Intreb pentru ca Untila are si tineri in spate si unirea a doua echipe ar fi buna.

 33. Pt Pitar

  Nu e pentru prima oara cind se risipesc, apoi se readuna. Problema e ce impact poate avea faptul asupra AIE.

 34. Unii vad ca tot plangeti de mila destramarii AMN . Cu alte cuvinte vreau sa spun, care „moldova noastra”? Si asta de dincoace de Prut? Fantasme,domnilor, fantasme! „Statalisme” fara fond si fara perspectiva. Cu astfel de sloganuri credeti ca intrati in UE?

 35. Pt COSTIN

  Nu sint mari deloc DIFERENTELE DOCTRINARE, sint mari rinzele. Ca sa fie intelegri, trebuie multe discutii si negocieri, stabilite ierarhii si mers inainte, ca nu toti pot fi presedinti si premieri. Absolut de acord ca E TERMINATA VREMEA FRONTURILOR, ALIANTELOR SI MISCARILOR .

 36. DACA SINT PREA MULTI CHEMATI COMUNISTII INAPOI EI SINT UNICATI PRIN METODE DE MALTRATARE DE DICTATURA DE DOCTRINA .MIE IMI PLACE CA PILONUL EUROPEAN MISCAREA EUROPEANA CRESTE.

 37. Pt ilinka

  Puteti contrazice pe oricine, dar avem solidaritate in ce credem ca e bine si nu o avem in ce nu credem ca e bine. In general, nu stiu sinteti tineri sau nu, dar nu exista filatropie intre partide, mai ales intre partidele parlamentare, pe de o parte, si extraparlamentare, pe de alta.

  A spune ce crezi nu cred ca e dezbinare. Ce se intimpla in AMN e dezbinare sau nu? Cine o face? De ce si pe noi, national-liberalii, ne-au eliminat pentru pozitie Untila cu Urecheanu? Tocmai ca inteleg ce se intimpla in Moldova si nu vreau sa fiu partas la ce nu-mi place.ual.

  Daca renuntati sa accedeti blogul nu va mai raspund. Dar am o intrebare – cititi articolele critice ale lui Constantin Tanase din Timpul tatal primului vicepresedinte al PLDM, ministrul justitiei, Alexandru tanase? Postati acolo opinii sau nu mai accedeti nici Timpul/ Si-atunci cum rezulta? Tanase, neam cu PLDM, poate critica, iar Pavlicenco, responsabila de un partid, asa cum este el, dezgolit de vreo doua ori de PLDM si de altii, nu poate critica? Mai ales ca am dreptate si oamenii spun ca nu prea au unde discuta in alta parte sincer.

  Cu noroi nu improscam, dar obiectii si sageti aruncam. Ca sageta e sigla PNL.

 38. Pt ANA

  Nu stiu cum altii, dar eu nu am inteles nimic.

 39. Pt Pitar

  Ati prins foarte bine cu „Moldova Noastra”. Noi stim si de unde provine – de la Edinaia Rossia, Nasa Rossia. Sigur, scopul a fost sublinierea prosteasca a statalitatii care se tot prabasuseste prin „romanizare”, cum sustin comunistii. In timp ce, de fapt, statalitatea maldavineasca evolueaza in statalitate nr.2 romaneasca.

 40. p/u ANA:

  dar pIlonul MAE, e cu „I” sau cu „U”?

 41. Pt Nume, prenume

  Chiar credeti ca Untila este “tocmai in floare”? Ma indoiesc. Si-apoi vorbim nu de ce a plecat, eu am explicat si punctul meu d evedere, ati vazut ca nmu am reprosat in articol de ce Untila a plecat. Am pus problema daca Untila poate fi locomotiva si sa aiba mesaj. Ce puteti spune la asta?

  Prea multi intră în “dole” – super spus.

  Despre faptul ca AIE nu are un lider moral, o ierarhie bine stabilita, cauzata de rinzi si interese din spate, am mai scris, ma bucur ca vad si altii asta. Nu au o strategie unica, se sapa unul pe celalt, fura electorat unul de la celalalt – si unde ajungem? Exact – vom plati cu totii. Dar ce e de facut?

 42. Pt Speranta Moare Ultima, iar noi dupa ea 🙂

  BMD-ul a deamagit tot pentru ca intii au fost adunati oamenii, apoi imprastiati. De acolo a pornit buboiul. Nu s-a avut experienta, dorinta de a discuta, gasi caile bune, prin dialog si vot, prin intelegere.

 43. Pt COSTIN

  Iata asta ce ati scris e o problema pentru analisti de discutat. Sau chiar analisti cu societatea civila.

 44. Problema federalizarii Moldovei iaras Rusia o ridica. Ce fel de federalizare are Rusia? Poate luam exemplu ei si Presedintele Moldovei numeste gubernatorul din Transnistria. Rusia sa-si federalizeze tara sa, apoi noua sa ne dee un exemplu. Ea face invers. Noi putem federaliza Moldova dupa cum este federalizata Rusia. Ea una face si alta spune! Sirma ghimpata ea a ridicat la ambasada din cauza unui program negru care vrea sa-l aplice Moldovei. Dusmanul trebue tinut mai aproape ca prietenii. Mama Tereza care face manifestatii in fata Primariei Chisinaului, in realitate de cine este sponsorizata. Care este programul ei OBIECTIV?

 45. Pt Andrei

  Eu nu cred ca MAE + Untila/Colesnic vor lua voturi in mare parte de la AMN. Cred ca, dezamagiti, cei ce au votat AMN vor vota PLDM.

  Aveti dreptate in multe privinte, dar nu accept unele lucruri care au fost mentionate de alti vizitatori si care nu tin de convingeri, ci d enecesitatea inchipuita.

  Cuvintul „lucrativ” este antonimul la ce ati vrut sa spuneti – insemna profitabil, dar ati vrut s aspuneti eficient, functional.

 46. Pt Ricky

  E vorba de activistii lui Filat de la Orhei.

 47. Pt ady

  Dar voi ce credeti – cine sint sforarii?

 48. Pentru Vitalia Pavlicenco
  Demersul dumneavoastra este unul corect. O democratie, asa cum o concepe Uniunea Europeana porneste de la centrul esichierului politic si continua cu asimetrii spre dreapta sau spre stanga, care asimetrii cu cat sunt mai radicale cu atat sunt mai de nedorit. Bine ar fi sa fie un pol de centru dreapta si un pol de centru tsanga care sa alterneze la guvernare asa cum este in Statele Unite sau in Marea Britanie. Exemple mai sunt destule si in alte democratii europene. Cu cat, in Moldova, faramitarea este mai mare cu atat sansele de victorie sunt mai mici, mai ales ca aceasta faramitare se produce pe jumatate de esichier, cealalta jumatate fiind ocupata de extrema stanga. Datorita pragului electoral de 5% ( identic cu cel din Romania ), cu cat faramitarea este mai mare, cu atat mai mare este numarul de voturi facute cadou extremei stangi la radistribuire. Sigur asta depinde de maturizarea vietii politice din tara respectiva si aceasta maturizare nu se face de pe o zi pe alta. Pentru ordonarea si consolidarea esichierului politic este nevoie de timp iar aceasta ordonare depinde mai ales de factorii politici si mai putin de fortele politice angajate si nu este din pacate un proces asupra caruia se poate interveni constient. Oricum, desi incearca sa o imite, viata politica din Moldova nu seamana de loc cu cea din Romania, pentru ca istoria a impus o dezvoltare separata a celor doua state. Din pacate viata politica din Romania nici nu este un exemplu de urmat. Faptul ca in Romania este nevoie de coalititii pentru a face un guvern nu este neaparat un lucru pozitiv ( este ca in Italia ), pentru ca guvernele de cualitie sunt instabile. Nu intru in amanunte, pentru ca iar intra ultrasii pe blog si nu asta este scopul. O incercare de a mai tempera aceasta faramitare a fortelor politice trebuie avuta totusi in vedere ( desi e cam greu de trecut peste interesele inguste de grup si peste orgolii, chestiuni care tin de copilaria respctivului sistem politic ), pentru ca specificul vietii politice din Moldova o impune cu acuitate. Altfel lucrurile o pot lua urat la vale, iar consecintele pot fi din cele mai grave, mai ales ca exista si forte din exterior care lucreaza la gatul tinerei democratii moldovene. Uneori chiar am impresia ca moldovenii chiar nu-si conosc interesul.

 49. Pt europa

  Sinteti sigura ca ii cunoasteti suta la suta pe cei ce sint prieteni si pe cei care sint dusmani? Problema cu sirma ghimpata de la Ambasada rusa e o mare problema, aluzie, provocare, sfidare, repros, amenintare, santaj, „apreciere”.

  Despre PCRM am discutat. Daca mai scriu vreo doua articole, nu mai intrati pe blog, dar destramarea AM te duce cu gindul si la ce ramine cu AIE, adica – vin din nou comunistii si cumparatii lor?

  Nu trebuie sa ginfiti ingust.

  PNL, ca pe nici un partid, nu-l poate desfiinta o persoana, sint decizii luate colectiv. Eu cred ca PNL inca are de spus un cuvint cind toti tac despre multe lucruri. Apoi, orice miscari intre partide se fac prin negocieri. Atita timp cit barbatii nostri politici sint slabi, fricosi, lasi si nu pot discuta si cu femei, cum face Turcanu cu Tkaci, atita timp noi nu stam linistiti ca schimbarea vine numai in vorbe.

  Apoi azi partidul e parlamentar. dar miine? Uitati-va la AMN…

 50. Vad ca mi-ati raspuns cel putin. Ce tine de DL. TANASE, pe care il respect enorm si-i citesc absolut toate articolele, spre deosebire de dstra el stie ca nu totul e negru si nu totul e alb si este mult mai obiectiv ca dstra si nu o data v-a criticat cind ati meritat. Stiu ca nu il aveti la inima si pe el dar sincer care lider politic sau analist politic va place dstra? Nici unul. De asta si nu ma impresionati caci in multe din articolele dstra predomina sindromul de superioritate. Da, apropo sunt tinara am 33 de ani si am si studii superioare, nu sint membra a niciunui partid, dar mereu m-a interesat politica tarii mele. Sunt si eu romanca ca si dstra dar nu strig unire cu Romania pentru ca nu vreau sa particip la dezbinarea societatii, odata cu eliberarea pasapoartelor romane unirea se va produce indirect dar sigur. Meritul accelerarii procesului il va avea presedintele Basescu si actuala guvernare, dar desigur n-o sa-i apreciati caci nu va este in fire. Uneori cum am mai zis nu va inteleg pozitia spre deosebire de D. TANASE al carui articole sunt pline de adevar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *