Am citit o gramada de materiale despre “matrapazlicurile de milioane” ale regimului Voronin, care a terorizat populatia zece ani. Ca deputat, am facut un numar imens de interpelari, in legislatura 2001-2005, ce vizau direct implicarile “familiei prezidentiale” in afaceri, insemnind, de fapt, diverse acaparari in Moldova, prin santajarea oamenilor de afaceri si deturnarea de bani publici.
Insa, oricit ma chinuiam – fie ca era vorba de creditul dat de BEM pentru sediul PCRM, de banii publici cheltuiti pentru cladirile din gestiunea Guvernului, de tendere/licitatii, dupa care banii publici se scurgeau spre societati controlate de fiul Presedintelui, de procese judiciare cu aceleasi societati pe la vami, de banii de la Capriana, de alte tertipuri de imbogatire a clanului de la putere – nu puteai, in acel regim, sa primesti un raspuns adecvat, desi unele au fost exacte si concrete, pe ultima suta de metri, de la Cancelaria Guvernului privind cheltuirea banilor publici, ministrii demisi, invinuiti, parca, de multe rele, dar ramasi in afara vizorului organelor competente controlate de potentatii deceniului.
Acum, insa, dupa 5 aprilie si 29 iulie, timpurile, parca, s-au schimbat. Dar asta e – pe alocuri e doar parca. Centrul de Combatere a Coruptiei nu se ocupa de trebusoarele lui Voronin, nici de Procuratura Generala nu am auzit “sa pacatuiasca” in fata “fostilor”. Cheltuielile de la cardurile personale, cind fiul lui Voronin era si mare magnat bancar, cu banii intreprinderilor de stat, ar trebui sa fie un fir ce sa conduca direct spre ghemul lui Oleg si al labirintului sau oligarhic nesupus inca legii. De ce nu se intimpla asta?
Am ascultat astazi o emisiune pe http://www.jurnaltv.md/ro/start/#50491&20100102&50499&&3609&3608&3606, la rubrica “topuri”, ceva mai dosita pe site, cu participarea lui Petru Bogatu si a Corneliei Cozonac, intitulata “Oleg Voronin. De ce tace Procuratura?” Se incearca un raspuns la intrebarea din titlu, dar si la intrebarea “cine putea transmite presei asemenea date?”
Nu cred sa conteze cine le-a transmis. Conteaza ca spre presa se scurg deja asemenea date, iar presa are dreptul sa anticipeze lucrurile spre binele public si sa nu fie intrebata de justitie de unde le-a luat, ci structurile competente sa cerceteze daca ele corespund realitatii. Nu conteaza ca o fi vorba de reglari de conturi prin presa. Important e ca – odata si odata – sa fie trasi la raspundere capii regimului Voronin pentru genocidul antiromanesc.
Si nu exagerez – pentru ca si economic, si social, si politic, si spiritual, si cultural, romanii din Basarabia au fost supusi metodic exterminarii si in acesti 10 ani de guvernare comunista. Din 1999, cind a fost rasturnata Alianta pentru Democratie si Reforma, si pina la 5 aprilie 2009. Sa nu uitam ce spunea un preot la care s-au confesat tinerii ce au cunoscut ororile coridoarelor negre ale mortii de la politie – ca erau batuti cu bocancii peste organele genitale „urindu-le” sa nu mai apuce sa faca “pui de romani”.
La un moment dat, mie mi s-a facut mila de protagonistii de la www.jurnaltv.md, care erau parca in ipostaza de a justifica de ce tac structurile competente, in loc sa le ceara cu tarie sa se implice.
Ce cred eu? Cred ca cineva nu le permite acestor structuri sa isi faca treaba. Poate ca acei „cineva” negociaza ceva cu “fostii”. Unii au aruncat si ideea ca i s-a avansat clanului Voronin “pretul tacerii” si el acum mediteaza. Bine, sa zicem ca in joc sint milioanele de care democratii o fi avind nevoie sa mai cistige niste alegeri anticipate. Ar fi o justificare, nu? Eu consider, insa, ca acestia sint bani publici si nu trebuie sa treaca de la o mafie invechita in rele la unele mai noute.
Si-apoi, banul e ochiul dracului si nu e niciodata in plus. Dar cum ramine cu imaginea noii guvernari, care a pus niste persoane noi in fruntea CCCEC si PG, dupa care ar rezulta ca e vorba de “brinza buna in burduf de ciine”. E ceea ce spunea un editorialist – “invingem noi sistemul ori ne invinge sistemul pe noi?”
Dar cum ramine cu tinerii maltratati pe si dupa 7 aprilie? Spuneam, intr-o alta postare, si regret ca am uitat sa o sugerez la „Vocea Basarabiei”, ca daca persoane din actualul arc de guvernare nu sint legate de clanul Voronin, inseamna ca nu trebuie sa fie impiedicate CCCEC si PG, alte structuri sa isi faca treaba.
Daca nu sint la mijloc niste mismasuri de sute de milioane, consider ca liderii AIE ar trebui sa convoace, la Palatal National, o adunare nationala cu toti tinerii maltratati, caliciti pe 7-8 aprilie si pina la 29 iulie. Sa fie invitati toti cei din evidenta politiei, terorizati intre doua campanii electorale. Sa fie invitati si parintii lor, pentru a li se cere iertare in numele Republicii Moldova. Iar cei care au suferit de pe urma politiei, care a actionat la indicatia tkaciucilor si voroninilor, sa ceara pedepsirea capilor-calai ai regimului comunist pentru crima savirsita impotriva propriei populatii, nationalizarea tuturor averilor familiei criminale si pedepsirea vinovatilor intr-un proces public. Aceasta e pozitia mea.
Si pe ultima suta de metri:
„Procurorul General: “Dosarele legate de evenimentele din aprilie au fost suspendate până în luna octombrie” http://unimedia.md/?mod=news&id=15619
Procurorul General, Valeriu Zubco, declară că dosarele legate de evenimentele din aprilie au fost suspendate până pe data de 7 octombrie, respectiv, nu au fost efectuate investigaţii pe ele. De aceea, rezultatele investigaţiilor reluate vor fi cunoscute în 2010, transmite Info-Prim Neo.
„Cu toate acestea, într-un timp foarte restrâns, avem 7 dosare trimise în judecată privind evenimentele din aprilie şi se efectuează un lucru enorm pe cazul din 14 octombrie, care este unul foarte dificil”.
Procurorul nu a precizat de ce şi de către cine au fost suspendate dosarele respective.”
Vitalia PAVLICENCO
Indrăzneţ, dar insuficient!
Pt Broadcast
Completati cu indrazneala! Sa vedem – cine o are?!
In asa situatie apar mai multe intrebari:
– Mai putem avea incredere in vreo condicere, in general vorbind, daca nu sunt trasi la raspundere criminalii?
– De ce, dar, au murit acei tineri, de ce au fost maltratati sute??
Unde este dreptatea Dl Ghimpu si dl Filat???
Vrem adevar si dreptate!
D-na Pavlicenco, cu toata stima, dar v-am mai scris, locul D-le este in parlament si, recunoasteti, unele ambitii sau unele supraestimari, presupun, fara suparare, la timpul potrivit nu ati chemat alegatorii sa voteze liberalii, daruind pcrm voturi, neinsemnate pentru MAE, importante pentru AIE, ati pus in trecut in pericol extrem viitorul actual – pcrm-60, liberalii-1 voturi, datorita la cei care nu v-au crezut astazi avem ce avem, ca sa dezradacinam hidra comunista ati facut f.putin, am doi baeti, 18 si 20 ani, care au protestat pe 7 aprilie, eu sunt participant la evenimentele Marsului voluntarilor la sudul Moldovei impotriva separatistilor de la Comrat, am participat la protestele curvei de Rosca care il socot tradator si, totusi, dupa atitea tradari, acum exista AIE, asa cum este ea plina de contradictii, dar este o nadejde, spre care o mare majoritate de oameni chinuiti si batuti de soarta si-au exprimat sustinerea. D-ta dati-ne sugestii concrete, fara fel de fel de siretlicuri de opinie, ca de acum am invatat cite ceva, daca luptati, atunci luptati cu adevarat pentru adevar si spuneti pina la capat tot ce stiti de voronin si de faradelegile lui.
pana nu vor fi trasi la raspundere toti cei ce au furat sau batut joc de asest popor, au facut din r Moldova cea mai saraca tara din Europa conducerea de azi va pierde orice incredere si nu vreau sa-mi imajinezi ce se poate intimpla la urmatoarele alejeri sunt deacord sa se nationalizeze tot ce sa furat si vinovatii pedepsiti
Pt constantin
M-am chinuit un pic pina am facut lizibil textul dumitale.
1. Locul meu e bun oriunde, nu neaparat in Parlament.
2. Niciodata nu am recurs la supraestimari.
3. Cum, adica, nu am chemat sa fie votati liberalii? Am chemat, in campania de la 29 iulie. Dar nu cred ca participarea PNL-MAE pentru campania de la 5 aprilie e chiar atit de criminala. Noi am luat 1 procent – din care „am daruit” 0,6 voturi comunistilor si 0,4 la suta – democratilor.
4. Nu mai depinde viitorul nostru de „pericolul extrem” creat de mine, stai pe pace. Eu nu am fost cap de lista si nu am avut influenta pe care mi-o pretinzi dumneata.
5. Nu cunosti deloc activitatea mea, ca sa imi scrii ca „am facut f.putin”. Ba am facut foarte mult. Citeste aici: http://www.pavlicenco.md/2009/01/16/candelabrul-de-45-mln-dolari-pentru-voronin-si-creditul-de-2-mln-de-la-be-pentru-sediul-pcrm/. Si aici http://www.pavlicenco.md/2008/12/11/milioane-pentru-sediul-pcrm-sau-spalare-electorala-de-bani/. Si aici: http://www.pavlicenco.md/2008/12/10/candelabrul-de-la-presedintie-revenim/. Si aici, cel putin… http://www.pavlicenco.md/2009/01/17/pcrm-este-deja-in-afara-legii-in-rmoldova-si-inregistrat-ilegal-la-ministerul-justitiei-vedeti-aici-documentele/ Mai informeaza-te. Mult mai mult decit cei care stau azi in capul mesei politice.
6. Am si marele merit ca – spre deosebire de dumneata – nu am crezut niciodata in Rosca. Dar stii cit rau ai facut societatii si baietilor dumitale prin faptuil ca l-ai sprijinit pe Rosca? Incomparabil cu partiicparea MAE in alegeri. Acum – cine e la rind sa te dezamageasca?
7. Eu ii consider tradatori pe toti cei care l-au sprijinit orbeste pe Rosca.
8. Poti crede in cine vreti, fiecare are dreptul la dezamagire.
9. Scriu ce scriu tocmai pentru a-i lamuri pe cei care si-au exprimat sustinerea sa nu fie dezamagiti.
10. Am dat sugestii concrete, pentru cine are capacitatea de a intelege. Nu pot sa te ajut cu nimic daca nu intelegi ce scriu. Numai ca sugestiile mele deranjeaza. De ce? Aici e intrebarea la care trebuie cu totii sa raspundem.
11. Eu am luptat intotdeauna cu adevarat. Tocmai de aceea sint acum somer, blogger si presedinte de partid.
12. Am spus, in acesti ani, cel mai mult despre Voronin si faradelegile lui. Dar nu a folosit la nimic intr-o societate corupta si in care democratii fac mereu cirdasii cu criminalii comunisti. Acesta e tristul adevar.
Mersi de raspuns,dar nu sunt de acord cu p.7,poate cunoasteti cazul cu sicriul lui stepahiuc care a fost adus in PMAN de costesteni in 2001,atunci nul sustineam intru totul pe rosca,dar am aratat direct ,si fara frica unde le este locul la bolsevici,in rest mersi,eu asemeni sunt pentru pluralism de opinii.
Pt constantin
Mersi ca sinteti de acord cu celelalte puncte. Poate aveti dreptate ca se mai schimba lumea (numai mortul si prostul nu-si schimba opiniile), insa unele greseli ne costa foarte scump, cred ca imi veti da dreptate…
Sunt de acord cu pedepsirea vinovatilor de crimele savirsite pe parcursul celor 8 ani de guvernare. DE infaptuit nationalizarea averii familiilor criminalilor si tragerea lor la raspunderea penala .
Mult respect Dna.Pavlicenco. A te lupta cu voroniştii şi cu comsomoliştii nu înseamnă lupta numai la Chişinău. Copacul în afară de crengi şi tulpină mai are şi rădăcină. Dacă ne oprim la ideea de a tăia copacul de la rădăcină fără a stîrpi rădăcina, fiţi sigură că peste scurt timp vom avea nişte lăstari tineri de „comunism”. Mă refer la aceea, că rădăcina distrugerii „comunismului” se află în teritoriu, în satele şi oraşele ţării. De ce la 100 zile de guvernare democratică, în majoritetea raioanelor mass-media publică se află în controlul comuniştilor. De ce „Fondul local de susţinere a păturilor social-vulnerabile” este controlat de comunişti. De ce pînă la momentul actual nu este tras la răspundere nici-un funcţionar public (comunist) care a furat banii publici (ca exemplu, construcţia Azilului pentru bătrîni din or.Edineţ). De ce pînă acum nu a fost „transferată” puterea locală (raională) de la comunişti la democraţi. De ce sînt reconfirmaţi în funcţiile organelor desconcentrate în teritoriu aceeaşi comunişti, e.t.c, e.t.c. Mă întreb şi Vă întreb, cine ne încurcă să facem schimbarea. Nu pentru aceasta noi patrioţii adevăraţi am luptat practic din anii 1988 încoace. Nu ştiu cum stau lucrurile la sodol Ţării, însă la Edineţ aşa stau lucrurile. E necesar să ne unim, să nu distrugem tamalia pusă la 27 iulie. Liderii formaţiunilor componente AIE în mod de urgenţă să dea orgoliile la oparte şi să înceapă schimbările şi în teritoriu. Dacă teritoriile (raioanele) vor fi sub influienţa forţelor democratice atunci şi Ţara în ansamblu se va afla în mîinile forţelor de orientare democratică şi nu vom avea bătaie de cap, ce să facem cu comuniştii, să procedăm aşa cum sa procedat prin anii 1992, numai să fim mai consecvenţi, mai insistenţi, mai deştepţi, mai patrioţi, şi-npreună vom învinge. Dar pînă ce, LUPTA CONTINUĂ:
Sunt de acord cu pedepsirea vinovatilor de crimele savirsite pe parcursul celor 8 ani de guvernare. DE infaptuit nationalizarea averii familiilor criminalilor si tragerea lor la raspunderea penala .
Buna pozitia.
PNL ar putea deveni un partid de refugiu pentru electoratul dezamagit in PL si PLDM, dar cu conditia ca se va plasa corect pe segmentul de dreapta si va avea o comunicare buna.
Dragä d. Pavlicenco vä salut in Noul An si vreau si eu un pic sä-mi descarc sufletul . Sunt de acord cu Basarbeanul findcä si eu mä intreb in fiecare zi de ce noua putere nu a pedepsit pe nimeni. Cu sigurantä voronin ( nu pot sä-l scriu cu litere mari , imi face si asa greatä cind ii spun numele) meritä un proces la Haga sä arätäm lumii intregi cä si noi avem demnitate. Cam cu cit s-ar imbogäti Moldova dacä toti ar restitui ce au furat? Si vreau sä vä mai spun cä incä odatä am träit clipe de nervozitate si dezamägire citind mesajul de felicitare al lui Ghimpu si de desubt nu au dispärut incä traducerile speciale pentru rusi. Nu pot sä vä transmit prin cuvinte cu citä durere si urä mä intreb: cit oare, cind oare??!!
Pt Basarab
Aveti dreptate. Cind am fost, acum 2-3 saptamini prin vreo sapte raioane, am trecut si chiar m-am oprit la un bun prieten de acolo, aflat acum in administratia raionala. Era foarte amarit si nedumerit, Tocmai de accea am scris atunci, la intoarcere, de ce nu se fac AIE-uri in raioane. mai mult – nu demult am aflat ca la Cahul, in Consiliul orasenesc, au facut coalitie ad-hoc (de moment) consilierii PLDM, PPCD si PCRM contra PD.
Scriu tocmai pentru ca nu ma opresc la ideea de a tăia copacul de la rădăcină fără a stîrpi rădăcina. Am spus, in aproape toate postarile de articole din ultimul timp, ca daca azi nu faci ce trebuie, miine balaurul cu multe capete reridica din nou capul. Ca a reridicat o data. Aveti perfecta dreptate ca vechii comunisti se regerenereaza prin copii lor metamorfozati democrati si copiii democratilor stau peste hotare si pe marginea drumului.
De “Fondul local de susţinere a păturilor social-vulnerabile” nu stiam ca e controlat de comunişti. Dar in rest – totul ce ati scris e corect, tocmai de asta eu intreb – DE CE? Si parca am raspuns in articolele mele. Am imp0resia ca exista o cirdasie intre o componenta a AIE si comunistii, asa, mai puternic. Celelalte au conexiuni, dar mai slabute, s epare.
Privind construcţia Azilului pentru bătrîni din or.Edineţ trebuie sa actionati prin consilierii PD, PLDM si AMN. Si eu ma tot întreb cine ne încurcă să facem schimbarea. pentru ca asa se intimpla ca „la vremuri noi, tot noi”, adica tot ei, antinationalii, antiromanii. Si la sud stau la fel. Cred ca, intr-adevar, exista problema orgoliului liderilor AIE si al planurilor fiecaruia de viitor, pornind de la orgoliu. Spuneam de un caz, care cred ca este general, cind mai multi candidati din partea partidelor AIE exista pentru o functie in raion si, din cauza competitiei nesanatoase dintre ei, nu este inaintat si votat nimeni, fiind lasat comunistul.
Pt VICTOR
Mersi. Aveti dreptate. Nu cred ca data viitoare ne mai retragem din cursa.
Pt Lilia
Mare dreptatge aveti. pentru ca nationalii nostri nu opteaza sa ii faca pe rusi sa invete limba, sa ii integreze, cum spunea si preseduinta letona Vika Freiberghe, ci ii tot menajeaza, iar ei ne rid si asteapta din nou sa ne ingroape…
Stimata Doamna,
Chiar nu va dati seama ca se lupta oligarhiile ?
Pt Hans
Cum nu-mi dau seama? Ba da, dar sa o stim si noi si sa nu iasa prost din asta… De ce nu detalizati?
Buna. Sunt la moment in rusia (daca a observat cineva ca n-am scris cu majuscula), scriu dintr-un subsol, din care ies foarte rar deja 2 luni, asa mi-i munca mea de „om al nimanui” in tara asta… Numai eu stiu ce indur aici pentru niste banuti… Luna trecuta pentru discutia in romana cu mama, fata de „sef” (un ris, in comparatie cu studiile mele superioare economice), mi-a taiat un salariu… Nu voi tolera nici o miscare antiromaneasca si antinationala si mai ales vreo fatanicie a guvernatorilor de la Chisinau! Nu plecati genunchii in fata etniilor care nu ne stimeaza natiunea! Hotii la puscarie! Tradatorii la judecata! UNIRE TARA ROMANEASCA! SA VIE TOT NEAMUL ACASA LA EL! Am construit jumate de glob! E destul un an sa construim o MOLDOVA SI O ROMANIE MARE!!!
P.S As vrea sa aduc folos neamului meu Roman cu tot sufletul, inteligenta si trupul meu, dar daca tara nu ma vrea?
P.S.1. P-u dna Pavlicenco: Dna, daca aveti nevoie de un Roman inflacarat in echipa Dvs. – aveti e-mail-ul meu.
Scuze pentru greseli, scriu de pe mobil.
Pt RADU
RADU, m-a emotionat profund mesajul tau. Faci parte din tineri cinstiti, neoportunisti si neconjuncturisti. Va multumesc pentru disponibilitatea de a face parte dintr-o echipa politica pe care eu o consider cinstita si neoportunista, asa cum esti si tu. Iti voi scrie pe adresa de e-mail.
PENTRU TOTI
Procurorul General: “Dosarele legate de evenimentele din aprilie au fost suspendate până în luna octombrie” http://unimedia.md/?mod=news&id=15619
Procurorul General, Valeriu Zubco, declară că dosarele legate de evenimentele din aprilie au fost suspendate până pe data de 7 octombrie, respectiv, nu au fost efectuate investigaţii pe ele. De aceea, rezultatele investigaţiilor reluate vor fi cunoscute în 2010, transmite Info-Prim Neo.
„Cu toate acestea, într-un timp foarte restrâns, avem 7 dosare trimise în judecată privind evenimentele din aprilie şi se efectuează un lucru enorm pe cazul din 14 octombrie, care este unul foarte dificil”.
Procurorul nu a precizat de ce şi de către cine au fost suspendate dosarele respective.
UN SINCER BRAVO !!! , PENTRU ARTICOL ! DAR DEOCAMDATA , SUNTETI SINGURA PERSOANA , CARE SPUNE-TI LUCRURILOR PE NUME ! CEILALTI , POLITICIENI , SUNT IN CIRDASIE UNUL CU CELALALT , CHIAR STRUCTURILE JURIDICE , INTRE ELE , SI CEI CARE ADUC SAU AU ADUS PREJUDICII R. MOLDOVA !….CU RESPECT , TUDOR.
D.Pavlicenco,
nu e inzadar ca au fost suspendate.Nu se doreste sa se cunoasca adevarul.Oare de ce?Aceste hotariri dau de banuit.
Pt Nina Tampiza
Ma bate gindul ca e o cirdasie cu comunistii.
http://unimedia.md/?mod=news&id=15680
În Moldova sunt posibile tulburări populare în 2010
Stelele prezic Moldovei reforme revoluţionare, dar şi posibile tulburări populare. Directorul Centrului de Studii Astrologice „Astrouranias” Zinaida Vişnevschi afirmă pentru PUBLIKA TV că lunile ianuarie-februarie şi august-septembrie 2010 vor fi cele mai dificile pentru moldoveni.
Este anul Tigrului alb – frumos, dar inzestrat cu ghiare. Stihia este metalul – rezistent, dar elastic. Potrivit astrologului, Moldova intră în anul de maturizare, perioada de decizie sau constientizare a misiunii. Aşteptăm schimbări radicale în administraţia de stat, în organizaţii. Urmează transformări în afacerile internaţionale. Justiţia va suferi mari transformări, precizează Vişnevschi.
1. strajerulpatriei, ora: 14:33; 05 ian 2010
Nu e neaparat nevoie sa cauti in astre pentru a-ti da seama ca viitorul apropiat va aduce convulsii in Moldova: din partea fortelor reactionare, a celor care au beneficiat de regimul comunist, a nostalgicilor urss, a nomenklaturistilor, a colonistilor rusi, a indoctrinatilor, a stalinistilor, a slugilor Moscovei de care Moldova e plina. E normal ca toate aceste forte se vor razvrati si vor incerca pe orice cai sa puna piedici progresului general al Moldovei si a democratizarii si europenizarii societatii moldovenesti. Toate aceste forte retrograde au in spate un stapan preaputernic, lovit in amorul propriu de actele de nesupunere din gubernie. Ca si cu Transnistria, daca stapanul de la rasarit vrea, o mica scanteie se poate transforma in foc si durere pentru supusii din gubernie…
În 2010, sunt favorizate ideile noi şi revolutionare, netradiţionale. Vor fi promovate noi doctrine economoce şi politice. Intrăm în anul celor care nu se tem de schimbări şi ispite. Aspiratiile înalte ne pot aduce realizări cu caracter revoluţionar, reforme radicale, dar şi crize. Perioada actuală este anologică anilor 1873-1878 şi 1929-1933, în care s-au produs cele mai dure crize mondiale, din sferele politică şi economică.
Zinaida Vişnevschi atenţionează că o atenţie deosebită trebuie acordată măsurilor anticriză, asistenţei sociale, astfel încât să fie evitate posibilele tulburări populare. Industria se va dezvolta cu succes, iar în agricultură este posibila o crestere, cu condiţia asigurării irigării necesare, deoarece, potrivit astrologilor, anul 2010 va fi unul secetos.
AIE au venit cu un program de inbunatatire a economiei cu un stil mai putin social si destul de agresiv in felul sau,este nevoie de o agresivitate mult mai dura in problema pedepsirei celor vinovati in cele intimplate pina,la si dupa 7 aprilie,insa este evident de lipsa de vointa (frica)politica,mai mult de fapt toate acestea sunt un semn de cirdasie cu acei despre care vorbim,dar sunt sigur ca daca se mai intirzie cu punerea punctelor pe *I*,guvernantii de astzi vor plati mult si din gros,dar si noi desigur..
Pt jam05
Si eu cred la fel, tocmai de aceea scriu: „Daca e vorba de cirdasie cu cei vinovati daca si se mai intirzie cu punerea punctului pe „i”, atit guvernantii, cit si noi vom plati”. Numai ca unii cred ca vor cumpara voturile, asa cum au mai facut-o.
Stimata dna Pavlicenco. Am citit cu atentie totul si sunt de acord cu cele exprimate de toti. Nu stiu ce se va intimpla, dar eu doresc pe viitor sa cistige alegirile numai forte ce se gindesc si la acest popor. Acest lucru eu il vad numai prin unire. Unirea facuta de aceasta alianta e subreda, dar o asemenea unire e usor de destramat, cea ce eu ma tem mult. Anume neluarea de masuri concrete de catre AIE va face sa piarda din autoritatea ei fata de electorat.
pt dna Pavlicenco
Am citit articolul si cu cele mai multe idei sunt de acord. Am insa si cateva observatii. Cu privire la emisiunea de la jurnaltv, ea nu e dosita cum vi se pare, numarul record de accesari fiind o dovada in acest sens. Chiar am comparat nr. de accesari de la aceasta em. cu cel al emisiunilor cu Filat si Ghimpu, constatand ca lumea asteapta sa vada cat mai repde ce se intmpla cu Voroninii. Cei de la guvernare sunt obligati sa actioneze metodic in acest sens, altfel vor pierde enorm. Referitor la suspendarea dosarelor, oare procurorul Zubco nu a fost instalat la inceputul lui octombrie? Pe de alta parte nu inteleg cum s-a antamplat ca atat CCCEC, cat si PG au incaput pe mana Partidului Democrat. Sau poate gresesc? Ai cui sunt Vrabie si Zubco? Oare nu ar fi fost mai potrivit in aceasta conjuctra sa fie in fruntea procuraturii N. Andronic ? Eu inclin sa cred Andronic ca ar fi fost mult mai bun si mai eficient in demascarea crimelor lui Voronin
Pt Vlad
Pentru mine a fost mai greu sa gasesc emisiunea pe jurnaltv.md, dar nu excludeti ca multi au plecat incolo si de pe blogul meu. De ce se intimpla ca, in loc sa se apropie de tragerea la raspundere a lui Voronin, se vede cu ochiul liber o indepartare? Si ea pare sa vina dinspre PLDM. E, totusi, un tirg aici si un interes comun al PLDM – PCRM – impiedicarea ascensiunii lui Lupu.
Pentru mine declaratia lui Zubco este un soc. Dar nu am pus un comentariu, pentru ca vreau sa mentin vizibile actualele articole. Din cite eu stiu, Zubco e pus de AMN, iar seful CCCEC – de PD. Si mai stiu ca CCCEC a incercat sa se apropie mai dur de Voronini, dar a fost impiedicat din zona liberala. Mai mult nu pot spune.
Sint absolut de acord cu faptul ca Andronic era foarte bun. Politica asta egoista a lui Ghimpu si Filat sa nu ia oameni buni si din alte partide nu le va face bine. La alegeri anticipate cei neantrenati vor spune usor ca raspunderea revine toata celor patru. Daca era mai putina rinza si mai mult creier, problema fiind si in subteranul financiar acaparator, s-ar proceda mai abil, nu s-ar pune bombe sub fund, cu efect intirziat. Cine e Vrabie? Sau eu gresesc ceva cu seful de la CCCEC?
Aveti dreptate in ce spuneti, si nu doar in articolul asta ci (aproape) toate („aproape” pentur ca nu le-am citit pe toate si ca sa imi las o marja de eroare).
Problema in orice tara este de afiliere la un partid. Apreciez atat partidul dvs cat si doctrina national-liberala, insa nu v-am votat pentru ca banuiam ca nu o sa luati mai mult de 1-2%, si o parte din votul meu se ducea la pcrm. Am ales PL, si nu pot sa spun ca sunt dezamagit, cu toate ca mai calca in „strachini” atat Ghimpu cat si Chirtoaca, raman cei mai consecventi din cele 5 partide parlamentare, ceea ce o sa ii condamne la un maximum de 10% in orice viitor parlament.
Revenind la partidul dvs si la afilierea politica a mea (drept exemplu, banuiesc ca pozitia mea o au mai multi cetateni) v-as vota dar sunteti mici, astfel trebuie sa faceti „ceva” ca sa cresteti fie ramaneti extraparlamentari, in esenta un ONG. Ca sa va intariti trebuie sa aveti bani si persoane influente in partid, pentru aceasta trebuie ca persoanele sa fie patrioti, si sa nu ceara „rasplata” dupa alegeri, pentru ca altfel nu o sa mai fiti la fel de cinstiti. Aici e un paradox, in politica din orice tara (de orice orientare) poti sa fii „sarac” (in cota populatiei) si cinstit sau „bogat” si sa aperi anumite interese (fie si exemplul dat de dvs cu protectia la ex-comunisti). Deci daca nu vreti sa ramaneti in afara trebuie sa va plasati undeva la mijloc spre „sarac”, ceea ce cred ca acum face PL, si de aceea am zis ca nu m-au dezamagit.
In aceste conditii, din punctul meu , ingineresc (atentie, nu politic) de vedere, dvs ca sa accedeti la putere (adica cu adevarat sa puteti sa puneti in aplicatie ce ganditi, nu „doar” sa scrieti pe bloguri), trebuie sa fuzionati cu un partid parlamentar, care conform doctrinei poate sa fie PL sau PLDM.
Si atunci cum ramane?
Eu as fi incantat sa va vad la fel de ambitioasa in parlament cum sunteti si pe blog, dar nu vreau in acelasi timp sa pierd votul meu. Va rog sa veniti cu o solutie la problema mea (pentru ca din punct de vedere economic eu sunt clientul vostru, am un vot si trebuie sa ma convingeti).
O alianta cu MAE tot nu v-ar trece pragul electoral, asa ca pentru a accede la putere trebuie sa va „murdariti” un pic cu un alt partid. Veti fi in stare sa o faceti, sau cricandu-i pe altii ca pun orgoliul in fata, ati uitat sa il mai calcati din cand in cand pe al dumneavoastra?
Tot respectul meu, sper ca nu v-ati simtit ofensata pentru ca nu asta a fost ideea.
O zi buna!
De pe site-ul Stelei Popa http://stelapopa.unimedia.md/2010/01/06/8693/:
A. Cioroianu: “Nu poţi să obligi un om să treacă Prutul, dacă vrea să rămână pe un mal al incertitudinii”
„Fostul ministru de externe al României, Adrian Cioroianu, mi-a acordat astăzi un interviu, în exclusivitate, pentru “Mai aproape de Europa”. Aflaţi cum vede domnia sa situaţia Republicii Moldova în 2010, drumul european şi relaţia acesteia cu Bruxelless-ul, dar şi cu Bucureştiul.
Adrian Cioroianu spune la acest ]nceput de an că 2009 nu a fost un an bun nici pentru relaţiile R. Moldova cu UE, nici pentru relaţiile cu România, dar nici pe plan politic. Iată de ce, domnia sa crede că „din toate aceste puncte de vedere 2010 are cel puţin germenii unei speranţe”. Chiar dacă relaţiile cu România s-au normalizat, istoricul atrage atenţia că mai rămâne această “piedică de politică internă”. Adrian Cioroianu aztrage atenţia că este foarte important ca în următoarele luni ale anului 2010 să se ajungă la o clarificare politică. Profesorul Cioroianu este de părere că, deşi în presa de la Chişinău şi în mediul politic se vorbeşte deja despre viitoarele alegeri, „trebuie să plecăm de la ideea că soarta democraţiei în R. Moldova încă nu este pe deplin consolidată, încă nu este o partidă câştigată”.
Democraţia se clădeşte zi de zi, spune fostul ministru, prin orice act, iată de ce, domnia sa este de părere că „este necesar ca toate actele politice să fie responsabile în viitoarele luni”. „Ar fi păcat ca acele victorii pro-europene şi pro-democratice de la sfârşitul anului 2009 să fie risipite în 2010 tocmai acum când, iată, pentru prima dată după atâţia ani avem speranţa că R. Moldova poate să devină un reper cert în privinţa politicii est-europene a Uniunii Europene, a Bruxelless-ului”, spune Adrian Cioroianu. Şi continuă: “Trebuie să ţinem pumnii tuturor celor care cred în această bătălie (n.n. – din RM) şi în şansele acesteia”.
Vorbind despre ciza economică, fostul ministru de externe spune că este foarte important pentru cei care conduc acum R. Moldova să ştie ce să ceară României. „Să ceară şi României, şi altor vecini, să ceară şi Bruxelles-ului”, este de părere Cioroianu, care mai spune că iniţiativele nu trebuie să vină neapărat dinspre Bucureşti, aşa cum nu trebuie să vină neapărat nici dinspre Bruxelles.
Ascultaţi mai jos interviul, care este parte a unor discuţii purtate, la aceeaşi temă, cu mai multe personalităţi din România. Zilele următoare veţi putea asculta şi alte păreri exprimate de la Bucureşti, la fel de interesante.”
Pt alo
Mersi pentru aprecierea articolelor.
Mai multi nu ne-au votat din cauza ca s- dat un vot util. In general, occidentalii au spus ca in Moldova, din cauya ca nu s epoate scpa de anumite influente, care continua sa fie un pericol major si constant, se dau votul etnic (prorusesc) si votul util – „cred in Pavlicenco, dar ma tem ca nu trece si il votez pe Urecheanu, apoi imi pare rau, dar asta e…”
Si majoritatea alor nostri au votat PL si PLDM, desigur.
Da, trebuie sa facem “ceva” sa crestem, am avut ultima sedinta a DPN si am discutat deschis, toate materialele sint pe blog si pe site-ul pnl.md.
Imi pare rau sa o spun, cred ca o stiti – „persoanele influente” merg mai mult, sa nu fie cu suparare, unde e Puterea, sa munceasca de jos sint mai putini doritori. Adica la de-a gata. Iar acel de-a gata trebuie sa il faca cineva.
Intotdeauna a fost greu sa gasesti patrioti adevarati, tocmai prin aceasta sint pretiosi oamenii nostri, ca nu se dau atrasi de oferte si oferte. Ca nu se duc unde se plateste, ci stau din convingere in PNL.
Este, insa, tot atit de adevarat ca am avut structuri in foarte multe raioane si au fost atrasi in PLDM, in special. Unii regreta acum, dar asta e…
O alta problema e ca e mai greu acum cind la putere sint tot parca „ai nostri”. La ultima sedinta a DPN-ului nostru mai multi lideri raionali s-au pronuntat pentru a trece in Opozitie. Insa Puterea inca nu s-a format definitiv, totul e destul de subred, totul ce se face e cu bataie electorala, sa ii critici sau nu? Sa tot bati in comunisti – pina unde, ca atunci sind sint in Opozitie ii poti bate pentru ca nu sint o Opoyitie activa, iar comunistii – sint.
Sa punem in aplicare ce gindim necesita bani, pe care nu-i prea avem…
Nu prea avem acum cu cine fuziona – in PLDM nu avem incredere, ne-au debarcat de trei ori.
PL nu vrea cu nimeni sa fuzioneze. Este un cult al lor, dar neconditionat putem sta si asa.
Cu AMN nu stiu cum va fi. Poate vom face ceva impreuna cu cei plecati cu Untila, impreuna cu MAE, dar poate ca si nu.
CU PD – avem mai multi lideri la virf carora nu le repugna, pornind de la unii membri mai putin infumurati de acolo. Dar va trebui sa facem un compromis cu constiinta, sa punem de o parte niste principii. Si, poate, nu ar fi o tragedie, pentru ca si PL cu PLDM au vorbit acum altfel de CSI, de NATO etc.
De aceea, deocamdata nu ramine…
Parerea mea am exprimat-o pe blog – un Bloc National sau al Unitatii Nationale – PL, MAE, PNL, Untila, pentru ca Ghimpu, daca a ajuns, nesperat la virf, ar trebui s aintre in istoria recenta si prin a consolida dreapta nationala. Ma tem ca daca se teme de unii parteneri/concurenti in bloc/partid, va ramine cu procentul PPCD-ului, dar asata nu va fi bine.
De aceea, vom veni – nu exclud – cu mesaje nestandard, cu unele lucruri utile, dar mai asteptam putin, ne mai trebuie un pic de curaj sa nu ne sara din nou toti in cap ca lovim in dreapta…
Noi nu avem orgolii, au barbatii nostri, care nu sint inca pregatiti sa discute cu femei-lideri neslabe. Aici e o mare buba si o drama, pe care eu o traiesc din plin in acesti ani…
Multumesc pentru raspuns, astept actiuni si acele compromisuri de care spuneti, asa e in diplomatie, trebuie sa imparti tortul ca fiecare sa aiba impresia ca a luat bucata cea mai mare. Daca o sa formati o coalitie unde majoritatea liderilor o sa fie oameni cu coloana vertebrala o sa va votez. Ideea este ca vreau ca in Moldova sa existe mai multe partide bune incat sa stau si sa ma gandesc care ma reprezinta mai bine, dar sa fie BUNE. Deocamdata oamenii la noi aleg pe principiul excluderii si a alegerii raului cel mai mic. As fi incantat de exemplu la alegerile locale in Chisinau sa candideze mai multi Dorini Chirtoaca, (bine sa nu fie dati in extreme ca autoproclamatii magnifici de la PPCD), si eu chiar sa stau si sa analizez care e mai bun si nu care e mai rau.
Stiu ca este greu intr-o tara care a stat zeci de ani sub comunism, dar pana la urma politica o fac oamenii, iar oamenii la noi nu sunt pe atat de prosti cum ar vrea-o unii. Ma uit ca in Romania, unde s-a murit pentru libertate, oamenii inca nu iau atitudine civica si politica si la fel aleg intre mai multe rauri, dar sper ca nu e dracul atat de negru si ca in scurt timp, „tarisoara mea” (vorba lui Catavencu) va rasari, si asa cum s-a scris despre Chirtoaca in occident ca model de promovare a tinerilor, sa se scrie despre intreaga clasa politica.
prin tanar nu ma refer neaparat la varsta biologica ci la gandirea democrata si europeana asupra valorilor morale si civice. Astfel de exemplu pentru mine dvs sunteti mult mai „tanara” decat Iurie Munteanu, sau Igor Dodon (baniesc ca nu e placut sa va gasiti in aceiasi propozitie cu indivizii astia, dar ma rog…). Asa ca daca o sa aveti cu ce, voturile o sa vina de la sine.
Ma bucur ca ati raspuns direct in legatura cu fuzionarea cu pldm sau pl, nu stiam aceste amanunte, si m-am dezvatat sa primesc raspunsuri concrete in Moldova, dominata de retorica de genul domnului Marian Lupu, care vorbeste frumos, dar nu ofera nici o informatie concreta.
o seara buna si succes in activitati!
Pt alo
Gindim foarte apropiat. Si prefer sa dau raspunsuri, intr-adevar, concrete. Drept ca e ca in bancul cela „si la ce iti foloseste ca stii atitea limbi straine?” Insa convingerea mea e ca trebuie sa fii in consens si in totala impacare cu forul tau interior, restul – cu greu, cu mai putin greu, – le adauga Dumnezeu si munca ta… Mersi pentru urari.