Optiunea “unirea cu Romania” – peste 45 la suta

Reiau postarea acestui articol, pentru ca procentul votantilor prounire creste si este curios sa urmarim pina unde…

29 la sutaIn decembrie 2008, pe http://pnl.md/index.php?option=com_content&task=view&id=249&Itemid=48 si pe http://www.pavlicenco.md/2008/12/19/29-din-populatia-unire-unire-unirermoldova-este-pentru-unirea-cu-romania/ am postat ca Institutul Republican International al SUA (IRI) lansase traditionalul Sondaj National, elaborat de Baltic Surveys/The Gallup Organization in noiembrie 2008. A chestionat pe teren IMAS Inc., pe un esantion de 1,251 rezidenţi din RM cu drept de vot, declarat reprezentativ dupa virsta, gen si educatie. Datele au fost colectate fata-in-fata, marja de eroare – 3%. Inainte de sondaj, realizatorii le-au solicitat reprezentantilor partidelor intrebari si doleante suplimentare. PNL a formulat intrebari vizind atitudinea fata de aderarea la NATO si de unirea cu Romania. romania-beautifulTabelul “Aţi susţine sau v-aţi opune unificării Moldovei cu Romania?” indica 29% optiuni pentru unirea cu Romania, alti 10% neavind un MapRegionsRomaniaraspuns clar. Rezulta ca, daca 5% din cei indecisi, ce nu au spus “nu”, se adauga celor 29%, obtinem un 34-35% din cetateni prounire. PNL a avut dreptate cind a constatat cresterea numarului adeptilor Unirii cu Romania – http://pnl.md/index.php?option=com_content&task=view&id=173&Itemid=48

De ce am revenit la subiect? Zilele trecute, urmind linkuri pe forumuri, am vazut pe http://www.moldovanova.md/ru/referendum/ un sondaj despre caile de depasire a impasului politic moldovenesc.

Inseram copia paginii, pe care optiunea „unirea cu Romania” intruneste deja peste 37% si e in schimbare. Comunistii ne-au tot umflat capul ca in RM (al doilea stat romanesc) “sint numai 2% romani”, ca populatia “uraste” Romania”, care e si “dusmanul nostru traditional”, ca “daca Basescu avea sa il roage mai binisor”, Voronin avea sa ii mai arunce colea  ceva procente in recensamintul comunist.image-Rom

Sa remarcam – portalul “Moldova Nova” – “Novaia Moldavia” pare a fi unul mai prorusesc. E cu atit mai curios ca si acolo procentajul adeptilor unirii cu Romania e ca si cel indicat de IMAS Inc. si creste continuu.

Ce sa adaugam? Ma gindesc, atunci cind erau comunistii la guvernare, era firesc oamenii sa isi ia lumea in cap, sa priveasca deja cu alti ochi Romania, in pofida romanofobiei instigate, alimentate si promovate metodic. Dupa venirea democratilor, cind comunistii parca se scufunda, fara sansa de revenire in forta, cind in societate exista mai multa libertate, ar parea ca optiunea unirii cu Romania va trece pe un plan secund. Poate vor apare locuri de munca, se vor stringe relatiile cu Romania, se va securiza frontiera cu Ucraina si se va permeabiliza frontiera cu UE, implicit cu Romania, poate va avea loc un reviriment si o infrastructurizare in Lunca Prutului. Poate. Dar nu se exclude nici faptul ca situatia sa evolueze mai greu, asteptarile legate de deciziile si actiunile noii guvernari sa nu fie onorate, situatia externa sa se complice si, atunci, mai stii, intr-adevar, lucrurile sa mearga spre realizarea dezideratului celor 29% din cetatenii RM, care, cred, ajung spre 40-50%.

Printre caile de depasire a impasului politic moldovenesc figureaza: 1. Unirea cu Romania. 2. Alegeri parlamentare anticipate. 3. Modificarea modului de alegere a Presedintelui. 4.Adoptarea Legii lustratiei si interzicerea Partidului Comunistilor. 5. Readucerea la putere a lui Voronin. 6. Adoptarea unei noi Constitutii. 7. “Imi e totuna – Moldova e cu viata sa si eu – cu a mea”. 8. Impasul nu e cea mai proasta stare pentru “politica moldoveneasca”.

In foto alaturata: Din cartea „Nicolae Iorga. Cugetari” , pag 10 din prefata semnata de Vlad Pohila, noiembrie 2005. E despre abandonarea Basarabiei in 1940.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

356 Comments

 1. Da, dna Pavlicenco, si VA CRESTE procentul celor ce se trezesc „din somnul cel de moarte”… Pentru ca UNIREA este UNICA SOLUTIE reala, sigura ca sa scapam de tot felul de rele, inclusiv de mafiile locale deprinse sa comita nelegiuiri fara nici o stinghereala, caci, dupa cum vedem, LEGEA nu se aplica, …justitia e corupta… no comment… unde sa mai apelam??

 2. LUMEA A FOST MINTITA ANI IN SIR DE COMUNISTI SI ALTE FORTE POLITICE RETROGRADE , CU O ADERARE LA UE IMINENTA A R.MOLDOVA … ACUM PARCA IESITI DE SUB HIPNOZA , CETATENII VAD CA DIMPOTRIVA ADERAREA E FOARTE INDEPARTATA .E VORBA ZIC EU DE 20 DE ANI , PANA LA O INTEGRARE DEPLINA IN ACEASTA ORGANIZATIE -U.E. LUCRURILE STAU FOARTE SIMPLU …EXISTA 2 VARIANTE MARI SI LATE . UN EFORT URIAS SI DE LUNGA DURATA A R.MOLDOVA , PE DRUMUL ADERARII . DURATA NU O PUTEM STI , PENTRU CA IMPERIALISMUL RUS VA SCAPA CU GREU DIN MAINI PORUMBELUL MOLDAV SI NU EXCLUD PIEDICI PESTE PIEDICI IN CALEA SPRE EUROPA A MOLDOVEI .ACEASTA VARIANTA VA NENOROCI DESTINELE TINERETULUI DE ASTAZI DE 18-35 ANI . CEALALTA VARIANTA IMPLICA LA FEL UN EFORT URIAS , DAR DE DATA ACEASTA A INTREGII NATIUNI ROMANE DE INTEGRARE RAPIDA A R.MOLDOVA IN ROMANIA . INTEGRAREA INTR-O ECONOMIE ROMANEASCA IN CRESTERE INTR-O MARE PIATA EUROPEANA COMUNA . MAI PE ROMANESTE SPUS , – RUPEM COADA PISICII ACUM ?

 3. Pt radu 1

  Exact asa cred si eu. Nu stiu de ce, dar am convingerea ca fabula asta nesfirsita cu UE, care place si Rusiei, Kremlinului, stiind perfect ca pina la Dumnezeu te maninca sfintii, e un fel de brambureala pentru creduli, ca s anu le spun altfel. Si ea convine tuturor care se afla cu un picior sau cu fundul/etul pe un fotoliu. Fiecare stie ca este extrem d egreu sa ajungi sa intri cu propriile forte, neavind traditii de statalitate, in clubul european. Insa vorbaria (asa e corect, nu vorbaraie, cum spune Chirtoaca…) asta cu UE e un paravan pentru Occident, care stie ca indaratul promisiunilor e gol, pt Rusia, care se mingiie cu ideea ca nu mergem spre NATO, pentru ca drumul de acolo e direct spre UE, si pentru clasa politica moldoveneasca, ce se gindeste – de fapt – la prezent si la viitorul apropiat, stiind ca cel indepartat s-ar putea s anu o mai prinda in viata.

  Dar ideea cu calicirea destinului celor care au azi intre 20 si 45 de ani e foarte corecta… Si trista.

 4. URA!!

  MA BUCUR FOARTE MULT.

  LA UN SONDAJ DOAR CU INTREBAREA DACA AI FI DE ACORD CU UNIREA SAU NU, PROCENTUL AR FI PESTE 30 % SI AR PUTEA AJUNGE PANA LA MAXIM 40% IN ACESTE SAPTAMANI.

  DIN PACATE ROMANIA NU ESTE CAPABILA IN MOMENTUL DE FATA.

  TREBUIE REZOLVATA PROBLEMA CU TRANSNISTRIA……..PENTRU A NU AVEA SUPARARI MAJORE CU TARILE MARI.

 5. MA BUCUR FOARTE MULT CA S-A DEPASIT 40%. La mai mult.

 6. In rm trebuie promovata ideea unirii prin afise stradale si expuse avantajele acesteia, dupa care este nevoie de un referendum.Altfel, rm are nevoie de min 20 de ani sa intre in ue.Daca va intra si atunci.Totul depinde de politicienii actuali din cele doua tari.Sa speram ca Basescu va reusi acest lucru in mandatul sau.

 7. Mai curand cred ca unirea se va face treptat,prin patrunderea televiziunilor romanesti in republica moldova,interconectarea sistemelor energetice dintre cele doua tari,interconectarea infrastructurii feroviare cu ecartament european 1435 mm,transformarea raioanelor in judete etc.Cred ca asa vad si politicienii unirea deoarece o unire brusca, fara pregatire va costa f. mult.

 8. 🙂 ce le place unora sa abereze. doamna pavlicenco in jurul cifrei de 30 % va invartiti de 18 ani . nu comentez cei + , – 3% si aberatia cu DACA si cu PARCA nu tine . daca 10 % sunt indecisi nu inseamna nimic . pastrand proportiile puneti 1/3 din cei 10 % si veti obtine 3% . a
  acum ca am facut destul teoria chibritului vreau sa spun si io ca unirea asta trebui sa fie dorita de romani .
  si altceva . cadn marea majoritate din alogeni si moldoveni vro avea hartii de ro ( munca si circulatie in m.UE. ) pai io cred ca si cei 29% +sau – 3% ii ve-ti pierde .
  cu privire la numarul etnicilor romani . daca chiar vre-ti sa stiti intrebatii pe concetatenii d-voastra . intrebatii ce se considera ei . romani , moldoveni , rusi , ucraineni etc. ca sa se termine odata abureala asta cu ,,, sunt mai mult de 2% etnici romani „. cu siguranta ca sunt mai multi dar nu depasesc nici 1/3 din populatia rm . pe ce ma bazez ? pe toti molodovenii , rusii si minoritatea romana cu care am interactionat in diverse situatii , medii si tari . totul a inceput acum 15 ani in pietele numite de romani : la rusi sau la gorbaciov .
  data viitoare ca sa fiti credibila si echidistanta nu uitati sa precizati ca 43% din moldoveni ar vota revenirea in urss daca ar fi posibil ( concret ) asa ceva . sondajul sunt sigura ca il cunoasteti …Sondajul a fost organizat de Institutul de Politici Publice (IPP) şi realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS-INC Chişinău, în perioada 16-30 noiembrie. Eşantionul a fost de 1118 persoane din 75 de localităţi, reprezenativ pentru populaţia adultă a R. Moldova, cu excepţia regiunii transnistrene. Eroarea maximă de eşantionare este de circa 3% .

 9. 43% ar vota revenirea la urss, dupa 8 nani de saracire comunista si in disperare ca si acolo era mai bine decat 8 ani sub Voronin.
  Asta e efectul ombecilizarii populatiei, 50 sub teroarea URSS, 8 ani sub teroarea si saracia lui Voronin

  Si eu as vota sa ma intorc din nou la varsta de 30 de ani…

 10. Repostez articolul: Locuitorii Republicii Moldova cred, in marea lor majoritate, indiferent de ce parte a baricadei s-ar situa, ca prezenta pa teritoriul Basarabiei, ca biserica majoritara ( 63% din vorbitorii de limba romana, dupa statisticile dumneavoastra ) a Mitropoliei Chisinaului si a „Intregii Moldove” ( perfida titulatura ) apartinatoare de Patriarhia Ortodoxa Rusa ( aflata in relatii tensionate cu Patriarhia Romana ), biserica de rit slav si de stil vechi, constituie o problema delicata atunci cand este vorba de… unire. Asa ca fapt divers: Stiati ca datorita presiunilor insitente si categorice facute de Patriarhia Moscovei, nici o biserica ortodoxa din lume, cu exceptia celei romanesti bineinteles, nu recunoaste Mitropolia Basarabiei. Si pentru ca tot dati exemplul reunificarii Germaniei, aflati ca nemtii nu s-au confruntat de loc cu acesta problema delicata de constiinta a prezentei in fosta RDG a unei comunitati masive etnici germani enoriasi ai unei biserici rusesti ( straine in general ). Si o intrebare: Este oare o coincidenta faptul ca statele majoritar ortodoxe membre ale UE sunt in totalitate reprezentante ale bisericii ortodoxe de rit bizantin ( grecesc ) si de stil nou. Deocamdata pana la proba contrarie…

 11. Pt Romanul

  Nu am un raspuns privind „coincidenta” ca statele majoritar ortodoxe membre ale UE sunt in totalitate reprezentante ale bisericii ortodoxe de rit bizantin (grecesc) si de stil nou. Dar pot spune sigur ca Patriarhia rusa nu sta cu miinile in sin. Iar populatia noastra trebuie informata, cei mai neevoluati sint saraci, altii sint plecati, daca ar fi politici corecte s-ar putea opri manipularea oamenilor de catre Biserica rusa.

 12. @ revelare
  la fel si cei 29 % isi doresc unire de foame si din lipsa de perspective . nu ca s-ar simtii ei etnici romani . dupa cum am mai spus intrebatii pe concetatenii vostri . pentru mine lucrurile sunt evidente : romanii sunt o minoritate. restu e abureala de adormit copii .

 13. Celebrul profesor universitar, despre care sigur ati auzit, Zoe Dumitrescu Busulenga, care si-a sfarsit existenta ca pioasa calugarita la Manastirea Varatec, spunea ca istoria nu poate fi parcursa la fara frecventa, iar gesturile si actiunile politice pasagere lasa in urma consecinte definitive ( vezi marea schisma de la 1054, reforma protestanta din nordul Europei, „cortina de fier” a „razboiului rece”, zidul Berlinului etc… unele din ele chiar disparand au ramas definitiv in memoria activa colectiva ) Cand dicutam despre probleme delicate care tin de convingerile intime religioase ma tem ca ce spunea doamna Busulenga e foarte adevarat, iar consecintele , pe langa faptul ca sunt ireversibile sunt si foarte dureroase. Cu cat nivelul cultural este mai scazut, cu atat convingerile devin mai repede cartitudini. In lupta cu manipularea prin religie nu ai sanse decat daca ramai in domeniu. Din pacate aceasta batalie ideologica este abordata uneori superficial de catre Biserica Ortodoxa Romana, care se pare ca are alte prioritati. Se repeta greseli din trecutul istoric in relatia cu Basarabia, folosindu-se in continuare personal ( preotesc in cazul de fata ) modest ca pregatire si nemotivat in competitia cu un adversar mult mai bine pregatit si experimentat in practica diversiunii. O biserica ortodoxa a doua ca marime din lume, care are semnat un tratat cu Vaticanul in 1926 si un tratat de fratietate semnat cu Papa Ioan Paul al II-lea in anul 1999, biserica ortodoxa care are un patriarh considerat a fi unul din marii reformatori ai ortodoxiei contemporane, doctor in teologie ortodoxa, catolica si istoric-protestanta la universitati celebre din occident si din Romania, care a fost unicul teolog ortodox director al Seminarului Ecumenic Postuniversitar de la Geneva, vicepresedinte al Consiliului Mondial al Bisericilor si membru al Comunitatii Academice Catolice Sant Egidio, o biserica ortodoxa care are nu mai putin de 47 preoti profesori universitari doctori la randul lor in teologia celor trei ramuri istorice religioase, care au fost decorati pentru meritele lor in cercetarea teologica si pentru contributia adusa miscarii ecumenice, cu Legiunea de Onoare a Republicii Franceze, Marea Cruce a Vaticanului sau Marea Gramata a Patriarhului Bulgariei si ( surpriza )… a Patriarhului Rusiei, ei bine, aceeasi biserica isi permite sa se prezinte uneori lamentabil in Basarabia si sa suporte, senina si distanta, insultele icalificabile care i se aduc fara sa riposteze. Probabil Patriarhia Ecumenica a Constantinopolului, care este in foarte stransa legatura cu Biserica Ortodoxa Romana, careia i-a si cedat locotenenta tronului Cezareei Capadociei ( locul primelor Sinoade Ecumenice ) si rolul de purtator de cuvant al ortodoxiei bizantine, are acum alte interese si alte directii de abordare. Pacat insa ca aceste demersuri se fac pe spinarea moldovenilor.

 14. Cel mai perfid este sa cumperi sufletele oamenilor. Bisericile ortodoxe sunt cladite pe principiul national. Exista Biserica Ortodoxa Greaca, Bulgara, Sarba, Rusa, Ukraineana, etc. Ardeleni, banateni, olteni, munteni, bucovineni, molodoveni ori basarabeni, etc. noi toti vorbim aceeasi limba sfanta, limba romana, atunci locul nostru este in BISERICA NEAMULUI ROMANESC. Biserica Rusa, cu tot respectul, nu are destul spatiu in Federatia Rusa? Bineinteles ca are. Problema este politica si anume continuarea ocupatiei rusesti a spatiului romanesc. Are Biserica Ortodoxa Romana mitropolii in Federatia Rusa? Nu. Nu pot oare sa accepte rusii ca epoca imperiului sovietic s-a sfarsit? Eu cred ca este cel putin la fel de importanta retragerea Bisericii Ortodoxe Ruse din R. Moldova ca si retragerea soldatiol in solda Moscovei. Ma scuz, Biserica Ortoxa Rusa ar putea ramane in R. Moldova pentru etnicii rusi, dar nu sa manipuleze constiinta nationala a romanilor basarabeni. Romani basarabeni, treceti Prutul, vizitati-va tara si o sa va dati seama de manipularea la care sunteti supusi inclusiv prin intermediul religiei. UNIRE TUTUROR ROMANILOR, ORIUNDE V-ATI AFLA.

 15. In continuare as face o precizare si v-as pune 3 intrebari ( la care nu astept neaparat raspuns ) dupa ce am citit in intregime continutul blogului dumneavoastra. Precizarea ar fi ca Mitropolia Basarabiei a fost infiintata de de catre fostul patriarh, Teoctist, moldovean din judetul Botosani, care avea alte prioritati si care s-a aflat intr-un conflict continuu cu actualul patriarh, Daniel, banatean de origine si care a ales sa fie mai ales manager decat prelat. Intamplarea face ca i-am cunoscut personal pe amandoi. Si acum intrebarile:
  1). Faptul ca ati candidat sub sigla unui partid romanesc si cu un program unionist si ati pierdut alegerile nu v-a dat de gandit asupra optiunilor reale ale moldovenilor, care au votat in continuare, in proportie descurajanta, cu comunistii?
  2). Nu considerati ca in Republica Moldova este si asa o inflatie cam mare de partide liberale ca sa mai existe unul, in conditiile in care si asa cele deja reprezentate in parlament nu prea sunt de fapt liberale ( dupa modelul unui partid romanesc care are o sigla social democrata, se numeste democrat liberal si este, de fapt, membru al partidului european popular crestn democrat )?
  3). Nu considerati cumva caduca optiunea dumneavoastra pentru crearea unei uniuni interstatale Moldova-Romania, dupa modelul Uniunii Rusia-Belarus, de vreme ce romanii au optat deja pentru… Uniunea Europeana iar moldovenii, conform sondajelor, au optat si ei, din pacate, pentru o alta uniune, fosta Uniune Sovietica, iar propunerea dumneavoastra nu incearca oare doar sa ii mai imbuneze sau chiar sa-i pacaleasca pe antiunionistii intransigenti, care sunt suficient de drastici in opiniile lor, cu un surogat de unire care sa nu raneasca orgoliile nationaliste moldovenesti?
  Din destainuirile dumneavoastra rezulta un soi de complex de natura culturala si istorica al actualului chisinauean fata de Iasi, complex care, va asigur, nu se justifica in totalitate. Si ieseanul de azi este la fel de ratacit in „meandrele cocretului” ca si locuitorul urbei Chisinaului. V-o spune asta un moldovean.

 16. Problema principala asa cum o vad eu este ca definitia romanilor din perspectiva majoritatii basarabenilor este deficitara. Foarte bine ati facut cu harta aia dar sa stiti ca demografic Romanii de origine moldoveana sunt cei mai numerosi in Romania. Si asta trebuie sa se inteleaga pina in ultimul catun ca pe partea ailalta de Prut sunt de 4 ori mai multi moldoveni decit in Basarabia.

 17. Din ce spuneti dumneavoastra, domnule Cipslim ar rezulta ca in Romania ar trai cam sase-sapte milioane de romani moldoveni, ceea ce este un pic cam mult. Raspandirea locuitorilor pe provinciile istorice este urmatoarea: Transilvania 11 milioane ( din care 1,7 milioane sunt unguri ), Moldova ( provicia cu cel mai mare de catolici din Romania, adica un milion ) 5,5 milioane iar in Valahia ( Tara Romaneascaa ) 4.5 milioane. Cum in Republica Moldova, din totalul de 3,5 miloane de locuitori, 2 milioane sunt romani moldoveni si doar doua sute de mii sunt etnici rusi ( care sunt insa foarte vocali si plini de spiritul imperial velico rus ), diferenta fiind reprezentata de restul minoritatilor din Basarabia, afirmatia dumneavoastra se apropie de realitate. Oricum componenta etnica a Republicii Moldova este mai complicata decat cea din Transilvania, de exemplu, unde doar in judetele Harghita si Covasna, judete de munte cu populatie foarte redusa, secuii ( ungurii ) sunt majoritari, iar problema transnistreana ( unde, culmea, populatia romaneasca eate tot majoritara, cu exceptia oraselor Tiraspol si Bender, fosta Tighina, unde rusii sunt majoritari ) este de-a dreptul descurajanta in orice demers unionist.

 18. Dna Pavlicenco. Nu va suparati, insa … sondajul ala de pe site (ca si altele realizate in felul acesta) nu poate fi comparat cu cel al IRI, ba mai mult chiar … nu ne poate exprima procentul celor pro-unire in randul cetatenilor. Nu este reprezentativ pentru intreaga populatie, ci doar pentru vizitatorii site-ului dat ;). Si stiti cum arata vizitatorul tipic – un tinar, cu nivel de educatie sporit, necomunist etc., ci nu o persoana in virsta, cu putina carte si bombonita la cap de propaganda toata viata sa „constienta”. Si stiti cine dicteaza mai mult la scrutine si referendumuri. Asta din urma, din pacate.
  Deci … cam pe un nimic se bazeaza articolul Dvs. La statistica meritati nota 2.
  Fara suparare 😉

 19. Calatoresc destul de frecvent in Rep. Moldova (Chisinau si Orhei), dar nu am observat nici macar la nivel declarativ vreo dorinta de unire a vorbitorilor de limba romana de acolo (de etnicii rusi nici atit). Cei cu care interactionez detin dubla cetatenie si recunosc cinstit ca pe ei nu-i leaga de Romania decit pasaportul care le asigura posibilitatea de a calatori si a lucra in UE. Nici macar posturile de televiziune romanesti nu-i intereseaza (prefera sa vizioneze filmele dublate in ruseste, sint la curent cu vedetele din Rusia etc).

  Mai mult am observat ca singura diferenta dintre guvernul PCRM si guvernul AIE este accea ca ultimii nu mai ataca declarativ Romania. In schimb aceleasi vorbe despre integrarea in UE (adica vise), despre necesitatea raminerii Rep. Moldova in CSI (nu se poate si in UE si in CSI), despre parteneriat strins cu Rusia. Daca mai adaug si pozitia agresiva a Mitropoliei Moldovei (care se subordoneaza canonic Patriarhiei Ruse !!!!) fata de ortodocsii care vor sa tina de Patriarhia de la Bucuresti este destul de limpede ca acel procent de 40% este mult exagerat.

 20. Pt Cantar

  Bineinteles, ca e un sondaj aproximativ. Insa: 1. Nu vi se pare, asa cum mi se pare mie, ca s-a trecut cu vederea si acel sondaj, facut de IRI, cu 29 la suta, acesta era facut de Gallup, nu de mine sau de NovaMoldova? 2. Este o problema pe care o pun in discutie, din convingerea mea ca ea trebuie discutata, de vreme ce comunistii au plecat, parca… 3. Sigur, sondajul de pe site nu este reprezentativ pentru intreaga populatie, insa ideea pe care o subliniez prin aceasta postare e ca problema exista, pe acest site calea unirii cu Romania fiind plasata prima, ca exista chiar daca s-a instalat o guvernare democratica, precum si ca tendinta, oricum, tras-netras de par, este spre cresterea adeptilor, si nu descrestere. Aceasta nu o puteti nega.

  Si mai e un lucru – cei care constientizeaza ca nici peste 10 ani nu vom fi liberi de influenta ruseasca ar trebui sensibilizati tot ma puternic sa ii pregateasca pe cei mai putin informati, iar clasa politica si presa – sa abordeze fara patima si fara interese meschine acest imperativ national. Sa nu uitam ca alegatorul neinformat si manipulat, de la tara, care – asa cum spuneti – dicteaza rezultatul scrutinului, a votat deja, sub regim comunist, pentru a scapa de comunisti. Si acesta e doar inceputul. Insa inceputul poate sa moara, daca ne vom teme sa discutam teme tabuizate pina acum de clanul comunist. Si-apoi – stati linistit – exista si in clasa politica romaneasca oameni si cu alte vederi, nu toti sint atit de necinstiti cu noi incit doar sa ii manipuleze pe basarabeni doar in campanii electorale.

  Nota pe care mi-ati pus-o nu ma deranjeaza. Eu am vazut cu mult mai multe pe acest blog al libertatii de exprimare. Dar stiu ca adevarul e de partea mea si peste timp va veti convinge de asta.

 21. Pt lucas_ro

  14 ani din totalul de 18 ani de dupa proclamarea independentei RM au fost dominati de guvernari antinationale si antiromanesti, antieuropene. Ce putea sa rezulte intr-o societate fara presa libera, manipulata, in loc sa fie informata.

  Sint, insa, suficienti etnicii rusi care doresc unirea, pentru ca sint mai umblati, mai modernizati, mai dati cu Europa si inteleg unde ti se respecta mai bine drepturile.

  Da, exista multi care declara ca „nu-i leaga de Romania decit pasaportul, care le asigura posibilitatea de a calatori si a lucra in UE”. Dar nu se poate generaliza si, apoi, de ce au participat atitia la alegerile prezidentiale recente? Lumea asta a noastra – speriata si de rusi, si de comunisti, si, sa o recunoastem, de romanii care mereu ii fac rusi, comunisti, bolsevici pe cei carora nu le plac, de fapt, comunistii – sint satui de toate si au coborit doar la necesitatea de a supravietui.

  Este nevoie de mult tact, rabdare si intelegere pentru a-i recapata drept romani, drept frati, drept oameni care sa aiba incredere in Romania.

  Ei nu pot fi condamnati, ci doar ajutati, pentru ca au fost supusi unei deznationalizari continue, crunte si metodice. Nu pot fi invinuiti ca ei cunosc viata ruseasca mai mult decit pe cea romaneasca. Nici Romania nu s-a dat cu capul de pereti sa faca ce au facut rusii in sensul extinderii influentei mediatice in Basarabia.

  Despre „singura diferenta dintre guvernul PCRM si guvernul AIE ca ultimii nu mai ataca declarativ Romania si folosesc aceleasi vorbe despre integrarea in UE (adica vise), despre necesitatea raminerii RM in CSI (nu se poate si in UE, si in CSI), despre parteneriat strategic nu cu Romania, ci cu Rusia si altele” am mais cris si sint de acord cu ce spuneti. Tocmai de aceea eu nu tac. Pentru ca simt ca asta nu va duce la o reformare radicala dorita, ci la bitiiala pentru inca vreo 10 ani, dupa care vom vedea ce e greu sa construiesti, totusi, un stat european cu trupe rusesti, cu o facatura separatista si cu o clasa politica santajabila.

  Cazul cu netrecerea Mitropoliei Moldovei, subordonate canonic Patriarhiei Ruse, la Patriarhia Romana este hirtia de turnesol a esentei actualei puteri necomuniste. Practic, si aceasta chestiune strategica, de interes national, care poate servi pe viitor si ca o reorentare electorala definitiva a oamenilor mai neinformati spre liberali si proeuropeni, serveste inca drept afacere profitabila electorala fariseica. sa intrebam opiniile concrete ale lui Ghimpu, Filat, Urecheanu si Lupu – ce cred ei despre o Biserica unica a neamului romanesc.

 22. si noi romanii ne-am saturat de basarabenii pe care i-ai descris mai sus doamna . ne-am saturat sa se declare moldoveni ( nu ma intereseza ca au fost prostiti de rusi . mereu faceti pe victimele .) . ne-am saturat sa-i vedem cum vrobesc intre ei in rusa de n -spemii de ori ( si nu ma refer numai bosorogi sau la rusi ci la astia tineri etnici moldoveni ). ne-am saturat sa se umfle in pene ca ei sunt ,, altfel ” iar noi suntem ,, tigani „.
  ne-am saturat sa- i vedem ca niste curve ce pana in 2004 au aplicat 100.000 pentru hartii de roman si dupa 2007 avem in numai 2 ani peste 400.000 de cereri ( asa zice ministeru de externe ) .
  si MAI ALES ne-am saturat de voi si probleme voastre . avem si noi pe ale noastre care ne intereseaza mult mai mult .
  deocamdata sunteti in csi , aveti in jur de 50 la suta votanti romanofobi ( agrarienii si restu tot atat adunau ) de 14 ani si 2 % etnici romani . restu sunt speculatii cu niste sondaje facute si platite pentru anumite partide sau oameni.
  ps: spunetii lu ghimpu ca e ridicol si devine antipatic . cum s-a filmat el de anu nou , cum da medalii si functii la sustinatori&prieteni si lipsa de initiativa e …… ……. ..

 23. incä nu am citit tot ci intimplätor am luat-o de la coadä si vreau sä-ti spun, mäi Vali cä locuind peste hotare basarabenii sunt mai respectati ca romänii( de altfel si rusii) si cu toate astea intotdeuna am spus cä sunt romäncä si dacä voi nu stiti sä apreciati cit este de importan si cit de eficient s-ar putea folosi cunostintele de rusä in economie atunci imi pare räu de altfel nu mä mir : avem si basarabeni si romäni ,ce gindesc ca tine. Si atit cit voi cu avoasträ si noi cu a noasträ nu vom träi bine si nu ne vom uni. De altfel de 45 de ani mä tot gindesc cum poate unor pärinte sä li se fure un copil si sä nu lupte pentru regäsirea si reintoarcera lui??!!. Dar ästea sunt romänii-basasrabenii, ei nu sunt nemti si mai au mult pinä vor gindi si vor simti ca nemtii.

 24. Nu va fi nevoie de nici-o unire cu romania. De ce? Pt ca oricum acordarea de cetatenie va continua si-n 2010, astfel incat, tot mai multi asa zisi cetateni ai RM, vor deveni cetateni ai Romaniei. Ca atare, asa numita „Repeublica” Moldova, va ramane doar un sat cu cativa cetateni.

 25. auzi iubire io am spus ce simt si gandesc io . despre cum sunt vazuti romanii in lume … depinde mult de televizor .
  si draga mea de moldovenii tai nu prea stie lumea iar de rusi stie de cernobal , armata rosie , vodka , oligarhi , putin , gazprom , mafioti etc. asa ca lasa-ne pe noi romanii sa fim vazuti ,, rau ”
  iubirea mea in caz ca faci afaceri cu rusii sau ti-o tragi cu ei probabil ca e bine altfel noi restu lumii vorbim alte limbi de circulatie internationala .
  si cum am mai spus nu va mai crede nimeni ca sunteti romani ( nu ma refer neaparat la tine ) . voi cu gurita si manuta voastra va-ti facut-o .
  ps: io sunt roman si crede-ma ca cel mai mult rau romanii mi l-au facut : batai , divorturi , inselatorii etc ….dar nici o secunda din viata mea nu am incetat sa cred/spun ca sunt roman asa ca scuteste-ne pe noi ,,, tiganii” de cat de grozava esti tu ca ai spus ca esti roamanca .
  pps: nu mai da tu ex. nemtii ca nemtii si cand erau despartitui tot nemti se declarau ( aia din rdg ) si …. da ce puii mei sa le explici la niste ipocriti de basarabeni

 26. Lilia, ai foarte mare dreptate. Numai ca romani basarabeni ca si tine sint putini.

  Eu de exemplu m-am trezit trimis de basarabeni cu cetatenie romana, care lucreaza in Romania (datorita tocmai acelui pasaport romanesc), ‘acasa la tine in Rominia’ (nu am scris gresit numele tarii ci asa au pronuntat ei – probabil rominia = tigania). Si nu o spuneau deloc in gluma.

  Am sa mai retin atentia cu o intimplare recenta. Zilele trecute la Chisinau eram cu un grup in care vorbeam romaneste cind tocmai am trecut pe linga un tinar (vreo 20 de ani avea cred). Acesta vorbea la telefon, destul de tare incit sa-l auzim, intr-o limba romana foarte buna. La un minut ne-a ajuns din urma pentru a ne intreba despre o anumita adresa. Intrebarea a pus-o in limba rusa. Cineva din grup l-a intrebat in romaneste cum poate sa-l ajute (nimeni dintre noi nestiind limba rusa). Atunci tinarul a continuat sa ne vorbeasca si sa ne intrebe in limba rusa (!!!) desi era evident ca vorbea romana foarte bine …

 27. VALI” mai ales” ..te-ai saturat de” problemele noastre” !!! Acuma sa-ti spun si eu ceva: DAR CINE , DRAGA SAU DRAGULE, au creat aceste probleme ‘”ale noastre”, cum le spui tu, daca nu statul roman, cand in 1940 ne-a cedat rusilor, fara voia si consimtamantul nostru, rusilor , care ne-au deznationalizat si rusificat pe parcursul acestor 69 de ani ? Acum.. este „problema noastra” si mataluta te-ai saturat de ele !! Cine daca nu statul roman trebuie sa repare greselile istorice , pentru ca , intradevar, in urma impactului istoric, consecinta a acelei cedari, noi suntem acolo unde suntem ? Acuma vreti sa va lasam in pace ? ! Dar noi vrem sa fim acolo , unde este patria-mama ,care ne-a abandonat candva, VREM SA SE FACA DREPTATE ! Fiti buni si macar ajutati-ne sa venim la locul care ni se cuvine ! DA , TTEBUIE CA ROMANIA SA GASEASCA METODA DE A NE ADUCE ACASA ! ACUM , SI NU ALTATADATA , caci timpul nu asteapta , a trecut viata unei generatii intregi sub ocupatia ruseasca si este pericolul ca si cei tineri sa -si piarda o viata pentru a reveni la normal , nu se mai poate de tergiversat , sa punem toti umarul .. Si , mai ales Romania , care ar trebui sa ne intinda , neconditionat, o mana sigura , ca sa venim in UE ! ACUMA , caci cu cat se va intinde coarda , se va rupe ata ..se va pierde momentul .. EUROPA TREBUIE PUSA IN FATA FAPTULUI IMPLINIT , APOI TOATE SE VOR REZOLVA DE LA SINE.

 28. Nina Gonta

  Statul roman nu v-a cedat de buna voia. Este o rea vointa in ceea ce spui si o dovada a mentalitatii comuniste-maldaveniste In 1940 Statul roman nu putea lupta singur, amentitat din spate de Ungaria si din sud de Bulgaria. Romania este mica fata de o Rusie uriasa cu care are o frontiera mare, cu dusmani din spate.
  In mai putin de de un an , Statul roman a intrat in lupta, la momentul potrivit. O minima cultura militara arta ca asa poate face un Stat mic.
  Si din 1941 a luptat pana in stepa calmuca pentru a va recupera, dar nu a reusit, pt Germania a pierdut acel razboi.sacrificiile au fost mari. romanii au luptat cu abnegatie.prin anii ’50, cand RFG a fost integrata in NATO si un general german ce luptase si in razboi a fost la un moment dat pus intr-o functie de comanda, a fost intrebat de ziaristi ce soldati ar vrea sa aibe sub comanda, a raspuns fara echivoc: romani.
  Romania nu poate face nimic pt basarabeni, daca nu basarabeni nu vor. Tarile mare se vor intelege mereu pe spinarea tarilor mai mici, daca aceste tari mici nu isi arata vointa. Nici americanii nici UE nu poate face nimic pt RM, daca basarabenii ii aleg pe comunisti, daca ei nu isi arata dorinta de integrare. Romania nu s-a creat decat prin vointa populatiei din diferite statet si egiuni romanesti de a se uni. Nu a fost ca in Franta, Germania, Italia, unde un stat mai puternic a cucerit alte state sau a impus cu forta unirea si asa s-au creat si unificat acele state.
  Un recent sondaj arata ca aproape 50% din oamenii din RM ar vrea revenirea la URSS. Pai fa tu ordine intai acolo la tine in RM cu astia 50% de concetateni si apoi vezi ce face sau nu face Romania. Faceti-va curatenie in propria ograda mai intai, PCRM are inca 45% optiuni electorale, cel mai mic deraiaj al unora din AIE si gata, revin comunistii la putere.

 29. draga mea basarabeanca ( etnic roman , modovean , rus, gagauz tec.) nu te-a cedat nimeni da . romania de-aia a intrat in razboi alaturi de germania in 41 .( iar victimizarea la basarabeni )
  si statul roman si romanii nu au obligatii fata de nimeni ( apriori ) . baga bine la cap treaba asta .
  …de fapt ce rost are am spus ce am avut de spus in postarile anterioare .

 30. .. moldovean ..etc….
  am o precizare am spus basarebanca pt. ca nu stiu din ce grup etnic faci tu parte .

 31. Imi pare rau sa o spun, dar sunt de acord cu Vali, in buna masura. Mentionez, abia m-am intors de la Chisinau, unde am petrecut Anul Nou si m-am intalnit cu zeci de oameni cu care am discutat despre aceste probleme. Oameni care se plang ca nu au informatie romaneasca, nu sunt la curent cu istoria, asa cum sunt si multi dintre cei care comenteaza aici, nu ezita sa vehiculeze toate tezele sovietice aberante si fac asta, precum Lilia etc. convinsi ca sunt adevaruri absolute. Pe baza principiului <> vei gasi 99 din 100 de mancurti care sa iti spuna ca Romania i-a abandonat in al doilea razboi mondial, dar unul singur din cei 99 va putea spune si in ce an s-a intamplat asta. Sa ne intelegem, lucrez intr-o companie de comunicare multinationala, deci informatia este obiectul muncii, ca sa spun asa. In viata vietilor mele nu am auzit atatea tampenii ridicate la rang de axioma cate au debitat maldavenistii cu care am intrat in contact. Si fac asta fara sa realizeze ca sunt virusati incurabil de morbul bolsevismului de cea mai joasa speta, pretinzand ca ei se considera romani. Intr-o tara in care dispretul fata de lege a ajuns la cote paroxistice, in care solidaritatea sociala este egala cu 0, in care mizeria umana a depasit orice limita, iar incultura si prostia bazata de zvonul si folcloristica mankurta troneaza, vei gasi la tot pasul un cretin dispus sa iti serveasca lectii de istorie, integrare europeana, democratie s.a.m.d. Reluarea obsesiva a aceluiasi refren, privind imaginea Romaniei in Europa, in interpretarea unor personaje obscure, care au ajuns in Vest sa spele rahatul de sub fundul unor pitecantropi, de fapt singurii cu care intra in contact, demonstreaza cat de indobitocit este filonul acesta maldavenist al Basarabiei. Nu le voi vorbi despre superlativele mondiale ale culturii sau chiar sportului mondial pe care Romania le-a dat in ultimul veac civilizatiei umane, in vreme ce Basarabia a hibernat in poala ursului sovietic. Dar le voi spune ca sunt naivi daca isi inchipuie ca visul romanilor e sa puna stapanire pe petecul de pamant dintre Prut si Nistru. Pur si simplu, ne doare de soarta celor care se considera cu adevarat romani si respecta acest nume. Lasati-i pe ei sa vina la tara mama, si ramaneti sa va bateti joc in continuare de gubernia voastra, asa cum o faceti de 70 de ani incoace!

 32. Entuziasmul d-nei Pavlicenco trebuie apreciat si incurajat, chiar daca, eu cred ca Unirea celor doua tari poate fi realizata, doar ca urmare a derularii unui intreg proces, indelugat si dificil, dependent de existenta unor conditii necesare dar nu neaparat suficiente. As sugera cateva din aceste conditii necesare:
  – existenta unei media vizuale romanesti care sa acopere tot teritoriul RM, atat pe palierul de news cat si pe cel de divertisment – trebuie acoperita necesitatea de informare alternativa;
  – deschiderea pietii de afaceri in RM catre potentialii investitori romani si occidentali, prin reglementari legislative, mai ales in domeniul proprietatii, garantarea proprietatii private – conditionare UE;
  – derularea unor proiecte guvernamentale comune, ex. : racordarea la sistemul energetic european, realizarea unor lucrari de infrastructura ex. o autostrada Chisinau – Iasi – Bucuresti, etc.;
  – continuarea si intensificarea programului prin care tinerii moldoveni vin la studii in Romania;
  – incheierea unor acorduri guvernamentale de liber schimb, care sa permita marfurilor si serviciilor din cele doua tari sa circule neimpozitate – e necesara negocierea cu UE;
  – existenta unui guvern moldovenesc proromanesc;
  – infiintarea de catre Romania a unor fonduri de sustinere a mediului de afaceri moldovean , care sa contribuie cu bani nerambursabili la dezvoltarea de noi afaceri, pe baza de proiecte, dupa metodologia folosita de UE;
  – rezolvarea intr-un fel sau altul a problemei Transnistria.

  Unirea celor doua tari romanesti nu se va intampla de la sine, ci ca urmare a unui efort conjugat, de aceea toti cei care fac un efort in aceasta directie trebuie incurajati.

 33. roman din Iasi, Ro

  Am dat din intamplare peste acest blog si am citit postarile unor basarabeni si ale unor romani. Parerea mea este ca noi romanii trebuie sa ne debarasam in totalitate de basarabeni. Noi suntem romani, vorbim limba romana, tinem de ortodoxismul romanesc, iar traditiile noastre sunt romanesti.

  A propos, in Romania traiesc aproximativ 9 milioane de romani moldoveni si urmasi ai acestora, atat in Moldova romaneasca cat si la nivelul intregii Romanii. Aproape jumatate din populatia Brasovului sunt din Moldova sau urmasi ai romanilor din Moldova istorica. Sa nu mai vorbim de Bucuresti, Banat, Constanta etc. Totusi, romanii moldoveni difera ca de la cer la pamant de basarabeni. Din aceasta cauza romanii din Moldova istorica, adica Moldova romaneasca, sunt cei mai inversunati opozanti contra unei eventuale uniri a Basarabiei cu Romania. Orice roman se simte strain in Basarabia si ii simte pe basarabeni ca inamici.

  Mai mult, eu, si majoritatea romanilor de pe la noi care au mers in Basarabia, ne-am simtit jigniti de impertinenta, grosolania si proasta crestere a majoritatii basarabenilor. Noi nu va spunem fascisti sau „tigani”, desi rusii spun ca Republica Moldova este pamant tiganesc. Si intr-adevar, noi nu avem un oras eminamente tiganesc cum este Soroca din Basarabia. Iar ca procentaj, Basarabia are mult mai multi tigani la mia de locuitori decat Romania. Problema insa este ca in Romania sunt clanuri tiganesti extrem de bogate si care cheltuiesc averi impresionante pentru a aparea la televiziune, radio, presa etc. Iar pentru media comerciala, banul nu are culoare rasiala sau de orice alta natura.

  In consecinta, eu cred ca actuala RM ar trebui sa-si construiasca viitorul ei fara a se mai lega de tara noastra Romania. Noi romanii nu suntem cu nimic datori basarabenilor, dar absolut cu nimic datori. Strabunii nostri au murit in razboaie pentru a va readuce la Romania. Soarta insa a hotarat altfel. Poate ca soarta a tinut cu Romania, pentru ca nu cred ca basarabenii s-au simtit vreodata romani. Si nici nu se vor simti vreodata romani pentru ca actualii asa-zisii „maldavani” sunt orice, dar numai nu moldoveni, adica nu romani. Si cu asta cred ca am spus tot. Ramaneti cu bine, si va doresc tot binele din lume atata timp cat lasati Romania in seama romanilor si a lui Dumnezeu. Avem si noi multe greutati, asa ca nu dorim sa le mai impartasim si pe ale unor straini.

 34. Eu cred ca diferenta intre Romanii din Romania si cei din Rep Moldova este ca basarabenii gindesc cu inima iar romanii din ro cu capu..alta diferenta e RO in UE/NATO si MD in CSI..Toti sintem vinovati..ambele „tabere” mereu dezgropam mortii.dam vina pe istorie..de aceea nemtii au reusit..AU VRUT! 100% Insusi marele poet Vieru zicea: Dupa podul de flori ,cind Romanii din ro mergeau la voi,sa intors vizita..au venit basarabenii si a fost al-2lea pod de flori,dar nu am mai fost ca prima intilnire.lacrimi.bucurie..etc..ca au venit multi de la voi cu specula.cu rulmenti.tv coloare rusesti..etc..eu imi aduc f bine aminte de aceea perioada..si nu mint..erau plin de basarabeni.vorbeau numai ruseste.toti numai ptr profit au venit..in fine..mereu arucind pisica moarta peste gard nu se va rezolva nimic,,,

 35. youtube.com imnul maresalului

 36. Nu am nimic cu basarabenii..sint multi si de treaba.romani si cu sufletul.dar v-au spalat creierii rusii..au facut o treaba „buna” Romanii gindesc alcumva..voi alcumva..mentalitatea..ne desparte..nu limba.cultura.etc..Sint multe de zis..si pro si contra..ambelor tabere..iar lui LILIA.ce sa-i mai zic..multi gindesc ca ei..mereu..rusiii sint mai buni…”rusii sint mai mult respectati.” .crede-ma,,,sint foarte respectati…mai ales in tarile fost-comuniste,si in USA.si West..peste tot…atunci de ce le trebuie viza? Mafia ruseasca este peste tot..Aici gresiti..modelul vostru e Rusia..de aia sinteti unde sinteti..dar vreti si in UE..dar fara NATO..nimeni nu va intelege.fiindca nu stiti sa va faceti intelesi..iar ca romanii fac porcarii…:)) ma apuca risul.,,da,,fac,,inainte de a fi romanii..erau irlandezii care emigrau in masa in America..faceau foamea..erau disperati.erau priviti ca sobolani..italienii..mafie..tiganeala si acolo..etc..americanii cu criminalii lor in serie , rata criminalitatii e mai mare de 4 ori ca in europa..gaseste Lila lumea perfecta..si muta-te acolo.fii ce vrei..rus.moldoveanca.e mai usor sa copiezi pe cineva ca model.decit sa fii tu insuti..intreaba-l pe un francez ca esti moldoveanca..o sa te rida..citeste asta…>> http://www.timpul.md/article/2009/12/29/5660

 37. D-l Vali,

  Si eu sint roman, dar nu gandesc deloc in termenii folositi de tine. E usor sa condamni, cand nu ai trecut prin ce au trecut oamenii astia. Si sa stii ca adresandu-te cu termeni misogini de tipul „auzi iubire io” si „draga mea” nu te face nici mai interesant, nici mai macho. Tempereaza-ti hormonii, si daca ai ceva de contrazis, poti sa o faci intr-un mod civilizat.

  Intrebare: ai fost vreodata in viata ta in Moldova? Rep. Moldova.

 38. Ptr Anais…NOTA 10! Ptr Roman din Iasi..ai mare dreptate.dar este cam dur..nu este chiar asa..se vor schimba generatiile..si sper din tot sufletul.sa fim uniti nu dezbinati..si eu sint dezamagit de mentalitatea aia de sclav..ar trebui sa inteleaga..ODATA CE SE VOR CONSIDERA ROMANI 100% ,SI NE VOR RESPECTA PE NOI..SE VOR RESPECTA SI PE EI.intradevar sint f multi din moldova in brasov si aiurea…mereu au fost romani si mereu vor fi..la fel si oltenii..banatenii..ragatenii..CU BUNE SI CU RELE..ASTA LE LIPSESTE BASARABENILOR..COLOANA VERTEBRALA..! Daca si dupa 20 ani se gindeste ca in socialism..pai mai trebuie minim 40 ani..sa ajungeti la mentalitatea noastra..daca noi in 20 ani..cu 45 ani de comunism salbatic..si daca am vrut UE si NATO..acolo sintem..indiferenti cum cred unii ca simtem priviti in UE..nu este chair asa..presa fuge dupa senzational..am f multi prieteni in UE..sint f bine respectati..si remunerati..padure fara uscaturi nu exista..

 39. Pt vali

  Daca v-ati saturat de basarabeni, asa cum sint, ei, cazuti fara vina lor sau din vina Romaniei sub rusi si deznationalizati – ce sa-i faci? Vom mai astepta pina cind veti intelege corect lucrurile. Ei nu au vina ca au fost invatati sa se declare moldoveni (si trebuie sa va intereseze ca au fost prostiti de rusi). Va amintesc – atunci cind a venit primul-ministru boilsevic Petru Groza, i-a spus Regelui Mihai sa abdice si Majestataea Sa a declarat ca numai poporul i-o poate cere si ca poporul se va revolta. la care Groza i-a spus – pina acum poporul a fost invatat sa va iubeasca pe voi, iar de acum inainte il vom invata sa ne iubeasca pe noi – pe Groza, Ana Pauker si alte lepadaturi comuniste, indiferent de nationalitatea si limba vorbita.

  Vorbesc intre ei rusa pentru ca voi, romanii, nu-i tratati intotdeauna cu caldura si condescendenta, cu rabdare si intelegere. Si, astfel, instinctiv, ei se protejeaza sau se razbuna. Si-apoi mai e ceva – in 14 ani din 18 au fost la guvernare in Moldova antiromanii si ei isi trimiteau si plozii in Romania sa invete carte si sa lupte „mai bine” contra dusmanilor romani. Dar va dau si un exemplu personal: sotul meu si cu mine sintem doctori in filologia romana. Noi am terminat ambii limbi striane – eu franceza si sotul – spaniola. Fiica noastra a invatat trei ani la Liceul de muzica Dinu Lipatti, e violonista. Aici, noi eram pe timpul sovietic, de fapt si acum – unionisti, nationalisti, dar fiicei mele, care nu vorbea ruseste sau nu avea vederi de stinga deloc, ii spuneau romanii rusoaica, bolsevica. Bine, ea a rezistat, a invatat foarte bine, a fost respectata, pot pune pe blog notele ei. Dar problema e de atitudinea romanilor. Si ea este cu ratiunea prounionism, dar cu inima – a fost totusi descurajata. Acum ea e in Germania, are, ca si noi, cetatenia Romaniei din 1992, ca mai devreme nu s-a putut.

  Replica privind ,, tiganii“ vine si ea ca una la „rusi”, „bolsevici” etc. Da, sint de acord ca nu toti basarabenii au avut curajul sa isi ia, ca si mine, cetatenia romana, Mai mult – eu am fost data afara din serviciu pentru ca mi-am luat cetatenia romana, din functia de prim-adjunct al directorului general al Agentiei nationale Moldova-pres. Am fost si in primul mandat deputat cu cetatenia romana, nelegal, pt ca nu era permisa cetatenia dubla.

  Aveti dreptate ca basarabenii au avut frica, dar trebuie vazut corect si d ece? Ca sa nu ramina fara o bucata de piine. Chiar si acum, dupa ce au introdus comunistii interdictiile cu cetatenia dubla pentru functiile publice, comunistii au inceput epurarile si „purificarile” prin institutiile de stat.

  Noi, problemele voastre le urmarim, le cunoastem. Nu toti isi pot pune satelit, dar lumea pune deja. Insa la noi e mare saracie si voi asta nu stiti. E prea multa rautate in ceea ce spuneti si nu e bine.

 40. jale mare in blogul asta, citesti si oftezi in permanenta, in concluzie – unirea nu se va face in curind, nici peste 10 si nici peste 50 de ani.
  Cred ca cifrele sunt exagerate in sondajele astea. Adevarul este ca in R.Moldova nimeni nu vorbeste de unire de vrio 15 ani incoace. Poate vreo 10%, maxim 15 % isi doresc asta cu adevarat.

 41. Pt XsNet

  Iata si o alta opinie, dar, totusi, mesajul proromanesc e necesar sa ajunga peste tot. Cred ca un bun efect isi va face traficul mic la frontiera.

 42. „parerea mea este ca noi romanii trebuie sa ne debarasam in totalitate de basarabeni. Noi suntem romani, vorbim limba romana, tinem de ortodoxismul romanesc, iar traditiile noastre sunt romanesti”

  Nu sint deloc de acord cu asta. Reamintesc pentru cine nu ma cunoaste, ca sint din Romania. „Basarabenii” sint romani in aceeasi masura cum ardelenii, oltenii, dobrogenii sint si ei tot romani. Mai ult decat atat, d-le „iesean”, daca ai fost vreodata in Moldova, ai fi vazut ca multe din traditiile pur romanesti s-au pastrat acolo mult mai bine ca la noi. Un singur exemplu: am mers la o nunta in Moldova, unde exista obiceiul / functia de vornicel. Putina lume stie in Romania ce inseamna asta, dar daca vei citi Calin (file de poveste) de Eminescu, te vei lamuri. Exista de asemenea multre traditii care s-au pastrat (nu manelizat) cum este la noi, aici in Romania.

  „Orice roman se simte strain in Basarabia si ii simte pe basarabeni ca inamici”

  Nici vorba de asa ceva. Vin de peste noua ani in Moldova si ma simt ca la mine acasa. E drept ca aud din cand in cand vorbdindu-se in rusa, dar oamenii m-au tratat intotdeauna cu respect, si peste tot unde am mers am vorbit exclusiv in LIMBA ROMANA. Cand vin in Moldova simt ca vin la prieteni adevarati, la oameni cu inima deschisa.

  „Noi nu va spunem fascisti sau “tigani”, desi rusii spun ca Republica Moldova este pamant tiganesc. Si intr-adevar, noi nu avem un oras eminamente tiganesc cum este Soroca din Basarabia.”

  Te contrazic: exista numeroase cazuri cand romanasi de-ai nostri ii persifleaza pe cei veniti din Moldova, doar pentru ca au un accent diferit, ii numesc „rusi” fara sa inteleaga fenomenul lingvistic in ansamblu, asa cum s-a petrecut el. Oameni respectabili, oameni care simt si gandesc romaneste, sint jigniti si luati peste picior imediat cum intra in Romania. Si atunci te mai mira ca ei te numesc „tigan”?

  Exista si in Romania sate intregi de tigani (zona Curtea de Arges si Campulung, Leresti, da o raita pe acolo si ai sa te ingrozesti) – nu asta e fondul problemei. Tigani sint peste tot in estul Europei. Ideea e cum ii tratezi si cum te raportezi la ei.

  „In consecinta, eu cred ca actuala RM ar trebui sa-si construiasca viitorul ei fara a se mai lega de tara noastra Romania. Noi romanii nu suntem cu nimic datori basarabenilor, dar absolut cu nimic datori.”

  Ba eu cred ca actuala RM trebuie si e de dorit si sa „se lege de tara noastra Romania”. Pentru ca este trup din trupul nostru, este pamant romanesc, si a renunta este ca si cum ai renunta la copilul tau. Ar fi semn de lasitate, lipsa de demnitate, lipsa de patriotism (chiar daca unora le repugna acest cuvant). Sintem datori fata de acesti oamenii sa ii aducem pe drumul cel bun, fara a astepta ceva in schimb de la ei, decat respect. Daca ei vor dori Unire, e ok, daca nu..macar ajutati.

  „pentru ca nu cred ca basarabenii s-au simtit vreodata romani”

  Dar in 1918 ce zici, s-au simtit sau nu romani? Dar cand ies sa apere limba romana, ce zici, romani sau nu? Dar cand tineri mor prin beciuri comuniste, ce zici, poate s-or fi simtit chinezi cumva?

  „Si nici nu se vor simti vreodata romani pentru ca actualii asa-zisii “maldavani” sunt orice, dar numai nu moldoveni, adica nu romani.”

  E bine ca faci totusi aceasta distinctie – macar pe final. Exista asa numitii „maldaveni”, oameni care si-au pierdut identitatea etnica, si romanii din Moldova, oameni pentru care merita luptat pana la capat. Pentru ei a intoarce spatele e un gest de o lasitate incalificabila.

  „Avem si noi multe greutati, asa ca nu dorim sa le mai impartasim si pe ale unor straini”.

  Ba eu doresc, si inca cum. Cat de grea ar fi viata, motivele de ordin economic nu ne indreptatesc sa intoarcem spatele. Daca era asa, si UE putea sa zica (si au fost si pe acolo destui care scrasneau printre dinti la adresa romanilor) sa ne descurcam singuri, ca si asa eram inca cu creiere spalate, abia am reusit sa ne trezim din betia comunista (unii si acum mai sint nostalgici).

  La cat de mare e populatia Moldovei, 4 milioane versus 20 milioane, a ne implica economic (adauga si resursele europene) e un gest care se va rasfrange foarte putin in buzunarul tau propriu. Si daca te afecteaza asa de tare, eu sint dispus sa platesc si „partea” ta de contributie in acest domeniu.

 43. Pt revelare

  Romania poate face mult pentru basarabeni. A zis-o sus si Laurentiu_ro spune:
  – existenta unei media vizuale romanesti care sa acopere tot teritoriul RM, atat pe palierul de news cat si pe cel de divertisment – trebuie acoperita necesitatea de informare alternativa;
  – deschiderea pietii de afaceri in RM catre potentialii investitori romani si occidentali, prin reglementari legislative, mai ales in domeniul proprietatii, garantarea proprietatii private – conditionare UE;
  – derularea unor proiecte guvernamentale comune, ex. : racordarea la sistemul energetic european, realizarea unor lucrari de infrastructura ex. o autostrada Chisinau – Iasi – Bucuresti, etc.;
  – continuarea si intensificarea programului prin care tinerii moldoveni vin la studii in Romania;
  – incheierea unor acorduri guvernamentale de liber schimb, care sa permita marfurilor si serviciilor din cele doua tari sa circule neimpozitate – e necesara negocierea cu UE;
  – existenta unui guvern moldovenesc proromanesc;
  – infiintarea de catre Romania a unor fonduri de sustinere a mediului de afaceri moldovean , care sa contribuie cu bani nerambursabili la dezvoltarea de noi afaceri, pe baza de proiecte, dupa metodologia folosita de UE;
  – rezolvarea intr-un fel sau altul a problemei Transnistria.

  Cred si eu: 1. Sa nu foloseasca basarabenii numai ca si carne de tun electorala, institutiile romanesti sa nu atace mai sus deciziile obtinute de basarabeni in instantele de judecata unde isi cauta cetatenia, sa aiba o strategie de cooperare cu RM, sa investeasca in RM, de-a lungul Prutului, sa le permita basarabenilor sa munceasca in Romania, sa plaseze macar o Televiziune mai aproape de frontiera si sa invite acolo pe cei care pot sa-si spuna fara frica opinia, lucrui ce a fost foarte necesar in cei zece ani de dominatie comunista si poate multe altele sa mai faca exact pentru a ajuta basarabenii sa vrea sa revina la ideea unui spatiu comun cu Romania.

  Basarabenii, iata nu ii mai voteaza pe comunisti, iar ca aproape 50% din oamenii din RM sa nu vrea revenirea la URSS, urmare a insaracirii cu buna stiinta efectuata de comunisti in ultimii zece ani, Romania trebuie sa se concentreze pe o buna cooperare si ajutor, nu mereu pe niste lupte intestine deja dezgustatoare.

  A intrat Romania in NATO si UE si noi ne-am bucurat, insa, dupa asta Romania nu si-a intors fata spre noi, ci a invceput sa-si scoata toti ochii si sa se traga de par intre ei de la ciolan.

 44. flowers_of_liberty

  La Multi Ani!

  Vreau sa fac niste constatari apoi sa fac o propunere catre toti romanii de pretutindeni. Romanii din tara au dreptate cand invinuesc basarabenii de ceea ce-i invinuesc, adica vreau sa-i dau dreptate comentatorului vali, dar cum poti sa invinuesti un batran ca nu poate naviga paginele netului daca el nici nu stie ce-i aia computer? Televiziunea, biserica prorusa si locurile de munca la negru in Moscova au distrus fratia intre romani! Asa cum nu ne intreaba nimeni cand ne scumpeste gazul ori painea, asa cum nimeni nu ne-a intrebat daca am vrut razboi in Transnistria, asa cum Putin ori Saakasvili n-a intrebat de popor atunci cand au deschis focul asa si Unirea romanilor trebuie de efectuat fara multa vorba, cum zicea aici cineva. Ca va fi un lucru bun, ca va fi un lucru rau, dar nu cred, vom vedea apoi. Batranii vor judeca dur acest act, dar majoritatea cetatenilor vor intelege, se vor deprinde, se vor adapta etc. Ca daca vom continua discutiile si negocierile nu vom ajunge nicaeri. Iar Rusia, nu stiu ce-a pierdut prin partile astea acest stat, dar nu se lasa batuta si pana cand nu va fi luata prin surprindere nu se va impaca cu gandul ca Basarabia este locuita de romani, si nu de moldoveni. Stiu ei bine aceasta, dar cred ca alta e problema. Fiind noi cei prapaditi si saraci lipiti pamantului, neinformati si usor manipulati de cui nu-i lene, poporul roman din actuala RM si teritoriul RM s-a transformat intr-o moneda de schimb intre mai marii lumii. Si pana cand nu vom intelege ca avem in frunte pecetea aceasta vom ramane in continuare niste oameni nerealizati, neincrezuti, fricosi, ospitalieri si clowni de garda in fata natiunilor lumii care au auzit ca exista moldoveni si statul RM. Iar hartuiala la care suntem supusi in prezent va fi vesnica daca nu vom lasa balta in urma analizele si planurile, strategiile si rezervele, suspiciunile, avantajele si dezavantajele iar, intr-o buna dimineata, vom declara Marea Unire. Asta cred ca ar fi unica solutie a reintregirii poporului roman, a reintregerii pamanturilor romanesti (cuiva ii va placea mai mult aceasta formulare), integrarea in UE (pentru altcineva), obtinerea pasaportului romanesc (pentru altul) etc.

  De aceea, vad desfasurarea lucrurilor in urmatorul mod. Guvernarea nu ne va ajuta cu nimic, atat cea din RO, cat si cea din MD. Ba chiar va starui sa incurce itele. Cineva, dar cred ca persoana potrivita ar fi doamna Vitalia Pavlicenco, ar trebui sa mediatizeze cat mai pe larg evenimentul ce ar urma sa se produca rastimp de-o luna-doua si nu mai mult. Acest eveniment ar cuprinde deplasarea initiala la granita Romaniei a vreo 10000- 20000 de cetateni, pentru a cere acces liber in Romania, dat fiind ca fratii nu trebuie sa intre cu vize unul la altul in ospetie, iar micul trafic la frontiera nu este o solutie, pentru ca romanii nu locuiesc doar in raza stabilita de Guvern. Acest eveniment va fi mediatizat in continuare gratis de posturile tv, urmatorul pas fiind sensibilizarea intregii suflari romanesti atat pe-o parte, cat si pe cealalta parte a Prutului, intr-un timp foarte scurt. Aceasta va crea premiza unor evenimente-fulger, care vor culmina cu declaratia Unirii de catre popor, si nu de catre guvernantii care se vor alinia apoi, cum au mai si facut anteriror. Asa vad eu real infaptuirea Unirii, altfel – mai avem de asteptat vreo-o 20-50 de ani!

  Asa ca, unire!

  1. Cont bancar pentru colectarea mijloacelor banesti,
  2. Stabilirea contactelor cu persoanele de incredere din raioane,
  3. Paralel mediatizare pe cat e posibil, dar si pe cat de maxim a evenimentului,

  Urmatoarele puncte sunt sugestive si rezulta din primele!

  Toate bune, draga lume.

 45. Pt Roman din Iasi, Ro

  Rusinoasa fraza „Avem si noi multe greutati, asa ca nu dorim sa le mai impartasim si pe ale unor straini”.

 46. DOMLE, O GRAMADA DE IDIOTENII POSTEAZA UNII AICI. DEZGROAPA MORTII, ISI MAI TRAG O INJURATURA SAU SE BALACARESC UNII PE ALTII …ASTEA-S PROSTII DE 2 BANI. NE ASTEAPTA DE FACUT LUCRURI MULT MAI IMPORTANTE, FARA INDOIALA … O ROMANIE MARE SI PUTERNICA, CARE SA-I TINA LA RESPECT PE INAMICI SI PE CEI CARE NE URASC. PREA RAD MULTI DE NOI … O SA-I FACEM SA RADA MANZESTE CAT DE CURAND … SUNTEM PREA PUTINI, PREA SARACI SI PREA BATJOCORITI, IN LUMEA ASTA MARE, CA SA MAI STAM RASCRACANATI PESTE PRUT. CINE CREDE CA RUSIA O SA LASE R.MOLDOVA SA ADERE LA U.E., ORI E NEBUN, ORI E PROST … ORICE INAINTARE INSPRE EST A UE PLACE RUSILOR ASA CUM II PLACE NECURATULUI MIKIDUTZA AGHEASMA SI CRUCEA NOASTRA CRESTINA… MAI MARI SANSE ARE RUSIA SA INTRE IN UE SI NATO INAINTEA R.MOLDOVA… POVESTI NEMURITOARE DESPRE ADERAREA LA UE, SPUN SI COMUNISTII… 8 ANI TOT AU INAINTAT CA LA STALINGRAD CATRE UE, CA MAI AVEA PUTIN BIATA TARA SI DEPASEA IN IZOLARE EUROPEANA SI INTERNATIONALA BELARUSUL LUI LUKASENKO… S-A PLICTISIT SI SCIRBIT LUMEA DE POVESTILE POLITICIENILOR … PD-UL LUI M.LUPU REPREZINTA IN PREZENT „SABOTORII CU FATA UMANA” AI ADERARII LA UE … „DA, SIGUR CA SUNTEM PENTRU UE, DAR SA RAMANEM, DACA SE POATE, SI IN CSI…” NISTE MINCINOSI ORDINARI DE 2 BANI.

 47. @ jay
  m-am saturat sa fiu temperat . da ? mi se urca sangele in cap cand vad femei /barbati ca lilia . care imi spun mie cum ca ea spune ca e romanca dar NOI ( moldovenii . a se citi basarabenii ) suntem vazuti bine .
  deci ea e o eroina si ar trebui sa-i dam medalie sau ce ?

  pe scurt ceea am vazut io la basarabeni si la ce concluzii am ajuns dupa 15 ani de cunoscut basarabeni am spus in postarile de mai sus.

  ca sa raspund la intrebarea ta . nu nu am fost dar am cunoscut mii ( da mii nu ma cac pe mine ) de basarabeni . cum am mai spus . a inceput cu pietete gorbaciov , a continuat cu studentii ,, frati ” cu care eram coleg , cu moldovenii din italia , germania , uk si binenteles pe net .
  cum se spune am un feedback suficient .

 48. Da doamne sa luceasca soarele si pe acest pamant! M-a incurajat informatia data! Sa ne unim cit mai repede!

 49. Dna Pavlicenco, imi pare rau sa va spun, dar nu de ROMANII basarabeni suntem satui, ci de aceasta specie a mankurtilor maldavani si de ideea ca noi, romanii de dincoace de Prut am ravni la ,,averea,, lor. Daca dvs. spuneti ca veti astepta pana cand NOI, asa cum ne spuneti chiar dvs., ne vom schimba, inseamna ca veti astepta mult si bine, pana la calendele grecesti. Pana si faptul ca nici dvs.nu excludeti o vina romaneasca pentru rusificarea Basarbiei e trist. Iar explicatii de genul ca vorbesc intre ei rusa pentru ca noi nu ii tratam cu, citez, condescendenta, sunt de rasul curcilor. Adica de ce trebuie sa ma trateze o persoana intr-un anumit fel pentru ca eu sa imi pastrez demnitatea si principiile morale. Sa inteleg ca vi se pare normal ca demnitatea sa se manifeste doar in conditii optime? Niciuna dintre tarile ex-sovietice cu o alta limba nativa nu si-a insusit cu atata ravna limba rusa,si nu vireaza atat de usor spre limba colonistilor, ca dovada ca exista o gena care predispune la compromisuri a acestei specii ciudate a mankurtilor dintre Prut si Nistru.
  In ceea ce priveste apelativul de rus, nu mi se pare nimic jignitor in a-i spune cuiva carei etnii ii apartine sau pretinde ca ii apartine, dupa cum nu mi se pare peiorativ nici sa il stampilezi cu optiunea sa politica, respectiv bolsevic. Insa este o mare diferenta atunci cand inventezi insulte, ca sa iti maschezi josnicia, prostia si mizeria din suflet.
  Nu in ultimul rand, ma faceti sa zambesc cand imi spuneti ce riscau basarabenii care se pretindeau romani. Sunt, desi poate e greu de grezut in Basarabia, si lucruri mai importnte decat painea sau alte chestii pentru foale pe care le poti risca, dar merita. Sau motto-ul din frontispiciul blogului dvs. e doar o lozinca?

Comments are closed.