Optiunea “unirea cu Romania” – peste 45 la suta

Reiau postarea acestui articol, pentru ca procentul votantilor prounire creste si este curios sa urmarim pina unde…

29 la sutaIn decembrie 2008, pe http://pnl.md/index.php?option=com_content&task=view&id=249&Itemid=48 si pe http://www.pavlicenco.md/2008/12/19/29-din-populatia-unire-unire-unirermoldova-este-pentru-unirea-cu-romania/ am postat ca Institutul Republican International al SUA (IRI) lansase traditionalul Sondaj National, elaborat de Baltic Surveys/The Gallup Organization in noiembrie 2008. A chestionat pe teren IMAS Inc., pe un esantion de 1,251 rezidenţi din RM cu drept de vot, declarat reprezentativ dupa virsta, gen si educatie. Datele au fost colectate fata-in-fata, marja de eroare – 3%. Inainte de sondaj, realizatorii le-au solicitat reprezentantilor partidelor intrebari si doleante suplimentare. PNL a formulat intrebari vizind atitudinea fata de aderarea la NATO si de unirea cu Romania. romania-beautifulTabelul “Aţi susţine sau v-aţi opune unificării Moldovei cu Romania?” indica 29% optiuni pentru unirea cu Romania, alti 10% neavind un MapRegionsRomaniaraspuns clar. Rezulta ca, daca 5% din cei indecisi, ce nu au spus “nu”, se adauga celor 29%, obtinem un 34-35% din cetateni prounire. PNL a avut dreptate cind a constatat cresterea numarului adeptilor Unirii cu Romania – http://pnl.md/index.php?option=com_content&task=view&id=173&Itemid=48

De ce am revenit la subiect? Zilele trecute, urmind linkuri pe forumuri, am vazut pe http://www.moldovanova.md/ru/referendum/ un sondaj despre caile de depasire a impasului politic moldovenesc.

Inseram copia paginii, pe care optiunea „unirea cu Romania” intruneste deja peste 37% si e in schimbare. Comunistii ne-au tot umflat capul ca in RM (al doilea stat romanesc) “sint numai 2% romani”, ca populatia “uraste” Romania”, care e si “dusmanul nostru traditional”, ca “daca Basescu avea sa il roage mai binisor”, Voronin avea sa ii mai arunce colea  ceva procente in recensamintul comunist.image-Rom

Sa remarcam – portalul “Moldova Nova” – “Novaia Moldavia” pare a fi unul mai prorusesc. E cu atit mai curios ca si acolo procentajul adeptilor unirii cu Romania e ca si cel indicat de IMAS Inc. si creste continuu.

Ce sa adaugam? Ma gindesc, atunci cind erau comunistii la guvernare, era firesc oamenii sa isi ia lumea in cap, sa priveasca deja cu alti ochi Romania, in pofida romanofobiei instigate, alimentate si promovate metodic. Dupa venirea democratilor, cind comunistii parca se scufunda, fara sansa de revenire in forta, cind in societate exista mai multa libertate, ar parea ca optiunea unirii cu Romania va trece pe un plan secund. Poate vor apare locuri de munca, se vor stringe relatiile cu Romania, se va securiza frontiera cu Ucraina si se va permeabiliza frontiera cu UE, implicit cu Romania, poate va avea loc un reviriment si o infrastructurizare in Lunca Prutului. Poate. Dar nu se exclude nici faptul ca situatia sa evolueze mai greu, asteptarile legate de deciziile si actiunile noii guvernari sa nu fie onorate, situatia externa sa se complice si, atunci, mai stii, intr-adevar, lucrurile sa mearga spre realizarea dezideratului celor 29% din cetatenii RM, care, cred, ajung spre 40-50%.

Printre caile de depasire a impasului politic moldovenesc figureaza: 1. Unirea cu Romania. 2. Alegeri parlamentare anticipate. 3. Modificarea modului de alegere a Presedintelui. 4.Adoptarea Legii lustratiei si interzicerea Partidului Comunistilor. 5. Readucerea la putere a lui Voronin. 6. Adoptarea unei noi Constitutii. 7. “Imi e totuna – Moldova e cu viata sa si eu – cu a mea”. 8. Impasul nu e cea mai proasta stare pentru “politica moldoveneasca”.

In foto alaturata: Din cartea „Nicolae Iorga. Cugetari” , pag 10 din prefata semnata de Vlad Pohila, noiembrie 2005. E despre abandonarea Basarabiei in 1940.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

356 Comments

 1. Eu cred ca frina este la nivel PSIHOLOGIC. de aceea ne trebuie CONDUCATORI care sa incurajeze, sa enruziasmeze la UNIRE!

  Ne trebuie POETI si COMPOZITORI care sa ne scrie CINTECE de UNIRE si de BIRUINTA, de bucurie si eroism…

  avem nevoie de JURISTI care… etc… etc.. la toate nivelele.

  Nu vreau sa critic LIDERII nostri, caci fac si ei ce pot si MULTUMIM ca nu este mai rau,
  Dar, OAMENI BUNI, sa nu ne laudam doar cu eroismul lui Stefan cel Mare
  ci sa ne laudam si cu eroismul nostru NECESAR, Foarte necesar si AZI!

  Sa avem eroism in toaste si sa LUAM CU ASALT drepturile noastre
  Avem nevoie de Eroism in GINDIRE…
  Oameni BUNI, inca asta primavara va scriam ca deja eu ma bucuram de CADEREA DEFINITIVA A COMUNISMULUI…
  Eu ma bucuram si dansam de bucurie, desi eram dupa citeva zile dupa o operatie grea…
  Chiar si atunci cind pcrm avea 60 de mandate in Parlament, eu deja pregustam din BUCURIA BIRUINTEI definitive si totale asupra acestui monstru cu mai multe capete!

  De ce ma bucuram?! Pentru ca STIAM… ca Dumnezeu deja a HOTARIT sa ne elibereze de comunism si sa ne UNIM cu PATRIA NOASTRA SCUMPA si FRUMOSA – Romania!

  si priviti, cum pas cu pas, comunismul cade… din temelii… definitiv si total.
  Dar pentru asta a fost necesar SI CREDINTA SI CURAJUL SI ACTIUNILE NOASTRE!
  Asa vrea Dumnezeu, ca noi sa colaboram cu EL la rasturnarea acestui regim demonic, satanic…

  Oameni BUNI, nu va fie frica, komunismul pica,
  Bucurati-va deci si mergeti cu mare entuziasm INAINTE!

  Daca Domnul e cu NOI, cine e-mpotriva noastra?
  Daca Domnul e cu noi, cine poate sta-mpotriva?

  Unire FRATILOR, Traiasca ROMANIA MARE!
  Laudat sa fie DUMNEZEU indurator care este cu NOI!

 2. The winning of the parties has one reason and one reason only. People see them as responsible for encouraging mass immigration, which the majority of peoples oppose. Mass immigration is stimulated because they need a new electorate, and by the elites who want to undermine national sovereignty and national identity.

  In my viewpoint the winning wasn’t heavy enough.

  Câştigătoare a părţilor are un motiv şi un motiv numai. Oamenii le văd ca fiind responsabile pentru încurajarea imigraţiei în masă, pe care majoritatea popoarelor se opun. Imigraţiei în masă este stimulat, deoarece au nevoie de un electorat nou, şi de către elitele care doresc să aducă atingere suveranităţii naţionale şi a identităţii naţionale.

  În punctul de vedere mea câştigătoare nu a fost destul de grea.

 3. Valenta: imi scot palaria in fata ta….unul ca tine ar trebui sa fie presedinte la PNL….

 4. Problema Unirii sta in domeniul informational.RM este intocsicata informational de absurduri.

  1.In RM se cultiveaza o integrare europeana fara integrarea in NATO.

  2.In RM se cultiveaza de minoritatile nationale prin spatiul limbei ruse care o vorbesc majoritate populatiei bastinase terminul ca la minoritatile nationale le va fi rau in Romania si la fel si populatiei bastinase va fi rau.

  3.In RM pana astazi se cultiveaza cultul ca RM trebue sa fie membra CSI.

  4.In RM se cultiveaza terminul de statalitate RM.

  5.In RM se cultiveza cultul rezolvarii problemei transnistriene si din pricina asta nu poate fi Unirea RM cu Romania.

  PS.Toate aceste absurduri sunt cultivate in RM de clasa politica autohtona care a prins gustul banilor si puterii in RM ca stat independent.

 5. Stalinus, ma-i inveselit!
  Inca pina a termina propozitia ta de citit, credeam ca vrei sa zici ca unul ca mine ar fi bun de presedinte de TARA! Si am ris cu pofta.

  Ok, bine, sa lasam asta la nivelul de simplu umor, sau ca un compliment, caci,
  cred ca nu voi fi niciodata nici presedinte PNL si cu atit mai mult de TARA, desi,
  ca sa recunosc, nu din lipsa de modestie, simt ca am STOFA de PRESEDINTE.
  Adevarul este ca am alte aspiratii, iar in ziua de azi ca sa devii PRESEDINTE…

  si apoi, cred ca avem MULTE PERSONALITATI capabile in tara noastra pentru functii de raspundere.

  Domeniul meu nu este mai putin important, desi putini inteleg necesitatea…

  Felicitari de CRACIUN TUTUROR.
  Unire frati crestini la toate cele bune!

 6. Valenta: Nu am glumit si nici nu am avut intentia sa-ti adresez nici cea mai mica ironie.
  Ca sa fiu candid cu tine asa cum si tu esti de felul tau trebuie sa-ti spun ca esti bun de lider liberal pentru ca AI CREDINTA ,ENTUZIASM SI CANDOARE.
  Pentru sef de tara NU esti bun INCA pentru ca mai ai de invatat de muncit si de acumulat atit cunostinte cit si experienta.
  Si nu ai dreptate atunci cind afirmi ca IN RM sunt multe personalitati capabile. NU SUNT .De asta si trebuie sa va afirmati voi tinerii entuziasti si hotariti.

 7. Si Valenta inca ceva : un lider trebuie sa invete sa scrie si sa vorbeasca corect :
  Trebuia sa scrii „m-ai inveselit”

 8. Stalinus, cred ca esti din ROMANIA…
  Stiu ca am multe de invatat… Toata viata toti avem ceva de invatat.
  dar ce anume trebuie sa invatam? si ce NU TREBUIE SA INVATAM – iata intrebarea, la care eu acum am gasit un raspuns.

  Am inteles, pentru mine personal, ca mergeam in directie gresita cu invatatul…
  E mult de scris, si nu este aici momentul… dar ca sa fiu inteleasa, totusi, am sa va spun ca Sf. Anton cel Mare nu a invatat nici la o scoala,
  dar stia mai multe decit multi savanti chiar si din ziua de azi…

  Pentru ca el invata direct de la Dumnezeu…
  Iar scolile lumesti, multe si bune relativ, distrug personalitatea creata sa fie OPTIMISTA, POZITIVA, plina de BUCURIE, de ENTUZIASM etc…
  Pe de alta parte, SOCIETATEA NOASTRA trebuie vindecata fundamental…
  Crede-ma am ce spune la acest capitol, dar, poate cu alta ocazie.

  Sa ne auzim de bine!

 9. Stalinus,
  eu co0mit greseli pentru ca eu scriu foarte repede, si nu am timp sa recitesc… Sincer imi pare rau..

 10. Valenta,
  nu-l lua in seama,Stalinus nu inzadar sta ascuns sub numele de Stalin.

 11. Valenta: Nu-i nicio problema Valenta, invata si pe masura ce vei invata tineti inima si mintea deschise si pe masura ce vei invata mai mult ai sa-ti dai seama singur ce trebuie sa inveti si ce nu …
  o gluma: mafia italiana are 5 categorii in care incadreaza oameni(barbatii):
  1.Uomini (barbati)
  2.Mezzo Uomini (semibarbati)
  3. Uomucoli
  4.Piglia’n cullo (pederasti)
  5. Quaracca Qua..(adica gargargii)

  Tu acuma alege singur transpunind la femei in ce categorie vrei sa o incadrezi pe aia de mai sus care a sarit la gitul meu ca o javra turbata desi eu m-am purtat civilizat cu ea (e drept ca n-am reusit sa-i sponsorizez clasa ei de la cahul ca sa mearga in Italia asa cum mieros imi cerea acum ceva timp intr-un mail) dar nu conteaza m-am luat de sefa ei de partiduletz ca partid nu-i pot spune.

  Toate cele bune…

 12. Hi hi acum am gresit eu trebuia sa scriu tine-ti…asta e..

 13. DOAMNA PAVLICENCO ! Mai sus ati postat un articol de pe curaj.net :Cetatenia romana- un calvar pentru pentru Romanii din Basarabia”.Eu nu prea pot posta articole, deaceea Va rog sa trimiteti acest articol pe adresa de email: office@basescupresedinte.ro.. poate ajunge si la cel vizat.Se mai poate de cautat adresa electronica a comisiei parlamentare juridice cat si alte adrese ,ca acest articol sa ajunga pe masa parlamentarilor romani ,poate chiar din opozitie .caci, dorind sa-l mai scritice pe Basescu, miscam „carul” din loc> Re unosc ca nu stiam de aceasta lege neabrogata nr.793/4septembrie 1941, caci dadeam si eu in judecata statul roman sa mi s restabileasca cetatenia parintilor mei .Caci am pierdut cativa ani buni , bani , drumuri si nervi,ca sa-mi redobandesc cetatenia parintilor mei. Ar putea ca basarabenii sa inainteze o plangere COMUNA cu semnaturi la CEDO in baza acestei legi sus mentionate, prin care sa ceara ca statul roman sa recunoasca persoanele nascute dupa 1941 din cetateni romani pana in gradul 4, automat ca cetateni romani cu drepturi depline.In caz ca CEDO da castig de cauza, statul romana, parlamentul romanaiei nu mai are incotro , ba chiar va fi dator sa ne plateasca si despagubiri.Dar, principalul e ,ca, automat, cateva milioane de locuitori basarabeni + multi bucovineni si cei din tinutul Herta vor fi catateni romani. IATA SI UN FEL DE UNIRE a tinuturilor pierdute .Haideti sa ne apucam de treaba asta , poate ceva iese bun.Dar mai intai , va rog sa trimiteti articolul cu pricina la adresa indicata .VA MULTUMESC ANTICIPAT.

 14. Doamna , am trimis eu pe toate aceste adrese , dar daca trimitem mai multi la mai multe adrese, nu e nimic rau , poate miscam bolovanul din loc….

 15. 1 +1 = 2 … VINE IANUKOVICI LA PUTERE IN UCRAINA , CLASA POLITICA DE LA CHISINAU SE VA VEDEA PUSA IN FATA UNEI DECIZII ISTORICE . 1] RENUNTAREA LA DRUMUL SPRE EUROPA … PROBABIL SE VA CONTINUA CU PROPAGANDA INTEGRATIONISTA DE OCHII LUMII , DAR PROIECTUL ADERARII VA FI INGHETAT PENTRU MULT TIMP DE ACUM INAINTE . 2 ] UNIREA CU ROMANIA , PENTRU A RUPE PENTRU TOTDEAUNA , CU SUFOCANTA INFLUENTA ESTICA A MOSCOVEI SI CHIAR A UNUI KIEV DOMESTICIT DE RUSI . RESTUL SUNT VORBE GOALE ! TOATE SONDAJELE DE OPINIE INDICA VICTORIA CANDIDATULUI PRO-RUS … ZIUA DECIZIEI CAPITALE SE APROPIE , IN TIMP CE MULTI POLITICIENI DE LA CHISINAU SI BUCURESTI DORM IN PAPUCI …SA MERGEM LANGA EI SI SA LE BATEM TOBA LA URECHE , POATE S-O TREZI !

 16. Stalinus,
  ai baut inainte de a intra pe blog.Eu n-am cerut,dupa cum te exprimi tu,ci am propus,exact asa cum i-am propus lui EugenRO sa vina sa traiasaca macar o luna in Moldova,si cum am mai propus sa aduca cartile lui Alexandri in garfie latina la Cahul,asa cum a dus la Chisinau.Ce e rau in asta?
  „desi eu m-am purtat civilizat cu ea”–insa acuma cine te incurca sa te porti tot asa?Sau sensul cuvintului „civilizatie”e cam ingust in intelegerea ta?
  „n-am reusit sa-i sponsorizez clasa ei de la cahul ca sa mearga in Italia”–-n-ai vrut.Vouloir c’est reussir.

  EugenRO,aveti carti de civilizatie de la EU,imprumutati-i una lui Stalin,va rog,asta pierde si ce-a a avut.

 17. P.S. EXISTA SI VARIANTA 3] … VARIANTA CEA MAI DRAGA COMUNISTILOR SI MINORITARILOR IMPERIALI . ALINIEREA TOTALA SI LA VEDERE LA AXA RUSIA – BELARUS – UCRAINA [LUI IANUKOVICI] … PRACTIC TRANSFORMAREA R.MOLDOVA INTR-O COLONIE DE MANA A 7-A A MOSCOVEI . PRACTIC INTEGRAREA DEPLINA IN CSI , MAI MULT CA SIGUR SI PE PLAN MILITAR …

 18. „Uşa integrării este inchisă, dar important este că ea există, că nu stăm în faţa unui zid!” Declaraţia aparţine directorului IDIS-Viitorul, Igor Munteanu, oferită pentru Vocea Basarabiei… MAI E CEVA DE COMENTAT LA ACEASTA DECLARATIE REALISTA SI CINSTITA ? NU . E DOAR ADEVARUL … ADERARE PESTE 20-25 DE ANI IN UE . CE E DE FACUT ? SIMPLU . REUNIFICAREA CU PATRIA-MAMA ROMANIA CAT MAI REPEDE !

 19. Usa integrarii se deschide imediat pt RM, deja a si inceput deschiderea ei, cand Guvernul RM va dovedi prin masurile luate ca isi face treaba nu ca Voronin. problema e ca acest Guvern are o majoritate foarte fragila si o sustineer eterogena, ce sa poate destrama rapid. Rusia poate interveni brutal si corupe pe fata. Vedeti cat de repede si-a mobilizat sustinatorii, cum au protestat pensionarii, chestia cu menora si stati sa vedeti ce alte provocari vor mai urma. Romania si fortele democratice si prounioniste nu pot actiona decat legal, Rusia, ca intotdeauna, isi permite prin manipulari, interpretari abuzive si tendentioase sa faca orice „vrea” muschii ei.
  SUA a spus clar, nu accptam notiunea de sfera de influenta, ce si=o doreste Rusia Sua a mai spus: va sprijinim daca voi doriti democratie. UE si Romania sunt o parte din instrumente.
  Dar problema ramane in RM: populatia trebuie sa ceara si sa sprijine Guvernul pe calea integrarii europene. Dar 45% au votat cu comunistii….

 20. Alo lume hai sa trag o concluzie la ceea ce ati discutat aici. Sunt vorbe si numai vorbe, s-a schimbat ceva, nu cred.
  Mai bine sa lucram ca sa iesim din mocirla asta, ca suntem romani, rusi, moldoveni, suntem dati toti dracului aici in tara.
  Avem nevoie de oameni intreprinzatori si de multe multe parale.
  Am studii superioare dar un serviciu simplu, dar muncesc, si nu ma jelui, asa-i firea noastra de a ne vaita, cei care au invatat istoria stiu cu cite sacrificii au ajuns unele state prospere, si cite generatii au fost sacrificate. Am si eu o intrebare suntem pregatiti ca sa fim generatie de sacrificiu? eu nu cred.

 21. IN MOD SIGUR DACA AR FI FOST DOAR O INTREBARE CU DOUA VARIANTE DE RASPUNS , DA SAU NU , PROCENTUL DE DA (PENTRU UNIREA) S-AR FI SITUAT LA PESTE 60%.

 22. ESTE FOARTE BINE CA MOLDOVENI DIN REPUBLICA MOLDOVA POT FI CONFUNDATI FOARTE USOR CU CEI DIN ROMANIA, IAR EI VOR PUTEA AJUNGE PANA LA MARE, MUNTE SAU IN BUCURESTI SI INAPOI FARA PROBLEME , FARA SA STIE NIMENI.
  DAR DOAR CU CINEVA DIN ROMANIA SAU PERSONAL CU TRENUL SAU MICROBUZUL.
  AUDE SI VEDE CINE POATE.
  CU ALTE CUVINTE O TREIME DIN LOCUITORI REPUBLICII MOLDOVA POT INTRA SI VIZITA IN ORCE PARTE DIN ROMANIA FARA A-I VEDEA NIMENI.

 23. @revelare: tu chiar crezi ca Rusia este in spatele protestelor amaratilor de pensionarilor si al diletantilor care au demontat menora evreiasca?
  Prietene, ce naiba? Ii jignesti pe strategii de la SVR daca doar de atat ii crezi in stare! Glumele astea proaste cu pensionari au fost „opera” unor factori de presiune locali, a se citi comunisti, care faceau valuri inainte de alegerea presedintelui, comunisti care intr-adevar mizau pe sprijinul Rusiei, dar care s-a lasat asteptat. Rusia a ramas inerta, de fapt. Si va ramane in continuare, ai sa vezi, atata timp cat isi primeste partea, in cazul de fata influenta in Ucraina. Iar MD, repet, este mai degraba o eventuala moneda de schimb decat vreun mare interes strategic pentru Rusia. Iar daca in Ucraina nu castiga rusofilii alegerile (putin probabil), rusii vor fi aproape obligati sa inceapa rapid constructia preacostisitorului South Stream, caz in care rolul Romaniei devine iarasi mai mult decat considerabil, atata timp cat studiile geomaritime ii cam obliga pe rusi sa-si treaca „tzeava” prin Romania.
  Dragutz, nu? Deci, oricum ai da-o, MD e intr-un fel „condamnata” sa se indrepte definitiv si irevocabil spre…ai ghicit, Romania, UE. 😉

 24. La inceputul anilor 90 cand a fost creat Consiliul Europei, din care acum face parte si Moldova, si Rusia, si Romania cand s-a pus problema aderarii Romaniei la aceasta organizatie paneuropeana, statul roman, conducerea de atunci a Romaniei a amanat atunci in mod deliberat aderarea si a propus statului moldovean ca aderarea sa se faca in acelasi timp. Era la vremea respectiva si o olimpiada de vara. Romania a propus Moldovei sa participe impreuna in aceeasi delegatie ( mai fusesera precedente ). Toate aceste propuneri erau destinate trezirii constiintei colective mondiale la realitatea ca avem de a face cu doua tari care vorbesc aceeasi limba ( cand un presedinte roman din acea vreme a folosit in Franta, pentru prima data, termenul de „cele doua tari romanesti” presa ocidentala a facut explzie acuzand Romania de pretentii teritoriale ) contracarand propaganda rusa care era atunci extrem de influienta si care continea un intreg cortegiu de manipulari. Bineinteles Chisinaul a refuzat ambele propuneri iar Romania a ramas cu buza umflata si cu oprobriul opiniei publice mondiale. In compensatie, Moldova a adoptat denumirea oficiala de Republica Moldova pentru ca avand numele tarii incepand tot „r” ca si Romania sa fie puse in forurile internationale alaturi. Cam putin! De alt fel, propuneri de acest fel facute, in continuare, de catre Romania au mereu respinnse si de fiecare data reactiile iternational negative nu au itarziat sa apara. Rusia lucra in continuare. Dupa o vreme, satula de suturile primite, Romania a incetat sa mai faca astfel de demersuri si si-a vazut de drumul ei. Acum, cand Romania este membra NATO si UE iar Comisia Europeana tot plaseaza sine die Moldova prin diverse „pachete”, conducerea statului moldovean a intrat in panica iar basarabenii si-au adus aminte ca sunt romani. Putin cam tarziu… Pana acum unde ati fost fratilor?

 25. Toka, incep sa-ti inteleg rationamentul. Parca sintem pe o tabla de sah. Decat sa puna oistea inaintea boilor, carevasazica oistea fiind Ucraina, UE si (Romania in particular) prefera sa democratizeze Moldova acum, fiind mai aproape, dupa care peste 4-5 ani, dupa integrarea Moldovei, prin efect domino, sa se treaca la „asaltul” Ucrainei. Daca am priceput eu bine. E si asta o tactica.

 26. Toka spune:
  6 January 2010, la 21:09

  @revelare: tu chiar crezi ca Rusia este in spatele protestelor amaratilor de pensionarilor si al diletantilor care au demontat menora evreiasca?
  Prietene, ce naiba? Ii jignesti pe strategii de la SVR daca doar de atat ii crezi in stare!

  Evident, ca direct sau indirect, pe fata, mai voalat sau pe ascuns Rusia actioneaza direct prin pcrm si mitropolia moldovei.
  Nici rusii nu sunt naivi sa creada ca Ghimpu, Filat si altii nu se gandesc la Unire, doar fiindca nu mai pomenesc acum…

  Pandesc greselile lor, Rusia trebuie sa joace jocul democratic.
  Doctrina Rusiei este: toate tarile din fosts URSS sunt mosia noastra. Au pierdut tarile baltice, poate pierd si RM, evident ca se lupta pt asta.
  Partea poztiva cu semnale concrete de acceptare a RM in UE este, ca timp inainte de aderarea efectiva la UE incep sa curga fondurile UE de preaderare etc tec, bani multi nu gluma, asa ca spre integrarea UE vor fi atrasi si partide si politicieni oportunisti in fond, dar asta e. Rusia nu poate face decat un lucru: santaja cu gazul, alte resurse nu are de a interveni economic in RM, mai ales dupa semnarea acordului de liber schimb intre RM si UE. Sa mai pomennesc de ridicarea vizelor ?
  Eu nici nu as vrea ca UE sa ridice vizele curand si as sfatui guvernul roman sa amane cat mai tarziu sau sa impiedice cat poate aceasta posibila masura. In acelasi timp l-as sfatui sa dea cat se mai repede pasapoarte romanesti celor ce au dreptul si sa vezi atunci cum se trezeste constinta si se pomenesc unii ca ce bine e sa ai pasaport de tigan romin.
  Parca nu stim: frate, frate dar branza e pe bani. Uite ca Romani le da branza cu pasaportul romanesc, sa caute si ei singuri fratii si banii. Sa vezi cum o sa le mai creasca unora ranza de placere si cum ei, „ciobeni moldoveni” se vor uita prima oara in viata lor de sus la rusi si altii ce nu vor putea primi cetatenia romana… Si astia cu pasapoarte, care poate multi acum injura pe romani ca i-a batut jandaru’ roman, avand posibilitatea sa mai iasa prin UE recte Romania, or sa vada ca nu e chiar asa cum le ziceau rusii, ca apa calda si mersul pe jos s-au inventat in Rusia.

 27. @Jay; @revelare: pentru ca sunt obosit la ora asta, nu mai scriu nimic, sunt prea multe de explicat. Mai pe romaneste, mi-e lene.

  Dar va pun o singura intrebare „simpla”: ce si cine l-a impiedicat pe Voronin sa nu ii aresteze, de exemplu, pe toti liderii evenimentelor din aprilie?

 28. Ma refer la liderii politici ai opozitiei, evident.

 29. Nu pot raspunde, Toka. Ar fi pura speculatie. El a acuzat Romania de amestec, fara dovezi.
  Daca ii aresta pe acestia, trebuia sa scoate dovezi, totusi, suntem in 2009 Si sa nu uitam ca atunci cand inca era in functie procuratura a spus ca nu sunt dovezi privind implicarea Romaniei. In 2009 nu poti chiar orice, RM e prea aproape de UE, ca Rusia sa se sprijine pe orice metode. Nici cu Lukasenko nu si-a permis orice…

 30. @revelare: pai speculeaza, prietene! chiar te rog, aici nu suntem la examen, nu luam note, ne dam doar cu parerea.

  Despre dovezi…hai sa fim seriosi, oamenii lui Voronin te luau de pe strada fara sa stea la discutii cu tine, daca asta avea el nevoie. Eu cred ca lui Voronin i s-a „sugerat” sa nu faca gesturi de genul asta. Tind sa cred ca i-a trecut prin cap sa ii elimine pe toti oponentii, dar nu a putut, nu a avut voie. De cine asculta Voronin? Cine l-ar fi putut controla? 😉

  In fine, eu nu vroiam decat sa subliniez faptul ca in MD nu se puteau intampla foarte multe lucruri (si) fara acordul, chiar si tacit al Rusiei si nu numai.

 31. Si, ca o continuare a ceea ce am scris mai devreme, revin cu o intrebare. 😀
  A cam inceput sa imi placa sa „comunic” prin intrebari ;))

  La sfarsitul anului care tocmai a trecut, Federatia Rusa a acordat unei companii de stat a Romaniei un contract in valoare de cateva sute de milioane de euro pentru constructia unui gazoduct submarin care va alimenta orasul Soci. Ce credeti, este doar o intamplare?

 32. Toka spune:
  7 January 2010, la 02:02

  @revelare: pai speculeaza, prietene! chiar te rog, aici nu suntem la examen, nu luam note, ne dam doar cu parerea.

  Cred ca se poate explica si prin interventia extraterestrilor , daca tot speculam.

  Dar sa auzim si parerea Dvs, Toka la aceasta intrebare ca si la urmatoarea.
  Incepe sa semene a interogatoriu, nu neaparat in sens negativ, politienesc. Poate sondaj de opinie publica.

  Dupa cate stiu eu, acela este un gazoduct, terestru, nu marin.

  Greu de crezut ca in acordarea contractului astuia important, poate foarte important, sa fi jucat rol doar criteriul tehnico-economic.
  Oricum e un gest binevoitor din partea Rusiei si un sprijin pt politica lui Basescu. A luat apa de la moara celor care ii sapun sa trina pliscul mic fata de Rusia, ca pierdem piata rusa.
  Dar cine stie cine e in spatele acelei companii „romanesti” doar in „pasaport”.

  Deci: asteptam acum si pdv Dvs. Toka, la intrebarile ce ati spus. Ma mai intreb insa, daca acest blog este cel potrivit.

 33. revelare,

  Sper ca nu m-ai luat deloc peste picior la faza cu extraterestrii…

  Intrebarile mele erau mai mult retorice, asa ca parerea mea vizavi de aceste intrebari mi se pare inoportuna. Sunt tentat sa cred ca aproape ca am dat si raspunsul la intrebarile mele. Nu e nici interogatoriu, nici sondaj de opinie, desi as fi curios sa cunosc si parerile voastre.

  Mai informati-va, d-le revelare, gazoductul acela este submarin, doar o foarte mica sectiune este terestra. Nu vi se pare aceasta constructie ca un „preambul” la gazoductul, atentie!, submarin South Stream? Va spuneam mai devreme ca studiile geomaritime ii cam „obliga” pe rusi sa treaca gazoductul prin platoul continental romanesc, dar daca nu citesti atent, nu am ce face.

  Bineinteles ca nu doar criteriul tehnico-economic a jucat un rol important, tocmai asta vroiam sa subliniez si eu. Din contra, factorul politic a fost esential, zic eu. Iti este atat de greu sa crezi ca Rusia are mari interese in zona romaneasca? Si ca nu este deoc exclus sa isi ia catrafusele din MD, numai ca sa mai indulceasca pozitia Romaniei?

  Tu spui ca a fost un „gest binevoitor” din partea Rusiei pentru politica lui Basescu? Care politica? Aceea cu „Marea Neagra lac rusesc”? Omule, tu chiar nu vrei sa intelegi ca nu a fost doar un simplu „gest binevoitor” ci un gest curtenitor plin de interese de apropiere?

  Spuneai undeva ca sa nu „pierdem piata rusa”. Care piata? Romania a renuntat demult la piata rusa. RO si-a intors fatza cu totul spre Vest. Da, candva mobila romaneasca, hainile si caciulile din blana (astrahan) erau celebre in spatiul rus, acum nu mai poate fi vorba de asa ceva. Noi ne-am rupt cu totul de rusi inca de la inceputul anilor 90. Apropo, stii ca circula o vorba cum ca fiecare al 3-lea sovietic a fost conceput intr-un pat romanesc? :))

  Si inca ceva: te asigur, compania care a luat acest contract rusesc este foarte romaneasca, mult mai romaneasca decat pare!

  In fine, referitor la ultimul tau paragraf, nu vad de ce nu am scrie pe acest blog. Ai vreo alta sugestie?

 34. revelare,

  Sper ca nu m-ai luat deloc peste picior la faza cu extraterestrii…
  NU, E VORBA CA NU DETIN INFORMATII SUFICIENTE, DECI SPECULEZ DIN PREA MULTE PRESUPUNERI.

  Intrebarile mele erau mai mult retorice, asa ca parerea mea vizavi de aceste intrebari mi se pare inoportuna. Sunt tentat sa cred ca aproape ca am dat si raspunsul la intrebarile mele. Nu e nici interogatoriu, nici sondaj de opinie, desi as fi curios sa cunosc si parerile voastre.

  Mai informati-va, d-le revelare, gazoductul acela este submarin,
  ASTA SPUNEAM, CA NU STIU MULTE DECAT FAPRUL CA SE FACE ACEL GAZODUCT DE CATRE ROMANI, DESPRE CARE DL. GEOANA, SPECIALIST IN POLITICA EXTERNA NU STIA. ASA IN TREACAT…

  doar o foarte mica sectiune este terestra. Nu vi se pare aceasta constructie ca un “preambul” la gazoductul, atentie!, submarin South Stream?
  IARASI NU CRED, DIN PUTINELE INFORMATII, SOUTH STREAM TRECE PRIN TURCIA SI DE ACOLO INTRA IN MARE.
  ROMANIA BA ESTE BA NU ESTE INVITATA LA SOUTH STREAM. CARE LASAND COSTURILE URIASE (ASA ZIC SPECIALISTII) NU REZOLVA PROBLEMA UE: LIMITAREA DE DEPENDENTA RUSEASCA. DOAR OCOLESTE UCRAINA, CARE NU ESTE UN MARE PERICOL PT UE…

  Va spuneam mai devreme ca studiile geomaritime ii cam “obliga” pe rusi sa treaca gazoductul prin platoul continental romanesc,
  EI, STIU, PT A ECONOMISI CEVA BANI. DAR PANA NU INVITA RO, NU SE FACE NIMIC PRIN RO, DESI RO DE CURAND LE-A DAT VOIE SA FACA MASURATORI ETC SAU LE-A PUS LA DISPOZITIE DATE NECESARE PT PROIECT.
  NABUCCO TOT SE VA FACE.
  dar daca nu citesti atent, nu am ce face.

  Bineinteles ca nu doar criteriul tehnico-economic a jucat un rol important, tocmai asta vroiam sa subliniez si eu. Din contra, factorul politic a fost esential, zic eu. Iti este atat de greu sa crezi ca Rusia are mari interese in zona romaneasca? Si ca nu este deoc exclus sa isi ia catrafusele din MD, numai ca sa mai indulceasca pozitia Romaniei?

  RUSIA ARE INTERESE, DAR DEGEABA NU ISI IA CATRAFUSELE NICI MACAR DIN ONOARE. NU A FACUT-O NICIODATA FATA DE UN STAT MIC. DOCTRINA RUSEASCA ACTUALA SPUNE CLAR: FOSTELE TARI URSS SUNT SFERA DE INFLUENTA RUSEASCA EXCLUSIVA.

  Tu spui ca a fost un “gest binevoitor” din partea Rusiei pentru politica lui Basescu? Care politica? Aceea cu “Marea Neagra lac rusesc”? Omule, tu chiar nu vrei sa intelegi ca nu a fost doar un simplu “gest binevoitor” ci un gest curtenitor plin de interese de apropiere?
  RUSIA NU STIE CE ESTE A FI CURTENITOR FATA DE TARILE MICI NU SI-A RESPECTAT NICIODATA NICI MACAR CUVANTAUL DAT.

  NU AVEM NEVOIE DE CURTENIREA RUSIE, ESTE SUFICIENT DACA ISI VA RESPECTA CUVANTUL DAT SI IN PREZENT SI IN TRECUT. A SEMNAT RETRAGEREA ARMATEI A CATA E, 13-A SAU A 14-A DIN TRANSNISTRIA, ACEEASI HARTIE MAZGALITA , PE CARE RUSIA NU DA DOI BANI.UN ULTIM EXEMPLU DE CUM ISI RESPECTA RUSIA ANGAJAMENTELE.

  Spuneai undeva ca sa nu “pierdem piata rusa”. Care piata? Romania a renuntat demult la piata rusa. RO si-a intors fatza cu totul spre Vest. Da, candva mobila romaneasca, hainile si caciulile din blana (astrahan) erau celebre in spatiul rus, acum nu mai poate fi vorba de asa ceva. Noi ne-am rupt cu totul de rusi inca de la inceputul anilor 90. Apropo, stii ca circula o vorba cum ca fiecare al 3-lea sovietic a fost conceput intr-un pat romanesc? 🙂 )

  ERAU ALTE VREMURI. ALTFEL SE FACEA COMERTUL. RUSII VOR SI EI ACUM MARFURI OCCIDENTALE. MARFURILE ROMANSTI S-AR INTOARCE POATE DACA COMERTUL IN RUSIA AR FI LIBER SI COMERCIANTII RUSI AR AVEA MAI MULTA DECENTA. VA SPUNE UN OM CARE FACE UN MIC COMERT CU RUSIA. STITI CA RUSII AU REFUZAT LOGAN, DACA SE ADUCE SUB MARCA DACIA? ACUM SE MONTEAZA ACOLO, DAR CA RENAULT.
  NU POT SA CONTEST CA SI PRODUCATORII ROMANI ERAU VRAJITI DE MIRAJUL OCCIDENTULUI, DAR IN ANII 90 CATI STIAU SA FACA COMERT CUM TREBUIE SI CUM DISPUNEAU DE DEVIZE COMERCIANTII ROMANI SI RUSI?
  DE CE NU VIN COMERCIANTII RUSI SA CUMPERE MARFA DIN RO, CINE II IMPIEDICA, MOBILA SI TOT CE SPUNETI? AR VENI, DACA COMERTUL IN RUSIA AR FI LIBER, DAR DEPINDE PREA MULT DE DISCRETIA AUORITATILOR. NU LE PLACE CEVA, INVENTEAZA O CHESTIIE. SA VA ADUC AMINTE DE VINUL MOLDOVENESC, CARNEA DE LA NOI SI DIN POLONIA ?

  IN RUSIA TOTUL SE DESFASOARA DUPA CRITERII DE VOINTA PERSONALA/POLITICA MOMENTANA. CHIAR SI CHESTIA CU GAZODUCTUL, E CLAR CA E UN MIXT INTRE CRITERIUL TEHNICO-ECONOMIC SI CEL POLITIC, DAR DOAR FACTORII DECIZIONALI RUSI STIU EXACT IN CE PROPORTII SUNT MIXATE.

  Si inca ceva: te asigur, compania care a luat acest contract rusesc este foarte romaneasca, mult mai romaneasca decat pare!
  FOARTE BINE, AM BAGAT LA CAP. PARCA E O FIRMA DIN GRUPUL ROMPETROL SAU NU ?
  In fine, referitor la ultimul tau paragraf, nu vad de ce nu am scrie pe acest blog.

  ACESTA ESTE BLOGUL D-NEI PAVLICENCO. OARE NE PERMITE? CRED CA NU AR ZICE NU, DAR NU TREBUIE SA FORTAM NOTA CI SA DAM DOVADA DE BUNACUVIINTA. NIMENI INCA NU I-A CERUT D-NEI PERMISIUNEA, DECAT POATE INDIRECT SAU VOALAT. DEJA ACESTE DISCUTII AU DEPASIT TEMA ARTICOLULUI.

  Ai vreo alta sugestie?

  NU AM NICIO SUGESTIE.

 35. @revelare:

  Nu, nici vorba, din cate stiu rusii nu au refuzat Loganul sub sigla Dacia.
  Este vorba de niste clauze din contract si de strategiile de marketing local. Astfel, in tarile in care se fabrica Logan, altele decat Romania, si tarile din zona lor de export, daca e cazul, acestea se vind sub sigla Renault.

  Drept dovada in acest sens sta faptul ca fabrica rusa Avtoframos, parca asa ii zice, pana sa inceapa sa produca si modelul Sandero, le importa pe cele fabricate in Romania, sub sigla Dacia by Renault.

  Asadar, Loganul se fabrica in Romania, apoi in Rusia, Maroc si Columbia, mai nou in Iran si se comercializeaza in peste 40 de tari, din care doar 4 sub sigla Renault (Rusia, Columbia, Venezuela si Ecuador) iar in celelalte sub marca Dacia.

  In UE, cea mai mare piata pentru aceste modele, brandul este tot Dacia.

  Ma rog, nu sunt vreun specialist in domeniu, asa ca nu bag mana in foc pentru cele spuse, dar astea sunt informatiile pe care le am eu.

  Da, poate ar fi cazul sa ne cerem scuze de la d-na Pavlicenco pentru ca am deraiat mult de la subiect, motiv pentru care eu incetez cu postarile, desi nu cred ca e cazul, din contra, cred ca doamna incurajeaza discutiile libere.

  In fine, „revelare”, iti doresc numai bine! La revedere!

 36. Pentru toti cei interesati

  Am plasat pe http://www.pnl.md un sondaj privind unirea cu Romania, in partea dreapta sus, sub melodia italiana Liberta… Le multumesc celor care ne-au sugerat acest lucru.

 37. Vrei o Moldova Independentă sau poate una Unită cu România ? Vrei ca cuvântul tău să conteze ? Vrei să conduci propriul partid sau ai tăria de a conduce o ţară ? Ai dîrzenia de a deveni un General de renume mondial ? Atunci eRepublik e pentru tine, doar aici ai şansa de a demonstra ce poţi ! Un joc de strategie politică, economică, militară si socială

  Acceptă invitaţia şi te voi purta într-o lume nouă în care tu vei fi singurul om care îţi va guverna paşii.

  http://www.erepublik.com/en/referrer/OchiReci

  Ajută-ne să obţinem Independenţa Moldovei şi hai să trăim întro ţară Liberă.

 38. Toka spune:
  7 January 2010, la 15:03

  @revelare:

  Nu, nici vorba, din cate stiu rusii nu au refuzat Loganul sub sigla Dacia.

  AICI MAI JOS ESTE CITATUL DIN ARTICOL DESPRE ASTA.
  IAR LINK-UL PT INTREGUL ARTICOL ESTE AICI:
  http://economie.hotnews.ro/stiri-auto-6216666-constantin-stroe-vicepresedinte-dacia-1993-discutat-sapte-luni-audi-pentru-privatizarea-dacia-insa-nu-iesit-nimic.htm

  …………………………………………..

  Dacia vinde acum masinile in multe tari europene, insa in cateva, cum ar fi Rusia, Logan este vandut sub sigla Renault. Un motiv este si faptul ca marca Renault e mult mai cunoscuta in Rusia decat Dacia, dar trebuie adaugat si ca primarul Moscovei spunea inainte ca Renault sa fi adus Logan in Rusia ca nu accepta produse cu nume romanesti.

  ………………………………………………

  DIN EXPERIENTA MEA: O FI PIATA RUSA MARE, DAR E JUNGLA. NICI FRIMELE ROMANESTI NU SUNT FOARTE PUTERNICE SI IN FOND, MAI BINE UN CASTIG MAI MIC, REGULAT, SIGUR SI FARA STRESS DECAT SA NU DORMI NOAPTEA.

  DIN EXPERIENTA MEA DE IMPORTATOR DIN RUSIA, DECI LUCARND CU EXPORTATORI DIN RUSIA.

  CA SA POTI FACE EXPORT DIN RUSIA (SI EXTRAPOLEZ SI LA IMPORT, NU AM MOTIV SA CRED CA ESTE ALTCEVA) TREBUIE LICENTA SI AIA NU SE DA ASA ORICUM SI NELEGAT DE CE FACI SAU CE ACTIVITATE AI. ADICA SUNT FIRME CARE DOAR AU OBTINUT DREPTUL SA FACA EXPORT. DECI O FIRMA CARE ARE UN PRODUS, DACA NU A OBTINUT LICENTA SAU NU A FOST INTERESATA PENTRU CA POATE NU SE GANDESTE LA EXPORT, TREBUIE SA LUCREZE CU O FIRMA CE ARE LICENTA PE EXPORT. IAR IN MOSCOVA AJUNGE CA UN EXPORT SA COSTE 600 USD.

 39. Daca s-ar pune intrebarea altfel , procentul ar fi mai mare :

  Doriti unirea cu Romania deci reunificarea (regiuni) Moldovei ?

  In asa situatie si unii moldovenisti ar spune DA (Ar spune nu reunificarii regiunii Moldovei?). Poate foarte multi ar spune DA.

 40. Pt Costi

  E complicat, chiar foarte, pentru ca nu se poate ceva uni cu o parte din intreg. Noi sintem parte, dar oficializata, in timp ce Moldova de peste Prut – nu. Nu mai spun ca e foarte sensibila aceasta problema care inseamnma secesionism, expansionismul moldovenismului din RM si asta aduce a idei bolsevice. E si aici cu valorile si perceptia ca si cu Craciunul rusesc.

 41. # Costi spune:
  7 January 2010, la 23:11

  Daca s-ar pune intrebarea altfel , procentul ar fi mai mare :

  Doriti unirea cu Romania deci reunificarea (regiuni) Moldovei ?

  In asa situatie si unii moldovenisti ar spune DA (Ar spune nu reunificarii regiunii Moldovei?). Poate foarte multi ar spune DA.

  RASPUNSUL CORECT POLITIC L-A DAT D-NA PAVLICENCO.

  Discutand mai liber, tu crezi ca moldovenistii sunt chiar asa de fraieri sa ii pacalesti in felul asta ? Doar cand le citesti dezinterpretatrile, reinterpretarile, prezentarile rupte din context. rastalmacirile iti dai seama ca sunt totusi abili si perfizi.

  Nu pot fi subestimati, ar fi o mare gresala.

 42. Posibil ca procentul celor care vor unirea cu Romania e in crestere.
  Ma intreb inca cati din acei care vor acest lucru il vor din convingeri de identitate si cati vor acest lucru pentru a putea fi cetateni UE si a pleca peste hotare.
  Daca s-ar face distinctia asta, doamna Pavlicenco, ati ramane cu un pumn de oameni real devotati acestei cauze. Nu mai tulburati apele, Moldova s-a pronuntat clar in aceasta problema.

 43. @Ranger: daca d-na Pavlicenco „tulbura apele”, va e frica sa nu se constate ca, de fapt, Moldova nu s-a pronuntat DELOC clar in aceasta problema?

 44. Multistimata Doamna,

  Bineinteles ca suntem romani si punctum…

  Dar nu suntem ancorati in realitatea politica mondiala si europeana actuala !
  In urmatorii 50 de ani Unirea nu se poate produce din mai multe cauze absolut obiective !
  Nici aderarea Rep. Moldova la UE nu tine de viitorul apropiat.

  Visuri emanate de saracia si coruptia din Rep. Moldova !

 45. # Hans spune:
  8 January 2010, la 16:04

  Multistimata Doamna,

  Bineinteles ca suntem romani si punctum…

  Dar nu suntem ancorati in realitatea politica mondiala si europeana actuala !
  In urmatorii 50 de ani Unirea nu se poate produce din mai multe cauze absolut obiective !
  Nici aderarea Rep. Moldova la UE nu tine de viitorul apropiat.

  DACA NU REVIN COMUNISTII LA PUTERE, SI INTRAREA RM IN UE SI UNIREA SE VOR FACE FOARTE CURAND SI CONCOMITENT. ASA CRED EU.

 46. Pt Ranger

  Si cine va impiedica sa va intrebati? Vreti din homo sovieticus sa iasa liberali unionisti? E nevoie de libertatea de gindire, de discutie, de spatiu public de dezbaterti, dupa care sa decidem cum e corect si cum credem noi ca e mai bine. Nu tulbura apele decit cei care umbla cu lista ce se poate si ce nu se poate discuta. Putem discuta totul, eu de exemplu, am invatat foarte multe lucruri din aceste discutii si ma bucura postarile cu un inalt nivel informativ, cognitiv, stiintific si intelectual. Dumneata – cu pozitia dumitale – sa lasam totul balta, ca stie tatucul sau stiu tatucii de sus totul… fara noi. Nu asa s-au dezvoltat situatiile cu democratii liberale.

 47. Doamna Vitalia Pavlicenco, am citit cu mare interes fiecare comentariu legat de acest subiect.
  Din punctul meu de vedere, ca roman interesat de soarta Basarabiei solutia pentru a va face auziti e una simpla.
  Constituiti-va intr-o organizatie si o data sau de doua ori pe luna veniti in vama si protestati pentru orice doriti dumneavoastra… Aratati Romaniei si romanilor ca existati, aratati romanilor ce va doriti. Folositi twiiter-ul la fel ca in aprilie sa auda lumea de actiunea dv… Poate azi veti fi 500 dar maine sigur puteti fi 5000 sau 50000. Va garantez eu ca televiziunile romanesti vor face coada sa va filmeze…. Deja il vad pe Adelin Petrisor in elicopterul Realitatea TV cum transmite live pentru Realitatea TV si Publika TV 🙂 Romanii ai cateva vorbe sinonime cu inutilul: Ceea ce faceti dv pe acest blog este „apa de ploaie” sau „frectie cu diana la un picior de lemn”. De ce m-ar interesa pe mine ca roman de soarta cuiva de peste Prut, cand eu in tara mea ii vad doar in „bisericute” vorbind intr-o limba a unei natii pe care romanul o uraste intr-un fel in care nu puteti sa vi-l inchipuiti (Bunicul a murit cu un glont in umar in 1989, glont incasat in timp ce apara Basarabia, glont norocos pentru ca din 29 de prieteni care au copilarit impreuna, el a scapat, restul fiind executati in gara din Chisinau cateva zile mai tarziu), le vad clanurle de racketi din Brasov la Galati? De ce mi-ar pasa? Cand eu nu vad decat indiferenta si cereri de cetatenie din interes si putine din patriotism. Sunt sigur ca sunt destui romani in Basarabia care gandesc romaneste, dar eu nu-i vad si nu-i aud! Eu vreau sa vad acei copii cu tricolorul pe fata sau in maini ca-n aprilie, care sa ma faca sa-mi doresc sa trec granita pentru a-i ajuta!

  Faceti-va auziti, aratati-ne ceea ce doriti si nu ve-ti ramane singuri!
  Dar atata timp cat va complaceti cu situatia si va rezumati la articole de blog n-o sa puteti schimba ceva, 5000 de ani de acum inainte…

  Respect!

 48. de acord cu Vlahdut..trebuie actiuni concrete, care sa atraga atentia presei.

  „Constituiti-va intr-o organizatie si o data sau de doua ori pe luna veniti in vama si protestati pentru orice doriti dumneavoastra…”

  Personal as participa si eu la asemenea proteste, daca se organizeaza. Chit ca fac atata distanta, dar merita. Poate chiar sa facem asemenea actiuni concomitent, de-o parte si de alta a Prutului.

 49. Doamna Pavlicenco,

  Sunteti unionista? Da sau ba?

  Daca „da”, aveti „sarcina de partid” sa adunati 1-1,5 mililioane de moldoveni prounionisti.

  Dupa aia ce facem in Romania? De unde, si cum, adunam vreo 7-10-12 milioane de romani? Eu nu ma inham la o asemenea lucrare, ca nu-mi ajunge viata – cata o mai am – si n-am nici un partid in spate. Aveti o solutie? Facem Partidul Unionist Roman? Ce facem?

  Daca vreti unire mai aveti 5 ani la dispozitie. Asta pentru ca, in prostia mea fundamentala, spun ca nenea Basescu ar fi prounionist. Cine vine dupa el… Dumnezeu cu mila!

  Basescu e fan referendumuri., deci exploatati momentul!

Comments are closed.