Declaratia Partidului National Liberal in legatura cu alegerile anticipate din Republica Moldova

1_1.jpgPartidul National Liberal apreciaza nevotarea unui Presedinte al Republicii Moldova, propus de PCRM, drept o noua situatie politica si o oportunitate pentru darimarea regimului comunist, care a atins, in anii 2008-2009, apogeul manifestarii esentei sale antidemocratice si antipopulare. Opozitia parlamentara, care nu a votat candidaturile comunistilor la functia de sef de stat, a demonstrat curaj si demnitate, intr-o societate demoralizata, supusa metodic genocidului.

Partidul National Liberal a avut constant o puternica pozitie anticomunista, constatind ca, din 1999, de cind coalitia rosie-oranj a rasturnat Alianta pentru Democratie si Reforme, si pina in 2009, conducerea Republicii Moldova a deraiat continuu de la principiile democratiei, de la angajamentele constitutionale si internationale privind respectarea drepturilor si a libertatilor omului, pluralismul politic si de opinii, crearea conditiilor pentru o presa libera si o justitie independenta.Fraudarea alegerilor parlamentare din 2009 si organizarea pogromului antiromanesc de catre comunisti dupa scrutin au aratat intregii lumi ca in Republica Moldova s-a reinstalat, prin fals, santaj si teroare, un clan politico-terorist extrem de periculos. Perpetuarea acestuia, prin acceptarea consecintelor guvernarii comuniste de zece ani, ar fi insemnat saracie si instabilitate sociala, dar si pierderi constante de vieti omenesti intr-un regim politienesc. Scopul clanului mafiot si corupt este sa se imbogateasca prin suprimarea businessului, stoparea liberei circulatii peste si de peste hotare, transformarea statului intr-un bantustan populat de robi dezumanizati prin foamete si frica si, astfel, sa opreasca avansarea Republicii Moldova spre UE si NATO.

Rezultatele alegerilor anticipate vor fi definitorii pentru destinul societatii moldovenesti. Membrii PNL, din 2001 si pina in prezent, au participat continuu la unirea eforturilor Opozitiei necomuniste in fata unei grupari periculoase, formate din exponenti ai unor interese straine aspiratiilor noastre nationale si europene. Practica ne arata cit de dificila este obtinerea unei majoritati parlamentare democratice in conditiile abuzurilor din partea regimului criminal comunist, venit pe cale democratica, dar care nu accepta sa si plece pe aceeasi cale.

Legislatia nedemocratica privind partidele, votata de coalitia rosie-oranj, limiteaza marja de manevra electorala a acestora. PNL a participat, intr-o formula, neincalcind legea, pe listele MAE in alegerile de la 5 aprilie 2009. In prezent, PNL trebuie sa raspunda la doua imperative – national si de partid. Primul e sa contribuie la un vot anticomunist in alegerile anticipate, al doilea e sa evite dizolvarea partidului, daca nu va participa cu o lista proprie la alegerile anticipate, precum, din pacate, prevede legea mentionata. Aceasta situatie impune un dialog in vederea concentrarii fortelor politice, care sa permita participarea demna si a echipei nationale a PNL atit la alegerile anticipate, cit si la alegerile locale din 2011. In aceste conditii, PNL se declara deschis oricarui dialog pentru a fi util in apropiatele alegeri.

Textul declaratiei a fost adoptat in sedinta Biroului Permanent Central al PNL

Chisinau, 15 iunie 2009

Loading Facebook Comments ...

120 Comments

Add a Comment
  1. Le Monde du 15 Juin 2009

    Moldavie : le président sortant
    a annonce la dissolution du Parlement
    LEMONDE.FR avec Reuters | 15.06.09 | 19h18
    –––––––––––––––––––––-
    Le président moldave sortant, Vladimir Voronine, a prononcé lundi 15 juin la dissolution du Parlement et fixé au 29 juillet des législatives anticipées, les députés de l’ex-république soviétique ayant échoué, pour la deuxième fois, à élire un nouveau chef de l’Etat.

    Le président sortant, chef du Parti communiste, au pouvoir depuis 2001 et qui ne peut exercer un troisième mandat, a ensuite vivement critiqué l’opposition qui a bloqué l’élection du premier ministre communiste, Mme Zinaïda Greceanii, à la présidence du pays, provoquant ainsi la dissolution de l’assemblée.
    –––––––––––––––-
    Sur le même sujet
    Edition abonnés Archive : La Moldavie échoue à élire son nouveau président
    „CHAOS”
    ––––––––––––––––––-
    Les opposants „ont rejeté la main tendue des autorités en refusant de participer au vote sur le poste de président”, a-t-il déclaré, avant de revenir sur les émeutes anti-communistes qui avait éclaté le 7 avril après la victoire écrasante du PC aux dernières législatives. „Ces gens qui se disent d’opposition ne visent ni une victoire électorale, ni celle de leurs principes et idées, mais visent le chaos, la déstabilisation de la république de Moldavie”, a lancé M. Voronine.

    Le Parti communiste avait remporté 60 des 101 sièges du Parlement lors des législatives le 5 avril. L’annonce de ces résultats avait été suivie d’émeutes qui ont culminé avec le saccage des sièges du Parlement et de la présidence. L’opposition a ensuite boycotté l’élection d’un nouveau chef de l’Etat au Parlement, privant ainsi le PC de la majorité des trois cinquièmes requise pour faire élire son candidat, soit 61 suffrages.

  2. Neparticiparea la un scrutin electoral nu duce la dizolvarea partidului. In conditiile actuale, cind miza pusa in joc este prea mare cred ca PNL ar avea numai de cistigat in viitor daca nu s-ar arunca la direct in alegeri, dar ar sustine cele 3 partide. Cred ca liderii Opozitie parlamentare vor aprecia dupa alegeri aceasta actiune, cu atit mai mult, s-a vazut clar ca scopul lor este de a debarca acesti criminali de la putere ci nu sa-si piarda 4 ani in fotoliul de deputat. Sper sa ajungeti la concluzia ca sateliti Opozitiei nu trebuiesc la moment.

  3. Cred si eu ca sustinerea opozitie in momentul de fata va fi un lucru benefic atat pentru PNL cat si pentru opozitia parlamentara. Va propun sa sustine-ti unul din partidele care au trecut pragul electoral. Asa sa ne ajute dumnezeu sa scapam de comunisti.

  4. pentru mircea.
    Citeşte art. 22 din legea cu privire la partide.

  5. Pt Mircea

    Neparticiparea la un scrutin electoral nu duce la dizolvarea partidului, dar neparticiparea la doua scrutine electorale – duce.

    Din Legea privind partidele politice

    “Art. 22. Încetarea activitatii partidelor politice

    (1) Partidul politic îsi înceteazã activitatea prin:

    a) reorganizare, conform prevederilor prezentei legi, si pierdere, în urma reorganizãrii, a personalitãþii juridice;

    b) autodizolvare, prin decizia organului sãu suprem;

    c) dizolvare prin hotãrîre definitivã a Curtii de Apel Chisinãu, la cererea Ministerului Justitiei;

    d) declarare a neconstitutionalitãtii partidului prin hotãrîre a Curtii Constitutionale.

    (2) Ministerul Justitiei va înainta Curþii de Apel Chisinãu o actiune prin care va cere dizolvarea partidului politic dacã existã cel putin unul din urmãtoarele temeiuri:

    a) partidul activeazã în baza statutului si programului sãu cu modificãri si completãri care nu au fost înregistrate în modul stabilit de lege;

    b) pe parcursul unui an, care începe sã curgã din data cînd a devenit definitivã hotãrîrea Curþii de Apel Chisinãu cu privire la limitarea activitãtii partidului, acesta a comis actiuni similare celor pentru care activitatea partidului a fost limitatã;

    c) partidul nu a participat cu liste de candidati în douã campanii electorale consecutive pentru alegerea Parlamentului sau a acumulat la fiecare din aceste alegeri un numãr de voturi mai mic decît numãrul de membri necesar pentru înregistrarea unui partid;”

    Si v-as ruga sa imi spuneti si mie doua lucruri. 1. Daca merita sa sprijini partidul care iti intoarce spatele si te nesocoteste. 2. Care e cistigul PNL daca sprijina trei sau unul dintre cele trei partide, dintre care niciunul nu a dorit sa discute omeneste.

    Nu sintem satelitii unei Opozitii care nu are capacitatea sa discute cu noi. Sintem exponentii adeptilor nostri.

    Personal, nu mi-am pierdut 4 ani in fotoliul de deputat si am sa va trimit pe adresa care o vad lista interpelarilor facute de mine. Voi astepta sa-mi comunicati prin blog daca le-ati primit. Ca sa le pun pe blog trebuie sa fac un link si asta voi face in zilele urmatoare.

    Nu vorbiti daca nu prea stiti…

  6. Apropo. Cele 3 paride puteau fi susţinute, dacă se uneau pe o listă, după cum le-au recomandat toţi şi după cum a dorit electoratul. Însă ei au decis să meargă separat. Şi pentru a le respecta decizia e nevoie ca şi ei să respecte decizia altora. În caz contrar, schimbăm o dictatură pe alta.

  7. Spuneti ca v-au intors spatele partidele liberale?

    Mai bine spuneti-ne cu ce pretentii ati mers la ei? cate locuri ati pretins sa vi se rezerveze pe listele lor? Dvs pe ce loc doareti sa fiti pe lista? ce pozitii in guvern ati cerut?

    deschideti parantezele, stimata Doamna, daca tot suntei suparata pe liberali si ii postati intr-o lumina proasta.

    Curaj!

  8. Stimata doamna, a-ti aduce un mare folos intregii societati daca a-ti renunta sa mai incurcati partidele mari sa-si faca treaba bine. Va perindati printre diferiti lideri politici si va pare ca sunteti cea mai importanta persoana in stat. Linistiti-va si permiteti oamenilor sa lucreze.

  9. Pt Dac

    Nu am mers in general la nimeni, nu ca sa mergem cu pretentii.

    Materialele care va intereseaza sint, toate, pe blog si ele va pot convinge de ce v-am spus.

    Nu am pretins locuri. Personal, nu am negociat niciodata cu nimeni locuri – nici cu Ghimpu, nici cu Filat, nici cu Urecheanu. Iar negocierile nu au avut loc, pt ca nici PL, nici PLDM nu au avut asemenea intentii si e dreptul lor sa nu aiba, precum e dreptul nostru sa spunem ce credem.

    Am spus si repetam – functiile in Guvern nu ne intereseaya nici atit., Ne intereseaya politica generala, care nu se face in Executiv.

    Nu avem paranteze inchise si nu avem nimic intre paranteze, nu sintem suparati pe nimeni, fiecare om si partid sint liberi si isi asuma consecintele – asta e democratie.

  10. Nici nu am vrut sa va invinuesc ca nu a-ti facut nimic timp de 4 ani, dimpotriva a-ti fost activa si a-ti incercat sa puneti in discutie multe probleme. Poate ca nu m-am exprimat corect sau Dvstra nu a-ti inteles, dar am vrut sa spun ca s-a vazut de la Opozitie ca nu este scopul lor de a cistiga fotoliul de deputat si sa-si incalzeasca fundul in el, dar e sa scoata acesti criminali de la putere. Cred ca si dstra infloriti lucrurile prea tare ca vi s-a intors spatele. Desigur daca a-ti venit cu niste propuneri caracteristice unor „rinzosi” cum ii numiti Dstra. In locul lor procedam la fel. Dar cu disparitia partidului, ma scuzati, nu sunt jurist. Cred ca PNL nu e primul si ultimul care se v-a desforma, fuziona cu altele.

  11. Pt Dan

    Din Legea privind partidele politice

    “Art. 22. Încetarea activitatii partidelor politice

    (1) Partidul politic îsi înceteazã activitatea prin:

    a) reorganizare, conform prevederilor prezentei legi, si pierdere, în urma reorganizãrii, a personalitãþii juridice;

    b) autodizolvare, prin decizia organului sãu suprem;

    c) dizolvare prin hotãrîre definitivã a Curtii de Apel Chisinãu, la cererea Ministerului Justitiei;

    d) declarare a neconstitutionalitãtii partidului prin hotãrîre a Curtii Constitutionale.

    (2) Ministerul Justitiei va înainta Curþii de Apel Chisinãu o actiune prin care va cere dizolvarea partidului politic dacã existã cel putin unul din urmãtoarele temeiuri:

    a) partidul activeazã în baza statutului si programului sãu cu modificãri si completãri care nu au fost înregistrate în modul stabilit de lege;

    b) pe parcursul unui an, care începe sã curgã din data cînd a devenit definitivã hotãrîrea Curþii de Apel Chisinãu cu privire la limitarea activitãtii partidului, acesta a comis actiuni similare celor pentru care activitatea partidului a fost limitatã;

    c) partidul nu a participat cu liste de candidati în douã campanii electorale consecutive pentru alegerea Parlamentului sau a acumulat la fiecare din aceste alegeri un numãr de voturi mai mic decît numãrul de membri necesar pentru înregistrarea unui partid;”

  12. Pt Mircea

    Niciodata nu am folosit cuvintul „rinzosi”. Dati la search si va veti convinge, deci nu spuneti neadevar.

    Nu cunosc partide care sa dispara, decit prin fuzionare. Oamenii nostri vor sa participe la alegerile locale din 2011.

  13. Pt Mircea
    De ce noi toti intelegem ca toate partidele extraparlamentare ar trebui sa sustina neconditionat pe cele trei partide parlamentare de opozitie, dar insasi cele trei partide, care si-ar dori sustinerea electoratului, indemnat de toate partidele , care doresc rasturnarea comunistilor de la putere nu binevoiesc sa solicite aceasta sustinere?
    Se vad ei atit de adorati de popor ? Cred ei ca toata lumea nu poate „dormi” noaptea si se tot ghindeste cum sa le ajute sa vina la putere?
    De ce nu apeleaza prin intermediul mass media, fara retineri si pierderi de timp, cu rugamintea catre celelalte partide si sa roage sa munceasca in teritoriu pentru ca opozitia sa vina masiv la putere ? Nu le permit mindria, trufia, rindza, ambitul….?
    Daca ar cobori cu picioarele pe pamint, altfel poate ar fi tratati de foarte multi oameni, care astazi nu cred, ca sunt datori sa-i aduca la putere neconditionat! Daca se cred „buricul pamintului”, ca pina acum, numai ei vor fi de vina ! Acum vom vedea si noi si ei ce inseamna atitudine de politician catre propriul popor.
    Aiurea noi ne tot indemnam unul pe altul sa votam neconditionat. Cine din voi isi va lua concediu si va merge sa robeasca pentru aceste trei partide neconditionat ?
    Dar daca ati nimeri in calificativul „oameni de buna credinta”, la care s-ar adresa public toate trei partide parlamentare si la rugamintea lor si partidele extraparlamntare si membrii lor…Ar fi alta GHISCA….

  14. IMHO, o antrenare în noile alegeri, ar face numau fum, fără foc, nu sunt sigur că vor fi la fel de mulţi alegători (vară, miercuri…) astfel că nici la 2 procente nu veţi ajunge.

    „Ne intereseaya politica generala, care nu se face in Executiv.” – vreţi în parlament?

    PS Participaţi la alegerile locale din 2011, atunci ;), veţi avea mai mulţi sorţi de izbîndă.

  15. Pt mirc3a

    A se vrea in Parlament este firesc pentru un partid. Trebuie sa aiba reprezentanti, ca sa-si promoveze programul ideile, viziunile. Voi ati cultivat, prin neeevoluarea voastra regretabila, un soi de atmosfera si perceptie ca un partid nu ar trebui sa se vrea in parlament. Si-atunci – cum? S-a creat sa sprijine alt partid, cind ele sint rivale? Este altceva ca, intr-un moment, daca vezi ceva si altceva, un partid se poate intelege cu un altul asupra unei cooperari. Dar asta poate fi numai bilatareal. daca cineva nu are nevoie de sprijinul tau, este chiar indecent sa te bagi sa i-l oferi.

  16. Noi suntem pe marginea prapastie!!!!Daca nu cad acum komunistii apoi in 2011 o sa votam pentru tarul Putin – asta trebuie sa intelegeti.Orice vot conteaza!
    Ati spus:”In prezent, PNL trebuie sa raspunda la doua imperative – national si de partid. Primul e sa contribuie la un vot anticomunist in alegerile anticipate, al doilea e sa evite dizolvarea partidului”.Acum o sa vedem ce vedeti mai important:interesele proprii(salvarea partidului) ori interesul national?

  17. Salvarea partidului,salvarea partidului……-SATUL ARDE DAR BABA SE PIAPTANA!

  18. Pt Green-Eu deacum de 2 luni am lasat lucrul balta si robesc nu pentru 3 partide dar pentru viitorul copiilor mei NECONDITIONAT.
    D-na Pavlicenco – de ce astepeptati si nu faceti primul pas REAL spre Chirtoaca ?Ei sunt deschisi pentru dialog.

  19. Nu vreau sa acuz pe nimeni din liderii partidelor democrate, pentru ca inteleg bine DOAR CU UN EFORT EXEMPLAR AL INTREGII SOCIETATI CIVILE VOM PUTEA INVINGE LA ALEGERILE VIITOARE. Cred insa ca daca PNL se va avanta cu lista proprie in alegeri VA VETI DISCREDITA TOTAL.

  20. Oameni buni! Oameni de buna credinta-trezitiva! Komunistii au TURBAT. Sunteti chiori de nu vedeti ca komunistii mai ales Voronin este la ultima stadie a rabiei. O sa ne trezim pe 30 iulie in transnistria si o sal votam in 2013 pe Smirnov.Daca nu o sa intelegem ca fiecare antikomunist trebue sa plece la tara sai gaseasca pe cei care nu au votat pe FARISEI si sai implore sa mai faca o sfortare sa mai iasa o data la votare caci asta este ULTIMA naostra SANSA de a scapa din infernul care nil gatesc cioMAGARII.
    Scopul nostru este sa mai votam acei 760000 impotriva MINCINOSILOR ,dar sa votam pentru partidele care au sansa sa treaca in parlament ,care au demonstrat ca se lupta nu pentru fotoliile caldute din parlament. Sa nu votam pentru cei care isi SALVEAZA PARTIDUL, care nu vor in guvern ca acolo tre sa muncesti de la ora la ora si nu isi pot promova partidul .

  21. Dizolvati-va partidul, oricum nu aveti nicio sansa nici la alegerile parlamentare anticipate shi nici la viitoarele alegeri parlamentare.

    Nu va scremeti degeaba ca n-o sa iasa nimic din asta…

  22. Observ din comunicat ca PNL vede in alegerile anticipate doar „o oportunitate pentru darimarea regimului”.
    Esecul in alegerile din 5 aprilie este pus pe „legislatia nedemocratica privind partidele”.
    PNL descrie situatia actuala astfel : „societate demoralizata, supusa metodic genocidului”.
    Numai ca pentru cine a incendiat Parlamentul si Presedintia, cine s-a luat la pietre cu scutierii nu au dat semne ca ar fi demoralizat, ci foarte motivat politic. Pretextul invocat in lozincile scandate atunci fiind unirea cu Romania.
    Nu am gasit nici o solutie ideologica propusa de dvs. moldovenilor. Nu e totul sa vrei, mai trebuie sa si sti cum se face politica. Pe urma mai trebuie sa si poti. Dvs. puteti ?

  23. Mai bine să se destrame un partiduţ. cum este PNL, care a acumulat voturile verişorilor, cumetrilor, finilor şi nănaşilor, decît să ratăm cauza! Dar trebuie să fii prea deştept şi să-ţi iubeşti prea mult ţara ca să poţi călca pe ambiţii! Vă asigurăm,doamnă, că lipsa DVS în politică nu va influienţa în nici un fel evoluţia evenimentelor! Aţi avut timp îndeajuns să demonstraţi că nu prea sunteţi în stare de lucruri mari! Declaraţii goale, neacoperite cu soluţii poate face oricine! Domoliţi-vă şi lăsaţi să vinăă aceşti tineri, care ştiu ce vor şi cum să înfăptuiască cele declarate .

  24. Citind mesajele de mai sus vad ca sunt vizuni diferite asupra cum partidele care nu au ascendat in parlament trebuie sa participe in alegerile anticipate.
    Personal cred ca partidele care deschis vor sustine opozitia actula ar aduce numai bine pentru democratia in Moldova. Ca doar luptam pentru democratie, si nu pentru interese personale (ideologic vorbind). Daca opozitia va cistiga alegerile, toti vor avea de cistigat, inclusiv partidele extraparlamentare, care se vor bucura de acea libertate spre care aspira toti. Stiu ca pentru unii ;ideri ai partidelor extraparlamentare este greu de asteptat inca 4 ani pina la urmatorile alegeri, dar cred ca se poate de asteptat. In caz contrar urmatorii 4 ani vor fi pierduti pentru toti. Partidul de guvernamint se va sigura ca toti cei din opozitie (inclusiv partidele care nu au ajuns in parlament) sa nu mai aiba loc pe scena politica din Moldova. Din cite inteleg, PNL este un partid pro-democratic, si aspira spre o democratie adevarata in Moldova. In aceste conditii ar fi bine ca PNL sa se decida de partea cui este – a partidului de guvernamint sau a opozitiei (nu fac distinctie intre cele trei mari partide opozitionale, deoarece ele doresc acelasi lucru – crearea unei tari democratice).
    In aceste vremuri grele ar trebui sa lasam de o parte ambitiile personale si sa decidem ce este mai bine pentru tara – doar fiecare partid spune ca reprezinta vointa cetatenilor.
    Atit.

  25. Pentru valentin vasilescu, raspunsul e – „DA, putem”! Moldova stie cum sa faca politica, altceva este ca rabdam prea mult „mendrele” cuiva. Faptul ca partidele de opozitie au incercat si incearca pe cai legale si democratice sa arate lumii intregi „fata reala” a comunistilor nu inseamna ca nu cunosc sa faca politica. Acesta este mai degraba un minus al poporului nostru dar nu o „necunoastere” a ceea ce trebuie de facut.

  26. Pt grigore

    Daca interesul national in cazul celor trei partide ar fi prevalat, ar fi facut o lista comuna ei toti si ar fi contribuit la formarea unui front comun anticomunist in alegeri. Dar nu a fost asa, de aceea, ca simpatizanti ai celor trei aveti mai putin drept moral sa le reprosati altora ceva. Si ei, cei trei, isi bat capul fiecare d epartidul pe care il conduc.

    Nu am nici un motiv, cit de mic, sa cred ca „ei, adica am inteles de la dumneata – Chirtoaca -, sint deschisi pentru dialog”.

    Da, nu au votat pentru MAE si PNL citi ne simpatizeaza, dar numai dintr-o cauza – votul util, daca stiti ce e asta. Iar la votul util au contribuit si „analistii”, si „sondajistii”, si altii. Vot util inseamna – imi place Pavlicenco, dar votez cu Ghimpu, ca acesta are sansa sa treaca datorita lui Chirtoaca.

    Si, in general, daca noi vom lua atit d eputin, de ce va mai deranjati? Lasati-ne in plata Domnului.

  27. Pt Vlas ; daca sa socoti dupa cum se pretinde citi membri are PNL,MAE si PNR,apoi pentru MAE la 5aprilie nu au votat nici chiar unii membri ai acestor partide- nu cumetri s.a.m.d.

  28. Pt Vlad

    Sint diferite pareri. Unii considera ca nu trebuie sa participam, insa noi credem ca daca pentru cineva nu existam, nici ei pentru noi nu vad de ce ar exista.

    Altii considera ca trebuie sa participam, pentru ca, in caz contrar, partidul se destrama si nu ne facem pirtie fireasca spre locale.

    Era o solutie nationala un dialog national al partidelor. Dar daca, repet, nu existam pentru cineva, nici ei nu pot exista pentru noi. Mai mult decit clar.

  29. Pt toti cei carora nu le-am dat raspuns personalizat

    Din Legea privind partidele politice

    “Art. 22. Încetarea activitatii partidelor politice

    (1) Partidul politic îsi înceteazã activitatea prin:

    a) reorganizare, conform prevederilor prezentei legi, si pierdere, în urma reorganizãrii, a personalitãþii juridice;

    b) autodizolvare, prin decizia organului sãu suprem;

    c) dizolvare prin hotãrîre definitivã a Curtii de Apel Chisinãu, la cererea Ministerului Justitiei;

    d) declarare a neconstitutionalitãtii partidului prin hotãrîre a Curtii Constitutionale.

    (2) Ministerul Justitiei va înainta Curþii de Apel Chisinãu o actiune prin care va cere dizolvarea partidului politic dacã existã cel putin unul din urmãtoarele temeiuri:

    a) partidul activeazã în baza statutului si programului sãu cu modificãri si completãri care nu au fost înregistrate în modul stabilit de lege;

    b) pe parcursul unui an, care începe sã curgã din data cînd a devenit definitivã hotãrîrea Curþii de Apel Chisinãu cu privire la limitarea activitãtii partidului, acesta a comis actiuni similare celor pentru care activitatea partidului a fost limitatã;

    c) partidul nu a participat cu liste de candidati în douã campanii electorale consecutive pentru alegerea Parlamentului sau a acumulat la fiecare din aceste alegeri un numãr de voturi mai mic decît numãrul de membri necesar pentru înregistrarea unui partid;”

  30. Ba avem drept si va reprosam d-na Pavlicenco, deoarece era clar noua, d-stra cu atat mai mult, ca nu treceti de 6 % dar ati mers la alegeri si ati adus comunistii la al treilea mandat.
    Toti acei care vor lua acum mai putin de 5% ii vor aduce iar pe comunisti la putere.\
    Va uram mai mult decat pe comunisti deoerece dorinta de-a sta in fotoliu de parlamentar e mai mare decat dragostea de neam si tara

  31. cred ca pnl tre sa fuzioneze
    nu aveti nici o sansa
    nu aveti rezultate nici in teritoriu
    nimic personal dar asta e realitatea
    trebuie de minimizat nr de partide de opozitie

  32. Stimata doamna, ma iertati, dar cu asa fraze de genul „noi credem ca daca pentru cineva nu existam, nici ei pentru noi nu vad de ce ar exista”, nu cred ca veti face mare cariera politica. O zic ca un simplu alegator, cu toate ca subtextul frazei dvs era altul.
    Si tot ca alegator va intreb, chiar vedeti vreo „pirtie fireasca” pentru partidul dvs? Atunci cand la alegerile locale in mun.Chisinau din 2007 acumulezi 6118 voturi, cu o prezenta mica la vot, si in 2009 la alegerile parlamentare in Chisinau – 3640; cand in tot sect.Buiucani i-ai 508 voturi, iar in Durlesti – 532(cu un primar PNL), aceasta nu e prtie fireasca, dar e un prăvălac firesc al partidului.

  33. vai de capul tău,femeee bolnavă şi de cei care îşi termină cariera sub fusta ta.

  34. Pentru gregory:
    +1

  35. vreţi în parlament, desigur (aşa şi mă aşteptam să răspundeţi) dar este posibil, oare? chiar să spună analiştii că aveţi şanse să intraţi, sunt 101% sigur că nu aţi intra, exemplul din campania trecută, aţi fost cu petrenco încă, aţi avut un pic de sprijin de la jurnaltv, dar nimic, nu aţi făcut nimic.

    PS căutaţi-vă de treabă, şi elaboraţi strategii pentru alegerile din 2011

  36. Stimata doamna, forumisti, incercarile de a filosofa la teme politice sunt demne de … alte timpuri. Cand este pe cale sa mori de frig, lumea ajunge sa aprinda si bancnote sau manuscrise rare, pentru a supravietui. As fi de acord cu argumentele privind necesitatea participarii la alegeri in mod separat, si ca aveti si voi mandria voastra pe care cele trei partide posibil ca nu au luat-o in consideratie, dar nu e cazul sa discutam asa ceva acum.

    Ceea ce avem acum este ultima sansa inainte de o perioada care se anunta foarte lunga de totala lipsa de democratie – adica totala irelevanta a activitatii dvs si a partidului dvs (ca dealtfel si a celorlalte partide de opozitie), daca comunistii mentin acum puterea. Daca datorita celor 2-3 procente pe care le veti capata comunistii castiga majoritatea de 60%+1 sau chiar cea constitutionala, ramane de spus numai un lucru: „Good night and good luck, Moldova”.

    Calcati-va pe orgoliu si chiar daca niciunul din cele trei partide nu a incercat sa se apropie de voi, faceti-o voi primii! Purtati-va voi mai bine ca ei, dati-le un exemplu, dar nu lasati tara in gura lupului, fie el preschimbat in piele PDista.

  37. Este mai mult decat clar ca nu veti avea 5% si stiti prea bine ca %-ele acumulate de Dvstra vor ajuta cel mai mult PCRM.

    Spuneti-mi atunci cum ajutati Dvstra Moldova sa se debaraseze de comunisti, cand in fond, e clar ca participarea PNL la alegeri va sustine (indirect) PCRM.

    Astfel, constat cu regret ca
    „PNL trebuie sa raspunda la doua imperative – national si de partid. Primul e sa contribuie la un vot anticomunist in alegerile anticipate, …”
    Folosind argumentele expuse mai sus, participarea PNL va fi avea efect invers fata de ce va doriti.

    E dureros, dar reiese foarte clar ca participaera la alegeri e manifestarea ambitiilor personale, si nicidecum al viziunilor anticomuniste.

    „…daca pentru cineva nu existam, nici ei pentru noi nu vad de ce ar exista.”

    Din pacate gresiti. Personal, cred ca asocierea PNL cu PL, PLDM sau AMN ar dezavantaja partidul mai mare si de asta ei nu au considerat o coalitie. Dar chiar daca gresesc, avand in vedere ca la moment NU se discuta o asemenea coalitie, argumentele expuse in prima parte a comentariului raman valabile.

  38. Pt Andrei, Liviu, mirc3a, Eric, gregory, Eul liric, Vasile, corneliu, Ilinca

    Am inteles punctul vostru de vedere si va multumesc. Mai putin l-ati inteles voi pe al PNL si ceea ce nu-mi place este ca personalizati formatiunea. Dar nu aveti dreptate.

  39. Sa ne judece deci urmasii. Daca nu ne vor judeca inainte de asta comunistii.

  40. Am inteles ca particiaprea la alegeri e sansa PNL sa se salveze. Dar se pare ca Dvs. nu intelegeti punctul nostru de vedere, ca scopul nostru comun e sa ne debarasam de comunisti. Aparent sunteti de acord in cuvinte:

    „In prezent, PNL trebuie sa raspunda la doua imperative – national si de partid. Primul e sa contribuie la un vot anticomunist in alegerile anticipate, …”

    dar nu si in fapte. Noi am prezentat contra-argumente pt acest punct.

    Ajutati-ne sa intelegem mai bine, prin expunerea unor argumente concrete: cum ar beneficia Moldova si lupta anti-comunista din participarea PNL la alegeri.

  41. Dna Pavlicencu, nu v-ati gandit sa demisionati de la conducerea PNL? Dupa rezultatul „excelent” de la 5 aprilie, un lider de partid onest demisiona…

  42. Pentru Andrei, Luviu ş.a., care au transformat politica în matematică….

    Îmi cer scuze fraţilor, dar nu vă-nţeleg logica atunci cînd încercaţi să vă întemeiaţi poziţiile, prin exemplul cifrelor prognozate de d-stră, care deloc nu sunt convingătoare. Şi tot cu cifre voi încerca să vă răspund.

    Iată de ex. dl Liviu considera că dacă PNL-ul va participa la alegeri separat, PCRM va acumula 60+1 mandate. Reiese că dacă PNL-ul nu va participa, PCRM din nou va acumula 60 mandate iar toată opoziţia – 41. Şi atunci se pune întrebarea: Pentru ce opoziţia parlamentară a provocat alegerile anticipate, dacă rezultatul poate fi acelaşi? Probabil toţi speră ca partidele democratice să acumuleze 60 mandate şi PCRM numai 41, şi atunci acel 1 procent al PNL-ui va ajuta forţele dem. să aleagă preşedintele. Cum aşa formulă, vă aranjează sau nu? Dacă nu, atunci de ce înzadar vă porniţi la luptă, dacă din start consideraţi că lupta e pierdută?

    Trişaţi fraţilor…

    Apropo referitor la trecerea procentelor celor ce nu au trecut pragul la cei cei ce au acumulat cel mai mare procent nu este altceva, decît inducerea în eroare a electoratului sau, mai bine spus, o dezinformare. Şi-mi pare rău că această dezinformare sau poate necunoaşterea legislaţiei vine de la colegii noştri liberali, care trîmbeţesc întruna că partidele mici au daruit comuniştilor 11 mandate.

    Art. 87 din Codul electoral clar stipulează cum se distribuie mandatele după scrutin şi procentul aici nu joacă rolul. Tot depinde de numărul de voturi acumulate de concurentul electoral, care se împarte în mod succesiv la 1,2,3, ş.a.m.d, iar art.86 p.3 stipulează clar că acei concurenţi electorali, care nu au trecut pragul SE EXCLUD DIN CURSĂ, şi nicăieri nu se prevede, că voturile lor se transmit cuiva. Asta este o dezinformare a electoratului în stil a la Voronin. Nu văd diferenţa.

    Vă mai dau un exemplu pentru cei ce stau rău cu matematica.

    Comuniştii au acumulat 49,48 procente. Opoziţia parlamentară – în total 35,34 procente. Exprimat prin voturi, PCRM a luat 760139 şi Opoziţia parlamentară – 542854 voturi.

    COEFICIENTUL este egal cu 1,4. Adică PCRM a acumulat un procentaj de 1,4 ori mai mare decat cele 3 partide impreună. PCRM a obţinut 60 mandate, liberalii – 41 mandate.

    Coeficient 1.46, adică diferenţa s-a majorat cu 6 sutimi, practic neschimbînd proporţia dintre acumularea de voturi şi obţinerea de mandate.

    Şi atunci despre care 11 mandate spune Urecheanu, că partidele mici le-au daruit!?

    Îmi pare rău că unii încearcă să se joace cu cifrele, inducînd cetăţenii în eroare şi care mai pretind că vor să vină la conducere. Pentru ce???

    Pentru a schimba nişte mincinoşi şi dezinformatori pe alţii????????

  43. îmi cer scuze , dar încep să mă dezamăcesc în politicienii noştri pseudodemocraţi, care încearcă să manipuleze cu poporul prin aceleaşi metode deale comuniştilor şi PPCD-lor…

  44. Şi sincer să fiu pînă la capăt, problema poate apărea, dacă PCRM-ul şi opoziţia vor lua 50 x 50 procente. Iată numai în aşa caz poate fi ridicată întrebare, că dacă PNL-ul împreună cu alte partide nu ar participat la scrutin, poate voturile lor se duceau la liberali, şi atunci poate liberalii acumulau majoritatea poate, poate, poate……… Da cine confirmă, că PNL va rupe voturi numai de la liberali. Eu de ex. foarte multe cazuri cunosc, cum pentru PNL au votat şi simpatizanţii ai PPCD.ui, şi foşti simpaţizanţi ai PSL-ui, adică a lui serebrean, care este la PD, şi chiar voturi am rupt şi dela PCRM.
    Şi dacă PNL nu va participa unde se vor duce aceste voturi?

    Problema nu este în PNL, şi nu PNL va hotărî în acest scrutin soarta Moldovei şi a NAŢIUNII , după cum afirmă unii. Ci cu cine va face coaliţie Lupu cu Diacov şi Serebrean împreună cu echipa care a propus-o Lupu în caz de accedere în Parlament. Iată ei sunt convins că vor rupe voturi şi de la electoratul liberal, care -l văd pe Lupu în fruntea statului.

    Poate cei analişti de prognoze î-l rugaţi pe Diacov, Serebrean, Nantoi, să nu facă prostia şi să renunţe la luptă în interesul naţiunii, că aducerea lor în parlament a foştilor comunişti, da nici ei nu-s fără de păcate după actul din 4 aprilie 2005, poate juca un rol cel mai important pentru viitorul Moldovei în dependenţă încotro se vor orienta salvatorii naţiunii şi oamenii de bună credinţă, după cum i.au apreciat unii vizitatori al blogului.

  45. mai am o propunere, de data aceasta construcţivă.
    MAE cu PNL a acumulat 1 procent .
    PPCD +PD+UCM+PSD au acumulat 12,72, procente.
    Este evident, că acel procent, sau 0,5 procente al PNL -ui nu este hotărîtor ci acele 12, 72 procente ale formaţiunulor sus menţionate..

    Convingeţii pe Roşca, Diacov, Tarlev, Braghiş să nu participe la scrutin în interesul NAŞIUNII, şi sunt convins, că şi PNL-ul va lua decizia cuvenită, dacă partidele sus menţionate vor renunţa la scrutin.

    Da aşa numai vorbe goale şi recomandări nejustificate în adresa PNL-ui, şi l-a concret la adresa V.Pavlicenco.

  46. Pt Radu

    Imi pare rau ca nu sinteti informat.

    Eu am demisionat pe 1 februarie 2009 din functia de presedinte. Am participat ca si candidat independent, alaturi de alti 49 fosti membri ai PNL, reveniti apoi in partid, la fel ca si Elena Basescu…

    La congresul al II-lea colegii m-au ales din nou. A conduce azi un partid e o povara, mai ales cel taxat de partidele cu ideologie similara drept „fara sansa|, dar cind gasim pe ai carui umeri sa o trecem, voi demisiona imediat.

    De ce MAE si PNL au luat putin la alegeri am scris de 1000 de ori. Dar de ce AMN, ca principala forta de Opozitie, a luat atit de putin, cind promitea sa ia 52 de mandate?

  47. Pt Andrei

    Participarea la alegeri e sansa PNL sa candideze la alegerile locale. PNL a fost format anterior legii actuale privind partidele. Debarcarea comunistilor e scopul tuturor celor normali la cap, numai ca metodele sint diferite – voi vedeti in a fi pe arena numai dansatorii preferati, noi vedem prin respectarea legii si de catre alte partide si crearea unei concurente grele, dar necesare pentru calitatea viitorilor alesi.

    In aceste alegeri, ca si in altele, vom vorbi din partea PNL contra comunistilor. Asa cum am aratat prin fapte – nu prin vorbe – ce fac in stat comunistii. Nimeni nu a pus mai transant problemele privind comportamentul lui Voronin, al Familiei, al clanurilor mafiote, al politiei decit Pavlicenco. Si cind lumea vede ca vorbeste si unul, si altul, isi schimba opinia despre comunisti si nu-i mai voteaza. V-am raspuns? Ok. Acum sa demonstrati ca ati si inteles un alt punct de vedere si ca il si acceptati, fara sa si fiti de acord cu el, nefiind ca si satrapii comunisti – ingusti la minte si la viziuni.

  48. Bravo, PNL!
    Numai pt blogul acesta face de sustinut PNL.
    Oamenii nu se tem sa dialogheze la direct cu publicul. Si fac acest lucru neintrerupt!

    As vrea sa spun aici si cateva cuvinte la adresa AMN, PDL, PL. dar stiu ca nimeni din ei nu ma va auzi. Iar in alta parte n-am unde sa le spun ceva, ca ei n-au deschis bloguri.
    Am cautat sa le spun ceva si comunistilor, dar nici saitul lor nu prevede dialog interactiv.
    Mai departe faceti voi singuri concluzia…

  49. doar o singura intrebare- Nu aveti remuscari ca ati dat voturlie comunistilor?

  50. În condiţiile existenţei unui număr suficient de partide liberale,care este raţiunea să insistaţi atîta să mai existe unul? Oare nu incapacitatea dvs. de a lucra în echipă şi de a recunoaşte că sunt persoane mai deştepte şi m ai echilibrate pentru a fi lideri de partid? aCUM ÎN DORINŢA NESĂBUITĂ DE A FI CU ORICE PREŢ ÎN PARTID SUNTEŢI GATA SĂ GĂSIŢI CELE MAI IRAŢIONALE ARGUMENTE PENTRU CA DACĂ NU ACCEDEŢI ÎN PARLAMENT MĂCAR RĂU SĂ FACEŢI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *