Reprezentanti ai conducerii PNL au discutat cu Anatol Salaru, vicepresedinte al PL

plpnl-si-mae.jpgDl Anatol Salaru, vicepresedinte al Partidului Liberal, imputernicit de Biroul Permanent Central a PL sa poarte negocieri cu alte formatiuni politice, a solicitat dnei Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, o intilnire pentru o discutie. Aceasta intilnire a avut loc miercuri, din partea PNL participind, de asemenea, Alexandra Can, vicepresedinte al PNL, si Alexandru Gorgan, Secretarul General, membri ai grupului de negocieri, delegat in baza deciziei BPC al PNL.

Intilnirea a durat peste doua ore, a fost benefica, s-a axat pe modalitatea de participare a fortelor liberale la alegerile parlamentare din 2009 si ar putea avea continuare.

Conducerea PNL cunostea, in linii mari, pozitia conducerii PL privind modalitatea posibilei colaborari dintre PNL-PL in perspectiva alegerilor parlamentare din acest an. In cadrul unei recente emisiuni la Vocea Basarabiei, dl Mihai Ghimpu, presedintele PL, a propus PNL si MAE sa nu participle la alegeri, dar, in schimb, specialistilor din PNL si MAE sa li se ofere functii in Guvern. Dl Salaru a confirmat aceasta pozitie, completind-o cu o propunere concreta ca PNL sa sprijine, in mod expres, PL in aceste alegeri. De asemenea, dl Salaru s-a referit la “oportunitatea PNL si MAE de a contribui la limpezirea spectrului democratic neparticipind la aceste alegeri, dar avind perspectiva unei unificari dupa alegeri”. Dl Salaru a adus si mesajul PL ca acest partid va include pe lista sa pentru Parlament doar membri ai PL, ca sa nu se expuna unor eventuale probleme in fata Ministerului Justitiei, Comisiei Electorale Centrale, a justitiei moldovenesti, in conditiile cind Opozitia considera ca aceasta se afla, in linii mari, la cheremul Puterii.  Conducerea PNL a venit cu urmatoarea pozitie: PNL este foarte preocupata si interesata de politica generala ce se va face in viitorul Parlament, si nu de functii in Guvern, la nivel de ministri ori, cu atit mai putin, de ministri-adjuncti, care sint, mai curind, functii tehnice si la care se va ajunge daca va fi o majoritate proeuropeana in Parlament. PNL poate contribui ulterior prin cadre de buni profesionisti. MAE si PNL vor prezenta, in viitorul apropiat, Guvernul de umbra propus de aceste doua formatiuni.

PNL a demonstrat, prin comportamentul, pozitia, atitudinile si deciziile sale, ca este o formatiune care pledeaza clar pentru iesirea din CSI, plecarea imediata si neconditionata a trupelor rusesti din R.Moldova, aderarea la NATO si la UE, un Parteneriat strategic bilateral extrem de strins intre Romania si R.Moldova, pentru modificarea denumirii limbii in romana, pentru reforme cu adevarat liberale si considera ca, in acest sens, are pozitii similare cu MAE si PL. Cooperarea pentru Parlamentul R.Moldova dintre PL-PNL-MAE ar insemna o cumulare de valori, dar si o plusvaloare puternica.

PNL considera ca negocierile cu alte formatiuni liberale trebuie sa fie de esenta, de fond, si nu formale, pentru a se declara ulterior – pentru opinia publica si pentru propriile organisme colective de conducere – ca “am negociat, am propus, eventualii parteneri sint interesati doar de fotolii de deputati, nu s-a acceptat oferta noastra si, priun urmare, o modalitate de cooperare reciproc acceptabila nu are sorti de izbinda.”

Conducerea PNL a propus, la rindul sau, PL-ului o contraoferta, care a inclus negocieri in format 4 (PL) plus 4 (2 de la PNL si 2 de la MAE), in conditii de transparenta si dialog consistent.  PNL considera ca mecanismul juridic al formarii Listei Unitatii Nationale exista, el a fost confirmat si in cadrul seminarului organizat pentru partide de catre CEC. Cu toate acestea, deputatii MAE si PNL Ion Neagu, Zoia Jalba si Vitalia Pavlicenco au adresat o interpelare Ministerului Justitiei si CEC privind interpretarea practica a unor prevederi din legislatia electorala si privind partidele in ceea ce se refera dreptul partidelor si al miscarilor social-politice de a include pe lista nemembri ai partidului/miscarii si privind corelarea strinsa dintre simbolul electoral si simbolul permanent ale unui partid. PNL si MAE considera ca daca lista unuia dintre aceste partide va fi inregistrata si formatiunea va deveni subiect electoral, argumentul  si temerea PL privind aceste aspecte, formulate si manifestate acum, vor deveni nevalabile.

Dialogul dintre reprezentantul PL si reprezentantii PNL au vizat si multe alte aspecte necesare pentru a fi fost dezbatute, in vederea spulberarii miturilor nefaste pentru posibila cooperare dintre PL si PNL, precum si pentru a elucida unele elemente si pozitii percepute inadecvat, in ultimii ani, privind activitatea si declaratiile formatiunilor, inclusiv una la adresa alteia.

In final s-a convenit asupra informarii forurilor partidelor si a revenirii, prin anunatre reciproca, asupra rezultatului consultarilor si deciziilor luate.

Loading Facebook Comments ...

124 Comments

Add a Comment
  1. Pentru Socolenco
    Cred ca fiecare om trebuie sa acorde atentia si sa tina cont de opinia publica. Nu si pina la „nebunie”…. Altfel nu ne-ar ajunge curaj sa luam decizii si sa actionam adecvat situatiei, fara disensiuni in societate, doar numai in favoarea ei, care ar benefica in final, in urma acestor actiuni.

  2. Dna Can, cind Tudor Darie a scris un articol in care recomanda urgent ca PNL si MAE sa fuzioneze cu unul din partidele cu sanse stiu ca dna Pavlicenco putin se suparase pe Tudor si eu nu am fost de acord cu idea lui Tudor atunci pentru ca nu poti sa ceri de la un partid sau doar ca urgent sa fuzioneze asa neconditionat. Iata atunci da, asta a insemnat umilinta ceea ce a propus Tudor in articolul sau. Insa acum, ceea ce propune PL nu cred ca este umilinta, este o vorba despre o fuziune post-electorala si ceea ce trebuie sa faceti este ca sa sustineti PL-ul in aceste alegeri. Incerc si eu sa simt cit de greu este sa accepti asa ceva, insa daca PNL si MAE au aceleasi aspiratii, daca aveti incredere in dl Salaru ce atunci va face sa aveti retineri la acest capitol? Credeti ca nu vor gestiona bine rezultatele acestor alegeri?

    Eu sa va spun sincer cred ca asta chiar este o idee buna, pentru ca in aceste alegeri cit si dupa va veti putea pastra integritatea de partid, ceea ce este foarte pretios acum, ceea ce ati contruit singuri cu efort si bani investiti. Daca dupa alegeri nu veti fi multumiti cum PL gestioneaza rezultatele acestor alegeri, atunci si mai usor va fi pentru PNL si MAE ca sa fuzioneze doar ele doua si sa mearga la urmatoarele alegeri locale pe lista proprie cu oamenii pe care-i credeti destul de pregatiti pentru functii publice in teritorii. Astfel va veti construi si partidul, il veti si ramifica si in urmatoarele alegeri parlamentare veti putea participa mai in forta. Insa va repet ca eu imi pun mare speranta ca PL va gestiona bine aceste rezultate din 2009 si veti fi multumiti. Daca aveti incredere in dl Salaru, atunci veti avea incredere si in PL in general. Altfel cum aveti de gind sa va apropiati? Pina nu creditam cu incredere nu putem face niciodata nimic, nu putem sa ne apropiem. Parerea mea.

  3. „Daca sa discutam despre concurenta, cred ca concurenta, in sensul intreg al cuvintului, este un lucru foarte bun si poate asigura progresul.”

    Daca PNL si MAE are aceleasi asiratii si lupta pentru aceleasi valori romanesti si euroatlantice ca si PL, atunci cred ca trebuie sa existe doar o singura forta politica care sa faca concurenta celorlalte curente politice, care se declara la fel pro-europene, mai putin euroatlantice si foarte putin romanesti.

  4. Pentru Socolenco
    Cine nu intelege acest adevar ?

  5. la ce fraza va referiti?

  6. Pentru Socolenco

    „Pina nu creditam cu incredere nu putem face niciodata nimic, nu putem sa ne apropiem”
    Dar PNL si MAE nu pot avea incredere? Ori pe „aici” avem, dar pe „aici” nu avem incredere.
    Stiti vorba aia : daca dragoste nu e, nimic nu e!
    Cineva a spus-o altfel: daca dragoste nu e, nu-i nimic!

  7. Pentru Socolenco

    M-am referit la ghindul tau expus intr-o singura fraza.

  8. Pentru Socolenco
    Fraza ” dar PNL si Mae nu po avea incredere ?” a se citi „Dar PNL si MAE nu sunt demne de incredere? „

  9. Pentru Socolenco

    Eu cred ca Tudor Darie, tu si alte persoane, care expun punctul vostru de vedere „incurajeaza” PL sa nu devieze de la oferta lor, pe care noi nu o consideram acceptabila.

  10. “Dar PNL si MAE nu sunt demne de incredere?“

    Eu cred ca daca PL propune sa ofere acestor persoane demne functii asta deja inseamna ca le crediteaza cu incredere.

    „Ori pe “aici” avem, dar pe “aici” nu avem incredere.”

    Dna Can, dvs cred ca deja stiti mult mai bine ce inseamna munca de partid, ce inseamna sa construiesti increderea in membrii acelui partid, ce inseamna solidaritate, munca in echipa si alte chestii care se cultiva ani la rind intr-un partid politic. Acum inchipuiti-va si dvs ca tot ceea ce au construit PL in partid, stategia, tactica, disciplina de partide, toate aceste lucruri au si facut ca PL sa aiba rezultate bune in campania din 2007, si sunt sigur ca aceste lucruri vor duce sa aiba rezultate bune si in 2009. Dar sa presupunem ca PL accepta sa faca lista, sa conclucreze cu MAE si PNL, insa aici nu ca este vorba despre incredere, incredere poate sa fie, insa acesti oameni cit de binevoitori nu ar fi ei sunt straini, nu straini valorilor pentru care se lupta, ci straini sistemului, mediului de partid, pentru ca cei din PL deja sunt toti familiarizati cu regulile, disciplina, principiile, se cunosc mult mai bine unul pe altul si uite toate aceste lucruri va duce ca eficienta la ceea ce vor face va fi mult mai mare decit daca in aceasta munca a lor se va implica si altii, care repet sunt pentru aceleasi valori, sunt bine intentionati, insa nu cunosc oamenii, nu cunosc mediul de partid, atmosfera, felul in care se lucreaza acolo. Iata care ar fi un considerent, destul de serios as crede, care face PL mai reticent la conlucrari pina la alegeri. Dupa cum vedeti dupa alegeri ei sunt mult mai dispusi sa conlucreze, chiar sa fuzioneze, insa pina la alegeri nu au nevoie sa fie deranjati, ca sa spunem asa. Pentru ca recunoasteti, doar sunt momente in viata asta cind noi de bine ce vrem sa facem mai mult rau facem. Si pe linga acest considerent desigur ca PL probabil se teme si de scurgeri de informatii, pentru ca asta este securitatea de partid, toti trebuie sa simta siguranta ca nu sunt turnatori. Sper sa intelegeti acest punct de vedere. Noapte buna!

  11. Pemtru Socolenco

    Da, asa este, dar nu chiar asa…..
    Nu doresc sa comentez mai mult. Doar un singur lucru. Daca intr-un partid /nu ma refer la PL/ exista ideea pericolului de a se „prabuseasi” dupa implicarea in activitatea lui a mai multor persoane bine intentionate si care impartasesc aceleasi idealuri, mai devrene ori mai tirziu se va prabusi.
    Inseamna ca ” mediul de partid, atmosfera, felul in care se lucreaza acolo” nu sunt din cele mai recomandate.
    Dupa inceputul activitatii in comun a PNL cu MAE noi toti avem impresia ca suntem o familie de o viata si nu apare nici o divergenta. Dar nici noi nu ne cunosteam mai mult, doar ca promovam aceleasi idei.
    Ideile ne-au unit si nimic nu ne poate desparti!
    De ce ideile nu ne pot uni pe toti?
    Sa ne desparta oare numai argumentele, la care va referiti ?

  12. „Daca intr-un partid /nu ma refer la PL/ exista ideea pericolului de a se “prabuseasi” dupa implicarea in activitatea lui a mai multor persoane bine intentionate si care impartasesc aceleasi idealuri, mai devrene ori mai tirziu se va prabusi.”

    Eu nu am vorbit despre prabusire, dar despre eficienta! Iata poftim o frintura de fraza de mai sus: „..si uite toate aceste lucruri va duce ca eficienta la ceea ce vor face va fi mult mai mare decit daca in aceasta munca a lor se va implica si altii..” Eficienta este foarte importanta, pentru ca cu cit mai mare este eficienta muncii pe care o fac cei din partid cu atit mai mare este si rezultatul.

    „Dupa inceputul activitatii in comun a PNL cu MAE noi toti avem impresia ca suntem o familie de o viata si nu apare nici o divergenta.”

    Da, una este sa ai impresia ca esti o familie si alta este ca asta sa fie o realitate. Dna Can, am impresia ca nu intelegeti despre ce vorbesc: eu spun despre acea coeziune intre oameni care lupta pentru aceleasi idei, dar care nu se formeaza in citeva luni, pentru ca aceasta coeziunea este un proces care necesita mai mult timp, coeziune care face ca acel grup sa devina un tot intreg, ceva organic.

  13. Pentru Socolenco
    Eu inteleg perfect ce spuneti dvs.Cred ca eu nu sunt destul de explicita in cea ce spun eu.
    Doresc sa intreb, daca poti fi multumit de eficienta unui partid concret? Eu inca nu vad eficienta…
    Nu intram in detralii.

  14. „Doresc sa intreb, daca poti fi multumit de eficienta unui partid concret?”

    Nu sunt multumit de eficienta partidelor, insa totodata nici nu le pot evalua destul de bine. Cred ca alegerile sunt acel test care ne pot arata cit de eficiente sunt partidele, cit de bine se pot organiza pentru a obtine rezultat in mod cinstit fara frauda si manipulari, fara populism si promisiuni desarte.

    Spun ca nu sunt multumit de eficienta partidelor pentru ca in 2005 s-au adunat toate ca niste lase intr-un bloc care a avut o eficienta joasa si care nu a fost in stare sa prea conducerea precum se declara. A fost o gresela, nu de idee, ci de felul in care a fost realizata. Iata eu nu tin minte cum au fost duse atunci negocierile, insa pare-mi-se ca tot pe ultima suta de metri s-a decis acceptarea in acel bloc a lui Diacov, Serebrean care au votat fara sa ‘scrisneansca’ un comunist. Asta este gresela cea mai mare: ca totul se face fin fuga, pe ultima suta de metri. Dvs nu ma credeti insa o sa va convingeti si in privinta MAE-PNL. Puteti sa va amintiti si de PSL-PSD din alegerile locale din 2003 cu Serebrian si Nantoi in fruntea acelor partide. Rezultatele le cunoasteti. Istoria se repeta de atitea ori de cite ori ne permitem sa facem aceleasi greseli.

    „Eu inca nu vad eficienta…”

    Eficienta partidelor o vom simti atunci cind vom avea partide cu traditii, partide puternice care vor sti sa-si asume actul de guvernare totodata pastrindu-si principiile pentru care lupta.

    Mi-a placut o fraza de pe logotipul unei companii americare care spune: „We never forget who we’re working for.” Adica noi niciodata nu uitam pentru cine lucram. Iata cred ca si partidele noastre trebuie sa aiba o asa deviza, sa nu uite ca lucreaza pentru popor, ca pledeaza pentru anumite idealuri si nu trebuie sa ne dezamageasca.

  15. Pentru Socolenco
    „Eficienta partidelor o vom simti atunci chind vom avea partide cu traditii, partide puternice care vor sti sa-si asume actul de guvernare totodata pastrindu-si principiile pentru care lupta.”

    Ai dreptate, nu avem partide cu…….
    Deacea noi vom demonstra ca putem fi atare partid. Dupa alegerile parlamentare vom fuziona minim 3 partide, care au decis deja ca principiile, care le promovam sunt idealurile noastre, vom participa impreuna la alegeri si nu vom devia de la ele. Aceste idealuri ne unesc.
    Poate si PL va intelege pina la urma, ca noi nu suntem un „pericol” pentru PL, dar putem avea o sansa mare /mai mare/ impreuna.

  16. „Poate si PL va intelege pina la urma, ca noi nu suntem un “pericol” pentru PL, dar putem avea o sansa mare /mai mare/ impreuna.”

    Daca PL intra in parlament anul asta, iar lista formata acum de PNL nu, negocierile oricum pot fi continuate – de a realiza fuzionarea intre PL-PNL-MAE dupa alegeri. Cred ca unicul scop pe care il au PNL-MAE in participarea in aceste alegeri este de a se mai populariza, de a-si mai populariza oamenii, ceea ce este tot bine intr-un final. Lasa-i sa iasa in fata sa-i vada toti, sa-i cunoasca, chiar si de pe pozitii contradictorii, ca si PL sa constientizeze mai bine daca face ori nu sa accepte o fuziune cu partidele din jurul PNL.

  17. Pentru Socolenco
    Noi vom depune efort ca si PNL+MAE+ PNR sa intre in Parlament.
    Dupa alegeri va fi mai clara eficienta activitatii fiecarui partid parlamentar si extraparlamentar. Ne vom convinge si de maturitatea partidelor proeuropene.
    In acest context vor fi purtate negocierile pentru urmatoarele alegeri locale. Doi ani vor fi suficieti pentru a intelege ce am reusit sa votam in alegerile parlamentare.
    Sa nu dea Bunul Dumnezeu o noua dezamagire…..

  18. „Noi vom depune efort ca si PNL+MAE+ PNR sa intre in Parlament.”

    Efortul trebuia de depus pina acum: ma refer la faptul ca daca PNL vedea ca este slab reprezentat in sondaje trebuia sa gaseasca formula PNL-MAE macar cu un an inainte. Iata doar asa poate as fi crezut ca si PNL impreuna cu partidele din jurul sau va avea sanse sa intre in parlament. Insa acum, cind toate aceste partide se aduna in jurul PNL in ajun multi ar putea intelege ca aceasta „coagulare” are loc din interes. Da, poate interes national, dar poate nu.

    „In acest context vor fi purtate negocierile pentru urmatoarele alegeri locale.”

    Daca nu aveti de gind sa acceptati propunerea de fuziune a PL-ului, puteti sa va pregatiti de alegeri locale 2011 chiar de pe acuma: cu sau fara implicarea in campania pentru parlamentare.

  19. Pentru Socolenco
    „Efortul trebuia de depus pina acum”
    Efortul trebuie depus intotdeauna….pentru a crea, a dezvolta, mentine….
    Si de ce crezi ca in trecut nu a fost depus efort….?
    Ori fara efort depus in trecut nu ar fi fost adoptata decizia respectiva.
    Tu mereu o faci pe criticul actiunilor altora si intr-un fel crezi, ca iti imaginezi mai bine ce trebuie de facut.
    Vei trai si vei incerca sa faci mai multe si mai bine ca altii. Atunci vei vedea ca nu este chiar asa de simplu.
    „daca…..: cu sau fara implicarea in campania pentru parlamentare”.
    Raspuns: „CU…”.

  20. Dna Can, mie imi place ca sunteti atit de hotariti sa mergeti in campania electorala pentru parlamentare. Fara PNL aceasta campanie poate ar fi fost mai plicticoasa: cine acolo o sa se dea mari si tari? Comunistii, ppcd-istii, peeldemistii, amnemicii, dar nu conteaza asta, cred ca toti cei care au ceva de spus trebuie sa participe. Decit o monitorizare pentru campania electorala cum au propus acele ong-uri, mai bine lasa-i sa participe toti ca sa se convinga singuri exact de cita incredere se bucura.

    Si apoi intr-adevar oamenii politici nu pot fara sa faca politica. Pentru ca oamenii politici chiar daca nu mai detin functii deseori se intimpla sa ia pozitii fata de anumite evenimente din tara si este normal acest lucru.

    Poate ca PL nu a tinut cont de faptul ca oamenii politici asteapta ziua alegerilor ca pe ziua de Paste, pentru ca atunci se pot lua „la trinta” unii cu altii si desigur ca aceata competitie este interesanta si noua, celora care privim acest spectacol.

    Daca sunteti decisi sa mergeti in alegeri, atunci sa nu credeti ca imi displace acest lucru, eu va urez chiar Succes! Numai bine!

  21. Pentru socolenco

    „De cita incredere se bucura…” Mai trebuia adaugat „intr-o societate aflata total in regim comunist antidemocratic, in care nu pot avea loc, in esenta, alegeri libere, democratice, obiective”

  22. Pentru Socolenco
    Dupa ultimul tau mesaj consider epuizat subiectul „sa participe sau nu la alegerile parlamentare PNL+MAE+ PNR ?”
    Sper ca ai inteles, pe chit se poate de corect, ba chiar nu va displace acest lucru. Doar ai spus ca scopul tau este sa intelegi mai bine ce se petrece aici in Moldova.
    Sa trecem la alte subiecte la fel de importante.
    Multumesc pentru urari de bine si va urez si eu sa va dea Domnul ce mrtitati.

  23. Intr-adevar acest subiect este deja epuizat, insa am insistat sa scriu aici pentru a aborda aceasta tema cit mai detaliat. La alte subiecte nu stiu daca o sa trec, pentru ca am promis dnei Pavlicenco inca la sf. de an 2008 ca nu o voi obosi cu comentariile mele acum cind vine campania electorala si trebuie sa fie in forma. Dupa campanie cred ca vom avea intr-adevar ce discuta si atunci probabil o sa revin mai in forta. Pina atunci mult spor, mai putin credit comunistiilor, mai mult de desconsiderat si prin asta de luat de la ei cit mai multe procente posibil astfel ca sa puteti trece pragul. Psihologia cu care trebuie sa lupta contra lor este psihologia de a-i desconsidera exact cu psihologia cu care lupta ei contra partidelor de opozitie. Astfel de la 20% cit au acum in sondaje sa ajunga la 10% in alegeri. Mult Succes!

  24. Pentru Socolenco
    Sa ne ajute Bunul Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *