Optiunea “unirea cu Romania” – peste 45 la suta

Reiau postarea acestui articol, pentru ca procentul votantilor prounire creste si este curios sa urmarim pina unde…

29 la sutaIn decembrie 2008, pe http://pnl.md/index.php?option=com_content&task=view&id=249&Itemid=48 si pe http://www.pavlicenco.md/2008/12/19/29-din-populatia-unire-unire-unirermoldova-este-pentru-unirea-cu-romania/ am postat ca Institutul Republican International al SUA (IRI) lansase traditionalul Sondaj National, elaborat de Baltic Surveys/The Gallup Organization in noiembrie 2008. A chestionat pe teren IMAS Inc., pe un esantion de 1,251 rezidenţi din RM cu drept de vot, declarat reprezentativ dupa virsta, gen si educatie. Datele au fost colectate fata-in-fata, marja de eroare – 3%. Inainte de sondaj, realizatorii le-au solicitat reprezentantilor partidelor intrebari si doleante suplimentare. PNL a formulat intrebari vizind atitudinea fata de aderarea la NATO si de unirea cu Romania. romania-beautifulTabelul “Aţi susţine sau v-aţi opune unificării Moldovei cu Romania?” indica 29% optiuni pentru unirea cu Romania, alti 10% neavind un MapRegionsRomaniaraspuns clar. Rezulta ca, daca 5% din cei indecisi, ce nu au spus “nu”, se adauga celor 29%, obtinem un 34-35% din cetateni prounire. PNL a avut dreptate cind a constatat cresterea numarului adeptilor Unirii cu Romania – http://pnl.md/index.php?option=com_content&task=view&id=173&Itemid=48

De ce am revenit la subiect? Zilele trecute, urmind linkuri pe forumuri, am vazut pe http://www.moldovanova.md/ru/referendum/ un sondaj despre caile de depasire a impasului politic moldovenesc.

Inseram copia paginii, pe care optiunea „unirea cu Romania” intruneste deja peste 37% si e in schimbare. Comunistii ne-au tot umflat capul ca in RM (al doilea stat romanesc) “sint numai 2% romani”, ca populatia “uraste” Romania”, care e si “dusmanul nostru traditional”, ca “daca Basescu avea sa il roage mai binisor”, Voronin avea sa ii mai arunce colea  ceva procente in recensamintul comunist.image-Rom

Sa remarcam – portalul “Moldova Nova” – “Novaia Moldavia” pare a fi unul mai prorusesc. E cu atit mai curios ca si acolo procentajul adeptilor unirii cu Romania e ca si cel indicat de IMAS Inc. si creste continuu.

Ce sa adaugam? Ma gindesc, atunci cind erau comunistii la guvernare, era firesc oamenii sa isi ia lumea in cap, sa priveasca deja cu alti ochi Romania, in pofida romanofobiei instigate, alimentate si promovate metodic. Dupa venirea democratilor, cind comunistii parca se scufunda, fara sansa de revenire in forta, cind in societate exista mai multa libertate, ar parea ca optiunea unirii cu Romania va trece pe un plan secund. Poate vor apare locuri de munca, se vor stringe relatiile cu Romania, se va securiza frontiera cu Ucraina si se va permeabiliza frontiera cu UE, implicit cu Romania, poate va avea loc un reviriment si o infrastructurizare in Lunca Prutului. Poate. Dar nu se exclude nici faptul ca situatia sa evolueze mai greu, asteptarile legate de deciziile si actiunile noii guvernari sa nu fie onorate, situatia externa sa se complice si, atunci, mai stii, intr-adevar, lucrurile sa mearga spre realizarea dezideratului celor 29% din cetatenii RM, care, cred, ajung spre 40-50%.

Printre caile de depasire a impasului politic moldovenesc figureaza: 1. Unirea cu Romania. 2. Alegeri parlamentare anticipate. 3. Modificarea modului de alegere a Presedintelui. 4.Adoptarea Legii lustratiei si interzicerea Partidului Comunistilor. 5. Readucerea la putere a lui Voronin. 6. Adoptarea unei noi Constitutii. 7. “Imi e totuna – Moldova e cu viata sa si eu – cu a mea”. 8. Impasul nu e cea mai proasta stare pentru “politica moldoveneasca”.

In foto alaturata: Din cartea „Nicolae Iorga. Cugetari” , pag 10 din prefata semnata de Vlad Pohila, noiembrie 2005. E despre abandonarea Basarabiei in 1940.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

356 Comments

  1. Pt Vlahdut

    Mersi ca ati citit comentariile la subiect. Noi sintem constituiti in PNL.

    Urmeaza sa initiem niste actiuni, dar pentru orice e nevoie de bani si aici, azi, e mai greu.

    Apoi, am explicat, si cu alte ocazii, ca acum, dupa ce au venit, parca, democratii la putere, trebuie sa vezi – i-ai sprijinit si esti alaturi de ei sau esti in Opozitie. Asta noi acum discutam.

    Mie Realitatea TV imi place. Si o privesc mereu pentru libertatea discutiilor, ceea ce nu avem la noi.

    Nu cred ca ce scriu eu pe blog e “apa de ploaie” sau “frectie cu diana la un picior de lemn”.

    Eu nu scriu neaparat pentru romanii din Romania, care sint foarte bineveniti pe blog si chiar ma bucur ca Internetul ne omogenizeaza.

    Scriu pentru cei interesati din RM. De ce se intimpla cum scrieti am scris si rascris. Asa se iontimpla, intrati acum si credeti ca abordam prima oara subiecte legate de romani-romani. Nu, si chiar la articolul legat de unire, d emai jos, am spus care sint cauzele si nu trebuie sa va suparati pe basarabeni, ci sa-i apropiati prin caldura, prin cistigarea increderii, ca e o reactie de protejare in fata celui mai dezinvolt, a celui care se simte in tara sa in largul sau. Aici a fost foarte dur si toti poarta un sindrom al neincrederii. dar sintem acelasi popor si trebuie sa ne apropiem. Eu ma simt perfect cu romanii, nu am complexe.

    Cazul cu bunicul nu l-am inteles, daca vreti, scrieti-mi mai clar. Dar nu se poate crede rau pe viata despre toti. va pot spune si eu ca, uneori, dezamagirile ma duc la gindul ca iubesc Romania, dar nu romanul, dar nu e bine sa credem asa, trebuie sa ne reapropiem cu rabdare.

    Chiar si cererile de cetatenie din interes ne vor apropia. Nu sint eu vinovata ca „sint destui romani in Basarabia care gandesc romaneste, dar nu-i vedeti”. Dar nu-i vedeti pentru ca in 14 ani din totalul de 18, de dupa proclamarea Independentei, romanii au trebuit sa nu vorbeasca despre identitatea lor. Si asta trebuie sa nu pierdem acum – daca au venit democratii, chiar si PD spune de mai multi ani, inca din 1998, ca fiecare e cu identitatea si nationalitatea sa, nu trebuie sa se bage nimeni. Dar pina cum romanii au fost persecutati, sa speram ca nu vor mai fi, dar nu trebuie sa ne temem si sa tacem.

    O sa ne facem auziti, numai ca drama acum e ca sint presedinte d epartid, dar nu am nici salariu, nici pensie si am responsabilitati pentru partid.

    Si-apoi, exact eu trebuie sa schimb situatia? Cum adica? Am votat schimbarea si acum cei veniti pe valul schimbarii sa astepte/sau sa nu astepte sa faca Pavlicenco schimbarea? Asta m-a amuzat. Eu semnalez, provoc discutii, sensibilizez, critic, nu tac. Deja e mult. Raspundeti-mi la o intrebare, dar sincer – pe al cui blog _in afara de unimedia) mai discutati asa?

  2. @Jay

    Exact! Sa se faca auziti! Degeaba citim 200-300 blogurile sau site-urile lor! Eu nu zic ca nu-i cred cand imi spun ca 40% vor unirea sau ca nu vor pasaport doar pt a pleca in vest! Dar vreau sa vad fapte, nu mesaje lacrimogene despre cat de greu le este lor! De exemplu pe 1 decembrie cati au fost sa sarbatoreasca ziua tuturor romanilor? Am vazut doar cativa de la Hyde Park care saracii se cam lupta cu morile de vant desi multi dintre ei sunt mai romani decat 99% dintre cei nascuti in Romania…

    Noua cum ne-a fost inainte de 89? Cum ne-a fost in 90-93? Ne-am plans si noi de mila cand am vazut ca libertatea nu e ceea ce credeam dar am si realizat ca soarta si-o mai face si omul cu mana lui. Credeti ca va ajuta cu ceva sa o tineti tot cu placa „Romania ne-a abandonat rusilor”? S-au luat niste decizii care au fost sau nu bune, decizii care oricum le-ati lua, au dus la moartea a sute de mii de soldati romani care au executat comanda „Romani treceti Prutul!”

    Si cu cetateniile… Sa deie Base 500000/luna dar aspirantul sa-mi vorbeasca in limba lui Creaga si sa-mi stie Istoria Romanilor de clasa a 8 a! Nu ca acum!

    Gata ca iar ma enervez! Imi cer scuze daca am jignit pe cineva, dar asta este adevarul.

    Gata cu vorbele, Cum bine v-a spus 1Q Sapro, CERETI-VA DREPTURILE! Vreti site? Va fac gratis! Vreti blog? Va fac gratis! si host va dau tot gratis, dar lasati odata poeziile si plansul de mila si faceti-va AUZITI si VAZUTI!

  3. Pt EugenRo

    Da, sint unionista. Avem in Programul PNL conceptul Uniunii interstatale Romania-Republica Moldova, ca mecanism de accelerare de intrare in UE. Fiind in UE, putem decide unirea, dar o putem decide si pe parcurs, vazind cum ne miscam. Important e sa ne propunem obiectivul si noi, si Romania. Iata, acum, cu aceasta secventa si atitudinea rusilor contra lui Basescu – spuneti-mi ce ii mai ramine? Dupa cum a guvernat si atot vorbit degeaba, dupa cit a impiedicat si impiedica redobindirea cetateniei romane, ii ramine sa convinga Occidentul ca trebuie salvata Basarabia, prin luarea ei din ghearele Rusiei. Dar sint vreo trei probleme aici – alegerile din Ucraina, Transnistria si relatiile Vest-Rusia, dominate de livrarile de carburanti.

    Am “sarcina de partid”, dar am explicat mai inainte ca daca se misca lucrurile si din partea oamenilor, liderii politici se vor plasa imediat in frunte, chiar daca acum „la noblesse oblige” sa vorbeasca altfel de CSI, de NATO, de Tratatul de frontiera cu Romania…

    Si daca basescu nu face nimic in 5 ani? Daca Basescu „ar fi prounionist” – sa se miste.

  4. Doamna Vitalia Pavlicenco:

    N-am spus la general ca ceea ce scrieti este apa de ploaie ci doar cele cu subiect unionist. Sunt inutile 50 de randuri de altfel frumos scrise dar repet INUTILE!. Sunt ardelean, ce se intampla daca stramosii mei cedau in fata ungurilor dupa 50 de ani si isi plangeau de mila?

    Cu bunicul: Faceam referire la eterna replica moldoveneasca: „Romanii ne-au abandonat” – Bunicul a murit cu un glont in umar in 1989, glont incasat in timp ce apara Basarabia, glont norocos pentru el deoarece din 29 de prieteni care au copilarit impreuna, trimisi pe front, el a scapat, restul fiind executati in gara din Chisinau cateva zile mai tarziu.

    Repet, atata timp cat fiecare dintre dv, cei care ganditi si simtiti romaneste nu va luati soarta in propriile maini, nimeni nu o poate face in locul vostru, asta in primul rand pentru ca nu va faceti auziti.
    Pana in aprilie au fost comunistii. Acum ce va opreste sa va vad zilnic sau macar saptamanal cerandu-va drepturile in PMAN?

  5. pt Vlahdut

    Nu inteleg legat de glontul in umar in 1989, in timp ce apara Basarabia…

  6. Pt Vlahdut

    Am retinut cu blog-ul si site-ul gratis. Reactionam repede cind ni se da ceva gratis, nu? Numai ca aici e vorba de securitatea internetista si sper sa fie asigurata de dumneata… La minutul 1.51, daca nu gresesc, fotografiind, sint si eu in filmuletul Cereti-va drepturile! Stiati? In fata Parlamentului arzind.

  7. @ d-na Pavlicenco:

    Daca nu se supara Vlahdut ca vorbesc in numele lui, cred ca doar a murit in ’89, cu glontul in umar. Basarabia probabil ca o apara in razboi, cum altfel?
    Asa-i, Vlahdut?

  8. Asa-i Toka. Glontul l-a salvat de soarta impartasita de camarazii si prietenii de-o viata, cateva zile mai tarziu.

    Doamna Vitalia Pavlicenco, securitatea este responsabilitatea celui caruia ii platesc acest serviciu.

    Nu stiu cum este in Basarabia, dar in Romania un host provider n-are voie sa dea datele unui client decat in cazul unor infractiuni. Host am si in Romania si in Sua si in India.

  9. Doamna Pavlicenco ,
    Alunecoasa sunteti ca un adevrat om politic!

    Ce sa inteleg prin: „conceptul Uniunii interstatale Romania-Republica Moldova”?

    Mai mult – si in continuare: „mecanism de accelerare de intrare in UE”?
    Si apoteoza: „Fiind in UE, putem decide unirea, dar o putem decide si pe parcurs, vazind cum ne miscam.”

    Doamna, Basescu – presedintele meu – vorbeste multe! Dar puteti sa-i dati si o minima credibilitate?
    Doamna, NU obtinerea cetateniei trebuie sa fie obiectivul dumneavoastra principal!

    Ati afirmat ca: Daca Basescu “ar fi prounionist” – sa se miste.
    Nu, doamna! NU se poate misca! Miscati-va voi – ferm si hotarat.
    Si daca dupa aia Basescu nu se va misca, va garantez ca „de mana mea moare”!

  10. Pt EugenRO

    Nu sint nici om politic adevarat, ca nu stiu care sint criteriile si parametrii, dar nici alunecoasa.

    Noi nu avem in Programul PNL unirea formulata direct. Programul nu l-a adoptat Pavlicenco, ci un congres, si PNL nu l-am format pentru mine, eu, ci l-a format o echipa si, cind a fost format, nu se stia ca eu voi fi presedinte. Apoi, cei care s-au angajat sa asigre finantarea partidului nu au mai facut-o si eu am ramas cu toate pe cap. De aici si vine greutatea organizarii actiunilor. Orice telefon costa si deplasare costa. In Moldova nu e ca in Romania.

    Noi credem ca obtinerea cetateniei este un drept al oamenilor si trebuie cerut si respectat.

    Privind Uniunea Interstatala Romania-Republica Moldova, am pus mai jos documentul, remis partidelor in Romania, lui Basescu, primului ministru. Aveti putina rabdare si cititi-l. Chiar ca presedinte si ca persoana privata nu pot face declaratii care nu exista in Program, dar eu, personal, sint unionista.

    Am mai vazut oameni curajosi – daca faceti asta, apoi noi… si … Apoi – nu-i mai vezi. Nu va avintati.

    Manifest-Apel al PNL-Moldova privind imperativul solidarizarii nationale
    Publicat la 6 July 2008; 813 afişări; tag-uri: PNL, Romania, solidarizare | Edit

    Acest document, adoptat la 3 martie 2007, a fost remis presedintilor de partid, Presedintiei si Guvernului din Romania.

    Teritoriul Basarabiei si al Transnistriei – o aschie de pamint cu populatie romaneasca, rupta de mai multe ori, prin forta armelor, din contextul etnocultural si politic firesc, supusa unei deznationalizari dure pe parcursul a circa doua secole de ocupatie straina, – a rezistat si a dainuit in timp. Acest miracol a devenit deosebit de evident la confluenta anilor 80-90 ai secolului trecut, cind a luat avint, in Republica Moldova, Miscarea de Eliberare si de Renastere Nationala. Statul Republica Moldova a devenit independent in urma imploziei URSS, dar si gratie angajarii sutelor de mii de romani-moldoveni intr-o veritabila revolutie de eliberare nationala, ce a pus capat unei dominatii straine de secole. Redobindirea constiintei de neam, decolonizarea totala si revenirea acestui spatiu in familia europeana necesita un efort colectiv de lunga durata, conjugat cu o inteligenta politica aparte. Astazi, dupa 15 ani de la proclamarea Independentei, Republica Moldova, afectata de o profunda criza identitara interna, situata intr-o zona geopolitica disputata, se zbate intre un trecut tragic si un viitor incert.

    Partidul National Liberal din Republica Moldova este constient ca grava problema identitara, situatia politica si economica deplorabila ale celui de-al doilea stat romanesc, rezultate din politicile coloniale sovietice, continuate de regimurile neocomuniste dupa 1991, stationarea trupelor rusesti de ocupatie pe teritoriul Republicii Moldova, existenta unui teritoriu ocupat de un regim terorist, sprijinit de Moscova si necontrolat de Guvernul de la Chisinau, au facut din Republica Moldova un stat-problema. In aceste conditii, Republica Moldova nu dispune de suficiente resurse interne pentru depasirea starii de criza permanente. Este nevoie de o asistenta internationala in stare sa readuca Republica Moldova pe orbita civilizatiei europene. Cel mai firesc sprijin al efortului de europenizare a Republicii Moldova poate veni din partea Romaniei.

    In acest context, Partidul National Liberal se declara consternat de declaratiile tot mai agresive, in stilul razboiului rece, proferate la adresa Romaniei, de catre conducerea comunista de la Chisinau, care nu are nici un merit in edificarea Republicii Moldova ca stat. Comunistii si liderii lor au stat, in cel mai bun caz, in expectativa, in momentul proclamarii independentei statale a Republicii Moldova. Erijarea lor astazi in statalisti consecventi nu este nimic altceva decit o farsa in stil traditional comunist. De fapt, promovind conceptul moldovenismului vulgar si romanofob, comunistii moldoveni sugruma si farima de statalitate ce a mai ramas intr-o societate depopulata prin politici economice falimentare, favorizind tendintele de ancorare a Republicii Moldova in spatiul geopolitic eurasiatic, cultivat cu mult sirg de catre cercuri politice revansarde din Rusia. PNL invita partidele democratice si proeuropene din Republica Moldova sa se solidarizeze in scopul opririi acestui proces distructiv pentru perspectiva europeana a statului nostru.

    In toti acesti ani, guvernarile de la Chisinau au ratat posibilitatile de a merge impreuna cu Romania pe calea integrarii europene. Cu mici exceptii, acestea au preferat sa promoveze politici antiromanesti. In consecinta, Romania a devenit membru NATO si UE, in timp ce Republica Moldova a alunecat in mod grav spre statutul rusinos de cea mai saraca tara din Europa. Acesta este rezultatul logic al politicii comuniste, dominate de instincte antiromanesti.

    Si tot in acesti ani, Romania a tinut cont mereu de reticenta – chiar de ostilitatea – guvernarilor de la Chisinau, rezervindu-si rolul de a contribui la educarea tinerei generatii, de a fi avocat pentru admiterea Chisinaului in diferite aranjamente europene, de a ajuta in proiecte economice cind nu exista, pur si simplu, o alta solutie. Spre deosebire de oficialii de la Chisinau, sutele de mii de cetateni ai Republicii Moldova, care au beneficiat, in acesti ani, de asistenta materiala si umanitara a statului roman, ramin profund recunoscatori pentru ajutorul dezinteresat, oferit in spiritul relatiilor dintre frati. Prin aceasta perspectiva, politica sincera a Bucurestilor devanseaza constant propaganda antiromaneasca, fapt ce ii irita enorm pe stabii comunisti de la Chisinau.

    Partidul National Liberal din Moldova considera ca acum, odata cu revenirea definitiva si plenara a Romaniei in spatiul euroatlantic – sigur si solidar -, a sosit si momentul solidaritatii etnoculturale romanesti, ca unica sansa pentru a se oferi si Republicii Moldova un viitor civilizat cert. Doar aceasta asistenta, care trebuie sa devina permanenta, coroborata cu strategiile Uniunii Europene, ar putea readuce si al doilea stat romanesc in comunitatea euroatlantica. Constiinta unui asemenea obiectiv nu poate fi impiedicata de nici un fel de manifestari antieuropene si antiromanesti, la care se deda conducerea antinationala de la Chisinau, votata de o populatie insaracita cu buna stiinta de catre o grupare interesata doar de pastrarea, cu orice pret, a puterii si a propriilor privilegii economice.

    Guvernarea comunista de la Chisinau a legalizat cetatenia dubla pentru a amplifica afluxul de bani de la propriii cetateni, plecati la munca in strainatate. Unicul export profitabil al Republicii Moldova sub guvernarea comunista a devenit cel al bratelor ieftine de munca. Insa politica de depopulare a Moldovei a adus si efecte nebanuite de catre comunistii romanofobi. Pentru cetatenii Republicii Moldova, Europa se asociaza tot mai mult cu Romania, cu cetatenia romana. A deveni cetatean roman inseamna a deveni parte a unei democratii europene, a sistemului cu reguli ale economiei de piata, bazate pe respectarea neconditionata a legii. Aceste practici creeaza precedente extrem de periculoase pentru dominatia regimului politic autoritar de la Chisinau, pentru traficul de influenta si ingerintele protectioniste ale politicului in viata economica din Republica Moldova. In asa fel, romanismul echivaleaza pentru comunistii moldoveni cu deplasarea discursului proeuropean din zona demagogiei politice in zona realizarii practice. Iar aceasta, la rindu-i, echivaleaza cu pierderea puterii politice. In acest sens, comunistii sint sortiti, prin definitie, sa ramina romanofobi incorigibili.

    In fata pericolului permanentizarii crizei cronice, care a afectat Republica Moldova, Partidul National Liberal din Moldova vine cu un proiect special – politic, social-economic si cultural -, numit Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova. Acest proiect poate fi infaptuit cel mai lesne prin semnarea, intre Romania si Republica Moldova, a unui tratat interstatal de fraternitate si de parteneriat european privilegiat, ce ar avea ca scop major integrarea plenara a celor doua state romanesti in UE. Este un proiect de europenizare, de utilizare cit mai rationala a resurselor Uniunii Europene, in scopul modernizarii rapide a acestora si recuperarea raminerii in urma a Republicii Moldova. Prin cresterea economica si reformele promovate, Romania si-a demonstrat capacitatea de a onora standardele europene. Urmarea exemplului ar aduce si Republica Moldova, in urmatorii zece ani – 2008-2018 -, la standardul de viata din UE.

    Adresam Guvernului roman propunerea de a initia un program de fluidizare reciproca a informatiilor intre doua maluri ale Prutului, ceea ce ar conduce la o cunoastere mai buna in Romania a realitatilor din Republica Moldova, de a incuraja depasirea tabuizarii temei Basarabiei. De asemenea, PNL-Moldova pledeaza pentru o relatie financiara total transparenta intre Bucuresti si Chisinau, care sa fie reluata de la zero. Actiune ce ar trebui precedata de publicarea intregii asistente acordate in 15 ani prin diverse proiecte ONG-urilor sau altcuiva din Republica Moldova, pentru a se evita specularile politice. In Republica Moldova, exista banueli ca acei bani au servit la imbogatirea unora ce nu-si pot justifica averile, dar care au devenit azi aliati ai comunistilor si incrimineaza asistenta financiara romaneasca exact celor care nu au participat la procesul de “facere de averi din afacerea profitabila a romanismului”. “Miinile murdare” nu trebuie sa discrediteze nobila idee de reintregire a neamului.

    PNL-Moldova pledeaza pentru necesitatea conjugarii eforturilor clasei politice romanesti de pe ambele maluri ale Prutului pentru edificarea noastra in comun asupra mai multor aspecte spinoase ale relatiilor moldo-romane. Partidul National Liberal din Moldova – prin identitatea, scopurile, conceptele si actiunile sale – incearca sa creeze un precedent de omogenizare a infrastructurii politice din cele doua state romanesti care, in cadrul UE, isi vor realiza idealul de unitate nationala.

    In viziunea PNL-Moldova, conceptul Uniunii Interstatale Romania—Republica Moldova ar putea include formarea etapizata a organelor de coordonare a politicilor acestei structuri, intre care o Adunare Parlamentara, formata din cite treizeci de deputati din ambele state, ce se vor intruni in sesiuni periodice la Bucuresti si Chisinau si care se vor preocupa de armonizarea si omogenizarea legislatiei Republicii Moldova cu cea a Romaniei, de Bugetul special al Uniunii Interstatale. Totodata, Comisia Executiva interstatala, ce si-ar putea avea oficiul central la Iasi si ar fi formata dintr-un numar egal de reprezentanti ai Guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, ar putea avea, in sfera sa de coordonare, executarea Bugetului comun, politicile de apropiere a Republicii Moldova de UE, obtinerea si realizarea unui mini-plan Marshall pentru solutionarea conflictului transnistrean si reabilitarea social-economica postconflict a R.Moldova, identificarea proiectelor de asistenta financiara internationala pentru Fondul de pensionare al celor doua state romanesti. Casa Sociala Interstatala ar putea promova unificarea sistemului de pensionare a cetatenilor din cele doua state si gestiona fondurile de pensii sociale.

    Acest concept va fi dezvoltat de Partidul National Liberal din Republica Moldova pentru a fi propus Parlamentului de la Chisinau. Totodata, ar fi de un real folos – pentru a reda o speranta romanilor, dar si tuturor celorlalti cetateni ai Republicii Moldova, ca si pentru a sensibiliza Occidentul asupra unei asemenea oportunitati, pentru a rezolva o grava problema din sudul Europei de Est – declansarea de discutii politice intre reprezentantii clasei politice de la Chisinau si de la Bucuresti. De vreme ce Romania declara ca politica sa va ramine neschimbata fata de Republica Moldova, fiind incadrata in standardele democratiei si ale respectarii drepturilor si a libertatilor omului, orice discutii si negocieri spre binele oamenilor isi au dreptul la viata. Guvernarile se perinda, iar poporul ramine. PNL-Moldova crede ca a venit timpul pentru a se face mai multa dreptate istorica acestei parti a poporului roman, care inca nu-si gaseste locul si destinul intr-o Europa tot mai unita.

    Adoptat in sedinta din 3 martie 2007
    a Delegatiei Politice Nationale a Partidului National Liberal din Republica Moldova

  11. Doamna Pavlicenco,

    Cum spuneam!
    Alunecoasa sunteti!

    Nu va suparati, daca sunteti unionista, miscati-va in directia asta – ferm-decisiv-cu orice riscuri!

  12. Vlahdut, eu te inteleg cel mai bine..intotdeauna am spus ca o fapta face cat o mie de cuvinte. Acum avem un moment oportun pentru a mai misca lucrurile.

    Vreau sa te pun si pe tine in lista mea de messenger. Scrie-mi un mail pe dvony_99@yahoo.com si de acolo iti las si id si restul. Poate initiem ceva impreuna.

    EugenRO, cum mai dau si eu de tine? In afara de mail..cand mai vin prin Bucuresti, ne putem vedea?

  13. roman din Iasi, ROMANIA

    Doamna Pavlicenco! Oare ce va face sa credeti ca in republicuta dumneavoastra sunt asa de multi adepti ai unirii? Eu sunt absolut sigur ca nici domnul Ghimpu, nici domnul Filat si nici chiar domnul Chirtoaca nu sunt unionisti. Dar ei fac politica, iar in politica se permit multe si scopul scuza mijloacele. Oare nu va luptati dumneavoastra cu morile de vant ca in opera lui Cervantes?

    Si apoi mai e si problema noastra, a romanilor, care dupa ce s-au fript cu supa, sufla acum si in iaurt. S-a spun pe sleau, nici eu nu am incredere in elanul unionist si patriotic al basarabenilor. Sunt convins ca basarabenii doresc cetatenie romana doar pentru a obtine libertate de circulatie in UE. Si va spun toate astea pentru ca, iesean fiind, am cunoscuti basarabeni si am cunoscut compatrioti de-ai dumneavoastra care o fac si acum pe „marii romani” dar care la un pahar de bautura mi-au demonstrat „Quot erat demonstrandum”.

    Si va mai amintesc ca dreptul la cetatenia unei tari il au doar cei care s-au nascut in acea tara. Restul, adica cei care nu s-au nascut in Romania, nu au absolut nici un drept sa pretinda asa ceva. Pentru ca cetatenia Romaniei implica si un sistem de protectie sociala, si pensie, si loc de munca sau ajutor de somaj, si multe alte chestii la care basarabenii nu ar trebui sa aiba nici un drept deoarece nu s-au nascut in Romania, nu au muncit aici iar in caz de vremuri de restriste isi pun palma in fund si pleaca unde e bine, poate chiar in Rusia. Oare cati romani au cerut cetatenia republicutei dumneavoastra? Da, bufonul Mihai Contiu si posibil 2 – 3 alti nebuni cu conceptii comuniste si iubitori de rusi. Eu va rog sa nu o luati ca pe o ranchiuna tot ce am scris aici, dar ca roman ma ingrijoreaza sa ne intre in tara atatia straini care ar crea tot atatea probleme pe capul concetatenilor mei romani.

    Va urez toate cele bune, stimata doamna Pavlicenco si va rog sa fiti convinsa ca nu doresc sa va afectez in sens negativ absolut deloc pe dumneavoastra si familia dumneavoastra!

  14. roman din Iasi, ROMANIA

    rectific : s-o spun pe sleau, nici eu nu am incredere in elanul unionist si patriotic al basarabenilor ….. Nu am corectat asa ca scuze!

  15. d-le „iesean”, imi permit eu sa dau rapid cateva raspunsuri, pana scrie si d-na Pavlicenco.

    Eu, ca roman ce mi-s din partea munteneasca a Romaniei, am si eu urmatorul punct de vedere, ca fiind unul care merg frecvent prin Moldova (ma intreb, ati calcat vreodata pe acolo, pentru a va face o idee despre adevarata stare de lucruri? Sint ferm convins ca nu):

    Ati afirmat dvs urmatoarele:

    1. „Eu sunt absolut sigur ca nici domnul Ghimpu, nici domnul Filat si nici chiar domnul Chirtoaca nu sunt unionisti.”

    As dori sa stiu si eu pe ce va bazati. I-ati cunoscut indeaproape pe acesti oameni? Ati discutat cu ei? Aveti puteri extrasenzoriale de a sti ce gandeste si vrea un om? Daca nici Ghimpu si Chirtoaca nu-s unionisti, cel putin Chirtoaca a venit pe la Basescu de atatea si atatea ori, pierzand capital politic fata de „statalistii” care erau mai numerosi, si inca au o pondere ridicata..daca Ghimpu a tinut mortis sa spuna ca el e roman, desi avea deja functia..zi-mi si mie care e logica in ceea ce spui? Sau ne indoim, doar de dragul de a ne indoi?

    2. „Sunt convins ca basarabenii doresc cetatenie romana doar pentru a obtine libertate de circulatie in UE”

    Hmm..si romanii, adica noi, cand am intrat in UE, muream de dragul principiilor europene, si cantam „Oda bucuriei” in fiecare dimineata cand ne trezeam. Si tot noi romanii, cand ceream cetatenie italiana sau spaniola, pe unde mergeam cu lucrul, o ceream pentru ca – nu-i asa – simteam o adanca pretuire si gandire pentru tarishoarele numite Italia si Spania..sau chiar noi, inainte de a merge prin alte tari sa muncim, stam zi de zi cu cetatenia romana sub perna, si cantam imnul national, si in culcare, si in trezire..

    3. „Va mai amintesc ca dreptul la cetatenia unei tari il au doar cei care s-au nascut in acea tara. Restul, adica cei care nu s-au nascut in Romania, nu au absolut nici un drept sa pretinda asa ceva.”

    Si eu va reaminesc ca acesti oameni, ajunsi aproape de deznationalizare, umiliti si ducandu-si crucea sub rusi, NU AU CERUT SA FIE SUB RUSI! Este de dezbatut daca Romania trebuia sa moara cu arma in mana si sa riste totul, dar, domnule, nu basarabenii au cerut sa fie tara separata! Ce facem atunci cu sutele de cetateni romani, veniti de prin Siria, Iran, SUA, sau alte zari ale lumii? Ca nici astia nu s-au nascut aici. Si totusi primesc. Daca nici la ai nostri, care vorbesc limba noastra, si simt romaneste, nu dam, atunci cui? Chinezilor? Da, si chinezilor, apropo..li se da cetatenie.

    4. „Ma ingrijoreaza sa ne intre in tara atatia straini care ar crea tot atatea probleme pe capul concetatenilor mei romani.”

    Care „straini”, bre? Avem 80% populatie romaneasca in Moldova. Restul populatie de alta etnie. Avem „straini” (daca iti place termenul acesta) in Ardeal, parca nu sintem anihilati de ei. Ce probleme ar putea crea acesti oameni?

    Asa cum avem unguri (care nu poti presupune ca sint asa de loiali Romaniei), cum avem evrei, sasi, tigani, lipoveni, vom avea si rusi. Nu o sa crape pamantul.

    Exista si in Moldova rusi decenti, onesti, civilizati, oameni cu cap. Eu am cunoscut asa ceva acolo. Diabolizarea asta excesiva, si spaimele de genul „vin strainii” peste noi, seamana cu spaimele lui Voronin – „vin romanii sa ne invadeze”.

    Total anti-european, acolo unde zicem ca ne-am integrat..

  16. Problema cea mare e ca fiecare porneste de la alte date ale problemei. Atat moldovenistii cat si pro-unionistii au algoritmele proprii de gandire perfect logice ( nu ma refer la MALDAVENI care nu stiu pe ce planeta sa afla ). Fiecare isi argumenteaza desul de bine punctul de vedere si logica curge natural. Insa fiecare categorie porneste de la date ale problemei diferite. Asta daca mai tineti minte cum rezolvam in liceu problemele de fizica . Initia ” Se da” apoi ” ce se cere”, ulterior „rezolvarea „. Poti sa acuzi de lipsa de logica, da un algoritm gresit in gandire si rezolvare. E maxim ce poti face. Dar daca un Moldovean porneste de la crezul ca grupul ce traieste intre Prut si Nistru s-a diferentiat destul de cei de peste prut sa ca fie considerat popor aparte, atunci acesta este un crez, nu un algoritm. Acel om nu greseste cu nimic, el doar porneste de la alte date ale problemei. De ce nu incercati sa intelegeti asta ? Voi aveti opinia voastra, porniti de la faptu ca candva istoric am fost impreuna. Asta e un set de date. Eu spre exemplu nu consider argumentul istoric unul important. Algoritmul meu se bazeaza pe evolutia ulterioara, si starea la momentul actual al unui grup de oameni. Rusii ne-au influentat ? Da, si asta o face orice popor numeros. Sa nu imi ziceti ca nu priviti filme americane, nu va imbracati in blugi, si nu spuneti „weekend” sau „ok”. Aceasta fobie de oamenii care au alt set de valori va orbeste. Sunt convins ca nu sunt un om needucat si ca am logica. Am si eu motive si ratiuni cand afirm ca ma consider Moldovean. Ca doar nu o zic din pod, o zic dupa o analiza facuta de mine, reiesind din niste parametri care eu ii consider, Dvoastra nu ii considerati. Asta e numeste doar -pluralism de opinii.
    Ce faceti Dvoastra e sa luati considerati prin definitie anormal orice nu corespunde cu algoritmul Dvoastra. Adica daca voi puneti istoria pe primul plan, asta trebuie sa faca toti. Desi va pronuntati pentru libertate, prin ironia si sarcasmul de care dati dovada face de cei care nu cred ca voi, sunteti la fel de totalitaristi ca comunistii. Simtiti nevoia sa curatiti nu stiu ce creiere iradiate de sovietici, vreti sa eradicati nu stiu de dezinformari induse de comunisti, defapt nu faceti altceva decat sa afirmati ca doar logica Dvoastra este corecta, si ca ceilalti sunt o turma de oameni spalati la creier. Dupa acest ambalaj de democratie se ascunde o agresivitate si o intoleranta de opinii oribila.

    Un Moldovean care si-a definit logic identitatea reiesind din criterii ce le considera importanta

    CER SA FIU LUAT IN SEAMA ca si ceilalti, caci asta inseamna libertate.

  17. * scuze pt greseli ortografice, speed writting 🙂

  18. Ranger, nimeni nu a avut pretentia de a obliga pe celalalt sa se numeasca in alt fel decat doreste. In Romania, la ultimul recensamant, au fost unii care s-au declarat „daci”. Si ei aveau „logica” lor de au ajuns la aceasta concluzie.

    Nu asta e PROBLEMA. Necazurile incep in momentul in care impui altora cum sa se numeasca, si ce limba sa foloseasca. Gen ultimul recensamant din Moldova, unde oameni care se declarau romani erau obligati sa scrie moldoveni, sau chiar le completau recenzorii datele gresit, dupa cum li se dadea indicatii. Sa nu ma contrazici, sa zici ca nu era asa, pentru ca stiu de la oameni care au lucrat atunci.

    Sau anormal e cand impui limba rusa – limba a unei minoritati, ca limba oficiala de facto intr-o tara ca Moldova..unde majoritari sint romani / moldoveni.

    Cel mai normal ar fi sa transam probleme ce tin de denumire, Unire, limba, prin consultare populara. REFERENDUM. Acolo vointa majoritatii decide.

    DE ACORD?

  19. Pt Jay

    Ce ai in vedere cind spui ca „avem acum un moment oportun pentru a mai misca lucrurile”?

  20. Pt roman din Iasi, ROMANIA

    Pe mine nu ma face nimic sa cred ceva despre unire. Stiu, din discutii, ca foarte multa lume se considera romani, cit priveste unirea, fiecare se gindeste cum se va rasfringe asupra lui, sa nu fie de mina a doua, insa, cred, libertatea de circulatie in Europa ii va decide sa fie deschisi. Si mie imi pare rau ca aveti ideea ca asta ar fi rau. Nu exista nici o natiune adevarata care sa-si abandoneze conationalii de pe undeva. De ce sa o faca Romania – ca e slaba, neformata serios ca stat si ca are o clasa politica ce judeca egoist si nu poate educa oamenii in spritiul unitatii nationale si nu poate convinge Europa ca romanii, ca si germanii, trebuie sa fie impreuna?

    Eu cred ca noi, cei de aici, avem dreptul sa spunem republicuta, soricuricuta, cum am mai intilnit, dar voi – nu, ca voi ati recunoscut-o primii. Si sa nu-mi spuneti ca Iliescu a recunoscut-o – el era alesul, expresia si exponentul vostru.

    Eu cred invers – ca si Ghimpu, si Chirtoaca si chiar Filat sint unionisti, dar au interese de moment care ii tin cu un anume tip de comportament. Iar ceilalti, fara poveri statale, pot promova orice. Eu am luptat toata viata cu morile de vant ca in opera lui Cervantes, care e opera preferata a sotului meu, hispanist, specialist in literatura universala.

    Daca voi v-ai fript, ce sa mai spunem noi – deportati, supusi foametei si adusi la canibalism, persecutati numai pentru ca sintem romani. Nu ati citit aici pe blog despre o carte lansata recent si la Bucuresti, si la Chisinau, in care se arata ce spuneau sovieticii – „la noi romanii locuiesc in Siberia sau nu locuiesc deloc”, iata linkul http://www.pavlicenco.md/2009/10/18/%E2%80%9Ela-noi-romanii-locuiesc-in-siberia-sau-nu-locuiesc-deloc/

    Este de inteles ca unii nu au incredere in elanul unionist si patriotic al basarabenilor. Dar acesti barasabeni sint romani supusi deznationalizarii de forta ruseasca de ocupatie, fara vina lor. Nu a avut cine sa ii apere in fata Ursului rusesc. Ei au fost persecutati toata viata pentru ca sint romani. Din 18 ani de dupa independenta 14 ani au fost cu guvernari retrograde, antiromanesti, pentru ca in Moldova noastra nu exista libertate de exprimare, pluralism de opinii in spatiul public. Chiar si acum exista presa independenta proPCRM si presa independenta proPL/PLDM. Si e greu sa ai acces daca nu faci parte din aceste doua tabere.

    Nu aveti dreptate cind spuneti ca basarabenii doresc cetatenie romana doar pentru a obtine libertate de circulatie in UE. Daca erati in zilele votarii la Chisinau, va asigur ca avea sa va fi e rusine pentru aceasta „convingere”. Dar este adevarat ca sint asa oameni, numai ca si fiind asa, ei trebuie incurajati, sa ne bucuram ca ei devin romani, pentru ca in asa fel ei se vor schimba in directia buna. Dar si romanii trebuie sa se poarte frumos, nu sa-i umileasca, asa cum ii umilesc continuu in institutiile romanesti.

    Ceea ce credeti ca cine are dreptul la cetatenie – mai uitati-va pe lume ce se face. Nu se poate sa fiti discriminant. RM a aparut urmare a Pactului Molotov-Ribbentrop, fara voia parintilor nostri. Spania le da cetatenie tutror celor din America Latina. Si nu se teme ca va pierde Spania. Pai daca noi am fost din 1812 pina in 1918 sub rusi, apoi din 1940 pina in 1991 sub rusi, si, totusi, am renascut ca pasarea Phoenix din cenusa, trebuie acum sa ne spuneti asta?

    Iata exemplul meu personal. Eu am luat cetatenia romana in 1992, ca mai devreme nu s-a putut, au luat-o si fiica, si sotul. Atunci, in 1992, nici idee nu aveam de circulatie libera prin Europa, de Uniunea Europeana si de altele. In 2004 am primit un ordin national din partea Statului Roman, acum cum vreti sa ma tratati pe mine?

    Dar oare cum se face ca Rusia plateste pensiile in Transnistria, iar romanii din Basarabia, ca o minima despagubire pentru ca au fost macerati dupa 1945, de ce sa nu beneficieze de pensii romanesti, apoi sa unim sistemele de pensionare si sa facem ce au facut germanii. Am sa va postez documentul nostru PNL despre cum vedem noi relatiile romano-romane.

    Mai mult, am sugerat aici ideea pe blog ca si romanii, mai ales cei casatoriti cu basarabence, sa isi ia cetatenia moldoveneasca, a celui de-al doilea stat romanesc. Si, iata asa, ne vom omogeniza, proces care va fi, pentru ca este inevitabil. Si-apoi nimic din ce e artificial nu rezista, iar RM e un stat fara traditii de statalitate, este artificial, pina la urma, mai ales asa l-au facut antiromanii.

    Manifest-Apel al PNL-Moldova privind imperativul solidarizarii nationale
    Publicat la 6 July 2008; 813 afişări; tag-uri: PNL, Romania, solidarizare | Edit

    Acest document, adoptat la 3 martie 2007, a fost remis presedintilor de partid, Presedintiei si Guvernului din Romania.

    Teritoriul Basarabiei si al Transnistriei – o aschie de pamint cu populatie romaneasca, rupta de mai multe ori, prin forta armelor, din contextul etnocultural si politic firesc, supusa unei deznationalizari dure pe parcursul a circa doua secole de ocupatie straina, – a rezistat si a dainuit in timp. Acest miracol a devenit deosebit de evident la confluenta anilor 80-90 ai secolului trecut, cind a luat avint, in Republica Moldova, Miscarea de Eliberare si de Renastere Nationala. Statul Republica Moldova a devenit independent in urma imploziei URSS, dar si gratie angajarii sutelor de mii de romani-moldoveni intr-o veritabila revolutie de eliberare nationala, ce a pus capat unei dominatii straine de secole. Redobindirea constiintei de neam, decolonizarea totala si revenirea acestui spatiu in familia europeana necesita un efort colectiv de lunga durata, conjugat cu o inteligenta politica aparte. Astazi, dupa 15 ani de la proclamarea Independentei, Republica Moldova, afectata de o profunda criza identitara interna, situata intr-o zona geopolitica disputata, se zbate intre un trecut tragic si un viitor incert.

    Partidul National Liberal din Republica Moldova este constient ca grava problema identitara, situatia politica si economica deplorabila ale celui de-al doilea stat romanesc, rezultate din politicile coloniale sovietice, continuate de regimurile neocomuniste dupa 1991, stationarea trupelor rusesti de ocupatie pe teritoriul Republicii Moldova, existenta unui teritoriu ocupat de un regim terorist, sprijinit de Moscova si necontrolat de Guvernul de la Chisinau, au facut din Republica Moldova un stat-problema. In aceste conditii, Republica Moldova nu dispune de suficiente resurse interne pentru depasirea starii de criza permanente. Este nevoie de o asistenta internationala in stare sa readuca Republica Moldova pe orbita civilizatiei europene. Cel mai firesc sprijin al efortului de europenizare a Republicii Moldova poate veni din partea Romaniei.

    In acest context, Partidul National Liberal se declara consternat de declaratiile tot mai agresive, in stilul razboiului rece, proferate la adresa Romaniei, de catre conducerea comunista de la Chisinau, care nu are nici un merit in edificarea Republicii Moldova ca stat. Comunistii si liderii lor au stat, in cel mai bun caz, in expectativa, in momentul proclamarii independentei statale a Republicii Moldova. Erijarea lor astazi in statalisti consecventi nu este nimic altceva decit o farsa in stil traditional comunist. De fapt, promovind conceptul moldovenismului vulgar si romanofob, comunistii moldoveni sugruma si farima de statalitate ce a mai ramas intr-o societate depopulata prin politici economice falimentare, favorizind tendintele de ancorare a Republicii Moldova in spatiul geopolitic eurasiatic, cultivat cu mult sirg de catre cercuri politice revansarde din Rusia. PNL invita partidele democratice si proeuropene din Republica Moldova sa se solidarizeze in scopul opririi acestui proces distructiv pentru perspectiva europeana a statului nostru.

    In toti acesti ani, guvernarile de la Chisinau au ratat posibilitatile de a merge impreuna cu Romania pe calea integrarii europene. Cu mici exceptii, acestea au preferat sa promoveze politici antiromanesti. In consecinta, Romania a devenit membru NATO si UE, in timp ce Republica Moldova a alunecat in mod grav spre statutul rusinos de cea mai saraca tara din Europa. Acesta este rezultatul logic al politicii comuniste, dominate de instincte antiromanesti.

    Si tot in acesti ani, Romania a tinut cont mereu de reticenta – chiar de ostilitatea – guvernarilor de la Chisinau, rezervindu-si rolul de a contribui la educarea tinerei generatii, de a fi avocat pentru admiterea Chisinaului in diferite aranjamente europene, de a ajuta in proiecte economice cind nu exista, pur si simplu, o alta solutie. Spre deosebire de oficialii de la Chisinau, sutele de mii de cetateni ai Republicii Moldova, care au beneficiat, in acesti ani, de asistenta materiala si umanitara a statului roman, ramin profund recunoscatori pentru ajutorul dezinteresat, oferit in spiritul relatiilor dintre frati. Prin aceasta perspectiva, politica sincera a Bucurestilor devanseaza constant propaganda antiromaneasca, fapt ce ii irita enorm pe stabii comunisti de la Chisinau.

    Partidul National Liberal din Moldova considera ca acum, odata cu revenirea definitiva si plenara a Romaniei in spatiul euroatlantic – sigur si solidar -, a sosit si momentul solidaritatii etnoculturale romanesti, ca unica sansa pentru a se oferi si Republicii Moldova un viitor civilizat cert. Doar aceasta asistenta, care trebuie sa devina permanenta, coroborata cu strategiile Uniunii Europene, ar putea readuce si al doilea stat romanesc in comunitatea euroatlantica. Constiinta unui asemenea obiectiv nu poate fi impiedicata de nici un fel de manifestari antieuropene si antiromanesti, la care se deda conducerea antinationala de la Chisinau, votata de o populatie insaracita cu buna stiinta de catre o grupare interesata doar de pastrarea, cu orice pret, a puterii si a propriilor privilegii economice.

    Guvernarea comunista de la Chisinau a legalizat cetatenia dubla pentru a amplifica afluxul de bani de la propriii cetateni, plecati la munca in strainatate. Unicul export profitabil al Republicii Moldova sub guvernarea comunista a devenit cel al bratelor ieftine de munca. Insa politica de depopulare a Moldovei a adus si efecte nebanuite de catre comunistii romanofobi. Pentru cetatenii Republicii Moldova, Europa se asociaza tot mai mult cu Romania, cu cetatenia romana. A deveni cetatean roman inseamna a deveni parte a unei democratii europene, a sistemului cu reguli ale economiei de piata, bazate pe respectarea neconditionata a legii. Aceste practici creeaza precedente extrem de periculoase pentru dominatia regimului politic autoritar de la Chisinau, pentru traficul de influenta si ingerintele protectioniste ale politicului in viata economica din Republica Moldova. In asa fel, romanismul echivaleaza pentru comunistii moldoveni cu deplasarea discursului proeuropean din zona demagogiei politice in zona realizarii practice. Iar aceasta, la rindu-i, echivaleaza cu pierderea puterii politice. In acest sens, comunistii sint sortiti, prin definitie, sa ramina romanofobi incorigibili.

    In fata pericolului permanentizarii crizei cronice, care a afectat Republica Moldova, Partidul National Liberal din Moldova vine cu un proiect special – politic, social-economic si cultural -, numit Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova. Acest proiect poate fi infaptuit cel mai lesne prin semnarea, intre Romania si Republica Moldova, a unui tratat interstatal de fraternitate si de parteneriat european privilegiat, ce ar avea ca scop major integrarea plenara a celor doua state romanesti in UE. Este un proiect de europenizare, de utilizare cit mai rationala a resurselor Uniunii Europene, in scopul modernizarii rapide a acestora si recuperarea raminerii in urma a Republicii Moldova. Prin cresterea economica si reformele promovate, Romania si-a demonstrat capacitatea de a onora standardele europene. Urmarea exemplului ar aduce si Republica Moldova, in urmatorii zece ani – 2008-2018 -, la standardul de viata din UE.

    Adresam Guvernului roman propunerea de a initia un program de fluidizare reciproca a informatiilor intre doua maluri ale Prutului, ceea ce ar conduce la o cunoastere mai buna in Romania a realitatilor din Republica Moldova, de a incuraja depasirea tabuizarii temei Basarabiei. De asemenea, PNL-Moldova pledeaza pentru o relatie financiara total transparenta intre Bucuresti si Chisinau, care sa fie reluata de la zero. Actiune ce ar trebui precedata de publicarea intregii asistente acordate in 15 ani prin diverse proiecte ONG-urilor sau altcuiva din Republica Moldova, pentru a se evita specularile politice. In Republica Moldova, exista banueli ca acei bani au servit la imbogatirea unora ce nu-si pot justifica averile, dar care au devenit azi aliati ai comunistilor si incrimineaza asistenta financiara romaneasca exact celor care nu au participat la procesul de “facere de averi din afacerea profitabila a romanismului”. “Miinile murdare” nu trebuie sa discrediteze nobila idee de reintregire a neamului.

    PNL-Moldova pledeaza pentru necesitatea conjugarii eforturilor clasei politice romanesti de pe ambele maluri ale Prutului pentru edificarea noastra in comun asupra mai multor aspecte spinoase ale relatiilor moldo-romane. Partidul National Liberal din Moldova – prin identitatea, scopurile, conceptele si actiunile sale – incearca sa creeze un precedent de omogenizare a infrastructurii politice din cele doua state romanesti care, in cadrul UE, isi vor realiza idealul de unitate nationala.

    In viziunea PNL-Moldova, conceptul Uniunii Interstatale Romania—Republica Moldova ar putea include formarea etapizata a organelor de coordonare a politicilor acestei structuri, intre care o Adunare Parlamentara, formata din cite treizeci de deputati din ambele state, ce se vor intruni in sesiuni periodice la Bucuresti si Chisinau si care se vor preocupa de armonizarea si omogenizarea legislatiei Republicii Moldova cu cea a Romaniei, de Bugetul special al Uniunii Interstatale. Totodata, Comisia Executiva interstatala, ce si-ar putea avea oficiul central la Iasi si ar fi formata dintr-un numar egal de reprezentanti ai Guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, ar putea avea, in sfera sa de coordonare, executarea Bugetului comun, politicile de apropiere a Republicii Moldova de UE, obtinerea si realizarea unui mini-plan Marshall pentru solutionarea conflictului transnistrean si reabilitarea social-economica postconflict a R.Moldova, identificarea proiectelor de asistenta financiara internationala pentru Fondul de pensionare al celor doua state romanesti. Casa Sociala Interstatala ar putea promova unificarea sistemului de pensionare a cetatenilor din cele doua state si gestiona fondurile de pensii sociale.

    Acest concept va fi dezvoltat de Partidul National Liberal din Republica Moldova pentru a fi propus Parlamentului de la Chisinau. Totodata, ar fi de un real folos – pentru a reda o speranta romanilor, dar si tuturor celorlalti cetateni ai Republicii Moldova, ca si pentru a sensibiliza Occidentul asupra unei asemenea oportunitati, pentru a rezolva o grava problema din sudul Europei de Est – declansarea de discutii politice intre reprezentantii clasei politice de la Chisinau si de la Bucuresti. De vreme ce Romania declara ca politica sa va ramine neschimbata fata de Republica Moldova, fiind incadrata in standardele democratiei si ale respectarii drepturilor si a libertatilor omului, orice discutii si negocieri spre binele oamenilor isi au dreptul la viata. Guvernarile se perinda, iar poporul ramine. PNL-Moldova crede ca a venit timpul pentru a se face mai multa dreptate istorica acestei parti a poporului roman, care inca nu-si gaseste locul si destinul intr-o Europa tot mai unita.

    Adoptat in sedinta din 3 martie 2007
    a Delegatiei Politice Nationale a Partidului National Liberal din Republica Moldova

  21. Pt Jay

    Mersi pentru un comentariu bun si explicativ dat „ieseanului”.

  22. Pt Jay

    Mi-a mai venit o idee. Facem doua refrendumuri concomitent – in RM si Romania.Ssa vedem cine vrea si cine nu vrea unirea. Vor dispare toate specularile.

  23. # Vitalia Pavlicenco spune:
    9 January 2010, la 10:10
    Pt Jay

    Mi-a mai venit o idee. Facem doua referendumuri concomitent – in RM si Romania. Sa vedem cine vrea si cine nu vrea unirea. Vor dispare toate specularile.

    Eeee! Sa inteleg ca mi-ati ascultat „sarcina de partid”?
    Hai, initiati un referendum in Moldova. In Romania nu stiu cum il putem face, da’ ne gandim!
    V-am mai zis, daca sunteti unionista adevarata, asumati-va optiunea. Sunt destui dispusi „sa moara pentru aceasta cauza”! Dumneavoastra sunteti dispusa sa „muriti” pentru aceasta cauza?

  24. Jay, perfect de acord.
    Eu sunt pentru democratie totala : oricine se poate numi roman sau moldovean daca doreste, cu conditia sa aiba un algoritm clar in alegerea care o face. Problema este ca la momentul actual majoritatea populatiei isi zic „moldoveni” chiar si cu manipularile care s-au facut la recensamant. Putem sa acceptam chiar si o abetere de 20% (o cifra imensa), chiar si asa „moldovenii” alcatuiesc majoritatea. Aceste lucruri trebuiesc considerate, si acceptate, si tot felu de articuletze cu tot felu de scenarii minuscule conteaza mai putin.

    Tabloul general e perfect clar. Credeti-ma ca nu doar voi cei care va numiti „romani” sunteti gata sa aparati aceste valori. Cand situatia o va cere voi apara Moldova ceea in ce cred cu orice mijloace si de oricine. Chiar si de Vitalia Pavlicenco. La fel o vor face si multi dintre cei care gandesc ca mine. Si aici nu ma refer la comunisti, securisti, Vasile Stati sau alte abateri de la normal.

    Noi suntem majoritatea, si acest lucru trebuie spus clar. E straniu cand o minoritate spune ca majoritatea sunt niste oameni spalati la creier, prost educati, care nu stiu de unde vin. Astea se numesc obsesii.
    Va doresc o zi buna.

  25. Daca ar fi sa ne luam dupa referendum-uri, am putea sa stam mult si bine si sa asteptam sa ne fie mai bine. Credeti ca alungarea lui Ceausescu si rasturnarea comunismului in Romania s-ar mai fi intamplat daca cineva ar fi avut ideea unui referendum. Marile mutari ale istoriei nu s-au facut pe baza sufragiului popular. Deciziile importante in viata unei tari trebuie asumate de elite, nu lasate la indemana celor care nu sunt in stare sa discearna intre bine si rau. Cum sa las un asemenea pas, cum e readucerea fratilor la patria mama la toanele unui individ mankurtizat si spalat pe creieri de bolsevici si acum de rusi, respectiv a unui amarat din Romania care tremura de frica de a nu-si pierde locul de munca in favoarea unui basarabean? Jay are dreptate, momentul este bun, dar sa nu cadem in capcana populismului de doi bani.

  26. roman din Iasi, ROMANIA

    Pentru Jay si doamna Pavlicenco!

    Domnule, eu am fost in Basarabia, si am avut „amici” basarabani pana i-am cunoscut mai bine si mi-am dat seama ca sunt antiromani convinsi, antiromani congenitali. Atunci mi-am dat seama ca noi romanii din dreapta Prutului suntem totalmente diferiti de basarabanii maldavani in conceptii de viata, traditii religioase, identitate nationala si toate celelalte. Din acel moment am intrerupt orice legatura cu ei si am devenit antibasarabean si antiunionist convins. Asta pentru ca eu as muri pentru tara mea Romania daca cineva ar atenta la suveranitatea noastra nationala dintre Prut, Tisa, Dunare si Mare. Asta e Romania si eu nu doresc ca tara mea sa se mai lege la cap cu o lifta straina antiromaneasca, slavofona si slavofila in majoritatea ei. Nu zic ca am dreptate in totalitate, dar asa cred romanii de pe aici si asa cred si eu. Sau nu stiti ca romanii de pe aici au avut contacte cu maldavanii, unii le mai citesc presa, altii au chiar si unele carti de asa-zisa lor istorie si care sunt toate intzesate de un antiromanism minciunos si absurd, cum numai societatea dintre Prut si Nistru poate fi.

    Le-am explicat basarabanilor maldavani de ce nu mai putem fi prieteni si m-au inteles. Ne-am despartit aproape dusmani. Ce m-a jenat extraordinar la ei este faptul ca ei ziceau ca „noi tre sa luam Moldova pana la Siret ca e a noastra a maldavanilor de la Chisinau. Nou ni trebu Iasu”. M-am abtinut sa nu-i ucid, pentru ca mi-am dat seama ca sunt tampiti. Am convins si pe alti romani sa nu-i bata, sa nu le faca nimic, pentru ca daca te pui cu mitocanul basarabean esti exact ca ei.

    Oare noi romanii moldoveni am ajuns sa vina basarabanii sa ne ia cum vor ei? Ce suntem noi, piese de sah ca sa vina basarabanii slavofoni si polietnici sa faca ce vor ei cu noi romanii dintre Prut si Siret?

    Domnule Jay, presupun ca esti de origine basaraban pruto-nistrean oplosit prin Muntenia daca pui astfel problema. Vino pe aici prin Moldova adevarata si vorbeste cu romanii de aici, de prin sate si orase, sa vezi ce parere au ei de „unire”. In special satele de pe malul Prutului sunt 100% antibasarabene. Doar extrem de putini sateni sunt unionisti sau dezinteresati, si anume cei care au cumva rubedenii maldavano-basarabane. In rest spun cam asa: „Nu ne trebuie noua unire cu Basarabia. Ei sa stea in tara lor si noi intr-a noastra”. De ce este aceasta atitudine? 1. obisnuinta basarabanilor maldavani de a vorbi in ruseste cand stiu ca noi nu putem suferi limba rusa; 2. traditii religioase totalmente diferite de cele ale romanilor; 3. ura basarabanilor fata de tot ceea ce este romanesc, ura exprimata cu orice ocazie si aproape in toate contactele dintre romani si maldavanii basarabani; 4. Limbajul basaraban antiromanesc care este presarat cu „fascisti romani, tiganii romani, jandarul roman, palma data de jandarul roman, tradarea romaneasca etc”. Din aceasta cauza au aparut si tot felul glume pe seama pruto-nistrenilor. De exemplu:

    Fa Nadejda de la Balti,
    Te curteaza doi baieti,
    Unu-i de la Magadan,
    Altu-i de la Astrahan,
    Tata cazac, mama cazaca,
    Dar tu zici ca esti maldavanca,
    Nepoata lui Gingis Han,
    Nicidecum a lui Stefan.

    Asa ca fereasca Dumnezeu de un referendum pentru ca eu sunt sigur ca va fi negativ pe ambele parti ale Prutului. Si „vox populi, vox Dei”!

  27. roman din Iasi, scuze ca tre sa o zic, dar esti un prost 🙂
    O fi mitocania moldoveneasca din mine ( atentie, nu basarabeana, ca asta e un cuvant abstract inventat ) sau ce naiba o fi, dar am si eu prieteni in zona Moldovei, Iasi, Suceava, Vaslui. Ce spui tu sunt niste aberatii totale lipsite de sens. Diferenta dintre moldovenii din Romania si bucuresteni e mult mai mare ca cea dintre moldoveni din Ro si din Rep.Moldova. Si mai lasa limba rusa si cazacii la o parte, ca e singurul argument care il aveti. Deja e otzetita rau de tot faza cu bolsevismu, Siberia, Kazacioku si alte minunatii inventate de mintea poetului roman care nu are de lucru decat sa isi gadile neuronu in cautare de senzatii tari. Daca ai fi un Iesean adevarat asa cum afirmi nu ai spune asemenea prostii. MALDAVENII nu ii pot suporta nici eu, sunt categoria inferioara a societatii noastre, la fel cum nu pot suporta manelistii, cocalarii si tiganii vostri. Si pentru ei vrei sa lupti ? Si pentru ei vrei sa iti dai viata ? 🙂
    Poetule :))
    In timp ce nemtzii muncesc si produc, noi stam si frecam limba de asfalt. La munca, Moldova ! Lasa-ti naibii ce zice Romania sau Rusia, ei se acuza unii pe altii, iar moldovenii stau la mijloc si se uita in pod. Ian mars fiecare in coliba lui si cautati-va de treaba. Atat Marea Romania poetica cat si Matushka Rusi Bolishaia.

  28. Pt EugenRO

    Eu deja am murit. Politic. Pentru ca as fi „nationalista” si nu trebuiesc nimanui. Dar poate renastem…

  29. ( Ranger ) Si da, roman din Iasi, un moldovean de peste Prut poate sa iti dea la bot daca te pui cu el si mai ales daca il jignesti in asa hal. Fiindca prin ce ai scris mai sus, ai facut-o direct cu un sarcasm de cea mai joasa spetza. Si nu e dovada de mitocanie ci de demnitate.
    Spre deosebire de un roman care tremura ca varga cand se apropie un tigan nespalat de el. Iaute la ei, s-o trezit curajosii. Aparati-va de proprii cetateni, care rad de voi, moldovenii din Romania, si voi nu le raspundeti cu nimic. E bine sa te uiti la stirile ProTV de la voi sa vezi tu saracie, betie si bataie in satele voastre romanesti. O dat europa peste voi si v-ati trezit brusc civilizati. Stau tiganii in capu mesei la ei si el ma face pe mine bolsevic si cazac.

  30. Pt anais

    Pe timpul lui Ceausescu era stat socialist, nu capitalist, democratic, de drept. Se pot intimpla si acum revolutii, miscari. Sa ne gindim macar la 7 aprilie 2009. Dar exista, totusi, o diferenta si e nevoie de multa diplomatie si, totusi, de convingerea marilor cancelarii privind necesitatea obiectiva de lichidare a durerii de cap a Europei cu Basarabia stat inventat. In privint referendumului, el va trebui precedat de multa discutie publica, desigur. Si depinde mult de vointa liderilor politici ale caror partide ar organiza referendumul.

  31. Pt roman din Iasi, Romania

    Nu cred ca e corect a se judeca asa. De ce? Pentru ca basarabenii, ocupati de rusi in 1940, nu sint vinovati de ce li s-a intimplat. Si nu poate fi asta numai crucea basarabenilor, ci a intregii Romanii. In caz contrar, niciodata nu veti avea liniste siu succes, cind conationalul de alaturi nu are ce minca, e sarac si supus continuu experimentelor imperiale rusesti.

  32. D-na Pavlicenco, felicitari
    Desi numarul celor care v-au descoperit nu este mare , opiniile celor de mai sus sunt interesante si reprezinta dorinta sincera de comunicare ,obsesia multor oameni de a-si clarifica ideile ,cunostintele ,nelamuririle in legatura cu moldovenii din Basarabia. Discutiile arata ca exista un sentiment de dragoste , o legatura intre oameni ca intre rudele apropiate si despartite mult timp si care doresc sa se regaseasca .Fiecare are problemele sale , dorintele sale ,dar totusi se simt aproape.
    Nu mai revin la problemele istorice, la cele ce-si pot reprosa romanii si basarabenii ( modoveni ocupati de rusi),ci ma voi referi la viitor.
    Este evident ca realizarea apropierii este un proces complex ,nu simple mitinguri, discursuri, vorbe si cantece ,intrigi etc. Apropierea este mult ingreunata de:dorinta Rusiei de a-si pastra vasalul, de populatia rusofona, de supunere prin biserica dirijata de la Moskova, de manipulare prin mijloacele media supuse Moskovei,de controlul economiei de catre Rusia.
    Actiunea trebuie sa mearga pe doua planuri ,un plan intern si unul extern.
    Pe plan intern trebuie urmarite :
    -desteptarea constiintei si mandriei nationale la intreaga populatie ,a demnitatii sale si a drepturilor sale prin raspandirea istoriei tuturor romanilor in scoli, mass media,cunoasterea culturii romanilor, a realizarilor lor, difuzarea de folclor romanesc, si sublinierea faptului ca Moldova este o provincie importanta a Romaniei care a avut un rol important in faurirea statului roman ( in perioada cat o parte a ei era ocupata de imperiul tarist);
    Prin aceasta basarabenii vor deveni greu de manevrat si-si vor croi liberi cu adevarat propriul destin
    – promovarea in functii de conducere a unor patrioti adevarati, instruiti si oameni de caracter care sa doreasca binele poporului si nu a propriului buzunar, cum din pacate este in Romania.
    – realizarea unor planuri de perspectiva, legate in special de viitorul economiei pe termen mediu si indepartat
    -selectarea in partide a unor persoane instruite,de caracter, cu moralitate si depistarea ,,cartitelor”
    – realizarea retelelor de patrioti pana in cele mai indepartate catune,prin atragerea cadrelor didactice si a preotilor
    -atragerea preotilor moldoveni, apartinand de Patriarhia Moskovei , de partea idealului national
    – mare atentie la selectarea conducerilor care pot compromite toata munca

    Pe plan extern :
    -asocierea la Uniunea Europeana si intrarea in Uniunea Europeana
    -mentinerea unor bune relatii cu Moskova cu respectarea integritatii nationale si a respectului reciproc, a neamestecului in treburile interne
    – atragerea de investitori straini in domeniul productiei de energie,in industrie si agricultura

    Acestea nu se pot realiza de un om ci de partidele politice patriotice conduse de patrioti vizionari si dedicati

    Poporul trebuie condus,trebuie scos din incertitudine, din saracie si indreptat spre un viitor pe care-l merita. Nu va bazati pe serviciile secrete , care in Romania nu ne-au dus la mai bine.

  33. Pt alt basarabean

    Ma bucur foarte mult ca ideile utile si cu o sansa de realizare, ne mobilizeaza sa propunem si actiuni. Va multumesc.

  34. VA INDEMN PE TOATA LUMEA IN A VA FACE PROFIL PE SITEURILE DE SOCIALIZARE CARE SUNT SI IN REPUBLICA MOLDOVA DAR SI IN ROMANIA : FACEBOOK SI HI5

    EU AM MULTI AMICI DIN REPUBLICA MOLDOVA PE ACESTE SITEURI CU CARE M-AM SI INTALNIT FATA IN FATA.

    O ALTA METODA DE APROPIERE DINTRE OAMENII DIN CELE DOUA TARI :

    TRIMITEREA DE INVITATII DE CATRE CEI DIN ROMANIA , CATRE MOLDOVENI DIN REPUBLICA MOLDOVA PENTRU A CUNOASTE CUM ESTE ROMANUL, ROMANIA VIATA IN UNIUNEA EUROPEANA SI DEMOCRATIA.
    IN ACEST MOD ESTE MULT MAI USOR SA VINA IN ROMANIA.

  35. Pt razvan

    Eu am incercat si nu mi-a reusit niciodata. Nu stiu cum sa o fac. Dar as vrea.

  36. roman din Iasi, ROMANIA,
    tine cont de ce a scris Ranger spune:
    9 January 2010, la 14:02

    „roman din Iasi, scuze ca tre sa o zic, dar esti un prost”–mare dreptate mai are.Stii de ce?Bunelul meu,care nu mai este in viata,dumnezeu sa-l odihneasca,dar care a facut 7 ani de jandarmerie la Galati;auzi,7 ani!in ultimele clipe ale vietii cu limba de moarte ne-a lasat urmatoarea prezicere:”fa,Maruta,dragul tatei(fiica lui,mama mea)vei vedea,eu nu voi mai fi,dar Moldova tot cu Romania va fi!”
    Cit era in viata la intrebarea mamei,daca nu cumva mai are vre-o sora,ea fiind una intre 5 frati,bunelul ii raspundea:”Pai,ai fi avind dragu tatii, vre-o Iftina sau Zavastina pe la Galati,dar nimeni nu mi-a spus.”
    Roman din Iasi,mai gindeste-te ce scrii,nu fa pacate.

  37. DOAMNA VITALIA PAVLICENCO,
    VA RECOMAND SA CITITI IN ZIARUL DIN ROMANIA „EVENIMENTUL ZILEI” DE AZI, DOUA ARTICOLE DESPRE CUM SUNT VAZUTI SI CE PRECONCEPTII AU ROMANII DIN DIFERITE ZONE GEOGRAFICE ALE ROMANIEI.

    1. Primul articol din editia de pe internet de azi (sambata) : Cu moldovenii, ardelenii şi oltenii „la analize”

    2. Al doilea articol legat si de primul : „Reportaj în „trenul foamei””
    (trenul Iasi-Cluj Napoca-Timisoara si retur cu care am calatorit si eu si am vazut multe lucruri si LOCURI FRUMOASE)

    3. Al treilea articol : „Alţi 847 de kilometri de Românie”

    ACESTE TREI ARTICOLE ARATA PARTIAL REALITATEA DIN TARA (inclusiv comentarile )

  38. Pt razvan

    Dar nu ati putea sa imi dati linkurile? Mersi. Eu sint acum la casuta de vacanta si voi citi cind ma intorc miine la Chisinau. E prost aici Internetul, ca e prin antena.

  39. Pt. d-na Pavlicenco:

    Cand am spus ca “avem acum un moment oportun pentru a mai misca lucrurile”, m-am referit la faptul ca avem in aceasta perioada o “fereastra temporala” propice initierii unor proiecte si actiuni de informare, comunicare, pregatire a unor evenimente care sa duca in cele din urma la dezideratul nostru, acela de reunificare. Am reusit sa dam jos pe comunisti, si in acest moment avem la conducerea celor doua tari oameni politici care vorbesc aceeasi limba, care colaboreaza si la randul lor relanseaza viata culturala si politica pe cele doua maluri. Nu putem sti cat timp vom mai avea aceasta situatie – sa dea Dumnezeu sa tina cat mai mult, sa nu avem reversibilitate. De aceea consider ca acum e momentul sa incepem “ofensiva” pe toate planurile.

    Legat de “iesean”, pentru putin, sau cum se spune in Moldova, “poftim” 🙂

    Ideea dvs de referendum care sa aiba loc concomitent in cele doua tari este foarte buna. Insa asa cum mentiona si anais, si alti prieteni ai nostri pe aici, aceasta actiune trebuie pregatita cu grija. Cel mai important lucru este informarea populatiei, prezentarea tuturor argumentelor favorabile unificarii (ca de cele impotriva, se ocupa comunistii). Oamenii sa stie intre ce anume au de ales. Trebuie identificati lideri de opinie, jurnalisti, oameni de cultura (asta foarte important!) care au puterea de convingere si comunicare cu oamenii. Nu zic ca trebuie amanat la nesfarsit, dar trebuie pregatit terenul. Putem adauga actiuni culturale, invitarea de artisti din cele doua zone, cel putin la mine in oras am un primar foarte sensibil la cauza basarabeana si am avea tot sprijinul. Campania de informare ar putea purta numele de: “Cine se teme de referendum?” – aviz celor care incearca din rasputeri sa impiedice un rezultat favorabil Unirii. Eu, EugenRO, Toka, anais, si destul de multi alti oameni inimosi ne vom implica cu tot ceea ce putem. Provenim din medii diverse, putem atinge zone multiple ale societatii romanesti. Dorinta este.

  40. @ Ranger:

    Tu cumva te contrazici – ori esti pentru democratie totala, ori nu. Cine decide daca celalalt are sau nu, ceea ce tu numesti “algoritm clar in alegerea pe care o face”? Eu pot in felul acesta sa spun ca, din punctul meu de vedere, “algoritmul” tau nu este bun, si tu sa spui la fel de al meu. Nu exista un “adevar” mai “adevarat” decat al celuilalt. Fiecare are punctul sau de vedere, si trebuie respectat.
    Vezi tu, cuvantul “majoritate” este ceva extrem, extrem de relativ. Cand tu spui “majoritatea populatiei isi zic “moldoveni” – eu vin si spun ca “majoritatea” mea de populatie, aceea cunoscuta de mine, isi spune romani. Poti cuatifica nivelul modificarilor si manipularilor la ultimul recensamant? Daca a fost una singura, si intreg procesul e viciat.
    Eu ma bazez pe “recensamantul” meu, facut de mine personal, de peste noua ani de venire in Moldova, si contact permanent cu oamenii. Discutand cu ei, am reusit sa le explic multe din prejudecatile pe care le aveau despre Romania, si multi – daca nu se considerau deja romani, au ajuns la aceasta concluzie dupa ce am vorbit cu ei. Deci, daca e sa comparam “majoritatile” fiecaruia, eu prefer sa ma bazez pe ceea ce vad pe teren, de cate ori merg acolo. Si realitatea e mult diferita de ceea ce imi prezinti tu aici. Cu parere de rau pentru tine.

    Mai spui tu ca “aceste lucruri trebuiesc considerate, si acceptate – am si eu o intrebare: tu esti dispus sa “accepti” lucrurile prezentate de mine? Sau ce facem..bagam opinia celuilalt pe gat cu forta? Parca pledai pentru “democratie totala” ceva mai sus..sau pentru unii e democratie, si pentru altii tiranie?

    Tu esti liber, ca si altii ca tine, sa aparati ideile pe care le considerati de cuviinta – nu va opreste nimeni. Acelasi slogan de “aparare a patriei” il aveau si comunistii – iar lumea a demonstrat la alegeri ca s-a saturat de demagogie si prostire. Dar voi sinteti liberi sa va exprimati si sa propovaduiti ceea ce considerati de cuviinta. Avem si noi libertatea de a face acelasi lucru, ne dai voie? Din aceasta dezbatere si confruntare, fie sa castige cel mai bun, cu argumentele cele mai pertinente, si cele mai credibile. Si mai ales, in folosul oamenilor. Asta numai in cazul in care va temeti de “competitie”.
    Cu asta m-ai dat gata: 🙂 “Noi suntem majoritatea, si acest lucru trebuie spus clar” – says who? Imi dai voie sa nu fiu de acord? 🙂 genul asta de afirmatii imperative de obicei nu mai impresioneaza pe nimeni, si in cel mai rau caz starnesc zambete. Imi permit sa iti sugerez un alt tip de strategie, pentru ca pe tipul asta de abordare a mers si Tkaciuc la alegeri, si rezultatele se cunosc. Uite, iti pot sugera o alta abordare: daca voi ati incerca sa veniti in fata oamenilor cu ideea ca nu detineti adevarul absolut, sa explicati ca uite, noi avem nevoie si de Romania, dar poate ca totusi, nu se cade sa suparam pe Rusia, poate veti avea mai mult efect. Vezi, va dau si sfaturi pe gratis. Ma puteti si angaja, daca aveti nevoie 😉

    Nimeni nu spune ca in Moldova sint oameni prost educati sau spalati pe creier. Sau poate ca sint, dar eu personal nu merg pe ideea asta. Consider mai degraba ca exista un vacuum de informare, exista doar surse rusesti, comuniste, moldoveniste, de informare, iar cele romanesti fie sint suprimate, fie lipsesc in cel mai bun caz. Noi nu cerem decat dreptul oamenilor de a avea acces si la o alta sursa de informare. E ceva rau in asta? Daca ceea ce prezentam noi sint “minciuni” sau “deformari ale realitatii”, cum probabil considerati, oamenii care traiesc in Moldova – oameni culti, inteligenti – vor putea discerne si vor putea sa aleaga in cunostiinta de cauza. Asta numai in cazul in care nu-i considerati pe cei din Moldova culti si inteligenti, sau le subestimati capacitatea de rationare. Deci, pana la urma, cine se teme de CUVANT?

  41. @ asa numitul “roman din Iasi”

    ai zis ca ai fost in Basarabia – in cazul asta imi permit sa te intreb cand anume, si cat timp ai stat. Eu am peste noua ani la activ, mers constant. As vrea doar sa facem o comparatie. Mai mult, te-as ruga sa ne precizezi care zone din Chisinau ai vizitat (nume strazi, cartiere, restaurante) ca sa ne facem o idee. De exemplu, la Andy’s Fast Food, daca ai mers pe acolo..as fi curios..sau Beer Zone..sint zone arhicunoscute..daca ai fost pe acolo, ar trebui sa stii de ele.

    “Asta pentru ca eu as muri pentru tara mea Romania daca cineva ar atenta la suveranitatea noastra nationala dintre Prut, Tisa, Dunare si Mare.” – ohooo..cuvinte mari, la vremuri mari! Pai, priveste chiar in ograda noastra. Pana nu demult se fac referendumuri pentru autonomie prin Ardeal; indraznesc sa te intreb, ai mers pe acolo cu “peptu’ dezgolit” sa aperi “suveranitatea noastra nationala dintre Prut, Tisa, Dunare si Mare”? Ai fost sa protestezi macar undeva, pentru a arata ca ai orgoliul national ranit si sangerand, din cauza asta? Parca nu..

    Cu totii sintem buni la vorbe, dar cand vine vorba de fapte, tacem malc. Ca si “power ranger”-ul de mai sus, ne placem sa ne lansam in maxime si sentinte: “lifta straina antiromaneasca, slavofona si slavofila in majoritatea ei..asa cred romanii de pe aici si asa cred si eu”.

    “Indraznesc” sa te intreb, in atare conditii: care “majoritate”?? Aia cunoscuta de tine? Eu am cunoscut la viata mea o cu totul alta “majoritate”, compusa din oameni decenti, oameni cultivati, oameni cu suflet si simtire mai romaneasca decat o gramada de pseudo-patrioti din Romania. Si atunci, pe cine sa cred, pe cineva cu sufletul plin de ura, prejudecati, necunoastere, dorinta de a scrie pentru a scrie, sau pe mine, si pe zecile si sutele de oameni romani, patrioti, din Moldova? Nu inteleg, atunci cand spui “romanii de pe aici”, de ce vorbesti in numele tuturor. Si eu sint roman, si multi altii pe care nu i-ai intrebat inainte de a scrie asemenea lucruri. Cand spui ceva, e recomandabil sa vorbesti in nume propriu, si nu sa bagi pe seama noastra, a celor din Romania, niste idei proprii si personale.
    “Maldavanii” de care tu vorbesti, sint oameni care seamana izbitor de mult cu romanii, noi cei din primele zile de dupa Revolutie. La acea data, eram si noi cu mintea tulbure, cu aburii comunismului inca in cap. Trebuia la acea data UE sa ne intoarca ostentativ fundul, si sa ne lase in plata Domnului. Asa cum propui tu sa facem cu acesti oameni acum. Dar deh, cand te vezi cu sacii in caruta, ce-ti mai pasa de altii..

    Nu mai zic de cartile de istorie – numai cine nu are habar de Moldova poate sa omita faptul ca asemenea inventii sint produsul mintilor bolnave comuniste, si a laboratoarelor de propaganda KGB, si sa pui pe seama unei intregi populatii, aceste aberatii. Tocmai faptul ca “romanii de pe aici au avut contacte” cu romanii din Moldova, imi da si dreptul si caderea sa vorbesc in cunostiinta de cauza. Nu ca unii care vorbesc din auzite.

    “Oare noi romanii moldoveni am ajuns sa vina basarabanii sa ne ia cum vor ei?” – bre, domoleste-ti mania proletara, si rasufla oleaca. Nu mai baga in aceeasi oala cativa rataciti de soarta cu oamenii de bun simt si de pura simtire romaneasca din Moldova. Eventual ii poti pune in aceeasi oala cu oameni ca tine, plini de ura, plini de venin. Acolo isi vor gasi locul cu siguranta. Stai linistit ca nu vine nimeni sa te invadeze sau sa iti ia tricolorul din casa..
    “Domnule Jay, presupun ca esti de origine basaraban pruto-nistrean oplosit prin Muntenia daca pui astfel problema.”

    Nu m-am putut stapani sa nu rad cand am citit o asemenea enormitate 🙂 – cu asta ai dat-o ca nuca in perete 🙂 pai sa vedem: mama olteanca, tata argesean – ce rezulta de aici? Aud? Sint mai roman ca tine de mii de ori.

    Am fost si prin “ Moldova adevarata” si am stat de vorba cu oamenii de acolo, de mai multe ori decat ai fost tu vreodata prin zona Munteniei. Am prieteni in Iasi, Suceava, Husi, oameni de tot respectul, de toata stima. Niciunul nu l-am auzit vreodata sa se pronunte impotriva basarabenilor, NICIUNUL! Dimpotriva! Cu totii au spus ca e de dorit sa ne refacem tara, si ca romanii trebuie adusi inapoi, de unde au plecat. Apropo, am si dansat populare in Piata Unirii, asta in caz ca te indoiesti..loc simbolic..care spune multe despre ce vor “moldovenii adevarati”? Sa fie oare o intamplare ca Domnul Unirii, Alexandru Ioan Cuza, era tot moldovean? Oare el la fel era isterizat de posibilitatea ca rusii, fara indoiala la acea data tot numerosi in Moldova, sa vina peste noi si sa ne ia tara? Omul a avut viziune si curaj, nu lasitate si isterie in creier.

    Cu asta m-ai dat gata: “traditii religioase totalmente diferite de cele ale romanilor” – te rog din suflet sa imi dai CATEVA EXEMPLE de traditii religioase TOTALMENTE DIFERITE de ale romanilor. Te implor chiar 🙂 si apoi imi spui si mie unde s-a pastrat cel mai bine obiceiul de a fi “vornicel” legat de nunta, pomenit si de Eminescu in “Calin (file de poveste)”. Astept raspuns.

    Legat de referendum, reiterez intrebarea mea: cine se teme de referendum? Eu unul nu – o spun responsabil si cat se poate de sincer. Haideti sa facem o campanie de informare si comunicare, si vedem la final “vox”-ul cui se va impune..

  42. am toata stima pentru romanii basarabeni, insa trebuie sa fac 2 precizari: 1. prin romania au ajuns foarte multi oportunisti care s-au folosit de statutul de romani si si-au facut de rusine tinutul de bastina (aici as putea include prin extensie si tinerii care au studiat in romania si acum sunt activisti pcrm) si 2. romania in momentul de fatza are probleme colosale: o clasa politica total rupta de realitate, o economie in pragul colapsului si o societate dezechilibrata in care anumite minoritati etnice isi fac de cap. Eu cred ca pana ce Romania nu-si rezolva problemele nu se poate face unirea.

  43. Pt magnet

    Vreau sa va pun niste intrebari:

    Cum explicati ca unii care nu au intrunit parametrii pentru a dobindi cetatenia romana, au primit-o. Avind in vedere si foarte multe afaceri cu numele altor persoane folosite pentru a lua cetatenia terte persoane. Cum explicati plata unei gramezi de bani date de unii basarabeni unor afaceristi, pentru a obtine cetatenia, adica de a o face pe sub mina? Toate astea nu s-au facut, oare, in cirdasie cu romanii functionari corupti? Si-acum sa ii urim pe toti? Peste tot este saracie, curptie, neonestitate, dar iumpreuna ne va fi greu la inceput, insa, pe urma, va fi mai usor si va fi o alta perspectiva.

  44. De acord cu d-na Pavlicenco – nici in 1859, si nici in 1918 nu erau „conditii optime”, si atunci erau „probleme colosale” in Romania, erau tari care se opuneau (Rusia, Turcia). Si totusi Unirea s-a facut. E o mare vorba care spune ca atunci cand vrei, POTI.

  45. Daca e s-o spunem pe aia dreapta, ROMANIA N-AR FI EXISTAT FARA –-M0LDOVA. DE DEPARTE , MOLDOVA ESTE CEA MAI IMPORTANTA PARTE A –ROMANIEI. UNIREA PRINCIPATELOR IN 1859 , NU S-AR FI FACUT FARA INITIATIVA SI EFORTURILE MOLDOVENILOR. IN MUNTENIA, TURCII ERAU MULT MAI PREZENTI, IAR –CORUPTIA SI PROSTIA ERA LA EA ACASA. DUPA UNIREA PRINCIPATELOR––MOLDOVA– A CAM FOST UITATA SI MARGINALIZATA. NU UITATI CA VALORILE MARI ALE –-NEAMULUI ––SINT IN FAPT –––MOLDOVENI–FARA MOLDOVA– ROMANIA AR FI O TARA DE CACAT.

  46. REALITATEA DA ACUM UN REPORTAJ DESPRE TATAL LUI VORONIN.

  47. reptile spune:
    10 January 2010, la 20:08

    Daca e s-o spunem pe aia dreapta, ROMANIA N-AR FI EXISTAT FARA —-M0LDOVA. DE DEPARTE , MOLDOVA ESTE CEA MAI IMPORTANTA PARTE A —ROMANIEI. UNIREA PRINCIPATELOR IN 1859 , NU S-AR FI FACUT FARA INITIATIVA SI EFORTURILE MOLDOVENILOR. IN MUNTENIA, TURCII ERAU MULT MAI PREZENTI, IAR —CORUPTIA SI PROSTIA ERA LA EA ACASA.

    Alta prostie. 1+1=2 mereu si la fel de exact. Doar la rusii face 2 daca sau in cazul cand intai se pune al doilea unu, si poate sa faca si altceva, daca le convine lor.
    Daca e sa speculam putin pe chestia asta, atunci sa [ui mana sa citesti si sa afli ca de ex. revolutia de la 1848 a fost un bal mascat in Moldova, spre deosebire de Valahia, care mai avusese o miscare serioasa, la 1821. Ia zi tu, cine a condus-o ?
    Si lasandu-se corupt, nu mult dupa 1859, un ierarh inalt din Moldova a pornit o razmerita pt. anularea Unirii.
    Valahia si Moldova s-au unit pt ca….. gasesti in carti raspunsul. Si nu a intrat nimeni in nici un con de umbra. Iasul si azi este considerat Capitala culturala a Romaniei. Dar , asa e, nu mai este capitala, nu mai sunt consulate , aici se poate considera ca a intrat intr-un con de umbra. Cica se va face un Consulat RM sau poate s-a facut si uite ca iese/a iesit din umbra… NUmai ca pt putin timp de aici inainte….
    Unirea s-a facut

  48. # reptile spune:
    10 January 2010, la 20:08

    Daca e s-o spunem pe aia dreapta, ROMANIA N-AR FI EXISTAT FARA —-M0LDOVA. DE DEPARTE , MOLDOVA ESTE CEA MAI IMPORTANTA PARTE A —ROMANIEI. UNIREA PRINCIPATELOR IN 1859 , NU S-AR FI FACUT FARA INITIATIVA SI EFORTURILE MOLDOVENILOR. IN MUNTENIA, TURCII ERAU MULT MAI PREZENTI, IAR —CORUPTIA SI PROSTIA ERA LA EA ACASA. DUPA UNIREA PRINCIPATELOR—–MOLDOVA— A CAM FOST UITATA SI MARGINALIZATA. NU UITATI CA VALORILE MARI ALE —-NEAMULUI —–SINT IN FAPT ——–MOLDOVENI–FARA MOLDOVA— ROMANIA AR FI O TARA DE CACAT.

    Ai luat-o cu dreapta si ai scris cu stramba si ti-a iesit un comentariu de cacat. Dar e normal: ce naste din pisica, soareci manaca sau altfel zis din cacat, cacat iese.

  49. @ reptile:

    Fumigena 1:

    „De departe Moldova e cea mai importanta parte a Romaniei” – nu, zau. Judecand dupa..ce anume? In Muntenia turcii erau prezenti, dar in Moldova rusul isi facea de cap. Si in Ardeal ungurul. Nicio diferenta din punctul asta de vedere.

    Fumigena 2:

    „Nu uitati ca marile valori ale neamului sint de fapt moldoveni”.

    Si Mihai Viteazul, intemeietorul primei Uniri, ce a fost? Dar Caragiale, marele nostru dramaturg?

    Umflare in pene, tipic voronista.

Comments are closed.