Romanii inca nu sint liberi

Am fost astazi la votare. La sectia amenajata in Ambasada Romaniei in vot2Republica Moldova. Am putut compara  fluxul de oameni veniti astazi sa voteze cu grupurile ce veneau in alte dati. La inceput, m-am bucurat ca vin si vin oameni. Nu mi-am stricat dispozitia nici cind am ajuns, cu greu, la «poarta raiului», dupa 4 ore de asteptare. Am facut o serie de declaratii presei inainte de a intra pe teritoriul Ambasadei. Am intilnit mai multe cunostinte, colegi si fosti colegi.

Mi s-a stricat, insa, foarte tare dispozitia dupa ce am vazut ce e in interiorul sectiei de votare. Si am inteles ca lucruril inca merg prost. De ce?

Cind scriu acest articol inca nu stiu care vor fi rezultatele si chiar ma grabesc sa il postez inainte de a fi anuntat exit-poll-ul. De aceea, vorbesc neinfluentat de ceva obiectiv.

Am inteles, vazind cum este organizat procesul de votare de catre misiunea diplomatica, faptul ca alegerile cu participarea romanilor nu sint inca alegeri libere. Avind trista experienta din anii precedenti, pentru ca, din cite imi amintesc, inca in 2004, nu toti doritorii au putut vota, – nu spun de 2007 si 2008, pentru ca, prima oara, la parlamentare, nu au votat cei cu resedinta in Romania, iar in europarlamentare nu a fost un aflux de votanti, – iata ca Ambasada nu a intuit nici pe departe citi romani pot veni sa voteze si, nu stiu cum s-a intimplat din nou, dar mi s-a parut ca acea comisie dinauntru a fost mai mica prin componenta sa, decit la alte alegeri si membrii comisiei – mai prost informati. Imaginati-va ce pregatire avea persoana care mi-a luat datele, care m-a intrebat ce e cu stampila in pasaport privind votul din 2009. Sarmanul, el nu stia si, cred, nu a participat la votarea europarlamentarilor… Exact ca presedintii si vicepresedintii sectiilor de votare din Romania, care nici nu stiu a citi, dar pusi dupa criteriul loialitatii, „baieti buni, de-ai nostri”.

La numarul de cabine de vot si la procedura de vot ca atare, extrem de anevoioasa, complicata si mai mult prin referendum, cred ca trebuia o comisie mai mare, nu sa stea cabine goale si oameni carora li se facea rau, asteptind afara. Procedura complicata printr-un referendum, despre care stim – a avut menirea sa ii faca pe oameni sa voteze «da», adica impotriva unui Parlament bicameral, impotriva actualului numar de parlamentari, dar si «DA» – pentru Basescu.

Imediat de cum te apropii de sectia de votare, trebuie sa completezi declaratia ca nu ai mai votat pe undeva. Oamenilor, care nu prea stiu ca nu e neaparat sa participi si la referendum, li se dau cite doua foi, doua declaratii. Eu, de exemplu, la referendum nu am participat. Si – parca nu ar fi nicio problema. Ei, ca sa vedem ca nici nu s-a mizat pe o asemenea sitiuatie, faimosul deja membru al comisiei, care mi-a notificat participarea, nu stia ce sa faca si el cu mine, pentru ca nu avea in calcul neparticiparea cuiva la referendum. Ati prins faza? Il tot intreba pe un foarte tinerel «expert» din capul mesei comisiei, o persoana pe care mi se pare ca am mai vazut-o de aceeasi parte a baricadei cu fratii Roncea si cu Rosca, atunci cind se fraudau, pe toate caile, voturile pentru to(ro)maci. Tinerelul era acolo de mare sef si supraveghea actiunile celor care se descurcau greu si incet cu obligatiile pe care nici nu stiu de ce si le-au asumat. De fapt – stiu – au misiune de la cel cu politica externa la Bucuresti. Si-a atunci ce sa astepti de la misiunile diplomatice de peste hotare?  Vorbesc nu neaparat de Moldova.

L-am intrebat pe un fost coleg al meu de partid: «spune-mi, te rog: vezi o paralelal intre multimea (nu-i spun gloata) care voteaza cu hurta in zonele cu populatie neinformata cu Voronin si multimea din Basarabia si Romania care voteaza cu hurta pentru Basescu? A zimbit – nu exista replica.

Am spus, in diferite declaratii facute astazi presei, ca – din pacate – ne temem sa optam pentru schimbare. Tot votam “raul cel mai mic”, dar iese «raul cel mai mare». De ce ? Spunea drept un fost coleg mai «aristocrat», ca sa nu spun un boem lenes, – PENTRU CA Dumnezeu ne pedepseste. Ne pedepseste ca votam «raul cel mai mic», adica in mod conservator, adica pentru ca ne temem sa ardem niste etape – fie ca e vorba de parlamentare ori prezidentiale. Este curios cum aici, in Basarabia, unele forte politice ne sugereaza sa votam schimbarea, iar in Romania ii sprijina pe cei invechiti in rele.

Am spus, in declaratii, ca ma bucura sa vad atita lume venita sa voteze. Inseamna ca le pasa, ca obtin un sentiment civic, rasturnind, astfel, vehicularile comunistilor si prorusilor ca romanii basarabeni isi iau pasaport, nu cetatenia… Au demonstrat azi ca sint cetateni romani demni.

Fluxul de basarabeni veniti la vot – atit de inghesuiti la Chisinau, desi s-au mai deschis 9 sectii de votare in afara Chisinaului – nu s-au bucurat, insa, de o buna organizare a votarii la Chisinau. Fiind o zi calda, mai bine scoteau mesele afara si amenajau acolo cabine, pentru ca in momentul cind am iesit de la Ambasada, m-am uitat cu mila si regret la multimea de oameni si am inteles ca putini isi vor putea exercita dreptul. Am spus asta, insa cei cu paza la intrare au lasat a se intelege ca nu le plac obiectiile si nici sa le comunic ceva trist asteptatorilor. Eu am spus, insa, ca daca se va face a doua coada, prin care – dincolo de ministri si deputati – trec prin diferite tertipuri si altii – ca daca va merge votarea cu acest ritm, oamenii nu vor astepta, vor da a lehamite din mina si vor pleca. Exact asta s-a intimplat si am fost sunata de oameni plingindu-se de asta.

Vazind, probabil, ca se pierd voturi «asteptate», iata ca s-a pornit si la Chisinau «epopeea autobuzelor», spunindu-mi cineva ca a venit un autobuz (cred ca a fost urmat de altele) trimis cu votanti la Anenii-Noi, ca la Chisinau, cum v-am spus, stateau cabinele de votare goale, membrii Comisiei miscindu-se incetisor cu perfectarea documentelor si nereusind sa degajeze fluxul mare de oameni.

Haideti sa ne intrebam de ce a fost asa? Am crezut ca in acest an va fi altfel. Pe naiba. Nu se prea pune accent pe votul nostru, ori, intr-adevar, se crede ca in Moldova sint doar citeva sute de romani zapaciti care voteaza? Nu inteleg nici eu, nici altii, care ma suna si nu le pot raspunde. Dar cred ca daca se organiza altfel, foarte multi ar fi votat si asta ar fi fost incurajator si important mediatic pentru „prietenii” nostri estici si comunisti.

Dar vad ca si in Romania e mare debandada. Romanii sint manipulati, inca nu se voteaza liber, sint influentati de potentatii satului, sefii intreprinderilor si desconcentratelor, care ii cara cu masinile la vot. Adica, tare se mai teme cineva nu cumva sa piarda. De ce oare?

Cred ca metodele de furt al voturilor in aceste alegeri din Romania sint chiar mai sofisticate decit ale comunistilor, ba chiar as spune ca experienta lui Voronin pare sa fi fost « imprumutata » de cei cu raspunderea din Romania. Clar, in Romania sint mai multi bani pentru tertipuri si purtatul oamenilor cu votarea, asta in conditiile cind se cauta neplata a vreo zece zile de lucru pentru bugetari.

Dupa ce s-a ris de noi in Parlamentul European – ca lui Voronin i-a reusit ceva ce nu a mai apucat sa obtina nimeni: sa ii faca si pe mortii din morminte sa voteze, – iata ca acum si despre Boc-Basescu-Blaga se va spune la fel in Europa.

Iar referendumul, de care nimeni nu are nevoie intr-o asemenea organizare, cu fortare de mina, nu prin intelegere, dialog si compromis intre toate partidele, si-a facut efectul – a facut sa incetineasaca de doua ori procesarea actului de votare. Acest zis referendum, care mie mi-a luat doua ore azi si care oricum nu va trece, fiind folosit ca stratagema si tertip electoral al lui Basescu, a blocat, practic, in mare parte alegerile.

Pacat ca oamenii se tem de schimbare. Pacat ca oamenii sint stimulati sa nu evolueze si sint tinuti neinformati, pentru a fi folositi. Credeam ca o fac doar comunistii. Am „gresit”. Urmarind tevatura din Romania, cu tursimul electoral, ma intreb – acum nu e clar ca toate jorurile de-a Guvernul cu Nica/Blaga, „uite Blaga, nu e Blaga”, au avut menirea sa iasa cum trebu’ lu’ sefu’ si gastii sale?  Iata unde e ciinele ingropat si coada i se vede. Pacat ca romanii inca nu vor sa fie liberi. Totul depinde de noi si noi inca nu sintem gata sa fim europeni. Sintem inca niste robi, care nu pot trai fara tatuci.

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

58 Comments

Add a Comment
  1. deci crin face cea mai mare ordinarie posibila si spre bucuria pantirilor si pavlicencilor rusi transformati peste noapte in romani de regimul comunist iliescu. pavliceanca acum e in apele ei cu geoana de mina si cu corlatean si cu pantiru, limba rusa unindu-i pa toti intr-un fior liberalo-comunist. multumim antonescule ca ce nu poate reusi iliescu ii dai tu pe tava! ai uitat ca v-au alergat mineri pe voi liberalii si ati avut 5% in parlament, dar nu ati uitat ca rompetrol l-a luat patriciu in timpul guvernarii psd…poate se duce si VP la moscova cu ei de mina sa le traduca ce le spune putin. ce te mai bucuri VP ca vor conduce comunistii in Romania! poate iti mai iei ceva tinichele pentru servicii aduse lui iliescu=kgb!

  2. Pt Stalinus

    Vangheli care este un nume de origine macedonean. Nu coboriti stacheta ca nu va sta. Nu sint tiganca si nici nu are numele meu de familie nimic in comun cu Vanghelie de la PSD. Cititi articolul de pe blog In cautarea parintilor, dupa care o sa vi se faca rusine de aluzii. Si e bine cite o data sa mai ai si un sentiment de rusine si jena…

    http://www.pavlicenco.md/2009/01/20/in-cautarea-parintilor%E2%80%A6/

  3. macedonenii combinati cu rusii nascuti in RSSM au cerut si au obtinut cetatenie romana…si apoi ne dau noua lectii de romanism…nerusinare tipic liberala…

  4. Vitalia, Basescu nu e Voronin, oricat i-ati pune voi in carca toate relele de pe lume. Ce schimbare doriti DVS pt romani? Cu Geoana, pe care il impinge din urma Crin Antonescu? Nu te-ai saturat de minciuna comunista, o mai doresti si romanilor din Tara? Spune-i prietenului tau Crin Antonescu sa nu se transforme in taratura comunisto-psdista… Si…o sa fie bine.

  5. Pt ziko

    Romanii au nevoie de schimbarea de care nu e capabil Basescu, pentru ca face numai scandal. Romanii l-au taxat pentru asta si i-au dat putine voturi.

    Libertatea opiniilor nu inseamna minciuna. Aveti mentalitate comunista, pentru ca sinteti intoleranti la alte opinii. Ceea ce spuneti – e o demagogie, de care chiar m-am saturat, pentru ca nu aveti contraargumente.

    Crin Antonescu nu imi este prieten. M-am salutat o data in viata cu el la congresul extraordinar al PNL. PNL-Moldova nu are relatii institutionalizate cu PNL-Romania.

    Pacat ca PD-L si Basescu au fost o buna periooada taratura pedelisto-comunisto-pesedista cit au stat intr-un Guvern. Atunci PSD a fost bun pentru PD-L? Dar pentru PNL nu se poate?

    Jalnice manipulari.

  6. Editorialul din Gandul, scris de
    Cristian Tudor POPESCU, 24 NOIEMBRIE 2009

    Fără curluntrism

    Am aşteptat cu inima strânsă conferinţa de presă a d-lui Crin Antonescu. După ieşirea de duminică seara, mi-era teamă că anunţă intrarea d-sale în coaliţia de la “Select” cu C.V. Tudor pentru anularea alegerilor fraudate de mafia sondajelor. Noaptea a fost însă un sfetnic bun; dl. Antonescu a redevenit raţional, corect, consecvent şi ferm. Gestul său a fost unul mai degrabă moral, decât politic, ceea ce mi se pare extraordinar. După toate regulile curluntrismului, tehnică politică deosebit de îndrăgită pe la noi, d-sa trebuia să joace cel puţin o săptămână la două capete, să facă fiţe, să-şi crească preţul. Dl. Tăriceanu, de altfel, foarte dotat pentru curluntrism, deja se declara “deschis tuturor posibilităţilor”. Fără să consulte partidul, nici nu ar fi avut de ce, dl. Antonescu a reafirmat ceea ce susţine de luni de zile: nici un sprijin, nici o înţelegere cu Traian Băsescu. Premier Klaus Johannis, nenegociabil. Cu aceste idei a obţinut voturile a aproape 2 milioane de români, cu ele merge înainte. În felul acesta, el poate să nu spună votanţilor săi votaţi Mircea Geoană preşedinte, ci votaţi Klaus Johannis premier. În felul acesta, dl. Antonescu se desparte de politica egoistă şi meschină a predecesorului său Tăriceanu, care şi-a pus dosul în uşa tuturor negocierilor pentru că nu voia să dea drumul fotoliului de premier.

    E absurd, e hilar să spui, ca dl. Videanu, că Ion Iliescu îşi pune astfel basca pe PNL. Adică ascultă Crin Antonescu, ascultă liderii liberali de Ion Iliescu? Nici în PSD Ion Iliescu nu are ultimul cuvânt, e încă vocal, dar în anii care vin activitatea sa se va diminua inexorabil. Niciodată Crin Antonescu nu va accepta prezenţa în guvern a unui Adrian Năstase sau Marian Vanghelie.

    Faptul că Mircea Geoană a cuplat imediat la formula Johannis premier, probabil că nu i-a făcut foarte fericiţi pe unii lideri PSD, dar a însemnat un gest de maturitate politică şi capacitate de a face compromisuri necesare. În felul acesta, căile de combinaţie ale d-lui Băsescu, pentru care se pregătise duminică seara declarând că dreapta, PDL plus PNL, a câştigat alegerile, sunt tăiate.

    Şi atunci, dl. Băsescu a trecut la ceea ce i-a rămas şi ştie cel mai bine să facă: să manipuleze, să ameninţe, să insulte, să şmecherească, să prostească lumea în faţă. Mi-e pur şi simplu lehamite să mai comentez ieşirea sa în replică la declaraţiile d-nilor Antonescu şi Geoană. Cine vrea să-l creadă, n-are decât.

  7. Un articol interesant din ZIUA, desi, mi se pare, bascienii nu prea vor sa analizeze

    Geoana i-a dat sah lui Basescu cu turnul Antonescu

    Ieri, cu noaptea-n cap – si nu in prime-time, cum avea prostul obicei -, Traian Basescu a venit artagos in fata televiziunilor mogulilor pe care ii huleste aberant, desi Realitatea TV si Antena 3 ii transmit gratuit mesajele politice. (Apropo, o intrebare pentru Basescu: fratii Paunescu, care detin B1TV si VOX NEWS, televiziuni unde Traian are acces 24 de ore din 24 fara sa fie contrazis si criticat, nu fac parte din categoria mogulilor?). Imbracat precum Ion Iliescu in decembrie ‘89, cu un pulover de ceapist peste o camasa de activist, Basescu a spus ca el nu negociaza cu partidele, pentru ca votul poporului nu poate fi negociat. Este o mare minciuna, pentru ca presedintele Romaniei, conform Constitutiei, nu are voie sa administreze tara, iar votul poporului este unul politic, nu “din dragoste”. De aceea este nevoie de un Guvern cu un premier “negociat”, pentru a fi validat de Parlamentul nostru eterogen, in care PDL nu poate obtine o majoritate decat in urma unei NEGOCIERI cu PSD sau PNL. Din cauza acestei practici an­tidemocratice a lui Basescu de a nu negocia politic componenta Executivului, Romania traverseaza o perioada economica dezastruoasa, fara precedent. Practic, in partida de sah politic pentru turul doi, dupa ce Geoana i-a dat sah cu turnul Antonescu, Traian muta cu negrele, mintind poporul.
    Mihai PALSU

  8. Pt Jay

    Si tu, Jay, cu care ne-am intilnit la Bucuresti, cind a fost si sotul meu, si Ioan Siminie, care a jucat rolul lui Ion Antonescu, nu ii dai replica nesimtitului de visator, care nu face aici decit sa murdareasca intruna?

    Eu nu-i raspund, nu-l elimin, pentru ca inca il rabd, dar ma apropii de punctul cind am sa fac ceea ce nu am facut inca de cind am blogul – ii sterg toate postarile.

    Pentru ca eu nu sint rusoaica, ci, dimpotriva, taxata mereu ca nationalista romanca in Moldova, ca si partidul pe care il conduc, pentru ca am luat cetatenia in 1992, mai devreme nu s-a putut, si nu ca sa mearga fiica la studii in Romania, pentru ca nu a fost asemenea conditie, ci pentru ca mama, cu studii in Romania, m-a crescut cu sentimentul identitatii. Sint doctor in filologia romana si am limitele mele de rabdare cind un mitocan si obraznicatura scrie prostii. Tu, care m-ai cunoscut pe mine si pe sotul meu, spune-i mitocanului sa inchida gura cu prostii. Eu cred ca el nu ar fi tolerat atitea jigniri pe blogul sau cum le tolerez eu, dar am sa-l sterg definitiv.

    Fa asta, dupa care mai discutam.

    Tu poti suporta ce spune el ca basarabeanul e vinovat deja doar pentru ca s-a nascut in partea astlalta de Prut? Cine ia atitudine impotriva unui nesimtit?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *