Doua evenimente s-au produs pe arena politica. Grupul Untila s-a desprins de AMN si a aderat la MAE cu niste echipe din raioane (nu precizez cifra exacta, deoarece nu o cunosc). Grupul Turcanu a aderat la Partidul “Moldova Unita”. E bine, e rau? Sa vedem.
O iau de la coada. Mi se pare ca Stinga incepe sa se desumfle. Desigur, imi veti spune ca depinde de suma aruncata in joc. Nu zic, dar stiti ca uneori nici banii nu te mai ajuta. E nevoie la partid de oameni, bani, curaj, mesaj, timp. Pe stinga, in loc sa se concentreze toti, au semanat parca iarba rea intre ei. PD-ul, se pare, va avea mai multe formatiuni ce vor incerca sa ia voturi din segmentul de stinga, mai ales de la comunisti. Cred ca si comunistii ar trebui sa faca ceva, pentru ca nu vor mai rezista asa. Sa se aleaga, si ei, macar, cu “schimbarea”.
Pe centru-dreapta e ceva mai interesant. Stiu ca mai multi interesati se vor/ne vor/ma vor intreba “de ce Grupul Untila nu a aderat la PNL?” Incerc sa raspund. Noi am discutat intre colegi acest subiect si vom discuta situatia politica joi la BPC. Discutii sau negocieri cu Grupul Untila nu am avut. Nu am inteles de ce “Timpul” spunea marti ca Untila face un partid social-liberal. Stiu cit de mult tine MAE la doctrina populara, la denumirea sa, ma intreb daca Untila face un partid social-liberal din MAE. “Timpul” nu a spus un cuvint de MAE…, care a devenit “parlamentar” cu venirea a doi deputati. Sigur, Untila stie ca e greu sa faci un partid chiar daca azi nu se afla la Putere PCRM. Ministerul Justitiei nu i-a dat dreptate…
Mie mi se pare ca acest proiect – “Grupul Untila la MAE” nu e un proiect propriu. Adica nu e unul controlat nici de Anatol Petrencu, nici de Veaceslav Untila, nici de ambii, luati impreuna. Este un proiect de care are nevoie nu doar cel ce, eventual, il finanteaza, dar si cel care va beneficia de munca MAE si de echipele AMN. Desigur, Petrencu si Untila ar putea si ei, beneficia, personal, intr-un fel. Dar numai ei…
Beneficiator ar putea fi PL sau PLDM, cei care stau in spatele lor, de aici, de peste ambele girle… Nici un partid din AIE nu este azi interesat de consolidarea celuilalt, bag aici si AMN, si PD. Mai clar spus, s-ar putea ca un partid liberal ori anumite forte sa fie interesate sa slabeasca AMN, sa isi largeasca baza electorala, oferind aceasta munca mai putin placuta lui Untila. Ma suna azi oamenii din teritoriu si imi spun ca peledemistii umbla prin sate si spun ca dupa alegerile viitoare Vlad Filat va fi Presedintele R.Moldova…
Acum aici apar mai multe semne de intrebare, dincolo de cine varsa bani intr-un proiect inca nesigur. Daca partidul in frunte cu Untila, dupa congres, va merge in alegeri in bloc alaturi de PL sau PLDM, se confirma ce am spus. Daca Untila preia conducerea partidului si uneste partidele extraparlamentare si merge ca subiect electoral, e altceva, insa aici apar alte semne de intrebare: 1.In ce masura Veaceslav Untila e un Marian Lupu, o locomotiva, ce carisma are? 2.Fiind in AIE, va putea oare Untila sa treaca in Opozitie, sa isi construiasca un mesaj distinct, pentru a fi apreciat? Ori se face remorka-„pritep” la AIE (PLDM/PL) si, atunci, alegatorul va spune – “de ce sa cumpar doi pesti marunti, necuratiti, daca pot lua unul mare si deja curatit” (adica deja cunoscut)?
Adica – ne intrebam – ce mesaj si pozitie ar putea avea Untila in raport cu alte partide? Ce partid va fi MAE si cum se va numi, daca nu ramine cum e? Va avea un mesaj proUE? – E deja erodat, se asteapta circulatie fara vize. Nu le ofera Untila. Un mesaj proNATO? Nu vor da voie colegii din AIE. Un mesaj proiesirea din CSI? La fel, nu va fi voie. Un mesaj contra corputiei? Pai cine va impiedica acum, in Parlament si in Guvern, sa o eradicati? Un mesaj de centru? Dar ce va include el? – E al celor de stinga si se deplaseaza incolo Filat. Un mesaj unionist? – Se va supara PL si, poate, PNL (glumesc).
Da, avind doua voturi de blocaj, Untila va reusi sa impuna niste conditii in AIE, adica sa ceara ceva, sa impuna niste legi, sa promoveze pe cineva in functie, eventual pe Anatol Petrencu. In acest caz, se va vedea cine e in spatele lui Untila – PLDM sau PL. Daca, insa, va pune prea tare piciorul in prag in AIE, poate provoca oprobiul public sau poate fi debarcat. Cum spune lumea, Urechean a avertizat ca “daca si daca, apoi… s-a zis cu AIE”. Sper sa nu se supere dl Urecheanu, daca eu gresesc.
Sint si alte intrebari. Nu vreau sa revin la mentiunea ca Untila nu a avut partid cind s-a creat AMN, au fost structurile conduse de Rusu, Snegur, Matei, Muravschi si altii. Sint liberali nationali. Dar asa e in viata – faci, dar nu se stie pentru cine… Spun pentru ca o cunosc pe propria piele…, dar si pentru ca ramine sa cred ca nu vor merge la MAE toate structurile considerate a fi pe linga Untila. Pot si gresi.
Dar sa nu ne grabim. Iata o idee declarata de mine intr-o emisiune mai ampla pe www.jurnaltv.md, emisiune care asa si nu mai apare pe site (cum spunea Corneliu Vadim Tudor – “cind vine rindul meu – se termina si democratia, si timpul”): daca se doresc proiecte proprii, nu remorcate la PL si PLDM, va cistiga cel care va uni mai multe forte. Poate fi si Untila-Petrencu, poate fi si AMN, formule mai exista. E nevoie doar de vointa politica, de caractere, care sint, totusi, inca, un mare deficit la noi… Daca, insa, e vorba de inhamat la caruta PL si PLDM, apare intrebarea – de ce indirect? Se poate face direct. Numai sa nu pateasca partidele cum a patit, precum se spune, formatiunea condusa de Nicolae Andronic… Sper, nici Nicolae sa nu se supere pe mine sau pe „debarcare, ca principiu al convietuirii politice in Moldova” .
PNL pledeaza pentru proiecte curate si controlate de membrii partidului, nu de sforari…
Vitalia Pavlicenco
Pt COSTIN
Si noi, PNL, consideram ca PL ar trebui sa fie pivotul in adunarea fortelor partidei nationale. Insa am senzatia ca PL vrea sa se extinda prin alte cai decit cele democratice. De exemplu, asa cum ne-a spus azi un membru al BPC al PNL: un liberal responsabil ii spune unei persoane: te pun in aceasta functie, dar ada-mi 60 de cereri ale persoanelor la PL. A adus omul 65 semnaturi si a ocupat functia. In loc sa se antameze un dialog cu celelalte forte, sa se faca o unificare si sa se intareasca partida nationala in conditiile cind PD se consolideaza, PLDM – la fel – si se extinde spre centru.
Sint absolut de acord ca „PREA MULTI OPORTUNISTI SI TROMPETISTI AI „MOLDOVENISMULUI” S-AU ACIUAT IN ULTIMA VREME LA PLD”, asa cum spuneti. Si e pacat, ca cei care mai ieri rideau de liberali azi sint activisti liberal-democrati. Ceea ce ati scris mi-ati citit gindurile, in plus, o exact asemenea declaratie am facut pentru Unimedia, voi vedea ce pun acolo…
Nu cred ca e inca tirziu sa treaca PL la PPE. Numai ca scria aici cineva pe blog de faptul ca exact PPE e contra aderarii RM la UE, dar e poate si bine sa intri acolo si sa le schimbi opinia, dar numai bazat pe reforme in interior.
Iata ce scrie Romanul pe blog: „In plus, dupa ce in trecut i-a nenorocit pe crestin-democratii din Moldova, sfatuindu-i sa-l sprijine pe Voronin, acum conducerea de la Bucuresti, dupa ce a facut ea insasi, peste noapte, aceeasi miscare, le-a sfatuit pe cele doua partide liberale de la conducerea Moldovei sa adere la grupul PPE. Ori grupul PPE din parlamentul de la Bruxelles este singurul care se opune aderarii Republicii Moldova la UE. La recentele tratative RM-UE de la Chisinau, un reprezentant al acestui grup parlamentar, mare demnitar european, a precizat clar ca el nu are un mandat sa discute despre aceasta aderare. Prinsa cu pantalonii in vine, noua conducere de la Chisinau isi justifica, mai nou, insuccesele motivand ca, datorita situatiei economice complicate din Romania ( sic! ) si Bulgaria, Moldova are probleme cu aderarea la UE.”
Pt Romeo0971
Toate astea s-au vazut de mai dedemult. Problema e ca Urecehanu a deraiat dupa 2005, mai ales dupa alungarea national-liberalilor. Atunci, insa, Untila a contribuit la asta si a ramas, sa nu mai fie deranjat de unii, adica de noi. Dar oare Osipov nu stie de ce nationalitate e si ce limba vorbeste?
Nu contest ceea ce mi-ai scris, dar raspund si eu:
Tinerii la MAE au forta buna. Nu stiu daca Untila are tineri cu el, mai degraba nu decat da.
Dar principalul – am raspuns ca Untila nu poate fi locomotiva inainte. Daca vine el la MAE, nu cred ca MAE va exploda cu sustinatori.
Este o detasare obisnuita a unor politicieni de la un partid, pentru ca s-au certat la ceva PERSONAL, insa pentru a trece la alt partid, care ii oploseste.
Atentie: Untila n-a plecat din considerente ideologice (desi s-a autointitulat „aripa liberala”), ci din motive personale, cu inventarea unor „incalcari” de statut.
(Deshi poate incalcarile ar fi avut loc, asta nu e o problema de ideologie)
Doamna Pavlicenco,
am citit cu atentie ce mi-ati raspuns. Ajutati-ma sa inteleg exact ce imi sugerati de fapt.
In primul rand nu inteleg cuvantul- matrice. Fara suparare , va rog mult, sensul cuvantului nu se potriveste in contextul dat. Sau cel putin dv il folositi in alt sens decat mine, astfel ca , semantic nu-l percep. Ati vrut sa ziceti cumva daca am o „reţetă” ? dupa care sa ma ghidez in a-mi spune opinia? Zau, ca nu mi-e clar .
In rest , parca as pricepe la ce va referiti. Sa citesc cu atentie blogul PL , sectiunea sugestii, propuneri …
Am citit chiar in intregime sit-ul PNL. Din curiozitate. Ca sa-mi fac o parere.
Ei bine, nu dau sfaturi,nu dau sugestii. Nu ma supun la experimente si nici nu le intreprind. Nu ravnesc sa „plac” la nimeni nici individual ,nici colectiv. Sunt si eu un opinent de pe blogul dv. care, in libertatea lui de exprimare isi scrie cate o parere, buna rea, asa cum e ea. Dar , fireste, parerile mi le spun in urma a ceea ce constat, vad , aud, observ.Stiti, cam ca la Caragiale:”simt enorm si vad monstruos”
Apropo de …locomotiva. Azi in politica mai ales, dar si in alte multe domenii nu se mai merge cu… locomotive . Se merge cu „echipa”. Bine sudata, bine rodata, cu planuri si principii clar formulate etc etc.
In fine, exista o carte a lui Garabet Ibraileanu – „Spiritul critic in cultura romana” pe care am citit-o de cateva ori. A meritat. Completarile la zi le-am facut dupa necesitati si trudnic.
PS- Va felicit pentru tenacitatea de a va gasi dreptatea pana la CEDO, care iata, e pe drumul cel bun.
Pt Pitar
Matrix inseamna ca ati avea o schema gata conceputa, in care e clar ce se poate spune si ce nu se poate spune contra cuiva, care sa nu fie considerat ca e rau.
Deci, desigur, aici este o doza de ironie, pentru ca ceea ce unul poate crede ca e rau, altul crede ca e bine. Adica – eu spun ca Filat nu a trebuit sa dea o suma de 165 mii lei pentru sanatatea deputatului comunist antiroman Eremciuc atunci cind altii amariti romani, deportati in Siberia si reveniti bolnavi nu se pot lecui si mor cu zile. Dvs. spuneti ca e corect ce a facut Filat. Cine are dreptate? Eu, care il previn pe Filat sa nu mai faca lucruri dubioase de acest fel (se spune ca s-au dat astfel bani directiei sanupr, altii – ca a fost o intelegere cu Voronin). Eu cred ca daca Oleg Voronin cheltuie atita din bani furati si de la stat, putea el sa il ajute pe Eremciuc, dar Dvs. credeti ca eu fac rau ca dezavuez acest act si gest al lui Filat, stricindu-i imaginea. Ce e mai important – imaginea lui Filat sau dreptatea cu oamenii sarmani care nu au bani de leacuri?
Care e matricea? Asemenea lucruri fac bine sau fac rau AIE? E bine sa tacem sau e bine sa corectam sa nu s emai faca asa ceva?
Deci, faceti o lista si scrieti:
1. Nu se poate critica impartirea de bani publici pentru sanatatea comunistilor.
2. Nu se poate spune ca Filat sarbatoreste pe vechi Craciunul, pentru ca e si el poporul, ca Voronin.
Iar eu voi sti ca asta nu se poate scrie, ca e contra lui Filat si a AIE.
Apoi imi scrieti:
1. Se poate spune ca Filat se vrea Presedinte. Asta va face sa ii creasca imaginea.
2. Se poate spune ca AIE nu are o pozitie legata de Constitutie. Pentru ca Filat vrea alegeri si se vrea Presedinte. Pentru ca asta nu face rau AIE.
Si eu va voi asculta cumincioara si voi scrie ce imi dati voie.
Legat de locomotiva, ma bucur de asta. Ca nu o locomotiva poate face totul, ci echipa, pe care locomotiva o poate aduna si duce in lupta.
Stimata doamna, inchipuiti-va c-am calcat mult mai mult glod decat d-ta si am si patimit mult mai mult decat va inchipuiti, desi nu ma pot lauda cu grade stiintifice. Nu incerc sa va minimalizez meritele, dar, pana la urma, tot noi, prostii de jos, suntem cei care va urcam sus, pentru ca mai apoi sa va inchipuiti ca suntedi intangibili si luptatori. Printre altele, nu v-as dori „fericirea” mea, rezultata din „inactivitatea’ mea, care n-a adus, dupa d-ta, roade .. Dar amsa va continui gandul, mai precis,- pecel al lui Eminescu ..” Laudele( dumitale) m-ar mahni peste masura” Sper ca in cel mai apropiat timp sa pot vorbi cu a-ta tete-a tete, ca va mai povestesc niste „povesti” de fericire, ca sa va mai scadeti din aopoaprecieri. A bientot!
Pt Luminita
E prea sofisticat pentru mintea mea proasta. Cind veti explica mai clar, poate voi pricepe si eu. Telefonul meu este 069111682.
Penru Sperana moare … si ALTE AIURELI. Nu te contrazice, draga, daca faci schimd de opinii,-fa-o chiar si cu cei care-ti displac, ca doar n-ai sa vorbesti cu peretii sau cu cei ce sunt, pur si simplu, de-acord cu tine, atunci nu mai are rost sa discuti. Eu sunt un om simplu, dar ocupat, nu pot sedea numai in fata calculatorului, evident ca-mi scapa multe. Vizitez blogul D-nei Pavlicenco nu din simplu interes. Am stimat-o f.multi ani pe aceasta doamna, dar in ultimul timp am impresia ca se ocupa doar cu ponegrirea unor oameni, simpatici mie si socot de datoria mea de a mai zice uneori cate un cuvant in apararea lor. Recunoc, desigur, ca D-ei are o experienta parlamentara bogata, o f. buna pregatire intelectuala,ceea ce nu-ipermite sa faca presupuneri desarte ssi sa consdere ca este absolut normal sa debiteze enormitati despre oricine. Sunt de acord cu Victoria ca sufera intens de invidie, viciu greu, care pote aduce mult rau, in ultima instanta, aceasta ii face un serviciu prost, coborand-o acolo unde n-ar merita sa coboare…
D-na Pavlicenco, multumesc pentru telefon; imediat ce gasesc o ferestruica,incerc sa va contactez, vedeti ca scriu noptile, sunt cam obosita. Imi pare rau, nu sunt deloc mandra de fraza ceea cu „bruma de minte” puteti fi invinuita de alte pacate, numai nu de slabiciune de minte …Dar pe D-voastra va iertati, nu-i asa? Chiar credeti ca tot ce scrieti e asa de inocent si persoanele la care va referiti nu sunt tot din carne si oase si au si ele, ca si D-vaoastra, o inima si un amor propriu? Da, uitasem sa va spun: eu am cartea D-voastra de vizita, dar nu ma pot hotari sa va sun… Poate intre timp se mai imtampla cate ceva, se mai schimba unele lucruri si…poate,pur si simplu, nu face sa ma grabesc.
Pt Luminita
Eu salut intotdeauna iesirea din anonimat si vreau sa vad curajul si combativitatea nu doar a anonimilor. Cutezati, dupa care vedem ce mai spuneti…
Referitor la Untila am vb din punctul sau de vedere, adica e normal sa iti doresti mai mult si, din punctul sau de vedere, posibil, e „in floare” adica poate si vrea mai mult.
Daca insa sa judecam obiectiv, desprinzindu-te de ambitiile personale ale lui Untila, apoi aici apar probleme serioase: Untila se lanseaza pe un segment de centru drepta, unde exista doua forte serioase PL, PLDM, si doua forte in crestere – PNL si MAE (mai putin). Respectiv, chiar trebuie sa Va dau dreptate si sa spun ca habar nu am cu ce mesaj va merge Untila la alegeri, dar, obiectiv, aceasta problema este comuna si Dvs.
Intr-adevar: „Jos comunistii!” era ceva puternic… dar a devenit neactual.
Distrugerea completa a PCRM? – ma tem ca noi nu avem un electorat asa de radical… Deci, s-ar putea sa nu fiti intelesi.
Sub acest aspect, cel mai usor le vine comunistilor: nu au decit sa critice Guvernarea actuala, luind in consideratie ca preturile cresc, iar moldoveanul judeca mai intai de toate cu … buzunarul.
Chiar si PLDM si PL vor avea probleme in gasirea unui mesaj puternic, care sa le aduca noi votanti…
Partidul Democrat de asemenea se afla intr-o situatie dificila, din perspectiva mesajului electoral: ce le va spune Lupu votantilor sai?…
–
AIE urgent trebuie sa isi consolideze o ierarhie, niste principii clare, si sa se sustina unul pe celalalt, dar nu sa se dubleze, sau chiar tripleze, urmarind prabusirea aliatilor, pentru a profita, ca niste necrofagi, de votantii partidului cazut.
Cheianu avea dreptate cind scria in Timpul ca AIE are nevoie de un Mark Tkaciuk si, imi permit sa continui gindul, mai au nevoie si de un lider carismatic, care sa preia functiile de conducere ale AIE, precum si sa indpelineasca functia de arbitru intern al AIE.
Deocamdata, in AIE se innadusa unul pe celalat, iar acest lucru nu va sfirsi bine… Mult succes in continuare 🙂
Stimată Doamnă,
Aşă cum v-am spus aşa şi vă scriu .Slavunea Untilă este comunist sub acoperire ca şi Iura Roşca şi mulţi alţi ticăloşi de teapa lor.Cu regret v-o spun, dar actuala clasă politică este îmbâcşită de ţucălari,care nu se gândesc la destinele acestei aşchii de pământ românesc,care nu au nici pricepere,nici dragoste(de neam).Dar nu va fi aşa în veci,o să vină odată duhul SFÂNTULUI ŞTEFAN peste ei,garantat.Nu o să ajungă ţepe pentru trădători.Primul va fi pus în ţeapă asasinul lui Valeriu Boboc – VOVA BUJENIŢĂ(VORONIN).A doua răscoală a tinerilor ne va aduce la mult aşteptata UNIRE.Degeaba se căznesc ţucălarii să mai ducă în eroare moldovenii,oricum cortina va cădea definitiv.Ar fi bine să nu ne prindă acele vremuri dezbinaţi,căci dezbinarea ca şi deznădejdea de la satana se trage…
Pt valeriu ciobanu
Posteaza acest comentariu pe articolele mai recente, plasate de mine.
Pt Tudor Darie
Untila se poate da de-a dura cit vrea si poate cheltui oriciti bani, el nu e de Liga I. El a criticat PNL, mai ales presedintele PNL, pentru ca nici MAE in formula de pina la venirea lui Untila, nici in formula de dupa Untila, au vazut si vor vedea ca nu pot lua oamenii nostri si asta ii enerveaza, ca au incercat continuu.
Untila a fost si ramine slab. El nu poate fi decit remorca, nu locomotiva. Ce ditamai mesaj au avut la congres? Si 11 vicepresedinti – asta nu inseamna, oare butaforie si lipsa de ierarhie si incredere intre colegi? O butaforie, cu dedesubturi dubioase. Ca vor ei sa fuzioneze, asta nu inseamna ca PNL va vrea sa fuzioneze cu un partid fara denumire si cu 13 presedinti si vici. Prima data nu ne-am inteles cu MAE pentru ca PNL-istii nu au fost de acord sa ramina denumirea de MAE si au avut dezamagiri in urma participarii in comun in alegerile parlamentare trecute. Sa le ajute Dumnezeu!