In alegerile anticipate de la 29 iulie liberalii ii vor invinge pe comunisti

cimg0693.jpgIn legatura cu alegerile anticipate, fixate pentru 29 iulie 2009, cimg0730.jpgDelegatia Politica Nationala a PNL s-a convocat intr-o sedinta extraordinara dupa prima, desfasurata imediat in incheierea Congresului al II-lea al formatiunii, care a avut loc la 9 mai. Principalele chestiuni de pe ordinea de zi au fost: 1.Cu privire la participarea PNL la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009. 2. Cu privire la aprobarea listei de candidaţi pentru funcţia de deputat in Parlament din partea PNL. 3. Cu privire la delegarea BPC a unor competente in legatura cu alegerile parlamentare anticipate. 4. Cu privire la aprobarea Platformei electorale.

la-dpn-200609.jpgLa prima chestiune a vorbit Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, care a fost cimg0725.jpgcompletata in raportul de baza de catre cei doi vicepresedinti ai formatiunii – Anatol Revenco si Alexandra Can.

Vitalia Pavlicenco a vorbit despre situatia in care se afla PNL din cauza Legii privind partidele politice, ce prevede riscul dizolvarii daca un partid nu participa la doua campanii electorale consecutive pentru Parlament. De asemenea, a informat despre efortul depus de responsabilii din staful partidului, care au pregatit si prezentat la Ministerul Justitiei intreg pachetul de acte conform legii pentru introducerea modificarilor privind PNL in Registrul partidelor dupa Congresul al II-lea al PNL.Al treilea compartiment al raportului prezentat de presedintele partidului a fost dedicat situatiei politice din societate si actualului context electoral, posibilelor evolutii postelectorale din R.Moldova. Dna Pavlicenco i-a informat pe membrii DPN ca BPC se convoaca permanent in sedinte pentru a identifica deciziile optime privind participarea PNL in scrutin. Recent, conducerea PNL a adresat o scrisoare liderilor a patru partide – PL, PLDM, AMN si PD, solicitind intilniri pentru a discuta despre cooperarea in campania electorala si dupa. Deocamdata, a avut loc un dialog eficient numai cu PL.

Anatol Revenco si Alexandra Can au vorbit despre negocierile purtate de conducerea PNL cu unele partide liberale si despre necesitatea unificarii eforturilor segmentului necomunist al societatii, pentru a convinge populatia sa nu mai dea nici un vor comunistilor.

In cadrul sedintei au fost solicitati sa-si expuna punctul de vedere asupra prestatiei formatiunii in actuala situatie toti presedintii filialelor teritoriale ale PNL, care au pledat pentru unirea eforturilor liberalilor in aceasta campanie electorala.

Delegatia Politica Nationala, luind cunostinta de argumentele expuse de membrii acesteia privind participarea la alegerile parlamentare anticipate, tinind cont de prevederile legislatiei privind partidele si privind participarea la campaniile electorale, a decis:

1. PNL se inscrie in alegerile parlamentare anticipate cu lista proprie.
2. Se aproba Lista de candidati pentru alegerile parlamentare din 29 iulie 2009 propusa de BPC.
3. Se delegheaza Biroului Permanent Central competenta de a efectua modificari in lista candidatilor pentru functia de deputat si de a lua deciziile ce se vor impune urmare a dialogului PNL cu PL, PLDM, AMN şi PD.
4. Se aproba Platforma electorala in baza Programului PNL, axat pe „aderarea la UE prin Parteneriat strategic european cu Romania”, respectindu-se conceptul Platformei electorale a PNL din alegerile locale 2007.

SP al PNL

Loading Facebook Comments ...

193 Comments

Add a Comment
 1. Pt Mihai
  Desigur, tin bine momentul 4 aprilie 2005. Vedeti ca electoratul a pedepsit pe cei care au votat cum au votat. Da, atunci l-a votat si V. Filat pe Voronin. A recunoscut, si-a asumat vina, dar a si fost in ultimii ani unul din criticii cei mai ferventi al lui Voronin, reusind sa inchege o echpa buna de politicieni care sunt capabili sa conduca aceasta palma de pamant.
  In privinta PNL, chiar credeti ca acest partid are vreo sansa de a accede inparlament? Dupa toti oamenii care cat de cat inteleg ceva in politica de pe Bic, e absolut clar ca sansele sunt nule…chiar nule de tot…
  Sunteti membru PNL? Daca nu gresesc, in 2005 acest partid nu exista, inrucat anterior Untila, liderul PNL, batuse palma cu Urechian, partidele fuzionanad in AMN. Dna Pavlicenco si Taranu, pare-se a creat noul partid ceva mai tarziu, dupa ce l-a parasit? pe dl Urechian? Nu stiu exact, dar cred ca nu gresesc. Membrii de partid insa ar trebuie sa cunoasca cat de cat istoria formatiunii din care fac parte.

 2. pentru vlad. Mă bucur d.Vlad, că prin discuţia noastră iată timp de cîteve luni în sfîrşit ai devenit mai obiectiv faţă de PNL şi corect zici, că parcă toţi suntem români şi democraţi. Unde mai zici că mîne poimîne aderi chiar la PNL şi te implici cu adevărat ptin fapte la lupta împotriva comuniştilor şi nu prin vorbe.

  Apropo… la redistribuirea mandatelor. Undeva am mai postat metoda de redistribuire a mandatelor şi te asugur,( dacă o găseşti te rog să o mai citeşti odată), că dacă atent vei citi explicaţia , sau dacă citeşti atent art 86 şi 87 din codul electoral te vei convinge, că acele partide care nu au trecut pragul pur şi simplu se exclud din cursă, adică nu participă la destribuirea mandatelor, da procentul lor se anulează. La distribuirea mandatelor nu se împart procentele ci numărul de voturi real exprimate pentru fiecare candidat în parte. Adică…

  Comuniştii au obţinut 760139 voturi, această cifră şi se împarte în mod succesiv la 1,2,3,4, pînă la 101;

  PL a acumulat 201812 voturi-această cifră şi se împarte tot în mod succesiv la 1,2,3,4, pînă la 101 ş..a.m.d. cu PLDM şi AMN . VEdeţi că voturile celorlalte partide nu se adună la ăstea ce au trecut pragul. Iată dacă trecea încă vre-un partid, ca MAE de ex.asta-i alt ceva. Atunci comuniştii perdeau vreo 3 mandate şi opoziţia vreo 3 , cîte unu fiecare. Vedeţi că proporţia nu se scgimbă.

  În alt mod lămuresc:

  Comuniştii au acumulat 760139 voturi , opoziţia 542ooo voturi. COEFICICIENT- 1,4
  PCRM a obţinut de 1,4 ori mai multe voturi.

  PCRM -ui iau revenit 60 mandate, OPPOZIŢIEI 41 mandate . COEFICIENT 1.46.

  Deci PCRM-ui i-a u revenit de 1.46 ori mai multe mandate.

  După cum vedeţi proporţia între procentaj şi mandate nu s-a schimbat simţitor. Cu 0,06. De unde aceste 0.06 sutimi s-au luat?

  Vă răspund dacă-mi răspundeţi UNDE S-AU DUS 11000 VOTURI A PL , deoarece PL cu 201812 voturi a obţinut 15 mandate iar PLDM cu 190932 voturi tot 15 mandate. După cum vedeţi diferenţa de 11000 voturi sau perdut. UNDE? 11000 voturi nu au hotărît nimic, da voi confirmaţi ca PNL-ul să nu participe din motiv că 5000 de voturi pe care lear lua PNL pot fi hotărîtoare. Nu-i chiar aşa. De ce totuşi 11000 nu au hotărît nimic şi unde sau dus ele.

  Deoarece un mandat, adică al 61 pentru PCRM valora 12 461 voturi. mai precis să fiu mandatul trecător pentru PCRM al 60-lea, a fost 12668, pentru PL al 15 lea mandat-13454 voturi, pentru PLDM al 15 -12728 voturi, pentru AMN al 11lea-13646.
  Aşa că chiar dacă PL a luat cu 11000 mai mult voturi ele nimic nu au hotărît.

  Acum faceţi socoteala de cîte voturi are nevoie Forţele de. pentru acele 21 mandate care nu ajung pentru a veni la guvernare, şi cum pot influenţa acele 5000 de voturi ale PNL-ui.

  Răspunsul e unu.. Forţele liberale nu încap pe eşcher, nu mă refer la toate, da la cei ce trîmbeţesc minciuni, şi pentru aceasta au scop de aşi face loc cu coatele… Sincer să fiu… chiar mi-i ruşine de ei.

  IARTĂ-I DOAMNE, CĂ NU ŞTIU CE FAC.

 3. pentru Nina Gonţa.

  Nu vă supăraţi Vă rog, dar vă dau un sfat.

  Înainte de a critica pe cineva trebue să aveţi argumente, în caz contrar nu ne vom deosebi cu nimic de VOronin şi Roşca. Pentru aţi expune părerea în public vizavi de o persoană sau alta , încearcă să te întîlneşti cu persoana dată , să duci un dialog constructiv, apoi să-ţi faci impresie, în caz contrar te poţi amăji pe sine însuţi.

  Întraţi vă rog la Pavlicenco şi apoi veţi expune părerea despre un conducător de partid.

  Apropo… înainte de ace sta să încercaţi pe aceiaşi temă să dialogaţi cu deal de Urecheanu, Filat, sau alţi conducători de partide, dacă vă vor primi desigur în audienţă.

 4. Pt Mihai
  1.Vad ca va consumati mult pentru a scrie atata. Nu trebuia sa va chinuiti pentru ca sistemul de redistribuire era cunoscut de mine. Si oricum, n-ai incerca sa demonstrezi, adevarul e simpu, verificat de alegerile din 1994, 1998, 2001, 2005 si 2009. Cu cat mai multe partide democratice participa la alegeri, cu atat mai multe aduna fortele revansarde in urma redistribuirii.
  2. In niciun caz nu voi adera la PNL, pentru ca nu inteleg de ce procedeaza acest partid acum cand nu trebuie sa pierdev voturi in van. M-am decis sa ma implic in aceasta campanie, sustinand unul din partidele parlamentare, caci inteleg bine ca fara mobilizarea oamenilor de buna-credinta nu vom scapa de comunisti. Inteleg ca PNL dispune de un oarecare potential si ar trebui canalizat si folosit plenar in lupta cu Voronin. Nu exista justificari de a merge cu o lista proprie. Poate doar pentru a folosi timpii de antena, acordati de CEC, la demascarea faradelegilor comise de comunisti, dar ca obligatoriu spre finalul campaniei sa se retraga in favoarea PL sau PLDM. Evident ar trebui sa se faca o intelegere cu unul din aceste partide, chiar cu toate 3, pentru a actiona coordonat. Nu stiu, aveti lideri, ar trebui sa analizeze bine….

 5. 1. se pare că admin-ul blogului nu vrea să îmi răspundă, adresasem nişte întrebări D-nei cetăţean român Vitalia.
  2. D-na Vitalia dacă tot aveţi limba maternă română, învăţaţi-l şi pe mihai m unele exprimări…sunt cuvinte simple: cadouri – nu cadonari, aceeaşi – nu aceiaşi, intraţi şi nu intraţi, trâmbiţează şi nu trimbetesc…doar sunteţi ditamai filologul, ce naiba!sau măcar traduceţi ce vrea omul să spună, se vede că e dedicat cauzei şi va apără cu toată muniţia.ăsta da aparatcik PNL!
  3 limba moldovenească nu aţi trecut-o în CV la nici o secţiune?
  4 D-na Vitalia v-a înduioşat povestea familiei mele? vă mulţumesc pentru compasiune.
  5 Păcat că Unimedia bagă la grămadă tot ce sună a anti-voronin…aşa vă găzduieşte pe domeniul ei un blog în care puneţi procesul-verbal de la o şedinţa şi cu aşa ceva daţi jos comuniştii.

 6. Pt Visatorul
  Nu fiti „rautacios” pentru ca ne exrimam si, mai ales, scriem mai toti nu chiar bine romaneste. Ar fi excelent insa ca, fara rautate, sa ne mai corectam. Eu accept orice observatie.

 7. pt Vlad: am fost in basarabia de 3 ori si am ramas impresionat de limba moldovenilor! e o romanie veche plina de parfum! ma simt ca in Bucovina! dar mihai m e totusi om de partid…e o diferenta nu crezi? nu atac vorba moldovenilor si nu insult asta! respect limba lor si respect cinstea moldovenilor de rind, cinste pe care romanii au cam uitat-o! mici chestii de gramatica uzuala, un plural pus bine, fac un discurs mult mai penetrant, partidele ar trebui sa stie asta si sa puna oameni pregatiti. numai bine vlad!

 8. Doamna Pavlicenco, forta unei natiuni (fie si faramitata intre doua rauri) se regaseste in unitate. Unitatea trebuie sa fie acum, lucru prioritar pentru a schimba culoare rosie pe cea a libertatii.

 9. D-na Pavlicenco!Raspunsul pe care l-am primit de la d-stra,demonstreaza in
  plus,ca sunteti o persoana care nu suporta critica,care de fapt,este una
  constructiva si nu ofensatoare.D-stra va permiteti insa sa ofensati si sa
  reactionati bolnavicios la orice observatie.Anume din aceste motive societatea nu va vota p-u orice partid unde veti candida D-stra.La alegerile din 5 aprilie in loc sa activati in birourile electorale p-u ca acestea sa nu fie
  fraudate,D-stra a-ti improscat doar cu venin in PL,PLDM si AMN.Din cauza
  acestei cantitati mare de venin pe care o aveti,nimeni nu ar trebui sa mai
  negocieze cu D-stra.Aveti doar scopuri personale si eu personal cred in
  pseudonimul „Jucica” inregistrat la KGB…

 10. Pentru Visatorul,
  visatorule,nu cumva ai visat ca vorbesti si tu limba moldoveneasca?-„… au fost reporteri români de la televiziuni româneşti acolo su au stat cu morcovu-n cur să nu-i împuşte ai lui voroshka pentru că ei doar informau”
  Dar pe dumneata cine sa te invete expresii mai dragalase in afara de cele expuse in fraza de mai sus?Sau crezi ca aici se poate orice,ca totuna moldovenii de aici nu stiu ce-i aia romana?
  Cred ca ai avea nevoie sa te inveti sa si respecti,nu e chiar atit de greu.

 11. Pentru a intelege si mai bine ca traim momente dificile, dar dificile de tot, si ca nu trebuie sa ne jucam de-a alegerile si partidele, rog membrii si simpatizantii PNL sa citeasca aricolul de mai jos:

  Un nou „7 aprilie”?

  Constantin Tănase
  Declaraţiile lui V. Voronin demonstrează că regimul comunist de la Chişinău pregăteşte opinia publică internă şi internaţională pentru o evoluţie sângeroasă a evenimentelor după scrutinul din 29 iulie.

  5 aprilie, 7 aprilie, 3 iunie, 29 iulie…?

  Nimeni nu poate spune cu o doză suficientă de certitudine cum se vor încheia alegerile anticipate din 29 iulie a.c. Toţi înţeleg că declaraţiile optimiste ale liderilor ambelor tabere sunt echivalente semantic cu zicătoarea „Nu te teme, fricosule, căci şi eu mă tem!”. Este greu de presupus că vreuna din tabere – fie Puterea, fie Opoziţia – îşi va îmbunătăţi sau îşi va înrăutăţi cu mult situaţia, de aceea, nu este exclus ca după scrutinul din 29 iulie armatele beligerante să revină la linia iniţială a frontului. În acest sens, o Putere responsabilă ar trebui să fie preocupată de pregătirea unui climat pozitiv pentru dialogul ce ar urma să aibă loc imediat după scrutin. Ceea ce se întâmplă însă – mă refer la comportamentul Puterii – te face să te treacă fiori reci, fiindcă ea, Puterea, imediat după 7 aprilie, apoi după 3 iunie, dar cu turaţii mai mari, a declanşat mecanismul demonizării Opoziţiei, prezentând-o drept vinovata principală pentru toate eşecurile regimului de la 2001 încoace. Cel mai periculos însă, o adevărată provocare, este decuparea Opoziţiei din contextul politic intern şi tratarea ei ca pe un factor politic cu implicaţii externe, geopolitice. Această concluzie au confirmat-o încă o dată declaraţiile de sâmbătă ale lui V. Voronin făcute pentru Agenţia rusă de ştiri „RIA Novosti”.

  Încă o dată despre fraudarea alegerilor

  În context, este interesant să revenim la „filozofia” fraudării alegerilor şi la metodica demonstrării fraudelor. Continui să cred că alegerile din 5 aprilie au fost fraudate, dar lucrul acesta nu este atât de simplu să-l probezi, fiindcă ele au fost fraudate nu atât în parametrii lor tehnici, cât în esenţa lor. Adică, a fost fraudat însuşi procesul electoral, procesul şi contextul politic în care ele au decurs – toată campania electorală a fost un proces ticălos de dezinformare, spălare a creierilor şi manipulare a societăţii în direcţia dorită de comunişti. În această situaţie nici nu mai era nevoie să-ţi murdăreşti mâinile cu falsificarea listelor sau a buletinelor de vot. Exact acelaşi lucru se întâmplă şi după 5 aprilie: societatea este victima unei campanii de manipulare fără precedent. Sunt reactivate aceleaşi tehnici, începând cu împărţirea ajutoarelor umanitare de către prima doamnă a ţării, continuând cu apariţia în fiecare seară la sticlă a soţului ei şi terminând cu lansarea „filmelor” în care Opoziţia e declarată antistatală. Opoziţia nu are cu ce răspunde la aceste atacuri – ca şi până la 5 aprilie, ea nu are acces la Radioteleviziunea publică, din care cauză la canonada neîntreruptă a artileriei Puterii Opoziţia răspunde prin focuri răzleţe, cu gloanţe oarbe – conferinţe de presă care-s mai mult pentru ziarişti decât pentru masele largi. De aici putem trage o singură concluzie: deja la acest moment alegerile din 29 iulie sunt fraudate – ele nu decurg liber şi corect pentru că Puterea nu asigură Opoziţiei aceleaşi condiţii de care beneficiază ea însăşi.

  Cum prezintă Voronin Opoziţia din Moldova

  Să ne întoarcem acum la interviul lui Voronin acordat agenţiei ruse de ştiri. Tema centrală a interviului a fost… Opoziţia din R. Moldova. (Nu-mi amintesc vreun alt caz când un şef de stat ar acorda un interviu unei publicaţii sau agenţii de presă străine, în care ar critica Opoziţia din propria ţară. Îmi imaginez cum ar reacţiona Voronin dacă liderii Opoziţiei ar acorda interviuri unor mass-media din România în care ar pune la îndoială neprihănirea politică a primelor persoane din stat…) Mesajul central transmis opiniei publice este următorul: Opoziţia din R. Moldova este antistatală. Dacă-i antistatală, urmează că-i anticonstituţională şi cu ea trebuie să se procedeze în consecinţă. Transferarea subiectului „statalităţii R. Moldova” pe câmpul minat al războiului electoral este o diversiune periculoasă, care poate avea consecinţe tragice pentru R. Moldova. Iată, pe puncte, cum a prezentat Voronin opiniei publice din Rusia Opoziţia din propria lui ţară.

  1. Dacă opoziţia din Ucraina şi Georgia a ieşit în piaţă cu lozinci patriotice, Opoziţia noastră – cu drapelele altui stat şi cu lozincile unirii cu România”, de aceea, la noi nu a fost vorba de vreo revoluţie oranj, ci de… „revoluţia trădătorilor”. (Apropo, în mass-media comuniste de la Chişinău „trădătorii” mai sunt numiţi „teroriştii lui Băsescu”. Precum se ştie, nicăieri în lume cu teroriştii nu se negociază”. Ce trebuie să urmeze – e clar…)
  2. Voronin acuză că anume Opoziţia ar fi torpilat procesul de soluţionare a diferendului transnistrean: „Scenariul pus în aplicare pe 7 aprilie în centrul Chişinăului a fost un răspuns isteric (al Opoziţiei) la întâlnirea din 18 martie cu D. Medvedev – întâlnire după care apăruse perspectiva reală a reunirii Moldovei”.
  3. În spatele evenimentelor din 7 aprilie, declară Voronin, se află România şi ele „urmau să convingă locuitorii RMN în imposibilitatea unirii”. Potrivit lui, „în această direcţie au lucrat şi lozincile pro-româneşti ale Opoziţiei, şi arborarea drapelelor româneşti pe sediul administraţiei preşedintelui, şi poziţia autorităţilor şi a presei româneşti”, dar şi preşedintele României care a sprijinit deschis opoziţia noastră radicală”.
  4. Potrivit lui Voronin alegerile anticipate sunt „o continuare a politicii 7 aprilie”, scopul lor fiind transformarea R. Moldova „într-o regiune de conflict, într-o a doua Transnistrie”. Astfel, scopul Opoziţiei este „de a scăpa de Transnistria şi de a da Moldova sub un protectorat internaţional pe vreo 20 de ani, ca apoi s-o alipească la România”.
  5. Pentru Voronin, „partidele reacţionare liberale moldoveneşti sunt nu atât oponente ale PCRM, cât ale Moldovei”. Ca urmare, continuă Voronin, „logica Opoziţiei nu se reduce la simpla sarcină de a înlătura comuniştii de la putere, ci de a lichida independenţa R. Moldova”.
  6. În mod logic, din cele spuse mai sus, alegerile anticipate, deduce Voronin, „vor provoca o catastrofă geopolitică serioasă, în care vor fi atrase şi România, şi Ucraina, şi Rusia”.
  7. Şi parcă părându-i că cele spuse până aici nu sunt suficient de convingătoare, Voronin a încheiat-o pe un ton sincer, foarte personal – „Sincer să fiu, mie mi-e ruşine de această Opoziţie”.

  Să nu ni se pară o glumă

  Sincer să fiu, şi mie mi-e ruşine de acest… preşedinte. Şi nu doar mi-e ruşine, ci mi-e şi frică, pentru că prin asemenea declaraţii el, de facto, pregăteşte un nou „7 aprilie” după alegerile din 29 iulie. Dacă la aceste declaraţii marţiale ale lui Voronin adăugăm ţipetele isterice ale propagandei sale despre un posibil război civil, devine clar că Puterea de la Chişinău a devenit periculoasă şi ne pregăteşte ceva foarte urât. Ca să nu arunce R. Moldova în hăul unui coşmar sângeros, această Putere ar trebui să fie monitorizată cu maximă atenţie de comunitatea internaţională. Să nu ni se pară o glumă: venind înaripat de la Moscova, Voronin va avea mână liberă să se răzbune şi să pună capăt, în sfârşit, nesuferitei „Opoziţii antistatale” care n-a dorit să-i dea un vot pe 3 iunie…

 12. Dna Pavlicenco. Pana la urma… nu a fost asa de rea propunerea mea 😉
  Succese!

 13. pentru Vlad.

  D.vlad. Nu mă consum deloc, din împotrivă primesc o satisfacţie să dialogez cu persoane, cărora nu li-i indiferent de soarta ţării. Vreau să-ţi spun că în politică m-am implicat în 2001 exact după înfrîngerea forţelor democratice, cu scopul de a pune umărul la debărăsarea RM de dictatura comunistă, aderînd la PNL condus de Mirtcea Russu, care prin fuziune cu PRCM preşedinte Snegur şi partidul ţărănesc preşedinte Muravschii au constituit cel mai democratic proiect în politica moldovenească Partidul Liberal. Şi pentru a demonstra că interesul naţional este mai presus decît interesul propriu, M.Snegur, M.Russu şi V Muravschii s-au debărăsat de liderizm, adică au renunţat toţi trei la Funcţia de preşedinte al viitorului partid numai cu scopul de a putea uni forţele democratice şi să nu fie descriminare, că un partid cum era alui Snegur e mai mare şi tare decît alte partide. Apoi au avut loc alegerile preşedintelui prin scrutin la care aveau dreptul să participe orice membru al partidului în afară de Snegur, Russu şi Muravschii. Iată democraţie în interiorul partidului. În urma scrutinului a biruit Untilă , deşi a luat mai puţine voturi ca Mocanu, însă Braga i-a cedat voturile lui, V.Pavlicenco ocupînd funcţia de vicepreşedinte. Adică tot şmechereşte s-a făcut pentru a-l cgidani pe snegur şi oamenii lui. Apoi PL continuă politica începută de Snegur, Russu şi Muravscii şi-l atrag pe urecheanu cu uniunea primarilor şi pe braghiş, constituind AMN-ul, în care Urecheanu ca primar de chişinău este propus la funcţia de preşedinte, V.Pavlicenco iarăşi ocupă funcţia de vicepreşedinte.
  Dacă aţi urmărit atent aripa PNL participă la constituirea PL, apoi la constituirea AMN. Deci ea permanent persistă în cel mai mare bloc din anii 2000 în coace AMN în care aderaseră deja aproximativ vre-o 15 partide prin diferite fuzionări.

  În 2005 la alegerile parlamentare forţele dem . Decid să meargă în bloc, BMD, care avea ca scop să răstoarne maşina comunistă şi după alegeri se preconiza constituirea unui oartid mare şi puternic, acumulînd defapt vreo 26 procente. Nici rău dar nici prea bine. Am sperat atunci, că pentru alegerile din 2009 vom fuziona şi mai multe partide şi vom da lupta decisivă. Ce a fost după 2005 dega sunteţi la curent.
  Diacov, Filat Buliga ş.a. de la PD împreună cu Serebrean , clipii, de la PSL trădează şi pleacă din Bloc, Braghiş pleacă şi el , aripa liberală , defapt care nu a votat preşedintele comunist, Pavlicenco şi Ţaranu sunt demisionaţi din funcţia de vicepreşedinţi ai AMN de către Urecheanu pe motivul, că Pavlicebco, Îaranu şi Cosarciuc au iniţiat acel proiect scandalos de eşire din CSI, la care preşedintele fracţiunii D.Urecheanu a eşit la tribună şi a declarat că el nu susţine acest proiect, după ce a urmat demisia lui Pavlicenco. Apropo şi Cosarciuc s-a pornit să părăsească AMN -ul dar s-a abţinut. Apropo… mai înainte , la formarea listei pentru parlamentarele din 2005 este chidanit Snegur, care nu a nimerit în listă , deşi la baza AMN-ui sta anume partidul lui snegur iar dumealui era desmnat ca preşedinte de onoare. Bună onoare. Mai întîi i s-a luat partidul, apoi şi onoratul este futbolit.

  În urma acestor evenimente aripa PNL din AMN se retrage şi reconstitueşte PNL.

  După cum vedeţi D.Rusuu care deţinea funcţia de preşedinte al PNL înainte de anul 2001 împreună cu pavlicenco şi Îaranu nu Şi-au creat partid dar l-au reconstituit, după ce au fost marginalizaţi de Urecheanu în AMN, Defapt prima înregistrare a PNL în RM a avut loc în anul 1993. Asta aşa pentru istorie.

  Îmi cer scuze de aşa postare istorică, dar consider dacă vom cunoaşte evoluţia partidelor democratice în RM precum şi cîte ceva despre aportul politicienilor noştri în dezvoltarea democraţiei pe teritoriul RM , va fi mai uşor să ne descurcăm în alegerea grîului de neghină, şi promoverea adevăraţilor patrioţi la cîrma statului. Da nu ajungem în ziua alegerilor, şi poporul încă nu s.-a decis pentru cine să voteze, întrebîndu-se unul pe altul: Pe cine votăm BRE… Hai pe ăsta că cumătrul meu e acolo, da poate pe ăsta, că are bani mai mulţi uite ce manifestări face şi ce dacă a tradat cîndva, pe asta n-o votaţi că tot una nu are şanse.

  Implicăte d.Vlad şi te vei convinge cum votează la noi poporul.

  Apropo… acum nicăeri nu se predă istoria partidelor noastre. Da pînă în anii 90 întrebaţii pe toţi care făceau studii, cum erau exmatriculaţi de la instituţiile de învăţămînt dacă nu dădeai istoria CPSS.
  Ştiai la perfecţie toate Congresele partidului, nici obiectul de bază nu-l cunoşteai aşa de bine.

  Ei în fine , nu de aia am început vorba, ci din motiv, pentru a vă aduce la cunoştinţă, că în PNL au rămas cu adevărat acei patrioţi, care nu pentru carieră şi nu din interese proprii după cum a afirmat cineva, s-au implicat în politică, dar anume din motivul de a-şi aduce aportul la lupta împotriva comunizmului.
  Astea nu-s vorbe ci este un sdevăr. te vei convinge.

 14. Pt visatorul

  Nu v-am trimis la linkul despre familie decit dupa ce am simtit ca va purtati in bataie de joc si eu nu vad de ce as merita asta. Doar pt ca, in calitate de politician, am muncit extrem de cinstit si de mult, dind dovada de curaj si facind o munca sisifica? Poate la voi in Romania este foarte obisnuit sa te porti asa, luind pe orice politician peste picior, eu, insa, nu prefer si nu admit. Discutam serios, iar daca si glumim, o facem tot civilizat, nu tiganeste. Mai departe raspund punctual.

  1. Puteti trata titlul cum vreti, eu asa am vrut, asa l-am pus. Am ratiunile mele.

  2. Cunosc foarte bine realitatile romanesti. Urmaresc totul la televizor, cit imi permite timpul. Nu cred ca a fost un sfat. Eu am relatii cu penelisti, dar nu vreau sa am relatii cu PNL. Desi votez acest partid si l-am sprijinit pe candidatul lor Dabija, nu doar verbal… Am principii care nu depind de presedintii sau potentatii PNL. Ma consider prietena cu Norica Nicolai, cu Theodor Melescanu, cu Cristi Busoi, George Scutaru, ii cunosc si pe altii. Dar nu ma bag la nimeni in suflet. PNL inca nu are procentele cu care sa se bage la relatii. Are relatii AMN, pe care, insa, nu le prea nici alimenteaza, nici dezvolta. Consider ca o parte din PNL-isti sint infumurati, dar e dreptul lor sa fie asa si e dreptul oamenilor sa ii aprecieze, sa ii agreeze sau deteste. Relatiile bune cu PNL-istii romani le am de pe cind eram in PL-ul formula Rusu-Untila, care a contribuit la formarea AMN-ului, am fost vicepresedinte o perioada si de pe cind am colaborat mult in cadrul AP NATO.

  3. Opinia mea în legatura cu vizele de care au nevoie românii ACUM pentru a trece 10 metri de Prut nu va ajuta la nimic. Am luat intotdeauna pozitie fata de matrapazlicurile antiromanesti ale regimului comunist. Sint autorul, inspiratorul anularii de catre Moldova a vizelor pentru cetatenii din tariule membre ale UE la intrarea in Moldova.

  4. Cred ca si ţiganii-români pot evolua si chiar evolueaza, pt a evita “miştocăreala”.

  5. Nu solicit niciodata nimanui spatiu de emisie in Romania, nu am bani sa platesc. daca pe cineva intereseaza opinia mea – o spun LA TOTI si nu o schimb in functie de cui i-o spun.

  6. Am auzit de emisiunea de la tvr internaţional. In general precum mi-a spus Cristian Tudor Popescu, interesul presei din Romania fata de RM este 1 %. Eu am intotdeauna numai opinii „beton”, o stie toata lumea. Ultima intervenitie a fost la OTV, prin telefon.

  7. Nu inteleg despre ce lobby si Bruxelles vorbiti. Eu am fost invitata cu Urechean, Ghimpu si Chirtoaca in Grupul liberal-democrat din Parlamentul European pt audieri in problema orientarii europene a RM. Acolo am spus ca Romania este avocatul nostru firesc pentru UE, ca trebuie sa le explice ce e cu tariosara asta, unde clasa politica mai sta la cheremul Rusiei sau e santajabila de catre aceasta.

  8. Daca mai aveti intrebari – spuneti.

 15. Pt anticomunist

  Sinteti anticomunist in masura in care eu sint jucica de la KGB. Asta e adevarul. Cind o sa invatati sa discutati civilizat atunci vom avea un dialog.

 16. pt browser

  Imi cer scuze, dar amintiti-mi, va rog, ce aveti in vedere.

 17. Pt max

  Si cine v-a invatat ca unitatea inseamna doar vointa unei parti? Poate inseamna vointa a doua, a trei, a patrru parti, nu? Adica o parte vrea unitate si cealalta sta infumurata? Asa vedeti voi unitatea?

 18. „Eu am relatii cu penelisti, dar nu vreau sa am relatii cu PNL” – foarte pertinenta si corecta opinie. Cunoasteti parerea mea despre PNL Romania. Si observ ca ea coincide in mare masura cu a dvs.

  Legat de ceea ce a spus d-l Tudor Popescu, domnia sa, desi are analize obiective si foarte documentate legate de ceea ce se intampla in Romania, cu parere de rau o spun ca are cunostiinte limitate legate de situatia din Moldova. Posibil ca pentru domnia sa interesul fata de Moldova e 1%, dar nu ar trebui sa vorbeasca in numele intregii prese romanesti (fie si numai pentru ca este presedintele Clubului Roman de Presa). Dansul a minimizat nepermis de mult subiectul Moldova in mass-media de aici. Un singur exemplu: posturile tv Realitatea TV si Antena 3 insereaza adesea stiri legate de situatia de la Chisinau, de cate ori apare ceva nou. In presa scrisa, Evenimentul Zilei a pus pe prima pagina mult timp inca dupa ce se linistisera apele reportaje despre situatia din Moldova (inca si acum are o sectiune speciala dedicata Republicii Moldova). Nu mai zis de site-ul de stiri hotnews.ro unde constant apar stiri la subiectul de care vorbim.

  Titlul ales de dvs mi se pare foarte inspirat, si stiti ca nu va laud niciodata fara motiv. Cand e de criticat, critic. De data asta, asa cum am mai zis, cred ca salvarea Moldovei nu poate veni decat din partea unor forte liberale unificate (sper ca si PLDM-ul sa se ralieze efortului dvs, si de ce nu, AMN-ul care pana acum a trecut testul cumpararii votului). Mult succes si va tinem pumnii.

 19. d-na Pavlicenco, nu mai raspundeti la atacuri..iar au aparut cei care promoveaza dictonul „dezbina si cucereste” la dvs pe blog..se urmareste ca acum, dupa ce ati reusit aceasta apropiere de PL sa se darame tot ce s-a obtinut..asemenea persoane care va ataca mizeaza pe reactia dvs. Nu le dati satisfactie..

 20. pentru visătorul.

  Chiar vă mulţumesc frumos pentru o lecţie de lingvistică. Numai că am eu lingvistul meu, care deja m-a corectat la cuvîntul trîmbeţează, şi după cum vedeţi în ultemele postări m-am corectat. ce să-i faci, mai greşim şi noi, că nu am nici anul decînd am cunoscut computerul, în şcoală nu am studiat limba română şi nici grafia latină, că pe atunci dacă pronunţai cuvîntul ROMÂN, ROMÂNIA puteai ajunge în Siberia. Aşa că nu e vina mea, da a celor ce ne–au dat studii. Dar mă bucur, că pe parcursul vieţii învăţ cîte ceva, ba de la unul, ba de la altul, ba soţia mă mai corectează că-i filolog, ba pe blog se mai găseşte cîte unu dealde visătorul, care ne mai dă cîte o lecţie pentru ce şi vă mulţumesc. Numai ce folos dacă o să vă fac şi eu observaţii că Voronin se scrie cu literă mare, diferenţa între intraţi şi intraţi nu există,probabil aţi vrut să spuneţi intraţi şi nu întraţi. aici sunt deacord. Ei dar d-stră de ce greşiţi , dacă sunteţi lingvist. Eu am deschis DEX-ul şi me-am văzut greşeala.Corectă observaţie. Intraţi se scrie ci I şi nu cu Î. Ei da de ce d-stră nu deschideţi DEX-ul să vedeţi că ACELAŞI,ACEEAŞI, ACEIAŞI,ACELEAŞI au acelaşi sens TOT ACELA. DEX PAG. 6
  V-aţi convins d. Lingvist, că dacă tăceai filozof rămîneai.

  Apropo… de unde să fim noi cărturari, avem aşa lingvişti ca d-ta, care în loc să ne ajutaţi numai încurcaţi iţîle. Nu cumva sunteţi rudă cu D.Stati, care a tradus limba română în limba moldovenească?

  Da poate sunteţi de la EU.TV dealde Burciu sau Praporşcic, şi celălalt, am uitat cum îi zice, care nu au ce face, şi critică politicienii noştri mai ales democraţi, pentru neconoaşterea limbii. Vă zic sincer, mai PROTIVNAIA emisiune nu am mai văzut, să arăţi cît de deştept eşti prin exemple în adresa altora şi încă la urmă să zîmbeşti pe sub musteţe. Aşa că mai bine fiecare mai întăi să se uite sub nasul său, ca nu de alta să se dee de gol ca d. Visătorul care nu conoaşte CĂ ACEEAŞI ŞI ACEIAŞI E TOT UNA.
  Ruşine domnule lingvist.

 21. Pt Mihai,
  Acum vad ca stiti istoria partidului. Intr-un text anterior insa ati facut unele mici greseli referitoare la evolutia „isorica” a PNL. Am zis ca, inteleg, trebuie sa fac ceva mai mult in aceasta campanie, fara a intra in vreun partid. Referitor la votul moldovenilor, stiu bine cum se voteaza la noi, pentru ca urmaresc atent ce se intampla in viata politica a „Regatului de pe Bic” de mai bine de 20 de ani, mai exact de cand se declansase miscarea de renastere nationala, fiind atunci inca adolescent. L-am intebat si pe dl Petrencu in seara de 7 aprilie cum de MAE a luat doar 1%, unde sunt cele 6-10 % din sondaje si, in fine, a inteles oare cum voteaza „boborul nostru luminat”. A zambit trist si nu a zis nimc;eu insa am sperat ca a inteles ceva, dar ma tem ca m-am inselat….

 22. pentru Visătorul.
  Îmi cer scuze, dar v-am răspuns la postarea de la ora 19.07. Aţi încercaţi să ofensaţi o persoană pe care nici măcar nu o cunoaşteţi, deaceia v-am răspuns în acelaşi mod.

  Am citit apoi postarea de la ora 20.08 în care afirmaţi că nu atacaţi limba moldovenilor, respectaţi limba şi cinstea moldovenilor. Şi noi respectăm limba română şi încercăm să o învăţăm aşa în condiţiile în care ne aflăm, că nu noi suntem vinoveţi de faptul că am fost ocupaţi de ruşi, lăsaţi aici în voia soartei, ne-am ridicat, am luptat şi luptăm , pentru ca limba ROMÂNĂ să devină iarăşi limbă de stat, cum a fost pînă în 1994, şi atunci poate vom putea să o învăţăm mai bine.
  Am crezut că sunteţi un moldovean , care face pe deşteptul. Însă după cum am înţeles sunteţi din România, aşa că nu am nici o pretenţie la d-stră, din împotrivă, am onoarea să primesc lecţii de limbă română, că desigur o cunoaşteţi mai bine ca noi. Noi numai încercăm să o învăţăm.

  Vă doresc numai bine, şi aşi fi foarte recunoscător, să nu aruncăm cu petre peste prut. Mai bine să ne aducem aminte de primul şi al doilea pod de flori, şi să sperăm că în curînd va fi şi al treilea pod de flori şi poate ultimul.

 23. pentru Vlad..

  În privinţa că am făcut careva mici greşeli în istoria PNL.

  Tot ce-i posibil, că doar

  nu sunt eu istoric. Sunt şi eu un om simplu de la ţară ca d-ta, care am încercat să vă vorbesc din acele ce ţin minte. Probabil mai ridic acuşi materialele şi-mi mai aduc aminte ceva. Oarecum mă bucur că dialogul cu d.stră a întrat în albia civilizată.

 24. Va-ti incurcat rau de tot, baietilor. Scopul vostru este participarea la alegeri (ca sa nu sa se desfiinteze partidul) sau cistigarea acestora (un tel destul de complicat pt asa un partid mic)? Va rog sa-mi raspunde-ti mai concret. Din raspunsul d-voastra totul va fi clar, cine sunteti cu adevarat si cu ce scop intrati in campania electorala.

  Multumesc anticipat

 25. Cu adevarat cred ca nu trebuie sa ne grabim, asa cum spune dna.

  Chiar daca multi avem o anumita parere cu privire prestatia PNL si liderului acestuia (si e o parere motivata de comportamentul dnei. ), si in privinta caruia suntem irascibili, s-ar putea sa ne astepte un gest care ar mai tempera din „rautatea” noastra – si ar face sa procedam dupa cum ne este specific moldovenilor: sa ne bucuram putin si sa iertam.

  Tind sa cred ca, intr-o mare masura, PNL se va inscrie in campanie electorala, va avea un anumit parcurs, ca mai apoi sa se retraga din cursa in favoarea liberalilor, in primul rind PL cu care sunt mai aproape pe teren de nazuinte ideologice, apoi probabil PLDM, asa cum este un partid foarte „simpatic” publicului progresist si activ prin echipa foarte buna; si in ultimul rind, dar poate si deloc: AMN (dupa mine, sanse: 5%).

  O umbra a acestei consideratii: scrisoarea PNL catre CEC; cum-necum calculele interbe ale PNL, chiar daca ne putem da anumita dreptate, oamenii din PNL sunt foarte-foarte departe de a fi niste orni sau orgoliosi in corpore.

  Cam atit.
  Deci sa nu ne grabim.

 26. D-na Vitalia poate este bine ca in aceasta campanie sa candidati doar de forma si energiile PNL sa fie orientate catre sustinerea unuia dintre partidele cu sanse. Inteleg necesitatea de a pastra PNL-ul dar asta nu va impiedica sa candidati doar de forma si sa sustineti unul dintre cele trei partide. Cred k ar fi un act de curaj si o dovada k dorinta domnie voastre de a scapa Moldova de comunisti nu este una strict declarativa. Eu cred k sunteti sincera in pozitia dumneavoastra si veti sprijinii un partid cu sanse.

 27. da, intr-adevar trista veste. credeam ca pnl va avea intelepciunea sa nu participe la anticipate si sa-si indemne electoratul (atat cat are) sa voteze unul din cele 3 partide de opozitie. se dovedeste, Doamna Pavlicenco, ca sunteti foarte orgolioasa si avida de putere, intr-o tara ca a noastra abia barbatii daca se impun, pe Dumneavoastra (fie vorba intre noi) n-o sa va bage nimeni in seama, poate vreun grup restrans, „aristocrat”. Pacat, mare pacat, nu faceti decat sa divideti opozitia si asa vai de capul ei. Dar noi v-am intels strategia, pur si simplu ati remarcat ca partidele liberale au avut priza la public pe 7 aprilie si e o paiine de mancat pe acest teritori, probabil mizati si pe faptul ca diferenta de titulatura intre PL si PNL (pentru saracu’, necititul basarabean e infima si poate din greseala si neatentia lui va mai pricopsiti cu cateva voturi) Stiu ca o sa ma contraziceti, cum de fapt va reuseste de minune. Cat a luat MAE- ul ? 1 la suta, adica (Mae+pnl+pnr) Sa va fie de bine! N-o sa reusiti niciodata in politica noastra pruto-nistreana. Faceti un mare deserviciu cauzei romanesti din Basarabia, prin aceasta incapatanare continua!

 28. Doamna Pavlicenco!
  Daca pretindeti ca sunteti un politician iscusit ascultati si glasurile noastre, a celora care s-au saturat de vorbe goale si de gogosele. Chiar nu realizati Dumneavoastra ca nu e timpul sa ne jucam dea mijatca. Va intrelegem ambitia si intentiile, dar nu putem sa intelegem de ce nu simtiti ca nu are formatiunea voastra nici o sansa de a acumula 5 procente plus un vot. Nu-l are, deaorece sunt inca trei partide cu acelasi continut care din pacate s-au aventurat iarasi in alegeri cu liste separate. Pentru formatiunea din care faceti parte pur si simplu nu vor ajunge votanti. Realizati acest adevar ca nu poate in cazul de fata 2+2 sa faca 5. Este o situatie deosebita, o situatie cand este necesar cu orice metoda sa-i alungam pe monstrii cu seccerea si ciocanul si sa-i scoatem in afara legii. Va imploram sa nu va inscrieti in cursa. Va mai rugam sa faceti o declaratie si sa chemati putinul electorat pe care-l aveti sa voteze pentru cine credeti Dumneavoastra mai mult ca face din cele trei partide liberale. Este un imperativ, o necesitate sa procedati anume asa si nu altfel. In numele nostru, al celor care nu au parghiile de care dispuneti Dumneavoastra, dar nici putere sa nimiceasca o caracatita rosie si cracanata.

 29. Candidati sanatoasa, doamna Pavlicenco. Va doresc succes in opera de inchinare definitiva a Basarabiei dusmanilor romanismului, adica rusilor si mancurtilor autohtoni, zisi comunisti. Oare nu ati inteles ca putinele voturi care au fost furate de la AME nu sunt suficiente pentru a accede in parlament? Sau, poate, supravietuirea PNL este mai importanta decat supravietuirea romanilor din Basarbia?

 30. Dna Pavlicenco,
  am postat cindva pe acest blog o intrebare de ce sunt asa multe „partidute” democrate in RM. Dvs. mi-ati raspuns ca nu intelegeti de ce la noi un partid national, ce lupta pentru popor este perceput in societate ca partidut (probabil va referiati atunci la MAE+PNL). Nu stiu cum pentru Dvs. dar pentru mine raspunsul e evident – oamenii au nevoie de lideri adevarati, cu putere de convingere. Campania electorala din aprilie 2009 a confirmat ca nici Dvs. nici A. Petrenco nu sunteti acestia, nu aveti acea putere de convingere sa faceti oamenii sa mearga dupa Dvs. Sa insisti in continuare pe promovarea partidutului este (cel putin) irational. Daca s-ar intimpla acest lucru in orice alta situatie nu ar deranja pe nimeni, unii nici n-ar fi observat ati participat sau nu. Dar suntem dupa evenimentele din 7 aprilie, miza acestor alegeri e PREA MARE, este o lupta a ADEVARULUI contra MINCIUNII. Prin actiunile Dvs. veti contribui numai la promovarea MINCIUNII. Nu va doresc succes! succesul Dvs. ar insemna vreo 2-3 mandate in parlament obtinute de comunisti pe seama Dvs. Pregatitiva sa deveni Dvs. si alti membri ai PNL vedete a posturilor M1, NIT, N4 si EuTV! Poate mai lansati si vreo campanie anticoruptie „pentru a curati rindurile PL, PLDM si AMN.” Veti avea parte numai de prime-time!

 31. Va doresc sa va maturizati politic ( in cazul dat inseamna sa nu participati), si sa nu cenzurati mesajele mele anterioare caci nu este vreun motiv serios pt asta.

  „Lupta” voastra trebuie sa ia sfirsit. Daca va purtati civilizat, poate va dau citeva locuri in guvernul format de PL, PLDM si AMN. Voi doar stiti ca nu aveti sanse reale. Iarasi, dupa scopurile voastre nobile, se ascunde ceva putred.

  Vad ca mai multi oameni va scriu acelasi lucru pe blog. Si precis nu sunt „securisti”, ei vor binele pt tara asta. Comportamentul vostru e totalmente distructiv pt viitorul Moldovei.

  Va doresc un succes de 0,0000001%, adica sa voteze pt voi Pavliceanca, Mihai m si ninka si POATE vreo unul ratacit.

 32. da, mesajul meu nu a fost postat, folositi metode kgb-iste, pacat, am pastrat un ton destul de politicos…… sa va fie de bine….

 33. Pt Jay

  Mersi pt sugestii. Cred ca ai dreptate. Dar nu ar fi rau sa le mai explicati si voi, cei care aveti alte ginduri, normale, si intentii curate, ce risipa de efort face aceasta lume inraita gratuit pe blog.

 34. Pt Medicamentul

  Rit bien qui rit le dernier.

  Veti vedea cine pina la urma s-a „incurcat rau de tot”. Fiecare partid trebuie sa aiba scopul de a participa la alegeri (ca sa nu sa se desfiinteze partidul in baza unei legi discriminatorii) si cistigarea acestora. Pt un partid mai fara bani – mic-nemic, depinde de bani, ceea ce nu e si cazul PNL, conteaza principiile si valorile. Puteti analiza cit conteaza acestea si in cazul altor partide.

  Totul e spus in articolul postat de Serviciul de presa. Imi spuneti care aspect nu va este clar si va lamurim.

 35. Pt Andrei V.

  Ma bucur ca reflectati, ca nu va aruncati cu pietrele si cu pumnii.

 36. Pt Titanic

  Sintem foarte maturi, chiar mai maturi decit partidele democratice care nu cred sa modifice legea privind partidele, adoptata in varianta discriminatorie de catre comunisti si pepecedisti. Spuneti-mi daca sinteti de acord.

  Desi am acest drept, nu v-am cenzurat nici un mesaj.

  Ne purtam civilizat, dar nu pentru locuri in guvern. Ceva putred se ascunde peste tot, la noi – mai putin.

  Oamenii pot scrie ce vor pe blog, iar noi am avut o sedinta in care fiecare a fost rugat sa se expuna si s-a votat democratic. In PNL nu decide Pavlicenco, ci echipa. Clar? Spuneti-mi daca aveti capacitatea sa intelegeti ce inseamna libertatea de exprimare si democratia.

  Comportamentul nostru nu e deloc distructiv pt viitorul Moldovei.

  Daca o sa imi mai schimonositi numele, am sa va dau la spam. Asta vreti? Asta va fi.

 37. Pt Ion. Societatea noastra nu favorizeaza democratia si corectitudinea alegerilor. Restul sint derivate de aici.

  Daca oamenii au nevoie de lideri „adevarati”, probabil aveti in vedere pe cei care mai ieri l-au votat Voronin, nu? – nu are decit sa-i voteze. Pt ca cei votati au bagat, cred eu, mari bani – nu in pancarte, ci in buzunarele oamenilor.

  Multumim pt 2-3 mandate, cit apreciati efortul nostru.

 38. Pt Zina Gane

  Am inteles ca am descris un tablou exact si vi s-au epuizat argumentele.

 39. Pt ed

  Cred si eu la fel. Iata cele trei partide au creat un Consiliu de dialog si cooperare – urmeaza sa discutam la BPC sa aderam, daca vom decide.

 40. Pentru Titanic
  Daaa, destul de dur…
  Titanic….Nu prea aveti asemanare cu un Titanic in modul cum va prezentati.
  Ratacit titanic…

 41. Pt Pavalache

  Nu pretind nimic. Ma judeca oamenii ce fel de politician sint si ce munca sisifica am depus in acesti ani.

  „Glasurile voastre” le ascult, dar deciziile le ia organismul nostru colectiv – NU EU SINGURA! Si acesti oameni vor sa participe la locale.

  PNL nu s-a jucat niciodata de-a mijatca.

  Nu am ambitie.

  Trei partide „s-au aventurat iarasi in alegeri cu liste separate” – daca era un interes sincer, si nu egoist, in mare parte – prin unirea tuturor se putea alungarea monstrilor cu secera si ciocanul. Acum eu nu sint chiar atit de sigura.

  Eu am propus in Parlament scoaterea in afara legii a partidelor de sorginte comunista.

  In rest – totul la timpul sau.

 42. talex .,.. si altii .. vad ca va tot straduiti sa-i deschideti ochii doamnei … i s-a spus ,si eu am scris aici mai multe mesaje / cateva n-au fost postate!/, in fond cu acelas continut.. la inceput am crezut ca doamna nu intelege , dar pe parcurs eu „am inteles” ca nici nu vrea sa auda ce i se spune.. prin cativa mesajeri ai ei mai mult ne ofenseaza pentru sfaturile noastre .. pe semne ca nu are nevoie de ele ..caci are un scop bine definit.. si el este tocmai ce s-a scris mai sus/ daca nu se vor sterge mesajele acestea pana maine../. Interesul national nu este obiectivul principal al PNL .. ci , pastrarea partidului si a activitatii..,chipurile, de mari politicieni.. un Mare politician, doamna, actioneaza in perspectiva, =un patriot adevarat actioneaca in perspectiva SI IN INTERES NATIONAL .. aceasta doamna nu este nici una nici alta , daca se incapataneaza sa nu auda sfaturi logice si rationale.. sper ca-si va schimba atitudinea macar in ceasul al 12-lea Da, Doamne, mintea moldoveanului de pe urma.. daca nici acuma nu-i vei da, nu mai este nicio scapare de comunisti ..

 43. si nu va intristati , doamna , ca mai sunt…. cateva partidute de astea c’alde PNL in R.M. partidute care iata de ani buni, aduc voturi comunistilor ca sa se mentina la putere .. ma bucur ca n-ati luat la 5 aprilie mai multe voturi caci atunci avea sa le vina „de pomana” de la aceste partide si ….VOTUL DE AUR , pe care asa si nu l-au putut obtine! .. POATE ACUMA VRETI „SA-I AJUTATI” MAI MULT , nu !? .. SPER SA NU LUATI nici 0. 0001 %!

 44. Pt talex

  Nu va e rusine pt postarea care nu a avut motiv?

  Puteti crede ca PNL nu este „intelept”. Nu cred ca oamenii nostri vor ramine incintati.

  Nu sint deloc orgolioasa si nici avida de putere. Sint in PNL sa ii duc pe oameni pina la localelele din 2011.

  Nici nu e nevoie sa ne bage cineva in seama. Sintem liberi sa procedam cum gasim de cuviinta si ne asumam consecintele.

  Ca politica noastra e masculinizata si mare treaba din asta nu iese – stie toata lumea. O stie chiar de 18 ani, ba chiar o si vede. Mai putin, poate, dumneata.

  Vai, vai – nici nu am stiut ce putere am sa impart Opozitia, despre care spuneti ca „e vai de capul ei”. De ce e „vai de capul ei?” Ce aveti in vedere?

  Nu avem nimic in comun cu strategia de care spuneti, o sa va convingeti si o sa regretati ce scrieti aici.

  Multumesc pentru complimentul ca imi „reuseste de minune” sa va contrazic.

  1% luat de MAE e rezultatul falsificarii voturilor si al luptei urite folosite contra noastra de „analisti”, «ziaristi», «sondajisti» platiti si neamuri de gradul I. Deserviciu cauzei romanesti din Basarabia o fac cei care s-au incapatanat continuu sa nu uneasca eforturile anticomunistilor.

 45. Pt nina gonta

  Demonstrati inca o data de ce la noi femeile rezista greu in politica. Pt ca sint foarte multe femei invidioase, orgolioase, ce nu suporta sa faca politica alte femei decit ele. De democratie, decizii, pluralism, oportunitati sau sanse egale nu mai spun – acestea sint notiuni astracte si inutile pt acele femei.

  Oare credeti ca barbatii cu care facem echipa la PNL sint niste oameni dusi de cap? Pacat ca ii jigniti prin acest comportament. Ei sint barbati superiori femeilor descrise de mine in primul alineat. Si stau cu mine in echipa pentru ca avem niste obiective bune, procedam corect in familia noastra politica si pt ca ei se pot ridica de asupra babismului pe care il promoveaza foarte multe femei si chiar barbati, inclusiv pe blogul meu. Dumnezeu sa va ierte, ca nu stiti ce faceti.

 46. Doamna Pavlicenco! Vedeti ce mi-ati replicat. Tocmai cele ce va spuneam eu. Dar eu va mai rugam sa nu faceti prostia de a va include in maratonul electoral. Nu pentru ca nu meritati si nici pentru ca nu a decis organismul vostru colectiv. vedeti ca noi judecam aflati fiind las inaltimi diferite. Doamna, coborati pe pamant si priviti cu ochii deschisi cine va sunt alegatorii. Doi-trei dintr-o suta. Si, repet, nu pentru ca nu meritati. Ci pentru ca asa este electoratul nostru, dar si spectrul politic din tara.
  Coborati pe pamant Doamna, deplasati-va in centrele raionale si in localitatile rurale. Nu doar la Soroca si Cahul. Vedeti cine a mai ramas sa voteze. Si daca acel numar de votanti ajunge sa fie repartizat tuturor partidelor. Dar aceasta repartizare a voturilor se va face in dependenta de sunteti sau nu sunteti cunoscut de catre mos Ionica, si lelea Ileana. Aceasta repartuizare se va infaptui in mijlocul intelectualitatiui si de modul cat de pe pamant se afla acel profesor, medic, inginer etc de la sat daca analizeaza lista partidelor inscrise in scrutin. Si vor alege PLDM, PL AMN. Deoarece au mai multe sanse, fapt deja dovedit. Iar cele doua trei voturi din suta care va vor fi acordate, vor merge ulterior la comunistii pe care dumneavoastra, declarati, doriti sa-io scoateti in afara legii. Unde va este logica domana Pavlicenco?

 47. Republica Moldova este în faţa unei dileme istorice. Care va fi alegerea poporului? Să dispară PNL şi liderul pAVLICENCO DIN VIAŢA POLITICĂ SAU SĂ DISPARĂ POPORUL SUB CISMA LUI vORONIN? eU CRED CĂ POPORUL N-O MERITĂ PE DOAMNA pAVLICENCO ŞI AR TREBUI SĂ DEMISIONEZE.

 48. Mai bine D-na Pavlicenco v-ati duce la pensie……declaratiile dumneavoastra emotive nu fac decit sa sperie electoratul rus si nu numai….ce ati facut ca sa fiti demna de a intra in parlament???? vreti fotoliu??? Fiti mai realista….NU AVETI SANSE !!! electoratul a vazut cine merita cu adevarat….fiind supusi presiunii cele trei partide de opozitie !!!ce echipa aveti ???? comparati-o cu cea de la cele trei………………………..MEDITATI !!! SI NU STRICATI TOTUL !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *