Reprezentanti ai conducerii PNL au discutat cu Anatol Salaru, vicepresedinte al PL

plpnl-si-mae.jpgDl Anatol Salaru, vicepresedinte al Partidului Liberal, imputernicit de Biroul Permanent Central a PL sa poarte negocieri cu alte formatiuni politice, a solicitat dnei Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, o intilnire pentru o discutie. Aceasta intilnire a avut loc miercuri, din partea PNL participind, de asemenea, Alexandra Can, vicepresedinte al PNL, si Alexandru Gorgan, Secretarul General, membri ai grupului de negocieri, delegat in baza deciziei BPC al PNL.

Intilnirea a durat peste doua ore, a fost benefica, s-a axat pe modalitatea de participare a fortelor liberale la alegerile parlamentare din 2009 si ar putea avea continuare.

Conducerea PNL cunostea, in linii mari, pozitia conducerii PL privind modalitatea posibilei colaborari dintre PNL-PL in perspectiva alegerilor parlamentare din acest an. In cadrul unei recente emisiuni la Vocea Basarabiei, dl Mihai Ghimpu, presedintele PL, a propus PNL si MAE sa nu participle la alegeri, dar, in schimb, specialistilor din PNL si MAE sa li se ofere functii in Guvern. Dl Salaru a confirmat aceasta pozitie, completind-o cu o propunere concreta ca PNL sa sprijine, in mod expres, PL in aceste alegeri. De asemenea, dl Salaru s-a referit la “oportunitatea PNL si MAE de a contribui la limpezirea spectrului democratic neparticipind la aceste alegeri, dar avind perspectiva unei unificari dupa alegeri”. Dl Salaru a adus si mesajul PL ca acest partid va include pe lista sa pentru Parlament doar membri ai PL, ca sa nu se expuna unor eventuale probleme in fata Ministerului Justitiei, Comisiei Electorale Centrale, a justitiei moldovenesti, in conditiile cind Opozitia considera ca aceasta se afla, in linii mari, la cheremul Puterii.  Conducerea PNL a venit cu urmatoarea pozitie: PNL este foarte preocupata si interesata de politica generala ce se va face in viitorul Parlament, si nu de functii in Guvern, la nivel de ministri ori, cu atit mai putin, de ministri-adjuncti, care sint, mai curind, functii tehnice si la care se va ajunge daca va fi o majoritate proeuropeana in Parlament. PNL poate contribui ulterior prin cadre de buni profesionisti. MAE si PNL vor prezenta, in viitorul apropiat, Guvernul de umbra propus de aceste doua formatiuni.

PNL a demonstrat, prin comportamentul, pozitia, atitudinile si deciziile sale, ca este o formatiune care pledeaza clar pentru iesirea din CSI, plecarea imediata si neconditionata a trupelor rusesti din R.Moldova, aderarea la NATO si la UE, un Parteneriat strategic bilateral extrem de strins intre Romania si R.Moldova, pentru modificarea denumirii limbii in romana, pentru reforme cu adevarat liberale si considera ca, in acest sens, are pozitii similare cu MAE si PL. Cooperarea pentru Parlamentul R.Moldova dintre PL-PNL-MAE ar insemna o cumulare de valori, dar si o plusvaloare puternica.

PNL considera ca negocierile cu alte formatiuni liberale trebuie sa fie de esenta, de fond, si nu formale, pentru a se declara ulterior – pentru opinia publica si pentru propriile organisme colective de conducere – ca “am negociat, am propus, eventualii parteneri sint interesati doar de fotolii de deputati, nu s-a acceptat oferta noastra si, priun urmare, o modalitate de cooperare reciproc acceptabila nu are sorti de izbinda.”

Conducerea PNL a propus, la rindul sau, PL-ului o contraoferta, care a inclus negocieri in format 4 (PL) plus 4 (2 de la PNL si 2 de la MAE), in conditii de transparenta si dialog consistent.  PNL considera ca mecanismul juridic al formarii Listei Unitatii Nationale exista, el a fost confirmat si in cadrul seminarului organizat pentru partide de catre CEC. Cu toate acestea, deputatii MAE si PNL Ion Neagu, Zoia Jalba si Vitalia Pavlicenco au adresat o interpelare Ministerului Justitiei si CEC privind interpretarea practica a unor prevederi din legislatia electorala si privind partidele in ceea ce se refera dreptul partidelor si al miscarilor social-politice de a include pe lista nemembri ai partidului/miscarii si privind corelarea strinsa dintre simbolul electoral si simbolul permanent ale unui partid. PNL si MAE considera ca daca lista unuia dintre aceste partide va fi inregistrata si formatiunea va deveni subiect electoral, argumentul  si temerea PL privind aceste aspecte, formulate si manifestate acum, vor deveni nevalabile.

Dialogul dintre reprezentantul PL si reprezentantii PNL au vizat si multe alte aspecte necesare pentru a fi fost dezbatute, in vederea spulberarii miturilor nefaste pentru posibila cooperare dintre PL si PNL, precum si pentru a elucida unele elemente si pozitii percepute inadecvat, in ultimii ani, privind activitatea si declaratiile formatiunilor, inclusiv una la adresa alteia.

In final s-a convenit asupra informarii forurilor partidelor si a revenirii, prin anunatre reciproca, asupra rezultatului consultarilor si deciziilor luate.

Loading Facebook Comments ...

124 Comments

Add a Comment
 1. Pentru Gabi

  Mersi pentru interes si speranta, pentru incredere si implicare.

 2. Pentru Olesea

  Mersi pentru incredere. Olesea, uite, cum crezi, de ce s-a intimplat ca si MAE cu PNL, pe ploaie, dimineata, au fost la depunere de flori la Eminescu, este pe site si pe blog, dar nu s-a spus nici o fraza la PRO TV? Parca baietii au difuzat si comunicatul de presa – nu l-ati primit?

 3. Pentru Ion

  Negocierile cu Filat au inceput de sus in jos, si nu de jos in sus. Pur si simplu, dupa prima intilnire Filat a spus ca sa discute grupurile fara presedinti. Eu continuu sa cred ca a fost sugestia lui Taranu, care a discutat anterior cu Filat, punind la cale o chestie mai putin fair play. Sa dea Domnul sa ma insel, dar nu prea cred.

  Nu umblati cu minciuni. Pavlicenco nu l-a demis pe Taranu. Biroul Permanent Central al PNL, inclusiv Taranu, au votat pentru ca seful-adjunct al grupului de negocieri sa fie Alexandra Can, seful, fiind, dupa Statutul PNL, presedintele partidului. Dar am acceptat si aceasta, „ca sa fie bine”. La sedinta Delegatiei Politice Nationale Taranu a depus, in vazul la atita lume, o cerere de plecare din partid, public declarind ca proiectul PNL-MAE va aduce voturi comunistilor. Presa a spus – Taranu a negat – (nu se stie pe cine sa crezi) ca el nu a fost de acord nici cu sprijinirea lui Dabija pentru alegerile din Romania, deoarece ar fi manifestat xenofobie prin articolele gen Rusoaicele.

  Astfel, rog insistent sa nu fabulati, sa nu inventati si sa nu dezinformati, pt ca, in caz contrar, voi sterge mesajele. Dar si mi-ati sugerat un lucru, pentru care va multumesc. Voi scana si plasa pe blog cererea de plecare din partid a lui Taranu.

  Nu se poate spune ca „nimeni nu doreste o solutie, pur si simplu se face vint din senin”, in situatia cind PNL merge cu MAE si, poate, cu inca cineva.” Dar sint de acord ca unii fac declaratii si oferte numai de ochii lumii. Destinul ii va razbuna, daca nu stiu care trebuie sa fie prioritatile, interesul national si infringerea pornirilor egoiste. Orgoliul exagerat, aroganta, intoleranta, incapatinarea sint neajunsuri umane remediabile, dar numai daca vrei. Daca nu, sint pedepsite de Bunul Dumnezeu.

 4. Pentru socolenco

  Cine a spus ca PL trebuie sa faca o oferta de fuzionare de la egal la egal cu PNL-MAE? Nu este nimic adevarat. Vorbim doar sa nu ne intilnim Ghimpu cu, de exemplu, Can, iar Salaru cu Pavlicenco (eu nu accept asemenea discutii unu la unu), Severovan – cu Chirtoaca, ci reprezentanti ai PL cu reprezentanti ai PNL, ca sa avem dialog, transparenta, martori, informare si neinterpretari sau folosirea de catre un partid a ofertei sale ca imagine gratuita, nimic mai mult. Vrem sa demnonstram maturitate, sa vedem motivatie si sa ne convingem de seriozitatea eventualilor parteneri. Dar daca nu – nu. daca dragoste nu e, nimic nu e. In politiica as spune „daca interes (national) nu e, nimic nu e.

  Lasati-ma cu Anul Schimbarii si „PL se va stradui sa vina cu oameni noi”. Si PNL sau MAE nu au oameni noi sau oameni fermi, cu experienta? Sa nu va uitati fraza „Alegatorul intotdeauna da preferinta unei forte politice noi care vine cu oameni noi cu programe politice noi”. O verificam dupa alegeri.

  Noi, PNL, nu am ajuns la scandal cu PLDM. Ei au aminat urmatoarea runda dupa o pauza solicitata de PNL, dupa care PNL a reanuntat, peste numai citeva zile, ca e gata sa le reia. Atit.

  Nu cred ca PNL si MAE mai au ce ceda. Daca alegatorii nu vor vedea pe Pavlicenco sau Petrencu pe lista, nu vor vota, nu vor lucra, nu va fi o plusvaloare si o cumulare adecvata a valorilor, si adunarea fortelor nu va da efect. Dar repet si imi pare rau – eu am cetatenie romana si dacda ajung in pragul Parlamentului nu voi abandona cetatenia pentru a avea un fotoliu de deputat. Si daca plec din PNL sa candidez, eu imi depun functia, iar o fuzionare si reasezare a noastra in niste functii va fi dupa alegeri. Deci – unde e ambitia Vitaliei Pavlicenco? Vreau sa-mi explicati limpede de tot.

  Legat de temerea privind subtierea elementului romanesc va spun doua lucruri. 1. Chirtoaca a aratat ca poate vota impreuna sau chiar pentru comunisti. Ati vazut filmuletul. Imi puteti spune de o mie de ori sa nu mai amintesc asta. Dar i-am aratat filmuleltul si lui Salaru. Iar altii care privesc isi pun miinile in cap si spun multe si marunte, lucruri pe care nu le voi reproduce. 2. AMN, PLDM sint partide in care aveti incredere in privinta elementului romanesc? Eu – nu prea. Daca PL merge singur va lua cit va lua. Va fi un al doilea PPCD – galagie, dar voturi putine. Daca mergem impreuna vom lua mai mult. Daca nu exista aceasta incredere nu mai trebuie sa ne chinuim reciproc. Dar eu stiu ca ar fi un mare cistig. Sa speram ca cei care se tem de asta si nu o doresc nu vor avea influenta majora in acest caz.

  Daca PL va dori sa discute cu PNL si MAE, noi vom interpreta acest lucru ca o sitiuatie in care PL isi apartine, nu este subordonat unor interese citusi de putin de stinga, daca nu va accepta, vom putea crede ca avem pe undeva niste papusari. Sa vedem.

  Pe acest blog, in aceste zile, am lasat clar a se intelege motivatia care i-a facut pe PL-isti sa il trimita la negocieri cu MAE si PNL. daca ti citi ceva si nu ati inteles – spuneti-mi ce nu ati inteles.

  Noi nu acceptam negocieri de PR si de ochii lumii. Decit de ochii lumii, mai bine deloc. daca PL va accepta dialogul 4 plus 2 plus 2, asta va insemna ca discutiile lui Salaru au avut menirea sa nu fie de esenta.

 5. „Cine a spus ca PL trebuie sa faca o oferta de fuzionare de la egal la egal cu PNL-MAE?”

  Am intuit asta cind ati propus continuarea discutiilor in format 4PL cu 2PNL si 2MAE.

  „Vrem sa demnonstram maturitate, sa vedem motivatie si sa ne convingem de seriozitatea eventualilor parteneri.”

  Dna Pavlicenco, eu consider ca in orice negocieri fiecare vrea sa ramana cit mai mult pe pozitia sa, insa pentru ca negocierile sa fie de Succes, fiecare trebuie sa recunoasca cit are de cedat: care mai mult si care mai putin. In cazul asta eu cred ca PNL si MAE trebuie sa cedeze mai mult, dar este doar parerea mea, ca sa se ajunga la un numitor comun si la rezultate palpabile. Trebuie insa sa recunosc ca nici daca PNL si MAE refuza sa faca cedari mai mari trebuie tare sa ne alarmam: isi asuma fiecare deciziile.

  De ce dvs simtiti sa il tot atacati pe dl Ghimpu ca ar fi de un „Orgoliul exagerat, aroganta, intoleranta, incapatinarea sint neajunsuri umane remediabile” doar pentru ca el are o pozitie categorica si transanta fata de alegerile parlamentare, fata de comportamentul PL in general pe scena politica. De ce trebuie sa reprosam cuiva pentru alegerea pe care o face: da, asta este alegerea lui, care poate fi considerata corecta sau incorecta, dar este pina la urma o alegere tot asa cum este alegere si cit de mult trebuie sa cedeze PNL impreuna cu MAE in fata PL. Deci daca dvs vorbiti de maturitate atunci nu trebuie sa ne reprosam asemenea lucruri, sa spunem ca e pacat si ca Dzeu va pedepsi. Ca doar in asta si inseamna a fi liberal in a alege liber ce este mai bun pentru tine. PL alege sa aiba lista doar cu membri PL. Nu cred ca avem ce contesta. Riscurile si dezavantajele la fel cred ca si le asuma.

  „Noi, PNL, nu am ajuns la scandal cu PLDM.”

  Ei bine, nu a fost scandal, dar o tensiune, o sistare asa pe neprins de veste a negocierilor. Asta este facuta din desconsiderare as crede. Dvs uitati-va cum sunteti dispusa sa calcati mereu pe aceasi grebla stiind ca nu veti putea ajunge cu Filat la nici o intelegere, pentru ca deja v-a si demonstrat-o cind trebuia sa apara PLDM. Sa nu va suparati pe mine, insa sa stii ca cineva se poate comporta in felul asta si sa mai continui sa fii naiv ca poate poate ceva se primeste – nu cred ca se merita sa va puneti prea multe sperante, sa cautati sa speculati acum pe seama lui Taranu. Nu, ati avut de afacere cu Filat si asa cum a disparut atunci tot asa au disparut si discutiile de acum. Cred ca puteati intui acest lucru.

  „Deci – unde e ambitia Vitaliei Pavlicenco?”

  Dna Pavlicenco, dvs simtiti mereu o concurenta, incercati sa iesitiin evidenta si chiar iesiti, insa poate ca nu trebuie facuta cu atita zel. Parerea mea. Nu contest lupta dvs contra comunistilor, insa cind vad ca puneti la indoiala aspiratiile pro-romanesti ale PL asta deja nu o inteleg; din ce considerent apare aceasta temere?

  Alegerile din 2009 au o insemnatate remarcanta, insa nu trebuie sa uitam ca sunt alegeri si in 2011 si daca PNL si MAE nu vor fi multumiti de felul in care PL a gestionat rezultatele alegerilor obtinute si cu suportul PNL si MAE cred ca sunteti justificati sa fuzionati si sa formati un partid cu care sa mergeti in alegerile locale din 2011. Eu nu vad aici asa mare risc. Doar singura spuneati mai inainte ca nu exista mare deosebire intre PL si PNL, insa acum va temeti ca nu cumva elementul romanesc sa se subtieze.

  Eu cred ca chiar daca dupa alegeri veti constata ca electoratul dvs nu va vota PL pentru ca nu se afla in lista atunci fiti sigura ca va puteti lua revansa in 2011. Poate chiar cu o mai mare forta. Insa eu cred ca PL va gestiona bine rezultatele obtinute cu suportul expres din partea PNL si MAE.

  Trebuie sa mai observam si alte lucruri relevante: asta va fi pentru prima data cind doua partide politice reunuta la competitie electorala sustinind un alt partid politic. Iata asta inseamna solidaritate! De ce daca suntem considerati o tara si asa comunista si depasita nu am putea si noi arata la toti, la toata Europa ca putem fi si noi exemplari? Iata imi este interesant undeva prin Europa asa ceva s-a intimplat vreodata? Cred ca nu. Insa daca dupa alegeri se merge si pe idea de fuziune, atunci acest suport express este chiar recomandat.

 6. „AMN, PLDM sint partide in care aveti incredere in privinta elementului romanesc?”

  Pai, tocmai ca suportul express pe care-l cere PL si va garanta ca toate voturile celor care sustin elementul romanesc se vor duce la PL si nu vor fi distribuite si la AMN si PLDM care nu merita voturile celor cu aspiratii pro-romanesti.

  „Chirtoaca a aratat ca poate vota impreuna sau chiar pentru comunisti.”

  M-am referit cred prea mult la acest subiect si de asta nu mai vreau sa par ca vreau sa justific cu orice pret acea solutie propusa de Dorin. Eu consider ca el a considerat-o solutie in situatie de potentiala criza politica. La fel cred ca a dorit sa remarce faptul ca nu era nevoie chiar de 75 de voturi pentru al vota pe Voronin, asta intr-adevar a fost un exces de zel pe care si l-au dorit comunistii si pe care l-u obtinut.

  „Daca PL va dori sa discute cu PNL si MAE, noi vom interpreta acest lucru ca o sitiuatie in care PL isi apartine..”

  Eu cred ca prea simplist se priveste la PL, pentru ca PL deja a demonstrat ca este dispus sa discute doar ca are cerinte pe care PNL si MAE nu prea sunt dispusi sa le accepte. Dar repet: fiecare isi asuma alegerea si deciziile.

  Sincer sa va spun eu vreau sa votez o lista in care nu vor fi incluse si alte persoane care au mai ocupat si pina acum alte functii de stat chiar daca au fost tot timpul in opozitie. Eu privesc aceste persoane un pic complice la situatia in care am ajuns. De asta pledez pentru oameni noi, lista noua, program politic nou.

 7. flowers_of_liberty

  Votez urmatoarea Lista Nationala creata in baza PL

  1. Chirtoaca Dorin
  2. Ghimpu Mihai
  3. Salaru Anatol
  4. Fusu Corina
  5. alt membru PL
  6. Pavlicenco Vitalia
  7. Petrencu Anatol
  8. Dabija Nicolae
  9. Braga Vladimir (merita fiindca membrii PE vor lucra pentru lista in teritoriu)
  10. Can Alexandra
  11. Bejan Ana
  12-21. membri PL
  22-41. membri PNL MAE FDRM PE
  42-71 membri PL
  72-101. membri PNL MAE FDRM PE

  Voi ce ziceti? Lista Nationala din umbra care ar fi?

  START!!!

 8. Articol la tema:
  http://mihaibologan.wordpress.com/2009/01/16/deja-vu-liberal/

  to flowers of libery: ar fi o lista de compromis, dar problema e cine va fi in Consiliul Municipal din partea PL???

 9. dar eu nu fac parte din echipa PROTV, vreau sa cred ca a fost o neintelegere, ca deobicei PROTV reactioneaza promt la lucruri importante, si omagiul pentru Eminescu e un eveniment important pt toti romanii

 10. Pentru socolenco

  Nu exista nici o corelare intre discutii in format 4PL cu 2PNL si 2MAE si eventualele rezultate la care se va ajunge in urma negocierilor.

  Este normal ca in orice negocieri fiecare sa vrea sa ramana cit mai mult pe pozitia sa. Cedarea pe care o cere PL este ultimativa si radicala: azi m-a sunat un prieten din Romania si imi spune ca a ramas uluit de „oferta” PL, care ar putea fi inteleasa drept „da-te la o parte, ca esti mai mic si lasa-ne pe noi mai mari si tari sa existam…” El a spus altfel, dar eu reproduc doar intr-o forma ce poate fi reprodusa. PNL si MAE pot „ceda mai mult” cind ai din ce ceda, dar ce sa cedezi cind iti spune da-te la o parte in mod ultimativ. Deci aici nu ai marja de manevra. Intreb, inca o data, ce „cedari mai mari” ar putea face PNL si MAE?
  Nu am spus nimic de Ghimpu. Ceea ce am spus eu de persoane cu “orgoliu exagerat, aroganta, intoleranta, incapatinare sint neajunsuri umane remediabile” nu m-am referit la cineva anume.

  Discutiile deja „de ce sa reprosam cuiva pentru alegerea pe care o face” sint demagogie pura. Omul a fost sa ne spuna ce crede, noi i-am spus ce credem, am expus pozitia pe site si blog: de ce credem ca aceasta oferta nu ne aranjeaza. In rest – ramine fiecare cu pozitia sa si activam cum decidem. Daca PL alege sa aiba lista doar membri PL – asta e. Ar fi o solutie sa decidxem ca fuzionam dupa alegeri, acum sa depunem cerere sa iesim din partid – altfel nu permite legislatia sa ne concentram mpe o lista – sa scrie candidatii cerere la PL. dar asta doar daca PL nu va renunta la temerea in fata justitiei. Daca nici aceasta varianta nu se accepta si PL nu renunta la argumentul dificultatilor in fata justitiei, inseamna ca este greu de imaginat ce am mai avea ce discutam.

  Chiar te doare atita capul de tensiunea PNL-PLDM> dar de ce nu te doare capul de tensiunea PL-PLDM?.

  Am impresia ca am sa-mi pierd rabdarea sau am sa cred ca esti pus sa scrii ca sa ma tot provoci. sa speculati acum pe seama lui Taranu.

  Corect e „nu ati avut de aface”, nu „de afacere”.

  Pun la indoiala aspiratiile proromanesti ale tuturor partidelor pentru ca nu stiu intotdeauna cine sta in spatele lor. Nu exista mare deosebire intre PL si PNL, dar marja de manevra a unora poate fi mai mare decit a noastra. De exemplu, in anumite conditii, un parttid liberal sa voteze un Lupu sau un Lucinschi? Nu adcmiteti? Eu nu admit doar in privinta PNL si MAE.

  Dumneata esti foarte smecher cu solidaritatea, exact ca si in cazul cu marja de manevra prea larga, pentru a conveni cuiva si a justifica totul. Eu sint de alta parere. Privesc aici lucrurile in mod european – am spus si refret ca repet – orice negocieri trebuie sa satisfaca ambele partid sau toate partiler implicate. Altfel nnu merge. Nu se poate face ceva doar in interesul unei parti. Ceea ce nu ni s epoate reprosa noua asta este ca nu avem o marja de manevra deloc in privinta comunistilor, ceea ce nu credem ca se poate spune in cazul altora.

 11. flowers_of_liberty

  Pentru Mihai

  Dar eu nu sunt din Chisinau, mai putin ma intereseaza Consiliul Municipal, mai mult ma gandesc la un viitor Parlament si Guvern reusit.
  Pentru aceasta toti cei nomimalizati trebuie sa fie pe lista ca alegatorii sa stie cine vrea sa faca schimbarea in Moldova, la urma urmei pentru interesul national Chisinaul inteligent ar putea sa-l sacrifice pe Dorin Chirtoaca la functia de prim-ministru, iar pe Mihai Ghimpu – la functia de Presedinte al Parlamentului. Nu va mai fi razboi civil in Basarabia cred ca din cauza ca va fi plecat Consiliul Municipal Chisinau in Parlament si in Guvern.

  Voi ce Lista Nationala votati?

  START!

 12. D-na Pavlicenco : De gasit o formula o veti gasi, stiti foarte bine ca ati primit semnale pe diverse cai de la „Baietii cei mari” sa mai lasati un pic din „rinza „cu totii. Cu cit ajungeti mai repede la o formula viabila cu atit aveti mai mult timp sa va pregatiti.
  facem pariu ca si Filat o sa fie „baiat bun” acum ca ambasadorul SUA i-a spus ce era de spus? …

 13. Draga Stalinus,

  Spune-mi si mie care sunt autistii surzi si muti, care este „floricica” si de care pomana se bucura…cine?
  In unele mesaje pari a fi bine intentionat. Cred ca si in acest mesaj iti spui punctul de vedere /intr-un fel/ cu suparare in neincrederea ca aceasta coalitie poate avea loc. Spune sa inteleg si eu mai bine: doresti sa se uneasca aceste trei partide sau nu ?!

 14. Pentru Stalinus
  M-am grabit sa postez o replica. Am citit mesajele tale urmatoare si m-am convins, ca incerci sa influientezi pozitiv aceasta fuziune ……Scuze…
  Seara buna.

 15. D-na Pavlicenco,puneti-va dvs in locul un cetatean simplu,care vede aspiratiile PL ului si PNL ului,la care aparent nu vede nici o deosebire de orientare politica,ce sa faca?sa-si rupa votul in 2?In acest caz cetateanul se va gandi si isi va da votul partidului,pe care este sigur ca va intra in noul parlament,in acest caz este PL,fiindca a castigat in Chisinau,si nu numai.Atunci cum ramane cu partidul dvs?Eu socot ca problema este intre conducerea partidelor,si de aceea alegatorii sunt pusi intr-o situatie proasta,ca sa aiba de ales intre 2 partide!Eu socot ca trebuie de gasit o alta solutie!Ce ziceti?

 16. Pentru Stalinus

  Nu stiu la ce va referiti legat de Ambasadorul SUA. De fapt nu am inteles aluziile din ultima postare.

 17. Госпожа Павличенко, восхищаюсь Вашей работоспособностью и терпением. Я не политик. Объясните, правильно ли я понимаю: ДО выборов партии объединиться уже не могут.А а сливаться в одну партию ПОСЛЕ выборов какой смысл?
  Слышала по радио выступление г-на Гимпу когда он достаточно высокомерно заявил, что PNL должна отказаться от участия в выборах, как не имеющия шанса преодолеть 6% баръер. И тогда, разумеется, все отдадут свои голоса за PL. В чем я очень сомневаюсь. Импульсивный политик. Ведет себя как капризный ребенок, дрыгает ножками и грозит кулачком, мол как только вырастет, то со всеми расправится. Не думаю, что Вам будет комфортно с ним в одной партии.
  Люди не знают за кого голосовать. Мы дважды ходили выбирать Урекяну мэром Кишинева, только чтобы не прошли коммунисты. Но он предпочел депутатский иммунитет. Зачет тогда выставлял свою кандидатуру? И можно ли таким верить?
  Я и мои друзья (русскоязычные) были готовы голосовать за Виталию Павличенко, как яркую личность на сером фоне „машины для голосования”. Если Виталия Павличенко не будет балотироваться, а за коммунистов мы ни в коем случае голосовать не будем, остается одно – не ходить на выборы.

 18. Pentru Shtefan
  Un cetatean simplu trebuie sa fie interesat sa voteze pentru omul care ii apara drepturile si libertatile, incalcate grav in Moldova. Asta am facut-o eu. Ceea ce spuneti este fenomenul „votului util”, condamnat, in cazul R.Moldova, de experti straini, fapt ce a condus, in toti acesti 18 ani, la raminerea grava in urma a R.Moldova de perspectiva europeana. Oamenii voteaza pentru cei cu sansa si transforma R.Moldova fara sansa. Alegatorii PNL si alegatorii PL nu sint integral aceeasi si mai buna varianta este cumularea voturilor, decit dislocarea sau neutralizarea lor prin absenta echipei pe care doresc sa o voteze simpatizantii.

 19. Pentru Rusoaica

  Partidele nu se pot uni pina la alegeri, iar dupa trebuie sa refaca segmentele politice pentru a se pregati de cele locale, ca sa nu revina comunistii. S-a si spus chiar aici, pe blog, precum ca a renunta PNL sa participe la alegeri inca nu inseamna ca simpatizantii PNL vor vota automat pentru PL. Asta vroiam sa spun si eu – este una ce programe si orientari au partidele, dar este altceva cine le promoveaza si ce cоmportament au conducerile partidelor.

  Va multumesc pentru ca doriti sa ma votati, sper sa aveti aceasta ocazie.

 20. D-na Pavlicenco,eu va spun de majoriate ce o sa faca in cazul de fata!Stiu cine si ce prezinta,dar cred ca dvs mai bine stiti ca mine,daca veti acumula voturi sau nu……Eu va simpatizez partidul,dar oricum cred ca daca nu veti candida,sunt sigur ca 90 de procente dintre sustinatorii dvs vor vota PL.

 21. Pentru Shtefan

  Vom trai si vom vedea…

 22. Cum am mai spus,eu cu prietenii mei va sustinem,si vrem sa aderam la partidul dvs,dar vrem sa mai astepatm un pic sa vedem ce schimbari vor mai fi.Toate cele bune,bafta si mult succes,sa va ajute Dumnezeu sa va infaptuiti planurile.

 23. d-na Pavlicenco: Ma refeream la intrevederea recenta lui Filat cu ambasadorul SUA…

  Baietii Mari : in general UE, NATO membrii lor…vreti sa spuneti ca nu ati primit niciun fel de semnale in acest sens pina acum din directiile respective?

 24. Intrebare pt d-na Pavlicenco: Daca am inteles corect PNL si MAE doresc o participare la scrutin pe o lista unica impreuna cu PL.

  Sub ce forma vedeti aceasta colaborare dat fiind interzicerea blocurilor electorale…care e forma de colaborare pe care o vizati?

 25. Pentru Shtefan

  Am inteles mesajul, raminem in contact si asteptam sa ne vedem.

 26. Pentru Stalinus

  La CEC ni s-a spus public: cei ce au functii intr-un partid, depun cerere ca se retrag din functii si din partid, duc si arata cererea la CEC, lasa acolo o copie, din acel moment ei nu mai sint in partid, iar BPC, de exemplu, la PNL, numeste, prin decizia BPC, un vicepresedinte pentru atributiile de presedinte. Urmeaza sa ne raspunda Ministerul Justiei si CEC daca e nevoie si sa depui documentul la Ministerul Justieti sau nu, dar nimeni nu te poate considera presedinte cu forta, daca Statutul PNL, aprobat de Ministerul Justiei, prevede acest lucru. Ca doar nu poate fi ca, daca moare presedintele, cineva il mai considera ca ordonator de credite si purtator de stampile, indiferent ca nu mai e in viata. Asa e si cu presedintele inca nemort. Depune cerere si nu mai are dreptul sa semneze ceva, iar daca semneaza sau pune stampila (eu niciodata in doi ani nu am detinut stampila, e in safeu si cheia e la Secretarul General), fiind plecat din functie, devine pasibil penal in fata justitiei. Iata toata povestea. Apoi poate sa candideze pe alta lista ca si independent sau ca membru al acelui partid, daca scrie cerere in acel partid.

 27. Vitalia Pavlicenco: ”Pentru Ion. Nu vreau sa supar, dar ma gindesc daca nu e vorba de Bargan – “servilul intransigent”.”

  Am aflat de existența acestui comentariu de la un coleg de partid. Vreau să precizez că n-am plasat comentarii la acest articol. Am doar un comentariu pe blogul dvs referitor la un eveniment petrecut la 1 decembrie 2008. Acesta e al doilea.

  Vorba proverblui străbun: ”Numai păâmântul poate astupa vorba flecarului.”

 28. flowers_of_liberty

  Pentru Rusoaica si alti cetateni care nu-l apreciaza ca politician pe Mihai Ghimpu.

  DVS aveti parerile proprii eu am parerea mea… Mihai Ghimpu este impreuna cu Dorin Chirtoaca sigla din umbra a PL care au plamadit-o, au construit-o si au ingrijit-o asa cum au putut si cum iau dus capul. Succesele PL se datoreaza in special acestor doua persoane, aceasta este in orice caz fata PL care o vede fiecare potential alegator. Deaceea incercand acum inainte de alegeri sa cautam idealuri si prsonalitati politice virgine pentru care ar vota oamenii, ar fi ca si cum am incerca sa gasim acul in stogul de fan…

  Am mai spus anterior, PL are rating, dar inca n-are forta sa ajunga singur la guvernare. La ce ne trebuie PL la guvernare? Fiindca am declarat toti ca vrem schimbare. Schimbarea presupune un nou parlament cu o noua majoritate, cu un nou guvern. Cum vor fi aceste structuri? Bune, rele, foarte bune, foarte rele. Acceptam noi alegatorii sa facem schimbarea ori nu? Suntem gata sa mizam pe cartea schimbarii cu riscul ca poate fi ales totusi un parlament rau care va forma un guvern de asemenea rau? Ori nu! Zic ca suntem gata sa mizam totul pe schimbare.

  Iar o eventuala coalitie in parlament dintre PL, PLDM, AMN va fi sortita imediat cum va fi formata la o creare de situatie instabila, gata in orice moment sa exploadeze in toate directiile.

  Iar aschiile exploziei ne vor lovi dur pe noi. De aceea coalitia cea mai reusita ar fi dintre partidele care nu ascund sub fusta idealurile romanesti, europene si proatlantice. Socot ca sunt premize clare si reale pentru a incerca de a obtine majoritatea in viitorul parlament de urmatoarele partide si miscari politice: PL, PNL, MAE, FDRM, PE.
  Fiindca cand vor aparea neintelegeri intre acete partide, ele nu vor avea prea mare importanta, pe motivul ca respectivele formatuni vor avea la baza ideile comune care nu pot fi interpretate in alt mod decat la modul concret, clar si eident. Iar PLDM este un partid cu doctrina clara dar cu o orientare cracanata, la fel si AMN. Atunci cand se va pune problema aderarii RM la NATO in cazul cand majoritatea in parlament va fi PL PNL MAE FDRM si PE-ista, votul va fi unanim, in cazul majoritatii formate impreuna cu PLDM si cu AMN- se va incerca iarasi inventia altei biciclete moldovenesti. Ca rezultat vor aparea divergente nu numai de ordin politic dar si divergente privind problemele economice, sociale etc.
  Si pentru a incheea comentariul mai indemn inca odata partidele nationale pentru a urgenta negocierile si a face o declaratie oficiala. Ca de altfel reducem sansele victoriei. Iar victoria nici nu va imaginati cat este de asteptata si dorita de foarte multa lume. Aceasta am vrut sa spun, multumesc de atentie.

 29. „Cedarea pe care o cere PL este ultimativa si radicala..”

  Eu cred ca daca PL ar fi cerut doar ca PNL si MAE sa nu participe in aceste alegeri, atunci poate ca am fi putut-o considera ultimativa, insa cind PL propune o fuziune dupa alegeri, atunci nu cred ca este ultimativa.

  „Deci aici nu ai marja de manevra. Intreb, inca o data, ce “cedari mai mari” ar putea face PNL si MAE?”

  Conditia principala, dupa cum am inteles eu, este ca PL sa aiba lista proprie. Este un credit de imagine nimic mai mult. Iata aici mi-am amintit despre niste idei privind initierea unei afaceri: acolo se spunea ca cel mai mare risc care paste pe initiatorul unei afaceri este ca creditorul sa ceara o parte din afacere, adica sa devina actionar in compania data. Asta daca nu poti da la timp creditul de bani. Cred ca si in acest caz prin analogie putem considera ca PL cere un credit de imagine pe care il va returna si nu doreste ca PNL si MAE sa nu pretinda la lista, pentru ca asta ar fi ca si cum ai pretinde sa devii actionar. Eu cred ca daca PL este un partid credibil pentru PNL si MAE, atunci veti acorda creditul de imagine fara sa va faceti mari probleme. Daca insa sunteti mai sceptici, atunci sigur ca nu veti acorda acest credit de imagine si veti participa la alegeri de unii singuri sau pe o lista.

  „Discutiile deja “de ce sa reprosam cuiva pentru alegerea pe care o face” sint demagogie pura.”

  Bine, am inteles eu gresit acolo, am crezut ca v-at referit la dl Ghimpu. Am facut asta doar pentru ca imi place sa cred in idea ca noi si asa suntem condamnati de felul nostru de a fi. De asta nu cred ca avem nevoie de condamnare dubla.

  „Ar fi o solutie sa decidxem ca fuzionam dupa alegeri, acum sa depunem cerere sa iesim din partid – altfel nu permite legislatia sa ne concentram mpe o lista – sa scrie candidatii cerere la PL.”

  Daca PNL si MAE cred promisiunii PL de a realiza acea fuziune, cred ca cerere nici nu mai trebuie sa scrieti acum intrucit partidele vor intra integral in PL sau se va forma un alt partid cu o alta denumire. Oare nu credeti ca realizarea acestei fuzionari de pe acum chiar si partiala ar consuma PL, PNL si MAE in loc sa se ocupe de campania asta electorala? Este inteligent ca toate treburile de fuzionare sa inceapa doar dupa alegeri.

  „Chiar te doare atita capul de tensiunea PNL-PLDM> dar de ce nu te doare capul de tensiunea PL-PLDM?”

  Eu cred ca atita timp cit PL este un partid de docrtina liberala pe cind PLDM un partid cu doctrina populara este si normal sa apara tensiuni, poate de conceptie chiar. Insa cind PNL se considera partid de centru-dreapta si PLDM se considere la fel partid de centru-dreapta atunci nu vad de ce ar trebui sa apara tensiuni. Inseamna ca problema este in oameni.

  „Am impresia ca am sa-mi pierd rabdarea sau am sa cred ca esti pus sa scrii ca sa ma tot provoci. sa speculati acum pe seama lui Taranu.”

  Am spus sa nu incercati sa faceti speculatii pe seama lui Taranu doar pentru ca incercati sa faceti multe presupuneri despre planurile cum Taranu avea misiunea de a aduce PNL la PLDM. Eu nu vreau sa exlud acest scenariu, ci sunt de parerea ca atita timp cit probe nu prea sunt nu trebuie sa ne pierdem timpul cu asa lucruri.

  „Corect e “nu ati avut de aface”, nu “de afacere.”

  Mersi pentru corectie: „..ati avut de a face cu Filat si asa cum a disparut atunci tot asa au disparut si discutiile de acum.”

  „Pun la indoiala aspiratiile proromanesti ale tuturor partidelor pentru ca nu stiu intotdeauna cine sta in spatele lor.”

  Atita timp cit PL este singurul partid care are un acord de colaborare cu PDL din Romania – singurul partid care are stipulat in programul de conducere facilitarea de redobindire a cetateniei romane pentru basarabeni nu stiu ce v-ar mai putea face sa fiti sceptica in privinta elementului romanesc la PL.

  „Nu exista mare deosebire intre PL si PNL, dar marja de manevra a unora poate fi mai mare decit a noastra. De exemplu, in anumite conditii, un parttid liberal sa voteze un Lupu sau un Lucinschi?”

  Nu admit asa ceva. Eu cred ca prea multe rezerve aveti fata de PL si poate ca si PL trebuie sa fie mai rezervat in privinta perspectivelor de fuzionare cu PNL in asa caz.

  „Dumneata esti foarte smecher cu solidaritatea..”

  Nu incerc sa fiu tare smecher, am incercat doar sa fac asa o privire mai ampla la aceste lucruri. Pentru ca doar si Partidul Reformei in 2005 a decis sa nu participe la alegeri doar dupa ce PPCD i-a refuzat sa participe impreuna intrun bloc sau lista.

  „Privesc aici lucrurile in mod european – am spus si refret ca repet – orice negocieri trebuie sa satisfaca ambele partid sau toate partiler implicate.”

  Ma bucur ca incercati sa priviti european la aceste lucruri, insa noi inca nu putem face asta acum cind avem mult prea multe sa recuperam. In primul rind la noi inca nu este bine conturat spectrul politic. Iata atunci cind aceasta conturare se va realiza vom putea vorbi despre o abordare europeana. Insa acum cind avem o puzderie de partide cu doctrine si conceptii asemanatoare nu putem vorbi decit de intelese de clan sau personale nicidecum interes national. Trebuie sa lasam sa se realizeze coagularea spectrului politic pentru ca doar asta i-ar reda conturul; respectiv si alegatorul va avea comfortul sa faca mai usor alegerea.

  „Nu se poate face ceva doar in interesul unei parti.”

  Eu cred ca daca PNL si MAE vrea ca aceasta coagulare a spectrului politic sa se realizeze atunci nu putem considera ca asta este in interesul cuiva, ci este in interesul nostru al tuturora.

 30. flowers_of_liberty

  Domnule Socolenco, poate nu va ineteleg corect ideile, dar facand aceste amortizari prin comentariile DVS, care ar fi scopurile pe care le aveti daca desigur este asa ceva?

  Nu sunteti de acord ca nu mai avem timp de cautat nod in papura, dar foarte urgent avem nevoie de formarea unei Liste Comune cu ceea ce avem, bun-rau etc. DVS mai aveti timp sa incercati sa anulati rolurile lui Mihai Ghimpu ori a Vitaliei Pavlicenco, ori a lui Anatol Salaru, ori a lui Mihai Severovan, Anatol Petrencu pe aceasta eventuala Lista Comuna?

  Si eu am multe comentarii nu chiar favorabile imaginii unor politicieni, dar acesti politicieni sunt lideri de partide si care fac fata miscarilor pe care le conduc. Orice om are si caliatati pozitive si calitati negative, idealuri nu sunt si asa cum dintr-un 1 kg de energie electrica nu putem obtine 10 kg de energie termica asa si omul- este simpatic, dar nu este comunicabil, este bogat – dar nefericit, are rating – dar n-are oameni, are potential – dar n-are imagine, are pe el slanina care-i tine cald dar e obez etc.etc.

  Iar patrunderea in foarte multe amanunte ascunse in bucatariile partidelor nationale si anume ale PL, PNL, MAE, FDRM, PE va conduce la participarea in alegeri a celor care vor vota pentru PCRM iar restul electoratului va ramane preoocupat de patrunderea foarte amanuntita in bucatariile care parca dau un iz placut, dar parca mai ramane de vazut inca ceva. Iar vazutul a inca ceva ne va lasa in final cu buzele umflate, cu coada intre vine, cu picioarele in maini si cu valizele pregatite.

  Sa fim un pic destepti, un pic smecheri si un pic nationalisti… doar un pic.

  DVS d-nule Socolenco, care Lista Comuna votati?

  START!

 31. Pentru Socolenco
  Draga Socolenco, cred ca daca ai fi in fruntea unui partid in care mai multi au investit mijloace financiare si suflet, nu ai acepta oferta PL de a nu participa la alegeri si sa impartiti functiile guvernamentale dupa alegeri……
  PNL nu are nevoie de functii! PL poate comenta ce doreste, inclusiv persoanele, pe care nu le-ar accepta in lista comuna, poate nu le agreaza…..Si aici poate fi subiectiva parerea.. Aici pot fi trecuti prin „sita” fiecare om si apreciat rolul posibil al fiecarui candidat pentru viitorul parlament. Trec mai la direct….
  Spre exemplu: NU CUNOSC o persoana mai harnica, care munceste personal, dar poate munci si in echipa, care ar depasi nivelul mai inalt de pregatire profesionala in domeniu dechit a V.Pavlicencol . Oare din care cauza aceasta persoana sau alta ca Dei trebuie sa fie respinsa pentru a candida impreuna cu membrii PL ? Oare V.Pavlicenco ne-a dezamagit cumva prin comportamentul dei in parlament? Ori putem compara principiile si munca ei cu ale altora ?
  Sau judecam pentru faptul ca a fost exclusa din AMN pentru ca s-a luptat pentru indeplinirea fara echivoc a promisiunilor si principiilor in fata electoratului ? Raminem in sforile trase de cei, care s-au abatut de la programul de activitate a partidului, imediat dupa intrarea in parlament ?
  Daca analizam bine si ne ghindim cine au fost si sunt in prezent cei, care au dat-o afara, ce prestatie de politicieni au si ce credibilitate curenta le asigura trecutul tumultos……
  Eu, spre exemplu, prefer sa am alaturi oameni puternici si destepti, de la care poti invata multe, indiferent de caracter….Caracterul este ceva ce poate fi tolerat, daca ai si experienta respectiva. Dar nu trebuie sa pierdem atare cadre, care doresc sa ne miscam mai repede si mai eficient ! Anume de munca eficienta si calitativa avem nevoie in orice domeniu de activitate.
  Trebuie sa avem grija sa promovam /cel putin 40-50 %/ cadre tinere, dar care au un nivel anumit de pregatire si intr-o perioada destul de scurta sa fie alaturi de ei oameni cu experienta pozitiva, care au demonstrat cum se face schimbarea in bine.
  Mai apoi sa fim mindri de ei si sa facem tot posibilul pentru a-i sustine.
  Nu putem arunca „la gunoi” tot ce credem ca este demodat prin virsta si regimul, care a durat la noi.
  Cel putin multi din actualii profesionisti cunosc greselile trecutului si pot evita repetarea lor.
  Ori putem face experiente in continuare si greseli noi, care sa ne coste ani de zile sau putem ajunge acolo de unde intoarcere nu prea exista . Ma refer la orientarea politicii externe.
  Eu cred , ca este de inteles dorinta PL de a nu include in lista sa membri ale altor partide, dar daca membrii altor partide au acelasi scop si sunt buni cetateni si profesionisti, este important numai ce doreste PL sau partile trebuie sa gaseasca o cale de mijloc, sa poata ceda ceva, sa tina cont de prioritatea interesului national ?
  Eu consider ca toate obstacolele pot fi depasite si efectul ar fi mai mare dechit cel asteptat. Cu siguranta.
  Merita sa repet ca MAE si PNL nu au nevoie de functii in Guvern si structurile lui. Aceste partide doresc cu adevarat aderarea reala a Basarabiei in UE cu Romania. Deacea au si ajuns la o intelegere.
  Este usor sa te dai cu parerea, dar e mai greu sa traiesti evenimentele….
  Sa ne ajuta Bunul Dumnezeu.
  Cu respect,
  Alexandra Can

 32. Pentru Socolenco
  Am tinut sa-ti spun ca scopul de baza este asigurarea nivelului de viata decent pentru cei, care pina in prezent nu l-au avut, dar il pot avea in continuare, daca vor fi promovate politicile corespunzatoere. Am cea mai mare incredere ca se poate! Cei, care in 20 de ani nu au reusit /indiferent de motive/, nu vor gasi motive noi si vechi pentru a-si bate joc de popor ?
  Doar stii ca exista tari in Europa /fosta sub influienta politicilor promovate de URSS/, care au ajuns la un nivel de trai normal numai in 5 ani.
  Si mai exista tari / spre exemplu Singapore, care nici apa potabila nu are… /, care tot in 5 ani au depasit saracia…..

  La revedere,
  Alexandra Can

 33. „Domnule Socolenco, poate nu va ineteleg corect ideile, dar facand aceste amortizari prin comentariile DVS, care ar fi scopurile pe care le aveti daca desigur este asa ceva?”

  Primul scop pe care-l urmaresc este ca eu sa inteleg mai bine cum stau lucrurile si cum am putea sa le imbunatatim. Al doilea lucru este ca prin aceste interventii ale mele sa ajut si pe altii sa inteleaga mai bine, sa vada un punct de vedere diferit care i-ar ajuta sa constinetizeze si alte aspecte ale celor discutate. Desigur ca astept comentarii de raspuns referitor la ideile pe care le expun, astept sa ma contrazica cineva daca are argumente.

  „DVS mai aveti timp sa incercati sa anulati rolurile lui Mihai Ghimpu ori a Vitaliei Pavlicenco, ori a lui Anatol Salaru, ori a lui Mihai Severovan, Anatol Petrencu pe aceasta eventuala Lista Comuna?”

  Atita timp cit persoanele ca Vitala Pavlicenco, Mihai Severovan, Anatol Petrencu si altii au preferat sa ramana cu echipa ne-am trezit in ajun ca tare mai vor o lista comuna, dar care nu este posibila pentru ca au preferat echipa si nu o cauza nobila de a construi pina acum aceasta lista comuna pe lista unui partid astfel ca si noi, alegatorii, sa nu fim pusi in dificultate de alegere. Deci au avut prea mult timp pina acum sa se gindeasca si sa prevada cum urmeaza sa se desfasoare lucrurile. Nu prefer schimbari majore in ajun doar pentru ca cineva ma „forteaza” sa ma arunc dupa promisiuni desarte. Prefer ca totul sa fie planificat si pregatit bine din timp. Deci lista comuna nu este o cauza pentru care sa lupt in 2009, care este anul Schimbarii, dar nu numai schimbarii comunistilor de la putere, dar si anul coagularii spectrului politic. Vor trece pragul citeva partide, iar restul vor alege sa fuzioneze in altele sau sa ramana pentru decor.

 34. Pentru Socolenco
  „ne-am trezit in ajun ca tare mai vor o lista comuna, dar care…../
  „cineva ma „forteaza” sa ma arunc dupa promisiuni desarte…..”
  „Deci lista comuna nu este o cauza pentru care sa lupt in 2009…”
  Crezi ca in ajun nu trebuie sa mai dorim nimic mai bun dechit ce avem ?
  Numai porcul nu poate fi ingrasat in ajunul craciunului.
  Orice activitate poate include imbunatatiri chiar si pe ultima suta de metri….inclusiv in „tehnologia” sau „bucataria” alegerilor. Asa a numit cineva activitatea electorala, daca nu chiar tu.
  Nu te da „fortat” de nimeni ! Urmeaza-ti convingerile si suporta consecintele.
  Nu vom fi unicii responsabili de urmarile de dupa alegeri….
  Toti vom fi! Si partidele mici, si partidele mari, si electoratul…Toti !
  La fel vom suporta si consecintele. Si partidele mari, si partidele mici, si electoratul…Toti !
  Vor mai apare si candidati independenti, care tot vor fi responsabili sau vor triumfa, ca au atins scopul….razletirii electoratului.
  Partidele cu sanse mai mari sunt obligate sa fie mai responsabili de cum au fost capabili sa atraga in jurul lor alte partide mai mici.
  Din indepartata Cehie nici nu prea cred ca poti lupta prea tare, poti mai degraba semana pesimism, de care si fara tine suntem ghiftuiti.
  Simpatizantii PNL si MAE nu vor fi tot atit de activi, daca nu vor vedea in lista liderii PNL, care se bucura de respect si popularitate. Si V.Pavlicenco si A.Petrenco sunt printre ei.
  Tie iti ramine sa vezi ce ai facut cu votul pri prisma activitatii in parlament a fiecarei persoane concrete votate pe lista partidului pr care il simpatizezi. Doar printre primii vor fi cei mai impotanti si ne vom convinge cu totii ce pot si ce fac. Abea atunci, daca vor merita cei intrati in parlament ii vom sustine toti alegatorii indiferent de apartenenta politica de unde vin. Vom aprecia ce intuiesc si cum fac ce trebuie sa faca. Daca vor indreptati asteptarile noastre, vom fi responsabili de perioada alegerilor si vom fi alaturi de ei, vom protesta cum vom putea si ii vom sustine, dar daca / sa nu dea Dumnezeu/, vom vedea, ca cei alesi sau dat mari si tari, dar nu-i ajunge capul sa faca ce trebuie, vor fi ei mai responsabili ca PNL si MAE. Si toata lumea va intelege ce a facut cu votul lui.
  Seara buna in continuare
  Alexandra Can

 35. „Draga Socolenco, cred ca daca ai fi in fruntea unui partid in care mai multi au investit mijloace financiare si suflet, nu ai acepta oferta PL de a nu participa la alegeri..”

  Stimata dna Can, daca as fi in fruntea unui partid atunci eu as fi incercat sa simt in primul rind ponderea partidului pe care-l conduc si as fi initiat actiuni care in perspectiva m-ar fi ajutat sa ating scopurile propuse. Daca as fi fondat partidul in 2006, atunci eu deja era sa vad data alegerilor din 2009 si toate actiunile erau sa fie orientate spre gasirea unei formule de participare, daca decideam sa participam. Daca sincer eu m-as fi pregatit pentru alegerile locale din 2011. Asta daca as fi vrut ca doctrina de partid sa nu fie cumva alterata de fuziuni sau liste comune pina atunci.

  „Spre exemplu: NU CUNOSC o persoana mai harnica, care munceste personal, dar poate munci si in echipa, care ar depasi nivelul mai inalt de pregatire profesionala in domeniu dechit a V.Pavlicenco.”

  Eu cred ca in politica nu este suficient sa ai tupeu sa faci un partid sau destula harnicie, dar trebuie si pricepere ca munca pe care o depui sa nu fie in zadar, ci sa fie orientata corect spre o anumita perspectiva. I-am spus dnei Pavlicenco ca atunci cind a contribuit la formarea blocului BMD in 2005 la fel a muncit mult, pentru ca blocul avea o platforma buna: iesirea din CSI, apropierea de UE, NATO, insa a uitat sa constientizeze si faptul ca alaturi de oameni ca Gutu sau Braghis nu ai cum sa ajungi sa realizezi asa ceva.

  „Oare din care cauza aceasta persoana sau alta ca Dei trebuie sa fie respinsa pentru a candida impreuna cu membrii PL?”

  Daca dna Pavlicenco alegea sa mearga in PL indata ce a fost scoasa din rindurile AMN, atunci acum nu cred ca erau careva probleme ca sa fie acum in lista PL.

  „Oare V.Pavlicenco ne-a dezamagit cumva prin comportamentul dei in parlament? Ori putem compara principiile si munca ei cu ale altora?”

  Eu apreciez mult ca este un deputat activ, poate cel mai activ din aceasta legislatura, insa va spun: dei trebuie sa gaseasca intors ‘plugul’ spre cimp, pentru ca altfel ar ara si drumul caci intr-adevar are putere. Recunosc ca este o femeie puternica si pricipiala, dar si putin dispusa sa cedeze. Insa in conditiile de fata eu cred ca trebuiesc cedari mai mari si asta doar pentru ca suntem in ajun. Daca toate aceste discutii ar fi pornit mai demult, de ex. cu un an in urma, daca PNL ar fi stiut precis ca doar PL este partidul cu care ar prefera sa mearga in alegeri, atunci poate ca aceste negocieri ar fi fost duse mai lejer si poate ca ar fi fost timp de depasit si forta cu care se impune dna Pavlicenco.

  „Sau judecam pentru faptul ca a fost exclusa din AMN pentru ca s-a luptat pentru indeplinirea fara echivoc a promisiunilor si principiilor in fata electoratului?”

  Apreciez ca s-a luptat pentru platforma blocului in 2005, insa daca acel bloc se destramase indata dupa alegeri poate ca mai bine era nici sa nu mai ramana in AMN, pentru ca liderii de acolo nu au putut gestiona si administra rezultatele acelui bloc, si ca protest ca au fost admisi in bloc persoane care era dispuse sa voteze pe Voronin.

  „Eu, spre exemplu, prefer sa am alaturi oameni puternici si destepti, de la care poti invata multe, indiferent de caracter…”

  Si eu prefer sa ma regasesc printre oameni destepti, insa nu tolerez caracterul prea agresiv poate doar cu anumite exceptii. Dna Pavlicenco este o personalitate, iar personalitatile prin definitie vor sa se impuna; dei poate sa fie o negociatoare buna in favoarea celor pe care-i reprezinta. Insa daca vrei sa negociezi mai dur totul trebuie facut mai din timp. Asta este parerea mea.

  „Trebuie sa avem grija sa promovam /cel putin 40-50 %/ cadre tinere, dar care au un nivel anumit de pregatire si intr-o perioada destul de scurta sa fie alaturi de ei oameni cu experienta pozitiva, care au demonstrat cum se face schimbarea in bine.”

  Sunt de acord cu ceea ce spuneti aici. Tinerii trebuie sustinuti si formati inca de pe acuma, din vremea studentiei. Nu mai poti lasa totul balta asa si pe la 30 de ani sa se trezeasca ca vor sa faca si politica fiind niste agramati.

  „Nu putem arunca “la gunoi” tot ce credem ca este demodat prin virsta si regimul, care a durat la noi.”

  In primul rind nu prefer sa vorbim ca despre un regim, pentru ca oficial suntem un stat democrat, avem mandate de cite 4 ani. In ce priveste calitatea de guvernare asta intr-adevar lasa de dorit, iar aici nu vad doar vina celor de la guvernare, dar si o parte din cei pretinsi in opozitie sunt complici, pentru ca nu au facut totul ce tine de ei pentru a nu permite ca actul de guvernare sa fie alterat.

  „Cel putin multi din actualii profesionisti cunosc greselile trecutului si pot evita repetarea lor.”

  Nu exclud faptul ca ar cunoaste greselile trecutului, insa nu cred ca marea majoritate sunt si dispusi sa nu le mai faca. Toti sunt asa mai conformisti, care mai degraba ti-ar clipi dintr-un ochi si ar tolera mita. Trebuie sa simt putin ca sunt si categorici si ca nu vor mai admite in nici un caz acele greseli. Altfel prefer ca sa facem noi greselile, sa invatam din ele si sa nu le mai facem niciodata. Nu putem face schimbarea altfel decit asa.

  „Eu cred, ca este de inteles dorinta PL de a nu include in lista sa membri ale altor partide, dar daca membrii altor partide au acelasi scop si sunt buni cetateni si profesionisti, este important numai ce doreste PL sau partile trebuie sa gaseasca o cale de mijloc, sa poata ceda ceva, sa tina cont de prioritatea interesului national?”

  Cred ca ma repet, dar spun si aici, de ce trebuie sa ne amintim de interesul national abia acum in ajun; de ce aceste negocieri cu PL nu au fost incepute mai din timp? Eu doar un vot am, nu am doua sau mai multe si nu-l pot imparti in jumatati. Faptul ca acesti specialisti si profesionisti nu s-au gindit sa priveasca putin in perspectiva, atunci inteleg ce fel de profesionisti sunt, profesionisti care nu s-ar deosebi de actualii guvernanti care n-ar prevede nici criza energetica fiind constienti ca suntem total dependenti de gazele rusesti.

  „Merita sa repet ca MAE si PNL nu au nevoie de functii in Guvern si structurile lui. Aceste partide doresc cu adevarat aderarea reala a Basarabiei in UE cu Romania. Deacea au si ajuns la o intelegere.”

  Apreciez faptul ca PNL si MAE nu cauta doar functii in guvern, insa daca PL prin suportul MAE si PNL ajunge sa ia mai multe voturi decit AMN sau PLDM, atunci guvernul sigur ca-l vor forma ei respectiv functii va putea oferi si celor proveniti din PNL si MAE. Astfel va veti putea valorifica efortul spre a reveni mai repede aproape de Romania si UE.

  „Este usor sa te dai cu parerea, dar e mai greu sa traiesti evenimentele…”

  Eu nu ma dau doar cu parera, ci incerc si sa traiesc aceste metamorfoze de pe scena politica poate mai mult decit un deputat care sta in parlament si habar nu are de ceea ce se discuta acolo.

  „Am tinut sa-ti spun ca scopul de baza este asigurarea nivelului de viata decent pentru cei, care pina in prezent nu l-au avut, dar il pot avea in continuare, daca vor fi promovate politicile corespunzatoere.”

  Ma bucur ca aveti aceste scopuri, pentru ca PL la fel promoveaza aceste lucruri; liberalismul clasic pune pe primul loc omul promovind toate valorile sale, independenta financiara, proprietate privata, liberate de exprimare. Cred ca daca intr-adevar aveti acelas scop atunci de ce sa fie mai multe partide, dar sa nu sustineti pe ei si pe urma sa faceti parte din echipa de guvernare daca ajung sa formeze guvernul.

  Doar stii ca exista tari in Europa /fosta sub influienta politicilor promovate de URSS/, care au ajuns la un nivel de trai normal numai in 5 ani.”

  Dna Alexanda Can, desigur ca stiu ca exista asa tari, iar una este acum la presedintia UE. La noi cred ca intii de toate trebuie sa punem la punct industria de prelucrare a deseusilor, pentru ca cind revii acasa te ingrozesti. Mai apoi de reparat drumurile si cu incetul vom semana si noi mai mult a europeni.

  Va doresc si eu o seara buna!

 36. „Orice activitate poate include imbunatatiri chiar si pe ultima suta de metri….inclusiv in “tehnologia” sau “bucataria” alegerilor. Asa a numit cineva activitatea electorala, daca nu chiar tu.”

  Nu, asta nu am spus eu, asta a spus flowers_Of_Liberty. Eu sunt de acord cu suta de metri decit in cazut cind partidele mici sunt dispuse sa cedeze mai mult. Sa cedeze mai mult inseamna: sa accepte principala clauza impusa de cel cu pondere mai mare, iar in aceste negocieri PL prefera sa aiba o lista doar din membri PL.

  „Partidele cu sanse mai mari sunt obligate sa fie mai responsabili de cum au fost capabili sa atraga in jurul lor alte partide mai mici.”

  Partidele cu sanse trebuie sa fie capabile sa le atraga pe cele mici, insa nu cu forta. Partidele mici au dreptul sa aleaga: ori accepta compromisul cu alte partide care au aceleasi aspiratii ori asteapta vremi mai bune pentru a se implica in campania electorala.

  „Din indepartata Cehie nici nu prea cred ca poti lupta prea tare, poti mai degraba semana pesimism, de care si fara tine suntem ghiftuiti.”

  Deja imi place mai mult discutia cu dvs aici pe blog. Daca va temeti de pesimisti atunci va asigur ca nu sunt deloc pesimist si chiar vreau sa stiu ce anume v-a facut sa credeti ca as fi pesimist?

  Indepartata Cehie nu este chiar atit de departe cit va pare, este aceasi distanta Praga-Chisinau ori Moscova-Chisinau. Mentalitatea si dimensionalitatea sovietica mereu ne-a adus Moscova mai aproape decit capitalele europene. Iata referitor la asta chiar o sa mai adaug ca am citit intr-un articol cum chiar si in ziua de azi se promoveaza aceasta dimensionalitate falsa prin stabilirea pretului la biletele pentru Bucuresti de doua ori mai scump decit pina la Moscova. Deci aici trebuie sa recunoasteti ca ati fost manipulata si dvs de aceasta falsa dimensionalitate.

  „Simpatizantii PNL si MAE nu vor fi tot atit de activi, daca nu vor vedea in lista liderii PNL, care se bucura de respect si popularitate. Si V.Pavlicenco si A.Petrenco sunt printre ei.”

  Daca simpatizantii vor intelege ca aceste trei partide urmeaza sa fuzioneze dupa alegeri, iar asta este ceva bun pentru ca astfel se va coagula spectrul politic si pe linga asta ne-ar usura sa facem alegrea, atunci va asigur ca nu ar mai sta cu mainile in sin. Insa cei care sunt interesati ca spectrul politic sa fie in constinuare decimat desigur ca nu vor vota sau nu vor fi atit de activi. Asta nu le este scopul lor.

  „Tie iti ramine sa vezi ce ai facut cu votul pri prisma activitatii in parlament a fiecarei persoane concrete votate pe lista partidului pr care il simpatizezi.”

  La noi inca nu putem vota un partid si totodata sa putem da votul unei persoane anumite asa cum este posibil in Cehia de ex. Iata adeptii votului mixt nu prea vad sa se inspire din legislatia ceha pentru ca si la noi sa existe asa posibilitate. Respectiv nu voi putea urmari persoana concreta in parlament careia mi-am dat votul.

  Ce este interesant aici in Cehia este faptul ca in urma alegerilor presedintele unui partid politic poate sa ramana in afara parlamentului, daca alti membri au luat mai multe voturi decit presedintele de partid.

  „Doar printre primii vor fi cei mai impotanti si ne vom convinge cu totii ce pot si ce fac.”

  Eu nu sustin lista comuna ori lista nationala, pentru ca asta imi aminteste de BMD, bloc care a compromis asteptarile alegatorilor, pentru ca a permis acolo si persoane gata sa-l aleaga pe Voronin. Iata in 2007 AMN a luat undeva 200 mii de voturi. O sa vedeti ca in 2009 vor lua si mai putin, pentru ca o parte din ei vor vota deja PL sau chiar si PLDM. Respectiv se pune problema trecerii pragului chiar si la AMN in conditiile cind comunistii dispun de toata masinaria de stat si vor minimiza rezultatul AMN cit vor putea. Pragul consta undeva 100 mii de voturi si daca AMN ia 150 de mii, iar comunistii vor miniza cu vreo 20% cred ca abia de vor lua 7%. Deci fiti sigura ca PL si fara suportul PNL sau MAE va lua cele mai multe voturi dintre partidele de opozitie considerate cu sanse. Respectiv va spun: se merita sa sustineti PL, pentru ca acest partid nu ca are sanse, dar are cele mai mari sanse in 2009!

 37. flowers_of_liberty

  Aveti multa dreptate domnule Socolenco chiar foarte multa!!! Respect pozitia DVS expusa in ultimul comentariu.

  Dar… Politica este un joc de facto. Unde alegatorii sunt momiti de facto sa dea votul sau cuiva.

  PCRM timp de opt ani a realizat ceea ce a realizat. Eu personal nu voi vota cu PCRM niciodata, orice momeala ar contine carligul unditei lor electorale, dar cu cine voi vota?

  PLDM n-are sanse sa ma ademeneasca fiindca s-a bagat obraznic peste segmentul electoral al PL care deja realizase ceva, in timp ce PLDM de abea se nastea in clinici dotate si foarte moderne si supravegheat ca un puisor de imparat de medici ilustri… Iar cresterea sa intr-un an atunci cand altii cresc tot atata in patru totul datorandu-se banilor, cititi dopajului, o astfel de miscare politica nu va primi votul meu nici in ruptul capului.

  AMN sunt prea grasi si n-as putea niciodata sa ma laud unui cetatean strain cu astfel de conducatori ai tarii mele.

  PPCD-am votat cu ei in anul cand au castigat masiv agrarienii, apoi l-am votat pe Rosca la primarie. Sunt ca o piesa muzicala de moment, acum devenind invechita si irecuperabila, nemaistiind acum pe unde ii este locul pe polita cu o sumedenia de altele de teapa ei.

  PD, Braghis, Musuc, Andronic – si eu as vrea sa fiu deputat, dar nu sunt atat de obraznic ca ei. Si-au trait traiul si si-au mancat malaiul…

  PL – arunca momeli pe gustul meu! Le voi inhata cred ca, dar incaltea sa biruie clar, dar asa, ajungand in parlament vor deveni o prada usoara pentru iscusitii si specialistii in tot felul de smecherii alde Filat, Urechianu, Untila, Bujor, Plesca etc.

  Deaceea PL are nevoie urgent de o actiune PR pronuntata care sa-i ridice ratingul la nivel de cel putin 30%. Aceasta actiune trebuie sa fie si credibila, si vizibila, si palpabila.

  Alegatorii toti vorbesc una si buna: Votam democratii, nu mai votam comunistii. Astfel vreo 40-50% vor fi impartite aproximativ frateste intre PL, PLDM si AMN. Aceasta dorim? Daca da, atunci aceasta nu va fi schimbare, dar va fi – bicicleta moldoveneasca 2.

  Actiunea credibila, vizibila si palpabila ar fi crearea listei comune (alegatorul va auzi: iata noi adevaratii democrati ne-am unit, poporul a vrut ca noi sa ne unim si noi ne-am unit, PLDM si AMN sunt cine sunt… si restul partidelor la fel sunt cine sunt). Facand imagine prin toate caile Listei Comune, liderii raionali de asemenea vor primi o supradoza de incredere si isi vor mobiliza in comun puterile si vor lucra cu mult mai bine si cu mai mult spor decat in conditiile mergerii separate in alegeri. In plus se va naste si spiritul de concurenta interioara, care este mult mai puternic decat spiritul de concurenta exterioara. Fiecare din cei trei presedinti ai fiecarei filiale locale ai fiecarui partid in parte vor avea motivatia sa demonstreze ca subechipa sa este cea mai buna, cea mai lucrativa etc.

  Cu cine impreuna sa faca poftele elctoratului PL pentru a creste in rating pana la 30% sau chiar mai mult? (adica pofta electoratului-uniunea partidelor democratice)? Cu PNL, MAE, FDRM, PE. Respectiv fiind gata la oferirea negociabila a locurilor pe Lista Comuna. Oferirea opurtunitatii de a participa la guvernare? O incercare esuata de a o face pe marele smecher, cred ca sesizata de PNL si MAE.

  Asa ca votez Lista Comuna alcatuita in baza PL cu fostii membri PNL, MAE, FDRM, PE si postata mai la inceput.

  DVS cu cine votati domnule Socolenco?

  START!

 38. flowers_of_liberty

  pentru Socolenco

  Ultimul comentariu flowers_of_liberty este cu referinta penru postarea DVS de la 19.07.

 39. Pentru Socolenco
  Pentru inceput multumesc pentru raspunsul destul de amplu.
  In al doilea rind, cred ca ghindim la fel /cu mici exceptii/.
  Si doresc sa-ti mai spun ca subiectul pe care il discutam este unul, despre care poate fi spus mult adevar, dar si mult neadevar. In functie de cum suntem informati.
  Este foarte adevarat ce spui despre mentalitatea si dimensionalitatea privind „indepartata” Chehie.
  Absolut despre aceasta vorbesc si eu de multe ori in fata ascultatorilor. Pe mine nu ma poate manipula nimeni si nicicum in acest sens.
  Sa stii ca am „imunitate” la multe si cunosc destule lucruri utile. Sa-ti mai spun ca si ziarele in limba rusa sun mult mai ieftine dechit cele in romana ? Chiar daca sunt scoase tipografic mai calitativ si ca volum sunt mai costisitoare.

  „Indepartata Cehie” pentru mine inseamna mai departe de electorat, pina la care nici noi nu reusim sa ajungem pina la toti cu mesajele noastre.
  Putem noi sa scrim pe bloguri chit ne permite timpul si dorinta, dar „chiti ca noi ” scriu pe bloguri ? Cam aceiasi . Chiteva mii. Isi propun ei sa faca mai mai mult dechit sa scrie pe bloguri ? Da, dar nu toti. Eu asta am avut in vedere. Ca de aici poate faceai mai multa activitate in acest domeniu.

  Cred, ca daca erati presedintele unui partid, va supuneati votului organelor de conducere.
  Mai exista si alte variante. Nu le discutam.
  Referitor la „tupeul” d.Pavlicenco…
  Pentru mine V.Pavlicenco ramine o luptatoare si stiu locul in care ar face fata cel mai bine, inclusiv in parlament. Caracterul ei mai „special” chiar la multi le face bine….Ori ii determina sa munceasca bine, ori sa nu incurce la altii sa munceasca.
  Despre greselile trecutului am scris avind in vedere
  orientarea gresita sau intentionata a organelor de conducere si nu m-am referit la greselile admise de indivizi. Am scris prin prisma viziunilor mele si tinind cont de munca, pe care am depus-o personal, care dovedeste faptul ca dezvoltarea este posibila si ca nu poti dezvolta si jefui in acelasi timp.
  Nimeni nu poate aprecia cu adevarat sansele adevarate ale partidelor , care se „avinta” in alegerile din 2009 si care sa fie corelate cu ce vor putea face nimerind in parlament/mai multi sau mai putini la numar/. Doar, ca PL inca in parlament nu a fost. DVS imi garantati ca daca PL va veni in Parlament/sa spunem ca MAE si PNL nu vor participa la alegeri/, ei vor reusi sa faca mai mult dechit „nimicul” sau raul, pe care l-au facut multi deputati din AMN si alte partide, inclusiv cei, care au votat un presedinte comunist ? PL dispune de atitea cadre, inchit Pavlicenco si alti petrioti convinsi si cu experienta ar fi in plus ?
  Daca PL va trebui sa creeze Guvernul cu toate structurile lui, de ce credeti ca PNL si MAE si-ar dori functii ? PNL si MAE pretind la promovarea politicilor adecvate si mai apoi executivul va trebui sa le implementeze profesionist. Dar mai intii trebue sa promovam principiile in jurul carora ne-am creat si nu vom devia de la ele nici sub o forma.
  Cu reparatul drumurilor si prelucrarea deseurilor are si intotdeauna a avut cine sa se ocupe, dar omul sfinteste locul si cum am scris mai sus, nu poti dezvolta jefuind in acelasi timp.
  Si aceste probleme pot fi rezolvate. Nu usor, dar fara mari dureri de cap, la fel cum au fost rezolvare in alte tari. Eu am vazut cum era situatia in acest domeniu in unele tari, la care m-am referit in postarea anterioara prin 1981 si stiu cum este acum. Am avut ocazia sa ascult profesionisti de acolo cum au redresat lucrurile.
  Despre pesimism…. In unele postari te credeam mai optimist si mai putin categoric. Asa mi se pare mie.
  Dar eu cred ca pentru maximalisti exista numai o culoare… oricare ar fi ea…alta nu exista….
  Noapte buna!
  Alexandra Can

 40. „Putem noi sa scrim pe bloguri chit ne permite timpul si dorinta, dar “chiti ca noi ” scriu pe bloguri … Eu asta am avut in vedere. Ca de aici poate faceai mai multa activitate in acest domeniu.”

  Fiti sigura ca aceste citeva mii mai comunica si cu alte citeva mii care nu publica comentarii, nu au acces la net, nu au posibilitate sa urmareasca stirile. Deci nu trebuie sa credem ca eficienta la ceea ce se face pe un blog este atit de neinsemnata. La moment nu ma pot implica decit in acest mod si dupa cum vedeti o fac la modul cel mai serios.

  „Despre greselile trecutului am scris avind in vedere orientarea gresita sau intentionata a organelor de conducere..”

  Cred ca a fost mai degraba greseala de conformare. Credeti ca Mircea Snegur a permis ca Republica Moldova sa intre in CSI constientizind care sunt avantajele si dezavantajele acestei orientari? Sunt aproare sigur ca nu.

  „Am scris prin prisma viziunilor mele si tinind cont de munca, pe care am depus-o personal, care dovedeste faptul ca dezvoltarea este posibila si ca nu poti dezvolta si jefui in acelasi timp.”

  In cartea „A History of Europe”, vol. II. by P.S. HAL FISHER am gasit urmatoarea fraza:

  „The fact of progress is written plain and large on the page of history; but progress is not a law of nature.”

  Ceea ce s-ar traduce cam asa: „Progresul este descris in amanunt pe paginile istoriei; insa progresul nu este o lege a naturii.” Respectiv sunt de acord ca progress obtii in urma efortului depus, insa progresul nu este o lege a naturii si pentru a ne mentine trebuie sa depunem un efort continuu.

  „Nimeni nu poate aprecia cu adevarat sansele adevarate ale partidelor , care se “avinta” in alegerile din 2009..”

  Sunt de acord cu acest lucru, insa cum credeti dvs de ex. PLDM care a aparut doar cu un an inainte de alegeri poate el lua mai mult decit a luat Alianta Braghis in 2001, care la fel a aparut inainte de alegeri si care a luat peste 13% in alegeri promovind in parlament cu 19 deputati? Eu cred ca nu, PLDM va lua maxim atit, insa minim nimeni nu stie cit va lua, poate chiar sa ramana si sub prag. Iar despre AMN am spus mai sus: au aprox. 200 mii de voturi in 2007, de atunci s-au intimplat mai multe pe scena politica: PL a venit in forta cistigind primaria Chisinau, a aparut PLDM care promoveaza cam acelasi valori ca si AMN, deci vor rupe tot de la ei. Respectiv si la ei se pune problema de accedere in parlament daca mai tinem cont si de atacul constant din partea PPCD. Nu vreau sa spun ca PL in baza alegerilor din 2007 la nivel de tara promoveaza precis in parlament, pentru ca a luat undeva 5%, insa venirea in forta a PL-ului a fost abia dupa alegerea lui Dorin Chirtoaca in functia de primar general al capitalei. Deci iata care sunt ratiunile de care trebuie sa tinem cont. Insa adevarat este ca in alegerile parlamentare avem o participare mai mare cu undeva 5-6% ceea ce poate ca ar mai amortiza din calculele asupra AMN de mai sus. Respectiv si PL ar putea fi avantajat de fluxul mai mare in aceste alegeri parlamentare. Si PLDM ar putea trece pragul cu brio. Insa aici nu este principal care va trece, ci cine va lua cel mai mult, pentru ca cel care va lua cele mai multe voturi si va avea dreptul sa propuna guvernul, va avea cuvintul cel mai greu de spus. Iata de ce cred ca daca PNL si MAE au aceasi aspiratii ca ale PL, atunci ar fi bine sa-l sustina in aceste alegeri dupa care sa realizeze si fuzionarea ca aceste aspiratii sa prinda contur mai pronuntat. Asta este idea mea generala si nu o cred nici pesimista, nici categorica, ci este pozitia mea inspirata din insasi gindirea mea fara injectii exterioare, fara intentii de provocare, ci din intentii sincere de a analiza si de a intelege singur si cu ajutorul celor care au placere sa scrie ce gindesc ei despre aceste lucruri.

  „Dar eu cred ca pentru maximalisti exista numai o culoare… oricare ar fi ea…alta nu exista….”

  Asta chiar nu am inteles de ce mi-at spus-o. Noapte buna!

 41. Sunt de acord cu ce ai scris.
  Dar sa nu uitam de totalurile alegerilor locale in turul unu si in turul doi.
  In turul doi nu se putea vota altfel.
  Dar la alegerile parlamentare nu va fi turul doi.
  A nu se uita acest lucru.
  Participanti la alegeri vor fi tot multi, inclusiv persoane fizice, unii dintre care vor avea numai aceasta misiune – sa razleteasca electoratul chit mai mult. Cred astfel din exemplul alegerilor in trecut. Si acele persoane fizice vor fi tot persoane nu din drum luati si vor fi sistinuti de o parte din alegatori. Chit de putin, dar vor fi sustinuti.
  Ce va alege PL ?
  Sa includa in lista persoane demne din cadrul PNL si MAE, care ar incuraja electoratul sau sa refuze acest lucru ?
  Rrepet : PNL si MAE nu pretind la functii……promise si nepromise. Nu consideram acest punct de vedere drept oferta serioasa sau cedare din partea PL. Se ofera si se cedeaza cea ce nu ne intereseaza? Noi nu avem nevoie de functii, nu suntem someri.
  PNL si MAE intrunesc in rindurile lor persoane, care merita sa participe la alegeri intr-un fel sau altul.
  Acest subiect poate fi pus in discutie si poate fi gasita solutia.
  Ce va urma vom vedea. Si eu scriu din convingeri.
  Ce ti-am spus despre maximalisti vei intelege mai tirziu sau iti voi spune eu mai tirziu. In viitor.
  Buna dimineata!

 42. Eu inteleg prea bine punctul de vedere, inteleg ca si in MAE si PNL se regasesc oameni de valoare, insa daca ei au aceleasi aspiratii ca si cei din PL, atunci cred ca in viitor trebuie sa se regaseasca intr-un partid. Bine, in aceste alegeri daca considerati ca PLN si MAE pot sa treaca de unii singuri pragul isi pot incerca muschi. Ca doar si dvs mi-ati spus ca nu decide in partid doar presedintele, ci intreg partidul. Daca partidele dvs decid ca trebuie sa participati atunci nu aveti de cit, eu nu sunt contra. Este alegerea dvs si v-o asumati. Si aici nu cred ca o parte din responsabilitate trebuie s-o transferati partidelor cu sanse de a trece pragul si pe linga asta sa-i mai ironizati asa usor. Cine este puternic are si dreptate.

 43. Pentru Socolenco
  Eu m-am bazat pe totalurile alegerilor locale in Moldova si pe turul doi in Chisinau. Unele inspiratii le-am luat din postarile tale. Sigur, ca decid partidele in forma stabilita. Eu numai imi spun parerea. Si chiar voi fi destul de bine, daca PL va obtine votul majoritar in Parlament. Este un partid in care avem increderea ca va promova politica externa, pe care o promovanm si noi. Nu sunt sigura pe chit de eficient si cum vor reusi sa implementeze reformele in interiorul tarii ca sa fim admisi chit mai curind in UE. Dar nu poate fi nimeni destul de sigur ca un partid concret va asigura un trai decent si va schimba „la fata” Basarabia.
  E nevoie de mare efort permanent si continuu, activitate eficienta in echipa, management performant la nivel de tara si multe altele….
  Trebuie sa depasim zona de conflicte si sa ne axam pe dialog intre partide politice, societate civila si multe alte prioritati functionale…..

 44. „Unele inspiratii le-am luat din postarile tale.”

  Ma bucur ca puteti sa va inspirati din postarile mele.

  „Sigur, ca decid partidele in forma stabilita.”

  Pai, forma stabilita inca anterior este ca MAE si PNL sa mearga pe lista unui partid. Odata ce MAE avea probleme cu inregistrarea la MJ, atunci cel mai probabil ca veti participa toti pe lista PNL.

  „Nu sunt sigura pe chit de eficient si cum vor reusi sa implementeze reformele in interiorul tarii ca sa fim admisi chit mai curind in UE.”

  In primul rind cred ca trebuie sa tinem cont de mostenia datoriilor pe care o vor lasa comunistii chiar de vor fi invinsi. Mai apoi trebuie sa tinem cont de criza financiara care ne va afecta si pe noi: in primul rind nu vor mai fi atita transferuri de bani in tara. Respectiv bugetul mai mic va trebui sa intoarca datorii mari din vremi cind bani in tara au fost, dar nu au fost gestionati cum trebuie. De asta cred ca oricare partid in opozitie nu ar obtine majoritatea pentru a guverna isi va consuma multe eforturi pentru a recupera tot ceea ce am pierdut de cind avem comunisti la putere. Asta poate sa dureze si jumate de mandat, adica doi ani. Deci dupa doi ani, cind poate va trece si criza financiara vom incepe a inviora si noi putin economia. Concluzia generala este ca NU TREBUIE SA NE ASTEPTAM LA SCHIMBARI IMEDIATE SI RAPIDE, PENTRU CA ASTA DOAR NE VA FACE SA NE DEZAMAGIM REPEDE SI SA PIERDEM SPERANTA CA PUTEM FACE SCHIMBAREA CU ADEVARAT.

  Iata ce s-a intimplat si in Ucraina in 2004 – Revolutia Oraj, Iuscenko cel mai in voga, lumea l-au votat insa acum din cauza contradictiilor dintre el si Timosenko lucrurile nu stau prea bine, masele sunt cam dezamagite si sigur ca in urmatoarele alegeri vor cistiga partidul regiunilor cu Ianukovici. Si numai va veni acesta la putere, Rusia va restabili si transferul de gaz si cele mai bune relatii vor fi cu Ucraina. Dar asta se intimpla doar pentru ca masele voteaza, isi pune multe sperante si asteapta ca repede sa se realizeze Schimbarea, insa nu incearca sa constientizeze ca pentru ca aceasta Schimbare sa se realizeze cu adevarat intr-o tara asa mare cum este Ucraina, dar chiar si mai mica cum este Moldova, trebuiesc mult mai multe eforturi si timp pentru a le rezolva. Schimbarea vine din insasi schimbarea si metamorfoza produsa in mase. Daca aceste mase sunt activizate, daca inteleg bine ce-si propun si cum poate asta sa fie realizat atunci la sigur ca nu se vor dezamagi asa repede. Insa cind isi spun doar speranta fara a incerca sa analizeze citus de putin ca orice Schimbare vine intii de la noi prin tot ceea ce facem si intreprindem, atunci devin pesimisti, indecisi, neparticipativi, indiferenti. Insa indiferenta ucide. Deci nu trebuie sa stam gata gata sa reprosam partidului care urmeaza sa vina dupa o perioada oarecare UNDE-I SCHIMABREA? Asta ar fi indice de lipsa de cultura si bun simt si mai apoi si lipsa de intelege corecta a lucrurilor.

  „Trebuie sa depasim zona de conflicte si sa ne axam pe dialog intre partide politice, societate civila si multe alte prioritati functionale…”

  Conflictele astea apar acum cind inca nu stie nimeni cu siguranta ca vor fi in parlament, insa dupa alegeri se vor mai linisti spiritele. Cei care vor promova in parlament ne vor arata de ce sunt in stare, iar ceilalti vor astepta urmatorul scrutin daca vor avea convingerea ca pot face ceva mai bine. Dialogul trebuie sa fie intre partidele politice si mase, sa vina dupa perioade scurte in fata si sa spuna, sa informeze, pentru ca numai asa lumea va putea incet cu incet sa constientizeze ca lucrurile merg sau nu merg si de ce nu merg. Cel mai rau lucru este cind lumea este lasata in nestiire, de asta si avem acum 40% de indecisi. Pentru ca atita timp cit guvernantii nu manifesta interes fata de ei, de ce ei ar manista interes fata de ceea cu ce se ocupa ei acolo sus? Elita politica trebuie sa fie cea care sa activizeze masele, sa devina participative, sa cultive cultura politica, dar nu sa politizeze tot ce se poate. O seara buna!

 45. Pentru Socolenco
  „Sigur ca decid partidele politice in forma stabilita”-
  m-am referit la toate partidele politice si la forma stabilita in statutele lor.
  „….trebuie sa tinem cont de mostenirea datoriilor….”
  Eu cred ca partidele politice, care se avinta sa conduca tara, trebuie sa tina cont de problemele cu care se vor confrunta si sa conteze pe cunostintele si experienta de care dispun si mai putin pe rabdarea fara sfirsit a poporului.
  Prin anii 1998 un ziar imi solicitase un interviu si tin minte ca am spus ca ne-am saturat de „smiorcaiala” guvernelor de dupa alegeri referitor la mostenirea lasata de guvernele anterioare.
  Comunistii pina in prezent opereaza cu ” mostenirea” lasata de guvernele anterioare, de parca toate guvernele /exceptie Guvernul Sturza/ nu erau impuzdeerite de comunisti inghimfati.
  Cei, care pretind sa conduca tara trebuie sa stie ce ii asteapta si sa convinga electoratul inca inainte de alegeri cum vor asigura un nivel mai bun de viata. In realitate electoratul va fi de acord sa inteleaga problemele, dar nu si sa rabde la infinit un guvern, care a preluat puterea si nu stie ce sa faca cu ea sau se „chiltuie” pentru impartirea functiilor.
  Eu cred ca inca de acum oricare partid politic trebuie sa puna in fata electoratului numele celor mai buni profesionisti, cu care vor guverna tara. Sa nu tina in secret numele lor.
  Daca se tem de comentarii, ele oricum vor urma. Mai multe sau mai putine. Lumea este deprinsa sa birfeasca, dar daca in rindul lor sunt persoane nedemne, este bine sa fie descoperite aceste nereguli inca inainte de a fi numiti in functie.
  De ce sa ne temem ?
  In rest sunt de acord cu teoria, care o scrii. Am trecut prin viata aceste experiente si imi dau foarte bine seama ce trebuie de facut. Ba chiar am demonstrat in realitate ca in conditii egale unii reusesc, altii – NU !
  In rest, ma consider un om realizat, nu si terminat, mai am multe de facut in domeniul pe care il practic multi ani si nu ma intereseaza alte functii, dechit la modul general ca si oricare cetatean, care doreste sa se simta acasa la el in tara.
  Deaceea rivnesc sa fac ce pot ca in parlament sa vina forte capabile sa-mi faca si viata mea mai sigura si linistita.
  Promovezi MAE si PNL pentru ca cunosc persoane, care intrunesc criteriile necesare pentru functia de parlamentar.
  Daca alte Partide politice ar spune cu cine vor guverna tara, poate ca aveam la ce sa ma refer, dar cu persoanele, care au fost prezenti si care sau perindat pina acum si nu au reusit sa faca nimic bun,
  nu ma poate convinge nimeni ca vor face in viitor.
  Acelasi risc este si in cazul venirii la putere a altor persoane fara experienta. Locul in parlament / functii in structurile executive/ nu este locul recomandat pentru prima „scara” in formarea continua. Acolo trebuie sa vii bine pregatit. Din prima zi trebuie sa intelegi ce se propune si ce votezi, sa propui, sa promovezi…..sa muncesti foarte mult personal si in echipa.
  Noapte buna.

 46. „Prin anii 1998 un ziar imi solicitase un interviu si tin minte ca am spus ca ne-am saturat de “smiorcaiala” guvernelor de dupa alegeri referitor la mostenirea lasata de guvernele anterioare.”

  In anii 1998 la fel a fost criza economica, insa criza din 2008-2009 este mult mai adinca, pentru ca este o criza globala si consecintele vor fi mult mai dezastruoase. Asa ca daca atunci ati spus ca nu mai dati crezare ‘smiorcaielilor’, acum cred ca trebuie sa priviti mai atent la ceea ce se petrece pe piata valutara, la indicii de la bursa, la pretul pentru petrol ca sa va dati seama ca se clatina totul foarte bine sau rau de tot! Asa criza nu a mai fost din anii marii depresii, nu degeaba in Moscova s-a deschis linie fierbinte pentru a asigura asistenta psihologica celor care vor fi afectati. Economia Rusiei abia anul asta va fi zguduita bine, iar noi sum suntem foarte dependenti de ei o sa vedeti cum o sa vina majoritatea acasa pentru ca nu vor mai fi locuri de munca, nu vor mai fi perspective nici pe piata de munca in tarile UE. De asta nu puneti pe umerii celor care vor veni la guvernare toata povara, pentru ca masuri anticriza trebuie luate acum urgent de actuala guvernare cit si de cea care va veni. Sper doar ca comunistii sa nu amine tare data alegerilor, pentru ca cu cit trece timpul si nu se intreprinde nimic cu atit mai rau. Ma uit cum tarile din UE cum ar fi Germania, Marea Britanie iau masuri anticriza chiar duble si incearca sa amortizeze consecintele acestei crize, insa la noi toti stau liberi si fara griji ca cica pe noi nu o sa ne afecteze. Tot asa cum nu au luat nici o masura care sa ne protejeze de vreo criza energetica inscenata asa cuma fost luna asta.

  „Cei, care pretind sa conduca tara trebuie sa stie ce ii asteapta si sa convinga electoratul inca inainte de alegeri cum vor asigura un nivel mai bun de viata.”

  Dna Can, fiti sigura ca in aceste situatii de criza nici cei mai profesionisti, nici cei care mai dispun de resurse nu stiu ce comportament sa adopte, ce sa mai spune de Republica Moldova care este direct dependenta de remitentele de peste hotare, care in 2009 se pot injumatati ori scadea si mai mult. Ce poti sa faci cind nu ai resurse? Poti face doar ca sa gestionezi corect atit cit ai. Un nivel mai bun de viata nu poti sa-l asiguri atit de repede, trebuiesc ani de zile, iar acum pina nu trece criza financiara nici nu putem vorbi despre asa ceva. Decit sa iesi in fata electoratului cu lozinci super-optimiste si pe urma sa-l faci sa se dezamageasca mai bine spui asa cum este, sa realizeze care pot fi perspectivele si cum pot fi atinse in viitor.

  „In realitate electoratul va fi de acord sa inteleaga problemele, dar nu si sa rabde la infinit un guvern, care a preluat puterea si nu stie ce sa faca cu ea sau se “chiltuie” pentru impartirea functiilor.”

  In realitate electoratul este neinformat in mare parte si usor de manipulat, pentru ca unii au interes doar sa obtina rezultate, rezultatul politic ii intereseaza, dar nu calitatea acelui electorat. Daca fortele politice s-ar orienta spre a cultiva cultura politica maselor, atunci fiti sigura ca vor sti la sigur sa ceara si calitatea de guvernare. De rabdat se rabda, pentru ca in mare parte este indiferent fata de ceea ce se petrece pe sena politica, de ceea ce se petrece in tara. Insa sper ca aceasta criza financiara sa fie acel dus rece, care sa-i faca sa deschida ochii ca in lumea asta nu-i nimic stabil, nici salariul din occident, nici viata decenta de acolo. Viata, calitatea ei este asa cum o faci tu, asa cum si-o fac toti. Astfel vor realiza ca cel mai bine este sa inceapa sa contruiasca ceva in tara, sa nu prefere painea neagra de peste hotare.

  Iata acum in urma crizei acestea financiare o parte din cei plecati se vor intoarce. Eu spun ca vor fi undeva 30% si intrucit peste hotare lucreaza peste 400 mii, acest numar depaseste o suta de mii. Iata cei care vor veni la guvernare trebuie sa se ocupe de cei care se vor intoarce prin programe speciale pentru ei, pentru ca experienta pe care au acumulat-o din greu in tarile UE s-o foloseasca acasa. Sa-i ajute ca banii pe care i-au cistigat sa-ipoate investi in ceva, dar sa nu-i foloseasca pentru consum si astfel sa ingrase barosanii comunisti care nu fac nimic altceva decit importa cit mai mult in tara si vind la preturi europene. Iata o actiune pe care ar putea-o face statul: sa-i scuteasca de povara fiscala pentru citiva ani, sa-i incurajeze cum poate prin programe destinate loc. Ei trebuie sa simta ca chiar si daca revin este o siguranta, pentru ca altfel vor face o pauza si iar vor lua drumul pribegiei.

  „Eu cred ca inca de acum oricare partid politic trebuie sa puna in fata electoratului numele celor mai buni profesionisti, cu care vor guverna tara. Sa nu tina in secret numele lor.”

  Fiecare decide cind sa-si scoata la vedere personalul. Nu cred ca daca unele partide tin mai in umbra numele celor pe care-i vor propune in guvernele lor se tem de birfe. Cred ca atunci cind va fi dat startul campaniei elctorale fiecare isi va prezenta stafulul, echipa.

  „Am trecut prin viata aceste experiente si imi dau foarte bine seama ce trebuie de facut. Ba chiar am demonstrat in realitate ca in conditii egale unii reusesc, altii – NU!”

  Daca persoanele investite in functiile respective isi fac treaba si nu se ocupa de treburi personale atunci reusesc sa faca fata, insa la noi demnitarii mai mult se ocupa de ei decit de probleme tarii. Iata chiar cineva scria pe forumul de la JurnaTV ca cei care merg in delegatii prin tarile europene fac ce fac si la shoping. Demnitarii europeni deja ne rid pentru acest obicei prost si imagine urita pe care ne-o fac doamnele marilor nostri demnitari sau doamnele in functii de stat care nu se mai satura sa cutreere magazinele unde se poate de gasit mai tot timpul ceva la reducere. Asta si ne arata cultura noastra joasa.

  „Deaceea rivnesc sa fac ce pot ca in parlament sa vina forte capabile sa-mi faca si viata mea mai sigura si linistita.”

  Apreciez ca pe linga faptul ca va simtiti realizata continuati sa aveti atitudine si va pasa de tara in care traiti. Insa eu ma asteptam sa vad o pozitie mai profesionista din partea dvs, o abordare mai profunda. Ma refer aici si la tactica in aceste alegeri.

  „Promovezi MAE si PNL pentru ca cunosc persoane, care intrunesc criteriile necesare pentru functia de parlamentar.”

  Dna Can, eu nici nu contest ca in PNL si MAE ar fi persoane bune pregatite pentru astfel de posturi. Insa hai sa privim mai atent sau hai sa fim mai sinceri cu noi: iata spuneti-mi ce va face sa credeti ca PNL va trece pragul impreuna cu MAE, pe ce mizati? Pentru ca doar este o pierdere de timp sa mergi spre o apa pe care stii ca nu o treci, nu? Mizeaza cumva PNL pe sondajul care ne arata ca acum 29% sunt pentru unire si PNL fiind un partid pro-romanesc va rupe cum n-ai da min 6%? Dna Can, va spun eu ca chiar daca acest procent este real, atunci acei care vor cu adevarat sa ne unim cu Romania nu vor sustine oparte PL si alta parte PNL. Cei care intr-adevar sustin apropierea de Romania, in mare majoritate vor prefera sa-si dea votul unui partid, pentru ca prin unitate ajungem la unitate. Deci pacat de oamenii pe care-i stiti, dar nu-i indrumati corect. Daca PL propune acestor oameni meritosi sansa de a participa cu oamenii din PL la guvernare, de ce ati refuza asta? Iata ce nu-mi place mie: dualitatea asta, pentru ca comunistii au reusit sa faca segregarea in tot: si in sindicate, si in uniunea scriitorilor si in biserica si in tot. Oare de ce dvs continauti aceasta lucrare de segregare initiata de comunisti? Sau o faceti inconstient?

  „Acelasi risc este si in cazul venirii la putere a altor persoane fara experienta. Locul in parlament / functii in structurile executive/ nu este locul recomandat pentru prima “scara” in formarea continua. Acolo trebuie sa vii bine pregatit.”

  Sunt de acord, insa un procent anume sa spunem 10% trebuie sa fie si din cei din prima scara. Ma refer in primul rind la tinerii care prind repede lucrurile si care ar deveni pina la o virsta relativ tinara experti in adevaratul sens al cuvintului si nu exista alt mediu si scoala mai bune decit sa se afle acolo si sa invete zi de zi. Credeti ca mai eficienti sunt pensionarii comunisti? Deloc. Tinerii reprezinta o patrime din potentialul de alegatori si as spune ca chiar ar fi bine sa fie o patrime dinparlament doar tineri, tineri care sa ne reprezinte, tineri care sa ma reprezinte.

 47. Pentru Socolenco
  „Insa eu ma asteptam sa vad o pozitie mai profesionista din partea dvs, o abordare mai profunda. Ma refer aici si la tactica in aceste alegeri.”
  Tactica in alegeri se dicuta si se voteaza in modul stabilit si nu este pentru discutii pe blog. Doar discutii generale.
  Daca eu as fi in toate de acord cu tine, ti-ar placea „profunzimea profesionalismului” meu. Dar nu este asa.
  Sunt de acord cu ideile si teoria generala pe care o descrii. Nu si referitor la tactica in alegerile din 2009 pe care o sustii fara in pic de indoieli. Eu insa am retineri la acest capitol.
  Apoi „tactica” este ca si „lista”. Va fi clara la timpul cuvenit.
  Referitor la tineri: daca citesti mai atent postarea mea, la care te referi, si altele de mai inainte, vei gasi, ca eu cred ca tinerii trebuie sa reprezinte 40-50 %.
  In postarea aceasta eu nu am facut referinta la virsta, dar numai la pregatirea profesionala. Cine a spus ca nu avem tineri mult mai bine pregatiti profesional dechit unii de virsta a doua sau chiar si a treia, care isi petrec ” sorocul” in organele de conducere ?
  Am scris eu asa ceva ? Eu cu adevarat investesc numai in generatia tinara si contez pe ei.
  Despre criza economica, cursul valutar, forta de munca, proiecte si idei putem comenta la nesfirsit.
  Concluzia este aceeasi : o echipa mai bine pregatita va obtine rezultate mai bune.

 48. „Nu si referitor la tactica in alegerile din 2009 pe care o sustii fara in pic de indoieli.”

  Eu sustin unitatea, daca aceste trei partide au aspiratii comune trebuie sa se regaseasca mai degraba sau mai tirziu intr-un singur partid. Daca nu sunteti dispusi sa cedati acum, alegerile vor fi acelea care va vor arata ca oricum va trebuie sa cedati.

  „Concluzia este aceeasi : o echipa mai bine pregatita va obtine rezultate mai bune.”

  Sa inteleg ca vreti sa face concurenta la PL? 🙂

 49. „Daca eu as fi in toate de acord cu tine, ti-ar placea “profunzimea profesionalismului” meu. Dar nu este asa.”

  Nu urmaresc ca sa fiti intru totul de acord cu mine, ci doar sa pot scoate din mine si de la ceilalti ideile cele mai relevante. Insa nu mai atrageti atentia la fraza asta unde am spus ca nu simt profunzimea celor spuse de dvs. Conteaza ca sunt tangente in teoriile mele cu ceea ce ginditi dvs. Asta-mi da certitudinea ca nu deraiez prea tare. Ma ajuta sa fiu echilibrat.

 50. Pentru Socolenco
  Suntem disponibili sa cedam, dar nu sa ne umilim.
  Toti trebuie sa poata ceda. In cazul dat ce solicita cedare unilaterala.
  Unitatea poate avea loc mai degraba, daca si PL , la fel ca PNL si MAE va intelege cu responsabilitate deplina importanta unitatii.
  Eu nu am spus ca vreau sa facem concurenta PL. E o constatare generala.
  Daca sa discutam despre concurenta, cred ca concurenta, in sensul intreg al cuvintului, este un lucru foarte bun si poate asigura progresul.
  Iin cazul discutiei noastre nu este timpul si cazul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *